Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön"

Transkriptio

1

2 Ole hupparikansan puolella! Muistatko, miltä tuntuu olla nuori? Miltä tuntuu olla yhteiskunnan tärkeä jäsen, jota kannustetaan aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen? Miltä tuntuu olla yksi miljoonasta Suomessa asuvasta nuoresta, johon luotetaan, jolla on vaikutusmahdollisuuksia ja jonka varaan rakennetaan tulevaisuutta? Miltä tuntuu olla nuori, jonka on hyvä elää, kasvaa ja kehittyä? Miltä tuntuu, kun on mahdollisuus mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastamiseen ryhmissä, joissa vuorovaikutustaitosi ja elämänhallintasi vahvistuvat? Miltä tuntuu, kun sinulla on tukenasi nuorisotyötekijä, ohjaajia, tieto- ja neuvontapalveluita, nuorisoyhdistyksiä ja muita nuorten ryhmiä? Tämä aineisto on tehty sinulle Päättäjä tärkeän työsi tueksi, viisaiden ja tulevaisuuttamme rikastuttavien päätöksien saatteeksi. Aineiston kertomukset kuljettavat sinut löytöretkelle nuorisotyön aarrekartalle. Talous ei voi kasvaa eikä yhteiskunta menestyä, jos tulevaisuuden työntekijöille ja päättäjille ei anneta mahdollisuutta kehittyä fiksuiksi, toimiviksi ja yhteiskunnastaan sekä ympäristöstään kiinnostuneiksi aikuisiksi. Kun investoit nuorisotyöhön, investoit vuosikymmeniksi eteenpäin. Investoit paikalliseen elinvoimaan. Päättäjä, valinta on Sinun. Haluatko avata aarrearkun, joka pursuaa kultakimpaleita? Ole #HupparikansanPuolella Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: 1 Huolehdi, että nuorisotyölle on riittävä rahoitus valtion, oman kuntasi tai järjestösi budjetissa. Nuorisotyöstä leikkaaminen on lyhytnäköistä. Pienilläkin lisäpanostuksilla voidaan saada paljon aikaan. 2 Tutustu nuorisotyöhön ja siinä toimiviin aikuisiin ja nuoriin. Käy paikan päällä ja vaikutu. 3Varmista, että nuorilla on mahdollisuus tekemiseen, osallisuuteen ja kuulumiseen. Mahdollisuudet synnyttävät hienoja keksintöjä ja loistavaa toimintaa. Nuoret tarvitsevat tiloja ja tuekseen aikuisia.

3 Ulla-Riitta Moilasen, 49, läsnäolo on vaikuttanut monen tuhannen ja muutaman eri sukupolven nuoren elämään. Osa Ulliksen entisistä nuorista on ollut hänellä harjoittelussa ja lähtenyt oppiäitinsä jalanjäljille. Ole läsnä Ulliksen puhelin pirisee. Lähtisitkö pippuripihville? kysyy tuttu ääni. Ääni, jonka kanssa on koettu kovia, itketty ja naurettu. Ullis koputtelee puhelinta: tulikohan tämä nyt oikealle henkilölle. Kun nuori kutsuu syömään, ylioppilasjuhliinsa tai häihinsä, se on aina yhtä vaikuttavaa. Vaikka nuorista sanotaan, että he ovat sitä ja tätä, heistä lähtee ääntä ja he tekevät pahojaan, pohjimmiltaan he ovat sympaattisia ja haluavat elämältään hyvää, 26 vuotta Lahden nuorisotaloilla työskennellyt Ulla-Riitta Moilanen, eli Ullis, kertoo. Kun omat vanhempani kuolivat, sain aidointa tukea 16-vuotiailta pojilta, joita ohjasin. Jos tirahdin itkuun, he olivat aidosti läsnä. Nuo pienet hetket ovat olleet niitä parhaita. Siksi tätä työtä haluaa jatkaa, hän lisää.

4 silti 15 nuorta ahtautuu sinne pieneen keittiöön, jonne mahtuisi oikeasti viisi. Kotiin ei voi välttämättä kutsua koko porukkaa, mutta nuorisotaloilta löytyy aina joku kolo, missä voi kokoontua. Kunnan nuorisotyö on matalan kynnyksen toimintaa: ei tarvitse osata mitään tai liittyä mihinkään. Täällä saa olla oma itsensä ja etsiä omia vahvuuksiaan. Myös kahvinjuonnilla on tärkeä rooli nuorisotalojen toiminnassa. Kun nappulat juoksevat talolla hirveää kyytiä, isot löntystävät paikalle hitaasti. Ensimmäinen asia, mitä he kysyvät on: onko kahvia? Ei ole, mutta voit keittää. Ja nuori keittää. Kahvikupin äärellä sitten jutellaan ja käydään läpi viikon tapahtumat. Ullis on huolissaan siitä, mitä suoritusyhteiskuntamme nykyisin vaatii nuorilta niin kouluissa kuin harrastuksissakin, jopa enemmän kuin aikuisilta. Myös nuorten ja vanhempien yhteinen aika on vähentynyt. Parhaillaan Kärpäsen koulun koulunuorisotyöntekijänä työskentelevän Ulliksen mielestä tärkeämpää kuin tekeminen on tekemättä oleminen. Ennaltaehkäisevän piennuorisotyön ytimessä on läsnäolo, jonka mahdollistaa oikeanlainen kokoontumistila. Nuoret eivät häiriköi kadunkulmissa, jos heillä on paikkoja, joissa olla porukalla. Nuorisotaloilla on iso olohuone, mutta Mitään ei tapahdu, jos nuoria ei kuunnella. Jos aikuisia ja päättäjiä kiinnostaa, mitä on tulevaisuus, heidän tulisi olla aidosti läsnä tuleville hoitajilleen ja veronmaksajilleen. He voisivat mennä käymään siellä, missä nuoret ovat ja kysyä heiltä, mitä mieltä he ovat. Nuoria ei voi pitää tyhminä, kyllä he tajuavat ja ovat kiinnostuneita tulevaisuudestaan. Kravatin tilalle huppari, jos vaikka sitten olisimme helpommin lähestyttäviä, huppari päällä, nimi selkään kirjailtuna ja koulun käytävillä helposti luokse kutsuttavissa oleva Ullis kannustaa. Kuntien nuorisotyö Suomen kunnissa on lähes nuorisotilaa. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluja on 250 kunnassa. Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto on lähes jokaisessa kunnassa. Nuorten työpajoja on 263 kunnassa ja niissä käy vuosittain lähes alle 29-vuotiasta. Suomen kunnat tekevät nuorisopalvelutoiminnan lisäksi etsivää nuorisotyötä, jonka tavoitteena on tukea niitä nuoria, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai joilla ei ole suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Etsivää nuorisotyötä tekee Suomen kunnissa yli 350 työntekijää, jotka tavoittavat vuosittain koko maassa yli nuorta.

5 Sirkusteltassa meno on makeimmillaan. Yksi harjoittelee jongleerausta, toinen pitää teltan reunaan viritetystä kaiteesta kiinni ja koettaa ajaa yksipyöräisellä. Ovatko kaikki ilma-akrobatiaryhmäläiset tehneet trapetsilla papukaijan ja sormuksen? Johanna Kohonen, 23, tarkkailee riemukkaasti temppuilevia sirkusleiriläisiä, kertoo heille välillä vinkkejä ja toimii tarvittaessa tukipilarina. Ihmispyramidin tukipilari Sirkus kehittää monipuolisesti sekä fyysistä että teknistä osaamista. Sirkusta voi tehdä joko yksin, pareittain tai ryhmässä. Ryhmäharjoittelussa kehittyvät sosiaaliset taidot. Esimerkiksi ihmispyramidit kasvattavat luottamusta toisiin ihmisiin ja opettavat kontaktin ottamista. Sirkuskerhot ovat nousseet viime aikoina suureen suosioon. Yksi sirkustoiminnan mahdollistajista on kulttuurista toimintaa tuottava Suomen Nuorisoseurat, jonka keskeisimpiä harrastusaloja ovat tanssi, teatteri ja liikunta. Suomen yli 700 nuorisoseurassa toimii lähes harrastusryhmää ja viikoittain toimintaan osallistuu yli harrastajaa. Myös Johannan taival sirkusartistiksi ja -ohjaajaksi alkoi kymmenvuotiaana Ohkolan nuorisoseuran Sirkus Siriuksen yksipyöräsählyjoukkueesta. Jo 13-vuotiaana hän ohjasi ensimmäisiä sirkusryhmiään. Sirkusura oli sinetöity, kun hänelle selvisi, että Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa voi opiskella sirkus-ammattilaiseksi. Pienissä kylissä ei ole yhtä paljon harrastusmahdollisuuksia kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä se on iso juttu, kun nuorisoseura järjestää toimintaa. Ohkolan Sirkus Siriuksen tunneille tulee oppilaita aina Mäntsälän sivukyliltä ja Järvenpään seudulta asti. Nuorisoseuralle tulee myös esiintymispyyntöjä. Esiintyminen on tärkeä osa sirkusta. Johanna Kohosen päälaji sirkuksessa on tasapainoilutikkaat. Nuorisoseurat järjestävät vuoden aikana tapahtumaa ympäri Suomen ja niissä on yhteensä osallistujaa. Sirkusalan ammattilaisena, esiintyjänä ja sirkusopettajana Johanna on ymmärtänyt, miten tärkeää nuoriseurojen toiminta ja sen tukeminen on. Harrastuksesta tuli hänelle ammatti. Nuorisoseuroissa on paljon yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä. On hienoa, että pystymme antamaan harrastusmahdollisuuksia myös niille, joilla ei ole paljon rahaa, Ohkolan lisäksi myös Pornaisten Pohjoisen ja Mallusjoen nuorisoseuroissa sirkusta opettava Johanna kertoo. Johannan sirkuskerhoissa nuoret ovat tärkeitä tiedonlähteitä. Heiltä kysytään vuosittain palautetta ja mielipiteitä toiminnan kehittämiseen. Näin nuorisoseurat voivat välittää tietoa kentältä ylöspäin päättäjille saakka. Päättäjät eivät mitenkään voi tietää kaikkea. Täällä saa käydä myös tutustumassa, hän vinkkaa.

6 Yrittäjäksi kymmenkesäisenä Valtteri Uotila, 15, astui yrittäjän polulle kymmenvuotiaana. Silloin hän teki isänsä kavereille nettisivuja ja fanisivuja. Ensimmäisen yrityksensä UotteriDesignin hän perusti 4H-yhdistyksen avustuksella 13-vuotiaana. UotteriDesign tuottaa muun muassa internetsivuja, yleisilmeitä, mainoksia, logoja ja valokuvauspalveluita. 4H:ssa on kokopäiväinen työntekijä auttamassa ja tukemassa nuoria yrityksien perustamisessa. Hyvin on mennyt, vaikka koulu on vähän tiellä, syksyllä Tampereelle ilmaisutaiteen lukioon suuntaava Valtteri virnistää. 4H-yritys tarjoaa vuotiaille nuorille mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä ohjatusti omassa tahdissaan. Yrityksen myynnin tulee olla euroa vuodessa ja toiminnan on oltava hyvän maun mukaista. Uotteri- Designin perustamiseen Valtteri sai apua 4H:lta, mutta yritys toimii virallisella toiminimellä. Vuonna H-yrityksiä oli lähes 450, joissa yrittäjiä oli yli 700. Osa yrityksistä on perustettu kaveriporukalla ja osa yksin. 4H-yritysten yhteinen myynti oli lähes euroa. Yhdistysten kautta työllistyi alle 29-vuotiasta nuorta ja palkkoja nuorille maksettiin 3,3 miljoonaa euroa. Yrittäjyyden lisäksi 4H houkutteli Valtterin myös muihin hommiin. Kaksi kesää on kulunut Seinäjoen liepeillä Ylistarossa sijaitsevassa 4H-elämysmaailmassa kioskinpitäjänä. Lisäksi hän on vetänyt leikki-, askartelu-, kokkaus- ja urheiluaktiviteetteja sisältäviä kerhoja alakouluikäisille lapsille. Elämysmaailmassa Valtteri on oppinut asiakaspalvelutaitoja ja kerhonohjaajana lasten kanssa olemista. vanhalla alakoulullaan opettamalla lapsille medianlukutaitoa ja nettietikettiä. Rehtori oli sitä mieltä, että voisin alkaa pitää koululla mediakasvatusta vakituisesti. Valtterin mielestä 4H-yhdistyksestä on sisältöä kaikenikäisten elämään. Harrastuksen voi aloittaa 6-vuotiaana liittymällä 4H-kerhoon. Kerhotoiminnan jälkeen yli 13-vuotiaalla nuorella on mahdollisuus kehittää omia vahvuuksiaan 4H-työelämäkursseilla tai 4H-yrittäjänä. Nuoret voivat työllistyä joko 4H-yhdistykseen tai yhdistyksen välittämiin töihin. Vanhukset ja aikuiset voivat tilata 4H-yrittäjän tai 4H-työelämäkurssin käyneen nuoren avuksi esimerkiksi leikkaamaan nurmikkoa, hoitamaan koiraa, siivoamaan tai käymään kaupassa. Ainoastaan pieni prosentti nuorista tekee tyhmyyksiä, meissä on paljon potentiaalia. Tuntuu hyvältä, kun meihin luotetaan. Meillä voi oikeasti olla jotain viisasta sanottavaa ja uusia ideoita, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan tai miksei koko 4H:n toimitusjohtajuudesta haaveileva Valtteri toteaa. Vuonna 2014 valtio jakaa nuorisotyömäärärahoja 74,5 miljoonaa euroa. Budjettivaroja niistä on 21,4 miljoonaa euroa ja Veikkauksen tuottoa 53,1 miljoonaa euroa. Työelämään tutustumisen (TET) Valtteri hoiti

7 Valtteri Uotila on viettänyt kaksi kesää Ylistarossa 4H-elämysmaailmassa kioskia ja eläimiä hoitaen sekä asiakaspalvelua opetellen. Kuinka paljon hupparikansa saa taloudellista tukea? Valtionosuutta kunnat saavat laskennallisesti 15 euroa jokaista alle 29-vuotiasta asukastaan kohti. Valtionosuus kattaa kuntien nuorisotoimien käyttökustannuksista noin 4,1 prosenttia. Kunnat käyttävät nuorisotyöhön yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nuorisotyön rahoitus on noin 0,14 prosenttia valtion koko budjetista.

8 Sä oot osa tätä kansaa Wali Avent on innoissaan. On vuosi 2012, ja Pohjoismainen yhteistyöministeri Alexander Stubb on kutsunut koolle pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuutta pohtivan nuorten työryhmän. Walille kutsu tuli Savonlinnan Setlementtinuorten kautta. Se oli luksusta. Siellä tapasi paljon erilaisista taustoista tulevia nuoria. Oli hienoa, että meitä kuunneltiin myös politiikkaan liittyvissä asioissa, 25-vuotias Wali muistelee. Walista päättäjien kannattaisi vastaisuudessakin hyödyntää nuorisoryhmissä kehiteltyjä tuoreita aivoituksia. Luomme uusia ideoita keskustelujen ja tutkimusten pohjalta, ne eivät ole vain yhden ihmisen päähänpistoja. Afganistanilainen Wali muutti Savonlinnaan vuonna Sopeutuminen uuteen maahan alkoi, kun hän pääsi viettämään aikaansa kodin lähellä sijaitsevassa Setlementtiliiton nuorisokerhossa. Hän kokeili aasialaiselle uusia lajeja luistelusta hiihtoon ja keilaukseen, sai paljon ystäviä ja oppi uuden kielen. Myös jalkapallo tuli kuvioihin. Suomessa ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia, ja sinut hyväksytään sellaisena kuin olet. Työpaikoissani on ollut huippu huomata, että ajatellaan: Hei, sä oot osa tätä kansaa! Täällä yritetään parantaa nuorten elämää, tarjotaan harrastusmahdollisuuksia, tukea, tsemppiä ja turvallisuutta. Mieluisa harrastus setlementissä muuttui vuosien saatossa opiskelu- ja työpaikaksi. Parhaillaan Wali on töissä Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -ohjelman tuella Linnalan Nuorten monikulttuurisella nuorisotilalla ja opiskelee oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Wali Aventin haaveena on päästä erotuomariksi Veikkausliigaan. Setlementtinuorten monikulttuurisuustyön tavoitteena on tukea Savonlinnan seudulla asuvien uussuomalaisten kotiutumista. Järjestö tarjoaa muun muassa suomen kielen koulutusta, kurssitoimintaa, tutustumiskäyntejä ja tapahtumia. Vieraita kulttuureja tehdään tutuiksi valtaväestölle. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa puolestaan maahanmuuttajien työllistymistä edistäviä ohjaus- ja neuvontapalveluita. Työyhteisöjä, viranomaisia ja palveluntuottajia ohjataan maahanmuuttajien kohtaamisessa. Nuoriso-ohjaajan lisäksi Wali on työskennellyt muun muassa dj:nä, järjestyksenvalvojana, äänitarkkailijana elokuvateatterissa ja persian tulkkina poliisille. Kansainvälisyys on tärkeä juttu. Kunnioitan sitä, miten setlementti arvostaa minua maahanmuuttajana ja tarjoaa turvallisen paikan harrastaa ja tehdä töitä. Ohjaajana jaan hyvää esimerkkiä eteenpäin muille.

9 päälle Haastamme sinut toimimaan ja näyttämään, että pidät nuoria tärkeänä ja nuorisotyötä merkittävänä. Hupparikansan puolella olevat ajattelevat, että nuorisotyö tarvitsee riittävät resurssit niin valtion, kuntien kuin järjestöjenkin budjetissa. Hupparikansan puolella olevat päättäjät tekevät viisaita päätöksiä nuorten ja nuorisotyön hyväksi. Ota itsestäsi selfie huppari päällä ja jaa kuva Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Liitä mukaan #HupparikansanPuolella. Haasta samalla tuttavasi hupparikansan puolelle ja liity Facebookissa Hupparikansan haasteeseen. Lähde Nuorisotyön viikolla torstaina töihin pikkutakin sijaan rennosti hupparissa. Näytä, että olet #HupparikansanPuolella! Ota selvää, mitä kaikkea nuorisotoimintaa kotiseudullasi järjestetään. Mene paikan päälle tutustumaan toimintaan. Kysy samalla nuorten mielipiteitä eri asioista.

