Vammaisryhmät. Downin oireyhtymä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vammaisryhmät. Downin oireyhtymä"

Transkriptio

1 Downin oireyhtymä Vammaisryhmät Tunnetuin kehitysvammaisuutta aiheuttava kromosonivaurio 21. pariin liittyneestä ylimääräisestä kromosomista> vaikeampi, mitä täydelliisemmin ylimääräinen kromosomi esiintyy oireyhtymän kriittisellä geenialueella. Historia: saanut nimensä englantilaislääkäri Longon Downin mukaan v Nimesi taudin aluksi mongolismiksi ulkoisten piirteiden perusteella. Nykyaikaisen käsityksen mukaan segregoiva nimitys ja ei hyväksyttävä muoto käyttää. Äidiltä ylimääräinen kromosoni. Down sikiö saa isältä yhden ja äidiltä kaksi. Noin 100 lasta syntyy edelleen Suomeen vuosittaine. Riski saada down lapsi lisääntyy iän myötä. raskaudenaikaisia selvityksiä tehdään raskaudenaikaisilla lapsivesitutkimuksilla, verinäytteillä ja ääniultralla (niskaturvotuksen selvittäminen) Raskauden keskeytys on vapaaehtoista.

2 Downin oireyhtymän piirteet pää on pienikokoinen, silmien luomiraot ovat vinosti ylöspäin suuntautuneet ja nenänpuoleisissa silmäkulmissa on poimut. Korvanlehdet ovat pienet, samoin suu ja nielu. Lihakset ovat vastasyntyneellä veltot ja iho kuivahko. Erikoisena tunnusmerkkinä on kämmenen poikki kulkeva vaakasuora vako (nelisormipoimu) Lisävammat: synnynnäisen sydänvian riski 40%:a suurempi. Leukemia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Arkoja hengitysteiden ja korvien tulehdussairauksille. Aistien kehitys on monella down lapsella vaikeutunut> motorisilla harjoitteilla aktivoidaan eri aistialueita.

3 Downin oireyhtymän kehitys Oppivat tavanomaista hitaammin kävelemään. Oman kehon tuntemuksen harjaannuttaminen. Nivelten väljyys > jalkojen tukeminen, istuma-asennot jne. Monipuolinen liikunta tukevat kokonaiskehitystä. Leikkiminen lelujen avulla lisää erilaisten liikemallien oppimista ja karkeamotoriikkaa. Puheen kehitys myöhästyy > harjaannutetaan kaikissa päivittäisissä toimissa > toisten lasten malli. Vuorovaikutustaitojen vahvistamista leikin kautta > tarvittaessa erityisvälineitä ja vaihtoehtoisia kommunikointitaitoja/- välineitä. Luovat toiminnat (musiikki, kuvataide jne.) kehittävät itseilmaisua ja aistitoimintoja. Korvaavat kommunkaatiomenetelmät (pcs-kuvat, tukiviittomat, Nalleviittomat, viitottu suomenkieli, sormetus, eleet, kehon kieli vahvistavat puhetta. Selkokieli. Puheterapian ja foniatrin apu. Aikuisina suoriutuvat älyllisistä tehtävistä usein keskitasoisesti kehitysvammaisten rajoissa Osa oppii lukemaan ja kirjoittamaan

4 Downin oireyhtymän kehitys Hyötyvät pieninä päiväkotiopetuksesta ja hoidosta. Päivähoidossa integroitu erityisryhmä tai tuettu päivähoito. Varhaiskuntoutusmenetelmiä: Pikku-Portaat, Vasu. Leikki on varhaiskuntoutusta > lisää sosiaalista, kognitiivistä, motorista ja aistitoimintojen kehitystä. Hienomotoristen taitojen harjaannuttamista arjen päivittäisissä tilanteissa. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä (harjaantumiskoulut, erityisopetuksen pienluokka tai integroituna yleisopetuksen parissa). Lisäksi avustaja ja muut tukitoimet. Luonteeltaan sopeutuvaisia, seurallisia ja elämänmyönteisesti elämään ja muihin ihmisiin suhtautuvia Kognitiivinen kehitys/sosiaaliset taidot: toimintaympäristön selkeys (päivärytmi, kuvastruktuuri, selkeä puhe ja toimintaohjeet, mallintaminen). Ympäristön sosiaalinen ja fyysinen pysyvyys.

5 Down oireyhtymän kehitys Varhaislapsuus ja kouluikä: Vammaispalvelulaki ja sosiaalihuoltolaki velvoittavat kuntia järjestämään tukitoimia perheelle: sopeutumisvalmennus, vertaistuki, terapiat, päiväkotikuntoutus, kotona tapahtuva kuntoutus, kehitysvammaneuvolapalvelut ja muun terveyden huollon palvelut Laaditaan kuntoutusuunnitelma, pidennetty oppivelvollisuus, hojks Päivähoidossa: vasu (lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma, johon liitetään tukivasu ja muut tuen muodot

6 Downin oireyhtymän kehitys Työmarkkinoilla heitä ei juuri ole Elinikä n vuotta normaalia lyhyempi Dementian oireet voivat alkaa jo varhain. Seurantaa muistin heikentymisen vaikutuksista. Kognitiivisten taitojen heikentyminen> havainnot, käyttäytyminen, itsestä huolehtiminen. Kielellisten toimintojen heikkeneminen (afasia, kirjoittaminen ja laskeminen, lukeminen, ajan ja paikan tunnistamisen vaikeutta. > erialaisia arviointimenetelmiä käytössä (Toimi, Keto, Paavo jne.) Vaikeimmin kehitysvammaisilla yleinen toimintojen heikentyminen, tajun hämärtyminen (yö/päivä), tutun ympäristön tunnistamisen vaikeutta. Näön ja kuulon heikentymistä. Käyttäytymisongelmien lisääntyminen ja psyykkiseen toimintaan liittyvien seikkojen tunnistaminen tärkeää (henkilön tunteminen, seuranta)

7 Downin oireyhtymän kehitys Alzheimerin taudin tunnusmerkkejä kehitysvammaisilla sairauden alkuvaiheessa: epileptisten kohtausten alkaminen, persoonallisuuden muutokset, passiivisuuteen ja apatiaan viittaavaa käyttäytymistä, refleksitoimintojen liiallisuus, päivittäistaitojen häiriintyminen, näön kohdistamisen häiriöt, puhetaidon häiriintyminen, orientaatiohäiriöt, stereotyyppisen käyttäytymisen lisääntyminen, epänormaalit hermostolliset merkit > sairauden kulku yksilöllinen ja dg tehdään poissulkuemismetodilla. Ikääntymisen muutoksia on joskus vaikea havaita > komorbiditeetti (oireiden ja piirteiden yhtäaikainen vaikutus) Fyysinen vanheneminen yksilöllistä. Ikäennusteessa ei ole eroa kuten muulla väestöllä. Merkittävä tekijä on kehitysvamman aste, eletty elämä ja sen kokemukset, perinnöllisyys Kehitysvammaisten kuolinsyyt poikkeavat: liitännäissairauksilla vaikutusta Muut toimintakykyä alentavat piirteet: näkökyky, silmäsairaudet, kuulo jne. Psyykkinen vanheneminen: muistin, oppiminen, luovuuden, älykkyyden, persoonallisuuden muutokset >A älylliset ominaisuudet alkavat laskea vuoden iässä. (Marjaliisa Vahtera, Kehitysvammaisen dementia 2006)

8 Autismin historia Määritelmässä: Kykenemättömyyttä ihmiskontakteihin, puhumattomuutta, kaavamaista käyttäytymistä ja näköön sekä kuuloon perustuvien aistimusten hahmottamisen vaikeutta Historia: tulee kreikkalaisesta sanasta autos = itse, itseen vetäytyminen. Nykyaikainen käsitys autismista on psykologi Leo Kannerin ajatukseen pohjautuvaa varhaislapsuuden skitsofreniaa oireiden perusteella v Ennen autismia pidettiin vaikeana tunne-elämän häiriönä ja luettiin kuuluvan lapsuuden psykooseihin 1960 autismikäsitettä kuvattiin vanhempien hoito- tai kasvatusvirheiden aiheuttamana lapsen tunneelämän häiriönä ja psyykkisenä sairautena. Mm luvulla Times lehti kirjoitti etukannessa ajatuksesta jääkaappiäidit.

9 Autismin historia Vielä 1970 luvulla lapsi sai useasti dg:n ollessa lähellä kouluikää. Vasta 1990 luvulla todella alettiin tutkimaan ja kehittämään uusia hoitomenetelmiä. Siunatut hullut: Venäjän ortodoksisessa kirkkokunnassa on vuosisatojen ajan kunnioitettu poikkeavasti käyttäytyviä henkilöitä. Useimpien käyttäytyminen on ollut hyvin erikoista ja monia on täytynyt auttaa useissa jokapäiväisissä elämän toimissa. Osa heistä on ollut aivan nuoria ja jopa lapsia. Epileptiset kohtaukset, tavaroiden heittäminen ja huutokohtaukset, oudot puheet ym. Ovat kuuluneet asiaan. Näillä ihmisillä on nähty olleen poikkeavia henkisiä kykyjä, joiden alkuperän on täytynyt olla jumalallinen. Papit ovat tulkinneet heidän käyttäytymistään muulle väelle (Katkelma Oiva Ikosen kirjastaautismi)

10 Autismin historia Victor: Tunnetuin autistisuuden historiallinen kuvaus on peräisin Ranskasta Jean-Marie Itardilta, joka työskenteli hoitaen Victor- nimistä poikaa intensiivisesti vuodes 1801 alkaen. Victor löydettiin Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissa Lucaunen kylän lähellä sijaitsevasta Aveyronin metsiköstä, jossa hän asusteli ja eli luonnon antimilla. Häntä pidettiin eräänlaisen villi-ihmisenä. Todennäköistä on, että hänet oli hyvälätty metsään. Löydettäessä hänen ikänsä oli vuotta, ja yksinoloajakseen on arvioitu 4.5 vuotta. Neurologi Itard kiinnostui Victorista ja alkoi opettaa tätä kehityksessään selvästi viivästynyttä poikaa. Victorista esitetyt kuvaukset vastaavat hyvin nykyaikaista kuvausta autistisista lapsista. Hän käveli ja liikkui ketterästi ja oli motoriselta toimintakyvyltään varsin näppärä. Hän ei osannut puhu ja päästi outoja merkityksettömiä huutoja. Häneen oli vaikea saada kontaktia. Aistienreagointi oli poikkeavaa. Hän esim. reagoi vähän lämpötilojen vaihteluun ja kipuun. Victoria ei onnistuttu parantamaa vaikka siihen huolenpidolla ja opettamisella pyrittiin. Hän oppi kuitenkin monia sosiaalisessa elämässä tarvittavia taitoja, kuten siisti pöytätavat, vaatteiden pitämisen, omista tarpeistaan ja haluistaan viestimisen eleillä ja ilmeillä., toisten ihmisten joukossa liikkumisen.

11 Autismin historia Victor oppi reagoimaan lämpötilojen vaihteluihin, kun häntä kylvetettiin eri lömpöisissä vesissä ja ihoa hangattiin karkeilla pellavapyyhkeillä. Alkuun Itardilla oli ajatus opettaa Victorille puhekielen ohelle lukemisen taitoja. Hän käytti mm. puukirjaimia joita pojan piti tunnustella samalla kun hänen tuli yrittää Itardin mallin mukaan matkia kirjaimeen liittyvää äännettä. Victor eli 40 vuotiaaksi ja kuoli v (Katkelma Oiva Ikosen kirjasta Autismi) Pohdi, mitä kaksi historiallisista kuvausta autismissa sinussa herättää?

12 Autismi Oireet: Puolet autisteista puhuu, vähäistä, jankuttavaa tai sekavaa kaikupuhetta. Synnynnäinen tai varhaisessa lapsuudessa puhjennut Yleisempää miehillä kuin naisilla Autistiset oireita esiintyy 75 %:sta kehitysvammaisillamm. fragiele-x, rettin oireyhtymien yhteydessä Ei parannuskeinoa.

13 Autismi Autismin kehitys: autistivauvat yli (itkevät alituiseen) tai alireagoivia (passiivisia) oireiden voimakkuudesta riippuen havaitaan yleensä kahden vuoden iässä Lapsuudessa kommunikaatio-, sosiaalisten ja älyllisten taitojen puutteellisuutta sepä epätarkoituksen mukaista käyttäytymistä kuten pään hakkaamista, heijaamista, käsien pureskelua jne. Unettomuutta, syömisongelmat, katsekontaktin välttäminen,takertuminen rutiineihin, keskittymiskyvyn vaikeudet ja poikkeava kipukynnys ovat autisteille tyypillisiä piirteitä Murrosiän kynnyksellä useat autistit kärsivät epileptisistä kohtauksista Aikuisiässä useimmat tarvitsevat kehitysvammahuollon asumis- ja päivätoimintapalveluita.

14 Autismi Syiden taustalla useita teorioita, mutta mitkään eivät toistaiseksi kykene selittämään vammautumisten kokonaismäärää (esim. geneettiset mekanismit, aineenvaihdunnan erityispiirteet, virusinfektioista ympäristökemikaaleihin). Autistiset piirteet voivat johtua monestakin syystä Eniten autismia on löydetty geenivirheistä Autismi voi olla dominantisti periytyvää tai resessiivisesti periytyvää. 10%:lla autisteista on savant-ominaisuus, joka tarkoittaa tunne-elämän voimakasta sitoutumista tiedon vastaanottamisessa esim. kapea-alaista supermuistisuutta (ikonimuisti) tai absoluuttista musiikkikorvaa jne. vrt. elokuva Sademies Dustin Hoffman. Tietoaineksen tunnesidonnainen häiriintyminen selittää yhden tai useamman aistin yliherkkyyttä (kuulo > särösignaali, näkö>katsekontaktin välttäminen, tunto > kosketuksesta kipu). Suojautumisyritykset kestämättömiltä aistimuksilta erityvät joko levottomuutena tai tyyneyden tai niiden vuorotteluna (shokkimekanismeja)

15 Autismi Diagnosointi: Neurologisia poikkeamia ja biokemiallisten aineiden kasautumista. Suoranaista yhteyttä käyttäytymishäiriöihin ei ole voitu luotettavasti osoittaa > diagnosointi kliinisten oireiden perusteella. Hoitomahdollisuuksia: Käyttäytymis- ja puheterapia sekä toiminnallisella strukturoinnilla Kuvakommunikaatio Opetuksen jäsentäminen henkilökohtaistamisen kautta (HOJKS) > kognitiivis-behavioraalinen terapia/hoidon ratkaisukeskeisyys (positiivinen ja negatiivinen palkitseminen) Puhea-, katse- ja kosketuskontaktihoidot, ruokavaliot sekä vanhempien aktiivinen osallistuminen Luovat terapiat: musiikiki-, satu-, taide-, liikunta-, ratsastus- ja sarjakuvaterpiat (lääkehoito)

16 Autismikuntoutus ja peruskuntoutuksen haasteita Puheterapeutti ja kuntoutusohjaaja auttavat löytämään yhteisen kommunikointitavan (puhe-, viittomat-, tukiviittomat-, pcs-kuvat(omat kuvat > yksilöllinen tarve huomioidaan Käyttäytymisterapiassa ohjataan arjen tilanteita. Haastavan ja aggressiivisen käyttäytymisen vähentäminen, tunteiden hallinta ja niiden ilmaisun opetteleminen (ilmeiden ja eleiden hahmottaminen, tunteiden tunnistaminen, sanalliset ja ei sannalliset viestit) Kuvat, tukiviittomat, puhelaitteet, aakkostaulut sosiaalisten ja vuorovaikutustilanteiden harjoittelu kuvien avulla, jossa selkä teksti mukana Aistiharjoitukset: asitiviestien/tuntemusten tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen, reagoiminen (esim. nälkä, jano, kipu, väsymys) ja oman kehon hahmottaminen kuvakommunikaation tai toiminnan välityksellä Päivä- ja toimintastruktuuri, ennakointi, mielekäs toiminta Arkielämän hallintaitojen harjoitteleminen > toimintojen pilkkominen osatoimnnoiksi > kuvitettu struktuuri

17 Autismikuntoutus ja peruskuntoutuksen haasteita Sensorisen integraation terapia Lovaas- menetelmä, TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Shildren) Opetus ja ohjaus vaativat selkeän struktuurin ja ohjelman. Yksilöllinen henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa joustavuutta sisältöihin ja valinnan mahdollisuuksia. Ohjataan mielenkiintoa sosiaalisesti rakentaviin kohteisiin.

18 Autismi ja asperger Aspergergin oireyhtymä on pitkään liitetty autismin alakirjoon sen yhteneväisten piireteiden perusteella Aspergin oireyhtymä (AS) on neurobiologinen (aivoperäinen) keskushermoston häiriö, joka näkyy henkilön sosiaalisissa tilanteissa. Kielellisiä ja ei-kielellisiä kommunikoinnin vaikeuksia, toistuvaa käyttäytymistä, toimintoihin juuttumista sekä poikkeavaa reagoimista aistiärsykkeisiin. > tekijät haittaavat arkielämää myös koulussa selviytymistä Pojilla esiintyvyys on neljä kertaa yleisempää kuin työtöillä tai työt ovat alidg. Kouluikäisillä on n. 3-4 jokaista tuhatta lasta kohti.

19 Oireet: Autismi ja asperger 1. Vaikeudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa (vaikeuksia ymmärtää sosiaalisen vuorovaikutuksen viestejä ja vaatimuksia) 2. Kapeat kiinnostuksen kohteet (erityinen intohimo tai mielenkiinnon kohde) 3. Pakottava tarve juuttua rutiineihin tai harrastuksiin. (harrastus vie huomion ja ajan muulta toiminnosta hallitsee elämää). Hän saattaa painostaa muuta noudattamaan rutiinejaan. Tähän liittyy usein vaikeita kiukunpurkauksia. 4. Puheen ja kielen kehityksen ongelmat - viivästynyttä, konemaista tai erikoista. Puhe varsinkin alle kouluikäisenä huoliteltua, virheetöntä kieltä ja antaa pikkuvanhan vaikutelman. Myöhemmällä iällä puhe saattaa olla muodollisesti täydellistä ja pikkutarkkaa vaikka puheen ymmärtäminen olisi ongelmallista.

20 Autismi ja asperger 5. Nonverbaaliset kommunikaatio-ongelmat. Henkilö käyttää rajoitetusti, niukasti tai muuten poikkeavalla tavalla ilmeitä ja eleitä. Tuottaa ja tulkitsee nonverbaalisia viestejä poikkeavalla tavalla. Ilmeet ja eleet saattavat esiintyä myös väärissä asiayhteyksissä.

21 Autismi ja asperger Autismin diagnosoimiseen on tulossa iso muutos samalla erillinen Asperger-diagnoosi häviää. Uusi malli kokoaisi kaikki autismikirjon häiriöt yhdeksi kattavaksi diagnoosiksi. Uusi diagnoosiluokitus on tällä hetkellä Maailman terveysjärjestö WHO:n valmistelussa. MERKITTÄVINTÄ uudessa diagnoosiluokituksessa on se, että siinä määritellään erikseen autismiin liittyvien oireiden vaikeusaste. Lisäksi uusi luokitus ottaa huomioon sen, että oireiden vaikeusaste voi ajan kuluessa muuttua. Nykyiseen autismikirjon diagnosointiin sisältyy vielä kielelliseen kehitykseen liittyviä ikärajoja. Uudessa luokituksessa ne todennäköisesti eivät enää vaikuta, vaan kielenkehitys on kielenkehitystä ja autismi autismia.

22 Autismi ja asperger Uudessa mallissa tarkasteltavia piirteitä ovat muun muassa sosiaalis - emotionaaliset vuorovaikutustaidot, ei-kielellinen kommunikointikyky, taidot ikään liittyvissä sosiaalisissa suhteissa sekä toistuvat ja rajoittuneet käyttäytymismallit, kuten stereotyyppinen toistava puhetapa. AUTISMIKIRJON HÄIRIÖSSÄ ovat yleisiä esimerkiksi puutteet sosiaalisissa vuorovaikutustaidoissa tai kommunikaatiokyvyissä. Lapsen vanhemmat ovat usein ensimmäiset, jotka huomaavat oireet esim. ettei lapsi ota katsekontaktia tai reagoi puheeseen tai sanotun jaetun tarkkaavaisuuden Asperger-diagnoosit taas tehdään yleensä vasta kouluiässä. TOINEN merkittävä muutos autismidiagnostiikassa on se, että uusi luokitus huomioi myös aisteihin liittyvät poikkeamat. Niitä on yli 90 prosentilla autismin kirjoon kuuluvista henkilöistä. Aisteihin liittyviä poikkeamia ovat muun muassa kuulo- tai näköaistin yli- tai aliherkkyydet sekä aistien kuormittuminen tai sekoittuminen. Autistinen henkilö voi kuulla esimerkiksi tietyt äänet tai taajuudet hyvin voimakkaina. Tutkimusten mukaan kyse ei ole vain pienestä epämiellyttävyydestä, vaan autistinen henkilö voi tuntea kovat äänet jopa kipuna.

23 Autismi ja asperger Myönteinen kanta uutta diagnoosimääritelmää kohtaan on kuitenkin vahvistunut myös heidän keskuudessaan Autismiin kuuluu usein myös liitännäisdiagnooseja kuten ahdistushäiriöitä tai epilepsiaa. Missään kliinisissä tutkimuksissa ei ole todettu, että lapsuusiän autismi ja Aspergerin oireyhtymä poikkeaisivat toisistaan. Ydinoireet ovat samoja. (Havukainen Elina, Autismi- ja Aspergerliitto, Helsinginsanomat )

24 Fragile X- oireyhtymä Fragile-X-oireyhtymä eli Frax-oireyhtymä on Downin oireyhtymän jälkeen toiseksi tavallisin kehitysvammaisuuden syy. Perinnöllisen kehitysvammaisuuden syistä se on yleisin. Frax-oirehtymä on perinnöllinen sairaus, jonka merkittävin oire on kehitysvammaisuus. Oireyhtymä periytyy X- kromosomisesti. Siihen voivat sairastua niin pojat kuin tytötkin. Oireyhtymän aiheuttavan perintötekijän kantajia voivat olla sekä terveet naiset että terveet miehet. Oireyhtymän esiintyvyydeksi pojilla on arvioitu noin 1: ja tytöillä noin 1: Terveitä perintötekijän kantajia on noin 1: naisesta. Perintötekijän kantajuuden yleisyydestä miehillä ei vielä ole tietoa. Frax-oireyhtymää on löytynyt kaikista niistä maailman väestöistä, joista sitä on tutkittu.

25 Fragile X- oireyhtymä Oireet Fragile-X-oireyhtymän aiheuttamia ulkoisia tunnusmerkkejä ovat suuret korvat, hallitseva leuka ja vaaleansiniset silmät. Näiden lisäksi Fragile-X voi aiheuttaa henkistä jälkeenjääneisyyttä. Fragile-X:ää esiintyy pojilla enemmän kuin tytöillä, ja pojilla oireet myös ovat vahvempia. Aikaisemmin onkin luultu etteivät tytöt voisi sairastaa Fragile-X:ää. Vaikka perimä olisi virheellinen, se ei kuitenkaan välttämättä aiheuta varsinaista oireyhtymää. Noin puolet naisista on oireettomia, miehistä 20 prosenttia. Naisilla vähäisemmät oireet Syntymäpaino on hieman keskiarvon yläpuolella ja heillä saattaa olla normaalia kookkaampi pää. Lapsen kasvaessa tulevat näkyviin tyypilliset kasvonpiirteet:. Miehillä on usein normaalia kookkaammat kivekset (naisilla munasarjat saattavat olla suuret) esiin työntyvät otsa ja leuka, sekä suuret, vähän poimuttuneet korvalehdet. Muita oireita saattavat olla nivelten löyhyys, lattajalat, kieroselkäisyys (skolioosi), kuopparintaisuus ja erikoiset pään liikkeet. Psyykkinen kehitysvammaisuus vaihtelee miehillä keskitasoisesta vaikeaan. Fragile X-vammaiset ovat yleensä hyväntahtoisia, tosin äkillisiä kiukunpuuskiakin ilmenee. Myös autistisia piirteitä esiintyy. Vammautuneet ovat usein kömpelöitä. Naisilla kehitysvammaisuus on miehiä lievempää. Noin 50 %:lla vammautuneista naisista on oppimisvaikeuksia tai lievää kehitysvammaisuutta.

26 Fragile X- oireyhtymä Ihmisellä on 23 paria kromosomeja. Ne sisältävät perimän, joka ohjelmoi ihmisen fyysisen kehityksen peruspiirteet. Yksi pareista muodostuu sukukromosomeista, jotka naisella ovat samanlaiset (XX) ja miehellä erilaiset (XY). Nainen välittää lapselleen aina X-kromosomin, mies taas jomman kumman. Sukupuoli määräytyy isältä saadun perintöaineksen perusteella. Jos X-kromosomin sisältämässä perimässä on jokin virhe, siitä on huomattavasti useammin haittaa mies- kuin naispuoliselle jälkeläiselle. Naisilla on toinen X- kromosomi, joka voi lieventää vaurioituneen X-koromosomin vaikutusta. X-kromosomin välityksellä periytyviä, useimmiten miehillä esiintyviä, kehitysvammaoireyhtymiä tunnetaan yli 200. Yleisin näistä on fragile X oireyhtymä. Särkyvä kohta kromosomissa Fragile X (suomeksi särö X)-oireyhtymä on periytyvä oireisto, joka ilmenee kehitysvammaisuutena ja poikkeavina fyysisinä piirteinä. Vammautuneiden toisessa sukukromosomissa (X) on hauras kohta, joka on kemiallisin keinoin särjettävissä. Hauraus on yksi taudin ilmenemismuodoista. Se voidaan todeta noin 10-50%:lla valkosolujen perintöaineksesta. Särö-X-oireiston esiintyvyys miehillä on noin 1:1200 ja naisilla 1:2400.

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Kemi 4.9.2015 Marja Koivusalo, lastenneurologian erikoislääkäri, Kolpeneen palvelukeskus Lasten ja nuorten normaali kehitys Normaalin

Lisätiedot

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Miten kielenkehityksen vaikeudet ilmenevät? Kielenkehityksen vaikeudet näkyvät kielen ymmärtämisessä ja tuottamisessa eri

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Kehitysvammaisuus ja autismin kirjo. Anu Hynynen ja Maarit Mykkänen

Kehitysvammaisuus ja autismin kirjo. Anu Hynynen ja Maarit Mykkänen Kehitysvammaisuus ja autismin kirjo Anu Hynynen ja Maarit Mykkänen 9.9.2015 Mitä on kehitysvammaisuus? - Kehitysvamma ei ole sairaus. - Kehitysvamma on vamma ymmärtämis- ja käsityskyvyn alueella. Kehitysvammaisella

Lisätiedot

MITÄ ON KEHITYSVAMMAISUUS? Terveydenhuollon palveluohjaus - Kehitysvammaisen henkilön tukena terveydenhuollossa

MITÄ ON KEHITYSVAMMAISUUS? Terveydenhuollon palveluohjaus - Kehitysvammaisen henkilön tukena terveydenhuollossa MITÄ ON KEHITYSVAMMAISUUS? Terveydenhuollon palveluohjaus - Kehitysvammaisen henkilön tukena terveydenhuollossa Sisältö: 1. Kehitysvammaisuus 2. Kehitysvammaisuus ja terveys Pohdintatehtävä Millaiset asiat

Lisätiedot

Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren. Elina Havukainen Autismi- ja Aspergerliitto ry

Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren. Elina Havukainen Autismi- ja Aspergerliitto ry Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren sosiaaliset valmiudet Elina Havukainen edistää ja valvoo autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia oikeuksia ja tasa-arvoa.

Lisätiedot

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Jaana Salminen, johtava puheterapeu3 Helsingin kaupunki, Kehitysvammapoliklinikka jaana.salminen@hel.fi 1 Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Lisätiedot

KeVa perhehoidon ennakkovalmennus. KeVa -perhehoito - ennakkovalmennus

KeVa perhehoidon ennakkovalmennus. KeVa -perhehoito - ennakkovalmennus KeVa perhehoidon ennakkovalmennus 1. TAPAAMINEN MITÄ ENNAKKOVALMENNUS ON? Ennakkovalmennuksen tarkoitus Ennakkovalmennuksen tavoitteita Perhehoitajan valmiudet suhteessa lapsen, nuoren ja aikuisen tarpeisiin

Lisätiedot

Kehitysvamma autismin liitännäisenä vai päinvastoin? Maria Arvio

Kehitysvamma autismin liitännäisenä vai päinvastoin? Maria Arvio Kehitysvamma autismin liitännäisenä vai päinvastoin? Maria Arvio Mitä yhteistä autismilla (A) ja kehitysvammalla (KV)? Elinikäiset tilat Oireita, ei sairauksia Diagnoosi tehdään sovittujen kriteereiden

Lisätiedot

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry SELKOESITE Autismi Autismi- ja Aspergerliitto ry 1 Mitä autismi on? Autismi on aivojen kehityksen häiriö. Autismi vaikuttaa aivojen eri alueilla. Autismiin voi olla useita syitä. Autistinen ihminen ei

Lisätiedot

VÄESTÖLIITON PERINNÖLLISYYSKLINIKKA, TIETOLEHTISET/ FRAX-OIREYHTYMÄ

VÄESTÖLIITON PERINNÖLLISYYSKLINIKKA, TIETOLEHTISET/ FRAX-OIREYHTYMÄ Tietolehtiset on tarkoitettu yleiskatsauksiksi johonkin tiettyyn oireyhtymään tai sairauteen, ne eivät korvaa perinnöllisyysneuvontaa tai erikoislääkärin konsultaatiota. Frax-oireyhtymä Erikoislääkäri

Lisätiedot

Miten tuen lasta, jolla on kielellinen erityisvaikeus

Miten tuen lasta, jolla on kielellinen erityisvaikeus Miten tuen lasta, jolla on kielellinen erityisvaikeus 9.12.2015 Outi Jalkanen Outi Jalkanen 27.2.2007 1 Kielellinen erityisvaikeus, Käypä hoito 2010 Kielellinen erityisvaikeus (specific language impairment,

Lisätiedot

Psyykkisten rakenteiden kehitys

Psyykkisten rakenteiden kehitys Psyykkisten rakenteiden kehitys Bio-psykososiaalinen näkemys: Ihmisen psyykkinen kasvu ja kehitys riippuu bioloogisista, psykoloogisista ja sosiaalisista tekijöistä Lapsen psyykkisen kehityksen kannalta

Lisätiedot

Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan. Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003).

Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan. Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003). ERILAISET OPPIJAT Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003). Perustana aito kohtaaminen Nuoren tulee kokea

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm. Keskusteluun osallistujat LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen Vasu) on vanhempien ja päivähoidon henkilöstön välinen työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

Mitä diagnoosin jälkeen?

Mitä diagnoosin jälkeen? Mitä diagnoosin jälkeen? Yksilöllisyyden huomioiminen Struktuurin merkitys alussa tärkeää toimintaa ohjattaessa Rutiinien esiintyminen ja hyödyntäminen Konkreettinen kielenkäyttö ja tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Somaattisen sairauden poissulkeminen

Somaattisen sairauden poissulkeminen Psykoosit Psykoosit Yleisnimitys: todellisuudentaju selvästi vääristynyt ongelma, jossa ihmisellä on heikentynyt kyky erottaa aistien kautta tulevat ärsykkeet omista mielikuvista vaikeus erottaa, mikä

Lisätiedot

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo Toimintakyky Toimiva kotihoito Lappiin 10.4.2018, 19.4.2018 Mitä toimintakyky on? Mitä ajatuksia toimintakyky käsite herättää? Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

Leena Savela-Syv RETTIN OIREYHTYMÄ

Leena Savela-Syv RETTIN OIREYHTYMÄ Leena Savela-Syv Syväjärvi RETTIN OIREYHTYMÄ Lähinnä tytöill illä ilmenevä harvinainen neurologinen oireyhtymä N. yhdellä/10 000-15 000:sta Suomessa n.100 Rett-henkil henkilöä Yli 80%:lla mutaatio X-kromosomin

Lisätiedot

Laaja-alaiset oppimisvaikeudet TAKOMO 13.3.13. Kuka on erilainen oppija? Laaja-alaiset oppimisvaikeudet uutena haasteena

Laaja-alaiset oppimisvaikeudet TAKOMO 13.3.13. Kuka on erilainen oppija? Laaja-alaiset oppimisvaikeudet uutena haasteena Laaja-alaiset oppimisvaikeudet TAKOMO 13.3.13 Kuka on erilainen oppija? Laaja-alaiset oppimisvaikeudet uutena haasteena Kuka on erilainen oppija? Oppimisvaikeus= opiskelijalla on vaikeuksia saavuttaa opiskelun

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Sisällys. Osa I Lapsen aivovammat. Toimituskunta 7 Esipuhe 15 Johdanto 18. 1 Aivovammojen määritelmät ja käsitteet 22

Sisällys. Osa I Lapsen aivovammat. Toimituskunta 7 Esipuhe 15 Johdanto 18. 1 Aivovammojen määritelmät ja käsitteet 22 10 Julkaisijan puheenvuoro 5 Toimituskunta 7 Esipuhe 15 Johdanto 18 Osa I Lapsen aivovammat 1 Aivovammojen määritelmät ja käsitteet 22 Aivovamman alamuodot 24 Traumaattisen aivovamman alamuodot 24 Tajunnan

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua Ammattiopisto Luovi Erityisen monipuolista opiskelua HAAPAVESI 6.9.2013 Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan sitä, että oppijalla on vaikeuksia saavuttaa opiskelun tavoitteet, tai tavoitteiden

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen, ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen, ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen, ja koulunkäynnin tuki Tuen kolmiportaisuus: yleinen, tehostettu ja erityinen Hanna-Mari Sarlin, opetustoimen ylitarkastaja hanna-mari.sarlin@avi.fi Tuen tarvetta aiheuttavat: } Matemaattiset

Lisätiedot

Kielellinen erityisvaikeus (SLI) puheterapeutin näkökulmasta. Leena Ervast Erikoispuheterapeutti, FL 29.1. 2014

Kielellinen erityisvaikeus (SLI) puheterapeutin näkökulmasta. Leena Ervast Erikoispuheterapeutti, FL 29.1. 2014 Kielellinen erityisvaikeus (SLI) puheterapeutin näkökulmasta Leena Ervast Erikoispuheterapeutti, FL 29.1. 2014 Kielellinen erityisvaikeus (SLI) Häiriö, jossa lapsen kielellinen toimintakyky ei kehity iän

Lisätiedot

AAC -menetelmien sovellus kehitysvammahuoltoon. Kirsi Vainio 24.3.2011

AAC -menetelmien sovellus kehitysvammahuoltoon. Kirsi Vainio 24.3.2011 AAC -menetelmien sovellus kehitysvammahuoltoon Kirsi Vainio 24.3.2011 1 Kommunikointi Tarkoittaa niitä keinoja joilla ihminen on yhteydessä toisiin Merkittävä tekijä ihmisen persoonallisuuden muodostumisessa

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK 1 HAASTAVASTA KÄYTTÄYTYMISESTÄ ja MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖISTÄ KEHITYSVAMMAISILLA Kehitysvammaisista

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSTEET II-OSA

ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSTEET II-OSA ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSTEET II-OSA pe 28.10 - nauhoite d Pekka Matilainen ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSTEET II-osan aihepiirit Erityiskasvatus varhaislapsuudessa Erityisopetus perusopetuksessa Erityiskasvatus

Lisätiedot

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki 12.5.2017 Kommunikoinnin palvelut nyt Kommunikoinnin peruskartoitus Terveydenhuolto Puheterapia -palvelut

Lisätiedot

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi 2 Kehittyvä ihminen I Johdatus kehityspsykologiaan 1. Kehityspsykologian perusteet Mitä kehityspsykologia on? Kehitys

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymä- vahvuuksien, valmiuksien ja ratkaisujen löytäminen yhdessä opiskelijan kanssa

Aspergerin oireyhtymä- vahvuuksien, valmiuksien ja ratkaisujen löytäminen yhdessä opiskelijan kanssa Aspergerin oireyhtymä- vahvuuksien, valmiuksien ja ratkaisujen löytäminen yhdessä opiskelijan kanssa Pirjo Laatikainen Neuropsykiatrinen valmentaja Aspergerin oireyhtymä Neurobiologinen keskushermoston

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014. Helsingin kaupungin koulut

Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014. Helsingin kaupungin koulut Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä 14.1.2014 Helsingin kaupungin koulut Pidennetty oppivelvollisuus ja erityinen tuki Pidennetty oppivelvollisuus Kestää 11 v. Peruste vammaisuus tai pitkäaikaissairaus

Lisätiedot

Haastava käyttäytyminen

Haastava käyttäytyminen Haastava käyttäytyminen psykologi Ewa Male Mäntsälä 2014 Mitä tarkoitetaan haastavalla käyttäytymisellä? käyttäytyminen, joka poikkeaa huomattavasti ympäröivän yhteiskunnan kulttuurisidonnaisista käyttäytymismalleista

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS 6.11.2017 1 VUOROVAIKUTUS VOI OLLA Suojaavana tekijänä tunne-elämän suotuisalle kehitykselle myös korjaavaa, hoitavaa (sekä hoito- ja terapiasuhteet että

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Kommunikaatio ja vuorovaikutus

Kommunikaatio ja vuorovaikutus Kommunikaatio ja vuorovaikutus Vuorovaikutus Vuorovaikutusta on olla kontaktissa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Vuorovaikutus on tiedostettua tai tiedostamatonta. Kommunikaatio eli viestintä Kommunikaatio

Lisätiedot

SAARISTEN KOULU KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU

SAARISTEN KOULU KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU SAARISTEN KOULU KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU OPS:in lähtökohdat ja yleiset tavoitteet sekä oppiaineet OPETUSSUUNNITELMA Saaristen koulu on erityiskoulu, joka toteuttaa perusopetuslain 25 2 momentin

Lisätiedot

Nimi ja syntymäaika Puhelin Ammatti Työpaikka Perhesuhde Avioliitto Avoliitto Eronnut Muu, mikä?

Nimi ja syntymäaika Puhelin Ammatti Työpaikka Perhesuhde Avioliitto Avoliitto Eronnut Muu, mikä? NELJÄVUOTIAS KOTONA KYSELY VANHEMMILLE KESKUSTELUN POHJAKSI Lapsen nimi Syntymäaika Nimi ja syntymäaika Puhelin Ammatti Työpaikka Äiti/huoltaja Isä/huoltaja Perhesuhde Avioliitto Avoliitto Eronnut Muu,

Lisätiedot

Lapsen vai aikuisen ongelma?

Lapsen vai aikuisen ongelma? Lapsen vai aikuisen ongelma? Kasvatuksen yksi tehtävä on auttaa lasta saavuttamaan myönteinen, terve minäkuva ja hyvä itsetunto 1 Lapset käyttäytyvät hyvin, jos suinkin kykenevät Jos lapset eivät kykene,

Lisätiedot

Muistisairaudet 23.10.13

Muistisairaudet 23.10.13 Muistisairaudet 23.10.13 Muistaminen on aivojen tärkeimpiä tehtäviä Kaikki älyllinen toiminta perustuu tavalla tai toisella muistiin Muisti muodostaa identiteetin ja elämänhistorian Muistin avulla tunnistamme

Lisätiedot

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104), KM helena.kurkela@aalto.fi 2. Luento ma 7.9. klo 14.00 15.30 (Otaniemi) ke 7.10. klo 15.00 16.30 (Arabia) * Opiskelukyky * Ajankäytön suunnittelu * Oppimisvaikeudet

Lisätiedot

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas:

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Mikkelin kaupunki Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma () () Koulu/päiväkoti: Henkilötiedot Päiväys / Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN OMAISHOIDON TUKIHAKEMUS

LAPSIPERHEIDEN OMAISHOIDON TUKIHAKEMUS LAPSIPERHEIDEN OMAISHOIDON TUKIHAKEMUS SAAPUMISPÄIVÄ HAEN omaishoidon tukena ensisijaisesti palkkiota VASTAANOTTAJA palveluseteleitä Muuta, mitä? HENKILÖTIEDOT Omaishoidettavan Henkilötunnus lapsen tiedot

Lisätiedot

Kehitysvammaisena eläminen. Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta

Kehitysvammaisena eläminen. Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta Kehitysvammaisena eläminen Tuuli Patinen& Saara Tuomiranta Yleistä kehitysvammaisuudesta Vaikeus oppia ja ymmärtää uusia asioita Kehitysvammaisuudessa on asteita ja ne vaihtelevat lievästä syvään Syitä

Lisätiedot

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Suomenkielen oppiminen ja oppimisvaikeudet Tämä on otsikkodia, kirjoita

Lisätiedot

Psykoositietoisuustapahtuma

Psykoositietoisuustapahtuma Psykoositietoisuustapahtuma apulaisylilääkäri Pekka Salmela Tampereen Psykiatria- ja päihdekeskus 19.9.2017 Metso Psykoosit Psykooseilla eli mielisairauksilla tarkoitetaan mielenterveyshäiriöiden ryhmää,

Lisätiedot

X-kromosominen periytyminen. Potilasopas. TYKS Perinnöllisyyspoliklinikka PL 52, 20521 Turku puh (02) 3131 390 faksi (02) 3131 395

X-kromosominen periytyminen. Potilasopas. TYKS Perinnöllisyyspoliklinikka PL 52, 20521 Turku puh (02) 3131 390 faksi (02) 3131 395 12 X-kromosominen periytyminen TYKS Perinnöllisyyspoliklinikka PL 52, 20521 Turku puh (02) 3131 390 faksi (02) 3131 395 FOLKHÄLSANS GENETISKA KLINIK PB 211, (Topeliusgatan 20) 00251 Helsingfors tel (09)

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu:

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu: IISALMEN KAUPUNKI LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

FAS(D) miten tunnistan aikuisuudessa

FAS(D) miten tunnistan aikuisuudessa FAS(D) miten tunnistan aikuisuudessa Terhi Koskentausta LKT, psykiatrian erikoislääkäri, kehitysvammalääketieteen erityispätevyys Osastonylilääkäri, PHHYKY neuropsykiatrian poliklinikka Päihdelääketieteen

Lisätiedot

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15 Sisällys Esipuhe...11 Johdanto... 15 Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys Fyysinen kasvu ja kehitys...25 Kehon koko...25 Kehon koon muutokset...26 Kehityksen tukeminen eri ikävaiheissa...28

Lisätiedot

Kielten rikas maailma jo ennen sanoja Kielen oppimisen varhaisvaiheet, tuen tarpeen tunnistaminen ja tukemisen keinot

Kielten rikas maailma jo ennen sanoja Kielen oppimisen varhaisvaiheet, tuen tarpeen tunnistaminen ja tukemisen keinot Kielten rikas maailma jo ennen sanoja Kielen oppimisen varhaisvaiheet, tuen tarpeen tunnistaminen ja tukemisen keinot Marja-Leena Laakso Varhaiskasvatuksen, erityisesti lapsi- ja kehityspsykologian professori,

Lisätiedot

Kati Juva HUS Psykiatriakeskus Lääketieteen etiikan päivä

Kati Juva HUS Psykiatriakeskus Lääketieteen etiikan päivä Kati Juva HUS Psykiatriakeskus Lääketieteen etiikan päivä 27.9.2018 Muistisairaudet Kognitiivisia kykyjä heikentäviä aivosairauksia Yleensä eteneviä Periaatteessa tunnetaan myös korjaantuvia tiloja ja

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: MINÄ OLEN TÄLLAINEN 1 Sivu täytetään yhdessä lapsen kanssa kotona

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kielellinen erityisvaikeus käypä hoito- suositus ja arjen toiminnot

Lasten ja nuorten kielellinen erityisvaikeus käypä hoito- suositus ja arjen toiminnot Lasten ja nuorten kielellinen erityisvaikeus käypä hoito- suositus ja arjen toiminnot Leena Ervast Erikoispuheterapeutti, FL Neural Oy, neuropsykologikeskus Mitä kielellinen erityisvaikeus on? Häiriö,

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

Kankaan kouluun? LUOTTAMUKSELLINEN. Kankaan koulu Koulurinteentie 7b 15870 Hollola 03-8803 241 044-7801 222 1. LAPSEN/NUOREN TIEDOT. Nimi.

Kankaan kouluun? LUOTTAMUKSELLINEN. Kankaan koulu Koulurinteentie 7b 15870 Hollola 03-8803 241 044-7801 222 1. LAPSEN/NUOREN TIEDOT. Nimi. 1 Kankaan kouluun? LUOTTAMUKSELLINEN Kankaan koulu Koulurinteentie 7b 15870 Hollola 03-8803 241 044-7801 222 1. LAPSEN/NUOREN TIEDOT Nimi Syntymäaika Osoite diagnoosi 2. HUOLTAJIEN TIEDOT Äiti Isä Muu

Lisätiedot

5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT

5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT 5 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPPILAIDEN OPETUS 5.1 ERI TUKIMUODOT Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa eri tukimuodoin, jotka määräytyvät vaikeuksien laadun ja laajuuden mukaan. Keskeistä on varhainen

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Sisällys. Osa 1 Käytännöllinen näkökulma...21. Esipuhe...15. Autismin aakkoset CARS-arvioinnin mukaan... 17. 1. Autismin kirjo...

Sisällys. Osa 1 Käytännöllinen näkökulma...21. Esipuhe...15. Autismin aakkoset CARS-arvioinnin mukaan... 17. 1. Autismin kirjo... Sisällys Esipuhe...15 Autismin aakkoset CARS-arvioinnin mukaan... 17 Osa 1 Käytännöllinen näkökulma...21 Kyllikki Kerola ja Sari Kujanpää 1. Autismin kirjo...23 Neurokognitiivinen tausta...23 Autistinen

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15 Sisällys Esipuhe...11 Johdanto... 15 Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys Fyysinen kasvu ja kehitys...25 Kehon koko...25 Kehon koon muutokset...26 Kehityksen tukeminen eri ikävaiheissa...28

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS 1 LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi syntymäaika Kasvatuskumppanit: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana. Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA

Mielenterveys voimavarana. Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA Mielenterveys voimavarana Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA Mitä mielenterveys tarkoittaa Mielen terveys vs. mielen sairaus? Mielen kokemus hyvinvoinnista ja tasapainosta Sisäisiä,

Lisätiedot

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA

1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 1 (13) LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA 2 (13) TÄLLAINEN MINÄ OLEN (lapsi täyttää vanhempien kanssa) Parhaat kaverini... Tykkään... Hoitopaikassa kivaa on... Olen hyvä...

Lisätiedot

HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus

HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus HOJKS-ohje Ammatillinen koulutus 13.6.2013 Johtoryhmä, Päivitetty 17.3.2016 toiminnanohjausryhmä, 4.5.2016 SL, MO 1 Turun ammatti-instituutti Ammatillinen koulutus HOJKS- toimintaohje Erityisen tuen käsitteet

Lisätiedot

Miten tuemme erityisen lapsen koulukuntoisuutta?

Miten tuemme erityisen lapsen koulukuntoisuutta? Miten tuemme erityisen lapsen koulukuntoisuutta? Käyttäytymisen taustan ymmärtäminen Yhteinen tavoite Motivaatio Mistä me puhumme nyt? Erityinen lapsi? Koulukuntoinen? = kyky käydä koulua, oppia, selviytyä

Lisätiedot

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen Muistisairaan ihmisen kohtaaminen 22.5.2017 Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen Muistisairaudet Suomessa Lähes 193 000 muistisairasta ihmistä 14 500 uutta sairastunutta vuosittain 7 000

Lisätiedot

Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015

Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015 Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015 FT, yliopistonlehtori Eira Suhonen Erityispedagogiikka Luennon teemat Turvallisessa ympäristössä on hyvä leikkiä Leikki vuorovaikutuksellisena

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

KEITÄ OVAT ERITYISLAPSET

KEITÄ OVAT ERITYISLAPSET KEITÄ OVAT ERITYISLAPSET? o Näkövammaiset o Kielen kehityksen häiriöt o Kuulovammaiset o Sokeat/ Kuurot o Autismikirjon häiriöt o Kehityksen häiriöt o Älyllinen kehitysvammaisus o Laaja-alaiset kehityksen

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Autistisuuden tuoma lisä potilaskohtaamiseen

Autistisuuden tuoma lisä potilaskohtaamiseen Autistisuuden tuoma lisä potilaskohtaamiseen Terveydenhuollon palveluohjaus - Kehitysvammaisen henkilön tukena terveydenhuollossa Autismin kirjo - määrittelyä Neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö

Lisätiedot

Kielellinen erityisvaikeus

Kielellinen erityisvaikeus Kielellinen erityisvaikeus Lasten ja nuorten kielellinen erityisvaikeus (Specific language impairment, SLI) Kielellisessä erityisvaikeudessa (aiemmin dysfasia) lapsen puheen ja kielen kehitys viivästyy

Lisätiedot

Perinnöllisyys harvinaisten lihastautien aiheuttajana. Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tampere

Perinnöllisyys harvinaisten lihastautien aiheuttajana. Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tampere Perinnöllisyys harvinaisten lihastautien aiheuttajana Helena Kääriäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tampere 17.11.2011 Mistä lihastauti aiheutuu? Suurin osa on perinnöllisiä Osassa perimä altistaa

Lisätiedot

Miten neuropsykiatriset häiriöt todetaan ja mikä on lääkärin osuus toimintakyvyn määrittämisessä?

Miten neuropsykiatriset häiriöt todetaan ja mikä on lääkärin osuus toimintakyvyn määrittämisessä? Miten neuropsykiatriset häiriöt todetaan ja mikä on lääkärin osuus toimintakyvyn määrittämisessä? AnttiAlaräisänen, LT vsylilääkäri LSHP yleissairaalapsykiatria Mitä neuropsykiatria on? Erilaisia neuropsykiatrisia

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

Aikuisiän oppimisvaikeudet ja niiden kohtaaminen

Aikuisiän oppimisvaikeudet ja niiden kohtaaminen Aikuisiän oppimisvaikeudet ja niiden kohtaaminen Jaana Körkkö, kouluttaja, ammatillinen erityisopettaja Satu Tuulasvirta, kouluttaja, ammatillinen erityisopettaja SISÄLTÖ: Aikuisten oppimisvaikeudet (johdanto

Lisätiedot

Autismikirjo. Tausta, diagnostiikka ja tutkimus. Tero Timonen Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo. Tutustu kirjaan verkkokaupassamme NÄYTESIVUT

Autismikirjo. Tausta, diagnostiikka ja tutkimus. Tero Timonen Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo. Tutustu kirjaan verkkokaupassamme NÄYTESIVUT NÄYTESIVUT Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo Autismikirjo Tausta, diagnostiikka ja tutkimus Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Aluksi Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ:

1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ: PALOTARUS SUURLEIRI 2010 / PADASJOKI MINILUENNOT /Taru Laurén / 5.-9.7.2010 1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ: A = ATTENTION = HUOMIO

Lisätiedot

MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE

MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE Kehitysvammaisten muistisairauksien varhaiseen tunnistamiseen OPAS SEURANTAVÄLINEEN KÄYTTÖÖN MUISTIKKA-SEURANTAVÄLINE KEHITYSVAMMAISTEN MUISTISAIRAUKSIEN VARHAISEEN TUNNISTAMISEEN

Lisätiedot

PALAUTE KOULUSTA 1 (6)

PALAUTE KOULUSTA 1 (6) 1 (6) PALAUTE KOULUSTA Hyvä opettaja, Oppilas on tulossa Satakunnan keskussairaalan lastenneurologian yksikköön tutkimuksiin. Koulutilanteen kartoitus on osa tutkimusta ja yhteistyö opettajan kanssa on

Lisätiedot

301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen

301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen 301111 Mitä tavallinen psykiatri ymmärtää kehitysvammaisen mielenterveysongelmista? Yl juha kemppinen Vastaus: hyvin vähän Tietoakin on ollut vaikea hankkia, nyt on juuri uusi kirja julkaistu Tavallisimmin

Lisätiedot

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake 1 NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake LAPSEN HENKILÖ TIEDOT / VARHAISKAS- VATUKSEN TIEDOT Lapsen nimi Varhaiskasvatuspaikka

Lisätiedot

Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista

Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista MUISTI JA MUISTIHÄIRIÖT Muisti on tapahtumasarja, jossa palautetaan mieleen aiemmin opittuja ja koettuja asioita sekä opitaan uutta. Kun muisti

Lisätiedot

Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro

Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro Erityisopetusta saavien opiskelijoiden oppimistulokset ammattiosaamisen näytöistä Kommenttipuheenvuoro Pirjo Väyrynen 17.1.2012 Ammatillisen koulutuksen erityisopetuksen kehittäminen -seminaari OPPIMISTULOSTEN

Lisätiedot

Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista

Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista Miten se nyt olikaan? Tietoa muistista ja muistisairauksista HAE apua ajoissa www.muistiliitto.fi Muistiliitto on muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä järjestö. Liitto ja sen jäsenyhdistykset

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9. Aistit Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori kaisa.tiippana@helsinki.fi Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.2017 Aivokuoren alueita /eke/? /epe/? /ete/? Havainto Havainto on subjektiivinen

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE Kehitysvammaisten muistisairauksien varhaiseen tunnistamiseen OPAS SEURANTAVÄLINEEN KÄYTTÖÖN

MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE Kehitysvammaisten muistisairauksien varhaiseen tunnistamiseen OPAS SEURANTAVÄLINEEN KÄYTTÖÖN MUISTIKKA - SEURANTAVÄLINE Kehitysvammaisten muistisairauksien varhaiseen tunnistamiseen OPAS SEURANTAVÄLINEEN KÄYTTÖÖN Sisältö TAUSTA JA TARVE MUISTISAIRAUDEN TUNNISTAMINEN KEHITYSVAMMAISELTA HENKILÖLTÄ

Lisätiedot

Sisällys. I osa Sensorinen integraatio ja aivot

Sisällys. I osa Sensorinen integraatio ja aivot Aistimusten aallokossa Sisällys Alkusanat... 15 Esipuhe... 20 Suomalaisen asiantuntijan puheenvuoro... 22 I osa Sensorinen integraatio ja aivot Luku 1. Mitä on sensorinen integraatio? Johdanto aiheeseen..............................................

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Ympäristöön säilötty muisti auttaa selviytymään arjessa. Kouvolan seudun Muisti ry Dos. Erja Rappe

Ympäristöön säilötty muisti auttaa selviytymään arjessa. Kouvolan seudun Muisti ry Dos. Erja Rappe Ympäristöön säilötty muisti auttaa selviytymään arjessa Kouvolan seudun Muisti ry 14.2.2017 Dos. Erja Rappe 9.2.2017 Al Esityksen sisältö Ympäristö ja hyvinvointi Muistisairaalle tärkeitä ympäristötekijöitä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot