Alajärven kaupungin viestintästrategia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alajärven kaupungin viestintästrategia"

Transkriptio

1 Alajärven kaupungin viestintästrategia 2011 Elina Muhonen

2 Sisältö 1. JOHDANTO NYKYTILAN SELVITYS SISÄISEN VIESTINNÄN TULOKSET ULKOISEN VIESTINNÄN TULOKSET VIESTINTÄSTRATEGIA VIESTINNÄN TAVOITTEET VIESTINNÄN KOHDERYHMÄT ULKOISET KOHDERYHMÄT SISÄISET KOHDERYHMÄT VIESTINNÄN SISÄLTÖ JA KEHITTÄMINEN VIESTINNÄN PERIAATTEET KESKEISET VIESTIT KANAVAT SISÄISEN VIESTINNÄN KEHITTÄMINEN ULKOISEN VIESTINNÄN KEHITTÄMINEN VIESTINNÄN ORGANISOINTI JA VASTUUT

3 3 1. JOHDANTO Viestintä on voimavara, jonka tehtävänä on tukea kaupunkia sen perustehtävän suorittamisessa ja edesauttaa kaupungin tavoitteiden saavuttamista. Viestintä on informointia, neuvomista, palvelua, kuuntelemista, keskustelemista ja yhteydenpitoa. Viestinnän avulla vahvistetaan kaupungin mainetta, edistetään henkilöstön ja asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia, lujitetaan organisaation sisäistä yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä vahvistetaan henkilöstön sitoutumista työhön ja työyhteisöön. Viestintästrategian laadintaa varten kaupunki on perustanut viestintätyöryhmän, jonka tehtävänä on luoda toimiva ja käytännönläheinen viestintästrategia Alajärven kaupungille. Viestintätyöryhmää edustaa kaupungilta kaupunginjohtaja, kulttuurisihteeri ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Lisäksi mukana ovat kaupungin seurakunnan ja paikallislehden edustajat sekä yrittäjien edustajia. Alajärven kaupungin viestinnän nykytilaa on selvitetty tekemällä kaksi kyselytutkimusta, sisäisen viestinnän kysely kaupungin työntekijöille ja ulkoisen viestinnän kysely muualla asuville alajärveläisille. Kyselyiden tulokset ovat toimineet tausta-aineistona tämän viestintästrategian laadinnassa. Syyskuun- lokakuun 2010 aikana toteutettiin kyselyt, joissa vastaajia pyydettiin arvioimaan kaupungin nykyistä mainetta, viestinnän laatua sekä kaupungin vahvuuksia ja kehittämisen kohteita. Kaupungin työntekijöille kysely lähetettiin sähköpostiin ja muualla asuvien alajärveläisten kysely toteutettiin lähettämällä kirjeitse linkki kyselyohjelmaan. Viestinnän tehostaminen Alajärven kaupungissa vaatii toimintatapojen kehittämistä ja koko henkilöstön sitoutumista kehittämistyöhön. Viestintästrategia luo suuntaviivat viestinnälle, mutta onnistuneeseen viestintään vaikuttavat eniten jokaisen työntekijän päivittäiset valinnat. Viestinnän tulee olla osa arkea ja jokaisen työntekijän tehtävä. Edellinen Alajärven kaupungin viestintästrategia on vuodelta Sen sisältämät viestinnän periaatteet ovat edelleen voimassa. Viestintästrategia päivitetään konkreettisemmaksi ja käytännönläheisemmäksi vastaamaan tämän hetkistä tavoitekuvaa.

4 4 2. NYKYTILAN SELVITYS 2.1 SISÄISEN VIESTINNÄN TULOKSET Alajärven kaupungin sisäisen viestinnän tutkimuksessa kohderyhmänä olivat kaikki kaupungin työntekijät. Kyselyn kokonaisvastausprosentti oli 30 %. Vastaajista 54 % oli työskennellyt kaupungin palveluksessa yli 10 vuotta ja oli iältään yli 46 -vuotiaita. Vastaajista 40 % oli viranhaltijoita ja työntekijöitä. Vastaukset jakaantuivat tasaisesti perusturvalautakunnan ja sivistyslautakunnan välillä. Tutkimuksen tuloksista nähdään, että työntekijät kokevat työnantajan kohtelun olevan epätasaarvoista eikä työntekijöiden mielipiteitä oteta tarpeeksi huomioon työnsuunnittelussa ja muutostilanteissa. Lisäksi viestintä koko organisaatiota koskevissa asioissa on heikkoa. Sen sijaan omaan työyhteisöön ja lähimpään esimieheen ollaan tyytyväisiä ja viestintä koetaan riittäväksi. Työntekijöiden oma aktiivisuus ja tarve viestiä ovat korkealla. Myös viestintäkanavien monipuolisuuteen ja riittävyyteen ollaan tyytyväisiä. Sisäisessä viestinnässä ongelmaksi nähdään viestintä koko organisaatiota koskevissa asioissa. Viestintä ei ole oikein kohdennettua. Koetaan, että viestintä ei tavoita kaikkia asianomaisia henkilöitä tai se on tiedontulvaa. Johdon viestintään koko organisaatiota koskevissa asioissa toivotaan parannusta. Viestinnän laadun osalta nähdään, että tämän hetkinen viestintä organisaatiossa ei ole asetettujen tavoitteiden mukaista. Viestintä on heikkoa eri hallintokuntien välillä. Lautakuntien välillä ei ollut eroja vastauksissa. Kaupungin kokonaiskuva kunnan työntekijöiden silmissä on hyvä. Kaupungin palveluiden sekä yksityisten palveluiden laatuun ja riittävyyteen ollaan tyytyväisiä. Viestinnässä kaupungin tulee huomioida kuntaliitoksen ja Järvi- Pohjanmaan yhteistoiminnan myötä siirtyneet uudet työntekijät. Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa kohderyhmänä olivat Alajärven kaupungin työntekijät sekä paikkakunnalta poismuuttaneet työikäinen väestö. Tutkimuksessa selvitettiin johtamiskulttuurin, henkilöstöpolitiikan, kuntakuvan, palveluiden, kestävän kehityksen ja muutosherkkyyden osalta kuntakuvaa. Tutkimuksen tuloksista nähtiin, että kaupungin työntekijät olivat ylpeitä työstään mutta kokivat, että kaupungin kohtelussa työntekijöitä tasa-arvoisesti oli parannettavaa.

5 5 Kuntakuvan osalta tutkimus osoitti, että Alajärvi on yleisesti tunnettu, mutta saisi näkyä enemmän julkisuudessa. Alajärven kaupungin palvelut sekä yksityiset palvelut saivat vastaajilta myönteisen arvion. Kestävän kehityksen osalta vastaajat antoivat myönteisen arvion kaupungin ympäristöystävällisyydestä. Kaupungin toivottiin tukevan enemmän asukkaiden omaehtoista toimintaa. Muutosherkkyyden osalta nähtiin, että Alajärvellä huomioidaan hyvin elinkeinoelämän tarpeita ja luodaan edellytyksiä uusien yritysten syntymiselle. Kaupungin toivottiin olevan enemmän muutoskykyinen. Vuoden 2003 tutkimuksessa on nähty, että muualla asuvat näkevät Alajärven maineen hieman parempana kuin kaupungissa asuvat. Vertaillessa tuloksia tutkimuksista vuodelta 2003 ja vuodelta 2010, voidaan huomata selviä yhteneväisyyksiä. Molemmissa tutkimuksissa kaupunkia pidetään tunnettuna, mutta sen ei koeta näkyvän julkisuudessa. Kestävän kehityksen osalta molemmissa tutkimuksissa vastaajat antoivat myönteisen arvion kaupungin ympäristöystävällisyydestä. Lisäksi vastaajat toivoivat edelleen kaupungin tukevan enemmän asukkaiden omaehtoista toimintaa ja kehittävän lähiseutua aktiivisemmin. Molemmissa tutkimuksissa kaupungin toivottiin olevan enemmän muutoskykyinen. Vuoden 2010 tutkimuksen tuloksista nähdään, että viestintään ja tiedotukseen koko organisaatiota koskevissa asioissa toivotaan parannusta. Vuoden 2010 tutkimuksesta nähdään myös, että muualla asuvat näkevät Alajärven maineen hieman parempana kuin kaupungissa asuvat. 2.2 ULKOISEN VIESTINNÄN TULOKSET Ulkoisen viestinnän tutkimuksessa kohderyhmänä olivat työikäiset vuotiaat Alajärveltä pois muuttaneet henkilöt. Tutkimukseen mukaan valitut henkilöt poimittiin Väestörekisterikeskuksen tietojärjestelmästä 500 henkilön satunnaisotannalla. Kriteerit otannalle olivat: ikä, henkilö on ollut vähintään 15 vuotta asuessaan Alajärvellä, asuu nyt muualla, asuu Suomessa, äidinkieli suomi. Kirjeitä lähetettiin postitse 500, jossa oli linkki kyselyyn. Vastauksia saatiin 105. Kokonaisvastausprosentiksi saatiin 21 %. Alajärven julkinen kuva sai myönteisen arvion ulkopaikkakuntalaisten osalta. Kaupungin tunnettavuuden lisäämisessä olisi parannettavaa. Kaupungin palvelut sekä yksityisten palveluiden laatu ja riittävyys saavat myönteisen arvion.

6 6 Päällimmäinen syy asumiseen nykyisellä paikkakunnalla on työpaikka. Vastaajista 22 % on harkinnut paluumuuttoa Alajärvelle. Paluumuuttoon vaikuttavat eniten sukujuuret. 92 % vastaajista asuu lähisukulaisia Alajärvellä. Lisäksi vaikuttaa asuminen ja rakentaminen, hyvä kasvuympäristö lapsille ja mahdollisuus työllistyä. Alajärven kaupungin tärkeimmät vahvuudet ulkopaikkakuntalaisten silmin ovat luonto, turvallinen ja hyvä asuin- ja kasvuympäristö, kaupungin sopiva koko. Tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi listattiin vapaa-ajan palvelut, opiskelumahdollisuudet, julkisten palveluiden kehittäminen, julkisuuskuvan vahvistaminen. Kaupungin toiminnan toivotaan olevan enemmän avointa ja muutoskykyistä. 3. VIESTINTÄSTRATEGIA Viestintä on strateginen menestystekijä. Viestintästrategia muodostuu niistä toimintaa yhdensuuntaistavista määrittelyistä, valinnoista ja tavoitteista, joita soveltamalla ja toteuttamalla yhteisö viestii sidosryhmiensä ja ympäristönsä kanssa. Se tapahtuu hyödyntämällä viestintää koko organisaation voimavarana. Viestintästrategian tarkoitus on, että viestintä saadaan tukemaan koko organisaation strategiaa. Strategiassa päähuomio on tulevaisuudessa. Strategia sisältää sekä tavoitteet että toiminnan keskeiset suuntaviivat, toimintalinjat. Strategia ohjaa toimintaa, joka on nähtävissä kaikessa tekemisessä. Kuntaviestinnän tehtävänä on välittää kuntalaisille tietoa kunnan päätöksenteosta ja toiminnasta sekä lisätä kuntalaisten osallistumista kunnan hallintoon. Kunnan viestintä perustuu muun muassa kuntalakiin, hallintolakiin ja julkisuuslainsäädäntöön. Kuntalaki korostaa kunnan ja asukkaiden vuorovaikutusta. Vuorovaikutteinen viestintä ja kuntalaisten osallistuminen ovat kunnalle ensiarvoisen tärkeitä. Kuntalain mukaan kuntien toiminnan tarkoituksena on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Viestinnästä ja sen linjauksista vastaa kuntalain mukaan kaupunginhallitus. Kaupunginjohtaja johtaa viestinnän kokonaisuutta. Toimialajohtajat vastaavat toimialojensa ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä sekä tiedottamisesta esimiehille ja työntekijöille.

7 7 3.1 VIESTINNÄN TAVOITTEET Alajärven kaupunki on osa Järvi- Pohjanmaan yhteistoiminta-aluetta. Alajärvi on alueensa palvelukeskus, jonka vahvuus perustuu voimakkaasti kasvavaan yrittäjyyteen. Aktiivinen elinkeinoelämä luo mahdollisuuksia uusien työpaikkojen syntymiselle. Turvallinen asuin- ja kasvuympäristö sekä kehittyvät vapaa-ajan palvelut mahdollistaa vetovoimaisen maineen syntymisen. Alajärveä ympäröivät ainutlaatuiset järvimaisemat Ähtärijärvi- Alajärvi- Lappajärvi luovat jäljittelemättömän yhdistelmän järviluontoa. Alajärvellä on ainutlaatuinen Alvar Aallon arkkitehtuurikokonaisuus Engelin suunnitteleman Gabrielin kirkon ympäristössä. Viestinnän tavoitteena on saavuttaa vetovoimainen maine kaupungille sekä rakentaa positiivista julkisuuskuvaa. Julkisuuskuva rakentuu yrittäjyyden, palveluiden, turvallisuuden, hyvän kasvuympäristön, kauniiden luontomaisemien ja arkkitehtuurin varaan. Vetovoimaisella maineella edistetään nuorten perheiden asuinpaikan valintaa. Viestinnässä avoimuus ja tiedon oikea- aikainen jakaminen ymmärrettävässä muodossa on keskeinen tekijä kaupungin maineenhallinnassa ja asukastyytyväisyyden rakentamisessa. Hyvä kasvuympäristö Palvelut Yrittäjyys Turvallisuus Ainutlaatuiset luontomaisemat ja arkkitehtuuri Kuvio kuvaa Alajärven kaupungin ulkoisen viestinnän painopistealueita.

8 8 3.2 VIESTINNÄN KOHDERYHMÄT ULKOISET KOHDERYHMÄT Ulkoinen viestintä on kriittinen menestystekijä kaupungin menestymisen kannalta. Hyvä maine on strateginen voimavara. Kaupungin tärkeimpiä sidosryhmiä ovat kuntalaiset, asukkaat nykyiset ja uudet, yritykset ja potentiaaliset paluumuuttajat. Pääkohderyhmäksi kaupungin viestintästrategiaan on valittu nuoret perheet sekä paikkakunnalle muuttavat uudet asukkaat. Kaupunkilaiset ovat tärkeä sidosryhmäjoukko kaupungille. He käyttävät kaupungin palveluita, äänestävät kunnallisvaaleissa ja maksavat veroja. Kaupungin ja kaupunkilaisten välinen viestintä on parhaimmillaan vuorovaikutteista ja asiakaskeskeistä. Kaupunkilaisille viestittäessä on otettava huomioon eri ikä- ja väestöryhmät. Lisäksi kaikilla kaupunkilaisilla on oltava samanlaiset osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki viestii sellaisten kanavien ja keinojen kautta, että viestintä saavuttaa kaikki kaupunkilaiset. Voimakkaasti kasvussa oleva elinkeinopolitiikka turvaa työllisyyden paikkakunnalla ja mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen tulevaisuudessa sekä edistää kaupankäyntiä. Kaupunki tukee viestinnällään yrittäjien toimintaa yhteistyössä paikallismedian kanssa. Ulkopaikkakuntalaisille, entisille ja tuleville alajärveläisille suunnatussa viestinnässä kehitetään kaupungin verkkosivuja vastaamaan määriteltyä tavoitekuvaa. Kaupungin näkyvyyttä lisätään valtakunnallisesti SISÄISET KOHDERYHMÄT Sisäisen viestinnän toimivuus on edellytys hyvälle ulkoiselle viestinnälle. Kaupungin sisäistä viestintää tulee kehittää varaamalla siihen tarvittavat resurssit. Sisäisestä viestinnästä ovat vastuussa kaupungin johto, toimialojen esimiehet ja työntekijät. Sisäisen viestinnän avulla kaupungin työntekijät ja luottamustoimihenkilöt tietävät, mitä kunnassa yleisesti tapahtuu, mitkä ovat tulevaisuudennäkymät ja miten mahdolliset muutokset vaikuttavat omaan työhön ja tulevaisuuteen.

9 9 Sisäisen viestinnän kohderyhmänä on henkilöstö ja luottamushenkilöt. Sisäinen viestintä voi olla suullista, kirjallista tai sähköistä. Sisäinen viestintä on paitsi osa arkista tiedonkulkua myös esimiestaitoja, vuorovaikutusta, vaikuttamista ja työväline. Sisäisessä viestinnässä vastuu tiedonkulusta ja muusta sisäisestä viestinnästä on johdolla. Sisäinen viestintä on johtamisen väline ja osa esimiestaitoja. Esimiehillä on velvollisuus tarvittaessa selkiyttää asioita henkilöstölle. Vaikka johdolla ja esimiehillä on sisäisen viestinnän onnistumisesta suurin vastuu, niin siihen tarvitaan koko henkilökuntaa. Aktiiviseen viestintään on pyrittävä organisaation kaikilla tasoilla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä työyhteisön sisäiseen tiedonkulkuun ja tiedotuksen oikea-aikaisuuteen. Luottamushenkilöt ovat viestinnän voimavara. Luottamushenkilöiden laajoja sidosryhmäsuhteita voidaan hyödyntää kunnan profiloinnissa ja viestinnässä. Kuntalaisten, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden vuorovaikutus eri foorumeiden ja sähköisten välineiden avulla voimistaa kuntaa tuomalla uusia näkökulmia asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Myös tiedotusvälineet ovat kiinnostuneita luottamushenkilöiden näkemyksistä. Näin herätetään julkista keskustelua kunnan asioista. Kunnan luottamushenkilöstön ja virkamiesjohdon tiiviillä vuorovaikutuksella varmistetaan, ettei oleellisten asioiden hoidossa synny tietovajetta. 3.3 VIESTINNÄN SISÄLTÖ JA KEHITTÄMINEN VIESTINNÄN PERIAATTEET Viestintästrategia on viestinnän linjaus, jossa asetetaan yhteiset periaatteet kaikille viestinnästä vastaaville ja jonka avulla pyritään lisäämään yhteistyötä viestinnästä vastaavien kesken. Keskustelua viestinnän periaatteista pitää käydä konkreettisesti, jotta kaikki ymmärtävät mistä puhutaan ja mitä tarkoitetaan. Alajärven kaupungin viestinnän perusperiaatteita ovat avoimuus ja vuorovaikutteisuus. Keskeisistä asioista viestitään ajoissa oma-aloitteisesti, totuudenmukaisesti ja aktiivisesti vaikeita asioita peittelemättä. Viestinnässä pyritään selkeyteen.

10 KESKEISET VIESTIT Alajärven kaupunki on kehittyvä ja aktiivinen. Täällä on hyvä asua, tehdä yhdessä ja yrittää. Tavoitekuvan saavuttamiseksi on tärkeää luoda positiivisia tunteita herättäviä ajatuksia. Viestintätyöryhmä ideoi yhdessä Alajärven kaupungin tavoitekuvaan liittyvän viestin: Alajärvi- Aitoa Elämää Aaltojen keskellä. Tätä viestiä voidaan jatkossa käyttää erityisesti ulkoisessa viestinnässä KANAVAT Viestintään käytettävät menetelmät ja kanavat ratkaisevat, meneekö sanoma perille. Viestintäkanava on oikea, jos oikea kohderyhmä tavoitetaan oikeana ajankohtana. Säännöllisten tutkimusten avulla on seurattava mitkä oikeat kanavat ovat. Sisäisten viestintäkanavien kohdalla pyritään selkeyttämään viestintäkanavia niiden profiloinnin avulla. Eri kanavat käydään läpi koulutuksissa. Sisäisen viestinnän kanavat: 1. Intranet 2. Sähköposti 3. Henkilöstölehti 4. Kokoukset ja keskustelut Ulkoisen viestinnän kanavat: 1. Tiedotuslehti 2. Alueellinen ja paikallinen media 3. Valtakunnallinen media 4. Sähköiset viestintäkanavat, sosiaalinen media

11 SISÄISEN VIESTINNÄN KEHITTÄMINEN Kaupunki kehittää sisäistä viestintää järjestämällä koulutusta viestinnän vastuuhenkilöille viestintätaitojen kehittämiseksi. Sisäisen viestinnän avulla luodaan ja ylläpidetään ymmärrystä strategiasta, saadaan aikaan sitoutumista ja saadaan koko organisaation henkilöstö toimimaan strategian ja maineen tavoittamiseksi. Sisäisessä viestinnässä painotetaan aktiivista, oma-aloitteista ja oikea-aikaista viestintää. Sisäisen viestinnän osa-alueet: 1. Jokapäiväinen työviestintä: mm. palaverit ja työn ohjaaminen 2. Henkilökohtainen esimies- ja työntekijäviestintä: mm. kehityskeskustelut ja arvioinnit 3. Osasto- tai yksikkökohtainen viestintä 4. Koko organisaatiota koskeva viestintä Sisäistä viestintää kehitetään seuraavilla tavoilla: 1. Koulutus hallintokunnittain 2. Vastuuhenkilöiden koulutus 3. Viestintäkanavien profilointi 4. Tiedotuksen koordinoinnin vastuuhenkilön nimeäminen 5. Luottamushenkilöiden koulutus ULKOISEN VIESTINNÄN KEHITTÄMINEN Ulkoisella viestinnällä luodaan asetettua tavoitekuvaa positiivisen julkisuuskuvan omaavasta, aktiivisesta ja kehittyvästä Alajärven kaupungista. Kunnan verkkopalveluilla ja sähköisillä asiointipalveluilla on tarkoitus helpottaa kuntalaisten arkea tuomalla viestintä- ja sähköiset palvelut kuntalaisten käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkoviestintä lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä sekä edistää paikallista demokratiaa ja yhteisöllisyyttä. Erilaiset sidosryhmät voidaan tavoittaa nopeasti Internetin ja sähköpostin avulla.

12 12 Ulkoista viestintää kehitetään seuraavilla tavoilla: 1. Kotisivujen uudistus a) Graafinen uudistus b) Sähköinen asiointikanava c) Reaaliaikainen tapahtumakalenteri d) Linkit kylien kotisivuille e) Mahdolliset yhteydet sosiaaliseen mediaan 2. Kaupungin oma tiedotuslehti, esimerkiksi kesäisin 3. Tienvarsimainonta 4. Elämystiedottaminen 5. Tiedottamisen mahdollisuuksien löytäminen ja hyödyntäminen 6. Tapahtumanäkyminen 7. Tiedotustilaisuudet 3.4 VIESTINNÄN ORGANISOINTI JA VASTUUT Kaupungin viestinnän johtamisesta vastaa kaupunginjohtaja. Toimialakohtaisesti viestinnästä vastaavat toimialajohtajat. Viestinnän kehittämisestä, koordinoinnista ja toteuttamisesta sekä toimialojen avustamisesta ja koulutuksesta organisaation sisällä vastaa viestinnän vastuuhenkilö. Tehokas viestintä edellyttää, että viestintävastaava kuuluu kunnan ja eri yksiköiden johtoryhmiin. Hänellä on oltava oikeus osallistua toimielinten kokouksiin sekä muutoinkin riittävät mahdollisuudet tarpeellisten tietojen saantiin sekä omatoimiseen tiedottamiseen. Johto ja viestinnänvastuuhenkilö toimivat tiiviissä yhteistyössä keskenään ja luottamushenkilöiden kanssa. Viestinnän organisointia kehitetään seuraavasti: 1. Nimetään viestinnän vastuuhenkilö oman organisaation sisältä 2. Hallintokunnittain vastuuhenkilöt tarkistetaan ja tarvittaessa nimitetään uudet henkilöt 3. Vuosittain tehdään viestintäsuunnitelma 4. Säännöllisin väliajoin seurataan viestinnän kehitystä, josta vastaa viestinnän vastuuhenkilö

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Viestintäsuunnitelma 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Sisältö lyhyesti 1. Student Lifen viestinnän lähtökohdat ja nykytilanne 2. Viestinnän tavoitteet ja niiden saavuttaminen 3. Viestinnän kohderyhmät

Lisätiedot

Viestinnällä vaikuttavuutta. Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnän linjaukset 2011 2016

Viestinnällä vaikuttavuutta. Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnän linjaukset 2011 2016 Viestinnällä vaikuttavuutta Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnän linjaukset 2011 2016 STM hyödyntää viestinnän uusia mahdollisuuksia Tutkimusten mukaan sidosryhmät pitävät sosiaali- ja terveysministeriötä

Lisätiedot

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori Valtiokonttori: Monen eri toimialan virasto Hallinnon ohjaus Rahoitus Vakuutus Sisäinen

Lisätiedot

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ PROJEKTISUUNNITELMA SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ Laatija: Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen/salainen Versio: Hyväksynyt: C:\Documents and Settings\SaijaP\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKE\aikataulu

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Kymenlaakson visio, ydinprosessit ja liiton tulostavoitteet ovat viestinnän perusteina.

Kymenlaakson visio, ydinprosessit ja liiton tulostavoitteet ovat viestinnän perusteina. 1 Viestinnän periaatteet Kymenlaakson Liitossa Kymenlaakson visio, ydinprosessit ja liiton tulostavoitteet ovat viestinnän perusteina. Kymenlaakson visio 2030 Kymenlaakso on elinvoimainen ja ekotehokas

Lisätiedot

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Sisäinen viestintä viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010 Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Ohjelma tänään klo 13.15 Kahvi & avaus klo 13.30 Johdatus sisäiseen viestintään klo 14.15

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi 28.10.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

KEURUUN KAUPUNGIN JOHTAMINEN

KEURUUN KAUPUNGIN JOHTAMINEN KEURUUN KAUPUNGIN JOHTAMINEN Keuruun kaupunkia johdetaan seuraavien asiakirjojen pohjalta: 1. Keuruun kaupungin johtamisen periaatteet 2. Keuruun kaupungin hallintosääntö 3. Keuruun kaupungin organisaatiosääntö

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvosto uusi mahdollisuus ja mahdollistaja Innoittaja: Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn i tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta 1 1. Toimintaympäristön muutokset, joihin rahaston strategialla pyritään osaltaan vastaamaan

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen VASU2017 KOONTI KYSELYSTÄ HUOLTAJILLE VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetushallitus valmistelee parhaillaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, ja niiden mukaan laadittava

Lisätiedot

Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys. Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet. PwC

Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys. Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet. PwC Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet Strateginen tavoitealue Ulkoinen paine yhdistyä ja vahvistaa asemia Kuntien kilpailu

Lisätiedot

Alajärvi. Kuntaraportti

Alajärvi. Kuntaraportti Alajärvi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025 n kunta Viestintäpolitiikka 2025 Kunnanhallitus 25.6.2012 Viestinnän tavoitteet Viestinnän tavoitteena on omalta osaltaan tukea kuntastrategiassa 2025 määritellyn tahtotilamme saavuttamista ja arvojemme

Lisätiedot

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015. Palautekyselyn tuloksia. www.tpy.fi Valtakunnallisen työpajayhdistyksen alueellinen toiminta 2015 Palautekyselyn tuloksia Alueellinen toiminta TPY:ssä Yhdistyksen alueelliseen toimintaan lukeutuvat alueelliset koulutukset ja työpajojen alueellisten

Lisätiedot

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Valokuva: 2012 BLOM Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Ympäristöministeriö Tampereen kaupunki Tampereen Kotilinnasäätiö Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Nykyisillä resursseilla enemmän asiakkaita, käyttöä ja suosittelua: Millaiset palvelut tuottaisivat arvoa asiakkaille? Miten niistä

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE RAAHEN KAUPUNKI Merinätkelmä (Lathyrus japonicus) kukassa kesäkuun loppupuolella. Kuvattu Taskussa. Kuva Leena Harju RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE Yhteistyötoimikunta 12.5.2016 Hallintolautakunta

Lisätiedot

Havaintoja ja kokemuksia Keski-Uudenmaan kuntien kuntajakoselvityksestä. Johanna Viita 8.12.2015. Hyvinkää*Järvenpää*Mäntsälä*Pornainen*Tuusula

Havaintoja ja kokemuksia Keski-Uudenmaan kuntien kuntajakoselvityksestä. Johanna Viita 8.12.2015. Hyvinkää*Järvenpää*Mäntsälä*Pornainen*Tuusula Havaintoja ja kokemuksia Keski-Uudenmaan kuntien kuntajakoselvityksestä Johanna Viita 8.12.2015 Hyvinkää*Järvenpää*Mäntsälä*Pornainen*Tuusula Valmistelun eteneminen NYKYTILA 8 ERILLISTÄ KUNTAA (syksyllä

Lisätiedot

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty:

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty: 2012 Nivalan kaupungin viestintäohje Karikumpu Nivalan kaupunki Hyväksytty: Sisältö 1. Lainsäädäntö määrittelee tiedotustoiminnan lähtökohdat... 3 2. Tiedottamisen vastuut oltava selkeät... 3 Kaupungin

Lisätiedot

Jarmo Lahti 6.2.2009. Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009

Jarmo Lahti 6.2.2009. Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009 Jarmo Lahti 6.2.2009 Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009 Yhteistyössä Työsuojelurahasto 110 000 ERTO 82 000 Valmennuspalvelut Työterveyslaitokselta:

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

PIENEN KUNNAN ASUNTOTUOTANTOHAASTEET JA MAHDOLLISUUDET. Case Tervo

PIENEN KUNNAN ASUNTOTUOTANTOHAASTEET JA MAHDOLLISUUDET. Case Tervo PIENEN KUNNAN ASUNTOTUOTANTOHAASTEET JA MAHDOLLISUUDET Case Tervo Petteri Ristikangas Kunnanjohtaja Tervon kunta Tervo Tervo on vajaan 1700 asukkaan kunta keskellä järvirikasta Pohjois-Savoa. Sijainti

Lisätiedot

Helsinki. Kuntaraportti

Helsinki. Kuntaraportti Helsinki Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014

Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014 Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014 Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen asiakaskysely toteutettiin maaliskuussa 2014. Sähköiseen kyselyyn vastasivat päiväkotien, perhepäivähoidon ja kerhotoiminnan

Lisätiedot

Hyvinvointiviestintä muutosta tukemassa

Hyvinvointiviestintä muutosta tukemassa Hyvinvointiviestintä muutosta tukemassa 27.5.2011 2011 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Maarit Pedak KTM ja VTM, tutkija maarit.pedak@helsinki.fi 5/27/2011 1 OSVI: Osallistava sisäinen viestintä

Lisätiedot

Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa. TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014. DI Pirre Hyötynen, asiamies, koulutus- ja työvoimapolitiikka

Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa. TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014. DI Pirre Hyötynen, asiamies, koulutus- ja työvoimapolitiikka Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014 1 - Hyödyntääkö yliopisto yrittäjyyspotentiaalinsa? - Koulutuksen uudet tuulet - Diplomityö: Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksien

Lisätiedot

Vantaa. Kuntaraportti

Vantaa. Kuntaraportti Vantaa Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli vanhemmille

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) LIIKETOIMINNAN TIETOTURVALLISUUS - ASIANTUNTIJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 - Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi LIIKETOIMINNAN

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutussuunnitelma

Henkilöstö ja koulutussuunnitelma Henkilöstö ja koulutussuunnitelma 2 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Henkilöstön rakenne ja määrä... 3 Palvelussuhteen luonne... 3 Henkilöstön lukumäärä kustannuspaikoittain... 4 Viraston henkilöstö jakaantuu

Lisätiedot

JOHTAMINEN, VIESTINTÄ JA MUUTOS VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ NIINA KAUPPINEN 13.5.2016

JOHTAMINEN, VIESTINTÄ JA MUUTOS VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ NIINA KAUPPINEN 13.5.2016 JOHTAMINEN, VIESTINTÄ JA MUUTOS VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ NIINA KAUPPINEN 13.5.2016 MIKSI ORGANISAATIOT VIESTIVÄT? olemassaolon oikeutus strategian ja vision viestiminen yhteisöllisyyden kasvattaminen, sitouttaminen

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Koordinaattorin puheenvuoro

Koordinaattorin puheenvuoro Koordinaattorin puheenvuoro Ikääntyneen hyvä arkiavustusohjelman keskustelutilaisuus 9.12.2011 Pirkko Karjalainen toiminnanjohtaja Tästä lähdettiin Hanketta valmisteltiin Ray:n aloitteesta kevään 2011

Lisätiedot

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajahaastattelujen satoa Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajien edustajien haastattelut Tavoitteena oli kartoittaa työnantajien ja henkilöstönkehittäjien näkemystä

Lisätiedot

Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen

Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen Ulla Sivunen, projektikoordinaattori, Invalidiliitto / Kuurojen liitto Teuvo Kaartti, työvalmentaja, Kuurojen palvelusäätiö sr TYÖLLISYYSKOORDINAATTOORIN

Lisätiedot

Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella 2009 2012 Hallitusjäsenen henkilökohtainen arviointi

Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella 2009 2012 Hallitusjäsenen henkilökohtainen arviointi Liite 3 Suomen Kuntaliiton yleiskirjeeseen 9/80/2012 Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella 2009 2012 Hallitusjäsenen henkilökohtainen arviointi Hallitustyön edellytykset, toimintakulttuuri

Lisätiedot

Tohmajärvi. Kuntaraportti

Tohmajärvi. Kuntaraportti Tohmajärvi Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Savonlinna. Kuntaraportti

Savonlinna. Kuntaraportti Savonlinna Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Lohjan kaupunginkirjaston kehittämisohjelma 2010-2017

Lohjan kaupunginkirjaston kehittämisohjelma 2010-2017 Lohjan kaupunginkirjaston kehittämisohjelma 2010-2017 Visio Lohjan kaupunginkirjasto on näkyvä tiedon ja kulttuurin välittäjä ja kaikkien alueen asukkaiden käytössä Toiminta-ajatus Lohjan kaupunginkirjaston

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012 Utajärven kunnan uusi hallintomalli Kuntamarkkinat 12.9.2012 Miksi uutta hallintomallia ryhdyttiin kehittämään? Valtuustopäätös 31.8.2010: Kunnassa käynnistetään hanke, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

Kuopio. Kuntaraportti

Kuopio. Kuntaraportti Kuopio Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON KAUPUNGIN ELINKEINOPOLIITTINEN SELVITYS TIEDOTUSTILAISUUS 29.8.2013 Selvityksen avulla halutaan arvioida Porvoon kaupungin

Lisätiedot

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto Dosentti Pirjo Vuokko ÅA, Arken 5.10.2007 Osaamishaasteet Asiantuntijaosaaminen & Organisaatio-osaaminen Asiantuntijaorganisaation suuri haaste on estää

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. Kauhavan Kanuunat ry.

Viestintäsuunnitelma. Kauhavan Kanuunat ry. Viestintäsuunnitelma Kauhavan Kanuunat ry. 1. SISÄINEN VIESTINTÄ 1.1.Sisäisen viestinnän tavoitteet Seuramme sisäisen viestinnän tavoitteena on vahvistaa kaikkien seuratoimijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOELULIITON LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOELULIITON LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOELULIITON LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 TOIMINNAN YDINALUEET 3 2 TOIMINTA 3 2.1 VIIKOTTAINEN TOIMINTA 3 2.2 TAPAHTUMAT 3 2.3 TAPAHTUMAT JOHIN OSALLISTUMME

Lisätiedot

Navigointia - perusopetus. Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE

Navigointia - perusopetus. Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE Navigointia - perusopetus Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE Mitä edessä mikä kurssi?! 1. Työaikasuunnittelu 2. Kahden tai useamman toimipisteen rehtoritehtävien yhdistäminen 3. Jaettu johtajuus 1.Työaikasuunnittelu

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Kotkan johtamisen ja toiminnan arviointi kysely-yhteenveto. Anssi Hietaharju, FCG

Kotkan johtamisen ja toiminnan arviointi kysely-yhteenveto. Anssi Hietaharju, FCG Kotkan johtamisen ja toiminnan arviointi kysely-yhteenveto Anssi Hietaharju, FCG Vastaajan tausta 2 viranhaltija 6 1 luottamushenkilö 32 0 5 10 15 20 25 30 35 Kyselyyn vastasi yhteensä 38 / 57 henkilöä

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 Kaupunkistrategiatyöryhmä elo-syyskuu 2018 Kaupunginhallitukselle esittely 25.9.2018 Asukas- ja yrittäjätilaisuus 28.1.2019 Kaupunginhallitus 5.3.2019

Lisätiedot

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 HANKETAPAAMINEN Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 2 Näytön aika Virta-Kainuu Na-He ry Kotvanen Kuhmon työsilta Suomut ry Kaito Kaira Osallisuus

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsäverkkohanke

Etelä-Suomen metsäverkkohanke Etelä-Suomen metsäverkkohanke Esko Laitinen Metsänomistajien liitto Etelä-Suomi Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tekemään tutkimukseen vastasi noin 1500 metsänomistajaa. Heidän tyytyväisyytensä metsäalan

Lisätiedot

LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUT SISÄINEN ASIAKASKYSELY YHTEISTYÖSTÄ PPK verkosto SYYSKUU 2009 (toimijoiden välinen yhteistyö )

LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUT SISÄINEN ASIAKASKYSELY YHTEISTYÖSTÄ PPK verkosto SYYSKUU 2009 (toimijoiden välinen yhteistyö ) LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUT SISÄINEN ASIAKASKYSELY YHTEISTYÖSTÄ PPK verkosto SYYSKUU 2009 (toimijoiden välinen yhteistyö ) A. TYÖYKSIKKÖ: vastausten määrä yhteensä n=42 eos= 3 vastaajien määrä = n (suluissa

Lisätiedot

Tutkimus järjestäytymisestä

Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen taustaa: Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen ammatilliseen järjestäytymiseen liittyen Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta. Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.-16.9.2009

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta. Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.-16.9.2009 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma lastensuojelun näkökulmasta Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 15.- Suunnitelman sisältö 1. Johdanto 2. Lasten ja nuorten hyvinvointityön periaatteet 3. Lasten

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU Mertanen / Martikainen 1 Esimerkkinä yksilölliset aamutoimet Mertanen / Martikainen 2 Kyse on ajattelu- ja toimintatavasta Henkilö saa osallistua oman elämän suunnitteluun

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Oppilaitoksen turvallisuusjohtaminen

Oppilaitoksen turvallisuusjohtaminen Oppilaitoksen turvallisuusjohtaminen Vapaa sivistystyö muutoksessa Opetushallitus Soili Martikainen Leppävaara www.laurea.fi Sisäisen turvallisuuden 3. ohjelma Turvallisempi huominen vuosille 2012-2015

Lisätiedot

Elinvoimaa lähiöihin. Kehittyvä Pansio-Perno. Minna Sartes, toimialajohtaja vapaa-aikatoimiala. Pekka Sundman, johtaja konsernihallinto 17.3.

Elinvoimaa lähiöihin. Kehittyvä Pansio-Perno. Minna Sartes, toimialajohtaja vapaa-aikatoimiala. Pekka Sundman, johtaja konsernihallinto 17.3. Elinvoimaa lähiöihin Kehittyvä Pansio-Perno Minna Sartes, toimialajohtaja vapaa-aikatoimiala Pekka Sundman, johtaja konsernihallinto 17.3.2016 Turun kaupungin visio Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5 VIESTINTÄSTRATEGIA Valtuusto 14.11.2016 41 liite nro 5 Voimaantulo 1.1.2017 1 SONKAJÄRVEN KUNNAN VIESTINSTÄSTRATEGIA 1 Viestinnän periaatteet... 2 2 Kuntastrategia 2017-2021... 2 3 Viestinnän tavoitteet...

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt 1. VIRTA OULUNKAAREN ALAHANKKEEN VIESTINTÄ Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt Koordinaatiohankkeen ja alahankkeiden työntekijät Oulunkaaren

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja on osa Yritteliäs ja hyvinvoiva

Lisätiedot

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET OULUN VARHAISKASVATTAJA MESSUT -2010 Riitta Kaivola / Piia Roos 19.11.2010 KUNNIOITUS Kaskela, M & Kekkonen, M. 2007.

Lisätiedot

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 Projektin hallinnoija Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/ Lapin ammattiopisto Rahoittaja

Lisätiedot

Kuopion kaupungin poikkihallinnollinen toimivuus

Kuopion kaupungin poikkihallinnollinen toimivuus Kuopion kaupungin poikkihallinnollinen toimivuus Palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas Kuopion seutuseminaari liittyen Ikäinnovaatio 2012 2014 hankkeeseen Uudistuksen lähtökohtia Asiakkaan ja yhteiskunnallisen

Lisätiedot

JOHTAJASOPIMUS Juuan kunta Markus Hirvonen

JOHTAJASOPIMUS Juuan kunta Markus Hirvonen JOHTAJASOPIMUS Juuan kunta Markus Hirvonen JOHTAJASOPIMUS Juuan kunta ja kunnanjohtaja Markus Hirvonen sopivat tällä johtajasopimuksella kunnanjohtajan avaintehtävistä, työn painopistealueista, niiden

Lisätiedot

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN OSAAMISEN JOHTAMINEN = LAAJA KOKONAISUUS HALLITA JA OHJATA KAIKKEA SITÄ TIETOA, TAITOA JA KOKEMUSTA, MIKÄ ON ORGANISAATIOSSA OLEMASSA, HANKITTAVISSA JA MUUTETTAVISSA TUNNUSMERKKEJÄ - avoimuus - arvojen

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Peda-forum 20.8.2013 Työpajan tavoitteet Tutustua opiskelukykyä edistävään Kyky-projektiin Lisätä

Lisätiedot

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5. Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.2012 1. Taustaa Esityksen rakenne 2. Kuntien erityisliikunnan lainsäädäntö

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015 Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Kirkolliskokouksen päätös Kirkkojärjestys 23 luku 3 Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA 1(6) Helsinki Vantaa-selvitys Seurantaryhmä 11.12.2009. Tausta ja tavoitteet

TYÖSUUNNITELMA 1(6) Helsinki Vantaa-selvitys Seurantaryhmä 11.12.2009. Tausta ja tavoitteet 1(6) Helsinki Vantaa-selvitys Seurantaryhmä 11.12.2009 TYÖSUUNNITELMA Tausta ja tavoitteet Selvitystyön vaiheet Tavoitteena on selvittää Helsingin ja Vantaan kaupunkien mahdollisen yhdistymisen edut ja

Lisätiedot

Kohti dialogista johtamista

Kohti dialogista johtamista Kohti dialogista johtamista Työhyvinvoinnin ja johtamisen kehittämishanke Tampereen hiippakunnassa 7.5.2010 Ari Hukari 7.5.2010 Ari Hukari Lähtökohtia (Kirkon työolobarometri 2007) Kirkon työntekijät kokevat

Lisätiedot

Sote- integraatio. pj. Nimi: Jarmo Ruohonen siht. Nimi: Pilvi Moberg

Sote- integraatio. pj. Nimi: Jarmo Ruohonen siht. Nimi: Pilvi Moberg Sote- integraatio pj. Nimi: Jarmo Ruohonen siht. Nimi: Pilvi Moberg Asukas ja/tai käyttäjälähtöisyys Poimintoja arvokeskustelusta dia 1. jne. Yhteistyön tavoittelu itsestään on jo asiakaslähtöisyyttä Palveluiden

Lisätiedot

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi

Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi NAANTALIN KAUPUNKI Henkilöstöstrategian toimenpidesuunnitelma 2015 Henkilöstöstrategian toteuttaminen, seuranta ja arviointi Johtoryhmä 1.12.2014 ja 8.12.2014 Yhteistyötoimikunta 18.12.2014 Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut

Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta. Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut Opiskeluympäristöarviointi yliopiston näkökulmasta Johanna Naukkarinen Kehittämispäällikkö, LUT Opintopalvelut LUT faktoja Perustettu 1969, yhdistänyt alusta asti tekniikan ja talouden Henkilökuntaa noin

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018. Tiivistelmä

Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018. Tiivistelmä Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018 Tiivistelmä JOHDANTO Tämä dokumentti on Kirkkonummen tietohallintostrategian tiivistelmä ja koskee strategiakautta 2015-2018. Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategian

Lisätiedot

2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita

2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita Perhehoidon laatuvaatimukset 1. Perhehoito on lakien ja määräysten mukaista ja valvottua 2. Perhehoidossa oleva henkilö saa perheenomaista hoitoa ja läheisiä ihmissuhteita 3. Perhehoito on asiakaslähtöistä:

Lisätiedot

Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä

Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä 11.05.2016 / Porin perusturva, sosiaali- ja perhepalvelut /aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen Haluatko onnelliseksi porilaiseksi?

Lisätiedot