Tulevaisuutta valaisten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulevaisuutta valaisten"

Transkriptio

1 Tulevaisuutta valaisten CityTouch Älykästä valaistusta

2 Kaupungeille 04 Kestävä valaistusratkaisu kaupungeille Projekti: Salobre, Espanja 06 CityTouchin tarjoamat edut & maailmanlaajuinen tutkimus Kaupungin asukkaille 08 Parempi elämänlaatu 04 Projekti: Rietberg, Saksa Kaupungin teknisen sektorin toimijoille 10 Innovatiivinen ohjelmistoratkaisu teknisen sektorin toimijoille Projekti: Buenos Aires, Argentiina 08 CityTouch-tuotteet ja -järjestelmät 12 CityTouch LightPoint valaistusinfrastruktuurin hallinta 13 CityTouch LightWave valaistuksen etähallinta 14 CityTouch-alusta 15 CityTouch-ekosysteemi 10 12

3 CityTouch / ESIPUHE 3 Tervetuloa valaistuksen tulevaisuuteen. CityTouch on Philipsin innovatiivinen, käyttäjäystävällinen valaistuksenhallintaohjelmisto, joka muuttaa kaupungin staattisen valaistuksen dynaamiseksi, älykkääksi ja joustavaksi. CityTouch tekee kaupungin koko valais tusinfrastruktuurin suunnittelusta, ohjauksesta ja hallinnasta helpompaa kuin koskaan ennen. Sen avulla kaupungin keskustan, asuinalueiden, puistojen ja teiden valaistusta voidaan säätää nopeas ti muuttuvien tarpeiden mukaan. Valoa voidaan lisätä turvallisuuden tai näkyvyyden lisäämiseksi tai himmentää energian säästämiseksi kaikki tämä muutamalla hiiren napsautuksella. Ohjelmisto vähentää merkittävästi energiankulutusta, yksinkertaistaa toimintaa, pienentää kustannuksia sekä optimoi asennus- ja huoltoprosesseja. Lisäksi ohjelmiston automaattiset, verkkopohjaiset päivitykset varmistavat, että kaupungin valaistusjärjestelmä on aina alan kehityksen eturintamassa. Tervetuloa CityTouchiin älykkään valaistuksen maailmaan.

4 Klo 20:48: Matkalla kotiin kaupunginvaltuuston kokouksesta Kuinka kaupungista voidaan tehdä viihtyisämpi ilman suuria kustannuksia?

5 CityTouch / KAUPUNGEILLE 5 Älykkäällä ratkaisulla. CityTouch-valaistuksenhallintaohjelmisto yhdistettynä ledivalaisimiin voi vähentää energiankulutusta yli 70 %. Kaupunkien valaisemiseen liittyy monia haasteita. Kustannussäästöjen lisäksi kaupunkien odotetaan toimivan ympäristöystävällisesti ja pienentävän energiankulutusta. Kaupungistumisen myötä energian tarve kasvaa, tehden energiankulutukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta entistä vaikeampaa. Maailmanlaajuiset haasteet, kuten ilmastonmuutos, raakaaineiden väheneminen ja kasvavat energianhinnat, pahentavat tilannetta entisestään. 70 Energiansäästö Älykäs valaistuksen hallinta CityTouch-kielellä sanottuna älyvalaistus on ratkaisu näihin haasteisiin. Älyvalaistuksella tarkoitamme älykästä ja joustavaa valaistuksen hallintaa, jonka avulla kaupungit voivat säätää valaistusta eri tarpeiden mukaan, oli sitten kyseessä vuodenaika, sääolosuhteet tai liikenneruuhka, ja samalla saavuttaa energia- ja kustannussäästöjä. Esimerkissä näet, miten espanjalainen Salobren kaupunki on CityTouch-ohjelmistoa ja ledivalaisimia käyttämällä pienentänyt energiankulutusta jopa 70 % ja auttanut vähentämään CO 2 -päästöjä 29 tonnia per vuosi. Lähde: Gas Natural Fenosa -raportti (2012) SALOBRE / ESPANJA HAASTE Tehoton kaupunkivalaistus: suuresta energiankulutuksesta huolimatta alhainen valaistusvoimakkuus. RATKAISU CityTouch-valaistuksenhallintaohjelmisto yhdistettynä energiatehokkaisiin ledivalaisimiin maksimoivat kohteen energiansäästön ja optimoivat huoltoprosessit. TULOS Gas Natural Fenosan julkistaman raportin mukaan saavutettu energiansäästö on yli 70 %. Valaistuksen hallinta on parantunut huomattavasti. Asuinalueiden, kaupunkien katujen ja julkisten alueiden turvallisuutta on lisätty optimoimalla valotasot.

6 Alexandra van Huffelen, Rotterdamin kaupunginvaltuutettu CityTouch-valaistuksenhallintajärjestelmän ansiosta voimme käyttää Rotterdamin julkista valaistusta tehokkaasti yöaikaan, tarpeen mukaan joko himmentämällä tai lisäämällä valoa. Ekologisesta kestävyydestä taloudelliseen kestävyyteen CityTouch vastaa kaupunkien vaatimuksiin ja mahdollistaa energian ja muiden voimavarojen hallitsemisen älykkäästi ja vastuullisesti. Se tekee kaupungeista ympäristöystävällisempiä vähentämällä merkittävästi CO 2 -päästöjä, ja keventää samalla taloudellisia rasitteita. Sen avulla kaupungit voivat myös osoittaa sitoutumisensa kansainvälisiin pyrkimyksiin hillitä ilmastonmuutoksen voimistumista. Itse asiassa, CityTouchin myötävaikutus CO 2 -päästöjen vähentämiseksi huomioitiin YK:n Rio+20-konferenssissa, jossa kansainvälinen komitea vahvisti CityTouchin virallisesti kestävimmäksi ratkaisuksi älykkään ulkovalaistuksen saralla. Enemmän kustannussäästöä optimoimalla huoltoprosessit Vain yksi prosentti nykypäivän valaistusasennuksista on varustettu tehokkailla hallinta- ja valvontajärjestelmillä, vaikka älykkäät valaistuksenhallintaratkaisut voivat todistetusti tarjota merkittäviä säästöjä energia- ja ylläpitokustannuksissa. CityTouchin avulla huoltotarpeet voidaan ennakoida, niin että huoltotöiden suunnittelusta tulee proaktiivista. Sujuvampien suunnittelutoimien ansiosta julkisen valaistuksen laatua ja huoltotoimenpiteiden suorittamista voidaan parantaa. Turvallisuutta joustavalla valaistuksella Yleisen turvallisuuden takaaminen on kuntien ja kaupunkien ensisijainen velvollisuus. Säätämällä valotasoja joustavasti tilanteen mukaan ulkona liikkuvien ihmisten turvallisuuden tunnetta voidaan parantaa merkittävästi. Turvallisuuden tunnetta voidaan lisätä säätämällä valotasoja tarpeen ja olosuhteiden mukaan. Faktatietoihin perustuva päätöksenteko CityTouchin tarjoamien työkalujen avulla voidaan tehdä oikeita päätöksiä, jotka perustuvat todelliseen tietoon. Kattavien analyysiemme avulla voidaan mitata potentiaalisten sijoitusten hyötyä, tukea budjettisuunnnittelua faktatiedoilla ja tunnistaa uusia säästömahdollisuuksia. Houkuttelevampi, kutsuvampi ympäristö myös yöaikaan Erottuvasti valaistu kaupunki on houkutteleva ja vetoava niin kaupunkilaisille kuin vierailijoillekin. Taitavasti suunnitellut valopisteet ja valotasot parantavat asuttavuutta ja viihtyvyyttä sekä muuttavat kaupungin pimeän ajan ilmettä.

7 CityTouch / KAUPUNGEILLE 7 Suur- Toronto Kanada Lontoo UK Buenos Aires Argentiina Esimerkkiprojekteja CityTouchin käyttö ympäri maailmaa CITYTOUCH MAAILMANLAAJUINEN TOIMIJA CityTouch on käytössä ympäri maailmaa, viidessä eri maanosassa ja yli 20 eri maassa. CityTouch on tehnyt katuvalaistuksen hallinnasta ammattimaista niin Salobren kaupungissa Espanjassa, Markhamissa, Kanadassa kuin suurkaupungeissa, kuten Lontoossa ja Buenos Airesissa. Luotettava kumppani Philips on turvallinen ja luotettava yhteistyökumppani, jolla on kokemusta valaistusteollisuudesta jo yli 120 vuoden ajalta. Kansainvälisiin projekteihin ja paikalliseen tietotaitoon perustuvan osaamisemme ansiosta olemme niin pienempien kaupunkien kuin suurkaupunkienkin suosima kumppani ympäri maailmaa. Tulevaisuuden kestävä ratkaisu CityTouch on pitkän aikavälin ratkaisu, joka vie kaupungin valaistuksen hallinnan uudelle tasolle, muuttuen kaupungin vaatimusten mukaisesti. CityTouchin laajennettava alusta on valmis tulevaisuuden sovelluksia varten ja se on varustettu korkeimman tason turvallisuusominaisuuksilla, kuten täysin salatuilla käyttäjäistunnoilla ja tietojen säännöllisellä varmuuskopioinnilla. Valo tuo eloa kaupunkeihin ja tekee niistä houkuttelevampia. Valaistus, jota voidaan säätää kaupungin tarpeiden mukaiseksi vähentää kustannuksia, parantaa turvallisuutta ja tunnelmaa.

8 Klo 18:56: Palaamassa kotiin ostoksilta kaverini kanssa Miten te kaupungin päättäjät voisitte tehdä naapurustoistamme turvallisempia minulle ja ystävilleni?

9 CityTouch / KAUPUNGIN ASUKKAILLE 9 Oikeanlaisella valaistuksella. CityTouch valaisee pimeät, turvattomilta tuntuvat alueet valotasoilla, jotka on tarkasti kohdennettu tarpeen mukaan CityTouch auttaa luomaan valoisan, eloisan ja monipuolisen kaupunkikuvan, joka parantaa asukkaiden hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta, ja tekee kaupungeista miellyttäviä paikkoja asua ja työskennellä. Joustavan valaistuksen avulla voidaan parantaa teiden ja katujen turvallisuutta valaisemalla pimeät, turvattomilta tuntuvat alueet, ja lisäämällä valaistusta etenkin risteyksissä ja suojateillä. Sen avulla voidaan myös helposti säätää valaistusta kulttuuritapahtumien ja juhlapäivien ajaksi, luoden kutsuvan tunnelman asukkaille ja matkailijoille. 10 parantunut turvallisuuden tunne Alla olevassa esimerkissä näet, miten saksalaisessa Rietbergin kaupungissa on onnistuneesti yhdistetty uutta ja vanhaa korostamalla historiallista kaupunkikuvaa huipputekniikkaan perustuvaa CityTouchia hyödyntäen. Lähde: Municipal Street Lighting Consortium, Los Angelesin kaupunki (2012) RIETBERG / SAKSA HAASTE Vanhentuneiden laitteiden vuoksi historiallisessa keskustassa ei ollut riittävästi valoa. RATKAISU Turvallisuuden tunteen parantamiseksi ja historiallisen keskustan elävöittämiseksi kaupunkiin asennetttiin Philipsin energiatehokasta leditekniikkaa yhdessä CityTouchin joustavan valaistuksenhallintaohjelmiston kanssa. LOPPUTULOS Viihtyisämpi ympäristö ja parantunut ostovoima. Merkittäviä säästöjä huolto- ja energiakustannuksissa miltei 50 % alhaisemman energiankulutuksen ansiosta. Kaupunki voitti kansainvälisen city.people.light-palkinnon vuonna 2013.

10 Klo 7:13: Matkalla töihin Miten voin parantaa valaistuksen hallintaa ja samalla yksinkertaistaa sitä?

11 CityTouch / TEKNISEN SEKTORIN TOIMIJOILLE 11 Hyvin suunnitellun ohjelmiston avulla. CityTouchin tarjoaman käyttäjäystävällisen ja luotettavan ohjelmistoratkaisun avulla kaupungin valaistusta voidaan hallita dynaamisesti, interaktiivisesti ja joustavasti. Valaistuksenhallintaohjelmiston odotetaan olevan erittäin käyttäjäystävällinen, intuitiivinen ja ennen kaikkea käytettävissä kellon ympäri. Sen tulee olla helposti ymmärrettävä ja tarjota luotettavat tiedonhallintavalmiudet, kattava valikoima ohjaustoimintoja, automaattiset päivitykset ja rajaton skaalautuvuus. 99,9 Järjestelmän käytettävyys CityTouch on vastaa näihin vaatimuksiin. Sen avulla voidaan hallita koko kaupungin valaistusinfrastruktuuria, ja se tarjoaa kattavan kokonaiskuvan kaikista valaistusta koskevista tiedoista. Vakaan järjestelmän lisäksi CityTouch lisää avoimuutta, selkeyttä ja käytettävyyttä, jotka ovat ratkaisevia tekijöitä kaupunki- ja kuntapalveluiden suunnittelussa. Katso alla olevasta esimerkistä, miten CityTouch on tehnyt Buenos Airesin metropolin valaistuksesta joustavaa ja tehokkaasti hallittavaa. Lähde: Availability report, CityTouch ( ) BUENOS AIRES / ARGENTIINA HAASTE Markkinoida tätä Etelä-Amerikan kasvavaa metropolia kestävänä, ympäristöystävällisenä, turvallisena ja viihtyisänä kaupunkina. RATKAISU Joustava ja tulevaisuuden kestävä valaistusjärjestelmä, joka koostuu CityTouchin älykkäästä valaistuksenhallintaliittymästä ja tehokkaasta, pitkäikäisestä leditekniikasta. Ratkaisun ansiosta verkon jokaista valopistettä on mahdollisuus valvoa, aktivoida ja ohjata. LOPPUTULOS Joustava, täysin integroitu valaistusratkaisu. Merkittäviä kustannussäästöjä ja alhaisemmat CO 2 -päästöt. Valvonnan ja diagnostiikan ansiosta julkisen valaistuksen huoltotoimenpiteet voidaan optimoida. Mukautettavien valotasojen ansiosta energiankulutuksen huippukohtia voidaan hallita.

12 Tehosta valaistustoimintaasi CityTouch LightPointin avulla CityTouch LightPoint Yksinkertainen, läpinäkyvä ja tehokas Koko kaupungin valaistus sormiesi ulottuvilla Helppokäyttöinen hallintaohjelmisto, joka on suunniteltu erityisesti valaistukselle Selkeä karttapohjainen visualisointi tekee tiedosta helpommin tulkittavaa Raportit ja analyysit tukevat päätöksentekoa faktatiedoilla Yksinkertaisuus, läpinäkyvyys, tehokkuus nämä ovat avainsanoja mitä tulee edistykselliseen valaistuksen hallintaan. CityTouch LightPoint, valaistusinfrastruktuurin hallintaohjelmisto, tekee valaistuksen suunnittelusta, analysoimisesta ja hallinnasta erittäin helppoa. Sen intuitiivinen käyttöliittymä, karttapohjaiset visualisoinnit, yksinkertaiset taulukot ja kaaviot, tekevät jokaisesta valaistusinfrastruktuuriin kuuluvasta osasta näkyvän. Tarjoamalla kattavaa tietoa valaistusinfrastruktuurin tilasta, sen avulla voidaan tehdä perusteltuja päätöksiä ja helpottaa huoltotoimenpiteiden suorittamista, sillä vikaantuneet laitteet voidaan huoltaa nopeasti ja tehokkaasti. CityTouch LightPointin antamien tietojen perusteella voidaan nopeasti tunnistaa uusia energiansäästömahdollisuuksia, vähentää käyttö- ja huoltokustannuksia sekä tehdä faktoihin perustuvia investointipäätöksiä. "Ymmärsimme nopeasti, miten tärkeä merkitys kattavalla kokonaiskuvalla ja täydellisellä hallintamahdollisuudella onkaan käyttö- ja huoltokustannusten, liikenneturvallisuuden sekä kansalaistemme turvallisuuden kannalta." Liikenne- ja järjestelmäinsinööri, Holbækin kunta, Tanska

13 CityTouch / TUOTTEET 13 Hallitse katuvalaistustasi CityTouch LightWaven avulla CityTouch LightWave Dynaaminen, automatisoitu, joustava Yksittäisten valopisteiden etähallinta Kalenteripohjaiset valotasot ja himmennysjaksot Automaattiset ilmoitukset vika- ja keskeytystilanteista Konfiguroitavat vikatyypit eri vakavuusasteilla Tarkka, valaisinkohtainen energiamittaus CityTouch LightWave tarjoaa mahdollisuuden tehdä kaupungin valaistuksesta dynaamista, älykästä ja täysin joustavaa. Se on verkkopohjainen valaistuksen etähallintaohjelmisto, joka yhdistää katuvalaisimet CityTouch-alustaan. Muutamalla yksinkertaisella hiiren napautuksella voidaan kaupungin valaistusta säätää, valvoa tai hallita. Lisäksi käyttäjä saa vikatilanteista automaattisen viestin, niin että korjausprosessi voidaan aloittaa välittömästi. Intuitiivisen käyttöliittymän avulla voidaan helposti säätää valaistustasoa vastaamaan kaupungin muuttuviin tarpeisiin. Valoa voidaan lisätä turvallisuuden tai näkyvyyden parantamiseksi tai himmentää energian säästämiseksi ja häiriövalon ehkäisemiseksi. Yksittäisten valopisteiden, katujen tai kokonaisten alueiden valotaso voidaan ohjelmoida tai sitä voidaan valvoa ja hallita, niin että valoa on juuri oikea määrä, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Tarvitsen korjausta. Katuvalaisin nro Olen himmennettynä 90 prosenttiin täydestä tehostani." Katuvalaisin nro Kulutin vain 30 kwh energiaa viime kuussa." Katuvalaisin nro 05359

14 Pelaa varman päälle käyttämällä CityTouch-alustaa Varmista tietoturva CityTouch varmistaa täydellisen turvallisuuden suojaamalla tiedot ulkoisilta uhilta. Turvallisempaa suunnittelua CityTouch on avoin, joustava alusta, joka varmistaa pitkäaikaisen turvan kaupungin sijoituksille ja suunnitelmille. Turvatekniikka suojaa tietomurroilta Ammattilaisverkostojen tulee kestää ulkopuolisia hyökkäyksiä. Tätä varten CityTouchissa suoritetaan säännöllisesti erityisiä läpäisytestejä (tunnetaan myös nimellä eettinen hakkerointi ), joiden avulla potentiaaliset tietoturva-aukot voidaan nopeasti havaita ja eliminoida. Lisäksi 128-bittinen SSL-salaus ja kahden tekijän todennus varmistavat, että ohjelmisto täyttää tiukimmatkin turvastandardit. Automaatio suojaa vika- ja onnettomuustilanteissa CityTouch-järjestelmä luo automaattisesti varmuuskopiot ja tallentaa ne eri kohteisiin mahdollisten vikojen tai onnettomuuksien varalle. Vikatilanteissa järjestelmän palautusrutiini aktivoituu automaattisesti, niin että järjestelmä on käynnissä taas tuossa tuokiossa. Tulevaisuuden kestävä jatkuvan innovoinnin ansiosta IT-alan muutosvauhti on alati kiihtyvää. Käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan epätoivotuista yllätyksistä, kuten tekniikkaa koskevista muutoksista, sillä uusiutumiskykynsä ansiosta City- Touch pysyy uusien kehitysten mukana ja toimii myös tulevaisuudessa. Rajapintojen mahdollistama avoimuus CityTouchissa käytetään Application Programming Interface (API) -tekniikkaa, joka mahdollistaa tietojen vaihdon myös muiden toimittajien järjestelmien kanssa. CityTouch AssetLinkin ansiosta mikä tahansa omaisuuden hallintajärjestelmä voidaan kytkeä CityTouch LightWave -etähallintaratkaisuun. Räätälöitävissä asiakaskohtaisten asetusten ansiosta CityTouch mahdollistaa datan räätälöinnin. Samankaltaisille tietokentille voidaan esimerkiksi asettaa omat vikaluokat tai muuttujanimet. Kaikki asiakaskohtaiset tiedot tallennetaan ja varastoidaan. Käyttöoikeuksia voidaan helposti jakaa yksittäisille työntekijöille, alihankkijoille tai jopa paikallisille virastoille, kuten poliisille.

15 CityTouch / JÄRJESTELMÄ 15 Edistyksellisen valaistuksen hallinnan arkkitehtuuri: CityTouch-ekosysteemi CityTouch-ekosysteemi koostuu seuraavista elementeistä: LightPoint, valaistusinfrastruktuurin hallintajärjestelmä, on kehittynyt työkalu tiedon- ja huollonhallintaan. Se tuo läpinäkyvyyttä valaistuslaitteiden ja työnkulun seurantaan. CityTouch-alusta on myös avoinna muiden toimittajien ohjelmistoille. Asiakkaat, jotka haluavat yhdistää CityTouch LightWave -järjestelmän omaan omaisuuden hallintajärjestelmäänsä, voivat käyttää standardoitua, avointa AssetLink-käyttöliittymää. LightWave, valaistuksen etähallintajärjestelmä, toimii valaistuksen säätämisen ja valvonnan ohjauskeskuksena. Se kommunikoi valaistusjärjestelmän eri osien kanssa julkisen matkapuhelinverkon kautta yksinkertaisesti, interaktiivisesti ja luotettavasti. CityTouch-ekosysteemi Tiedot valaistuslaitteista Katuvalaisimet Tietojen tuonti Liitettävyys* AssetLink Kolmannen osapuolen omaisuudenhallintaratkaisu *Yhdistettynä CityTouch LightWaveen

16 2014 Koninklijke Philips N.V. Kaikki oikeudet pidätetään. Philips Valaistus Äyritie Vantaa Puh. (09) info@citytouch.com

Tehosta valaistustoimintaasi

Tehosta valaistustoimintaasi Tehosta valaistustoimintaasi CityTouch workflow application Valaistusinfrastruktuurin hallinta CityTouch workflow application / OMAISUUDENHOITO 3 workflow application 04 Yksinkertaisuus 06 Läpinäkyvyys

Lisätiedot

Tehosta valaistustoimintaasi

Tehosta valaistustoimintaasi Tehosta valaistustoimintaasi CityTouch LightPoint Valaistusinfrastruktuurin hallinta CityTouch LightPoint / OMAISUUDENHOITO 3 Tervetuloa valaistuksen hallinnan uuteen, älykkääseen maailmaan. Kaupungin

Lisätiedot

Hallitse katuvalaisimiasi

Hallitse katuvalaisimiasi Hallitse katuvalaisimiasi CityTouch LightWave Valaistuksen etähallintajärjestelmä CityTouch LightWave / ETÄHALLINTA 3 Julkisen valaistuksen uusi dynamiikka Kaupungin katujen, teiden ja maanteiden olosuhteet

Lisätiedot

Connected lighting Herätä kaupunki eloon

Connected lighting Herätä kaupunki eloon Ulkovalaistus -ratkaisu Connected lighting Herätä kaupunki eloon Kaupunkien kohtaamat haasteet Kestävyys Asuttavuus Kaupungistuminen Yksi kaupunkien suurimmista haasteista on toimia vastuullisesti jatkuvasti

Lisätiedot

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy LEDit ulkovalaistuksessa Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy Liiketoimintamme 24% 2012 41% 35% Philips Healthcare Philips Lighting Philips Consumer Lifestyle 2 2

Lisätiedot

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta Ulkovalaistus CityTouch Kristiansundin kaupunki rakentaa tulevaisuuden ulkovalaistusta Norjan kunnilla ja kaupungeilla on suuri tarve uudistaa katuvalaistustaan, koska energia- ja ympäristövaatimukset

Lisätiedot

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Kieku-info virastoille 9.6.2015 OPH:n monitoimitila, Helsinki Lari Nikoskelainen, ERP hankepäällikkö Esittäjän nimi 9.6.2015 kehitysprojekti

Lisätiedot

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera No.1. Plug and Play IP Kamera Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera Helppo Käyttäjän ei tarvitse tietää mitään verkkotekniikasta eikä tehdä mitään asetuksia tai porttiohjauksia reitittimeen.

Lisätiedot

Tievalaistus. Turvallista. liikkumista. Ruskotunturintie, Oulu

Tievalaistus. Turvallista. liikkumista. Ruskotunturintie, Oulu Tievalaistus Turvallista liikkumista Ruskotunturintie, Oulu A44, Wassenaar, Alankomaat Turvallista liikkumista 2 Tievalaistus Tiet ja kadut ovat kaupungin valtasuonia. Kunnilla on yhä suurempi tarve löytää

Lisätiedot

Lomakeskuksen katuvalaistus

Lomakeskuksen katuvalaistus Valaistus Ulkovalaisimet Case study Lomakeskuksen katuvalaistus Tyyliä ja näköä uudella designvalaisimella Santalahden lomakeskus, Kotka, Suomi StreetSaver Taustaa Santalahden lomakeskus Kotkassa on tietoisesti

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN

SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN Lehdistötiedote 17.1.2012 SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN Buffalo Technologyn tekemän tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista pk-yrittäjistä ja johtajista ei luota tietojen

Lisätiedot

Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja

Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja Hiab Multilift XR kevyt koukkulaitesarja Tuote-esite Hiab Multilift XR tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn Maksimoi autosi monipuolisuus Jokainen Hiab Multilift XR-koukkulaitteella varustettu 3,5-12 tonnin

Lisätiedot

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Mikä on Avoindata.fi? Julkaistu 15.9.14 osana valtiovarainministeriön Avoimen tiedon ohjelmaa Tavoitteena

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN.

TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN. TERMO ÄLYKKYYTTÄ PIENTALON SÄHKÖLÄMMITYKSEEN. Helsingin Energia on energiatehokkuuden edelläkävijä ja yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä energiayhtiöistä. Palvelemme noin 400 000 asiakasta Suomessa ja

Lisätiedot

Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa

Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa Yli puolet suomalaisista asuu alueilla, jossa ulkovalaistusta ohjataan C2 SmartLight -ratkaisuilla. Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa C2 SmartLight -elämyskonseptit Valo seuraa kulkijaa

Lisätiedot

Ulkovalaistus. Iridium gen3. Tuote-esite. Ensimmäinen älykäs. kytke & käytä -tievalaisin

Ulkovalaistus. Iridium gen3. Tuote-esite. Ensimmäinen älykäs. kytke & käytä -tievalaisin Ulkovalaistus Iridium gen3 Tuote-esite Ensimmäinen älykäs kytke & käytä -tievalaisin Sisältö Iridium gen3 3 Ensimmäinen älykäs tievalaisin 3 Tuoteperhe 4 Valaistusteho 5 Valonjako 5 Käyttökohteet 6 Käyttöesimerkkejä

Lisätiedot

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus

TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: IPSeC- Ohjeistus IPSec- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Oulun katuvalaistus Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Selenium LED ClearWay Taustaa Oulu on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki, johon ovat 1.1.2013

Lisätiedot

Me-säätiö. Vauhtia vaikuttavuusinvestoimiseen. Ulla Nord 9.12.2015. me. säätiö 10.9.2015 2015 Me-säätiö

Me-säätiö. Vauhtia vaikuttavuusinvestoimiseen. Ulla Nord 9.12.2015. me. säätiö 10.9.2015 2015 Me-säätiö Me-säätiö Vauhtia vaikuttavuusinvestoimiseen Ulla Nord 9.12.2015 ei ole olemassa meitä ja heitä. on vain me. Perustettu vuonna 2014 (virallisesti rekisteriin 2015) Säätiön taustalla peliyhtiö Supercellin

Lisätiedot

Aika: 23.11.2011, Kempele

Aika: 23.11.2011, Kempele Oulun Energia Urakointi Oy Aika: 23.11.2011, Kempele Jari Säkkinen Oulun Energia Urakointi Oy Oulun Energia Urakointi Oy / Heikki Niskala Sisältö Oulun Energia -konserni Asiantuntija palveluksessasi Oulun

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Toimistovalaisimet FI

Toimistovalaisimet FI Toimistovalaisimet FI PRANA+sarja LED LATTIA JA RIPUSTUSVALAISIMET PRANA+sarjan ylävalo liikuteltava VALAISINPÄÄ SUORA VALO HIGHTECHTUNNISTIN KIRKKAUS TILANNEOHJAUS TUNABLE WHITE TOIMINTO VALON VÄRIN mukautukseen

Lisätiedot

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus Tiistaina 5.2.2013 klo 18.00-19.30 Kaupungin pääkirjasto, Minnansali (Vapaudenkatu 39 41) Tavoitteena lisätä tietoutta hyvästä,

Lisätiedot

valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten

valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten Valaistusratkaisut kaikkiin eri ympäristöihin Fagerhult on yksi markkinoiden johtavia valaistusalan yrityksiä, joka on vuodesta 1945 lähtien suunnitellut

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

Saako sähköllä lämmittää?

Saako sähköllä lämmittää? Saako sähköllä lämmittää? Pirkko Harsia Yliopettaja, TkL Mitä tarkastellaan? Päästöt? Hinta? Energiatehokkuus? Tarpeet? Kulutus? Energian siirto? Lämmitysjärjestelmä? Mikä on hyväksyttävää sähkön käyttöä?

Lisätiedot

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013 Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen uudistus Älyä ja energiatehokkuutta kiinteistöihin Energiankäyttö aiheuttaa eniten ympäristökuormitusta

Lisätiedot

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1

PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 PAVIRO Kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmä ammattilaistason äänenlaadulla Joustavuutta alusta alkaen PAVIRO 1 2 PAVIRO PAVIRO 3 Pitää ihmiset turvassa, tietoisena, ja viihdyttää Boschilla on yli 100

Lisätiedot

Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Seminaari: Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmia yhdyskuntasuunnitteluun

Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Seminaari: Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmia yhdyskuntasuunnitteluun Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Seminaari: Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmia yhdyskuntasuunnitteluun 1 2 Nykytilanne Suomalaisten työikäisten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt, mutta

Lisätiedot

Liikennepolitiikalla elinvoimaa. Minna Kivimäki, Fintrip-seminaari 11.6.2014

Liikennepolitiikalla elinvoimaa. Minna Kivimäki, Fintrip-seminaari 11.6.2014 Liikennepolitiikalla elinvoimaa Minna Kivimäki, Fintrip-seminaari Millaista maailmaa varten liikennepolitiikkaa tehdään? Energiamurros Fossiiliset sähkö, vety, biokaasu, Teknologiakehitys mahdollistaa

Lisätiedot

Luotettavuuden mittaamisesta. Ilkka Norros ja Urho Pulkkinen

Luotettavuuden mittaamisesta. Ilkka Norros ja Urho Pulkkinen Luotettavuuden mittaamisesta Ilkka Norros ja Urho Pulkkinen IP-verkon luotettavuuden aspektit Regulator User Provider availability reliability maintainability controllability Designer failures errors attacks

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa.

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI Fidelixillä on 25 vuoden kokemus Fidelix Oy on luotettava

Lisätiedot

Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin

Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin Tulisijan käyttäjän vaikutus päästöihin ja katsaus kehitteillä oleviin ratkaisuihin Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskus (SYKE), Ilmansaasteet ja ilmastonmuutoksen hillintä Ilmastopaneelin mediatilaisuus,

Lisätiedot

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Kaikki vastaajat (N=644) Oletko Poika 45 % Tyttö 55 % Ikä 12 v. tai alle 10 % 13 v. 18 % 14 v. 23 % 15 v. 22 % 16 v. 9 % 17 v. 10 % 18 v. 4 %

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistäminen

Hyvinvoinnin edistäminen Hyvinvoinnin edistäminen keskeinen kestävyystavoite HVYINVOIPA-hankeen loppuseminaari 7.2.2014 Helsinki Helmi Risku-Norja, MTT Taloustutkimus NELJÄ YDINVIESTIÄ 1. Väestön hyvinvoinnin edistäminen on kestävyystavoitteiden

Lisätiedot

Ahontie 8, NIITTYLAHTI 1 16

Ahontie 8, NIITTYLAHTI 1 16 AWADA - ohjausjärjestelmä sisältää ohjelmistot ja laitteistot, ohjelmointipalvelut ja asennuksen. Järjestelmä tarjoaa joustavan manuaalisen ja automaattisen valaistuksen ohjauksen ja valvonnan. Ratkaisulla

Lisätiedot

Pinta-asennettava PowerBalance kestävää suorituskykyä

Pinta-asennettava PowerBalance kestävää suorituskykyä Lighting Pinta-asennettava PowerBalance kestävää suorituskykyä PowerBalance on Philipsin energiatehokkain, sisätyötiloille asetettujen valaistusvaatimusten mukainen ledivalaisin. Pidemmän käyttöiän lisäksi

Lisätiedot

Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla

Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla Teollisuus- ja myymälävalaistus TrueForce LED HPI UUSI! Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla Kustannustehokas LED-lamppuvaihtoehto syväsäteilijöihin teollisuus- ja myymälävalaistuksessa

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

Graze MX Powercore monikerroksisten rakennuksien voimakkaaseen pintavalaistukseen

Graze MX Powercore monikerroksisten rakennuksien voimakkaaseen pintavalaistukseen Lighting Graze MX Powercore monikerroksisten rakennuksien voimakkaaseen pintavalaistukseen ColorGraze MX Powercore Ohjattava Graze MX Powercore on suunniteltu arkkitehtonisten, monikerroksisten rakennuksien

Lisätiedot

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taustaa: uutta luovan innovatiivisuuden ja olemassa olevan

Lisätiedot

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto

Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla. Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Ekoteollisuuspuistot Suomessa ja maailmalla Laura Saikku Etelä-Savon Maakuntaliitto Esityksen sisältö Teollinen ekologia Ekoteollisuuspuiston käsite Ekoteollisuuspuiston syntyminen Ekoteollisuuspuistojen

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Fingrid rakentaa häiriöreserviä - Forssan varavoimalaitos. Käyttövarmuuspäivä 2.12.2010 projektipäällikkö Juha Pikkupeura Fingrid Oyj

Fingrid rakentaa häiriöreserviä - Forssan varavoimalaitos. Käyttövarmuuspäivä 2.12.2010 projektipäällikkö Juha Pikkupeura Fingrid Oyj Fingrid rakentaa häiriöreserviä - Forssan varavoimalaitos Käyttövarmuuspäivä 2.12.2010 projektipäällikkö Juha Pikkupeura Fingrid Oyj 2 Fingrid rakentaa häiriöreserviä - Forssan varavoimalaitos Varavoimalaitos

Lisätiedot

Vapaasti mutta luotettavasti

Vapaasti mutta luotettavasti Ohjelman esittely Vapaasti mutta luotettavasti Portaat luomuun ohjelma on vapaaehtoinen ja maksuton sitä hallinnoi EkoCentria ja rahoittaa MMM sen ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2002 Tavoitteena vahvistaa

Lisätiedot

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 Osoite ja omat tiedot https://lacris.ulapland.fi/admin Järjestelmään kirjaudutaan Haka-tunnistautumisella ja lippu-nappuloista

Lisätiedot

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit

Testisarja Materiaali- ja valaistusparametrit T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Sisältö Keimo-visualisointijärjestelmän Materiaali- ja valaistusparametrit -visualisaation testisarja. Sarja sisältää testitapaukset ja testilokit. Päivämäärä

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos

Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos Onko bioenergian käyttö aina kestävää kehitystä? Juhani Ruuskanen Itä-Suomen yliopisto Ympäristötieteen laitos MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Vakiintuneen määritelmän mukaan kestävä kehitys on kehitystä, joka

Lisätiedot

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020

ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 POHJOIS-KARJALAN ILMASTO- JA ENERGIAOHJELMA 2020 Paikallisesti Uusiutuvasti Vietävän tehokkaasti Miksi lähdettiin ohjelmaa tekemään? Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia (2008): Valtioneuvosto

Lisätiedot

KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä

KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä Tervetuloa mukaan Sisällysluettelo KNX yleistä... 3 KNX projektinhallinnan mallin asiakirja... 3 Ohjeen laatijat... 3 KNX

Lisätiedot

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin R TaloauT omaat io Jokaiseen kotiin ja budjettiin Zennio tekee kodistasi nykyaikaisen ja mukavan. Samalla säästät nyt ja tulevaisuudessa. Taloautomaatio jokaiseen kotiin ja budjettiin. Oma koti suunnitellaan

Lisätiedot

Mirkan kokonaisratkaisut. rakentamiseen ja remontointiin

Mirkan kokonaisratkaisut. rakentamiseen ja remontointiin Mirkan kokonaisratkaisut rakentamiseen ja remontointiin RAKENTAMINEN JA REMONTOINTI Mirkan tuotteet rakentamiseen ja remontointiin Tervetuloa pölyttömän hionnan uuteen maailmaan. Mirkan kokonaisratkaisu

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiatehokkuus ja lämmitystavat. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiatehokkuus ja lämmitystavat Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Rakennusten energiankulutus nyt ja tulevaisuudessa Lämmitysmuotojen kustannuksia

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

CoreLine Batten kirkas valinta

CoreLine Batten kirkas valinta CoreLine Batten kirkas valinta CoreLine Batten Olipa kyseessä uusi rakennus tai vanhan tilan kunnostus, haluavat asiakkaat valaistusratkaisuja, jotka tarjoavat laadukasta valoa ja huomattavia säästöjä

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

THE BLUE SKY -TARINA. Tämä on Norton Blue Sky -tarina. Tarina kertoo uudistuksista ja innovaatioista ja me haluamme jakaa sen kanssasi...

THE BLUE SKY -TARINA. Tämä on Norton Blue Sky -tarina. Tarina kertoo uudistuksista ja innovaatioista ja me haluamme jakaa sen kanssasi... THE BLUE SKY -TARINA Tämä on Norton Blue Sky -tarina. Tarina kertoo uudistuksista ja innovaatioista ja me haluamme jakaa sen kanssasi... 2 NORTONILLA ON PALJON TARJOTTAVAA Maailman johtava hiomatuotebrändi

Lisätiedot

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN FIN TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN 2 TANEO MONIPUOLINEN VALAISIN IHANTEELLISEEN VALAISTUKSEEN. Tinkimätön valaistusratkaisu on välttämätön aina kun silmäsi ovat koetuksella. Oli työtehtävänä

Lisätiedot

Fidelix Oy. Pienkiinteistön automaatio- ja turvajärjestelmä. A.Nissilä 2013

Fidelix Oy. Pienkiinteistön automaatio- ja turvajärjestelmä. A.Nissilä 2013 Fidelix Oy Pienkiinteistön automaatio- ja A.Nissilä 2013 Fidelix Oy Perustettu 2002 Avainhenkilöillä vuosikymmenien ja tuhansien asennuskohteiden kokemus sekä rakennusautomaatiosta että turvajärjestelmistä

Lisätiedot

ClearFlood Large paras ratkaisu perinteisten valonheittimien korvaamiseen

ClearFlood Large paras ratkaisu perinteisten valonheittimien korvaamiseen Lighting ClearFlood Large paras ratkaisu perinteisten valonheittimien korvaamiseen ClearFlood Large ClearFlood Large on suunniteltu vastaamaan erilaisten valonheitinten käyttökohteiden vaatimuksia. Valaisin

Lisätiedot

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n yrityskyselyn tulokset

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n yrityskyselyn tulokset Bisnes ja ilmastonmuutos EK:n yrityskyselyn tulokset EK:n tutkimustulokset tiivistettynä Kyselyyn vastasi 1.004 työnantajayritystä Vastaajista 22 % oli ilmasto-orientoituneita = Ilmastonmuutos vaikuttaa

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan Antti Ylä-Jarkko Miten oppijan palveluita rakennetaan Vanhat haku- ja valintajärjestelmät rakennettiin yksi kerrallaan eri aikoina Kehittäminen jäykkää ja kallista uudemman järjestelmän hyviä ideoita ei

Lisätiedot

LED-ULKOVALAISIMET FI ALVA-SARJA LED-ULKOVALAISIMET ALVA-SARJA

LED-ULKOVALAISIMET FI ALVA-SARJA LED-ULKOVALAISIMET ALVA-SARJA LEDULKOVALAISIMET FI ALVASARJA LEDULKOVALAISIMET ALVASARJA ALVA Kestävä alumiinikotelo ja sen graffiteja hylkivä jauhepinnoitus suojaavat kaikkia sarjan valaisimia. Pollarivalaisimien DALIverkotus ja liikeilmaisintoiminto

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study VTT Oulu Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi StreetSaver ClearWay Taustaa Senaatti-kiinteistöillä on käynnissä useita energian säästöprojekteja,

Lisätiedot

Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä

Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä Valaistuspäällikkö Juhani Helsingin kaupunki Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? -seminaari 26.2.2015 Ulkovalaistuksen tavoitteet Turvallisuuden ja viihtyisyyden

Lisätiedot

Liikenteen digitalisaatio mahdollisuutena tiedon merkitys

Liikenteen digitalisaatio mahdollisuutena tiedon merkitys ITS Oulu Älyliikenteen info ja verkostoitumistapahtuma Liikenteen digitalisaatio mahdollisuutena tiedon merkitys 18.11.2015 Jan Juslén Sisältö Liikenneviraston näkökulma Tiedot Analytiikka Tiedon avaaminen

Lisätiedot

-versiot) Mozilla Firefox Safari Chrome. selaimista. Windows. Windows. Vista. Windows

-versiot) Mozilla Firefox Safari Chrome. selaimista. Windows. Windows. Vista. Windows F-Secure Online Backup - Tekniikkaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia MITÄ KÄYTTÖJÄRJESTELMIÄ F-SECURE ONLINE BACKUP TUKEE? Tuetut käyttöjärjestelmät: Microsoft XP, 32-bittinen: Home- ja Professional-versiot

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla

Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla LED-lamput TrueForce LED HPL Kätevin tapa korvata purkauslamput LED-lampuilla UUSI! Kustannustehokas LED-lamppuvaihtoehto kaupunki- ja puistovalaistukseen Tärkeimmät ominaisuudet Pieni koko Kevyt vain

Lisätiedot

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita 10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS 1 1. TURVALLINEN Purmo sähkölämmittimet ovat suljetun rakenteensa ansiosta lapsi- ja paloturvallisia. Lämmittimien ja

Lisätiedot

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 1 10.2.2012 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2 Omahoidon tuki Potilaan oman osuuden korostaminen Tehokkaiden omahoidon tukistratregioiden käyttö: tilannearvio,

Lisätiedot

TOIMIALAKATSAUS JA KESKUSTELUTÄKYT

TOIMIALAKATSAUS JA KESKUSTELUTÄKYT TOIMIALAKATSAUS JA KESKUSTELUTÄKYT, puheenjohtaja Autonrengasliitto ry ESITYKSEN SISÄLTÖ A. Toimialakatsaus Tilastot Rengasalan ympäristönäkökulma EU-rengasmerkinnän tuomat haasteet kauppiaille B. Keskusteluteemat

Lisätiedot

Uudet työtavat Älykkäät ratkaisut. 18.4.2013 Tiina Moberg, TDC Oy

Uudet työtavat Älykkäät ratkaisut. 18.4.2013 Tiina Moberg, TDC Oy Uudet työtavat Älykkäät ratkaisut 18.4.2013 Tiina Moberg, TDC Oy 1 Tele1 Europe perustetaan. -95 Kaupallinen toiminta aloitetaan Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Kaupallinen toiminta alkaa Suomessa Clinet

Lisätiedot

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Saara Lohi 2007 Suunnittelu ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohtana oli kuva pihlajanmarjoista pajumatolla. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa

Lisätiedot

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi

SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014. Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi SYYSKOKOUS JA KAASUPÄIVÄ 18.11.2014 Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Kaasun tilanne on mielenkiintoinen Poliittinen tilanne on noussut keskiöön

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO TUOTEKEHITYSPAINOTTEISET OPINNOT JA YRITYSYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET EERO NOUSIAINEN eero.nousiainen@oamk.fi

Lisätiedot

Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015. Versio 2.0, JTO142

Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015. Versio 2.0, JTO142 Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015 Versio 2.0, JTO142 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Nykyiset Tunnistus.fi- ja Vetuma-palvelut

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot

SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää

SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää SÄHKÖURAKOINTI aikataulu- ja resurssisuunnitteluohje 14.5.2009 Asko Saarenpää Asko Saarenpää, 0400-571 114 Tämä ohje kuvaa PlaNet+ -ohjelmistolla toteutetun projektinhallintajärjestelmän sähköurakoinnissa.

Lisätiedot

e-sense Move Highbay

e-sense Move Highbay e-sense Move Highbay e-sense Move Highbay Joustavaa valonohjausta teollisuustiloihin Valon ohjaaminen erilaisissa teollisuusympäristöissä säästää energiaa. Läsnäolotunnistimien avulla valot syttyvät silloin

Lisätiedot

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä

Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä Turvallisuus ja turvallisuudenhallintajärjestelmä (SMS Safety Management System) Aila Järveläinen 21.1.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksessä käydään lävitse Turvallisuuden merkitys

Lisätiedot

Soiden hiilitase ja ilmastonmuutos

Soiden hiilitase ja ilmastonmuutos Soiden hiilitase ja ilmastonmuutos Jukka Laine Metsäntutkimuslaitos Suoseuran 60-vuotisjuhlaseminaari 23.10.2009 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet ja kasvavat jännitteet Megatrendit 2016 KENELLÄ ON VISIO? Millaista yhteiskuntaa rakennamme teknologian avulla? "Muuttuuko ihmiskunta enemmän seuraavan 30 vuoden aikana kuin viimeisen 300 vuoden aikana?"

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 11.2.2016 Sisältö Jyväskylän energiatase 2014 Energialähteet ja energiankäyttö Uusiutuva energia Sähkönkulutus

Lisätiedot

discovery evo Monipuolinen ja tehokas

discovery evo Monipuolinen ja tehokas discovery evo Monipuolinen ja tehokas Discovery Evo sopii kaikkiin tiloihin. Miten sinä käytät sitä? Discovery kehitettiin aikanaan aivan uudenlaisen ajattelun pohjalta. Siitä haluttiin tehdä mutkaton

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Lähtökohtana turvallisuus

Lähtökohtana turvallisuus Lähtökohtana turvallisuus Työtä turvallisuuden puolesta Sijoitamme aikaa ja energiaa yhteistyöhön asiakkaidemme kanssa. Haluamme löytää jokaiselle asiakkaallemme parhaan mahdollisen ratkaisun. MALUX FINLAND

Lisätiedot

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Rahoittajat ja tiedon julkisuus Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Periaate Julkisella rahalla tehty tutkimus on julkista. Termikysymys Mitä open access on suomeksi? Mitä näkökulmaa sananvalinnalla

Lisätiedot

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM

GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM 2 Getinge Clean Management System GETINGE CLEAN MANAGEMENT SYSTEM (CMS) -JÄRJESTELMÄ ENTISTÄ PAREMPI PROSESSI, AINUTLAATUINEN RATKAISU Getinge voi auttaa yritystäsi hallitsemaan

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

Darwin: Tutkimusprojektin esittely

Darwin: Tutkimusprojektin esittely 1 Darwin: Tutkimusprojektin esittely Tutkimusongelma: voidaanko ohjelmistoarkkitehtuuri generoida automaattisesti? Suomen Akatemian rahoittama tutkimusprojekti 2009-2011 TTY & TaY yhteistyö Ks. http://practise.cs.tut.fi/project.php?project=darwin

Lisätiedot