Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjaajan ja valmentajan käsikirja. Liikunnan iloa turvallisesti!"

Transkriptio

1 Ohjaajan ja valmentajan käsikirja Liikunnan iloa turvallisesti! Espoon Telinetaiturit ry Tuulimäen väestönsuoja Itätuulenkuja

2 Sisällysluettelo 1. Työntekijän työsopimukseen tarvittavat tiedot 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset 3. Tuntikirjaukset 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen 10. Ensiaputarvikkeet 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa 12. Tapaturmasta ilmoitus 13. Hätätila 14. Vakuutus 15. Merkkisuoritus 16. Koulutus ja työssä oppiminen Harjoituspaikat

3 1. Työntekijän ohjeet ja työssä tarvittavat tiedot Tämä Ohjaajan ja valmentaja käsikirja on pääasiallinen tiedonlähde. Muut ohjeet, joihin työntekijän tulee tutustua ovat: - Palkka- ja kulukorvausperusteet tuntipalkkaisille - EsTTmatkustussäntö - Tuulimäen kalliosuojan turvaopas - Talousohjesääntö Kaikki dokumentit löytyvät netistä: Sivu: Linkki: työpöytä. Salasana permanto 2. Työntekijän palkka ja kulukorvaukset Työntekijän tulee toimittaa työnantajalle täydellinen nimensä, henkilötunnus, osoite, puhelin numero, sähköpostiosoite ja tilinumero. Sen lisäksi työtekijän tulee toimittaa esimiehelleen rikosrekisteriote (yli 6kk vanha otetta ei hyväksytä) ja verokortti. Kunkin työntekijän tuntipalkka määräytyy voimassa olevan EsTT:n palkkataulukon (liite1) mukaisesti. Tuntipalkkaan vaikuttaa mm. seuraavat tekijät koulutuksen taso (Svolin 1. taso tulee suorittaa ensimmäisen vuoden aikana työn aloittamisesta), onko ryhmävastuuta, ryhmien lukumäärä, kokemusvuodet jne. Koulutusten tiedot (liite2) Erillisiä lisiä ovat esim. kouluilla pidettyjen ryhmien koululisä, joka lisätään oman henkilökohtaisen tuntipalkan päälle, ns. ponnarilisä. Erillislisät voivat vaikuttaa tuntipalkkaan nousevasti tai laskevasti. Kunkin työntekijän tuntipalkka tarkistetaan kevät ja syyskauden alussa ja lisäksi myös kauden aikana, jos siihen on tarvetta. Esimies ilmoittaa aina mahdollisista muutoksista. Tapahtumapalkat ovat erikseen määritelty ja tästä esimies muistuttaa kunkin tapahtuman yhteydessä. Kulukorvaukset suoritetaan kulloikin voimassa olevan matkustussäännön mukaan. 3. Tuntikirjaukset (liite3) Tuntilistat täytetään ja palautetaan kuun 5. päivä mennessä omalle esimiehelle. Tuntilistassa tulee ilmetä seuraavat asiat: Työntekijän nimi, jaosto (jolle olet työtunnit tehnyt), puhelin numero, sähköposti, tuntipalkka ja mahdollinen muu palkka, kuukausi jolta olet jättämässä tuntilistan.

4 Listassa on valmiiksi merkitty kuun päivät numeroituna vasemmassa sarakkeessa PVM alla. NUORET tarkoittaa perus voimisteluryhmiä, niin harraste- kuin kilparyhmiä ja koululla olevia ryhmiä. Tähän sarakkeeseen merkitään myös esim. palaveritunnit. AIKUISET on vain aikuisryhmiä koskeva sarake. KOULULISÄ sarakkeeseen merkitään vain, jos olet pitänyt tunnin koululla (ei koske trampoliinivoimistelu ryhmiä) seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1h kohtaan nuoret ja 1h kohtaan koululisä, tällöin taulukko laskee suoraan lisän koululla pidetylle tunnille. MUU 1 ja MUU 2 sarakkeet ovat tarkoitettu tapahtumille joilla on erillinen palkka, josta esimies ilmoittaa aina etukäteen, esim. merkkisuoritus, harrastekilpailut, EsTT:n kansalliset kilpailut, äitien- /isänpäiväjumppa, isänpäiväjumppa, joulunäytös jne. SU sarake tarkoittaa sunnuntaita, joka on jokaisen yllä mainittujen sarakkeiden vieressä. Kun pidän voimisteluryhmän sunnuntaina, merkitset sen seuraavasti: samalle riville merkitset esim. 1,5h kohtaan nuoret ja 1,5h kohtaan SU, tällöin taulukko laskee suoraan sunnuntailisän pidetylle tunnille. SELITE sarakkeeseen tulee merkitä AINA viikonpäivälyhenteen (ma, ti, ke, to, pe, la tai su), minkä ryhmän olet pitänyt esim. oma tai Lauran sijainen tai palaveri tai kilpailu tai tapahtuma tai koulun nimi. Sijaisuustapauksessa tulee merkitä kuinka pitkä tunti on ollut esim. Lauran sij. 1,5h 4. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen työasu Ohjaaja ja sijainen: Työpaitana on Ohjaaja t-paita, jota käytetään aina, kun ohjataan harrasteryhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen ohjaajan harrasteryhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia harrasteryhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Ohjaajan tulee ohjatessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista.

5 Ohjaaja ei saa käyttää ohjatessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun ohjaaja sijaistaa kilparyhmää, niin silloin tulee käyttää coach t-paitaa.

6 Valmentaja ja sijainen: Työpaitana on Coach t-paita, jota käytetään aina, kun valmennetaan kilparyhmiä. Esimies toimittaa paidan työntekijälle. Työpaitaa käytetään silloinkin, kun sijaistaa toisen valmentajan kilparyhmää. Työpaidan siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Työpaita on henkilökohtainen siihen asti, kun on omia kilparyhmiä, paita luovutetaan takaisin esimiehelle. Työhousut ovat työntekijän itse hankittava. Housut tulee olla joustavat, jolla voi liikkua ja mahdollisesti näyttää harjoiteltavaa liikettä/harjoitetta. Työhousuina ei hyväksytä mm. farkkuja tai kangas/suoria housuja. Työhousun siisteydestä huolehtii työntekijä itse. Valmentajan tulee valmentaessaan pitää hiukset kiinni hiuslenkillä. Lyhyemmät hiukset tulee laittaa niin, etteivät ne häiritse ohjaamista ja voimistelijoiden avustamista. Valmentaja ei saa käyttää valmentaessaan roikkuvia korvakoruja, pitkiä/isoja kaulakoruja/ketjua, rannekorua, rannekelloa tai sormuksia (kihla- ja vihkisormusta voi kuitenkin pitää). Kun valmentaja sijaistaa ohjaajaa (harraste ryhmää), niin silloin tulee käyttää ohjaaja t-paitaa. Työpaitaa EI SAA käyttää, kun työntekijä itse voimistelee. Valmentaja kilpailuissa: Työpaitana on Coach pikeepaita ja seuran verryttely- tau tuuliasu. Työasun laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 5. Työntekijän käyttäytyminen ja kielen käyttö Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee käyttäytyä esimerkillisesti niin voimistelijoille kuin kollegoilleen heidän läsnä ollessaan. Työntekijän tulee olla mahdollisuuksien mukaan avuksi kollegalleen, jos tämä tarvitsee apua mm. ohjaus/valmennus työssään tai muussa työhön liittyvissä asioissa. Työntekijän tulisi asennoitua työhönsä positiivisesti ja aktiivisesti. Mieleen painavia työ asioita tulee välittömästi kertoa esimiehelleen, jotta työssä jaksaminen olisi mielekästä ja stressitöntä.

