vuotta energiaa Lahdessa osa 2 Lahti Energia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "vuotta energiaa Lahdessa osa 2 Lahti Energia 1907-2007"

Transkriptio

1 vuotta energiaa Lahdessa osa 2 Lahti Energia Lahti Energia 100 vuotta

2 Sata vuotta valoa ja lämpöä Hyvin valaistu kaupunkialue on kaunista katsottavaa pimeinä iltoina. Sata vuotta sitten joulukuun 8. päivänä 1907 syttyivät ensimmäiset katuvalot Lahden kaupungissa. Lahden kaupunki oli perustanut kunnallisen sähkölaitoksen, Lahden kaupungin sähkölaitoksen, tuottamaan sähköä nopeasti kasvavan kaupungin tarpeisiin. Myöhemmin kunnallinen sähkölaitos muutettiin yhtiöksi, joka sai nimekseen Lahti Energia Oy. Yhtiön satavuotisen historian alkutaipaleista kerroimme viime lehdessä. Se on luettavissa myös Lahti Energian verkkosivuilta osoitteesta Kaupungin kasvu vaati lisää sähköä 1950-luvun alussa Lahden kaupungin sähkölaitoksen henkilöstömäärä oli noin sata, josta kaksi kolmannesta oli työntekijöitä. Sähkölaitoksen tehtäviä, muun muassa laskutusta, hoidettiin myös kaupungin muissa organisaatioissa. Lahti Energia 100 vuotta Asumisen mukavuus lisääntyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1950 enää joka viides kotitalous oli ilman sähköä. Viemäri, WC ja juokseva vesi alkoivat yleistyä. Toisen maailmansodan päättymisestä luvulle Lahdessa rakennettiin omakotialueita, mutta myös näyttäviä kerrostalokokonaisuuksia pystytettiin, muun muassa Hakatornit ja Kivimaan pistetalot. Lähiöitä syntyi, muun muassa Ruolan kerrostaloalue Möysään luvulla ryhdyttiin kaavoittamaan Mukkulaan puutarhakaupunkia. Suuria suunnitelmia oli myös Ahtialan alueen suhteen, jonne kaavailtiin jopa asukkaan sivukaupungin muodostamista. Voimakas rakentaminen lisäsi myös sähkön kulutusta. Niinpä 1960-luku olikin Lahti Energian historissa voimakasta rakentamisen aikaa. Silloin alkoi kaukolämpöverkon rakentaminen ja sen voimakas laajentuminen. Silloin rakennettiin myös useita lämpökeskuksia.

3 Kaukolämpöä ympäristön parhaaksi Näkymiä Rautatienkadun kaukolämmön rakennustyömailta. Kaupunginvaltuusto oli saanut päätettäväkseen kaukolämmön rakentamisen Lahteen Esitys oli monen sivun mittainen ja käsitteli vaikeaselkoisia teknisiä tietoja. Kun päätettäväksi tuli kaukolämpöasia, puheenvuoroja käytettiin vain muutamia ja kymmenen minuutin kuluttua puheenjohtaja nuiji vuosikymmenien suurimman hankkeen päätetyksi. Samalla tehtiin päätös myös Teivaanmäen voimalaitoksen rakentamisesta. Kaukolämmön rakentaminen oli pitkällinen urakka. Rauma-Repola Oy oli jo aloittanut lämmöntoimituksen vuonna 1958 tehtaan läheisyydessä olevalle alueelle. Rauma-Repolan kaukolämpöverkko siirtyi Lahti Energian omistukseen vuoden 1986 loppupuolella. Alussa sähkölaitoksen omaa verkkoa rakennettiin aivan Lahden keskustassa, muun muassa Rautatienkadulla ja Aleksanterinkadulla. Katuja revittiin auki ja suuria lämpöputkia asennettiin kaivantoihin. Työmaat vaikeuttivat liikkumista, mikä aiheutti keskustelua yleisönosastoissa ja kauppiaiden harmittelua asiakkaiden katoamisesta väljemmille vesille. Toisaalta kaukolämmön merkitys ymmärrettiin ja sen rakentamisen haitat siedettiin. Senaikuisessa lehtiartikkelissa kirjoitettiin niistä kaukolämmön eduista, joita ei voinut rahassa mitata: lämmön tasaisuudesta, energian säästöstä, ilman puhdistumisesta sekä öljy- ja nokikuljetusten vähenemisestä kaupungin vilkkailla kaduilla. 18. päivä elokuuta 1962 oli historiallinen hetki, kun ensimmäinen kaukolämpöasiakas liitettiin kaukolämpöverkkoon. Ensimmäinen lämmönkuluttaja oli Puistokatu 3, ja lämpö johdettiin Loviisankatu 4:ään rakennetusta lämpökeskuksesta, sillä voimalaa ei näin nopealla aikataululla oltu pystytty rakentamaan. Sen suunnittelu oli kuitenkin jo käynnissä. Kattava verkko Kaukolämpöverkko kattaa tällä hetkellä koko kaupungin niin, että kaikki merkittävä rakennuskanta on saatu liitetyksi verkkoon. Lahtelaisista noin 90 prosenttia asuu kaukolämmitetyissä taloissa. Lahti Energian omistukseen ovat siirtyneet myös Nastolan, Vääksyn ja Salpakankaan kaukolämpöverkot. Lahti Energia 100 vuotta Kaukolämmön rakennustyömaa Rautatiekadulla.

