Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ole. puolella! hupparikansan. Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: Tutustu nuorisotyöhön"

Transkriptio

1

2 Ole hupparikansan puolella! Muistatko, miltä tuntuu olla nuori? Miltä tuntuu olla yhteiskunnan tärkeä jäsen, jota kannustetaan aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen? Miltä tuntuu olla yksi miljoonasta Suomessa asuvasta nuoresta, johon luotetaan, jolla on vaikutusmahdollisuuksia ja jonka varaan rakennetaan tulevaisuutta? Miltä tuntuu olla nuori, jonka on hyvä elää, kasvaa ja kehittyä? Miltä tuntuu, kun on mahdollisuus mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastamiseen ryhmissä, joissa vuorovaikutustaitosi ja elämänhallintasi vahvistuvat? Miltä tuntuu, kun sinulla on tukenasi nuorisotyötekijä, ohjaajia, tieto- ja neuvontapalveluita, nuorisoyhdistyksiä ja muita nuorten ryhmiä? Tämä aineisto on tehty sinulle Päättäjä tärkeän työsi tueksi, viisaiden ja tulevaisuuttamme rikastuttavien päätöksien saatteeksi. Aineiston kertomukset kuljettavat sinut löytöretkelle nuorisotyön aarrekartalle. Talous ei voi kasvaa eikä yhteiskunta menestyä, jos tulevaisuuden työntekijöille ja päättäjille ei anneta mahdollisuutta kehittyä fiksuiksi, toimiviksi ja yhteiskunnastaan sekä ympäristöstään kiinnostuneiksi aikuisiksi. Kun investoit nuorisotyöhön, investoit vuosikymmeniksi eteenpäin. Investoit paikalliseen elinvoimaan. Päättäjä, valinta on Sinun. Haluatko avata aarrearkun, joka pursuaa kultakimpaleita? Ole #HupparikansanPuolella Kolme pyyntöä Sinulle päättäjä: 1 Huolehdi, että nuorisotyölle on riittävä rahoitus valtion, oman kuntasi tai järjestösi budjetissa. Nuorisotyöstä leikkaaminen on lyhytnäköistä. Pienilläkin lisäpanostuksilla voidaan saada paljon aikaan. 2 Tutustu nuorisotyöhön ja siinä toimiviin aikuisiin ja nuoriin. Käy paikan päällä ja vaikutu. 3Varmista, että nuorilla on mahdollisuus tekemiseen, osallisuuteen ja kuulumiseen. Mahdollisuudet synnyttävät hienoja keksintöjä ja loistavaa toimintaa. Nuoret tarvitsevat tiloja ja tuekseen aikuisia.

3 Ulla-Riitta Moilasen, 49, läsnäolo on vaikuttanut monen tuhannen ja muutaman eri sukupolven nuoren elämään. Osa Ulliksen entisistä nuorista on ollut hänellä harjoittelussa ja lähtenyt oppiäitinsä jalanjäljille. Ole läsnä Ulliksen puhelin pirisee. Lähtisitkö pippuripihville? kysyy tuttu ääni. Ääni, jonka kanssa on koettu kovia, itketty ja naurettu. Ullis koputtelee puhelinta: tulikohan tämä nyt oikealle henkilölle. Kun nuori kutsuu syömään, ylioppilasjuhliinsa tai häihinsä, se on aina yhtä vaikuttavaa. Vaikka nuorista sanotaan, että he ovat sitä ja tätä, heistä lähtee ääntä ja he tekevät pahojaan, pohjimmiltaan he ovat sympaattisia ja haluavat elämältään hyvää, 26 vuotta Lahden nuorisotaloilla työskennellyt Ulla-Riitta Moilanen, eli Ullis, kertoo. Kun omat vanhempani kuolivat, sain aidointa tukea 16-vuotiailta pojilta, joita ohjasin. Jos tirahdin itkuun, he olivat aidosti läsnä. Nuo pienet hetket ovat olleet niitä parhaita. Siksi tätä työtä haluaa jatkaa, hän lisää.

