Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Ympäristölautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Ympäristölautakunta"

Transkriptio

1 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Aika , klo 17:01-18:06 Paikka Teams- kokous Käsitellyt asiat 52 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 53 Pöytäkirjan tarkastus 54 Ajankohtaiset asiat 55 Määräys rakennusten kunnostamisesta ja piha- alueen siistimisestä; Paukunperäntie 2 56 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 1 57 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 2 58 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 3 59 Poikkeaminen; Trossitie, Poikkeaminen; Käkisaarentie 96, Ilmoitusasiat Lisäpykälät 62 LISÄPYKÄLÄ: Poikkeaminen; Hämeenkyrön kunta,

2 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Saapuvilla olleet jäsenet Kari Isokivijärvi, puheenjohtaja Sami Mäkelä, 1. varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Immonen Johanna Martikainen Jouni Laaksonen Miska Vesikko Muut saapuvilla olleet Raija Vuorinen, toimistosihteeri, sihteeri Antero Alenius, kunnanjohtaja, saapui 17:04 Kaisa Pieniluoma, ympäristötarkastaja Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti Heidi Tulonen, kunnanhallituksen edustaja Timo Mäkelä, rakennustarkastaja Poissa Virpi Norokorpi Allekirjoitukset Kari Isokivijärvi Puheenjohtaja Raija Vuorinen Sihteeri Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirja on tarkastettu ja hyväksytty Miska Vesikko Anna-Kaisa Immonen Pöytäkirjan nähtävänäolo Pöytäkirja on ollut yleisesti nähtävillä toimistosihteerin työhuoneessa ja se on julkaistu Hämeenkyrön kunnan yleisessä tietoverkossa ( kuntalain 140 :ssä säädetyllä tavalla Raija Vuorinen, toimistosihteeri

3 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 52 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös Todettiin.

4 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 53 Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirjantarkastajiksi valitaan Miska Vesikko ja Anna- Kaisa Immonen. Päätös Hyväksyttiin.

5 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 54 Ajankohtaiset asiat Kaavoitusarkkitehti Helena Ylinen selostaa Sasi- Mahnala- Laitila- Metsäkulma - osayleiskaavan valmistelutilannetta. Ehdotus Esittelijä: Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti Merkitään tiedoksi. Päätös Hyväksyttiin.

6 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 55 Määräys rakennusten kunnostamisesta ja piha- alueen siistimisestä; Paukunperäntie 2 HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Kaisa Pieniluoma, Hannu Suoniemi kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi, hannu.suoniemi@hameenkyro.fi ympäristötarkastaja, tarkastusinsinööri Määräyksen kohteena oleva kiinteistö sijaitsee Paukunperän arvokkaassa kulttuuriympäristössä. Kiinteistöllä Piikkilä RN:o 1:35 sijaitsee asuinrakennus ja talousrakennus. Rakennukset ovat olleet vuosia ilman kunnossapitoa, minkä johdosta mm. rakennusten kattorakenteet ovat heikentyneet. Kiinteistön piha- aluetta ei ole vuosiin hoidettu ja se aiheuttaa merkittävää epäsiisteyttä ympäristöön. Lisäksi rakennuksen katolle johtavat puiset nojatikkaat ovat vaaralliset ja ne tulee poistaa ja korvata nykymääräykset täyttävillä kulkutikkailla. Kiinteistön piha- alueella oleva hylätty auto tulee asianmukaisesti poistaa kiinteistöltä ja poistosta tulee toimittaa tosite valvontaviranomaiselle. Kiinteistöllä olevasta kaivosta puuttuu kansi, johon tulee viipymättä teettää uusi kansi. Kiinteistön omistajaa on kirjeitse kehotettu vuonna 2017 siistimään piha- aluetta ja huolehtimaan rakennuksista. Lisäksi kiinteistönomistajalta on pyydetty kirjeitse vuosina 2019 ja 2020 selvitystä kunnostustoimista. Kirjattu kehotekirje on noudettu Kiinteistönomistaja ei ole jättänyt selvitystä mennessä. Syksyn ympäristökierroksella todettu, ettei kiinteistöllä ole noudatettu kehotusta. Maankäyttö- ja rakennuslain 166 :n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 169 :n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Ympäristölautakunta (rakennusvalvontaviranomainen) voi tehostaa maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annetun säännöksen perusteella antamaansa määräystä uhkasakolla tai teettämisuhalla (MRL 182 ). Ehdotus Esittelijä: Timo Mäkelä, rakennustarkastaja Ympäristölautakunta määrää kiinteistön Piikkilä RN:o 1:35 omistajaa huolehtimaan asuinrakennuksen kunnossapidosta, poistamaan piha- alueelta hylätty auto, siistimään piha- alueet, poistamaan vaaralliset nojatikkaat sekä kunnostamaan tai purkamaan talousrakennus sekä teettämään kaivoon uusi kansi mennessä (päävelvoite, MRL 166 ). Mikäli ympäristölautakunnan määräystä ei noudateta asetetussa määräajassa, lautakunta päättää euron kiinteän uhkasakon asettamisesta (MRL 182 ). Ennen velvoitteen määräämistä ja tehosteen asettamista koskevan päätöksen tekemistä asianosaista on kuultava (UhkasakkoL 22 ).

7 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Ympäristölautakunta varaa asianosaiselle tilaisuuden selityksen antamiseen asiasta ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavasta teettämisuhasta (Hallintolaki 34 ). Kuuleminen suoritetaan erityistiedoksiantona. Asian käsittely: Muutettu ehdotus: Rakennustarkastaja muutti ehdotuksensa ensimmäisen lauseen päivämäärän: Ympäristölautakunta määrää kiinteistön Piikkilä RN:o 1:35 omistaja Pauli Piikkilää huolehtimaan asuinrakennuksen kunnossapidosta, poistamaan piha- alueelta hylätty auto, siistimään piha- alueet, poistamaan vaaralliset nojatikkaat sekä kunnostamaan tai purkamaan talousrakennus sekä teettämään kaivoon uusi kansi mennessä (päävelvoite, MRL 166 ). Päätös Lautakunta hyväksyi muutetun päätösehdotuksen yksimielisesti. Tiedoksi Kiinteistön omistaja (erityistiedoksianto)

8 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 56 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 1 HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Kaisa Pieniluoma, Hannu Suoniemi kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi, hannu.suoniemi@hameenkyro.fi ympäristötarkastaja, tarkastusinsinööri Kiinteistöllä xx sijaitsee asuinrakennus ja talousrakennus. Asuinrakennus on ollut vuosia ilman kunnossapitoa. Asuinrakennus on arvioitu korjauskelvottomaksi syksyn ympäristökierroksella Rakennuksen katto on huonossa kunnossa ja 1. kerroksen lattia on sortunut. Rakennukselle on tehty ilkivaltaa ja sen myötä myös piha- alue on roskaantunut. Kiinteistön piha- aluetta ei ole hoidettu vuosiin ja se aiheuttaa merkittävää epäsiisteyttä ympäristöön. Kiinteistönomistajia on kirjeitse kehotettu huolehtimaan rakennuksesta ja piha- alueesta, kiinteistöllä ei ole toteutettu korjaavia toimenpiteitä. Maankäyttö- ja rakennuslain 166 :n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 169 :n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Ympäristölautakunta (rakennusvalvontaviranomainen) voi tehostaa maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annetun säännöksen perusteella antamaansa määräystä uhkasakolla tai teettämisuhalla (MRL 182 ). Ehdotus Esittelijä: Timo Mäkelä, rakennustarkastaja Ympäristölautakunta määrää kiinteistöllä xx sijaitsevan asuinrakennuksen purettavaksi ja piha- alueen siistittäväksi mennessä (päävelvoite, MRL 166 ). Mikäli ympäristölautakunnan määräystä ei noudateta asetetussa määräajassa, lautakunta päättää euron kiinteän uhkasakon asettamisesta (MRL 182 ), siten että kiinteistönomistuksesta vastaavan kuolipesän jokaista osakasta kohden uhkasakko on euroa. Ennen velvoitteen määräämistä ja tehosteen asettamista koskevan päätöksen tekemistä asianosaista on kuultava (UhkasakkoL 22 ). Ympäristölautakunta varaa asianosaiselle kiinteistön xx osaomistajalle 1 tilaisuuden selityksen antamiseen asiasta ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavasta teettämisuhasta (Hallintolaki 34 ). Kuuleminen suoritetaan erityistiedoksiantona. Päätös Hyväksyttiin. Tiedoksi Kiinteistön xx osaomistaja (erityistiedoksianto)

9 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 57 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 2 HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Kaisa Pieniluoma, Hannu Suoniemi kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi, hannu.suoniemi@hameenkyro.fi ympäristötarkastaja, tarkastusinsinööri Kiinteistöllä xx sijaitsee asuinrakennus ja talousrakennus. Asuinrakennus on ollut vuosia ilman kunnossapitoa. Asuinrakennus on arvioitu korjauskelvottomaksi syksyn ympäristökierroksella Rakennuksen katto on huonossa kunnossa ja 1. kerroksen lattia on sortunut. Rakennukselle on tehty ilkivaltaa ja sen myötä myös piha- alue on roskaantunut. Kiinteistön piha- aluetta ei ole hoidettu vuosiin ja se aiheuttaa merkittävää epäsiisteyttä ympäristöön. Kiinteistönomistajia on kirjeitse kehotettu huolehtimaan rakennuksesta ja piha- alueesta, kiinteistöllä ei ole toteutettu korjaavia toimenpiteitä. Maankäyttö- ja rakennuslain 166 :n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 169 :n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Ympäristölautakunta (rakennusvalvontaviranomainen) voi tehostaa maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annetun säännöksen perusteella antamaansa määräystä uhkasakolla tai teettämisuhalla (MRL 182 ). Ehdotus Esittelijä: Timo Mäkelä, rakennustarkastaja Ympäristölautakunta määrää kiinteistöllä xx sijaitsevan asuinrakennuksen purettavaksi ja piha- alueen siistittäväksi mennessä (päävelvoite, MRL 166 ). Mikäli ympäristölautakunnan määräystä ei noudateta asetetussa määräajassa, lautakunta päättää euron kiinteän uhkasakon asettamisesta (MRL 182 ), siten että kiinteistönomistuksesta vastaavan kuolipesän jokaista osakasta kohden uhkasakko on euroa. Ennen velvoitteen määräämistä ja tehosteen asettamista koskevan päätöksen tekemistä asianosaista on kuultava (UhkasakkoL 22 ). Ympäristölautakunta varaa asianosaiselle kiinteistön xx osaomistajalle 2 tilaisuuden selityksen antamiseen asiasta ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavasta teettämisuhasta (Hallintolaki 34 ). Kuuleminen suoritetaan erityistiedoksiantona. Päätös Hyväksyttiin. Tiedoksi Kiinteistön xx osaomistaja (erityistiedoksianto)

10 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 58 Rakennuksen purkukehote; hallintopakko ja kuuleminen, osakas 3 HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Kaisa Pieniluoma, Hannu Suoniemi kaisa.pieniluoma@hameenkyro.fi, hannu.suoniemi@hameenkyro.fi ympäristötarkastaja, tarkastusinsinööri Kiinteistöllä xx sijaitsee asuinrakennus ja talousrakennus. Asuinrakennus on ollut vuosia ilman kunnossapitoa. Asuinrakennus on arvioitu korjauskelvottomaksi syksyn ympäristökierroksella Rakennuksen katto on huonossa kunnossa ja 1. kerroksen lattia on sortunut. Rakennukselle on tehty ilkivaltaa ja sen myötä myös piha- alue on roskaantunut. Kiinteistön piha- aluetta ei ole hoidettu vuosiin ja se aiheuttaa merkittävää epäsiisteyttä ympäristöön. Kiinteistönomistajia on kirjeitse kehotettu huolehtimaan rakennuksesta ja piha- alueesta, kiinteistöllä ei ole toteutettu korjaavia toimenpiteitä. Maankäyttö- ja rakennuslain 166 :n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain 169 :n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Ympäristölautakunta (rakennusvalvontaviranomainen) voi tehostaa maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annetun säännöksen perusteella antamaansa määräystä uhkasakolla tai teettämisuhalla (MRL 182 ). Ehdotus Esittelijä: Timo Mäkelä, rakennustarkastaja Ympäristölautakunta määrää kiinteistöllä xx sijaitsevan asuinrakennuksen purettavaksi ja piha- alueen siistittäväksi mennessä (päävelvoite, MRL 166 ). Mikäli ympäristölautakunnan määräystä ei noudateta asetetussa määräajassa, lautakunta päättää euron kiinteän uhkasakon asettamisesta (MRL 182 ), siten että kiinteistönomistuksesta vastaavan kuolipesän jokaista osakasta kohden uhkasakko on euroa. Ennen velvoitteen määräämistä ja tehosteen asettamista koskevan päätöksen tekemistä asianosaista on kuultava (UhkasakkoL 22 ). Ympäristölautakunta varaa asianosaiselle kiinteistön xx osaomistaja 3 tilaisuuden selityksen antamiseen asiasta ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavasta teettämisuhasta (Hallintolaki 34 ). Kuuleminen suoritetaan erityistiedoksiantona. Päätös Hyväksyttiin. Tiedoksi Kiinteistön xx osaomistaja (erityistiedoksianto)

11 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 59 Poikkeaminen; Trossitie, HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Mia Saloranta mia.saloranta@hameenkyro.fi kaavasuunnittelija Liitteet 1 Ympäristökartta.pdf 2 Asemapiirustus.pdf Rakennuspaikka Hämeenkyrö (108), Heinijärvi (403), kiinteistö 6:77 Tuomela Osoite: Trossitie Kiinteistöstä 6:77 lohkaistaan n m2:n määräala, jolle hakemus kohdistuu. Kiinteistökaupasta on tehty esisopimus. Rakennuspaikka rajoittuu Trossitiehen. Rakennuspaikalla on mahdollisuus liittyä kunnan vesijohtoon ja viemäriin. Tieliittymää varten tulee hakea lupa ELY:stä. Määräalan poikki kulkee sähkölinja, ja eteläpuolella kulkee siirtoviemäri. Rakennuspaikka sijoittuu pellolle, tasaiselle maalle, olemassa olevan pihapiirin viereen. Uudisrakennus täydentää kylärakennetta. Rakennushanke Tarkoitus rakentaa omakotitalo 1- kerroksinen ja autotalli jossa sauna, yhteensä 245 kem2. Molemmat rakennukset puuverhoilulla. Lisäksi maalämpökaivo ja vesikaivo. Rakentamisrajoitus Poikkeaminen voimassa olevasta yleiskaavasta (MRL 42, 171 ). Rakennuspaikka sijaitsee yleiskaavan AT- 1 alueella, merkintä edellyttää asemakaavaa tai tarkempaa osayleiskaavaa ennen alueen toteuttamista. MRL 16 :n ja kunnan rakennusjärjestyksen :n mukainen suunnittelutarvealue. Lausunnot Hakija on kuullut naapurikiinteistöt , , , , , ja Kunta on kuullut kiinteistöt ja Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY- keskus) liikenne- ja infrastruktuurivastuualueen (L- vastuualue) naapurinkuulemislausunto omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiseen / Sivula Jouko: Rakennuspaikka sijaitsee Väylä- viraston tierekisteriosoitteiston likimääräisessä tierekisteriosoitteessa Mustajärvi- Laitila 2621 / 2 / oikea. Maantien suoja- alue ulottuu 20 metrin päähän tien keskilinjasta. Rakennusta ei saa pitää maantien suoja- alueella (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 44 ). Maantien suoja- ja näkemäalueella ei saa pitää sellaista varastoa, aitaa taikka muuta rakennelmaa tai

12 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) laitetta, josta tai jonka käytöstä voi aiheutua vaaraa liikenneturvallisuudelle tai haittaa tienpidolle. (LjMTL mom.) Asemapiirustuksen perusteella rakennukset näyttävät sijoittuvan kiinteistöllä maantien suoja- alueen ulkopuolelle. Rakennuspaikalle rakennettavalle liittymälle tulee hakea liittymälupaa ELY- keskuksen L- vastuualueelta. Rakennuspaikan hulevesiä ei saa suoraan johtaa maantien sivuojiin. Rakennuspaikan ulkovalaistus ei saa aiheuttaa häikäisyä maantielle. Muuten ELY- keskuksen L- vastuualueella ei ole huomauttamista rakennushankkeeseen. Kaavat Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Maaseutualue. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä. Valtakunnallisesti arvokas maisema- alue, Hämeenkyrön kulttuurimaisema. Suunnittelumääräys: Alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot säilyvät. Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kylä, Heinijärvi. (Kaavamerkintä Trossitien ja Heinijärventien risteyksessä, n. 750 m rakennuspaikalta.) Kohdemerkinnällä osoitetaan maakunnallisesti merkittävät ja aluerakenteen kannalta keskeiset kylät ja muut maaseutuasumisen keskittymät, joihin on tarkoituksenmukaista ohjata asumista, palveluita ja työpaikkoja. Suunnittelumääräys: Kylän tarkka sijainti ja laajuus määritellään yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa. Kylän suunnittelussa on pyrittävä ympäröivää maaseutua tiiviimpään rakentamiseen sekä otettava huomioon yhdyskuntateknisen huollon järjestäminen ja lähipalvelujen saavutettavuus. Alueen suunnittelussa on otettava huomioon kulttuurihistorialliset ja maisemalliset piirteet sekä edistettävä alueen omaleimaisuuden säilymistä. Siirtoviemäri Herttuala - Laitila sijoittuu lohkottavan kiinteistön eteläreunalle, ehkä jää kiinteistön ulkopuolelle. Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (oikeusvaikutteinen, hyväksytty ) : Valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokas maisema- alue; Alueen tarkemmassa suunnittelussa on edistettävä maisema- alueen sekä kulttuuriympäristön arvojen säilymistä. Kehittämisen painopistealueet haja- asutusalueilla (Heinijärven kylä); Ensisijaisesti toteutettavat tai päivitettävät yleiskaava- alueet. Täydennysrakentaminen on suunniteltava huolellisesti ja kokonaisuutena huomioiden kulttuuri- ja luonnonympäristöjen, erityisesti Natura 2000 alueiden, arvot sekä maiseman valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset arvot sekä maatalouselinkeinojen tarpeet. Tavoiteltavat täydennykset kevyen liikenteen verkostoon (Trossitie). Yleiskaava: Kirkkojärvi- Heinijärvi- Herttuala- Jumesniemi - osayleiskaava, kunnanvaltuusto hyväksynyt , lainvoimainen AT- 1 /s

13 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) AT- 1: Kyläalue. Alue varataan kyläasutukselle sekä sen tarvitsemille palvelu- ja työtiloille. Alueen toteuttaminen edellyttää asemakaavaa tai tarkempaa osayleiskaavaa, jossa on rakennuspaikkakohtaisesti määritetty käyttötarkoitus ja rakennusoikeus. Rakennuspaikat on tavoitteena kytkeä keskitettyyn jätevesiratkaisuun. Korjaus- ja täydennysrakentaminen on mahdollista ilman yksityiskohtaisempaa kaavoitusta. Uudisrakennukset on sovitettava huolellisesti maisemaan, kyläkuvaan ja paikalliseen rakennusperintöön. Kyläalueilla tulee yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä tutkia turvalliset kevyen liikenteen järjestelyt. /s : Alue, jolla ympäristö säilytetään. Alue on omaleimainen ja sen rakennusperinne arvokasta. Alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja ympäristön ominaispiirteiden säilyminen tulee turvata. Rakennuksiin tehtävät muutokset eivät saa vaarantaa rakennusten kulttuurihistoriallisia arvoja. Uudis- ja korjausrakentaminen, teiden rakentamis- ja korjaamistoimenpiteet sekä alueen ympäristöhoito tulee sopeuttaa kyläkuvaan ja rakennusperinteeseen. Kevyen liikenteen yhteystarve on merkitty Trossitien varteen. Näköetäisyydellä rakennuspaikalta (n. 130 m luoteeseen) sijaitsee museorakennus Töllinmäki, joka on merkitty yleiskaavassa: Rakennussuojelulailla suojeltu rakennus tai rakennettu ympäristö sekä Valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Kaavan yleismääräyksissä määrätään mm. seuraavasti: Asuin- ja talousrakennusten sijoittelulla tulee pyrkiä muodostamaan suojaisia pihapiirejä. Rakennuksen tulee sijoitukseltaan, kooltaan ja ulkomuodoltaan sopeutua ympäristöönsä. Rakennusten julkisivumateriaalin tulee olla pääosin puuta ja väritykseltään maisemaan ja ympäristöön sopeutuva. Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 ) Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset. 1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Kirkkojärvi- Heinijärvi- Herttuala- Jumesniemi - osayleiskaavassa on edellytetty kyläalueilla (AT) tarkempaa kaavaa maankäytön järjestämiseksi. Maakuntakaavassa ja strategisessa yleiskaavassa tavoitteena on ollut kehittää Heinijärven kylää kylämäisen asumisen alueena ja samalla tukea koulun säilymistä. Kunnan kaavoitusohjelmassa ei kuitenkaan ole suunnitteilla asemakaavaa Heinijärven kylälle tulevina vuosina. Yleiskaavan vaatimus tarkemmasta kaavasta (asemakaavasta) aiheuttaa kohtuuttoman tilanteen uudisrakentajalle. Näin ollen poikkeaminen yleiskaavasta tältä osin on perusteltua. Hakemuksen mukainen rakennuspaikka täydentää kylärakennetta ja on muutoinkin hyvin sopiva asuinrakentamiselle. Rakennuspaikka on mahdollista kytkeä keskitettyyn jätevesiratkaisuun. Rakentaminen on mahdollista sovittaa huolellisesti maisemaan, kyläkuvaan ja paikalliseen rakennusperintöön kuten yleiskaava määrää. Suunnitelmassa on huomioitu kaavan yleismääräykset: Asuin- ja talousrakennusten sijoittelulla tulee

14 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) pyrkiä muodostamaan suojaisia pihapiirejä. Rakennuksen tulee sijoitukseltaan, kooltaan ja ulkomuodoltaan sopeutua ympäristöönsä. Rakennusten julkisivumateriaalin tulee olla pääosin puuta. Kaavassa määrätään myös, että rakennusten tulee olla väritykseltään maisemaan ja ympäristöön sopeutuvia; tämä varmistetaan rakennusluvan yhteydessä. Pihan ja rakennusten ympärille on suositeltavaa istuttaa puustoa, jotta pihapiiri sopeutuu maisemaan. Rakennukset tulee sijoittaa maastoon siten, että vältetään leikkauksia, pengerryksiä ja täyttöjä. AT- 1 - kaavamääräys ei määrittele rakennuspaikan kokoa tai rakentamisen enimmäismäärää, näiltä osin voidaan soveltaa yleiskaavan AO- 1 - määräystä: Rakennuspaikan rakennusten yhteenlaskettu kerrosala enintään 400 m². Rakentamisen määrä ei saa kuitenkaan ylittää 15 % rakennuspaikan pinta- alasta. Asuinkäyttöön tulevan rakennuspaikan pinta- alan tulee olla vähintään 4000 m2. Hanke on näiltä osin kaavan tavoitteiden mukainen. 2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Yleiskaavaa laadittaessa on selvitetty luontoarvot, eikä kyseinen hanke vaaranna niitä. 3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Yleiskaavaa laadittaessa on selvitetty rakennetun ympäristön arvot, ja kyseinen rakennuspaikka sijoittuu alueelle, jolla ympäristö tulee säilyttää (/s). Heinijärven kylämiljöö ja Töllinmäen ympäristö muodostavat rakennetun kulttuuriympäristön, jonka ominaispiirteiden säilyminen tulee turvata. Uudisrakentaminen sekä alueen ympäristöhoito tulee sopeuttaa kyläkuvaan ja rakennusperinteeseen. Hakemuksen mukainen hanke ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista, kun rakennusluvan yhteydessä varmistetaan rakennusten ympäristöön sopiva väritys, ja mahdolliset rakennelmat ja piharakenteet sekä - päällysteet toteutetaan ympäristöön sopeutuvasti. 4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Hanke ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Erityinen syy Kunnan kaavoitusohjelmassa ei ole suunnitteilla asemakaavaa Heinijärven kylälle tulevina vuosina. Rakentamisen paine on vähäinen, joten asemakaavoitukselle ei ole tarvetta. Näin ollen yleiskaavan määräys Alueen toteuttaminen edellyttää asemakaavaa tai tarkempaa osayleiskaavaa aiheuttaa alueelle kohtuuttoman tilanteen. Hyvät rakennuspaikat on tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön AT- alueella poikkeamisen ja suunnittelutarveratkaisun kautta, koska maakuntakaavan ja strategisen yleiskaavan mukaan kyseessä on keskeinen kylä, johon on tarkoituksenmukaista ohjata mm. asumista. Näin ollen poikkeamiselle on olemassa lain edellyttämä erityinen, hakijasta riippumaton syy. Edellisen tarkastelun perusteella poikkeaminen yleiskaavasta täyttää laissa esitetyt edellytykset ja se voidaan myöntää. Myönnetty poikkeaminen koskee ainoastaan AT- 1 - merkinnän määräystä Alueen toteuttaminen edellyttää asemakaavaa tai tarkempaa osayleiskaavaa. Muilta osin kaavamääräyksiä tulee noudattaa.

15 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella (MRL 137 ): Koska hankkeessa muodostuu uusi vakituisen asumisen rakennuspaikka suunnittelutarvealueelle, sen tulee täyttää MRL 137 :n ehdot. 1) Rakentaminen ei saa aiheuttaa haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Selvitettäessä haittaa kaavoitukselle, tulee suunnittelutarveratkaisuissa varmistaa maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Tasapuolisen kohtelun arvioimisessa käytetään vakiintuneen tavan mukaisesti pinta- alaperusteista emätilaselvitystä poikkileikkausajankohdan mukaisesti. Tilan emätilaksi katsotaan tila Alaraukola (rek ), jonka pinta- ala oli 76, 87 ha. Emätilasta on lohkottu useita kiinteistöjä, joille on muodostettu yhteensä neljä rakennuspaikkaa. Nyt muodostuva viides rakennuspaikka on mahdollista toteuttaa tasapuolisen kohtelun vaarantumatta. Uuden rakennuspaikan muodostamista puoltaa yleiskaavan AT- merkintä. Muilta osin haitta kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle on käsitelty edellä poikkeamisen yhteydessä ja todettu, että haittaa ei aiheudu. 2) Rakentamisen tulee olla sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Rakennus tulee liittää kunnan vesijohtoon ja viemäriin. Tieliittymälle tulee hakea lupa ELYstä. ELYn lausunnon mukaisesti rakennuspaikan hulevesiä ei saa suoraan johtaa maantien sivuojiin, eikä rakennuspaikan ulkovalaistus saa aiheuttaa häikäisyä maantielle. Yleiskaavassa on esitetty kevyen liikenteen yhteystarve Trossitien varteen, mutta väylän rakentaminen ei ole tällä hetkellä kunnan suunnitelmissa. Rakennusten sijoittelussa on kuitenkin syytä varautua siihen, että mahdollisesti väylä toteutetaan tulevaisuudessa. Rakennuspaikalta on matkaa alakouluun alle 0, 5 km, yläkouluun n. 8 km ja kuntakeskukseen, missä sijaitsee myös lähin kauppa n. 8 km. Koulukuljetukset kulkevat Heinijärveltä yläkoululle. Palvelut ovat kohtuullisesti saavutettavissa. 3) Rakentamisen tulee olla sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se saa vaikeuttaa erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakennuspaikka sijaitsee näkyvällä paikalla tien varressa, valtakunnallisesti arvokkaalla maisema- alueella sekä kulttuuriympäristössä, jossa ympäristön ominaispiirteiden säilyminen tulee turvata. Yleiskaava määrää, että uudisrakennukset on sovitettava huolellisesti maisemaan, kyläkuvaan ja paikalliseen rakennusperintöön. Hakemuksen mukainen uudisrakentaminen on mahdollista toteuttaa siten, että maiseman ja kulttuuriympäristön arvot eivät vaarannu; tämä varmistetaan rakennuslupavaiheessa. Hanke ei vaikeuta luonnonarvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Edellisen tarkastelun perusteella hanke täyttää MRL 137 :n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Sille ei ole myöskään estettä MRL 136 : n perusteella.

16 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) Sovelletut lainkohdat: MRL 16, 43, 136, 137 ja 171. Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 32 Ehdotus Esittelijä: Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti Lautakunta hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla: Asuin- ja talousrakennusten sijoittelulla tulee pyrkiä muodostamaan suojaisia pihapiirejä. Rakennusten tulee sijoitukseltaan, kooltaan ja ulkomuodoltaan sopeutua ympäristöönsä. Rakennusten julkisivumateriaalin tulee olla pääosin puuta ja väritykseltään maisemaan ja ympäristöön sopeutuva. Rakennuspaikan hulevesiä ei saa suoraan johtaa maantien sivuojiin. Rakennuspaikan ulkovalaistus ei saa aiheuttaa häikäisyä maantielle. Päätöksen antaminen ja voimassaolo Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on ja viimeinen muutoksenhakupäivä on Päätös on voimassa yhden (1) vuoden siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava tässä ajassa rakennuslupaviranomaiselta. Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen. Käsittelymaksu ja sen määräytyminen Päätöksestä peritään teknisen lautakunnan hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 450 /hakemus. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin. Tiedoksi hakijat, Pirkanmaan ELY- keskus, kunnanhallitus, rakennustarkastaja, toimistosihteeri RV (lainvoimaisuustodistus)

17 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 60 Poikkeaminen; Käkisaarentie 96, HMKDno Valmistelija / lisätiedot: Mia Saloranta mia.saloranta@hameenkyro.fi kaavasuunnittelija Liitteet 1 Asemapiirustus.pdf 2 Ympäristökartta.pdf Käkisaarentie Rakennuspaikka Hämeenkyrö (108), Mahnala / Metsäkulma (416), kiinteistö 2:59 Riitalahti Osoite: Käkisaarentie 96 Kyseessä on vanha loma- asunnon rakennuspaikka rantavyöhykkeellä. Rakennuspaikalla on rekisterin mukaan loma- asunto 30 kem² (vuodelta 1955) ja talousrakennus 20 kem² (vuodelta 2011). Loma- asunto sijaitsee veden rajassa. Lisäksi pihapiirissä on puuvaja loma- asunnon vieressä sekä huvimaja (eivät näy asemapiirroksessa), kaksi purettavaa pientä rakennusta alle 10 m², siirrettävä puucee ja metallirakenteinen varastokoppi rannassa (ei näy asemapiirroksessa). Käkisaarentien linjausta muutetaan ko. kiinteistön kohdalla siten, että tie sijoittuu kiinteistön reunalle eikä halkaise kiinteistöä. Rakennuspaikalla on mahdollisuus liittyä Käkisaaren vesiosuuskunnan vesijohtoon, keskitettyä viemäriä ei ole. Harmaat vedet tullaan johtamaan kenttään ja vessavedet umpisäiliöön. Uuden loma- asunnon ja rantaviivan välillä maasto nousee n. 2 m penkereenä, jota suunnitelmassa on hyödynnetty siten, että kellarikerroksesta voidaan johtaa ovi ulos rannan suuntaan. Penkereen ala- ja yläpuolella maasto on lähes tasainen. Rannassa on muutamia luonnonvaraisia puita, muutoin pihapiirin kasvillisuus on istutettua ja pensasmaista. Rakennuspaikka sijoittuu keskelle tiheään rakennettua ranta- aluetta. Ympäristössä on monen kokoisia ja ikäisiä loma- asuntoja sekä naapurissa vakituinen asunto. Rakennushanke Rakennetaan ympärivuotiseen käyttöön soveltuva uusi lomarakennus, jonka kerrosala on 130m², sekä uusi kylmä varasto/autotalli, kerrosalaltaan 14, 5 m² ja autokatos. Lomarakennus toteutettaisiin tontille rinneratkaisuna, lomarakennuksen maanpäälliset tilat hirsirunkoisena. Kaksi makuuhuonetta, makuuparvi (alle 160 cm huonekorkeus) olohuoneen päällä, keittiö, ja kodinhoitotila, WC sekä suihku pääasiallisina käyttötiloina maanpäällisissä tiloissa, olohuone ruokailutilalla. Kellariin tulisi toisarvoisena tilana sauna, pesuhuone/wc, tekninen tila, sekä varastotilaa pääosin, koska kellarikerroksen seinärakenteet vain pieneltä osin avautuisi julkisivun kautta alapihalle, senkin osan jäädessä syvyydessä merkittävästi luonnonmukaisesti rinteen sisään ja avautuen kohti olemassa olevaa

18 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) rantarakennusta. Tontilta puretaan yöpymiskäytössä ollut rakennelma (alle 10 m²). Tontilla oleva nykyinen asuinrakennus (33 m²) muutetaan venevajaksi. Tontilla oleva kylmä varastorakennus (18m²) säilytetään. Rakentamisrajoitus Poikkeaminen rannan suunnittelutarpeesta MRL 72 : Meren tai vesistön ranta- alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Poikkeaminen kunnan rakennusjärjestyksestä: 30 Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön. Muun kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyydenkeskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä. 31 Rakentamisen määrä ranta- alueella. Ranta- alueella sijaitsevalla loma- asumiseen tarkoitetulla rakennuspaikalla saa olla enintään yksi loma- asunto, sauna ja aittarakennus, joiden yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m². Lisäksi saa rakentaa 30 m² kylmää varastotilaa. Rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 10 % rakennuspaikan pinta- alasta. Hakijan perustelut Maankäyttö- ja rakennuslain 171 tarkoittamat erityiset syyt: 1) MRL 72 vaatii poikkeusluvan kun alueella ei ole voimassa olevaa kaavaa. 2) Haetaan poikkeusta rakennusjärjestyksen mukaisen rakentamisen määrän vähäisestä ylittämisestä. 3) Lomarakennuksen perustuksen suunnittelijan näkemyksen mukaan, koska rakennettava rinnetontti on vanhaa peltoa, joka on tehdyn maaperätutkimuksen perusteella pääosiltaan savea/silttiä, perustus on varminta tehdä kellariperusteisena, jotta rakennuksen perustus saadaan vietyä syvempänä olevan kattavamman pohjamaan varaan ja samalla rakennus saadaan istumaan myös rinteen reunaan paremmin. Rakennusta ei voi ilman kohtuuttomia kustannuksia siirtää taaemmaksi, jo tontilla olemassa olevien tie, vesi- ja sähkölinjojen, sekä maanpinnan muotojen johdosta. 4) Kyseessä on olemassa olevan lomarakennuksen korvaaminen uudella teknisesti edistyksellisellä rakennuksella, joka merkittävästi parantaa tontin maankäytöllisiä ja ympäristöystävällisiä olosuhteita. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista, ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Rakennusjärjestyksen mukaisen kerrosalan ylitys on vähäinen (max 10%), haettava poikkeama uudelle lomarakennukselle on +10 m2 (120/130 m2), kylmä varastotila /autotalli +2, 5 m2 (olemassa oleva kylmä varasto 18 m2 + uusi kylmä varasto/autotalli 14, 5m2 = 32, 5 m2), sekä nykyisen asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen venevajaksi (33 m2). Rakennus soveltuu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan. Rakennuksen ulkoväri on harmaa, ja talon asemointi on tontin pohjoisreunaan olemassa olevan tieyhteyden päähän (asemapiirros), jossa myös sijaitsee tontin sähkö- ja vesiliittymät. Rakennuksen harja on järvelle päin kuten naapurikiinteistöillä ja rakennuksen korkein

19 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) julkisivu (korkeusasema) on järveltä katsottuna taaempana kuin naapurikiinteistöjen julkisivut (hakemuksen liitteenä valokuva järveltä päin rakennuspaikalle) ja asettuu näin ympäristökuvaltaan sopusuhtaisesti rakennusten kokonaisuuteen rantamaisemassa. Talon perustuksista saadaan saviseen maahan erittäin tukevat kun ne tehdään koko talon laajuisena kellarikerroksena, joka asettuu luonnonmukaisesti ja huomaamattomasti talon alle, rinteen säilyttäen luonnolliset muotonsa varsin hyvin. Järveltä katsottuna kellarikerroksen rakenteita ei juuri havaitse, koska kellarin ainoa näkyvä pieni seinän osa sijoittuu olemassa olevan rantarakennuksen taakse, rinteen sisään. Lomarakennuksen vesihuoltoon erityisesti kylmänä vuodenaikana pitää kiinnittää erityistä huomiota ja sen takia on ympäristö- ja terveysnäkökohdat huomioon ottaen järkevää sijoittaa ympärivuotisessa käytössä oleva sauna peseytymistiloineen rakennuksen kellariin, jolloin mm. jätevesiasiat saadaan toteutettua tontilla kestävällä tavalla asianmukaisesti. Lomarakennuksen hirsinen runko muodostaa sisäilmaltaan terveellisen asuinympäristön, ja talon sisällä esteellisyysasiat huomioidaan riittävinä ovien leveyksinä ja kulkutiloina makuuhuoneissa, olohuone ja ruokailutilassa, kosteissa tiloissa sekä käytävillä, myös silloin kun huoneet ovat kalustettuina. Talon suunnittelussa ja energiaratkaisuissa suositaan uusiutuvaa energiaa mahdollisimman pitkälle. Olemassa oleva porakaivo muutetaan lämpökaivoksi josta otetaan kiertovesipumpulla ympäristöystävällistä energiaa poistoilmalämpöpumpun ulkoilman talviaikaiseen lämmittämiseen ja kesäaikaiseen viilentämiseen, sekä aurinkokeräimiä ja vesikiertoista kiuasta hyödyntäen tuotetaan myös lämmintä käyttövettä, sekä mahdollinen ylimääräinen saatu energia varastoidaan myös maanpiiriin talon alle myöhemmin käytettäväksi lämmön tuottamiseen, esim. kellarikerroksen vesikiertoiseen lattialämmmitykseen. Lomarakennus varustetaan myös useilla tulisijoilla. Ilmanvaihto ja (lisä)lämmönjakelu huoneiden välillä hoidetaan poistoilmalämpöpumpulla. Riittävän väljien sisätilojen suunnittelu esteettömyysasioiden huomioimiseksi ja kellaritilojen soveltumattomuus asuintiloiksi ei sellaisenaan mielestämme merkitse rakennusjärjestyksen tavoitteiden olennaista syrjäyttämistä tai vaikeuta kaavoituksen toteuttamista, kerrosala huomioiden. Pyydämme kohteliaimmin myös huomioimaan poikkeamisen kokonaisarvioinnissa erityisesti maanomistajien tasapuolisen kohtelun (perustuslaki 6.2 ), ja erityisesti maanomistajien tasapuolisuuden vaatimuksen keskenään vastaavassa asemassa olevina, viitaten esim. äskettäin valmistuneeseen kellarilliseen lomarakennukseen (Arostentie 166), sekä pelkällä rakennuslupahakemuksella Käkisaarentien kaavoittamattomalla alueella viime aikoina toteutettuihin rakennushankkeisiin. Mikäli edelleen edellytetään poikkeamisen hakemista rakennushankkeelleni, pyytäisin lupahakemukseni nopeutettua käsittelyä ympäristölautakunnassa. Hakijaa on ohjeistettu kunnan toimesta ensin hakemaan poikkeamislupaa, jonka jälkeen rakennusvalvonta ohjeisti parin kuukauden jälkeen ensimmäisen hakemuksen jättämisestä hakemaan sittenkin normaalia rakennuslupaa, rakennusjärjestyksen antamat kerrosalat huomioiden. Hakija ryhtyi välittömästi uuden oletetun aikataulun ja annettujen ohjeiden mukaisesti valmisteleviin toimiin rakennushankkeeseen

20 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) liittyen, koska oli silloin siinä ymmärryksessä, että lupa- asia etenee nyt annettujen ohjeiden ja rakennusjärjestystä noudattaen nopeasti muutamassa viikossa ja perustuksia rakentamaan päästään vielä viimeistään joulukuussa Hämeenkyröläisiä rakennusmiehiä ja suunnittelijoita kiinnitettiin jo tässä vaiheessa rakennusprojektiin, uskoen että normaalin rakennusluvan kautta nyt edeten pysytään edellä mainitussa rakennusaikataulussa. Koska Hirsitalon toimittaja myös hinnoittelee tuotteensa talvitoimituksen ja pystytyksen - 15% normaalihinnoista, kunhan rakennus toimitetaan maaliskuun 2021 loppuun mennessä tontille, hakijan lupa- asioiden viivästyessä nyt täysin yllättäen, koska Hämeenkyrön kunta on tulkinnut aivan äskettäin jälleen uudestaan että hakijan pitääkin nyt taas hakea poikkeamista, ollaan aikataulullisesti palattu taas lähtöruutuun. Hankeen viivästyminen, johtuen kunnan toiminnasta luvan hakemusvaiheessa, johtaa hakijalle kohtuuttomiin lisäkustannuksiin jos vielä aikataulut venyvät. HL 23.1 mukaisesti asia on tutkittava, valmisteltava ja käsiteltävä ilman aiheetonta (lisä- )viivytystä. Lausunnot Hakija on kuullut naapurikiinteistöt , , , ja eikä heillä ollut huomautettavaa hankkeesta. Naapuri on lisäksi maininnut, että lämpökaivon ja umpisäiliöt saa sijoittaa kiinteistön rajan viereen. Kaavat Pirkanmaan maakuntakaava 2040: Maaseutualue. Merkinnällä osoitetaan alueet, jotka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Suunnittelumääräys: Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan alueelle osoittaa vaikutuksiltaan paikallisesti merkittävää maankäyttöä. Rakennuspaikka jää kahden arvokkaan maisema- alueen rajauksen väliin siten, että rakennuspaikasta on etäisyyttä n 70 m (etelään) maakunnallisesti arvokkaaseen maisema- alueeseen (Pyhäjärven- Nokianvirran- Kuloveden kulttuurimaisema) ja n. 600 m (pohjoiseen) valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema- alueeseen (Hämeenkyrön kulttuurimaisema). Hämeenkyrön strateginen yleiskaava 2040 (oikeusvaikutteinen, hyväksytty ) : Ei kyseistä paikkaa koskevia merkintöjä. Yleiskaava: Alueella ei ole yleiskaavaa. Tekeillä on Sasi- Mahnala- Laitila- Metsäkulma - osayleiskaava, joka on tullut vireille ja kaavan valmisteluvaihe on parhaillaan nähtävillä. Kunnan rakennusjärjestys 30 Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön. Rakennettaessa ranta- alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen. Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen kasvillisuus pääosin säilyttää ja rantapuuston käsittelyssä vain harventaminen on sallittua. Rakennusten etäisyyden rantaviivasta ja sijainnin rakennuspaikalla tulee olla sellainen, että maiseman luonnonmukaisuus mahdollisuuksien mukaan säilyy. Muun

21 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyydenkeskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee kuitenkin, mikäli edellä olevasta vaatimuksesta tai ranta- alueelle laaditusta MRL 72 mukaisesta kaavasta ei muuta johdu, olla vähintään 20 metriä, ja asuinrakennuksen alimman lattiatason tulee olla vähintään 1 metri keskivedenkorkeuden yläpuolella. Suositeltu alin lattiataso rantarakentamisessa Kyrösjärvellä on (N60+), Kirkkojärvellä (N60+). Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 25 m², saa rakennuspaikalla rakentaa kuitenkin vähintään 15 metrin etäisyydelle rantaviivasta ellei alueen kaavamääräyksestä muuta johdu. Rakennuspaikalle alle 10 metrin etäisyydelle rantaviivasta ei saa rakentaa grillikotia, huvimajoja, katoksia tai muita sellaisia rakennelmia. Rakennusvalvontaviranomainen voi kuitenkin erityisistä syistä myöntää poikkeuksen rantaviivan läheisyyteen sijoitettavalle, alaltaan enintään 30 m² suuruiselle venevajalle, kun se soveltuu ympäristöön ja maisemaan. 31 Rakentamisen määrä ranta- alueella. Ranta- alueella sijaitsevalla loma- asumiseen tarkoitetulla rakennuspaikalla saa olla enintään yksi loma- asunto, sauna ja aittarakennus, joiden yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m². Lisäksi saa rakentaa 30 m² kylmää varastotilaa. Rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 10 % rakennuspaikan pinta- alasta. Erillisen saunarakennuksen kerrosala saa olla enintään 25 m² ja pohjapinta- ala enintään 35 m². Muun kuin loma- asunnon rakennuspaikan rakennusoikeus määritellään asemakaavassa, oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa tai poikkeusluvalla. Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 ) Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeaminen voidaan myöntää, jos se täyttää laissa esitetyt edellytykset. 1) Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Alueelle on tekeillä uusi yleiskaava, jonka luonnoksessa kyseinen rakennuspaikka on huomioitu olemassa olevan loma- asunnon paikkana. Tulevan kaavan määräykset koskien esim. rakentamisen määrää rannan rakennuspaikalla ovat vasta luonnoksia, eikä niitä voida vielä soveltaa, joten rakennushankkeen luvituksessa noudatetaan rakennusjärjestystä. Hakemuksen mukaan uuden loma- asunnon kerrosala on 130 kem² ja uuden kylmän varaston 14, 5 kem²; lisäksi säilytetään varasto, jonka kerrosala on hakijan mukaan 18 kem² (rekisterissä 20 kem²). Nykyinen loma- asunto 30 kem² muutetaan venevajaksi. Rakennusjärjestyksen 31 :n mukaan ranta- alueella sijaitsevalla loma- asumiseen tarkoitetulla rakennuspaikalla saa olla enintään yksi loma- asunto, sauna ja aittarakennus, joiden yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 120 m². Lisäksi saa rakentaa 30 m² kylmää varastotilaa. Rakennusluvan yhteydessä voidaan erityisestä syystä myöntää vähäinen poikkeaminen kerrosalasta, vähäiseksi ylitykseksi katsotaan 10%. Uuden loma- asunnon kerrosala 130 kem² ja kylmien varastorakennusten yhteenlaskettu kerrosala 32, 5 kem² (14, 5 kem² + 18 kem² (olettaen että hakijan ilmoitus on oikein ja rekisterissä on virhe) = 32, 5 kem²) eivät ylitä vähäisen

22 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) poikkeamisen rajaa, joten tältä osin poikkeamisen voi myöntää rakennusvalvonta rakennusluvan yhteydessä, eikä varsinaista poikkeamislupaa tarvita. Rakennusvalvonnan tehtävänä on tarkistaa rakennussuunnitelmien kerrosalat, ne eivät saa ylittää ilmoitettuja kerrosaloja. Rakennusvalvonta tarkistaa myös muut kiinteistöllä sijaitsevat pienet rakennukset ja rakennelmat; niiden mahdollisesti sisältämä kerrosala tulee laskea mukaan kiinteistön kokonaiskerrosalaan, joka ei saa ylittää 165 kem²:ä. Myös venevaja tulee huomioida kiinteistön kokonaiskerrosalassa, joten vajan tulee käytännössä olla katos, jotta se ei sisällä kerrosalaa. (Rakennusjärjestyksen 30 :ssä mainittu Rakennusvalvontaviranomainen voi kuitenkin erityisistä syistä myöntää poikkeuksen rantaviivan läheisyyteen sijoitettavalle, alaltaan enintään 30 m² suuruiselle venevajalle, kun se soveltuu ympäristöön ja maisemaan. liittyy etäisyyteen rantaviivasta, eikä tarkoita, että venevaja saa ylittää kerrosalarajoitusta, josta määrätään 31 :ssä.) Rakennusjärjestyksen 30 :ssä määrätään: Muun kuin saunarakennuksen vähimmäisetäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä. Asemapiirroksessa ei ole esitetty lyhintä etäisyyttä loma- asuntorakennuksesta rantaviivaan. Arviolta lyhin etäisyys on mahdollisesti hieman alle 20 m. Rakennuksen sijoittuminen ja vähimmäisetäisyyden alitus on hyvin perusteltu hakemuksessa. Poikkeamiselle on erityinen syy, eikä se aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakennusjärjestyksessä (30 ) määrätään lisäksi: Rakennettaessa ranta- alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen. Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen kasvillisuus pääosin säilyttää ja rantapuuston käsittelyssä vain harventaminen on sallittua. Rakennusten etäisyyden rantaviivasta ja sijainnin rakennuspaikalla tulee olla sellainen, että maiseman luonnonmukaisuus mahdollisuuksien mukaan säilyy. Rakennuspaikka sijaitsee arvokkaiden maisema- alueiden vaikutuspiirissä, joten edellä mainittu rakennusjärjestyksen pykälä tulee erityisesti huomioida rakennushankkeessa. Suunnitelmassa esitetty loma- asunnon korkeus 2, 5 kerrosta vaikuttaa haasteelliselta ympäristön näkökulmasta. Rakennusluvan yhteydessä on varmistettava, ettei rakennuksen harjakorkeus nouse ylemmäksi kuin naapurikiinteistöillä. Rantavyöhykkeellä on melko vähän kasvillisuutta, eikä sitä ole tarvetta käsitellä tässä hankkeessa. Rantamaisema on jo muokattua ja rakennettua, eikä hanke vaikuta maiseman luonnon mukaisuuteen. Hankkeen edellyttämät poikkeamiset eivät vaikeuta kaavoitusta tai maankäytön muuta järjestämistä, mikäli hanke toteutetaan kunnan rakennusjärjestyksen mukaisesti, siitä vain vähäisesti poiketen. 2) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Rakennuspaikalle tai sen välittömään läheisyyteen ei sijoitu tunnettuja luontoarvoja. hanke ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. 3) Poikkeaminen ei saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Rakennuspaikalle tai sen välittömään läheisyyteen ei sijoitu rakennetun ympäristön arvoja. hanke ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

23 Hämeenkyrö Pöytäkirja 7/ ( 32) 4) Poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Hanke ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Erityinen syy MRL 72 :ssä määrätään, ettei rantavyöhykkeelle saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Kyseessä on olemassa oleva loma- asunnon rakennuspaikka. Nykyinen rakennuskanta kiinteistöllä on pientä ja vaatimatonta verrattuna moniin lähistön kiinteistöihin. Hankkeessa on tavoitteena rakentaa nykyaikainen ympärivuotisesti käytettävä loma- asunto, joka soveltuu ympäristöönsä. Yleiskaava on tekeillä ja edellä mainituin ehdoin toteutettuna hanke ei ole merkittävästi ristiriidassa valmisteilla olevan kaavan tavoitteiden kanssa. Näin ollen poikkeamiselle MRL 72 :stä on olemassa lain edellyttämä erityinen, hakijasta riippumaton syy. Edellisen tarkastelun perusteella poikkeaminen MRL 72 :stä täyttää laissa esitetyt edellytykset ja se voidaan myöntää. Vähäiset poikkeamiset rakennusjärjestyksen määräyksistä myöntää rakennusvalvonta rakennusluvan yhteydessä. Sovelletut lainkohdat: MRL 72 ja 171. Hämeenkyrön kunnan rakennusjärjestys: 30 ja 31 Ehdotus Esittelijä: Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti Lautakunta hyväksyy hakemuksen seuraavilla ehdoilla: Rakennusluvan yhteydessä varmistetaan, etteivät hankkeen toteutuessa kerrosalat kiinteistöllä ylitä rakennusjärjestyksen 31 :n määräyksiä vähäistä enempää, mikä tarkoittaa 10 %:n enimmäisylitystä. Rakennusluvan yhteydessä varmistetaan ettei rakennuksen harjakorkeus nouse ylemmäksi kuin naapurikiinteistöillä ja uudet rakennukset muutoinkin soveltuvat ympäristöönsä sekä vesistömaisemaan. Päätöksen antaminen ja voimassaolo Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on ja viimeinen muutoksenhakupäivä on Päätös on voimassa yhden (1) vuoden siitä, kun se on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava tässä ajassa rakennuslupaviranomaiselta. Tämän päätöksen lainvoimaiseksi todistettu ote on liitettävä rakennuslupahakemukseen. Käsittelymaksu ja sen määräytyminen Päätöksestä peritään teknisen lautakunnan hyväksymän Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksutaksan mukainen maksu: 450 /hakemus. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin.

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä 1 HEL 2018-003524 Hankenumero 2863_3 Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä Rakennuskiellosta poikkeamista harkitaan aina tapauskohtaisesti. Tapauskohtaisessa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle Kaupunkikehityslautakunta 24 28.06.2017 Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle 456/10.03.00.02/2017 KAKEL 24 Esittelijä: Toimialajohtaja Pasi Leimi,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (1) 158 Asianro 3588/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-26-107 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU Päätös, raportti 12.3.2018 Nähtävillä 20.3.-18.4.2018 Hyväksytty 8.5.2018 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus 1. Johdanto Karhuojan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 218 Asianro 4355/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-409-4-30 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Suunnittelutarveratkaisu / Koskimäki / Ohkolan kylä, Eerola-Kortistotie / 505-410-57-5 / Omakotitalon rakentaminen määräalalle 2 /

Lisätiedot

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA 4 Suunnittelutarvealue Suunnittelutarvealuetta Hattulan kunnassa on maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU Päätösehdotus, raportti 13.11.2017 Nähtävillä 24.11. - 21.12.2017 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 34 Asianro 7033/10.03.00.01/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien poikkeamista ja suunnittelutarveratkaisua tilalla 410-7-95 Kotikumpare, Haminanlahti Yleiskaavajohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 186 Asianro 4087/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-471-1-45 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2016 1 (1) 147 Asianro 3125/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-416-8-49 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/2016 1 (1) 357 Asianro 7174/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-5-9 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20 Kokousaika 21.03.2012 klo 15.00-15.21 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla,

Lisätiedot

Laihia Pöytäkirja 4/ (11) Rakennus- ja ympäristölautakunta

Laihia Pöytäkirja 4/ (11) Rakennus- ja ympäristölautakunta Laihia Pöytäkirja 4/2017 1 (11) Aika, klo 17:00-19:02 Paikka Teknisen osaston kokoushuone Käsitellyt asiat 35 Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus 36 Kokouksen pöytäkirjan tarkastajien valinta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 55 26.02.2014. 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (1) 55 Asianro 535/10.02.04/2014 Poikkeaminen (LTK) / Ryönä, 451-2-26 (Kaarinniementie 150) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien suunnittelutarveratkaisua Haminanlahti, Vuorenlehto 410-5-110 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala 31, YMP 10.5.2012 17:30 Suunnittelutarvepäätös kiinteistölle 535-404-8-124 Asia Hakija Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Nietula Matti ja Anita Poutakuja 3 B 2 37470 Vesilahti Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO

Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO Kunnanhallitus 140 19.05.2014 SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / LUNKI PENTTI JA SISKO 249/60.605/2011 KHALL 228 Sisko ja Pentti Lunki ovat jättäneet suunnittelutarveratkaisuhakemuksen omakotitalon ja talousrakennuksen

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3)

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa HAKIJA Ilpo ja Virpi Raiskila Rinnekatu 26, 33250 Tampere HAKEMUS Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( )

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( ) Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (7) 1135 Poikkeamishakemus (Vartiokylä, tontti 45270/17) HEL 2012-006696 T 10 04 01 Rakvv 45-640-12-S Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset, joista poiketaan

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila 13.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Poikkeamistoimivallan siirtoa

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Poikkeamishakemus , / /2018

Ympäristölautakunta Poikkeamishakemus , / /2018 Ympäristölautakunta 149 13.11.2018 Poikkeamishakemus 2018-38, 790-410-7-11 548/10.03.00/2018 YMPLTK 13.11.2018 149 Rakennuspaikka Poikkeamishakemus koskee kiinteistöä 790-410-7-11 Sastamalan Ruokoniemen

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisuhakemus

Suunnittelutarveratkaisuhakemus ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Suunnittelutarveratkaisuhakemus Diaarinumero: 734/605/2015 Hakija: Karppinen Anna-Mari ja Ossi Tila: Kirstinä Kiinteistötunnus: 859-401-12-14 Kylä: Tyrnävä Asia: Haetaan suunnittelutarveratkaisua

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 )

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) Kunnanhallitus 301 03.11.2014 Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) 3564/11.111/2014 KHALL 301 Hakija Nimi Moilanen Jorma Osoite Palokankaantie 45, 92400 Ruukki

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo)

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) Rakennus- ja ympäristölautakunta 202 04.11.2015 Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) 674/10.03.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 04.11.2015 202 Valmistelija:

Lisätiedot

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi.

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi. RAKENNUSVALVONTA 2015 RANTA-ALUEELLA SIJAITSEVAN VAPAA-AJAN ASUNNON KÄYTTÖTARKOIITUKSEN MUUT- TAMINEN VAKITUISEKSI ASUNNOKSI I YLEISTÄ Vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tulisi ensisijaisesti

Lisätiedot

Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä

Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala. Muut Haimila Veikko tekninen johtaja, esittelijä Iitin kunta Pöytäkirja 3/2016 39 Kaavoitustoimikunta 14.03.2016 Aika 14.03.2016 klo 18:00-18:24 Paikka Iitin Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, Rautatienkatu 20, Kausala Saapuvilla Poissa Laitinen

Lisätiedot

Naapureiden kuuleminen: Hakija on toimittanut naapurikiinteistöjen omistajien suostumukset poikkeamiseen (MRL 173 ).

Naapureiden kuuleminen: Hakija on toimittanut naapurikiinteistöjen omistajien suostumukset poikkeamiseen (MRL 173 ). ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Poikkeamishakemus Diaarinumero: 237/605/2014 Hakija: Jaakko Heiskari, Tiina Väisänen Tila: Ryhtyli Kiinteistötunnus: 859-401-153-0 Kylä: Tyrnävä Haettava poikkeaminen: Haetaan

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 62 Annettu julkipanon jälkeen 16.09.2015 ASIA Rakentamisen poikkeamislupa HAKIJA Jarmo ja Anne-Marie Lilius Vehnätie 3 33480 Ylöjärvi HAKEMUS Rakennuspaikan

Lisätiedot

Kaavoitustoimikunta Kaavoitustoimikunta Hakija: Iitin seurakunta

Kaavoitustoimikunta Kaavoitustoimikunta Hakija: Iitin seurakunta Kaavoitustoimikunta 61 09.11.2015 Kunnanhallitus 263 16.11.2015 Suunnittelutarveratkaisu, Iitin seurakunta 642/10.03.00.01/2015 Hakija: Iitin seurakunta Rakennuspaikka: Kirkonkylässä sijaitseva Kirkonmaa-niminen

Lisätiedot

Poikkeamsilupahakemus Kyötikki Heli, Virolahti

Poikkeamsilupahakemus Kyötikki Heli, Virolahti Rakennuslautakunta 53 15.08.2017 Poikkeamsilupahakemus Kyötikki Heli, Virolahti 79/11.116/2017 Rakla 15.08.2017 53 Kyötikki Heli on hakenut poikkeamislupaa lomarakennuspaikan (RA) muuttamiseksi ympärivuotiseksi

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 25 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavassa osoitetun rakennusoikeuden ylitys Suomenselän Jauhemaalaus Oy Eeliksentie 6 34870 Visuvesi Kunta

Lisätiedot

143 25.08.2015. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212

143 25.08.2015. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212 Rakennus- ja ympäristölautakunta 143 25.08.2015 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 12-59-POY / Kylmälä 452-2-212 Rakennus- ja ympäristölautakunta 143 Asia Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 12 Tekninen lautakunta 13.11.2014 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 13.11.2014 klo 16.30 17.50 Kunnanviraston kokoushuone Petteri Wiinamäki Satu Hoffren Irja

Lisätiedot

Poikkeamislupahakemus Valkonen Hannele ja Ojala Risto, Virolahti

Poikkeamislupahakemus Valkonen Hannele ja Ojala Risto, Virolahti Rakennuslautakunta 53 16.06.2015 Virolahden kunnanhallitus 115 14.07.2015 Poikkeamislupahakemus Valkonen Hannele ja Ojala Risto, Virolahti 14/11.111/2015 Rakla 16.06.2015 53 Hannele Valkonen ja Risto Ojala

Lisätiedot

rakennusluvan myöntäminen 16 :ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen:

rakennusluvan myöntäminen 16 :ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen: Kh 12.7.2018 181, liite nro 4 Kunnanhallitus 12.7.2018/ Salosen muutosesitys perusteluineen 181 Esitys: Kunnanhallitus ei tee valitusta Nurmijärven elinvoimalautakunnan 14.6.2018 56 tekemästä päätöksestä.

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91 Kokousaika 28.9.2011 klo 15.15-16.05 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari Viuhkola

Lisätiedot

edellytykset yy Kankaanpää

edellytykset yy Kankaanpää Poikkeamislupien i i ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset yy Kankaanpää 5.9.2013 Poikkeamispäätös / suunnittelutarveratkaisu rakennusluvan edellytyksenä Asemakaavoitettu alue rakennuslupa kaavanmukaiseen

Lisätiedot

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa.

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. - Taustalla 1.4.2016 voimaan tulleenmaankäyttö- ja rakennuslain muutos, jossa poikkeamistoimivalta on siirtynyt kunnille.

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi

Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä / Suunnittelutarveratkaisu POI / Haapajärvi Rakennus- ja ympäristölautakunta 75 14.04.2015 Oikaisuvaatimus 15-7-OIK viranhaltijapäätöksestä 9.3.2015 85 / Suunnittelutarveratkaisu 15-15-POI / Haapajärvi 425-5-83 Rakennus- ja ympäristölautakunta 75

Lisätiedot

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 135 21.10.2014 158 09.12.2014 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- KOKOUSAIKA Torstai 6.7.2017 klo.16.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2539/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (1) 138 Asianro 2539/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 411-5-192 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2013 Ympäristölautakunta Sivut 40-44. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2013 Ympäristölautakunta Sivut 40-44. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2013 Ympäristölautakunta Sivut 40-44 KOKOUSAIKA Torstai 18.4.2013 klo.16.00 16.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi Rakennuslautakunta 15 01.03.2017 Kaavoitustoimikunta 16 13.03.2017 Kunnanhallitus 69 03.04.2017 Poikkeamislupa, Piira Ismo ja Grenfors Heidi 831/10.03.00.02/2017 Rakennuslautakunta 01.03.2017 15 Hakija:

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2017 Ympäristölautakunta Sivut Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2017 Ympäristölautakunta Sivut Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2017 Ympäristölautakunta Sivut 48-54 KOKOUSAIKA Torstai 11.5.2017 klo.16.00 16.11 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Suunnittelutarve ja säädökset

Suunnittelutarve ja säädökset Kaupunkisuunnittelulautakunta 121 14.06.2016 Suunnittelutarveratkaisu, Kirjakkala 734-574-1-2, määräala 893/10.03.00.04/2016 Kaupunkisuunnittelulautakunta 14.06.2016 121 Valmistelija: kaavoitusinsinööri

Lisätiedot

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Valmisteilla olevat MRL:n muutokset Seminaari, sipoo 13.5.2016 Matti Laitio, ympäristöministeriö Hallitusohjelman kirjauksia Helpotetaan haja-asutusalueiden

Lisätiedot

Liite /ympltk

Liite /ympltk RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(4) Ympäristölautakunta 27 Annettu julkipanon jälkeen 3.4.2018 ASIA HAKIJA Kaavasta poikkeaminen, käyttötarkoituksen muutos Jani ja Sari Aalto Petäjäkuja 3 O 34600 Ruovesi Rakennuspaikan

Lisätiedot

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Turun seudun kuntien kehittämiskeskustelu MRL 8 5.4.2016 Risto Rauhala, ELY-keskus (voimaan 1.4.2016) ( KARALUSU ) 2 Kaavoituksen ja rakentamisen lupien

Lisätiedot

3 Esittelijän nimeäminen ympäristölautakunnan kokoukseen. 5 MRL :n mukainen hakemus viemärijohdon sijoittamiseksi; tila Sävi

3 Esittelijän nimeäminen ympäristölautakunnan kokoukseen. 5 MRL :n mukainen hakemus viemärijohdon sijoittamiseksi; tila Sävi Hämeenkyrö Pöytäkirja 1/2018 1 (43) Aika 21.02.2018, klo 17:30-18:31 Paikka Kunnanvirasto, alakerran neuvotteluhuone Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 13. Tekninen lautakunta 15.12.2010

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 13. Tekninen lautakunta 15.12.2010 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 13 Tekninen lautakunta 15.12.2010 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 15.12.2010 klo 16.30 17.15 Kunnanviraston kokoushuone Keskinen Irja Vierikko Jussi Lehtinen

Lisätiedot

Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, , Lappeenranta

Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, , Lappeenranta Lausunto 1 (6) Lappeenrannan kaupunki Kaavasuunnittelija Matti Kettunen kirjaamo@lappeenranta.fi Viite: lausuntopyyntö 14.3.2019 Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, 405-409-2-42,

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

133 14.10.2015 160 09.12.2015

133 14.10.2015 160 09.12.2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 133 14.10.2015 160 09.12.2015 Vastine Turun hallinto-oikeudelle rakennuslupaa koskevassa asiassa, lupa 2014-662, rakennuspaikka Ihantolantie

Lisätiedot

PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila (osa) Kaavaehdotus

PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS. Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila (osa) Kaavaehdotus PIEN-SAIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Savitaipaleen kunta (739) Saksan tila 739-421-7-414 (osa) Kaavaehdotus 10.8.2016 1 Osayleiskaavan muutoksen selostus, joka koskee Pien-Saimaan osayleiskaavaa. 1 PERUSTIEDOT

Lisätiedot

Poikkeamislupa ja suunnittelutarveratkaisu Ollila 85:74 Pohja

Poikkeamislupa ja suunnittelutarveratkaisu Ollila 85:74 Pohja Tekninen lautakunta 113 26.09.2017 Poikkeamislupa ja suunnittelutarveratkaisu Ollila 85:74 Pohja 241/10.03.00.01/2017 Tekninen lautakunta 26.09.2017 113 Hakija: Hakijana on tilan omistaja. Paikka: Kontiolahden

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty

Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta. Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 145 12.10.2016 Ympäristölautakunta 169 14.12.2016 Ympäristölautakunta 31 08.03.2017 Suunnittelutarveratkaisu; Kiinteistö 78-401-9-85 / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/ ( 16) Rakennus- ja ympäristölautakunta Kuntatekniikan kokoushuone Kielo, Ervastintie 2, Kirkkonummi

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/ ( 16) Rakennus- ja ympäristölautakunta Kuntatekniikan kokoushuone Kielo, Ervastintie 2, Kirkkonummi Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 3/2019 1 ( 16) Aika 02.04.2019, klo 17:03-17:28 Paikka Kuntatekniikan kokoushuone Kielo, Ervastintie 2, Kirkkonummi Käsitellyt asiat 36 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 )

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) Kunnanhallitus 216 03.06.2013 Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) 3182/11/111/2013 KHALL 216 Hakija Nimi Jouko Viitanen Osoite Kuusikarinkatu

Lisätiedot

Hakemus on jätetty

Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 114 24.08.2016 Ympäristölautakunta 15 25.01.2017 Ympäristölautakunta 180 26.09.2017 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle koskien tilalle 78-402-1-42, Arvola myönnettyä poikkeuslupaa

Lisätiedot

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Poikkeamislupa 444 Lensulan kylän tilasta Surmamäki RN:o 4:67 muodostettavalle määräalalle Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1224/10.03.00.02/2017 Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS

PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS PARAISTEN KAUPUNKI KIRJAISSUNDET RANTA-ASEMAKAAVA- MUUTOS Maanmittari Oy Öhman 2014 RANTA-ASEMAKAAVASELOSTUS 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Ranta-asemakaavaselostus koskee 2.1.2014 päivättyä ranta-asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 78 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/reijo Ukura (MRL 137 ja 171-173 ) 3389/11.111/2014 KHALL 78 Hakija Nimi Reijo Ukura Osoite Martikkalantie 42, 92320

Lisätiedot

3.1 Rakennusten soveltuminen rakennettuun ympäristöön ja maisemaan L: Rakentamisessa on mahdollisuuksien mukaan säilytettävä rakennuspaikan

3.1 Rakennusten soveltuminen rakennettuun ympäristöön ja maisemaan L: Rakentamisessa on mahdollisuuksien mukaan säilytettävä rakennuspaikan Seuraavat muutokset tehty hyväksyttyyn ( 16.9.2014 91 Rakennus- ja ympäristölautakunta ) rakennusjärjestysluonnokseen 16.9.2014: L = hyväksytty luonnos 16.9.2014 E = hyväksytty ehdotus 24.3.2015 Sisällys

Lisätiedot

Kunta Kylä Vesistö Tohmajärvi (848) Kutsu (409) Ahvenlampi. Tila Kiinteistötunnus Pinta-ala, ha Sarila ,3811

Kunta Kylä Vesistö Tohmajärvi (848) Kutsu (409) Ahvenlampi. Tila Kiinteistötunnus Pinta-ala, ha Sarila ,3811 Kunnanhallitus 281 31.10.2016 Poikkeamishakemus - Kekäle Sari, hakemuksen hyväksyminen 409/31.310/2016 Kunnanhallitus 31.10.2016 281 ASIA Rakentamista koskeva poikkeamispäätös HAKIJA Kekäle Sari Renginpolku

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2016 Ympäristölautakunta Sivut 39-46

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2016 Ympäristölautakunta Sivut 39-46 RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2016 Ympäristölautakunta Sivut 39-46 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Torstai 19.5.2016 klo.16.00-16.22

Lisätiedot

Purkamislupa Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/eeva Pehkonen

Purkamislupa Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/eeva Pehkonen Purkamislupa 1 Rakennuksen tai sen osan purkamiseen vaaditaan aina purkamislupa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jos yleiskaavassa niin määrätään.

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 4. Lupatunnus POI Sivu 1

KIRKKONUMMEN KUNTA Rakennus- ja ympäristölautakunta Esityslista Liite Bilaga 4. Lupatunnus POI Sivu 1 Lupatunnus 17-0008-POI 04.04.2017 Sivu 1 Asia Poikkeaminen MRL 72 1 mom. ja 2 mom. Poikkeamispäätös MRL 38 (kiellot yleiskaavaa laadittaessa) Hakemus on saapunut 2.5.2016, kaavoituksen lausunto saap. 21.3.2017.

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ylä-Honkalantie 15, 34410 Murole. Ruovesi 702 Kekkonen 406. Tila RN:o Pinta-ala m2

RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ylä-Honkalantie 15, 34410 Murole. Ruovesi 702 Kekkonen 406. Tila RN:o Pinta-ala m2 RUOVEDEN KUNTA PÄÄTÖS 1(3) Ympäristölautakunta ASIA Suunnittelutarveratkaisu Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2014 HAKIJA HAKEMUS Leena ja Tuomo Roppola Salomaantie 39 37630 Valkeakoski Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

1 RAKENNUS- Kunnan tai kaupungin osa / kylä Kortteli ja tontti / rakennuspaikka Rek. n:o Koko tila PAIKKA Määräala

1 RAKENNUS- Kunnan tai kaupungin osa / kylä Kortteli ja tontti / rakennuspaikka Rek. n:o Koko tila PAIKKA Määräala Suunnittelutarveratkaisu- OULUN SEUDUN RAKENNUSVALVONNAT hakemus Hailuoto Haukipudas Kempele Kiimiki Liminka (MRL 137 ) Lumijoki Muhos Oulu Oulunsalo Tyrnävä Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee MRL 16

Lisätiedot

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m²

Rakennuspaikka DÅVITS, Brakeudden 37, JORVAS. Rakennettu kerrosala 157 m² Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 09.06.2015 Rakennuslupa 15-64-A, Dåvits 410-1-81 / Oikaisuvaatimus 15-12-OIK 490/10.03.00.02/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 105 Asia Rakennuslupa Hakemus on

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Tekninen lautakunta 19.8.2015 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 19.8.2015 klo 16.30 Kunnanviraston kokoushuone Petteri Wiinamäki Satu Hoffren Irja Keskinen

Lisätiedot

LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3313/2016 Varsinais-Suomi 21.12.2016 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 7.10.2016 Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, luonnosvaihe KAAVAHANKE

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Hyvinkään kaupunki, ympäristölautakunta PL 21 05801 Hyvinkää Keski-Uudenmaan maakuntamuseon lausunto Hyvinkään kaupungin rakennusjärjestysluonnoksesta HEL 2016-005241

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu POI, Gesterby / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK

Suunnittelutarveratkaisu POI, Gesterby / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK Rakennus- ja ympäristölautakunta 26 26.01.2016 Suunnittelutarveratkaisu 14-54-POI, Gesterby 418-2-95 / Oikaisuvaatimus 16-1-OIK 1023/10.03.00.01/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 26.01.2016 26 Asia

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA ESITYSLISTA Rakennus- ja ympäristölautakunta

PADASJOEN KUNTA ESITYSLISTA Rakennus- ja ympäristölautakunta PADASJOEN KUNTA ESITYSLISTA 23.5.2019 KOKOUSAIKA Torstai 23. toukokuuta 2019 klo 17.00 - KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kuntala, kokouksen jälkeen

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisuhakemus

Suunnittelutarveratkaisuhakemus ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Suunnittelutarveratkaisuhakemus Diaarinumero: 493/605/2015 Hakija: Bäckman Tarja, Bäckman Anne-Mari Tila: Riihikartano Kiinteistötunnus: 859-401-84-35 Kylä: Tyrnävä Asia: Haetaan

Lisätiedot

Nivalan kaupunki Tekninen lupajaos

Nivalan kaupunki Tekninen lupajaos -3, YMP 13.4.2016 17:30 Nivalan kaupunki Tekninen lupajaos 13.4.2016 Huom! Kokous on teknisen osaston kokoushuoneessa! Esityslista 2/2016 -1, YMP 13.4.2016 17:30 Kokousaika 13.4.2016 klo 17.30 - Kokouspaikka

Lisätiedot

Hakijat ovat perustelleet poikkeamista seuraavin perustein:

Hakijat ovat perustelleet poikkeamista seuraavin perustein: Kaupunkisuunnittelulautakunta 142 23.08.2016 Poikkeaminen Kiskon kirkonkylä 734-751-1-54 1506/10.03.00.03/2016 Kaupunkisuunnittelulautakunta 23.08.2016 142 Valmistelija: kaavoitusinsinööri Timo Alhoke,

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta:

Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi. Kuva muistokivestä ja sijaintikartta: Rakennuslautakunta 38 01.08.2018 Rakennetun ympäristön valvonta, Ravilinnan piha-alueen muistokivi 263/12.04.00/2018, 49/10.03.00.08/2017 Rakennuslautakunta 01.08.2018 38 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA TYÖPAJA MAANKÄYTÖN OHJAAMISESTA LIEVEALUEILLA Helsinki, Kuntatalo 6.6.2013 Ritva Schiestl, ympäristölakimies 6.6.2013

Lisätiedot

SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Kuhmon kaupunki. Sivu Hakemusnumero

SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Kuhmon kaupunki. Sivu Hakemusnumero Hakija Nimi Pappila Ari-Pekka Pulkkinen Minna Elisa Postitoimipaikka Lähiosoite 88900 KUHMO Lylykuja 2 Rakennuspaikka Kunta Kuhmo Kaupunginosa / kylä Korpisalmi RN:o 220:4 X-koordinaatti Y-koordinaatti

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Nurmesniemi I) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/2012 1 (8) 464 Poikkeamishakemus (Lauttasaari, Vattuniemenkuja 6) HEL 2012-012801 T 10 04 01 Rakvv 31-2875-12-S 19.9.2012 Päätös päätti hyväksyä Valion Eläkekassan poikkeamishakemuksen,

Lisätiedot

Postinumero Postitoimipaikka Puhelin. Kylä Tila/ RN:o Koko tila Määräala tilasta (m2) Käytetty rakennusoikeus kem 2 Rakennusoikeus kem 2

Postinumero Postitoimipaikka Puhelin. Kylä Tila/ RN:o Koko tila Määräala tilasta (m2) Käytetty rakennusoikeus kem 2 Rakennusoikeus kem 2 Muuramen kunta SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS (MRL 137 ) POIKKEAMISHAKEMUS (MRL 23 luku) Saapunut Lupanumero 1. Hakija Nimi Osoite sähköposti Postinumero Postitoimipaikka Puhelin 2. Rakennuspaikka Kaupunki/kunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2019 1 (5) 150 Velvoitteen asettaminen rakennelman poistamiseksi tontilta, Harmaapaadentie 1b HEL 2019-001886 T 10 04 10 45-53-17-HAL Päätös Valvontakohde Kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/2012 1 (7) 354 Poikkeamishakemus (Haaga, Puutarhurinkuja 2) (b-asia) HEL 2012-011277 T 10 04 01 Rakvv 29-2575-12-12-S 14.8.2012 Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset,

Lisätiedot

Överby Asuinrakennuksen (rak. v. 1910) purkaminen. Rakennuspaikka: Haapajärvi , Majtorp

Överby Asuinrakennuksen (rak. v. 1910) purkaminen. Rakennuspaikka: Haapajärvi , Majtorp Rakennus- ja ympäristölautakunta 4 26.01.2016 Rakennusvalvonnan ilmoitusasioita Rakennus- ja ympäristölautakunta 26.01.2016 4 Rakennus- ja ympäristölautakunnalle tiedoksi saatetaan seuraavat päätökset:

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5. Tekninen lautakunta 18.5.2011

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5. Tekninen lautakunta 18.5.2011 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Tekninen lautakunta 18.5.2011 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 18.5.2011 klo 16.30 17.30 Kunnanviraston kokoushuone Keskinen Irja Vierikko Jussi Silvennoinen

Lisätiedot

Lupatunnus. Vastaanottaja ja päiväys. Kunnanosa. Rakennuspaikan 2 Koko tila Määräala. pintaala m. Laskutusosoite

Lupatunnus. Vastaanottaja ja päiväys. Kunnanosa. Rakennuspaikan 2 Koko tila Määräala. pintaala m. Laskutusosoite HAKEMUS KUNTIIN SUUNNITTELUTARVERATKAISULLE TAI POIKKEAMISELLE Lupatunnus Vastaanottaja ja päiväys SUUNNITTELUTARVERATKAISU (MRL 137 ) 1. Rakennuspaikka (hakija täyttää) Kunta Kaupunki Kunnanosa POIKKEAMINEN

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122 NAANTALIN KAUPUNKI 1 Turun hallinto-oikeus PL 32 20101 Turku Viite: THao:n lähete 15.11.2018, 6316/18, asia 01732/18/4122 Asia: Lausunnon antaja: Valittaja: Lausunto valitukseen päätöksestä, joka koskee

Lisätiedot