Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön"

Transkriptio

1

2 Ole hupparikansan puolella! Muistatko, miltä tuntuu olla nuori? Miltä tuntuu olla yhteiskunnan tärkeä jäsen, jota kannustetaan aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen? Miltä tuntuu olla yksi miljoonasta Suomessa asuvasta nuoresta, johon luotetaan, jolla on vaikutusmahdollisuuksia ja jonka varaan rakennetaan tulevaisuutta? Miltä tuntuu olla nuori, jonka on hyvä elää, kasvaa ja kehittyä? Miltä tuntuu, kun on mahdollisuus mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastamiseen ryhmissä, joissa vuorovaikutustaitosi ja elämänhallintasi vahvistuvat? Miltä tuntuu, kun sinulla on tukenasi nuorisotyötekijä, ohjaajia, tieto- ja neuvontapalveluita, nuorisoyhdistyksiä ja muita nuorten ryhmiä? Tämä aineisto on tehty sinulle Päättäjä tärkeän työsi tueksi, viisaiden ja tulevaisuuttamme rikastuttavien päätöksien saatteeksi. Aineiston kertomukset kuljettavat sinut löytöretkelle nuorisotyön aarrekartalle. Talous ei voi kasvaa eikä yhteiskunta menestyä, jos tulevaisuuden työntekijöille ja päättäjille ei anneta mahdollisuutta kehittyä fiksuiksi, toimiviksi ja yhteiskunnastaan sekä ympäristöstään kiinnostuneiksi aikuisiksi. Kun investoit nuorisotyöhön, investoit vuosikymmeniksi eteenpäin. Investoit paikalliseen elinvoimaan. Päättäjä, valinta on Sinun. Haluatko avata aarrearkun, joka pursuaa kultakimpaleita? Ole #HupparikansanPuolella Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: 1 Huolehdi, että nuorisotyölle on riittävä rahoitus valtion, oman kuntasi tai järjestösi budjetissa. Nuorisotyöstä leikkaaminen on lyhytnäköistä. Pienilläkin lisäpanostuksilla voidaan saada paljon aikaan. 2 Tutustu nuorisotyöhön ja siinä toimiviin aikuisiin ja nuoriin. Käy paikan päällä ja vaikutu. 3Varmista, että nuorilla on mahdollisuus tekemiseen, osallisuuteen ja kuulumiseen. Mahdollisuudet synnyttävät hienoja keksintöjä ja loistavaa toimintaa. Nuoret tarvitsevat tiloja ja tuekseen aikuisia.

3 Ulla-Riitta Moilasen, 49, läsnäolo on vaikuttanut monen tuhannen ja muutaman eri sukupolven nuoren elämään. Osa Ulliksen entisistä nuorista on ollut hänellä harjoittelussa ja lähtenyt oppiäitinsä jalanjäljille. Ole läsnä Ulliksen puhelin pirisee. Lähtisitkö pippuripihville? kysyy tuttu ääni. Ääni, jonka kanssa on koettu kovia, itketty ja naurettu. Ullis koputtelee puhelinta: tulikohan tämä nyt oikealle henkilölle. Kun nuori kutsuu syömään, ylioppilasjuhliinsa tai häihinsä, se on aina yhtä vaikuttavaa. Vaikka nuorista sanotaan, että he ovat sitä ja tätä, heistä lähtee ääntä ja he tekevät pahojaan, pohjimmiltaan he ovat sympaattisia ja haluavat elämältään hyvää, 26 vuotta Lahden nuorisotaloilla työskennellyt Ulla-Riitta Moilanen, eli Ullis, kertoo. Kun omat vanhempani kuolivat, sain aidointa tukea 16-vuotiailta pojilta, joita ohjasin. Jos tirahdin itkuun, he olivat aidosti läsnä. Nuo pienet hetket ovat olleet niitä parhaita. Siksi tätä työtä haluaa jatkaa, hän lisää.

4 silti 15 nuorta ahtautuu sinne pieneen keittiöön, jonne mahtuisi oikeasti viisi. Kotiin ei voi välttämättä kutsua koko porukkaa, mutta nuorisotaloilta löytyy aina joku kolo, missä voi kokoontua. Kunnan nuorisotyö on matalan kynnyksen toimintaa: ei tarvitse osata mitään tai liittyä mihinkään. Täällä saa olla oma itsensä ja etsiä omia vahvuuksiaan. Myös kahvinjuonnilla on tärkeä rooli nuorisotalojen toiminnassa. Kun nappulat juoksevat talolla hirveää kyytiä, isot löntystävät paikalle hitaasti. Ensimmäinen asia, mitä he kysyvät on: onko kahvia? Ei ole, mutta voit keittää. Ja nuori keittää. Kahvikupin äärellä sitten jutellaan ja käydään läpi viikon tapahtumat. Ullis on huolissaan siitä, mitä suoritusyhteiskuntamme nykyisin vaatii nuorilta niin kouluissa kuin harrastuksissakin, jopa enemmän kuin aikuisilta. Myös nuorten ja vanhempien yhteinen aika on vähentynyt. Parhaillaan Kärpäsen koulun koulunuorisotyöntekijänä työskentelevän Ulliksen mielestä tärkeämpää kuin tekeminen on tekemättä oleminen. Ennaltaehkäisevän piennuorisotyön ytimessä on läsnäolo, jonka mahdollistaa oikeanlainen kokoontumistila. Nuoret eivät häiriköi kadunkulmissa, jos heillä on paikkoja, joissa olla porukalla. Nuorisotaloilla on iso olohuone, mutta Mitään ei tapahdu, jos nuoria ei kuunnella. Jos aikuisia ja päättäjiä kiinnostaa, mitä on tulevaisuus, heidän tulisi olla aidosti läsnä tuleville hoitajilleen ja veronmaksajilleen. He voisivat mennä käymään siellä, missä nuoret ovat ja kysyä heiltä, mitä mieltä he ovat. Nuoria ei voi pitää tyhminä, kyllä he tajuavat ja ovat kiinnostuneita tulevaisuudestaan. Kravatin tilalle huppari, jos vaikka sitten olisimme helpommin lähestyttäviä, huppari päällä, nimi selkään kirjailtuna ja koulun käytävillä helposti luokse kutsuttavissa oleva Ullis kannustaa. Kuntien nuorisotyö Suomen kunnissa on lähes nuorisotilaa. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluja on 250 kunnassa. Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto on lähes jokaisessa kunnassa. Nuorten työpajoja on 263 kunnassa ja niissä käy vuosittain lähes alle 29-vuotiasta. Suomen kunnat tekevät nuorisopalvelutoiminnan lisäksi etsivää nuorisotyötä, jonka tavoitteena on tukea niitä nuoria, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai joilla ei ole suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Etsivää nuorisotyötä tekee Suomen kunnissa yli 350 työntekijää, jotka tavoittavat vuosittain koko maassa yli nuorta.

5 Sirkusteltassa meno on makeimmillaan. Yksi harjoittelee jongleerausta, toinen pitää teltan reunaan viritetystä kaiteesta kiinni ja koettaa ajaa yksipyöräisellä. Ovatko kaikki ilma-akrobatiaryhmäläiset tehneet trapetsilla papukaijan ja sormuksen? Johanna Kohonen, 23, tarkkailee riemukkaasti temppuilevia sirkusleiriläisiä, kertoo heille välillä vinkkejä ja toimii tarvittaessa tukipilarina. Ihmispyramidin tukipilari Sirkus kehittää monipuolisesti sekä fyysistä että teknistä osaamista. Sirkusta voi tehdä joko yksin, pareittain tai ryhmässä. Ryhmäharjoittelussa kehittyvät sosiaaliset taidot. Esimerkiksi ihmispyramidit kasvattavat luottamusta toisiin ihmisiin ja opettavat kontaktin ottamista. Sirkuskerhot ovat nousseet viime aikoina suureen suosioon. Yksi sirkustoiminnan mahdollistajista on kulttuurista toimintaa tuottava Suomen Nuorisoseurat, jonka keskeisimpiä harrastusaloja ovat tanssi, teatteri ja liikunta. Suomen yli 700 nuorisoseurassa toimii lähes harrastusryhmää ja viikoittain toimintaan osallistuu yli harrastajaa. Myös Johannan taival sirkusartistiksi ja -ohjaajaksi alkoi kymmenvuotiaana Ohkolan nuorisoseuran Sirkus Siriuksen yksipyöräsählyjoukkueesta. Jo 13-vuotiaana hän ohjasi ensimmäisiä sirkusryhmiään. Sirkusura oli sinetöity, kun hänelle selvisi, että Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa voi opiskella sirkus-ammattilaiseksi. Pienissä kylissä ei ole yhtä paljon harrastusmahdollisuuksia kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä se on iso juttu, kun nuorisoseura järjestää toimintaa. Ohkolan Sirkus Siriuksen tunneille tulee oppilaita aina Mäntsälän sivukyliltä ja Järvenpään seudulta asti. Nuorisoseuralle tulee myös esiintymispyyntöjä. Esiintyminen on tärkeä osa sirkusta. Johanna Kohosen päälaji sirkuksessa on tasapainoilutikkaat. Nuorisoseurat järjestävät vuoden aikana tapahtumaa ympäri Suomen ja niissä on yhteensä osallistujaa. Sirkusalan ammattilaisena, esiintyjänä ja sirkusopettajana Johanna on ymmärtänyt, miten tärkeää nuoriseurojen toiminta ja sen tukeminen on. Harrastuksesta tuli hänelle ammatti. Nuorisoseuroissa on paljon yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä. On hienoa, että pystymme antamaan harrastusmahdollisuuksia myös niille, joilla ei ole paljon rahaa, Ohkolan lisäksi myös Pornaisten Pohjoisen ja Mallusjoen nuorisoseuroissa sirkusta opettava Johanna kertoo. Johannan sirkuskerhoissa nuoret ovat tärkeitä tiedonlähteitä. Heiltä kysytään vuosittain palautetta ja mielipiteitä toiminnan kehittämiseen. Näin nuorisoseurat voivat välittää tietoa kentältä ylöspäin päättäjille saakka. Päättäjät eivät mitenkään voi tietää kaikkea. Täällä saa käydä myös tutustumassa, hän vinkkaa.

6 Yrittäjäksi kymmenkesäisenä Valtteri Uotila, 15, astui yrittäjän polulle kymmenvuotiaana. Silloin hän teki isänsä kavereille nettisivuja ja fanisivuja. Ensimmäisen yrityksensä UotteriDesignin hän perusti 4H-yhdistyksen avustuksella 13-vuotiaana. UotteriDesign tuottaa muun muassa internetsivuja, yleisilmeitä, mainoksia, logoja ja valokuvauspalveluita. 4H:ssa on kokopäiväinen työntekijä auttamassa ja tukemassa nuoria yrityksien perustamisessa. Hyvin on mennyt, vaikka koulu on vähän tiellä, syksyllä Tampereelle ilmaisutaiteen lukioon suuntaava Valtteri virnistää. 4H-yritys tarjoaa vuotiaille nuorille mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä ohjatusti omassa tahdissaan. Yrityksen myynnin tulee olla euroa vuodessa ja toiminnan on oltava hyvän maun mukaista. Uotteri- Designin perustamiseen Valtteri sai apua 4H:lta, mutta yritys toimii virallisella toiminimellä. Vuonna H-yrityksiä oli lähes 450, joissa yrittäjiä oli yli 700. Osa yrityksistä on perustettu kaveriporukalla ja osa yksin. 4H-yritysten yhteinen myynti oli lähes euroa. Yhdistysten kautta työllistyi alle 29-vuotiasta nuorta ja palkkoja nuorille maksettiin 3,3 miljoonaa euroa. Yrittäjyyden lisäksi 4H houkutteli Valtterin myös muihin hommiin. Kaksi kesää on kulunut Seinäjoen liepeillä Ylistarossa sijaitsevassa 4H-elämysmaailmassa kioskinpitäjänä. Lisäksi hän on vetänyt leikki-, askartelu-, kokkaus- ja urheiluaktiviteetteja sisältäviä kerhoja alakouluikäisille lapsille. Elämysmaailmassa Valtteri on oppinut asiakaspalvelutaitoja ja kerhonohjaajana lasten kanssa olemista. vanhalla alakoulullaan opettamalla lapsille medianlukutaitoa ja nettietikettiä. Rehtori oli sitä mieltä, että voisin alkaa pitää koululla mediakasvatusta vakituisesti. Valtterin mielestä 4H-yhdistyksestä on sisältöä kaikenikäisten elämään. Harrastuksen voi aloittaa 6-vuotiaana liittymällä 4H-kerhoon. Kerhotoiminnan jälkeen yli 13-vuotiaalla nuorella on mahdollisuus kehittää omia vahvuuksiaan 4H-työelämäkursseilla tai 4H-yrittäjänä. Nuoret voivat työllistyä joko 4H-yhdistykseen tai yhdistyksen välittämiin töihin. Vanhukset ja aikuiset voivat tilata 4H-yrittäjän tai 4H-työelämäkurssin käyneen nuoren avuksi esimerkiksi leikkaamaan nurmikkoa, hoitamaan koiraa, siivoamaan tai käymään kaupassa. Ainoastaan pieni prosentti nuorista tekee tyhmyyksiä, meissä on paljon potentiaalia. Tuntuu hyvältä, kun meihin luotetaan. Meillä voi oikeasti olla jotain viisasta sanottavaa ja uusia ideoita, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan tai miksei koko 4H:n toimitusjohtajuudesta haaveileva Valtteri toteaa. Vuonna 2014 valtio jakaa nuorisotyömäärärahoja 74,5 miljoonaa euroa. Budjettivaroja niistä on 21,4 miljoonaa euroa ja Veikkauksen tuottoa 53,1 miljoonaa euroa. Työelämään tutustumisen (TET) Valtteri hoiti

7 Valtteri Uotila on viettänyt kaksi kesää Ylistarossa 4H-elämysmaailmassa kioskia ja eläimiä hoitaen sekä asiakaspalvelua opetellen. Kuinka paljon hupparikansa saa taloudellista tukea? Valtionosuutta kunnat saavat laskennallisesti 15 euroa jokaista alle 29-vuotiasta asukastaan kohti. Valtionosuus kattaa kuntien nuorisotoimien käyttökustannuksista noin 4,1 prosenttia. Kunnat käyttävät nuorisotyöhön yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nuorisotyön rahoitus on noin 0,14 prosenttia valtion koko budjetista.

8 Sä oot osa tätä kansaa Wali Avent on innoissaan. On vuosi 2012, ja Pohjoismainen yhteistyöministeri Alexander Stubb on kutsunut koolle pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuutta pohtivan nuorten työryhmän. Walille kutsu tuli Savonlinnan Setlementtinuorten kautta. Se oli luksusta. Siellä tapasi paljon erilaisista taustoista tulevia nuoria. Oli hienoa, että meitä kuunneltiin myös politiikkaan liittyvissä asioissa, 25-vuotias Wali muistelee. Walista päättäjien kannattaisi vastaisuudessakin hyödyntää nuorisoryhmissä kehiteltyjä tuoreita aivoituksia. Luomme uusia ideoita keskustelujen ja tutkimusten pohjalta, ne eivät ole vain yhden ihmisen päähänpistoja. Afganistanilainen Wali muutti Savonlinnaan vuonna Sopeutuminen uuteen maahan alkoi, kun hän pääsi viettämään aikaansa kodin lähellä sijaitsevassa Setlementtiliiton nuorisokerhossa. Hän kokeili aasialaiselle uusia lajeja luistelusta hiihtoon ja keilaukseen, sai paljon ystäviä ja oppi uuden kielen. Myös jalkapallo tuli kuvioihin. Suomessa ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia, ja sinut hyväksytään sellaisena kuin olet. Työpaikoissani on ollut huippu huomata, että ajatellaan: Hei, sä oot osa tätä kansaa! Täällä yritetään parantaa nuorten elämää, tarjotaan harrastusmahdollisuuksia, tukea, tsemppiä ja turvallisuutta. Mieluisa harrastus setlementissä muuttui vuosien saatossa opiskelu- ja työpaikaksi. Parhaillaan Wali on töissä Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -ohjelman tuella Linnalan Nuorten monikulttuurisella nuorisotilalla ja opiskelee oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Wali Aventin haaveena on päästä erotuomariksi Veikkausliigaan. Setlementtinuorten monikulttuurisuustyön tavoitteena on tukea Savonlinnan seudulla asuvien uussuomalaisten kotiutumista. Järjestö tarjoaa muun muassa suomen kielen koulutusta, kurssitoimintaa, tutustumiskäyntejä ja tapahtumia. Vieraita kulttuureja tehdään tutuiksi valtaväestölle. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa puolestaan maahanmuuttajien työllistymistä edistäviä ohjaus- ja neuvontapalveluita. Työyhteisöjä, viranomaisia ja palveluntuottajia ohjataan maahanmuuttajien kohtaamisessa. Nuoriso-ohjaajan lisäksi Wali on työskennellyt muun muassa dj:nä, järjestyksenvalvojana, äänitarkkailijana elokuvateatterissa ja persian tulkkina poliisille. Kansainvälisyys on tärkeä juttu. Kunnioitan sitä, miten setlementti arvostaa minua maahanmuuttajana ja tarjoaa turvallisen paikan harrastaa ja tehdä töitä. Ohjaajana jaan hyvää esimerkkiä eteenpäin muille.

9 päälle Haastamme sinut toimimaan ja näyttämään, että pidät nuoria tärkeänä ja nuorisotyötä merkittävänä. Hupparikansan puolella olevat ajattelevat, että nuorisotyö tarvitsee riittävät resurssit niin valtion, kuntien kuin järjestöjenkin budjetissa. Hupparikansan puolella olevat päättäjät tekevät viisaita päätöksiä nuorten ja nuorisotyön hyväksi. Ota itsestäsi selfie huppari päällä ja jaa kuva Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Liitä mukaan #HupparikansanPuolella. Haasta samalla tuttavasi hupparikansan puolelle ja liity Facebookissa Hupparikansan haasteeseen. Lähde Nuorisotyön viikolla torstaina töihin pikkutakin sijaan rennosti hupparissa. Näytä, että olet #HupparikansanPuolella! Ota selvää, mitä kaikkea nuorisotoimintaa kotiseudullasi järjestetään. Mene paikan päälle tutustumaan toimintaan. Kysy samalla nuorten mielipiteitä eri asioista.

10 Vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa Maija Ojala, 34, ei aluksi ajatellut tekevänsä vapaaehtoistyötä nuorten hyväksi. Hän oli liittynyt kolmekymppisenä partioon, sillä jo lapsuusajoista asti kutkutellut retkeilyharrastus kutsui yhä polulleen. Maijalla ei ole vielä omia lapsia, joten hän halusi myös oppia lasten ja nuorten kanssa olemista. Elämyksien mahdollistaminen nuorille on ykkösmotivaationi, mutta sain lisäpotkua, kun huomasin tekeväni arvokasta vapaaehtoistyötä. Maijan mielestä nuorisotyö on kuin turvaverkko. Elämä ei aina mene niin ruusuisesti. On hyvä, kun nuorilla on eri-ikäisiä ihmisiä, joiden puoleen voi kääntyä. Kenenkään ei tarvitse olla enempää kuin on, vaan jokainen riittää omana itsenään. Partion tavoitteena on kasvattaa nuorista yhteiskunnan toimintaan osallistuvia aktiivisia kansalaisia. Maija uskoo, että nuorisotyöllä saadaan myös rahallisia säästöjä, jos sen avulla voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi mielenterveyspalveluiden tai perhekotien tarvetta. Nuoret ovat paljon fiksumpia kuin saattaa ajatella. Yllätyn usein itsekin: Wau, hehän osaavat tehdä tämän itse. Jos nuoriin ei luoteta, miksi he haluaisivat myöhemmin ottaa vastuuta? Tämä on sitä syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Tampereen Lokit -lippukunnan sudenpentulauma on Lempäälän Pajaniemen metsässä viettämästä viimeistä yhteistä retkeään ennen siirtymistään seuraavan ikäluokan partiolaisiksi. Partiolaistyttö juoksee ryhmänjohtajien Maijan ja Johannan luokse. Hän haluaa tehdä ongen. Pian koko ryhmä on metsässä etsimässä tarvikkeita onkiinsa. He istuvat järven rannalla, onkivat, nauttivat kesästä yhdessä. Kalaa ei saada, mutta ei se tainnut olla se juttukaan. Siinä hetkessä yhdistyi hyvin partion elementit: hienon toiminnan mahdollistaminen, ongelmanratkaisukyky, mistä saadaan onki tehtyä, luonto ja vuorovaikutus. Kun lapsiin ja nuoriin luottaa, ja heille antaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään, he osaavatkin kaikkea. Hupparikansan puolella olevat Partion vapaaehtoiset käyttävät vuodessa yli kolme miljoonaa tuntia partioharrastuksen mahdollistamiseen. 4H:ssa vapaaehtoisia on noin Nuorisoseuroissa tehdään vuosittain yli talkootyötuntia. Kuntien nuorisotoimissa on yli työntekijää. Setlementtiliikkeen palveluksessa on runsaat ammattilaista.

11 Maija Ojalan aikaa menee nuorisotyöhön viikoittain noin kolme tuntia. Leipätyökseen hän on historian tutkijana Tampereen yliopistolla. Mitä hupparikansa Lahden nuorisotalotoiminnassa paistetaan vuosittain noin 250 pitsaa, leivotaan lähes 700 mokkapalaa, tehdään lähes sählymaalia ja lauletaan yli Singstar-kappaletta. 4H-yrittäjät myyvät muun muassa kuppikakkuja, kierrätysmateriaaleista valmistettuja lastenvaatteita, farkkurotseja, käsintehtyjä luonnonmukaisia saippuoita, pihatöitä, siivouspalveluita, ilmakuvaamista, koirakummiutta, pelisuunnittelua ja paljon muuta. tekee? Viikon aikana Sirkus Siriuksen tunneilla tehdään kuperkeikkaa, kärrynpyörää ja 600 volttia. Tampereen Lokit -partiolippukunta järjestää vuosittain kesä- ja talvileirin sekä muita retkiä. Lisäksi he osallistuvat partiotaitokilpailuihin sekä kansainvälisille suurleireille. Linnalan Nuoret -setlementtinuorisoyhdistyksen kerhoissa harjoitellaan muun muassa kuntonyrkkeilyn alkeita ja dynaamista tanssia sekä tuetaan nuorten sosiaalista elämää. Savonlinnan setlementtinuorilla on parhaillaan käynnissä hanke, jonka tehtävänä on viedä ala-asteille tietoa romanikulttuurista.

12 Näytä, ettäolet HupparikansanPuolella Nuorisotyö on tukea, ohjausta ja palveluita, jotka nuori itse valitsee, hyväksyy ja kokee omakseen. Nuorisotyö rakentaa vertaisryhmiä ja kasvuyhteisöjä, tarjoaa toimintaa ja mahdollisuuksia. Nuoret ovat mukana ideoimassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa. Nuorisotyö rakentaa mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-aikaan. Nuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä, jolla on suuria vaikutuksia niin yksittäiseen nuoreen, nuorten ryhmään kuin yhteiskuntaankin. Nuorisotyö on huomaamattominta silloin, kun ongelmia torjuva ja ehkäisevä vaikutus on suurin. Satsaaminen ennaltaehkäisevään työhön tuo tulevaisuudessa merkittäviä säästöjä. Nuorisotyö vahvistaa kunnan ja koko Suomen elinvoimaa. Nuorisotyön viikon ja #HupparikansanPuolella-haasteen toteuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry, joka on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Kampanjaa ovat olleet valmistelemassa Suomen 4H-liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Setlementtiliitto, Kuntaliitto ja kaupunkimaisten kuntien nuorisotyön Kanuuna-verkosto sekä SEK Public. Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Asemapäällikönkatu 1, Helsinki Julkaisija: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Toimitus: Pauliina Toivanen / Onnenrumpu Oy Kuvat, grafiikka & taitto: Jaana Moilanen / Onnenrumpu Oy ISBN: Paino: SP-Paino 2014

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Kansalaisen vaikuttamisopas

Kansalaisen vaikuttamisopas Kansalaisen vaikuttamisopas 6 2012 Oma ääni kuuluviin! Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Me Itse ry Kuva Hanna Rajakangas Mihin asioihin sinä haluat vaikuttaa? Tämän lehden teemana on vaikuttaminen. Vaikuttaa

Lisätiedot

Voimaa moninaisuudesta. Sukupuolisensitiivinen työ palkittiin Setlementtiliike Ruotsissa Yhteisöllistä asumista ja korttelikulttuuria

Voimaa moninaisuudesta. Sukupuolisensitiivinen työ palkittiin Setlementtiliike Ruotsissa Yhteisöllistä asumista ja korttelikulttuuria Setlementti 4 2 0 1 4 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Voimaa moninaisuudesta Sukupuolisensitiivinen työ palkittiin Setlementtiliike Ruotsissa Yhteisöllistä asumista

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Pekka Haavisto Kalliola uudistuu Hyvinvointi murroksessa

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Pekka Haavisto Kalliola uudistuu Hyvinvointi murroksessa Setlementti 2 2 0 1 5 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Yhteiskunnallinen yrittäjyys Pekka Haavisto Kalliola uudistuu Hyvinvointi murroksessa s i s Ä l T ö 2 2 0 1 5 04

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Uusia avauksia kansalaistoimintaan

Uusia avauksia kansalaistoimintaan Setlementti 2 2 0 1 4 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Uusia avauksia kansalaistoimintaan Kansalaisjärjestöt muutoksessa Aluesuunnittelua kehittämiskävelyllä Setlementtiliikkeen

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella.

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella. YRITYS Ohjaajan opas 4H-Yrityksen Ohjaajan opas on tarkoitettu 4H-Yrityksien ohjaajille. Opas auttaa tutustumaan nuoren 4H-Yritykseen ja saamaan vinkkejä ja ohjeita nuoren ohjaamiseen liittyviin asioihin.

Lisätiedot

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 6/2011 CP-LEHTI Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:6 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus

Lisätiedot

LAPSEMME. Peruskoulun täytyy uudistua. Tunne valtaa fanit. Vertaisryhmiä erolapsille. Tottuneesti tabletilla. Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata

LAPSEMME. Peruskoulun täytyy uudistua. Tunne valtaa fanit. Vertaisryhmiä erolapsille. Tottuneesti tabletilla. Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata LAPSEMME Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 2/2014 Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata Tunne valtaa fanit Terhokerho yhdistää sukupolvet Vertaisryhmiä erolapsille Tottuneesti tabletilla Peruskoulun

Lisätiedot

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 3/2012 LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Yhdessä ekaluokalle Äidit kohtaavat netissä Kuuluuko nuorten ääni? Pääkirjoitus 14.9.2012 Kuka perheiden puolesta puhuu,

Lisätiedot

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry Kädessäsi on Parasta Osallisuutta -julkaisu, jonka sivuille on kerätty tarinoita ja kuvauksia erilaisista keskisuomalaisista toimintaympäristöistä, joissa toteutetaan esimerkillisesti lasten ja nuorten

Lisätiedot

4H-nuorisotyö 2014-2016 TEKOJA JA TEKIJÖITÄ. Suomen 4H-liitto Edustajakokous 26.4.2013

4H-nuorisotyö 2014-2016 TEKOJA JA TEKIJÖITÄ. Suomen 4H-liitto Edustajakokous 26.4.2013 4H-nuorisotyö 2014-2016 TEKOJA JA TEKIJÖITÄ 4 H Suomen 4H-liitto Edustajakokous 26.4.2013 Yhteinen tekemisen tahto 4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Lisätiedot

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA Toimitus: Tarja Sovijärvi ja Eeva-Liisa Tilkanen Taitto: Heidi Friman Kuvat: Yritystalojen arkistot TARINOITA OMAN KOKOISISTA HAASTEISTA Olet juuri avannut Ketään ei

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen 25 Lasten ja nuorten terveyden edistämisen saralla tehdään paljon hienoa työtä. Nämä opit pitää levittää kaikkien käyttöön. Parannuksiin ei

Lisätiedot

SULATETUT SYDÄMET. » Aikuisten järjestelyt ovat usein syvältä s.14. Ulos kerhohuoneista 8. Talous takaisin tolpilleen 10. ray:n avustustoiminnan

SULATETUT SYDÄMET. » Aikuisten järjestelyt ovat usein syvältä s.14. Ulos kerhohuoneista 8. Talous takaisin tolpilleen 10. ray:n avustustoiminnan ray:n avustustoiminnan asiakaslehti Ulos kerhohuoneista 8 Talous takaisin tolpilleen 10 4 2011 SULATETUT SYDÄMET» Aikuisten järjestelyt ovat usein syvältä s.14 HYVÄN TEKIJÄ Sijaisperheistä on huutava pula.

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

LASTENSUOJELU. Tyytyväinen Meeri Tanner: Sain huostaan otetut lapseni takaisin. UUDISTUVA 1/2015 UUSI LEHTI. Sinulle ammattilainen

LASTENSUOJELU. Tyytyväinen Meeri Tanner: Sain huostaan otetut lapseni takaisin. UUDISTUVA 1/2015 UUSI LEHTI. Sinulle ammattilainen UUDISTUVA LASTENSUOJELU 1/2015 Tyytyväinen Meeri Tanner: Sain huostaan otetut lapseni takaisin. UUSI LEHTI Sinulle ammattilainen Vaikuttavuus ylös, kustannukset alas - sivu 6 SOTE - sählingistä voimaa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

14 Opetusta. 7 Jokaisesta. 4 Oppisopimuksella. Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8. koneasentajaksi.

14 Opetusta. 7 Jokaisesta. 4 Oppisopimuksella. Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8. koneasentajaksi. vengi KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN ASIAKASLEHTI 2/2010 Av-viestinnän ammattilainen hallitsee monta mediaa s. 8 4 Oppisopimuksella koneasentajaksi 7 Jokaisesta löytyy yrittäjä 14 Opetusta virtuaalisesti Salpauksen

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen. Vanhuus rokkaa Turku Helsinki Kuopio Lahti Jyväskylä Tampere

-liike on ihmisen muotoinen. Vanhuus rokkaa Turku Helsinki Kuopio Lahti Jyväskylä Tampere -liike on ihmisen muotoinen Vanhuus rokkaa Turku Helsinki Kuopio Lahti Jyväskylä Tampere 1 2013 1 13 Setlementtiliitto 3 4 8 11 14 15 18 20 23 26 28 [ pääkirjoitus ] Elämää kannattelevat voimat yhteen

Lisätiedot

Laetitia vaikuttui» Tanssista löytyy yhteinen fiilis. s.18

Laetitia vaikuttui» Tanssista löytyy yhteinen fiilis. s.18 RAY:N AVUSTUSTOIMINNAN LEHTI KADUN ÄÄNEN TUNTIJA 8 ELOISA KOLMAS IKÄ 22 4 2012 Laetitia vaikuttui» Tanssista löytyy yhteinen fiilis. s.18 Hyvän tekijä teksti jaakko liikanen kuva jaakko lukumaa Puhua ja

Lisätiedot

1. 2011. Taide kuuluu kaikille Kulttuuriluotsit Vapaaehtoisen ääni. Teema: vapaaehtoistoiminta

1. 2011. Taide kuuluu kaikille Kulttuuriluotsit Vapaaehtoisen ääni. Teema: vapaaehtoistoiminta 1. 2011 Taide kuuluu kaikille Kulttuuriluotsit Vapaaehtoisen ääni Teema: vapaaehtoistoiminta Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 Kansanedustajat vapaaehtois - työtä kirittämässä 6 Taide kuuluu

Lisätiedot

AMMATTINA KULTTUURI MIKSI KULTTUURI- PALVELUJA TARVITAAN?

AMMATTINA KULTTUURI MIKSI KULTTUURI- PALVELUJA TARVITAAN? AMMATTINA KULTTUURI MIKSI KULTTUURI- PALVELUJA TARVITAAN? AMMATTINA KULTTUURI Ammattina kulttuuri Akavan Erityisalojen ammattijulkaisu 1/2011 Osa tämän julkaisun aineistosta on julkaistu aikaisemmin Akavan

Lisätiedot

Tässä numerossa teemana vapaaehtoistoiminta

Tässä numerossa teemana vapaaehtoistoiminta 1. 2009 Vapaaehtoistoiminta ja yhteiskunnan tehtävät Palvelutalo ja yhteisöllisyys Tässä numerossa teemana vapaaehtoistoiminta Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 Kanttia kaupunkiaisille 7 Vapun

Lisätiedot