RE FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE RE 170. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RE03 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 110 - RE 170. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa"

Transkriptio

1 Asennus- ja käyttöohje Oilon RE RE 170 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

2

3 Sisältö 1. Johdanto Varoitukset... 3 Kuljetus ja säilytys... 3 Toimitussisältö, lisävarusteet ja lisätarvikkeet... 3 Ohjausjärjestelmä...4 Maalämpöpumpun toimintaperiaate...5 Maalämpöpumpun ominaisuudet...6 Lämpökerroin... 7 Mitoitus... 7 Lämmönkeruu Asennus Asennuspaikkavaatimukset...9 Pääkomponentit Yhteet ja liitoskoot Putkituskaaviot Suodattimien asentaminen Yhdistäminen rakennuksen viilennykseen...17 Sähkökytkennät Käyttöönotto Kytkimet ja sulakkeet...21 Ennen käyttöönottoa Käyttöönotto Reletesti Lämmityspiirien lisääminen...23 Lämmityskäyrän säätäminen Aurinkokeräimen kytkentä...25 Hälytys-relelähdön asettaminen Käyttö Ohjauspaneeli Asetusten muuttaminen Käyttäjätason muuttaminen Kielen asettaminen Ajan ja päivämäärän asettaminen Käyttöveden asetukset...31 Ohjausrivit Huolto 5.1. Vuosihuolto Keruupiirin suodattimen puhdistaminen Vianetsintä (50)

4 5.4. Kompressorin suojalaite Tekniset tiedot 6.1. Tekniset tiedot Lauhdutin- ja höyrystinpiirien virtaukset ja pumput Varaosat (50)

5 1. Johdanto 1.1. Varoitukset Perehdy tähän ohjeeseen huolellisesti ennen kuin asennat, säädät, tai huollat laitetta. Noudata annettuja ohjeita. Kirjassa on seuraavanlaisia varoituksia: Ole varovainen. Tämä sanoma ilmaisee, että laitteen ohjeiden vastainen käyttö voi vahingoittaa sinua. Ole tarkkana. Varoitus ilmaisee, että laitteen ohjeiden vastainen käyttö voi vahingoittaa laitteen komponenttia, laitetta tai ympäristöä. Lue tämä ohje. Huomautus sisältää tärkeää tietoa Kuljetus ja säilytys Kuljeta ja säilytä lämpöpumppu pystysuorassa asennossa. Vie lämpöpumppu asennuspaikalle kuljetusalustalla. Ole varovainen nostaessasi lämpöpumppua. Käytä asianmukaisia nostotyökaluja. Voit nostaa lämpöpumppua pumppukärryillä laitteen pohjasta Toimitussisältö, lisävarusteet ja lisätarvikkeet Vakiotoimituksen sisältö Lämpöpumpun vakiotoimitussisältöön kuuluu: 3 (50)

6 lämpöpumppu lauhdutinpiirin pumppu maakiertopiirin pumppu ulkolämpötila-anturi lämpötila-anturi lämmityspiirin menovedelle 3 lämpötila-anturia varaajille asennus- ja käyttöohje, sähkökytkentäkaavio asennus-, käyttöönotto- ja takuupöytäkirja huoltovihko. Lisävarusteet Vakiotoimitussisällön lisäksi laitteen valmistajalta voi tilata seuraavia lisävarusteita: tulistusvaihdin-paketti (sisältää vaihtimen, tulistinkiertopumpun ja letkut) langallinen tai langaton kaukosäädin sisältäen huonelämpötila-anturin Smartweb -liitäntä. Lisätarvikkeita Riippuen kohteesta johon lämpöpumppu asennetaan, saatetaan tarvita erilaisia lisälaitteita ja tarvikkeita. Muun muassa seuraavia tarvikkeita voidaan laitteen valmistajalta erikseen tilata: maakiertopiirin kalvopaisunta-astia maakiertopiirin varoventtiili lämmityspiirin kalvopaisunta-astia lämmityspiirien 3- tai 4-tieventtiilit lämpöpumpun ulkopuoliset sähkökaapelit lämmitysjärjestelmän paisunta-astia lämmityspiirien kiertopumput käyttöveden sekoitusventtiili lämmitysjärjestelmän varoventtiili (1,5 bar) lämmitysjärjestelmän painemittari (0 4 bar) maakiertopiirin painemittari (0 4 bar) maakiertopiirin ja lämmityspiirin roskanerottimet lauhduttimen ja höyrystimen kytkentäletkut ja kytkentäletkujen tiivisteet putket ja putkivarusteet Ohjausjärjestelmä Lämpöpumpussa on automaattinen ohjausjärjestelmä, joka säätää lämmityspiirin ja käyttöveden lämmitystä. Ohjausjärjestelmä koostuu sisäänrakennetusta automaatiojärjestelmästä, siihen kytketyistä antureista sekä ohjauspaneelista. Ohjauspaneelilla selataan ja säädetään järjestelmän tietoja ja asetuksia, sekä kuitataan virheilmoituksia. Myös lisävarusteena saatavalla kauko-säätimellä on mahdollista selata ja säätää järjestelmän tietoja ja asetuksia sekä kuitata virheilmoituksia. Kauko-säädintä voi käyttää myös huonelämpötila-anturina, joka ilmoittaa ohjausjärjestelmälle huoneessa vallitsevan lämpötilan. Järjestelmän asetukset on järjestetty valikoihin hieman samaan tapaan kuin tietokoneen kansiot. Lisäksi järjestelmässä on useita käyttäjätasoja. Valikoiden tai asetusten näkyvyys riippuu valitusta käyttäjätasosta. Muut tasot kuin Loppukäyttäjä tai Käyttöönotto vaativat salasanan. 4 (50)

7 1.5. Maalämpöpumpun toimintaperiaate Maalämpöpumppu on laite, joka käyttää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa lämmön tuottamiseen. B A C RE15 ver Höyrystin Kompressori Lauhdutin Paisuntaventtiili A. Keruupiiri B. Kylmäainepiiri C. Lämmityspiiri Lämpöpumpussa tai sen kautta kiertää kolme erilaista suljettua kiertoa: keruupiiri kylmäainepiiri lämmityspiiri Lämpöpumpun toiminta perustuu lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen höyrystymiseen ja lauhtumiseen. Keruupiiri kerää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa. Kun piirissä kiertävä liuos menee piiriin höyrystimeltä, se on erittäin kylmää. Keruupiirissä kulkiessaan se sitoo itseensä maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa, jolloin liuoksen lämpötila nousee. Liuoksen kierto päättyy takaisin höyrystimelle, missä se luovuttaa keräämänsä lämpöenergian höyrystimen ja lauhduttimen välillä kiertävälle kylmäaineelle. Kun kylmäaine on höyrystimellä, se on keruupiirissä kiertävää liuosta kylmempää, jotta lämmönsiirto liuoksesta kylmäaineeseen voisi tapahtua. Vastaanotettuaan liuoksen keräämän lämpöenergian kylmäaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että se kaasuuntuu. Höyrystynyt kylmäaine kulkee seuravaksi kompressoriin, jossa se puristuu korkeampaan paineeseen. Samalla kun kylmäaineen paine nousee, myös sen lämpötila nousee. 5 (50)

8 Seuraavaksi korkeapaineinen kylmäaine (kuumakaasu) kulkee lauhduttimeen. Lauhduttimella kuumakaasu luovuttaa lämpöenergiansa lämmitysverkoston veteen, jolloin se lauhtuu takaisin nestemäiseen olomuotoon. Tämän jälkeen nestemäinen kylmäaine kulkee paisuntaventtiiliin, jossa sen paine ja lämpötila laskevat edelleen. Kylmäaineen kierto päättyy takaisin höyrystimelle, jossa se vastaanottaa keruupiiristä palaavan liuoksen lämpöenergian Maalämpöpumpun ominaisuudet RE17 ver Höyrystin Kompressori Lauhdutin Paisuntaventtiili Tulistin (lisävaruste) Nesteruiskutus A. Maakiertopiiri B. Kylmäainepiiri C. Lauhutinpiiri D. Tulistinpiiri E. Lämmin käyttövesi F. Lämmityspiiri ulos G. Kylmä käyttövesi H. Lämmityspiiri sisään RE-lämpöpumppu liitetään aina erilliseen varaajaan tai varaajiin. Lämmin käyttövesi lämmitetään varaajan käyttövesikierukoissa. Esilämmityskierukka voi olla saman varaajan keskiosassa tai toisessa varaajassa. Loppulämmityksestä huolehtii varaajan yläosassa oleva kierukka tai erillisessä käyttöveden lämmitysvaraajassa oleva kierukka. Kaikkiin RE-lämpöpumppuihin on saatavilla tulistin lisävarusteena. Kompressorit on varustettu nesteruiskutusjärjestelmällä. Jos kylmäaineen lämpötila kompressorissa nousee liian korkealle, lauhduttimelta palaavaa jäähtynyttä kylmäainetta suihkutetaan kompressoriin. Tällä tekniikalla on mahdollista saada 6 (50)

9 korkeampia lämpötiloja lämpöpumpusta sekä optimoida kompressorien lämpötilaja paine-alueita. Tämä järjestelmä sisältää myös kompressorien sisäisen ohjaus- ja vikadiagnostiikkajärjestelmän Lämpökerroin Maalämpöpumpun hyötysuhdetta mitataan lämpökertoimella (COP, coefficient of performance). Lämpökerroin kertoo, paljonko lämpöenergiaa saadaan suhteessa lämpöpumppuun vietyyn sähköenergiaan. Lämpökerroin riippuu lämmönlähteen ja lämmitysverkoston lämpötiloista. Mitä korkeampi lämmönlähteen lämpötila ja mitä matalampi menoveden lämpötila, sitä parempi on hyötysuhde Mitoitus Maalämpöpumpun voi mitoittaa osatehoiseksi täystehoiseksi. Osatehomitoituksessa lämpöpumpun teho mitoitetaan vastaamaan noin % rakennuksen lämmitystehon mitoitustehotarpeesta. Tällöin lämpöpumppu tuottaa kuitenkin valtaosan rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergian tarpeesta. Osatehomitoituksella lämpöpumppu käy pidempiä jaksoja lämmityskaudella. Tämä vähentää merkittävästi kompressorin pysäytys- ja käynnistyskertoja. Talvella, kovimpien pakkasjaksojen aikana, lisätehoa saadaan lisälämmönlähteestä, joka voi olla esimerkiksi sähkövastus tai öljykattila. Täystehomitoituksessa lämpöpumppu mitoitetaan vastaamaan rakennuksen lämmityksen mitoitustehontarvetta, käytännössä hieman yli. Täystehomitoituksella voidaan vähentää lisälämmönlähteen käyttöä. Ja jos lisälämmitys on toteutettu sähkövastuksilla, voidaan lämpöpumpun kanssa yhtä aikaa käytettävien sähkövastusten teho mitoittaa pienemmäksi ja sitä kautta päästä pienempiin sulakekokoihin Lämmönkeruu Normaalisti RE-lämpöpumpuilla kerätään lämpö maalämpökaivoista, joiden lukumäärä ja syvyys vaihtelevat lämmöntarpeen mukaan. Vaihtoehtoisesti maalämpöpumppujen lämmönlähteenä voidaan käyttää pintamaata tai vesistöä. Pintamaasta lämpö kerätään 1 1,5 metrin syvyyteen asetettavalla vaakaputkistolla. Vesistöstä lämpö kerätään vesistön pohjaan ankkuroidun putkiston avulla. Lämmityskaudella maapiirin neste lämpenee kierrossa muutaman asteen. Kerätty lämpö hyödynnetään lämpöpumpun kylmäaineen höyrystämiseen. Vaakaputkiston käytön edellytyksenä on sopiva maalaji ja riittävä maa-alue putkistolle. Sopiva maalaji on hienojakoista ja kosteaa, kuten savi tai siltti. 7 (50)

10 Porakaivon voi yleensä tehdä kaikkiin kohteisiin. Poikkeuksia ovat kohteet, joissa kallioperä on useiden kymmenien metrien syvyydessä. Vesistöasennuksessa rakennuksen tulee sijaita mielellään alle 50 metriä rannasta. Lisäksi vesistön tulee olla riittävän syvä, yli 2 metriä jo rannan läheisyydessä. Myös teollisten prosessien hukkalämpöä voidaan käyttää lämpöpumpun energialähteenä. 8 (50)

11 2. Asennus 2.1. Asennuspaikkavaatimukset Yleiset asennuspaikkavaatimukset Noudata lämpöpumpun asennuksessa paikallisia rakennusohjeita ja -määräyksiä. Varmista lisäksi että seuraavat vaatimukset toteutuvat: Asennustilassa pitää olla lattiakaivo. Asennustilan enimmäislämpötila on 40 C. Asennustilan vähimmäislämpötila on 10 C. Asennusalusta on vaakasuora ja tasainen. Lämpöpumppu on suojattava valumisvedeltä ja lialta. Kylmäainekierron asennuspaikkavaatimukset Lämpöpumpun kylmäainekierrot on varustettu paineenrajoituslaitteilla, jotka vikatilanteen sattuessa purkavat liikapaineen pois kierroista. Kylmäaineen paineenrajoituslaitteiden purkaus täytyy järjestää niin, että purkautuva kylmäaine ei vaaranna henkilöturvallisuutta eikä omaisuutta. R410A kylmäainetta sisältävän kylmäkoneiston paineenrajoituslaitteita ei välttämättä tarvitse putkittaa ulos erillisestä konehuoneesta, jos kylmäainetäyttö 3 suhteessa konehuoneen sisätilavuuteen jää alle 0,44 kg/m rajan. Esimerkiksi, jos lämpöpumpussa on 32 kg kylmäainetta, paineenrajoituslaitteita ei tarvitse putkittaa jos 3 3 huonetilavuus on suurempi kuin 32 kg / 0,44 kg/m = 73 m. Kylmäaineen putkitus on tehtävä painelaiteasetuksen mukaisesti ja putkiston mitoitus tulee tehdä standardin SFS-EN mukaisesti. Tilavaatimukset Lämpöpumpun kaikki liitokset ovat pumpun takana, josta letkujen avulla ne voi kääntää haluttuun suuntaan. Jätä riittävästi tilaa lämpöpumpun ympärille asennus-, käyttö- ja huolto-toimenpiteitä varten. Alla on lueteltu minimivaatimukset lämpöpumpun ympärille jätettävästä tilasta. Vakiotoimituksessa sähkökeskus on asennettu lämpöpumpun vasemmalle sivulle. Erikseen tilaamalla sähkökeskus voidaan vaihtoehtoisesti asentaa oikealle sivulle. 9 (50)

12 Malli/ Suunta RE 110, RE 140 ja RE 170 a (vasemmalle) 800 mm (100 mm, jos sähkökeskus oikealle sivulle asennettuna.) b (taakse) 300 mm c (oikealle) 100 mm (1200 mm, jos sähkökeskus oikealle sivulle asennettuna.) d (eteen) e (yläpuolelle) 800 mm 100 mm RE01 ver Pääkomponentit MCRE03 ver (50)

13 Numero 1 Komponentti Päävirtakytkin Numero 8 2 Ohjauspaneeli 9 3 Jäähdytyspuhallin suodattimineen Höyrystin Lauhdutin Tulistimet (lisävaruste) Kompressorit 10 Komponentti Kompressorinohjauslaitteet (OCS) Kylmäaineen varoventtiiliparit vaihtoventtiileineen Kylmäainevaraajat Suodatinkuivaimet Paisuntaventtiilit Magneettiventtiili Yhteet ja liitoskoot RE 110, RE 140 ja RE 170 Seuraavassa on esitetty lämpöpumpun liitosten sijainti ja liitoskoot. RE10 ver. 3 Liitos 1 2 lauhdutin ulos lauhdutin sisään Koko (ulkokierre) G 2 1/2 G 2 1/2 11 (50)

14 ja 8 9 ja höyrystin sisään höyrystin ulos tulistin sisään (lisävaruste) tulistin ulos (lisävaruste) tulpattu, ei kytketä reiät kylmäaineen varoventtiilien ulos putkitusta varten G 2 1/2 G 2 1/2 G 1 1/4 G 1 1/4 - Putkituskaaviot Maakiertopiirin putkitus Eripituisiin, rinnakkaisiin maakiertopiireihin on suositeltavaa asentaa linjasäätöventtiilit, virtausmittarit, sulkuventtiilit ja painemittari, kuten allaolevassa kuvassa on esitetty. Jos pelätään että maakiertopiirin putkissa on runsaasti roskaa tai likaa, on hyvä asentaa kaksi rinnakkaista roskasuodatinta maakierron paluuputkiin. RE04 ver. 2 A B C D E 12 (50) roskasuodattimet painemittari varoventtiili kalvopaisunta-astia linjasäätöventtiilit virtausmittareilla

15 Tee lämpökaivon päälle noin metrin syvyinen huoltokaivo. Yhdistä huoltokaivot eristetyillä putkilla yhteiseen kokoojakaivoon. Kokoojakaivona voi olla myös yksi porakaivoista. Kokoojakaivosta liuos viedään kahdella eristetyllä putkella lämpöpumpulle Lämmityspiirien putkitus Seuraavassa esimerkkejä lämpöpumpun kytkentätavoista. Lämpöpumppu tulistimella ja yksi varaaja PI RE ver. 6 1 lämpöpumppu 2 varaaja 3 lämmityspiiri BX11lämpötila-anturi, lämmityspiirin menovesi BX1 lämpötila-anturi, varaajan keskiosa BX2 lämpötila-anturi, varaajan alaosa BX8 lämpötila-anturi, varaajan yläosa BX9 lämpötila-anturi, ulkoilma A B C D tulistin ulos tulistin sisään lauhdutin ulos lauhdutin sisään E F G lämmin käyttövesi ulos lämpimän käyttöveden kierto kylmä käyttövesi sisään 13 (50)

16 Lämpöpumppu tulistimella, yksi varaaja ja lisälämmitys PI RE 1 ver lämpöpumppu varaaja lämmityspiiri lisälämmitys esim. sähkö- tai öljylämmitys BX11lämpötila-anturi, lämmityspiirin menovesi BX1 lämpötila-anturi, varaajan keskiosa BX2 lämpötila-anturi, varaajan alaosa BX8 lämpötila-anturi, varaajan yläosa BX9 lämpötila-anturi, ulkoilma 14 (50) A B C D tulistin ulos tulistin sisään lauhdutin ulos lauhdutin sisään E lämmin käyttövesi ulos F G lämpimän käyttöveden kierto kylmä käyttövesi sisään

17 Lämpöpumppu tulistimella ja kaksi varaajaa PI RE 2 ver. 6 1 lämpöpumppu 2 varaaja 3 lämmityspiiri BX11lämpötila-anturi, lämmityspiirin menovesi BX1 lämpötila-anturi, varaajan keskiosa BX2 lämpötila-anturi, varaajan alaosa BX8 lämpötila-anturi, varaajan yläosa BX9 lämpötila-anturi, ulkoilma A B C D tulistin ulos tulistin sisään lauhdutin ulos lauhdutin sisään E F G lämmin käyttövesi ulos lämpimän käyttöveden kierto kylmä käyttövesi sisään 15 (50)

18 Lämpöpumppu tulistimella, kaksi varaajaa ja aurinkokeräin PI RE 3 ver. 4 1 lämpöpumppu 2 varaaja 3 lämmityspiiri 4 aurinkokeräimet BX11lämpötila-anturi, lämmityspiirin menovesi BX1 lämpötila-anturi, varaajan keskiosa BX2 lämpötila-anturi, varaajan alaosa BX8 lämpötila-anturi, varaajan yläosa B6 lämpötila-anturi, aurinkokeräimet BX9 lämpötila-anturi, ulkoilma 16 (50) A B C D E tulistin ulos tulistin sisään lauhdutin ulos lauhdutin sisään lämmin käyttövesi ulos F G lämpimän käyttöveden kierto kylmä käyttövesi sisään

19 2.5. Suodattimien asentaminen Saneerauskohteissa puhdista vanha lämmitysjärjestelmä. Asenna suodatin aina sekä lämmityspiirin paluulinjaan että keruupiirin paluulinjaan ennen lämpöpumppua. Asenna suodattimen molemmin puolin sulkuventtiilit puhdistuksen ja suodattimen vaihdon helpottamiseksi Yhdistäminen rakennuksen viilennykseen Jos käytät porakaivoa maalämpöpumpun lämmönlähteenä, voit hyödyntää liuoskiertoa kesällä rakennuksen viilennyksessä. Jos lämmönkeruujärjestelmänä on putkitus pintamaassa tai vesistössä, viilennysjärjestelmään asentamista ei suositella. Kesäaikaan maaperän ja vesistön lämpötilat nousevat yleensä niin korkeiksi, että viilennystehoa ei juurikaan saada. Johda maapiiristä erillinen haara jäähdytyslaitteelle, esim. ilmastointikoneeseen integroituun jäähdytyspatteriin tai tuloilmakanavaan sijoitettuun erilliseen viilennyspatteriin. Asenna viilennyspatterille erillinen kiertopiiri omalla kiertopumpulla, katso kuva. A B C D E F G H puhallin jäähdytyspatteri suodatin kiertopumppu säätöventtiili takaiskuventtiili maapiirin paluulinja sulkuventtiilit GSHP26 ver. 4 Tarkista ilmanvaihtolaitteen ohjeista laitekohtainen kytkentä. 17 (50)

20 2.7. Sähkökytkennät Tässä kappaleessa on esitetty yleiskuva tarvittavista sähkökytkennöistä. Varsinaiset sähkökytkennät tulee tehdä lämpöpumpun mukana toimitettujen sähkökytkentäkaavioiden mukaan. Laitteet, joiden virrankulutus on yli 2 A, on kytkettävä ohjaimeen kontaktorilla tai välireleellä. Syöttökaapelit Kytkimet ja sulakkeet Kytkin F1 F2 F3 F4 F5 F6 F10 Laite Johdonsuoja-automaatti, kompressori 1 Johdonsuoja-automaatti, kompressori 2 Moottorinsuojakytkin, maakiertopiirin pumppu Moottorinsuojakytkin, lauhdutinpiirin pumppu Moottorinsuojakytkin, käyttöveden lämmityspiirin pumppu Moottorinsuojakytkin, tulistuspiirin pumppu (lisävaruste) Johdonsuoja-automaatti, ohjainyksikkö RE A Sulakekoko RE A RE A 63 A 80 A 80 A 3,3 A 4,5 A 4,5 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 2,0 A 6A 6A 6A Anturikytkennät Seuraavassa on kuvattu ja listattu säätimen anturikytkennät. Lämpöpumpun anturien määrä riippuu lämpöpumpun mallista ja varustelusta. Osa antureista on valmiiksi kytketty. 18 (50)

21 RE03 ver. 2 Liitin x w u t s r q p n k h Koodi BX4 BX3 BX2 BX1 BX14 BX13 BX12 BX11 BX10 BX9 BX8 f f x BX7 M Lämpötila-anturi Kuumakaasu, kompressori 2 Tulistusanturi Varaajan lämpöanturi, alaosa Varaajan lämpöanturi, keskiosa Maaliuos ulos Maaliuos sisään Palaava vesi, Lämpöpiiri P Lähtevä vesi, Lämpöpiiri 1 Lähtevä vesi, Lämpöpiiri P Ulkolämpötila-anturi Varaaja ylin osa/lämpimän käyttöveden varaajan lämpöanturi Kuumakaasu, kompressori 1 Maadoitus Lisää tietoa lämpötila-antureiden sijoittelusta löydät kappaleesta Putkituskaaviot. Älä sijoita ulkolämpötila-anturia suoraan auringonpaisteeseen tai auringon puoleiselle seinustalle. Sähkökytkennät Kytke lauhdepumpun ja maakiertopumpun sähkösyötöt sähkökytkentäkaavion mukaan. Jos useampi maalämpöpumppu on kytketty rinnakkain, asenna jokaiselle oma maakiertopiirin pumppu ja lauhdutinpiirin pumppu. Laite Sähkönsyöttökaapeli Maakiertopiirin pumppu Liitin 1-vaihe -Q1 1 2-vaihe -Q1 3 3-vaihe -Q1 5 1-vaihe -X1 1 2-vaihe -X1 2 3-vaihe -X (50)

22 Lauhdutinpiirin pumppu Käyttöveden latauspumppu Tulistinpiirin pumppu (lisävaruste) Pumppujen nolla- ja maadoituslinjat 20 (50) 1-vaihe -X1 4 2-vaihe -X1 5 3-vaihe -X1 6 1-vaihe -X1 7 2-vaihe -X1 8 3-vaihe -X1 9 1-vaihe -X1 10 -X0 N P

23 3. Käyttöönotto 3.1. Kytkimet ja sulakkeet Katkaisin/ sulake Q1 S3 F1 F2 F3 F4 F5 F6 F Laite Pääkytkin Maakiertopumpun käsikäyttökytkin Kompressori 1 Kompressori 2 ei malleissa RE 35 ja RE 42) Maakiertopumppu Lauhdutinpumppu Kuuman käyttöveden kiertopumppu Tulistinpumppu (lisävaruste) Ohjainyksikkö Ennen käyttöönottoa Lämpöpumppujen käyttöönoton saa suorittaa vain alan asiantuntija. Käyttöönottajan tulee: omata yli 3 kg kylmäaineen käsittelyyn tarvittavat luvat. olla perehtynyt painelaitteiden asentamiseen. tietää ja tuntea lämmitysjärjestelmien toimintaperiaatteet. olla perehtynyt lämpöpumpun ohjausjärjestelmään ja asetusten muuttamiseen. Suosittelemme että Oilonin asiantuntija suorittaa käyttöönoton. Ennen käyttöönottoa suoritettavat tehtävät ja tarkistukset: Maakiertopiiri on yhdistetty Lauhdutin- ja tulistinpiirit yhdistetty. Varaaja(t) ja lämmitysjärjestelmä on yhdistetty, täytetty ja ilmattu. Kaikki sähkö- ja anturikytkennät on tehty. Lämpöpumpun päävirtakytkin (Q1) sekä johdonsuoja-automaatit ja moottorisuojakytkimet (F1 F10) ovat asennossa (50)

24 Perehdy huolellisesti seuraavassa kappaleessa esitettyihin ohjeisiin, jotta voit etukäteen suunnitella käyttöönoton eri vaiheet ja aikataulut työkohteeseen sopiviksi. Huomaa erityisesti että lämpöpumpun kompressorien esilämmitykseen kuluu vähintään 6 tuntia. Tarkista ennen käyttöönottoa että lämpöpumpun molempien suodatinkuivainten molemmat sulkuventtiilit ovat auki. Älä käynnistä kiertopumppuja ennenkuin kiertopiirit on täytetty, muutoin pumpun akselitiiviste vahingoittuu Käyttöönotto Seuraavassa on listattu vaiheet jotka käyttöönotossa tulee suorittaa, mutta niiden suorittaminen on suunniteltava aina suhteessa asennuspaikkaan ja kohteen muihin rakennussuunnitelmiin. 1. Maakiertopiirin täyttö, ilmaus ja paineistus. Varmista maakiertopiirin puhtaus ennen täyttöä. Täytä maapiiri etanolin ja veden liuoksella, jossa etanolin osuus on 28 painoprosenttia. Liuoksen pakkasenkestävyys tulee olla vähintään 17 ºC. Ilmaa piiri huolellisesti ja paineista se noin 1 1,5 bar paineeseen. 2. Lauhdutin- ja tulistinpiirien täyttö, ilmaus ja paineistus. Varmista piirien puhtaus ennen täyttöä. Ilmaa piirit huolellisesti ja paineista ne noin 0,5 1,5 bar paineeseen. 3. Aloita kompressorien öljypohjien esilämmitys. Ennen kompressorien ensikäynnistystä tulee kompressorien öljypohjat esilämmittää. Varmista etteivät kompressorit pääse käynnistymään kytkemällä johdonsuoja-automaatit F1 ja F2 asentoon 0. Kytke virta päälle lämpöpumpun pääkytkimestä Q1. Kytke virta lämmitystä ohjaavaan OCS-moduliin kytkemällä ohjainyksikön johdonsuoja-automaatti F10 asentoon 1. Esilämmitä kompressorien öljypohjia vähintään 6 tuntia ennenkuin käynnistät kompressorit (vaihe 6). 22 (50)

25 4. Kun maakierto-, lauhdutin- ja tulistinpiirit ovat täytetty ja ilmattu, käynnistä piirien kiertopumput reletestillä testataksesi että kierrot toimivat moitteettomasti. Kytke kaikkien käytössä olevien kiertopumppujen (F3, F4 ja F5) johdonsuoja-automaatit asentoon 1. Testaa kiertopumppujen toiminta, katso lisää reletestistä kappaleesta Reletesti. Puhdista kiertojen suodattimet testauksen lopuksi. 5. Esilämmitä lämpöpumppuun kytketty (tai kytketyt) varaaja(t) vähintään 20 C lämpötilaan. 6. Käynnistä lämpöpumpun kompressorit. Kun kompressorien öljypohjien lämmitys on ollut päällä vähintään 6 tuntia, voit käynnistää kompressorit. Kytke kompressorien johdonsuoja-automaatit F1 ja F2 asentoon Tarkista maakiertopiirin ja lämmityspiirien säädöt. 8. Aseta lämpöpumpun perusasetukset. Aseta kieli, aika ja päivämäärä Tarkista lämpimän käyttöveden asetukset ja muokkaa niitä tarvittaessa. Aseta lämpökäyrät ja mahdollisesti muut valinnaiset asetukset. 9. Tee koeajo sekä matalilla että korkeilla lämpötiloilla ja täytä huoltokirjan käyttöönotto-lomake. Kun olet suorittanut asennuksen ja käyttöönoton loppuun, täytä asennus- ja takuupöytäkirja Reletesti Voit testata lämpöpumpun ohjausjärjestelmän relekytkentään kytketyn laitteen yhteyden ja toimivuuden reletestin avulla. 1. Siirry käyttöönotto-käyttäjätasolle. a. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. b. Paina Info (i)-näppäintä 5 sekuntia, valitse Käyttöönotto-käyttäjätaso ja paina OK. 2. Valitse Tulon/lähdön testaus ja paina OK-näppäintä. 3. Valitse 7700: Reletesti ja valitse relekytkentä, jonka haluat testata. Esimerkiksi, jos haluat testata maakiertopumpun, valitse Maaliuospumppu QX12, tai jos haluat testata lauhdutinpumpun, valitse Lauhdutinpumppu QX Kun olet saanut halutut laitteet testattua, aseta ohjausrivin 7700 arvoksi Ei testiä. Jos ohjausrivin 7700 arvoa ei palauta Ei testiä-asetukseen, lämpöpumppu jatkaa reletestiä eikä käynnisty Lämmityspiirien lisääminen Oletusarvoisesti lämpöpumpun ohjausjärjestelmään on asetettu yhden lämmityspiirin ohjaus. Jos lämmitysjärjestelmässä on useampi ohjattava lämmityskierto, voidaan lämpöpumpun ohjausjärjestelmään asettaa kahden lämmityspiirin ohjaus. 1. Kytke toisen lämmityspiirin menoveden lämpötila-anturi ja säätöventtiilin moottori lämpöpumpun perusyksikköön. 23 (50)

26 Katso tarkemmat ohjeet sähkökytkentäkaaviosta. 2. Siirry käyttöönotto-tasolle. a. Paina ohjauspaneelin OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. b. Paina Info (i)-näppäintä 5 sekuntia, valitse Käyttöönotto-käyttäjätaso ja paina OK. 3. Ota lämmityspiiri käyttöön säätimessä. a. Valitse Konfiguraatio valikko ja paina OK. b. Valitse vapaa lämmityspiiri (5710: Lämmityspiiri 1 tai 5715: Lämmityspiiri 2) ja paina OK-näppäintä. c. Vaihda asetukseksi On ja paina OK-näppäintä. d. Valitse rivi 6200 Tallenna anturit, anna arvoksi Kyllä ja paina OK. 4. Säädä lämmityspiirin lämmityskäyrä ja menoveden asetukset, katso kappale Lämmityskäyrän säätäminen Lämmityskäyrän säätäminen 1. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 2. Valitse oikea lämmityspiirin valikko ja paina OK-näppäintä. Valitse Lämmityspiiri 1 tai Lämmityspiiri 2 riippuen minkä lämmityspiirin arvoja haluat muokata. 3. Valitse Mukavuuskäytön asetusarvo ja paina OK-näppäintä. 4. Aseta haluamasi mukavuuskäytön arvo ja paina OK-näppäintä. Tätä arvoa käytetään lämpökäyrän laskemiseen. 5. Valitse Lämmityskäyrän kaltevuus ja paina OK-näppäintä. 6. Aseta oikea kaltevuuden arvo ja paina OK-näppäintä. Käytetystä lämmitysratkaisusta riippuen suositeltava kaltevuuden arvo on: noin 0,4 taloissa, joissa on lattialämmitys noin 0,6 taloissa, joissa on patterilämmitys. Lämmityskäyrän kaltevuudelle ei suositella käytettäväksi suurempaa arvoa kuin 1,0. Seuraava kuva esittää eri lämmityskäyriä. Ne kaikki perustuvat 20 asteen lämpötilapyynnille. Vaakasuoralla akselilla on esitetty ulkolämpötila ja pystysuoralla lämmityspiiriin menevän veden lämpötila C C HC ver (50) Valitse Menoveden min.asetusarvo ja paina OK-näppäintä. Säädä oikea minimiarvo ja paina OK-näppäintä. Valitse Menoveden maks.asetusarvo ja paina OK-näppäintä. Säädä oikea maksimiarvo ja paina OK-näppäintä. Lämmityspiirin asetusarvon säätämiseen voit käyttää lämmityskäyrän siirtoa. Tällöin kaltevuus pysyy käyrän ohjauksen mukaisena, mutta asetusarvo nousee tai laskee. Plus-merkkinen siirto nostaa kierron asetusarvoa ja miinus-merkkinen siirto laskee

27 asetusarvoa. Lämmityskäyrän siirtoa muokataan ohjausriveillä 721: Lämmityskäyrän siirto (lämmityspiiri 1) ja 1021: Lämmityskäyrän siirto (lämmityspiiri 2). Tämä tapa vastaa käytännössä samaa kuin mukavuuskäytön asetusarvon muuttaminen Aurinkokeräimen kytkentä Seuraavassa annetaan ohjeet kuinka aurinkokeräin liitetään lämpöpumpun ohjausjärjestelmään. Tutustu ennen aurinkokeräimen asennusta myös aurinkokeräimen valmistajan asennus- ja käyttöohjeisiin. 1. Sammuta lämpöpumppu. 2. Yhdistä aurinkokeräimen kiertopumppu vapaana olevaan QX-relelähtöön. Muista asentaa 2 A -sulake relelähdön ja kiertopumpun väliin. 3. Yhdistä aurinkokeräimen lämpötila-anturi vapaana olevaan BX-anturiliittimeen. 4. Käynnistä lämpöpumppu ja odota hetki kunnes ohjausjärjestelmä käynnistyy. 5. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 6. Muuta käyttäjätaso Asiantuntija-tasolle. 7. Valitse Konfiguraatio ja aseta seuraavat ohjausrivien arvot. Valitse relelähtö, johon yhdistit aurinkokeräimen kiertopumpun (ohjausrivit ) ja anna sen arvoksi Keräimen pumppu Q5. Valitse anturitulo, johon yhdistit aurinkokeräimen lämpötila-anturin (ohjausrivit ) ja anna sen arvoksi Keräimen anturi B Keräimen anturin tyyppi: NTC tai Pt Tallenna anturit: Kyllä 6204 Tallenna parametrit: Kyllä 3822 Varaajan latauksen priorit.: Lisävaraaja 4783 Aurinkokytkennällä: Kyllä Tämän jälkeen Käyttöönotto-tasolle tulee näkyviin Aurinko-valikko. Riveillä 3811 ja 3812 on mahdollista muuttaa aurinkokeräimen asetuksia, mutta tavallisesti tehdasasetukset ovat sopivat Hälytys-relelähdön asettaminen Tarvittaessa voi vapaana olevan relelähdön (230 V) konfiguroida ilmoittamaan ulkopuoliselle järjestelmälle lämpöpumpun toiminnassa tapahtuvista häiriöistä. Releen kärki sulkeutuu, jos automatiikka havaitsee vikatilanteen. Releen kärki avautuu, kun vikatilanne kuitataan. Seuraavassa ohjeet hälytys-relelähdön konfigurointiin Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. Valitse Konfiguraatio. Valitse 5892: Relelähtö QX3 ja aseta sen arvoksi Hälytyslähtö K10. Paina OK-näppäintä. 25 (50)

28 4. Käyttö 4.1. Ohjauspaneeli Ohjauspaneeli Kaukosäädin (lisävaruste) Control panel ver. 3 GSHP01 ver. 3 Ohjauspaneelin näppäimet (50) Käyttövesi Lämmitystapa Info Paluu/ESC Valintakiekko OK Jäähdytys Reset Läsnäolo

29 Käyttövesi Lämmitystapa Kun käyttöveden lämmitys on päällä, lämpöpumppu lämmittää käyttövettä automaattisesti voimassaolevien asetusten mukaan. Kun käyttöveden lämmitys on pois päältä, lämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä lainkaan. Jos näppäintä painetaan yli viisi sekuntia, käyttövesi lämmitetään asetusarvoonsa, vaikka käyttövesi ei olisi vielä jäähtynyt latauslämpötilan alapuolelle (pakkolataus). Paina lämmitystapa-näppäintä valitaksesi lämmitystavan. Valitun lämmitystavan symbolin alle ilmestyy musta palkki. Paina näppäintä uudelleen vaihtaaksesi lämmitystapaa. Lämmitystavat ovat: Jäähdytys (ei käytössä) Automaattinen toiminta Tällä toimintatavalla lämpöpumppu vaihtaa lämmitystä mukavuuslämpötilan ja alennetun lämpötilan välillä käytössä olevan aikaohjelman mukaan automaattisesti. Mukavuuslämpötila Alennettu lämpötila Jäätymissuojalämpötila Info Paina info-näppäintä nähdäksesi lämpöpumpun tilan ja virheilmoitukset. Voit selata tietoja ja ilmoituksia yksi kerrallaan painamalla info-näppäintä uudelleen tai käyttämällä valintakiekkoa. Paluu/ESC Käytä paluu/esc-näppäintä poistuaksesi asetuksesta tai valikosta. Jos olet muuttanut asetusta, mutta haluat perua asetuksen, paina paluu-näppäintä päästäksesi asetuksesta pois. Käytä valintakiekkoa selataksesi lämpöpumpun valikoita ja muuttaaksesi asetuksia. Valintakiekkoa voi kääntää myötä- tai vastapäivään. Valintakiekko OK Paina OK-näppäintä päästäksesi valitsemaasi valikkoon tai hyväksyäksesi tekemäsi asetusmuutokset. 27 (50)

30 Jäähdytys Reset Läsnäolo Jos rakennuksessa on lämpöpumpun automatiikkaan kytketty vapaajäähdytysjärjestelmä, voit kytkeä jäähdytyksen päälle tai pois päältä tällä näppäimellä. Kun jäähdytys on kytketty päälle, näytön yläreunassa on musta palkki jäähdytyksen symbolin alapuolella. Oletusarvoisesti tämä näppäin ei ole käytössä. Käytä reset-näppäintä kuitataksesi mahdolliset ohjauspaneelin ruudulla näkyvät virheilmoitukset. Kaukosäätimen läsnäolopainikkeella voit asettaa lämpöpumpun lämmittämään tiloja allennetun asetusarvon mukaan esimerkiksi silloin kun tilat ovat pitkään käyttämättöminä. Paina läsnäolopainiketta uudelleen asettaaksesi lämpöpumpun lämmittämään tiloja mukavuusasetusarvon mukaan. Huomaa että läsnäolopainike toimii vain automaattikäytön aikana. Jos painat läsnäolo-painiketta asettaaksesi lämpöpumpun lämmittämään tiloja alennetun asetusarvon mukaan, tehty valinta säilyy aktiivisena seuraavaan automaattiohjelman kytkentäajankohtaan saakka. Ohjauspaneelin ruudulla näkyvät symbolit Lämmitys mukavuuslämpötilaan Infotaso päällä Lämmitys alennettuun lämpötilaan Ohjelmointitaso päällä Lämmitys jäätymissuojan lämpötilaan Lämmitys väliaikaisesti pois päältä; ECO-toiminnot päällä Prosessi meneillään, odota Lomaohjelma päällä Lämmityspiirin viite Laitteistossa on häiriö. Paina info-näppäintä nähdäksesi lisätietoja. Lämpöpumpun automatiikka on havainnut jonkin virheen toistuneen useamman kerran. Lisäksi tämä kuva on ruudussa silloin, kun laite on hätäkäytöllä. Vaihda kaukosäätimen paristot. Näkyy ainoastaan kaukosäätimen (lisävaruste) näytöllä. Kaukosäätimen paristojen loppuminen ei vaikuta lämpöpumpun toimintaan. Paristojen kesto on noin 2 vuotta. Kaukosäätimen sijoittaminen Kaukosäädin on lämpöpumpun lisävaruste, ohjeet pätevät vain jos kaukosäädin kuuluu kokoonpanoon. 28 (50)

GT02 1408 FI. Käyttöohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GT02 1408 FI. Käyttöohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa GT02 1408 FI Käyttöohje GT 5 - GT 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. Varoitukset...

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Käyttöohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

GC02 1407 FI. Käyttöohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GC02 1407 FI. Käyttöohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Käyttöohje Geocube 5-11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. Varoitukset... 3 Kuljetus ja säilytys... 3 Toimitussisältö,

Lisätiedot

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa RE01 1445FI Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Yleistä asennus- ja käyttöohjeesta...3

Lisätiedot

GT01 1408 FI. Asennusohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GT01 1408 FI. Asennusohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa GT01 1408 FI Asennusohje GT 5 - GT 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Asennusohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

SH01 1410 FI. Asennusohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

SH01 1410 FI. Asennusohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa SH01 1410 FI Asennusohje SH 7 - SH 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

GC01 1407 FI. Asennusohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GC01 1407 FI. Asennusohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Asennusohje Geocube 5-11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. Varoitukset... 3 Kuljetus ja säilytys... 3 Toimitussisältö,

Lisätiedot

SH FI. Käyttöohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

SH FI. Käyttöohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa SH02 1410 FI Käyttöohje SH 7 - SH 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle

Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle Perustietoa Lämpöpumput vaativat minimivirtauksen ja lämpötilaeron toimiakseen, huomioi tämä suunnittelussa ja asennuksessa. Minimivirtaukset lämmityspiirissä:

Lisätiedot

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Kotimaiset maalämpöpumput Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Omakotitalot - Kerrostalot - Teollisuus Maalämpöpumppu Oilon Geocube 5 kw - 11 kw Rakennuksille 90-300 m² Suuri käyttöveden tuotto Oilon Geocube

Lisätiedot

ComfortZone CE50/CE65

ComfortZone CE50/CE65 ComfortZone CE50/CE65 KÄYTTÖ-OHJE www.scanoffice.fi ComfortZone L Ä M P I M Ä N K O D I N T O I M I V A S Y D Ä N Sisällys - käyttö Ohjauspaneeli ja sen käyttö...3 Käyttöasetukset... 4 Yleistä... 4 Sisälämpötila...

Lisätiedot

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 SISÄLTÖ 1 Yleistä Sisältö Komponenttien sijainti 2 Sähkökytkennät yleisesti Syötön kytkentä Tiedonsiirron kytkentä 3 Shunttiventtiilillä ohjattu lisälämpö

Lisätiedot

Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto

Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto Qi, T 2 - ja Gemini -sarjojen lämpöpumput Lämmöntuotto: Modbus-väylän avulla lämpöpumppulaitteiston voi kytkeä automaatiojärjestelmään. Lämpöpumppusäädin tukee kolmea

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Tekniset tiedot LA 11PS

Tekniset tiedot LA 11PS Tekniset tiedot LA 11PS Laitteen tekniset tiedot LA 11PS Rakenne - Lämmönlähde Ulkoilma - Toteutus Yleisrakenne - Säätö WPM 2006 seinään asennettu - Asennuspaikka Ulkotila - Suoritustasot 1 Käyttörajat

Lisätiedot

Tekniset tiedot SI 130TUR+

Tekniset tiedot SI 130TUR+ Tekniset tiedot SI 13TUR+ Laitteen tekniset tiedot SI 13TUR+ Rakenne - Lämmönlähde Keruuliuos - Toteutus Yleisrakenne, vaihtokytkettävä - Säätö - Lämmönmäärän laskenta sisäänrakennettu - Asennuspaikka

Lisätiedot

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Ari Aula Chiller Oy Lämpöpumpun rakenne ja toimintaperiaate Komponentit Hyötysuhde Kytkentöjä Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Integroidut lämpöpumppujärjestelmät

Lisätiedot

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120 Ratkaisu suuriin kiinteistöihin Lämpöässä T/P T/P 60-120 T/P 60-120 Ratkaisu kahdella erillisvaraajalla T/P 60-120 -mallisto on suunniteltu suuremmille kohteille kuten maatiloille, tehtaille, päiväkodeille,

Lisätiedot

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus Käyttöopas Sisällysluettelo Tuotteet & Sovellukset... 3 Käyttöliittymä... 4 Näyttö... 5 Ohjelmointi... 6 Asetusarvon asettaminen... 6 Hälytykset... 6 Perusasetukset...

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 Tämä opas ei ole täydellinen opas asennukseen ja käyttöön. Tarkempaa tietoa löytyy NIBE lämpöpumppujen ja niiden lisävarusteiden

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ V.2.8.1 Sundial Flow+ V2.8.1 Sivu 1 Tekniset tiedot Sundial Flow+ - Aurinkolämpöjärjestelmän ohjausyksikkö 9 järjestelmä vaihtoehtoa Järjestelmän tilan seuranta Etäseuranta

Lisätiedot

T-MALLISTO. ratkaisu T 0

T-MALLISTO. ratkaisu T 0 T-MALLISTO ratkaisu T 0 120 Maalämpö säästää rahaa ja luontoa! Sähkölämmitykseen verrattuna maksat vain joka neljännestä vuodesta. Lämmittämisen energiatarve Ilmanvaihdon 15 % jälkilämmitys Lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 ECS 40 IFB FI 1 Asennusohje ECS 40 Yleistä Tätä lisävarustetta käytetään, kun F1145/ F1245 on asennettu rakennukseen, jossa on enintään neljä

Lisätiedot

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE JOHNSON CONTROLS Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE Ohjekirjassa perehdytään tarkemmin maalämpökoneen toimintaan ja asetuksiin. Noudattamalla ohjekirjan ohjeita saatte parhaimman hyödyn laitteestanne, sekä varmistatte

Lisätiedot

Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu 100% Emi 28. Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ. Emi 43P

Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu 100% Emi 28. Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ. Emi 43P Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Emi 28 100% Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ Emi 43P Lämpöässä Emi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Lämpöässä Emi-mallisto on ratkaisu monenlaisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 T 10-31 Lämpöässä T-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin. Tyypillisiä T 10-31 -mallien

Lisätiedot

Maalämpöpumppu Geopro GT. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä

Maalämpöpumppu Geopro GT. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Maalämpöpumppu Geopro GT Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Ympäristöystävällinen lämmitysenergia varastoituu maaperässämme Tavalla tai toisella me kaikki elämme luonnosta. Siitä meidän tulee

Lisätiedot

Mukautumisen mestari parhaassa A +++ energialuokassa. Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä. Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17

Mukautumisen mestari parhaassa A +++ energialuokassa. Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä. Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17 Mukautumisen mestari parhaassa energialuokassa Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17 Lämpöässä Esi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen

Lisätiedot

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Sisältö sivu 1 LAITTEEN ESITTELY... 1 1.1 Toimintaperiaate... 1 1.2 KFRS-9 vesi-ilmalämpumppuun kuuluvat yksiköt... 1 1.3 Vesi-ilmalämpöpumpun tärkeimmät

Lisätiedot

Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä

Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Ympäristöystävällinen lämmitysenergia varastoituu maaperässämme Tavalla tai toisella me kaikki elämme luonnosta. Siitä meidän

Lisätiedot

Tekniset tiedot LA 26HS

Tekniset tiedot LA 26HS Tekniset tiedot LA 26HS Laitteen tekniset tiedot LA 26HS Rakenne - Lämmönlähde Ulkoilma - Toteutus Yleisrakenne - Säätö WPM 26 seinään asennettu - Asennuspaikka Ulkotila - Suoritustasot 2 Käyttörajat -

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas.

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas. Ecodan NG C-Generation Käynnistys opas. Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM! Muista myös asentaa SD-muistikortti

Lisätiedot

Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan

Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan Kiinteistölämpöpumput: Hotellit, toimistorakennukset Monipumppuratkaisut tai kiinteistölämpöpumput: Kerrostalot, asunto-osakeyhtiöt Monipumppuratkaisut tai kiinteistölämpöpumput:

Lisätiedot

POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS

POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS Tämä opas ei ole täydellinen asennusopas. Tarkempaa tietoa löytyy NIBE lämpöpumppujen ja niiden lisävarusteiden asennusohjeista. NIBE PILP OPAS 1437-1 1 NIBE F370

Lisätiedot

maalämmöissä Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset on eroja Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14

maalämmöissä Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset on eroja Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 maalämmöissä on eroja Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään talteen maahan, lämpökaivoon

Lisätiedot

Maakylmä Technibel Konvektorit

Maakylmä Technibel Konvektorit Maakylmä Maakylmä on järkevä ja todella edullinen tapa hyödyntää kylmää kallion ja pintamaan ilmaisenergiaa. Omakotitaloa voidaan jäähdyttää joko maalämpöpumpun avulla porakaivosta tai hyödyntämällä maakeruuputkiston

Lisätiedot

Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu. Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200

Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu. Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200 Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200 Lämpöässä Maaenergiakeskus Uusi tuotesarja kiinteistöluokkaan Lämpöässä Maaenergiakeskus on tehtaalla

Lisätiedot

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 100% maalämpö suomesta Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY 25.2.2019 Kaukora Oy 2019 APUWATTI Käyttöohjekirja 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 TOIMINTAKUVAUS... 4 3 ASENNUS... 4 4 SÄHKÖASENNUS... 5

Lisätiedot

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSR Si

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSR Si Asennusohje Lämmityksen säätöryhmä LSR Si Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Toimitussisältö... 3 3. Lämpötila-anturi... 3 4. Liitännät / mitat... 4 5. Periaatekaaviot... 5 6. Sähkökaaviot... 6 7. Pumppu-

Lisätiedot

Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu

Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Esi 6.0 Esi 9.0 Esi 11.0 Esi 14.0 Esi 17.0 Lämpöässä Esi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen maalämpöön. Lämpöässä

Lisätiedot

Tekniset tiedot LA 12TU

Tekniset tiedot LA 12TU Tekniset tiedot LA 1TU Laitteen tekniset tiedot LA 1TU Rakenne - Lämmönlähde Ulkoilma - Toteutus Yleisrakenne - Säätö - Lämmönmäärän laskenta sisäänrakennettu - Asennuspaikka Ulkotila - Suoritustasot 1

Lisätiedot

Optyma Plus New Generation Ver

Optyma Plus New Generation Ver Optyma Plus New Generation Ver. 5.6.2015 Kompressorikoneikot kylmässä ympäristössä 1 Optyma Plus New Generation Ilmalauhdutteiset kompressorikoneikot 2 Optyma Plus New Generation Kompressorikoneikot (yleensä)

Lisätiedot

VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ?

VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ? VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ? Energiatehokkuuden pikkujättiläiset Lämpöässä Vsi Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään

Lisätiedot

KTX-3 -lämmityselementti

KTX-3 -lämmityselementti sivu 1/5 KTX-3 -lämmityselementti Tekniset tiedot: Liitäntä: AC 230V, 50Hz Teho: 300 W Lämpötila: 30 60 C Suojausluokka: luokka 1 (suojamaadoitettu) IP -luokka: S-malli IP x4 (kiinteällä liitännällä) U-malli

Lisätiedot

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä EMi / ELi 60-90

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä EMi / ELi 60-90 100% MAALÄMPÖÄ Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä Lämpöässä EMi 22-43 / ELi 60-90 Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen maalämpöön. Lämpöässä EMi ja ELi markkinoiden joustavimmat maalämpöpumput

Lisätiedot

Tekniset tiedot LA 40TU

Tekniset tiedot LA 40TU Tekniset tiedot LA 4TU Laitteen tekniset tiedot LA 4TU Rakenne - Lämmönlähde Ulkoilma - Toteutus Yleisrakenne - Säätö - Lämmönmäärän laskenta sisäänrakennettu - Asennuspaikka Ulkotila - Suoritustasot 2

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas Ecodan NG C-Generation Käynnistysopas Käytettäväksi asennusoppaan rinnalla Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM!

Lisätiedot

Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800

Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 Käyttöönotto-ohje Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille EXP-800 www.ouman.fi Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille MUISTIINPANOJA 2 SISÄLTÖ EXP-800 toisen lämmönlähteen rinnakkaisohjaukseen sivu

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Uponor Push 23B-W. Lattialämmityksen pumppuryhmä

Uponor Push 23B-W. Lattialämmityksen pumppuryhmä Lattialämmityksen pumppuryhmä Lattialämmityksen pumppuryhmä on pumppuryhmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Pumppuryhmä säätää lattialämmityksessä kiertävän

Lisätiedot

Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen

Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen Viileäpaketin ominaisuudet: Käyttöjännite 230 V Automatiikalla toimivat sulkuventtiilit Automaattinen pumppujen ohjaus Viilennyksen ohjaus ulko- ja sisälämpötilan

Lisätiedot

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 PCS 44 IHB FI 1 Yleistä Tämä lisävaruste tarvitaan kun F1145 / F1245 asennuksessa käytetään ilmaiskylmää. Sisältö 1 x kiertopumppu 1 x pumpun eriste

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti ympäri vuoden. Lämpöässä

Lisätiedot

HOITO-OHJE. Thermia-lämpöpumppu VUIFE120

HOITO-OHJE. Thermia-lämpöpumppu VUIFE120 HOITO-OHJE Thermia-lämpöpumppu R VUIFE120 VUIFE120 Sisällysluettelo 1 Tärkeää tietoa... 4 1.1 Turvallisuusohjeita...4 1.2 Suojaus...4 2 Tietoja lämpöpumpusta... 5 2.1 Tuotteen kuvaus....5 2.2 Lämpöpumpun

Lisätiedot

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6 Asennusohje Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6 2 www.gebwell.fi v1.1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 4 2. Toimitussisältö... 4 3. Lämpötila-anturi... 4 4. Liitännät / mitat... 5 5. Periaatekaaviot... 6 6.

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 088U0213 Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 Sisältö 1. Laitteen toiminnasta................... 3 2. Asennus............................... 4 3. Lämpötila-asetukset...................

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN

KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN Snro: 7163630 Kiitos tuotteemme hankinnasta. Tämä älykäs gsm toiminen laite ei ainostaan ohjaa lämpöpumppua vaan se myös tarkkailee huonelämpötilaasi ja sähköverkon

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle KÄYTTÖOHJE WehoFloor RF LCD langaton kytkentäyksikkö (6 kanavalle) & laajennusmoduuli (4 tai 6 kanavalle) 868 MHz 2-6 1. KÄYTTÖOHJE WFHC langaton

Lisätiedot

ALFÉA EXCELLIA DUO. : 11 16 kw ( ) 190 L

ALFÉA EXCELLIA DUO. : 11 16 kw ( ) 190 L DUO : 11 16 kw ( ) COP.3 S 19 L Alféa Excellia KORKEA SUORITUSKYKY: Loistava ratkaisu lämmityssaneerauksiin Korkean suorituskyvyn omaavan AIféa Excellia avulla pystytään tuottamaan 6 C asteista käyttövettä

Lisätiedot

290 A/W. Käyttöohje 6 720 641 730 (2010/04) 6 720 614 054-00.1D

290 A/W. Käyttöohje 6 720 641 730 (2010/04) 6 720 614 054-00.1D 290 A/W 6 720 614 054-00.1D Käyttöohje 6 720 641 730 (2010/04) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Symbolien selitykset ja turvallisuusohjeet.... 3 1.1 Symbolien selitykset................. 3 1.2 Turvallisuusohjeet...................

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

6 720 813 694-00.1I. Compress 7000 12 LWM. Käyttöohje. 6 720 818 996 (2015/12) fi

6 720 813 694-00.1I. Compress 7000 12 LWM. Käyttöohje. 6 720 818 996 (2015/12) fi 6 720 813 694-00.1I Compress 7000 12 LWM Käyttöohje 6 720 818 996 (2015/12) fi 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Symbolien selitykset ja turvallisuusohjeet........ 2 1.1 Symbolien selitykset.....................

Lisätiedot

Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset. Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0

Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset. Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0 Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään talteen maahan, lämpökaivoon tai vesistöön asennettavalla

Lisätiedot

EXP-800. Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 EXP-800. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille

EXP-800. Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 EXP-800. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille www.ouman.fi Käyttöönotto-ohje Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille Käyttöönotto-ohje www.ouman.fi SISÄLTÖ toisen lämmönlähteen rinnakkaisohjaukseen...4 toisen

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

LADDOMAT MR 50. Asennusohje. Toimitussisältö. Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Elektroninen varausäädin

LADDOMAT MR 50. Asennusohje. Toimitussisältö. Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Elektroninen varausäädin LADDOMAT MR 50 Asennusohje Toimitussisältö Laddomat 5000 -venttiilipaketti: Patentoitu kaksitoiminen takaiskuventtiili, osanro 469 854 2 pumppua, Laddomat LM6A-130. 2 sulkuventtiiliä, vivulla varustettu

Lisätiedot

SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1

SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1 SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1 TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA Välttyäksemme vahingoilta ja jotta takuu on voimassa, asettakaa laite pystyasentoon vähintään 2 tuntia ennen käyttöönottoa

Lisätiedot

Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje

Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje Liikkuminen valikossa Pyöritä navigointirullaa: Valitse symboli navigointi valikosta. Valittu symboli näkyy tummennettuna valikossa. Paina navigointirullaa = Valitse

Lisätiedot

Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT

Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT Asennus, kiertopumppu TBPA GOLD/COMPACT 1. Yleistä Patteripiirin toisiopuolella olevan kiertopumpun avulla varmistetaan jäätymisvahtitoiminto, kun käytetään pattereita, joissa ei ole jäätymishalkeamissuojaa.

Lisätiedot

PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE

PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE Versio 3.2 Kiitos valinnastanne, olette asentamassa Panasonic ilma-vesilämpöpumppumalliston

Lisätiedot

Maalämpöpumput. Oilon Geopro MH, GT, SH, RE

Maalämpöpumput. Oilon Geopro MH, GT, SH, RE Maalämpöpumput Oilon Geopro MH, GT, SH, RE Juuret syvällä suomalaisessa maaperässä Luonnollista energiaa Keväästä syksyyn maaperäämme varastoituu päästötöntä aurinkoenergiaa. Tämä ilmainen energia lämmittää

Lisätiedot

MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS

MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS Käyttöönotto - aloitusopas 2 F1245 3 F1145 5 UKV kytkennän periaate 7 F1145 ja käyttöveden lämmitys 8 F1145 kiinteällä lauhdutuksella 9 ECS 40 / 41 - alashunttiryhmä 10

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET

LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET WPC 04-13 (cool), WPF 04-16 (cool) SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTA HÄIRIÖTILANTEESSA... 3 NÄYTTÖ... 3 KÄYTTÖTILAT... 4 TILOJEN LÄMMITYS... 5 KÄYTTÖVESI... 5 ENERGIAMITTAUS... 5 SÄÄDINDYNAMIIKKA...

Lisätiedot

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden joustavin ja parhaan A +++ energialuokan maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä Emi. Emi 22 Emi 28 Emi 43 Emi 22P Emi 28P Emi 43P

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden joustavin ja parhaan A +++ energialuokan maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä Emi. Emi 22 Emi 28 Emi 43 Emi 22P Emi 28P Emi 43P 100% MAALÄMPÖÄ Markkinoiden joustavin ja parhaan energialuokan maalämpöjärjestelmä Lämpöässä Emi Emi 22 Emi 28 Emi 43 Emi 22P Emi 28P Emi 43P Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen maalämpöön. Lämpöässä

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

Junior ECO Junior GT Cube

Junior ECO Junior GT Cube Junior ECO Junior GT Cube Oilon Home La mpo pumppujen ka ytto ohje Versio: 2015-10-08 Sisa llysluettelo 1 Varastointi, kuljettaminen ja asennuspaikka... 6 1.1 Varastointi... 6 1.2 Kuljettaminen ja nostaminen...

Lisätiedot

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin.

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. ASENTAJAN KÄSIKIRJA Jäspi Basic jäähdytyspaketti MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. Kaukora Oy 1 Sisällys Turvallisuustiedot... 3 1. Toimitus... 4 Toimitussisältö... 4 2. Muut asennuksessa

Lisätiedot

ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET. Lämpöpumput 1.10.2010

ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET. Lämpöpumput 1.10.2010 ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET Lämpöpumput 1.10.2010 Lämpöpumpun toiminta ja pääkomponentit Lämpöpumppu ottaa lämpöä alemmasta lämpötilatasosta ja siirtää sitä korkeampaan lämpötilatasoon.

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

Lämpöpumput taloyhtiöissä

Lämpöpumput taloyhtiöissä Lämpöpumput taloyhtiöissä Käsiteltävät aiheet: Lämpöpumppujen toimintaperiaate Maalämpöjärjestelmät Poistoilmalämpöpumput Vesi-ilmalämpöpumput Juho Rinta-Rahko Lämpöpumppujärjestelmien määrät Käyttöön

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE www.scanoffice.fi CZ12037 PB1 ComfortZone CE50 Installation Sisällys Sisällys 0 Yleistä 1 Käsittely 2 Huolto 2 Asennus 3 Asetukset 7 Suunnittelu 8 Sähkökaavio

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Käyttöohje NILAN VGU250

Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Versio SW 1.23 1.6.2010 Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Järjestelmätyypit Sisältö Ohjausyksikkö on suunniteltu käytettäväksi seuraavien järjestelmien kanssa. Alla

Lisätiedot

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE 2 WATERSTAGE VESIPATTERI LÄMPIMÄN VEDEN TUOTTO KÄYTTÖVESI LATTIALÄMMITYS KÄYTTÖVESI- VARAAJA ULKOYKSIKKÖ FUJITSU GENERAL ilma-vesilämpöpumppu

Lisätiedot

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje MECAIR Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje HUOMIO: Ennen tuotteen käyttöä sinun on luettava on tämä käyttöopas huolellisesti, jotta saat riittävää tietoa tuotteesta Tekniset tiedot Virransyöttö

Lisätiedot

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA Eksergia.fi Olennainen tieto energiatehokkaasta rakentamisesta Päivitetty 12.1.2015 SISÄLTÖ Yleistä lämpöpumpuista Lämpöpumppujen toimintaperiaate Lämpökerroin ja vuosilämpökerroin

Lisätiedot

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR283)

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65

KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65 KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65 www.scanoffice.fi CZ06516 Versio A 01/2013 Sisällys Käyttö Aluksi... 1 Ohjauspaneeli ja -yksikkö... 2 Käyttöasetukset... 3 Näyttö...3 Lisäkäyttövesi...3 Sisälämpötila...4 Käyttöveden

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot