MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA 2015 2016"

Transkriptio

1 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA Maantiede: laajasti luonnosta luoviin ihmisyhteisöihin Maantiede on laaja tieteenala. Sen kohteena ovat luonnon, kulttuurin, ihmistoiminnan ja yhteiskunnan piirteet, joita tarkastellaan alueellisista ja tilallisista näkökulmista. Maantiede jakautuu tutkimuskohteidensa ja oppisisältöjensä osalta Oulussa seuraavasti: Luonnonmaantiede tarkastelee luonnonjärjestelmiä sekä luonnon ja ihmisen välistä alueellista vuorovaikutusta, johon liittyy keskeisesti ympäristö- ja globaalimuutostutkimus. Spatiaalinen analytiikka ja mallinnus ovat luonnonmaantieteen keskeisiä kehitysalueita. Kulttuurimaantiede tarkastelee yhtäältä väestön, asutuksen, talouselämän, politiikan ja ihmisyhteisöjen alueellisia piirteitä, toisaalta alueellisten järjestelmien, paikkojen ja maisemien merkitystä yhteisöille ja yksilöille. Matkailumaantieteen kohteena ovat matkailun ja virkistyksen alueelliset järjestelmät ja vaikutukset sekä matkailu- ja vapaa-ajanympäristön kehittämisen ja suunnittelun erityiskysymykset. Geoinformatiikka keskittyy kartografiaan, paikkatietojärjestelmien, paikannuksen ja mobiilien palveluiden perus- ja soveltavaan tutkimukseen. Aluekehityksen ja aluepolitiikan opetuksessa ja tutkimuksessa tarkastellaan yhteiskunnallisten prosessien alueellista ja tilallista ulottuvuutta teoreettisesta ja soveltavasta näkökulmasta. Eri aluetasoja koskevan tarkastelun kohteena ovat muun muassa erilaiset aluekehitysmekanismit, aluepoliittiset nykyprosessit ja yhteiskuntapolitiikan tilalliset ja alueelliset konfliktit. Lisäksi maantieteessä erotetaan omaksi tutkimuskohteekseen aluemaantiede. Sen pääpaino on ilmiöiden alueellisten piirteiden tarkastelussa ja aluejärjestelmän muutoksen teoreettisessa hahmottamisessa ja empiirisessä tulkinnassa. Tällöin kiinnitetään erityistä huomiota eri aluetasoilla paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja globaalisti tapahtuviin prosesseihin. Maantieteen tutkimuskohteena ovat luonnon ja yhteiskunnan alueelliset järjestelmät. Maantieteellä on välittävä asema luonnontieteiden sekä yhteiskunta- ja humanististen tieteiden välillä. Maantieteellisen tarkastelun ja osaamisen merkitys korostuu tutkittaessa ihmistoiminnan ja ympäristön vuorovaikutteisia järjestelmiä ja niissä esiin tulevia kysymyksiä. Tutkimuskohteidensa laaja-alaisuuden vuoksi maantieteilijät tukeutuvat luonnon-, kulttuuri- ja yhteiskuntatieteelliseen teoria- ja menetelmäperustaan.

2 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Maantieteilijät mielenkiintoisissa tehtävissä Maantieteilijät sijoittuvat hyvin monipuolisesti työelämään. Opiskelijajärjestö Atlas järjestää aktiivisesti ammattikuvaseminaareja ja monilla opintojaksoilla tutustutaan käytännön tasolla työelämään. Maantieteilijät työskentelevät hyvin monipuolisissa ammateissa kansallisesti ja kansainvälisesti. Yleisimmin maantieteestä valmistuneet sijoittuvat julkisen sektorin tehtäviin (tutkijat, opettajat, suunnittelijat, koordinaattorit jne.). Myös yksityisen sektorin tehtävät ovat lisääntyneet ja maantieteilijöiden asiantuntemusta arvostetaan laajasti. Aineenopettajatutkinnon suorittanut valmistuu maantieteen (ja biologian, jos se on sivuaineena) aineenopettajaksi ja voi työllistyä Suomen ja Euroopan koululaitoksissa eri kouluasteille. Maantieteen pääaineopinnot Maantieteen tutkinto-ohjelman opiskelijat suorittavat ensin kolmivuotisen alemman korkeakoulututkinnon, jolloin valmistutaan luonnontieteiden kandidaatiksi (LuK). LuK-tutkinto antaa perustiedot tieteellisestä ja maantieteellisestä ajattelutavasta, perehdyttää opiskelijan maantieteen keskeiseen käsitteistöön, teoreettiseen ja metodologiseen sisältöön, antaa perusvalmiudet ja -taidot tutkimusaineiston keräämiseen, käsittelyyn, esittämiseen ja soveltamiseen sekä valmentaa erilaisten kommunikaatiomuotojen ja - välineiden käyttöön. LuK-opintoja seuraa maisteri- eli FM-opinnot. Kaksivuotisissa maisteriopinnoissa opiskelija syventää ja laajentaa pääaineen teoreettis-metodologisia tietoja sekä määrällisten, laadullisten ja geoinformatiikan menetelmien osaamista. Maisteriopinnot kehittävät opiskelijaa itsenäiseen maantieteelliseen työskentelyyn ja tutkimuksen tekemiseen sekä antavat opiskelijalle vahvan ja syvällisen asiantuntijuuden ja osaamisen alan vaativiin tehtäviin Suomessa ja kansainvälisesti. HUOM: LuK- ja FM-vaiheen opintojaksojen luento-, harjoitus-, lukupiiri- ja seminaariosioita toteutetaan taloudellisten resurssien mukaan. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan opintojaksokohtaisesti erikseen Weboodissa tai Noppa-järjestelmässä ja sähköpostitse kursseille ilmoittautuneille opiskelijoille. Maantieteen tutkinto-ohjelma ohjaussuunnitelma Maantieteen tutkinto-ohjelman opintojen ohjaus on monipuolista. Ohjaukseen osallistuvat opintojen alusta pienryhmäohjaajat (PRO:t eli vanhempien vuosikurssien opiskelijat), koulutussuunnittelija sekä omaopettajat. Ohjaus kohdentuu aluksi LuK-vaiheen opintojen sujuvaan etenemiseen. PRO:t opastavat oman lukujärjestyksen suunnitteluun ja Weboodin käyttöön, koulutussuunnittelijan avulla laaditaan LuK-vaiheen henkilökohtaiset opintosuunnitelmat (HOPS). HOPS laaditaan syyslukukaudella opintojen alettua.

3 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Omaopettajat, jotka nimetään 1. syyslukukauden aikana, neuvovat opintojen sisällöllisten kysymysten kanssa. Kaikissa opintojen suunnitteluun ja sujuvuuteen, sivuainevalintoihin ja muihin opintoasioihin liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä koulutussuunnittelijaan ja PRO:jiin. FM-vaiheen opintoneuvonta keskittyy hallinnollisissa asioissa koulutussuunnittelijalle ja sisällöllisesti Pro gradu -ryhmien vetäjille. Myös Opiskelijapalvelut neuvovat opintojen suunnittelun suhteen. Maantieteen tutkinnot: kandi ja maisteri Maantieteen tutkinto-ohjelmassa suoritetaan ensin 180 op:n laajuinen luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (LuK). Se on alempi korkeakoulututkinto. Pääaineen, maantieteen, sisällä opiskelija voi erikoistua maantieteen aloihin, joita ovat luonnonmaantiede, kulttuurimaantiede sekä aluekehitys ja aluepolitiikka. Opiskelija voi hakeutua aineenopettajan suuntautumisvaihtoehtoon. Sivuaineet (84 op) ovat pääosin vapaasti valittavia. LuK-tutkinnon jälkeen suoritetaan vähintään 120 op:n laajuinen filosofian maisterin tutkinto (FM). Se on ylempi korkeakoulututkinto. Pääaineen, maantieteen, sisällä opiskelija valitsee jonkin erikoistumisalan (edellisten lisäksi geoinformatiikka ja matkailumaantiede). Syventävissä opinnoissa valitaan oma kotimoduuli yhdestä erikoistumisalasta ja sen lisäksi suoritetaan muita S-opintoja muista moduuleista. Sivuaineet (40 op) ovat vapaasti valittavia. Huomatus: Opinto-oppaisiin tehdään vuosittain muutoksia. Opiskelijalla on oikeus suorittaa opintojaan oman aloitusvuotensa opinto-oppaan mukaan. Opinto-oppaasta poistettuja opintojaksoja ei voi kuitenkaan enää suorittaa. Samoin muutoksen opintopistemäärissä noudattavat pääsääntöisesti kulloinkin voimassa olevaa opinto-opasta (poikkeus LUKtutkielma ja -seminaari, josta ennen vuotta 2014 aloittanut opiskelija saa halutessaan 13 op). LuK-tutkinto (Luonnontieteen kandidaatti) Maantieteen alan LuK-tutkinnon osaamistavoitteet: Tutkinnon suoritettuaan maantieteen opiskelija osaa tunnistaa keskeisimmät maantieteelliset käsitteet ja traditiot, tulkita erilaisia maantieteellisiä ilmiöitä luonnon-, kulttuuri- ja matkailumaantieteen sekä geoinformatiikan ja aluekehityksen ja aluepolitiikan aloilta, toteuttaa itsenäisiä kirjallisia töitä sekä kartografisia esityksiä eri opintojaksojen vaatimustasojen mukaisesti, tutkia itsenäisesti maantieteellisiä ilmiöitä eri maantieteen osa-alueiden näkökulmista, tehdä johtopäätöksiä maantieteellisistä ilmiöistä ja niiden vaikutuksista luontoon, kulttuuriin, matkailuun sekä alueelliseen kehittämiseen, ja tuottaa itsenäisesti maantieteellistä tietoa, joka perustuu opiskelijan omaksumaan oppisisältöön.

4 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a LuK-tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jonka jälkeen kaikki opiskelijat suorittavat FMtutkinnon. Alla on kuvattu laskennallisesti LuK-tutkinnon rakenne: LuK-vaiheen pääaineen eli maantieteen opinnot: P- eli perusopintoja 30 op (kuusi 5 op:n opintojaksoa, 3 syksyllä ja 3 keväällä) A- eli aineopintoja vähintään 55 op (joista kaikille kuuluvia, yhteisiä ja pakollisia, opintoja on 25 op (kolme 5 op:n opintojaksoa ja 10 op:n LuK-tutkielma) ja vapaasti valittavia, erikoistumisalan mukaan määrittyviä, opintoja on 30 op kuusi opintojaksoa). HUOM: A-opintoja voi olla yli 55 op. Yhteensä vähintään 85 op LuK-vaiheen yleisopinnot ( muut pakolliset opinnot ) Yhteensä 11 op: Orientoivat opinnot, 2 op; Tiedonhankintakurssi (osat 1 ja 2), 1 op; englanti-3, 3 op ja englanti-4, 3 op ja ruotsi, 2 op. LuK-vaiheen sivuaineopintoja: Yhteensä vähintään 84 op (sivuaineopintoja voi olla yli 84 op) Kaikille kuuluvana: Johdatus tilastotieteeseen (5 op) ja Tilastotieteen jatkokurssi (5 op) LuK-tutkintoon kuuluvina sivuaineina tulee lisäksi suorittaa: a) kolmesta oppiaineesta perusopinnot tai: b) yhdestä oppiaineesta perus- ja aineopinnot (60 op) ja muita opintoja. Sivuaineopintoihin liittyviä tarkennuksia: Mikäli opiskelija valitsee kolmesta sivuaineesta 25 op:n P-opinnot (yht. 75 op), niin 84 op:n sivuainevaatimus täyttyy kun tilastotieteen opintojaksot (yhteensä 10 op) on suoritettu. Mikäli sivuaineet koostetaan P-opinnoiksi pienemmällä kuin 25 op suorituksella (esim. Tilastotiede 20 op, KieKuVi 15 op, GIS 15 op, Geologia 15 op tms.), niin sivuaineisiin tulee merkitä muita opintoja ilman, että niistä tulee kokonaisuutta. Muita opintoja voi merkitä myös pääaineen eli maantieteen A-opinnoista, jotka eivät ole kaikille kuuluvia opintojaksoja, ja jotka jäisivät muuten yli. Yksittäiset suoritetut opintojaksot, jotka eivät liity pääaineen opintoihin, Y-opintoihin tai sivuaineiden opintokokonaisuuksiin, luetaan muiksi opinnoiksi ja ne kerryttävät sivuaineiden op-määrää. LuK-tutkinnon sivuaineeksi hyväksytään lähtökohtaisesti vain perus- ja aineopintoja (P- ja A-opintoja). Mikäli opiskelija suorittaa sivuaineestaan myös syventäviä opintoja (S-opintoja), ne luetaan osaksi FM-tutkinnon sivuaineisiin (esim. Yhdyskuntasuunnittelun sivuaine). Poikkeus: mikäli S-opintoja on osana jonkin opintokokonaisuuden pakettia (kuten GIS-opinnoissa, AA:ssa tai muissa kokonaisuuksissa), niin silloin S- eli FM-vaiheen opintoja voi olla mukana sivuainekokonaisuuksissa. Maantieteen erikoistumisalat ja yleisimmät sivuainevalinnat suosituksia, ajatuksia: Aluekehitys ja aluepolitiikan sivuaineopinnot valitaan vapaasti, tilastotiedettä suositellaan. Yleisesti valitaan: valtio-oppi, sosiologia, taloustieteitä, yhdyskuntasuunnittelu (FM-tutkintoon)

5 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Geoinformatiikan sivuaineopinnot valitaan vapaasti, tietojenkäsittelytieteiden ja tilastotieteen opintoja suositellaan. Yleisesti valitaan: sosiologia, ympäristönsuojelu, biologia, geologia Kulttuurimaantieteeseen erikoistuvan sivuaineopinnot valitaan vapaasti. Yleisesti valitaan: sosiologia, taloustieteitä, valtio-oppi, kielet, kulttuuriantropologia, yhdyskuntasuunnittelu (FM-tutkintoon), ympäristönsuojelu Luonnonmaantieteeseen erikoistuvan sivuaineopinnot valitaan vapaasti, tilastotiedettä suositellaan. Yleisesti valitaan: biologia (varsinkin AO-koulutukseen pyrkivät), geologia, ympäristönsuojelu ja -tutkimus Matkailumaantieteessä sivuaineopinnot valitaan vapaasti. Yleisesti valitaan: matkailu (MAVY), sosiologia, ympäristönsuojelu, johtaminen, taloustieteitä Sivuaineita valitessaan opiskelijan kannattaa selvittää, miten ne tukevat maantieteen alan tutkinnon suorittamista sekä työllistymistä halutulla alalla. Lisätietoja saa koulutussuunnittelijalta. LuK-vaiheen opintojen rakennekaavio Pääaine: maantiede (85 op), sivuaineet (84 op) ja yleisopinnot (11 op) Vuosi / Pääaine: Sivuaine- Yleis- Lk: Lv: lukuk. Maantiede (1 opinnot (2 opin. LuK - 1. syk Perusopinnot 15 op Aineopinnot 5 op (kaik.) 7 op 3 op 30 LuK - 1. kev Perusopinnot 15 op Aineopinnot 5 op (vap.) 8 op 2 op LuK - 2. syk Aineopinnot 10 op (kaikille kuuluvat) 15 op ja 5 op (vapaasti valittavia) 30 LuK - 2. kev Aineopinnot: 5 op (vapaasti valittavia) 10 ( op LuK - 3. syk Aineopinnot 10 op (vapaasti valittavia) 17 op 3 op 30 LuK - 3. kev Aineopinnot 10 op (kaikille kuuluvat), ja 5 op (vapaasti valittavia) 14 op 1 op Yhteensä P: 30 op + A: 55 op = 85 op 84 op 11 op 180 op 1) Pääaineen, maantieteen, osalta yllä on merkitty laskennalliset vähimmäiskertymät lukukausittain. 2) Sivuaineiden osalta yllä on merkitty laskennalliset vähimmäiskertymät lukukausittain. 3) Huom.: Johdatus tilastotieteeseen ja Tilastotieteen jatkokurssi, pakollisia sivuaineopintojaksoja. LuK-opinnot opintovuosittain vinkkejä HOPS:n laadintaan: * = kaikille kuuluva ( pakollinen ) maantieteen P- ja A-tason opintojakso, sivuaineopintojakso tai muu muiden, yleis-, opintojen opintojakso LuK-1s / 1. opintovuoden syyskausi, 30 op: P Johdatus maatieteeseen tieteenalana (P-opintoja), 5 op * P Aluekehityksen ja aluepolitiikan johdantokurssi (P-opintoja), 5 op * P Matkailumaantieteen johdantokurssi (P-opintoja), 5 op * A Maantieteellinen tieto ja tutkimus (A-opintoja), 5 op * - Maantieteen LuK-opintoja yhteensä: 20 op - Yleisopintoja: Y Englanti-3 (Reading for Academic Purposes), 3 op * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 7 op (vähintään)

6 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a LuK-1k / 1. opintovuoden kevätkausi, 30 op: P GIS-perusteet ja kartografia (P-opintoja), 5 op * P Johdatus systemaattiseen luonnonmaantieteeseen (P-opintoja), 5 op * P Johdatus systemaattiseen kulttuurimaantieteeseen (P-opintoja), 5 op * - Vapaavalintaisia A- eli aineopintoja vähintään 5 op - Maantieteen LuK-opintoja yhteensä (vähintään): 20 op Y Orientoivat opinnot, 2 op (edellytyksenä osallistuminen ohjauksiin ja HOPSin laatiminen ja hyväksyntä sekä palautepäivään osallistuminen) * P Tiedonhankintakurssi (1. vsk), 0 op * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 8 op (vähintään) LuK-2s / 2. opintovuoden syyskausi, 30 op: A GIS-jatkokurssi, 5 op * A Alue, kulttuuri ja yhteiskunta, 5 op * - Vapaavalintaisia A- eli aineopintoja, vähintään 5 op (perustuen opiskelijan erikoistumisalaan) - Maantieteen LuK-opintoja yhteensä vähintään 15 op - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 15 op (vähintään) LuK-2k / 2. opintovuoden kevätkausi, 30 op: - Vapaavalintaisia A- eli aineopintoja 5 op (vähintään, perustuen opiskelijan erikoistumisalaan) - Sivuaineopintoja (kuuluu kaikille maantieteen opiskelijoille, pakollinen): P Johdatus tilastotieteeseen (5 op) ja P Tilastotieteen jatkokurssi (5 op)* - Yleisopintoja: Y Ruotsi, 2 op * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 13 op (vähintään) LuK-3s / 3. opintovuoden syyskausi, 30 op: A LuK-seminaari ja tutkielma (suoritus syksyllä tai keväällä), 10 op* A Kypsyysnäyte, 0 op * - Vapaavalintaisia A- eli aineopintoja vähintään 5 op - Yleisopintoja: Y Englanti-4 (Scientific Communication), 3 op * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 13 op (vähintään) LuK-3k / 3. opintovuoden kevätkausi, 30 op: - Vapaavalintaisia A- eli aineopintoja vähintään 10 op - Yleisopintoja: P Tiedonhankintakurssi (3. vsk), 1 op * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 19 op (vähintään)

7 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Lista A-opintojen opintojaksoista Näistä tulee siis valita vähintään 30 op omaa erikoistumisalaa tukevia opintojaksoja. opintojaksot ovat erikoistumisaloittain järjestyksessä, suoritusjärjestys vaihtelee: AA, aluekehitys ja aluepolitiikka: A Aluekehityksen ja aluepolitiikan erityisteemat, 5 op (kirjatentti) A Talousmaantiede ja sen sovellukset, 5 op A Aluekehitys ja -politiikka: Pohjoinen Eurooppa, 5 op KM, kulttuurimaantiede: A Kulttuurimaantieteen erityisteemat, 5 op LM, luonnonmaantiede: A Luonnonmaantieteen erityisteemat, 5 op A Luonnonmaantieteen kenttäkurssi, 5 op MM, matkailumaantiede: A Matkailu, kestävyys ja pohjoinen ympäristö, 5 op A Matkailusuunnittelu ja aluekehitys, 5 op Kaikille erikoistumisaloille tarjolla olevat opintojaksot: A Ihmismaantieteen kenttäkurssi, 5 op (AA, KM, KM-AO:t, MM) A Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, 5 op (AA, KM, KM-AO:t, MM) A Ympäristö ja yhteiskunta, 5 op (kaikki alat) AO-koulutuksessa (ja LM) oleville tarjolla olevat opintojaksot; A Globaali kehitysproblematiikka, 5 op (kirjatentti) (kaikki alat) A Korvaava kirjatentti (LM-ET), 5 op (kirjatentti) (LM, LM-AO) A Kirjatentti, 5 op (kirjatentti) (AO:t) A Korvaava kirjatentti (KM-ET), 5 op (kirjatentti) (KM, KM-AO) A Maapallon aluemaantiede, 5 op (kirjatentti) (AO:t) A Fennoskandian luonnonmaantiede, 5 op (kirjatentti) (AO:t) Kaikille kuuluvat (pakolliset) sivuaineeseen sisältyvät opintojaksot: P Johdatus tilastotieteeseen (5 op) ja P Tilastotieteen jatkokurssi (5 op)* (ajoittuvat 2. vuosin kevätlukukaudelle) LuK-vaiheen Y- eli yleisopinnot (11 op): HUOM 1: suoritetaan opintovuosien aikana. HUOM 2: Y- opinnot kuuluvat kaikille maantieteen tutkinto-ohjelman opiskelijoille Y Orientoivat opinnot (1. vsk., syksy ja kevät), 2 op Y Englanti-3, Reading for Academic Purposes (1. vuosikurssilla, syksy), 3 op P Tiedonhankintakurssi (osat 1 ja 2, vsk.), 1 op Y Ruotsi (2. vuosikurssilla, kevät), 2 op Y Englanti-4, Scientific Communication (3. vuosikurssilla, syksy), 3 op

8 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Aineenopettajakoulutus (AO-linja) maantieteen opiskelijoille Haku AO-koulutukseen ja -linjalle tapahtuu 1. tai 2. opiskeluvuoden aikana (1. vuoden keväällä, 2. vuoden syksyllä tai 2. vuoden keväällä). Haku on kaksiosainen. Siihen kuuluu a) soveltuvuushaastattelu sekä b) opetettavan aineen (maantiede) 40 ensimmäisen opintopisteen kurssien opintomenestyksen (arvosanojen) vertaaminen. Opintomenestystä verrataan maantieteen P- ja kahden A-opintojen menestyksen suhteen. Aineopinnoista vertailuun lasketaan alla ilmoitetut A-opinnot (kurssit on oltava suoritettuina 2. opintovuoden syyslukukauden loppuun mennessä, jolloin hakupisteet lasketaan): Kaikki P-opinnot (30 op), Maantieteellinen tieto ja tutkimus (5 op), Alue, kulttuuri ja yhteiskunta (5 op) Eli yhteensä 40 op Soveltuvuushaastattelun maksimipisteet ovat 30. Opinnoista lasketaan keskiarvot ja pisteytys tehdään niin, että vaadittujen opintojaksojen keskiarvo x 3 joka kerrotaan vielä kahdella, maksimi 30 pistettä. (Jos kaikki em. opintojaksot ovat 5/5, niin silloin ka x 3 x 2 = 30). Enimmäispisteet AO-valintaan on 60. Aineenopettajan opintoihin kuuluu pakollisina opintoina vähintään 60 op opettajan pedagogisia opintoja (kasvatustiede) ja vähintään 60 op toisen opetettavan aineen opintoja (yleisesti se on biologia, myös muut ovat mahdollisia). Toisen opetettavan aineen (biologian) opinnot on syytä aloittaa jo ensimmäisen vuoden aikana ja ne saadaan valmiiksi suureksi osaksi LuK-vaiheessa. Vuonna 2015 opintonsa aloittavien uusien opiskelijoiden haku AO-linjalle tapahtuu joko 1. opiskeluvuoden kevätlukukaudella (huhti toukokuu 2016) tai 2. opintovuoden syyslukukaudella (marras joulukuu 2016). Koulutukseen valittujen osaltaan pedagogiset opinnot alkavat tammikuussa 2018 eli 3. opiskeluvuoden kevätlukukaudella ja opettajan pedagogiset opinnot kestävät kalenterivuoden 2018 (LuK-opintojen 3. kevät ja FM-opintojen 1. syksy). Kasvatustieteen opinnot (Opettajan pedagogiset opinnot) tulevat sivuaineeksi joko LuKopinnoissa (esim. 30 op) ja FM-opinnoissa (esim. 30 op) tai jommassakummassa (kaikki 60 op LuK:ssa tai FM:ssä). Suositus: Pääaineen (maantieteen) AO-linjalle tarkoitetut A-opintojen opintojaksot tulisi suorittaa ennen auskultointivaihetta (pääasiassa kirjatenttejä = kt): Kaikille AO-linjalaisille: Globaali kehitysproblematiikka (5 op, kt), Kirjatentti (5 op, kt), Maapallon aluemaantiede (5 op, kt), Fennoskandian luonnonmaantiede (5 op, kt); KM-erikoistuvat AO:t: Kulttuurimaantieteen erityisteemat (5 op); LM-erikoistuvat AO:t: Luonnonmaantieteen erityisteemat (5 op) ja Luonnonmaantieteen kenttäkurssi (5 op).

9 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Katso lisätietoja AO-valinnasta myös LuTK:n opinto-oppaan alkusivuilta ja kasvatustieteen tiedekunnan www-sivuilta. Biologia sivuaineena maantieteen aineenopettajaksi opiskeleville: Lista biologian opintojaksoista, jotka on tarkoitettu AO-linjan opiskelijoiksi, on tämän oppaan biologian sivuilla katso ne sieltä. Yhden kenttäkurssin suorittamista suositellaan. Lisätietoja biologian opintojaksojen sisällöistä saat ao. kurssikuvauksista tai suoraan Biologian tutkinto-ohjelman amanuenssilta, Minna Vanhatalolta (minna.vanhatalo@oulu.fi). FM-tutkinto (filosofian maisteri) Maantieteen tutkinto-ohjelman ylemmässä korkeakoulututkinnossa (FM, filosofian maisteri) eli maisteriopinnoissa (120 op) pääaineena on maantiede. Oulun yliopiston maantieteen tutkinto-ohjelmaan hyväksytyillä on suora opinto-oikeus maisterin tutkintoon. Muiden kuin Oulun yliopiston maantieteen tutkinto-ohjelman opiskelijoiden on haettava maantieteen maisteriopintojen suorittamisoikeutta tiedekunnan määräysten mukaisesti. Hakuohjeet ovat tämän oppaan alkuosassa, ks. myös kohta Pääsy maantieteen maisteriopintoihin jäljempää. Maantieteen maisteriopinnoissa on kaksi vaihtoehtoa: 1) maantieteen suuntautumisvaihtoehto pääaineena maantiede, jonka erikoistumisaloina (moduuleina) ovat: aluekehitys ja aluepolitiikka (AA) geoinformatiikka (GI) kulttuurimaantiede (KM) luonnonmaantiede (LM) matkailumaantiede (MM) 2) aineenopettajan suuntautumisvaihtoehto (AO) pääaineena maantiede, jossa syventäviä opintoja tehdään samoista moduuleista kuin em. vaihtoehdossakin. Yleisimmin AOsuuntautumisvaihtoehdon opiskelijat valitsevat syventävät opinnot luonnonmaantieteen ja/tai kulttuurimaantieteen moduuleista, muutkin ovat mahdollisia. Maisteriopinnot sisältävät pääaineen ja sivuaineiden opintoja (120 op) seuraavasti: Pääaineen S- eli syventäviä opintoja 50 op ja Pro gradu -tutkielma 30 op Sivuaineopintoja: 40 op

10 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a FM-vaiheen opintojen rakennekaavio: Opinnot: pääaine maantiede (80 op), sivuaineet (40 op) Vuosi/ Pääaine: Sivuaineet: Lk. Lv. lukuk. Maantiede 80 op (1 40 op (2 FM-1. sy kaikille kuuluvia 10 op, muita moduuliopintoja 5 op 15 op (3 30 FM-1. ke moduuliopintoja 15 op 15 op FM-2. sy moduuliopintoja 15 + Pg-tutkielma 5 op 10 op 30 (4 FM-2. ke kaikille kuuluvia 30 op (5 Pg-sem Pg-tutkielma) 30 (4 60 Yhteensä S-opinnot: 80 op (50 op + Pg 30 op) 40 op 120 op 1) Pääaineen osalta rakennekaaviossa on laskennalliset vähimmäiskertymät lukukausittain. 2) AO-linjalle hakeutuneiden opiskelijoiden osalta sivuaineopinnot koostuvat sekä kasvatustieteen että toisen opetettavan aineen (yleensä biologia) sivuaineopinnoista, jolloin 40 op:n määrä ylittyy. 3) Sivuaineiden osalta rakennekaaviossa on esitetty laskennallinen jakauma lukuvuosien osalta. Sivuaineeseen voi lukea myös LuK-vaiheessa tehtyjä opintoja muusta oppiaineesta, maantieteen erillisistä opintokokonaisuuksista tai LuK-tutkinnosta ylijääviä maantieteen A-opintoja, joita ei sisällytetä LuKtutkintoon. 4) Toisen FM-vuoden opintopistejakauma on opintojen kuormittavuuden kannalta laskennallisesti 30/30, vaikka opintojaksojen Pro gradu -seminaari (5 op) ja Pro gradu -tutkielma (30 op) opintopisteet kirjautuvat kevätlukukauden puolelle. HUOM: AO-koulutukseen hakeutuvien on syytä tutustua pedagogisten opintojen sisältöön ja aikataulutukseen. Heidän osalta op-kertymät määräytyvät hieman eri tavalla kuin normiopiskelijalla. Vinkit FM-opintojen opiskeluaikataulun (HOPS:n) laadintaan: * = kaikille kuuluva maantieteen S-vaiheen opintojakso FM-1s / 1. syventävien opintojen syyskausi (4. opintovuoden syksy), 30 op: S Maantieteen historia ja filosofia, 5 op * S Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät maantieteessä, 5 op * - Maantieteen moduuliopintoja, 5 op - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 15 op FM-1k / 1. syventävien opintojen kevätkausi (4. opintovuoden kevät), 30 op: - Maantieteen moduuliopintoja laskennallisesti: 15 op - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 15 op FM-2s / 2. syventävien opintojen syyskausi (5. opintovuoden syksy), 25 op: - Maantieteen moduuliopintoja laskennallisesti: 10 op S Lopputentti, 5 op (kaikille kuuluva, suoritetaan omaan kotimoduuliin ) * - Vapaavalintaisia sivuaineopintoja laskennallisesti: 10 op FM-2k / 2. syventävien opintojen kevätkausi (5. opintovuoden kevät), 35 op: S Pro gradu -seminaari, 5 op (kaikille kuuluva) * S Pro gradu-tutkielma, 30 op (kaikille kuuluva) *

11 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a FM-tutkinnon osaamistavoitteet: Tutkinnon suoritettuaan maantieteilijä osaa määritellä valitsemansa erikoistumisalansa keskeisimmät tutkimustraditioon liittyvät näkökulmat sekä määritellä valitsemansa erikoistumisalansa keskeiset tutkimushaasteet nyt ja tulevaisuudessa päätellä erilaisia maantieteellisiä asiayhteyksiä, joilla on vaikutusta opiskelijan erikoistumisalan soveltamiseen niin käytännön työssä kuin käsitteellisissäkin yhteyksissä soveltaa aiemmin oppimaansa uusiin tutkimus- ja opetustilanteisiin sekä selittää kuinka eri maantieteen (ja erikoistumisalan) ilmiöt liittyvät toisiinsa analysoida maantieteellistä tietoa syvällisten tutkimusmenetelmien osaamisen avulla selittää ja argumentoida maantieteellisten ilmiöiden vaikutuksia osana prosesseja, jotka liittyvät sekä omaan erikoistumisalaan että laajempaan maantieteelliseen näkökulmaan laajentaa maantieteellistä näkökulmaa itsenäisen tutkimustyön (Pro gradu) avulla siten, että opiskelija osaa tehdä uusia avauksia alan tutkimusperinteeseen ja - haasteisiin FM-vaiheen moduuliopinnot Maisterivaiheen pääaineen opinnot koostuvat kaikille kuuluvista yhteisistä opinnoista (5 op + 5 op, eli 10 op), 30 op:n valinnaisista maantieteen S-opinnoista, 5 op:n lopputentistä, Pro gradu -seminaarista (5 op) ja Pro gradu -tutkielmasta (30 op). FM-vaiheen opintoja suunniteltaessa on syytä huomata, että osa moduuliopintojen kursseista järjestetään vuorovuosin. FM-opinnot alkavat kaikilla maantieteen perustutkintoopiskelijoilla 4. opintovuoden syyslukukaudella kahdella kaikille kuuluvilla (eli pakollisilla) opintojaksolla: Maantieteen historia ja filosofia sekä Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät maantieteessä. FM-vaiheen ensimmäiseen syksyyn on hyvä ottaa lisäksi yksi maantieteen moduuliopintojen jakso omasta, opiskelijan valitsemasta erikoistumisalasta, mikäli sellaisia on opetusohjelmassa tarjolla (suurin osa moduuliopetuksista on kevätkaudella). Toinen huomio on, että kunkin moduulin Lopputentti (5 op) tulee suorittaa sen moduulin alaisuudessa, jossa opiskelija tekee Pro gradu -tutkielman. Käytännössä Lopputentin kirjapaketista sovitaan oman professorin kanssa ja Lopputentti suoritetaan yleisenä tenttipäivänä siinä vaiheessa, kun tutkielma on aloitettu ja opiskelija on aloittanut käydä aktiivisesti Pro gradu -seminaarikerroilla mukana. Lopputentin kirjapaketin voi suorittaa joko syys- tai kevätlukukauden aikana. FM-vaiheessa sivuaineita opiskellaan laskennallisesti tasaisesti ensimmäisen vuoden syysja kevätlukukauden ja toisen vuoden (5. opiskeluvuosi) syyslukukauden aikana. Kokonaisuudessaan moduuliopinnot on esitetty erikoistumisaloittain oheisessa kaaviossa.

12 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a FM-tutkinto, 120 op Pääaineopinnot: Maantiede 80 op (S-opinnot 50 op + Pro gradu 30 op) Sivuaineopinnot: Vapaasti valittavissa, ei kokonaisuusvaatimusta, 40 op Maantieteen yhteiset S-opinnot: Maantieteen historia ja filosofia, 5 op (kaikille kuuluva, syyslukukaudella) Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät maantieteessä, 5 op (kaikille kuuluva, syyslukukaudella) Valinnaiset erikoistumisalojen moduuliopinnot: (vähintään 35 op, eli esim. 20 op omasta + 15 op muista ) ALUEKEHITYS JA ALUEPOLITIIKKA GEOINFOR- MATIIKKA KULTTUURI- MAANTIEDE LUONNON- MAANTIEDE MATKAILU- MAANTIEDE Aluekehitys ja aluepolitiikka: syventävät teemat, 5 op Alueellisen kehityksen ja aluepolitiikan tutkimus ja soveltaminen, 5 op GIS-analyysimenetelmät maantieteessä, 5 op (ei ) GPS-paikannus ja paikannuspalvelut (LBS) tutkimuksessa, 5 op Poliittinen maantiede, 5 op (ei ) Aluemaantieteellinen teoria ja käytäntö, 5 op Pohjoisen luonnon tutkimus, 5 op Metodisia erityiskysymyksiä luonnonmaatieteessä, 5 op Kestävä kehitys ja globaali matkailutalous, 5 op Matkailututkimuksen traditiot ja erityiskysymykset, 5 op (ei ) Erikoistumisjakso, 5 op Erikoistumisjakso, 5 op Sosiaalimaantieteen nykyteemoja, 5 op Kaukokartoitus luonnonmaantieteessä, 5 op Erikoistumisjakso, 5 op Erikoistumisjakso, 5 op Erikoistumisjakso, 5 op Lopputentti, 5 op Lopputentti, 5 op Lopputentti, 5 op Lopputentti, 5 op Lopputentti, 5 op Muut valinnaiset ja vapaaehtoisen S-opinnot: Harjoittelu 5 op, Kansainvälinen luentosarja 2 op, Muualla/ulkomailla suoritetut opinnot X op Pro gradu-seminaari, 5 op (kaikille kuuluva) Pro gradu-tutkielma, 30 op (kaikille kuuluva) Opiskelijaa suositellaan valitsemaan itselleen kotimoduuli ja tekemään siitä vähintään 3 opintojaksoa (15 op), jonka lisäksi hän voi valita vähintään 15 opintopistettä muista moduuleista. Valitusta kotimoduulista voi tehdä myös kaikki 3 4 opintojaksoa, eli op, jonka lisäksi muista moduuleista voi valita vähintään 2 tai 3 opintokokonaisuutta (10 tai 15 op). FM-vaiheessa opiskellaan 40 op sivuainetta, ne ovat vapaasti valittavissa. Ei kokonaisuusvaatimusta. Suositus: opiskelijaa kehotetaan tekemään esim. 2 x 25 op P-kokonaisuudet (yht. 50 op) tai 35 A-opintoja oppiaineesta, josta on tehnyt jo P-opinnot LuK-vaiheessa.

13 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Moduuliopinnot erikoistumisaloittain (moduulit aakkosjärjestyksessä, kurssit moduuleittain ohjeellisessa suoritusjärjestyksessä): Aluekehitys ja aluepolitiikan (AA) moduuli: S Alueellisen kehityksen ja aluepolitiikan tutkimus ja soveltaminen, 5 op S Aluekehitys ja -politiikka: syventävät teemat, 5 op S Erikoistumisjakso, 5 op Geoinformatiikan (GI) moduuli: S GPS-paikannus ja paikannuspalvelut (LBS), 5 op S GIS-analyysimenetelmät tutkimuksessa, 5 op (seuraavan kerran kevät 2017) S Erikoistumisjakso, 5 op Kulttuurimaantieteen (KM) moduuli: S Poliittinen maantiede, 5 op (seuraavan kerran kevät 2017) S Aluemaantieteellinen teoria ja käytäntö, 5 op (järj. kevät 2016) S Sosiaalimaantieteen nykyteemoja, 5 op S Erikoistumisjakso, 5 op Luonnonmaantieteen (LM) moduuli: S Pohjoisen luonnon tutkimus, 5 op S Kaukokartoitus luonnonmaantieteessä, 5 op S Metodisia erityiskysymyksiä luonnonmaantieteessä, 5 op S Erikoistumisjakso, 5 op Matkailumaantieteen (MM) moduuli: S Kestävä kehitys ja globaali matkailutalous, 5 op S Matkailututkimuksen traditiot ja erityiskysymyksiä, 5 op (järj. seur. kevät 2016) S Erikoistumisjakso: Matkailumaantieteen tutkimus, 5 op Muut valinnaiset syventävien opintojen opintojaksot: HUOM: näistä opinnoista harjoittelun voi laskea osaksi erikoistumisalan mukaan määräytyviin moduuliopintoihin, muut ovat ylimääräisiä maantieteen pääaineen opintoja S Harjoittelu, 5 op S Kansainvälinen luentosarja, 2 op S Ulkomailla suoritetut opinnot S Muualla suoritetut opinnot Harjoittelu (vapaaehtoinen opintojakso) Yliopiston hallitus päättää vuosittain yliopiston harjoittelutuen tiedekuntakohtaisen määrän ja jakaa rahoituksen Täydentävien opintojen keskuksen (TOPIK) kautta. LuTK ja TOPIK päättävät vuosittain tiedekuntiin myönnettävien harjoittelutukien kappalemäärän. Tuen suuruus määritellään vuosittain. Tuen turvin opiskelija on voitu palkata 1,5 kuukauden ajaksi harjoitteluun. Halutessaan työnantaja voi kustantaa lisää harjoitteluaikaa (esim.

14 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a toisen 1,5 kk:n jakson). Harjoittelupaikkojen ja -tukien hakemisesta tiedotetaan tarkemmin alkuvuodesta Harjoittelu on vapaaehtoinen opintojakso ja sen suorittamatta jättäminen ei vaikuta opiskelijan valmistumiseen. Opiskelija hakee omatoimisesti harjoittelupaikan työmarkkinoilta. Yliopiston myöntämän tuen voi saada vain yhden kerran perustutkinto-opintojen aikana. Kv-harjoittelutuki voidaan myöntää opiskelijalle, joka on saanut myös kotimaan tuen. Vaihto-opiskelu Opiskelija voi halutessaan lähteä vaihto-opiskelijaksi ja suorittaa osan opinnoistaan ulkomaisessa korkeakoulussa, jonka kanssa joko maantieteen yksiköllä tai Oulun yliopistolla on vaihtosopimus. Yksikkö koordinoi Erasmus+ (Eurooppa) ja North-South-South (NSS, eteläinen Afrikka) -vaihto-ohjelmia. Muut vaihtoasiat koordinoidaan yliopiston kansainvälisten palveluiden kautta. Vaihto-opiskelun kesto on syyskaudella 4 kk ja kevätkaudella 5 kk. Opiskelijavaihdossa opinnot tulisi suunnitella, että opiskelijan suorittaisi 30 op opintoja lukukaudessa. Koko lukuvuoden osalta minimimäärä on 55 op. Opiskelijaa ei nimetä opiskelijavaihtoon, mikäli em. vähimmäismääriä ei ole suunniteltu Learning Agreement- tai study plan -papereissa (Ei koske NSS-vaihtoa.) Kaikilta vaaditaan oma matkavakuutus. Eniten hyötyä vaihto-opiskelusta on, kun ulkomailla tehdyt opinnot saadaan korvattua pääaineen eli maantieteen FM-vaiheen eli S-opintoina. Opintojen hyväksymisestä osaksi tutkintoon on sovittava etukäteen koulutussuunnittelijan ja professorien kanssa. Maantieteen yksikön vaihtokohteet on lueteltu laitoksen www-sivuilla ja SoleMove-järjestelmässä. Lisätietoja opiskelijavaihdosta saa koulutussuunnittelijalta. Tutkinto-ohjelman vaihtaminen maantieteeseen? Oulun yliopistossa opiskelevan on mahdollisuus päästä opiskelemaan maantiedettä tutkinto-ohjelmaa vaihtamalla. Se edellyttää yhteensä 55 op:n opintoja, joista maantiedettä on 20 op (esim. osa P-opinnoista) tai yhteensä 40 op:n opintoja maantieteen alalta. Tutkinto-ohjelmavaihto tapahtuu LuTK:ssa määriteltyjen hakumenettelyn mukaan, ks. lisätietoja oppaan alusta ( Tutkinto-ohjelmaa vaihtavat opiskelijat ). Virallisen hakumenettelyn lisäksi maantieteen yksikkö järjestää muodollisen haastattelun ko-vaihtoa hakeville. Ko-vaihtoa suunnittelevan on syytä olla yhteydessä maantieteen yksikön koulutussuunnittelijaan. Pääsy maantieteen maisteriopintoihin Maantieteen suuntautumisvaihtoehdon FM-opintoihin pääsemisen edellytyksenä on maantieteen tai muun soveltuvan pääaineen alempi korkeakoulututkinto tai vastaavat tiedot. Aiemmat opinnot ( vastaavat tiedot ) verrataan alla olevan listan opintokokonaisuuksiin tai niitä vastaaviin tietoihin. Tapauskohtaisesti määritellään maantieteen siltaopinnot, jotka tehdään maisteriopintojen ensimmäisen vuoden aikana. FM-opinnoissa

15 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a suoritetaan maantiedettä normaalisti 80 op (50 S-opintoja + 30 op Pro gradu) sekä 40 op sivuaineopintoja (vapaasti valittavia). HUOM: suoritettuja maantieteen siltaopintoja ei voida laskea FM-vaiheen sivuaineeksi, vaan ne merkitään todistukseen seuraavasti: Maantieteen opintoja, xx op. FM-vaiheen laajuus on siten 120 op + xx op em. Maantieteen opintoja. Maantiede sivuaineena Maantiede sopii hyvin sivuaineeksi monelle opintosuuntaukselle. Maantiede tarjoaa hyödyllisen näkökulman muiden pääainealojen opiskelijoille. Maantiede on ns. spatiaalinen tieteenala, eli erilaisia ihmistoimintojen, kulttuuri-ilmiöiden ja luonnon prosesseja ja tapahtumia seurataan alueellisesta näkökulmasta. Maantiede laajentaa muiden tieteenalojen opiskelijoiden ymmärrystä ihmistoiminnoista, yhteiskunnasta, luonnosta ja ympäristön havainnoinnin ja tutkimuksen tavoista. Maantieteen laitos tarjoaa sivuainekokonaisuuksia seuraavilla aloilla: - Maantiede (30 op tai 60 op, jopa 100 op) - Matkailuala (28 op) - Geoinformatiikka (15 op tai 25 op) - Aluekehitys ja aluepolitiikka (25 op) Maantiedettä lukevat sivuaineenaan ensisijassa biologian aineenopettajaksi opiskelevat. Heidän osaltaan maantieteen sivuainekokonaisuus (60 op) on määritelty erikseen toiseksi opetettavaksi aineeksi osana AO-koulutusta (ks. tämän asiakohdan lopussa). Seuraavassa on esitelty maantieteen laitoksen tarjoamat sivuainekokonaisuudet. Maantieteen perusopintokokonaisuus sivuaineena Perinteisesti biologit ja geologit ovat opiskelleet maantiedettä sivuaineena joko 25 op tai 60 op (AO-linjalaiset). Nykyisin yhä enemmän myös humanististen tieteiden opiskelijat (esim. historian oppiaineesta) ja taloustieteen opiskelijat valitsevat maantieteen sivuaineekseen. Maantieteen opiskelun myötä opiskelija saa lisäarvoa omaan oppiaineeseensa. Opiskelemalla maantiedettä opiskelija ymmärtää paremmin ihmistoimintojen sekä luonnonprosessien alueellista luonnetta ja muutosta. P-opintojen kesto on yksi lukuvuosi. Muiden koulutusohjelmien opiskelijoille tarjottava maantieteen sivuaineen P- eli perusopinnot (30 op) muodostuvat kuudesta opintojaksoista. Suositus on, Johdatus maantieteeseen tieteenalana olisi ensimmäisenä. Se järjestetään syyslukukauden alussa. - Johdatus maantieteeseen tieteenalana 5 op (syksy) P - Aluekehityksen ja aluepolitiikan johdantokurssi 5 op (syksy) P - Matkailumaantieteen johdantokurssi 5 op (syksy) P

16 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a - GIS-perusteet ja kartografia 5 op (kevät) P - Johdatus systemaattiseen luonnonmaantieteeseen 5 op (kevät) P - Johdatus systemaattiseen kulttuurimaantieteeseen 5 op (kevät) P Maantieteen perusopintojen (30 op) sivuainekokonaisuuteen ei haeta tai ilmoittauduta erikseen, mutta opiskelijan on ilmoittauduttava opintojaksoille normaaliin tapaan WebOodissa. Myös kunkin opintojakson tentteihin ilmoittaudutaan WebOodissa. Maantieteen aineopintokokonaisuus sivuaineena Maantieteen A- eli aineopintojen (30 op) sivuainekokonaisuuden suorittamisesta on hyvä keskustella yksikön koulutussuunnittelijan kanssa. (AO-koulutuksessa oleville biologeille on oma lista maantieteen opinnoista jäljempänä.) Aineopintojen aloittaminen edellyttää, että maantieteen perusopinnot on suoritettu tai niiden suorittaminen on hyvässä vauhdissa. Maantieteen aineopinnoissa on kaikille kuuluvia (eli pakollisia) opintojaksoja yhteensä 15 op:n verran. Muut A-opinnot, loput 15 op, voi valita vapaasti maantieteen aineopinnoista. Pakolliset A-tason opintojaksot ovat (ne järjestetään syyslukukaudella): - Maantieteellinen tieto ja tutkimus 5 op A - Alue, kulttuuri ja yhteiskunta 5 op A - GIS-jatkokurssi 5 op A Muilta osin maantieteen aineopinnot voidaan koota vapaasti muista tutkinto-ohjelman tarjoamista A-opinnoista (pl. Luonnonmaantieteen kenttäkurssi, joka on ensisijassa suunnattu maantieteen perustutkinto-opiskelijoille resurssien salliessa kenttäkurssille pääsee myös muiden alojen opiskelijoita rajoitettu määrä). Muiden koulutusohjelmien opiskelijoiden on mahdollista suorittaa 30 op:n ja 60 op:n lisäksi maantieteessä 15 op:n (vain LuTK:n perustutkinto-opiskelijat) tai 100 op:n opintokokonaisuudet (kokonaisuusnimikkeellä Maantieteen opintoja ). 100 op:n kokonaisuuteen sisällytettävistä opinnoista sovitaan erikseen professorien kanssa. Lisätietoja saa koulutussuunnittelijalta. Matkailualan opintokokonaisuus sivuaineena, 28 op Matkailualan 28 op:n sivuainekokonaisuus ( M28 ) on monitieteinen, suosittu sivuainepaketti, jossa maantieteen yksikkö toimii koordinoivana tahona. Opintokokonaisuus painottuu luontoon, kulttuuriin ja pohjoisuuteen sekä alueelliseen suunnitteluun ja kehittämiseen (lisätietoja: prof. Jarkko Saarinen). Matkailun sivuainekokonaisuuteen haetaan keväisin, huhti toukokuussa, haku tapahtuu maantieteen yksikön www-sivujen kautta. Sivuainekokonaisuuteen on sisällytettävä opintoja maantieteen (4 opintojaksoa), biologian (1 opintojakso) ja markkinoinnin (1 opintojakso) aloilta, eli kokonaisuusmerkintää ei saa, mikäli biologian tai markkinoinnin jaksot puuttuvat vaikka opintopisteitä olisikin riittävästi (28 op).

17 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Maantieteen tutkinto-ohjelman opintojaksot: Matkailumaantieteen johdantokurssi 5 op P Matkailu, kestävyys ja pohjoinen ympäristö 5 op A Matkailusuunnittelu ja aluekehitys 5 op A Matkailu ja kulttuuri (MAVY:n järjestämä) 3 op A Korvaava opintojakso (tarvittaessa) (* 5 op tai 3 op P Biologian laitoksen opintojakso: Luonnon monimuotoisuuden suojelu 5 op A Taloustieteiden tiedekunnan opintojakso: Markkinoinnin perusteet 5 op P *) Mikäli jokin/jotkin maantieteen yksikön opintojakso/-t kuuluu tai kuuluvat pääaineopiskelijan opintovaatimuksiin, niin sen/niiden korvaavuudesta sovitaan erikseen. Korvaava opintojakso -merkintä koskee myös Biologian laitoksen (5 op suoritus) ja Kauppakorkeakoulun (5 op suoritus) opiskelijoita, jotka haluavat sisällyttää sivuainekokonaisuuden opintojaksot osaksi omaa pääainettaan. Korvaavuus haetaan koulutussuunnittelijan kautta (laaditaan korvaavuustodistus) ja korvaavasta suorituksesta sovitaan professori Jarkko Saarisen kanssa. Oulun yliopisto on mukana myös Matkailualan verkostoyliopiston (MAVY) toiminnassa. Yliopiston edustajana verkostoyliopiston johtoryhmässä on maantieteen professori Jarkko Saarinen. Perusopintojen suorittamisen jälkeen voidaan matkailun aineopintoja jatkaa verkostoyliopistossa. Vaihtoehtoisesti myös perusopinnot voidaan suorittaa verkostoyliopiston vaatimusten mukaisesti. Katso MAVY:n pääsyvaatimukset ja yksityiskohtaiset opintojaksokuvaukset osoitteesta: Geoinformatiikan (GI) opintokokonaisuudet sivuaineena, 25 op (tai 15 op) Maantieteen tutkinto-ohjelmassa on mahdollista suorittaa GI-opintoja sivuaineena kahdella tavalla: joko 25 op:n tai 15 op:n kokonaisuuksina, ja ne voidaan liittää sivuaineeksi joko LuK- tai FM-tutkintoon. Opinnot suoritetaan seuraavista opintojaksoista (lisätietoja: prof. Rusanen): GIS-perusteet ja kartografia 5 op P GIS-jatkokurssi 5 op A Geoinformatiikan kirjatentti 5 op S GIS-analyysimenetelmät tutkimuksessa 5 op S GPS-paikannus ja paikannuspalvelut (LBS) 5 op S GIS:n 25 op opintokokonaisuus sivuaineena Sivuainekokonaisuutta suunniteltaessa on muistettava, että samoja opintojaksoja ei voi sisällyttää useisiin eri opintokokonaisuuksiin (esimerkiksi sekä pääaineeseen että sivuainekokonaisuuteen). Lisäksi maantieteen perustutkinto-opiskelijan tulee sopia korvaavasta opintojaksosta perusopintoihin pakollisena kuuluvalle GIS-perusteet ja kartografia sekä aineopintoihin kuuluvalle opintojaksolle GIS-jatkokurssi mikäli hän haluaa sisällyttää GIS sivuaineen LuK- tai FM-tutkintoonsa. Korvaava opintojakso voi olla mikä tahansa yli-

18 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a määräinen maantieteen aineopintojakso. Korvaavuus haetaan koulutussuunnittelijan kautta (laaditaan korvaavuustodistus) ja korvaavasta suorituksesta sovitaan professori Rusasen kanssa. GIS:n 15 op opintokokonaisuus sivuaineena vain LuTK:n opiskelijat Mikäli opiskelija haluaa käyttää opintojaksot GIS-perusteet ja kartografian ja GISjatkokurssin LuK-tutkinnon pääaineeseen, hän saa 15 op:n GIS-sivuainemerkinnän tekemällä Geoinformatiikan kirjatentin 5 op:n laajuisena tai suorittamalla muita geoinformatiikan sivuainekokonaisuuteen kuuluvia opintojaksoja, niistä sovitaan erikseen professori Rusasen kanssa. Mikäli pääaineen opiskelijalla on maantieteen aineopintoja tarpeeksi (55 op) ilman GISjatkokurssi -opintojaksoa, ei tätä opintojaksoa tarvitse korvata, vaan sen voi sisällyttää geoinformatiikan sivuainekokonaisuuteen (joko 15 op:n tai 25 op:n kokonaisuuteen). Aluekehitys ja aluepolitiikan opintokokonaisuus sivuaineena, 25 op Aluekehityksen ja aluepolitiikan sivuainekokonaisuus (25 op) muodostuu seuraavista opintojaksoista (lisätietoja: yliopistotutkija Eeva-Kaisa Prokkola): Aluekehityksen ja aluepolitiikan johdantokurssi 5 op P Talousmaantiede ja sen sovellukset 5 op A Aluekehitys ja aluepolitiikka: Pohjoinen Eurooppa 5 op A Aluekehityksen ja aluepolitiikan erityisteemat 5 op A Erikoistumisjakso 5 op S Opiskelija ei voi sisällyttää samoja opintojaksoja useisiin opintokokonaisuuksiin, joten maantieteen pääaineen opiskelijan tulee sopia korvaavista opintojaksoista ao. vastuuhenkilön kanssa. Aluekehitys ja aluepolitiikka -opintokokonaisuuden (25 op) voi sisällyttää LuKvaiheen sivuaineeksi vaikka siinä on yksi S- eli syventävien opintojen jakso kyse on kokonaisuusmerkinnästä ( sivuainepaketista ), joka hyväksytään LuK-vaiheessa sivuaineena. Maantiede sivuaineena aineenopettajaksi opiskeleville Maantieteen opintoja (toinen opetettava aine) suoritetaan vähintään 60 op. Opinnot koostuvat maantieteen P-opinnoista (30 op, kuusi pakollista opintojaksoa) ja A-opinnoista, joita valitaan oheisesta listasta vähintään 30 op (kuusi opintojaksoa). Lisätietoja opintojaksojen sisällöistä saat jäljessä olevista kurssikuvauksista: Kaikille AO-opiskelijoille kuuluvat maantieteen P-opinnot (30 op, suositeltu järjestys): - Johdatus maantieteeseen tieteenalana 5 op P - Aluekehityksen ja aluepolitiikan johdantokurssi 5 op P - Matkailumaantieteen johdantokurssi 5 op P - GIS-perusteet ja kartografia 5 op P - Johdatus systemaattiseen luonnonmaantieteeseen 5 op P

19 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a - Johdatus systemaattiseen kulttuurimaantieteeseen 5 op P Lista A-opintojen kursseista, joista valitaan 30 op A-opinnot (voi olla enemmän kuin 30 op, jaksot koodijärjestyksessä, suoritusjärjestys vaihtelee): - Alue, kulttuuri ja yhteiskunta 5 op A - Luonnonmaantieteen erityisteemat 5 op A - Kulttuurimaantieteen erityisteemat 5 op A - Luonnonmaantieteen kenttäkurssi 5 op A - Maantieteellinen tieto ja tutkimus 5 op A - Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät 5 op A - Globaali kehitysproblematiikka (kirjatentti) 5 op A - Korvaava kirjatentti (LM-ET) 5 op A (* - Kirjatentti (kirjantentti) 5 op A - Korvaava kirjatentti (KM-ET) 5 op A (* - Maapallon aluemaantiede (kirjatentti) 5 op A - Fennoskandian luonnonmaantiede (kirjatentti) 5 op A *) Huom: Korvaava kirjatentti -suorituksella voi valinnan mukaan korvata valinnaiset opintojaksot Luonnonmaantieteen erityisteemat tai Kulttuurimaantieteen erityisteemat.

20 M a a n t i e t e e n k o u l u t u s o h j e l m a Maantieteen opintojaksojen kuvaukset: LuK- ja FM-opinnot Luonnontieteen kandidaatin tutkinto (LuK), pääaineena maantiede YLEISOPINNOT Orientoivat opinnot (790050Y) Orientation Laajuus: 2 op Ajoitus: 1. syyslukukausi Osaamistavoitteet: Jakson myötä opiskelijat alkavat integroitua yksikön opintosysteemiin ja maantieteen opiskeluun. Opiskelija tunnistaa maantieteen opiskelun kannalta keskeisimmät henkilökohtaisen opintosuunnittelun näkökulmat ja osaa organisoida oman henkilökohtaisen opinto-ohjelmansa. Sisältö: Jakso koostuu pienryhmätilaisuuksista, neuvonnasta sekä yhteisistä tapaamisista (esim. HOPS-infoa jne.) Järjestämistapa: Lähiopetusta, pienryhmäohjausta. Toteutustavat: Pienryhmäohjausta, luentoja, kokoontumisia yhteensä 20 h. Kohderyhmä: 1. vuosikurssin opiskelijat, kaikille kuuluva suoritus. Yhteydet muihin opintojaksoihin: Oppimateriaali: Suoritustavat: Aktiivinen osallistuminen pienryhmä- ja ohjaustapahtumiin sekä oodihops:n laatiminen. Arviointiasteikko: Hyväksytty / hylätty Vastuuhenkilö: Koulutussuunnittelija yhdessä pienryhmäohjaajien kanssa. Lisätiedot: Opetustapahtumia on koko 1. opintovuoden aikana. Opetuskieli: Suomi (only in Finnish) Työssä oppimista: Kyllä. Opintojakson myötä opiskelija oppii suunnittelemaan opintonsa pitkäjänteisenä projektina. Muut yleisopinnot tulevat Tellus-kirjastolta ja Kieli- ja viestintäkeskuksesta. Kurssikuvaukset ovat luettavissa niiden opinto-oppaista, Weboodista tai www-sivuilta. PERUSOPINNOT, 30 op Suositeltava suoritusjärjestys: Johdatus maantieteeseen tieteenalana (790152P) Introduction to the discipline of Geography Ajoitus: 1. syyslukukausi Osaamistavoitteet: Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa jäsentää oikein maantieteen kehityshistoriaa ja maantieteen eri alojen sisältöä, keskeisiä käsitteitä ja tutkimuksellisia näkökulmia. Sisältö: Luennoilla luodaan yleiskuvaa maantieteestä tieteenalana tarkastelemalla maantieteen kehityshistoriaa sekä maantieteen eri alojen sisältöä, keskeisiä käsitteitä ja tutkimuksellisia näkökulmia. Toteutustavat: 20 tuntia luentoja, kirjallisuus ja luentokuulustelu. Kohderyhmä: Kuuluu kaikille maantieteen tutkinto-ohjelman 1. vuosikurssin opiskelijoille. Yhteydet muihin opintojaksoihin: Opintojakso kuuluu maantieteen sivuainekokonaisuuteen. Oppimateriaali: Kitchin, R. & Thrift, N. (toim.). International Encyclopedia of Human Geography (soveltuvin osin) ja opintojaksolle ilmoittautuneille lähetettävä luonnonmaantieteellinen lukumateriaali. Suoritustavat: Tenttiminen yliopiston yleisillä tenttikerroilla. Vastuuhenkilö: Avoin ja Jan Hjort Opetuskieli: Suomi (only in Finnish).

21 Aluekehityksen ja aluepolitiikan johdantokurssi (790141P) Introduction to Regional development and Regional Policy Ajoitus: 1. syyslukukausi Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa soveltaa aluekehityksen ja aluetutkimuksen ja soveltamisen keskeisiä käsitteitä. Hän myös osaa kertoa Suomen aluekehityksen, aluepolitiikan ja aluesuunnittelun historiallisen kehityksen. Opiskelija osaa arvioida nykyisen aluekehityksen ja aluepolitiikan kehitysnäkymät ja osaa arvioida Euroopan unionin merkitystä aluekehityksen ja aluepolitiikan yhteydessä. Hän myös osaa tulkita oikein aluekehityksen ja aluepolitiikan suhteen globalisaatioksi kutsuttuun ilmiöön. Sisältö: Kurssilla tarkastellaan aluekehitystä ja aluepolitiikkaa erilaisten käsitteiden ja empiiristen esimerkkien avulla. Tutustutaan erilaisiin aluekehityksen ja aluepolitiikan tutkimuksessa esitettyihin teorioihin. Syvennytään aluerakenteiden peruspiirteisiin ja mekanismeihin. Kurssilla tarkastellaan paikallisten, valtakunnallisen ja ylikansallisen kehityksen hallintaa erilaisiin suunnitelmiin perehtymällä. Lisäksi käydään läpi erilaisia aluekehitykseen ja aluepolitiikkaan liittyviä hallinnan ja toiminnan tasoja sekä niihin liittyviä resursseja ja päätöksentekoa. Toteutustavat: 20 tuntia luentoja, kirjallisuus ja luentokuulustelu. Kohderyhmä: Kuuluu kaikille maantieteen tutkinto-ohjelman 1. vuosikurssin opiskelijoille. Yhteydet muihin opintojaksoihin: Kurssi kuuluu maantieteen sekä aluekehitys ja aluepolitiikan sivuaineen opintokokonaisuuteen. Oppimateriaali: Moisio, Sami (2012). Valtio, alue, politiikka. Suomen tilasuhteiden sääntely toisesta maailmansodasta nykypäivään. Vastapaino, Tampere. Suoritustavat: Tenttiminen yliopiston yleisillä tenttikerroilla. Vastuuhenkilö: Eeva-Kaisa Prokkola Opetuskieli: Suomi (only in Finnish). Matkailumaantieteen johdantokurssi (790160P) Introduction to Tourism Geography Ajoitus: 1. syyslukukausi Osaamistavoitteet: Opiskelija perehtyy matkailuilmiöön, matkailun ja matkailumaantieteen peruskäsitteisiin, matkailun alueellisiin piirteisiin ja kehitystekijöihin sekä yleisiin vaikutuksiin. Kurssin käytyään opiskelija osaa määritellä ja tulkita eri näkökulmista käsin matkailuilmiön, matkailumaantieteen peruskäsitteet, matkailun alueelliset piirteet sekä kehitystekijät. Sisältö: Matkailuilmiö, matkailumaantieteen peruskäsitteet, matkailun alueelliset piirteet sekä kehitystekijät. Toteutustavat: 16 tuntia luentoja ja luentokuulustelu. Kohderyhmä: Kuuluu kaikille maantieteen tutkinto-ohjelman opiskelijoille. Yhteydet muihin opintojaksoihin: Kurssi kuuluu sekä maantieteen että matkailun sivuainekokonaisuuteen. Oppimateriaali: Hall, C.M., Muller, D.K. ja J. Saarinen (2009) Nordic Tourism: Issues and Cases; Hall, C.M ja S. Page (1999 tai uudempi painos). The Geography of Tourism and Recreation Environment, Place and Space (soveltuvin osin); ja Luentomoniste (Saarinen, J.) ja muu materiaali. Suoritustavat: Tenttiminen yliopiston yleisillä tenttikerroilla. Vastuuhenkilö: Jarkko Saarinen Opetuskieli: Suomi (only in Finnish). GIS-perusteet ja kartografia (790101P) GIS Basics and Cartography Ajoitus: 1. kevätlukukausi Osaamistavoitteet: Kurssin tavoite on antaa perustiedot paikkatietojärjestelmän ja kartografian teoriasta sekä niiden soveltamisesta. Opiskelija osaa käyttää ArcGIS-ohjelmaa ja pystyy tuottamaan itsenäisesti kartografisia esityksiä.

Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit

Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO Päivitys: 24. elokuuta 2015 Maantieteen koulutusohjelma Syksy 2015 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksojen tarkat aika-, sali-

Lisätiedot

MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA

MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA 1 MAANTIETEEN TUTKINTO-OHJELMA Lokakuu 2015 2 OULUN YLIOPISTO Perustettu 1958 9 tiedekuntaa 16 000 opiskelijaa 3 000 työntekijää Suomen suurimpia ja monitieteisimpiä yliopistoja Maailman pohjoisin maantieteen

Lisätiedot

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO 19. joulukuuta 2012 Maantieteen laitos Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit HUOM: Kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksoja koskevat aika-, sali- ja

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO 4. joulukuuta 2012 Maantieteen laitos Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit HUOM: Kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksoja koskevat aika-, sali- ja

Lisätiedot

Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit

Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO Päivitys: 16. elokuuta 2013 Maantieteen laitos Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksojen tarkat aika-, sali- ja muut

Lisätiedot

Lukuvuoden 2012 2013 opetusohjelma

Lukuvuoden 2012 2013 opetusohjelma OULUN YLIOPISTO Päivitys: 4. syyskuuta 2012 Maantieteen laitos Lukuvuoden 20122013 opetusohjelma Syksy 2012 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksoja

Lisätiedot

Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit

Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! Päivitys: 18. joulukuuta 2013 HUOM: opintojaksoja koskevat aika-, sali- ja muut muutokset ilmoittaan vain WebOodissa!

Lisätiedot

Menetelmätieteiden opintokokonaisuudessa on kaikissa tapauksissa oltava vähintään 10 op matematiikkaa ja vähintään 10 op tilastotiedettä.

Menetelmätieteiden opintokokonaisuudessa on kaikissa tapauksissa oltava vähintään 10 op matematiikkaa ja vähintään 10 op tilastotiedettä. Tutkintovaatimukset LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (180 OP) 584111 PERUSOPINNOT (25 OP) 582102 Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, 4 op 581325 Ohjelmoinnin perusteet, 5 op 582103 Ohjelmoinnin

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2012 2016 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op eo ped A I A II AIII Viestintä- ja orientoivat opinnot 20 Vo 1 Orientoituminen yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit

Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit Kevät 2014 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! Päivitys: 22. huhtikuuta 2014 HUOM: opintojaksoja koskevat aika-, sali- ja muut muutokset ilmoittaan vain WebOodissa!

Lisätiedot

Lukuvuoden opetusohjelma

Lukuvuoden opetusohjelma OULUN YLIOPISTO Päivitys: 31. lokakuuta 2012 Maantieteen laitos Lukuvuoden 20122013 opetusohjelma Syksy 2012 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksoja

Lisätiedot

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit

Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO 27. maaliskuuta 2013 Maantieteen laitos Kevätlukukausi 2013 Opintojaksot ja tentit HUOM: Kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksoja koskevat aika-, sali- ja

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v)

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v) YHTEISKUNTATIETEIDEN JA KAUPPATIETEIDEN TIEDEKUNTA Katso koulutusten kuvaukset yliopiston verkkosivulta tai koulutustarjontaesitteestä tai Opintopolusta. Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit

Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit OULUN YLIOPISTO Päivitys: 24. syyskuuta 2013 Maantieteen laitos Syksy 2013 Opintojaksot ja tentit HUOM: kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan WebOodissa! HUOM: opintojaksojen tarkat aika-, sali- ja

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

MAANTIEDE JA YHTEISKUNTAMAANTIEDE, OPINTO-OPAS 2013-2014

MAANTIEDE JA YHTEISKUNTAMAANTIEDE, OPINTO-OPAS 2013-2014 MAANTIEDE JA YHTEISKUNTAMAANTIEDE, OPINTO-OPAS 2013-2014 Maantieteen oppiaineryhmä sisältää maantieteen ja yhteiskuntamaantieteen pääaineet. Maisteritutkintovaiheessa on mahdollista suorittaa syventävät

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen 1(5) Maantieteen yksikkö Oulun yliopisto 22.4.2014 / Äikkään pohjalta Suorsa Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen Maantieteen opinnot, ja FM-opinnot, huipentuvat pro gradu -seminaariin

Lisätiedot

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikan sivuainekokonaisuudet Matematiikasta voi suorittaa 25, 60 ja 120 opintopisteen opintokokonaisuudet. Matematiikan 25 op:n opintokokonaisuus Pakolliset

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo Katri Suorsa 08.09.2017 Monipuolinen luonnontieteellinen Tutkintoohjelmat Luonnontieteellinen tiedekunta: - Biologia - Maantiede - Matemaattiset ja fysikaaliset

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen

Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen 1(7) Maantieteen laitos Oulun yliopisto 15.8.2012 / Topiantti Äikäs, amanuenssi Ohjeita FM-opintojen loppukiemuroihin ja FM-tutkinnon hakemiseen Maantieteen opinnot, ja siten FM-opinnot, huipentuvat pro

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info Tanja Kähkönen 21.11.2014 Koulutusohjelmat, syksy 2014 Luonnontieteellinen tiedekunta Biologia Fysiikka Kemia Maantiede 15 suuntautumisvaihtoehtoa, 18 oppiainetta

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu Opintoasiain päällikkö Kati Lampinen 2 Opintojen suunnitteluun vaikuttavat esimerkiksi Oma tapa oppia

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN LAITOS

KASVATUSTIETEEN LAITOS KASVATUSTIETEEN LAITOS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus www.helsinki.fi/ktl/opiskelu/ Kasvatustieteet tutkivat ihmisen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä näiden prosessien edistämistä

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013)

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori 1 TUTKINTOJEN KOOSTAMINEN HUK (KAAVIOT MANUAALISSA) (SUORITUSAIKA

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Ohjeita LuK-tutkielman laatimiseen ja LuK-tutkinnon hakemiseen

Ohjeita LuK-tutkielman laatimiseen ja LuK-tutkinnon hakemiseen 1(6) Maantieteen laitos Oulun yliopisto Kevätlukukausi/2012 Satu Kivelä & Topiantti Äikäs Ohjeita LuK-tutkielman laatimiseen ja LuK-tutkinnon hakemiseen LuK-tutkielma ja siihen liittyvä seminaarityö muodostavat

Lisätiedot

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta.

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta. Tietojenkäsittelytiede Tutkintovaatimukset Perustutkinnot LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (VÄHINTÄÄN 120 OV) 1. Tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä (vähintään 55 ov) ja kypsyysnäyte

Lisätiedot

Alkuorientaation tavoitteet

Alkuorientaation tavoitteet Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences SIS Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 2014 Alkuorientaation tavoitteet tutustuttaa yliopisto-opiskeluun tutustuttaa opiskelijoita Tampereen

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (180 op) Historian opettajan suuntautumisvaihtoehto: 1.1 Historia (Suomen historia ja yleinen historia)

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (180 op) Historian opettajan suuntautumisvaihtoehto: 1.1 Historia (Suomen historia ja yleinen historia) 1.1 Historia (Suomen historia ja yleinen historia) Historian oppiaineryhmä sisältää Suomen historian ja yleisen historian. Historian opinnot kouluttavat opiskelijoita arvioimaan kriittisesti tieteessä

Lisätiedot

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011 YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA 2010-2011 Sisältö Esimerkki linjan opinnoista Tavoitteet Opetusmenetelmät Opintojen sisältö. tavoitteet ja vaadittavat suoritukset Kasvatustieteen perusopinnot Erityispedagogiikan

Lisätiedot

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko POLITIIKAN JA TALOUDEN TUTKIMUKSEN LAITOS 2.5.2014/PS Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten 2014-17 korvaavuustaulukko SIVUAINEOPISKELIJOILLE 31.8.2014 mennessä suoritetut yleisen valtio-opin opinnot

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo. Katri Suorsa Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaineinfo Katri Suorsa 6.9.2018 Monipuolinen luonnontieteellinen Tutkintoohjelmat Luonnontieteellinen tiedekunta: - Biologia - Maantiede - Matemaattiset ja fysikaaliset

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, 180 op (tavoiteaika 3 vuotta)

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta.

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta. Teologian tutkinnon rakenne ja ohjeellinen suoritusjärjestys suuntautumisvaihtoehdoittain Avoimen yliopiston kautta tutkintotavoitteisesti opiskeleville Turkoosilla värillä merkityt opintojaksot on mahdollista

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ 1 (9) JOHTAMISKORKEAKOULU Huom.! Päivitetty 19.12.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ talousjohtamisen opintosuunta (oppiaineet finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi

Lisätiedot

Korvaavuustaulukot Valtio-oppi

Korvaavuustaulukot Valtio-oppi Korvaavuustaulukot Valtio-oppi Uuteen tutkintorakenteeseen vaihtava opiskelija Perusopinnot POLPOP00 Politiikan tutkimuksen perusopinnot POLPOP01 Kansainvälisen politiikan johdantokurssi * POLPOP02 Valtio-opin

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA UUDISTUS KEMIAN LAITOKSELLA 2011->

OPETUSSUUNNITELMA UUDISTUS KEMIAN LAITOKSELLA 2011-> OPETUSSUUNNITELMA UUDISTUS KEMIAN LAITOKSELLA 2011-> KANDIDAATIN TUTKINTO 2011-> Perusopinnot 27 op KEMP010 Alkukeitos, 2 op KEMP111 Kemian perusteet 1 (yleinen kemia 1), 5 op KEMP112 Kemian perusteet

Lisätiedot

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 1 YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 HUMANISTISTEN TIETEIDEN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN, SEKÄ FILOSOFIAN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA

Lisätiedot

HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN

HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN 11 HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN OPETUSSUUNNITELMAT TUTKINTOJEN SUORITTAMINEN Valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista (asetus 794/2004) tulee voimaan 1.8. 2005. Tämän asetuksen mukaisissa tutkinnoissa

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa?

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Uusi maisteriohjelma Maisteritutkielma 30 op, vanhassa ohjelmassa 40 op Antropologian kurssimuotoisten opintojen laajuus 50-75

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset Helsingin yliopisto / Käyttäytymistieteiden laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien 2012-2013 - 2014-2015 tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti)

Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko ( ) asti) Yhteiskuntapolitiikan vastaavuustaulukko 1.8.2014 (14..2014) 2011-2014 (voimassa op 2014-2017 (voimassa op Huom. 31.7.2014 asti) 1.8.2014 alkaen) Perusopinnot (73018) 2 Perusopinnot 2 Mikäli kokonaisuuden

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO

KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO 1 KANDIVAIHEEN OPISKELIJAINFO HOPS 2 TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA KAIKENLAISTA KÄTEVÄÄ Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori RS 2012 2 Tutkintojen koostaminen HuK (kaaviot Manuaalissa)

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2008 2009

OPINTO-OPAS 2008 2009 OPINTO-OPAS 2008 2009 Hoitotieteen tieteenalaohjelma Terveystieteiden opettajan koulutusohjelma Terveyshallintotieteen tieteenalaohjelma Radiografian tieteenalaohjelma Kliinisen laboratoriotieteen tieteenalaohjelma

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet 1(7) 2016 Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen Mikäli sinut on hyväksytty suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoa ja sinulla on aikaisempia korkeakouluopintoja,

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Syksyllä 2010 opintonsa aloittavat uudet opiskelijat hyväksytään suoraan uuteen oppiaineeseen (tiedekuntaneuvoston päätös ).

Syksyllä 2010 opintonsa aloittavat uudet opiskelijat hyväksytään suoraan uuteen oppiaineeseen (tiedekuntaneuvoston päätös ). INFORMAATIOTIETEIDEN TIEDEKUNTA Tampereen yliopisto 6.5.2010 Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 12.5.2010. Liite B3/1 Informaatiotutkimuksen oppiainenimen muutoksesta ja uusista informaatiotutkimuksen ja

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

Historian kandidaattiohjelma (180op) ( 2023) Yleinen linja (luonnos)

Historian kandidaattiohjelma (180op) ( 2023) Yleinen linja (luonnos) Historian kandidaattiohjelma (180op) 2019 2020 ( 2023) Yleinen linja (luonnos) Perusopinnot 25 op HISP05 Teemaseminaari 5 op Aineopinnot 55 op HISA03 Historiantutkimuksen ajankohtaisia keskusteluja, 20

Lisätiedot

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO

OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO OIKEUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO Osaamistavoitteet Oikeustieteen maisterin tutkinnon (120 op) suorittanut henkilö: - on syventänyt ja laajentanut oikeusnotaarin tutkinnossa hankkimaansa oikeudellista osaamista

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 29.8.2016 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen

Kauppatieteiden maisteri KTM. 29.8.2016 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op Siirtymäsäännökset 2010 YPAT KOULUTUSOHJELMASSA JATKAVILLE (YPATohjelman uusilla YAP-opintosuunnan opintojaksoilla suorittaville) Ohje siitä miten uuden ohjelman opintojaksot korvaavat vanhan koulutusohjelman

Lisätiedot

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Anna-Leena Huttunen SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Kasvatustieteiden yhteiset perusopinnot 2010 Yleistä perusopinnoista sivuaineopinto-oikeus vapaa opinnot suoritetaan kasvatustieteiden laitoksen kursseilla

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Maantieteen laitoksen esittely. marraskuu 2012

Maantieteen laitoksen esittely. marraskuu 2012 Maantieteen laitoksen esittely marraskuu 2012 Oulun yliopisto Perustettu 1958 6 tiedekuntaa 16 000 opiskelijaa 2800 työntekijää Suomen suurimpia ja monitieteisimpiä yliopistoja Maailman pohjoisin maantieteen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan!

Tervetuloa opiskelemaan! Tervetuloa opiskelemaan! Kandidaatin- ja maisterintutkinnon opiskelijan infopaketti Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkintoohjelma 28.8.2012 Sisältö Opinto-oikeus Onko sinulla aiempi

Lisätiedot

Maantieteen koulutusohjelma

Maantieteen koulutusohjelma Maantieteen koulutusohjelma Maantiede on laaja tieteenala, jonka kohteena ovat luonnon, kulttuurin, ihmistoiminnan ja yhteiskunnan piirteet. Niitä tarkastellaan monipuolisesti alueellisista ja tilallisista

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 3.9.2013 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

MAANTIETEEN KOULUTUSOHJELMA

MAANTIETEEN KOULUTUSOHJELMA MAANTIETEEN KOULUTUSOHJELMA Maantieteen tutkimusalan linja Maantieteen opettajan linja Maantieteen tutkimuskohteena on luonnon ja yhteiskunnan alueellinen järjestelmä. Tutkiessaan ihmisen toimintaa ja

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2016 ja haluat jatkaa opintojasi 1.8.2016 jälkeen? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.2016. Lue, miten

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE TIETOJENKÄSITTELYTIEDE Tietojenkäsittelytieteen laitos Exactum (Kumpulan kampus) PL 68 (Gustaf Hällströmin katu 2b) 00014 Helsingin yliopisto Puhelinnumero 02941 911 (vaihde), ohivalinta 02941... http://www.cs.helsinki.fi/

Lisätiedot

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Henkilökohtaiseen jatko-opintosuunnitelmaan (HOPS) kirjataan tohtorin tutkintoon sisällytettävät

Lisätiedot

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien 2012 2015 sekä 2015 2018 välillä PERUS- JA AINEOPINNOT Perus- ja aineopintojen suurin muutos on se, että jaksot Suomen kielen ja sen tutkimuksen historia

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO TUOTEKEHITYSPAINOTTEISET OPINNOT JA YRITYSYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET EERO NOUSIAINEN eero.nousiainen@oamk.fi

Lisätiedot

SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN

SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN Pääaineen opinnot Pääaineen opinnot suoritetaan pääsääntöisesti uusien tutkintorakenteiden mukaisesti. Jo suoritetut pääaineiden opinnot korvaavat uusien tutkintorakenteiden

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus TUTKINTO-OHJELMAINFO 3.5.2018 Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus SIVUAINEEN VALINTA Kolme näkökulmaa sivuaineopintojen ja valinnaisten opintojen valitsemiseen 1. Tietojenkäsittelytieteiden

Lisätiedot