Väestönmuutokset ja ikärakenne 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Väestönmuutokset ja ikärakenne 2012"

Transkriptio

1 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson Väestönmuutokset ja ikärakenne 2012 Lah on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2012 lopussa Vuodessa väestömäärä kasvoi 708 henkilöllä luvun tappiollisten vuosien jälkeen Lahden väkiluku kääntyi tasaiseen nousuun 1990-luvun alussa. Kaupungin väestömäärä on kasvanut 2000-luvulla henkilöllä luvulla Lahden väestönkasvu on vaihdellut vuosi ain voimakkaas. Vuonna 2004 väkiluku lisääntyi 28 henkilöllä ja 774 henkilöllä vuonna Lah on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2012 lopussa Vuodessa väestömäärä kasvoi 708 henkilöllä. (Kuva 1). Tässä katsauksessa Lahden väkiluvun kehitystä on verra u myös 10 suurimpaan kaupunkiin. Kuntaliitoksia toteute in Jyväskylässä ja Kouvolassa vuonna 2009, Kuopiossa vuosina 2011 ja 2013 sekä Oulussa vuonna Vuosien vaihteessa toteute ujen kuntaliitosten myötä Oulun väkiluku kasvoi noin henkilöllä ja Kuopion lähes henkilöllä. Näin Kuopio ohi Lahden väkiluvullaan, ja Lah pu- Kuva 1. Lahden väkiluku vuosina tosi sijalle yhdeksän. Kun en väestö lastot on esite y tässä katsauksessa vuoden 2013 aluejaolla. Kaupunkien vetovoimaisuu a kuvaa paremmin väestön prosentuaalinen kuin lukumääräinen kasvu. Muihin Suomen suurimpiin kaupunkeihin verra una Lahden väkiluvun kehitys on ollut kohtalaisen hidasta. Vuosina Lahden väkiluku kasvoi 3,7 % ( henkilöä). Samana ajanjaksona vertailukaupungeista kasvoivat voimakkaimmin Espoo ja

2 2 Oulu, joiden väestömäärän lisäys oli yli 7 %. Vantaan, Helsingin ja Jyväskylän väkiluku kasvoi yli 5 % ja Tampereen hieman alle 5 %. Väestönkasvu oli Kuopiossa ja Lahdessa samaa tasoa. Hitainta kasvu oli Turussa ja Kouvolassa, jossa väkiluku pieneni yli prosen n. (Kuva 2). Vuonna 2012 Lahden väkiluku kasvoi 0,7 %, mikä on toiseksi vähiten vertailukaupunkien väestönkasvuun verra una. Suurista kaupungeista yli 1,5 prosen n väestönkasvu saavute in Espoossa ja Oulussa. Yli prosen n kasvuun pääsivät lisäksi Helsinki, Kuopio, Vantaa, Jyväskylä ja Tampere. Suhteellinen väestönkasvu oli Lahtea korkeampi myös Turussa. Viimeisimmällä sijalla oli Kouvola. (Taulukko1). Asukkaita Muutos lkm % Helsinki ,4 Espoo ,7 Tampere ,0 Vantaa ,1 Oulu ,5 Turku ,9 Jyväskylä ,1 Kuopio ,2 Lah ,7 Kouvola ,3 Taulukko 1. Suomen suurimpien kaupunkien väkiluku vuosina 2011 ja Väkiluku edot on esite y vuoden 2013 kuntajaon mukaan. Lahden kaupunkiseutu on väestömäärältään Suomen kuudenneksi suurin kaupunkiseutu. Sen kun en Lahden, Hollolan, Nastolan, Asikkalan ja Orima lan yhteenlaske u väkiluku oli vuoden 2011 lopussa Alueen kun en väkiluku kasvoi viiden viimeisen vuoden aikana yhteensä 2,6 % eli henkilöllä. (Kuva 3). indeks, 2007= Espoo Oulu Vantaa Helsinki Jyväskylä Tampere Lahti Kuopio Turku Vuosina Lahden kaupunkiseudun asukasmäärän kasvu oli hidasta muihin suuriin kaupunkiseutuihin verra una. Tarkastelussa mukana olleista kahdeksasta kaupunkiseudusta Lahden seutua hitaammin kasvoi ainoastaan Kouvolan kaupunkiseutu, jonka väkiluku pieneni 1,8 %. Kasvu oli voimakkainta Oulun (7,7 %), Helsingin (6,1 %), Tampereen (5,8 %), ja Jyväskylän (5,3 %) kaupunkiseuduilla. Lukumääräises väkiluku kasvoi eniten Helsingin kaupunkiseudulla, jossa asukasmäärä lisääntyi viiden viimeisen vuoden aikana liki henkilöllä eli keskikokoisen kaupungin verran Kouvola Lähde: Tilastokeskus Kuva 2. Suomen suurimpien kaupunkien väkiluvun kehitys vuosina Indeksi 2007=100. Vuonna 2012 Lahden kaupunkiseudun asukasmäärä kasvoi 0,4 % eli 691 henkilöllä. Suhteellinen kasvu oli Lahden seutua hitaampaa vain Kouvolan kaupunkiseudulla. Turkua (0,8 %) lukuun o ama a muilla suurilla kaupunkiseuduilla saavute in yli prosen n väestönkasvu. Nopeinta väestönlisäys oli Oulun ( henkilöä), Helsingin ( henkilöä) ja Tampereen ( henkilöä) kaupunkiseuduilla. Kuva 3. Suomen suurimpien kaupunkiseutujen väkiluvun kehitys vuosina Indeksi 2007=100.

3 3 Väestönkasvu paino ui keskustaan, Launeelle ja Karistoon Kaupungin väestöstä liki neljännes asuu Launeen suuralueella. Viimeisimmän viiden vuoden aikana väestönkasvu paino ui Keskustan, Kolava- Kujalan ja Launeen suuralueille. Keskustassa väkiluku kasvoi yli tuhannella henkilöllä. Launeen ja Kolava-Kujalan kasvu oli yli 900 asukasta sekä Ah alan runsas 600 asukasta. Suhteellises eniten väkiluku lisääntyi Kolava-Kujala -suur alueella, jossa väkiluvun kasvuprosen oli 130. Jalkarannan, Kivimaa-Kiveriö-Joutjärvi ja Mukkulan suuralueiden väkiluku pysyi lähes ennallaan. Kärpäsen suuralueen väkiluku väheni reilulla sadalla henkilöllä. (Kuva 4). Vuonna 2012 väkiluvun kasvu hiipui keskustan alueella, jonka väestömäärä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna. Asukasluku kasvoi Launeella 425, Kolava-Kujalassa 256, Kivimaa-Kiveriö- Joutjärvi -alueella 44 ja Mukkulassa 12. Asukasluku pieneni Ah alassa 33, Jalkarannassa 14 ja Kärpäsessä 12 henkilöllä. Pienemmällä aluetasolla tarkasteltuna asukasmäärä kasvoi eniten Karistossa, Tornatorissa ja Renkomäessä, joissa väestönkasvu oli yli sata henkilöä. Väestön määrä laski eniten eli yli 50 henkilöllä Tenava-Ton lan ja Lounaankadun alueilla. (Kuva 5). Kuva 4. Lahden suuralueiden väkiluku vuosina Kuva 5. Väkiluku lastoaluei ain vuonna 2012.

4 asukkaan raja rikki jo vuonna 2014? Lahden väestöennusteita ovat tehneet sekä kaupunki itse e ä Tilastokeskus. Tilastokeskuksen vuonna 2012 laadi u väestöennuste lupaa Lahdelle nopeampaa kasvua kuin kolme vuo a aikaisemmin luotu ennuste, mikä johtuu viime vuosien aiempaa myönteisemmästä väestönkasvusta. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Lah yli äisi asukkaan rajan vuonna 2015 ja asukkaan rajan vuonna Kasvuprosen olisi siten ennusteen alkuvuosina 0,7 ja vuoden 2016 jälkeen 0,6. (Kuva 6). Lahden oman vuonna 2013 tarkistetun väestöennusteen mukaan kaupungin väkiluku olisi yli vuonna 2014 eli vuo a aikaisemmin kuin Tilastokeskuksen ennusteen mukaan. Kaupungin laa massa ennusteessa Lahdessa arvioidaan olevan asukasta jo vuonna 2019 eli neljä vuo a Tilastokeskuksen arviota aikaisemmin. Erot kaupungin ja Tilastokeskuksen ennusteissa johtuvat niiden erilaisesta laskutavasta. Tilastokeskuksen ennuste on demografinen trendilaskelma, joka perustuu viime vuosien etoihin syntyvyyden, kuolleisuuden ja muu oliikkeen kehityksestä. Kaupungin omassa tavoi eellisessa väestöennusteessa väkiluvun arvioidaan kasvavan kaupungin strategian mukaises prosen n vuosivauh a. Tilastokeskuksen mukaan Lahden ja Tampereen väkilukujen ennustetaan kasvavan noin 8 % vuoteen 2025 mennessä. Helsingissä ja Jyväskylässä kasvun odotetaan olevan vain hieman voimakkaampaa. Nopeinta väestönkasvun ennustetaan olevan Oulussa, Espoossa ja Vantaalla, joiden väkiluvun on arvioitu kasvavan % vuoteen 2025 mennessä henkilöä Kaupungin oma tavoite-ennuste Tilastokeskuksen trendilaskelma Lähteet: Tilastokeskus ja Lahden kaupunki Kuva 6. Tilastokeskuksen ja kaupungin ennusteet Lahden kaupungin väkiluvun kehityksestä vuoteen 2025.

5 5 Kuolleita 30 enemmän kuin syntyneitä Syntyvyyden enemmyydellä eli luonnollisella väestönmuutoksella tarkoitetaan elävänä syntyneiden ja kuolleiden lukumäärän erotusta. Vuosina luonnollinen väestönmuutos lisäsi Lahden väkilukua vain 44 henkilöllä. Viimeisen viiden vuoden väestönkasvusta vain 1.2 % seli yy syntyneiden enemmyydellä. (Kuva 7). Vuosina syntyneiden enemmyys oli Lahdessa varsin alhainen muihin suuriin kaupunkeihin verra una. Lahden luku alite in vain Kouvolassa, jossa kuolleita oli yli enemmän kuin syntyneitä. Syntyneiden enemmyys kasva eniten Espoon, Oulun, Helsingin ja Vantaan väkilukua. (Kuva 8). Lahdessa oli vuonna 2012 syntyneitä ja kuolleita 1 109, joten kuolleita oli 30 enemmän kuin syntyneitä. Kuolleiden enemmyys oli Lahtea suurempi vain Kouvolassa, jossa luonnollinen väestönmuutos vähensi kaupungin väkilukua liki 300 henkilöllä. Syntyneiden enemmyys oli suurin Espoossa, jonka luonnollinen väestönmuutos kasva kaupungin väestöä yli henkilöllä. Syntyneiden enemmyys lisäsi Helsingin ja Oulun väkilukua lähes henkilöllä ja Vantaan yli henkilöllä. (Kuva 9). Espoossa, Jyväskylässä, Oulussa ja Vantaalla syntyneiden enemmyys vaiku väestönkasvuun enemmän kuin maassamuu o tai siirtolaisuus. Maassamuu o ja siirtolaisuus Kokonaisne omuutolla tai muu otaseella tarkoitetaan tulo- ja lähtömuuton erotusta. Muu oliike jaetaan maassamuu oon eli kunnasta toiseen muu oon sekä siirtolaisuuteen. Siirtolaisuus on kansainvälistä, maan rajat yli ävää muu oliike ä luvun alkupuolen vilkkaan muu oliikkeen seurauksena saatu suuri muu ovoi o kääntyi Lahdelle tappiolliseksi jo saman vuosikymmenen puolivälissä. Vuoden 1974 jälkeen Lahden muu otase oli seuraavan kerran posi ivinen vasta vuonna Tämän jälkeen kaupunki on saanut muu ovoi oa lukuun o ama a vuo a Vuosina Lahden väkiluku kasvoi muu oliikkeen seurauksena henkilöllä. Lahtea vähemmän muu ovoi oa saivat Kuopio, Jyväskylä ja Kouvola. Eniten muu ovoi oa sai Helsinki, jonka väkiluku kasvoi muu oliikkeen seurauksena lähes henkilöllä. Espoon muu ovoi o oli liki 7 500, Tampereen runsas 6 200, Oulun yli ja Vantaan noin henkilöä. (Kuva 8). Vuonna 2012 Lahden muu ovoi o oli 722. Jyväskylän muu ovoi o oli samaa tasoa kuin Lahdessa, mu a Kouvolan muu otase jäi nega iviseksi. Yllä äen Vantaan muu ovoi o oli vain 855. Helsinki lisäsi muu oliikkeen ansiosta väkilukuaan lähes ja Espoo noin henkilöllä. Pääkaupunkiseudun väestömäärä kasvoi siten muu oliikkeen seurauksena asukkaalla. (Kuva 9).

6 nettosiirtolaisuus nettomaassamuutto syntyneiden enemmyys Lähde: Tilastokeskus Kuva 7. Väestönmuutokset Lahdessa vuosina Kuva 8. Suomen suurimpien kaupunkien syntyneiden enemmyys, ne omaassamuu o ja ne osiirtolaisuus vuosina Kuva 9. Suomen suurimpien kaupunkien syntyneiden enemmyys, ne omaassamuu o ja ne osiirtolaisuus vuonna 2012.

7 7 Muu ovoi o muista kunnista tärkein kasvutekijä Vuosina Lahden väkiluku lisääntyi ne omaassamuuton ansiosta henkilöllä. Viiden vuoden aikana muu ovoi o on pysynyt samalla tasolla ollen vuosi ain (Kuva 7). Määrällises eniten muu ovoi oa muista kunnista saivat Lahden lisäksi Helsinki, Tampere ja Oulu. Maassamuu o oli tappiollinen Kouvolalle ja Vantaalle. (Kuva 8). Vuonna 2012 Lahteen muu muista kunnista henkilöä ja Lahdesta muihin kun in muu ajia oli Kaupungin muu ovoi o muista kunnista oli siten 417 henkilöä. Vielä vuonna 2008 Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Lah sai kolmanneksi eniten muu ovoi oa muista kunnista. Vuosina Lah oli sijalla neljä, vuonna 2011 sijalla kuusi ja vuonna 2012 vasta seitsemäs. Suurimmista kaupungeista muu ovoi oa muista kunnista vuonna 2012 sai eniten Helsinki, jonka ne omaassamuu o oli perä henkilöä vuonna Viimeksi Helsinki pääsi lähes samoihin lukemiin 2000-luvun alkupuolella. Tampereen muu ovoi o oli yli 950 henkilöä. Turun yli 800 henkilön muu ovoi o muista kunnista oli kaupungin ennätys luvulla. Kun en välisen muu oliikkeen seurauksena väkiluku pieneni Kouvolassa 169 ja Vantaalla 316 henkilöllä. (Kuva 9). Suurista kaupungeista ainoastaan Lahden, Kuopion, Turun ja Tampereen muista kunnista saama muu ovoi o lisäsi niiden väkilukua enemmän kuin syntyneiden enemmyys tai siirtolaisuus vuonna Väestönkasvusta 43 % seli yi siirtolaisuudella Vuonna 2012 Lahteen ulkomailta 509 henkilöä ja Lahdesta ulkomaille muu ajia oli 204. Siirtolaisuus kasva siten kaupungin väkilukua 305 henkilöllä. Vuosina siirtolaisuus lisäsi väestömäärää yhteensä henkilöllä. (Kuva 8). Viimeisen viiden vuoden aikana Lahden väestönkasvusta 38 % johtui siirtolaisuudesta. Vuonna 2012 vastaava osuus oli 43 %. Ne omaahanmuu o on ollut posi ivinen koko 2000-luvun kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Siirtolaisten määrä kasvoi vuonna 2012 eniten pääkaupunkiseudun kunnissa. Lisäys oli Helsingissä runsas henkilöä, Espoossa yli henkilöä ja Vantaalla liki henkilöä. (Kuva 9). Siirtolaisuus oli kun en välistä muu oliike ä tärkeämpi kasvutekijä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä ja Kouvolassa vuonna Kun en välinen muu oliike on vaiku anut väkiluvun kasvuun enemmän Lahdessa kuin muissa suurissa kaupungeissa. Vuosina Lahden väestönkasvusta 60 % johtui muista kunnista saadusta muu ovoitosta. Vastaava osuus oli 59 % vuonna 2012, jolloin maassamuuton kasvun merkitys väestönkasvulle oli Lahden jälkeen suurin Kuopiossa (56 %), Turussa (51 %) ja Tampereella (43 %).

8 8 Väestönmuutokset aluei ain Aluei ain tarkasteltuna syntyneisyys oli korkein Liipolassa, jonne syntyi 65 lasta. Ankkuriin, Asemantaustaan, Renkomäkeen, Kasakkamäkeen ja Karistoon syntyi lasta. Syntyneitä oli kuolleita enemmän lukumääräises eniten Karistossa, Renkomäessä, Kasakkamäessä ja Riihelässä. (Kuva 10). Kuolleita oli syntyneitä enemmän eniten keskustassa yleensä, Sairaalanmäellä, Jalkarannan Sarvikadun ja Tapanilan alueilla, Kivistönmäellä ja Mukkulan keskustassa. Sairaalanmäen ja Jalkarannan korkeaan kuolleisuuden vaiku aa alueella sijaitsevat sairaalat. Kivistönmäellä syynä on vanhustentalojen suuri määrä. Vuonna 2012 muu ovoi oa saivat lukumääräises eniten Kariston, Ankkurin, Kivistönmäen, Niemen ja Vuorikadun alueet. Muu otappio oli suurin Kilpiäisissä, Sydänkankaalla, Patomäessä ja Kankolassa. (Kuva 11). Kuva 10. Syntyneiden enemmyys Lahden lastoalueilla vuonna Kuva 11. Lahden ne omuu o lastoaluei ain vuonna 2012.

9 9 Työikäisten määrä laskussa ja eläkeikäisten kasvussa Yli 65-vuo aiden määrä yli alle 15-vuo aiden määrän Lahdessa vuonna 2002 ja koko maassa vasta vuonna Lahden väestökehitykselle on tyypillistä, e ä työikäisten osuus koko väestöstä pienenee ja vanhusväestön osuus kasvaa (kuva 12). Viiden viimeisimmän vuoden aikana vuo aiden työikäisten määrä pieneni 0,8 % (- 417 henkilöä). Heistä vuo aiden määrä supistui jopa 1,9 prosen a (- 548 henkilöä). Yli 65-vuo as väestö kasvoi yhteensä 18,3 % ( henkilöä). Suurin lisäys tapahtui ikäluokassa vuo aat, joiden määrä lisääntyi jopa 25,0 % ( henkilöä). Yli 85- vuo aiden vanhusten määrä kasvoi 20,6 % (+ 411 henkilöä). Lähinnä muu oliikkeen ansiosta vuo aiden nuorten määrä kasvoi 6,0 % (+ 773 henkilöä). Myönteistä kaupungin ikärakenteen kehitykselle on, e ä lasten määrä on kasvanut kolmen viime vuoden aikana. Vuosina alle 15-vuo aiden lasten määrä on kääntynyt kasvuun (+ 103 henkilöä). Vuonna 2012 Lahden asukasluku kasvoi 708 henkilöllä. Väkiluvun kasvusta huolima a työikäisten vuo aiden määrä laski 310 henkilöllä. Alle 15-vuo aiden lasten määrä lisääntyi 126 henkilöllä, vuo aiden nuorten 74 henkilöllä ja yli 65-vuo aiden perä 818 henkilöllä. (Kuva 13). Vuoden 2012 lopussa kaupungin väestöstä 15 % oli lapsia, 13 % nuoria vuo aita, 52 % vuo aita ja 20 % yli 65-vuo aita. Väestöstä 9 % oli yli 75-vuo aita ja 2 % 85-vuo aita tai sitä vanhempia. Kuva 12. Lahden ikärakenteen kehitys vuosina Indeksi 2007=100. Kuva 13. Lahden väestö ikäluoki ain vuosina

10 10 Lahden ikärakenne on vanhempaa kuin muissa suurissa kaupungeissa keskimäärin. Vuoden 2012 lopussa lasten osuus väestöstä jäi Lahtea (15 %) alhaisemmaksi vain Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Lasten osuus väestöstä oli korkein Espoossa ja Oulussa, joissa lähes viidennes väestöstä oli alle 15-vuo aita. (Kuva 14) vuo aiden osuus oli Lahtea (13 %) pienempi Kouvolassa ja pääkaupunkiseudun kunnissa. Nuoria oli suhteellises eniten Jyväskylässä, jossa väestöstä 16 % oli vuo aita. Työikäisten osuus jäi alhaisimmaksi Lahdessa, jonka väestöstä 52 % oli vuo aita. Työikäisiä oli suhteellises eniten pääkaupunkiseudun kunnissa eli %. Ikääntyneen väestön osuudessa oli suuria eroja vertailukun en kesken. Yli 65-vuo aiden osuus oli Lahtea (20 %) suurempi vain Kouvolassa. Ikääntyneitä oli suhteellises vähiten Espoossa, Oulussa ja Vantaalla, joissa eläkeikäisten osuus väestöstä oli 13 %. Kuva 14. Suomen suurimpien kaupunkien väestö ikäluoki ain vuonna Lähes kolmannes lapsista asui Launeella Lahtelaisista lapsista noin 29 % asui Launeella ja 17 % Ah alassa ja vain 4 % Kolavala-Kujalassa. Lasten osuus alueen väestöstä oli kuitenkin suurin Kolava-Kujalan suuralueella (36 %), Ah- alassa (22 %) ja Launeella (17 %). Keskustassa osuus jäi vain seitsemään prosen in. Tilastoaluei ain tarkasteltuna osuus oli suurin Näkkimistössä, Iltakalliolla, Karistossa, Rekolassa, ja Viuhassa. Näillä alueilla yli kolmannes väestöstä oli alle 15-vuo aita. Lasten osuus oli alhaisin useimmilla ydinkeskustan lastoalueilla ja Kivistönmäellä, joissa alle viisi prosen a väestöstä oli alle 15-vuo aita. Alle 15-vuo aita lapsia oli lukumääräises eniten Renkomäessä, Liipolassa, Karistossa ja Nikkilässä, joissa lasten määrä oli yli 400. (Kuva 15).

11 11 Kuva 15. Alle 15-vuo aiden lukumäärä lastoaluei ain vuonna Kuva 16. Yli 65 vuo aiden lukumäärä lastoaluei ain vuonna Liki 30 % eläkeikäisistä asui keskustassa Yli 65-vuo aista lahtelaisista 28 % asui Keskustassa, 22 % Launeella ja 18 % Kivimaa-Kiveriö- Joutjärvi -suuralueella. Ikääntyneiden osuus suuralueen väestöstä oli suurin Keskustassa (28 %), Jalkarannassa (27 %), Mukkulassa (24 %) ja Kivimaa-Kiveriö-Joutjärvi - suuralueella (22 %). Tilastoaluei ain tarkasteltuna ikääntyneiden osuus alueen väestöstä oli suuri useimmilla keskustan alueilla. Ma lanmäellä jopa 57 % asukkaista oli yli 65-vuo aita. 40 prosen n raja yli yi Asikkalankadun, Paavolan ja Sammonkadun lastoalueilla. Yli 65-vuo aiden osuus oli yli 30 % myös Kivistönmäellä, Jalkarannan Sarvikadulla ja Pallaskadulla, keskustan Sairaalanmäen, Mukkulan keskuksen ja Paavolanrinteen alueilla. Purorinteen, Näkkimistön, Pesäkallion, Kariston, Ruukkikadun ja Iltakallion alueilla yli 65-vuo aiden osuus oli alle viisi prosen a. Ikääntyneitä asui Ankkurissa lähes 1 200, Liipolassa liki ja Mukkulan keskustassa lähes 800. Yli 65-vuo aita asui yli 500 myös Metsäkankaalla, Kivistönmäellä, Asemantaustassa ja Saksalassa. (Kuva 16).

12 12 Joka neljäs asukas yli 65-vuo as vuonna 2025 Lahden kaupungin omassa tavoi eellisessa väestöennusteessa arvioidaan kaupungin väkiluvun kasvavan yli henkilöllä vuoteen 2025 mennessä. Ennusteen mukaan yli 65-vuo aiden eläkeikäisten määrä kasvaisi henkilöllä. Tällöin eläkeikäisiä olisi liki eli neljännes väestöstä. Tällä hetkellä ikäihmisten osuus väestöstä on 20 %. (Kuva 17) vuo aiden työikäisten määrän odotetaan kasvavan henkilöllä. Tällöin heitä olisi Työikäisten osuuden väestöstä kuitenkin laskisi nykyisestä 52 prosen sta 48 prosen in. Työikäisistä vuo aiden määrä kasvaa henkilöllä, kun taas vuo aiden määrä laskee liki henkilöllä. Lasten määrän ennustetaan kasvavan ja vuo aiden nuorten vain muutamalla sadalla henkilöllä. Vuonna 2025 lapsia arvioidaan olevan runsas ja nuoria Kokonaisväkiluvun kasvusta johtuen lasten ja nuorten osuus väestöstä säilyisi kuitenkin lähes ennallaan. Vuonna 2025 lasten osuus väestöstä arvioidaan olevan 15 % ja nuorten 12 %. Tilastokeskuksen trendiennusteen mukaan yli 65- vuo aiden osuuden arvioidaan nousevan hieman suuremmaksi kuin kaupungin omassa väestöennusteessa. Lahden vanhusväestön osuus väestöstä tullee olemaan suurempi kuin muussa maassa keskimäärin. Vertailukaupungeista ainoastaan Kouvolan osuuden ennustetaan olevan suurempi kuin Lahdessa. (Kuva 18). Kuva 17. Lahden väestöennuste ikäluoki ain vuosille 2012, 2015, 2020 ja Koko maa Helsinki Espoo Vantaa Tampere Oulu Turku Jyväskylä Kuopio Lahti Kouvola 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % 16,3 13,8 18,6 17,7 13,9 13,3 18,7 16,4 15,4 14,6 13,9 11,2 10,9 13,3 13,3 11,8 11,2 13,9 12,3 11,7 9,4 13,5 21,1 24,7 32,2 Kuva 18. Koko maan ja Suomen suurimpien kaupunkien väestöennuste vuoteen ,2 28,6 30,1 28,9 25,6 24, ,1 28,2 25,3 23,9 23,0 23,6 24,3 24,5 21,5 21,6 22,9 22,1 21,2 30,2 24,2 19,1 17,2 17,9 21,2 22,9 18,6 20,3 23,8 26,2 Lähde:Tilastokeskus

13 13 Sataa työikäistä koh 53 lasta tai vanhusta Väestöllinen eli demografinen huoltosuhde ilmoi aa kuinka monta alle 15-vuo asta ja yli 64 -vuo asta on 100 työikäistä ( vuo asta) koh. Vuonna 2012 huoltosuhde oli koko maassa 54 ja kymmenessä suurimmassa kaupungissa keskimäärin 46. Lahden väestöllinen huoltosuhde oli lähes yhtä suuri kuin koko maassa, sillä kaupungin sataa työikäistä koh oli 53 vanhusta tai lasta. Vertailukaupungeista ainoastaan Kouvolassa väestöllinen huoltosuhde oli korkeampi kuin Lahdessa. Molemmissa kaupungeissa korkea huoltosuhdeluku seli yy lähinnä iäkkäiden asukkaiden suurella osuudella. Huoltosuhde oli alhaisin Helsingissä (42), mihin syynä on lasten keskimääräistä alhaisempi osuus väestöstä. Lasten suuri osuus kasva eniten väestöllistä huoltosuhde a Oulussa ja Espoossa. (Kuva 19). Kuva 19. Suomen suurimpien kaupunkien väestöllinen huoltosuhde vuonna Väestöllinen huoltosuhde heikkenee Väestöllinen huoltosuhde eli lasten ja eläkeikäisten määrä sataa työikäistä kohden nousee lähitulevaisuudessa. Koko maan väestöllinen huoltosuhde oli vuoden 2012 lopussa 54. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan koko maassa 60 huolle avan raja yli yisi vuonna 2017 ja 70 huolle avan raja vuoteen 2028 mennessä. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2025 jokaista 100 lahtelaista työikäistä koh tulee olemaan 69 lasta tai vanhusta. Suurimmista kaupungeista väestöllinen huoltosuhteen ennustetaan olevan korkein Kouvolassa (79) ja alhaisin Helsingissä (49). Arvion mukaan koko maan huoltosuhde olisi 68 vuonna (Kuva 20). Kaupungin oman väestöennusteen mukaan huoltosuhde olisi 66 eli Tilastokeskuksen ennuste a alhaisempi. Vuonna 2025 olisi siten sataa vuo asta asukasta koh 24 alle 15 -vuo asta ja 42 yli 65-vuo asta asukasta. (Kuva 21). Kuva 20. Suomen suurimpien kaupunkien ja koko maan väestöllinen huoltosuhde-ennuste vuodelle vuotiaat 65- -vuotiaat Kuva 21. Lahden väestöllinen huoltosuhde-ennuste vuosille 2015, 2020 ja Lähde:Lahden kaupunki

14 14 Yhteenveto Lahden väestönmuutoksista ja ikärakenteesta vuonna 2012 Lah on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2012 lopussa Vuodessa väestömäärä kasvoi 708 henkilöllä. Viiden viimeisimmän vuoden aikana vuosikasvu on ollut yli 700. Kun en välinen muu oliike vaiku väkiluvun kasvuun enemmän Lahdessa kuin muissa suurissa kaupungeissa. Väestönkasvusta runsas 40 % johtui siirtolaisuudesta. Kuolleita oli 30 enemmän kuin syntyneitä, mikä osaltaan hidas väestönkasvua. Väestön pääasiallisen kasvusyyn perusteella suurimmat kaupungit voidaan jakaa karkeas jakaa kolmeen ryhmään. %-luku suluissa kertoo, kuinka paljon kyseessä oleva tekijä vaiku väestönkasvuun vuonna Muu ovoi o muista kunnista on suuri: Lah (59 %) Kuopio (56 %) Turku (51 %) Tampere (43 %) Luonnollinen väestönkasvu on suuri Oulu (61 %) Vantaa (59 %) Espoo (49 %) Jyväskylä (48 %) Kasvu perustuu eniten siirtolaisuuteen: Helsinki (44 %) Lahden väestökehitykselle on tyypillistä, e ä työikäisten osuus koko väestöstä pienenee ja vanhusväestön osuus kasvaa. Väkiluvun kasvusta huolima a työikäisten vuo aiden määrä laski reilulla 300 henkilöllä. Alle 15- vuo aiden lasten määrä lisääntyi runsaalla 100 henkilöllä, vuo aiden nuorten vajaalla 100 henkilöllä. Yli 65-vuo aiden määrä kasvoi perä hieman yli 800 henkilöllä. Lahden väestöllinen huoltosuhde oli lähes yhtä suuri kuin koko maassa, sillä kaupungin sataa työikäistä koh oli 53 vanhusta tai lasta. Korkea väestöllinen huoltosuhdeluku seli yy iäkkäiden asukkaiden suurella osuudella. Demografinen huoltosuhteen arvioidaan olevan 66 vuonna Lahden omassa tavoi eellisessa väestöennusteessa kasvu perustuu vahvana säilyvään muu ovoi oon. Väkiluvun arvioidaan kasvavan prosen- n vuosivauh a. Ennusteen mukaan kaupungin väkiluku olisi vuonna 2014 ja vuonna Kaupungin oman väestöennusteen mukaan ikäihmisten määrä lisääntyy voimakkaas ja vuonna 2025 joka neljännen lahtelaisen odotetaan olevan yli 65-vuo as. Tällöin eläkeikäisiä olisi yli enemmän kuin tällä hetkellä. Työikäisistä vuo aiden määrä kasvaa henkilöllä ja vuo aiden määrä laskee liki henkilöllä. Työikäisten osuus väestöstä laskisi siten nykyisestä 52 prosen sta 48 prosen in. Lasten määrän arvioidaan kasvavan ja vuo aiden nuorten vain muutamalla sadalla henkilöllä. Lähteet: Lahden kaupungin Tilda- lasto etokanta Tilastokeskus

Väestönmuutokset 2011

Väestönmuutokset 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 17.6.2012 Väestönmuutokset 2011 Suomen kahdeksanneksi suurimman kaupungin Lahden väkiluku oli vuoden 2011 lopussa 102 308. Vuodessa väestömäärä lisääntyi

Lisätiedot

VÄESTÖNMUUTOKSET 2010

VÄESTÖNMUUTOKSET 2010 TILASTOKATSAUS 4 / 2011 Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Irja Henriksson 27.6.2011 VÄESTÖNMUUTOKSET 2010 Väkiluku kasvoi 0,7 % Suomen kahdeksanneksi suurimman kaupungin Lahden väkiluku oli

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014 henkilöä Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 11.6.2015 Väestönmuutokset ja ikärakenne 2014 on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2014 lopussa 103 754. Kaupungin

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015 henkilöä Irja Henriksson 10.8.2016 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2015 Lahden ja Nastolan yhdistyttyä viime vuodenvaihteessa tuli uudesta Lahdesta Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013

Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013 henkilöä Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 4.6.2014 Väestönmuutokset ja ikärakenne 2013 on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2013 lopussa 103 364. Vuodessa väestömäärä

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Katja Karevaara 13.12.2018 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 Lahden väkiluku oli vuoden 2017 lopussa 119 573. Vuoden aikana kaupungin väestö kasvoi 121 henkilöllä. Syntyneitä oli vähemmän kuin

Lisätiedot

Väestötilastoja ja -ennusteita. Lähde: Tilastokeskus. Väestöennuste. http://www.stat.fi/til/vaenn/index.html

Väestötilastoja ja -ennusteita. Lähde: Tilastokeskus. Väestöennuste. http://www.stat.fi/til/vaenn/index.html Väestötilastoja ja -ennusteita Lähde: Tilastokeskus. Väestöennuste. http://www.stat.fi/til/vaenn/index.html 1 Väestöennuste Väestöennuste kuvaa tulevaa väestönkehitystä. Tilastokeskuksen väestöennusteet

Lisätiedot

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016

Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016 henkilöä Irja Henriksson 31.5.2017 Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2016 on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 119 452. Vuoden aikana kaupungin väestö kasvoi

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2015

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2015 Irja Henriksson 5.4.216 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 215 Vuonna 215 Lahteen valmistui 386 rakennusta ja 766 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto pysyi lähes ennallaan, mutta asuntotuotanto

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero 28.02.2013. Työtömyysasteen kehitys Lahdessa ja Oulussa kuukausittain 2009-2013

Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero 28.02.2013. Työtömyysasteen kehitys Lahdessa ja Oulussa kuukausittain 2009-2013 Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero 28.2.213 TYÖTTÖMYYSTIETOJA LAHDESTA JA STA VERTAILU (tammikuun lopun edot 29-213) Työttömyysaste oli Lahdessa laman seurauksena lähes 17 vuodenvaihteessa 29-21,

Lisätiedot

Väestön pääasiallinen toiminta 2014

Väestön pääasiallinen toiminta 2014 Irja Henriksson 30.12.2016 Väestön pääasiallinen toiminta 2014 Lahden väkiluku oli vuoden 2014 lopussa 118 644, josta työvoimaan kuului 56 877 henkilöä eli 47,9 % koko väestöstä. Loput 61 767 henkilöä

Lisätiedot

Viimeaikainen väestökehitys ja tulevaisuuden näkymiä

Viimeaikainen väestökehitys ja tulevaisuuden näkymiä Viimeaikainen väestökehitys ja tulevaisuuden näkymiä Tilastokeskuksen asiakasaamu kirjastoille ja tietopalveluille Markus Rapo Esitykseni sisältö Viimeaikainen väestökehitys Suomessa syntyvyys ja siirtolaisuus

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2016 Irja Henriksson 1.3.017 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 016 Vuonna 016 Lahteen valmistui 35 rakennusta ja 75 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto laski yhdeksän prosenttia ja asuntotuotanto

Lisätiedot

Vaasan muuttoliike 2000 2015

Vaasan muuttoliike 2000 2015 Vaasan muuttoliike 2000 2015 Erityissuunnittelija Teemu Saarinen, Kaupunkikehitys, 27.5.2016 Nettomuuttoliike* ja luonnollinen väestönkasvu 2000 2015 *) Muuttoliikkeen nettoluvut osoittavat tulo- ja lähtömuuttojen

Lisätiedot

Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015

Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015 Väestömuutokset - Tammi-toukokuu 2015 Tilastotiedote 9/2015 Kuopion väestömuutos tammi - toukokuussa 2015 Kuopion ennakkoväkiluku toukokuun 2015 lopussa oli 110985. Tammi-toukokuussa Kuopion väestömuutos

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2017

Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 2017 Irja Henriksson 7..8 Rakennus- ja asuntotuotanto vuonna 7 Vuonna 7 Lahteen valmistui 3 rakennusta ja 78 asuntoa. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto laski kolme prosenttia ja asuntotuotanto puolisen

Lisätiedot

Tulot ja huoltosuhteet Hyvinkään kaupunki Talousosasto 28.11.2012

Tulot ja huoltosuhteet Hyvinkään kaupunki Talousosasto 28.11.2012 Tulot ja huoltosuhteet Hyvinkään kaupunki Talousosasto 28.11.2012 Tulot ja huoltosuhteet Hyvinkäällä Tähän diasarjaan on koottu tilastoja Hyvinkään väestön tulotasosta sekä Hyvinkään väestöllisestä ja

Lisätiedot

Muuttoliike vuonna 2012

Muuttoliike vuonna 2012 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 14.8.2013 Muuttoliike vuonna 2012 Muuttoliikettä selvitettäessä tulee kunnan tulo- ja lähtömuuttajien määrän lisäksi tarkastella myös muuttajien demografisia

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014 asuntokuntia Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 25.9.2015 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014 Lahdessa oli vuoden 2014 lopussa 54 666 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 513 asuntokunnalla.

Lisätiedot

Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010

Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010 Tekninen ja ympäristötoimiala I Pauli Mero 26.0.2012 Väestön pääasiallinen toiminta Lahdessa ja suurimmissa kaupungeissa 2010 LAHDEN VÄESTÖN PÄÄASIALLINEN TOIMINTA 2010 Viimeisten 20 vuoden aikana Lahden

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2015

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2015 Irja Henriksson 2.6.2016 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2015 Lahdessa oli vuoden 2015 lopussa 61 930 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 457 asuntokunnalla. Asuntokuntien keskikoko pienenee jatkuvasti.

Lisätiedot

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2011

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 12.10.2012 Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2011 Lahden seudun rakennusvalvonnan mukaan Lahteen rakennettiin vuoden 2011 aikana uutta kerrosalaa yhteensä

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 asuntokuntia Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 30.9.2013 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 Lahdessa oli vuoden 2012 lopussa 53 880 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 558 asuntokunnalla.

Lisätiedot

Lapsiperheiden, elävänä syntyneiden ja alle 18-vuotiaiden lasten määrä Suomessa Lapsiperheet syntyneet alle 18 vuotiaat

Lapsiperheiden, elävänä syntyneiden ja alle 18-vuotiaiden lasten määrä Suomessa Lapsiperheet syntyneet alle 18 vuotiaat 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 67 69 73 75 77 79 81 83 85 87 89 91 93 95 97 99 01 03 05 07 09 11 Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero.. LAPSIPERHEIDEN RAKENNE SUOMESSA, SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA JA

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2016

TILASTOKATSAUS 4:2016 Tilastokatsaus 6:212 TILASTOKATSAUS 4:216 1 24.3.216 YKSINASUVIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2 213 Yksinasuvien määrä Vantaalla oli vuoden 213 lopussa kaikkiaan 95 4 asuntokuntaa, joista yksinasuvien asuntokuntia

Lisätiedot

Elävänä syntyneet Suomessa 1943-2013

Elävänä syntyneet Suomessa 1943-2013 1943 1945 1947 1949 1951 1953 1955 1957 1959 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 Tekninen ja ympäristötoimiala Pauli Mero 15.12.2014 LAPSIPERHEIDEN RAKENNE SUOMESSA,

Lisätiedot

Pauli Mero LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA

Pauli Mero LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA Pauli Mero 07.12. 2017 LAPSIPERHEIDEN MÄÄRÄ VÄHENEE SUOMESSA SYNTYNEIDEN MÄÄRÄN HIIPUESSA (Perherakenteen käsitteet ja määritelmät sekä taulukot: Tilastokeskus) Lapsiperheitä (perhe, jossa vähintään 1

Lisätiedot

Muutoksen suunnat Porissa III neljännes/2013. Timo Aro ja Timo Widbom, 1.11.2013

Muutoksen suunnat Porissa III neljännes/2013. Timo Aro ja Timo Widbom, 1.11.2013 Muutoksen suunnat Porissa III neljännes/2013 Timo Aro ja Timo Widbom, Sisältö Työllisyyskehitys Väestökehitys Muu yleinen kehitys I Työllisyyskehitys 1. Työllisyyskehitys Porin työllisyyden kehitys heinäsyyskuussa

Lisätiedot

VÄESTÖN KOULUTUSRAKENNE LAHDESSA JA SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA 2010

VÄESTÖN KOULUTUSRAKENNE LAHDESSA JA SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA 2010 Tekninen ja ympäristötoimiala I Pauli Mero 15.05.2012 VÄESTÖN KOULUTUSRAKENNE LAHDESSA JA SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA 2010 YHTEENVETO Väestön koulutusaste on selvästi korkeampi yliopistokaupungeissa (,, )

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 20.11.2017 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten

Lisätiedot

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA Kuva: Antero Saari Kuva: Toni Mailanen Kuva: Toni Mailanen MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA IV neljännes (loka-marraskuu) 2014 Kuva: Marianne Ståhl 23.2.2015 KONSERNIHALLINTO Timo Aro ja Timo Widbom Kuva: Toni

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2015

Työpaikat ja työlliset 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 3.10.2017 Työpaikat ja työlliset 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten 0,4 %. Luvut

Lisätiedot

Tilastokeskuksen väestöennusteet

Tilastokeskuksen väestöennusteet Tilastokeskuksen väestöennusteet Kymppi-Moni hankkeen 2. työpaja Markus Rapo, Väestö- ja kuolemansyytilastot Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiaa Miksi ennusteita laaditaan Tilastokeskuksen väestöennusteen

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 euroa/m2 Irja Henriksson 22.3.2016 Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä, joista mainittakoon rakennuksen talotyyppi, sijainti sekä huoneistotyyppi. Yksiöiden neliöhinta

Lisätiedot

Tilastotietoja. Maakuntakierros 2011. Jaana Halonen tilastotutkija

Tilastotietoja. Maakuntakierros 2011. Jaana Halonen tilastotutkija Tilastotietoja Maakuntakierros 2011 Jaana Halonen tilastotutkija Etelä-Savo Kainuu Asukasluvun muutosprosentti 2009 2010 maakunnittain Etelä-Pohjanmaa Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Kymenlaakso Satakunta

Lisätiedot

Porin tilastoikkuna Muutos- ja toimintaympäristökatsaus I neljännes/2012

Porin tilastoikkuna Muutos- ja toimintaympäristökatsaus I neljännes/2012 Porin tilastoikkuna Muutos- ja toimintaympäristökatsaus I neljännes/2012 Kehittämispäällikkö Timo Aro, 6.6.2012 Kuva: Jan Virtanen Sisältö Työllisyyskehitys Väestökehitys Verotulokehitys Kuva: Pekka Simonen

Lisätiedot

6 Ikärakenne ja taloudellinen kasvu

6 Ikärakenne ja taloudellinen kasvu 6 Ikärakenne ja taloudellinen kasvu Väestöllisen transition yhteydessä ikärakenne vaihtelee systemaattisesti Väestöpyramidi kertoo paljon Perustutkimus: Bloom ja Williamson 1997 Bloom ja Williamson 1997

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 18.3.2014 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Vuoden 2011 lopussa Lahdessa oli 47 210 työpaikkaa ja työllisiä 42 548. Vuodessa työpaikkalisäys oli 748,

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 001 Keski-Lahti äänestävät EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 002 Keskusta äänestävät EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 3. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2011

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 3. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2011 37 TYÖLLSYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSNGSSÄ 3. VUOSNELJÄNNEKSELLÄ Helsingin työllisyysaste oli vuoden kolmannella neljänneksellä 74,1 prosenttia, mikä oli 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työllisten

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2013

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2013 24 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2013 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2013 toisella neljänneksellä 74,0 prosenttia. Työllisyysaste aleni vuoden takaisesta hivenen. Positiivisena

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 01 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 01 toisella neljänneksellä, prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0, prosenttiyksikköä. Helsingissä

Lisätiedot

NAISVOITTOISTEN ALOJEN TYÖLLISYYS HEIKENTYY, PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS KASVUSSA

NAISVOITTOISTEN ALOJEN TYÖLLISYYS HEIKENTYY, PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS KASVUSSA Tekninen ja ympäristötoimiala I Pauli Mero 18.6.214 LAHDEN TYÖTTÖMYYS 214 NAISVOITTOISTEN ALOJEN TYÖLLISYYS HEIKENTYY, PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS KASVUSSA Kansainvälinen lama nosti myös Lahden työttömyysasteen

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2014 Irja Henriksson 14.11.2016 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti Vuoden lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat

Lisätiedot

Työttömyyden vuositason kasvu hidastui viidentenä kuukautena peräkkäin

Työttömyyden vuositason kasvu hidastui viidentenä kuukautena peräkkäin Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 23.12.2014 Marraskuun 2014 tilannekatsaus (tilastopäivä 28.11.2014) Työttömyyden vuositason kasvu hidastui viidentenä kuukautena peräkkäin Pirkanmaan TE-toimistossa

Lisätiedot

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 26.7.2016. Kesäkuun 2016 tilannekatsaus (tilastopäivä 30.6.2016)

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 26.7.2016. Kesäkuun 2016 tilannekatsaus (tilastopäivä 30.6.2016) Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 26.7.2016 Kesäkuun 2016 tilannekatsaus (tilastopäivä 30.6.2016) Työttömyyden vuosimuutoksen kasvu kääntyi alenevaan suuntaan Pirkanmaan TE-toimistossa oli

Lisätiedot

LAHDEN VÄESTÖENNUSTE 2014

LAHDEN VÄESTÖENNUSTE 2014 henkilöä Tekninen ja ympäristötoimiala I Pauli Mero 6.11.2014 LAHDEN VÄESTÖENNUSTE 2014 Lahden väestöennuste 2014 2033 (2025) on raportti Lahden väestökehityksestä kaupungin tasolla ja vietynä osa-alueille.

Lisätiedot

Työttömyyden vuositason kasvu hidastui neljäntenä kuukautena peräkkäin

Työttömyyden vuositason kasvu hidastui neljäntenä kuukautena peräkkäin Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 25.11.2014 Lokakuun 2014 tilannekatsaus (tilastopäivä 31.10.2014) Työttömyyden vuositason kasvu hidastui neljäntenä kuukautena peräkkäin Pirkanmaan TE-toimistossa

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset. 19.6.2013 Jukka Tapio

Toimintaympäristö. Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset. 19.6.2013 Jukka Tapio Toimintaympäristö Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset Tampereen kaupunkiseudun väestö ja väestönmuutokset Tampereen kaupunkiseudun väkiluku kasvaa Tampereen kaupunkiseudun väkiluku oli

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti vuonna 2013

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti vuonna 2013 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 11.12.2015 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti vuonna 2013 Vuoden 2013 lopussa Lahdessa oli 46 337 työpaikkaa ja työllisiä 41 049. Vuodessa työpaikkojen

Lisätiedot

Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2014 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 12.1.2015

Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2014 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 12.1.2015 Väestömäärän kehitys, ikärakenne ja kielijakauma 31.12.2014 Hyvinkään kaupunki Talousosasto 12.1.2015 Väestörakenne 2014 Väestötilastojen avulla seurataan Hyvinkään väestömäärän kehitystä ja väestörakennetta.

Lisätiedot

Tilastokatsaus 4:2014

Tilastokatsaus 4:2014 Vantaa 10.3.2014 Tietopalvelu B5:2014 Pendelöinti Vantaan suuralueille ja suuralueilta Vantaalaisista työssäkäyvistä 45 prosentilla oli työpaikka Vantaalla. Enemmistö kaupungin työssäkäyvistä työskenteli

Lisätiedot

Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt. vuonna 2006

Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt. vuonna 2006 Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2006 Päästöt ovat lisääntyneet Uudellamaalla Uudenmaalla syntyi kasvihuonekaasupäästöjä (KHK-päästöjä) vuonna 2006 noin 11,9 miljoonaa tonnia (CO2-ekv.). Päästöt

Lisätiedot

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 22.9.2015. Elokuun 2015 tilannekatsaus (tilastopäivä 31.8.2015)

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 22.9.2015. Elokuun 2015 tilannekatsaus (tilastopäivä 31.8.2015) Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 22.9.2015 Elokuun 2015 tilannekatsaus (tilastopäivä 31.8.2015) Työttömyydessä kuukausitasolla kausiluonteista alenemista Pirkanmaan TE-toimistossa oli elokuun

Lisätiedot

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2014. Jari Kannisto Kehityspäällikkö 5.2.2015

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2014. Jari Kannisto Kehityspäällikkö 5.2.2015 Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2014 Jari Kannisto Kehityspäällikkö 5.2.2015 Aiheet Työeläkkeelle siirtyneiden määrä Eläkkeellesiirtymisiän kehitys Työllisyys Työllisen ajan odote Eläketurvakeskus 2 Eläkkeelle

Lisätiedot

Tilastokatsaus 13:2014

Tilastokatsaus 13:2014 Vantaa 13.11.2014 Tietopalvelu B16:2014 Pendelöinti Vantaan suuralueille ja suuralueilta Vantaalaisista työssäkäyvistä 45 prosentilla oli työpaikka Vantaalla. Enemmistö kaupungin työssäkäyvistä työskenteli

Lisätiedot

Etelä-Savon kuntien tunnuslukuja 2009-2011. - Tausta-aineistoa kuntarakenneuudistukseen: - Väestö, kuntien talous, toimintamenot

Etelä-Savon kuntien tunnuslukuja 2009-2011. - Tausta-aineistoa kuntarakenneuudistukseen: - Väestö, kuntien talous, toimintamenot Etelä-Savon kuntien tunnuslukuja 2009-2011 - Tausta-aineistoa kuntarakenneuudistukseen: - Väestö, kuntien talous, toimintamenot Asukasluku maakunnittain 31.12.2010 2 Asukasluku kunnittain Etelä-Savossa

Lisätiedot

Väestönmuutokset 2013 Tammi-lokakuu

Väestönmuutokset 2013 Tammi-lokakuu muutokset 2013 Tammi-lokakuu Tampere Tampereen kaupunkiseutu Suurimmat kaupungit Suurimmat seutukunnat Tampereella lähes 220 200 asukasta Tampereen väkiluku lokakuun 2013 lopussa oli 220 194 asukasta.

Lisätiedot

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 20.12.2013. Tilannekatsaus 29.11.2013. Työttömien määrä kasvoi

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 20.12.2013. Tilannekatsaus 29.11.2013. Työttömien määrä kasvoi Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 20.12.2013 Tilannekatsaus 29.11.2013 Työttömien määrä kasvoi Pirkanmaan TE-toimiston alueella oli marraskuun 2013 tilannekatsauspäivänä 32315 työtöntä työnhakijaa.

Lisätiedot

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2014

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2014 lkm krsm Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson.. Rakennus ja asuntotuotanto vuonna Vuonna Lahden rakennustuotanto oli ja asuntotuotanto 8. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto pysyi lähes

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 3. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 3. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 35 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 3. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä 73,6 prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0,6 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

Tilastokeskuksen Pekka Myrskylän tietoja koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jääneistä 15-29-vuotiaista nuorista

Tilastokeskuksen Pekka Myrskylän tietoja koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jääneistä 15-29-vuotiaista nuorista Tilastokeskuksen Pekka Myrskylän tietoja koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jääneistä 15-29-vuotiaista nuorista Monikulttuuriasiain neuvottelukunta 19.9.2012 Teemu Haapalehto Pekka Myrskylän raportti

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden liikevaihto alan merkittävimmillä alueilla Suomessa. Teknologiateollisuus ELY-alueittain 2014e

Teknologiateollisuuden liikevaihto alan merkittävimmillä alueilla Suomessa. Teknologiateollisuus ELY-alueittain 2014e 25.4.2016 TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN KEHITYS ALUEITTAIN: Vuosi 2015 oli yrityksille haastava, liikevaihto jäi kokonaisuudessaan pakkaselle vuosi 2016 ei tuo olennaista muutosta kokonaiskuvaan Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Syyskuun työllisyyskatsaus 9/2013

Syyskuun työllisyyskatsaus 9/2013 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2013 KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUS Syyskuun työllikatsaus 9/2013 Julkaisuvapaa tiistaina 22.10.2013 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2013 Työttömien työnhakijoiden määrä on lisääntynyt

Lisätiedot

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427 Talouden tarkastelu Talouden tarkastelu on tehty Tilastokeskuksen talouden tunnuslukuaikasarjoja (vuodet 1998 2009) hyödyntäen sekä kaupunkien vuoden 2010 tilinpäätöstietojen pohjalta. Tuloslaskelmien

Lisätiedot

Pirkanmaan TE-toimiston työttömien osuus työvoimasta oli 14,8 %, joka oli edelleen korkeampi kuin koko maan työttömyysaste 12,6 %.

Pirkanmaan TE-toimiston työttömien osuus työvoimasta oli 14,8 %, joka oli edelleen korkeampi kuin koko maan työttömyysaste 12,6 %. Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 21.1.2014 Tilannekatsaus 31.12.2013 Työttömyys kasvoi erittäin paljon Työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa yleensä joulukuussa kausiluonteisista syistä johtuen;

Lisätiedot

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2014

Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 2014 lkm krsm2 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 2..215 Rakennus ja asuntotuotanto vuonna 214 Vuonna 214 Lahden rakennustuotanto oli 9 ja asuntotuotanto 859. Edellisvuoteen verrattuna rakennustuotanto

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2016 1 2 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI Veronalaiset tulot ml. verovapaat osingot ja korot keskimäärin, 2005 2006 Jämsä 20 406 21 584 22 833 23 425 23 321 23 817 24 679 25 251 25 937 26 338 Keuruu

Lisätiedot

Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa

Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa Katja Vilkama Erikoistutkija, Helsingin kaupungin tietokeskus Espoon kaupungin monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kokous

Lisätiedot

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA Kuva: Antero Saari MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA I neljännes (tammi-maaliskuu) 2014 Kuva: Antero Saari Sisältö Työllisyyskehitys Väestökehitys Sisäinen ja ulkoinen elinvoima Kuva: Jan Virtanen 1. Työllisyyskehitys

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA Seinäjoki 2005 ja 2009 kuntaliitosten jälkeen Pinta-ala kasvoi yli kymmenkertaiseksi ja on nyt 1469 km2 Asukkaita tällä hetkellä lähes 60000 ja väkiluku kasvaa

Lisätiedot

Pirkanmaan TE-toimiston työttömien osuus työvoimasta oli 14,5 %, joka oli edelleen korkeampi kuin koko maan työttömyysaste 12,5 %.

Pirkanmaan TE-toimiston työttömien osuus työvoimasta oli 14,5 %, joka oli edelleen korkeampi kuin koko maan työttömyysaste 12,5 %. Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 25.2.2014 Tilannekatsaus 31.1.2014 Työttömyyden kasvuvauhti hidastui Pirkanmaan TE-toimiston alueella oli tammikuun 2014 lopussa 35068 työtöntä työnhakijaa.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 31.12.2014

Osavuosikatsaus 1.1. 31.12.2014 Osavuosikatsaus 1.1. 214 Myönteinen väestökehitys jatkui Joensuun väestömäärä oli vuoden 214 lopussa väestötietojärjestelmän mukaan 75 88, mikä on 617 henkilöä suurempi kuin asukasluku vuodenvaihteessa

Lisätiedot

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 BKT asukasta kohden vuonna 2012 ( ) 50 000 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 40 000 47 957 Bruttokansantuote laski vuonna 2012 huomattavasti Varsinais-Suomessa, kuten muissakin Etelä- Suomen

Lisätiedot

yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040

yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 PELLO 1. Taustatietoa Väestö (31.12.2014 Tilastokeskus) yli 65 v. 2014 2030 2040 3 676 32,1 2 963 2 736 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 204 (32%) 1 439 (49%) kasvu 235 hlöä 75

Lisätiedot

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 23.9.2014. Elokuun 2014 tilannekatsaus (tilastopäivä 29.8.2014)

Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 23.9.2014. Elokuun 2014 tilannekatsaus (tilastopäivä 29.8.2014) Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston tiedote 23.9.2014 Elokuun 2014 tilannekatsaus (tilastopäivä 29.8.2014) Työttömyyden vuositason kasvu hidastui toisena kuukautena peräkkäin Pirkanmaan TE-toimistossa

Lisätiedot

VUOSITILASTO 2015 HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

VUOSITILASTO 2015 HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ VUOSITILASTO 2015 HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Vuositilastossa käytettäviä käsitteitä... 2 3. Vuoden 2015 jäsentietojen yhteenveto... 3 4. Kartta kirkkoon kuuluminen

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Väestö, väestönmuutokset, perheet ja asuntokunnat Konsernihallinto, Tutkimus ja tilastot Lähde: Tilastokeskus 5.4.2019 Yhteenveto Väestömäärä ja väestönkasvu osatekijöittäin

Lisätiedot

Jäsentietojen VUOSITILASTO 2014

Jäsentietojen VUOSITILASTO 2014 Jäsentietojen VUOSITILASTO 2014 Johdanto Jäsentietojen vuositilasto 2014 sisältää tietoja Oulun ev.-lut. seurakuntien väestömuutoksista ja muutoksiin vaikuttaneista tekijöistä viime vuodelta. Oulun ev.-lut.

Lisätiedot

Muuttoliike 2007. 29.5.2008 Janne Vainikainen

Muuttoliike 2007. 29.5.2008 Janne Vainikainen Muuttoliike 27 29.5.28 Janne Vainikainen Muuttoliike 27 Tampereen saama muuttovoitto pieneni. Muuttovoittoa kertyi 927 henkilöä, kun edeltävänä vuonna voitto oli 1 331 henkilöä. Taustalla oli kotimaan

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2016

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2016 2016:28 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2016 Tilastoja ISSN L 1455 7231 ISSN 1796 721X Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310

Lisätiedot

Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen

Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen Ongelmalähiöitä ja aidattuja eliittiyhteisöjä? Kaupunkiluentosarja 7.11. 2006 Marjaana Seppänen Luennon sisältö Johdanto Lahti kymmenen suurimman kaupungin joukossa Onko segregaatio Lahdessa ongelma? Lahden

Lisätiedot

Paikkatietotarkastelu Oulun seudun väestöstä ja sosiaali- ja terveyspalveluista

Paikkatietotarkastelu Oulun seudun väestöstä ja sosiaali- ja terveyspalveluista Paikkatietotarkastelu Oulun seudun väestöstä ja sosiaali- ja terveyspalveluista 16.1.2012 2 Sisällysluettelo 1. Alkusanat... 3 2. Oulun seudun väkiluvun kehitys ja väestöennuste... 4 3. Väestörakenne ja

Lisätiedot

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015

Iisalmi tilastoina. Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Iisalmi tilastoina Aineisto koottu Pohjois-Savon liitossa 24.6.2015 Yleistä Iisalmesta Väkiluku 22 115 henkilöä (31.12.2014) Pinta-ala yhteensä 872,18 km 2, josta maata 762,97 km 2 ja makeaa vettä 109,21

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi maaliskuussa 2018

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi maaliskuussa 2018 2018:9 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi maaliskuussa 2018 Tilastoja ISSN 2489 4311 Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310 36300 Etunimi.sukunimi@hel.fi

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2017

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2017 2017:7 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2017 Tilastoja ISSN 2489 4311 Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310 36300 Etunimi.sukunimi@hel.fi

Lisätiedot

Vaasan muuttoliike

Vaasan muuttoliike Vaasan muuttoliike 2000 2016 Tilastosuunnittelija Jaakko Löytynoja, Kaupunkikehitys, 10.7.2017 Nettomuuttoliike* ja luonnollinen väestönkasvu 2000 2016 *) Muuttoliikkeen nettoluvut osoittavat tulo- ja

Lisätiedot

kunnista tammi maaliskuussa

kunnista tammi maaliskuussa Tilastoja 2014:13 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja etoja Helsingin seudun kunnista tammi maaliskuussa 2014 Tilastoja ISSN-L 1455-7231 ISSN 1796-721X Tiivistelmä Väkiluku on kasvanut määrältään

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2015

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2015 2016:4 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2015 Tilastoja ISSN L 1455 7231 ISSN 1796 721X Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2018

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2018 2018:15 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi kesäkuussa 2018 Tilastoja ISSN 2489 4311 Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310 36300 Etunimi.sukunimi@hel.fi

Lisätiedot

Syyskuun työllisyyskatsaus 9/2014

Syyskuun työllisyyskatsaus 9/2014 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2014 Syyskuun työllikatsaus 9/2014 Julkaisuvapaa tiistaina 21.10.2014 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2014 Kaakkois-Suomessa oli kuun lopussa 20042 työtä vailla olevaa työnhakijaa.

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi syyskuussa 2017

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi syyskuussa 2017 2017:15 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi syyskuussa 2017 Tilastoja ISSN 2489 4311 Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310 36300 Etunimi.sukunimi@hel.fi

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2016

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2016 2017:5 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudulla tammi joulukuussa 2016 Tilastoja ISSN L 1455 7231 ISSN 1796 721X Lisätietoja: Tea Tikkanen, Puh. 09 310 36386 Pekka Vuori, Puh. 09 310

Lisätiedot

KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2011-2020 (-2030)

KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2011-2020 (-2030) KUOPION VÄESTÖENNUSTE 2011-2020 (-2030) Koko kaupungin väestöennuste vuosille 2011-2030 Alueittainen väestöennuste vuosille 2011-2020 2 Kuopion kaupunki Tavoite ja kehittämissuunnitelmat TA 2012:2 ISSN

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2015

TILASTOKATSAUS 4:2015 Tilastokatsaus 6:212 TILASTOKATSAUS 4:2 1 12.8.2 TIETOJA TYÖVOIMASTA JA TYÖTTÖMYYDESTÄ Työvoiman määrä kasvoi 1 3:lla (,9 %) vuoden 213 aikana Vantaalla työvoimaan kuuluvien joukko on suurentunut vuodesta

Lisätiedot

ESPOON VÄESTÖRAKENNE 2013 / 2014

ESPOON VÄESTÖRAKENNE 2013 / 2014 ESPOON VÄESTÖRAKENNE 2013 / 2014 Tietoisku 5/2014 Sisällys 1 Väestön määrän kehitys 2 Väestön määrä alueittain 3 Tilapäisesti asuvat ja nettoasukasluku 4 Ikä ja sukupuoli 5 Äidinkieli 6 Espoossa asuvat

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016 Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016 Väestömäärä vuodenvaihteessa 75 514 Joensuun virallinen väestömäärä vuoden 2015-2016 vaihteessa oli 75 514. Väestömäärä kasvoi 473 henkilöllä (0,6 %) edelliseen vuoden vaihteeseen

Lisätiedot

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudun 14 kunnasta tammi syyskuussa 2007

Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudun 14 kunnasta tammi syyskuussa 2007 Helsingin kaupungin tietokeskus Tilastoja 35 2007 Väestön ja väestönmuutosten ennakkotietoja Helsingin seudun 14 kunnasta tammi syyskuussa 2007 Väkiluku on kasvanut määrällisesti eniten Helsingissä, Vantaalla,

Lisätiedot