Täällä on hilloja ja villoja. HYVINKÄÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Täällä on hilloja ja villoja. HYVINKÄÄ"

Transkriptio

1 Täällä on hilloja ja villoja. HYVINKÄÄ

2 Kehrää hyvää oloa Hyvinkäällä Hyvinkään kunta maalattiin maailmankartalle vuonna Tuohon aikaan Hyvinkään katuja kulkivat ylhäiset venäläiset parantolavieraat. Heidän joukosta erottui myös tuo vähän oudosti kävelevä, kuuluisa taiteilija Helene Schjerfbeck. Voi, olisittepa nähneet, miten kipakoin askelin Helene käveli Hyvinkään juna-asemalta takaisin kotiinsa! Helsingistä ostetut uudet värit polttelivat mielessä ja hyvinkääläinen mallikin oli jo valmiiksi katsottu.

3 Hyvinkään asemalla Tomi hyppäsi pyöränsä selkään. Innovatiivinen insinööri taittoi lopun työmatkastaan työsuhdepolku pyörällään. Tomi piti Hyvinkäätä ihanteellisena työpaikkakaupunkina. Ensi viikonloppuna hän toisi vaimonsa Anun ja Elmer-poikansa lähi lomalle Hyvinkäälle. Molemmista pojista tulisi silloin hetkeksi veturimiehiä Suomen Rautatiemuseossa. Hyvinkää tarjoaa puitteet toimivalle arjelle sekä helposti saavutettavia matkailukohteita lähes kaikkiin makuihin. Valtakunnallisessa Rautatiemuseossa voi hyvällä onnella päästä Suomen vanhimman toimivan höyryjunan kyytiin Rautatiemuseopäivänä.

4 Wanhan Villatehtaan arjessa langan kutominen on antanut tietä kulttuurille ja modernille teknologialle. 60-luvulla asiat olivat vielä toisin. Tiilisissä tehdassaleissa kudottiin villaa ja vaurautta kehittyvälle Hyvinkäälle 1900-luvun alusta alkaen. Vaurauden lisäksi villatehdas loi Hyvinkäälle ja hyvinkääläisyyteen aivan oman punaisen lankansa. Siihen lankaan on kiedottu lämpö ja läheisyys, käden taidot ja kotoisuus ja ennen muuta hillitty Hyvinkään henki.

5 Hyvinkäälle on helppo asettua taloksi niin ihmisten kuin yritystenkin. Kaupunki on kotoisa ja oikean kokoinen. Hyvinkäällä ihmisen on hyvä olla, sillä täällä elämän hyörinä ja hiljaisuus elävät harvinaisen hyvässä harmoniassa. Hyvinkää on terveellisen ilman ja turvallisen ilma piirin kaupunki, jossa on aikaa ajatuksille ja mahdollisuus halutessa, vaikka hidastaa hetkeksi. Hyvinkää on pientalojen suurkaupunki, jossa kasvaa omenapuiden lisäksi toimiva elinkeinoelämä. Pittoreskien puutalojen lomasta ponnistaa muun muassa Kone-yhtiöiden menestys.

6 HYVINKÄÄ ON ETELÄ-SUOMEN LUMI- VARMIN HIIHTOKAUPUNKI. Meillä voit valita Sveitsin huimista mäistä lentokentän alueen tasamaahan ja kaikkea siltä väliltä. Sveitsin hiihtokeskuksessa on neljä valaistua rinnettä, rinnepituudet metriä, lautailurinne ja lapsille vauhdikas pulkkamäki. Lautailurinne on olympiamitalisti Peetu Piiroisen kotimäki. Edullisen hintatason ja hyvän sijainnin ansiosta Sveitsin hiihtokeskukseen on helppo tulla koko työ- tai kotijoukkueen kera.

7 Iskä hei, otetaanko kunnon laskut noiden kahvien jälkeen? + SVEITSIN UIMALASSA sekä hemmottelija että hyötyliikkuja voivat olla kuin kotonaan. Siellä odottavat lämmin lastenallas, virkistys- ja terapia-allas, 25 m:n allas hyppytelineineen, tilaussauna ja Cafe Sveitsi. Rohkeimmat voivat käydä kastautumassa kylmävesialtaassa. Kesäaikana ulkouimalassa on käytettävissä kahdeksanratainen 50 m allas, hyppyallas kiipeilyseinineen, lasten allas, laajat auringonottoalueet ja leikkipuisto. RANTASIPI SVEITSI on puhtaassa luonnossa sijaitseva kokousja lähilomahotelli, joka mahdollistaa aktiiviset liikunta- ja seikkailulomat. Kokoustilat ovat viihtyisät ja toimivat ja huoneet tilavat. Ravintolasalin seinänkorkuisista ikkunoista aukeaa upea maisema tarjoten puitteet elämyksellisille tilai suuksille. Pari päivää Rantasipi Sveitsissä irrottaa arjesta ja olo on kuin ulkomaanmatkan jälkeen. Meidän Sveitsiin pääset lentämättä! + HOTELLI

