Uudenmaan päätöksen paikat. Uudenmaan kunnan- ja kaupungintalot kuvina

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uudenmaan päätöksen paikat. Uudenmaan kunnan- ja kaupungintalot kuvina"

Transkriptio

1 Uudenmaan päätöksen paikat Uudenmaan kunnan- ja kaupunintalot kuvina Uudenmaan liitto Toteutus ja kuvat: Tuula Palaste-Eerola Ilmakuva (C) Maanmittauslaitos 49/MML/09

2 Espoo Espoonkatu 3 Vuonna 1971 valmistuneen Espoon kaupunintalon kohtalo on tällä hetkellä vaakalaudalla. Talo on edustava näyte ja 1970-lukujen betoniarkkitehtuurista ja sillä on mielenkiintoinen historia. Kansainvälisen suunnittelukilpailun uudesta keskustasta oli voittanut 1960-luvulla kolmen nuoren puolalaisen arkkitehdin kolmikko. Laman myötä puolalaiskolmikon suureellinen hanke massiivisesta hallintokorttelista haudattiin. Arkkitehtitoimisto Heikki Castrén & Co. (Juhani Jauhiainen ja Marja NuuttilaHelenius) jatkoivat virastotalon suunnittelua Kauppalantalo saatiin rakenteille ja 1970-luvun vaihteessa poikkeusluvalla. Talo suunniteltiin alustavan kaavaluonnoksen pohjalta, jonka mukaisesti rakennuksessa varauduttiin radan yli kulkevaan pääjalankulkutasoon. Tämä selittää pääsisäänkäynnin hankalan sijainnin. Kaupunintalo suunniteltiin alun perin virastotaloksi ja se oli ensimmäinen valmistunut rakennus kauppalan hallintokompleksissa. Tuleva kuntamuutos kaupuniksi oli kuitenkin jo lähellä, joten veronmaksajien rahojen säästämiseksi kiinnitettiin valmiiksi kilvet, joissa puhuttiin Espoon kaupunista. Syksyllä 2006 tehtiin valtuustoaloite kaupunintalon ja valtuustotalon suojelusta kaavalla. Myös Museovirasto ja Espoon kaupuninmuseo ovat lausuneet kantansa rakennuksen säilyttämisen puolesta osana Espoon hallintokeskuksen vuosisataista jatkumoa. Valtuusto päätti marraskuussa 2008, että kaupunintalon peruskorjauksesta ja uuden rakentamisesta järjestetään samanaikaiset suunnittelukilpailut. Valtuusto ratkaisee kaupunintalon kohtalon kilpailujen perusteella. Kaupunintalon lähes 300 työntekijästä suurin osa on muuttanut korvaaviin tiloihin. Talossa käy töissä enää muutama kymmenen henkeä. Espoon kaksi aikaisempaa kunnantaloa ovat myös säilyneet.

3 Hanko Bulevardi 6 Hanon kaupunin luvuilla muutenkin käyttämä Bertel Liljequist suunnitteli rakennetun nykyisen kaupunintalon. Kaupunintalo rakennettiin kolmenlaiseen käyttöön;virastoksi, juhla-, konsertti- ja kokoussaliksi sekä kirjastoksi. Rakennuksen eri tehtävät näkyvät sen hajautetussa pohjakaavassa ja massoituksessa. Bulevardin sivulla on viisikerroksinen virastosiipi. Sen pohjakaava rakentuu pihasivulla olevan porrashuoneen ja hallin varaan, joita katusivulla ja päädyissä olevat työhuoneet kiertävät. Rakennuksen kulmaa on korostettu tornimaisen vaikutelman luovalla korotuksella, johon liittyvät kulman ikkuna-akseleita erottavat ja vertikaalisuutta luovat liseeniaiheet. Viuhkamainen saliosa on tontin Vartiovuoren sivulla ja matala kirjastosiipi sulkee tontin etelään. Tiilirakenteinen talo on rapattu ja väriltään ruskehtava.

4 Helsinki Pohjoisesplanadi Helsinin kaupunintalo sijaitsee Kauppatorin, Senaatintorin sekä Katariinan- ja Sofiankatujen rajaamalla alueella Helsinin empirekeskustassa. Carl Ludvi Enelin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1833 alunperin hotelli Seurahuoneeksi, joka toimi rakennuksessa vuoteen 1913 asti. Ensimmäisen maailmansodan aikana tiloissa toimi venäläisen meriväen sairaala. Kaupunintalona rakennus on ollut 1930-luvulta saakka. Vuosina talo rakennettiin julkisivua ja suurta juhlasalia lukuunottamatta kokonaan uudelleen Aarno Ruusuvuoren johdolla. Kaupunintalon korttelissa sijaitsevat myös kaupuninvaltuuston ja kaupuninhallituksen istuntosalit. Nykyisin kaupunintalossa on kaupuninhallituksen kokous- huone, kaupuninkanslian toimistotiloja ja edustustiloja. Vuosina korttelin keskelle nousi professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema uudisrakennus, jonka toisessa kerroksessa työskentelee Helsinin kaupuninvaltuusto. Uudisrakennus ympäristöineen sai vuonna 1989 Europa Nostra -palkinnon.

5 Hyvinkää Kutomokatu 1 Nykyinen kaupunintalo on rakennettu vuonna 1978 ja sen on suunnitellut Irja Maté. Rakennus on päätetty purkaa ja Hyvinkään kaupunintalo saa uudet tilat Wanhalta Villatehtaalta. Villatehtaan entisen viimeistämön saneeraaminen kaupunintaloksi alkaa vuoden 2010 alussa. Nykyisen kaupunintalon purku ja muutto Villatehtaalle liittyy kaupunin keskustan uuden kauppakeskuksen rakentamiseen.

6 Inkoo Ola Westmanin puistotie 3 Inkoon nykyisen kunnantalon suunnitteli arkkitehtitoimisto Ålander-Packalén. Rakennus valmistui vuonna 1978.

7 Järvenpää Hallintokatu 2 Järvenpään kaupunintalon suunnitteli järvenpääläinen arkkitehtuuritoimisto Jorma Pankakoski Ky. Rakennus valmistui vuonna 1977.

8 Karjalohja Keskustie 23 Karjalohjan kunnantalo on rakennettu 1908 samalle tontille, jolla oli sijainnut Karjalohjan ensimmäinen, vuonna 1908 palanut kunnantalo. Nykyisen kunnantalon ulkoasua on jonkin verran muutettu. Näkyvin ulkoinen muutos on vuonna 1952 tehty uusi sisäänkäynti. Rakennuksessa on toiminut eri aikoina myös kanttorin virka-asunto, alakansakoulu sekä kirjasto. Karjalohjan kunta on päättänyt liittyä Lohjan kaupunkiin vuoden 2013 alusta.

9 Karkkila Valtatie 26 Karkkilan kehitykseen vaikutti voimallisesti malmiesiintymän löytyminen Kulonsuonmäeltä Se johti kaivostoimintaan ja masuunin perustamiseen vuonna 1820 Karjaanjoen varteen. Ruukkitoiminta laajeni 1800-luvulla ja Karkkilan Höforsista kehittyi yksi maan merkittävimmistä valimoista ja konepajoista. Tänään osa teollisuusrakennuksista on uudessa käytössä, mm. kaupunintalona ja kirjastona. Konepajan ja valimon vanhimmat tuotantorakennukset ovat 1800-luvun jälkipuolelta, suurimman osan ollessa 1930-luvulta. Viimeksi mainitut ovat arkkitehti Bertel Liljequistin suunnittelemia ja 90-lukujen vaihteessa vanhat tehdasrakennukset otettiin uuteen käyttöön. Suureen konepajarakennukseen sijoitettiin Karkkilan kaupunintalo ja kirjasto Kaj Wartiaisen ja Sari Schulmanin suunnitelman mukaan.

10 Kauniainen Kauniaistentie 10 Kauniaisten kaupunintalon suunnittelusta järjestettiin vuonna 1974 yleinen arkkitehtikilpailu, johon jätettiin 71 ehdotusta. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Thua ja Kurt Mober. Heidän suunnittelemansa kaupunintalo valmistui 1978.

11 Kerava Kauppakaari 11 Keravan nykyinen kaupunintalo sijaitsee liikerakennuksessa, jonka suunnitteli arkkitehdit Kirsti ja Erkki Helamaa vuonna Aikaisemmassa kaupunintalossa, eli olympiavuonna 1952 valmistuneessa, Hytönen & Luukkosen sunnittelemassa kauppalantalossa Aleksis Kiventie 4:ssä sijaitsee kaupunin sosiaalitoimisto.

12 Kirkkonummi Vanha sairaalantie 5 Vanha Heikkiläntien kulttuuriympäristö koostuu historiallisen tien lisäksi Hindersbyn ja Jolkbyn kylien vanhasta asutuksesta, vanhasta kunnansairaalasta sekä seurantalo Ljunhedasta. Kirkkonummella tehtiin 1890 aloite kunnansairaalan (sairastuvan) saamiseksi. Terveydenhoito kehittyi tämän jälkeen tasaisen varmasti; terveydenhoitolautakunnan johtosääntö hyväksyttiin 1894, kunnanlääkäri palkattiin 1897 ja sairastupa valmistui kuusi vuotta myöhemmin K.J. Römanin lahjoittamalle tontille. Rakennusta korjattiin 1919, jolloin siihen lisättiin leikkaussali ja taloa pidennettiin Kunnansairaalana ainakin Porkkalan vuokra-aikaan asti ollut rakennus on nykyisin Kirkkonummen kunnantoimisto. Rakennuksen yleishahmo ja mm. yhdeksänruutuiset ikkunat ovat entiset, sen sijaan pystylautavuoraus on korvattu rappauksella ja katon frontonit on muutettu kattolyhdyiksi. Näyttää myös siltä, kuin rakennuksen katto olisi muuttunut alkuperäistä loivemmaksi. Rakennuksessa toimii nykyään kunnan konsernihallinto (hallinto- ja kehittämisyksikkö, kirjaamo, talousyksikkö, elinkeinoyksikkö ja henkilöyksikkö.) Kunnanvaltuuston kokoukset pidetään Kirkonkylän koulukeskuksen auditoriossa, Kirkkotallintie 6. Kirkkonummen uuden kunnantalon suunnittelijaksi on valittu arkkitehtitoimisto Sie Oy Turusta.

13 Lohja Karstuntie 4 Kaupunintalo Monkola rakennettiin alun perin Lohjan kunnan kunnantaloksi. Rakennuksen on suunnitellut Suunnittelukeskus Oy/ arkkitehti Lauri Sorainen vuonna Lohjan kunta ja Lohjan kaupunki yhdistyivät vuoden 1997 alusta Lohjan kaupuniksi. Kuluvan vuoden alusta myös entinen Sammatin kunta on osa Lohjan kaupunkia.

14 Mäntsälä Heikinkuja 4 Mäntsälän kunnantalo valmistui kesällä 1992 ja sen on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen. Se on Mäntsälän kolmas kunnantalo. Molemmat vanhemmat kunnantalot ovat säilyneet, toinen on museorakennuksena toinen kansalaisopiston käytössä.

15 Nummi-Pusula Siipoontie 1 Nummi-Pusulan virastotalon suunnittelivat arkkitehdit Toivo ja Risto Löyskä. Talo valmistui vuonna 1965 Nummen kunnantaloksi. Entinen Pusulan kunnantalo on muuttumassa asuntokäyttöön.

16 Nurmijärvi Keskustie 2 B Nurmijärven kunnanviraston suunnitteli vuonna 1964 arkkitehtitoimisto Unto Ojonen. Rakennuksen laajennuksen vuonna 1983 suunnitteli Arkkitehtitoimisto Ojonen-SiponenTeerenmaa Oy.

17 Pornainen Kirkkotie 176 Kunnantalo mäen laelle vastapäätä kouluja valmistui vuonna Sen suunnittelija oli rakennusmestari Kalle Multala Maaseudun keskusrakennustoimistosta. Kunnantalossa oli tuolloin myös tilat kirjastolle ja palotalli. Kalle Multala suunnitteli myös kunnantalon laajennuksen, joka valmistui vuonna Maaseudun keskusrakennustoimisto oli silloin muuttunut Suunnittelukeskus Oy:ksi. Rakennukseen tuli uusien toimistohuoneiden lisäksi mm. henkilökunnan kahvio ja väestösuojakeskus. Paloasema siirrettiin kylän pohjoislaidalle. Viimeksi kunnantalossa tehtiin muutostöitä kirjaston siirryttyä omaan uuteen rakennukseen. (lähde: Pornaisten rakennusinventointi/kirveskoski)

18 Raasepori Ystadinkatu 3 /Tehtaankatu 5 Oy Suomen Fix Ab:n käytössä ollut kiinteistö on rakennettu useassa vaiheessa. Rakennusmestari Axel Boström suunnitteli 1916 paikalle Ekenäs Klädesfabrik Ab:lle osin kolmin, osin yksikerroksisen, klassistishenkisen tehtaan. Korkeaan pohjakerrokseen sijoitettiin konehuone, ensimmäiseen kerrokseen kehräämö ja seuraavaan kerrokseen kehräämö ja kutomo. Voimalaitos ja värjäämö olivat tontin takaosassa erillisessä rakennuksessa. Rakennusta laajennettiin ja 1940-luvuilla. Molemmilla kerroilla suunnittelijana oli rakennusmestari K.J. Ahlsko. Suunnitelmissa ollut Ystadinkadun siiven rakentaminen ei kuitenkaan näy toteutuneen. Sen sijaan Ahlskoin vuoden 1945 suunnitelmat antoivat rakennukselle sen nykyisen asun. Rakennukseen lisättiin ullakkokerros ja kaakkoiskulman torniaihe. Nykyisissä komeissa julkisivuissa kiinnittävät huomiota mm. klassistinen yleisilme sekä toista ja kolmatta kerrosta jaottavat pilasterit tai liseenit. Rakennus on väriltään punaruskea, yksityiskohdat vaaleanharmaita. Ystadinkadun sivulle on lisätty betonielementtirakenteinen uudisosa. Raaseporin kaupuninvaltuusto kokoontuu Seminarieskolanissa. Torin varrella oleva vanha kaunis raatihuone on myös kaupunin käytössä. Raaseporin kaupunissa on kuntaliitoksista johtuen useita entisiä kunnantaloja.

19 Siuntio Puistopolku 1 Siuntion kunnantalon suunnitteli arkkitehtitoimisto Carl-Johan Slotte ja André Schütz vuonna 1990.

20 Tuusula Hyryläntie 16 Tuusulan kunnantalon suunnitteli arkkitehti Arto Sipinen 1980 vuonna 1977 pidetyn arkkitehtikutsukilpailun 1 palkintoon perustuen. Kunnantalon läheisyydessä sijaitsevat vanhat kasarmille kuuluneet tiilirakennukset. Ratkaisussa uudisrakentaminen pyrittiin sopeuttamaan tähän historialliseen lähiympäristöön valitsemalla punatiili julkisivujen päämateriaaliksi. Nykyiseltä kasarmialueelta alkava jalankulkuraitti jatkuu kunnantalon läpi sivuten sen yhteistiloja ja jatkuu aina Tuusulanjärven ranta-alueen ja Tuusulanjoen uoman muodostamaan viherväylään saakka.

21 Vantaa Asematie 7 Helsinin maalaiskunnan kunnantalo, nykyinen Vantaan kaupunintalo, rakennettiin arkkitehtuurikilpailun tuloksena vuonna 1956 (arkkitehdit Olli ja Eija Saijonmaa).

22 Vihti Asemantie 30, Nummela Nykyisen Vihdin kunnanvirastona vuodesta 2004 toimineen rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Kosti Kuronen vuonna 1987 Vihdin Sähkön toimitiloiksi. Vihdin kunnanvaltuusto kokoontuu vuorotellen Nummelassa Vihdin lukion tiloissa ja Vihdin kirkonkylässä Kirkkoniemen koulun auditoriossa. Vihdin kirkonkylällä sijaitseva kaunis juendrakennus, joka oli kunnantalona vuosina , on nykyisin kirjastona. Sen lähellä sijaitsee Vihdin toinen, vuosina kunnantalona toiminut rakennus. Koska se oli huonokuntoinen, niin kunnanviraston toiminnot siirrettiin vuonna 2004 Vihdin sähkön ostaneelta Fortumilta tyhjäksi jääneeseen toimistokiinteistöön Nummelaan.

helsingin kaupungintalokortteli Leijona

helsingin kaupungintalokortteli Leijona helsingin kaupungintalokortteli Leijona 3 Leijona-kortteli a Helsingin kaupungintalo entinen Hotelli Seurahuone b Juhlasali c Kaupungin valtuuston istuntosali d Empiresali e Bockin talo f Burtzin ja Helleniuksen

Lisätiedot

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta JOKELA 3.8 Jokela on useassa vaiheessa rakentunut taajamakokonaisuus, joka sisältää erilaisia arvokkaita ympäristöjä. Arvokkain osa taajamaa on Jokelan tiilitehtaan alue, jolla on teollisuusympäristönä

Lisätiedot

RÄIKÄNTIEN ALUEEN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS. Ylöjärvi 1

RÄIKÄNTIEN ALUEEN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS. Ylöjärvi 1 RÄIKÄNTIEN ALUEEN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS Ylöjärvi 1 Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio 10/2013 RÄIKÄNTIEN KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS Ylöjärvi SISÄLTÖ Selvityksen taustaa 3 Kaavoituksne historia 4

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KESKUSTAAJAMAN KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITOSUUNNITELMA

HYVINKÄÄN KESKUSTAAJAMAN KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITOSUUNNITELMA 1. SOLBO, LAINEEN TALO JA NUORISOTALO SILTA Solbonkatu 1,3 ja 5 11.10.2004 Suunnittelija mm. Heikki Siikonen Solbon, Solbonkatu 5, tarkkaa rakentamisvuotta ei tunneta. Varmaa on, että sitä korjattiin vuosina

Lisätiedot

5:146 5:32 2-9903 18:5-M602 2-9901 1-9906 2-9903 1:7-M602 10 18:188 1-9908 1-9903 1-9906 871:1:7 18:4-M602 18:239 18:224 1-9 18:417 1-9906 1-9901

5:146 5:32 2-9903 18:5-M602 2-9901 1-9906 2-9903 1:7-M602 10 18:188 1-9908 1-9903 1-9906 871:1:7 18:4-M602 18:239 18:224 1-9 18:417 1-9906 1-9901 -0 0 : 000 0 :-M0-0 0 0 0 0-0 -0-0 0-0 : 0-0 -0-0 0-0 0 0-0 0 0 0 0 0 0-0 0 0-0 0 :0 0 : :0-M0 0 0 0-0 0 0 0 :0-0 0 : 0 :0 0-0 0 000000 0 0-0 000000-0 0 0 0-0 :-M0-0 0 RKY 00 Valtakunnallsiesti arvokkaan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNNAN KUNNANTALO

JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNNAN KUNNANTALO 1 Leena Lindell JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNNAN KUNNANTALO Rakennushistoriallinen selvitys 2 JOHDANTO 3 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 1. JOHDANTO 3 2. KUNNANTALON SUUNNITTELU 5 Arkkitehti Erkki Huttunen 5 Kunnantalohanke

Lisätiedot

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005

ESPOON KESKUS. Keskusta Kiltakallio Suvela Tuomarila Suna. KESKUSTA noin 4 km ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT. versio 11.7.2005 ESPOON KOTIKAUPUNKIPOLUT Yhteistyössä [logot] Espoon kaupunki www.espoo.fi Uudenmaan liitto www.uudenmaanliitto.fi Suomen Kotiseutuliitto www.suomenkotiseutulitto.fi Espoon kaupunginosayhdistysten liitto

Lisätiedot

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä LOPULLINEN VERSIO 28.6.12 SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä A. RAITIN RISTEILY Sysmän kirkonkylään etelästä saapuva näkee tieltä useita vanhojen maatilojen päärakennuksia - Korvenrannan,

Lisätiedot

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 1. JOHDANTO 3 2. KORTTELI 48:N POHJOISOSA 3 2.1. Kuvaus 3 2.2. Rakennukset

Lisätiedot

Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi

Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi Liite 1 Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi pääas. kunta: pääas. kylä: laji: tyyppi: arvotus: Joutsa Jousa ei määritelty kyläympäristö valtakunnallisesti arvokas Joutsan Jousitien

Lisätiedot

HEINOLAN SEMINAARI. Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013

HEINOLAN SEMINAARI. Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013 HEINOLAN SEMINAARI Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013 Heinolan seminaari Rakennushistoriallinen selvitys 24.5. 2013 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Senaatti-kiinteistöt Yhteyshenkilö asiakaspäällikkö

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO 1 Leena Lindell JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO Rakennushistoriallinen selvitys 2 3 Sisällysluettelo 6. KAUPUNGINTALON RAKENNUSHISTORIA JA MUUTOKSET 49 Jyväskylän Kunnallistalo, arkkitehti Karl Viktor Reinius

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO 1 Leena Lindell JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTALO Rakennushistoriallinen selvitys 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 4 Rakennushistoriaselvitys 5 Aikaisempi tutkimus 5 Lähteet ja aineisto 6 Arkistolähteet 6 Kirjallisuus

Lisätiedot

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Kohde: Heinäjoen vanha maantiesilta Kohdekuva: Osoite: Rekisteri nro: Omistaja / os./puh: Lyhyt kuvaus:

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

Myllykosken. tehtaan RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01

Myllykosken. tehtaan RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01 040 5955980 info@acad.fi @ Myllykosken tehtaan aitojen ulkopuoliset rakennukset RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01 RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS MYLLYKOSKEN

Lisätiedot

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko

TUUSULANJÄRVEN POLKU. 1. Kirkko TUUSULANJÄRVEN POLKU Tuusulan kunnan kotiseutupolku julkaistu 5.3.2006 1. Kirkko Tuusulan seurakunnan syntyminen ja kirkon rakentaminen liittyivät 1600-luvun pyrkimykseen jakaa hankalasti hoidettavia seurakuntia

Lisätiedot

Espoon keskus. Keskustan polku. Tuomarilan Sunan polku. Kiltakallion Suvelan polku

Espoon keskus. Keskustan polku. Tuomarilan Sunan polku. Kiltakallion Suvelan polku Espoon keskus spoon keskus on on historiallisten kulkuväylien risteyspaikka ja moniilmeinen yhdyskunta, jossa on 17 000 asukasta. Sitä kehitetään nyt voimallisesti yhtenä Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta.

Lisätiedot

VIHTI, KIRKONKYLÄ KIRKONMÄEN, PAPPILANPELLON JA ALHON- MÄEN TAAJAMANOSIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

VIHTI, KIRKONKYLÄ KIRKONMÄEN, PAPPILANPELLON JA ALHON- MÄEN TAAJAMANOSIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS VIHTI, KIRKONKYLÄ KIRKONMÄEN, PAPPILANPELLON JA ALHON- MÄEN TAAJAMANOSIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKEE VIHDIN KIRKONKYLÄN TAAJAMAN KIRKON- MÄEN KORTTELEITA 1, 3, 4 JA 68, PUISTO-,

Lisätiedot

Porin Oluttehtaan alueen rakennusinventointi. Inventointiraportti Anna Lyyra-Seppänen 2011 INVENTOINTIRAPORTTI

Porin Oluttehtaan alueen rakennusinventointi. Inventointiraportti Anna Lyyra-Seppänen 2011 INVENTOINTIRAPORTTI Porin Oluttehtaan alueen rakennusinventointi Inventointiraportti Anna Lyyra-Seppänen 2011 INVENTOINTIRAPORTTI 2 Porin Oluttehtaan alueen rakennusinventointi INVENTOINNIN TAVOITTEET Porin Oluttehtaan toiminta

Lisätiedot

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla

Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla Mäntsälän kylien kotiseutupolut kartalla ~ ~ 22 ~ ~ Sisällysluettelo 1 Mäntsälä Seuran esipuhe...4 Miten ja miksi?...5 Symbolien selitykset...5 Kirkonkylän polut: Kulttuurin kehto...6 Keskellä keskustaa...10

Lisätiedot

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE

PAIHOLAN SAIRAALA-ALUE Dokumentti on tehty tulostettavaksi A-kokoon kaksipuoleisena 11.9.201 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen Tilaaja: Master Yhtiöt PAIHOAN SAIRAAA-AUE RAKENNUS- JA KUTTUURIHISTORIAINEN SEVITYS OSA 1.

Lisätiedot

- - _ - ^_.^ -...-..^ ^...^..-...-... -... ^... ^...n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA

- - _ - ^_.^ -...-..^ ^...^..-...-... -... ^... ^...n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA - - _ - ^_.^ -....-..^ ^...^..-...-.... -... ^...... ^.....n tina.. ^..^.-..r.. rc. c.. KARL LINDAHLIN VILLA PELANDER KAUNIAISTEN HUVILA- KAUPUNGISSA Ulla Ranta 1988 SISÄLTÖ POIS KAUPUNGISTA 1 OY GRANKULLA

Lisätiedot

Päätöksen paikka Kunnantalot ja kaupungintalot. Rum för beslut Kommun- och stadshusen

Päätöksen paikka Kunnantalot ja kaupungintalot. Rum för beslut Kommun- och stadshusen Päätöksen paikka Kunnantalot ja kaupungintalot Rum för beslut Kommun- och stadshusen EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT DAGARNA FÖR EUROPAS BYGGNADSARV 2009 Euroopan rakennusperintöpäiviä, englanniksi European

Lisätiedot

Tampereen sosiaalivirastotalon, ent. Suomen Trikoon sukkatehtaan rakennushistoriallinen selvitys, Kaakinmaa 837-106-93-38

Tampereen sosiaalivirastotalon, ent. Suomen Trikoon sukkatehtaan rakennushistoriallinen selvitys, Kaakinmaa 837-106-93-38 Sukkatehdas vuonna 1951, lähde Raevuori S ATA M A K A D U N S U K K AT E H D A S Tampereen sosiaalivirastotalon, ent. Suomen Trikoon sukkatehtaan rakennushistoriallinen selvitys, Kaakinmaa 837-106-93-38

Lisätiedot

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen 1 Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista

Lisätiedot

Pohjois-Savon kulttuuriympäristö osa 2. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys

Pohjois-Savon kulttuuriympäristö osa 2. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys Pohjois-Savon kulttuuriympäristö osa 2. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys 1 Sisällysluettelo: Johdanto 6 Kulttuuriympäristö kaavoituksessa 8 Yleiskaava 10 Asemakaava 10 Iisalmi 13 Haukiniemenkadun

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS OSA B: YLEISESITYS HÄMEENLINNAN KESKUSTAN VAIHEITA JA YMPÄRISTÖJÄ

HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS OSA B: YLEISESITYS HÄMEENLINNAN KESKUSTAN VAIHEITA JA YMPÄRISTÖJÄ Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Hämeenlinnan kaupunki HÄMEENLINNAN RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS Kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen keskustassa ja Keinusaaressa 1778 2014 2504 OSA B:

Lisätiedot

RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Matti Veijovuori Maisema asutuksen pohjana

RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Matti Veijovuori Maisema asutuksen pohjana RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Matti Veijovuori Maisema asutuksen pohjana Suurin osa Etelä-Karjalasta kuuluu maantieteellisessä aluejaossa Järvi-Suomen kaakkoisreunaan. Salpausselän eteläpuoli luetaan Eteläiseen

Lisätiedot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot kunta: Jyväskylä kylä: Jyväskylä kiinteistötunnus: 20-47-1 sijainti: Huhta 1, 40340 Jyväskylä / PL 1, 40341 Jyväskylä tyyppi: sairaanhoito ja sosiaalihuolto ajoitus: 1945-1974 ajoitusselite: 1958 / 1968

Lisätiedot