Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen."

Transkriptio

1 Sulje ikkuna Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Näin täytät sähköisen hakemuksen Hakemuksen täyttäminen etenee vaiheittain sivu kerrallaan ja pääset seuraavalle sivulle Jatkapainikkeella. Voit palata edellisille sivuille valitsemalla vasemmasta reunasta sen sivun otsikon, johon haluat palata ja muuttaa antamiasi tietoja. Älä käytä selaimen Edellinen- tai Back toimintoja tai takaisin nuoli -painiketta. Tyhjennä-painike poistaa kyseisellä sivulla annetut tiedot. Keskeytä-painikkeella voit keskeyttää hakemuksen täyttämisen. Voit tallentaa hakemuksesi keskeneräisenä ja jatkaa täyttämistä myöhemmin. Keskeneräisenä tallentamasi tiedot säilyvät kuukauden. Hakemisen vaiheet Asuminen Jos asut tai työskentelet ulkomailla tai olet asunut tai työskennellyt ulkomailla viimeisen kolmen vuoden aikana, ilmoita missä maassa ja milloin. Hoitotukea maksetaan yleensä vain Suomessa asuvalle henkilölle. Jos olet muuttanut Suomeen ulkomailta, hoitotuki voidaan myöntää yleensä vasta, kun olet asunut Suomessa 3 vuotta. Jos olet asunut toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, vakuutuskaudet näissä maissa voidaan huomioida 3 vuoden aikaa laskettaessa. Hoitotukea voidaan maksaa ulkomaille yleensä vain tilapäisen, alle vuoden kestävän oleskelun ajalta. Tietyissä tilanteissa voit kuitenkin saada tukea yli vuoden kestävään oleskeluun EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä. Eläkkeet Eläkettä saavan hoitotukea voi saada täytettyään 16 vuotta. Sen saaminen edellyttää, että asut Suomessa ja saat joko Suomesta tai ulkomailta vanhuuseläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä tai työeläkkeenä työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea täyteen työkyvyttömyyteen perustuvaa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, liikennevakuutuksen, sotilasvammalain tai sotilastapaturmalain mukaista jatkuvaa eläkettä tai korvausta maahanmuuttajan erityistukea tai tai ulkomailta vastaavia etuuksia. Jos et saa yllä mainittua eläkettä tai korvausta, voit saada 16 vuotta täyttäneen vammaistukea. Voit esimerkiksi saada vammaistukea, jos saat pelkästään osatyökyvyttömyyseläkettä tai osa-aikaeläkettä. Korvaukset muualta Jos saat ulkomailta hoitotukea vastaavaa etuutta, ilmoita etuuden maksaja ja määrä.

2 Jos sinulle maksetaan sairauden tai vamman perusteella korvausta jostakin vakuutusyhtiöstä Suomesta tai ulkomailta, ilmoita mitä korvausta saat ja sen maksaja ja määrä. Jos saat saman sairauden tai vamman takia tapaturma- tai liikennevakuutusjärjestelmästä maksettavaa hoitotukea tai haittalisää tai hoitotukea vastaavaa etuutta ulkomailta, se voidaan vähentää hoitotuesta. Sairaudet tai vammat Kerro omin sanoin, mitkä sairaudet ja vammat vaikeuttavat arkipäivääsi. Hoitotuen myöntäminen edellyttää aina, että toimintakykysi on sairauden tai vamman johdosta heikentynyt yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan. Vuoden määräaikaa arvioitaessa otetaan huomioon sekä tuleva että jo kulunut aika. Toimintakyvyn heikentymisen alkamisajankohtaa arvioidessa vertailukohtana voi pitää esimerkiksi omaa suoriutumista aikaisemmin. Hakemuksen liitteeksi tarvitsemme C-lääkärinlausunnon. Lääkärin B-lausuntokin on riittävä, jos siinä on hoitotuen ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot. Ilman ajankohtaista tietoa terveydentilastasi ja sen vaikutuksista toimintakykyysi emme voi selvittää oikeuttasi hoitotukeen. Liikkuminen ja apuvälineet Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa liikkumisessa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa näkemisessä, kuulemisessa tai puhumisessa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Peseytyminen ja pukeutuminen Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa pukeutumisessa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisessa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Muistaminen ja sairauden hoito Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa asioiden muistamisessa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa sairauden hoidossa ja siihen liittyvissä toimenpiteissä, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset.

3 Kodinhoito ja asiointi Jos tarvitset apua tai ohjausta ja valvontaa kodinhoidossa ja asioinnissa, kerro omin sanoin millaista apua tai ohjausta ja valvontaa tarvitset. Asioinnilla kodin ulkopuolella tarkoitetaan mm. kauppa- ja pankkiasioiden hoitamista, apteekissa asiointia ja lääkärissäkäyntejä. Avun saaminen Jos et asu kotona, ilmoita missä asut (esim. tuettu asuminen, palvelutalo, vanhainkoti). Voit ilmoittaa yksikön nimen ja osoitteen. Valitse kaikki tahot, joilta saat apua. Jos ilmoitat, että sinulla käy siivooja, merkitse kuinka monta kertaa kuukaudessa siivoja käy. sinulla käy kauppapalvelu, merkitse kuinka monta kertaa kuukaudessa se käy. sinulla käy ateriapalvelu, merkitse kuinka monta kertaa viikossa se käy. saat muuta apua, ilmoita mitä apua saat. Kerro omin sanoin mistä alkaen olet apua saanut. Hoito- ja kuntoutustoimet Jos ilmoitat, että käyt sairauden tai vamman takia lääkärin määräämässä hoidossa tai kuntoutuksessa eikä se ole Kelan myöntämää kuntoutusta, ilmoita mitä hoitoa ja kuntoutusta saat. Kelan järjestämän kuntoutuksen tietoja ei tarvitse ilmoittaa, koska Kelalla on näitä kuntoutuksia koskevat tiedot. Sairaudesta ja vammasta aiheutuvat kustannukset Sairaudesta tai vammasta aiheutuvat kustannukset voivat vaikuttaa hoitotuen määrään. Kustannuksina voidaan hyväksyä vain sellaisia kustannuksia, jotka liittyvät toimintakykysi heikentymistä aiheuttavaan sairauteen tai vammaan. Kustannusten tulee lisäksi olla tarpeellisia, ylimääräisiä ja jatkuvia. Kustannukset voidaan hyväksyä vain siltä osin kuin vastaat niistä itse. Sinun ei tarvitse ilmoittaa kustannuksia Kelan korvaamista lääkkeistä, sairaanhoitoon tai kuntoutukseen tehdyistä matkoista, joista olet saanut Kela-korvauksen tai yksityislääkärikäynneistä, joista olet saanut Kela-korvauksen. Saamme tiedon näistä kustannuksista Kelan tiedostoista. Kustannusten määrä arvioidaan hakemuksessa ja sen liitteissä esitettyjen tietojen pohjalta huomioiden Kelan omat korvaustiedot, esim. lääke- ja matkakorvaukset ja korvaukset yksityislääkärikäynneistä. Hoitotuen suuruus määräytyy sen perusteella, kuinka paljon sairaudesta tai vammasta aiheutuu, avun tai ohjauksen ja valvonnan tarvetta taikka erityiskustannuksia.

4 Palvelumaksut Ilmoita kustannus euroina kuukaudessa enintään kahden desimaalin tarkkuudella (esimerkiksi 200,50 e/kk). Lääkärikäynnit ja matkat Ilmoita kustannus euroina vuodessa enintään kahden desimaalin tarkkuudella (esimerkiksi 1200,50 e/v). Lääkärin määräämät lääkkeet ja hoidot Ilmoita kustannus euroina vuodessa enintään kahden desimaalin tarkkuudella (esimerkiksi 1200,50 e/v). Muut kustannukset Jos ilmoitat, että sinulle aiheutuu sairaudesta tai vammasta muita kustannuksia, ilmoita mahdollisimman tarkasti mitä kustannuksia ja kuinka paljon vuodessa. Jos ilmoitat kustannuksia erityisruokavaliosta, toimita Kelaan selvitys erityisruokavalion tarpeellisuudesta, esim. ravitsemusterapeutin lausunto. Jos ilmoitat kustannuksia siivouspalvelusta, toimita Kelaan kopio siivouspalvelusopimuksesta tai vastaava selvitys, josta käy ilmi palvelun hinta ja määrä. Tilinumero Anna tilinumero, jonne haluat hoitotuen maksettavan tai tarkista mahdollinen aikaisemmasta hakemuksesta tuotu tilinumero. Voit muuttaa tilinumeron kirjoittamalla uuden tilinumeron vanhan päälle. Kela käyttää etuuksien maksuissa tilinumeron kansainvälistä esitystapaa (IBAN) ja pankkitunnistetta (BIC). IBAN-tilinumero eroaa kansallisesta tilinumeron esitystavasta siten, että sen alussa on FI-tunnuksesta ja kahdesta numerosta muodostuva pankkikohtainen osa. Tämän jälkeen on varsinainen yksittäisen tilin tilinumero. Tilinumero voi olla hakemuksen Tilinumero-kentässä valmiina pohjatietona. Jos tilinumero on näytöllä valmiina etkä halua muuttaa tilinumeroa, voit jatkaa eteenpäin Jatka-painikkeella. Jos tilinumeroa ei ole näytöllä valmiina tai haluat muuttaa tilinumeroa, ilmoita tilinumero IBAN-muodossa, jolloin tilinumeron alkuun tulee FI-tunnus ja kaksi numeroa ennen varsinaista kansallista tilinumeroa. IBAN -tilinumerossa ei ole väliviivoja. IBAN-tilinumeron löydät esim. tiliotteeltasi tai verkkopankkitiedoista. Pankkitunnistetta (BIC) ei tarvitse ilmoittaa, vaan se muodostuu automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella. Jos asut ulkomailla ja haluat, että hoitotuki maksetaan ulkomaan pankkitilillesi valitse Ilmoitan ulkomaisen pankin tilinumeron, jolloin saat uuden näytön tarkempien tietojen antamista varten. Lisätietoa Ulkomaan pankkiyhteys Hoitotuki maksetaan suomalaiseen rahalaitokseen, mutta se voidaan välittää sieltä edelleen ulkomaan pankkiin Ilmoita ulkomaisen pankin tilinumero (IBAN) ja pankkitunniste (BIC). IBAN on pankkitilisi numero kansainvälisenä koodina. BIC on pankkisi kansainvälinen koodi. Molemmat tiedot näkyvät mm. tiliotteellasi.

5 Jos haluat maksun maahan, jossa IBAN ja BIC eivät ole käytössä, ilmoita pankista tarkemmat tiedot (ainakin tilinumero ja SWIFT-koodi tai tilinumero ja pankin nimi ja valtio). Yhteystiedot Voit antaa puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten. Hakemuksen teossa avustaneen henkilön tiedot voi ilmoittaa mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten. Yhteenveto Yhteenveto on hakemus, jonka lähetät Kelaan. Tarkista yhteenvedon tiedot ja vakuuta antamasi tiedot oikeiksi. Ilmoita, jos antamasi tiedot muuttuvat. Jos haluat korjata antamiasi tietoja, valitse vasemmasta reunasta sen sivun otsikko, jolle haluat palata. Korjattuasi tiedot etene Jatka-painikkeella yhteenvetoon. Lähetä hakemus valitsemalla Hyväksy ja Lähetä-painike. Hakemusta ei voi perua. Kun olet valinnut Hyväksy ja Lähetä-painikkeen, jää odottamaan vahvistusta. Älä klikkaa hiirellä tai tee uusia valintoja. Saat Kelalta saapumisvahvistuksen siitä, että hakemuksesi lähetys on onnistunut. Muista lopettaa tunnistettu yhteys sivun yläosassa olevalla Kirjaudu ulos -valinnalla. Tietoturva Palvelussa olet suojatussa yhteydessä. Poistu palvelusta aina Kirjaudu ulos -valinnalla, jotta yhteys katkeaa eikä tietoja saa enää esiin ilman uutta tunnistautumista. Jos käytät palvelua yleisessä käytössä olevalta päätteeltä, tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje käyttämäsi selain, kun olet lopettanut sovelluksen käytön. Tietojen käyttäminen Kela voi käyttää tämän etuusasian ratkaisemiseksi saatuja tietoja myös muussa etuusasiassa, jos tiedot on lain mukaan otettava siinä huomioon. Samoin muuta etuutta varten saatuja tietoja voidaan käyttää ratkaistaessa tätä etuutta. Päivitetty Tulosta Sivun alkuun

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Sulje ikkuna Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Näin täytät sähköisen hakemuksen

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Ä itiysavustuksen hakeminen

Ä itiysavustuksen hakeminen Ä itiysavustuksen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Äitiysavustusta

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Liitteitä ei voi toistaiseksi lähettää

Lisätiedot

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Sisällys Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje... 1 Yleisohjeet...

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen ilmoitus

Lastenhoidon tuen ilmoitus Lastenhoidon tuen ilmoitus Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistus-sivulla,

Lisätiedot

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen.

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen hakeminen

Lastenhoidon tuen hakeminen Lastenhoidon tuen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa

Lisätiedot

Ohjeita käyttäjälle. Näin täytät hakemuksen verkkoasiointipalvelussa

Ohjeita käyttäjälle. Näin täytät hakemuksen verkkoasiointipalvelussa Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

OHJE SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN OHJE SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN OHJEITA TOIMEENTULOTUEN HAKEMISEEN Täyttämällä hakemuksen huolellisesti ja toimittamalla kaikki tarvittavat liitteet kerralla sähköisen hakemuksen liitteenä nopeutat

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Sivu 1/9 Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työ-ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi. Näin täytät sähköisen työttömyysetuushakemuksen

Lisätiedot

Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016. Vammaisetuudet. Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä

Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016. Vammaisetuudet. Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Satakielikeskustelufoorumi 24.5.2016 Vammaisetuudet Elina Kontio, suunnittelija Kelan etuuspalvelujen lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä 1 Vammaisetuuslainmuutos 1.6.2015 Lainmuutoksessa erityiskustannusten

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUS

VAMMAISPALVELUHAKEMUS 1 VAMMAISPALVELUHAKEMUS Hakijan henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Osoite Ammatti Puhelinnumero Haettavat palvelut (Huomioi, että hakemus täytetään vain niiden palveluiden osalta, joita haetaan)

Lisätiedot

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus

Vammaisetuudet. Alle 16-vuotiaan vammaistuki 16 vuotta täyttäneen vammaistuki Eläkettä saavan hoitotuki Ruokavaliokorvaus Vammaisetuudet Vammaisetuuksien tarkoituksena on tukea vammaisten tai pitkäaikaisesti sairaiden selviytymistä jokapäiväisessä elämässä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vammaisetuuksia ovat: Alle 16-vuotiaan

Lisätiedot

Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje

Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään käyttämällä Jatka-painiketta. Tyhjennä-painikkeella voit poistaa kyseiselle näytölle

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry

Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila. Kelan Vammaistuet. Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 1 Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Kelan Vammaistuet Noora Huuskone Projekti, Invalidi ry 14.12.2016 2 Sisällys 1 Alle 16 vuotiaiden vammaistuki... 3 1.1 Tuen määrä... 3 2 Yli 16 vuotiaiden vammaistuki...

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sivu 1/6 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

Täyttöohjeet. Valitse näytöltä etuus, jota haet. Anna lisäksi tieto siitä, miltä ajalta etuutta haet.

Täyttöohjeet. Valitse näytöltä etuus, jota haet. Anna lisäksi tieto siitä, miltä ajalta etuutta haet. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Liitteitä ei voi lähettää sähköisesti.

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään Jatka-painikkeella. Tyhjennä-painike poistaa kyseiselle näytölle annetut tiedot.

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Sisällysluettelo Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Osoitetiedot Hakuaika Maksutiedot Ruokakunta Asuntotiedot Asumismenot vuokra-asunnossa ja osaomistusasunnossa

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje Toimeentulotuen sähköinen asiointi palvelun käyttöohje Palvelua voi käyttää selaimilla: Internet Explorer 9 tai uudempi Firefox 3.5 tai uudempi Opera 10.5 tai uudempi Chrome ja Safari uusimmat versiot

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille 1(6) Lappeenrannan kaupunki Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille Tulosta tämä ohje itsellesi. Täytä vakuutustodistus tämän ohjeen avulla. Internet-osoite:

Lisätiedot

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu

KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu KELAN HOITOTUKI mihin se on tarkoitettu Kristiina Aaltonen 9.11.2005 Kelan vammaisetuudet lapsen hoitotuki vammaistuki eläkkeensaajien hoitotuki ruokavaliokorvaus (keliakia) Perustuvat eri aikoina säädettyihin

Lisätiedot

Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen

Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen Kassanhallintapalveluun tehtävät muutokset johtuvat siitä, että Suomessa toimivat pankkiryhmät siirtyvät Yhtenäinen euromaksualueeseen eli SEPAan. SEPAn tavoitteena

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Versio 19.5.2016 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Väliaikaisen tallennuskansion käyttö Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Kun skannaat kuvia, dioja, asiakirjoja jne. sekä digitoit LP-levyjä tai C-kasetteja, sinulla on mahdollisuus tallentaa

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely TUUSNIEMEN KUNTA 1 (5), 71200 TUUSNIEMI Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely Hoidettavan henkilötiedot Nimi Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Lähiomainen, nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015 Kela Terveysosasto Lainmuutoksen tavoitteet Vammaisetuuksien määräytymisperusteiden selkeyttäminen Etuuksien kohdentumisen oikeudenmukaisuus kasvaa Etuuksien hakeminen

Lisätiedot

1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta

1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖINEN HAKU 1. Lomakkeet löytyvät asiointiportaalista osoitteesta http://asiointi.hel.fi Etusivulta valitaan Yritys- ja yhdistyspalvelut -> avustukset. 1 Valikosta valitaan lomake

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (21) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku

Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista. Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Korvausten hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista Hakemusten käsittely Kelassa Muutoksenhaku Takaisinperintä Regressi Mari Haavisto 4.4.20 Korvauksen hakeminen Suomessa syntyneistä sairaanhoitokustannuksista

Lisätiedot

Hyrrä-verkkopalvelu Ohjelmatiedotuskiertue talvi 2015

Hyrrä-verkkopalvelu Ohjelmatiedotuskiertue talvi 2015 Hyrrä-verkkopalvelu Ohjelmatiedotuskiertue talvi 2015 Mari Puro Hyrrä on uusi maaseudun tukien verkkopalvelu. Hyrrä opastaa hakijan tukiprosessin alusta loppuun - aina tukihakemuksesta siihen asti, kunnes

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE

VAMMAISPALVELUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE VAMMAISPALVELUHAKEMUS Vammaispalvelut Viranomainen täyttää Hakemus saapunut / / Vireillepano / / Selvitys / / Vireillepano / / Selvitys / / VAMMAISPALVELUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Täytä hakemuksen kaikki kohdat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 113/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle varhennettua vanhuuseläkettä ja osa-aikaeläkettä koskevien säännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä varhennettua

Lisätiedot

SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014

SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014 Sivu 1 / 6 SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014 Kirjoittakaa vastauksenne selvästi sille varattuun tilaan tai merkitkää x teihin sopivaan vastausvaihtoehtoon Hakijan koko nimi: Syntymäaika ja sosiaaliturvatunnus:

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA / TEHTÄVÄILMOITUKSET JOTTA SEURA SAA AINA VÄLITTÖMÄSTI TIEDON: Uudesta rekisteröinnistä (hyväksyminen / aktivointi) Rekisteröinnin uudistamisesta

Lisätiedot

Ulkomailla syntyneiden sairaanhoitokustannusten korvaaminen

Ulkomailla syntyneiden sairaanhoitokustannusten korvaaminen Ulkomailla syntyneiden sairaanhoitokustannusten korvaaminen Vakuutusyhtiöiltapäivä 12.5.2015 Reetta Kyyrö Terveysosasto Kv-sairaanhoitotiimi Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset 1. Äkillinen sairastuminen

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka:

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka: KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN Palvelusuunnitelma 1 (5) Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelma on asiakkaan tai asiakkaan ja hänen edustajansa kanssa yhteistyössä tehty yhteenveto hänen elämänsä tämänhetkisestä

Lisätiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus Ammatti Osoite Postinumero Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot Hakijan kotitaloudessa asuvien

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Hakuohje Nuorten perhekursseille

Hakuohje Nuorten perhekursseille 1(5) Hakuohje Nuorten perhekursseille Norio-keskus järjestää koko perheelle suunnattuja sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit järjestetään Helsingissä Norio-keskuksen tiloissa, jossa osallistujat asuvat

Lisätiedot

31.7.2013. Toimittajan yrityksen kaupparekisteriin merkitty virallinen nimi.

31.7.2013. Toimittajan yrityksen kaupparekisteriin merkitty virallinen nimi. Valtiokonttori Ohje 1 (5) Verkkolaskutusportaalin käyttöohje toimittajille Kenttien selitteet (pakolliset kentät ovat merkitty *-merkillä) REKISTERÖITYMINEN TOIMITTAJATIEDOT Y-tunnus * Toimittajan yrityksen

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (19) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2020 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Rahastonhoitaja MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 3.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla, sähköisesti tai

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin valtakirjan luominen päämiehen ulkomaiselle edustajalle

Sähköisen asioinnin valtakirjan luominen päämiehen ulkomaiselle edustajalle Sähköisen asioinnin valtakirjan luominen päämiehen ulkomaiselle edustajalle Tämän ohjeen avulla voit luoda sähköisen asioinnin valtakirjan asiakkaasi (jatkossa päämies) puolesta, kun päämiehen edustaja

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> If Login ja vahinkolomake

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> If Login ja vahinkolomake Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> If Login ja vahinkolomake Työtapaturman ilmoittaminen If Login Sisältö Työtapaturmalomake If Loginissa s. 3-5 Vahinkolomakkeen täyttäminen Esimies s. 6-14 Henkilöstöhallinto

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Yksilövastuinen hoitotyö. opas omahoitajille

Yksilövastuinen hoitotyö. opas omahoitajille Yksilövastuinen hoitotyö opas omahoitajille JOHDANTO... 3 YKSILÖVASTUINEN HOITOTYÖ... 4 OMAHOITAJUUS... 5 TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN... 6 OMAHOITAJAN TEHTÄVÄT... 7 HOITO-JA PALVELUSUUNNITELMA... 9 HOITOTUKI...

Lisätiedot

Sotilasavustuksen sähköisen hakemisen täyttöohje

Sotilasavustuksen sähköisen hakemisen täyttöohje Sotilasavustuksen sähköisen hakemisen täyttöohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään Jatka-painikkeella. Tyhjennä-painike poistaa kyseiselle näytölle annetut tiedot.

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 Osoite ja omat tiedot https://lacris.ulapland.fi/admin Järjestelmään kirjaudutaan Haka-tunnistautumisella ja lippu-nappuloista

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen

Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen Päihde- ja mielenterveyskuntoutus Palvelumaksu Ateriat ta huomioitavaa Palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh. (09) 350 75 30 Päivystys: atsoft@atsoft.fi Fax (09) 351 55 32 0400 316 088 Viime hetken tiedot

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

Laki. kansaneläkelain muuttamisesta Laki kansaneläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kansaneläkelain (568/2007) 105, ja muutetaan 6, 10 ja 11, 12 :n 1 momentti, 15 :n 4 momentti, 22 :n 3 ja 4 momentti, 23, 33 :n

Lisätiedot

Eläkettä saavan hoitotuki

Eläkettä saavan hoitotuki Eläkettä saavan hoitotuki 01.01.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Hyvä hallinto... 1 1.2 Tavoite... 2 1.3 Oikeus ja edellytykset... 2 1.3.1 Eläkkeet ja korvaukset... 2 1.3.1.1 Työeläke... 4 1.3.1.2

Lisätiedot

HAKEMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISESTA PALVELUSTA

HAKEMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISESTA PALVELUSTA HAKEMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISESTA PALVELUSTA Hakemus saapui: Viranomainen /toimintayksikkö Vaasan kaupunki Vammaispalvelu PL 241, Vöyrinkatu 46 65100 VAASA P. 06 325 1111/ vaihde Henkilötiedot Sukunimi

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (10) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 TOIMINTA-AVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN Kela/Työeläkejärjestelmä Toukokuu 2008 ET/VE PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN Miten tukea haetaan? Voitte hakea pitkäaikaistyöttömien eläketukea ja samoin edellytyksin myönnettävää

Lisätiedot

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018 Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu työnantajille Työnantaja voi täyttää ja lähettää työterveyshuollon korvaushakemuksen

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen Näin ilmoitat työnantajakohtaisen tilinumeron asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset) Ohje työnantajakohtaisen

Lisätiedot

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä?

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä? HAMINAN KAUPUNKI Ikäihmisten palvelut Kotihoitokeskus Pikkuympyräkatu 3 49400 HAMINA P. 0400 801 831 KULJETUSPALVELUHAKEMUS Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Saap.pv Dnro HAKIJA Sukunimi ja etunimet

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Ohje PhotoPortaalin käytöstä

Ohje PhotoPortaalin käytöstä Ohje PhotoPortaalin käytöstä Yleistä sisällöstä 1. Käyttäjän sisäänkirjautuminen / rekisteröityminen Jos olet kirjautunut aikaisemmin Finland Circuit, Obsession of Light, This is Life, tai johonkin muuhun

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Asteri Kirjanpito Dos rakentamispalvelun alv Vuosipäivitys 12.4.2011

Asteri Kirjanpito Dos rakentamispalvelun alv Vuosipäivitys 12.4.2011 Asteri Kirjanpito Dos rakentamispalvelun alv Vuosipäivitys 12.4.2011 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh. (09) 350 75 30 Päivystys: atsoft@atsoft.fi Fax (09) 350 75 321 0400 316 088 Viime hetken tiedot

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5)

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5) 1(5) Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely Hoidettavan henkilötiedot Nimi Lähiosoite Henkilötunnus Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Lähiomainen, nimi ja puhelinnumero Puoliso Tytär/Poika

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana. 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu. Vain niihin

Lisätiedot

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta

Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Sivu 1/6 Yrittäjän työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on lähinnä edellisen 48 kuukauden aikana työskennellyt

Lisätiedot

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg KV-kesäpäivät Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa Outi Äyräs-Blumberg 26.8.2016 Suomen eläkejärjestelmät Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK toimii lakisääteisenä

Lisätiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot

SOSIAALI- JA PERHEPALVELUT Palveluhakemus. HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet. Kotikunta. Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot HAKIJAN HENKILÖTIEDOT Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus Ammatti Osoite Postinumero Puhelinnumero Sähköpostiosoite Kotikunta Lähiomainen tai edunvalvoja, nimi- ja yhteystiedot Hakijan kotitaloudessa asuvien

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Hakijaa (hoidettavaa) koskevat tiedot Etu- ja sukunimi OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Saapunut (työntekijä täyttää) Henkilötunnus Puhelinnumero Osoite Perhesuhteet Naimaton Avoliitossa Avioliitossa Asumuserossa

Lisätiedot

Message Broadcasting. Käyttöympäristö. Message Broadcasting -laajennuksen asentaminen. Viestien luominen

Message Broadcasting. Käyttöympäristö. Message Broadcasting -laajennuksen asentaminen. Viestien luominen Message Broadcasting Message Broadcasting on EasyMP Monitor -sovelluksen laajennus. Järjestelmänvalvojat voivat lähettää tämän laajennuksen avulla viestejä ja ilmoituksia yhteen tai useampaan projektoriin

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja SISÄLLYSLUETTELO KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja 73 LAUSUNTO ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEISTA JA SOTE-UUDISTUKSESTA... 1 Pykälän liite: Liite 3: Lopen kunnan lausunto... 2 73, KVALT 30.11.2015 18:00

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Perustoimeentulotuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään Jatka-painikkeella. Tyhjennä-painike poistaa kyseiselle sivulle annetut tiedot.

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

Lääkkeiden velvoitevarastointi - uudistunut asetus

Lääkkeiden velvoitevarastointi - uudistunut asetus Lääkkeiden velvoitevarastointi - uudistunut asetus Päivi Nevalampi, tarkastaja Velvoitevarastointi keskustelutilaisuus 25.9.2015 Lupamenettelyt Alittaminen Korvaaminen = velvoitteen järjestäminen erityistapauksessa

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 74/2004 vp Sairausvakuutuslaki Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämä lakialoite on rinnakkaislakialoite hallituksen esitykselle HE 50/2004 vp. Lakialoitteessa ehdotan, että erityishoitorahan

Lisätiedot

Tämä tiedote koskee Fivaldi yrityksiä joissa käytössä Oma Säästöpankin tilinumero.

Tämä tiedote koskee Fivaldi yrityksiä joissa käytössä Oma Säästöpankin tilinumero. Tämä tiedote koskee Fivaldi yrityksiä joissa käytössä Oma Säästöpankin tilinumero. 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Fivaldi käyttäjän toimenpiteet... 3 2.1 Yrityksen perustiedot Pankkitiedot... 3 2.2 Laskujen

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUS

VAMMAISPALVELUHAKEMUS VAMMAISPALVELUHAKEMUS Hakijan henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Haettavat palvelut (täytetään vain niiden palvelujen osalta, joita haetaan) 1. Asuminen Asunnon muutostyöt, mitä

Lisätiedot