VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011"

Transkriptio

1 LIITE 5 VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2011 Vuosilomapalkkaa ja lomakorvausta maksetaan kaupan alan työntekijöille ensisijaisesti kaupan työehtosopimukseen perustuen ja siltä osin kuin työehtosopimuksessa ei ole säännöksiä vuosilomalain mukaan. Kaupan työehtosopimuksessa on kaksi lomapalkan laskentasääntöä (ks. luku I Lomapalkka): 1. Keskimäärin 37,5 tuntia viikossa työskentelevät kuukausipalkkaiset työntekijät. 2. Keskimäärin alle 37,5 tuntia viikossa tekevät tuntipalkkaiset tai suhteutettua kuukausipalkkaa saavat työntekijät. Lisäksi vuosilomalaissa on omat säännöksensä ns. vapaan piirissä olevista työntekijöistä, jotka työskentelevät kaikkina kuukausina alle 14 työpäivää tai 35 työtuntia (ks. luku II Lomakorvaus kohta 5.). Työsuhteen päättyessä maksettavasta lomakorvauksesta kerrotaan luvussa II Lomakorvaus kohta 6. Lomarahan maksamisesta kerrotaan luvussa III Lomaraha. Luvussa IV Muuta vuosilomista kerrotaan lomakirjanpidosta, lomasaatavien vanhentumisesta ja vanhempainvapaan Kela-korvauksen hakemisesta. I LOMAPALKKA Kaupan työehtosopimuksen mukaan lomapalkan laskentasääntö määräytyy sen mukaan, mikä on työntekijän palkkaustapa (kuukausipalkka vai tuntipalkka /suhteutettu kuukausipalkka) lomanmääräytymisvuoden lopussa Esimerkki Jos kokoaikatyöntekijä oli kuukausipalkkainen , mutta siirtyy alkaen osa-aikatyöhön, lasketaan hänen lomapalkkansa viimeksi voimassa olleen ( ) kuukausipalkan mukaan, kun hän jää vuosilomalle Jos taas työntekijä oli tuntipalkkainen ja siirtyy alkaen kokoaikaiseksi kuukausipalkkalaiseksi, lasketaan hänen lomapalkkansa tuntipalkkaisen laskentasäännön mukaan, jolloin lomapalkka on 10 tai 12,5 % lomanmääräytymisvuoden ( ) ansioista. Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia, että tuntipalkkaisesta kuukausipalkkaiseen työhön siirtyneen työntekijän vuosilomapakka määräytyy kuukausipalkan perusteella. Sopimus on tehtävä kirjallisesti.

2 2 1. Keskimäärin 37,5 tuntia viikossa työskentelevät kuukausipalkkaiset Kuukausipalkkainen työntekijä saa sovitun palkkansa myös vuosiloman ajalta. Loman alkaessa voimassa oleva kuukausipalkka määrää lomapalkan suuruuden. Kunkin lomanosan osalta palkka määräytyy ko. osan alkamisajankohdan mukaan. Kuukausipalkkaisten vuosilomapalkka lasketaan seuraavasti: Lomapäivät x kuukausipalkka + 10 tai 12,5 % työaikalisistä 25 Jos työnantaja ja työntekijä kuitenkin sopivat työajan ja vastaavasti kuukausipalkan muuttamisesta kesken lomanmääräytymisvuoden, voivat he samalla sopia siitä, että työntekijän lomapalkka lasketaan lomanmääräytymisvuoden keskimääräisen kuukausipalkan mukaan, eikä loman alkamishetken mukaan. Tämä keskimääräinen kuukausipalkka saadaan laskemalla kuukausipalkat yhteen ja jakamalla summa 12:lla. Lisät Kuukausipalkkaiselle työntekijälle maksetaan usein erilaisia, joko lakiin tai työehtosopimukseen perustuvia lisiä. Lakiin perustuvia lisiä ei vuosilomalain mukaan oteta huomioon vuosilomapalkassa. Tällaisia lisiä ovat mm. ylityö-, hätätyö- ja varallaolokorvaukset. Kuitenkin sunnuntaityökorvaus (lakiin perustuva 100 %:n korotus) on otettava huomioon säännöllisen työn ajalta lomapalkassa, jos työntekijä on työsopimuksessa sitoutunut tekemään sunnuntaityötä taikka työsopimuksensa mukaan työskentelee kaikkina viikonpäivinä. Jos työntekijä ei ole työsopimuksessa sitoutunut tekemään sunnuntaityötä, täytyy työnantajan saada työntekijän suostumus erikseen sunnuntaina teetettävään työhön, eikä sunnuntaityökorvausta oteta huomioon. Työehtosopimukseen perustuvat kuukausikohtaiset lisät tulee ottaa huomioon lomapalkassa. Tällaiset lisät maksetaan yleensä samansuuruisina joka kuukausi ja siitä syystä näitä lisiä voidaan pitää "kiinteinä". Tällaisia lisiä ovat esimerkiksi kieli-, vastuu- ja työkohtaisuuslisä. Työehtosopimukseen perustuvat tuntikohtaiset lisät tulee myös ottaa huomioon lomapalkassa. Näiden lisien yhteismäärä vaihtelee usein kuukausittain. Tällaisia lisiä ovat esimerkiksi ilta-, yö- ja lauantailisä. Tuntikohtaisista lisistä otetaan huomioon lomapalkassa 10 % tai 12,5 % seuraavasti: Jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun eli mennessä kestänyt yhdenjaksoisesti vuoden tai kauemmin, lisätään lomapalkkaan lomanmääräytymisvuoden aikana maksetuista tai maksettavaksi erääntyneistä lisistä 12,5 %. Jos taas työntekijän työsuhde mennessä on kestänyt alle vuoden, lisätään lomapalkkaan lomanmääräytymisvuoden aikana maksetuista tai maksettavaksi erääntyneistä lisistä 10 %.

3 3 Lisä- ja ylityöstä maksettava peruspalkka ja korotusosa eivät ole tässä tarkoitettuja työehtosopimukseen perustuvia tuntikohtaisia lisiä, eikä niitä siten kuukausipalkkaisella työntekijällä oteta huomioon vuosilomapalkassa. Esimerkki Työntekijän palkka on 1700 ja hän saa kielilisää 5 % palkasta eli 85. Lauantailisää hänelle on maksettu lomanmääräytymisvuoden aikana 300, josta 12,5 % on 37,50 (sis. myös talviloman osuuden). Kesälomapalkka (24 lomapäivää 30:stä) työntekijällä on seuraava: lomapv. 24 x kk-palkka kielilisä x lauantailisä 37,50 = 1743, Lomaraha Lomarahasta on sovittu työehtosopimuksella, ja sen suuruus on 50 % lomapalkasta. Lomarahan saaminen edellyttää, että työntekijä aloittaa lomansa sovittuna aikana ja palaa työhön välittömästi loman jälkeen. Tarkemmin lomarahasta kerrotaan kohdassa III. 2. Alle 37,5 tuntia viikossa työskentelevät Kaupan työehtosopimuksessa ei ole enää erillistä osa-aikapöytäkirjaa, vaan osaaikatyöntekijän sijasta puhutaan alle 37,5 tuntia tekevästä työntekijästä. Alle 37,5 tuntia tekeville työntekijöille voidaan maksaa joko tuntipalkkaa tai suhteutettua kuukausipalkkaa. Alle 37,5 tuntia viikossa työskentelevien lomapalkka lasketaan prosentuaalisesti riippumatta siitä, kuuluuko työntekijä 14 työpäivän vai 35 työtunnin ansaintasäännön piiriin. Lomapalkka on 10 % lomanmääräytymisvuoden ( ) ansioista, jos työntekijän työsuhde on kestänyt vähemmän kuin vuoden lomanmääräytymisvuoden loppuun ( ) mennessä ja 12,5 %, jos työntekijän työsuhde on kestänyt lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä vähintään vuoden. Lomanmääräytymisvuoden ansio koostuu: työssäoloajalta maksetusta palkasta lukuun ottamatta yli- ja hätätyöstä maksettua palkkaa tiettyjen poissaolojen ajalta maksetusta palkasta tiettyjen poissaolojen laskennallisesta palkasta Työssäoloajan palkkaan eivät sisälly: - lomapalkka, lomakorvaus, lomaraha - arkipyhäkorvaus - hälytysraha - varallaolokorvaus - rahana annettu merkkipäivälahja tms.

4 4 - luottamusmieskorvaus - työsuojeluvaltuutetun korvaus - kilometrikorvaus ja päiväraha Työssäoloajalta maksettuun palkkaan lisätään palkka, joka on maksettu tai jäänyt saamatta seuraavan poissaolon vuoksi: Sairauspoissaolojen ajalta yhteensä enintään - 75 työpäivältä lomanmääräytymisvuoden aikana (sis. palkallisen sairauspoissaolon) kalenteripäivältä, kun lomaa ansaitaan 35 tunnin säännön mukaan (sis. palkallisen sairauspoissaolon) Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta (laskennallinen palkka) Lomautuksen vuoksi enintään - 30 työpäivältä lomautusta kohden - 42 kalenteripäivältä, kun lomaa ansaitaan 35 tunnin säännön mukaan Tilapäisen hoitovapaan ajalta (TSL 4:6 ) Pakottavien perhesyiden ajalta (TSL 4:7 ) Ammattitaudin tai tapaturman johdosta annettavan lääkinnällisen kuntoutuksen ajalta yhteensä enintään - 75 työpäivää kalenteripäivää, kun lomaa ansaitaan 35 tunnin säännön mukaan Sairauden leviämisen estämiseksi annetun viranomaisen määräyksen vuoksi Jos em. poissaolo on ollut palkaton, lasketaan poissaoloajalle ns. laskennallinen palkka. Laskennallinen palkka lasketaan poissaolon alkamishetkellä olevan palkan ja työsopimuksessa sovitun keskimääräisen viikkotyöajan mukaan. Jos kysymyksessä on työntekijä, jolle ei ole sovittu keskimääräistä viikoittaista vähimmäistuntimäärää, palkka lasketaan kolmen edellisen poissaoloa edeltäneen kuukauden toteutuneen keskimääräisen viikkotyöajan perusteella ilman työaikalisiä (mm. ilta-, yö- ja lauantailisä). Lomaraha Lomarahasta on sovittu työehtosopimuksella, ja sen suuruus on 50 % lomapalkasta. Lomarahan saaminen edellyttää, että työntekijä aloittaa lomansa sovittuna aikana ja palaa työhön välittömästi loman jälkeen. Tarkemmin lomarahasta kerrotaan kohdassa III. 3. Provisiot ja luontoisedut lomapalkassa 3.1. Provisiot ja suoritteet Jos 37,5 tuntia viikossa työskentelevä saa kuukausipalkkansa lisäksi muuta luonteeltaan jatkuvaa lisäpalkkaa kuten provisiota, suoritetta tai urakkalisää, otetaan tämä lisä huomioon lomapalkassa. Lomapakka koostuu siten kuukausipalkan perusteella laskettavasta lomapalkasta ja lisäpalkan perusteella laskettavasta lomapalkasta. Jälkimmäinen osuus lasketaan vuosilomalain 11 :n mukaisesti keskimääräisellä päiväpalkalla työssäolon ajalta lomanmääräytymisvuonna maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä lisäpalkasta.

5 5 Jos lisäpalkkaa kertyy muun kuin työntekijän oman työsuorituksen perusteella myös vuosiloman ajalta ja lisäpalkka on tavanomainen, sitä ei oleta huomioon vuosilomapalkassa. Keskimääräinen päiväpalkka saadaan jakamalla lomanmääräytymisvuonna työssäolon ajalta maksettu tai maksettavaksi erääntynyt palkka todellisilla työpäivillä. Vuosilomapalkka saadaan kertomalla keskimääräinen päiväpalkka vuosilomalaissa olevalla kertoimella. Tämä määräytyy ansaittujen lomapäivien lukumäärän perusteella. Lomanmääräytymisvuoden työssäoloajalta maksetusta palkasta vähennetään hätätyöstä ja lain tai sopimuksen mukaisesta ylityöstä peruspalkan lisäksi maksetut korotukset. Keskimääräinen päiväpalkka lasketaan seuraavasti: keskimääräinen lomanmääräytymisvuonna + yli- ja hätätyöstä päiväpalkka = säännölliseltä työssäoloajalta maksetun maksettu palkka palkan perusosa lomanmääräytymisvuoden + vuorokautiset aikana tehtyjen ylityötunnit työpäivien lukumäärä 8 Edellä olevassa kaavassa tehtyjen työpäivien lukumäärällä tarkoitetaan todellisia työpäiviä. Päiväksi lasketaan jokainen päivä, jona työntekijä on tehnyt työtä. Työpäivän pituudella ei ole merkitystä. Merkitystä ei myöskään ole sillä onko tehty työ ollut säännöllistä työtä, lisätyötä tai ylityötä. Edellä olevalla tavalla laskettu keskimääräinen päiväpalkka muunnetaan lomapalkaksi kertomalla se vuosilomalain kertoimella, jonka suuruus määräytyy ansaittujen lomapäivien lukumäärän perusteella seuraavasti: lomapäivien lkm 2 1,8 3 2,7 4 3,6 5 4,5 6 5,4 7 6,3 8 7,2 9 8,1 10 9,0 11 9,9 kerroin 12 10, , ,7

6 Luontoisedut 15 13, , , , , , , , , , , , , , , ,8 Jos loma on jaettu osiin, tulee kerroin valita kuitenkin koko loman pituuden mukaisesti, koska kertoimet eivät kasva samassa suhteessa. Mikäli kunkin loman osan yhteydessä käytettäisiin sitä vastaavaa kerrointa, saisi työntekijä yhteensä pienemmän lomapalkan kuin hänelle lain mukaan kuuluu. Alle 37,5 tuntia viikossa työskentelevälle maksetaan palkkaustavasta riippumatta 10 tai 12,5 % lomanmääräytymisvuoden ansioista (sis. provisiot). Työntekijällä on oikeus saada palkkaan kuuluvat luontoisedut myös vuosiloman aikana vähentämättömänä käyttöönsä. Siltä osin kuin luontoisedut eivät ole työntekijän käytettävissä vuosiloman aikana - esimerkiksi työnantajan tarjoama ruokailu - ne korvataan rahakorvauksena. Luontoisedun arvo lasketaan verohallituksen vuosittain ennakonpidätystä varten vahvistaman raha-arvon mukaan, ellei suuremmasta korvauksesta ole sovittu. Esimerkiksi ravintoedun osalta lomapalkkaan lisätään aterian verotusarvo kutakin lomaan sisältyvää työpäivää kohden. Luontoisetuna ei tässä pidetä tapauksia, joissa työntekijä ostaa työnantajaltaan lounasseteleitä taikka ruokailulipukkeita verohallituksen päätöksessä mainittuun hintaan. Lomakorvaus työsuhteen päättyessä on laskettava siten, että siinä otetaan huomioon myös kaikki työntekijän työsuhteen aikaiset luontoisedut.

7 7 4. Lomapalkan maksaminen Vuosilomapalkka maksetaan ennen loman alkamista. Jos loma on jaettu osiin, on ennen kunkin loman osan alkamista maksettava työntekijälle sitä vastaava palkka. Lomapalkan on oltava työntekijän käytettävissä ennen ensimmäistä lomapäivää. Enintään 6 lomapäivän palkka voidaan maksaa yrityksen normaalina palkanmaksupäivänä. 1) 37,5 tuntia viikossa tekevän työntekijän vuosilomapalkan tasaus Vuosilomapalkka voidaan sopia maksettavaksi normaalina palkanmaksupäivänä, jolloin lomapalkka ja työssäoloajan palkkaa ei tarvitse tasata. Lomapalkan suuruus on kuitenkin laskettava lomarahan maksamista varten. Muutoin lomapalkka pitää tasata sovittua palkkaa vastaavaksi seuraavan palkanmaksun yhteydessä. Työehtosopimuksen mukaisia tuntikohtaisia lisiä (esim. ilta- ja lauantailisä) tai provisiota ei kuitenkaan tasata. Esimerkki Työntekijän kuukausipalkka on 1700 euroa ja hänen 30 päivän lomastaan 24 pidetään kesälomakautena Hän saa kesälomalle lähtiessään lomapalkkana 24 x 1700 = Koska työntekijän tulee saada myös heinäkuulta vuosilomasta huolimatta normaali palkkansa, maksetaan hänelle loppukuun palkkana = 68. 2) Alle 37,5 tuntia viikossa tekevät Tuntipalkkaiselle maksettava prosenttiperusteinen vuosilomapalkka 10 tai 12,5 % lomanmääräytymisvuoden ansiosta on koko ansaitun vuosiloman palkka. Siten se tulee jakaa lomanosien (mm. kesä- ja talviloma) suhteessa: Loman osaan sisältyvät lomapäivät x Koko lomapalkka kaikki lomapäivät Tätä prosentuaalisesti laskettua lomapalkkaa ei tasata (kuten edellä kk-palkkaisten osalta). II LOMAKORVAUS 5. Ns. vapaan piirissä olevat työntekijät Jos työntekijän työsuhde on sen kaltainen, että hän tekee kaikkina kuukausina alle 14 työpäivää tai 35 työtuntia (ei siis sovelleta kumpaakaan lomanansaintasääntöä), on hänellä työsuhteen kestäessä oikeus saada vapaata 2 arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta, jonka aikana hän on ollut työsuhteessa. Vapaajärjestelmän piiriin kuuluvat myös sellaiset työntekijät, jotka työskentelevät toistuvissa määräaikaisissa työsuhteissa lyhyin keskeytyksin. Esimerkiksi työntekijä, joka työskentelee sopimuksen mukaan vain yhden päivän viikossa, kuuluu vapaajärjestelmän piiriin.

8 8 Vaikka työntekijä jonain kuukautena tekisikin poikkeuksellisesti 14 työpäivää tai 35 työtuntia, kuuluu hän silti vapaajärjestelmän piiriin. Mutta jos työntekijän kanssa sovitaan pysyvästä työtuntien lisäyksestä, hän siirtyy vuosiloman ansainnan piiriin (14 pv tai 35 tuntia / kk). Vapaa kertyy työsuhteen keston perusteella. Jos työsuhde on alkanut esimerkiksi ja työsuhde jatkuu edelleen, työntekijällä on oikeus saada halutessaan vapaata 10 kuukaudelta. Vapaata hänelle kertyy 2 pv x 10 kk = 20 päivää. Työntekijä voi itse päättää, pitääkö hän vapaata vai ei. Vapaan pitämisestä työntekijän on ilmoitettava työnantajalle ennen lomakauden alkua ( ). Jos vapaan ajankohdasta ei sovita, sen antamisessa noudatetaan soveltuvin osin samoja periaatteita kuin vuosiloman antamisessa. Vapaajärjestelyllä pyritään turvaamaan yhdenjaksoinen vapaa työntekijälle, vaikka hänelle ei lomaa työajan vähyyden vuoksi olekaan kertynyt. Vapaalta maksettava korvaus Työntekijälle maksetaan lomakorvauksena 10 % lomanmääräytymisvuoden ( ) ansioista, jos työntekijän työsuhde on kestänyt vähemmän kuin vuoden lomanmääräytymisvuoden loppuun ( ) mennessä ja 12,5 %, jos työntekijän työsuhde on kestänyt lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä vähintään vuoden. Jos työntekijä on osan lomanmääräytymisvuodesta ansainnut lomaa (joko 14 pv tai 35 tunnin mukaan) ja osan lomamääräytymisvuodesta ollut vapaan piirissä, lasketaan loman ajalta määräytyvä lomapalkka ja vapaan ajalta tuleva lomakorvaus erikseen. Jos työntekijä on ollut lomanmääräytymisvuoden aikana äitiys-, erityisäitiys-, isyystai vanhempainvapaalla, lisätään tehdyn työajan palkkaan näiden poissaolojen ajalta saamatta jäänyt laskennallinen palkka. Jos työntekijä käyttää oikeuttaan vapaaseen, maksetaan lomakorvaus vapaan alkaessa. Jollei vapaata pidetä, lomakorvaus maksetaan viimeistään lomakauden päättyessä (30.9.). Myös työsuhteen päättyessä maksetaan lomanmääräytymisvuoden ansioista 10 tai 12,5 %:n lomakorvaus. Lomaraha Vapaalta maksettavasta lomakorvauksesta ei makseta lomarahaa. 6. Lomakorvaus työsuhteen päättyessä Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada lomakorvauksena ne lomapäivät, jotka hän on ansainnut työsuhteensa päättymiseen mennessä, mutta joita hän ei ole pitänyt lomaa tai joista hän ei ole saanut lomakorvausta. Lomakorvaus lasketaan kuten lomapalkka. Aiemmasta käytännöstä poiketen lomakorvaus työsuhteen päättyessä on laskettava siten, että siinä otetaan huomioon myös kaikki työntekijän työsuhteen aikaiset luontoisedut (TN lausunto ).

9 9 Jos työntekijä niinä kuukausina, joina työsuhde alkoi ja päättyi, on ollut työssä yhteensä vähintään 14 pv tai 35 tuntia, eikä ole saanut työsuhteensa aikana lomaa tai korvausta, luetaan nämä alkamis- ja päättymiskuukaudet yhdeksi täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi. Jos siis työntekijä on saanut työsuhteensa aikana loman tai lomakorvauksen, ei aloittamis- ja lopettamiskuukauden työpäiviä/-tunteja lasketa yhteen. Lomakorvaus maksetaan myös, vaikka 14 päivän tai 35 tunnin lomanansaintasäännön piirissä oleva työntekijä ei työsuhteen päättymiseen mennessä olisi ehtinyt ansaita yhtään lomapäivää. Maksuajankohta Lomakorvaus erääntyy maksettavaksi työsuhteen viimeisenä päivänä, jollei lomakorvauksen tai lopputilin ajankohdasta ole toisin sovittu. Jollei lomakorvausta makseta ajoissa, syntyy työntekijälle oikeus ns. odotusajan palkkaan, jota työntekijä voi saada enintään 6 päivältä. Työnantajan ja työntekijän sopiessa ennen määräaikaisen työsuhteen päättymistä uudesta määräaikaista tai toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta voivat he samalla kirjallisesti sopia, että ennen työsuhteen päättymistä kertyneet lomaetuudet siirretään annettavaksi uuden työsuhteen aikana. III LOMARAHA Lomarahan maksaminen edellyttää pääsääntöisesti, että työntekijä - lähtee lomalle ilmoitettuna tai sovittuna ajankohtana ja - palaa työhön heti vuosilomansa päätyttyä. Ei ole olemassa vähimmäisaikaa, joka työntekijän tulee olla työssä lomansa jälkeen. Jollei työntekijä palaa lomalta sovitusti, on hänellä kuitenkin oikeus lomarahaan, jos poissaolo on luvallinen. Luvallisia poissaoloja ovat työssäolopäivien veroiset päivät (vuosilomalaki 7 ). Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ja vuosiloman ollessa päällekkäin on työntekijällä oikeus vuosilomaan, vaikkei hän palaisikaan perhevapaalta takaisin töihin. Sen sijaan vuosiloman ja hoitovapaan sijoittuessa samalle ajalle täytyy työntekijän palata töihin heti alun perin ilmoittamansa hoitovapaan päätyttyä taikka muuten työnantaja on oikeutettu perimään jo maksamansa lomarahan takaisin. Työntekijällä täytyy olla lomapäiviä (vähintään 2), jotta hän saa lomarahan. Jos työntekijä ei ole ansainnut yhtään lomapäivää, ei hän voi saada lomarahaakaan. Lomaraha maksetaan poikkeuksellisesti myös lomakorvauksesta seuraavissa tapauksissa: 1) Työntekijälle, joka saa vuosiloman vuosilomakorvauksena sen vuoksi, että hän asevelvollisena lähtee suorittamaan vakinaista palvelusta, maksetaan lomaraha vuosilomapalkasta ja vuosilomakorvauksesta edellyttäen, että hän palaa aikanaan asianmukaisesti työhön.

10 10 2) Vanhuus-, työkyvyttömyys-, yksilölliselle varhais- tai varhennetulle vanhuuseläkkeelle siirtyvälle työntekijälle maksetaan lomaraha työsuhteen päättyessä vuosilomapalkasta ja vuosilomakorvauksesta. 3) Taloudellisella tai tuotannollisella syyllä irtisanotulle työtekijälle, joka ei irtisanomisen takia pääse palaamaan vuosilomaltaan takaisin töihin, lomaraha maksetaan siltä osin, kun lomaa on sovittu tai määrätty pidettäväksi työsuhteen lopussa. Lomarahaa ei makseta siltä osin kuin lomapäiviä ei ole sovittu tai määrätty pidettäväksi, eikä siltä osin kuin lomaa on sovittu tai määrätty pidettäväksi työsuhteen päättymisen jälkeen. Lomarahan suuruus ja maksuajankohta Lomaraha on 50 % lomapalkasta. Lomaraha maksetaan vain lakisääteisen vuosiloman ajalta maksettavasta lomapalkasta. Jos työnantaja antaa työntekijälle lomaa ilman, että on ollut siihen velvollinen vuosilomalain perusteella, ei tällaisen loman ajalta maksetusta palkasta lomarahaa makseta. Lomaraha maksetaan vuosiloman tai sen osan alkamisen yhteydessä. Kuitenkin puolet kesäloman lomarahasta voidaan maksaa viimeistään seuraavaa joulua edeltävän palkanmaksun yhteydessä. Jos työsuhde on päättynyt sitä ennen, lomaraha maksetaan lopputilissä. Talviloman osalta lomarahaa ei voida siirtää joulua edeltävän palkanmaksun yhteyteen. Enintään 6 lomapäivän pituisen loman tai loman osan osalta lomaraha voidaan kuitenkin maksaa normaalin palkanmaksun yhteydessä aivan samalla tavalla kuin lomapalkkakin. Tällä sopimusmääräyksellä on merkitystä ennen kaikkea talviloman kohdalla. Lomarahaa maksettaessa ei tiedetä varmuudella palaako työntekijä töihin. Jos maksamisen jälkeen käy ilmi, että lomarahan maksamisedellytys puuttuu, koska työntekijä ei ole palannut lomalta asianmukaisesti töihin, voidaan jo maksettu lomaraha periä takaisin työntekijältä. Eläkkeelle siirtyvälle ja taloudellisella tai tuotannollisella syyllä irtisanotulle työntekijälle lomaraha maksetaan lomakorvauksesta viimeistään lopputilissä. Asevelvollisena vakinaista palvelusta suorittamaan lähteneelle työntekijälle lomaraha maksetaan hänen palattuaan takaisin töihin. Näin lomaraha maksetaan sekä mahdollisesta lomapalkasta että mahdollisesta lomakorvauksesta. IV MUUTA VUOSILOMISTA 7.1. Lomakirjanpito Työnantajan on pidettävä vuosilomista kirjanpitoa, josta ilmenee kunkin työntekijän osalta - annettujen vuosilomien ajankohdat ja pituudet - maksettujen vuosilomapalkkojen tai lomakorvausten suuruudet - perusteet, joiden mukaan lomapalkat ja -korvaukset määräytyvät - mahdolliset säästövapaat

11 11 Lomapalkan tai korvauksen maksusta annetaan työntekijälle laskelma, josta ilmenee lomapalkan tai korvauksen suuruus ja määräytymisperusteet. Vuosilomakirjanpito on säilytettävä ainakin vuosilomalaissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti (ks. kohta 7.2.) Lomasaatavien vanhentuminen Työntekijän oikeus lomapalkkaan vanhenee työsuhteen kestäessä 2 vuoden kuluttua sen vuoden päättymisestä, jonka aikana vuosiloma olisi ollut annettava. Työntekijän oikeus lomakorvaukseen ja lomarahaan vanhenee 2 vuoden kuluttua sen vuoden päättymisestä, jonka aikana lomakorvaus ja lomaraha olisi ollut maksettava. Työsuhteen päätyttyä kanneaika on 2 vuotta työsuhteen päättymisestä. Vanhentumisen katkaisee kanteen nostaminen oikeudessa Vanhempainvapaan Kela-korvaus Työnantaja voi hakea Kela-korvausta äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta kertyneestä (ansaitusta) vuosilomasta 6 kuukauden kuluessa vanhempainvapaan päättymisestä. Korvausta haetaan Kelan lomakkeella SV 18 sr.

VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2012

VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2012 VUOSILOMAT JA PALKANMAKSU 2012 Vuosilomapalkkaa ja lomakorvausta maksetaan kaupan alan työntekijöille ensisijaisesti kaupan työehtosopimukseen perustuen ja siltä osin kuin työehtosopimuksessa ei ole säännöksiä

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016

Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016 Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas 2016 2 Sisällys Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas2014... 1 Sosiaalialan järjestöjen vuosilomaopas... 3 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Vuosiloman käsitteitä... 3

Lisätiedot

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA Lomapalkan laskentasäännöt Lomapalkan laskentasäännön valinta riippuu siitä, mitä palkkaustapaa ja ansaintasääntöä työntekijän osalta on noudatettu lomanmääräytymisvuoden

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan. vuosilomaopas 2015

Yksityisen sosiaalipalvelualan. vuosilomaopas 2015 Yksityisen sosiaalipalvelualan vuosilomaopas 2015 Sisällys Yksityisen sosiaalipalvelu-alan vuosilomaopas 2015... 1 Yksityisen sosiaalipalvelualan vuosilomaopas... 3 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Vuosiloman

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

Ellei toisin ole sovittu, palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkanmaksukausi työsuhteen päättyessä

Ellei toisin ole sovittu, palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkanmaksukausi työsuhteen päättyessä A. PALKANMAKSU A1 PALKANMAKSUN AJANKOHDAT Palkanmaksuaika Palkanmaksukausi tarkoittaa aikaa, jolta palkka maksetaan. Pääsääntöisesti palkanmaksukausi saa olla enintään kuukauden pituinen. Jos työntekijän

Lisätiedot

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 15/2007 liite 3 1 (10)

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 15/2007 liite 3 1 (10) Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 15/2007 liite 3 1 (10) Vuosilomamääräysten soveltamisohjeet Suurin osa käytännön soveltamisen kannalta tärkeistä vuosilomamääräyksistä on ennallaan. Tällaisia

Lisätiedot

a) Työntekijällä on oikeus saada kaksi arkipäivää lomaa kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

a) Työntekijällä on oikeus saada kaksi arkipäivää lomaa kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. 1 (13) Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Työnantajan kolme toisistaan riippumatonta tehtävää: 1. laskea työntekijän vuosiloman pituus 2. laskea työntekijän vuosilomapalkka 3. määrätä kesä-

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Terminaalityöntekijät 2016 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

Vuosilomalaki 18.3.2005/162. 1 luku Yleiset säännökset. 2 luku Vuosiloman pituus

Vuosilomalaki 18.3.2005/162. 1 luku Yleiset säännökset. 2 luku Vuosiloman pituus Vuosilomalaki 18.3.2005/162 Tämä säädös on tulostettu Edilex-lakitietopalvelusta osoitteesta www.edilex.fi/saadokset/lainsaadanto/20050162. Vastuunrajoitus ja tulosteen käyttö Edilexin käyttöehtojen mukaisesti.

Lisätiedot

Vuosilomalaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 17/2005 vp. Hallituksen esitys vuosilomalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely

Vuosilomalaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 17/2005 vp. Hallituksen esitys vuosilomalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 17/2005 vp Hallituksen esitys vuosilomalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä vuosilomalaiksi ja eräiksi

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

Hyvä seura työnantajana

Hyvä seura työnantajana Hyvä seura työnantajana Vapaaehtoisuus, tuntityö, päätoimisuus mikä on tulevaisuus? Työsuhteinen työntekijä täydentää ja tukee vapaaehtoisuutta ei korvaa Seuran talous (omarahoitus, tuet) Työoikeudelliset

Lisätiedot

VUOSILOMALAKI Tarja Kröger Pekka Orasmaa TALENTUM Helsinki 2015

VUOSILOMALAKI Tarja Kröger Pekka Orasmaa TALENTUM Helsinki 2015 VUOSILOMALAKI VUOSILOMALAKI Tarja Kröger Pekka Orasmaa TALENTUM Helsinki 2015 Toinen, uudistettu painos Copyright 2015 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus Kansi: Outi Pallari

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset

Vuosilomalain muutokset Vuosilomalain muutokset Vuosilomalakia on muutettu ja muutosten taustalla on EU-tuomioistuimen ratkaisujen täytäntöönpano Suomessa. Lain muutos koskee seuraavaa kahta asiaa: 1. kuukausipalkkaisen lomapalkan

Lisätiedot

VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS VUOSILOMISTA, 7.11.2013, päiv. 31.3.2015 (uusi 20 :n 4 mom.)

VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS VUOSILOMISTA, 7.11.2013, päiv. 31.3.2015 (uusi 20 :n 4 mom.) 1(14) VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS VUOSILOMISTA, 7.11.2013, päiv. 31.3.2015 (uusi 20 :n 4 mom.) 1 Soveltamisala Näitä määräyksiä sovelletaan valtion virastojen sekä koko- että osa-aikaisten virkamiesten

Lisätiedot

Sisällys. 1 Lain soveltamisala ja pakottavuus... 4. 2 Vuosiloman ansainta... 5. 3 Vuosilomapalkka... 10. 4 Lomakorvaus... 14

Sisällys. 1 Lain soveltamisala ja pakottavuus... 4. 2 Vuosiloman ansainta... 5. 3 Vuosilomapalkka... 10. 4 Lomakorvaus... 14 Vuosilomalaki Sisällys 1 Lain soveltamisala ja pakottavuus... 4 2 Vuosiloman ansainta... 5 Vuosiloman pituus ja ansaintasäännöt... 5 Täysi lomanmääräytymiskuukausi... 6 Vuosilomaa vastaava vapaa... 8 3

Lisätiedot

Harri Hietala Keijo Kaivanto. Vuosilomalaki käytännössä

Harri Hietala Keijo Kaivanto. Vuosilomalaki käytännössä Harri Hietala Keijo Kaivanto Vuosilomalaki käytännössä TALENTUM Helsinki 2013 Kolmas, uudistettu painos Copyright 2013 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Lauri Karmila Sivunvalmistus: NotePad ISBN 978-952-14-2102-2

Lisätiedot

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN VARASTOISSA TYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä

Lisätiedot

Tradenomi, HSOt ja HSO-sihteerit

Tradenomi, HSOt ja HSO-sihteerit Tradenomi, HSOt ja HSO-sihteerit Työsuhteen ehdot 1.4.2016 31.3.2017 Akavan Erityisalat AE ry ja Aito HSO ry ovat laatineet tämän suosituksen työsuhteen vähimmäisehdoista tradenomi, HSOille ja HSO-sihteereille.

Lisätiedot

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsuhteen määritelmä Työsuhteen ehtojen määräytyminen Työsopimuksen muoto Työsopimustyypit Työsopimuksen sisältö Koeaika Palkka ja oikeus palkkaan eräissä poissaolotilanteissa

Lisätiedot

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä vuokrayritys

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO OPPILAITOKSET Annankatu 31-33 C 48, 00100 HELSINKI PUUTARHA-ALA 1/2009 Puhelin (09) 725 04 500, faksi (09) 725 04 511 Sähköposti: info@tyonantajat.fi Kotisivu: www.tyonantajat.fi

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS Reijo Mattila sopimusasiantuntija 2 VUOSILOMA KIINTEISTÖPALVELUALALLA Opas perustuu 1.4.2005 voimaan tulleeseen vuosilomalakiin ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimusmääräyksiin.

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 296/2015 Laki merimieseläkelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti.

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti. 109 Lomapalkkaa, lomakorvausta ja lomarahaa koskeva yleismääräys 1 mom. Virkapalkat/kuukausipalkat 2 mom. Tuntipalkat 1) Viranhaltijan/kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkka määräytyy 110 :n mukaisesti,

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS Reijo Mattila sopimussihteeri 2 SISÄLTÖ 1. VUOSILOMAN ANSAINTA 3 1.1 Loman pituus 3 1.2 Työssäolon veroinen aika 3 1.3 Vuosilomavapaa 4 2. LOMAN ANTAMINEN 5 2.1 Säästövapaa

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %.

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 10.10.2007 TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Sopimuskausi 1.10.2007 31.1.2010 Palkankorotukset 1.10.2007 Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 1.3.2008 Otetaan

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä OHJE TYÖAIKAPANKKIJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOON SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALALLA Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Toimihenkilöunioni TU ry ja Ylemmät

Lisätiedot

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017

Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva TYÖEHTOSOPIMUS 1.12.2013 31.1.2017 KIINTEISTÖTYÖNANTAJAT ry PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM ry SISÄLLYS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 5 1 Soveltamisala 5 2 Keskusjärjestösopimukset

Lisätiedot

Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT

Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT Talentum Helsinki 2011 6., uudistettu painos Copyright Talentum Media Oy ja Mauri Saarinen Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1440-4 Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista

Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista 1 Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista Muutosten pääkohdat Vuosilomalakia muutettiin 1.4.2019 lukien siten, että työntekijälle turvataan oikeus EU-lainsäädännön edellyttämään vähintään neljän viikon

Lisätiedot

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016)

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016) Tapaturma-asiain korvauslautakunnan yleisohje 25.1.2016 19.4.2016 korjattu laskentataulukon esimerkkitapauksen työttömyyspäivät ja luontoisetujen summakohdan laskentakaava OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN

Lisätiedot

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN 1 (7) AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN SOVELTAMINEN JA YLEISET MÄÄRÄYKSET Lisätään uusi Ryhmähenkivakuutus Työnantaja toteuttaa kustannuksellaan

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJAOHJE Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle vuosilomalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan annettavaksi uusi vuosilomalaki. Lisäksi lähetetyistä työntekijöistä

Lisätiedot

1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat osa-aikaiset

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot kuukausipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot kuukausipalkkaan perustuvassa

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ

YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ YHTEISTOIMINTAMENETTELY TYÖVOIMAN KÄYTTÖÄ VÄHENNETTÄESSÄ Tämä ohje on tarkoitettu muistilistaksi luottamusmiehille työvoiman käytön vähentämiseksi käytävää yhteistoimintamenettelyä varten. Näitä neuvotteluja

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

PERHEVAPAAT. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula. www.dlapiper.com 2015 0

PERHEVAPAAT. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula. www.dlapiper.com 2015 0 PERHEVAPAAT Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 2016 www.dlapiper.com 2015 0 Perhevapaat TSL 4 luku Äitiysvapaa työntekijälle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää, on annettava äitiysvapaana

Lisätiedot

Kilpailukykysopimukseen perustuvan 24 tunnin vuosittaisen työajan lisäyksen toteuttaminen 1.1.2017 alkaen (uusi kohta 12 :n viimeiseksi kohdaksi)

Kilpailukykysopimukseen perustuvan 24 tunnin vuosittaisen työajan lisäyksen toteuttaminen 1.1.2017 alkaen (uusi kohta 12 :n viimeiseksi kohdaksi) Pöytäkirja 1 (8) 23.5.2016 KUMITEOLLISUUS: Kilpailukykysopimukseen perustuvan 24 tunnin vuosittaisen työajan lisäyksen toteuttaminen 1.1.2017 alkaen (uusi kohta 12 :n viimeiseksi kohdaksi) Vuosittaista

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ

PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ NEUVOTTELUTULOS 29.04.16 PAIKALLINEN SOPIMUS OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAIKAKOKEILUSTA X KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ 1 Sopimuksen tarkoitus ja tavoitteet 2 Soveltamisala Tämän paikallisen, valtakunnallisten

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu 2015 Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkaisten tiedusteluun ilmoitetaan: Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) piiriin kuuluvat työntekijät, joilla

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys-ja vanhempainvapaajakson

Lisätiedot

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje.

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje. Ohje (1/6) 13.5.2014 YLIOPISTOJEN YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS OHJE KOSKIEN 1.4.2014 VOIMAAN TULLEITA IRTISANOMISAIKA- JA VUOSILOMAMÄÄRÄYKSIÄ TAUSTA Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Työsopimuksen tekeminen 13

SISÄLLYS. 1. Työsopimuksen tekeminen 13 SISÄLLYS 1. Työsopimuksen tekeminen 13 1.1 Työntekijän palkkaaminen... 13 1.1.1 Työn tarjoamisvelvollisuus... 13 1.1.2 Syrjintäkielto... 14 1.1.3 Työhönotossa kerättävät tiedot... 16 1.2 Työsopimuksen

Lisätiedot

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Sivu 1/6 Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on lähinnä edellisen 48 kuukauden aikana työskennellyt

Lisätiedot

työehtosopimusta noudattava työnantaja

työehtosopimusta noudattava työnantaja HE 253/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työsopimuslain 28 ja 47 j :n, vuosilomalain 16 :n ja opintovapaalain 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle varhennettua vanhuuseläkettä ja osa-aikaeläkettä koskevien säännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä varhennettua

Lisätiedot

YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS

YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS 2009 1 Sisällysluettelo 1. Vuosiloman käsitteitä 3 Lomanmääräytymisvuosi (lmrv) 3 Lomanmääräytymiskuukausi 3 Lomakaudet 3 Täysi lomanmääräytymiskuukausi/14-päivän

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat palauttavat

Lisätiedot

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Kun sairastat -sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 1 1 (9) LUKU III TYÖAIKA Säännölliset työajat Työpäivän yhtäjaksoisuus

KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 1 1 (9) LUKU III TYÖAIKA Säännölliset työajat Työpäivän yhtäjaksoisuus KT Yleiskirjeen 10/2014 liite 1 1 (9) LUKU III TYÖAIKA Säännölliset työajat Työpäivän yhtäjaksoisuus III LUKU TYÖAIKA 9 Jaksotyöaika Säännöllinen työaika 1 mom. Työaikalain 7 :ssä tarkoitetussa työssä,

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Anu Huttunen, Riikka Jäntti. Rakennustuoteteollisuuden työntekijöiden työsuhde- ja palkanlaskentaopas

Anu Huttunen, Riikka Jäntti. Rakennustuoteteollisuuden työntekijöiden työsuhde- ja palkanlaskentaopas Anu Huttunen, Riikka Jäntti Rakennustuoteteollisuuden työntekijöiden työsuhde- ja palkanlaskentaopas Suomen Rakennusmedia Oy Helsinki 2012 3. päivitetty painos Suomen Rakennusmedia Oy www.rakennusmedia.fi

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). OSIO F LIITE 11 LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULU I PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin palkka 1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Em. palkka-asteikon

Lisätiedot

Työelämä (7) SOVELTAMISOHJE: VOIMAAN TULEVAT VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

Työelämä (7) SOVELTAMISOHJE: VOIMAAN TULEVAT VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 21.3.2019 1 (7) SOVELTAMISOHJE: 1.4.2019 VOIMAAN TULEVAT VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1 Muutosten pääkohdat Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2019 lukien siten, että työntekijälle turvataan oikeus vähintään neljän

Lisätiedot

Vuosiloman ansainnan rajoittaminen kuuteen kuukauteen äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakaudelta

Vuosiloman ansainnan rajoittaminen kuuteen kuukauteen äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakaudelta Asiantuntijalausunto perustuslakivaliokunnalle koskien hallituksen esitystä HE 145/2015 vp eduskunnalle laeiksi vuosilomalain, merimiesten vuosilomalain ja sairausvakuutuslain muuttamisesta Yleistä Hallituksen

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkatilastoissa selvitetään sekä tehdyn työajan että ei-tehdyn työajan ansioita. Tehdyn työajan ansioista muodostetaan kaksi tilastokäsitettä:

Lisätiedot

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 ALKUSANAT Tähän liitteeseen on koottu Kaupan työehtosopimuksen, luottamusmiessopimuksen, yhteistoimintasopimuksen soveltamisohjeiden

Lisätiedot

VUOSILOMALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula

VUOSILOMALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula VUOSILOMALAKI Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 20167 www.dlapiper.com 2015 0 Vuosiloma Keskeisiä käsitteitä lomavuosi kalenterivuosi, jonka vuosilomasta on kysymys lomanmääräytymisvuosi 1.4.-31.3.

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015 Hallituksen ja valiokunnan jäsenten palkkiot ja muut taloudelliset etuudet Periaatteet ja päätöksentekojärjestys Aspo Oyj:n varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen ja

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN 17.3.2016 sivu 1 Petri Verronen, Olli Rauhamaa, Mari Vasarainen VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA 1.4.2016 LUKIEN Vuosilomalaki muuttuu 1.4.2016 lukien. Muutokset koskevat vuosiloman ansaintaa tiettyjen perhevapaiden

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus

Vuosilomakustannuskorvaus Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle 2018 1 Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä.

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä. RAVINTOLAMUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuksen soveltamisala Tällä työehtosopimuksella määrätään vähimmäispalkat ja työehdot ohjelmatoimistoihin ja ravintoloihin työsuhteessa

Lisätiedot

1. TAULUKKOPALKKOJEN KOROTUKSET TYÖNTEKIJÄSOPIMUKSISSA 1.12.2014 2. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU

1. TAULUKKOPALKKOJEN KOROTUKSET TYÖNTEKIJÄSOPIMUKSISSA 1.12.2014 2. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU 7.11.2014 sivu 1 Mikko Hanni 1. Taulukkopalkkojen korotukset 1.12.2014 2. Loppuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 3. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 4. Vuosilomien ja vuosityöajanlyhennyspäivien

Lisätiedot

Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012.

Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012. Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012. 104 Vuosiloman pituus 1 mom. Vuosiloman pituus määräytyy 102 :ssä tarkoitettujen täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärän sekä vuosisidonnaiseen

Lisätiedot

Vuosilomalain muutos

Vuosilomalain muutos Vuosilomalain muutos 1.4.2019 luottamusmiesten koulutus 21.-22.3.2019 Hotelli Ava Vuosiloman ansainta Perustuu vuosilomalaissa määriteltyihin täysiin lomanmääräytymiskuukausiin Lomaa kertyy työsuhteen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA

TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA Rakennusalan ylemmän toimihenkilön TYÖEHDOT Ylemmät Toimihenkilöt YTN Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA Rakennusalan ylemmän toimihenkilön TYÖEHDOT Oppaan kokosivat: Petteri Kivelä, lakimies, YTN

Lisätiedot

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Verohallinto sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry., Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ- PALVELUALAN

KIINTEISTÖ- PALVELUALAN KIINTEISTÖ- PALVELUALAN työntekijöitä koskeva työehtosopimus 1.12.2013 31.1.2017 KIINTEISTÖPALVELUALAN työntekijöitä koskeva työehtosopimus 1.12.2013 31.1.2017 Sisältö I YLEISET MÄÄRÄYKSET... 7 1 Soveltamisala...7

Lisätiedot

HE 36/1998 vp PERUSTELUT

HE 36/1998 vp PERUSTELUT HE 36/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdot~taan merimiesten vuosilomalakia muutettavaksi vuosilomalain

Lisätiedot

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti:

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti: KIRJE 1.11.2007 Tiedekunnille, erillisille laitoksille ja hallintovirastolle VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010 Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt saavuttivat 13.10.2007

Lisätiedot

TYÖAIKAPANKKI Kuntasektorin ammattiosastojen puheenjohtajien ja luottamusmiesten neuvottelupäivät Kevät 2012

TYÖAIKAPANKKI Kuntasektorin ammattiosastojen puheenjohtajien ja luottamusmiesten neuvottelupäivät Kevät 2012 TYÖAIKAPANKKI Kuntasektorin ammattiosastojen puheenjohtajien ja luottamusmiesten neuvottelupäivät Kevät 2012 Neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja Tehy ry Vuosityöaikasopimus Paikallinen sopimus, jonka mukaan

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan. vuosilomaopas 2014

Yksityisen sosiaalipalvelualan. vuosilomaopas 2014 Yksityisen sosiaalipalvelualan vuosilomaopas 2014 Sisällys Yksityisen sosiaalipalvelu-alan vuosilomaopas 2014... 1 Yksityisen sosiaalipalvelualan vuosilomaopas... 3 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Vuosiloman

Lisätiedot

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN YKSITYISMETSÄTALOUDEN TYÖNANTAJAT JÄSENKIRJE 5/T/2008 puh. (09) 684 4380 19.03.2008 Jakelu: Jäsentyönantajat 1(2) METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN Metsäalan työehtosopimukseen tulee

Lisätiedot

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Osio F Liite 13 Kansanopisto Palkka ja työaika OSIO F LIITE 13 KANSANOPISTO I VIRAN/TOIMENHALTIJOIDEN PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin tehtäväkohtainen palkka Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka

Lisätiedot

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN Sopimus on voimassa 7.6.2010 30.4.2011 MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

Lisätiedot

Jäsenkirje T7/2007 Liite 2. Vuonna 2008 toteutetaan keskitetysti sovitut palkantarkistukset ja yleiskorotus.

Jäsenkirje T7/2007 Liite 2. Vuonna 2008 toteutetaan keskitetysti sovitut palkantarkistukset ja yleiskorotus. ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJAN SOVELTAMISOHJEET Palkantarkistukset ja järjestelyerät Vuosi 2007 Yleiskorotus 1.10.2007 lukien Lokakuun alusta korotetaan työntekijän henkilökohtaista peruspalkkaa tai siihen rinnastettavaa

Lisätiedot

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Terveydenhoitajana työelämään Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Työsi pääehdoista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksilla Työ- ja virkaehtosopimukset tehdään sopimusaloittain

Lisätiedot