4 Vihdoinkin oma voimala Teivaanmäen voimalaitoksen valvomo. Lahti Energian ensimmäinen lämmitysvoimalaitos, Teivaanmäen voimalaitos, käynnistettiin vuonna Käynnistäminen oli juhlava hetki. Turbogeneraattori tahdistettiin kaupungin sähköverkkoon ensimmäisen kerran Virallisesti laitos vihittiin käyttöön kuitenkin vasta saman vuoden marraskuussa kaupungin 60-vuotisjuhlaviikon aikana. Oman voimalaitoksen rakentaminen oli ollut pitkäaikainen toive. Ensimmäisen kerran sitä suunniteltiin jo 30-luvulla, vakavammin 50-luvun lopulla. Kaupunki oli kerran jo hankkinut voimalaitokselle tontinkin, jonka se kuitenkin myöhemmin myi Fennia Fanerille. Teivaanmäen voimalasta sähkölaitos sai omaa sähköä 30 vuoden tauon jälkeen. Voimalan ennakoitiin tuottavan jo seuraavana vuonna lähes kaiken kaukolämmön ja melkein puolet sähkölaitoksen tarvitsemasta sähköstä. Putki repeää Lahti Energia 100 vuotta Oli helmikuu vuonna 1966 ja 30 astetta pakkasta, kun Hakatornien asukkaiden silmien eteen levisi kauhistuttava näky. Fellmannin puistosta nousi valtava höyrypatsas ja maahan repesi aukko, josta alkoi syöksyä mutaista vettä. Näkyä ihmettelemään kiiruhtaville ihmisille selvisi nopeasti syy: Teivaanmäen voimalasta kaupunkiin kulkeva runkolinja oli revennyt. Pian huhu kiersi ympäri kaupunkia ja huolestuneet soittajat tukkivat Teivaanmäen valvomon puhelinlinjat. Kaikkia askarrutti sama kysymys: palellutaanko nyt tällaisilla paukkupakkasilla? Valvomossa puhelimeen vastailtiin ahkerasti ja rauhoiteltiin ihmisiä. Lämpötila saattoi laskea asunnoissa hieman, mutta ei huolestuttavassa määrin, sillä Loviisankadun lämpökeskuksesta ja Rauma-Repolalta saatiin lämpöä, kunnes runkolinja oli korjattu. Virheistä opitaan, sen sai ripeästi toiminut tekninen henkilökunta todeta. Kun jäinen maa oli saatu kovalla työllä kaivettua auki, putki paikattiin. Heti käyttöönoton jälkeen putki repesi uudelleen, mutta nyt paikatun kohdan vierestä. Siitä opittiin se, ettei putkia koskaan enää paikattu, vaan tilalle vaihdettiin aina uusi putki. Asenteet jätteenpolttoon muuttuvat Vuonna 1965 valmistui Mukkulan jätteenpolttolaitos. Sitä tervehdittiin silloin ympäristön puhdistajana. Tuohon aikaan monien kerrostalojen pihoilla oli omia jätteenpolttouuneja, joiden aiheuttamista saasteista puhuttiin tiukkaan sävyyn tiedotusvälineissä. Lähes 20 vuotta myöhemmin jätteenpolton vastustamisesta syntyi kansanliikkeitä. Helsingissä suljettiin Kyläsaaren jätteenpolttolaitos painostuksen seurauksena, ja Lahdessa syntyi niin sanottu Mukkula-liike, joka aloitti voimakkaan lehtikirjoittelun. Ympäristön puhdistajana tervehditystä laitoksesta oli tullut ympäristön likaaja. Roskien lajittelussa ei siihen aikaan vielä päästy syntypaikalla tapahtuvaan lajitteluun, ja lajittelu lämpövoimalassa osoittautui mahdottomaksi. Yhdyskuntajätteen käyttö polttoaineena lopetettiin Mukkulassa vuoden 1984 lopussa.

5 Teollisuusneuvos Lars Larsson Kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1967 sähkölaitos sai uuden toimitusjohtajan, Lars Larssonin. Hänen johdollaan sähkölaitos siirtyi 70-luvulle, jota Larsson itse kuvaili tekniikan vuosikymmeneksi. Silloin rakennettiin uusi suurempi voimalaitos. Sähkön ja kaukolämmön siirtäminen nopeasti kasvaville asiakasjoukoille edellytti suuria panostuksia verkkoihin. Larssonin ansioksi on pitkälle luettava myös se, että sähkölaitoksesta tuli itsenäinen yhtiö. Karismaattinen persoona Lars Larsson oli karismaattinen persoona, joka tinkimättä ajoi johtamansa sähkölaitoksen etua. Hänen toimintaansa ja persoonaansa arvostettiin laajalti ja hänen ammattitaitoaan käytettiin hyväksi lukuisissa selvityksissä ja asiantuntijaryhmissä. Hän toimi myös monessa kunnallisessa luottamustehtävässä ja hänen vaikutuksensa näkyi paitsi sähkölaitoksen kehityksessä myös koko alalla. Itsenäinen yhtiö Lars Larsson aavisteli sähkömarkkinoille suuria muutoksia ja ymmärsi, että muuttuvilla markkinoilla vain nopeat menestyvät. Kunnallinen päätöksenteko oli hidasta, mistä syystä hänen näkemyksensä mukaan sähkölaitoksesta piti muodostaa itsenäinen yhtiö. Tämä tapahtui vuonna 1990, ja se oli vaatinut paljon työtä. Lahden silloinen kaupunginjohtaja Seppo Välisalo ja Lars Larsson olivat Lahti Energian ensimmäisen hallituksen puheenjohtajan Matti Katajan mukaan kuin kaksi matkasaarnaajaa, kun he kiertelivät eri ryhmien luona puhumassa yhtiöittämisen puolesta. Yhtiöittämisellä haettiin organisaatiota, joka vapaana kunnan byrokratian säännöksistä ja tarpeettomista rajoituksista voisi menestyä kilpailutilanteessa ja tuottaa omistajilleen kohtuullisen tuoton. Seppo Välisalon motiivina oli raha. Jos sähkölaitos olisi itsenäinen yhtiö, kaupungilla olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada yhtiöstä ulos rahaa. Kaupungin taloudellinen tilanne oli huono. Lamavuosina kaupunki oli menettänyt 9500 työpaikkaa. Vaikka sähkölaitos maksoi erilaisina korvauksina ja vuokrina kaupungille 35 miljoonaa markkaa, se ei niukkuuden aikana riittänyt. Siihen aikaan päätöksiä tehtiin konsensuksella, mikä tarkoitti sitä, että suurimmat puolueet sopivat asiat keskenään. Kokoomuksen Matti Kataja oli alusta asti yhtiöittämisen kannalla ja teki töitä asian puolesta muiden puolueiden keskuudessa. Kun yhtiöittämiselle oli saatu suurimpien puolueiden tuki, asiat etenivät nopeasti. 7. toukokuuta 1990 valtuusto teki yksimielisen päätöksen asiasta, ja 1. heinäkuuta uusi yhtiö aloitti toimintansa. Pitkäaikainen johtaja Lars Larsson teki mittavan työn energiahuollossa. Kun hän 27 vuotta myöhemmin jäi eläkkeelle, Lahden energiahuollon tila oli erinomainen ja energian hinta maan halvin. Toimitusjohtaja Lars Larsson sai ansioistaan teollisuusneuvoksen arvon. Vuonna 1994 hänelle myönnettiin Lahti-mitali. Lahti Energia 100 vuotta Sähkön siirtäminen yhä kasvaville asiakasjoukoille on edellyttänyt suuria investointeja sähköverkkoihin. Toimitusjohtaja Lars Larssonin toimikausi oli

6 Ensimmäinen hiilirekka saapuu Kymijärven voimalalle. Monien polttoaineiden voimalaitos Kymijärvelle Kymijärven voimalaitos valmistui vuonna Voimalaitos oli monessa mielessä historiallinen hanke. Se oli ensimmäinen yhteishanke, jossa valtiollinen energiayhtiö - Imatran Voima - ja kunnallinen sähkölaitos rakensivat yhteisen voimalaitoksen. Voimalaitoksen omistamista varten perustettiin Lahden Lämpövoima Oy, jonka osakkeet jakautuivat tasan Lahden kaupungin ja Imatran Voiman kesken. Myös ympäristöasiat nousivat aivan uudella tavalla esille. Kun vielä 1960-luvulla riitti, että voimalaitoksen savukaasuista poistettiin tuhka, asetettiin Kymijärven voimalan rakentamisen ehdoksi ympäristövaikutusten selvittäminen. Niinpä laitoksen suunnittelussa paneuduttiin ympäristöhaittojen vähentämiseen, ja esimerkiksi savupiipusta tehtiin mahdollisimman korkea, jotta päästöt saataisiin nousemaan ylös. Voimalaitos oli myös ensimmäinen Suomessa rakennettu höyryvoimalaitos, jolle piti hakea vesioikeuden lupa jäähdytysvesien ottoon. Se oli mielenkiintoista aikaa. Suunnitelmia tehtiin ja uusia ratkaisuja etsittiin yötä päivää, muistelee voimalan suunnittelua ja rakentamista johtanut sähkölaitoksen apulaisjohtaja Eero Rautio. Kaasuturbiinilaitos maakaasulle Voimalaitokselta saatiin kaukolämpötehoa runsaat 200 MW, sähkötehoa vastaavasti 100 MW. Kun maakaasu saatiin Lahteen vuonna 1986, Kymijärven voimalaitoksen yhteyteen rakennettiin kaasuturbiinilaitos, sähköteholtaan 30 MW ja kaukolämpöteholtaan 70 MW. Kaukolämmöstä yli 75 prosenttia tuotettiin Kymijärven voimalaitoksella vuonna Kaukolämmitys sopii parhaiten taajamien lämmitykseen. Kaukolämmitys on mittavaa energian ja ympäristön säästöä. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon ansiosta ympäristöpäästöt pienenevät noin 30 prosenttia verrattuna erilliseen sähkön ja lämmön tuotantoon. Kaukolämmitys on varma ja joustava, sillä lämmön tuotannossa voidaan käyttää eri polttoaineita kuten esimerkiksi maakaasua, kivihiiltä, puuta ja vaikkapa lajiteltua energiajätettä. Lahti Energia 100 vuotta

7 Öljykriisistä alku energiansäästölle Öljyn hinta aloitti dramaattisen nousun vuoden 1973 lopussa. Kun tonni vielä hetkeä aikaisemmin maksoi 140 markkaa, hinta ponkaisi nopeasti 340 markkaan. Huima nousu järisytti Lahdessa, niin kuin muuallakin, energiahuollon perusteita ja sai sähkölaitoksen johdon miettimään, miten Kymijärven voimalaitoksen tuotanto voitaisiin pitää käynnissä yhä kohoavilla polttoainehinnoilla. Öljykäyttöiseksi rakennettu laitos oli jo niin pitkällä, ettei sitä ollut enää mahdollista muuttaa muulle polttoaineelle soveltuvaksi. Kun sitten vuonna 1979 öljytonnista maksettiin jo 1300 markkaa, oli aika siirtyä muihin polttoaineisiin. Turvetta ei ollut saatavissa koko tarvetta vastaavasti, maakaasuputki näytti jäävän Kouvolaan, eikä puun polttaminen silloin tullut kysymykseen, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kivihiili. Uskomattoman lyhyessä ajassa Kymijärven voimalaitos muutettiin käyttämään kivihiiltä, mikä takasi Lahdelle edullisen energian ja 1990-luvuilla. Öljykriisistä oli se hyöty, että se antoi sysäyksen energiansäästölle. Kun sähkön tarve oli jo vuosia kasvanut yli 10 prosenttia vuodessa, näkyi kulutuksessa selvä piikki alaspäin. Energiansäästö oli tullut jäädäkseen. Teollisuuden prosesseja muutettiin, rakennukset eristettiin paremmin, sisälämpötiloja laskettiin ja siirtymistä kotimaisiin energianlähteisiin edistettiin valtion tukitoimin. Nykyään energiansäästön motiivina on pikemminkin ympäristösyyt, mutta pohja säästöille luotiin kriisivuosina. Maakaasusta puhdas vaihtoehto muassa kantamalla maakaasuputkea Lahdesta Helsinkiin. Kaasua ei kuitenkaan ollut saatavana Lahteen, ei vaikka Lahti oli valmis rakentamaan oman putkensa Kouvolasta Lahteen. Tilanne muuttui vuonna 1984, kun tehtiin valtakunnallinen päätös jatkaa kaasuputkea Kouvolasta länteen ja Helsinkiin. Kun maakaasu saatiin Lahteen vuonna 1986, sitä alettiin välittömästi käyttää voimalan ja lämpökeskusten polttoaineena. Kymijärven voimalan kattiloiden uusimisen jälkeen siellä voitiin polttaa maakaasua ja kivihiiltä sellaisessa suhteessa, joka piti päästöt alhaisina. Puhtaalle energiamuodolle ilmaantui muitakin kysyjiä. Sen myyminen asiakkaille vaati maakaasuverkon rakentamisen. Nykyään maakaasulinja ylettyy Asikkalaan asti. Ajatusta maakaasulla lämpiävästä omakotialueesta päästiin testaamaan Puronrinteessä. Sieltä saatujen kokemusten pohjalta voitiin todeta maakaasun sopivan hyvin myös omakotitalojen lämmitykseen. Lahden MM-kisoissa vuonna 1989 kisasoihtu paloi puhtaasti maakaasulla. Kymijärven voimalaitoksen käyttämä kivihiili aiheutti keskusteluja, joissa ilman puhtaus oli keskeisenä aiheena. Myös kivihiilen kuljetusten seurauksia epäiltiin. Siksi maakaasun tuloa uudeksi energiavaihtoehdoksi tervehdittiin ilolla. Se ilmaantui energiakuvioihin 1980-luvun alkupuolella. Puhtaana energiamuotona se sai nopeasti puolestapuhujia. Lahtelaisia päättäjiä heräteltiin erilaisin tempauksin, muun Lahti Energia 100 vuotta

8 Suurten muutosten aika Toimitusjohtaja Pentti Kuusela ja hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Kataja. Vuonna 1994 toimitusjohtajaksi valittiin Pentti Kuusela, joka kuvaili itseään henkilöstölehdessä jätkänoloiseksi puurtajaksi. Kuusela oli tullut sähkölaitokselle tutkimusinsinööriksi jo vuonna Kun Kuusela valittiin toimitusjohtajaksi, hän kertoi, että hänellä on kaksi tavoitetta ylitse muiden: Sanoin, että haluan laajentaa toimialuetta ja pitää energian hinnat maan alhaisimpina. Ensimmäinen tavoite toteutui täydellisesti. Lahti Energia hankki omistukseensa Heinolan voimalaitoksen, Nastolan Sähkön, Salpakankaan Lämmön ja Vääksyn Lämmön. Myöhemmin on hankittu osakkeita tuulivoimaa hyödyntävästä Suomen Hyötytuulesta ja Etelä-Pohjanmaan Voimasta. Kuuselan toinen tavoite oli, että Lahti Energia on laadukas ja halpa energiantoimittaja ja myyjä, mutta kaupungin rahapula sotki nämä suunnitelmat. Mutta, vaikka sen seurauksena suuria rahavirtoja on ohjailtu kaupungin kassaan, on Kuusela pystynyt siitä huolimatta pitämään energiahinnat alhaalla. Juhlavuotenaan Lahti Energia kuuluu edelleen Suomen energiamyyjien edullisimpaan neljännekseen. Sähkömarkkinat vapautuivat Pentti Kuuselan tullessa toimitusjohtajaksi energiamarkkinoilla elettiin seesteistä aikaa. Silloin riitti, kun tehtiin sähköä ja kaukolämpöä hyvällä laadulla ja myytiin sopivaksi katsotulla hinnalla. Kaikki olivat tyytyväisiä. Kuusela ei pitkään saanut nauttia näistä leppoisista ajoista. Muutoksen airueena toimi vuonna 1995 alkanut sähkömarkkinoiden vapautuminen. Sähkön sirron ja myynnin eriyttäminen merkitsi sitä, että enää voimayhtiöt eivät yksin saaneet hyödyntää omia verkkojaan, vaan kuka tahansa sai siirtää sähköä toisen verkossa mihin tahansa, kunhan maksoi siirtohinnan, Kuusela selvittää. Sähkömarkkinoiden vapautumisesta tuli energiayhtiöille uusi kanava myydä sähköään. Lahti Energia 100 vuotta Vapautumisella on ollut vaikutuksia myös voimaloiden kokoon. Ennen tehtiin vain oman alueen kokoon soveltuva. Nyt voidaan tehdä kuinka suuri tahansa ja myydä sähköä NordPooliin. Voimalaitosta voidaan käyttää kaiken aikaa optimaalisella teholla. Jos sähköpörssissä on halpa hinta, voimalassa tuotetaan minimisähkö. Jos hinta on riittävän korkea, ajetaan täydellä teholla, Kuusela kertoo. Energiaviranomainen säätelee Vuonna 1995 perustettu Kauppa- ja teollisuusministeriön alainen energiamarkkinavirasto säätelee erittäin tarkoin sähkön ja maakaasun toimitukseen liittyviä asioita. Myös lainsäädäntö on tullut vaikeaksi ja tuskaiseksi työmäärältään. Jatkuvasti vaaditaan raportteja ja selvityksiä, ja aina on kiire. Kaikki tämä työmäärä vaikuttaa hintoihin, ja maksaja on kuluttaja, Kuusela sanoo. EU:sta tuli vaatimus eriyttää sähkön myynti ja siirto. Tätä varten Lahti Energia on joutunut perustamaan uuden tytäryhtiön, LE-Sähköverkko Oy:n. Päästökauppa käy kalliiksi Suurin mullistus energiamarkkinoilla on Kuuselan mukaan Kioton sopimuksen tuoma päästökauppa, joka tulee nostamaan energian hintaa tuntuvasti. Harjoittelujaksolla, eli 2005 päästöoikeudet maksoivat yhtä paljon kuin kivihiilellä tehdyn sähkön polttoaine. Uusi jakso, joka alkaa 2008, näyttää tuovan meille kasvavat kustannukset. Joudumme ostamaan päästöoikeuksia suuret määrät, Kuusela kertoo. Kasvaneesta työtaakasta huolimatta henkilökunta on vuosien saatossa vähentynyt, mutta aina luonnollisen poistuman kautta. Koskaan ei ketään ole irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Nyt alamme olla sillä rajoilla, että kohta on alettava lisäämään henkilöstöä, Kuusela sanoo.

9 Ympäristöystävällinen satavuotias Näkymä Meri-Porin tuulipuistosta. Sata vuotta perustamisensa jälkeen Lahti Energia on nykyaikainen yhtiö, jonka tavoitteisiin kuuluvat korkea laatu ja ympäristöstään huolehtiminen. Hakemalla toiminnalleen laatu- ja ympäristösertifikaatit yhtiö on osoittanut laatutasonsa sekä ympäristövastuunsa myös ulkopuolisille arvioijille. Sertifikaattien hakeminen oli pitkällinen prosessi, johon osallistui koko henkilökunta, sillä hyvä laatu ja ympäristöstä huolehtiminen syntyvät koko henkilöstön toiminnan tuloksena. Yhtiö on sitoutunut seuraamaan energiantuotannon yhteydessä syntyviä päästöjä, kehittämään päästöraportointia sekä vähentämään toiminnan tuottamia jätemääriä. Lahti Energia on osakkaana myös tuulivoimalassa ja hyödyntää biokaasua, jotka molemmat ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Luontoystävällistä sähköä Tuulivoimala käyttää ilmaista, uusiutuvaa raaka-ainetta, ja sen haitalliset ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Siinä on ympäristöstään huolehtiville ihmisille riittävästi syitä valita omaksi energialähteekseen tuulivoiman. Voidakseen tarjota asiakkailleen tuulisähköä Lahti Energia lähti osakkaaksi tuulivoimaa tuottavaan Suomen Hyötytuuli Oy:öön, jonka omistamissa tuulipuistoissa Meri-Porissa ja Raahessa tuotetaan tuulisähköä. Biokaasusta energiaa Biokaasua käytetään Lahdessa maakaasun tavoin polttoaineena. Biokaasu on pääasiassa mätänemisen tuloksena syntynyttä metaania. Sen lämpöarvo on hyvä, sillä kaasu syntyy eloperäisen aineksen hajotessa hapettomissa olosuhteissa. Tämän takia kaatopaikka on ihanteellinen biokaasun syntypaikka. Päijät-Hämeen Jätehuollon ja Lahti Energian yhteisten ponnistelujen tuloksena avattiin vuonna 2002 Kujalan kaatopaikalta suora biokaasulinja Hartwallin tehtaiden lämpökeskukseen. Lahti Energia toimittaa kaiken Hartwallin tarvitseman höyry- ja kaukolämpöenergian. Osa valmistuksessa tarvittavasta energiasta tuotetaan biokaasulla. Vesiurut kaupunkilaisten iloksi Pikku-Vesijärven rannalla musiikin, veden, värien ja valojen yhteistä sinfoniaa esittävät vesiurut Lahti Energia lahjoitti kaupunkilaisten iloksi 90-vuotisjuhlansa kunniaksi. Vesiuruilla on merkitystä myös Pikku-Vesijärven hyvinvoinnille. Urkujen seitsemän pumppua saavat lammen veden kiertämään, ja sen suihkuttaminen ilmaan auttaa tehokkaasti veden hapettamisessa. Lahti Energia 100 vuotta

10 Lahden kaupungin sähkölaitos perustettiin Lahden kaupunginvaltuuston taloustoimikunnan johtaja apteekkari Hjalmar Fellman otti vuosisadan alussa päätehtäväkseen sähkölaitoksen perustamisen. Hän otti oma-aloitteisesti yhteyttä insinööri Wuolteeseen ja antoi tämän tehtäväksi laitoksen suunnittelun. Vuoden 1907 talousarviota käsitellyt kaupunginvaltuusto hyväksyi taloustoimikunnan ehdotuksen sähkölaitoksen perustamisesta. Lahden kaupungin sähkölaitoksen toiminta käynnistyi 8. päivänä joulukuuta Ensimmäiset katuvalot syttyivät Lahdessa syttyivät ensimmäiset katuvalot kaupunkiin. Kolme päivää myöhemmin sähkö valaisi jo ensimmäisiä yksityisasuntojakin. Ensimmäisen täyden toimintavuoden jälkeen Lahden kaupungin sähkölaitoksella oli jo 170 yksityistä kuluttajaa. Tasavirrasta siirryttiin vaihtovirtaan Lahden kaupungin ja valtion tekemä sopimus yleisradioaseman rakentamisesta paikkakunnalle merkitsi sähkönkulutuksen kasvua ja suuren vastuun ottamista. Radioaseman sijoittuminen Lahteen vauhditti kaupungin siirtymistä tasasähköstä vaihtosähkön käyttäjäksi. Sähköä valtakunnan verkosta Sähkölautakunta päätyi suosittamaan sopimuksen tekemistä Valtion Koskivoimatoimiston (myöh. Imatran Voima Oy) kanssa, joka sen mielestä pystyi luotettavasti toimittamaan Lahteen sähköä. Sähköntoimitusten mahdollistamiseksi Valtion Koskivoimatoimisto rakensi samana vuonna Nikkilään 110/33 kv:n muuntoaseman, jolta sähkölaitos rakensi 33 kv:n johdon keskusasemalleen. Ensimmäinen kaukolämpöasiakas Lahden kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 1961 kaukolämmityksen aloittamisen Lahdessa. Lämmöntoimitukset käynnistettiin jo seuraavana vuonna 1962 Loviisankadun väliaikaisesta lämpökeskuksesta. Ensimmäinen kaukolämpöasiakas oli Puistokatu 3, ja se liitettiin verkkoon Lahti Energia 100 vuotta

11 Sähkön ja lämmön yhteistuotanto alkoi Varsinaiseen sähköntuotantoon päästiin vuoden 1965 syksyllä, jolloin Teivaanmäen turbogeneraattori tahdistettiin sähköverkostoon. Jo seuraavana vuonna Lahden kaupungin sähkölaitos pystyi tuottamaan kaiken kaukolämmön sekä melkein puolet tarvitsemastaan sähköstä. Kymijärven voimalaitos valmistui Lahdessa tarvittiin 70-luvun alussa voimalaitos. Suunnitelman toteuttamiseksi Lahden kaupunki solmi vuonna 1971 IVO:n kanssa sopimuksen, jossa osapuolet päättivät perustaa voimalaitosta varten Lahden Lämpövoima Oy:n. Voimalaitos valmistui vuonna 1975 ja se otettiin kaupalliseen käyttöön vuonna Maakaasun käyttö alkoi Lahdessa Vuonna 1986 Lahden energianhankinta muuttui merkittävästi. Maakaasun käyttö polttoaineena alkoi elokuun lopulla Lahden Lämpövoima Oy:n Kymijärven voimalaitoksessa. Myös voimalaitoksen yhteyteen rakennetun kaasuturbiinin käyttöönotto alkoi samoihin aikoihin. Lahti Energia Oy perustettiin Lahden Energialaitos muuttui lukien Lahti Energia Oy:ksi. Yhtiön koko osakekannan omistaa Lahden kaupunki. Energiantuotanto puulla aloitettiin Lahti Energia osti Suomen Kuitulevy Oy:n voimalaitoksen Heinolassa. Voimalaitos käyttää polttoaineena pääasiassa teollisuuden jätepuuta, puuhaketta ja puupölyä. Lahti Energia täytti 90 vuotta; vesiurkuesitykset aloitettiin Yhtiön 90-vuotisjuhlan kunniaksi Lahti Energia rakensi näyttävät vesiurut kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi. Vesiurkuja on käynyt ihastelemassa tuhannet lahtelaiset samoin kuin kotija ulkomaiset turistitkin Lahti Energia 100 vuotta 11

12 Kymijärven voimalaitos sai kaasutinyksikön Kaasuttimessa poltetaan mm. kiinteistöistä kerättävää energiajätettä; näin syntyvä tuotekaasu johdetaan pääkattilaan. Tällä vähennetään merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Ratkaisu on ainutlaatuinen koko Euroopassa. Tuulivoimaa Porista Lahti Energia meni osakkaaksi Suomen Hyötytuuli Oy:öön. Lisää sähkö-, kaukolämpö- ja maakaasuasiakkaita Nastolan Sähkö Oy sulautettiin Lahti Energiaan. Lisää kaukolämpöasiakkaita Salpakankaan Lämpö Oy sulautettiin Lahti Energiaan. Lahti Energia sai Laatu- ja Ympäristösertifikaatin Lahti Energia sai SFS:n ensimmäisen energia-alalle myöntämän uuden laatustandardin mukaisen laatusertifikaatin SFS-EN ISO 9001:2000 sekä SFS-EN ISO 1400:1996 mukaisen ympäristösertifikaatin. Kumpikin sertifikaatti kattaa yhtiön koko toiminnan sisältäen energian myynnin, hankinnan, tuotannon ja jakelun, jakeluverkostojen suunnittelun, rakentamisen, käytön ja kunnossapidon sekä niihin liittyvät hallinto- ja yrityspalvelutoiminnot. Biokaasun hyötykäyttö Biokaasun hyötykäyttö aloitettiin Hartwallin lämpökeskuksessa elokuussa Biokaasu johdetaan suoraan Kujalan kaatopaikalta ja käytetään lämpökeskuksen kattilan polttoaineena. Tuulipuisto valmistui Raaheen Raahen Rautaruukin tehtaan alueelle valmistui tuulipuisto, joka koostuu viidestä 2,3 MW:n yksiköstä. Voimaloiden tornin korkeus on 80 m ja roottorin halkaisija 82,4 m. Tuulivoimalat kohoavat yli 120 m:n korkeuteen. Lahti Energia Oy omistaa 1/9 Suomen Hyötytuuli Oy:stä. Vääksyn Lämpö Oy ja Suomen 4G Oy sulautettiin Vuoden 2004 lopussa sulautettiin Vääksyn Lämpö Oy ja Suomen 4G Oy Lahti Energiaan. Lahden Lämpövoima Oy purkautui Vuoden 2004 lopussa loppui myös Lahden Lämpövoima Oy:n toiminta erillisenä osakeyhtiönä. Kymijärven voimalaitoksen energiantuotantoa jatkaa Lahti Energia Oy Tytäryhtiö LE-Sähköverkko Oy aloitti toimintansa Lahti Energia Oy eriytti verkkoliiketoimintansa omaksi yhtiökseen. LE-Sähköverkko Oy on osa Lahti Energian konsernia. Lahti Energia Oy täyttää 100 vuotta 12 Lahti Energia 100 vuotta

Keravan Energia 1964 2014

Keravan Energia 1964 2014 Keravan Energia 1964 2014 Tarinoita 50 vuoden taipaleelta KEVÄTINFO 2014 TIEDOTUSLIITE KESKIAUKEAMALLA 1 8 Sähkölaitoksen johtajana 30 vuotta Kuinka sähkö tuli Keravalle Kalervo Nieminen: Biovoimalaitos

Lisätiedot

SATA VUOTTA SÄHKÖÄ KERAVALLA

SATA VUOTTA SÄHKÖÄ KERAVALLA SATA VUOTTA SÄHKÖÄ KERAVALLA Julkaisija: Toimitus: Ulkoasu: Valokuvat: Keravan Energia -konserni JL Media Toimittaja Leena Valkonen Mainospalvelu Kristasta Oy AD Krista Jännäri Keravan Energia Oy:n arkisto

Lisätiedot

Espoon Sähkö V u os ikertomus Vuosikertomus 1999 1 9 9 9

Espoon Sähkö V u os ikertomus Vuosikertomus 1999 1 9 9 9 Vuosikertomus 1999 Sisällys 1...Toiminta-ajatus ja visio 2...Espoon Sähkö vuonna 1999 3...Liiketoiminta-alueet lyhyesti 4...Toimitusjohtajan katsaus 6...Energiatoimialan kehitys 10...Liiketoiminta-alueet

Lisätiedot

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus Vuosikatsaus 211 Rakentamisen ja investointien vuosi Lue vuosikertomus mobiiliversiona Oulun Energia -konserni www.oulunenergia.fi Oulun Energia Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Oulun Energia Urakointi

Lisätiedot

Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * Myyntituottojen jakautuminen 1 000 * Liikevoiton jakautuminen 1 000 * 2005 2006 2007 2008 2009 Sähkökauppa

Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * Myyntituottojen jakautuminen 1 000 * Liikevoiton jakautuminen 1 000 * 2005 2006 2007 2008 2009 Sähkökauppa vuosikatsaus 2009 Liikevaihto 1 000 * Liikevoitto 1 000 * 200 000 60 000 150 000 100 000 50 000 40 000 30 000 50 000 20 000 10 000 2005 2006 2007 2008 2009 2005 2006 2007 2008 2009 Myyntituottojen jakautuminen

Lisätiedot

Megawatin muita edellä

Megawatin muita edellä Megawatin muita edellä ESPOON SÄHKÖ VUOSIKERTOMUS 2001 01:00 05:00 08:00 09:00 11:00 13:00 16:00 17:00 19:00 23:00 Sisällysluettelo TULEVAISUUDEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 4 Toimitusjohtajan katsaus 6 Espoon Sähkön

Lisätiedot

Y hteistyöllä voimaa V 1 9 52-201 Yhteistyöllä voimaa EPV Energia Oy E P V 1 9 5 2-2 0 1 2 1 9 5 2-2 0 1 2

Y hteistyöllä voimaa V 1 9 52-201 Yhteistyöllä voimaa EPV Energia Oy E P V 1 9 5 2-2 0 1 2 1 9 5 2-2 0 1 2 Yhteistyöllä voimaa EPV 1952-2012 Yhteistyöllä voimaa EPV 1952-2012 Petri Juuti & Riikka Rajala 2012 Sisällysluettelo Alkusanat... 8 1. Johdanto... 11 2. Pärevalosta sähkölamppuun.... 17 3. Pohjalaisen

Lisätiedot

LÄMPÖÄ LEMPÄÄLÄISILLE. Lempäälän Lämpö Oy:n kolme vuosikymmentä

LÄMPÖÄ LEMPÄÄLÄISILLE. Lempäälän Lämpö Oy:n kolme vuosikymmentä LÄMPÖÄ LEMPÄÄLÄISILLE Lempäälän Lämpö Oy:n kolme vuosikymmentä LÄMPÖÄ LEMPÄÄLÄISILLE Lempäälän Lämpö Oy:n kolme vuosikymmentä Julkaisija: Lempäälän Lämpö Oy Teksti ja taitto: Ritva Mäkelä ISBN 951 98136

Lisätiedot

Vuosikatsaus 2010. Vuosi sujui menestyksekkäästi 6. Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20

Vuosikatsaus 2010. Vuosi sujui menestyksekkäästi 6. Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20 Vuosikatsaus 2010 Vuosi sujui menestyksekkäästi 6 Vastuullista toimintaa Pohjois-Suomen hyväksi 20 Oulun Energia -konserni www.oulunenergia.fi Oulun Energia Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Oulun Sähkönmyynti

Lisätiedot

Myynti ja asiakkaat 4. Henkilöstö, ympäristövastuu 10. Energian hankinta ja tuotanto 18. Energian siirto asiakkaille 24

Myynti ja asiakkaat 4. Henkilöstö, ympäristövastuu 10. Energian hankinta ja tuotanto 18. Energian siirto asiakkaille 24 1 2 Kasvun kevät Myynti ja asiakkaat 4 Tapahtumien kesä Henkilöstö, ympäristövastuu 10 Muutosten syksy Energian hankinta ja tuotanto 18 Lämmön talvi Energian siirto asiakkaille 24 Mistä se sähkö tulee

Lisätiedot

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite Visio Kuvitus: Daniel Jernberg 6 suomella on hyvät saumat ottaa osuutensa nopeasti kasvavista energiateknologiamarkkinoista. Renewa on jo aloittanut ottamisen. Kansan valta Puhemies Sauli Niinistö kehottaa

Lisätiedot

Haminan rauha. 1809Vuosikertomus 2009

Haminan rauha. 1809Vuosikertomus 2009 Haminan rauha 189Vuosikertomus 29 89 Sisällys 3 Haminan Energian vuosi 29 4 Toimitusjohtajan katsaus 8 Varatoimitusjohtajan katsaus 12 Suomen energiavuosi 29 14 Energialiiketoiminta 16 Energiajakelu 18

Lisätiedot

Asiakkaamme maailman hauskin mies

Asiakkaamme maailman hauskin mies Asiakkaamme maailman hauskin mies Kerava on kaukolämpökaupunki TIESITKÖ 1 Julkaisija ja paikallistoimitus Osoitteenmuutokset Etelä- Suomen Energia Oy Toimitustyö, taitto, ulkoasu, grafiikka Kansikuva Painopaikka

Lisätiedot

sisällys 3 Haminan Energian vuosi 2008 4 Toimitusjohtajan katsaus 6 Varatoimitusjohtajan katsaus 10 Energiavuosi 2008 12 Ilmasto- & Energiastrategia

sisällys 3 Haminan Energian vuosi 2008 4 Toimitusjohtajan katsaus 6 Varatoimitusjohtajan katsaus 10 Energiavuosi 2008 12 Ilmasto- & Energiastrategia Vuosikertomus 28 sisällys 3 Haminan Energian vuosi 28 4 Toimitusjohtajan katsaus 6 Varatoimitusjohtajan katsaus 1 Energiavuosi 28 12 Ilmasto- & Energiastrategia 14 Energialiiketoiminta 16 Energiajakelu

Lisätiedot

Talousmiehenä Porvoon johdossa 2/2005. Matti Nuutti. Liitteenä uudet sähköntoimitusehdot. Sisältää uuden sähköhinnaston

Talousmiehenä Porvoon johdossa 2/2005. Matti Nuutti. Liitteenä uudet sähköntoimitusehdot. Sisältää uuden sähköhinnaston JOUKKOKIRJE PORVOON ENERGIA -YHTIÖT 2/2005 PORVOON ENERGIA -YHTIÖIDEN ASIAKASLEHTI Liitteenä uudet sähköntoimitusehdot Sisältää uuden sähköhinnaston Eija Klaucke: Minussa elää puutarhuri Matti Nuutti Talousmiehenä

Lisätiedot

Vuosi 2007. Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat

Vuosi 2007. Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat Vuosi 27 Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat Vuosi 27 TAMMIKUU TkT, dosentti Veli-Pekka Nurmi aloitti toimitusjohtajana. Muutto Koskitalosta Ratinan Jokikadulle toteutui. Onnettomuusharjoitus järjestettiin

Lisätiedot

LUONNOSTAAN PAREMPIA ENERGIARATKAISUJA

LUONNOSTAAN PAREMPIA ENERGIARATKAISUJA VUOSIKERTOMUS 2008 LUONNOSTAAN PAREMPIA ENERGIARATKAISUJA KANNEN KUVA: RAIMO UTRIAISEN SAVU-VEISTOS KUULUU TAIDEMUSEO EMMAN KOKOELMIIN. SEN KORKEUS ON 115 SENTTIÄ JA MATERIAALINA ANODISOITU ALUMIINI. KUVAAJA

Lisätiedot

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS VUOSIKERTOMUS 212 SISÄLLYS 3 Haminan Energian vuosi 212 4 Toimitusjohtajan katsaus 8 Varatoimitusjohtajan katsaus 12 Suomen energiavuosi 212 14 Energialiiketoiminta 16 Verkostoliiketoiminta 18 Tietohallinto

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS

SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS KOKKOLAN ENERGIAN ASIAKASLEHTI 1 2010 Selkeämpi sähkölasku etäluennan ansiosta Onko sähkön hinta koskaan oikea? s. 3 Vuosi yhteistä työtä takanapäin s. 8 Sähkölaskut e-laskuna s.

Lisätiedot

KOTKAN ENERGIAN VUOSIKERTOMUS 2013

KOTKAN ENERGIAN VUOSIKERTOMUS 2013 KOTKAN ENERGIAN VUOSIKERTOMUS 2013 VUOSI 2013 TAPAHTUMAT Avoimet ovet pidettiin Hyötyvoimalaitoksella 28.4.2013. 20-vuotisjuhlan golfkilpailu pidettiin sidosryhmille. Ilona -tuulivoimala purettiin. Toimitalon

Lisätiedot

energiaa elämään. Yhteiskuntavastuuraportti 2008

energiaa elämään. Yhteiskuntavastuuraportti 2008 energiaa elämään. Yhteiskuntavastuuraportti 2008 2008 / YHTEISKUNTAvastuuRAPORTTI / VANTAAN ENERGIA Olemme tunnistaneet toimintamme merkittävimmät vaikutukset sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Jatkuvalla

Lisätiedot

ENERGIAA AJAN VIRRASTA

ENERGIAA AJAN VIRRASTA ENERGIAA AJAN VIRRASTA SÄHKÖÄ PORVOOSSA 100 VUOTTA RISTO VALKEAPÄÄ 1 Valokuvat: Georg Christiernin Pentti Floor Hjalmar Lindfors Natalie Linsén Raine Nylund Ragnar Smeds Helge Snellman Anja-Laitimo Strengell

Lisätiedot

Sisältö. 2 Toimitusjohtajan katsaus 4 E.ON Finlandille vastuu on arvoasia

Sisältö. 2 Toimitusjohtajan katsaus 4 E.ON Finlandille vastuu on arvoasia Vuosikertomus 2005 Sisältö 1 2 Toimitusjohtajan katsaus 4 E.ON Finlandille vastuu on arvoasia Liiketoimintavuosi 2005 7 Sähköliiketoiminta 7 Kaukolämpöliiketoiminta 8 Verkkoliiketoiminta 9 Tuotantoliiketoiminta

Lisätiedot

Kotkan Energia Oy. vuosikertomus talouskatsaus ympäristökertomus. Kotkan Energia 1

Kotkan Energia Oy. vuosikertomus talouskatsaus ympäristökertomus. Kotkan Energia 1 Kotkan Energia Oy 2012 vuosikertomus talouskatsaus ympäristökertomus Kotkan Energia 1 Kotkan Energia2012 tammi helmi maalis huhti touko kesä Kotkanpoikablogi avataan Karhulan biolämpökeskuksen rakennustyöt

Lisätiedot

Yrityskaupalla. koko Itämeren alue haltuun. Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla

Yrityskaupalla. koko Itämeren alue haltuun. Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla MCI Gasumin sidosryhmälehti Gasetti 2/2014 Yrityskaupalla koko Itämeren alue haltuun pääkirjoitus Gasetti Julkaisija Gasum

Lisätiedot

Vuosi 2006 Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat

Vuosi 2006 Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat Vuosi 2006 Tampereen kaupungin energialiiketoiminnat Vuosi 2006 1.1. Sähkön myyntihintoja korotettiin. 1.1. Kaukolämmön energiamaksua korotettiin. 2.1. Asiakaspalvelun aukioloaika yhtenäistettiin siten,

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 1997 2

VUOSIKERTOMUS 1997 2 VUOSIKERTOMUS 1997 2 SISÄLTÖ IVO-yhtiöt vuonna 1997 1 Liiketoiminnat 3 Toimitusjohtajan katsaus 4 Hallinto 1.3.1998 6 Liiketoimintakatsaukset Energia 8 Käyttö ja kunnossapito 17 Engineering 20 Energianmittaus

Lisätiedot

AALTOVOIMA KAUPALLISTUU VAUHDILLA. Fortum 1 2009. Miltä näyttää TULEVAISUUS

AALTOVOIMA KAUPALLISTUU VAUHDILLA. Fortum 1 2009. Miltä näyttää TULEVAISUUS AALTOVOIMA KAUPALLISTUU VAUHDILLA Miten Fortumin kunto kestää talouskriisissä? Fortum 1 2009 Miltä näyttää TULEVAISUUS Tulevaisuus syntyy kestävistä päätöksistä Energiamme edesauttaa nykyisten ja tulevien

Lisätiedot

Vuosikertomus. Mäntsälän Sähkö Oy

Vuosikertomus. Mäntsälän Sähkö Oy Vuosikertomus Mäntsälän Sähkö Oy 2011 Viimeaikaisten myrskyjen jälkeen moni on oivaltanut, millainen merkitys on sähkön saannin luotettavuudella. Infrastruktuurin rapautuminen on iso riski suomalaiselle

Lisätiedot

SISÄLTÖ. IVO-yhtiöt vuonna 1995 1 Liiketoiminnat 2 Pääjohtajan katsaus 4 Hallinto 1.1.1996 6

SISÄLTÖ. IVO-yhtiöt vuonna 1995 1 Liiketoiminnat 2 Pääjohtajan katsaus 4 Hallinto 1.1.1996 6 VUOSIKERTOMUS 1995 SISÄLTÖ IVO-yhtiöt vuonna 1995 1 Liiketoiminnat 2 Pääjohtajan katsaus 4 Hallinto 1.1.1996 6 Liiketoimintakatsaukset Energia 8 Engineering 14 Käyttö ja kunnossapito 18 Kantaverkkopalvelut

Lisätiedot