Talvikilpailu. Paremmuusjärjestyksen määräytyminen talvikilpailussa. Taitotehtävät. Ryhmä/tehtävä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talvikilpailu. Paremmuusjärjestyksen määräytyminen talvikilpailussa. Taitotehtävät. Ryhmä/tehtävä"

Transkriptio

1 Hyväksytty Voimassa alkaen. Päivitys (päivitetty kesäkilpailun lajintuntemustehtävän teksti) Päivitys (viestikilpailujen sarjat) Päivitys (joukkuekilpailun joukkueen kokoonpano) Päivitys (kesämetsätaitoviestin säännöt) Talvikilpailu Paremmuusjärjestyksen määräytyminen talvikilpailussa Tulosluettelo järjestetään kaikissa sarjoissa kilpailun kokonaispisteiden mukaan alenevaan järjestykseen. Kokonaispisteisiin lasketaan yleisessä sarjassa tehtäväpisteet, ikähyvityspisteet ja hiihtopisteet. Taitosarjassa lasketaan tehtäväpisteet ja kilpailuajan ylityksestä tuleva pistevähennys. Tasapisteiden sattuessa voittaa se kilpailija, jonka pistemäärä taitotehtävissä on korkein. Taitosarjassa tasapisteiden sattuessa voittaa se kilpailija, jonka pistemäärä tehtävistä on korkein mahdollisen yliajasta johtuvan pistevähennyksen jälkeen. Mikäli pisteet ovat edelleen tasan toimitaan taitotehtävien paremmuusjärjestyksen mukaisesti. 1. Puuston runkotilavuus 2. Tukki- tai kuitupuuta m3/ha/. 3. Rungon tai runkojen tukkitai käyttöosan tilavuus. Mikäli sijoitus ei ole ratkennut em. vertailuilla kyseessä on tasatulos. Taitotehtävät Kilpailija vastaa tehtäviin hiihdon aikana ja tehtävien tekoon kuluva aika sisältyy hiihtoaikaan. Taitosarjassa tehtäväaika on 1.5 kertaa yleisen sarjan ihanneaika. Kilpailuvuonna 51 v täyttävä saa ikähyvitystä yhden minuutin sekä tätä vanhempi henkilö aina yhden lisäminuutin vuotta kohden. Naisten ihanneaika taitosarjassa on 1,5 kertainen laskettuna yleisen sarjan naisten ihanneajasta. Lisäksi pysyvän invalidiprosentin omaava kilpailija saa lisäaikaa vammaprosentin mukaan seuraavasti: 10 % 1 min, 20 % 2 min, 30 % 3 min, 40 % 4 min, jne. Mikäli kilpailija ylittää näin saadun suoritusajan, on hänen tuloksestaan vähennettävä kaksi pistettä jokaista alkavaa minuuttia kohti. Taitotehtävät on pyrittävä sijoittamaan tasaisesti tehtäväreitin varrelle. Tehtäväjärjestys on ilmoitettava etukäteen kilpailijoille kilpailukeskuksessa. Tehtävät valitaan kahdeksasta ryhmästä siten, että kustakin ryhmästä tulee yksi tehtävä. Ryhmä/tehtävä I/1 Vallitsevan puuston ikä, v 1 (5)

2 Puuston iällä tarkoitetaan todellista biologista ikää. Käytetty ikälisäys kanto- tai rinnankorkeusikään on ilmoitettava kilpailijoille ellei todellinen biologinen ikä ole tiedossa. Ikä voi myös olla yhden puulajin ikä. Puulaji ilmoitetaan ohjeissa ja tehtävätaulun lisäkilvellä. Pisteet 20, 18, 12, 6, ja 0 (kerroin 2). I/2 Puulaji % Nimetyn puulajin osuus yhdelle sekapuustokuviolle rajatun koealan runkotilavuudesta. Puulaji on ilmoitettava kilpailuohjeissa ja tehtävätaulun lisäkilvellä. Pisteet 20, 18, 12, 6, ja 0 (kerroin 2). II/3 Runkoluku, kpl/ha Runkolukuun otetaan koealalta mukaan rinnankorkeusläpimitaltaan vähintään 6 cm paksuiset rungot (7 cm tasaava luokka). Taimikoissa voidaan käyttää vastaavasti 4 cm:n tai 2cm:n rajaa, joka on ilmoitettava kilpailuohjeissa sekä tehtävätaulun lisäkilvessä. Läpimitta mitataan 1.3 metrin korkeudelta maanpinnasta tai puun syntypisteestä. Pisteet 30, 27, 18, 9, ja 0 (kerroin 3). III/4 Puuston pohjapinta-ala, m 2 /ha Koeala on sijoitettava yhdelle metsikkökuviolle. Minimiläpimitta ja mittaus samoin kuin tehtävässä II/3. Pisteet 30, 27, 18, 9, ja 0 (kerroin 3). IV/5 Keskiläpimitta, cm Keskiläpimitalla tarkoitetaan puuston pohjapinta-alalla painotettua keskiläpimittaa. Tehtävä voidaan antaa määritettäväksi joko kokonaispuustosta tai yhden tai useamman puulajin puustosta. Ellei kilpailuohjeissa toisin mainita, keskiläpimitta määritetään kokonaispuustosta. Katso laskentaohje kesäkilpailun tehtävä 7. Pisteet 20, 18, 12, 6, ja 0 (kerroin 2). V/6 Puun pituus, puiden keskipituus, m Puun pituus mitataan syntypisteestä (maanpinnan taso) latvaan. Mittaus tehdään kalibroidulla korkeusmittarilla kahdesta vastakkaisesta suunnasta ja puun pituus on mittausten keskiarvo. Puiden lukumäärä (1-5) ilmoitettava kilpailuohjeissa ja tehtävätaulussa. Pisteet 20, 18, 12, 6ja 0 (kerroin 2) VI/7 Puuston runkotilavuus, m 3 /ha Tehtävä on sijoitettava yhdelle metsikkökuviolle. Pisteet 50, 45, 30, 15, ja 0 (kerroin 5). VII/8 Tukkipuuta, m 3 /ha Tukkipuun määrä voidaan määrittää joko kokonaispuustosta tai leimatusta puustosta koealalta, joka on sijoitettava yhdelle metsikkökuviolle. Minimirunko havutukilla d cm:n luokka ja koivutukilla 21 cm:n luokka. Minimimittoina käytetään MÄT 43 dm X 15 cm, KUT 43 dm X 16 cm ja KOT 31 X 18 cm kuoren päältä mitattuna. Muutoksista tai laadun huomioonottamisesta on ilmoitettava kilpailuohjeissa. Pisteet 40, 36, 24, 12, ja 0 (kerroin 4). VII/9 Kuitupuuta, m 3 /ha Kuitupuun määrä arvioidaan joko kokonaispuustosta tai leimatusta puustosta. Koeala on sijoitettava yhdelle metsikkökuviolle. Minimimittoina käytetään kuitupuulla 3 mx 2 (5)

3 7 cm kuoren päältä mitattuna. Muutoksista tai laadun huomioonottamisesta on ilmoitettava kilpailuohjeissa. Leimatulla koealalla tukkipuut pitää leimata kahdella kuitunauhalla, joista latvat lasketaan kuitupuuksi. Pisteet 40, 36, 24, 12 ja 0 (kerroin 4). VIII/10 Tukkipuun tai puiden tukkiosan runkotilavuus, m 3 /runko Tukkiosan runkotilavuus määritetään 1-5 merkitystä tukkirungosta keskiarvona. Puiden lukumäärä on ilmoitettava kilpailuohjeissa. Kilpailijoita ei saa päästää arvioitavien puiden välittömään läheisyyteen. Pisteet 40, 36, 24, 12, ja 0 (kerroin 4). VIII/11 Rungon tai runkojen käyttöosan tilavuus, m 3 /runko Rungon tai runkojen käyttöosan tilavuus määritetään 1-5 merkitystä rungosta. Puiden lukumäärä on ilmoitettava kilpailuohjeissa. Kilpailijoita ei saa päästää arvioitavien puiden välittömään läheisyyteen. Pisteet 40, 36, 24, 12, ja 0 (kerroin 4). Koealamääräyksiä Koealat rajataan ha:n suuruisiksi, muodoltaan säännöllisiksi ja yhdelle metsikkökuviolle. Kukin tehtävä on sijoitettava omaksi kohteekseen. Järjestäjien on toimitettava tehtäville kynät, joilla kilpailija ympyröi oikeat vastaukset. Tehtävien mittauksessa ja laskennassa käytetään soveltuvin osin kulloinkin voimassa olevia kesäkilpailun sääntöjä. Järjestäjien on ilmoitettava kilpailuohjeissa käytetyt tilavuuden laskentatavat ja sovellutukset. Relaskooppia lukuunottamatta kilpailija ei saa kilpailun aikana pitää hallussaan tai käyttää minkäänlaisia mittaus- ja viestivälineitä. Suksen tai sauvan käyttö mittavälineenä on kielletty. Järjestäjien on valvottava tämän säännön noudattamista ja suljettava sääntöä rikkonut kilpailija pois kilpailusta. Kilpailija ei saa koealalla tehdä merkintöjä maastoon. Reitin, koealojen ja leimattujen puiden merkkauksessa otettava huomioon värisokeus. Kiellettyjä värejä ovat punainen ja vihreä suositeltavia värejä sininen ja keltainen. Koealojen mittaus tehdään vaakatasossa (porrasmittausta käyttäen). Tehtävistä annettava kokonaispistemäärä on 250. Virhemerkinnän sattuessa kilpailija mitätöi merkinnän samalla värillä värittämällä koko ruudun ja ympäröi tarkoittamansa vastauksen normaalisti. Väärälle tehtäväriville mitätöity ruutu voidaan käyttää ko. tehtävässä ympäröimällä koko ruutu. 3 (5)

4 Hiihto Hiihtomatka on SM-kilpailuissa 10 km ja muissa kilpailuissa 8-10 km. Hiihtotapa on SM-kilpailuissa perinteinen. Muissa kilpailuissa hiihtotapa voi olla myös vapaa. Hiihtotapa on ilmoitettava kilpailukutsussa. Reitin vaativuus tulee asettaa siten, että kaikki kilpailijat voivat kiertää radan turvallisesti. Hiihtoaika muutetaan pisteiksi siten, että järjestäjien etukäteen määrittämästä ihanneajasta, joka on minuutteja ja sen kahdesosia osoittava luku(esim ) annetaan 200 p. Jokaisesta ihanneajan alittavasta kahdesosaminuutista (esim ) annetaan yksi lisäpiste. Jokaisesta ihanneajan ylittävästä kahdesosaminuutista ( ) vähennetään yksi piste. Ihanneaika tulee asettaa siten, että yleisessä sarjassa joka neljäs kilpailija saavuttaa ihanneaikapisteet. Naisten ihanneaika saadaan lisäämällä ihanneaikaan yksi minuutti jokaista hiihtomatkan täyttä kilometriä kohti. Esim. hiihtomatka 9.5km, lisäaika 9 min. Kilpailuvuonna 35, 36 tai 37 vuotta täyttävä kilpailija saa ikähyvitystä yhden pisteen ja tätä vanhemmat yhden pisteen kolmen vuoden välein, esim v 2 p, v 3 p jne. Hiihdon ja metsätaitoviestin osalta noudatetaan Suomen Hiihtoliiton kilpailusääntöjä soveltuvin osin. Metsätaitoviesti Metsätaitoviestissä hiihdetään 4 X 5 km. Jokaisella osuudella on kaksi arviointitehtävää. Arviointivirheet kuitataan kiertämällä sakkokierroksia. Hiihto Hiihtotapa viestissä on kahdella ensimmäisellä osuudella perinteinen ja kolmannella ja neljännellä osuudella vapaa. Viestilatu saa olla vaativuudeltaan keskiraskas ja maastoltaan vaihteleva. Raskaimmat kilpaladut eivät sovellu metsätaitoviestiin. Pääradalta tehtävälle poikkeava latu ei tarvitse olla luistelukelpoinen. Tehtävät Taitotehtäviä on jokaisella osuudella kaksi. Eri osuuksilla on omat tehtävänsä. Tehtävät ovat talvikilpailun sääntöjen mukaiset ja ne sijoitetaan radan keskialueelle 1-3 km. Viestissä voidaan käyttää joko saman tehtäväryhmän tai samaa tehtävää kahteen kertaan, mikäli ne ovat eri osuuksilla ja eri koealoilla. Toisen, kolmannen ja neljännen osuuden tehtävät sijoitetaan siten, että edellisten osuuksien kilpailijat eivät niitä näe. Kilpailija saa käyttää omaa kynää merkintöihin. Kilpailukorttina käytetään talvikorttia. Sakot Oikea vastaus = 0 sakkokierrosta Viereinen ruutu = 1 sakkokierros Toiseksi viereinen ruutu = 2 sakkokierrosta Kolmanneksi viereinen tai huonompi ruutu = 3 sakkokierrosta. 4 (5)

5 Yhdestä tehtävästä voi saada enintään 3 ja osuudelta enintään 6 sakkokierrosta. Kilpailijan on varauduttava luovuttamaan kortti tehtävien jälkeen järjestäjien valitsemassa paikassa. Sakkokierros mitoitetaan sellaiseksi, että sen hiihtämiseen kuluu keskimäärin 30 +/-5 s. Sakkokierros sijoitetaan vaihto/maalialueen läheisyyteen. Jokaisen osuuden kilpailija hiihtää saamansa sakkokierrokset. Maali Joukkueen sijoitus määräytyy maaliintulojärjestyksen mukaisesti, em. sääntöjä noudattaen. Mikäli kilpailija jättää järjestäjien ilmoittamia sakkokierroksia hiihtämättä, lisätään joukkueen aikaan 1 min/kiertämättä jäänyt sakkokierros. Mikäli järjestäjät näyttävät virheelliset sakkokierrokset joukkueen aikaa muutetaan +/- 30 s/sakkokierros. Joukkuetta, joka on hiihtänyt järjestäjien näyttämiä sakkokierroksia enemmän, ei hyvitetä ylimääräisistä kierroksista. 5 (5)

METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT

METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT Sisältö Metsätaitokilpailun säännöt Kesäkilpailu Talvikilpailu Valvontaohjeet Hyväksytty 3.3.2006 Voimassa 1.1.2007 alkaen. Päivitys 22. 2. 2008 (päivitetty kesäkilpailun lajintuntemustehtävän

Lisätiedot

METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT

METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT METSÄURHEILUN SÄÄNNÖT Sisältö Metsätaitokilpailun säännöt Kesäkilpailu Talvikilpailu Valvontaohjeet Hyväksytty 14.04.2014 SMUL:n hallituksen kokouksessa Päivitetty 9.2.2015 SMUL hallitus 1 (17) Metsätaitokilpailun

Lisätiedot

Paremmuusjärjestyksen määräytyminen kesäkilpailussa

Paremmuusjärjestyksen määräytyminen kesäkilpailussa Hyväksytty 3.3.2006 Voimassa 1.1.2007 alkaen. Päivitys 22. 2. 2008 (päivitetty kesäkilpailun lajintuntemustehtävän teksti) Päivitys 12. 9. 2008 (viestikilpailujen sarjat) Päivitys 1.3.2010 (joukkuekilpailun

Lisätiedot

KILPAILUOHJEET METSÄTAITOVIESTI. Metsätaitoviesti järjestetään perjantaina kilpailukeskuksena Hyytiälän metsäasema Juupajoella.

KILPAILUOHJEET METSÄTAITOVIESTI. Metsätaitoviesti järjestetään perjantaina kilpailukeskuksena Hyytiälän metsäasema Juupajoella. KILPAILUOHJEET METSÄTAITOVIESTI Metsätaitoviesti järjestetään perjantaina 1.3.2013 kilpailukeskuksena Hyytiälän metsäasema Juupajoella. Kilpailussa noudatetaan Suomen Metsäurheiluliiton 1.1.2007 voimaan

Lisätiedot

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Tehtävä A: Koneellinen puutavaran valmistus (uudistushakkuu) (John Deere E-sarjan käyttösimulaattori) Tavoitteet Tehtävässä tavoitellaan ammattimaista koneenkäsittelyä

Lisätiedot

1 Suomenmestaruuskilpailujen järjestämisoikeus ja valvonta

1 Suomenmestaruuskilpailujen järjestämisoikeus ja valvonta METSÄNOMISTAJIEN METSÄTAITOKILPAILUN SÄÄNNÖT Voimassa 19.8.2018 alkaen Metsänomistajien metsätaitokilpailuiden tarkoituksena on metsäomaisuudenhoidossa tarvittavien tietojen ja taitojen kehittäminen ja

Lisätiedot

Reserviläisurheiluliiton talvikilpailujen säännöt

Reserviläisurheiluliiton talvikilpailujen säännöt Reserviläisurheiluliiton talvikilpailujen säännöt 1.Johdanto Nämä Reserviläisurheiluliiton talvikilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015 Säännöt on

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU SUUR-SAVON 72. MAAKUNTAVIESTI JA TSEMPPI- HARRASTEVIESTI SAVONLINNASSA LAUANTAINA 27.2.2016

KILPAILUKUTSU SUUR-SAVON 72. MAAKUNTAVIESTI JA TSEMPPI- HARRASTEVIESTI SAVONLINNASSA LAUANTAINA 27.2.2016 KILPAILUKUTSU SUUR-SAVON 72. MAAKUNTAVIESTI JA TSEMPPI- HARRASTEVIESTI SAVONLINNASSA LAUANTAINA 27.2.2016 YLEISTÄ Suur-Savon 72. maakuntaviesti ja tsemppi-harrasteviesti hiihdetään lauantaina 27.2.2016

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Trestima Oy Puuston mittauksia Projektissa tutustutaan puuston mittaukseen sekä yritykseen Trestima Oy. Opettaja jakaa luokan 3 hengen ryhmiin. Projektista arvioidaan ryhmätyöskentely, projektiin osallistuminen

Lisätiedot

MARV Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä. Ruuduille lasketut puustotunnukset:

MARV Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä. Ruuduille lasketut puustotunnukset: MARV1-11 Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä Metsikkökoealojen puuston mittaukseen käytetty menetelmä, jossa puut etsitään laseraineistosta/ilmakuvilta ja mitataan

Lisätiedot

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 Omistaja: Itä-Suomen yliopisto Osoite: Yliopistokatu 2, 80101 Joensuu Tila: Suotalo 30:14 Kunta: Ilomantsi 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 METSÄN NYKYTILA... 4 2.1 Kasvupaikkojen

Lisätiedot

Tehtävä 1. Jatka loogisesti oheisia jonoja kahdella seuraavaksi tulevalla termillä. Perustele vastauksesi

Tehtävä 1. Jatka loogisesti oheisia jonoja kahdella seuraavaksi tulevalla termillä. Perustele vastauksesi Tehtävä. Jatka loogisesti oheisia jonoja kahdella seuraavaksi tulevalla termillä. Perustele vastauksesi lyhyesti. a) a, c, e, g, b),,, 7,, Ratkaisut: a) i ja k - oikea perustelu ja oikeat kirjaimet, annetaan

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 1.6.2016 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo

Lisätiedot

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje

1 (7) Hämeen Viesti 2015. Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015. Kilpailuohje 1 (7) Hämeen Viesti 2015 Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 25.1.2015 Kilpailuohje 2 (7) KILPAILU Hämeen Viesti 2015, 8-henkisin joukkuein, hiihtotapa P ja V, kilpailunumero 624. Kilpailussa hiihdetään

Lisätiedot

Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt

Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt 1. Johdanto Nämä Reserviläisurheiluliiton maastokilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt

Lisätiedot

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT 2018-19 1.0. Kansalliset kilpailusarjat 1.1. Alueelliset kilpailut 1.2. Junioricup ja Hopeasompa 1.3. Veikkaus Cup 1.4. Veteraanit 1.5. SM-kilpailut

Lisätiedot

Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016

Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016 Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016 SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016 Tulosrajakauden alku on 1.5.2015 Kalevan kisat YLEISET SÄÄNNÖT 1. Kilpailuissa tulee noudattaa

Lisätiedot

KUITUPUUN KESKUSKIINTOMITTAUKSEN FUNKTIOINTI

KUITUPUUN KESKUSKIINTOMITTAUKSEN FUNKTIOINTI KUITUPUUN KESKUSKIINTOMITTAUKSEN FUNKTIOINTI Asko Poikela Samuli Hujo TULOSKALVOSARJAN SISÄLTÖ I. Vanha mittauskäytäntö -s. 3-5 II. Keskusmuotolukujen funktiointi -s. 6-13 III.Uusi mittauskäytäntö -s.

Lisätiedot

Metsänmittausohjeita

Metsänmittausohjeita Metsänmittausohjeita 1. PUUN LÄPIMITAN MITTAAMINEN Tilavuustaulukko perustuu siihen, että läpimitta mitataan 1,3 metriä ylintä juurenniskaa korkeammalta eli 1,3 metriä sen kohdan yläpuolelta, mistä metsuri

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Koostanut Essi Rasimus ja Elina Viro Opettajalle Trestima Oy Puuston mittauksia Kohderyhmä: 9-luokka Esitiedot: ympyrä, ympyrän piiri, halkaisija ja pinta-ala, lieriön tilavuus, yhdenmuotoisuus, yksikkömuunnokset

Lisätiedot

Energiapuuharvennuskohteen valinta. METKA-hanke 2014

Energiapuuharvennuskohteen valinta. METKA-hanke 2014 Energiapuuharvennuskohteen valinta METKA-hanke 2014 Ryhmätyö - ryhmätyö 10 min (kaikki ryhmät) - ryhmätyön purku 10 min Mitkä ovat energiapuuharvennuksen vaikeimmat kohdat? Kohteen rajaaminen? Hinnoittelu

Lisätiedot

SM-KARATE VIIKONLOPPU 19-20.3.2016 TAMPERE KILPAILUKUTSU

SM-KARATE VIIKONLOPPU 19-20.3.2016 TAMPERE KILPAILUKUTSU SM-KARATE VIIKONLOPPU 19-20.3.2016 TAMPERE KILPAILUKUTSU 19 20.3.2016 Pyynikin Palloiluhalli, TAMPERE Osoite: Ammattikoulunkatu 20, Tampere Osallistumismaksu 30 / kilpailija / sarja 50 / joukkue / sarja

Lisätiedot

Syksyn puukauppa jatkuu edellisvuosia tuntuvasti hiljaisempaan tahtiin. Syyskuussa metsäteollisuus osti puuta 2,1 miljoonaa kuutiometriä,

Syksyn puukauppa jatkuu edellisvuosia tuntuvasti hiljaisempaan tahtiin. Syyskuussa metsäteollisuus osti puuta 2,1 miljoonaa kuutiometriä, Puun ostot ja hinnat syyskuu 2001 Toimittaja: Martti Aarne 19.10.2001 598 Syyskuun puukaupassa 50 prosentin lasku edellisvuodesta Syksyn puukauppa jatkuu edellisvuosia tuntuvasti hiljaisempaan tahtiin.

Lisätiedot

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti)

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti) KILPAILUOHJEET: KILPAILUJEN AIKATAULU Pe 30.3. Klo 17.00 Klo 19.00 Lehdistötilaisuus: hiihtostadionin lehdistökeskus Joukkueenjohtajien kokous: Kainuun Ammatti-instituutti La 31.3. Klo 09.45 Klo 10.00

Lisätiedot

KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies

KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies Tunnin tavoitteena on tarkastella metsän rahallista arvoa itse mitattujen arvojen perusteella. Samalla vahvistetaan käsitystä metsäympäristön monimuotoisuudesta

Lisätiedot

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7)

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7) Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7) KUTSU ETÄMETSÄNOMISTAJIEN LIITON SM-METSÄTAITOILUT Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Evon toimipiste os. Saarelantie 1, LAMMI Osanottajat: Etämetsänomistajien Liiton

Lisätiedot

ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE

ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE METSÄ metsänomistajat PROMOOTTORI metsäsuunnittelu ja -neuvonta MARKKINAT polttopuu- ja lämpöyrittäjät metsäpalveluyrittäjät energiayhtiöt metsänhoitoyhdistykset

Lisätiedot

13:00- Kilpailutoimisto avoinna kilpailupaikalla, Suonenjoen jäähallilla, Koulukatu 8, Suonenjoki

13:00- Kilpailutoimisto avoinna kilpailupaikalla, Suonenjoen jäähallilla, Koulukatu 8, Suonenjoki Ohjelma perjantaina 20.9.2019 13:00- Kilpailutoimisto avoinna kilpailupaikalla, Suonenjoen jäähallilla, Koulukatu 8, 77600 Suonenjoki HUOM! Suonenjoella Koulukadun pohjoispää on korjauksen vuoksi tukossa.

Lisätiedot

ARVIOINTIPERIAATTEET

ARVIOINTIPERIAATTEET PSYKOLOGIAN YHTEISVALINNAN VALINTAKOE 2012 ARVIOINTIPERIAATTEET Copyright Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteiden laitos, Materiaalin luvaton kopiointi kielletty. TEHTÄVÄ 1. (max. 34.5 pistettä) 1 a.i)

Lisätiedot

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Kutsu Liiton SM metsätaitokilpailuihin Evolla

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Kutsu Liiton SM metsätaitokilpailuihin Evolla Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Evon toimipiste. Hämeenlinnan kaupunki, Lammi. Katuosoite: Saarelantie 1 Osanottajat: Etämetsänomistajien Liiton jäsenyhdistysten

Lisätiedot

Taimikonhoidon omavalvontaohje

Taimikonhoidon omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin Taimikonhoidon omavalvontaohje Taimikonhoidon merkitys Taimikonhoidolla säädellään kasvatettavan puuston puulajisuhteita ja tiheyttä. Taimikonhoidon tavoitteena

Lisätiedot

Hämeenlinnan hiihdot

Hämeenlinnan hiihdot 1 (5) Hämeenlinnan hiihdot Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 27.2.2016 Kilpailuohje 2 (5) KILPAILU Hämeenlinnan hiihdot, hiihtotapa perinteinen (P), kilpailunumero 154. KILPAILUKESKUS JA -TOIMISTO

Lisätiedot

PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS

PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS PUUTAVARA- PÖLKKYJEN MITTAUS PUUTAVARAPÖLKKYJEN MITTAUS Metsähallitus Metsäteollisuus ry Yksityismetsätalouden Työnantajat ry Puu- ja erityisalojen liitto Ohje perustuu alla lueteltuihin maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana. 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu. Vain niihin

Lisätiedot

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016

HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 1 / 5 HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016 SÄÄNNÖT Sivu 2 / 5 Sisällys HelTri Cup- harjoituskilpailusarja 2016... 1 HelTri Cup:in säännöt... 3 Kilpaileminen... 3 Kilpailusarjat... 3 Ilmoittautuminen...

Lisätiedot

Pirkanmaan Ampuma- ja Asekeräilyseuran ampumakilpailujen säännöt.

Pirkanmaan Ampuma- ja Asekeräilyseuran ampumakilpailujen säännöt. Pirkanmaan Ampuma- ja Asekeräilyseuran ampumakilpailujen säännöt. Kilpailujen säännöt on kirjoitettu ajatuksena mahdollistaa osanotto mahdollisimman monen tyyppisillä aseilla. Tästä syystä on luovuttu

Lisätiedot

r; :-" Peltue.. \... ~~~\,~ \,.. ' { \\ i -, '\'I' }",.,~,:... ;.:.1.. ; \I'"_... \ -,,

r; :- Peltue.. \... ~~~\,~ \,.. ' { \\ i -, '\'I' },.,~,:... ;.:.1.. ; \I'_... \ -,, r; :-" Peltue.. \.... ~~~\,~ \,.. ' { ) \\ i -, '\'' }",.,~,:... ;.:.1.. ; \'"_... \ -,, 'f-:-...:r_ -_ -:..~-l 1-_ - - -: ~... ~- - Sahi A -, _.,,.,, 1 --- l -----.-:-_ A \ ~~ :_- \ -;-_~ - '.... -~=-~:~

Lisätiedot

SM2017 Hirvenhiihdot, Kilpailuohje

SM2017 Hirvenhiihdot, Kilpailuohje KILPAILUOHJE SM2017 Hirvenhiihdot, Kilpailuohje HIRVENHIIHDON SM-KILPAILUT 2017 SÄÄNNÖT Noudatetaan voimassa olevia Suomen metsästysampumasääntöjä. ILMOITTAUTUMINEN Piirien toiminnanjohtajat ilmoittavat

Lisätiedot

- jl,, ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ '.:i -

- jl,, ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ '.:i - -~ "' ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ - jl,, '.:i - Vedenpää Mittakaava 1 :10000 TAPIO. Koordinaatista ETRS-TM35FIN ~ Keskipiste (490822, 7065779) Tulostettu 23.6.2016?()6 26;3.:.i 10-71 1 / 0 A - TAPIO.

Lisätiedot

KUITUPUUN PINO- MITTAUS

KUITUPUUN PINO- MITTAUS KUITUPUUN PINO- MITTAUS Ohje KUITUPUUN PINOMITTAUS Ohje perustuu maa- ja metsätalousministeriön 16.6.1997 vahvistamaan pinomittausmenetelmän mittausohjeeseen. Ohjeessa esitettyä menetelmää sovelletaan

Lisätiedot

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen.

Lisätiedot

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja järjestäjien ohjeita.

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja järjestäjien ohjeita. Kevyt-olo rastit Iisalmi 08.06.2019 KILPAILUOHJEET Kilpailun joht. Martti Huusko Kilpailun/ratavalvoja: Hannu Kankkunen Tulospalvelun johtaja: Veijo Vainikainen Ratamestarit: Ritva Partanen, lasten radat

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

1. Kilpailujen järjestämisen helpottaminen Muutoksista suurimman osan tarkoituksena on helpottaa kilpailujen järjestämistä.

1. Kilpailujen järjestämisen helpottaminen Muutoksista suurimman osan tarkoituksena on helpottaa kilpailujen järjestämistä. LAJISÄÄNTÖMUUTOKSET 1(5) Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan 7.3.2017 ja 2.5.2017 seuraavat lajisääntömuutokset 1. Kilpailujen järjestämisen helpottaminen Muutoksista suurimman

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö.

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö. Nuorisopalveluiden hinnastot vuodelle 2012 Monden nuoriso- ja järjestötalo Sali + kahvio (koko alakerta) Monden salin ja kahvion vuokraaja voi käyttää varaamansa ajan salia, kahviotilaa ja WC-tiloja. Monden

Lisätiedot

HATTULA-RIIHIMÄKI VARUSKUNNAN SUUNNISTUSMESTARUUSKILPAILUT 2018 KILPAILUOHJEET

HATTULA-RIIHIMÄKI VARUSKUNNAN SUUNNISTUSMESTARUUSKILPAILUT 2018 KILPAILUOHJEET HATTULA-RIIHIMÄKI VARUSKUNNAN SUUNNISTUSMESTARUUSKILPAILUT 2018 KILPAILUOHJEET Kilpailukeskus on Pekolan lavalla osoitteessa Aulangontie 681, Hattula 1. TAVOITE Varusmiehet ja asevelvollisuutta suorittavat

Lisätiedot

Männyn laatukasvatus Jari Hynynen. Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi

Männyn laatukasvatus Jari Hynynen. Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Männyn laatukasvatus Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Johdanto Suomen metsien luontaiset edellytykset soveltuvat hyvin laatupuun

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034.1 MÄÄRITELMÄ 034.2 MOOTTORIPYÖRÄT, KILPAILULUOKAT JA NUMEROKILVET 034.2.1 Moottoripyörät ja kilpailuluokat 034.3 AJAJAT 034.3.1 Ajajan ikä 034.3.2 Kilpailuun

Lisätiedot

SVOLI / MTV. Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 2. taso, luokkapakollisten info

SVOLI / MTV. Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi. 2. taso, luokkapakollisten info SVOLI / MTV Miesten telinevoimistelun tuomarikurssi 2. taso, luokkapakollisten info Jouni Suuronen / MTV Hyvässä seurassa on ilo liikkua POIKIEN JA MIESTEN LUOKKAJÄRJESTELMÄ Miesten telinevoimistelun kansallinen

Lisätiedot

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus IPSec- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset

Lisätiedot

/m 3 Alv 24 % Yhteensä Vesi 1,76 0,42 2,18 Jätevesi 1,88 0,45 2,33

/m 3 Alv 24 % Yhteensä Vesi 1,76 0,42 2,18 Jätevesi 1,88 0,45 2,33 1/5 KEMIN VESI OY:N TAKSA Taksan voimaantulopäivä 1.1.2013. Kemin Vesi Oy perii liittymistä ja käyttöä koskevia maksuja, sopimusehdot ja yleiset toimitusehdot huomioiden. Kaikki perittävät maksut ovat

Lisätiedot

KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen

KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen KILPAILUOHJEET Kilpailuissa noudatetaan FIS:n eli kansainvälisen hiihtoliiton sekä Suomen hiihtoliiton SMkilpailujen sääntöjä. KILPAILUKESKUS Kilpailukeskus sijaitsee Ukonniemen alueella Aviasport Areenalla

Lisätiedot

LÄNSI-POHJAN NOUTAJAKOIRAYHDISTYS RY:N VUODEN NOUTAJA 2015 TITTELIT OVAT HAUSSA!

LÄNSI-POHJAN NOUTAJAKOIRAYHDISTYS RY:N VUODEN NOUTAJA 2015 TITTELIT OVAT HAUSSA! LÄNSI-POHJAN NOUTAJAKOIRAYHDISTYS RY:N VUODEN NOUTAJA 2015 TITTELIT OVAT HAUSSA! Hei jäsenet! Haettavien palkintojen lajikirjoa on kavennettu edellisvuosista vastaamaan yhdistyksen jäsenillensä järjestämää

Lisätiedot

RN:o 23:36. n.58,8 ha

RN:o 23:36. n.58,8 ha ?? RN:o 23:36 n.58,8 ha 0 metri Mittakaava: 1:10 000 400,0? Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2014? Tammasuo 687-414-23-36 0 3 000 metri Mittakaava: 1:75 000 Maanmittauslaitos

Lisätiedot

matsku 5 Mittaaminen ja sanalliset tehtävät Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS

matsku 5 Mittaaminen ja sanalliset tehtävät Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS matsku Mittaaminen ja sanalliset tehtävät Tanja Manner-Raappana Nina Ågren OPETUSHALLITUS matsku Tämän kirjan omistaa: Sisällysluettelo 0. Kappaleet ja tasokuviot Kappaleet ja tasokuviot Kappaleet ja tasokuviot

Lisätiedot

Kasvu- ja tuotostutkimus. Tutkimuskohteena puiden kasvu ja metsien kehitys. Luontaisten kasvutekijöiden vaikutukset. Männikköä karulla rämeellä

Kasvu- ja tuotostutkimus. Tutkimuskohteena puiden kasvu ja metsien kehitys. Luontaisten kasvutekijöiden vaikutukset. Männikköä karulla rämeellä Kasvu- ja tuotostutkimus tutkittua tietoa puiden kasvusta ja metsien kehityksestä Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos Jari Hynynen Tutkimuskohteena puiden kasvu ja metsien kehitys Miten kasvuympäristö ja

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Manne Viljamaa TAMK http://puuhuoltooppimispolku.projects.tamk.fi/path.p hp?show=31 1. Harvennushakkuun terminologiasta Käsitteet tuulee olla

Lisätiedot

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 Omistaja: Itä-Suomen yliopisto Osoite: Yliopistokatu 2, 80100 Joensuu Tila: Ahola 1:6 Kunta: Ilomantsi 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 METSÄN NYKYTILA... 4 2.1 Kasvupaikkojen kokonaispuusto...

Lisätiedot

Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun. ensiharvennuksilla

Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun. ensiharvennuksilla Konsortiohanke Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun korjuujälki ensiharvennuksilla Risto Lilleberg Pasi Korteniemi Metsätehon raportti 41 28.1.1998 kor- Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun

Lisätiedot

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 1. YLEISET SÄÄNNÖT... 2 1.1.MESTARUUSKILPAILUT... 2 1.2. OSALLISTUMISOIKEUS... 2 1.3. KILPAILUAJAN JA PAIKAN MÄÄRÄYTYMINEN... 2 1.4. MESTARUUSKILPAILUJEN

Lisätiedot

KILPAILUOHJEET. Tervetuloa Suur-Savon alueen 71. maakuntaviestiin ja Tsemppi-harrasteviestiin 7.2.2015 Mäntyharjuun!

KILPAILUOHJEET. Tervetuloa Suur-Savon alueen 71. maakuntaviestiin ja Tsemppi-harrasteviestiin 7.2.2015 Mäntyharjuun! KILPAILUOHJEET Tervetuloa Suur-Savon alueen 71. maakuntaviestiin ja Tsemppi-harrasteviestiin 7.2.2015 Mäntyharjuun! YLEISTÄ Maakuntaviestiin voivat osallistua henkilöt, jotka ovat henkikirjoilla kyseisessä

Lisätiedot

KUUSEN OMINAISUUSPOTENTIAALI

KUUSEN OMINAISUUSPOTENTIAALI KUUSEN OMINAISUUSPOTENTIAALI Marketta Sipi ja Antti Rissanen Helsingin yliopisto Metsävarojen käytön laitos Taustaa» Puuaineen ja kuitujen ominaisuudet vaihtelevat» Runkojen sisällä» Runkojen välillä»

Lisätiedot

SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää

SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää Asko Saarenpää, 0400-571 114 Tämä ohje kuvaa PlaNet+ -ohjelmistolla toteutetun projektinhallintajärjestelmän sähköurakoinnissa.

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN MÄÄRÄYS PUUTAVARAN MITTAUKSEEN LIITTYVISTÄ YLEISISTÄ MUUNTOLUVUISTA

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN MÄÄRÄYS PUUTAVARAN MITTAUKSEEN LIITTYVISTÄ YLEISISTÄ MUUNTOLUVUISTA Metsäntutkimuslaitos Jokiniemenkuja 1 01370 VANTAA MÄÄRÄYS Nro 1/2013 Päivämäärä 27.6.2013 Dnro 498/62/2013 Voimassaoloaika 1.7.2013 toistaiseksi Valtuutussäännökset Laki puutavaran mittauksesta (414/2013)

Lisätiedot

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Sukeltajaliiton järjestämät uppopallosarjat 2013-2014 Palauta osallistumisvahvistus Liiton toimistoon ilmoittautumisaikaan mennessä. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia ei

Lisätiedot

Kehittyvien satelliittiaineistojen mahdollisuudet

Kehittyvien satelliittiaineistojen mahdollisuudet VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Kehittyvien satelliittiaineistojen mahdollisuudet Forest Big Data loppuseminaari, Heureka 8.3.2016 Tuomas Häme, Laura Sirro, Yrjö Rauste VTT VTT:n satelliittikuvatutkimusaiheet

Lisätiedot

VIRALLINEN ILMOITUSTAULU Kilpailun virallinen ilmoitustaulu sijaitsee kilpailutoimistossa, Teijo Talo Oy tehdas, Perniö.

VIRALLINEN ILMOITUSTAULU Kilpailun virallinen ilmoitustaulu sijaitsee kilpailutoimistossa, Teijo Talo Oy tehdas, Perniö. TEIJO TALO RALLI 24.5.2008 KILPAILIJAINFO KILPAILUPÄIVÄN AIKATAULU 10:00 Kilpailutoimisto avataan 10:00 Ilmoittautuminen alkaa, Teijo Talo Oy, Joutnantie 73, Perniö Kilpailupaperien tarkistus ja materiaalin

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry:n Vuoden Koira -kilpailujen yleissääntö

Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry:n Vuoden Koira -kilpailujen yleissääntö Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry:n Vuoden Koira -kilpailujen yleissääntö 1. Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry järjestää kilpailut englannin- ja gordoninsettereille ja pointtereille parhaasta

Lisätiedot

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018

KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 KILPAILUOHJE VETERAANIEN SM-HIIHDOT 2018 2.-4.2.2018 Alavieskan Lumikurussa (osoite: Lumikuruntie 155, 85200 Alavieska) OHJELMA JA AIKATAULU 1. Kilpailupäivä pe 2.2.2018 12:00 Kisakanslia avautuu 15:00

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1

SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1 SEITSEMÄS VAALIKAUSI (2009 2014) SYYSKUU 2009 PARLAMENTTIEN VÄLISISTÄ SUHTEISTA VASTAAVIEN VALTUUSKUNTIEN JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSET 1 ooo JÄRJESTÄYTYMISKOKOUKSISSA SOVELLETTAVA MENETTELY Työjärjestyksen

Lisätiedot

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA

HIRVAAN OSAYLEISKAAVA LIITE Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoituslaskelma rakennusoikeuden jakamisesta kaava-alueella Suunnittelupalvelut 2009 HIRVAAN OSAYLEISKAAVA Mitoitus laskelma HIRVAAN osayleiskaavan rakennusoikeuden

Lisätiedot

SUOMEN KULJETUS JA LOGISTIIKKA SKAL RY:N 63. HIIHTOMESTARUUSKILPAILUT JA TALVIPÄIVÄT HÄMEENLINNASSA 5.-6.3.2011

SUOMEN KULJETUS JA LOGISTIIKKA SKAL RY:N 63. HIIHTOMESTARUUSKILPAILUT JA TALVIPÄIVÄT HÄMEENLINNASSA 5.-6.3.2011 Helsinki 7.12.2010 SKAL:n paikallis-, suoriteala- ja alueyhdistyksille sekä KTK-yrityksille SUOMEN KULJETUS JA LOGISTIIKKA SKAL RY:N 63. HIIHTOMESTARUUSKILPAILUT JA TALVIPÄIVÄT HÄMEENLINNASSA 5.-6.3.2011

Lisätiedot

ARVOMETSÄ METSÄN ARVO 15.3.2016

ARVOMETSÄ METSÄN ARVO 15.3.2016 SISÄLTÖ MAA JA PUUSTO NETTONYKYARVO NETTOTULOT JA HAKKUUKERTYMÄT ARVOMETSÄ METSÄN ARVO 15.3.2016 KUNTA TILA REK.NRO 1234567892 LAATIJA: Antti Ahokas, Metsäasiantuntija 2 KASVUPAIKKOJEN PINTAALA JA PUUSTO

Lisätiedot

Mikä on taimikonhoidon laadun taso?

Mikä on taimikonhoidon laadun taso? Mikä on taimikonhoidon laadun taso? MMT Timo Saksa Luonnonvarakeskus Suonenjoen toimipaikka Pienten taimikoiden laatu VMI:n mukaan Tyydyttävässä taimikossa kasvatettavien taimien määrä on metsänhoito-suositusta

Lisätiedot

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen Ilmanlaatu Suunnitelma PR3698 TY02 Sivu 1 (5) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 MITTAUSSUUNNITELMA Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu Metsäomaisuuden hyvä hoito Kiertoaika Uudistaminen Taimikonhoito Ensiharvennus 1 Harvennushakkuu Metsän kiertoaika Tarkoittaa aikaa uudistamisesta päätehakkuuseen. Vaihtelee alueittain 60 120 vuotta Kierron

Lisätiedot

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 Erityisopetus erityisenä koulutustehtävänä Järjestämisluvan Ammatilliset erityisoppilaitokset/järjestäjät (yhteensä 12): enimmäis-

Lisätiedot

KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT. Jyväskylä Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski

KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT. Jyväskylä Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT Jyväskylä 3.11.2018 Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski Kotimaiset kilpailusäännöt https://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/maastohiihto/tdtoiminta/saannot/ 1.1.9.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa.

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3 Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. Uponor umpisäiliö 3 m 3 Kaivanto Umpisäiliön kaivanto mitoitetaan niin, että ankkurointilevyt mahtuvat sen

Lisätiedot

Puukaupan uudet tuulet - rungonosahinnoittelu. Jori Uusitalo Metla 02.10.2014

Puukaupan uudet tuulet - rungonosahinnoittelu. Jori Uusitalo Metla 02.10.2014 Puukaupan uudet tuulet - rungonosahinnoittelu Jori Uusitalo Metla 02.10.2014 Puun hinnoittelutapoja Puutavaralajihinnoittelu hinta tavaralajille Runkohinnoittelu yksi hinta koko rungolle Rungonosahinnoittelu

Lisätiedot

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto 1. JOHDANTO 1.1. Nämä säännöt sisältävät kilpailumääräykset Lounais-Suomen partiopiirin suunnistusmestaruuskilpailujen järjestämiseksi.

Lisätiedot

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi.

Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi. Suositus puutavaran tukkimittarimittauksessa käytettävän tyvisylinterin pituudeksi ja tarkastusmittauksen mittaussuunnaksi Tukkimittarimittauksessa tyvisylinterin pituus ja tarkastusmittauksen suunta -

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Kilpailuohjeet RESUL:n ampumasuunnistus ja Etelä- Hämeen Reserviläispiirien ampumasuunnistus 2.5.2015

Kilpailuohjeet RESUL:n ampumasuunnistus ja Etelä- Hämeen Reserviläispiirien ampumasuunnistus 2.5.2015 Kilpailuohjeet RESUL:n ampumasuunnistus ja Etelä- Hämeen Reserviläispiirien ampumasuunnistus 2.5.2015 KILPAILUKESKUS Pysäköinnistä (Cooper-rata) on viitoitus kilpailukeskukseen, jonne ajo omalla autolla

Lisätiedot

Kokonaispuuston tilavuus hakkeeksi muutettuna on 29,01 irtokuutiometriä.

Kokonaispuuston tilavuus hakkeeksi muutettuna on 29,01 irtokuutiometriä. 7. Tutkimuskohde Kunnan keskusta. Pinta-ala 1,2 hehtaaria. Etäisyys 1 kilometri lämpölaitoksesta. Taulukko 7. Puustotiedot Mittausmenetelmä Keskiläpimitta Keskipituus, Runkoluku Tilavuus Keskijäreys d1,3,

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 1 / 7 Yleisosio Valtakunnallisen valintaperustesuosituksen yleisosio löytyy täältä (linkki). Alakohtainen suositus: tekniikan ammattikorkeakoulututkinnot (päivätoteutukset)

Lisätiedot

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen. 2 23.5.2014 3 Korjuujäljen

Lisätiedot

Suur Hollola Ajo. säännöt. Kilpailun järjestää Lahden Hevosystäväinseura ry Lahden raviradalla vuosittain kesä heinäkuun aikana.

Suur Hollola Ajo. säännöt. Kilpailun järjestää Lahden Hevosystäväinseura ry Lahden raviradalla vuosittain kesä heinäkuun aikana. Suur Hollola Ajo säännöt Kilpailun järjestää Lahden Hevosystäväinseura ry Lahden raviradalla vuosittain kesä heinäkuun aikana. Kilpailu ajetaan 2140 metrin ryhmäajona autolähetyksellä. Loppukilpailuun

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan , ja seuraavat lajisääntömuutokset

Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan , ja seuraavat lajisääntömuutokset LAJISÄÄNTÖMUUTOKSET 1(5) Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan 25.1.2016, 3.10.2016 ja 12.12.2016 seuraavat lajisääntömuutokset 1. Nuorten sarjajaon muuttaminen pyöräsuunnistuksen

Lisätiedot

Hämeenlinnan hiihdot

Hämeenlinnan hiihdot 1 (5) Hämeenlinnan hiihdot Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa 7.3.2015 Kilpailuohje 2 (5) KILPAILU Hämeenlinnan hiihdot, hiihtotapa vapaa (V), kilpailunumero 154. KILPAILUKESKUS JA -TOIMISTO Kilpailukeskus

Lisätiedot