8 KYTÄJÄ GOLFILLA ON KAKSI MAAILMAN- LUOKAN KENTTÄÄ. Kytäjän kentät on monissa yhteyksissä arvostettu Suomen parhaiksi. Kytäjä Golfin harjoitusalueet ovat nekin tasokkaita. Alueella on lisäksi klubirakennus sekä ravintola. HYVINKÄÄN GOLF puolestaan tarjoaa aaltoilevassa maastossa upean ja monipuolisen 18-reikäisen golfkentän.

9 Sovitaanko, että voittaja saa 18 reiän jälkeen uudet golfsukat? + RATSASTAJIEN ILOKSI HYVINKÄÄN ALUEELLA TOIMII useita ratsastustalleja, joissa voi kokeilla lännen- tai poniratsastusta sekä ratsastusta islanninhevosilla upeissa Kytäjän maisemissa. Hyyppärän ratsastuskeskuksen alueella on ratsastuskenttiä, hevospoolokenttä, maastoratsastusrata ja kaksi maneesia. Hyyppärässä toimii myös hevossairaala. ON POP! Hyvinkää on pyöräilijöiden paratiisi. Kaupungista löytyvät erinomaiset pyöräilymahdollisuudet. Kaupungin pyöräteiden lisäksi käytössä on myös maasto pyöräilyreittejä noin 25 km. Maastopyöräreitit kulkevat mm. Sveitsin, Usmin ja Hyyppärän alueilla. + MOOTTORI- URHEILULLE HYVINKÄÄN VAUHTIPUISTO tarjoaa laajat mahdollisuudet harrastaa erilaisia moottoriurheilulajeja. Alueella voi nauttia vauhdin hurmasta motocross-, karting-, pienoisauto- ja rallicross-radalla. + PYÖRÄILY

10 KYTÄJÄ-USMI - ERÄMAA-ALUE sijaitsee lähellä kaupunkia luonnonkauniiden järvien, lampien ja kallioi den muovaamassa maisemassa. Ihanteellisella retkeilyalueella voi patikoida kauniissa luonnossa ja pysähtyä nuotiopaikoille nauttimaan retki eväistä ja poikkeuksellisesta hiljaisuudesta aidon nokipannukahvin kera. Retken lomassa voi myös pulahtaa välillä lampiin uimaan ja ajatella, että nyt voisi aika seisahtua. Joillakin retkillä se meidänkin poika hiljenee.

11 + VANTAANJOKI ON KASVATTANUT SUOSIOTAAN monipuolisena virkistys- ja ulkoilualueena. Vantaanjoki ja Keravanjoki tarjoavat loistavan ympäristön melontaan, kalastukseen, päiväretkeilyyn ja muuhun virkistäytymiseen. + RIDASJÄRVI JA SEN LINTUBONGAUS- PAIKAT ovat monille bongareille tuttu paikka. Paras aika bongata lintuja on niiden muuttoaikaan huhtikuussa, mutta runsaskasvustoinen ja matala järvi ympäristöineen houkuttelee lintuja myös ympäri vuoden. Ridasjärvelle on rakennettu bongareille lintutorni, josta on erinomaiset näkymät järvelle. + HYVINKÄÄLLÄ ULKOILUREITISTÖT OVAT MAAN MAINIOT. Hyvinkää on uljas ulkoilukaupunki ympäri vuoden, sillä reitistöistä suurin osa toimii talvella latuina. Hiihtoretkellä on mukava pysähtyä levähtämään Ladun majalle Kytäjä- Usmi -alueella tai Lehtolan sekä Erkylän majan viihtyisille taukopaikoille.

12 HYVINKÄÄN TAHKON PELIT ovat penkkiurheilijalle suurta juhlaa. Pihkala on pesäpalloseura Hyvinkään Tahkon kotikenttä. Stadion on keskellä kaupunkia ja siellä pelataan ja eletään monia huippujännittäviä hetkiä pesäpallon parissa k auden aikana. Miesten joukkue taistelee Superpesis-tasolla, naisten joukkue kisaa ykköspesiksessä eli valtakunnan toiseksi ylimmällä sarjatasolla.

