Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!"

Transkriptio

1 Ohjaajan ja valmentajan käsikirja Liikunnan iloa turvallisesti! Espoon Telinetaiturit ry Tuulimäen väestönsuoja Itätuulenkuja

2 Sisällysluettelo 1. Työntekijän työsopimukseen tarvittavat tiedot 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset 3. Tuntikirjaukset 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen 10. Ensiaputarvikkeet 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa 12. Tapaturmasta ilmoitus 13. Hätätila 14. Vakuutus 15. Merkkisuoritus 16. Koulutus ja työssä oppiminen Harjoituspaikat

3 1. Työntekijän ohjeet ja työssä tarvittavat tiedot Tämä Ohjaajan ja valmentaja käsikirja on pääasiallinen tiedonlähde. Muut ohjeet, joihin työntekijän tulee tutustua ovat: - Palkka- ja kulukorvausperusteet tuntipalkkaisille - EsTTmatkustussäntö - Tuulimäen kalliosuojan turvaopas - Talousohjesääntö Kaikki dokumentit löytyvät netistä: Sivu: Linkki: työpöytä. Salasana permanto 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset Työntekijän tulee toimittaa työnantajalle täydellinen nimensä, henkilötunnus, osoite, puhelin numero, sähköpostiosoite ja tilinumero. Sen lisäksi työtekijän tulee toimittaa esimiehelleen rikosrekisteriote (yli 6kk vanha otetta ei hyväksytä) ja verokortti. Kunkin työntekijän tuntipalkka määräytyy voimassa olevan EsTT:n palkkataulukon (liite1) mukaisesti. Tuntipalkkaan vaikuttaa mm. seuraavat tekijät koulutuksen taso (Svolin 1. taso tulee suorittaa ensimmäisen vuoden aikana työn aloittamisesta), onko ryhmävastuuta, ryhmien lukumäärä, kokemusvuodet jne. Koulutusten tiedot (liite2) Erillisiä lisiä ovat esim. kouluilla pidettyjen ryhmien koululisä, joka lisätään oman henkilökohtaisen tuntipalkan päälle, ns. ponnarilisä. Erillislisät voivat vaikuttaa tuntipalkkaan nousevasti tai laskevasti. Kunkin työntekijän tuntipalkka tarkistetaan kevät ja syyskauden alussa ja lisäksi myös kauden aikana, jos siihen on tarvetta. Esimies ilmoittaa aina mahdollisista muutoksista. Tapahtumapalkat ovat erikseen määritelty ja tästä esimies muistuttaa kunkin tapahtuman yhteydessä. Kulukorvaukset suoritetaan kulloikin voimassa olevan matkustussäännön mukaan. 3. Tuntikirjaukset (liite3) Tuntilistat täytetään ja palautetaan kuun 5. päivä mennessä omalle esimiehelle. Tuntilistassa tulee ilmetä seuraavat asiat: Työntekijän nimi, jaosto (jolle olet työtunnit tehnyt), puhelin numero, sähköposti, tuntipalkka ja mahdollinen muu palkka, kuukausi jolta olet jättämässä tuntilistan.

4 Listassa on valmiiksi merkitty kuun päivät numeroituna vasemmassa sarakkeessa PVM alla. NUORET tarkoittaa perus voimisteluryhmiä, niin harraste- kuin kilparyhmiä ja koululla olevia ryhmiä. Tähän sarakkeeseen merkitään myös esim. palaveritunnit. AIKUISET on vain aikuisryhmiä koskeva sarake. KOULULISÄ sarakkeeseen merkitään vain, jos olet pitänyt tunnin koululla (ei koske trampoliinivoimistelu ryhmiä) seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1h kohtaan nuoret ja 1h kohtaan koululisä, tällöin taulukko laskee suoraan lisän koululla pidetylle tunnille. MUU 1 ja MUU 2 sarakkeet ovat tarkoitettu tapahtumille joilla on erillinen palkka, josta esimies ilmoittaa aina etukäteen, esim. merkkisuoritus, harrastekilpailut, EsTT:n kansalliset kilpailut, äitien- /isänpäiväjumppa, isänpäiväjumppa, joulunäytös jne. SU sarake tarkoittaa sunnuntaita, joka on jokaisen yllä mainittujen sarakkeiden vieressä. Kun pidän voimisteluryhmän sunnuntaina, merkitset sen seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1,5h kohtaan nuoret ja 1,5h kohtaan SU, tällöin taulukko laskee suoraan sunnuntailisän pidetylle tunnille. SELITE sarakkeeseen tulee merkitä AINA viikonpäivälyhenteen (ma, ti, ke, to, pe, la tai su), minkä ryhmän olet pitänyt esim. oma tai Lauran sijainen tai palaveri tai kilpailu tai tapahtuma tai koulun nimi. Sijaisuustapauksessa tulee merkitä kuinka pitkä tunti on ollut esim. Lauran sij. 1,5h 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu Ohjaaja ja sijainen: Työpaitana on Ohjaaja t-paita, jota käytetään aina, kun ohjataan harrasteryhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen ohjaajan harrasteryhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia harrasteryhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Ohjaajan tulee ohjatessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista.

5 Ohjaaja ei saa käyttää ohjatessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun ohjaaja sijaistaa kilparyhmää, niin silloin tulee käyttää coach t-paitaa.

6 Valmentaja ja sijainen: Työpaitana on Coach t-paita, jota käytetään aina, kun valmennetaan kilparyhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen valmentajan kilparyhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia kilparyhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Valmentajan tulee valmentaessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista. Valmentaja ei saa käyttää valmentaessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun valmentaja sijaistaa ohjaajaa (harraste ryhmää), niin silloin tulee käyttää ohjaaja t-paitaa. Työpaitaa EI SAA käyttää, kun työntekijä itse voimistelee. Valmentaja kilpailuissa: Työpaitana on Coach pikeepaita ja seuran verryttely- tau tuuliasu. Työasun laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen heidän läsnä ollessaan. Työntekijän tulee olla mahdollisuuksien mukaan avuksi kollegalleen, jos tämä tarvitsee apua mm. ohjaus/valmennus työssään tai muussa työhön liittyvissä asioissa. Työntekijän tulisi asennoitua työhönsä positiivisesti ja aktiivisesti. Mieleen painavia työ asioita tulee välittömästi kertoa esimiehelleen, jotta työssä jaksaminen olisi mielekästä ja stressitöntä.

7 Työntekijän tulisi omalla asenteellaan luoda positiivista yhteishenkeä ja ennalta ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä ja yhteen ottoja. Työntekijän tulee työssään pystyä puhumaan avoimesti mielipiteistään, kuitenkin huomioiden kollegansa, voimistelijoita ja heidän perheitään. Työntekijän tulee puhua asiallisesti niin voimistelijoille, voimistelijoiden vanhemmille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee keskustella asiallisesti voimistelijoiden ja kollegoiden kuullessa häntä. Työntekijä ei saa käyttää törkeää kieltä voimistelijoita kohtaa tai heidän kuullen. Työntekijä ei saa käyttäytyä törkeästi voimistelijaa tai kollegaansa kohtaan tai heidän läsnä ollessaan. Valmentaja/ohjaaja saa toimittaa voimistelijan pukuhuoneeseen/kotiin törkeästä kielenkäytöstä/käyttäytymisestä. Työntekijä ei saa käyttää nuuskaa ohjatessa/valmentaessa ja muuna työaikana. 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa Espoon Telinetaiturit järjestää kevät- ja syyskauden aikana eri laisia tapahtumia, joita ovat mm. kansalliset kilpailut, äitienpäiväjumppa, kevätretki, merkkisuoritus, isänpäiväjumppa, joulunäytös muut mahdolliset tapahtumat. Yllä mainitut tapahtumat eivät ole sidonnaisia työntekijän perus ohjaus-/valmennustyöhön. Tapahtumat ovat luonteeltaan suuria ja tällöin kaikkien työntekijöiden panostusta tarvitaan, jotta pystymme järjestämään tapahtumat mutkattomasti alusta loppuun. Huolimatta mitä ryhmää työntekijä ohjaa tai valmentaa on hänen velvollisuus osallistua tapahtumiin. 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan Ohjaaja ja sijainen: Ohjaajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Ohjaajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus ohjatessaan ryhmäänsä. Ohjaaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan pukuhuoneesta. Ohjaaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Ohjaaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut.

8 Ohjaaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Ohjaaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Ohjaaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Ohjaaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskausaika on poikkeus istumiselle). Ohjaaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen. Ohjaajan tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Ohjaaja pitäessään ryhmälleen juomatauon niin ryhmä menee tauolle ohjaajan johdattamana jonossa. Ohjaaja kerää voimistelijat tauon jälkeen jonoon ja jatkaa harjoituksia suunnitelman mukaan. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla on heillä max 15 min. aikaa olla kyseisillä telineillä (max 20min, jos ryhmässä on yli 12 voimistelijaa). Molemmilla telineillä ohjaajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa ohjaaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla! Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain ohjaaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta huolimatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseiseltä harjoituskerralta. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi ohjaaja harkinnan mukaan kieltää esim. 2-3 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta ohjaaja laittaa ryhmänsä jonoon ja varmistaa ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa.

9 Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Ohjaajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Ohjaajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset ohjaajaa kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen ohjaaja edelleen jonossa vie ryhmänsä pukuhuoneeseen ja hyvästelee voimistelijat. Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus Valmentaja ja sijainen: Valmentajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Valmentajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus valmentaessaan ryhmäänsä. Valmentaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan permannon reunalta. Valmentaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Valmentaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut. Valmentaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Valmentaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Valmentaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Valmentaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskaus aika on poikkeus istumiselle). Valmentaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen.

10 Valmentaja tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Valmentaja pitäessään ryhmälleen juoma tauon niin valmentaja huolehtii ja muistuttaa että voimistelijat menevät tauolle reunoja pitkin ja permantoa kiertämällä. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla valmentajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa valmentaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla. Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain valmentaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta riippumatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseisellä harjoitus keralla. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi valmentaja harkinnan mukaan kieltää esim. 1-2 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta valmentaja varmistaa, ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa. Jos väärin käyttö jatkuu edelleen seuraavissa harjoituksissa, niin valmentaja harkinnan mukaan voi kieltää mannan käytön esim. 1-2 harjoituskertaa. Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Valmentajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Valmentajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset valmentaja kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen valmentaja hyvästelee voimistelijat ja varmistaa, ettei kukaan jää salin puolelle pomppimaan Kilpavoimistelijoilla ei ole erivapauksia jäädä yksin harjoittelemaan, ellei se ole erikseen sovittu

11 Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) Kun et pääse paikalle ja tarvitset sijaista, toimit seuraavien ohjeiden mukaan. Jokainen pyrkii hankkimaan sijaisen itse apuohjaajat, ohjaajat, apuvalmentajat ja valmentajat. Kun tiedät menosi etukäteen ryhdy hankkimaan sijainen hyvissä ajoin etukäteen. Lähempänä sijaisuuspäivää laita vielä muistutus viesti, että lupautunut sijainen muistaa saapua paikalle pitämään ryhmääsi. Jos yrityksestä huolimatta tuntuu siltä, että asia ei näytä hoituvan ota yhteyttä esimieheesi tekstiviestillä mahdollisimman hyvissä ajoin viimeistään edellisenä päivänä, kun on tarvetta sijaiselle. Jos sairastut, sijaisen hankkiminen toimii edellä mainitulla tavalla. Älä pelkää ottaa yhteyttä, sillä mitä aikaisemmin saadaan tieto asiasta, niin sen helpompi on hankkia sijainen. Jos olet lupautunut tulla sijaiseksi ja satut tulemaan itse kipeäksi tai estyt pitämästä ryhmää, niin sinulla on velvoite hankkia itsellesi sijainen ja jos et saa hoidettua asiaa niin ota yhteys välittömästi esimieheesi. MUISTA että on mahdottoman hankalaa, jos viesti poissaolosta tulee muutamaa tuntia ennen kuin ryhmän pitäisi alkaa ja tarve sijaiselle on kova. Nyrkki sääntönä, laita viimeistään edellisenä päivänä viestiä sijaisuus tarpeesta. Ohjaajien, apuohjaajien, valmentajien ja apuvalmentajien yhteystiedot laitetaan sähköpostilla kaikille. Jos tuntemastasi henkilöistä ei pääse sijaistamaan, niin ota yhteyttä lupautuneisiin sijaisiin! Muista merkitä itsellesi ylös ketä olet sijaistanut, minä päivänä ja mihin kellon aikaan! Merkitse myös itsellesi ketä olet pyytänyt sijaiseksi mille päivälle ja mihin kellon aikaan! Sijaistaessasi harrasteryhmiä niin tulee käyttää OHJAAJA-paitaa, vastaavasti kun sijaistat kilparyhmää niin tulee käyttää COACH-paitaa! Sijaistuksesta saa oman normaali tuntipalkan. Sunnuntain osalta saa tuplapalkan. 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmiin tapahtuu vain jäsenrekisterin kautta! Jos listan ulkopuolelta saapuu voimistelija harjoittelemaan, tulee varmistaa että hän on ilmoittautunut jäsenrekisterin kautta ryhmään. Tiedon asiasta saa lajikoordinaattorilta/esimieheltä. Listan ulkopuolelta ei saa ottaa ketään voimistelemaan. Jos ryhmässä olevan voimistelijan kaveri tulee mukaan harjoituksiin, niin tulee häntä pyytää seuraamaan harjoituksia salin reunalta.

12 Voimistelijan vaihto ryhmästä toiseen tapahtuu koordinaattorin kautta. Voimistelijalle ei saa luvata paikkaa mistään toisesta ryhmästä, vaan hänet ohjataan kääntymään koordinaattorin puoleen. Ohjaajalla ei oikeutta antaa maksualennusta harjoitusmaksuista. Harjoitusmaksuun liittyvissä asioissa tulee voimistelija ja hänen vanhempansa ohjata lajikoordinaattoriin puoleen. Läsnäololistat ovat erittäin tärkeitä ja niihin tulee merkata jokainen harjoituskerta, vaikka voimistelija tulee myöhässä. Viimekädessä läsnäololistat ainoa todiste siitä milloin ja kuinka paljon voimistelija on voimistellut. Kun voimistelija lopettaa niin lopetusilmoituksen tekee voimistelijan vanhempi tai voimistelija itse (aikuisvoimistelija) jäsenrekisterin kautta. Lopetus ilmoitusta ei voi ohjaaja/valmentaja ottaa vastaan, vaan voimistelija ohjataan joko jäsenrekisteriin tai lajikoordinaattorille. Ohjaajalle/valmentajalle tehty lopetusilmoitus ei ole virallinen, vaikka ohjaaja/valmentaja ilmoittaa asia lajikoordinaattorille. 10. Ensiap tarvikkeet Ensiapu tarvikkeet löytyvät valmentaja kopin oven vierestä mustasta laatikosta. Lisäksi siteitä, teippiä, kertakäyttöisiä kylmäpusseja, kolmioliinoja jne. löytyy sekä naisten että miesten valmentaja/ohjaaja pukuhuoneesta erillisestä laatikosta. Ensiapuvastaavana toimii Tessa Alanko. 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa Pienet tapaturmat Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Kun sattuu pieni haava, joka vaatii puhdistuksen ja laastarin ja samalla muu ryhmä tulisi odottaa tämän aikaa ilman ohjaajaa, niin toimi seuraavasti: Katso ympärillesi onko toinen ohjaaja lähellä omaa ryhmääsi. Jos on, pyydä ohjaajaa katsomaan ryhmäsi perään hetkeksi aikaa. Ohjaa voimistelijoita tekemään voimia niin että naapuri ryhmän ohjaaja pystyy helposti seuraamaan toisella silmällä ryhmääsi. Ohjeita tulisi olla sen verran että ehdit puhdistaa haavan ja tulla takaisin ryhmäsi luo. Jos lähellä ei ole toista ohjaajaa, niin lähdette yhdessä koko ryhmän kanssa ylimääräiselle juoma tauolle. Tällöin tauon aikana ehdit puhdistaa haavan. Kun jätät ryhmäsi mm. haavan puhdistamisen takia, niin silloin voimistelijat eivät saisi yksin tehdä liikkeitä telineillä! Missään kohtaa harjoituksia voimistelijoita ei saa jättää yksin!

13 Pienten voimistelijoiden kohdalla voi tulla vessa reissuja ja joudut menemään yhden voimistelijan kanssa pukuhuoneeseen asti. Pääsääntöisesti toimitaan yllä olevan mukaan. Jos voimistelijalla on vanhempi salin reunalla, voimistelija annetaan vanhemman huostaan. Pyydetään vanhempaa tuomaan voimistelija ryhmänsä luokse painottaen että tuodessa voimistelija tulee kävellä reunoja pitkin. Jos voimistelijalla ei ole vanhempaa salin reunalla, niin toimitaan yllä olevan mukaan niin että pyydetään joku toinen ohjaajaa/valmentajaa katsomaan ryhmää sen aikaa kun itse pääset takaisin ryhmäsi luo. Isompi tapaturma Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Isomman tapaturman sattuessa toimitaan ryhmän voimistelijoiden kanssa samalla tavalla kuin yllä. Katsot kuka ohjaaja tai valmentaja on lähelläsi ja pyydät häntä katsomaan ryhmäsi perään. Ensimmäisenä selvität mihin voimistelijaan sattuu ja että tarvitaanko kylmähoitoa. Jos tilanne näyttää siltä että voimistelijalle riittää kylmähoito, niin se annetaan mahdollisimman nopeasti. Kun tilanne näyttää siltä että voimistelija ei pysty jatkamaan harjoituksia, niin soitetaan välittömästi voimistelijan huoltajalle. Kerrotaan tilanne ja pyydetään hakemaan voimistelija kotiin tai ohjataan lääkärille Dextraan, Munkkiniemeen. Voimistelijaa ei saa jättää yksin vaan odotetaan kunnes huoltaja on tullut hakemaan voimistelijan. Voimistelija kykynsä mukaan voi olla salin puolella ryhmän luona, kunnes hänet tullaan hakemaan. Keskustellessa huoltajan kanssa kerro mistä voimistelija tulee hakea. Tilanne jossa on tarvetta soittaa hätäkeskukseen 112. Hätäkeskukseen soittaessa pyydetään ambulanssi tulemaan ampumahallin varaulos käynnille. Osoite on Revontulentie 13. Hätäkeskukseen tulee kertoa että soittaja tulee vastaan ulos käynnille. Soiton jälkeen tulee Tuulimäen vahtimestarille ( ) ilmoittaa että on tilattu ambulanssi, jotta vahtimestari voi avata uloskäynnit valmiiksi ja auton sisään pääsy on mutkatonta. Jotta tilanne pystytään hoitamaan rauhallisesti, kanssa kollegojen rooli on tärkeä auttaessaan naapuriryhmän voimistelijoita. Jos et itse kykene tilanteessa toimimaan, käänny välittömästi kokeneemman ohjaajan/valmentajan puoleen.

14 12. Tapaturmasta ilmoitus Kun tapaturma on saatu hoidettua loppuun, niin sen jälkeen tapaturmasta täytetään tapaturmailmoitus lomake (liite2), joka annetaan esimiehelle. Tämän lisäksi harrastajan vanhemmalle ilmoitetaan vakuutusta varten harrastajien tapaturmavakuutus numero, joka on H. Vahinkoilmoitus tehdään puhelimitse TAPIOLA.fi Korvauspalvelussa puh Hätätila Hätätilan sattuessa Tuulimäen voimistelusalissa toimitaan seuraavasti: Jokainen ohjaaja ja valmentaja keräävät voimistelijansa jonoon ja laskee oman ryhmänsä paikalla olijat. Tilanteen mukaan joka käydään reipasta tahtia hakemassa päällys vaatteet ja kengät tai siirrytään välittömästi varaulos käyntejä pitkin ulos hallista. Jokainen siirtyy hallista ulos lähimmästä varauloskäynnistä, jossa on voimistelijoiden kanssa harjoitusten aikana. Päästyäsi ulos ryhmäsi kanssa viet voimistelijat yhteiselle kokoontumispaikalle. Kokoontumispaikka on Tuulimäen yläpuolella olevalla aukiolla (Itätuulenkuja 11). Kokoontumispaikalla kerrotaan lisäohjeita tilaan mukaan. Tarkemmat ohjeet on annettu Pelastusohjeissa, joihin ohjaajan ja valmentajan tulee tutustua. 13. Vakuutus EsTT:n tapaturmavakuutus: Vakuutettuja ovat kaikki alle 16-vuotiaat harrastajavoimistelijat. Vakuutus on voimassa varsinaisella jumppakerhoajalla. Vakuutus numero: H Kilpavoimistelijoilla ja aikuisvoimistelijoilla tulee olla oma voimassa oleva vakuutus. EsTT:n työntekijän ovat myös vakuutettuja. Vakuutus numero: T 14. Merkkisuoritus ja Tasokortit NTV Merkkisuoritus Espoon Telinetaitureissa on siirrytty Svolin kilpajärjestelmän uusimisen mukana uuteen merkkisuoritusjärjestelmään syksyllä Merkkejä, joita harraste puolella suoritetaan, ovat pronssi, hopea, kulta ja timantti.

15 Merkkijärjestelmän avulla pyrimme luomaan tavoitteellisen harjoituksen myös seuramme harrastevoimistelijoille. Jokainen harraste ryhmä on nimetty suoritettavan merkin mukaisesti seuraavasti: Alkeet on tarkoitettu harrastajalle, joka aloittaa voimistelu harrastuksen. Pronssi on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut ½-1 vuotta voimistelua. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa pronssimerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Hopea on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut 2-3 vuotta voimistelua ja suorittanut pronssimerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa hopeamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Kulta on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut yli 3 vuotta voimistelua ja suorittanut hopeamerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa kultamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. MTV Tasokortit MTV harrasteryhmissä käytetään Tasoryhmiä ja suoritetaan vastaavasti tasokorttien mukaiset testit. Lisätietoja MTV harrastekoordinaattorilta. 15. Koulutus ja työssäoppiminen Ohjaajien ja valmentajien ammatissaoppimista kannustetaan. Päämetodina on työssäoppiminen seuran päävalmentajien ja kokeneiden valmentajien ja ohjaajien opastuksessa. Ammatillisesta kehityksestä tulee keskustella esimiehen kanssa. Hänen kanssaan tunnistetaan koulutustarpeet ja aikataulutetaan mahdolliset kurssit. Kursseille ilmoittautuminen tapahtuu aina esimiehen luvalla.

16 HARJOITUS PAIKAT: Tuulimäen väestösuoja Vanttilan koulu Itätuulenkuja 9 Nissintie ESPOO ESPOO Laurinlahden koulu Rastaalan koulu Merisaapas 2-4 Rastaalantie ESPOO Espoo Jalavapuiston koulu Jalavakuja Espoo PELISÄÄNNÖT EsTT:ssä pyritään huolehtimaan, että jokainen lapsi saa harrastaa voimistelua omalla tasollaan kannustavassa ilmapiirissä. EsTT:n hallitus päätti kokouksessaan koko seuran yhteisistä pelisäännöistä: VOIMISTELIJOIDEN PELISÄÄNNÖT 1. Tulen ajoissa harjoituksiin. Tuulimäessä ohjaaja hakee voimistelijat pukuhuoneesta ja tuo heidät sinne takaisin tunnin päätyttyä. Kouluilla harrastavat ryhmät saavat toimintaohjeet ohjaajilta kauden alussa. 2. Jätän korut ja kellon kotiin. Ulkovaatteet laitan pukuhuoneisiin naulakoihin tai penkeille siististi laskostettuna. 3. Jätän karkit, purkat ja limut kotiin: liikuntaa harrastavan parhaat eväät ovat hedelmät ja janojuomana vesi. Energiajuomat on kielletty pukuhuoneissa, käytävillä ja salissa. 4. Muistan käyttäytyä harjoituksissa kohteliaasti ja olen kaveri kaikkien kanssa. 5. Kuuntelen ja tottelen ohjaajaani, jotta koko ryhmä viihtyy harjoituksissa. VANHEMPIEN PELISÄÄNNÖT 1. Kannustan lastani hänen harrastuksessaan. Olen myös kiinnostunut hänen kehityksestään voimistelijana. 2. Mikäli jään seuraamaan lapseni harjoitusten kulkua, teen sen salin reunalta. Lyhyet keskustelut käyn ohjaajan kanssa vasta tunnin päätyttyä. Ajan palautteelle ja pidemmille keskusteluille varaan harrastekoordinaattorin kautta. 3. En koskaan kyseenalaista ohjaajan auktoriteettia ja asiantuntemusta lasten kuullen. 4. Ilmoitan lapseni omalle ohjaajalle mikäli lapseni ei pääse harjoituksiin (satunnaisia yksittäisiä poissaoloja ei tarvitse ilmoittaa) 5. Huolehdin siitä, että lapseni saa riittävästi ravintoa ja lepoa. 6. Pidän huolen siitä, että lapseni on tietoinen voimistelijoiden pelisäännöistä. OHJAAJAN PELISÄÄNNÖT 1. Pyrin omalla käytökselläni näyttämään esimerkkiä lapsille ja nuorille. 2. Olen suunnitelmallinen ohjaustyössä ja pidän huolen siitä, että harjoituksissa on hauskaa. 3. Kohtelen kaikkia lapsia tasavertaisina ja muistan kannustaa voimistelijoita. 4. Vaadin harjoituksissa hyvien käytöstapojen ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. 5. En koskaan kyseenalaista vanhemman tai huoltajan auktoriteettia lasten kuullen.

17 Muistiinpanot lääkärinhoitoa vaatineesta tapaturmasta Luottamuksellinen - ainoastaan seuran omaan tapaturmaseurantaan ja toiminnan parantamiseen sekä mahdolliseen ulkopuoliseen tutkimuskäyttöön, Voimistelijan nimi erilliseen kirjanpitoon. Tyttö poika ikä: Päivämäärä, paikka: Vamman laatu: Harjoiteltu teline ja liike: harjoitukset kilpailut leiri vapaaharjoittelu muu Voimistelijan ohjaaja/valmentaja: oliko paikalla, kyllä ei Jos ei, niin jonkun toisen paikallaolijan nimi: Kuinka ensiapu suoritettiin, milloin, kuka: Löytyivätkö kaikki ensiaputarvikkeet heti: kyllä ei Oliko ensimmäinen kerta (harjoitukset) kun liikettä harjoiteltiin: kyllä ei Oliko välineissä tai matoissa vikoja jotka vaikuttivat tapaturmaan: kyllä ei Vaikuttiko mattojen/telineiden asettelu tai sijainti tapaturmaan: kyllä ei Lisätiedot (esim. väsymystila, ulkoiset häiriöt, harjoiteltiinko vaikeaa liikettä liian aikaisin, parannusehdotuksia saliturvallisuuteen): Liite 4

OHJAAJIEN PEREHDYTYSKANSIO. Espoon Telinetaiturit ry

OHJAAJIEN PEREHDYTYSKANSIO. Espoon Telinetaiturit ry OHJAAJIEN PEREHDYTYSKANSIO Espoon Telinetaiturit ry 2016 0 perehdytyskansio Tähän perehdytyskansioon on koottu tärkeimpiä ohjeita Espoon Telinetaitureiden harrasteryhmien ohjaajille. Opas on tarkoitettu

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani)

Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle (Minä esikuvana ja minun esikuvani) Kooveen taitoluistelijoiden pelisäännöt kaudelle 2016-2017 (Minä esikuvana ja minun esikuvani) T-ryhmä 1. En kiusaa 2. Olen kiltti toisille 3. Autan muita 4. Harjoittelen kunnolla 5. Kuuntelen aikuista

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40)

JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40) JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40) Mikä toiminnassa on onnistunut? (yhteenveto) - innostuneisuus, monipuolisuus - pienet tai pienehköt ryhmät -

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 Toivalan Urheilijat ry ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 PVM: 10.1.2016 1. Joukkueen toimihenkilöt: Valmentajat: Suvi Kankkunen Puh. 050 381 2105, kankkunens@gmail.com Erika Hyttinen Puh.

Lisätiedot

Kaikkien taitoryhmien harjoittelun tukena on Suomen Voimisteluliiton kilpailujärjestelmä.

Kaikkien taitoryhmien harjoittelun tukena on Suomen Voimisteluliiton kilpailujärjestelmä. Kaikkien taitoryhmien harjoittelun tukena on Suomen Voimisteluliiton kilpailujärjestelmä. pronssi-, hopea- ja kultamerkki (kaikille) Stara-kilpailut (kaikille vapaaehtoisille) NTV Luokkakilpailut B-luokassa

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Valmennusryhmien info syksy Järvenpään voimistelijat

Valmennusryhmien info syksy Järvenpään voimistelijat Valmennusryhmien info syksy 2016 Järvenpään voimistelijat Tapahtumat 1.8. Syyskausi alkaa (kesäharjoitukset vko 31-32) 3.-4.9. HJM-kutsuleiri, Järvenpää Liikuntahalli 10.9. HJM-taitokilpailu, Mäntsälä

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS

KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS KOKKOLAN JYMY OHJAAJAN OPAS 1 Ohjaajan muistilista Ohjaajana toimiminen -Tulen ajoissa paikalle ja lähden viimeisenä. -Tervehdin lapsia harjoitukseen tultaessa ja kotiin lähtiessä. -Hankin tunnille sijaisen

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 8.2.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot

POJAT- Alkeet (6-9v), Laurinlahden koulu, TO klo / 'Ape' Laurinlahden koulu, Merisaapas 2-4 POJAT- Alkeet (6-9v), TO klo / Janne

POJAT- Alkeet (6-9v), Laurinlahden koulu, TO klo / 'Ape' Laurinlahden koulu, Merisaapas 2-4 POJAT- Alkeet (6-9v), TO klo / Janne VAPAITA PAIKKOJA 7.8.2012, ilmoittautuminen jäsenrekisterin kautta. VAUHTIRATA Vaippaikäisille (oma aikuinen mukaan) KE klo 10-11.30 VAUHTIRATA Vipeltäjille ( > perheille 4-7v. ja oma aik), MA klo 10-12

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 18.10.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeita syksy 2016 Kirjoituspäivät syksy 2016 Kuullunymmärtämiskokeet ma 12.9 vieras kieli, pitkä klo 8.45-10.00 englanti klo 11.00-12.00 ranska klo 13.00-14.00 venäjä

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Lasten ja nuorten harrasteryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki Johdatus uusille opettajille Opettajankokous 27.8.2015 Olli Ruohomäki Petäjä on alueellinen kansalaisopisto Ennen kurssin alkua Poikkea toimistolla täyttämässä tuntiopettajalomake sekä pankkiyhteyslomake.

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Saunalahti. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi

Saunalahti. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi Saunalahti Ohjeita Säännöt Lukkari www.espoontapiot.fi Espoon Tapiot Espoon Tapiot on vuonna 1965 perustettu urheiluseura. Seura oli alun perin yleisseura, mutta vuosien varrella sen päälajiksi on muodostunut

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Seurakehitys SJAL:ssa Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Sisältö SJAL:n seurakehitysohjelmasta Kokemuksia oman seuran analyysista Artemis Laatujärjestelmä seuroille? SJAL:n

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.1.2017 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 ORGANISOINNIN PERUSTEET 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 HARJOITUS TEHTÄVÄ: Millainen on hyvin organisoitu harjoitus? HARJOITUSKERTAAN LIITTYVÄT ASIAT Harjoituksen suunnittelu Toiminta

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

Vantaa Divingin pelisäännöt! Vantaa Diving

Vantaa Divingin pelisäännöt! Vantaa Diving Vantaa Divingin pelisäännöt! Vantaa Diving 03.08.2016 Sisällysluettelo Urheilijan pelisäännöt... 2 1. Urheilijan peruspilarit... 2 2. Harjoituksissa... 2 Vanhempien pelisäännöt... 3 1. Kysyn, en arvaile...

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

GT Teamit RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER

GT Teamit RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER GT Teamit 2016-2017 RED ORANGE GREEN YELLOW PINK BLUE PLAYER Grani Tenniksen valmennuskokonaisuus - Pelaajan polku GT Tennis- ja mailapelikoulu Esikouluikäisille ja 1-3 -luokkalaisille Ohjaajakoulutukset

Lisätiedot

Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho

Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho Alakouluikäisten tyttöjen kerhomuotoinen ryhmätoiminta Timanttikerho Pois syrjästä hanke Säkylän kehittämisosio Sisällys 1 Mikä on Timantti -kerho?... 3 2 Tavoitteet... 3 3 Resurssit... 4 4 Kerhotoiminta...

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Ajankohtaista loka- marraskuussa: Ilmoittaudu mukaan ratanuorten syysleirille! Sileän veden melonnan kilpalajien seuratoiminnan ja

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Vuonna 2016 uudistetussa

Lisätiedot

Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö

Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö Projektikoodi A30387 31.7.2009 Tietoturvan ja tietosuojan oppimisympäristö Käyttöohjeet Lapin sairaanhoitopiirin ky PL 8041 96101 Rovaniemi Katuosoite Porokatu 39 D 96100 Rovaniemi Y-tunnus 0819616-7 Puhelinvaihde

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

KEVÄTNÄYTÖS 2016 VSK-U:N LELUJEN IHMEMAA

KEVÄTNÄYTÖS 2016 VSK-U:N LELUJEN IHMEMAA LUE HUOLELLA! NÄYTÖSHARJOITUKSET ALKAVAT VIIKOLLA 20! NORMAALIT HARRASTERYHMIEN HARJOITUKSET LOPPUVAT 15.5! KEVÄTNÄYTÖS 2016 VSK-U:N LELUJEN IHMEMAA Kevätnäytös Tuusulan Jäähallilla keskiviikkona 25.5.2015

Lisätiedot

Blues Juniors G1 Kausi Vanhempainkokous

Blues Juniors G1 Kausi Vanhempainkokous Blues Juniors G1 Kausi 2013-2014 Vanhempainkokous 14.10.2013 Toiminnan arvot Innostunut - hymyssä suin hallille ja hallilta Ahkera - yritteliäs ja pitkäjännitteinen Osaava - suoritukset teknisesti hyvälaatuisia

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010 Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 28.4.2010 Rastivarsat ry. Suunnistuksen erikoisseura Orimattilasta Suunnistuskoulua 80- luvun alkupuolelta asti Sinettiseura 2008 Vuoden suunnistusseura

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

Uimahyppykerhot Tikkurila ja Myyrmäki toimintakaudella

Uimahyppykerhot Tikkurila ja Myyrmäki toimintakaudella Uimahyppykerhot Tikkurila ja Myyrmäki toimintakaudella 2016 2017 Uimahyppykerhot ovat tiistaisin ja torstaisin Tikkurilan uimahallilla sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin Myyrmäen uimahallilla. Kerho

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet. Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto

Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet. Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto Kiekun työaikojen hallinnan kehittämistarpeet Kieku-käyttäjäfoorumi Marko Maaniitty / Verohallinto Vero ja työaikojen seuranta ennen Kiekua Työaikoja kohdennettu vuodesta 1991 koko hallinnon tasolla (kaikki

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa NJS Milan: Joukkueen Säännöt 2011 Hyväksytty Vanhempainkokouksessa 25.03.2011 Lasten ja nuorten kokonaisliikunnan määrä Kuinka paljon lapset oikeasti liikkuvat? Kuinka moni meistä tietää kuinka paljon

Lisätiedot

MP D13. VANHEMPAINILTA Urpolan koululla klo 18.00

MP D13. VANHEMPAINILTA Urpolan koululla klo 18.00 MP D13 VANHEMPAINILTA 22.2.2016 Urpolan koululla klo 18.00 ASIALISTA 1. Joukkueen toimihenkilöt kaudella 2016 2. Pelisäännöt 3. Harjoitukset 4. Pelit ja turnaukset kaudella 2016 5. Pelipassit + vakuutukset

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16 Kirjoituspäivät kevät 2016 Kuullunymmärtämiskokeet ma 15.2 vieras kieli, pitkä oppimäärä klo 8.45-10.00 englanti klo 11.00-12.00

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 13.10.2016 13.10.2016 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

HUIMAN JUNIORIKORIPALLO KAUSI-INFO

HUIMAN JUNIORIKORIPALLO KAUSI-INFO HUIMAN JUNIORIKORIPALLO KAUSI-INFO 2016 2017 PELISÄÄNNÖT Äänekosken Huiman juniorikoripallojaosto on tehnyt toimintansa selkeyttämiseksi pelisäännöt. Seuraavat aikuisten pelisäännöt koskevat joukkuejohtajia,

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI

TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI VAPAAEHTOISTOIMINTA KIRKOSSA vahvistaa osallisuutta seurakunnan elämässä ja toiminnassa antaa mahdollisuuksia toteuttaa seurakuntalaisuutta ja kristillisyyttä

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille

Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille Uuden järjestelmän Sikava avautuu käyttäjille 17.8.2015. Tässä ohjeessa kerrotaan uudesta järjestelmästä ja sen käyttämisestä tuottajan tunnuksilla. Käyttöjärjestelmästä

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla VANHEMPAINKYSELY 2015 Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla Taustakysymyksiä Lapseni on: tyttö poika Lisää seuraaville riveille koulun antama käyttäjänimi ja salasana: Käyttäjänimi:

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan 1.1.2012

Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan 1.1.2012 Ajotaitomerkkisäännöt matkailuautolle voimaan..202 Tarkoitus on saada jokainen karavaanari kiinnostumaan ajotaitonsa kehittämisestä oman ajoneuvonsa käsittelyssä. On tärkeää, että mahdollisimman moni kokee

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Kirjautuminen... 2 Omien henkilötietojen päivitys ja osaaminen kohdan täydentäminen... 2 Omien kurssien tarkastelu... 3 Kurssin lisääminen kopioimalla

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Saapunut

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Saapunut KULJETUSPALVELUHAKEMUS Saapunut (Työntekijä täyttää) Hakijan henkilötiedot Sukunimi Puhelinnumero Etunimet Sähköpostiosoite Osoite Ammatti Henkilötunnus Hakijan kanssa samassa taloudessa / kiinteistössä

Lisätiedot

Marraskuun tiedote 2015

Marraskuun tiedote 2015 Marraskuun tiedote 2015 TULEVIA TAPAHTUMIA SYYSKOKOUS 2015 PTL:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 10.12. klo 18 Kokonhallin monitoimitilassa. Kokouksessa käsitellään kauden 2014 2015 tilinpäätös.

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto Lyseossa. Info

Ylioppilastutkinto Lyseossa. Info Ylioppilastutkinto Lyseossa Info 2.2.2016 Muista tuoda henkilöllisyystodistus kokeeseen. Kokeeseen saavutaan ajoissa viimeistään klo 8.00, nimenhuuto saliin alkaa klo 8.30. Eväät, välineet ja vaatteet

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 1 Päivitetty ohje MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 POISSAOLOJEN ILMOITUSKÄYTÄNTÖ JA PALKATTOMIEN VIRKAVAPAUKSIEN / TYÖLOMIEN MYÖNTÄMISESSÄ NOUDATETTAVAT PERIAATTEET 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Vanhempainilta 3.5.2016

Vanhempainilta 3.5.2016 Vanhempainilta 3.5.2016 Perustettu 2006 Palloliiton Grassroots-palkinto Vuoden 2014 harraste- ja kasvattajaseura FC Kangasalan kausimaksut ovat mahdollisimman alhaiset Talkootyö Toiminta kasvaa Etenkin

Lisätiedot

Ohjaajien startti-ilta 2013

Ohjaajien startti-ilta 2013 Ohjaajien startti-ilta 2013 Torstai 22.8.2012 Aleksandra, EHN PL 45, 04601 Mäntsälä www.mantsalanvoimistelijat.fi puh 040 513 7892 mantsalan.voimistelijat@msoynet.com Seuran toiminta-ajatus ja arvot Visio

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

JOUKKUEJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET

JOUKKUEJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET JOUKKUEENJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET 2016-2017 JOUKKUEENJOHTAJALLE! Kiitokset sinulle, että olet lupautunut hienoon ja tärkeän tehtävään joukkueen toimimisen kannalta. Alla on joukkuejohtajan tehtävän

Lisätiedot

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2016

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2016 HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2.- 4.9. HNMKY Seuraleiri 2.-4.9. Kisakallion seuraleirikirje Helsingin NMKY:n korisjoukkueet lähtevät jälleen avaamaan kautta perinteiselle seuraleirille. Leiri järjestetään

Lisätiedot

Joensuun Kataja Yleisurheilun lajiryhmät Vanhempaininfo

Joensuun Kataja Yleisurheilun lajiryhmät Vanhempaininfo Joensuun Kataja Yleisurheilun lajiryhmät Vanhempaininfo 29.9.2014 Kataja-yu Seuran esittely Toiminnanjohtaja: Tomi Pyylampi - Vastuu, talous Valmennuspäällikkö: Anssi Vänskä - Valmennustoiminta + kilpailut

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti Flattileiri 2008 / NOME / PP 1 Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari Pennut 1. Kontakti - tärkeä etenkin flateilla (koska ovat vilkkaita?) - pentutreenit aloitetaan kontaktiharjoituksilla: koira keskittyy

Lisätiedot

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille

Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Infoa kevään 2017 kirjoituksiin osallistuville kahden tutkinnon opiskelijoille Matematiikan, fysiikan ja kemia kirjoittajat Tuo laskin tyhjättynä ja taulukkokirja puhdistettuna koetta edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ Parasta Lapsille ry @marjukkak @taru69myth 1. TAVOITE JA SISÄLLÖT KUNTOON MITÄ JA MIKSI? KENELLE MISSÄ, MILLOIN? tavoite vastaanottaja välineet MITEN? viestin sisältö ja formaatti,

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sivistyslautakunta 22.6.2016 96 Liite 3 Sivu 1 / 4 1. NIVAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Nämä järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden, koulun henkilökunnan ja vanhempien kanssa. 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN

Lisätiedot

Tyttöjen C14 (1998) viimeistelyleiri 12. 14.6. Liikuntakeskus Pajulahdessa ja Piirijoukkue Cup 17. 20.6. Eerikkilän Urheiluopistolla

Tyttöjen C14 (1998) viimeistelyleiri 12. 14.6. Liikuntakeskus Pajulahdessa ja Piirijoukkue Cup 17. 20.6. Eerikkilän Urheiluopistolla Tyttöjen C14 (1998) viimeistelyleiri 12. 14.6. Liikuntakeskus Pajulahdessa ja Piirijoukkue Cup 17. 20.6. Eerikkilän Urheiluopistolla Uudenmaan piirin C14 tyttöjen piirijoukkue kutsutaan 12. 14.6.pidettävälle

Lisätiedot

TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012!

TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012! TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012! Joukkue: Jumppakoulu 2004 2005 Aika ja paikka: Ma klo 18.-19.00 Akrobatia-tunti, Kaunismäki To klo 18.-19.00 Tanssillinen voimistelu-tunti, Hepolan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MIKKELIN JUDO RY 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä judotaitoa sekä toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Tarkoituksensa

Lisätiedot

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen.

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen. HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytty Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Muutos hyväksytty 8.12.2011 HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa

Lisätiedot

JOUKKUEENJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET

JOUKKUEENJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET JOUKKUEENJOHTAJAN TOIMINTAPERIAATTEET 2013-2014 JOUKKUEENJOHTAJALLE! Kiitokset sinulle, että olet lupautunut hienoon ja tärkeän tehtävään joukkueen toimimisen kannalta. Alla on joukkuejohtajan tehtävän

Lisätiedot

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA TEKSTI Tottelevaisuus MORTEN EGTVEDT, KUVAT CANIS AS JA SALME MUJUNEN OPETA KOIRALLESI PERUSASENTO KOSKETUSKEPILLÄ JA LAATIKKOMENETELMÄLLÄ Perusasento ja perusasentoon siirtyminen ovat aivan perustaitoja.

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014 Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014 Rastivarsat ry Suunnistuksen erikoisseura Orimattilasta Suunnistuskoulua 80-luvun alkupuolelta asti Vuoden suunnistusseura Suomessa 2008 Sinettiseura

Lisätiedot