Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!"

Transkriptio

1 Ohjaajan ja valmentajan käsikirja Liikunnan iloa turvallisesti! Espoon Telinetaiturit ry Tuulimäen väestönsuoja Itätuulenkuja

2 Sisällysluettelo 1. Työntekijän työsopimukseen tarvittavat tiedot 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset 3. Tuntikirjaukset 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen 10. Ensiaputarvikkeet 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa 12. Tapaturmasta ilmoitus 13. Hätätila 14. Vakuutus 15. Merkkisuoritus 16. Koulutus ja työssä oppiminen Harjoituspaikat

3 1. Työntekijän ohjeet ja työssä tarvittavat tiedot Tämä Ohjaajan ja valmentaja käsikirja on pääasiallinen tiedonlähde. Muut ohjeet, joihin työntekijän tulee tutustua ovat: - Palkka- ja kulukorvausperusteet tuntipalkkaisille - EsTTmatkustussäntö - Tuulimäen kalliosuojan turvaopas - Talousohjesääntö Kaikki dokumentit löytyvät netistä: Sivu: Linkki: työpöytä. Salasana permanto 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset Työntekijän tulee toimittaa työnantajalle täydellinen nimensä, henkilötunnus, osoite, puhelin numero, sähköpostiosoite ja tilinumero. Sen lisäksi työtekijän tulee toimittaa esimiehelleen rikosrekisteriote (yli 6kk vanha otetta ei hyväksytä) ja verokortti. Kunkin työntekijän tuntipalkka määräytyy voimassa olevan EsTT:n palkkataulukon (liite1) mukaisesti. Tuntipalkkaan vaikuttaa mm. seuraavat tekijät koulutuksen taso (Svolin 1. taso tulee suorittaa ensimmäisen vuoden aikana työn aloittamisesta), onko ryhmävastuuta, ryhmien lukumäärä, kokemusvuodet jne. Koulutusten tiedot (liite2) Erillisiä lisiä ovat esim. kouluilla pidettyjen ryhmien koululisä, joka lisätään oman henkilökohtaisen tuntipalkan päälle, ns. ponnarilisä. Erillislisät voivat vaikuttaa tuntipalkkaan nousevasti tai laskevasti. Kunkin työntekijän tuntipalkka tarkistetaan kevät ja syyskauden alussa ja lisäksi myös kauden aikana, jos siihen on tarvetta. Esimies ilmoittaa aina mahdollisista muutoksista. Tapahtumapalkat ovat erikseen määritelty ja tästä esimies muistuttaa kunkin tapahtuman yhteydessä. Kulukorvaukset suoritetaan kulloikin voimassa olevan matkustussäännön mukaan. 3. Tuntikirjaukset (liite3) Tuntilistat täytetään ja palautetaan kuun 5. päivä mennessä omalle esimiehelle. Tuntilistassa tulee ilmetä seuraavat asiat: Työntekijän nimi, jaosto (jolle olet työtunnit tehnyt), puhelin numero, sähköposti, tuntipalkka ja mahdollinen muu palkka, kuukausi jolta olet jättämässä tuntilistan.

4 Listassa on valmiiksi merkitty kuun päivät numeroituna vasemmassa sarakkeessa PVM alla. NUORET tarkoittaa perus voimisteluryhmiä, niin harraste- kuin kilparyhmiä ja koululla olevia ryhmiä. Tähän sarakkeeseen merkitään myös esim. palaveritunnit. AIKUISET on vain aikuisryhmiä koskeva sarake. KOULULISÄ sarakkeeseen merkitään vain, jos olet pitänyt tunnin koululla (ei koske trampoliinivoimistelu ryhmiä) seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1h kohtaan nuoret ja 1h kohtaan koululisä, tällöin taulukko laskee suoraan lisän koululla pidetylle tunnille. MUU 1 ja MUU 2 sarakkeet ovat tarkoitettu tapahtumille joilla on erillinen palkka, josta esimies ilmoittaa aina etukäteen, esim. merkkisuoritus, harrastekilpailut, EsTT:n kansalliset kilpailut, äitien- /isänpäiväjumppa, isänpäiväjumppa, joulunäytös jne. SU sarake tarkoittaa sunnuntaita, joka on jokaisen yllä mainittujen sarakkeiden vieressä. Kun pidän voimisteluryhmän sunnuntaina, merkitset sen seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1,5h kohtaan nuoret ja 1,5h kohtaan SU, tällöin taulukko laskee suoraan sunnuntailisän pidetylle tunnille. SELITE sarakkeeseen tulee merkitä AINA viikonpäivälyhenteen (ma, ti, ke, to, pe, la tai su), minkä ryhmän olet pitänyt esim. oma tai Lauran sijainen tai palaveri tai kilpailu tai tapahtuma tai koulun nimi. Sijaisuustapauksessa tulee merkitä kuinka pitkä tunti on ollut esim. Lauran sij. 1,5h 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu Ohjaaja ja sijainen: Työpaitana on Ohjaaja t-paita, jota käytetään aina, kun ohjataan harrasteryhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen ohjaajan harrasteryhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia harrasteryhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Ohjaajan tulee ohjatessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista.

5 Ohjaaja ei saa käyttää ohjatessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun ohjaaja sijaistaa kilparyhmää, niin silloin tulee käyttää coach t-paitaa.

6 Valmentaja ja sijainen: Työpaitana on Coach t-paita, jota käytetään aina, kun valmennetaan kilparyhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen valmentajan kilparyhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia kilparyhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Valmentajan tulee valmentaessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista. Valmentaja ei saa käyttää valmentaessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun valmentaja sijaistaa ohjaajaa (harraste ryhmää), niin silloin tulee käyttää ohjaaja t-paitaa. Työpaitaa EI SAA käyttää, kun työntekijä itse voimistelee. Valmentaja kilpailuissa: Työpaitana on Coach pikeepaita ja seuran verryttely- tau tuuliasu. Työasun laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen heidän läsnä ollessaan. Työntekijän tulee olla mahdollisuuksien mukaan avuksi kollegalleen, jos tämä tarvitsee apua mm. ohjaus/valmennus työssään tai muussa työhön liittyvissä asioissa. Työntekijän tulisi asennoitua työhönsä positiivisesti ja aktiivisesti. Mieleen painavia työ asioita tulee välittömästi kertoa esimiehelleen, jotta työssä jaksaminen olisi mielekästä ja stressitöntä.

7 Työntekijän tulisi omalla asenteellaan luoda positiivista yhteishenkeä ja ennalta ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä ja yhteen ottoja. Työntekijän tulee työssään pystyä puhumaan avoimesti mielipiteistään, kuitenkin huomioiden kollegansa, voimistelijoita ja heidän perheitään. Työntekijän tulee puhua asiallisesti niin voimistelijoille, voimistelijoiden vanhemmille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee keskustella asiallisesti voimistelijoiden ja kollegoiden kuullessa häntä. Työntekijä ei saa käyttää törkeää kieltä voimistelijoita kohtaa tai heidän kuullen. Työntekijä ei saa käyttäytyä törkeästi voimistelijaa tai kollegaansa kohtaan tai heidän läsnä ollessaan. Valmentaja/ohjaaja saa toimittaa voimistelijan pukuhuoneeseen/kotiin törkeästä kielenkäytöstä/käyttäytymisestä. Työntekijä ei saa käyttää nuuskaa ohjatessa/valmentaessa ja muuna työaikana. 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa Espoon Telinetaiturit järjestää kevät- ja syyskauden aikana eri laisia tapahtumia, joita ovat mm. kansalliset kilpailut, äitienpäiväjumppa, kevätretki, merkkisuoritus, isänpäiväjumppa, joulunäytös muut mahdolliset tapahtumat. Yllä mainitut tapahtumat eivät ole sidonnaisia työntekijän perus ohjaus-/valmennustyöhön. Tapahtumat ovat luonteeltaan suuria ja tällöin kaikkien työntekijöiden panostusta tarvitaan, jotta pystymme järjestämään tapahtumat mutkattomasti alusta loppuun. Huolimatta mitä ryhmää työntekijä ohjaa tai valmentaa on hänen velvollisuus osallistua tapahtumiin. 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan Ohjaaja ja sijainen: Ohjaajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Ohjaajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus ohjatessaan ryhmäänsä. Ohjaaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan pukuhuoneesta. Ohjaaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Ohjaaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut.

8 Ohjaaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Ohjaaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Ohjaaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Ohjaaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskausaika on poikkeus istumiselle). Ohjaaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen. Ohjaajan tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Ohjaaja pitäessään ryhmälleen juomatauon niin ryhmä menee tauolle ohjaajan johdattamana jonossa. Ohjaaja kerää voimistelijat tauon jälkeen jonoon ja jatkaa harjoituksia suunnitelman mukaan. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla on heillä max 15 min. aikaa olla kyseisillä telineillä (max 20min, jos ryhmässä on yli 12 voimistelijaa). Molemmilla telineillä ohjaajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa ohjaaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla! Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain ohjaaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta huolimatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseiseltä harjoituskerralta. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi ohjaaja harkinnan mukaan kieltää esim. 2-3 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta ohjaaja laittaa ryhmänsä jonoon ja varmistaa ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa.

9 Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Ohjaajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Ohjaajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset ohjaajaa kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen ohjaaja edelleen jonossa vie ryhmänsä pukuhuoneeseen ja hyvästelee voimistelijat. Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus Valmentaja ja sijainen: Valmentajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Valmentajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus valmentaessaan ryhmäänsä. Valmentaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan permannon reunalta. Valmentaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Valmentaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut. Valmentaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Valmentaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Valmentaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Valmentaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskaus aika on poikkeus istumiselle). Valmentaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen.

10 Valmentaja tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Valmentaja pitäessään ryhmälleen juoma tauon niin valmentaja huolehtii ja muistuttaa että voimistelijat menevät tauolle reunoja pitkin ja permantoa kiertämällä. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla valmentajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa valmentaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla. Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain valmentaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta riippumatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseisellä harjoitus keralla. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi valmentaja harkinnan mukaan kieltää esim. 1-2 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta valmentaja varmistaa, ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa. Jos väärin käyttö jatkuu edelleen seuraavissa harjoituksissa, niin valmentaja harkinnan mukaan voi kieltää mannan käytön esim. 1-2 harjoituskertaa. Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Valmentajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Valmentajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset valmentaja kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen valmentaja hyvästelee voimistelijat ja varmistaa, ettei kukaan jää salin puolelle pomppimaan Kilpavoimistelijoilla ei ole erivapauksia jäädä yksin harjoittelemaan, ellei se ole erikseen sovittu

11 Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) Kun et pääse paikalle ja tarvitset sijaista, toimit seuraavien ohjeiden mukaan. Jokainen pyrkii hankkimaan sijaisen itse apuohjaajat, ohjaajat, apuvalmentajat ja valmentajat. Kun tiedät menosi etukäteen ryhdy hankkimaan sijainen hyvissä ajoin etukäteen. Lähempänä sijaisuuspäivää laita vielä muistutus viesti, että lupautunut sijainen muistaa saapua paikalle pitämään ryhmääsi. Jos yrityksestä huolimatta tuntuu siltä, että asia ei näytä hoituvan ota yhteyttä esimieheesi tekstiviestillä mahdollisimman hyvissä ajoin viimeistään edellisenä päivänä, kun on tarvetta sijaiselle. Jos sairastut, sijaisen hankkiminen toimii edellä mainitulla tavalla. Älä pelkää ottaa yhteyttä, sillä mitä aikaisemmin saadaan tieto asiasta, niin sen helpompi on hankkia sijainen. Jos olet lupautunut tulla sijaiseksi ja satut tulemaan itse kipeäksi tai estyt pitämästä ryhmää, niin sinulla on velvoite hankkia itsellesi sijainen ja jos et saa hoidettua asiaa niin ota yhteys välittömästi esimieheesi. MUISTA että on mahdottoman hankalaa, jos viesti poissaolosta tulee muutamaa tuntia ennen kuin ryhmän pitäisi alkaa ja tarve sijaiselle on kova. Nyrkki sääntönä, laita viimeistään edellisenä päivänä viestiä sijaisuus tarpeesta. Ohjaajien, apuohjaajien, valmentajien ja apuvalmentajien yhteystiedot laitetaan sähköpostilla kaikille. Jos tuntemastasi henkilöistä ei pääse sijaistamaan, niin ota yhteyttä lupautuneisiin sijaisiin! Muista merkitä itsellesi ylös ketä olet sijaistanut, minä päivänä ja mihin kellon aikaan! Merkitse myös itsellesi ketä olet pyytänyt sijaiseksi mille päivälle ja mihin kellon aikaan! Sijaistaessasi harrasteryhmiä niin tulee käyttää OHJAAJA-paitaa, vastaavasti kun sijaistat kilparyhmää niin tulee käyttää COACH-paitaa! Sijaistuksesta saa oman normaali tuntipalkan. Sunnuntain osalta saa tuplapalkan. 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmiin tapahtuu vain jäsenrekisterin kautta! Jos listan ulkopuolelta saapuu voimistelija harjoittelemaan, tulee varmistaa että hän on ilmoittautunut jäsenrekisterin kautta ryhmään. Tiedon asiasta saa lajikoordinaattorilta/esimieheltä. Listan ulkopuolelta ei saa ottaa ketään voimistelemaan. Jos ryhmässä olevan voimistelijan kaveri tulee mukaan harjoituksiin, niin tulee häntä pyytää seuraamaan harjoituksia salin reunalta.

12 Voimistelijan vaihto ryhmästä toiseen tapahtuu koordinaattorin kautta. Voimistelijalle ei saa luvata paikkaa mistään toisesta ryhmästä, vaan hänet ohjataan kääntymään koordinaattorin puoleen. Ohjaajalla ei oikeutta antaa maksualennusta harjoitusmaksuista. Harjoitusmaksuun liittyvissä asioissa tulee voimistelija ja hänen vanhempansa ohjata lajikoordinaattoriin puoleen. Läsnäololistat ovat erittäin tärkeitä ja niihin tulee merkata jokainen harjoituskerta, vaikka voimistelija tulee myöhässä. Viimekädessä läsnäololistat ainoa todiste siitä milloin ja kuinka paljon voimistelija on voimistellut. Kun voimistelija lopettaa niin lopetusilmoituksen tekee voimistelijan vanhempi tai voimistelija itse (aikuisvoimistelija) jäsenrekisterin kautta. Lopetus ilmoitusta ei voi ohjaaja/valmentaja ottaa vastaan, vaan voimistelija ohjataan joko jäsenrekisteriin tai lajikoordinaattorille. Ohjaajalle/valmentajalle tehty lopetusilmoitus ei ole virallinen, vaikka ohjaaja/valmentaja ilmoittaa asia lajikoordinaattorille. 10. Ensiap tarvikkeet Ensiapu tarvikkeet löytyvät valmentaja kopin oven vierestä mustasta laatikosta. Lisäksi siteitä, teippiä, kertakäyttöisiä kylmäpusseja, kolmioliinoja jne. löytyy sekä naisten että miesten valmentaja/ohjaaja pukuhuoneesta erillisestä laatikosta. Ensiapuvastaavana toimii Tessa Alanko. 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa Pienet tapaturmat Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Kun sattuu pieni haava, joka vaatii puhdistuksen ja laastarin ja samalla muu ryhmä tulisi odottaa tämän aikaa ilman ohjaajaa, niin toimi seuraavasti: Katso ympärillesi onko toinen ohjaaja lähellä omaa ryhmääsi. Jos on, pyydä ohjaajaa katsomaan ryhmäsi perään hetkeksi aikaa. Ohjaa voimistelijoita tekemään voimia niin että naapuri ryhmän ohjaaja pystyy helposti seuraamaan toisella silmällä ryhmääsi. Ohjeita tulisi olla sen verran että ehdit puhdistaa haavan ja tulla takaisin ryhmäsi luo. Jos lähellä ei ole toista ohjaajaa, niin lähdette yhdessä koko ryhmän kanssa ylimääräiselle juoma tauolle. Tällöin tauon aikana ehdit puhdistaa haavan. Kun jätät ryhmäsi mm. haavan puhdistamisen takia, niin silloin voimistelijat eivät saisi yksin tehdä liikkeitä telineillä! Missään kohtaa harjoituksia voimistelijoita ei saa jättää yksin!

13 Pienten voimistelijoiden kohdalla voi tulla vessa reissuja ja joudut menemään yhden voimistelijan kanssa pukuhuoneeseen asti. Pääsääntöisesti toimitaan yllä olevan mukaan. Jos voimistelijalla on vanhempi salin reunalla, voimistelija annetaan vanhemman huostaan. Pyydetään vanhempaa tuomaan voimistelija ryhmänsä luokse painottaen että tuodessa voimistelija tulee kävellä reunoja pitkin. Jos voimistelijalla ei ole vanhempaa salin reunalla, niin toimitaan yllä olevan mukaan niin että pyydetään joku toinen ohjaajaa/valmentajaa katsomaan ryhmää sen aikaa kun itse pääset takaisin ryhmäsi luo. Isompi tapaturma Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Isomman tapaturman sattuessa toimitaan ryhmän voimistelijoiden kanssa samalla tavalla kuin yllä. Katsot kuka ohjaaja tai valmentaja on lähelläsi ja pyydät häntä katsomaan ryhmäsi perään. Ensimmäisenä selvität mihin voimistelijaan sattuu ja että tarvitaanko kylmähoitoa. Jos tilanne näyttää siltä että voimistelijalle riittää kylmähoito, niin se annetaan mahdollisimman nopeasti. Kun tilanne näyttää siltä että voimistelija ei pysty jatkamaan harjoituksia, niin soitetaan välittömästi voimistelijan huoltajalle. Kerrotaan tilanne ja pyydetään hakemaan voimistelija kotiin tai ohjataan lääkärille Dextraan, Munkkiniemeen. Voimistelijaa ei saa jättää yksin vaan odotetaan kunnes huoltaja on tullut hakemaan voimistelijan. Voimistelija kykynsä mukaan voi olla salin puolella ryhmän luona, kunnes hänet tullaan hakemaan. Keskustellessa huoltajan kanssa kerro mistä voimistelija tulee hakea. Tilanne jossa on tarvetta soittaa hätäkeskukseen 112. Hätäkeskukseen soittaessa pyydetään ambulanssi tulemaan ampumahallin varaulos käynnille. Osoite on Revontulentie 13. Hätäkeskukseen tulee kertoa että soittaja tulee vastaan ulos käynnille. Soiton jälkeen tulee Tuulimäen vahtimestarille ( ) ilmoittaa että on tilattu ambulanssi, jotta vahtimestari voi avata uloskäynnit valmiiksi ja auton sisään pääsy on mutkatonta. Jotta tilanne pystytään hoitamaan rauhallisesti, kanssa kollegojen rooli on tärkeä auttaessaan naapuriryhmän voimistelijoita. Jos et itse kykene tilanteessa toimimaan, käänny välittömästi kokeneemman ohjaajan/valmentajan puoleen.

14 12. Tapaturmasta ilmoitus Kun tapaturma on saatu hoidettua loppuun, niin sen jälkeen tapaturmasta täytetään tapaturmailmoitus lomake (liite2), joka annetaan esimiehelle. Tämän lisäksi harrastajan vanhemmalle ilmoitetaan vakuutusta varten harrastajien tapaturmavakuutus numero, joka on H. Vahinkoilmoitus tehdään puhelimitse TAPIOLA.fi Korvauspalvelussa puh Hätätila Hätätilan sattuessa Tuulimäen voimistelusalissa toimitaan seuraavasti: Jokainen ohjaaja ja valmentaja keräävät voimistelijansa jonoon ja laskee oman ryhmänsä paikalla olijat. Tilanteen mukaan joka käydään reipasta tahtia hakemassa päällys vaatteet ja kengät tai siirrytään välittömästi varaulos käyntejä pitkin ulos hallista. Jokainen siirtyy hallista ulos lähimmästä varauloskäynnistä, jossa on voimistelijoiden kanssa harjoitusten aikana. Päästyäsi ulos ryhmäsi kanssa viet voimistelijat yhteiselle kokoontumispaikalle. Kokoontumispaikka on Tuulimäen yläpuolella olevalla aukiolla (Itätuulenkuja 11). Kokoontumispaikalla kerrotaan lisäohjeita tilaan mukaan. Tarkemmat ohjeet on annettu Pelastusohjeissa, joihin ohjaajan ja valmentajan tulee tutustua. 13. Vakuutus EsTT:n tapaturmavakuutus: Vakuutettuja ovat kaikki alle 16-vuotiaat harrastajavoimistelijat. Vakuutus on voimassa varsinaisella jumppakerhoajalla. Vakuutus numero: H Kilpavoimistelijoilla ja aikuisvoimistelijoilla tulee olla oma voimassa oleva vakuutus. EsTT:n työntekijän ovat myös vakuutettuja. Vakuutus numero: T 14. Merkkisuoritus ja Tasokortit NTV Merkkisuoritus Espoon Telinetaitureissa on siirrytty Svolin kilpajärjestelmän uusimisen mukana uuteen merkkisuoritusjärjestelmään syksyllä Merkkejä, joita harraste puolella suoritetaan, ovat pronssi, hopea, kulta ja timantti.

15 Merkkijärjestelmän avulla pyrimme luomaan tavoitteellisen harjoituksen myös seuramme harrastevoimistelijoille. Jokainen harraste ryhmä on nimetty suoritettavan merkin mukaisesti seuraavasti: Alkeet on tarkoitettu harrastajalle, joka aloittaa voimistelu harrastuksen. Pronssi on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut ½-1 vuotta voimistelua. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa pronssimerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Hopea on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut 2-3 vuotta voimistelua ja suorittanut pronssimerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa hopeamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Kulta on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut yli 3 vuotta voimistelua ja suorittanut hopeamerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa kultamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. MTV Tasokortit MTV harrasteryhmissä käytetään Tasoryhmiä ja suoritetaan vastaavasti tasokorttien mukaiset testit. Lisätietoja MTV harrastekoordinaattorilta. 15. Koulutus ja työssäoppiminen Ohjaajien ja valmentajien ammatissaoppimista kannustetaan. Päämetodina on työssäoppiminen seuran päävalmentajien ja kokeneiden valmentajien ja ohjaajien opastuksessa. Ammatillisesta kehityksestä tulee keskustella esimiehen kanssa. Hänen kanssaan tunnistetaan koulutustarpeet ja aikataulutetaan mahdolliset kurssit. Kursseille ilmoittautuminen tapahtuu aina esimiehen luvalla.

16 HARJOITUS PAIKAT: Tuulimäen väestösuoja Vanttilan koulu Itätuulenkuja 9 Nissintie ESPOO ESPOO Laurinlahden koulu Rastaalan koulu Merisaapas 2-4 Rastaalantie ESPOO Espoo Jalavapuiston koulu Jalavakuja Espoo PELISÄÄNNÖT EsTT:ssä pyritään huolehtimaan, että jokainen lapsi saa harrastaa voimistelua omalla tasollaan kannustavassa ilmapiirissä. EsTT:n hallitus päätti kokouksessaan koko seuran yhteisistä pelisäännöistä: VOIMISTELIJOIDEN PELISÄÄNNÖT 1. Tulen ajoissa harjoituksiin. Tuulimäessä ohjaaja hakee voimistelijat pukuhuoneesta ja tuo heidät sinne takaisin tunnin päätyttyä. Kouluilla harrastavat ryhmät saavat toimintaohjeet ohjaajilta kauden alussa. 2. Jätän korut ja kellon kotiin. Ulkovaatteet laitan pukuhuoneisiin naulakoihin tai penkeille siististi laskostettuna. 3. Jätän karkit, purkat ja limut kotiin: liikuntaa harrastavan parhaat eväät ovat hedelmät ja janojuomana vesi. Energiajuomat on kielletty pukuhuoneissa, käytävillä ja salissa. 4. Muistan käyttäytyä harjoituksissa kohteliaasti ja olen kaveri kaikkien kanssa. 5. Kuuntelen ja tottelen ohjaajaani, jotta koko ryhmä viihtyy harjoituksissa. VANHEMPIEN PELISÄÄNNÖT 1. Kannustan lastani hänen harrastuksessaan. Olen myös kiinnostunut hänen kehityksestään voimistelijana. 2. Mikäli jään seuraamaan lapseni harjoitusten kulkua, teen sen salin reunalta. Lyhyet keskustelut käyn ohjaajan kanssa vasta tunnin päätyttyä. Ajan palautteelle ja pidemmille keskusteluille varaan harrastekoordinaattorin kautta. 3. En koskaan kyseenalaista ohjaajan auktoriteettia ja asiantuntemusta lasten kuullen. 4. Ilmoitan lapseni omalle ohjaajalle mikäli lapseni ei pääse harjoituksiin (satunnaisia yksittäisiä poissaoloja ei tarvitse ilmoittaa) 5. Huolehdin siitä, että lapseni saa riittävästi ravintoa ja lepoa. 6. Pidän huolen siitä, että lapseni on tietoinen voimistelijoiden pelisäännöistä. OHJAAJAN PELISÄÄNNÖT 1. Pyrin omalla käytökselläni näyttämään esimerkkiä lapsille ja nuorille. 2. Olen suunnitelmallinen ohjaustyössä ja pidän huolen siitä, että harjoituksissa on hauskaa. 3. Kohtelen kaikkia lapsia tasavertaisina ja muistan kannustaa voimistelijoita. 4. Vaadin harjoituksissa hyvien käytöstapojen ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. 5. En koskaan kyseenalaista vanhemman tai huoltajan auktoriteettia lasten kuullen.

17 Muistiinpanot lääkärinhoitoa vaatineesta tapaturmasta Luottamuksellinen - ainoastaan seuran omaan tapaturmaseurantaan ja toiminnan parantamiseen sekä mahdolliseen ulkopuoliseen tutkimuskäyttöön, Voimistelijan nimi erilliseen kirjanpitoon. Tyttö poika ikä: Päivämäärä, paikka: Vamman laatu: Harjoiteltu teline ja liike: harjoitukset kilpailut leiri vapaaharjoittelu muu Voimistelijan ohjaaja/valmentaja: oliko paikalla, kyllä ei Jos ei, niin jonkun toisen paikallaolijan nimi: Kuinka ensiapu suoritettiin, milloin, kuka: Löytyivätkö kaikki ensiaputarvikkeet heti: kyllä ei Oliko ensimmäinen kerta (harjoitukset) kun liikettä harjoiteltiin: kyllä ei Oliko välineissä tai matoissa vikoja jotka vaikuttivat tapaturmaan: kyllä ei Vaikuttiko mattojen/telineiden asettelu tai sijainti tapaturmaan: kyllä ei Lisätiedot (esim. väsymystila, ulkoiset häiriöt, harjoiteltiinko vaikeaa liikettä liian aikaisin, parannusehdotuksia saliturvallisuuteen): Liite 4

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry. Ohjaajan Käsikirja

Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry. Ohjaajan Käsikirja Ulvilan Voimistelu ja Liikunta ry Ohjaajan Käsikirja Päivitetty 21.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO Alkusanat 1. JÄSENMAKSUT 2. PALKKA-ASIAT 3. OHJAAJAN VASTUU 4. VUOSITILASTO 5. TOIMINTAKAUSI 6. TOIMINTASUUNNITELMA

Lisätiedot

1. Tervetuloa töihin. Liitteestä 1 löydät Cetus Espoon säännöt.

1. Tervetuloa töihin. Liitteestä 1 löydät Cetus Espoon säännöt. 3 SISÄLTÖ 1. Tervetuloa töihin. 4 2. Cetuksen organisaatiokaavio. 5 3. Yhtenäiset pelisäännöt... 4. Sairaudet.. 5. Poissaolot.. 6. Koululaisten uimaopettajat... 7. Valvojat... 8. Vesiliikunnan ohjaajat...

Lisätiedot

Muodostelmaluistelijan käsikirja

Muodostelmaluistelijan käsikirja Muodostelmaluistelijan käsikirja Helsingin Luistelijat ry. HL:n muodostelmaluistelu Seuran organisaatio ja muodostelman toimintaohjeet Sisällysluettelo MUODOSTELMALUISTELU OSANA LASTEN JA NUORTEN ELÄMÄÄ...4

Lisätiedot

JÄÄTANSSIJAN KÄSIKIRJA HELSINGIN LUISTELIJAT RY.

JÄÄTANSSIJAN KÄSIKIRJA HELSINGIN LUISTELIJAT RY. JÄÄTANSSIJAN KÄSIKIRJA HELSINGIN LUISTELIJAT RY. 1 Seuran organisaatio ja tehtävät 1.1 Seura Helsingin Luistelijat ry (HL) on voimakkaasti kehittyvä ja uudistuva kilpaurheiluseura. Seura on perustettu

Lisätiedot

O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE

O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE VERSIO 1.5 Seuraohje_v1_5.doc SIVU 1/25 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 MIKÄ ON SEURAOPAS... 5 3 TOIMINTA-AJATUS... 6 3.1 Toiminta-ajatus... 6 3.2 Arvot... 6 3.3 Visiot...

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE

TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE TYÖNANTAJAN OPAS NUORISOSEUROILLE SISÄLTÖ Miten käytän opasta? 3 Nuorisoseura työpaikkana 4 Miten nuorisoseura voi palkata työntekijän? 5 Työllistämisen eri vaihtoehdot 6 Palkkatuki 6 Kuntien työllistämistuet

Lisätiedot

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma Vilppulan yhteiskoulu Turvallisuussuunnitelma Sisältö: 1. Järjestyssäännöt 2. Kriisisuunnitelma 3. Päihdesuunnitelma 4. Palo- ja pelastussuunnitelma 5. Suunnitelma epäasiallisen kohtelun varalta 6. Suunnitelma

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA MERITUULEN TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 01.12.2014 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Merituulen omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle. Olemme keränneet tähän

Lisätiedot

SEURAN PELISÄÄNTÖJEN LUKIJALLE... 3 1. SALON KIEKKOHAIT RY:N ORGANISAATIO... 4 2. SALON KIEKKOHAIDEN PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT... 5 3.

SEURAN PELISÄÄNTÖJEN LUKIJALLE... 3 1. SALON KIEKKOHAIT RY:N ORGANISAATIO... 4 2. SALON KIEKKOHAIDEN PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT... 5 3. SEURAN PELISÄÄNTÖJEN LUKIJALLE... 3 1. SALON KIEKKOHAIT RY:N ORGANISAATIO... 4 2. SALON KIEKKOHAIDEN PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT... 5 3. SEURAN TAVOITTEET JA TAHTOTILA... 5 4. JOUKKUEIDEN JÄSENET

Lisätiedot

Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille

Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille 7. Harjoittelu ja sitoutuminen 15 7.1 Harjoittelu 15 7.2 Sitoutuminen 15 7.3 Motivaatio 16 7.4 Läsnäolo harjoituksissa 16 Sisältö 1. Tervetuloa Tapiolan Voimistelijoihin!

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 4 LIIKUNNALLISEN OHJAUKSEN TAVOITTEET... 6

1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 4 LIIKUNNALLISEN OHJAUKSEN TAVOITTEET... 6 SISÄLLYS 1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 1.1 TAVOITE JA TARKOITUS... 2 2 NÄIN JÄRJESTÄN AMPPARIKOULUN... 3 2.1 EDELLYTYKSET TOIMINNAN ALOITTAMISEKSI... 3 2.2 AMPPARIKOULUN MARKKINOINTI...

Lisätiedot

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että:

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että: Nouse ratsaille Hevonen liikenteessä Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Hidasta vauhtia ja anna ratsukolle aikaa siirtyä tien pientareelle Tarkkaile ratsastajan käsimerkkejä ja noudata niitä Ohita ratsukko

Lisätiedot

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen

SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Päiväkoti Tiitiäinen SATEENKAARI KOTO OY:n VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Tiitiäinen 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 Saatteeksi... 3 1.1 Muu toiminta... 3 1.2 Tukimuodot... 4 2 Varhaiskasvatus Sateenkaari Koto Oy:ssä...

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot

PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA. Sisällysluettelo: sivu

PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA. Sisällysluettelo: sivu PuHu Juniorit ry:n TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo: sivu 1. Turvallisuussuunnitelma 1 2. Turvallisuusorganisaatio 2 3. Mahdolliset uhat 3 4. Turvallisuusjärjestys 6 5. Esimerkkejä PuHu Juniorit

Lisätiedot

PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT

PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT 2 SISÄLLYSLUETTELO GrIFK HOCKEY -INFON LUKIJALLE 1. GrIFK HOCKEY:N ORGANISAATIO 2. GrIFK HOCKEY:N PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT 3. GrIFK HOCKEY SINETTISEURA 4. JOUKKUEIDEN JÄSENET, JOHTORYHMÄ JA TEHTÄVÄT

Lisätiedot

PuHu Juniorit ry PUHU JUNIORIT RY TOIMINTAKÄSIKIRJA. Page. Laatija PuHu Juniorit Hallitus. 2.0 17.01.2015 1 of 40

PuHu Juniorit ry PUHU JUNIORIT RY TOIMINTAKÄSIKIRJA. Page. Laatija PuHu Juniorit Hallitus. 2.0 17.01.2015 1 of 40 PUHU JUNIORIT RY TOIMINTAKÄSIKIRJA 2.0 17.01.2015 1 of 40 Sisällysluettelo 1 ESITTELY... 5 1.1 Revisiohistoria... 6 1.2 Liitteet... 6 2 TOIMINTA-AJATUS, AJATUS, ORGANISAATIO, JOHTAMINEN JA TOIMINNAN SUUNNITTELU...

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille Hyvää työtä Työelämäopas nuorille 1 Sisällys Hyvää työtä työelämäopas nuorille 3 1. Sinä ja valinnat 4 2. Työnhaku 10 3. Ensimmäinen työpaikka 18 4. Ohjeita ongelmatilanteisiin 28 ISBN 978-952-5628-69-2

Lisätiedot

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi LAUTTASAAREN YHTEISKOULU Isokaari 19, 00200 Helsinki Puhelin (09) 684 1270 Fax. (09) 6841 2727 E-mail: toimisto@lauttasaarenyhteiskoulu.fi www.lauttasaarenyhteiskoulu.fi Toimisto palvelee koulupäivinä

Lisätiedot

Allekirjoittamalla työsopimuksen sitoudut perehtymään tähän ABC- ohjeistoon.

Allekirjoittamalla työsopimuksen sitoudut perehtymään tähän ABC- ohjeistoon. 1 TERVETULOA OPETTAJAKSI VALKEAKOSKI-OPISTOON! Opistossamme työskentelee lukuvuosittain n. 180 tuntiopettajaa ja luennoitsijaa sekä 23 ns. päätoimista työntekijää (14 opetushenkilöä ja 9 hallintohenkilöstöön

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS

HAMINAN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS HAMINAN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS Perusopetuslaissa määritellään ehdot, joiden täyttyessä kaupunki järjestää esi- ja perusopetuksen oppilaille maksuttoman koulukuljetuksen. Koulumatkaoikeus voi olla

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE / KAUSITIEDOTE KEVÄT 2015

TOIMINTAOHJE / KAUSITIEDOTE KEVÄT 2015 1 TOIMINTAOHJE / KAUSITIEDOTE KEVÄT 2015 HAUKIPUTAAN HEITTO 2 Voimistelujaosto Sisällysluettelo Alkusanat... 4 1 Yleistä seurasta... 5 1.1 Haukiputaan Heitto... 5 1.1.1 Toiminta-ajatus... 6 1.1.2 Jaostot...

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot