Tuloilman hiukkaspitoisuuden vaihtelu tuloilmakoneen käynnistyksen yhteydessä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuloilman hiukkaspitoisuuden vaihtelu tuloilmakoneen käynnistyksen yhteydessä"

Transkriptio

1 Tuloilman hiukkaspitoisuuden vaihtelu tuloilmakoneen käynnistyksen yhteydessä Vesa Asikainen Itä-Suomen yliopisto ympäristötieteenlaitos Työsuojelurahasto on rahoittanut tutkimusta (TSR-hanke )

2 Tutkimuskohteet Tutkimukset toteutettiin sairaalan kahdella osastolla. Osastolla 1 mittaukset tehtiin ennen ilmanvaihtojärjestelmän puhdistusta ja puhdistuksen jälkeen. Tuloilman hiukkaspitoisuutta mitattiin tuloilmakoneesta (Royco330), tuloilman haarakanavasta (Climet Cl-500) ja tuloilman päätelaitteesta (TSI P-Trak 8525). Tuloilmakoneesta hiukkaspitoisuus mitattiin lämmöntalteenoton- ja lämmityspatterin lämmönvaihtimien välistä sekä puhaltimen jälkeen. Osaston 1 tuloilmakoneen ulkoilman sisäänoton kautta lunta pääsi kulkeutumaan koneen esisuodattimille sekä niiden läpi, koska suodattimet eivät olleet tiiviisti asennettuja (kuva 1). Ennen puhdistusta lämmöntalteenottopatterissa oli varsinkin esisuodattimen kehyksessä havaitun vuotokohdan kohdalla runsaasti epäpuhtauksia (kuva 2). Myös lämmityspatterissa havaittiin ennen puhdistusta runsaasti likaa, mutta lika ei ollut kertynyt lämmönvaihtimeen niin selkeäksi kerrokseksi kuin lämmöntalteenoton patterissa. Lämmöntalteenoton ja lämmityspatterin väliin tehtiin puhdistustyön yhteydessä huoltoluukku, koska lämmönvaihtimien puhdistus ei muuten onnistunut. Ilmanvaihtokone oli puhdas ja hyväkuntoinen ja ilmanvaihtokoneen jälkeen järjestelmään asennettu F7-luokan hienosuodatin oli oikein ja tiiviisti asennettu. Hienosuodattimen jälkeen järjestelmään oli asennettu Dacronista valmistettu äänenvaimennin, jonka kunto oli hyvä. Runkokanavassa havaittiin ennen puhdistustyötä karkeaa asennusaikaista likaa, mutta ohuen käytönaikaisen pölyn määrä oli vähäinen. Toinen tuloilmakoneelta lähtevä runkokanava (mittauspiste 1) oli äänenvaimennettu reikäpellillä suojatulla mineraalivillalla eikä reikäpellin ja äänenvaimennusmateriaalin välissä ollut kuitusuojausta. Toisessa tuloilmakoneen runkokanavassa (mittauspiste 2) ei ollut äänenvaimentimia. Kuva 1. Osastoa 1 palvelevan tuloilmakoneen esisuodatin ja esisuodatinkammio, jossa havaittiin lumen kulkeutumista suodatinkammioon.

3 Kuva 2. Osastoa 1 palvelevan tuloilmakoneen lämmöntalteenoton lämmönvaihdin, jossa havaittiin epäpuhtauksia varsinkin etureunassa, missä suodattimen kehys ei ollut tiiviisti asennettu. Osastolla 2 hiukkasmittaukset tehtiin tuloilmakoneen käynnistyksen yhteydessä. Tuloilmakoneen puhaltimen pyörimisnopeutta ohjattiin taajuusmuuttajalla. Taajuusmuuntimella ohjattu käynnistys tapahtui siten, että puhallin saavutti täyden kierrosnopeutensa 30 sekunnin aikana. Tuloilmakoneen käynnistys ilman taajuusmuuttajaa tapahtui siten, että puhaltimen pyörimisnopeus saavutti täyden kierrosnopeuden hyvin lyhyessä ajassa. Mittaukset tehtiin tuloilmakoneen ulkoilmakammiosta (Royco330) ja tuloilmakoneen jälkeen ennen runkokanavaa (Climet Cl-500) sekä osaston tuloilmaelimeltä (TSI P-Trak 8525). Ulkoilman sisäänotossa pelkkä säleikkö, mutta sisäänoton suojaisen sijainnin ja suuren ulkoilmakammion (kuva 3) takia kosteuden tunkeutuminen ilmanvaihtokoneelle ei ole merkittävissä määrin todennäköistä. Ulkoilmakammiossa ja ulkoilmakanavissa melko runsaasti pölyä ja toinen ulkoilmakammion viemäreistä osittain tukkeutunut likakertymien (kuva 4) takia. Esisuodatin (G3) asennettu oikein, mutta esisuodattimen kammiossa melko runsaasti pölyä (kuva 5). Kosteusjälkiä ei suodatinkammiossa havaittu. Hienosuodattimen (F7) kehyksen tiiviste paikoin irronnut paikaltaan, josta aiheutui selkeä vuotoilmareitti. Vuotoilmareitin kohdalla kammiossa oli ohutta pölyä (kuva 6), mutta muuten kammio oli puhdas. Ristikkäisvirtaus periaatteella toimivassa LTO-patterissa havaittiin hieman ohutta pölyä, mutta sen puhtaustaso oli hyvä. Myös lämmityspatterin puhtaustaso oli melko hyvä, mutta siinä havaittiin joitakin vaurioita. Lämmitys- ja jäähdytyskammioiden välinen kammio oli likainen ja siinä havaittiin sekä käytönaikaista että asennusaikaista likaa (kuva 7). Jäähdytyspatterin puhtaustaso oli hyvä vaikka ohutta pölyä hieman havaittiinkin. Jäähdytyspatterin jälkeinen kondenssivesiallas oli likainen. Puhallinkammiossa havaittiin vain hieman ohutta pölyä ja sen puhtaustaso oli hyvä. Myös runkokanavan likakertymä (alle 0,3 g/m²) oli alhainen (kuva 8).

4 Kuva 3. Osastoa 2 palvelevan tuloilmakoneen ulkoilman sisäänotto. Kuva 4. Osastoa 2 palvelevan tuloilmakoneen ulkoilmakammio.

5 Kuva 5. Osastoa 2 palvelevan tuloilmakoneen esisuodatin ja esisuodattimen kammio. Kuva 6. Osastoa 2 palvelevan tuloilmakoneen hienosuodatin ja suodatinkehyksen vuotamisesta johtuva pölykerros.

6 Kuva 7. Osastoa 2 palvelevan tuloilmakoneen lämmitys- ja jäähdytyspattereiden välinen kammio, jossa havaittiin likaa. Kuva 8. Osastoa 2 palveleva tuloilman runkokanava.

7 Hiukkasmittaukset Tuloilmakoneen eri osista, tuloilmakanavasta ja tuloilman päätelaitteelta mitattiin hiukkaspitoisuutta ilmanvaihtokoneen normaalin käynnin ja käynnistyksen yhteydessä. Hiukkasmittaukset tehtiin optisilla Climet CI-500 ja Royco330- hiukkaslaskureilla sekä TSI:n P-Trak 8525 pienhiukkaslaskureilla. Ulkoilman hiukkaspitoisuus mitattiin tuloilmakoneiden ulkoilmakammiosta. Näytteenkeräyksessä käytettiin eri mittauspisteissä samanpituista taipuisaa ohutta kupariputkea, joka asetettiin mittausten ajaksi mittauspisteen ja mittalaitteen väliin. Mittauslaitteet olivat kalibroitu laitevalmistajien ohjeiden mukaisesti ennen mittauksia. Osastolla 1 tutkittiin hiukkaspitoisuuksien lisäksi myös tuloilman mineraalikuitupitoisuuksia ennen puhdistusta ja puhdistuksen jälkeen toteutetun ilmanvaihtokoneen käynnistysjakson aikana kahdessa huoneessa. Tuloilman mineraalikuitupitoisuus määritettiin menetelmällä, jossa tuloilma virtaa polypropyleenistä valmistetun suodattimen läpi ja mineraalikuidut kerääntyvät suodattimelle. Mittausten yhteydessä mitattiin näytteenoton aikana näytteenotossa käytetyn suodatinkankaan läpi kulkeneen tuloilman määrä Alnor 6200E balometrillä. Tulokset Kuvissa 9 ja 10 on esitetty halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuutta ilmanvaihtokoneen käynnistyksen yhteydessä osastolla 1. Kuvassa 9 hiukkasten pitoisuutta on mitattu ilmanvaihtokoneelta puhaltimen jälkeen ennen puhaltimen jälkeen asennettua F8-luokan hienosuodatinta Royco 330 mittalaitteella ja kuvassa 10 on puolestaan esitetty samanaikaisesti Climet CL-500 mittalaitteella mitattua hiukkasten lukumääräpitoisuutta saman tuloilmakoneen haarakanavasta. Kuva 9. Halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuus ilmanvaihtokoneen käynnistyksen (kello 6.00) yhteydessä sairaalan B osastolla mitattuna puhaltimen jälkeen ennen F8 hiukkassuodatinta.

8 Kuva 10. Halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuus ilmanvaihtokoneen käynnistyksen (kello 6.00) yhteydessä sairaalan B osastolla mitattuna tuloilman haarakanavasta F8 hiukkassuodattimen jälkeen. Kuvassa 11 on esitetty alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuutta, joka on mitattu LTO-patterin jälkeen ennen lämmityspatteria ja puhallinta. Mittaus on tehty eri päivänä kuin kuvien 9 ja 10 mittaukset. Kuva 11. Halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuus ilmanvaihtokoneen käynnistyksen (kello 6.00) yhteydessä sairaalan B osastolla mitattuna lämmöntalteenoton jälkeen ennen puhallinta ja lämmityspatteria. Osaston 1 kahdesta eri huoneesta ennen puhdistusta ja puhdistuksen jälkeen otetuissa tuloilman kuitupitoisuutta määrittävissä näytteissä pituudeltaan yli 20 µm mineraalikuitujen pitoisuus oli alle 0,01 #/m 3 vaikka toisen osaston kanavassa oli havaittavissa merkittäviä vaurioita äänenvaimentimien kuitusuojauksessa. Osaston 1 tuloilmamääriä mitattaessa havaittiin, että lumen tukkiessa suodattimet tuloilmamäärät vähenevät merkittävästi. Huoneessa 1 tuloilmamäärä väheni tilavuusvirrasta 25 l/s lumen tukittua suodattimet tilavuusvirtaan 16 l/s ja huoneessa 2 vastaava muutos oli 12 l/s 9 l/s.

9 Kuvissa 12 ja 13 on esitetty halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuutta osastolla 2 taajuusmuuntimella ja ilman taajuusmuunninta tehdyn ilmanvaihtokoneen käynnistyksen yhteydessä mitattuna tuloilmapuhaltimen jälkeen Climet CL-500 mittalaitteella. Osaston 2 tuloilman päätelaitteelta tehdyissä mittauksissa (P-trak) ei havaittu muutosta tuloilman hiukkaspitoisuuksissa käynnistyksen yhteydessä. Kuva 12. Halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuus ilmanvaihtokoneen käynnistysten (kello 01:30, klo 05:00, klo 18:30 ja klo 22:00) yhteydessä sairaalassa B mitattuna puhaltimen jälkeen. Ilmanvaihtokoneen käynnistys toteutettiin taajuusmuuntimella siten, että puhallin saavutti täyden kierrosnopeutensa 30 sekunnin aikana. Kuva 13. Halkaisijaltaan alle 0,5 m hiukkasten lukumääräpitoisuus ilmanvaihtokoneen käynnistysten (kello 01:30 ja klo 5:00) yhteydessä sairaalassa B mitattuna puhaltimen jälkeen. Ilmanvaihtokoneen käynnistys toteutettiin ilman taajuusmuunninta siten, että puhallin saavutti täyden kierrosnopeutensa välittömästi käynnistyksen jälkeen.

10 Tulosten tarkastelua Ilmanvaihtokoneen käynnistäminen aiheutti sairaalan osastolla 1 hiukkasten lukumääräpitoisuudessa merkittävän nousun puhaltimen jälkeen olleessa mittauspisteessä (kuva 9), mutta hiukkaspitoisuuden nousu ennen puhallinta ja lämmityspatteria (kuva 11) oli huomattavasti vähäisempi. Tutkitun ilmanvaihtokoneen haarakanavasta mitattu hiukkaspitoisuus kasvoi vain hieman (kuva 10) ilmanvaihtokoneen käynnistyksen yhteydessä eikä hiukkaspitoisuudessa havaittu muutosta puhdistusta ennen tehtyjen ja puhdistuksen jälkeen tehtyjen mittausten välillä. Tuloksista voidaan päätellä, että ilmanvaihtokoneen jälkeen asennettu F8-luokan hiukkassuodatin alensi huomattavasti käynnistyksen aikaista hiukkaspitoisuuden nousua tuloilmassa eikä tuloilmakanavista merkittävästi irronnut hiukkasia käynnistyksen yhteydessä. Kyseisessä ilmanvaihtojärjestelmässä suurin osa hiukkasista irtosi käynnistyksen yhteydessä joko lämmityspatterista tai puhaltimelta. Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksella ei havaittu olevan merkittävää vaikutusta haarakanavasta ja päätelaitteilta mitattuihin hiukkaspitoisuuksiin. Kuvista 11 ja 12 havaitaan, ettei ilmanvaihtokoneen käynnistäminen aiheuttanut merkittävää tuloilman hiukkaspitoisuuden kasvua tutkitulla ilmanvaihtokoneella osastolla 2. Taajuusmuuntimella ohjattu ilmanvaihtokoneen käynnistyminen aiheutti samansuuruisen hiukkaspitoisuuden kasvun kuin ilman taajuusmuunninta tehty käynnistäminen. Taajuusmuuntimella ohjattua käynnistämistä tutkittaessa havaittiin, että ilmanvaihtokoneen ollessa sammutettuna hiukkaspitoisuus hieman pienenee (kuva 12) ja kasvaa, kun ilmanvaihtokone uudelleen käynnistetään. Tähän toistuvasti havaittuun ilmiöön ei syytä saatu selville. Osastoilla 1 ja 2 käynnistyksen aikainen hiukkaspitoisuuden kasvu oli hyvin erilaista eikä syytä tähän pystytä varmuudella osoittamaan. Mahdollisia syitä osastolla 1 havaittuun merkittävämpään hiukkaspitoisuuden kasvuun ilmanvaihtokoneen käynnistyksen yhteydessä voivat olla osaston 1 ilmanvaihtokoneen eri osissa mahdollisesti olevat suuremmat likakertymät tai ilmanvaihtokoneen käynnistyksessä tai ilmanvaihtojärjestelmässä olevat erot. Osastolla 1 tehdyistä tuloilman kuitupitoisuuksien mittauksista voidaan päätellä, etteivät äänenvaimentimissa silmämääräisessä tarkastelussa havaitut vauriot aina johda mineraalikuitujen irtoamiseen tuloilmaan. Kuitenkin äänenvaimentimissa havaitut vauriot kannattaa aina korjata mahdollisimman pian niiden havaitsemisen jälkeen, jottei mineraalikuitujen irtoamista äänenvaimentimista ehdi tapahtua. Osastolla 1 havaittiin lumen tukkiessa tuloilmakoneen suodattimet, että tuloilman tilavuusvirrat vähenivät merkittävästi (25-36 %) ja tämä voi aiheuttaa rakennuksessa painesuhteiden muuttumista ja korvausilman tunkeutumista hallitsemattomasti esimerkiksi rakenteiden läpi.

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset

PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset Tutkimuksen ajankohta: vko 2-3 / 2010 Raportin päiväys: 25.01.2010 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22377 Kuntotutkimuksen suorittajat:

Lisätiedot

Ilmanvaihtokoneiden puhtaus- ja toimintatarkastus

Ilmanvaihtokoneiden puhtaus- ja toimintatarkastus 1 (5) Mikkolan koulu, Vega 22.01.2015 Venuksentie 2 01480 Vantaa Ilmanvaihtokoneiden puhtaus- ja toimintatarkastus Aika 6-22.1.2015 Lähtökohta Havainnot TK 01 - Raitisilmapelti ei sulkeudu, kun kone sammutetaan.

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen Ilmanlaatu Suunnitelma PR3698 TY02 Sivu 1 (5) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 MITTAUSSUUNNITELMA Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen Mikko Krohn

Vantaan Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen 22.06.2009 Mikko Krohn 09 839 22377 Tässä tietoa Kivimäen koulun hiukkasmittauksista. Lämpötilat ja ilmamäärät opetustilassa n:o 149 Tarkastuskäynnin

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-06006-09 01.09.2009. Omakotitalojen suodattimien mittaus

TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-06006-09 01.09.2009. Omakotitalojen suodattimien mittaus TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-66-9 1.9.29 Omakotitalojen suodattimien mittaus Tilaaja: Eagle Filters Oy TUTKIMUSSELOSTUS NRO VTT-S-66-9 1 (1) Tilaaja Eagle Filters Oy Kalervonkatu 1 486 KOTKA Tilaus Juha

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus PJS IV- ja SISÄILMATUTKIMUS OY Päivämaantie 5 24280 SALO Petri Sorola MUISTIO 1 (8) Korson terveysasema Naalipolku 6 b 01450 VANTAA 10.8.2011 Ilmanvaihdon tarkastus Aika 12.7-10.8.2010 Lähtökohta Ennakkotiedot

Lisätiedot

BOREALIS POLYMERS OY AROMAATTITUOTANNON PÄÄSTÖMITTAUKSET 2013

BOREALIS POLYMERS OY AROMAATTITUOTANNON PÄÄSTÖMITTAUKSET 2013 Vastaanottaja Borealis Polymers Oy Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 28.8.2013 Viite 82137404-03A BOREALIS POLYMERS OY AROMAATTITUOTANNON PÄÄSTÖMITTAUKSET 2013 Päivämäärä 28.8.2013 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset

Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset Ilmastointijärjestelmät kuntoon! -seminaari 5.3.2013 Helsinki Mikko Saari, Risto Ruotsalainen, Mikko Nyman ja Juhani Laine VTT Expert Services

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

ilmankäsittelykatos Avattava huoltoluukku kahdessa osassa EU7/EU8 pääsuodatin LTO Esisuodatus ja kesäjäähdytys

ilmankäsittelykatos Avattava huoltoluukku kahdessa osassa EU7/EU8 pääsuodatin LTO Esisuodatus ja kesäjäähdytys ilmankäsittelykatos Avattava huoltoluukku kahdessa osassa EU7/EU8 pääsuodatin LTO Esisuodatus ja kesäjäähdytys Retermian uniikilla ilmankäsittelukatoksella, tuloilman LTO-esisuodatus, pääsuodatus sekä

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

IV- JÄRJESTELMIEN TARKASTUS ENNEN JA JÄLKEEN NUOHOUKSEN

IV- JÄRJESTELMIEN TARKASTUS ENNEN JA JÄLKEEN NUOHOUKSEN VEHNÄTIEN PÄIVÄKOTI IV- JÄRJESTELMIEN TARKASTUS ENNEN JA JÄLKEEN NUOHOUKSEN Tutkimuksen ajankohta: vko 14, 32, 41, 44 / 2005 Raportin päiväys: 13.12.2005 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN 1 (5) Vantaankosken peruskoulu Isontammentie 15 00000 Vantaa 14.8.2014 Aihe ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN Aika 18.6 14.8. Mittarit Lähtökohta TSI Calc 9555p monitoimimittari Alnor Balometri AirFloW

Lisätiedot

Ilmanvaihdon kuntotarkastus

Ilmanvaihdon kuntotarkastus 1 (6) Mikkolan Koulu, Lyyra Lyyranpolku 2 01480 Vantaa 13.1.2015 Aihe Lähtökohta Havainnot Ilmanvaihdon kuntotarkastus Rakennuksessa on ollut ongelmia ilmanvaihdon toiminnan kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa

Lisätiedot

Radonin mittaaminen. Radonkorjauskoulutus Tampere 11.2.2016 Tuukka Turtiainen

Radonin mittaaminen. Radonkorjauskoulutus Tampere 11.2.2016 Tuukka Turtiainen Radonin mittaaminen Radonkorjauskoulutus Tampere 11.2.2016 Tuukka Turtiainen 800 700 600 500 Bq/m 3 400 300 200 100 0 11.12. 18.12. 25.12. 1.1. 8.1. 15.1. 22.1. 29.1. 5.2. 12.2. 19.2. 26.2. 5.3. RADIATION

Lisätiedot

Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista

Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista sivu 1/6 Päiväys: 18.05.2006 Asiakas: Laatija: Vantaan kaupungin tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Yhteyshenkilö: Pekka Wallenius

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa 01.02.2012 IV-kuntotutkimus Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo Keskustie 1 01260 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE:

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 30.3.2012 IV-kuntotutkimus Metsikköpolun päiväkoti Kukinkuja 14 01620 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS AUTIONIITYN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 5.7.2012

TUTKIMUSSELOSTUS AUTIONIITYN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 5.7.2012 TUTKIMUSSELOSTUS AUTIONIITYN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tutkimusselostus 2 (17) Sisällys 1 Yleistiedot... 3 1.1 Tutkimuskohde... 3 1.2 Tutkimuksen tilaaja... 3 1.3 Tehtävä... 3 1.4 Tutkimusajankohta...

Lisätiedot

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS Hyvä sisäilman laatu Ilmanvaihdon tarkoituksena on ylläpitää sisätiloissa hyvä ilmanlaatu eli pitää ilma happipitoisena, epäpuhtauspitoisuuksiltaan

Lisätiedot

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHTAUSTARKASTUS ITÄ-HAKKILAN KOULU Koulutie 8, Vantaa

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHTAUSTARKASTUS ITÄ-HAKKILAN KOULU Koulutie 8, Vantaa 14.7.2014 ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHTAUSTARKASTUS ITÄ-HAKKILAN KOULU Koulutie 8, 01260 Vantaa DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi Delete Tutkimus Oy Hämeentie

Lisätiedot

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390

Lisätiedot

KASTU TP7. Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa. KASTU-työkokous 04.11.2009

KASTU TP7. Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa. KASTU-työkokous 04.11.2009 VTT INDUSTRIAL Technical Research SYSTEMS Centre of Finland KASTU TP7 Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa KASTU-työkokous 04.11.2009 Matti Lehtimäki, Aimo

Lisätiedot

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA Oy IV-Special Ab 03.03.2011 IV-kuntotutkimus Kiirunatien päiväkoti Kiirunatie 3 01450 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 Helsinki

Lisätiedot

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja

Lisätiedot

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat IV-kuntotutkimushanke_tutkijat 1. 1. Kuinka käyttökelpoisena pidät SuLVIn IV-kuntotutkimusohjeistusta yleisesti? 1 2 3 4 5 Yhteensä Keskiarvo Asteikko 0 0 0 3 0 3 4 2. 2. Kuinka hyvänä pidät IV-kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Chiller kasettipatterit BOX Composite Cassette

Chiller kasettipatterit BOX Composite Cassette Chiller kasettipatterit BOX Composite Cassette BOX COMPOSITE kasettipatterien uusi toimintakonsepti > Asenna, käytä ja huolla vaivattomasti Chiller Oy:n kehittämä BOX -kasettipatteri on huomaamaton ja

Lisätiedot

Air Wise Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita SunAIR RW EC. % yli 70 60-70 50-60 D E F G H I 40-50 30-40 20-30 10-20 1-10 HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS 2,5 2,0

Air Wise Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita SunAIR RW EC. % yli 70 60-70 50-60 D E F G H I 40-50 30-40 20-30 10-20 1-10 HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS 2,5 2,0 SunAIR RW EC SunAIR RW EC Air Wise Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita SunAIR RW EC Sertifikaatti Nro VTT-C-5731-10 1 (2) SunAIR RW EC on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen lämmöntalteenoton

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA IV-Special Oy 19.12.2011 IV-kuntotutkimus Rekolanmäen päiväkoti Hansinkatu 4 01480 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus:

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen (Envimetria Oy) Pertti Pasanen (Itä-Suomen yliopisto, ympäristötieteen laitos) Helmi Kokotti

Lisätiedot

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Laajennusosa Tutkimusraportti Gammelbacka skola, Porvoo Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Projekti 308141 13.2.2017 Sisältö Sisältö... 2 Tutkimuskohde

Lisätiedot

www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA

www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA ASB-YHTIÖT www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

KOTIKÄYTTÖISEN 3D-TULOSTIMEN AIHEUTTAMAT VOC- JA HIUKKASPÄÄSTÖT ASUINHUONEISTON SISÄILMASSA

KOTIKÄYTTÖISEN 3D-TULOSTIMEN AIHEUTTAMAT VOC- JA HIUKKASPÄÄSTÖT ASUINHUONEISTON SISÄILMASSA Sisäilmastoseminaari 2016 415 KOTIKÄYTTÖISEN 3D-TULOSTIMEN AIHEUTTAMAT VOC- JA HIUKKASPÄÄSTÖT ASUINHUONEISTON SISÄILMASSA Samuel Hartikainen, Markus Johansson, Marko Hyttinen ja Pertti Pasanen Itä-Suomen

Lisätiedot

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA 14.9.2012 IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2 KOHDETIEDOT...

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihtokoneita ja niihin liittyviä

Lisätiedot

Vallox Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 180 DC. % yli 70 60-70 50-60 40-50 E F G H I 30-40 20-30 10-20 1-10 2,5. Ominaissähköteho, 2,0

Vallox Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 180 DC. % yli 70 60-70 50-60 40-50 E F G H I 30-40 20-30 10-20 1-10 2,5. Ominaissähköteho, 2,0 Vallox 180 DC Vallox 180 DC Vallox Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 180 DC Sertifikaatti Nro C273/04 1 (2) Vallox 180 DC on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen lämmöntalteenoton

Lisätiedot

HAKUNILANRINTEEN KOULU HARJAANTUMISLUOKAN ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

HAKUNILANRINTEEN KOULU HARJAANTUMISLUOKAN ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS HAKUNILANRINTEEN KOULU HARJAANTUMISLUOKAN ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 18 / 2009 Raportin päiväys: 30.04.2009 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09

Lisätiedot

KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 52 / 2009 4 / 2010 Raportin päiväys: 18.02.2010 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22379 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA 30.6.2012 ILMANVAIHDON KUNTOTUTKIMUS OIREILUTILOISSA HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS JOKIVARREN KOULU, VANHA PÄÄRAKENNUS ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 3 / 2009 Raportin päiväys: 26.01.2009 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 040 749

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 23.3.2012 IV-kuntotutkimus Jokiuoman päiväkoti Vihertie 16 01710 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

SIMONMETSÄN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

SIMONMETSÄN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS SIMONMETSÄN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 42-43 / 2009 Raportin päiväys: 28.10.2009 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22377 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I VÄLIRAPORTTI 13 I.8.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

Vallox Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 95

Vallox Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 95 95 Vallox Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 95 Sertifikaatti Nro VTT--844-21-06 Myönnetty 22.8.2006 Päivitetty 17.2.2012 1 (2) Vallox 95 on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja

Lisätiedot

VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT

VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT LOPPURAPORTTI 19.4.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Mittauspöytäkirja Työ nro: 120354 sivu 1 ( 8 ) Työmaa: Pähkinänsärkijän päiväkoti Osoite: Pähkinätie 2, Vantaa ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Järjestelmän tunnus: TK-1, TK-2, PK-1.1, PK-1.2, PK-1.3, PF-1,

Lisätiedot

Rakennuksen alapohjan yli vaikuttavan paine-eron hallinta ilmanvaihdon eri käyttötilanteissa

Rakennuksen alapohjan yli vaikuttavan paine-eron hallinta ilmanvaihdon eri käyttötilanteissa Rakennuksen alapohjan yli vaikuttavan paine-eron hallinta ilmanvaihdon eri käyttötilanteissa Lopputyön aiheen valinta Taustalla usein käytävä keskustelu ilmanvaihdon pysäyttämisen aiheuttamista vaikutuksista

Lisätiedot

Ilmanvaihtokanaviston puhdistuspöytäkirja. Vartiokylän ala-aste 1 2 krs A B osa

Ilmanvaihtokanaviston puhdistuspöytäkirja. Vartiokylän ala-aste 1 2 krs A B osa Ilmanvaihtokanaviston puhdistuspöytäkirja Vartiokylän ala-aste 1 2 krs A B osa 31.05 28.7.2016 Ilmanvaihtokanavien puhdistuspöytäkirja Pvm. Kohde: Kohteen osoite: Vartiokylän ala-aste Kiviportintie 10,

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaitteita. Näitä ovat lämmöntalteenoton

Lisätiedot

Sertifikaatti Nro VTT-C-9151-12 2 (2) Sertifioitu asunnon ilmanvaihtokone täyttää alla esitetyt vaatimukset.

Sertifikaatti Nro VTT-C-9151-12 2 (2) Sertifioitu asunnon ilmanvaihtokone täyttää alla esitetyt vaatimukset. Koja Fair 120 ec Koja Fair 120 ec Koja Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Fair 120 ec Sertifikaatti Nro VTT-C-9151-12 1 (2) Fair 120 ec on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen lämmöntalteenoton

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS VARISTON OPETUSPISTE, VARISTONTIE 1, VANTAA SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 51392.81

TUTKIMUSSELOSTUS VARISTON OPETUSPISTE, VARISTONTIE 1, VANTAA SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 51392.81 TUTKIMUSSELOSTUS SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS VARISTON OPETUSPISTE, VARISTONTIE, VANTAA 59.8 9..04 Sisältö LÄHTÖTIEDOT YLEISTÄ KOHTEESTA HAVAINNOT JA MITTAUKSET KOHTEESSA. PINTAKOSTEUSKARTOITUS.

Lisätiedot

Nousiaisten Rekoisten sikalan hajupäästömittaukset. Tutkimusraportti 199/2012

Nousiaisten Rekoisten sikalan hajupäästömittaukset. Tutkimusraportti 199/2012 Nousiaisten Rekoisten sikalan hajupäästömittaukset Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 199/2012 Toni Keskitalo Jyväskylä 2012 1 / 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 2. AINEISTO

Lisätiedot

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen.

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen. Ohje Malli Tyyppi : 2352 : 2353 Ohje 1.09.629 FIN Voimassa alkaen 1.7.2015 Päivitetty 1.7.2015... 2... 5 TUOIMAÄMMITIN VAOX TUOIMAÄMMITIN Poistoilmajärjestelmän aiheuttaman alipaineen vaikutuksesta ulkoa

Lisätiedot

JOKINIEMEN KOULU ja PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

JOKINIEMEN KOULU ja PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS JOKINIEMEN KOULU ja PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 3-5 / 2009 Raportin päiväys: 04.02.2009 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Per Andersson, 040 5939212

Lisätiedot

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012 Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Pentti Saarenrinne Tilaaja: DirAir Oy Kuoppakatu 4 1171 Riihimäki Mittausraportti: DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 3.11.212

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmien ja jäähdytyspalkkien puhdistaminen sairaalan vuodeosastolla

Ilmanvaihtojärjestelmien ja jäähdytyspalkkien puhdistaminen sairaalan vuodeosastolla 1 Ilmanvaihtojärjestelmien ja jäähdytyspalkkien puhdistaminen sairaalan vuodeosastolla Holopainen Rauno 1), Salmi Kari 1), Hintikka Eeva-Liisa 1), Kähkönen Erkki 1), Pasanen Pertti 2), Kakko Leila 3) ja

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA TUTKIMUSRAPORTTI 6.11.2015 ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA 70295.07 Yhteenveto ja toimenpide-ehdotukset Koulurakennus Ilmarila on rakennettu vuonna 1971-72. Rakennus

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA IV-Special Oy 13.12.2011 IV-kuntotutkimus Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus: 0207

Lisätiedot

ENDOMINES OY, RÄMEPURON KAIVOS ILMANLAATUMITTAUKSET, KEVÄT-KESÄ 2015

ENDOMINES OY, RÄMEPURON KAIVOS ILMANLAATUMITTAUKSET, KEVÄT-KESÄ 2015 Vastaanottaja Endomines Oy Anne Valkama Pampalontie 11 82967 Hattu Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 16.9.2015 Projekti 1510015909 ENDOMINES OY, RÄMEPURON KAIVOS ILMANLAATUMITTAUKSET, KEVÄT-KESÄ

Lisätiedot

Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke

Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke Monitilatoimistojen sisäympäristö, käytettävyys ja tilan käyttäjien hyvinvointi (MOSI) Tutkimushanke 2014-2016 MOSI-TUTKIMUSHANKE JA LISÄTIETOJA Tutkimukset suoritti Työterveyslaitos yhteistyössä Helsingin

Lisätiedot

KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS KUUSIKON KOULU ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 52 / 2009 4 / 2010 Raportin päiväys: 23.03.2010 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22379 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

HARJULAN NUORISOKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

HARJULAN NUORISOKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS HARJULAN NUORISOKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 44-45 / 2009 Raportin päiväys: 05.11.2009 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22377 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

ILMANVAIHTOTUOTTEIDEN KUITUPÄÄSTÖT

ILMANVAIHTOTUOTTEIDEN KUITUPÄÄSTÖT Sisäilmastoseminaari 2005 133 ILMANVAIHTOTUOTTEIDEN KUITUPÄÄSTÖT Keijo Kovanen 1), Hanna Tuovila 2), Riitta Harju 3), Riitta Riala 3) ja Antti Tossavainen 2) 1) VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Espoo

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE:

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE: 09.03.2012 IV-kuntotutkimus Kulomäen koulu Maauuninpolku 3 01450 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 31 11 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb b.fi keskus: 0207 311 160,

Lisätiedot

MAAUUNINPOLUN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS

MAAUUNINPOLUN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS MAAUUNINPOLUN PÄIVÄKOTI ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN KUNTOTUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 22-23 / 2008 Raportin päiväys: 17.06.2008 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Per Andersson, 040 5939212 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

Kasetti. Puolet pienempi kuin tavallinen jäähdytyspalkki Aina vedoton aina hiljainen Hygieeninen koteloinnin takia. Tekniset tiedot Vasatherm Kasetti

Kasetti. Puolet pienempi kuin tavallinen jäähdytyspalkki Aina vedoton aina hiljainen Hygieeninen koteloinnin takia. Tekniset tiedot Vasatherm Kasetti Kasetti Puolet pienempi kuin tavallinen jäähdytyspalkki Aina vedoton aina hiljainen Hygieeninen koteloinnin takia 13 Tekniset tiedot Vasatherm Kasetti Jäähdytysteho Jopa 80 W/m 2 Ilmamäärä Jopa 30 l/s

Lisätiedot

Suodatinmateriaalien Testaus. TUTKIMUSSELOSTUS AUT43 010271 / 8.11.2007 Suomen Terveysilma Oy

Suodatinmateriaalien Testaus. TUTKIMUSSELOSTUS AUT43 010271 / 8.11.2007 Suomen Terveysilma Oy Suodatinmateriaalien Testaus TUTKIMUSSELOSTUS AUT43 1271 / 8.11.27 Suomen Terveysilma Oy TUTKIMUSSELOSTUS N:O AUT43 1271 2 (6) Tilaaja Tilaus Suomen Terveysilma Oy PL 89 391 Helsinki Tilauksenne 7.3.21

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015 MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET Mittausraportti 2 (11) 1 YLEISTIEDOT 1.1 Tutkimuskohde Kenraalintie 6 01700 Vantaa 1.2 Tutkimuksen tilaaja Vantaan

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Oy IV-Special Ab 25.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kimokujan koulu. Kimokuja 5 01200 VANTAA

Oy IV-Special Ab 25.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kimokujan koulu. Kimokuja 5 01200 VANTAA Oy IV-Special Ab 25.03.2011 IV-kuntotutkimus Kimokujan koulu Kimokuja 5 01200 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 Helsinki

Lisätiedot

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti TILAAJA: Pomarkun Kunta PL 14 29631 Pomarkku MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Juha Paappanen 045 1147 100 KOHDE: Yläaste ja Lukio Lukiotie 5 29630 Pomarkku Vakuutusyhtiö: 93 097 22.09.2011 Sivu: 1 (Kosteuskartoitus)

Lisätiedot

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Aalto yliopisto LVI-tekniikka 2013 SISÄLLYSLUETTELO TILAVUUSVIRRAN MITTAUS...2 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITTEET...2 2 MITTAUSJÄRJESTELY

Lisätiedot

RAPORTTI 16X Q METSÄ FIBRE OY JOUTSENON TEHDAS Kaasuttimen polttoainekuivurin poistokaasujen hiukkaspitoisuudet ja päästöt

RAPORTTI 16X Q METSÄ FIBRE OY JOUTSENON TEHDAS Kaasuttimen polttoainekuivurin poistokaasujen hiukkaspitoisuudet ja päästöt RAPORTTI 16X142729.10.Q850-002 6.9.2013 METSÄ FIBRE OY JOUTSENON TEHDAS Kaasuttimen polttoainekuivurin poistokaasujen hiukkaspitoisuudet ja päästöt Joutseno 21.8.2013 PÖYRY FINLAND OY Viite 16X142729.10.Q850-002

Lisätiedot

Uusilla suodatusratkaisuilla ilmastointijärjestelmien kyky hallita sisäilman hiukkaspitoisuutta moninkertaiseksi

Uusilla suodatusratkaisuilla ilmastointijärjestelmien kyky hallita sisäilman hiukkaspitoisuutta moninkertaiseksi Uusilla suodatusratkaisuilla ilmastointijärjestelmien kyky hallita sisäilman hiukkaspitoisuutta moninkertaiseksi Sisäilmastoseminaari 2014 Seppo Enbom, Kimmo Heinonen, Tapio Kalliohaka, Matti Lehtimäki,

Lisätiedot

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00

FILTERMAX. Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin. No. 4215.71/00 R Moduulisuodatin kohdepoistojärjestelmiin No. 425.7/ 2 FilterMax puhtaampi ympäristö työskennellä ja elää! En halua vapaa-aikana hengittää niitä käryjä ja hiukkasia jotka puhallamme yhteiseen ympäristöömme!

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

MYLLYMÄEN KOULU ILMANVAIHTOKONEIDEN TARKASTUS

MYLLYMÄEN KOULU ILMANVAIHTOKONEIDEN TARKASTUS MYLLYMÄEN KOULU ILMANVAIHTOKONEIDEN TARKASTUS Tutkimuksen ajankohta: vko 27-28 / 2008 Raportin päiväys: 08.07.2008 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Per Andersson, 040 5939212 Kuntotutkimuksen suorittajat:

Lisätiedot

TUOMELAN KOULU PÄÄRAKENNUKSEN ILMANVAIHDON ILMAMÄÄRÄMITTAUKSET

TUOMELAN KOULU PÄÄRAKENNUKSEN ILMANVAIHDON ILMAMÄÄRÄMITTAUKSET TUOMELAN KOULU PÄÄRAKENNUKSEN ILMANVAIHDON ILMAMÄÄRÄMITTAUKSET Tutkimuksen ajankohta: vko 4-11 / 2008 Raportin päiväys: 14.03.2008 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Per Andersson, 040 5939212 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Sisällys. Työselostus

Sisällys. Työselostus Työselostus 1 (5) Työselostus Sisällys Työselostus... 1 1. Tilaaja... 1 2. Kohde... 1 3. Yleiset ohjeet... 2 3.1 Urakan laajuus... 2 3.2 Rakennuskohtaiset tiedot... 2 3.3 Ilmanvaihtopiirustukset... 2 4.

Lisätiedot

Sisäilman pienhiukkasten suodatusratkaisut. Suomen Työhygienian Seuran XXXVIII koulutuspäivät 4.- 5.2.2014 Seppo Enbom Erikoistutkija VTT

Sisäilman pienhiukkasten suodatusratkaisut. Suomen Työhygienian Seuran XXXVIII koulutuspäivät 4.- 5.2.2014 Seppo Enbom Erikoistutkija VTT Sisäilman pienhiukkasten suodatusratkaisut Suomen Työhygienian Seuran XXXVIII koulutuspäivät 4.- 5.2.2014 Seppo Enbom Erikoistutkija VTT Taustaa ihmiset oleskelevat pääosin sisätiloissa, jolloin myös sisäilman

Lisätiedot

Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa. Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi

Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa. Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi Luento 6.1 Talotekniikka rungon suunnittelussa Talotekniikan vaikutus rungon suunnitteluun Talotekniikan tilantarpeen alustava arviointi Kalvoissa on hyödynnetty Heikki Lamminahon aiempina vuosina kurssilla

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 12.1.2012 IV-kuntotutkimus Näätäpuiston päiväkoti Siilitie 26 01480 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Sairaalan neuvonta- ja vastaanottopisteiden ilmanjako ja lämpöolot sekä niihin liittyvät kehitystarpeet Erkki Kähkönen, Kari Salmi, Rauno Holopainen, Pertti Pasanen, Veli-Jukka Anttila,

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja Timo Kalema, Ari-Pekka Lassila ja Maxime Viot Tampereen teknillinen yliopisto Kone- ja tuotantotekniikan laitos Tutkimus RYM-SHOK

Lisätiedot

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA E A Kun avaat koneen oven, turvakytkin (S) katkaisee virran. S VAROITUS Irrota tästä huolimatta koneen pistotulppa aina ennen koneen huoltotöiden aloittamista. Koneita on

Lisätiedot

KANAVISTON TIIVIYSMITTAUS

KANAVISTON TIIVIYSMITTAUS LVI-laitosten laadunvarmistusmittaukset KANAVISTON TIIVIYSMITTAUS v0.3 25.4.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS 1 1 JOHDANTO 2 2 ESITEHTÄVÄT 2 3 TARVITTAVAT VÄLINEET 3 4 ALKUTOIMET 6 5 TYÖN SUORITUS 7 6 LOPPUTOIMET

Lisätiedot

Suodatuksen ja sisäilmapuhdistimien mahdollisuudet vähentää pienhiukkasaltistusta sisätiloissa

Suodatuksen ja sisäilmapuhdistimien mahdollisuudet vähentää pienhiukkasaltistusta sisätiloissa Suodatuksen ja sisäilmapuhdistimien mahdollisuudet vähentää pienhiukkasaltistusta sisätiloissa 40. Ilmansuojelupäivät 18.-19.8.2015 Aimo Taipale, VTT Puhdasilmaratkaisut Pienhiukkaset ja niiden aiheuttamat

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014 Työ 2696-3 22.5.2014 TUTKIMUSSELOSTUS Tuloilmaikkunan virtaustekniset ominaisuudet: Savukokeet, lämpötilaseuranta ja tuloilman virtaus ikkunavälissä ilman venttiiliä, ilmanohjaimia ja suodattimia Insinööritoimisto

Lisätiedot

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHDISTUS

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHDISTUS VALVONTAPÖYTÄKIRJA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN PUHDISTUS Pohjankylän koulu Kalajoki 18.4.2017 Widetek Puh. 044-7415171 etunimi.sukunimi@widetek.fi Ratakatu 14 Fax. 08 424528 www.widetek.fi 84100 YLIVIESKA

Lisätiedot