Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille."

Transkriptio

1

2 Y L E I S T Ä Lue tämä ennen kuin teet valintasi. Hakalahden koulun opetussuunnitelman tuntijaossa on valinnaisia oppiaineita: - 8. luokalla 7 kurssia - 9. luokalla 6 kurssia. Yhden kurssin pituus on noin oppituntia. Vastuu opiskelusta on sinulla itselläsi. Koulu pyrkii tarjoamaan sellaisia valinnaiskursseja, joista on sinulle hyötyä elämässäsi. Toivomme, että mietit valintoja harkiten. Erityisesti haluamme korostaa sitä, että valinnan tulee olla jokaisen oppilaan itsenäinen valinta eikä valintoja tule tehdä kavereiden mukaan. Ryhmittelyn jälkeen voi olla täysin mahdotonta vaihtaa valinnaisainetta. Yhteiset kurssit antavat perusvalmiudet toisen asteen oppilaitoksiin, mutta valitsemalla viisaasti voit panostaa tulevaisuuteesi. Valintasi on tärkeä, sillä näiden valinnaiskurssien avulla syvennät tietojasi ja taitojasi. Ne antavat sinulle eväitä jatko-opiskeluusi. Mieti siis tarkkaan yhdessä vanhempiesi kanssa, mitkä kurssit valitset. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille. Valitse valinnaiskurssien joukosta 7 kurssia 8. luokkaa varten ja 6 kurssia 9. luokkaa varten. Pitkät A-kurssit, jotka alkavat 8. luokalla ja jatkuvat 9. luokalla, valitaan sekä 8. että 9. luokkaa varten. Kotitaloutta voi valita vain joko pitkänä (A-valinnaisena) tai lyhyenä (B ja C-valinnaisena) valinnaisaineena. Muita aineita voi valita sekä pitkänä että lyhyenä valinnaisaineena. Varsinaisten valintojen lisäksi merkitse kaksi-kolme VARAVALINTAA.

3 YHTEISET KURSSIT ERI VUOSILUOKILLA 7.lk 8.lk 9.lk I Yhteiset oppiaineet Äidinkieli A-kieli 1) B-kieli 2) / A2-kieli 3) Uskonto tai elämänkatsomustieto Historia ja yhteiskuntaoppi Matematiikka Fysiikka 1 1 1,5 Kemia 1 1,5 1 Biologia ja maantieto Musiikki Kuvaamataito Kotitalous Tekninen työ / tekstiilityö Liikunta Terveystieto II Oppilaanohjaus 1 0,5 0,5 Yht A-kieli on peruskoulun 3. luokalla aloitettu vieras kieli. 2) B-kieli on peruskoulun 7. luokalla aloitettu toinen kotimainen kieli. 3) A2-kieli on peruskoulun alaluokkien aikana aloitettu valinnainen A-kieli (ruotsin kieli). VALINNAISKURSSEJA ON ERILAISIA A B C Kurssit, jotka valitaan sekä 8. että 9. vuosiluokkaa varten Kurssit, jotka valitaan 8. luokalle. Kurssit, jotka valitaan 9. luokalle. A-valinnaisaineita valitaan kaksi, B-valinnaisaineita kolme ja C-valinnaisaineita kaksi. A- valinnaisaineet arvioidaan numeroin, B- ja C-valinnaiset Hyväksytty/hylätty. A-valinnaisaineita opiskellaan koko 8. ja 9. luokan ajan 2h/vko ja B- ja C-valinnaisia 2h/vko kahdessa jaksossa.

4 VALINNAISKURSSIT A Kurssit, jotka valitaan sekä 8. että 9. vuosiluokkaa varten SAKSA, B-kieli, ASAB Tutustutaan saksan kielen ääntämiseen ja perusasioihin sekä saksalaiseen elämänmuotoon ja arkipäivään. Aiheina mm. itsestä ja omasta perheestä kertominen, harrastukset, matkustelu ja asioiminen eri tilanteissa esim. kaupassa, pankissa ja puhelimessa. RANSKA, B-kieli, ARAB Tavoitteena on saavuttaa käyttökelpoinen peruskielitaito, jolla selviää tavallisissa arkielämän tilanteissa sekä luoda hyvä pohja ranskankielen perusteellisemmille opinnoille, samalla tutustuen ranskalaiseen elämään ja kulttuuriin. VENÄJÄ, B-kieli, AVEB Perehdytään venäjän kielen oikeinkirjoitukseen ja ääntämiseen sekä kielen perusrakenteisiin. Sanastossa keskitytään arkielämässä tarvittavaan ilmaisuihin. MUSIIKKI, AMUV Harjoitellaan soittamista ja laulamista sekä tutustutaan erilaisiin musiikkityyleihin ja taustoihin. Kuunnellaan klassikoita ja opitaan bändisoittamista käytännössä. Tehdään erilaisia esiintymisjännitystä poistavia harjoituksia. Koetaan onnistumisen elämyksiä pitkäkestoisen harjoittelun myötä. Arvioinnissa otetaan musiikillisten taitojen lisäksi huomioon yhteistyökyky ja toisten huomioon ottaminen harjoittelu ja esiintymistilanteissa. LIIKUNTA, ALIV Tätä kurssia voi suositella liikunnan harrastajalle tai kilpaurheilijalle, joka tuntee liikunnan monipuoliset mahdollisuudet niin yleiskunnon kuin terveydenkin kannalta. Tavoitteena on syventää ja laajentaa koululiikunnan oppisisältöä kunnallisen opetus-suunnitelman pohjalta. Tutustuminen erikoisliikuntalajeihin mahdollisimman monipuolisesti.

5 NÄPPÄILYTAITO JA TEKSTINKÄSITTELY SEKÄ TIEDONHALLINTA, ATKV Näppäimistön hallinta ja tekstinkäsittely Tiedonhallinta (taulukkolaskenta, esitysgrafiikka, tietokanta) Kirjoita tehokkaasti kurssi Asiakirjoittamisen kurssi 1 kurssi 8. lk 1 kurssi 8. lk 1 kurssi 9. lk 1 kurssi 9. lk Nykyaikaisen kirjoittamisen kurssi, jonka tavoitteena on, että oppilas hallitsee tietokoneen näppäimistön systemaattisen kirjoitustavan mukaan sekä osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelman perustoimintoja omien kirjoitustöidensä tuottamisessa. Kurssilla tutustutaan tavallisimpiin työkaluohjelmiin ja opetellaan käyttämään niitä. Asiakirjoittamisen kurssilla oppilas oppii laatimaan kotona ja kodin ulkopuolella yleisesti tarvittavat asiakirjat oikean asettelumallin mukaan sekä soveltamaan tekstinkäsittelyohjelmaa ja taulukkolaskentaa muissa kirjallisissa töissä sekä koulussa että jatko-opiskelussa. - kymmensormijärjestelmä ja sokkokirjoitus - numerot ja merkit sekä niihin liittyvät voimassa olevan standardin mukaiset kirjoitussäännöt - mekaaninen kirjoitusvalmius - tietokoneen käyttötaito työvälineenä (työvälineohjelmat) - hakemusasiakirjat, yleiset kodin asiakirjat, kokousasiakirjat ja kaupan asiakirjoista kuluttajaa koskevat asiakirjat ja niitä koskevat asettelusäännöt - aineen, tutkielman, referaatin ja raportin kirjoittaminen - projektityö KOTITALOUS, AKOV Vahvistaa oppilaan tiedollisia ja taidollisia valmiuksia kodin erilaisten tehtävien hoitamiseen. Perehdyttää suomalaiseen juhla- ja ruokakulttuuriin sekä kansainväliseen ruokakulttuuriin ja tapoihin. - ateriasuunnittelu - ruuanlaitto ja leivonta - juhlien suunnittelu ja toteutus - suomalainen ja kansainvälinen ruokakulttuuri - kodinhoito ja vaatehuolto

6 TEKNINEN TYÖ sisältäen seuraavat kurssit, ATNV: - Puuteknologia 1 - Metalliteknologia 1 Puun ja metallin perinteinen muotoilu ja liittäminen. Teknisen piirustuksen alkeet. Valmistetaan pienimuotoisia koriste- ja käyttöesineitä. Kunnostus- ja korjaustyöt, entisöinti. - Puuteknologia 2 - Metalliteknologia 2 Puun ja metallin muotoilu ja liittäminen kone ja käsityötekniikoin. Valmistetaan kodin koriste- ja käyttöesineitä. Kunnostus- ja korjaustyöt, entisöinti. TEKSTIILITYÖ, ATSV Sisältö 8. lk ommellaan itselle vaate vapaa-aikaan tai harrastukseen virkkausta, neuleita käsin neuloen kodin sisustustekstiilejä esim. tilkkutöitä, helmivirkkausta, kankaan painantaa, kankaan kudontaa, ristipistotöitä Sisältö 9.lk juhlavaate itselle: jakku, mekko tai muu vauvalle tai leikki-ikäiselle vaatteita ja muuta lasten maailmaan kuuluvaa esim. lakanat, pehmolelu jne. neuleita oman valinnan mukaan KUVATAIDE, AKUV Tätä kurssia voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kuvataiteellisten taitojensa kehittämisestä harrastuksesi ja/tai tulevien jatko-opintojensa takia. Kurssilla syvennetään aikaisemmin opittuja ja opitaan paljon uutta. Niin tiedoissa kuin tekniikoissakin. Ohjelmaan kuuluu niin piirustusta, maalausta, kuvanveistoa ja kokeellisempiakin tekniikoita. Grafiikan osuus on myös huomattava. Kurssin valitseminen ei edellytä erityisen hyvää kuvaamataidon- numeroa; tärkeämpää on innostus ja kiinnostus. Pitempi kurssi on tarkoitettu niille oppijoille, jotka haluavat perehtyä kuvataiteeseen ilmiönä ja tekijänä tavallista perinpohjaisemmin. Sisältö muodostuu samoista kohdista kuin lyhyemmässä kurssissa, mutta syventäen ja vaihtelevimmilla tehtävillä.

7 B Kurssit, jotka valitaan 8. luokalle ÄIDINKIELI Ilmaisun palapeli, BAIP Ilmaisun palapelissä tutustutaan draaman eri osa-alueisiin. Tavoitteena on auttaa oppilasta ilmaisemaan itseään luontevasti ja avoimesti, kehittämään hänen kokonaisilmaisuaan ja löytämään hänen luovuutensa ja rohkeutensa. Ilmaisu on kokemuksellista oppimista, mutta olennaista kurssilla on myös oppia havainnoimaan omia tuntemuksiaan ja kehittymistään ilmaisijana. Ilmaisun palapeli -valinnaisaine on joustava, ja se muokkautuu ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan. On täysin ryhmästä kiinni, tuleeko kurssista enemmän itsensä ilmaisemiseen rohkaiseva vai esiintymiseen tähtäävä. Kurssin alkupuolella tehdään ilmaisun perusharjoituksia, ja sen jälkeen mahdollisia ovat erilaiset projektit, esitykset ja teatterikäynti. A-KIELI, ENGLANTI More English, BENM Perusasioiden kertaamista kaipaaville. Kertaamme englannin perusrakenteita erilaisten tehtävien avulla. Teemme lisäharjoituksia luetun- ja kuullunymmärtämisistä. Laajennamme sanavarastoa, teemme suullisia harjoituksia sekä kirjoitamme pieniä juttuja. BIOLOGIA Elämää maalla ja merellä, BBIE Luonto harrastuksena: Luontokerhomaista toimintaa luonnosta kiinnostuneille, kalastuksesta yrttien viljelyyn; eläintenpidosta eräretkeilyyn sekä tähdistä takapihalle. Tutustumisretkiä luokassa ja sen ulkopuolella. Luonnonsuojelua omasta pihasta alkaen. KOTITALOUS Leivotaan ja kokataan, BKOL HUOM! Vain niille, jotka eivät valitse pitkää kotitaloutta Leivonnan sekä perusruoanvalmistustietojen ja taitojen vahvistaminen - peruselintarvikkeet ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa - perusruoanvalmistus - kodin pintojen puhtaanapito ja vaatehuolto - erilaiset taikinatyypit ja niistä valmistetut leivonnaiset - ateriakokonaisuuksien suunnittelu ja toteutus: aamiainen. lounas, päivällinen, illallinen

8 MAANTIEDE Maapalloa ristiin ja rastiin 1, BGEM Kurssin tavoitteena on antaa oppilaalle aineksia oman maailmankuvansa rakentamiseen, toisten kansakuntien, kulttuurien tuntemiseen ja kunnioittamiseen sekä maailman tutkimiseen matkailijan näkökulmasta, oppia tulkitsemaan erilaisia karttoja, tilastoja, kuvia ja diagrammeja. Opiskelussa korostuu omatoimisuus, tutkiva oppiminen, monipuolisten tietolähteiden käyttö ja mediakriittisyys. - Matkailijana uudella mantereella - Afrikka mahdollisuuksien maanosa - Matkamuistot, arviointia ja suunnittelua - Tavat meillä ja muualla - Matkailijan kultainen kirja, laaditaan monipuolinen selviytymisopas - Ekomatkailua meillä ja maailmalla Kurssin lopullinen sisältö muodostuu kulloistenkin kurssilasisten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Kurssin suorittaminen otetaan huomioon maantiedon arvosanaa annettaessa. KUVATAIDE Piirustus ja maalaus, BKUP Pääosa tunneista käytetään työskentelyyn, joissa harjoitellaan kuvan tekemistä tutustuen eri tekniikoiden ominaisuuksiin. Työtapoja pyritään vaihtelemaan tarkoituksen mukaisesti. Aiheita ammennetaan ajankohtaisten teemojen lisäksi mm. taidehistorian eri tyylikausista, joten kurssilaisten taidehistoriatietouden kehittäminen on yksi kurssin tavoitteista. TEKNINEN TYÖ Mopokurssi, BTNM Moottoriteknologiaa sekä mopon kunnostamista ja huoltoa. Mopoajokorttiin perustuvat liikenneturvan opinnot. FYSIIKKA/TEKNINEN TYÖ Elektroniikka 1, BFYE Perehdytään sähköopin perusteisiin ja sähköturvallisuuteen. Fysiikan tunneilla tehdään erilaisia kytkentöjä. Samalla tutustutaan elektroniikan komponentteihin.

9 TEKSTIILITYÖ Muotivaate, BTSM Oppia suunnittelemaan ja valmistamaan laadukkaita, tarkoituksenmukaisia ja esteettisiä tuotteita. Muodikas vaate/vaatekokonaisuus itselle. Tuote- ja prosessi-ideointi. Tarkoituksenmukainen materiaalien käyttö. Erilaiset työjärjestykset ja työohjeet. MUSIIKKI Rohkeasti laulamaan, BMUR Lauletaan erityylisiä lauluja ja harjoitellaan tervettä äänenkäyttöä. Tutustutaan mikrofonitekniikkaan ja tehdään esiintymisharjoituksia. Arvioinnissa otetaan musiikillisten taitojen lisäksi huomioon yhteistyökyky ja toisten huomioon ottaminen harjoittelu ja esiintymistilanteissa. MUSIIKKI / KUVATAIDE Kameran kahden puolen, BKAK Valinnaiskurssilla yhdistetään musiikinopetuksen ja kuvaama- taidon sisältöjä ja työpajoja. Kurssin aikana valmistetaan video-elokuva, johon tehdään itse musiikkisäestys ja tehosteet. Oppilas toteuttaa omaa luovuuttaan monipuolisesti vahvuuksien mukaan esim. ohjaajana, kuvaajana, näyttelijänä, säveltäjänä ja muusikkona. Valmis tuotos voidaan esittää esim. koulun tilaisuuksissa. LIIKUNTA Mailapelit, BLIM Kurssilla tutustutaan keskeisimpiin mailapeleihin vuodenajan mukaan. Tavoitteena oppia keskeisempien mailapelien perusasiat ja -säännöt. Painotetaan peliharjoituksia. Oppilas löytää mahdollisesti itselleen sopivan mailapeliharrastuksen. - ulko- ja sisälajeina: pesäpallo, golf, tennis, pöytätennis, sulkapallo, jääkiekko ja salibandy TIETOTEKNIIKKA Ohjelmointi, BTAO Kurssi edellyttää tietotekniikan perustaitojen osaamista. Kurssilla tutustutaan ohjelmoinnin alkeisiin teorian ja pienten ohjelmien avulla. Kurssin suorittaminen edellyttää aktiivista tuntityöskentelyä.

10 MEDIAPELI 1 Tietokone median työkaluna, BVIM Mediapeli-kurssilla oppilas tutustuu median eri osa-alueiden perusilmiöihin sekä tekijän että vastaanottajan näkökulmasta. Keskeisenä tavoitteena on auttaa ymmärtämään erilaisten medioiden toimintastrategioita ja niiden tapaa käsitellä elämän ilmiöitä. Tätä kautta on tavoitteena antaa oppilaille valmiuksia toimia median valikoivana ja kriittisenä käyttäjänä. Opetus koostuu erilaisista harjoitustöistä ja projekteista, joiden kautta tavoitteita kohti edetään. Osa harjoituksista on yksilötöitä, osa ryhmätöitä. Tässä kurssissa tutkitaan internetiä viestinnän työkaluna ja opetellaan tiettyjä perusjuttuja sekä tiedonhausta että sisällöntuotannossa. LUONNONTIETEET Luonnontieteitä kokeillen, BKLU Kurssin tavoitteena on tutustuttaa oppilas fysiikan ja kemian kokeellisiin työtapoihin sekä antaa tietoa ammattialoista, joissa tarvitaan luonnontieteiden osaamista. Tavoitteisiin pyritään töiden ja vierailuiden avulla. Osa töistä suoritetaan hyvin varustetussa laboratoriossa koulun ulkopuolella. Oppilas tutustuu fysiikan ja kemian kokeellisiin työtapoihin sekä antaa tietoa ammattialoista, joissa tarvitaan luonnontieteiden osaamista. Osa töistä suoritetaan hyvin varustetussa laboratoriossa koulun ulkopuolella ja tehdään vierailuja eri työpaikoille. OPPILAANOHJAUS Tukioppilastoiminta, BOPT Kurssin tavoite on edistää hyviä toverisuhteita, kouluviihtyvyyttä, yhteisvastuuta sekä kannustavaa ilmapiiriä koulussa. Koulutuksessa tukioppilas löytää oman tukioppilasidentiteettinsä, ryhmäytyy muiden tukioppilaiden kanssa ja vahvistaa sosiaalisia taitojaan. Koulutus koostuu kolmesta osiosta: - minä tukioppilas: puhutaan itsetuntemuksesta, tukioppilaan tehtävistä ja tukioppilastoiminnan perusteista - vuorovaikutus: puhutaan ihmissuhdetaitojen vahvistamisesta, ryhmässä toimimisesta ja haasteista - tukioppilastoiminnan muodot: puhutaan toiminnan tavoitteellisuudesta ja suunnittelusta, toimintamuotojen löytymisestä, yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa ja arvioinnista. Peruskoulun päättövaiheessa oppilas voi saada aktiivisesta toimimisestaan tukioppilaana todistuksen, josta voi olla hyötyä hänen hakiessaan kesätöitä tai jatko-opiskelupaikkaa.

11 INFORMAATIOTEKNOLOGIA Mobiiliteknologia hyötykäyttöön, BMOB Mobiiliteknologia hyötykäyttöön - kurssilla oppilas perehtyy koulun tablettitietokoneiden avulla kannettavien älylaitteiden mahdollisuuksiin. Keskeisenä tavoitteena on oppia näkemään uusi teknologia työkaluna ja tukena oppimisessa, työskentelyssä ja jakamisessa. Tavoitteeseen pyritään erilaisten hyötysovellusten avulla. Työskentely on projektiluontoista, ja harjoitustöitä tehdään sekä yksin että ryhmissä. Harjoitusaiheita valitaan ajankohtaisista ilmiöistä ja koulun oppiainesisällöistä, jotka tukevat yleissivistävää koulutusta. KESKEISET SISÄLLÖT Dokumentaatiotyökalut ja esitysgrafiikka Kirjan, lehden ja muistiinpanojen tuottaminen Esittely- ja opetusvideoiden luominen Visuaalisuus ja kuvan käsittelymahdollisuuksia Musiikkityökalut ja äänen hyödyntäminen videoissa Matematiikkaa tukevat graafiset sovellukset Omien tehtävien laadinta Animaatio- ja sarjakuvatyökalut

12 C Kurssit, jotka valitaan 9. luokalle ÄIDINKIELI Ilmaisun palapeli, CAIP Ilmaisun palapelissä tutustutaan draaman eri osa-alueisiin. Tavoitteena on auttaa oppilasta ilmaisemaan itseään luontevasti ja avoimesti, kehittämään hänen kokonaisilmaisuaan ja löytämään hänen luovuutensa ja rohkeutensa. Ilmaisu on kokemuksellista oppimista, mutta olennaista kurssilla on myös oppia havainnoimaan omia tuntemuksiaan ja kehittymistään ilmaisijana. Ilmaisun palapeli -valinnaisaine on joustava, ja se muokkautuu ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan. On täysin ryhmästä kiinni, tuleeko kurssista enemmän itsensä ilmaisemiseen rohkaiseva vai esiintymiseen tähtäävä. Kurssin alkupuolella tehdään ilmaisun perusharjoituksia, ja sen jälkeen mahdollisia ovat erilaiset projektit, esitykset ja teatterikäynti. MUSIIKKI Musiikin Workshop, CMUW Estraadilla on aina tilaa! Tervetuloa toteuttamaan luovuutta musiikin ja näyttelemisen parissa! SYVENTÄVÄÄ RUOTSIA (B-kieli tai A2-kieli; ruotsi), CRUL Kurssi tarkoitettu erityisesti lukioon aikoville. Opettelemme uusia rakenteita ja laajennamme sanastoa. Harjoittelemme kirjoittamista ja kuuntelua. MAANTIETO Maapalloa ristiin rastiin 2, CGEM Kurssin tavoitteena on antaa oppilaalle aineksia oman maailmankuvansa rakentamiseen, toisten kansakuntien, kulttuurien tuntemiseen ja kunnioittamiseen sekä maailman tutkimiseen matkailijan näkökulmasta, oppia tulkitsemaan erilaisia karttoja, tilastoja, kuvia ja diagrammeja. Opiskelu korostuu omatoimisuus, tutkiva oppiminen, monipuolisten tietolähteiden käyttö ja mediakriittisyys. - Matkalla Aasian maissa - Australia ja muu Oseania - Hasardimaantietoa - Tyynenmeren uhanalaiset saarivaltiot - Matkailun ympäristövaikutukset ja niiden arviointi - Kulttuurit kohtaavat; kommunikointi maailmalla - Aluemaantieteellinen tutkielma Kurssin lopullinen sisältö muotoutuu kulloistenkin kurssilaisten mielenkiinnon kohteiden pohjalta. Kurssin suorittaminen otetaan huomioon maantiedon arvosanaa annettaessa.

13 KOTITALOUS Juhlat ja kansainvälinen keittiö, CKOJ HUOM! Niille jotka eivät valitse pitkää kotitaloutta Perehdyttää juhlien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Lisäksi tutustuttaa oppilas kansainväliseen ruokakulttuuriin ja tapoihin. - juhlien suunnittelu ja toteutus - kansainvälinen ruokakulttuuri - kodinhoito ja vaatehuolto LIIKUNTA Kroppa kuntoon, CLIK Kurssilla keskitytään oman kunnon kehittämiseen yksilölajein ja joukkuelajein. Tutustutaan turvallisesti kuntosaliharjoittelun lisäksi erilaisiin kestävyyslajeihin. Kokeillaan eri harjoitusmenetelmien vaikutusta lihaskuntoon ja voimaan. Tutustutaan kaupungista löytyviin harjoituspaikkoihin. Mukana on myös venyttely ja rentoutusharjoituksia sekä kuntoilulajeista itsepuolustuslajeja. Monipuolisesti erilaiset kuntoa kohottavat harjoitteet. Kuntosaliharjoittelun tekniikka. KUVATAIDE Kolmiulotteinen työskentely, CKUK Pääosa tunneista käytetään työskentelyyn, joissa keskitytään kolmiulotteiseen tekemiseen tutustuen eri veistosteknikoiden ominaisuuksiin. Aiheita ammennetaan ajankohtaisten teemojen lisäksi mm. taidehistorian eri tyylikausista, joten kurssilaisten taidehistoriatietouden kehittäminen on yksi kurssin tavoitteista. KUVATAIDE Taiteen tiet, CKUT Kurssilla tutustutaan modernin taidehistorian ja kuvaviestinnän ilmiöihin syventävästi. Tutustutaan erilaisiin tekniikoihin ja tyylikausiin, jotka ovat syntyneet 1860-luvun jälkeen. Samalla tutkitaan sitä, miten kuvat vaikuttavat muihin ja miten tätä tietämystä on käytetty hyväksi taiteessa, viestinnässä ja mainonnassa. Kurssin tarkoitus on syventää ja ennen kaikkea monipuolistaa oppilaiden kuvailmaisun taitoja tasolle, johon ei ehditä normaalin valinnaisen kuvaamataidonkurssin puitteissa syventyä. Kurssin tavoite on myös synnyttää oppilaissa rohkeaa kokeilumieltä ja itsenäistä aloitteellisuutta sekä kuvataiteen tekijänä että kokijana.

14 FYSIIKKA/TEKNINEN TYÖ Elektroniikka 2, CFYE Kurssin suorittaminen edellyttää Elektroniikka 1-kurssin suorittamista Kurssin tarkoituksen on laajentaa ja syventää elektroniikan tietoja ja taitoja. Tutkitaan elektronisia laitteita ja rakennetaan jokin elektroniikkaan perustuva laite. Lisäksi tutustutaan tietokoneen toimintaan ja sen yksittäisiin komponentteihin. TEKSTIILITYÖ Trendiasu, CTST Oppia suunnittelemaan ja valmistamaan laadukkaita, tarkoituksenmukaisia ja esteettisiä tuotteita. Muodikas vaate/vaatekokonaisuus itselle. Tuote- ja prosessi-ideointi. Tarkoituksenmukainen materiaalien käyttö. Erilaiset työjärjestykset ja työohjeet. MUSIIKKI Laulamme yksin ja yhdessä, CMUL Lauletaan erityylisiä lauluja yksin ja yhdessä. Harjoitellaan moniäänistä laulua. Opitaan mikrofonitekniikkaa ja harjoitellaan esiintymistä. Arvioinnissa otetaan musiikillisten taitojen lisäksi huomioon yhteistyökyky ja toisten huomioon ottaminen harjoittelu ja esiintymistilanteissa. MATEMATIIKKA Matemaattisia haasteita, CMAH Matematiikan perusopintojen syventäminen tähtäimessä lukio-opinnot. Vain matematiikkaluokkalaisille.

15 INFORMAATIOTEKNOLOGIA Mobiiliteknologia hyötykäyttöön, CMOB Mobiiliteknologia hyötykäyttöön - kurssilla oppilas perehtyy koulun tablettitietokoneiden avulla kannettavien älylaitteiden mahdollisuuksiin. Keskeisenä tavoitteena on oppia näkemään uusi teknologia työkaluna ja tukena oppimisessa, työskentelyssä ja jakamisessa. Tavoitteeseen pyritään erilaisten hyötysovellusten avulla. Työskentely on projektiluontoista, ja harjoitustöitä tehdään sekä yksin että ryhmissä. Harjoitusaiheita valitaan ajankohtaisista ilmiöistä ja koulun oppiainesisällöistä, jotka tukevat yleissivistävää koulutusta. KESKEISET SISÄLLÖT Dokumentaatiotyökalut ja esitysgrafiikka Kirjan, lehden ja muistiinpanojen tuottaminen Esittely- ja opetusvideoiden luominen Visuaalisuus ja kuvan käsittelymahdollisuuksia Musiikkityökalut ja äänen hyödyntäminen videoissa Matematiikkaa tukevat graafiset sovellukset Omien tehtävien laadinta Animaatio- ja sarjakuvatyökalut HISTORIA Historian merkkihenkilöt, CHIH Tutustutaan historian aikakausiin historiallisten henkilöiden kautta. Oppilaat tekevät yksin/parin kanssa tutkimuksen valitsemastaan henkilöstä ja aikakaudesta sekä esittelevät sen muille. Harjoitellaan myös palautteen antamista. HISTORIA / KUVATAIDE Taiteen aarteita tutkimaan ja tekemään, CHIK Kurssilla tutustutaan taiteen historian keskeisimpiin tyylikausiin ja taiteilijoihin periaatteella tekemällä oppii. Oppilaat tekevät itse teoksia tiettyjen tyylisuuntien henkeen. Kurssi on historian ja kuvataiteen integrointia. Oppilaat voivat halutessaan itse vaikuttaa siihen, mitä taiteen tyylisuuntia kurssilla käsitellään. YRITTÄJYYS Nuori yrittäjyys, CNY Oppia yritystoiminnassa tarvittavaa teoriatietoa ja yhdistää se käytäntöön kuvitellun yrityksen perustamisen myötä. Oppilaat perehtyvät yrityksen perustamiseen ja hoitamiseen perustamalla yksin tai ryhmittäin omaan liikeideaan perustuvan kuvitteellisen yrityksen. Oppilaat voivat myös osallistua 2-6 oppilaan ryhmissä yhden lukuvuoden ajaksi oikean rekisteröitävän NY-yrityksen perustamiseen.

Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille.

Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille. 2014-2015 Y L E I S T Ä Lue tämä ennen kuin teet valintasi. Hakalahden koulun opetussuunnitelman tuntijaossa on valinnaisia oppiaineita: - 8. luokalla 7 kurssia - 9. luokalla 6 kurssia. Yhden kurssin pituus

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Palokan yhtenäiskoulu

Palokan yhtenäiskoulu Palokan yhtenäiskoulu Pitkät valinnaiskurssit 8. luokalla lv. 2016-2017 Koivutie 5 40270 PALOKKA https://peda.net/jyvaskyla/palokankoulu rehtori puh. 050 561 6253 opettajat puh. 040 778 7975 opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 SINULLE, KAHDEKSASLUOKKALAINEN Tämä tietopaketti on tarkoitettu peruskoulun yläkoulun 8.- luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi syntymäaika 1. vuosiluokka 18.12.2010 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

LYHYTKURSSIT 9. luokalle

LYHYTKURSSIT 9. luokalle Taitava leipoja Ompele vaate! TEEMA-työpaja Teknisen työn lyhytkurssi Elektroniikka/ -ohjelmointikurssi Bändi ja lauluyhtye Digimusiikkia Mailapelikurssi Kunto ja kehonhuolto Historiaa ja draamaa - kurssi

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014-2015 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv. 2014-2015 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018 Linnainmaan koulu Valinnaisaineet 2016-2018 LINNAINMAAN KOULUN TUNTIJAKO 7.-9. LUOKILLA AINE 7 8 9 Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 3 9 A-KIELI 2 3 3 8 B-KIELI (RUOTSI) 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10

Lisätiedot

Vanhempainilta 30.5.2016. Aurinkokiven koulu Sari Silander Hanna Kurjenluoma

Vanhempainilta 30.5.2016. Aurinkokiven koulu Sari Silander Hanna Kurjenluoma Vanhempainilta Aurinkokiven koulu Sari Silander Hanna Kurjenluoma 2 Lukuvuosi 2016 uusi ops Mitä uutta se meille tuo? 3 Laaja-alainen osaaminen Kaiken koulussa tapahtuvan oppimisen tavoitteena on oppilaan

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Opetuksen pyrkimyksenä on kehittää oppilaiden matemaattista ajattelua.

Opetuksen pyrkimyksenä on kehittää oppilaiden matemaattista ajattelua. Matematiikkaluokkien opetussuunnitelma 2016 Alakoulu Matematiikkaluokilla opiskelevalla oppilaalla on perustana Kokkolan kaupungin yleiset matematiikan tavoitteet. Tavoitteiden saavuttamiseksi käytämme

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6

9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6 9.2.6. Biologia ja maantieto vuosiluokilla 5 6 Biologian opetuksen avulla oppilas oppii tuntemaan luonnon moninaisuutta, ihmisen toimintaa, ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä itseään. Oma vastuu itsestä

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Mitä uutta yhdeksännellä luokalla? Yhteisiä oppiaineita yhdeksännellä luokalla on 25 ja valinnaisaineita 6 tuntia. Seitsemännellä

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

OPS-kommentointi - Perusraportti

OPS-kommentointi - Perusraportti OPS-kommentointi - Perusraportti 1. Nimi tai taho: Anonyymi 1 Nimi Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola 2. Mitä osiota kommentti koskee? Kirjoita kommenttisi oikealla olevaan ruutuun. Mitä osiota

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi 1. vuosiluokka syntymäaika 04.06.2011 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita 9.luokkien valinnaisaineet 2016-2017 Sisällys Ohjeita VALINNAISAINEET 9. LUOKILLE Luova kirjoittaminen Yrittäjyyskasvatus Kotitalouskurssi Kuntoilu Palloilu Johdantokurssi lukion matematiikkaan Shakkikurssi

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu

Pakilan yläasteen koulu Pakilan yläasteen koulu 6. luokkien vanhempainilta Rehtori Juha Leino Tukioppilastoiminnan tavoitteet Toiset huomioivat käyttäytymisen edistäminen koulussa Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa Ongelmien

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2016-2017

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2016-2017 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2016-2017 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv 2016-2017 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

Maantieteellinen tieto ja ymmärrys 7 Maapallon karttakuvan 8. keskeisen paikannimistön tunteminen 7 Luonnonmaantiete ellisten ilmiöiden 8

Maantieteellinen tieto ja ymmärrys 7 Maapallon karttakuvan 8. keskeisen paikannimistön tunteminen 7 Luonnonmaantiete ellisten ilmiöiden 8 Oppiaineen nimi: MAANTIETO 7-9 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laajaalainen osaaminen Arvioinnin kohteet oppiaineessa Maantieteellinen tieto ja ymmärrys 7 Maapallon karttakuvan hahmottaminen

Lisätiedot

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015

Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Pukinmäenkaaren peruskoulun kielivalintainfo 2. ja 3. luokan huoltajille 10.1.2015 Kielipolku 1.8.2016 alkaen Luokka- aste 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. A- kieli englanti tai venäjä Valinnainen A2 kieli englanti,

Lisätiedot

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki

Oulun kielten opetussuunnitelma. Kielten opettajien tapaaminen 3.3. Pauliina Kanervo ja Eija Ruohomäki Oulun kielten opetussuunnitelma Kielten opettajien tapaaminen 3.3. ja Eija Ruohomäki In a nutshell jokainen opettaja kielenopettaja kielten opetuksessa painotetaan maailman kielellistä ja kulttuurista

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT

KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT Valinnaisuus Kankarisveden koulussa... 3 Valintojen tekeminen -Wilma... 3 Vieraat kielet... 4 RAB8, RAB9, B2-ranska... 4 SA8,

Lisätiedot

MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena. Eija Kauppinen 18.11.2009

MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena. Eija Kauppinen 18.11.2009 MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena Eija Kauppinen 18.11.2009 Musiikkia koskevia uskomuksia Musiikki on musiikillisesti lahjakkaita varten. Musiikkia voivat oppia vain musiikillisesti lahjakkaat. Musiikin

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27%

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27% Kaikki vastaajat (N=819) % 30 20 10 0 25% 26% 22% 27% 29% 36% 7. 8. 9. 34% 52% % 52 50 48 48% 46 Tyttö Poika Aloittelija: minulla ei ole kokemusta ipadin käytöstä Noviisi: minulla on ipadin peruskäyttökokemusta,

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot