Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin"

Transkriptio

1 1 Kohdeopas kreetalaiseen kulttuuriin Johdanto Tämä kreetalaisen kulttuurin kohdeopas johdattaa matkailijan syvemmälle kreetalaiseen kulttuuriin. Oppaassa on paljon hyödyllistä tietoa niin ensi kertaa Kreetalla käyvälle kuin jo useammin saarella vierailleelle. Osa asioista nähdään kreetalaisen kulttuurin pohjalta ja osa kreikkalaisen kulttuurin pohjalta. Syynä tähän on se, että monet asiat ovat hyvin samanlaisia kummassakin kulttuurissa ja niitä on vaikea jakaa ja eritellä. Talouskriisistä huolimatta Kreetalle ja muualle Kreikkaan on yhä hyvin turvallista matkustaa. Palvelu on yhä erittäin ystävällistä, ruoka erinomaista sekä luonto ja meri houkuttelevat luokseen lomailemaan. Katsaus Kreetan historiaan Minolainen kausi kukoisti Kreetalla ekr. Minoalainen kulttuurin synty on yhteydessä idästä tulleisiin maahanmuuttajiin. Tuolloin Kreetalla oli jo kehittynyt lineriaarinen kirjoitusjärjestelmä, joka näyttää olleen indoeurooppalainen. Minolaisen sivistyksen keskuksia olivat Kreetan eri osien satamakaupungit, joista oli läheisiä yhteyksiä Egyptiin ja muualle itään. Kreetalta on myöhemmin löydetty viitteitä egyptiläisistä kuten myös Egyptistä on löydetty eri kylien haudoista vaatekappaleita, jotka ovat alun perin olleet kreetalaisia. Minolaisella kaudella on rakennettu Knossoksen palatsi ja muita palatseja. Tältä kaudelta on löydetty myös runsaasti esineitä kuten naamioita, kultaisia astioita, hautausesineistöä sekä kypäriä ja norsunluuesineitä. Minolaisella keramiikalla on jo varhain ollut korkea laatu sekä maljakoiden koristelu ja kuviointi on ollut taidokasta. Vuosina ekr. minolainen Kreeta oli koko Egeanmeren alueen talouden ja kulttuurin keskus. Vuonna 1210 venetsialaiset valloittivat Kreetan. Tällöin saaren hallinto järjestettiin venetsialaiseen malliin ja saari jaettiin neljään lääniin ja 20 maakuntaan. Nämä ovat olemassa vielä tänäkin päivänä. Läänien pääkaupunkeihin eli Haniaan, Rethymnoniin, Iraklioniin ja Agios Nikolaokseen rakennettiin mm kirkkoja, suihkulähteitä ja linnoitetut satamat. Vuonna 1645 turkkilaiset hyökkäsivät Kreetalle ja turkkilaispiiritys kesti jopa 21 vuotta, jolloin Iraklion vihdoin antautui turkkilaisille. Vuonna 1821 Kreikan manner vapautui Turkin vallasta ja muu Kreikka itsenäistyi vuonna 1832 Englannin, Ranskan ja Venäjän tukemana. Kreetalaiset halusivat olla osa muuta Kreikkaa ja vihdoin vuonna 1913 Kreetasta tuli osa Kreikkaa. Toisen maailmansodan aikana vuonna 1941 saksalaiset hyökkäsivät Kreetalle, jolloin moni saksalainen laskuvarjohyppääjä kuoli. Vuonna 1944 saksalaiset vetäytyivät pois Kreetalta.

2 2 Toisen maailmansodan jälkeen Kreeta alkoi järjestämään talouttaan ja panostamaan maatalouteen ja myöhemmin matkailuun luvulla saarelle alettiin perustamaan yliopistoja. Museot Iraklionissa ja Haniassa sijaitsevat Kreetan arkeologiset museot. Museot ovat jaettu saleihin, joissa on esillä esineitä aina 3500 ekr. saakka: saviteoksia, keramiikkaa, kultakoruja ja tauluja. Iraklionin lähellä sijaitseva labyrinttimainen Knossos-palatsi on tärkeä minolaispalatsi, joka löytyi vasta 1900-luvun alussa arkeologisten kaivausten avulla. Knossoksen palatsikompleksiin kuuluu portaikkoja, käytäviä, valtaistuinsali, varastotiloja, alttareja, aarrekammio ja muita tiloja. Kreetan keskiosan etelärannalla Matalan rantakaupungin lähellä sijaitsee Kreetan toiseksi suurin minolaispalatsi Knossoksen jälkeen, Faistos. Faistoksen palatsiin kuuluu mm portaikkoja, käytäviä, pihoja, saleja, erilaisia huoneita, pyhäkköjä, alttari, teatterialue. Faistoksen palatsi on Knossoksesta pienempi, eikä sitä ole millään tavoin kunnostettu ja korjattu. Sijainti ja ilmasto Kreeta sijaitsee eteläisellä Välimerellä vain noin 200 kilometriä Afrikan rannikosta pohjoiseen. Kreetaa lähellä ovat Kithiran saari lännessä, Gavdoksen saari etelässä, Santorinin saari pohjoisessa sekä Karpathoksen ja Kasoksen saaret idässä. Kreetaa ympäröi Kreetanmeri saaren pohjoispuolella ja Libyanmeri saaren eteläpuolella. Kreeta on Kreikan suurin saari ja asukkaita Kreetalla on noin Kreeta on pinta-alaltaan noin 8300 neliökilometriä. Kreikan pääkaupunki, Ateena sijaitsee noin 500 kilometriä pohjoiseen. Kreetalla vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto. Kesät ovat pitkiä ja kuumia, talvet ovat leutoja ja lyhyitä. Noin 70 % sateesta tulee marras ja helmikuun välillä. Kreetalla on keskimäärin 320 aurinkoista päivää vuodessa. Kevät ja alkukesä ovat mukavia matkustusaikoja. Silloin ei ole vielä liian kuuma (noin astetta), luonto on kauneimmillaan, päivät lämpimiä sekä meri ihanan raikas. Keskikesällä, heinä - ja elokuussa on monesti tukalan kuuma ja lämpötila kohoaa usein noin 40 asteeseen. Tällöin merivesikään ei enää kunnolla viilennä. Syys- ja lokakuussa on mukava aika nauttia miellyttävän lämpimästä ilmastosta (noin 25 astetta) sekä lämpimästä merivedestä. Ajoittaisen sadekuurot tuovat pikaista virkistystä sekä auttavat luontoa jaksamaan.

3 3 Kreetalla, toisin kuin monilla muilla Kreikan saarilla, luonto ei kuivu täysin kesälläkään. Kukat jaksavat kukkia ympäri vuoden ja mm appelsiinipuut tekevät satoa. Meltemiatuuli puhaltaa pohjoisesta kesä ja elokuussa ja tuo helpotusta kuumuuteen. Keväällä ja syksyllä puhaltaa sirokkotuuli, joka tuo mukanaan kosteaa ilmaa. Lämpötilat tammi-joulukuu (Heraklion) Ylin Alin Vesi Vuodenaikojen vaihtelun näkee Kreetalla hyvin. Aikaisin keväällä alkaa kukkaloisto. Kesällä on aika kuivaa kun sadetta ei ole tullut pitkään aikaan. Syksyllä ilma viilenee, mutta maisema on silti värikäs. Talvella korkeilla vuorilla on jopa metreittäin lunta ja valkohuippuiset Lefka Ori vuoret näkyvät pitkälle kesäkuuhun.

4 4 Oliivisato korjataan talvella ja Kreetan rinteissä ja tasangoilla kasvaa miljoonia oliivipuita. Ympäri vuoden on mukava kerätä erilaisia hedelmiä, vihanneksia, villivihanneksia ja yrttejä luonnosta. Monet matkailijat myös pitävät kävelemisestä, vaeltamisesta ja polkupyöräilystä. Varsinkin appelsiinilehdoilla ja sisämaan vuoristossa tällaiset liikuntamuodot ovat suosittuja.

5 5 Kreikan kieli Käytössä on kaksi eri kreikan kieltä; kreikkalaisten puhuma kieli on dimotiki eli kansankieli ja tuomioistuinten ja vanhojen kirjoitusten katharevusa eli puhdas kieli. Kreetalla puhutaan myös kreetan murretta, jota paikalliset ymmärtävät ja puhuvat pienemmissä kylissä. Kaupungeissa puhutaan yleisesti tavallista kreikkaa. Kaikki kreetan murteella puhuvat osaavat myös tavallista kreikkaa. Kreikkalaisissa aakkosissa ja latinalaisissa aakkosissa ei ole vastinetta toisilleen. Samalla paikannimellä saattaa olla monta erilaista kirjoitusasua. Sanojen painotuksella on tärkeä osa kreikan kielessä, sillä samalla lailla kirjoituttu sana, mutta eri lailla äännetty voi tarkoittaa aivan toista asiaa. Kreikkalaiset aakkoset aiheuttavat paljon vaikeuksia matkailijoille. Tämän vuoksi nimet kirjoitetaan latinalaistetussa asussa. Tieopasteisiin nimet ovat kirjoitettu ylle kreikaksi ja alle latinalaiseen asuun. Karttoihin nimet ovat yleensä merkitty latinalaisessa asussa ja suluissa kreikkalaisin aakkosin.

6 6

7 7 Kreikassa puhutaan laajalti englantia, siitä kiitos koulu ja yksityisopetukselle. Monet kreikkalaiset ovat eläneet mm Amerikassa, Australiassa ja Englannissa ja palanneet myöhemmin kotikyläänsä tai kotisaarelleen. Etenkin matkailualalla työskentelevät puhuvat ihan hyvää englantia. Pienissä kylissä monesti ei puhuta englantia, jolloin matkailijan kannattaa osata ainakin muutama sana kreikkaa. Mikäli matkailija osaa puhua vain muutamankin sanan kreikkaa, saa hän yleensä sydämellisen vastaanoton. Hyvää huomenta kalimera Hyvää päivää kalispera Hyvää yötä kalinichta Hei jassas (teitittelymuoto tai monille) Hei jassu (lapsille) Kiitos efharisto Kyllä ne Ei ohi Mitä kuuluu ti kanis Mitä teille kuuluu ti kanete Hyvää - kala Elekieli ja tervehdykset Kreikkalaiset käyttävät paljon elekieltä. Kieltä ymmärtämättä kreikkalaisia kuunnellessa voi heidän kuvitella riitelevän helposti. Tämä ei kuitenkaan ole totta, vaan kreikkalaiseen kulttuuriin kuuluu vilkas elehtiminen käsillä, ilmeillä ja kovaan ääneen puhuminen. Kyllä sanotaan nyökkäämällä leukaa alaspäin, ei sanotaan nykäisemällä leukaa nopeasti ylöspäin ja samalla nostetaan luomia (ja päästetään naksautusta muistuttava ääni kurkusta). Pelkkä naksautus on hyvin tyly kiellon ilmaisu. Tule tänne tehdään ojennetulla kädellä, jolla kauhotaan kämmenellä ilmaa, näyttämättä kämmenen sisäpuolta. Kämmenen sisäpuolen osoittamisella kiroat henkilön.

8 8 Perhesiteet Perhe ja lähisukulaiset ovat kreikkalaisille erittäin tärkeitä ja heidän kanssa jaetaan ilot ja surut. Isä on perheen pää ja naiset ovat taka-alalla. Koko perhe on mukana sosiaalisissa tapahtumissa. Jokainen kreikkalainen vaikuttaa sukunsa jäsenenä. Monesti samassa talossa tai naapurustossa asuu monta sukupolvea. Isovanhemmat huolehtivat usein lapsenlapsista vanhempien ollessa töissä. Kesäisin lomaillaan yhdessä suurena perheenä mahdollisuuksien mukaan, suvun kotikylässä tai kotisaarella. Perhesiteet näkyvät myös nimenannossa. Kreikassa on tapana nimetä lapset isovanhempiensa mukaan. Vanhemman pojan nimeksi annetaan usein isoisän nimi ja vanhimman tyttären nimeksi usein annetaan isoäidin nimi. Näin ollen monesti esimerkiksi serkuilla on sama etunimi, mutta kutsumanimi on lyhenne tai muunnos etunimestä. Yleisiä kreikkalaisia nimiä ovat mm Maria ja Jorgos. Kreikkalaiset miesten etu ja sukunimet loppuvat s-kirjaimeen, joka kertoo maskuliinista. Naisten sukunimet loppuvat kirjaimeen ennen viimeistä s-kirjainta. Monet nimet tulevat Kreikan historiasta ja mytologiasta kuten Iraklis ja Aristotelis. Miesten ja naisten etunimet ovat samantapaisia, kuten miehen nimi Panagiotis ja naisen nimi Panagiota tai Jorgos ja Jorgia. Uskonto Uskonnolla on ollut tärkeä asema Kreikassa jo siitä lähtien kun ensimmäiset Keski-Aasiasta tulleet kreikkalaiset toivat mukanaan äitijumalattaren palvonnan. Kristinusko omaksuttiin roomalaiskaudella keisari Konstantinuksen aikana. 400-luvulla kirjoitettiin kreikaksi Vanha ja Uusi Testamentti, jotka ovat edelleen käytössä kreikkalaisortodoksisessa kirkossa. Noin 98 % kreikkalaisista ovat ortodokseja. Muslimeja, katolisia ja juutalaisia on väestöstä alle 2 %. Monet kreikkalaiset ovat etääntyneet kirkosta, mutta syntymä, kuolema ja avioliitto tuovat heidät takaisin. Naislesket kulkevat vuosikausia mustissa aviomiehen tai muun perheenjäsenen kuoleman jälkeen. Miesten edellytetään kantavansa mustaa surunauhaa vuoden ajan. Pappeja pukeutuneina mustiin päähineisiin ja kaapuihin ovat luonnollinen osa kreikkalaista katukuvaa. Saarilla kirkon asema on keskeinen ja pappi herättää suurta kunnioitusta. Kreetalla on paljon pieniä kappaleita. Ennen perinne määräsi jokaisen perheen rakentamaan oman kappelinsa.

9 9

10 10 Jos kirkon ovet ovat auki, voi pistäytyä sisällä. Kirkkoon ei kuitenkaan saa mennä lyhyissä shortseissa eikä olkapäät paljaina. Voit sytyttää kynttilän ja jättää siitä muutaman kolikon rahalippaaseen. Useimmat kirkot kuitenkin ovat suljettuina, ellei niissä ole jumalanpalveluksia. Jumalanpalvelukset pidetään lauantai-iltaisin ja sunnuntaiaamuisin Jumalanpalvelukset ovat aina kreikankielisiä. Juhlat Kreikassa ei juhlita syntymäpäiviä vaan ainoastaan nimipäiviä. Tällöin sankari tarjoaa sukulaisilleen ja ystävilleen kakkua tai muuta makeaa tai tekee heille pöydän eli vie heidät ulos syömään tai kutsuu kotiinsa aterialle. Keväällä ennen paaston alkamista juhlitaan kolmen viikon ajan karnevaaleja. Silloin kaikenikäiset pukeutuvat ja käyvät ulkona ja osallistuvat suureen karnevaalikulkueeseen. Paasto kestää 40 päivää ja päättyy pääsiäislauantaina keskiyön messun jälkeen. Paastokautena ei järjestetä suuria juhlia, kuten häitä tai ristiäisiä. Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden suurin juhla. Sitä vietetään ortodoksisen ajanlaskun mukaan, ja yleensä se sijoittuu viikon tai kahden viikon katolisesta pääsiäisestä. Siihen valmistaudutaan suursiivouksella, leipomisella ja ruoan laitolla. Torstaina koristellaan Kristuksen hauta, jota kuljetetaan ympäri kylää pitkäperjantaina. Lauantaina puoliltaöin julistetaan Kristus ylösnousseeksi ja Jerusalemista lennätetty tuli sytytetään alttarilla. Vappua juhlitaan kevään juhlana ja silloin mennään ulos piknikille ja tehdään kukkaseppeleitä, joilla koristellaan sisäänkäynnit. Elokuun 15. Päivänä juhlitaan Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivää, joka on yleinen vapaapäivä. Kansallispäivää sekä Marian ilmestymisen päivää vietetään maaliskuun 25. Päivä. Ortodoksisena jouluna juhlitaan Pyhää Vasilista kuten myös uutena vuotena. Lapset saavat lahjoja joulusta loppiaiseen saakka sukulaisiltaan ja ystäviltään, eivät joulupukilta. Loppiaisena liturgian jälkeen keräännytään merenrannalle, jossa pappi heittää ristin veteen ja nuoret hakevat sen takaisin uimalla ja samalla siunaavat veden. Matkailijat voivat osallistua juhlapäiviin. Helpoin tapa osallistua on mennä kirkkoon yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. Mikäli matkailijoilla on kreetalaisia tuttuja, kutsuvat he monesti myös matkailijat mukaan juhliin. Juhlapäivinä monet kaupat, pankit, postit ja muut palvelut ovat kiinni. Turistialueilla ravintolat ja osa kaupoista on auki lähes normaalisti.

11 11 Aikakäsitys Kreikassa on sama aika kuin Suomessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ajankäsite olisi samanlainen. Mikäli sovit tapaamisen kreikkalaisen kanssa, hän on aina vähintään vartin myöhässä. Vasta mikäli kreikkalainen on kaksi tuntia myöhässä, saattaa hän esittää anteeksipyynnön. Puolelta päivin tarkoittaa aikaa klo välillä, iltapäivällä klo 16 jälkeen, illalla klo 22 jälkeen ja aamulla klo välillä. Yksikään konsertti ei ala klo 21, silloin vasta ensimmäiset saapuvat paikalle. Mikäli saavut Kreetalle työasioissa, pohjoismaista ajankäsitettä sovelletaan paremmin. Sinua odotetaan lentokentällä ajoissa ja tehdystä aikataulusta pidetään kohtuullisen hyvin kiinni. Pitkiä odotuksia ei pitäisi tulla missään ja vaikka saapuisit hiukan ajoissa paikalle, sinua jo useimmiten odotetaan. Avrio on kreikankielinen sana, joka tarkoittaa huomenna. Tämä sana kuvaa hyvin kreikkalaisten elämänasennetta. Miksi tehdä jotain tänään, kun sen voi tehdä huomennakin. Huominen monissa tapauksissa voi venyä jopa muutamaksi viikoksi, tehtävästä asiasta riippuen. Aukioloajat ja postipalvelut Kaupat ja toimistot avaavat arkisin noin klo 9 ja ovat auki klo13 tai 14 asti. Kaupat avaavat uudestaan klo 17 tai klo 18. Yleensä maanantaisin ja keskiviikkoisin kaupat eivät avaa uudestaan enää illalla. Turistialueilla kuitenkin kaupat ovat yleensä koko päivän auki noin kello 9 aikaan aamusta kello 24 asti yöllä sekä arkena, viikonloppuna että juhlapyhänäkin. Turistialueiden supermarketit avaavat yleensä jo klo 8. Postitoimistot ovat auki arkisin kello Pankit ovat auki maanantaista torstaihin kello 8 14 ja perjantaisin kello Postimerkkejä myydään myös kioskeissa sekä turistikaupoissa. Kirjelaatikot ovat keltaisia ja niissä on monesti torven kuva. Postin voi yleensä antaa hotellin vastaanottoon postitettavaksi. Maaseudulla postilaatikkoja ei tyhjennetä joka päivä. Euroopan maihin kortti kulkee noin 7 10 päivässä ja muualle maailmalle noin kahdessa viikossa. Korttiin tai kuoreen kannattaa kirjoittaa AIR MAIL, joka yleensä nopeuttaa lähetyksen perille saapumista.

12 12 Ostokset Kreikassa on hyvät ostosmahdollisuudet ja ostoksia voi tehdä turistikaupoissa, matkamuistomyymälöissä, ostoskaduilla ja supermarketeissa. Kreikassa käsityöt, nahkatuotteet, kulta ja hopea, keramiikka, viinit, hunaja ja mausteet ovat edullisia. Näitä kannattaa ostaa kotiin viemisiksi sekä tuliaisiksi. Mikäli aikaa on, kannattaa hinta ja laatusuhteita vertailla. Monesti esimerkiksi viinit ovat aika paljon edullisempia lentokentän myymälässä kuin supermarketissa. Nykyään Kreetaltakin löytyy monien eri ketjujen vaateliikkeitä. Osaa näistä ei ole vielä Suomessa. Esimerkiksi Zaran vaatteet ovat noin 30 % edullisempia Kreikassa kuin Suomessa.

13 13 Liikennekulttuuri Kreikkalaiset liikennesäännöt sekä liikennemerkit ovat suhteellisen samat kuin muualla Euroopassa. Liikennemerkkejä on kuitenkin aika harvassa. Monesti teillä ei ole ennakoivia tiekylttejä vaan käännös voi tulla samaan aikaan kuin tiekyltin huomaa. Kreikkalaisten ajotyyli on kuitenkin aivan erilainen kuin meidän pohjoismaalaisten. Sanoin voisi kuvailla heidän ajavan kuin viimeistä päivää riippumatta tiestä ja sen kunnosta. Eniten kannattaa varoa moottoripyöriä ja skoottereita sekä kylissä tavattavia traktoreita ja muita työkoneita. Jalankulkijoita ei kunnioiteta, eikä suojateitä oikeastaan ole kuin suurissa kaupungeissa. Torven soittaminen, huutaminen, kiroilu ja käsimerkit ovat osa normaalia kreikkalaista liikennekulttuuria.

14 14 Kreikkalaiset kammoksuvat jonoja ja heidän pitää aina saada olla ensimmäisenä jonossa, tavalla kuin tavalla. Kahdella kaistalla liikennevaloissa saattaa tämän seurauksena olla jopa viisi rinnakkain. Kun valot vaihtuvat, se joka painaa eniten kaasua voidaan nimittää voittajaksi (aina seuraaviin liikennevaloihin asti). Liikennevaloissa keltainen on aivan turha väliväri. Vihreä väri tunnetaan yleisesti ja punaista väriä ajatellaan vain kehotuksena. Kaikkialla liikennevaloissa ei edes ole keltaista väliväriä laisinkaan. Kreikkalaisten mielestä liikennemerkit ovat turisteja varten. STOP- merkkiin eivät kreikkalaiset pysähdy, korkeintaan hidastavat vähän vauhtia. Etuajo-oikeutta ei myöskään tunnisteta, joten mitä röyhkeämpi, nopeampi ja ovelampi olet, sitä paremmin selviät liikenteessä. Ajaminen kaupunkien keskustoissa varsinkin juuri ajokortin saaneelle voi olla pelottava kokemus. Skootterit ja moottoripyörät pujottelevat ruuhkassa, ihmiset hyppivät kadulle ja välillä autoja tuntuu olevan ympärillä enemmän kuin tilaa oikeasti on. Harvemmin kuitenkaan kolareita näkee. Nopeusrajoitukset ovat pääteillä 100 km/h ja taajamissa 50 km/h. Kreikassa turvavöiden käyttö on pakollista kuten myös kypärän käyttö moottoripyörällä ajettaessa. Näitä kuitenkin käytetään harvoin. Moottoriteillä on tapana että vasemmalta ohitetaan ja kaikki matelevat eli normaalia nopeutta ajavat käyttävät aivan oikeinta tienlaitaa. Kreetalaisilla on tapana välkyttää valoja moottoritiellä kun poliisi on lähellä. Tällä tavoin kuljettaja osaa hiljentää nopeuttaan nopeusrajoitusten mukaiseksi. Liikennesakot ovat Kreikassa korkeita, ja pelkästä ilman turvavyötä ajamisesta voi saada usean sadan euron sakon. Kreikkalaiset pysäköivät lähes minne tahansa. Mikäli kreikkalainen on pysäköinyt ajotielle hätävilkut päällä, se tarkoittaa että ajaja on käymässä jossakin. Turistin kannattaa kuitenkin noudattaa sääntöjä. Kaduille saa pysäköidä, ellei pysäköintiä ole kielletty. Vapaan paikan löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Monissa kylissä on ilmainen pysäköintialue kuten tori-aukio, jonne voi pysäköidä toripäiviä lukuun ottamatta. Tiekarttoja on useita ja yleensä parhaimmat kartat saa autovuokraamoista. Karttoja suositellaan olevan kuitenkin vähintään kaksi, sillä monesti kartat eroavat paljon toisistaan niin kylien kirjoitusasulta kuin olemassa olostaan. Joissakin kartoissa ei ole merkitty kaikista pienimpiä tietä ja kyliä, ja joidenkin karttojen mukaan tie on olemassa ja toisen mukaan ei. Näissä tapauksissa kannattaa pysähtyä ja pyytää paikallisilta kuten taksikuskeilta apua. Autonvuokraus on Kreetalla yleistä. Autoa vuokratessa kannattaa aina ottaa täysvakuutus, joka kattaa kaiken. Monesti teillä on mm isoja kivenmurikoita tai tie on muuten huonokuntoinen.

15 15 Kesäkuukausina autossa on tuskaista istua ilman ilmastointia, joten kannattaa tarkistaa onko vuokraamassa autossa ilmastointi saatavilla. Polttoaine on Kreetalla nykyään kalliimpaa kuin Suomessa. Paikallisbussiverkosto on Kreetalla hyvä. Busseja suurista kaupungeista toiseen menee yleensä noin kerran tunnissa. Mikäli matkustat pienestä kylästä esimerkiksi toisen läänin suureen kaupunkiin kuten Iraklioniin, tulee bussia vaihtaa ensimmäisessä suuressa kaupungissa kuten Haniassa. Paikallisbussit ovat edullisia, reilusti alle Suomen hintatason. Esimerkiksi matka Plataniaksen kylästä Haniaan (15 km) maksaa noin 2 euroa. Lippu Haniasta Retimnoniin (60 km) maksaa noin 10 euroa. Lipun voi ostaa joko rahastajalta bussissa tai kioskilta. Busseihin mennään sisälle aina takaovesta ja ulos etu- tai takaovesta. Bussit eivät pysähdy jos ovat aivan täynnä. Matalalattiabusseja Kreetalla ei ole vielä paljon ja lastenrattaat laitetaan tavaratilaan. Taksilla on suhteellisen edullista liikkua. Taksin voi ottaa lennosta tai tilata hotellin vastaanotosta. Mikäli taksi tilataan valmiiksi, on hinta yleensä muutaman euron korkeampi. Taksikuskin kanssa voi yhä yrittää sopia hinnan valmiiksi, vaikka nykyään kaikki kuitit pitäisi kirjoittaa ajetun matkan mukaisesti. Taksi Hanian kaupunkiin

16 16 Plataniaksesta maksaa reilut 10 euroa, öisin hiukan enemmän. Taksi Hanian lentokentältä Plataniakseen maksaa noin euroa. Taksikuskit puhuvat aina ainakin hiukan englantia. Vieraanvaraisuus Kreetalaiset ovat kohteliaita ja vieraanvaraisia ihmisiä. Tätä ominaisuutta ei näytetä vain ystäviä kohtaan vaan myös vieraita kohtaan. Kreikan kielessä xenos tarkoittaa sekä ystävää että muukalaista (sekä ulkomaalaista). Mikäli matkailija kuljeskelee pienissä kylissä ja ihastelee paikallisten kasvimaita tai puutarhoja tien sivusta, saattaa paikallinen tuoda heille puutarhansa hedelmiä. Kreikkalaiset ovat myös hyvin lapsiystävällisiä ja myös matkailijoiden lapset saavat heiltä paljon huomiota. Monet kreikkalaiset miehet harrastavat kamakia eli yrittävät iskeä ulkomaalaisia nais-matkailijoita. Mikäli tutustuminen kreikkalaisiin miehiin ei kiinnosta, tarvitsee vaan olla kohtelias ja se yleensä riittää. Mikäli ulkomaalainen mies kiinnostuu kreikkalaisesta naisesta, se edelleen herättää pahennusta lähes kaikissa perheissä. Kreetalaisten suhtautuminen ulkomaalaisiin on varauksellista. Tuttavuus kehittyy vähitellen ja tuttavat juttelevat yleensä jokapäiväisistä asioista, eivät uskonnosta, politiikasta tai Turkkia koskevista asioista. Kreetalainen tulee tuntea kauan, jotta hänestä saa hyvän ystävän. Mikäli ollaan Kreikassa, on tärkeää että tuttava sopeutuu paikallisiin tapoihin. Näihin kuuluvat mm tupakoiviin sopeutuminen, myöhäinen ulos lähteminen ja aamuun asti juhliminen. Ruokailu ja illanvietto Mikäli kreetalaiset syövät aamupalaa, on se rinkeli tai korppuja hunajan tai hillon kanssa. Monille aamiaiseksi riittää kahvi ja lounas syödään yleensä vasta kolmen jälkeen. Tämän jälkeen yleensä vietetään ruokalepoa eli siestaa. Kreikkalaiset syövät arkisin kotona perheen kesken. Yksin syömistä pidetään säälittävänä. Pääruokailu tapahtuu myöhään illalla, yleensä yhdeksän maissa. Yleensä alkuruoat ja salaatit syödään yhteisiltä lautasilta. Kreikassa on tapana tilata useita erilaisia alkuruokia ja jakaa ne ruokailijoiden kesken. Monesti pääruokaa ei tarvitse tilata laisinkaan. Ravintoloissa mies voi olla kokki, mutta lähes poikkeuksetta kotona nainen laittaa ruoan.

17 17

18 18 Viikonloppuisin kreikkalaiset syövät usein ulkona, usein suurella porukalla sukulaisten tai ystävien kanssa. Pöydässä istutaan ajan kanssa, ruokaa ei vaan tankata. Ruokapöydässä pitää olla ääntä ja erilaisia makuja. Yleensä pöydässä istutaan hyvin tiiviisti. Kesällä kreikkalaiset ruokailevat aika myöhään, runsaasti auringonlaskun jälkeen. Lapset saattavat valvoa myöhään yhdessä toisten lasten ja aikuisten kanssa. Yleisenä suosituksena kannattaa seurata missä paikalliset asukkaat syövät, koska siellä ruoka on varmasti erittäin hyvää ja maukasta. Kaikissa ravintoloissa peritään kattausmaksu, joka on yleensä noin yhden euron henkilöltä. Tämän maksuun sisältyy leipäannos. Juomarahaa suositellaan annettavaksi noin 10 % laskun loppusummasta. Juomarahan antaminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Kreikassa on monia erilaisia ruokapaikkoja. Souvlatsidikossa saa hyvää pikaruokaa eli pitaleipään käärittyä lihaa tai tikussa olevaa lihaa, jossa on mukana ranskalaisia perunoita, tomaattia, sipulia ja tzatzikia tai jogurttia. Ovelistiriossa saa grilliruokaa kuten myös tavallista kreikkalaista ruokaa. Ouzeria ja mezedopolio ovat auki vain iltaisin ja niistä saa alkupaloja pikkunälkään. Tavernat ovat yleensä perheyrityksiä ja ruoka valitaan katsomalla lasivitriinistä. Estiatoriot ovat tavernoja hienompia ruokapaikkoja, jossa pöydät ovat katettu valmiiksi ja niissä on kankaiset pöytäliinat. Ruoka valitaan listalta ja ruoan valmistus kestää pidempään kuin tavernoissa.

19 19 Kreikkalaiset tykkäävät istua kahviloissa. Ennen vanhaan kahvilat olivat lähes ainoastaan miehille, jossa he istuivat tuntikausia keskustellen, lukien sanomalehteä sekä palaamassa lautapeliä, tavlia. Yhä kafeneionin eli miesten kahvilan löytää lähes jokaisesta kylästä. Nykyään naisetkin käyvät kahvilla länsimaalaistyyppisissä kahviloissa. Kuumalla ilmalla juodaan mielellään jääkahvia eli frappea.

20 20 Kylmemmällä ilmalla juodaan kreikkalaista kahvia, pikakahvia tai suodatinkahvia. Kahvit voi tilata suoraan haluamallaan tavalla eli ilman maitoa ja sokeria sketo, puolimakeana metrios, makeana glikos sekä maidolla me gala. Zaxaroplasteio eli konditoria myy paljon erilaisia keksejä ja leivoksia.

21 21 Kreikkalaisilla on tapana lähteä iltakävelylle eli voltalle. Voltalla saatetaan kävellä edes takaisin samaa katua useampaan kertaan, joko perheen kanssa tai tyttö tai poikaporukalla. Voltan päätteeksi käydään usein kahvilassa tai syömässä tavernassa. Ennen aikaan volta oli vanhempien hyväksymä tapa, jolloin lapset voivat tavata vastakkaisen sukupuolen edustajia. Monet kreetalaiset käyvät ulkona myöhään yöllä tapaamassa ystäviään drinkeillä tai syömässä ravintolassa. Yökerhot alkavat täyttyä vasta puolen yön jälkeen ja juhlintaa jatketaan aamuun asti. Kreikkalaiset kuitenkaan eivät juo alkoholia humalahakuisesti, vaan ainoastaan pitääkseen hauskaa ja ottamalla samalla muutaman drinkin. Kreetalta löytyy myös buzukeja, joissa soitetaan pitkäkaulaista kielisoitinta ja paikallinen laulaja laulaa. Lavalla tanssitaan kreetalaisia tansseja ja heitellään kukkia. Lautasia ei rikota enää samalla lailla kuin ennen. Buzukeissa esitykset alkavat aikaisintaan klo 23. Kreetalainen ruokavalio Kreikkalaiset rakastavat hyvää ruokaa. Kreetalaista ruokavaliota pidetään Euroopan terveellisimpänä. Kasviksia ja vihanneksia syödään paljon, usein myös kalaa ja harvemmin lihaa. Kalaa ja lihaa syödään vihannesten lisukkeena. Oliiviöljyä käytetään sekä ruoan valmistuksessa sekä lisätään vihannesten ja salaattien päälle. Maitotuotteista käytetään eniten juustoa ja jogurttia. Pienet lapset juovat jonkin verran maitoa. Kreetalaiset tekevät ruokaostoksensa lihakaupoissa, leipomossa ja toreilla. Suuremmissa kaupungeissa on markkinat useita kertoja viikossa. Varsinaisissa ruokakaupoissa kreetalaiset yleensä käyvät hakemassa vain täydennykset. Kala kalastetaan itse tai ostetaan tutulta kalastajalta yleensä aamuvarhain.

22 22 Yrtit ja villit salaatit kerätään itse ja ne kuivatetaan tai käytetään tuoreina maustamaan ruokaa tai keitetään. Kreetalla on noin 30 miljoonaa oliivipuuta, eli noin 30 puuta henkeä kohden. Oliivit kerätään itse ja niistä valmistetaan öljyä. Monilla kreetalaisilla on oma puutarha tai viljeltyä maata, jossa kasvatetaan mm tomaatteja, kurkkuja, munakoisoja, kesäkurpitsoja ja vesimeloneja. Avokadoja, sitruunoita ja appelsiinejä voi kerätä ympäri vuoden. Kreetalla kasvaa myös granaattiomenoita, mansikoita ja banaaneja. Hedelmiä syödään välipaloiksi tai joskus ruoan jälkeen. Makeaa syödään harvoin, oikeastaan vain juhlatilaisuuksissa ja jäätelöä kun on kuuma. Suosituimpia alkuruokia ovat tzatziki eli jogurtilla, kurkulla ja valkosipulilla maustettu dippi, dolmadakia eli viininlehtikääryleet, jotka on täytetty riisillä ja mausteilla, keftedes eli pienet yrteillä maustetut lihapullat, xoriatiki salata eli kreikkalainen salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, sipulia, oliiveja ja fetajuustoa. Kreetalla tarjoillaan myös kritiki salata eli kreetalaista salaattia, jossa edellä mainittujen lisäksi on mm korppuja. Lähes jokaisessa ravintolassa salaatit valmistetaan vähän eri tavoin ja niihin lisätään esimerkiksi paprikaa tai porkkanaa. Annoskoot ovat suurehkoja, ja monesti pelkkä salaatti riittää pääruoaksi. Erilaisia kaloja syödään niin alkuruoaksi kuin pääruoaksi. Suosittuja kaloja ovat erilaiset pikkukalat, mustekala, sardellit sekä erilaiset äyriäiset kuten katkaravut. Kala on Kreikassa kallista ja syynä siihen on Välimeren vähäinen kalan määrä. Varmasti kuuluisin kreikkalainen ruoka on mousakas eli uuniruoka, jossa on kerroksittain jauhelihaa, munakoisoa ja päällä valkokastiketta. Muita suosittuja liharuokia ovat souvlaki eli lihavartaat, pastitsio joka tehdään makaronista, jauhelihasta ja tomaattikastikkeesta ja kypsennetään uunissa, stifado sipulien kanssa uunissa haudutettua naudanlihaa sekä gemista eli riisillä (ja jauhelihalla) täytettyjä tomaatteja ja paprikoita.

23 23 Makeita jälkiruokia hedelmien lisäksi ovat baklava eli hunajalla maustettu lehtitaikinaleivos ja rizogalo eli kylmä riisivanukas. Kreetalainen ruokavalio sopii lähes kaikille. Esimerkiksi kasvissyöjille löytyy paljon erilaisia ateriavaihtoehtoja. Mikäli olet kovin allerginen, kannattaa matkaan mukaan ottaa allergiakortti, jossa kerrotaan allergioista eri kielillä. Tätä kannattaa näyttää tarjoilijalle, joka näyttää sitä eteenpäin keittiöön ja kertoo asiakkaalle mitä ruokia hän voi ravintolassa vaaratta syödä. Ympäri Kreetaa on monia viinitiloja ja saaren eri osien viineillä on oma makunsa ja värinsä. Viinirypäleistä valmistetaan viiniä ja rakia. Viiniä ei pidetä seurustelujuomana, vaan se nautitaan aterian kanssa. Tunnettuja kreetalaisia viinejä ovat Kritikos ja Boutari. Retsina on männynpihkalla maustettu viini, joka sopii hyvin kreikkalaisten ruokien kanssa. Maku vaatii yleensä jonkin verran totuttelua. Ouzo eli anisviina nautitaan aperitiivina raakana tai veden kanssa. Raki on paikallinen pontikka, jota käytetään paljon flunssalääkkeenä. Mythos on tunnetuin kreikkalainen olut ja se on maultaan kirpeä.

24 24 Lomalukemista mukaan Kreetan matkalle: Hislop, Victoria. Saari. Perttula, Pentti. Itäisen Välimeren kasviopas. Ventura, Piero. Kreeta : tarukuningas Minoksen saari. Papadopoulos, Dimitrios. Kreikka: matkasanakirja. Lähteet: Bennett, Lindsay. Kreeta matkaopas Tammi. Harcourt Davies, Paul. Kreikan saaret Könemann. Louhisola, Oiva ja Raili. Kreikka kulttuuri- ja matkaopas Editum. Tuominen, Merja. Zeuksen paratiisi Kansankulttuuri. Tuominen-Gialitaki, Merja. Kreeta vieraanvaraisten jumalten saari Tammi.

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi 16.11. Lähde: Tilastokeskus ja, vuosi 2015 ennakkotietoja Kansalaisuus onnettomuuksissa 2015 5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israel Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israelista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Jerusalem juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä heprea ja arabia Israelin

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA DOMIK v. 2014/2015 Vuosi Domikissa etenee viikoittain vaihtuvien teemojen mukaan. Domikissa toteutetaan uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka on laadittu kaksikielistä perhepäiväkotia

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015 Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2015 Joulukuu 2015 Vastaajien ikä ja sukupuoli Ikä Sukupuoli 7-12 vuotta 26,59% 13-18 vuotta 63,62% yli 18 vuotta 9,79% tyttö 58,93% poika 41,07% 2 Missä koulussa ruokailet?

Lisätiedot

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita

Katolinen rukousnauha eli ruusukko muodostuu krusifiksista, helmen johdannosta ja viidestä kymmenen helmen kymmeniköstä eli dekadista, joita Katolinen kirkko Katolinen kirkko eli roomalaiskatolinen kirkko on kristikunnan suurin kirkko, jonka jäsenmäärä on maailmanlaajuisesti suurin piirtein 1,25 miljardia. Puolet katolisen kirkon jäsenistä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa

Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Oma käyttäytyminen eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa Ihminen käyttäytyy eri paikoissa eri tavalla. Olet varmasti huomannut, että julkisissa paikoissa käyttäydytään eri tavalla kuin yksityisissä paikoissa.

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 NORDIC SCHOOL KOE Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 Имя и фамилия учащегося/учащейся Выполнение письменной работы за 4-й семестр обучения рассчитано на 45-60 минут. Использование

Lisätiedot

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, syödään yhdessä.

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, syödään yhdessä. SUOMESSA syödään yhdessä harvemmin kuin missään muussa OECD-maassa. Kuitenkin 85 % suomalaisista toivoo, että yhdessä syömisen kulttuuri kukoistaisi Suomessa. Kun Suomi täyttää 100 vuotta, syödään yhdessä.

Lisätiedot

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa

Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa 2009-2013 Suomalainen kulttuuri ja elämäntapa Suomalainen ajankäyttö Suomalainen viestintä ja käytöstavat Suomalainen elämäntapa Aikatauluja ja sovittuja tapaamisaikoja on hyvä noudattaa täsmällisesti.

Lisätiedot

Tehtävä 1. Ajankäyttö. Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Läksyjen teko.

Tehtävä 1. Ajankäyttö. Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Läksyjen teko. Venla Koskelainen Tehtävä 1. Ajankäyttö Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Päivämäärä Nukkuminen Syöminen Koulussa olo Läksyjen teko Harrastukset

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä

Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä Meiltä on puuttunut keinoja arkiseen mutkattomaan yhdessä oloon. Ruoan ympärille kokoontuminen on paras tapa lisätä yhteisöllisyyttä - Yhteisöllisyystutkija Antti Maunu #syödäänyhdessä #suomi100 SUOMESSA

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa!

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Olimme Korfulla työharjoittelussa 5.8-17.9.2012, Jokilaaksojen koulutuskunta yhtymän JEDUn Kalajoen yksikön ammattiopisto ARTEMAn kautta. Korfu kuuluu Kreikan

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

SABZI SAMOSA 4,00 4.00 MEAT SAMOSA 4.50 MACHI KOFTA 4.50 ALU CHOP 6.50 SABZI PAKORA 4.00 CHINGRI PAKORA 6.00 MURGI TIKKA 7.50

SABZI SAMOSA 4,00 4.00 MEAT SAMOSA 4.50 MACHI KOFTA 4.50 ALU CHOP 6.50 SABZI PAKORA 4.00 CHINGRI PAKORA 6.00 MURGI TIKKA 7.50 Starter SABZI SAMOSA 4,00 4.00 - Tarjoillaan salaatin ja kolmen eri chutneyn kanssa. MEAT SAMOSA 4.50 - Tarjoillaan salaatin ja kolme eri chutneyn kanssa. MACHI KOFTA 4.50 -Ruodotonta paistettua lohta

Lisätiedot

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut.

PEHKUBAARI. Jalalla koreasti Tervetuloa hyvälle mielelle. Pehkun Ruska Afterski la 18.10. Vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot: www.liinamaapalvelut. Huipulla palvellaan Pihkassa Pehkuun Pehku on persoonallinen maisemaravintola Tahkon huipulla. Upeilla näkymillä ja rennolla tunnelmalla varusteltu Pehku palvelee tänä kesänä sopimuksen mukaan. Olipa kyseessä

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus

Urheilijan ravitsemus Ravinto Kehitys kolmio Urheilijan ravitsemus A. ARKIRUOKAILU KUNTOON rytmiä ja laatua päivän aterioihin B. RIITTÄVÄ JUOMINEN Vesi C. TURNAUKSET / PITKÄT PELI REISSUT eväät juomiset D. ASENNE syömisellä

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Välipalat Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Kotitehtävien tarkistus Keskustele parisi kanssa Mitä mainoksia löysit? Mitä ne lupaavat? Pitävätkö lupaukset? Mitä tiedät..? Millainen on hyvä välipala?

Lisätiedot

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin Kastike houkuttelee ruoan maut esiin 28 TEEMA NOVA 5 2011 Tärkeä osa ateriaa on kastike, jota tarjotaan erilaisten lisäkkeiden kera sellaisenaan tai käytetään mm. laatikko-, pata-, muhennos- tai keittoruokien

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa Markkinointi 2016 Oma media Sydänmerkki.fi 24 000 kävijää/kk Facebook 13 250 tykkääjää Instagram yli 900 seuraajaa Uutiskirje kuluttajille 1 krt/kk, lähes 6 000 tilaajaa oma kirje horecalle, teollisuudelle

Lisätiedot