13 + RAUTA Meille kotipesä on aina sydäntä lähellä. JA PETROOLI on todellinen vanhojen traktoreiden, maamoottoreiden ja muun vanhan maatalouskaluston kiehtova masinisti juhla, jossa on erilaisia eläviä työnäytöksiä. Lapsille järjestetään kyyditystä veteraani traktorin vetämässä peräkärryssä. Lisäksi tilaisuudessa on tarjolla konekirppis ja talon poikaistavaraa. + YHDEN PÄIVÄN JUTTU on vuosittain hela torstaisin järjestettävä kesäkauden avajaistapahtuma keskustan alueella ja kulttuurikohteissa. Tapahtumassa ovat mukana eri kulttuurilaitokset, yhdistykset, markkinat ja Mahdollisuuksien tori. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja elämyksiä koko perheelle. + RAUTATIEMUSEOPÄIVÄ on vauhdikas jokakesäinen tapahtumapäivä, jossa on monipuolista rautatieaiheista ohjelmaa, kuten oikei - ta toimivia höyry- ja dieselvetureita, museojuna-ajelua, puistorautatie, resiina-ajelua ja ihka aitoa rautatienostalgiaa.

14 SUOMEN RAUTA- TIE MUSEO esittelee elävästi kiehtovaa rautateiden historiaa aidossa rautatiemiljöössä. Ainut laatuisiin kokoelmiin kuuluvat mm. ainoana maailmassa säilyneet Venäjän keisarilliset vaunut sekä joitakin Suomen vanhimpia höyryvetureita. Puistomaisella asema- alueella näyttelytiloina toimivat 1870-luvulta olevat asemarakennus, veturitalli sekä henkilökunnan asuinrakennus. Lisäksi näyttelytiloina on kaksi uutta kalustohallia.

15 Äitiii, minusta tulee isona vetulimies! + HYVINKÄÄN KIRKKO VALMISTUI VUONNA 1961, mutta yhä edelleen sen ulkoasu on niin moderni, että moni muualta tullut hieraisee epäuskoisena silmiään. Aarno Ruusuvuoren tuotannossa Hyvinkään kirkko kuuluu rohkeimpiin kokeiluihin. Se on kuin jäätynyt pyramidi, valkoinen kärki, joka kohoaa metsän yläpuolella ja näkyy, kuten keskiaikaisten katedraalien tornit, kilometrien päähän. + HYVINKÄÄSALI tarjoaa upeat ja toimivat puitteet niin konserteille, teatteriesityksille, messuille, näyttelyille, yksityistilaisuuksille kuin jokaviikkoisille päivätansseille. Ohjelmistoon otetaan rohkeasti salit täyteen vetäviä tunnettuja artisteja, mutta myös pienempiä katsojaryhmiä vetäviä esityksiä. PUISTIKKO sijaitsee pää kadun funkisrakennusten tuntumassa. Juna toi Helene Schjerfbeckin Helsingistä Hyvinkäälle yli kahdeksikymmeneksi vuodeksi. + SCHJERFBECKIN

16 VILLATEHDAS ON ERI AIKOINA KEHRÄN- NYT KAUPUNGILLE hyvinvointia ja hyvää oloa. Villatehdas on vaikuttanut hyvin voimakkaasti koko Hyvinkään kaupun kiin ja sen historiaan. Se oli aikoinaan Hyvinkään suurin työllistäjä. Tehdassaleissa ei enää kudota, mutta jäljellä ovat rakennukset, niissä monipuolinen ja vilkas toiminta sekä kaupungin vaakuna, jossa on muistona kutomateollisuudesta kolme syöstävää.

17 Villatehtaalla moni on löytänyt taiteista kestävän elämänlangan. + VILLA ARTTU KOKOAA YHTEISEN KATON ALLE ainutlaatuisen Lasten ja nuorten taidekeskuksen, Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun sekä Taito-käsityökoulu Hyvinkään Helmen. Lasten ja nuorten taidekeskus on valtakunnallinen, kansainvälisesti suuntautunut taidekeskus. Se tuottaa mm. näyttelyitä ja työpajatoimintaa. Taidekeskuksen ydin on 1970-luvun alusta lähtien karttunut kansainvälinen lastentaiteen kokoelma, jossa on tällä hetkellä lähes työtä yli 130 maasta. + VALVILLAN TEHDAS MUSEO on iso pala Suomen ja Hyvinkään villaista historiaa pikkuruisessa museossa. Villatehdas perustettiin vuonna 1892 ja toimi yhtenä alueen suurimmista työllistäjistä lähes 100 vuotta. Villatehtaan sisäpihan entisen palokalustorakennuksen museon näyttelyssä kerrotaan, miten pienestä villakehräämöstä kasvoi yksi Suomen suurimmista villatehtaista.

18 HYVINKÄÄN TAIDE- MUSEON VAIHTUVISSA NÄYTTELYISSÄ esitellään koti- ja ulkomaista nykytaidetta ja taidehistoriaa. Taidemuseo tarjoaa paitsi tietoa ja elämyksiä, myös kohtaamispaikan kulttuuria harrastaville kaupunkilaisille ja taiteen ajankohtaisille ilmiöille. Näyttelyissä painottuu oman kaupungin rikas kuvataideperinne yli sadan vuoden ajalta. Siksi on tärkeä taide, kun siitä syntyy elon polun kaide. Etualalla Inka Niemisen Lampaat (2001) ja takana oikealla Kaisu Aron Kulleroniitty II (2002)

19 + PROMENADIGALLERIA ON HYVINKÄÄN TAITEILIJASEURAN toimintakeskus. Taiteilijaseura järjestää galleriassa vaihtuvia näyttelyitä. Promenadigalleriassa toimii myös taide lainaa mo. JA KRAPULAN ATELJEETALOT rakensivat Hyvinkäänkylään vuonna 1916 nuoret taiteilijat Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski. Ruokokosken ateljee sai nimekseen ikuista känniä kuvaten Humala, kun taas Sallisen huvila nimettiin Krapulaksi kuvaamaan seurauksia. Myöhemmin myös taiteilijat Anton Lindforss ja Terho Sakki ovat asuneet siellä. + KOSKENMAAN KARTA NON KULTTUURIKESKUK- SEN ainutlaatuisessa kesämiljöössä Mylly kylässä voi kesäkuukausina nauttia kuva- ja esittävä stä taiteesta sekä konserteista, vaeltaa kartanon luonto poluilla ja ihailla puuveistoksia. Kulttuuri keskuksen vieraat voivat halutessaan myös hiljentyä kartanon omassa kauniissa kappelissa. + HUMALAN

20 HYVINKÄÄ ON PIEN TALOJEN SUUR- KAUPUNKI. Kaupungin ilme on kasvun myötä vahvassa muutoksessa, mutta muutosta on tehty perinteitä kunnioittaen. Vanhan parantola-alueen vuosisatainen henki ja pittoreski asuinmiljöö on säilytetty ja kaupungin vanhojen puutalokortteleiden rinnalle rakentuu jatkuvas - ti uusia moderneja asuinalueita. Vuonna 2013 Hyvinkää on noin asukkaan kaupunki, joka tarjoaa asukkailleen kotoisasti pienen suurkaupungin puitteet. Hyvinkäällä asuu hyvän olon harmonia.

21 +HYVINKÄÄN KAUPUNKI JÄRJESTÄÄ ASUNTOMESSUT VUONNA Asuntomessualue on näyteikkuna tulevaisuuden asumiseen Hyvinkäällä ja pääkaupunkiseudulla. Asuntomessujen pääteemoja ovat ympäristövastuullisuus ja asukaslähtöisyys. Pää teemat sisältävät eko- ja energiatehokkuusvaateiden ohella tavoitteita mm. asuinympäristön turvallisuudelle ja terveellisyydelle. Rakentajia ja rakentajaperheitä kannustetaan toteuttamaan tule vaisuuden asumisen malleja. Alueen tulevien asukkaiden arvoiksi halutaan nostaa eettisyys, ekologisuus ja esteetti - syys hitaan asumisen arvot. + SLOW LIVING - SLOW HOUSING, rentoa kotoilua kiireetöntä kyläilyä Kravunharjun asuntomessualueella. Täällä asukkaat voivat elää ja harrastaa, nauttia luonnosta ja vapaa-ajasta niin, että harrastusmahdollisuudet ovat lähellä ja koti luonnon helmassa.

22 Tule tänne Hyvinkäälle ja valitse oma onnenpäiväsi tai polkusi. Meillä olet kylässä kuin kotonasi. Tule läheltä tai kaukaa, huumaantumaan tai hiljentymään, niin me ylpeänä esittelemme kotikaupunkimme. LAPSIPERHEEN KESÄPÄIVÄ Suomen Rautatiemuseoon ja hampparitauko McDonald'silla ja sieltä loppupäiväksi Sveitsin uimalaan nauttimaan ulkopeleistä ja vesileikeistä. LAPSIPERHEEN TALVIPÄIVÄ Suomen Rautatiemuseoon ja sieltä vieressä sijaitsevaan sisäleikkipuisto Villen Viidakkoon. Tankkaustauko Amarillossa tai Martinassa keskustassa ja sieltä Wanhalle Villatehtaalle tutustumaan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttuun. Energisimmät voivat jatkaa vielä Sveitsin hiihtokeskuksessa ja Sveitsin uimalan poreissa ja liukumäessä. TAIDENAUTISKELIJA- RYHMÄN KESÄPÄIVÄ Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelyyn ja Schjerfbeckpuistoon, ruokailu Kahvila-Ravintola Hyyppärän kartanossa, sieltä tutustumaan Humalan ja Krapulan historialliseen ateljeemiljööseen. Koskenmaan Kartanon Kulttuurikeskuksen näyttelyihin ja kahville kesäiseen miljööseen. KULTTUURIPOLKU TALVELLA Hyvinkään taidemuseoon, Promenadigallerian näyttelyihin ja Suomen Rautatiemuseoon. Ruokailu idyllisellä Wanhalla Villatehtaalla Ravintola Palomassa ja sen jälkeen tutustumaan villatehtaan kohteisiin: Villan Voimalaan ja Valvillan tehdasmuseoon. Illalla Hyvinkääsalissa hyvää ohjelmaa. Sveitsin uimalassa pääsevät vanhemmat lapset koettamaan uskallustaan. Villa Artussa on maailman suurin lasten taiteen kokoelma. Humalan ja Krapulan pihapiirissä on Terho Sakin veistosnäyttely. Promenadigalleria esittelee Hyvinkään maineikkaan taiteiljaseuran jäseniä.

23 Tsaarinajan n hiihtosukset ovat Hyvinkään Sveitsissä vaihtuneet lennokkaampiin välineisiin. LUONTOIHMISTEN PÄIVÄ Sveitsin puistossa ja Kytäjä- Usmin alueella samoilu joko itse kulkien tai Hyvinkään Erämatkojen mielenkiintoisilla valmisretkillä. Ruokailu tietysti luonnossa nuotion ääressä ja nokipannukahvia jälkiruoaksi. LIIKKUJANPOLKU KESÄLLÄ Golffaamaan Kytäjän upeisiin maisemiin, Sveitsin puistoon tai ratsastamaan Hyyppärän ratsastuskeskukseen. Välimatkat kuljetaan tietenkin pyöräillen. Päivän päätteeksi uimalan ulkonurmilla rentoutumista auringossa ja uintia. LIIKKUJANPOLKU TALVELLA Sveitsiin hiihtämään tai laskettelemaan. Laskettelun päälle rentouttava sauna ja uinti Sveitsin uimalassa. ASUNTOMESSUJEN TEEMAPOLUT Heinäkuussa 2013 asuntomessualue avaa portit vierailijoille. Messualueen teemapolkuja seuraamalla löytää messujen todelliset helmet. Kuljettavaksi voi valita sisustuspolun, viherpolun, taidepolun, teknisten uutuuksien polun tai voi kulkea vaikka kaikki polut. Aarno Ruusuvuoren piirtämä kirkko on Hyvinkään arkkitehtuurin maamerkki. HILJENTYMISEN POLKU Hyvinkään kirkkoon, Kytäjä-Usmin eräretkille ja Sveitsin luontoon. Luonto ja erämaat ovat Hyvinkäällä voimakkaasti läsnä. Hyvinkää tarjoaa ratsastusmahdollisuuksia useammallakin tilalla.

24 Rautatienomenapuu, Malus Hyvingiensis, on Hyvinkään oma omenapuulajike. Lisätietoa kohteista: hyvinkaa.fi Matkailuneuvonta p Graafinen suunnittelu: Copywriting: Tarja Heija Valokuvat: BOTH, Folio Bildbyrå, Hyvinkään kaupunki, Hyvinkään taiteilijaseura, Tuukka Koski, Hannu Lindholm, Samppa Mustonen, Jyrki Nieminen, Rautatiemuseo, Hannu Salmi, Tilander Golf Design Oy

Hyvinkään Metsäkaltevaan kohoaa Uudellemaalle uusi ja uljas unelma-alue

Hyvinkään Metsäkaltevaan kohoaa Uudellemaalle uusi ja uljas unelma-alue H Y V I N K Ä Ä N H U M I S E V I L L E H A R J U I L L E N O U S E E U U D E N A J A N A S U I N A L U E Hyvinkään Metsäkaltevaan kohoaa Uudellemaalle uusi ja uljas unelma-alue Tervetuloa tutustumaan

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013

LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU 2013 KYLPYLÖIDEN LÄMPÖÖN 4 erilaista kylpylää TAPAHTUMIEN KESKIPISTEENÄ Kulttuuria ja musiikkifestivaaleja SAIMAAN AKTIVITEETIT Loma täynnä elämyksiä lemi, luumäki, parikkala,

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2014 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Saaristo Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Tukholma Itämeri

Lisätiedot

Kokous linnassa. Vanajanlinnassa kokous on aina kokemus. Kokousmatkailun Häme. TERVAKOSKEN TERVANIEMI Hyvän mielen paikka

Kokous linnassa. Vanajanlinnassa kokous on aina kokemus. Kokousmatkailun Häme. TERVAKOSKEN TERVANIEMI Hyvän mielen paikka Kokous linnassa Vanajanlinna Vuoden 2005 kokoushotelliksi valittua Vanajanlinnaa kiitetään hyvästä ja asiakkaan tarpeet huomioivasta palvelusta sekä monipuolisista ja moderneista koulutustilaratkaisuista,

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2013 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Taiteen Kotikaupunki Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Porvoo

Lisätiedot

MATKAILULEHTI. Tuusulanjärven Matkailuyhdistyksen lehti 1/2010

MATKAILULEHTI. Tuusulanjärven Matkailuyhdistyksen lehti 1/2010 Tuusulanjärven MATKAILULEHTI Tuusulanjärven Matkailuyhdistyksen lehti 1/2010 Kulttuurin kulta-aika jatkuu Tuusulan rantatiellä Tuusulanjärven matkailualue Sisältö Ainola Tuusulanjärven kamarimusiikki Jean

Lisätiedot

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA

VIIDEN TÄHDEN ASUMISTA RHMÄEN SEUTU RHMÄK HAUSJÄRV LOPP HÄMEENLNNAN SEUTU HÄMEENLNNA HATTULA JANAKKALA FORSSAN SEUTU FORSSA HUMPPLA JOKONEN TAMMELA YPÄJÄ VDEN TÄHDEN ASUMSTA RHMÄEN SEUTU Onnellinen arki on sujuvaa ja turvallista

Lisätiedot

Poimi perheellesi parhaat hetket. Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri

Poimi perheellesi parhaat hetket. Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri Poimi perheellesi parhaat hetket Luonto, liikunta, lapset, kulttuuri Tervetuloa meille matkasi varrella! Tämä on opas vesiluonnon, liikunnan, lasten ja kulttuurin kaupunkiin. Valkeakoski sijaitsee oivallisesti

Lisätiedot

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset www.visitlohja.fi LOHJA Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS 1 Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset Sisältö 1. TERVETULOA LOHJALLE! Lohjanjärvi

Lisätiedot

saimaannorpan kotikaupunki s. 6 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s.

saimaannorpan kotikaupunki s. 6 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s. SAVONLINNA ENONKOSKI HEINÄVESI KERIMÄKI PUNKAHARJU RANTASALMI SULKAVA 2013 Aikamatkoja historiaan ja taiteeseen s. 28 Oopperajuhlilla kuulee maailman parhaat aplodit s. 16 Savonlinna on saimaannorpan kotikaupunki

Lisätiedot

Monipuolisesti tekemistä. Monia mahdollisuuksia merelle. Kesäluontoa kauneimmillaan

Monipuolisesti tekemistä. Monia mahdollisuuksia merelle. Kesäluontoa kauneimmillaan N Ä K E M I S T Ä J A T E K E M I S T Ä 2011 Monipuolisesti tekemistä Monia mahdollisuuksia merelle Kesäluontoa kauneimmillaan Valitse Uus Palkittu vierasvenesatama keskellä maailman kauneinta saaristoa

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALA. Lomaopas 2010 IMATRA & LAPPEENRANTA LEMI LUUMÄKI PARIKKALA RAUTJÄRVI RUOKOLAHTI SAVITAIPALE SUOMENNIEMI TAIPALSAARI

ETELÄ-KARJALA. Lomaopas 2010 IMATRA & LAPPEENRANTA LEMI LUUMÄKI PARIKKALA RAUTJÄRVI RUOKOLAHTI SAVITAIPALE SUOMENNIEMI TAIPALSAARI ETELÄ-KARJALA Lomaopas 2010 1 IMATRA & LAPPEENRANTA LEMI LUUMÄKI PARIKKALA RAUTJÄRVI RUOKOLAHTI SAVITAIPALE SUOMENNIEMI TAIPALSAARI SAIMAA TERVETULOA SAIMAALLE 3 MÖKKEILY JA KALASTUS SAIMAALLA 5 RISTEILYT

Lisätiedot

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset

LOHJA. Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS. Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset www.visitlohja.fi LOHJA Lomapäivä Lohjalla MATKAILU & LOMAOPAS 1 Historia & kulttuuri - Luonto & aktiviteetit - Tapahtumat - Majoitus - Ravintolat - Ostokset Sisältö 1. TERVETULOA LOHJALLE! Lohjanjärvi

Lisätiedot

Vettä ja vireää elämää!

Vettä ja vireää elämää! SUOMI 2013 Vettä ja vireää elämää! Matkailijan, muuttajan ja oman väen opas Tervetuloa Valkeakosken sineen! Tule vierailemaan ja viihtymään eteläisen Pirkanmaan keskukseen! Valkeakoski on yllättävän monipuolinen

Lisätiedot

2 0 1 0 www.valkeakoski.fi

2 0 1 0 www.valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi 2 0 1 0 SISÄLTÖ VALKEAKOSKI INFO 4 5 VESIYHTEYDET JA -LIIKENNE 6 9 VALKEAKOSKI on mansikkapaikka Etelä- Pirkanmaalla. Tästä esitteestä löytyy monia mansikoita, joiden takia kaupungissa

Lisätiedot

Sisältö. Tervetuloa Hämeeseen! Hämeessä kesäkin tuntuu lämpimämmältä! Kesän rennoin loma. Uudistunut Aulanko kutsuu!

Sisältö. Tervetuloa Hämeeseen! Hämeessä kesäkin tuntuu lämpimämmältä! Kesän rennoin loma. Uudistunut Aulanko kutsuu! Sisältö Tervetuloa Hämeeseen! Hämeessä kesäkin tuntuu lämpimämmältä! Kesän rennoin loma Uudistunut Aulanko kutsuu! Uusi Aulangon kylpylä avataan maaliskuussa 2006 PuuhaHäme PuuhaHäme on nyt muhkeista muhkein

Lisätiedot

Lapin Sydämessä 2013

Lapin Sydämessä 2013 Lapin Sydämessä 2013 Sisällys Kokeile ensin vuosi... 3 Pyhä-Luoston asuinalue sulautuu luontoon... 4 Monitoiminainen Kairalasta... 6 Kahvila kirjojen juurella... 7 Painu suolle!... 8 Luontokeskus on myös

Lisätiedot

Osoitteenmuutokset: matkailu@matkailulehti.fi taipuh.050-5711303

Osoitteenmuutokset: matkailu@matkailulehti.fi taipuh.050-5711303 Suomen Matkailijayhdistyksen jäsenlehti 2 201 3 7 Sillan Saariston Saaristomelonta 6.7.201 3 Lue lisää s. 1 0-11 2 Kotimaan matkailu piti hyvin pintansa viime vuonna. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten

Lisätiedot

IHASTUI KOTKAAN. Uudistunut Langinkosken alue. Maailmalta Haminaan kotiutuneet GOOGLE-POMO. Lähes 100 menovinkkiä! REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ

IHASTUI KOTKAAN. Uudistunut Langinkosken alue. Maailmalta Haminaan kotiutuneet GOOGLE-POMO. Lähes 100 menovinkkiä! REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ Uudistunut Langinkosken alue REMONTTIARKEA PUUTALOIDYLLISSÄ Maailmalta an kotiutuneet GOOGLE-POMO IHASTUI KOTKAAN Tapahtumien vuosi Lähes 100 menovinkkiä! 135 Sisällysluettelo Siivet ja juuret 03 Kurkista

Lisätiedot

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty Tervetuloa saloon Viihdy &Virkisty Anna Salon yllättää! Tiesitkö, että Salo on monipuolinen luontomatkailukohde keskellä vilkkainta Etelä-Suomea E18 -tien varrella. Joet, järvet ja meri odottavat kanootteja,

Lisätiedot

Parasta aikaa. Ilo tehdä yhdessä. Helppoa maalaiselämää. Asukkaidensa näköinen kunta. www.palkane.fi

Parasta aikaa. Ilo tehdä yhdessä. Helppoa maalaiselämää. Asukkaidensa näköinen kunta. www.palkane.fi Parasta aikaa www.palkane.fi 1 Ilo tehdä yhdessä Teltta VPK:lta, grilli MLL:ltä ja liikenteen ohjaajat Ollin Atleeteista. Pyydä sinä juontaja niin minä tuon mukanani kanttiinin pitäjät. Tiiviissä yhteisössä

Lisätiedot

MATKAILIJAN OPAS 2014

MATKAILIJAN OPAS 2014 MATKAILIJAN OPAS 2014 PYHTÄÄ KOTKA HAMINA VIROLAHTI MIEHIKKÄLÄ 1 TÄÄLLÄ ASUU HYVÄ TUULI. 4 KARTTA Navigoi Kaakkoon! 6 KOHTEET Useat museot ja mielenkiintoiset miljööt tarjoavat ilon ja oivalluksen hetkiä

Lisätiedot

tervetuloa LEHTI JYVÄSKYLÄÄN MUUTTAVILLE jyväskylään luonto alkaa kotiovelta työpaikkakaupunki järvien keskellä pyörällä pääsee

tervetuloa LEHTI JYVÄSKYLÄÄN MUUTTAVILLE jyväskylään luonto alkaa kotiovelta työpaikkakaupunki järvien keskellä pyörällä pääsee tervetuloa jyväskylään LEHTI JYVÄSKYLÄÄN MUUTTAVILLE luonto alkaa kotiovelta työpaikkakaupunki järvien keskellä 130 000 pyörällä pääsee www.jyvaskyla.fi/asuminen/uusiasukas Welcome to Jyväskylä 38 39 200

Lisätiedot

Sisältö. Lomalla Lohjalla. Rannalla LUONTO. Kulttuuri 4 Museot 4 Kartanot 6 Kirkot 7 Tapahtumat 10. Liikunta 12

Sisältö. Lomalla Lohjalla. Rannalla LUONTO. Kulttuuri 4 Museot 4 Kartanot 6 Kirkot 7 Tapahtumat 10. Liikunta 12 2013 LUONTO Sisältö Kulttuuri 4 Museot 4 Kartanot 6 Kirkot 7 Tapahtumat 10 Liikunta 12 Kartat 16 Lohjan kartta 16 Seutukartta 18 Rannalla Ihanat vaaleat pilvet liukuvat taivaalla. Hiljaa ja lumoavasti

Lisätiedot

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty. Oppaasi Saloon

Tervetuloa saloon. Viihdy &Virkisty. Oppaasi Saloon Tervetuloa saloon Viihdy &Virkisty Oppaasi Saloon Salo on enemmän Kun saavut Saloon, olet alueella jossa on ollut asutusta jo kivikaudelta lähtien. Keskeinen sijainti, vesistöt ja viljelylle suotuisat

Lisätiedot

Onni kutsuu kylään. Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan! asumaan... elämään... yrittämään... Jyrki Komulainen/Folio Bildbyrå

Onni kutsuu kylään. Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan! asumaan... elämään... yrittämään... Jyrki Komulainen/Folio Bildbyrå Jyrki Komulainen/Folio Bildbyrå Onni kutsuu kylään asumaan... elämään... Kai Tirkkonen/Folio Bildbyrå Lieselotte van der Meijs/Folio Bildbyrå Christofer Dracke/Folio Bildbyrå yrittämään... Varsinais-Suomeen

Lisätiedot

Mennään teatteriin! Teatterisyksy 2010 sivut 18 29. Taimen ja lohi houkuttelevat Kymijoelle lue lisää sivuilta 30-31.

Mennään teatteriin! Teatterisyksy 2010 sivut 18 29. Taimen ja lohi houkuttelevat Kymijoelle lue lisää sivuilta 30-31. 4 2010 Mennään teatteriin! Teatterisyksy 2010 sivut 18 29 Taimen ja lohi houkuttelevat Kymijoelle lue lisää sivuilta 30-31 Matkailu 4 2010 1 Salmelasta matkailun huipputuote Suomen Matkailijayhdistys ry

Lisätiedot

2 0 0 9 www.valkeakoski.fi

2 0 0 9 www.valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi 2 0 0 9 SISÄLTÖ VALKEAKOSKI INFO 4 5 ASUNTOMESSUT VALKEAKOSKELLA 6 21 VALKEAKOSKI MANSIKKAPAIKKA Asuminen 22 27 Elinkeinoelämä 28 29 Koulutus 30 32 VALKEAKOSKI on mansikkapaikka Pirkanmaalla.

Lisätiedot

Tervetuloa saaristoon!

Tervetuloa saaristoon! 1 SISÄLTÖ Tervetuloa saaristoon...3 Saaristotie... 4 5 Miten tänne tullaan...6 Saaristokaupunki Parainen... 8 9 Tee päivästä hyvä päivä... 14 15 Saaristomeren biosfäärialue... 16 17 Kulttuuria kaikille...18

Lisätiedot

Seinäjoki City Guide 2015

Seinäjoki City Guide 2015 Seinäjoki City Guide 2015 syö juo Näe koe Seinäjoki sykkii sinua varten 4 18 38 tervetuloa seinäjoelle! Seinäjoki City Guide opastaa sinut kaupungin kiinnostavimpien kohteiden äärelle. Pysyt kartalla seuraamalla

Lisätiedot