7 Työntekijän tulisi omalla asenteellaan luoda positiivista yhteishenkeä ja ennalta ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä ja yhteen ottoja. Työntekijän tulee työssään pystyä puhumaan avoimesti mielipiteistään, kuitenkin huomioiden kollegansa, voimistelijoita ja heidän perheitään. Työntekijän tulee puhua asiallisesti niin voimistelijoille, voimistelijoiden vanhemmille kuin kollegoilleen. Työntekijän tulee keskustella asiallisesti voimistelijoiden ja kollegoiden kuullessa häntä. Työntekijä ei saa käyttää törkeää kieltä voimistelijoita kohtaa tai heidän kuullen. Työntekijä ei saa käyttäytyä törkeästi voimistelijaa tai kollegaansa kohtaan tai heidän läsnä ollessaan. Valmentaja/ohjaaja saa toimittaa voimistelijan pukuhuoneeseen/kotiin törkeästä kielenkäytöstä/käyttäytymisestä. Työntekijä ei saa käyttää nuuskaa ohjatessa/valmentaessa ja muuna työaikana. 6. Työntekijän rooli eri EsTT:n tapahtumissa Espoon Telinetaiturit järjestää kevät- ja syyskauden aikana eri laisia tapahtumia, joita ovat mm. kansalliset kilpailut, äitienpäiväjumppa, kevätretki, merkkisuoritus, isänpäiväjumppa, joulunäytös muut mahdolliset tapahtumat. Yllä mainitut tapahtumat eivät ole sidonnaisia työntekijän perus ohjaus-/valmennustyöhön. Tapahtumat ovat luonteeltaan suuria ja tällöin kaikkien työntekijöiden panostusta tarvitaan, jotta pystymme järjestämään tapahtumat mutkattomasti alusta loppuun. Huolimatta mitä ryhmää työntekijä ohjaa tai valmentaa on hänen velvollisuus osallistua tapahtumiin. 7. Ohjaajan, valmentajan ja sijaisen toiminta ja toiminen ohjatessaan/valmentaessaan Ohjaaja ja sijainen: Ohjaajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Ohjaajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus ohjatessaan ryhmäänsä. Ohjaaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan pukuhuoneesta. Ohjaaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Ohjaaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut.

8 Ohjaaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Ohjaaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Ohjaaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Ohjaaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskausaika on poikkeus istumiselle). Ohjaaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen. Ohjaajan tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Ohjaaja pitäessään ryhmälleen juomatauon niin ryhmä menee tauolle ohjaajan johdattamana jonossa. Ohjaaja kerää voimistelijat tauon jälkeen jonoon ja jatkaa harjoituksia suunnitelman mukaan. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla on heillä max 15 min. aikaa olla kyseisillä telineillä (max 20min, jos ryhmässä on yli 12 voimistelijaa). Molemmilla telineillä ohjaajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa ohjaaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla! Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain ohjaaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta huolimatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseiseltä harjoituskerralta. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi ohjaaja harkinnan mukaan kieltää esim. 2-3 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta ohjaaja laittaa ryhmänsä jonoon ja varmistaa ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa.

9 Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Ohjaajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Ohjaajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset ohjaajaa kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen ohjaaja edelleen jonossa vie ryhmänsä pukuhuoneeseen ja hyvästelee voimistelijat. Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus Valmentaja ja sijainen: Valmentajan tulee olla työssään esimerkillinen niin voimistelijoille kuin kollegoilleen. Valmentajan tulee huomioida aina voimistelijoiden ja oma turvallisuus valmentaessaan ryhmäänsä. Valmentaja aloittaa ryhmän ottamalla voimistelijat vastaan permannon reunalta. Valmentaja merkitsee paikalla olevat voimistelijat. Esimies toimittaa listat työntekijälle. Edellä mainitsemaan merkitsemiseen ei saa mennä liikaa aikaa max 5 min. Valmentaja katsoo voimistelijat läpi ja tarvittaessa pyytää poistamaan ylimääräiset korut. Valmentaja katsoo myös että kaikilla voimistelijoilla on hiukset kiinni. Jos voimistelijalla ei ole hiukset kiinni, niin hän voi ainoastaan seurata harjoituksia ryhmän mukana. Valmentaja ottaa ryhmänsä haltuun ja vie aina voimistelijat jonossa seuraavaan paikkaan minne on suunnitellut tuntinsa pitävän. Siirtyminen tapahtuu reunoja pitkin aina kun siihen on mahdollisuus. Permanto tulee aina kiertää reunoja pitkin. Valmentaja ei saa missään kohtaa mennä keskeltä permantoa, vaikka permanto olisi tyhjä. Valmentaja ei istu työaikana ellei se olennaisesti liity voimistelijan avustamiseen (raskaus aika on poikkeus istumiselle). Valmentaja huolehtii siitä, etteivät voimistelijatkaan istu harjoituksen aikana ellei se liity olennaisesti harjoiteltavaan liikkeeseen/harjoitteeseen.

10 Valmentaja tulee suunnitella ohjauksensa niin että mahdolliselta jonotukselta vältytään. Tavoite on että jonossa olisi vain max 3 voimistelijaa jonottamassa kerrallaan. Muille voimistelijoille tulee olla oheistoimintaa. Valmentaja pitäessään ryhmälleen juoma tauon niin valmentaja huolehtii ja muistuttaa että voimistelijat menevät tauolle reunoja pitkin ja permantoa kiertämällä. Ryhmän ollessa trampoliinilla tai volttiradalla valmentajan tulee välttää voimistelijoiden jonotusta. Trampoliinilla ei saa valmentaja tai voimistelijat istua tai seistä sinisillä suojareunuksilla. Trampoliinilla on aina vain yksi voimistelija kerrallaan. Vain valmentaja saa olla yhtä aikaa voimistelijan kanssa kun hän avustaa/korjaa voimistelijaa. Jos kaksi voimistelijaa on yhtä aikaa trampoliinilla, heitä huomautetaan suullisesti. Jos sama/t voimistelijat toistavat huomautuksesta riippumatta, niin heiltä evätään trampoliinilla harjoittelu kyseisellä harjoitus keralla. Mikäli jatkossa yhtä aikaa hyppiminen jatkuu, voi valmentaja harkinnan mukaan kieltää esim. 1-2 harjoituskertaa trampoliinille menemisen voimistelijalta/voimistelijoilta. Lähtiessään pois trampoliinilta valmentaja varmistaa, ettei kukaan voimistelijoista jää pomppimaan telineelle. Ryhmän ollessa rekillä/nojapuilla voimistelijat saavat käyttää mannaa vain laittaen sitä kämmeniin. Jos voimistelija/t väärin käyttää mannaa, niin häntä huomautetaan kerran. Tämän jälkeen, jos väärin käyttö jatkuu, niin manna käyttö kielletään kokonaan meneillä olevissa harjoituksissa. Jos väärin käyttö jatkuu edelleen seuraavissa harjoituksissa, niin valmentaja harkinnan mukaan voi kieltää mannan käytön esim. 1-2 harjoituskertaa. Poikien nojapuilla, monttu rekillä ja renkailla manna pitää käyttää. Ilman manna ei saa mennä edellä mainittuihin telineisiin. Valmentajan käyttäessä oheistarvikkeita mm. naruja, hernepusseja, tasapainolautoja, kuntopalloja jne. ne tulee aina palauttaa omille paikoilleen käytön jälkeen. Valmentajan käyttäessä mattoja, lautoja, pieniä ja isoja avustuspalikoita, pikkupuomeja, trampettia jne. niin ne tulee aina palauttaa paikoilleen käytön jälkeen. Jos toinen ohjaaja/valmentaja pyytää jättämään edellä mainitut tavarat, jotta hän ryhmänsä kanssa käyttää niitä, silloin viimeksi tavaroita käyttänyt ryhmä korjaa tavarat paikoilleen. Lopettaessaan harjoitukset valmentaja kerää voimistelijat jonoon, vie voimistelijat juomakaapin luo, jotta jokainen voi ottaa juomapullonsa mukaan poistuessaan harjoituksista. Tämän jälkeen valmentaja hyvästelee voimistelijat ja varmistaa, ettei kukaan jää salin puolelle pomppimaan Kilpavoimistelijoilla ei ole erivapauksia jäädä yksin harjoittelemaan, ellei se ole erikseen sovittu

11 Edellä mainitun toiminnan ja toimimisen laiminlyömisestä seuraa huomautus/varoitus 8. Sijaisen hankkiminen ja sijaistaminen (ohjaajat, apuohjaajat, valmentajat ja apuvalmentajat) Kun et pääse paikalle ja tarvitset sijaista, toimit seuraavien ohjeiden mukaan. Jokainen pyrkii hankkimaan sijaisen itse apuohjaajat, ohjaajat, apuvalmentajat ja valmentajat. Kun tiedät menosi etukäteen ryhdy hankkimaan sijainen hyvissä ajoin etukäteen. Lähempänä sijaisuuspäivää laita vielä muistutus viesti, että lupautunut sijainen muistaa saapua paikalle pitämään ryhmääsi. Jos yrityksestä huolimatta tuntuu siltä, että asia ei näytä hoituvan ota yhteyttä esimieheesi tekstiviestillä mahdollisimman hyvissä ajoin viimeistään edellisenä päivänä, kun on tarvetta sijaiselle. Jos sairastut, sijaisen hankkiminen toimii edellä mainitulla tavalla. Älä pelkää ottaa yhteyttä, sillä mitä aikaisemmin saadaan tieto asiasta, niin sen helpompi on hankkia sijainen. Jos olet lupautunut tulla sijaiseksi ja satut tulemaan itse kipeäksi tai estyt pitämästä ryhmää, niin sinulla on velvoite hankkia itsellesi sijainen ja jos et saa hoidettua asiaa niin ota yhteys välittömästi esimieheesi. MUISTA että on mahdottoman hankalaa, jos viesti poissaolosta tulee muutamaa tuntia ennen kuin ryhmän pitäisi alkaa ja tarve sijaiselle on kova. Nyrkki sääntönä, laita viimeistään edellisenä päivänä viestiä sijaisuus tarpeesta. Ohjaajien, apuohjaajien, valmentajien ja apuvalmentajien yhteystiedot laitetaan sähköpostilla kaikille. Jos tuntemastasi henkilöistä ei pääse sijaistamaan, niin ota yhteyttä lupautuneisiin sijaisiin! Muista merkitä itsellesi ylös ketä olet sijaistanut, minä päivänä ja mihin kellon aikaan! Merkitse myös itsellesi ketä olet pyytänyt sijaiseksi mille päivälle ja mihin kellon aikaan! Sijaistaessasi harrasteryhmiä niin tulee käyttää OHJAAJA-paitaa, vastaavasti kun sijaistat kilparyhmää niin tulee käyttää COACH-paitaa! Sijaistuksesta saa oman normaali tuntipalkan. Sunnuntain osalta saa tuplapalkan. 9. Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmään, läsnäololistat ja harrastuksen lopettaminen Voimistelijan tulo EsTT:n ryhmiin tapahtuu vain jäsenrekisterin kautta! Jos listan ulkopuolelta saapuu voimistelija harjoittelemaan, tulee varmistaa että hän on ilmoittautunut jäsenrekisterin kautta ryhmään. Tiedon asiasta saa lajikoordinaattorilta/esimieheltä. Listan ulkopuolelta ei saa ottaa ketään voimistelemaan. Jos ryhmässä olevan voimistelijan kaveri tulee mukaan harjoituksiin, niin tulee häntä pyytää seuraamaan harjoituksia salin reunalta.

12 Voimistelijan vaihto ryhmästä toiseen tapahtuu koordinaattorin kautta. Voimistelijalle ei saa luvata paikkaa mistään toisesta ryhmästä, vaan hänet ohjataan kääntymään koordinaattorin puoleen. Ohjaajalla ei oikeutta antaa maksualennusta harjoitusmaksuista. Harjoitusmaksuun liittyvissä asioissa tulee voimistelija ja hänen vanhempansa ohjata lajikoordinaattoriin puoleen. Läsnäololistat ovat erittäin tärkeitä ja niihin tulee merkata jokainen harjoituskerta, vaikka voimistelija tulee myöhässä. Viimekädessä läsnäololistat ainoa todiste siitä milloin ja kuinka paljon voimistelija on voimistellut. Kun voimistelija lopettaa niin lopetusilmoituksen tekee voimistelijan vanhempi tai voimistelija itse (aikuisvoimistelija) jäsenrekisterin kautta. Lopetus ilmoitusta ei voi ohjaaja/valmentaja ottaa vastaan, vaan voimistelija ohjataan joko jäsenrekisteriin tai lajikoordinaattorille. Ohjaajalle/valmentajalle tehty lopetusilmoitus ei ole virallinen, vaikka ohjaaja/valmentaja ilmoittaa asia lajikoordinaattorille. 10. Ensiap tarvikkeet Ensiapu tarvikkeet löytyvät valmentaja kopin oven vierestä mustasta laatikosta. Lisäksi siteitä, teippiä, kertakäyttöisiä kylmäpusseja, kolmioliinoja jne. löytyy sekä naisten että miesten valmentaja/ohjaaja pukuhuoneesta erillisestä laatikosta. Ensiapuvastaavana toimii Tessa Alanko. 11. Työntekijän toiminta pienen tai isomman tapaturman sattuessa Pienet tapaturmat Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Kun sattuu pieni haava, joka vaatii puhdistuksen ja laastarin ja samalla muu ryhmä tulisi odottaa tämän aikaa ilman ohjaajaa, niin toimi seuraavasti: Katso ympärillesi onko toinen ohjaaja lähellä omaa ryhmääsi. Jos on, pyydä ohjaajaa katsomaan ryhmäsi perään hetkeksi aikaa. Ohjaa voimistelijoita tekemään voimia niin että naapuri ryhmän ohjaaja pystyy helposti seuraamaan toisella silmällä ryhmääsi. Ohjeita tulisi olla sen verran että ehdit puhdistaa haavan ja tulla takaisin ryhmäsi luo. Jos lähellä ei ole toista ohjaajaa, niin lähdette yhdessä koko ryhmän kanssa ylimääräiselle juoma tauolle. Tällöin tauon aikana ehdit puhdistaa haavan. Kun jätät ryhmäsi mm. haavan puhdistamisen takia, niin silloin voimistelijat eivät saisi yksin tehdä liikkeitä telineillä! Missään kohtaa harjoituksia voimistelijoita ei saa jättää yksin!

13 Pienten voimistelijoiden kohdalla voi tulla vessa reissuja ja joudut menemään yhden voimistelijan kanssa pukuhuoneeseen asti. Pääsääntöisesti toimitaan yllä olevan mukaan. Jos voimistelijalla on vanhempi salin reunalla, voimistelija annetaan vanhemman huostaan. Pyydetään vanhempaa tuomaan voimistelija ryhmänsä luokse painottaen että tuodessa voimistelija tulee kävellä reunoja pitkin. Jos voimistelijalla ei ole vanhempaa salin reunalla, niin toimitaan yllä olevan mukaan niin että pyydetään joku toinen ohjaajaa/valmentajaa katsomaan ryhmää sen aikaa kun itse pääset takaisin ryhmäsi luo. Isompi tapaturma Ohjatessasi/valmentaessasi sinun tulee olla aina valmiina toimimaan nopeasti ja järkevästi tilanteen vaatimalla tasolla. Isomman tapaturman sattuessa toimitaan ryhmän voimistelijoiden kanssa samalla tavalla kuin yllä. Katsot kuka ohjaaja tai valmentaja on lähelläsi ja pyydät häntä katsomaan ryhmäsi perään. Ensimmäisenä selvität mihin voimistelijaan sattuu ja että tarvitaanko kylmähoitoa. Jos tilanne näyttää siltä että voimistelijalle riittää kylmähoito, niin se annetaan mahdollisimman nopeasti. Kun tilanne näyttää siltä että voimistelija ei pysty jatkamaan harjoituksia, niin soitetaan välittömästi voimistelijan huoltajalle. Kerrotaan tilanne ja pyydetään hakemaan voimistelija kotiin tai ohjataan lääkärille Dextraan, Munkkiniemeen. Voimistelijaa ei saa jättää yksin vaan odotetaan kunnes huoltaja on tullut hakemaan voimistelijan. Voimistelija kykynsä mukaan voi olla salin puolella ryhmän luona, kunnes hänet tullaan hakemaan. Keskustellessa huoltajan kanssa kerro mistä voimistelija tulee hakea. Tilanne jossa on tarvetta soittaa hätäkeskukseen 112. Hätäkeskukseen soittaessa pyydetään ambulanssi tulemaan ampumahallin varaulos käynnille. Osoite on Revontulentie 13. Hätäkeskukseen tulee kertoa että soittaja tulee vastaan ulos käynnille. Soiton jälkeen tulee Tuulimäen vahtimestarille ( ) ilmoittaa että on tilattu ambulanssi, jotta vahtimestari voi avata uloskäynnit valmiiksi ja auton sisään pääsy on mutkatonta. Jotta tilanne pystytään hoitamaan rauhallisesti, kanssa kollegojen rooli on tärkeä auttaessaan naapuriryhmän voimistelijoita. Jos et itse kykene tilanteessa toimimaan, käänny välittömästi kokeneemman ohjaajan/valmentajan puoleen.

14 12. Tapaturmasta ilmoitus Kun tapaturma on saatu hoidettua loppuun, niin sen jälkeen tapaturmasta täytetään tapaturmailmoitus lomake (liite2), joka annetaan esimiehelle. Tämän lisäksi harrastajan vanhemmalle ilmoitetaan vakuutusta varten harrastajien tapaturmavakuutus numero, joka on H. Vahinkoilmoitus tehdään puhelimitse TAPIOLA.fi Korvauspalvelussa puh Hätätila Hätätilan sattuessa Tuulimäen voimistelusalissa toimitaan seuraavasti: Jokainen ohjaaja ja valmentaja keräävät voimistelijansa jonoon ja laskee oman ryhmänsä paikalla olijat. Tilanteen mukaan joka käydään reipasta tahtia hakemassa päällys vaatteet ja kengät tai siirrytään välittömästi varaulos käyntejä pitkin ulos hallista. Jokainen siirtyy hallista ulos lähimmästä varauloskäynnistä, jossa on voimistelijoiden kanssa harjoitusten aikana. Päästyäsi ulos ryhmäsi kanssa viet voimistelijat yhteiselle kokoontumispaikalle. Kokoontumispaikka on Tuulimäen yläpuolella olevalla aukiolla (Itätuulenkuja 11). Kokoontumispaikalla kerrotaan lisäohjeita tilaan mukaan. Tarkemmat ohjeet on annettu Pelastusohjeissa, joihin ohjaajan ja valmentajan tulee tutustua. 13. Vakuutus EsTT:n tapaturmavakuutus: Vakuutettuja ovat kaikki alle 16-vuotiaat harrastajavoimistelijat. Vakuutus on voimassa varsinaisella jumppakerhoajalla. Vakuutus numero: H Kilpavoimistelijoilla ja aikuisvoimistelijoilla tulee olla oma voimassa oleva vakuutus. EsTT:n työntekijän ovat myös vakuutettuja. Vakuutus numero: T 14. Merkkisuoritus ja Tasokortit NTV Merkkisuoritus Espoon Telinetaitureissa on siirrytty Svolin kilpajärjestelmän uusimisen mukana uuteen merkkisuoritusjärjestelmään syksyllä Merkkejä, joita harraste puolella suoritetaan, ovat pronssi, hopea, kulta ja timantti.

15 Merkkijärjestelmän avulla pyrimme luomaan tavoitteellisen harjoituksen myös seuramme harrastevoimistelijoille. Jokainen harraste ryhmä on nimetty suoritettavan merkin mukaisesti seuraavasti: Alkeet on tarkoitettu harrastajalle, joka aloittaa voimistelu harrastuksen. Pronssi on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut ½-1 vuotta voimistelua. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa pronssimerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Hopea on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut 2-3 vuotta voimistelua ja suorittanut pronssimerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa hopeamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. Kulta on tarkoitettu voimistelijalle, joka on harrastanut yli 3 vuotta voimistelua ja suorittanut hopeamerkin. Tässä ryhmässä voimistelija alkaa suorittaa kultamerkin liikkeitä. Liikkeitä on 10 pakollista ja 10 valinnaista. Näistä 20 liikkeestä tulee hyväksytysti suorittaa 10 pakollista ja 5 valinnaista liikettä. Yhteensä 15 liikettä. MTV Tasokortit MTV harrasteryhmissä käytetään Tasoryhmiä ja suoritetaan vastaavasti tasokorttien mukaiset testit. Lisätietoja MTV harrastekoordinaattorilta. 15. Koulutus ja työssäoppiminen Ohjaajien ja valmentajien ammatissaoppimista kannustetaan. Päämetodina on työssäoppiminen seuran päävalmentajien ja kokeneiden valmentajien ja ohjaajien opastuksessa. Ammatillisesta kehityksestä tulee keskustella esimiehen kanssa. Hänen kanssaan tunnistetaan koulutustarpeet ja aikataulutetaan mahdolliset kurssit. Kursseille ilmoittautuminen tapahtuu aina esimiehen luvalla.

16 HARJOITUS PAIKAT: Tuulimäen väestösuoja Vanttilan koulu Itätuulenkuja 9 Nissintie ESPOO ESPOO Laurinlahden koulu Rastaalan koulu Merisaapas 2-4 Rastaalantie ESPOO Espoo Jalavapuiston koulu Jalavakuja Espoo PELISÄÄNNÖT EsTT:ssä pyritään huolehtimaan, että jokainen lapsi saa harrastaa voimistelua omalla tasollaan kannustavassa ilmapiirissä. EsTT:n hallitus päätti kokouksessaan koko seuran yhteisistä pelisäännöistä: VOIMISTELIJOIDEN PELISÄÄNNÖT 1. Tulen ajoissa harjoituksiin. Tuulimäessä ohjaaja hakee voimistelijat pukuhuoneesta ja tuo heidät sinne takaisin tunnin päätyttyä. Kouluilla harrastavat ryhmät saavat toimintaohjeet ohjaajilta kauden alussa. 2. Jätän korut ja kellon kotiin. Ulkovaatteet laitan pukuhuoneisiin naulakoihin tai penkeille siististi laskostettuna. 3. Jätän karkit, purkat ja limut kotiin: liikuntaa harrastavan parhaat eväät ovat hedelmät ja janojuomana vesi. Energiajuomat on kielletty pukuhuoneissa, käytävillä ja salissa. 4. Muistan käyttäytyä harjoituksissa kohteliaasti ja olen kaveri kaikkien kanssa. 5. Kuuntelen ja tottelen ohjaajaani, jotta koko ryhmä viihtyy harjoituksissa. VANHEMPIEN PELISÄÄNNÖT 1. Kannustan lastani hänen harrastuksessaan. Olen myös kiinnostunut hänen kehityksestään voimistelijana. 2. Mikäli jään seuraamaan lapseni harjoitusten kulkua, teen sen salin reunalta. Lyhyet keskustelut käyn ohjaajan kanssa vasta tunnin päätyttyä. Ajan palautteelle ja pidemmille keskusteluille varaan harrastekoordinaattorin kautta. 3. En koskaan kyseenalaista ohjaajan auktoriteettia ja asiantuntemusta lasten kuullen. 4. Ilmoitan lapseni omalle ohjaajalle mikäli lapseni ei pääse harjoituksiin (satunnaisia yksittäisiä poissaoloja ei tarvitse ilmoittaa) 5. Huolehdin siitä, että lapseni saa riittävästi ravintoa ja lepoa. 6. Pidän huolen siitä, että lapseni on tietoinen voimistelijoiden pelisäännöistä. OHJAAJAN PELISÄÄNNÖT 1. Pyrin omalla käytökselläni näyttämään esimerkkiä lapsille ja nuorille. 2. Olen suunnitelmallinen ohjaustyössä ja pidän huolen siitä, että harjoituksissa on hauskaa. 3. Kohtelen kaikkia lapsia tasavertaisina ja muistan kannustaa voimistelijoita. 4. Vaadin harjoituksissa hyvien käytöstapojen ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. 5. En koskaan kyseenalaista vanhemman tai huoltajan auktoriteettia lasten kuullen.

17 Muistiinpanot lääkärinhoitoa vaatineesta tapaturmasta Luottamuksellinen - ainoastaan seuran omaan tapaturmaseurantaan ja toiminnan parantamiseen sekä mahdolliseen ulkopuoliseen tutkimuskäyttöön, Voimistelijan nimi erilliseen kirjanpitoon. Tyttö poika ikä: Päivämäärä, paikka: Vamman laatu: Harjoiteltu teline ja liike: harjoitukset kilpailut leiri vapaaharjoittelu muu Voimistelijan ohjaaja/valmentaja: oliko paikalla, kyllä ei Jos ei, niin jonkun toisen paikallaolijan nimi: Kuinka ensiapu suoritettiin, milloin, kuka: Löytyivätkö kaikki ensiaputarvikkeet heti: kyllä ei Oliko ensimmäinen kerta (harjoitukset) kun liikettä harjoiteltiin: kyllä ei Oliko välineissä tai matoissa vikoja jotka vaikuttivat tapaturmaan: kyllä ei Vaikuttiko mattojen/telineiden asettelu tai sijainti tapaturmaan: kyllä ei Lisätiedot (esim. väsymystila, ulkoiset häiriöt, harjoiteltiinko vaikeaa liikettä liian aikaisin, parannusehdotuksia saliturvallisuuteen): Liite 4

KAUSIKIRJE SYKSY 2015

KAUSIKIRJE SYKSY 2015 KAUSIKIRJE SYKSY 2015 Hei kaikki vanhemmat! Toivotamme kaikki vanhat ja uudet seuralaiset tervetulleiksi treenaamaan kanssamme myös ensi kautena. Tästä kirjeestä löydät tärkeitä tietoja syksyä koskien,

Lisätiedot

WWW. sivut, jotka työntekijän tulee tietää.

WWW. sivut, jotka työntekijän tulee tietää. 1 WWW. sivut, jotka työntekijän tulee tietää. www.jasentieto.fi > Jäsenrekisteri www.tyoteho.fi >Tuntikirjaukset www.asiointitili.suomi.fi > Palkanmaksu ja työsopimus www.espoo.fi/liikunta / webtimmi >

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minien ryhmät on tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille. Harjoituksiin sisältyy aina kuivaharjoittelua, jossa verrytellään, jumpataan ja

Lisätiedot

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016

ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 Toivalan Urheilijat ry ToU Tytöt 05-06 TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2016 PVM: 10.1.2016 1. Joukkueen toimihenkilöt: Valmentajat: Suvi Kankkunen Puh. 050 381 2105, kankkunens@gmail.com Erika Hyttinen Puh.

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot

JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40)

JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40) JoenVoLi telinevoimistelujaosto Palautekysely vanhemmille keväällä 2011 (vastauksia 40) Mikä toiminnassa on onnistunut? (yhteenveto) - innostuneisuus, monipuolisuus - pienet tai pienehköt ryhmät -

Lisätiedot

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Hyväksytty xx.xx.2014 Sisällysluettelo 1. Henkilöstömuutokset... 1 1.1. Irtisanoutuminen tai määräaikaisen työsuhteen päättyminen... 1 1.2. Pitkäaikainen poissaolo,

Lisätiedot

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015 MuurY P07 Futis Vanhempainkokous 8.4. 2015 Agenda Urheilun säännöt Joukkueentoimihenkilöt Harjoitukset ja pelit Budjetti Urheilun Pelisäännöt kaudelle 2015 MuurY P07 Futis joukkueen säännöt Nämä säännöt

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

Espoon Telinetaiturit ry

Espoon Telinetaiturit ry Voimistelua läpi elämän Espoon Telinetaiturit ry Terveydenhuolto 1.6.2013 Motiivi ProHuippuseura-projektissa identifioidut kehityskohteet Urapolku-seminaari Kisakalliossa (2012) Yleiset havainnot seuran

Lisätiedot

OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN

OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN OPAS HIUSALAN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN HAKEMISEEN JA TYÖPAIKALLA TYÖSKENTELYYN Tämä opas on tarkoitettu työssäoppimispaikkaa hakevalle ja työpaikalla työskentelevälle parturikampaaja opiskelijalle. Opas on

Lisätiedot

Ohjeet pelaajien siirtymiseen

Ohjeet pelaajien siirtymiseen Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 12.11.2014 versio 1.2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen 2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen SISÄLLYSLUETTELO 1 SIIRTYMINEN SEURAN SISÄLLÄ 3 1.1 Pelaaminen ja harjoittelu

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Suomen Voimisteluliitto NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Nepton perusversio on seuran yhteyshenkilörekisteri ja jäsenrekisteri. Perusversiota käyttää seurassa henkilö/t, jolle on annettu

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 JÄSENTIEDOTE Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 Joulun aika ja kauden käännös Kiitos kaikille jäsenille, taustajoukoille ja yhteistyökumppaneille syyskaudesta. Järvenpään Voimistelijoiden

Lisätiedot

AVUSTAJIEN TYÖAIKOJEN HALLINTA

AVUSTAJIEN TYÖAIKOJEN HALLINTA Heikki Aulio 24.02.2015 1 (5) AVUSTAJIEN TYÖAIKOJEN HALLINTA Henkilökohtaisten avustajien työaikojen suunnittelu ja hallinta on työlästä, jos avustettavalla on useampia avustajia. Siksi olenkin toteuttanut

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 8.2.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU

KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU KÄYTÖSAAPINEN ATALAN KOULU Tämä on Atalan koulun käytösaapinen. Hyvä käytös antaa sinusta myönteisen kuvan ja tuottaa hyvän mielen muille ihmisille. Auttamalla toisia ja olemalla kohtelias sekä noudattamalla

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

myclub-pikaohje jojoille

myclub-pikaohje jojoille Pohjois-Espoon Ponsi Ry 1/12 myclub-ohje jojoille 9.4.2014 myclub-pikaohje jojoille 1 Mikä on myclub? PEP ottaa vuoden 2014 aikana käyttöön myclub-jäsenpalvelun, jonka avulla tullaan hoitamaan seuran:

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS Palautuksen tekemiseen liittyvät seuraavat vaiheet: Sovi asiakkaan kanssa tuotteen palautuksesta haluamallasi tavalla Varmista, että asiakkaan sähköpostiosoite

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry +',-'%"!"!#!$!%!$!&!!!!'!&!(!)!*!&!*!" Jäsentiedote 5/2013 Syysterveisiä Hyvä jäsenemme, tässä on vuoden 2013 viides jäsentiedote. Jäsentiedotteesta saat paljon tärkeää tietoa

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

Otaniemi. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi

Otaniemi. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi Otaniemi Ohjeita Säännöt Lukkari www.espoontapiot.fi Espoon Tapiot Espoon Tapiot on vuonna 1965 perustettu urheiluseura. Seura oli alun perin yleisseura, mutta vuosien varrella sen päälajiksi on muodostunut

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Saunalahti. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi

Saunalahti. Ohjeita. Säännöt. Lukkari. www.espoontapiot.fi Saunalahti Ohjeita Säännöt Lukkari www.espoontapiot.fi Espoon Tapiot Espoon Tapiot on vuonna 1965 perustettu urheiluseura. Seura oli alun perin yleisseura, mutta vuosien varrella sen päälajiksi on muodostunut

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - B-tytöt, speed - Replay - B-tytöt - f-juniorit - Puma Volley - D-pojat - Hobby - A 2 tytöt - E-pojat

Lisätiedot

"Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5

Koko kylä kasvattaa -pelisäännöt Page 1 of 5 "Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5 KÄYTTÄYTYMINEN Käyttäytymisessä me aikuiset olemme esimerkkejä lapsillemme. Lastemme turvallisuuden vuoksi noudatamme liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

RAUMAN UIMASEURAN HARRASTEUIMARIT Tiedote syksy 2015

RAUMAN UIMASEURAN HARRASTEUIMARIT Tiedote syksy 2015 RAUMAN UIMASEURAN HARRASTEUIMARIT Tiedote syksy 2015 YLEISTÄ: Valmennus ja ohjaus seurassa Rauman Uimaseuran uintiryhmät on jaettu uimaopetus-, harraste- ja kilpauintiryhmiin. Ryhmien määrä ja tasot vaihtelevat

Lisätiedot

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina EDELLINEN PÄIVÄ: pitää syödä hyvin, että jaksaa. KARKIT JA NAPOSTELTAVA OLISI SYYTÄ JÄTTÄÄ POIS. Hyvä tapa varsinkin ennen pääkisoja, on aloittaa

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Akrobatiavoimistelussa huikeat tasapaino- ja kehonhallinnantaidot yhdistyvät erilaisiin voimistelijoiden

Akrobatiavoimistelussa huikeat tasapaino- ja kehonhallinnantaidot yhdistyvät erilaisiin voimistelijoiden VOIMISTELU Tekstit: Roosa Suomalainen ja Anniina Mikkola Koonnut: Nina Rantalankila, viestintäpäällikkö, Suomen Voimisteluliitto Akrobatiavoimistelu Akrobatiavoimistelussa huikeat tasapaino- ja kehonhallinnantaidot

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Ajankohtaista loka- marraskuussa: Ilmoittaudu mukaan ratanuorten syysleirille! Sileän veden melonnan kilpalajien seuratoiminnan ja

Lisätiedot

Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi

Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry TeMe Suomen Teatteriohjaajien Liitto ry Suositus harrastajateatterin ohjaustariffiksi 1. Tämä on Suomen Teatteriohjaajien Liiton suositus harrastajateatterikentän ohjaustariffiksi.

Lisätiedot

Voimistelujaoston toimintakertomus vuodelta 2011

Voimistelujaoston toimintakertomus vuodelta 2011 Voimistelujaoston toimintakertomus vuodelta 2011 1.Yleistä Turun Pyrkivän voimistelijaoston toiminta vuonna 2011 oli haasteellinen taloudellisesti, mutta toiminnan taso pysyi korkeana ja monipuolisena.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä

Lisätiedot

KEVÄÄN VANHEMPAINILTA KESKIVIIKKONA 12.1. KLO 19:30 ALKAEN TUULIMÄESSÄ KILPAPOIKIEN YHTEISTIEDOTE 21.12.2010

KEVÄÄN VANHEMPAINILTA KESKIVIIKKONA 12.1. KLO 19:30 ALKAEN TUULIMÄESSÄ KILPAPOIKIEN YHTEISTIEDOTE 21.12.2010 KEVÄÄN VANHEMPAINILTA KESKIVIIKKONA 12.1. KLO 19:30 ALKAEN TUULIMÄESSÄ KILPAPOIKIEN YHTEISTIEDOTE 21.12.2010 Telinevoimistelu lajina Miesten telinevoimistelu (MTV) on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG)

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Syksy 2014 TERVETULOA!

Syksy 2014 TERVETULOA! Syksy 2014 TERVETULOA! Yleiskatsaus seuran toimintaan Junioritoiminnan esittely ja toimintatavat Vanhempien toimintamahdollisuudet Ajankohtaiset asiat Yleisurheilua ajassa perinteitä kunnioittaen Vuonna

Lisätiedot

TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012!

TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012! TERVETULOA MÄNTSÄLÄN VOIMISTELIJOIHIN KAUDELLE 2011-2012! Joukkue: Jumppakoulu 2004 2005 Aika ja paikka: Ma klo 18.-19.00 Akrobatia-tunti, Kaunismäki To klo 18.-19.00 Tanssillinen voimistelu-tunti, Hepolan

Lisätiedot

Tiedotus- ja ilmoittautumistyökalun käyttöohje

Tiedotus- ja ilmoittautumistyökalun käyttöohje Peuramaa Golf Hjortlandet ry Nuorisotoimikunta Tiedotus- ja ilmoittautumistyökalun käyttöohje Peuramaan nuorisotoiminnan käytännön järjestelyiden tehostamiseksi on otettu käyttöön Internetpohjainen tapahtumien

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015 -

Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015 - Lentopallojaoston sinettiseurakriteerit ja yleiset toimintalinjat 2015-1 Yleiset sinettiseurakriteerit Seuralla on kirjallinen toimintalinja seuran toimintaperiaatteista ja -tavoista. Seura pitää huolta

Lisätiedot

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/ Kuntokiekon lisäohjeet: Pelaajaluettelot Joukkueet toimittavat aluepäällikölle joukkueensa pelaajaluettelot ennen sarjan alkua. Yhteyshenkilö ilmoittaa pelaajamuutokset välittömästi aluepäällikölle. Vain

Lisätiedot

KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS

KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS AMMATILLISUUS KOULUMESTARIN VUOROVAIKUTUSSOPIMUS Aikuinen aikuinen vuorovaikutus Keskustele työasioista avoimesti ja sovi yhteiset käytänteet tiimeissä Vaali vuorovaikutustaitoja kuuntele ja keskustele

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

JOUKKUEIDEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA

JOUKKUEIDEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA JOUKKUEIDEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA TAPAHTUMAPAIKKA TUPLAJÄÄT OY, Tietäjäntie 2, 70900 Toivala sekä Kuopion kaupungin jäähallit Niiralassa ja Lippumäessä AIKA JÄÄKIEKKOKAUSI 2013-2014 TAPAHTUMA JÄRJESTÄJÄ

Lisätiedot

Bemarileiri Kuortaneen urheiluopistolla 16.-19.1.2016

Bemarileiri Kuortaneen urheiluopistolla 16.-19.1.2016 6.1.2016 1 / 5 Bemarileiri Kuortaneen urheiluopistolla 16.-19.1.2016 Hei voimistelijat, valmentajat ja seurat tutustukaa alla oleviin linkkeihin! - 2015-2016 Bemaritoiminta (13v ja vanhemmat) http://voimistelu.fi/fi/kilpavoimistelu/naisten-telinevoimistelu/valmennus/valmennusringit/bemarit

Lisätiedot

2014 Luokkajärjestelmäohje

2014 Luokkajärjestelmäohje 2014 Luokkajärjestelmäohje Tyttöjen telinevoimistelun luokkajärjestelmän kaaviokuva, merkkiliikkeet, sarjat ja muut valmiit materiaalit ovat NTV:n internetsivuilla http://www.voimistelu.fi/voimistelutoiminta/lajit/naisten_telinevoimistelu/kilpailujarjestelma/luokkakilpail

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Aika 18 19.4.2015. Paikka. Kilpailun aikataulu: Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu. Lauantai 18.4.2015. Halli ja info aukeaa

Aika 18 19.4.2015. Paikka. Kilpailun aikataulu: Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu. Lauantai 18.4.2015. Halli ja info aukeaa Aika 18 19.4.2015. Paikka Linnanmaan liikuntahalli, Virkakatu 1, 90540 Oulu Kilpailun aikataulu: Lauantai 18.4.2015 klo 8.30 klo 10.30 klo 9.00 klo 10.30-12.30 klo 13.00 klo 19.10 Sunnuntai 19.4.2015 klo

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄTUNNUS JA SALASANA

KÄYTTÄJÄTUNNUS JA SALASANA Tervehdys täältä Kuopion kaupungin rekrytointipalvelusta. Kiitämme Sinua jättämästäsi hakemuksesta sijaispankkiimme sekä jo mahdollisista tekemistäsi sijaisuuksista Kuopion kaupungille. Syksy on tulossa

Lisätiedot

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN HOUKUTTELEVA YMPÄRISTÖ PÄIVÄKODIN ARJESSA Lotta Kivelä (lto) Lansantien päiväkoti, Espoo Kirsi Huotari (lh) Veräjäpellon esiopetus, Espoo LIIKUNTA ON LAPSELLE OMINAINEN

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015

HNMKY Seuraleiri Kisakallio 2015 HNMKY Seuraleiri Kisakallio 21.- 23.08. HNMKY Seuraleiri 21.-23.08. Kisakallion seuraleirikirje Seuramme lähtee jälleen avaamaan kautta seuraleirille. Leiri järjestetään jälleen Lohjan Kisakalliossa. Seuraleirille

Lisätiedot

Mäntsälän Voimistelijat

Mäntsälän Voimistelijat 1 Mäntsälän Voimistelijat Jäsenkyselyn tulokset 2015 Vastaajia N=47 Harrastaja itse Huoltaja 6 henk 41 henk Harrastajan ikä Alle 7v 15 henk 7-10v 17 henk 11-13v 6 henk yli 13v 9 henk Mukana seurassa Alle

Lisätiedot

Vanhempainilta 22.1.2015

Vanhempainilta 22.1.2015 Vanhempainilta 22.1.2015 Tapanilan Erä Nyrkkeily Tapanilan Erä saavuttanut lukuisia Suomen mestaruuksia ja jopa olympiamitaleja. Northern Stars tiimin perustajaseura (MiNy, PoNS) N. 220 jäsentä Kilparyhmä

Lisätiedot

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0 SINETTISEURAKRITEERIT versio 3.0 Sinettikriteerien uudistaminen Työstetty työryhmällä: Henna Sivenius (hiihto), Maiju Kokkonen (taitoluistelu), Turkka Tervomaa (jääkiekko), Henri Alho (jalkapallo), Tiiu

Lisätiedot

Suuntaviivoja leirimatkojen järjestämiseksi ESPOON TELINETAITURIT RY

Suuntaviivoja leirimatkojen järjestämiseksi ESPOON TELINETAITURIT RY Suuntaviivoja leirimatkojen järjestämiseksi ESPOON TELINETAITURIT RY Nykytila EsTT:ssä Pelisäännöt ja ohjeistus puuttuvat Valmentajat ja lajit päättävät itse missä ja kuka leireilee Ei raameja kustannuksille

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Multian kunta Varhaiskasvatus Päivähoito Lapselle eväät elämään laitetaan ja kirjaksi taitetaan. Yhdessä lapsi, äiti, isä ja hoitoväki näin lapsen hyväksi näki. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen

Lisätiedot

Koivukylän Palloseura ry. B-juniorit. Toimintasuunnitelma kaudella 2015

Koivukylän Palloseura ry. B-juniorit. Toimintasuunnitelma kaudella 2015 Koivukylän Palloseura ry B-juniorit Toimintasuunnitelma kaudella 2015 01.12.2014 Suunnitelma koskee aikaväliä 1.11.2014 31.10.2015. Toimihenkilöt ja yhteystiedot Joukkueenjohtaja: Vastuuvalmentaja: Valmentaja:

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista PEREHDYTTÄJÄLLE JA PEREHDYTETTÄVÄLLE Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä

Lisätiedot

Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun

Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun Riparille 2013 Tervetuloa rippikouluun NASTOLAN SEURAKUNTA RIPPIKOULUINFO 2013 2/5 Ketkä vuorossa? Nyt on aika ilmoittautua rippikouluun. Rippikoulussa sinulla on mahdollisuus pohtia tärkeitä elämään ja

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

HYÖDYLLISTÄ TIETOA HARRASTAJILLE 2015

HYÖDYLLISTÄ TIETOA HARRASTAJILLE 2015 HYÖDYLLISTÄ TIETOA HARRASTAJILLE 2015 1 YHTEYSTIEDOT Voimisteluseura Keski-Uusimaa ry Mahlamäentie 66, 04310 Tuusula Seuran puhelinnumero ma-to klo 14.00-15.00: 050 366 1233 Sähköpostiosoite voimisteluseurakeskiuusimaa(at)gmail.com

Lisätiedot

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Yleistä Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint ylläpitosopimus sisältää ohjelmiston käytön tukipalvelun. Asiakas on oikeutettu saamaan kohtuullisessa

Lisätiedot

Ohjaajien startti-ilta 2013

Ohjaajien startti-ilta 2013 Ohjaajien startti-ilta 2013 Torstai 22.8.2012 Aleksandra, EHN PL 45, 04601 Mäntsälä www.mantsalanvoimistelijat.fi puh 040 513 7892 mantsalan.voimistelijat@msoynet.com Seuran toiminta-ajatus ja arvot Visio

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ KOULUELÄMÄST STÄ Sainio Pia-Christine Lähtökohdat projektin käytännön kehittymiselle: Uusi työntekijä, odotukset korkealla Tyttöjen raju päihteiden käyttö

Lisätiedot

Otos 1. Otoksen sisältö:

Otos 1. Otoksen sisältö: Tekijät: Hanne Cojoc, Projektipäällikkö, Hyvinvointiteknologia Taneli Kaalikoski, Projektityöntekijä, Apuvälinetekniikka Laura Kosonen, Projektityöntekijä, Vanhustyö Eija Tapionlinna, Kontaktivastaava,

Lisätiedot

KANSALAISOPISTON INTERNET-ILMOITTAUTUMISEN OHJEET TUNNUKSEN JA SALASANAN HANKKIMINEN

KANSALAISOPISTON INTERNET-ILMOITTAUTUMISEN OHJEET TUNNUKSEN JA SALASANAN HANKKIMINEN KANSALAISOPISTON INTERNET-ILMOITTAUTUMISEN OHJEET Yleistä Opiston Internet-ilmoittautuminen perustuu siihen, että jokaisella ilmoittautujalla täytyy olla oma käyttäjätunnus ja salasana, jolla ilmoittautuminen

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeet kevään 2016 kirjoittajille 10.2.16 Kirjoituspäivät kevät 2016 Kuullunymmärtämiskokeet ma 15.2 vieras kieli, pitkä oppimäärä klo 8.45-10.00 englanti klo 11.00-12.00

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

MTV YLEISTIEDOTE SYKSY 2013 21.9.2013

MTV YLEISTIEDOTE SYKSY 2013 21.9.2013 MTV YLEISTIEDOTE SYKSY 2013 21.9.2013 Varaa kalenteriisi: - Terveysluentoilta 16.10.2013 Kampin Terveystalolla (ohjelma ja kutsu välitetään myöhemmin) - EsTT omat kisat ja talkoot 6.10. Tuulimäki (erillinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MIKKELIN JUDO RY 1. JÄRJESTÖTOIMINTA Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä judotaitoa sekä toimia judon tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Tarkoituksensa

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Vanhempainilta 3.5.2016

Vanhempainilta 3.5.2016 Vanhempainilta 3.5.2016 Perustettu 2006 Palloliiton Grassroots-palkinto Vuoden 2014 harraste- ja kasvattajaseura FC Kangasalan kausimaksut ovat mahdollisimman alhaiset Talkootyö Toiminta kasvaa Etenkin

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa 1 Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma / Hensu Tutkinnon osan suorittaja kuvaa etukäteen,

Lisätiedot