4 silti 15 nuorta ahtautuu sinne pieneen keittiöön, jonne mahtuisi oikeasti viisi. Kotiin ei voi välttämättä kutsua koko porukkaa, mutta nuorisotaloilta löytyy aina joku kolo, missä voi kokoontua. Kunnan nuorisotyö on matalan kynnyksen toimintaa: ei tarvitse osata mitään tai liittyä mihinkään. Täällä saa olla oma itsensä ja etsiä omia vahvuuksiaan. Myös kahvinjuonnilla on tärkeä rooli nuorisotalojen toiminnassa. Kun nappulat juoksevat talolla hirveää kyytiä, isot löntystävät paikalle hitaasti. Ensimmäinen asia, mitä he kysyvät on: onko kahvia? Ei ole, mutta voit keittää. Ja nuori keittää. Kahvikupin äärellä sitten jutellaan ja käydään läpi viikon tapahtumat. Ullis on huolissaan siitä, mitä suoritusyhteiskuntamme nykyisin vaatii nuorilta niin kouluissa kuin harrastuksissakin, jopa enemmän kuin aikuisilta. Myös nuorten ja vanhempien yhteinen aika on vähentynyt. Parhaillaan Kärpäsen koulun koulunuorisotyöntekijänä työskentelevän Ulliksen mielestä tärkeämpää kuin tekeminen on tekemättä oleminen. Ennaltaehkäisevän piennuorisotyön ytimessä on läsnäolo, jonka mahdollistaa oikeanlainen kokoontumistila. Nuoret eivät häiriköi kadunkulmissa, jos heillä on paikkoja, joissa olla porukalla. Nuorisotaloilla on iso olohuone, mutta Mitään ei tapahdu, jos nuoria ei kuunnella. Jos aikuisia ja päättäjiä kiinnostaa, mitä on tulevaisuus, heidän tulisi olla aidosti läsnä tuleville hoitajilleen ja veronmaksajilleen. He voisivat mennä käymään siellä, missä nuoret ovat ja kysyä heiltä, mitä mieltä he ovat. Nuoria ei voi pitää tyhminä, kyllä he tajuavat ja ovat kiinnostuneita tulevaisuudestaan. Kravatin tilalle huppari, jos vaikka sitten olisimme helpommin lähestyttäviä, huppari päällä, nimi selkään kirjailtuna ja koulun käytävillä helposti luokse kutsuttavissa oleva Ullis kannustaa. Kuntien nuorisotyö Suomen kunnissa on lähes nuorisotilaa. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluja on 250 kunnassa. Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto on lähes jokaisessa kunnassa. Nuorten työpajoja on 263 kunnassa ja niissä käy vuosittain lähes alle 29-vuotiasta. Suomen kunnat tekevät nuorisopalvelutoiminnan lisäksi etsivää nuorisotyötä, jonka tavoitteena on tukea niitä nuoria, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai joilla ei ole suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Etsivää nuorisotyötä tekee Suomen kunnissa yli 350 työntekijää, jotka tavoittavat vuosittain koko maassa yli nuorta.

5 Sirkusteltassa meno on makeimmillaan. Yksi harjoittelee jongleerausta, toinen pitää teltan reunaan viritetystä kaiteesta kiinni ja koettaa ajaa yksipyöräisellä. Ovatko kaikki ilma-akrobatiaryhmäläiset tehneet trapetsilla papukaijan ja sormuksen? Johanna Kohonen, 23, tarkkailee riemukkaasti temppuilevia sirkusleiriläisiä, kertoo heille välillä vinkkejä ja toimii tarvittaessa tukipilarina. Ihmispyramidin tukipilari Sirkus kehittää monipuolisesti sekä fyysistä että teknistä osaamista. Sirkusta voi tehdä joko yksin, pareittain tai ryhmässä. Ryhmäharjoittelussa kehittyvät sosiaaliset taidot. Esimerkiksi ihmispyramidit kasvattavat luottamusta toisiin ihmisiin ja opettavat kontaktin ottamista. Sirkuskerhot ovat nousseet viime aikoina suureen suosioon. Yksi sirkustoiminnan mahdollistajista on kulttuurista toimintaa tuottava Suomen Nuorisoseurat, jonka keskeisimpiä harrastusaloja ovat tanssi, teatteri ja liikunta. Suomen yli 700 nuorisoseurassa toimii lähes harrastusryhmää ja viikoittain toimintaan osallistuu yli harrastajaa. Myös Johannan taival sirkusartistiksi ja -ohjaajaksi alkoi kymmenvuotiaana Ohkolan nuorisoseuran Sirkus Siriuksen yksipyöräsählyjoukkueesta. Jo 13-vuotiaana hän ohjasi ensimmäisiä sirkusryhmiään. Sirkusura oli sinetöity, kun hänelle selvisi, että Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa voi opiskella sirkus-ammattilaiseksi. Pienissä kylissä ei ole yhtä paljon harrastusmahdollisuuksia kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä se on iso juttu, kun nuorisoseura järjestää toimintaa. Ohkolan Sirkus Siriuksen tunneille tulee oppilaita aina Mäntsälän sivukyliltä ja Järvenpään seudulta asti. Nuorisoseuralle tulee myös esiintymispyyntöjä. Esiintyminen on tärkeä osa sirkusta. Johanna Kohosen päälaji sirkuksessa on tasapainoilutikkaat. Nuorisoseurat järjestävät vuoden aikana tapahtumaa ympäri Suomen ja niissä on yhteensä osallistujaa. Sirkusalan ammattilaisena, esiintyjänä ja sirkusopettajana Johanna on ymmärtänyt, miten tärkeää nuoriseurojen toiminta ja sen tukeminen on. Harrastuksesta tuli hänelle ammatti. Nuorisoseuroissa on paljon yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä. On hienoa, että pystymme antamaan harrastusmahdollisuuksia myös niille, joilla ei ole paljon rahaa, Ohkolan lisäksi myös Pornaisten Pohjoisen ja Mallusjoen nuorisoseuroissa sirkusta opettava Johanna kertoo. Johannan sirkuskerhoissa nuoret ovat tärkeitä tiedonlähteitä. Heiltä kysytään vuosittain palautetta ja mielipiteitä toiminnan kehittämiseen. Näin nuorisoseurat voivat välittää tietoa kentältä ylöspäin päättäjille saakka. Päättäjät eivät mitenkään voi tietää kaikkea. Täällä saa käydä myös tutustumassa, hän vinkkaa.

6 Yrittäjäksi kymmenkesäisenä Valtteri Uotila, 15, astui yrittäjän polulle kymmenvuotiaana. Silloin hän teki isänsä kavereille nettisivuja ja fanisivuja. Ensimmäisen yrityksensä UotteriDesignin hän perusti 4H-yhdistyksen avustuksella 13-vuotiaana. UotteriDesign tuottaa muun muassa internetsivuja, yleisilmeitä, mainoksia, logoja ja valokuvauspalveluita. 4H:ssa on kokopäiväinen työntekijä auttamassa ja tukemassa nuoria yrityksien perustamisessa. Hyvin on mennyt, vaikka koulu on vähän tiellä, syksyllä Tampereelle ilmaisutaiteen lukioon suuntaava Valtteri virnistää. 4H-yritys tarjoaa vuotiaille nuorille mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä ohjatusti omassa tahdissaan. Yrityksen myynnin tulee olla euroa vuodessa ja toiminnan on oltava hyvän maun mukaista. Uotteri- Designin perustamiseen Valtteri sai apua 4H:lta, mutta yritys toimii virallisella toiminimellä. Vuonna H-yrityksiä oli lähes 450, joissa yrittäjiä oli yli 700. Osa yrityksistä on perustettu kaveriporukalla ja osa yksin. 4H-yritysten yhteinen myynti oli lähes euroa. Yhdistysten kautta työllistyi alle 29-vuotiasta nuorta ja palkkoja nuorille maksettiin 3,3 miljoonaa euroa. Yrittäjyyden lisäksi 4H houkutteli Valtterin myös muihin hommiin. Kaksi kesää on kulunut Seinäjoen liepeillä Ylistarossa sijaitsevassa 4H-elämysmaailmassa kioskinpitäjänä. Lisäksi hän on vetänyt leikki-, askartelu-, kokkaus- ja urheiluaktiviteetteja sisältäviä kerhoja alakouluikäisille lapsille. Elämysmaailmassa Valtteri on oppinut asiakaspalvelutaitoja ja kerhonohjaajana lasten kanssa olemista. vanhalla alakoulullaan opettamalla lapsille medianlukutaitoa ja nettietikettiä. Rehtori oli sitä mieltä, että voisin alkaa pitää koululla mediakasvatusta vakituisesti. Valtterin mielestä 4H-yhdistyksestä on sisältöä kaikenikäisten elämään. Harrastuksen voi aloittaa 6-vuotiaana liittymällä 4H-kerhoon. Kerhotoiminnan jälkeen yli 13-vuotiaalla nuorella on mahdollisuus kehittää omia vahvuuksiaan 4H-työelämäkursseilla tai 4H-yrittäjänä. Nuoret voivat työllistyä joko 4H-yhdistykseen tai yhdistyksen välittämiin töihin. Vanhukset ja aikuiset voivat tilata 4H-yrittäjän tai 4H-työelämäkurssin käyneen nuoren avuksi esimerkiksi leikkaamaan nurmikkoa, hoitamaan koiraa, siivoamaan tai käymään kaupassa. Ainoastaan pieni prosentti nuorista tekee tyhmyyksiä, meissä on paljon potentiaalia. Tuntuu hyvältä, kun meihin luotetaan. Meillä voi oikeasti olla jotain viisasta sanottavaa ja uusia ideoita, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan tai miksei koko 4H:n toimitusjohtajuudesta haaveileva Valtteri toteaa. Vuonna 2014 valtio jakaa nuorisotyömäärärahoja 74,5 miljoonaa euroa. Budjettivaroja niistä on 21,4 miljoonaa euroa ja Veikkauksen tuottoa 53,1 miljoonaa euroa. Työelämään tutustumisen (TET) Valtteri hoiti

7 Valtteri Uotila on viettänyt kaksi kesää Ylistarossa 4H-elämysmaailmassa kioskia ja eläimiä hoitaen sekä asiakaspalvelua opetellen. Kuinka paljon hupparikansa saa taloudellista tukea? Valtionosuutta kunnat saavat laskennallisesti 15 euroa jokaista alle 29-vuotiasta asukastaan kohti. Valtionosuus kattaa kuntien nuorisotoimien käyttökustannuksista noin 4,1 prosenttia. Kunnat käyttävät nuorisotyöhön yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nuorisotyön rahoitus on noin 0,14 prosenttia valtion koko budjetista.

8 Sä oot osa tätä kansaa Wali Avent on innoissaan. On vuosi 2012, ja Pohjoismainen yhteistyöministeri Alexander Stubb on kutsunut koolle pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuutta pohtivan nuorten työryhmän. Walille kutsu tuli Savonlinnan Setlementtinuorten kautta. Se oli luksusta. Siellä tapasi paljon erilaisista taustoista tulevia nuoria. Oli hienoa, että meitä kuunneltiin myös politiikkaan liittyvissä asioissa, 25-vuotias Wali muistelee. Walista päättäjien kannattaisi vastaisuudessakin hyödyntää nuorisoryhmissä kehiteltyjä tuoreita aivoituksia. Luomme uusia ideoita keskustelujen ja tutkimusten pohjalta, ne eivät ole vain yhden ihmisen päähänpistoja. Afganistanilainen Wali muutti Savonlinnaan vuonna Sopeutuminen uuteen maahan alkoi, kun hän pääsi viettämään aikaansa kodin lähellä sijaitsevassa Setlementtiliiton nuorisokerhossa. Hän kokeili aasialaiselle uusia lajeja luistelusta hiihtoon ja keilaukseen, sai paljon ystäviä ja oppi uuden kielen. Myös jalkapallo tuli kuvioihin. Suomessa ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia, ja sinut hyväksytään sellaisena kuin olet. Työpaikoissani on ollut huippu huomata, että ajatellaan: Hei, sä oot osa tätä kansaa! Täällä yritetään parantaa nuorten elämää, tarjotaan harrastusmahdollisuuksia, tukea, tsemppiä ja turvallisuutta. Mieluisa harrastus setlementissä muuttui vuosien saatossa opiskelu- ja työpaikaksi. Parhaillaan Wali on töissä Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -ohjelman tuella Linnalan Nuorten monikulttuurisella nuorisotilalla ja opiskelee oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Wali Aventin haaveena on päästä erotuomariksi Veikkausliigaan. Setlementtinuorten monikulttuurisuustyön tavoitteena on tukea Savonlinnan seudulla asuvien uussuomalaisten kotiutumista. Järjestö tarjoaa muun muassa suomen kielen koulutusta, kurssitoimintaa, tutustumiskäyntejä ja tapahtumia. Vieraita kulttuureja tehdään tutuiksi valtaväestölle. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa puolestaan maahanmuuttajien työllistymistä edistäviä ohjaus- ja neuvontapalveluita. Työyhteisöjä, viranomaisia ja palveluntuottajia ohjataan maahanmuuttajien kohtaamisessa. Nuoriso-ohjaajan lisäksi Wali on työskennellyt muun muassa dj:nä, järjestyksenvalvojana, äänitarkkailijana elokuvateatterissa ja persian tulkkina poliisille. Kansainvälisyys on tärkeä juttu. Kunnioitan sitä, miten setlementti arvostaa minua maahanmuuttajana ja tarjoaa turvallisen paikan harrastaa ja tehdä töitä. Ohjaajana jaan hyvää esimerkkiä eteenpäin muille.

9 päälle Haastamme sinut toimimaan ja näyttämään, että pidät nuoria tärkeänä ja nuorisotyötä merkittävänä. Hupparikansan puolella olevat ajattelevat, että nuorisotyö tarvitsee riittävät resurssit niin valtion, kuntien kuin järjestöjenkin budjetissa. Hupparikansan puolella olevat päättäjät tekevät viisaita päätöksiä nuorten ja nuorisotyön hyväksi. Ota itsestäsi selfie huppari päällä ja jaa kuva Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Liitä mukaan #HupparikansanPuolella. Haasta samalla tuttavasi hupparikansan puolelle ja liity Facebookissa Hupparikansan haasteeseen. Lähde Nuorisotyön viikolla torstaina töihin pikkutakin sijaan rennosti hupparissa. Näytä, että olet #HupparikansanPuolella! Ota selvää, mitä kaikkea nuorisotoimintaa kotiseudullasi järjestetään. Mene paikan päälle tutustumaan toimintaan. Kysy samalla nuorten mielipiteitä eri asioista.

10 Vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa Maija Ojala, 34, ei aluksi ajatellut tekevänsä vapaaehtoistyötä nuorten hyväksi. Hän oli liittynyt kolmekymppisenä partioon, sillä jo lapsuusajoista asti kutkutellut retkeilyharrastus kutsui yhä polulleen. Maijalla ei ole vielä omia lapsia, joten hän halusi myös oppia lasten ja nuorten kanssa olemista. Elämyksien mahdollistaminen nuorille on ykkösmotivaationi, mutta sain lisäpotkua, kun huomasin tekeväni arvokasta vapaaehtoistyötä. Maijan mielestä nuorisotyö on kuin turvaverkko. Elämä ei aina mene niin ruusuisesti. On hyvä, kun nuorilla on eri-ikäisiä ihmisiä, joiden puoleen voi kääntyä. Kenenkään ei tarvitse olla enempää kuin on, vaan jokainen riittää omana itsenään. Partion tavoitteena on kasvattaa nuorista yhteiskunnan toimintaan osallistuvia aktiivisia kansalaisia. Maija uskoo, että nuorisotyöllä saadaan myös rahallisia säästöjä, jos sen avulla voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi mielenterveyspalveluiden tai perhekotien tarvetta. Nuoret ovat paljon fiksumpia kuin saattaa ajatella. Yllätyn usein itsekin: Wau, hehän osaavat tehdä tämän itse. Jos nuoriin ei luoteta, miksi he haluaisivat myöhemmin ottaa vastuuta? Tämä on sitä syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Tampereen Lokit -lippukunnan sudenpentulauma on Lempäälän Pajaniemen metsässä viettämästä viimeistä yhteistä retkeään ennen siirtymistään seuraavan ikäluokan partiolaisiksi. Partiolaistyttö juoksee ryhmänjohtajien Maijan ja Johannan luokse. Hän haluaa tehdä ongen. Pian koko ryhmä on metsässä etsimässä tarvikkeita onkiinsa. He istuvat järven rannalla, onkivat, nauttivat kesästä yhdessä. Kalaa ei saada, mutta ei se tainnut olla se juttukaan. Siinä hetkessä yhdistyi hyvin partion elementit: hienon toiminnan mahdollistaminen, ongelmanratkaisukyky, mistä saadaan onki tehtyä, luonto ja vuorovaikutus. Kun lapsiin ja nuoriin luottaa, ja heille antaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään, he osaavatkin kaikkea. Hupparikansan puolella olevat Partion vapaaehtoiset käyttävät vuodessa yli kolme miljoonaa tuntia partioharrastuksen mahdollistamiseen. 4H:ssa vapaaehtoisia on noin Nuorisoseuroissa tehdään vuosittain yli talkootyötuntia. Kuntien nuorisotoimissa on yli työntekijää. Setlementtiliikkeen palveluksessa on runsaat ammattilaista.

11 Maija Ojalan aikaa menee nuorisotyöhön viikoittain noin kolme tuntia. Leipätyökseen hän on historian tutkijana Tampereen yliopistolla. Mitä hupparikansa Lahden nuorisotalotoiminnassa paistetaan vuosittain noin 250 pitsaa, leivotaan lähes 700 mokkapalaa, tehdään lähes sählymaalia ja lauletaan yli Singstar-kappaletta. 4H-yrittäjät myyvät muun muassa kuppikakkuja, kierrätysmateriaaleista valmistettuja lastenvaatteita, farkkurotseja, käsintehtyjä luonnonmukaisia saippuoita, pihatöitä, siivouspalveluita, ilmakuvaamista, koirakummiutta, pelisuunnittelua ja paljon muuta. tekee? Viikon aikana Sirkus Siriuksen tunneilla tehdään kuperkeikkaa, kärrynpyörää ja 600 volttia. Tampereen Lokit -partiolippukunta järjestää vuosittain kesä- ja talvileirin sekä muita retkiä. Lisäksi he osallistuvat partiotaitokilpailuihin sekä kansainvälisille suurleireille. Linnalan Nuoret -setlementtinuorisoyhdistyksen kerhoissa harjoitellaan muun muassa kuntonyrkkeilyn alkeita ja dynaamista tanssia sekä tuetaan nuorten sosiaalista elämää. Savonlinnan setlementtinuorilla on parhaillaan käynnissä hanke, jonka tehtävänä on viedä ala-asteille tietoa romanikulttuurista.

12 Näytä, ettäolet HupparikansanPuolella Nuorisotyö on tukea, ohjausta ja palveluita, jotka nuori itse valitsee, hyväksyy ja kokee omakseen. Nuorisotyö rakentaa vertaisryhmiä ja kasvuyhteisöjä, tarjoaa toimintaa ja mahdollisuuksia. Nuoret ovat mukana ideoimassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa. Nuorisotyö rakentaa mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-aikaan. Nuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä, jolla on suuria vaikutuksia niin yksittäiseen nuoreen, nuorten ryhmään kuin yhteiskuntaankin. Nuorisotyö on huomaamattominta silloin, kun ongelmia torjuva ja ehkäisevä vaikutus on suurin. Satsaaminen ennaltaehkäisevään työhön tuo tulevaisuudessa merkittäviä säästöjä. Nuorisotyö vahvistaa kunnan ja koko Suomen elinvoimaa. Nuorisotyön viikon ja #HupparikansanPuolella-haasteen toteuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry, joka on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Kampanjaa ovat olleet valmistelemassa Suomen 4H-liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Setlementtiliitto, Kuntaliitto ja kaupunkimaisten kuntien nuorisotyön Kanuuna-verkosto sekä SEK Public. Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Asemapäällikönkatu 1, Helsinki Julkaisija: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Toimitus: Pauliina Toivanen / Onnenrumpu Oy Kuvat, grafiikka & taitto: Jaana Moilanen / Onnenrumpu Oy ISBN: Paino: SP-Paino 2014

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä

Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Jokaiselle mahdollisuus ja intoa vaikuttaa omaan turvallisuuteensa paikallisyhteisöissä Uusi paikallisuus - hanke Uusi paikallisuus on Suomen Setlementtiliiton hanke Hanke alkoi 2011 ja jatkuu vuoteen

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

4H-yrittäjänä olet itsesi pomo. #YritäOpiTienaa #4HSuomi

4H-yrittäjänä olet itsesi pomo.  #YritäOpiTienaa #4HSuomi 4H-yrittäjänä olet itsesi pomo www.4h.fi/yritys #YritäOpiTienaa #4HSuomi 4H = Suomen suurin nuorisojärjestö 4H toimii maailman laajuisesti 2 Ampun 4H yhdistys toimii Lapinjärven, Myrskylän, Orimattilan

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotakuu Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara MATKALLA TÖIHIN MITEN RAKENNAN OMAN POLKUNI? MISTÄ MOTIVAATIOTA? OSAANKO MINÄ? SUOMEN KIELEN TAITO JA VIESTINTÄ? VERKOSTOITUMINEN? MIHIN VOIN VAIKUTTAA? MIHIN KAIKKEEN KANNATTAA OSALLISTUA? OLENKO MINÄ

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ

HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ HYRYNSALMEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN LAADINTA 13.1.2017 SEMINAARIN YHTEENVETOA - KUNTALAISTEN NÄKEMYKSIÄ MITÄ TEEMME TÄNÄÄN? Riskienhallinnan vaihe 3 seuranta ja raportointi Riskienhallinnan vaihe 2 operatiivinen

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2007

Nuorisotutkimus 2007 Nuorisotutkimus 2007 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin maaliskuussa 2007 nettikyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut YRITTÄJYYSPOLKU Lahden nuorisopalvelut Nuorten työllisyyspalvelut Matti Martikainen Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT Lahti Tuija Oikarinen Yrittäjyyden ja työn murros - Yrittäjyys mahdollisuutena

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (7) Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat nuoret +15 nuorten yrittäjyyden tukeminen ja heidän keskinäinen verkottuminen nuorten työllistäminen yhdistyksen

Lisätiedot

Yhdessä elämään. Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen

Yhdessä elämään. Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen Yhdessä elämään Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen. Ystävyys ja toimeen tuleminen Aikuisten tehtävä on auttaa lapsia ymmärtämään ystävyyden erilaisuutta, ja sitä että kaikkien

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet... 2 Toiminnalliset avaintavoitteet... 2 Ryhmätoiminta... 2 Nuorten kurssit ja koulutukset...

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille myös kahvit ja rehtori kertoili nykypäivän

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

4H-Yritys. Ohjattuja yrittäjyyden ensiaskeleita

4H-Yritys. Ohjattuja yrittäjyyden ensiaskeleita 4H-Yritys Ohjattuja yrittäjyyden ensiaskeleita 4H-Yritys on Osa 4H-nuorisotyötä. Valmis työväline nuorten yritystoiminnan tukemiseen ja käynnistämiseen. Mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti. TYÖELÄMÄVALMIUDET

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia

Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia Ryhmä 2: Tosipudokkaat Ryhmän vetäjä: Arto Auruksenaho, vastaava palveluohjaaja, Omnia Tausta: Omassa ryhmässäni on opiskelijoita, joita on todella vaikea saada kouluun, töihin, työssäoppimaan tai ylipäärään

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1 Lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet kunnassa 27.11.06 Meiju Hiitola 1 Miksi lasten ja nuorten pitäisi saada vaikuttaa? Lasten ja nuorten erityistarpeet vaativat huomiomista Lapsilla ja nuorilla

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA

100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA 100 UUTTA TAPAA TEHDÄ PARTIOTA Rahaa lippukunnan toimintaan Partio saa osan Yhteisvastuukeräyksen tuotoista lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Osa tästä rahasta jaetaan lippukunnille toimintaan,

Lisätiedot

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö

Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä. Elisa Männistö Kansainvälisyys kotona ja kaukana - kansainvälistymisen mahdollisuuksia nuorisotyössä Elisa Männistö 14.2.2016 Taustaa Nuorisolaki: 1 Tämän lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä,

Lisätiedot

Mielen hyvinvointi projekti 2009 2011. OPH:n verkottumisseminaari 22.9.2010 Ulla Ruuskanen

Mielen hyvinvointi projekti 2009 2011. OPH:n verkottumisseminaari 22.9.2010 Ulla Ruuskanen Mielen hyvinvointi projekti 2009 2011 OPH:n verkottumisseminaari 22.9.2010 Ulla Ruuskanen Miksi mielen hyvinvointia kannattaa edistää? edistää tutkinnon suorittamista edistää työllistymistä tukee nuorten

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA

MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA turvaverkon varmistaminen mielen- terveystaitojen oppiminen yhteisöllisen oppilaitoskulttuurin rakentaminen HYVINVOIVA OPPILAITOS voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä Muutos 26! Projektien rahoituskanavat ja välityömarkkinat 2014 28.1.2014 Pori 27.1.2014 1 Esityksen rakenne RAY kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistajana

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Työministerin erityisavustaja, VTT Pilvi Torsti Osuuskuntayrittäjyys uusia liiketoimintamalleja seminaari 13.11.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 110

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö

Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Etsivä ja ehkäisevä nuorisotyö Nuorisotoimen monet mahdollisuudet Johtaja Georg Henrik Wrede 1 Nuorisotyön mahdollisuudet - nuorelle Nuorisotyö on harrastamista ja omaa tekemistä lukuisissa järjestöissä.

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10. Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.2014 Tuetusti päätöksentekoon- projekti Projektin toiminta-aika:

Lisätiedot

kampanjaopas #kunnontyönpäivä

kampanjaopas #kunnontyönpäivä kampanjaopas #kunnontyönpäivä mistä on kyse? Kansainvälistä kunnon työn päivää juhlitaan 7.10. Satoja tapahtumia yli 60 eri maassa. Juhlimme onnistumisia sekä muistamme, että korjattavaa löytyy vielä niin

Lisätiedot

Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen. Lauri Ihalainen 16.10.2012

Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen. Lauri Ihalainen 16.10.2012 Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen Lauri Ihalainen 16.10.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 32 400 työtöntä alle 25v-vuotiasta työnhakijaa. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista 33 000:lla

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Nuoret ovat toivon sanansaattajia

Nuoret ovat toivon sanansaattajia Nuoret ovat toivon sanansaattajia Maria Kaisa Aula 23.3.2011 Minä selviydyn - foorumi aikuisille 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus (1991) Suojelu Protection Palvelut ja toimeentulo Riittävä osuus yhteisistä

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 Nastapartion päätavoitteet vuonna 2015 Vahva lippukunta Tukea ja koulutusta kohdennetaan erityisesti yhdistystoiminnan kannalta tärkeimpiin tehtäviin. Pestikulttuuri

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

Luottamus sytyttää - oletko valmis?

Luottamus sytyttää - oletko valmis? 16.03.2016 Jyväskylä PESÄPUU RY Toivo syntyy tekemisestä, pienistä teoista, hiljaisten äänten kuulemisesta, teoista, jotka jättävät toivon jälkiä. Toivo on tie unelmien toteutumiseen. Luottamus sytyttää

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lahden alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Lahdessa opiskelevat nuoret. Vastaajat opiskelevat ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää.

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. Minun tulevaisuuteni 3. Arvaa, mikä työ! Ohessa on ammattilaisten kuvauksia omasta koulutuksestaan. Päättele tai ota selvää, A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. B. mihin töihin kuvattu koulutus

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Ko u l u l a i s t e n LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU

Ko u l u l a i s t e n LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU Ko u l u l a i s t e n AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU Monet lapset viettävät pitkiä aikoja ilman aikuisen läsnäoloa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla 20.11.2015 Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla Suunnitelmissa lukio Roope Salmisen juonnoilla yli 500 nuorta kokoontui Pieksämäen veturitorille suunnittelemaan polkuja

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin

26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen & Pirkko Sandelin Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kulttuurialan palvelut tehostuvat kokemustiedolla ja yhteistyöllä 26.9.2013 Iin työikäisten kokemuksia hyvinvoinnistaan ja siihen liittyvistä palveluista Anitta Koistinen

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA Leena Haanpää Nuoret ja vaikuttaminen seminaari Rauma 24.1.2013 NUORET LUUPIN ALLA Hankkeen tavoitteet: -

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa

Lisätiedot

amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa

amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa 3,2 M vuosibudjetti amos-palvelut voimavaroja vahvistamassa hdessä koulutustakuuseen seminaari 22.4.2015 65 työntekijää 5 yksikköä Nuoriso- ja koulutustakuu ovat hyviä asioita, mutta monen opiskelun ja

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Lasten Parlamentti Varpaset

Lasten Parlamentti Varpaset Nuorisopalvelut Nuorisopalvelut tarjoaa nuorille ohjattua toimintaa, esiintymismahdollisuuksia, tietoa, neuvontaa ja henkilökohtaista tukea. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä nuorten kanssa.

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Järjestötoiminta kasvatti meidät? Nuoret järjestöissä ja järjestöt nuorten elämässä

Järjestötoiminta kasvatti meidät? Nuoret järjestöissä ja järjestöt nuorten elämässä Järjestötoiminta kasvatti meidät? Nuoret järjestöissä ja järjestöt nuorten elämässä Riikka Taavetti @rtaavetti vetovoimablog.com #vetovoimahanke Vetovoima-tutkimus: mitä tutkittiin ja miten? nuorisojärjestöjen

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiverkoston haastattelut Haluttiin selvittää mallin nykyistä käyttöä ja kehittämistarpeita panostaminen oikeisiin kehittämiskohteisiin Haastattelut touko-elokuussa

Lisätiedot

Suomen lasten ja nuorten säätiö Myrsky-hanke projektipäällikkö Riikka Åstrand. Valtakunnalliset sjaishuollon päivät Tampere 2.10.

Suomen lasten ja nuorten säätiö Myrsky-hanke projektipäällikkö Riikka Åstrand. Valtakunnalliset sjaishuollon päivät Tampere 2.10. Suomen lasten ja nuorten säätiö Myrsky-hanke projektipäällikkö Riikka Åstrand Valtakunnalliset sjaishuollon päivät Tampere 2.10.2013 MYRSKY-HANKE mahdollistaa nuorille suunnattuja, nuorten omia voimavaroja

Lisätiedot

KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ. Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6.

KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ. Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6. KYLÄT JA KOULUT -HANKE TUTKII, KEHITTÄÄ JA TUKEE KOULUJEN JA PAIKALLISYHDISTYSTEN YHTEISTYÖTÄ Hanke on käynnissä 1.1.2014-30.6.2016 MITÄ Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) ja Suomen Kylätoiminta ry.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu

Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan. Plan International Suomi/Terhi Joensuu Matkalla-tukea maahanmuuttajanuorten vapaa-aikaan Plan International Suomi/Terhi Joensuu 24.5.2016 Maahanmuuttajat Suomessa kokonaiskuva vuodesta 2015 1. oleskeluluvat Suomeen EU-kansalaisten rekisteröinnit

Lisätiedot

JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S. Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä

JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S. Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä ROVANIEMEN SEUDUN MIELENTERVEYSSEURA RY JÄRJESTÖJEN VAPAAEHTOISTYÖN KOORDINOINTI JA KEHITTÄMINEN N E U V O K A S Yli 18 vuotta järjestö- ja vapaaehtoistyötä Rovaniemellä HANKETREFFIT 27.5.2014 KULTTUURI

Lisätiedot