10 Vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa Maija Ojala, 34, ei aluksi ajatellut tekevänsä vapaaehtoistyötä nuorten hyväksi. Hän oli liittynyt kolmekymppisenä partioon, sillä jo lapsuusajoista asti kutkutellut retkeilyharrastus kutsui yhä polulleen. Maijalla ei ole vielä omia lapsia, joten hän halusi myös oppia lasten ja nuorten kanssa olemista. Elämyksien mahdollistaminen nuorille on ykkösmotivaationi, mutta sain lisäpotkua, kun huomasin tekeväni arvokasta vapaaehtoistyötä. Maijan mielestä nuorisotyö on kuin turvaverkko. Elämä ei aina mene niin ruusuisesti. On hyvä, kun nuorilla on eri-ikäisiä ihmisiä, joiden puoleen voi kääntyä. Kenenkään ei tarvitse olla enempää kuin on, vaan jokainen riittää omana itsenään. Partion tavoitteena on kasvattaa nuorista yhteiskunnan toimintaan osallistuvia aktiivisia kansalaisia. Maija uskoo, että nuorisotyöllä saadaan myös rahallisia säästöjä, jos sen avulla voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi mielenterveyspalveluiden tai perhekotien tarvetta. Nuoret ovat paljon fiksumpia kuin saattaa ajatella. Yllätyn usein itsekin: Wau, hehän osaavat tehdä tämän itse. Jos nuoriin ei luoteta, miksi he haluaisivat myöhemmin ottaa vastuuta? Tämä on sitä syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Tampereen Lokit -lippukunnan sudenpentulauma on Lempäälän Pajaniemen metsässä viettämästä viimeistä yhteistä retkeään ennen siirtymistään seuraavan ikäluokan partiolaisiksi. Partiolaistyttö juoksee ryhmänjohtajien Maijan ja Johannan luokse. Hän haluaa tehdä ongen. Pian koko ryhmä on metsässä etsimässä tarvikkeita onkiinsa. He istuvat järven rannalla, onkivat, nauttivat kesästä yhdessä. Kalaa ei saada, mutta ei se tainnut olla se juttukaan. Siinä hetkessä yhdistyi hyvin partion elementit: hienon toiminnan mahdollistaminen, ongelmanratkaisukyky, mistä saadaan onki tehtyä, luonto ja vuorovaikutus. Kun lapsiin ja nuoriin luottaa, ja heille antaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään, he osaavatkin kaikkea. Hupparikansan puolella olevat Partion vapaaehtoiset käyttävät vuodessa yli kolme miljoonaa tuntia partioharrastuksen mahdollistamiseen. 4H:ssa vapaaehtoisia on noin Nuorisoseuroissa tehdään vuosittain yli talkootyötuntia. Kuntien nuorisotoimissa on yli työntekijää. Setlementtiliikkeen palveluksessa on runsaat ammattilaista.

11 Maija Ojalan aikaa menee nuorisotyöhön viikoittain noin kolme tuntia. Leipätyökseen hän on historian tutkijana Tampereen yliopistolla. Mitä hupparikansa Lahden nuorisotalotoiminnassa paistetaan vuosittain noin 250 pitsaa, leivotaan lähes 700 mokkapalaa, tehdään lähes sählymaalia ja lauletaan yli Singstar-kappaletta. 4H-yrittäjät myyvät muun muassa kuppikakkuja, kierrätysmateriaaleista valmistettuja lastenvaatteita, farkkurotseja, käsintehtyjä luonnonmukaisia saippuoita, pihatöitä, siivouspalveluita, ilmakuvaamista, koirakummiutta, pelisuunnittelua ja paljon muuta. tekee? Viikon aikana Sirkus Siriuksen tunneilla tehdään kuperkeikkaa, kärrynpyörää ja 600 volttia. Tampereen Lokit -partiolippukunta järjestää vuosittain kesä- ja talvileirin sekä muita retkiä. Lisäksi he osallistuvat partiotaitokilpailuihin sekä kansainvälisille suurleireille. Linnalan Nuoret -setlementtinuorisoyhdistyksen kerhoissa harjoitellaan muun muassa kuntonyrkkeilyn alkeita ja dynaamista tanssia sekä tuetaan nuorten sosiaalista elämää. Savonlinnan setlementtinuorilla on parhaillaan käynnissä hanke, jonka tehtävänä on viedä ala-asteille tietoa romanikulttuurista.

12 Näytä, ettäolet HupparikansanPuolella Nuorisotyö on tukea, ohjausta ja palveluita, jotka nuori itse valitsee, hyväksyy ja kokee omakseen. Nuorisotyö rakentaa vertaisryhmiä ja kasvuyhteisöjä, tarjoaa toimintaa ja mahdollisuuksia. Nuoret ovat mukana ideoimassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa. Nuorisotyö rakentaa mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-aikaan. Nuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä, jolla on suuria vaikutuksia niin yksittäiseen nuoreen, nuorten ryhmään kuin yhteiskuntaankin. Nuorisotyö on huomaamattominta silloin, kun ongelmia torjuva ja ehkäisevä vaikutus on suurin. Satsaaminen ennaltaehkäisevään työhön tuo tulevaisuudessa merkittäviä säästöjä. Nuorisotyö vahvistaa kunnan ja koko Suomen elinvoimaa. Nuorisotyön viikon ja #HupparikansanPuolella-haasteen toteuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry, joka on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Kampanjaa ovat olleet valmistelemassa Suomen 4H-liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Setlementtiliitto, Kuntaliitto ja kaupunkimaisten kuntien nuorisotyön Kanuuna-verkosto sekä SEK Public. Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Asemapäällikönkatu 1, Helsinki Julkaisija: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Toimitus: Pauliina Toivanen / Onnenrumpu Oy Kuvat, grafiikka & taitto: Jaana Moilanen / Onnenrumpu Oy ISBN: Paino: SP-Paino 2014

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA 13.1.2017 SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ MITÄ TEEMME TÄNÄÄN? Riskienhallinnan vaihe 3 seuranta ja raportointi Riskienhallinnan vaihe 2 operatiivinen

Lisätiedot

4H-yrittäjänä olet itsesi pomo. #YritäOpiTienaa #4HSuomi

4H-yrittäjänä olet itsesi pomo.  #YritäOpiTienaa #4HSuomi 4H-yrittäjänä olet itsesi pomo www.4h.fi/yritys #YritäOpiTienaa #4HSuomi 4H = Suomen suurin nuorisojärjestö 4H toimii maailman laajuisesti 2 Ampun 4H yhdistys toimii Lapinjärven, Myrskylän, Orimattilan

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia

Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia Tausta: Omassa ryhmässäni on opiskelijoita, joita on todella vaikea saada kouluun, töihin, työssäoppimaan tai ylipäärään

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1 Lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet kunnassa 27.11.06 Meiju Hiitola 1 Miksi lasten ja nuorten pitäisi saada vaikuttaa? Lasten ja nuorten erityistarpeet vaativat huomiomista Lapsilla ja nuorilla

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Raportti Tutkimusraportti 3.2.2010 23.3.2010 TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Tutkimusjohtaja Tutkija Suvi Kovero Mikko Kesä Innolink Research Oy Oy. 2009-2010 2010 Perustiedot

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Elämänlaatua ikäihmisille

Elämänlaatua ikäihmisille Elämänlaatua ikäihmisille kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut tukevat ikäihmisten elämänlaatua Kulttuuri on hyvin moninaista. Se kuuluu jokaisen arkeen. Tampereen kaupungin

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA Leena Haanpää Nuoret ja vaikuttaminen seminaari Rauma 24.1.2013 NUORET LUUPIN ALLA Hankkeen tavoitteet: -

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Miksi harrastaminen kannattaa. Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke

Miksi harrastaminen kannattaa. Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke Miksi harrastaminen kannattaa Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke 2013 2017 Tutkija, FT Anna Anttila HVA:N TAVOITTEET Saada tietoa vapaa-ajan vaikutuksista hyvinvointiin, oppimiseen ja jatkoopiskelusuunnitelmiin

Lisätiedot

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskysely 2017 Hei, vuosi sitten lähetin kouluusi kyselyn, mitä sinä ja muut oppilaat haluaisitte harrastaa koulussa iltapäivisin. Kyselyyn

Lisätiedot

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla 20.11.2015 Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla Suunnitelmissa lukio Roope Salmisen juonnoilla yli 500 nuorta kokoontui Pieksämäen veturitorille suunnittelemaan polkuja

Lisätiedot

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan Plan International Suomi/Terhi Joensuu 24.5.2016 Maahanmuuttajat Suomessa kokonaiskuva vuodesta 2015 1. oleskeluluvat Suomeen EU-kansalaisten rekisteröinnit

Lisätiedot

Rakenna kotikulmillesi Naapuruuspiiri. Soile Ataçocuğu & Kalevi Möttönen 2015

Rakenna kotikulmillesi Naapuruuspiiri. Soile Ataçocuğu & Kalevi Möttönen 2015 Rakenna kotikulmillesi Naapuruuspiiri Soile Ataçocuğu & Kalevi Möttönen 2015 Tämä on alueellinen mahdollisuus. Silmukka kerrallaan kutoen, paikalliset mahdollisuudet huomioiden alueellisten toimijoiden

Lisätiedot

Ohjaamot tukea koulutuksen ja työn poluilla Ohjaamot nuorisotakuuta toteuttamassa

Ohjaamot tukea koulutuksen ja työn poluilla Ohjaamot nuorisotakuuta toteuttamassa Ohjaamot tukea koulutuksen ja työn poluilla Ohjaamot nuorisotakuuta toteuttamassa Pasi Savonmäki, projektipäällikkö Kohtaamo-hanke Kymenlaakson ELO-ryhmä 18.10.2016 Ohjaamojen ja verkkopalvelujen kehittämisen

Lisätiedot

Lasten Parlamentti Varpaset

Lasten Parlamentti Varpaset Nuorisopalvelut Nuorisopalvelut tarjoaa nuorille ohjattua toimintaa, esiintymismahdollisuuksia, tietoa, neuvontaa ja henkilökohtaista tukea. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä nuorten kanssa.

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen 2 AJATUKSEN MURUSIA Tämä vihkonen on sinulle, joka haluat toimia vapaaehtoisena ja olla ihminen ihmiselle. Vihkosta voi käyttää myös työnohjausistunnoissa keskustelujen

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho

Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho Pois syrjästä hanke Säkylän kehittämisosio Sisällys 1 Mikä on Timantti -kerho?... 3 2 Tavoitteet... 3 3 Resurssit... 4 4 Kerhotoiminta...

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet 1.1.2015-30.6.2017 Minna Vaittinen Hyria koulutus Oy 22.11.2016 Mikä hyvinvointiklinikka-hanke on? Hyria koulutuksen

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta Osalliseksi omaan lähiyhteisöön 1.12.2015 Susanna Tero, Malike-toiminta Kun YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva sopimus saatetaan Suomessa voimaan. Sopimus laajentaa esteettömyyden ja saavutettavuuden

Lisätiedot

VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana. Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan?

VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana. Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan? VPK ja maahanmuuttajat Vieraalla maalla kaukana Miten kohdata vieraasta kulttuurista tulevan? Erilaisia maahanmuuttajia Työperäinen maahanmuutto sekundäärimaahanmuuttajat Pakolaiset Turvapaikanhakijat

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

Kumppanuushanke Verso

Kumppanuushanke Verso Näkökulmia Versoon Hankeikkuna 19.2.2013 Lapin yliopisto Kumppanuushanke Verso Rovaniemen kaupunki Rovalan Setlementti ry Euroopan Sosiaalirahasto, Suomen valtio, Rovaniemen kaupunki, Rovalan Setlementti

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue Ajankohtaista Georg Henrik Wrede Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue 02953 30345 georghenrik.wrede@minedu.fi Uudistuksesta kysytty ja ehdotettu 1. Tavoitteet (2 ) 2. Nuorten määritelmä (3 ) 3.

Lisätiedot

1 Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Niittylahti 2.2.2010. www.pkky.fi/pko. Suvi Mutanen Kati Lappalainen

1 Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Niittylahti 2.2.2010. www.pkky.fi/pko. Suvi Mutanen Kati Lappalainen 1 Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Niittylahti Kalake r.y / Seikkailukasvatuspäivät Mikkeli www.pkky.fi/pko p Suvi Mutanen Kati Lappalainen 2 Seikkailukasvatus työhyvinvointia tukemassa? Työpajan ohjelma

Lisätiedot

KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ. Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6.

KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ. Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6. KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6.2016 MITÄ Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) ja Suomen Kylätoiminta ry.

Lisätiedot

Luottamus sytyttää - oletko valmis?

Luottamus sytyttää - oletko valmis? 16.03.2016 Jyväskylä PESÄPUU RY Toivo syntyy tekemisestä, pienistä teoista, hiljaisten äänten kuulemisesta, teoista, jotka jättävät toivon jälkiä. Toivo on tie unelmien toteutumiseen. Luottamus sytyttää

Lisätiedot

Hyvä alku Länsirannikolla -hanke

Hyvä alku Länsirannikolla -hanke Hyvä alku Länsirannikolla -hanke 1.1.2016 31.8.2018 Hyvä alku Länsirannikolla kehittää alkuvaiheen palvelukokonaisuutta maahanmuuttajille Kohderyhmänä erityisesti ne kotoutujat, jotka jäävät nykyisten

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

Joroisten: 4H-yhdistys Toimintasuunnitelma toimintavuosi

Joroisten: 4H-yhdistys Toimintasuunnitelma toimintavuosi Joroisten: 4H-yhdistys Toimintasuunnitelma 2016 59. toimintavuosi 000088404048 Suomen 4H-liiton toimitusjohtajan tervehdys Suomessa tulevaisuususko on ollut koetuksella mm. vaatimattoman talouskehityksen,

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi 2.2.2016 Setlementti Louhela ry Oikeus hyvään elämään iästä ja toimintakyvystä riippumatta Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen

Lisätiedot

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio

Kumppanuuskyselyn tulokset. Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Kumppanuuskyselyn tulokset Harri Taponen, Tuula Vesanen, Tommi Laitio Vastaajat ja toimintasektori yksityinen 11 kolmas sektori julkinen Kysely 0.-30..013, yhteensä vastaajaa eli % kohderyhmästä Vapaat

Lisätiedot

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto 21.8.2014 Nuorisotakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE Taksvärkki-kampanja on paljon enemmän kuin rahankeruupäivä. Se on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa opiskelijat keräävät varoja kehitysyhteistyöhankkeeseen. Taksvärkki-kampanjaan

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2016 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhtikuun 2016 aikana Vastauksia yht. 1118 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk) oppilaat 610 kpl Lukion

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun.

Kurrekoti. Ammatillinen perhekoti. Ø koti seitsemälle lapselle. Ø kaksi tukiasuntoa, kun aika on kypsä omien siipien kokeiluun. S Y K S Y 2 0 1 3 Kurrekoti Ammatillinen perhekoti Loistava sijainti! päiväkoti 500 m alakoulu 500 m yläkoulut 6km ja 12 km Lahti 12 km Nastola 12 km Helsinki 100 km E75 moottoritieliittymä 2 km Villähteen

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

Päivähoidon kyselyn yhteenveto

Päivähoidon kyselyn yhteenveto Päivähoidon kyselyn yhteenveto Olen sosionomi-opiskelija Anna-Maija Ruusujoki ja opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa viimeistä vuotta. Toimin päivähoidon hallinnon työharjoittelussa Kuunarin päiväkodissa.

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

Maaseudun arjen palveluverkosto Enemmän vähemmällä verkostot hyvinvointipalvelujen toteuttajina

Maaseudun arjen palveluverkosto Enemmän vähemmällä verkostot hyvinvointipalvelujen toteuttajina Maaseudun arjen palveluverkosto Enemmän vähemmällä verkostot hyvinvointipalvelujen toteuttajina 2016-2018 Mirja Kettunen Verkostokoordinaattori Lapin liitto Arjen turvan lähtökohta Palvelut Toimeentulo

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE. Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015

KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE. Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015 KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015 Humak on valtakunnallinen Verkostoammattikorkeakoulu HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU Opiskelijoita

Lisätiedot

MATKALLA HYVÄÄN VAPAA-AIKAAN

MATKALLA HYVÄÄN VAPAA-AIKAAN MATKALLA HYVÄÄN VAPAA-AIKAAN Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke 2013 2017 tutkija Anna Anttila NUORISOTYÖTÄ KOULUUN HYPOTEESI 2013 Oman luokan oppilaiden kanssa myös vapaa-ajalla oppilaat tutuiksi,

Lisätiedot

Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät. Miska Keskinen & Rosa Rantanen /

Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät. Miska Keskinen & Rosa Rantanen / Lounais-Suomen nuorisotyönpäivät Miska Keskinen & Rosa Rantanen Miska.keskinen@redcross.fi / Rosa.rantanen@redcross.fi Nuorisotyön rooli kotouttamisessa Kysyin asiaa parilta ystävältä: Nuorisotyö voi auttaa

Lisätiedot

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa Henkilö- ja yhteystiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Kansalaisuus ja äidinkieli (-kielet) Puhelin Sähköposti Siviilisääty Maahantulopäivä Muutto pvm. tähän kuntaan Lähimmän omaisen nimi ja yhteystieto Oleskeluluvan

Lisätiedot

Klaarin kehittämishanke

Klaarin kehittämishanke Työpaja 10.10.2014 Klaarin kehittämishanke Klaarin suunnat Kysely verkostoille syyskuussa 2014 lasten ja nuorten parissa toimiville Vastaajamäärät: 248 suomenkielinen 23 ruotsinkielinen 271 yhteensä Vastaajat

Lisätiedot

Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana. Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa

Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana. Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa Virtuaalinen ohjaus paljon mahdollistajana Ohjattu etäopiskelun malli aikuisten perusopetuksessa Päivi Peltoniemi ja Paula Santapakka Raudaskylän Kristillinen Opisto 2013 Aikuisten perusopetus Raudaskylän

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto

Parempaa huomista ihmisille. Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Parempaa huomista ihmisille Yhdistykset ja Euroopan sosiaalirahasto Porvoo 20.4.2016 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Yhdistykset hyvinvointia luomassa EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko 29.11.2012 Työllistyminen on yksi keskeinen keino syrjäytymisen ehkäisemiseen Riittävät

Lisätiedot

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli 3.9.2015 Heta Malinen Nuorten tieto- ja neuvontatyö nuorisotyön tavoitteellisena peruspalveluna sisältää Ammattitaitoista tietoa, neuvontaa ja ohjausta kaikissa

Lisätiedot

Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa. Merja Immonen

Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa. Merja Immonen Yrityskylä Jokirannan koulun kuudesluokkalaisten yhteiskuntaopin opetuksessa Merja Immonen 13.9.2016 Mitä on talous Esitellään talouden toiminnan peruskäsitteitä. Esitellään talouden ja rahan kiertokulkumalli.

Lisätiedot

Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman monel

Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman monel Rovaniemen kaupungin Liikunta- ja nuorisopalvelukeskus NUORISO Nuorisopalvelukeskuksen toiminta Nuorisotyön keskeisenä toiminnan sisältönä on tukea nuorisotyön projekteja ja toimintoja, joihin mahdollisimman

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 VESILAHTI VESILAHTI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere,

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 ORIVESI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (7) 7 A. Mirka Vainikan ym. valtuustoaloite nuorisotakuun toteuttamisesta HEL 2012-015496 T 00 00 03 Päätös päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016

Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI. Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Tampereen kaupunkiseudun nuorisokysely 2016 YLÖJÄRVI Rajatonta riemua - Tampereen kaupunkiseudun nuorisotyön kehittämishanke 2013 2016 Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti,

Lisätiedot