Uskottomuus parisuhteessa. Heli Vaaranen, Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uskottomuus parisuhteessa. Heli Vaaranen, Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto"

Transkriptio

1 Uskottomuus parisuhteessa Heli Vaaranen, Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

2 Mitä uskottomuus on? 2008 Uskottomuus tarkoittaa seksuaalisuhteeseen ryhtymistä oman puolison tietämättä ja ilman hänen suostumustaan sen jälkeen, kun on luvannut tai vannonut seksuaalista uskollisuutta. Osmo Kontula, tutkimusprofessori, seksologi Jos piilottelet seksuaalista tai romanttista käyttäytymistäsi ulkopuolisten kanssa omalta kumppaniltasi, olet uskoton. Robert Weiss, laillistettu sosiaalityöntekijä ja kirjailija, seksiaddiktio hoito-ohjelmien perustaja, Sexual Recovery Institute, Los Angeles, USA. (uusiin uskottomuuden määritelmiin viitattu myös Tsapelas 2010)

3 Uusi käsitys uskottomuudesta Digiaikaan siirryttyämme pettäminen ei ole enää seksiä sitoutuneen suhteen ulkopuolella. Se voi olla tekstailua, chattailyä, flirttiä ja itsehyväilyä maapallon toisella puolella olevan henkilön kanssa internetin välityksellä. Pettämistä voi olla osallistuminen pettämissivustojen keskustelupalstoille.

4 Mitä uskottomuus on teidän parisuhteessanne? Jokaisen parin henkilökohtainen kokemus määrittää, mikä heille merkitsee uskottomuutta (Parker, Berger & Campbell 2010)

5 Mistä nettipettämisen tunnistaa? Etäisyys, salailu, valehtelu. Alentunut seksuaalinen halu kotivuoteessa saattaa kertoa, että seksuaaliset tarpeet saavat täyttymyksen toisaalla. On muistettava, että varmoja merkkejä ei ole - siksi tärkeää on asiallinen, avoimuuteen kannustava keskustelu. Kun saat kuulla jotain, mitä et haluaisi kuulla, säilytä malttisi. Keskustelua on myös kuunteleminen, tuomitsematta. Jos haluat tietää, ole valmis kuulemaan. Kestä se, mitä kuulet.

6 On kuitenkin muistettava, että......nettipettäjä itse ei aina koe pettävänsä puolisoaan. Hän kokee täydentävänsä elämäänsä sillä, mitä ilman hän jää omassa suhteessaan. Sivusuhteita tutkittaessa on havaittu, että kun pettäjä sanoo, ettei sillä ollut mitään merkitystä, hän aidosti tarkoittaa sitä: pettämisellä ei ollut hänelle merkitystä. Pettäjän on vaikea eläytyä kumppanin tunteisiin.

7 Pettämisen merkitys petetylle: Moni petetty kokee suhteensa loppuneen pettämiseen. Pettäjän katumus ja syyllisyys voivat antaa mahdollisuuden jatkaa suhdetta. Mustasukkaisuus ja epäilykset voimistuvat. Nettiuskottomuus ja fyysinen uskottomuus loukkaavat.

8 Petetyn tunteet? Petetty kokee kumppaninsa nettipettämisen musertavaksi. Luottamus kahdenväliseen kiintymykseen katkeaa. Petetty kokee kuilun vain syvenevän nettipettäjän ja itsensä välillä. Kumpikaan ei ymmärrä toistaan. Petetty kokee olonsa emotionaalisesti ja psykologisesti turvattomaksi, epäluottamus syvenee, kiintymyssuhde puolisoiden välillä vaurioituu. Tavallista on, että pettäjä vähättelee petetyn tunteita.

9 Omin sanoin: Miksi nainen pettää, miksi mies pettää? Seksuaalisen nautinnon puute omassa parisuhteessa. Tavallisin pettämisen syy Omarzun ym.(2012) tutkimuksessa. Sekä naiset että miehet hakevat pettämisestä tyydyttävämpää seksielämää. Halu kokeilla useampia suhteita. Tämä oli melko harvinainen syy ryhtyä pettämiseen, tai sitten harvat halusivat myöntää että tästä oli kyse. Läheisyydentunteen puuttuminen omassa parisuhteessa. Lähes yhtä tärkeä syy kuin seksuaalisen nautinnon puute omassa parisuhteessa. Arvostuksen ja huomion tarve. Kun läheisin ihminen ei arvosta, tunne aiheuttaa itsetunnon romahduksen, jota yksilö koettaa paikata erilaisin keinoin.

10 Omin sanoin jatkuu: Miksi? Rakkauden loppuminen omassa parisuhteessa. Omarzun tutkimuksessa harvat kokivat rakkauden loppuneen omaa kumppania kohtaan vaikka he pettivätkin tätä. Fyysisen ja henkisen läheisyyden tiedetään vahvistavan rakkaudentunnetta läheisyys omaan kumppaniin tuntuu puuttuvan monilta pettäjiltä. Rakastuminen uuteen ihmiseen oman parisuhteen ulkopuolella. Erittäin harvat tutkimukseen osallistuneet kertoivat rakastuneensa toiseen. Kosto. Parisuhteessa, jossa osapuolet ovat onnettomia, pettäminen voi olla keino kostaa oma tyytymättömyys. Elämyshakuisuus. Pieni joukko tutkimuksen pettäjiä koki valloitusten ja elämysten halua, jonka he veivät fantasiasta todellisuuteen.

11 Mitä pettäjät kokevat? Uskottomuussivustojen asiakkaille tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että he, jotka täydensivät pettämisellä seksuaalisia puutteita omissa avioliitoissaan, kokivat tyytyväisyyttä, energisyyttä ja he kokivat olevansa emotionaalisesti avoimempia kuin ennen. Pettäjät kokivat syyllisyyttä, häpeää ja pettymystä omiin puolisoihinsa, jotka eivät tehneet omaa osaansa seksuaalisuuden ylläpitämiseksi.

12 Lisää tutkimusta pettäjistä Pettäjät kokivat pettymystä siitä, että he eivät tulleet niin tyytyväisiksi uusista sivusuhteista kuin olisivat odottaneet. Pettäjät pelkäsivät kiinnijäämistä ja pelkäsivät että uusi kiinnostuksen kohde jättää heidät. Pettäjät kokivat mustasukkaisuutta uudesta partneristaan, joka oli omalla tahollaan naimisissa. Pettäjät kokivat masennusta elämäntilanteestaan. Yllättävän moni pettäjistä ei tuntenut minkäänlaisia negatiivisia tunteita. Nettipornon käyttö madalsi kynnystä fyysiseen uskottomuuteen.

13 Pettämissivustojen käyttäjätutkimus jatkoa Omarzun (2012) tutkimuksen pettäjä siirtää helposti vastuun pettämisestään aviopuolisolleen. Oli vastaajia, jotka totesivat että aviopuolisot yhdessä päätyivät pettämiseen, että pettäminen oli oikeutettua ja että he eivät tunteneet syyllisyyttä.

14 Pettämissivustojen käyttäjätutkimus jatkoa Kyseisen tutkimuksen pettämissuhteet olivat melko pitkiä, yhdestä viiteen vuoteen, ja tutkimuksen osallistujat pitivät niitä itselleen tärkeinä. Monista uskottomuussuhteista tuli myöhemmin salaisia ystävyyssuhteita.

15 Missä pettäminen tapahtuu? Tutkimuksen pettäjät ottivat yhteyttä toisiinsa netissä, sitten kännykällä. He tapasivat hotellissa, toisen kotona, töissä tai autossa.

16 Miten petetty kumppani reagoi? Valehtelu, peittely ja se, että kumppani on jotain muuta, kuin mitä petetty on uskonut, aiheuttaa tuskaa. Moni petetty syyttää itseään. Moni kysyy itseltään, olisiko tämän voinut välttää, jos olisin ollut mukavampi, seksikkäämpi, varakkaampi, hoikempi jne. Olisiko kumppani silloin pettänyt?

17 Uskottomuuden paljastuminen aiheuttaa petetyssä a) shokkia, epätoivoa, masennusta, turtumista b) itsen kyseenalaistamista,katumusta, häpeää c) uusi romanssi jotkut romantisoivat ja valloittavat oman pettäjäkumppaninsa ja ottavat suhteelleen uuden alun. d) kolmansien osapuolten syyttely. Pettäjäpuoliso on viaton kaikki onkin muiden syytä!

18 jatkoa... e) salapoliisityö. Petetyt aloittavat tiedustelun saadakseen tietää jokaisen teon, jokaisen puhelun, tekstiviestin, yksityiskohdan. Usein pettäjä itse kertoo päästäkseen syyllisyydestään. Ilman psykoterapeutin apua keskustelu ei yleensä lopu, vaikka kaikki informaatio on annettu. Se alkaa alusta. f) post traumattinen stressi syndrooma. Raivo, mielialan vaihtelut, alakulo, hyperaktiivisuus. Loukatut tunteet aktivoituvat esimerkiksi katsellessa romanttista elokuvaa. g) rajattomuus. Joskus petetty kokoaa kuulijakunnan loukatuille tunteilleen ulkopuolisista henkilöistä: lapsistaan, työkavereista jne. Tämä vain vaikeuttaa tilannetta.

19 Miehen ja naisen mustasukkaisuus Evoluutioteoreettinen näkemys on, että miehen mustasukkaisuus seksuaalisia kontakteja kohtaan on syntynyt evoluution aikana estämään vieraita siittämästä lapsia perheeseen Saman teorian pohjalta naisen mustasukkaisuus ulkopuolisiin kohdistettuja tunnesiteitä kohtaan on syntynyt estämään resurssien siirtymistä parin ja perheen ulkopuolelle. Tieteellinen keskustelu väittämien ympärillä käy kiivaana.

20 Kerrotko yksityiskohdat vai et? Petetty tarvitsee tietoa voidakseen ennakoida tulevaa. Haluaa varmuuden epäilyilleen Haluaa varmistaa, että seksitauteja ei ole Haluaa tietää, arvostaako pettäjä puolisoaan enää Petetty haluaa saada jonkin osan elämästään hallintaan esimerkiksi tiedonsaannin

21 Pettämisen selitys kiintymyssuhdeteorian mukaan Uskottomuus voi olla tunne-elämän sääntelyyn liittyvä strategia henkilöillä, joilla on välttelevä kiintymyssuhde. Uskottomuus auttaa selviytymään sitoutumiskammosta. Se luo etäisyyttä itsen ja partnerin välille ja auttaa välttelevästi kiintynyttä pitämään yllä etäisyyttä ja omaa tilaa. Kanadalaistutkimuksessa uskottomuuden todennäköisyys parisuhteen aikana vaihtelee prosentin välillä. Se on hyvin korkea. Geneviève Beaulieu-Pelletier, Montrealin yliopisto, psykologian laitos.

22 Mitä välttelevästi kiintynyt tarkoittaa? Välttelevästi kiintynyt henkilö on oppinut, että hoitavasta vanhemmasta ei ole turvaksi. Kielteisille tunteille ei ole sijaa. Välttelevästi kiintynyt ei näytä riippuvaisuutta muista. Hänen on vaikea sietää avuttomuutta, myös omaansa. Hän ei kykene antamaan tai ottamaan vastaan lohtua, hän on varuillaan eikä luota ulkopuolisiin. Hän ei ehkä ole kokenut emotionaalista läheisyyttä tai sensitiivisyyttä hoitavalta vanhemmaltaan. Etäisyyden ylläpitäminen on hänen selviytymiskeinonsa. Pettäminen on etäisyyden ylläpitämistä.

23 Parisuhteen hoitaminen? Parisuhteen hoitaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Nettikiusauksia on kaikkialla tartutko itse niihin? Omaa käyttäytymistä voi muuttaa. Sitoutuminen parisuhteeseen merkitsee jokapäiväisiä valintoja parisuhteen hyväksi.

24 On huomattava että... Omat ja kumppanisi parisuhdetarpeet ovat erilaiset. Voitko tulla kumppaniasi puolitiehen vastaan? Voitko hyväksyä teidän kahden erilaiset parisuhdetarpeet ja toiveet? Kompromissi on loistava parisuhdeteko!

25 Huolehdi parisuhteestasi Tuttu parisuhdeseksi rutiineineen tulee tavaksi. Ota vastuu itsesi aktivoimisesta omassa parisuhteessasi. Aseta parisuhteesi etusijalle, priorisoi läheisyyttä. Ota vastuu omasta osuudestasi läheisyyden lisäämiseksi. Ole lähellä, jaa ilot ja surut, anna itsestäsi parhaimpasi parisuhteelle ja auta toista tietämään, mitä sinä tarvitset ollaksesi onnellisempi.

26 Lähteet: Omarzu, J., Miller, A. N., Schultz, C., & Timmerman, A. (2012). Motivations and emotional consequences related to engaging in extramarital relationships. International Journal Of Sexual Health, 24(2), doi: / Tsapelas et.al (2010): Infidelity: When, Where, Why. In Cupah, WR & Spizberg,BH: The Dark Side of Close Relationships, NY: Routledge, Tulane, S., Skogrand, L., & DeFrain, J. (2011). Couples in great marriages who considered divorcing. Marriage & Family Review, 47(5), doi: / B.A. Steffens and R.L. Rennie, The Traumatic Nature of Disclosure for Wives of Sexual Addicts, Sexual Addiction & Compulsivity 13 : Ben-Ze ev, Aaron. (1990). Envy and jealousy. Canadian Journal of Philosophy, 20(4), Harris, Christine. (2004). The evolution of jealousy. American Scientist, 92, Kontula, Osmo (2008): Halu ja intohimo. Tietoa suomalaisesta seksistä. Otava. Beaulieu-Pelletier G, Philippe FL, Lecours S, Couture S (2011): : The role of attachment avoidance in extradyadic sex. Journal of Attachment and human development 2011 May;13(3): doi: /

Suomen Seksologisen Seuran kevätseminaari Seksi Kino Andorra 29.4.2011

Suomen Seksologisen Seuran kevätseminaari Seksi Kino Andorra 29.4.2011 Suomen Seksologisen Seuran kevätseminaari Seksi Kino Andorra 29.4.2011 Suhteellisen yleinen ja parisuhdetta haavoittava ilmiö, jolla on yhteyksiä myös laajempaan perhekontekstiin sekä emotionaaliseen systeemiin

Lisätiedot

Päänavaus selviytymiseen Väkivaltaa kokeneiden naisten käsikirja

Päänavaus selviytymiseen Väkivaltaa kokeneiden naisten käsikirja Päänavaus selviytymiseen Väkivaltaa kokeneiden naisten käsikirja Sirkka Perttu Päivi Mononen-Mikkilä Riikka Rauhala Päivi Särkkälä Kirjan tekemiseen on saatu STM / Terveyden edistämisen varoja ISBN 951-97930-1-1

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6 2009 Parisuhdeopas opiskelijoille Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö/julkaisut Töölönkatu 37 A 00260

Lisätiedot

Uusperheneuvojakoulutus 2012

Uusperheneuvojakoulutus 2012 Uusperheneuvojakoulutus 2012 Eron psyykkinen työstäminen Milla Sahla Uusperheneuvojakoulutuksen kehittämistyö 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...2 Johdanto...3 Avio- ja avoerot Suomessa...4 Eroamisen

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Sanasta miestä Sanasta miestä Kokemuksia miesten kriisityöstä Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Ensi- ja turvakotien liiton julkaisu 36 Ulkoasu: Markus Itkonen Taitto: Timo Jaakola Kirjapaino:

Lisätiedot

KRIISITYÖ USKOTTOMUUSKRIISISSÄ

KRIISITYÖ USKOTTOMUUSKRIISISSÄ Lopputyö Seksuaalineuvojakoulutus Kevät 2014 Sexpo-säätiö KRIISITYÖ USKOTTOMUUSKRIISISSÄ Teoriakatsaus akuuttiin kriisityöhön uskottomuuskriisissä Heli Töyrymäki SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 1 2. Kriisityö

Lisätiedot

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista?

Ihmiset toivovat parisuhdetta, joka olisi onnellinen ja kestäisi mahdollisimman kauan. Mutta onko se mahdollista? KESTÄVÄN PARISUHTEEN SALAISUUS (Otteita Kaarina Määtän kirjasta koonnut Ulla Andersson) Kaarina Määttä on etsinyt kirjaansa varten tapoja, joita suomalaiset käyttävät saadakseen parisuhteensa toimimaan.

Lisätiedot

Avioeroprosessi on hyvin henkilökohtainen matka, mutta samalla siinä on jotain yleisesti ja yhteisesti koettua. ALUEET

Avioeroprosessi on hyvin henkilökohtainen matka, mutta samalla siinä on jotain yleisesti ja yhteisesti koettua. ALUEET 1 NAISTEN KOKEMUKSIA AVIOEROSTA JA SELVIYTYMISESTÄ Päivi Korvuo ja Minna Tenhunen-Kejonen: pro gradu tutkielma, Kuopion yliopisto 2000. (Tiivistelmä Ulla Andersson) AVIOERO PROSESSINA: Avioeroprosessi

Lisätiedot

NAISTEN VÄLISESTÄ YSTÄVYYDESTÄ. - ystävyys Anna- lehden artikkeleissa 1960-2000 luvuilla

NAISTEN VÄLISESTÄ YSTÄVYYDESTÄ. - ystävyys Anna- lehden artikkeleissa 1960-2000 luvuilla NAISTEN VÄLISESTÄ YSTÄVYYDESTÄ - ystävyys Anna- lehden artikkeleissa 1960-2000 luvuilla Heini Orell Pro gradu-tutkielma Sosiologia/ Kulttuuripolitiikan koulutusohjelma Yhteiskuntatieteiden ja filosofian

Lisätiedot

ERO JA VANHEMMUUS. Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013

ERO JA VANHEMMUUS. Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013 ERO JA VANHEMMUUS Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013 A V I O E R O Avioero tuo syyllisyydentäyteinen ja traumaattinen sana. Mistä siinä oikeastaan on kyse? Avioerossa tulevat

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS Toim. Maria Onuigbo ja Jarmo Karjalainen Lukijalle Elämän laadun vaaliminen on erityisen tärkeää silloin, kun asutaan ulkomailla eikä käytettävissä ole perinteistä sosiaalista

Lisätiedot

Työ ei saa hajottaa perheitä. Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja

Työ ei saa hajottaa perheitä. Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Työ ei saa hajottaa perheitä Heli Vaaranen, VTT, psykoterapeutti Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja 2000-luvulla työn ja perheen yhteensovittaminen on saanut näkyviä puolestapuhujia; mm. Yhdysvaltain

Lisätiedot

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin?

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? PARISUHDE KATKOLLA Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? 1 Sisällys Iso muutos... 3 Muista... 3 Mitä rakkaus on?... 4 Ero päätöksistä huolimatta... 5 Rakkaus ei kuole... 5 Erojen erilaisia syitä... 6

Lisätiedot

Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA

Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA Hannele Rajalahti Heidi Savolainen Opinnäytetyö Kevät 2012 Hoitotyön koulutusohjelma Oulun seudun

Lisätiedot

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA?

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? Saana Siltasalmi Opinnäytetyö, syksy 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu Järvenpään yksikkö Sosionomi (AMK) TIIVISTELMÄ Siltasalmi, Saana. Lapsuus päihdeperheessä

Lisätiedot

PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI

PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI PARISUHTEEN JA SEKSUAALISUUDEN MUUTOKSIA RASKAUDEN AIKANA JA NIIHIN LIITTYVÄ TUKI Kelppe-Räsänen Elina Nieminen Suvi Opinnäytetyö, syksy 2003 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali-,

Lisätiedot

AVIOERON JÄLKEEN: Judith S. Wallerstein ja Sandra Blakeslee (Tiivistelmä) Esipuhe

AVIOERON JÄLKEEN: Judith S. Wallerstein ja Sandra Blakeslee (Tiivistelmä) Esipuhe 1 AVIOERON JÄLKEEN: Judith S. Wallerstein ja Sandra Blakeslee (Tiivistelmä) Esipuhe Kirja käsittelee avioeron pitkäaikaisvaikutuksia amerikkalaiseen perheeseen. Tutkimus koski 60 eroamassa olevaa perhettä,

Lisätiedot

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 1 Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 2 Väkivallan kohteena olevien naisten läheisille suunnattua opasta työstäessämme olemme hyödyntäneet

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

Teksti: Maalaukset: Julkaisija:

Teksti: Maalaukset: Julkaisija: Leena Rosenberg 1 Teksti: Maalaukset: Julkaisija: Leena Rosenberg, sairaanhoitaja, seksologi Eeva Halme Suomen Syöpäpotilaat ry Paino: Redfina Oy, 2015 3. uusittu painos 2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKIJALLE...

Lisätiedot

Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä

Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-kirja PRIDE-valmennus PRIDE-kirja 3 Sisältö: TAPAAMISEN TAVOITTEET JA VALMIUDET...4 MIKSI PRIDE-VALMENNUKSESSA KÄSITELLÄÄN MENETYKSIÄ, EROJA JA SURUTYÖTÄ?...5

Lisätiedot

HALUT JÄISSÄ. Valtakunnalliset Terveydenhoitajapäivät 2014. Tuula Korpela

HALUT JÄISSÄ. Valtakunnalliset Terveydenhoitajapäivät 2014. Tuula Korpela HALUT JÄISSÄ Valtakunnalliset Terveydenhoitajapäivät 2014 Tuula Korpela SEKSUAALITERVEYS osa ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia vapaus ja kyky kokea ja ilmaista seksuaalista halua ja nautintoa,

Lisätiedot

NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia

NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia NAISTEN EROTARINOITA - millaista on olla eronnut nainen, jolla on lapsia Tampereen yliopisto Terveystieteen laitos Pro gradu tutkielma Anne Rummukainen Kevät 2007 TIIVISTELMÄ TAMPEREEN YLIOPISTO Terveystieteen

Lisätiedot

Lapsettomuus ja parisuhde

Lapsettomuus ja parisuhde TIETEESSÄ MAIJA TULPPALA LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, psykoterapeutti (VET) Felicitas-klinikka Helsinki maija.tulppala@kolumbus.fi Lapsettomuus

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

Matti Viitanen. Kriisit avioliitossa. Johdanto. Aviokriisi MÄÄRITTELYÄ

Matti Viitanen. Kriisit avioliitossa. Johdanto. Aviokriisi MÄÄRITTELYÄ Kriisit avioliitossa STI.ssa 7.10.2004 Matti Viitanen Luentolyhennelmä Johdanto Tässä esityksessä pyrin ottamaan esille laajasta aineistosta sellaista, joka auttaisi nuoria pappeja, ja muita hengellisen

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot