RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja"

Transkriptio

1 RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja Ruokatorven resektio eli ruokatorven osan poisto tehdään tavallisimmin ruokatorven syövän vuoksi. Syöpäleikkauksessa sekä kasvaimen sisältävä osa ruokatorvea että sen ympäröivät imu- ja rasvakudokset poistetaan. Tarkoituksena on syövän täydellinen poistaminen sekä ehkäistä sen paikallinen uusiutuminen. Varhaisvaiheen taudissa, eli syövässä, joka on rajoittunut ruokatorven seinämään, leikkaus on ainoa hoitomuoto. Jos syöpä on kasvanut ruokatorven seinämän läpi ja etenkin, jos ruokatorvea ympäröivissä imusolmukkeissa on merkkejä taudista, suositetaan potilaille leikkausta edeltävää sytostaatti eli solunsalpaajahoitoa ja mahdollisesti myös sädehoitoa. Näiden hoitojen tarkoituksena on kasvaimen pienentäminen sekä hoitotuloksen parantaminen. Tieto sairastumisesta ja mahdollisesta leikkaushoidosta saattaa tulla yllättäen. Se voi aiheuttaa epävarmuutta, jännitystä ja ahdistusta. Tuntemuksista on hyvä keskustella hoitavan lääkärin ja hoitohenkilökunnan kanssa. Asioista puhuminen ja tiedon saanti vähentävät pelkoa. Ravitsemuksesta ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen sekä riittävä ravitsemus edistävät leikkauksesta toipumista. OSASTON TOIMINNASTA Thorax- ja esofaguskirurgian osasto M11 toimii Meilahden tornissairaalassa 11.kerros. Käynti osastolle tapahtuu Meilahden sairaalan pääoven kautta. Teidät kutsutaan sairaalaan 1vrk ennen leikkausta. Sairaalaan on hyvä ottaa mukaan henkilökohtaiset tavarat (hammasharja, partakone, sisäkengät/tossut), käytössä olevien lääkkeiden reseptit sekä omat astmasuihkeet ja insuliinit. Jokaisella potilaspaikalla on lukollinen kaappi omaisuuden säilyttämistä varten ja potilas huolehtii itse avaimestaan. Toimenpiteen aikana tai potilaan toivomuksesta henkilökunta ottaa avaimen säilytykseen. Arvoesineet ja suuret rahasummat on hyvä jättää kotiin, lasku sairaalahoidosta tulee postitse. Sairaalan ala-aulassa on pankki- ja laskuautomaatti. Leikkauspäivänä omaiset voivat tiedustella potilaan vointia iltapäivällä suoraan osastolta, puh (09) , josta puhelunne yhdistetään teho-osastolle. Puhelinliikenteen kohtuullistamiseksi toivomme vain yhden omaisista toimivan yhteyshenkilönä. Leikanneen kirurgin tavoittaa varmimmin aamulla ennen leikkauksia klo 9 tienoilla tai klo 14 jälkeen. Vuodeosastolle palaamisen jälkeen potilaat ovat yleensä väsyneitä, joten toivomme maltillisuutta vierailujen ja muiden yhteydenottojen suhteen. Omaa matkapuhelinta saa käyttää normaalisti. Lisäksi jokaisella potilaspaikalla on oma lankapuhelin, johon voi soittaa suoraan. Vierailuaika osastolla on joka päivä klo Osastolle ei saa tuoda kukkia. Sairaalavierailulle ei pidä tulla flunssaisena. Suosittelemme käsien pesua ja huuhtelua desinfektioliuoksella (osaston käytävän ovella ja kunkin potilashuoneen ovella) ennen osastovierailua.

2 Seuraavat teillä mahdollisesti käytössä olevat lääkkeet on lopetettava väliaikaisesti ennen leikkausta. Metformiinihydrokloria sisältävät sokeritautilääkkeet (Diformin, Metforem, Metformin alpharma, Avandamet, Oramet hexal ) 2 vrk ennen leikkausta. Mikäli teillä on käytössä jokin veren hyytymiseen vaikuttava lääke (esim. Marevan, Plavix, Primaspan, Disperin ), ilmoittakaa siitä hoitajalle, kun leikkausaikanne varmistuu. Lääke voidaan joutua hetkellisesti tauottamaan ennen leikkausta. Saatte hoitajalta ohjeet lääkkeen mahdolliseen tauotukseen. SAIRAALASSA Kokonaishoitoaika sairaalassa on noin 2-3 viikkoa. Hoito sisältää kolme vaihetta: leikkausvalmistelut kirurgisella vuodeosastolla (1vrk) leikkauspäivä ja sen jälkeinen tehohoito (2-5 vrk) toipuminen vuodeosastolla (n. 2 viikkoa) Sairaalaan tulo Potilaat kutsutaan ennen leikkausta vastaanotolle, jossa he tapaavat sairaanhoitajan, fysioterapeutin, kirurgin ja anestesialääkärin. Keskusteluissa voi halutessanne olla mukana myös läheisenne. Tämä vastaanotto on maanantaisin ja keskiviikkoisin kirurgian poliklinikalla (3.kerros). Varatkaa käynnille riittävästi aikaa, mielellään koko päivä. Leikkausvalmistelut Leikkauksessa poistettava ruokatorven osa korvataan joko mahalaukulla tai ohut- tai paksusuolella. Tämän vuoksi suolisto on tyhjennettävä ennen leikkausta. Kahtena leikkausta edeltävänä päivänä saatte syödä vain nestemäistä ruokaa. Ruokavalio sisältää eri makuisia täydennysravintovalmisteita sekä lihalientä, vettä, teetä, kahvia ja mehua. Leikkausta edeltävänä päivänä teille annetaan myös suolen toimintaa nopeuttavaa nestettä sekä tarvittaessa peräruiskeita. Suolistovalmistelut voivat rasittaa teitä ja toivomme teidän kertovan mahdollisista voinnissanne tapahtuvista muutoksista. Leikkausvalmisteluihin kuuluvat suihkussa käynti sekä hiusten pesu. Sairaalasta saatte teille sopivat tukisukat. Nämä ehkäisevät laskimotukoksien ja keuhkoveritulppien syntymistä. Valmisteluihin kuuluu myös epiduraalikatetrin laitto. Ohut katetri laitetaan paikallispuudutuksessa selkänikamien välistä selkäytimen viereen ns. epiduraalitilaan. Katetrin avulla hoidetaan leikkauksen jälkeistä kipua. Leikkauspäivän aamuna teidän tulee olla syömättä ja juomatta. Hammasproteesit tulee ottaa pois. Noin tunti ennen leikkausosastolle vientiä teille annetaan nukutuslääkärin määräämä rauhoittava esilääke. Sen jälkeen ette saa yksin nousta vuoteesta. Teidät viedään leikkausosastolle sängyllä.

3 Hoito leikkauksen jälkeen Leikkaus kestää yleensä 5-6 tuntia. Leikkauksen jälkeen teidät siirretään tehoosastolle valvottavaksi. Hengityskone hoitaa hengityksen kunnes olette herännyt ja jaksatte hengittää itse. Teillä on useita erilaisia letkuja, joista osa poistetaan vasta vuodeosastolla. Nenämahaletku estää ilman ja nesteiden kertymisen uuden ruokatorven sisään ja edesauttaa ruokatorven ja ruokatorven korvikkeen välisen sauman paranemista. Laskuputket eli dreenit poistavat leikkausalueelta tulevat kudoseritteet ja veren. Virtsakatetria pidetään alkuun virtsamäärien tarkan seurannan vuoksi. Nesteen ja ravinnon tarve korvataan suonen ja ohutsuolen sisäisellä nesteen annolla. Kivunhoitoon liittyvät katetrit. Hengitys ja liikkuminen Hengitysputken poistamisen jälkeen tarvitsette alkuun happimaskia tai happiviiksiä. Tehostetut hengitysharjoitukset, pulloon puhallukset ja yskiminen varmistavat riittävän hapensaannin, pitävät keuhkot auki ja estävät keuhkotulehduksia. Ne aloitetaan fysioterapeutin ohjaamina heti leikkauksen jälkeisenä päivänä. Harjoituksia tehdään itsenäisesti ja avustettuna useita kertoja päivässä. Heti leikkauksen jälkeisenä päivänä teidät autetaan istumaan ja ylös vuoteesta. Aluksi liikkuminen tapahtuu avustettuna. Ravinto ja eritystoiminta Leikkauksen jälkeen syöminen ja juominen on alkuun kiellettyä. Päivittäinen nesteen ja ravinnon tarve korvataan suoneen ja suoraan ohutsuoleen annettavalla ravitsemuksella. Noin viikko leikkauksesta teille tehdään ruokatorven röntgentutkimus, jonka perusteella päätetään nenämahaletkun poistamisesta sekä suun kautta aloitettavasta ravitsemuksesta. Nielemisharjoitukset aloitetaan vedellä. Asteittain lisätään liemiä ja soseita. Ruoan energiamäärää voidaan lisätä täydennysravintovalmisteilla. Alussa nieleminen voi tuntua hankalalta ja täyden olon tunne tulee nopeasti. Teidän olisikin ruokailtava useita kertoja päivässä ja pieniä määriä kerrallaan. Ruokailun jälkeen teidän tulee olla istumassa tai liikkeellä vähintään puoli tuntia, jotta ruoka etenisi paremmin suolistoon. Vatsan toimintaa seurataan ja sitä autetaan tarvittaessa vatsantoimintaa edistävillä lääkkeillä, eli niin sanotuilla laksatiiveilla. Useimmiten leikkauksen jälkeen on kuitenkin pitkään jatkuvaa ripulia. Hygienia ja haavahoidot Normaalista puhtaudesta ja käsien pesusta tulee huolehtia hyvin. Suihkuun voitte mennä heti, kun hoitajan auttamana jaksatte. Haavoja voi suihkuttaa lämpimällä vedellä. Niiden hankaamista tulee välttää. Erittäviin haavoihin vaihdetaan päivittäin haavataitokset. Haava-aluetta lukuun ottamatta ihoa voi rasvata normaalisti. Haavoilla olevat ompeleet tai hakaset poistetaan päivän kuluttua leikkauksesta.

4 Kivunhoito Anestesialääkäri valitsee kivunhoitomenetelmän kanssanne. Vaihtoehtoja ovat epiduraalinen kivunhoito, PCA-laite eli kipupumppu ja perinteinen lihakseen pistettävä kipulääkitys. Näiden menetelmien tukena annetaan tulehduskipulääkettä. Apuvälineenä kivunhoidon seurannassa käytämme numeroasteikkoa Potilaan yksilöllisen kivunvoimakkuuden seuraaminen auttaa hoitohenkilöstöä arvioimaan kivunhoidon tehoa ja vaikutuksia sekä ohjaa kipulääkityksen annostelua. Tarkoituksena on että kykenette hengittämään syvään, yskimään, liikkumaan ja nukkumaan. KOTIUTUMINEN Ruokatorvileikkauksen jälkeen kotiutuminen tapahtuu yleensä vrk leikkauksesta, kun olette jo selvästi toipumassa ja pystytte syömään. Kokonaisuudessaan toipuminen on yksilöllistä ja kestää useita viikkoja. Siihen vaikuttavat mm. ikä, muut sairaudet ja yleiskunto ennen leikkausta. Kotiutusvaiheessa hoitava lääkäri, hoitajat, ravitsemusterapeutti, kipuhoitaja ja fysioterapeutti käyvät läpi kanssanne kotiutukseen ja jatkohoitoon liittyviä asioita. Työ- ja toimintakykyyn, toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa teillä on mahdollisuus keskustella sosiaalityöntekijän kanssa. Omaiset voivat olla mukana kotihoito-ohjauksessa. On suositeltavaa, että joku läheinen olisi kanssanne ensimmäisen viikon ajan leikkauksen jälkeen. Saatatte tarvita apua ruuanlaitossa, kaupankäynnissä, siivoamisessa ja muissa jokapäiväisissä askareissa. Hengitys ja liikkuminen On normaalia tuntea itsensä toisina päivinä pirteämmäksi kuin toisina. Liikunta edistää toipumistanne. Alkuvaiheessa kävely on hyvä liikuntamuoto. Hengitysharjoituksia ja pullopuhalluksia on hyvä jatkaa niin kauan kun liikkuminen on vähäistä. Haavakivut saattavat aiheuttaa niskan, hartioiden ja yläselän lihasten kipuja ja kireyttä. Silloin on hyvä tehdä rentouttavia ja liikkuvuutta lisääviä voimisteluliikkeitä. Toipuessanne avoleikkauksesta on hyvä välttää raskaiden taakkojen nostelua (4-6 viikoa), samoin kuin yläraajojen ja ylävartalon äkkinäisiä liikkeitä ja autolla ajoa. Ravinto ja eritystoiminta Leikkausta edeltävä laihtuminen sekä ruuansulatuskanavan rakenteelliset että toiminnalliset muutokset antavat aihetta leikkauksen jälkeiseen ravitsemuksen erityishuomiointiin. Toipuminen, haavojen parantuminen ja kudosten uusiutuminen lisäävät energian ja ravintoaineiden tarvetta. Ensimmäiset kuukaudet ovat sopeutumisaikaa. Alussa ruuansulatusvaivat ovat tavallisia ja ripulia voi esiintyä jopa puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Elimistö pystyy kuitenkin yleensä hyvin mukautumaan näihin muutoksiin. On kuitenkin normaalia, että paino putoaa useitakin kiloja leikkauksen jälkeen. Yleensä paino tasaantuu 3-6 kuukauden kuluessa. Paino mittaa hyvin elimistön energian saantia. Sitä onkin syytä seurata viikoittain. Ruoan terveellisyysnäkökohdat voi unohtaa toipumisen alkutaipaleella ja syödä sitä mitä tekee mieli. Parhaiten riittävän ravinnonsaannin varmistaa syömällä monta pientä ateriaa ja välipalaa päivän mittaan, esimerkiksi 2-3 tunnin välein. Välipaloina voi käyttää apteekista ostettavia täydennysravintovalmisteita.

5 Ruoan etenemistä suolistoon parantaa vähintään puolen tunnin istuminen tai liikkeelläolo. Ylävartalon lievä kohoasento nukkuessa ehkäisee ravinnon nousua öisin suuhun ja joutumista keuhkoihin. Syömiseen voi liittyä nielemisvaikeuksia. Jos nieleminen selkeästi vaikeutuu toipilasvaiheessa, on teidän syytä ottaa meihin yhteyttä, koska ongelmana voi olla ruokatorven liitosalueen paranemiseen liittyvä ahtautuminen. Tämä voidaan helposti hoitaa kevyessä nukutuksessa tähystyksellä ja liitoksen laajentamisella. Rokotukset ja vitamiinikorvaushoidot Jos leikkauksen yhteydessä on jouduttu poistamaan mahalaukkunne, teidän tulee saada joka 3. kuukausi B-12 vitamiinia ruiskeena (Cohemin depot ) lihakseen. Jos pernanne on jouduttu poistamaan, tarvitsette rokotukset kolmea eri bakteeria vastaan: meningokokki (Mencevax, 3-5 v välein), pneumokokki (Pneumovax, 5 v välein) sekä hemofilus (Hiberix, kertaalleen). Teidän tulee itse ottaa yhteys omaan terveysasemaan ja huolehtia näistä. Ensimmäiset rokotteet suositellaan annettavaksi 2 viikkoa pernanpoiston jälkeen. Hygienia ja haavahoidot Haavojen pinnallinen paraneminen kestää yleensä noin 2 viikkoa. Tämän ajan näiden puhtaudesta on huolehdittava päivittäisin suihkutuksin. Saunominen ja uiminen ennen ompeleiden poistoa ei ole suotavaa. On normaalia, että leikkauksen jälkeen haavojen seutu on turvoksissa. Mikäli turvotus lisääntyy, haavat alkavat punoittaa ja aristaa tai teille nousee lämpöä, ottakaa yhteyttä terveyskeskukseen tai omaan lääkäriinne. Mieliala Syöpä on sairaus, johon liitetään paljon vääriä ennakkoluuloja, tietoja ja asenteita. Oikean tiedon avulla sairauden kohtaaminen on paljon helpompaa. Jokaisen eteen tulee tilanteita, jolloin omat voimat ja keinot eivät enää riitä ja tarvitsee muiden apua. Tarvittaessa voitte pyytää lähetteen psykiatrille tai psykologille. Tärkeää olisi pyrkiä avoimesti puhumaan tunteistaan omaisille, läheiselle ystävälle, hoitohenkilökunnalle tai ehkäpä sairaalapastorille. Usein auttaa kun saa ilmaista tunteensa sanoin. Myönteinen asennoituminen sekä palaaminen normaaliin elämänrytmiin auttaa jakamaan voimia oikein. Olisi hyvä jatkaa harrastuksia ja vapaa-ajan viettoa kuten ennenkin. Syöpäjärjestöt antavat myös neuvoja ja tukea syöpäpotilaille. Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen puhelinneuvontaan voi soittaa maksutta ma ja sekä ti-pe 10-14, puh: Syöpäjärjestöjen yhteystiedot löytyvät Suomen Syöpäpotilaiden julkaisemista potilasoppaista. Lääkitys kotona Säännöllistä kipulääkkeen käyttöä suositellaan 2-4 viikon ajan erillisen ohjeen mukaan Mikäli ohjeenmukainen kipulääkitys ei ole riittävä tai kipu voimistuu, on syytä ottaa yhteys vuodeosastoon tai teitä hoitavaan lääkäriin. Kipujen lisääntymisen syy voi olla riittämätön kipulääkitys tai mahdollinen leikkauksen jälkeinen myöhäiskomplikaatio, esimerkiksi tulehdus. Kotona jatkuu noin kuukauden ajan verisuonitukoksia ehkäisevä pistoshoito (Klexane ) Pistoshoitoon saatte ohjauksen sairaalassa hoitojakson aikana. Autolla ajoa tulisi välttää noin 6 viikon ajan leikkauksen jälkeen. Huomiokykynne voi olla heikentynyt väsymyksen ja kipulääkkeiden johdosta.

6 LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN SEURANTA Jälkitarkastusaika annetaan poliklinikalle noin kuukauden päähän. Tällöin otetaan verikokeita ja keuhkokuva. Tapaatte lääkärin ja kuulette viimeistään tällöin myös patologin antaman arvion taudin paikallisesta levinneisyydestä. Ruokatorven liitosalueen paranemiskontrolli on 3kk kuluttua leikkauksesta (nukutuksessa tehtävä ruokatorven tähystys). Varsinaiset syöpäkontrollit ovat: 6 kk, 1 v, 1,5 v, 2 v, 3 v, 4 v ja 5 v leikkauksesta. 5 vuoden kuluttua kontrollit yleensä lopetetaan. Kontrollitutkimukset ovat sekä ruokatorven tähystys että vartalon tietokonekuvaus. YHTEYSTIETOJA: Yhteyshoitaja puh Thorax- ja esofaguskirurgian osasto M11 puh Päivitetty: Merja Räsänen, sh Jari Räsänen, dos Huom! Sairaalamme on savuton. Toivomme, että myös saattajat ja vierailijat huomioivat tämän asioidessaan/vieraillessaan sairaala-alueella.

7 LIIKEOHJEITA LEIKKAUKSEN JÄLKEEN 1. Nosta hartioita ylös ja laske rennoksi alas. 2. Sormet olkapäillä: Pyöritä kyynärpäitä ympäri. Vaihda suuntaa. 3. Sormet ristissä takaraivolla, kyynärpäät sivuilla, niska pitkänä: Vedä leuka rintaan ja tuo kyynärpäät nenän eteen yhteen. Ojenna selkä ja niska ja vie kyynärpäät sivuille. 4. Sormet ristissä: Nosta kädet etukautta suorina ylös ja laske alas. 5. Istuen, sormet olkapäillä: Kierrä ylävartaloa vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Katso liikkeen suuntaan. 6.Istuen, kädet rentoina sivuilla: Taivuta ylävartaloa vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Tee liikkeet rauhallisesti venyttäen. Älä pidätä hengitystä. Toista kutakin liikettä vointisi mukaan.

AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja

AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja Vasemmassa keuhkossa on kaksi lohkoa ja oikeassa kolme. Keuhkoissa keuhkoputket jakaantuvat lukuisiin pieniin ilmateihin. Nämä päättyvät vielä pienempiin

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle Hengitysliitto Heli ry:n opas Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle 2 Keuhkoleikkaus Olet valmistautumassa keuhkoleikkaukseen, joka tehdään sairauden luonteen selvittämiseksi tai hoitamiseksi. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus

Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus eli ALARAAJOJEN ANGIOGRAFIA www.eksote.fi Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus Valtimoiden suonensisäistä varjoainekuvausta kutsutaan angiografiaksi. Varjoainekuvauksessa

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka 2012 Sisältö Hyvä tekonivelleikkauspotilas...2 Ennen leikkausta huomioitavaa...3 Leikkaus...3 Kantositeen

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE Postiosoite: Puhelin : (08) 315 2011 Internet: http://www.ppshp.fi/ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) YLEISTÄ

Lisätiedot

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (6) Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE Poistetun rinnan tilalle voidaan rakentaa uusi rinta useammalla tavalla ja kullekin potilaalle soveltuvin menetelmä suunnitellaan hoitavan plastiikkakirurgin

Lisätiedot

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Kirurgian vuodeosasto 4 / Pääty A Osasto sijaitsee sairaalan 4. kerroksessa. Osastolla hoidetaan gastroenterologian, urologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjaus

Rintasyöpäpotilaan ohjaus Rintasyöpäpotilaan ohjaus Lähete rintarauhaskirurgian yksikköön - mammografia,uä ja PNB oltava tehty - kuvat ja patologin vastaukset lähetteen mukaan! - potilaalle ilmoitettu diagnoosi - potilaalle rintasyöpähoitajan

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 1. Johdanto 2. Hoito osastolla 3. Hoito leikkauksen jälkeen 4. Fysioterapeutti hoidossa mukana 5. Oman hoidon merkitys 6. Rintaproteesiasiaa

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA

YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA YLÄRAAJAPOTILAAN HOITO SH MARITA LÖNNBÄCK TYKS/TULES/REUMAORTOPEDIA 22.09.2017 YLEISIMMÄT TOIMENPITEET OLKAPÄÄ: INPINGEMENT OIREYHTYMÄN AVARRUS, ROTATOR CUFF SUTURATIO, HABITUELLI LUKSAATION KORJAUS, TEKONIVELLEIKKAUS(PERUS/KÄÄNTEINEN)

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE 1 Satakunnan keskussairaala Sairaalantie 3, 28500 Pori Lastenkirurgia, osasto A2 Puh. (02) 627 7026 www.satshp.fi lastenkirurgian yksikön kotisivut OSASTOLLE

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita!

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! POTILAAN OPAS Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen olkapään tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot

Kaularankaleikkauksesta kuntoutuminen

Kaularankaleikkauksesta kuntoutuminen Kaularankaleikkauksesta kuntoutuminen Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatria Sisältö Kaularankaleikkauksesta kuntoutuminen...4 Oikean asennon ja ryhdin merkitys kuntoutumisessa...5 Leikkauksen aiheuttamia

Lisätiedot

Tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen Tekonivelleikkauksen jälkeen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea toipumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen 5 Miten hoidan leikkaushaavaa kotona 5 Seuratkaa haavanne

Lisätiedot

Joskus synnytetään keisarileikkauksella

Joskus synnytetään keisarileikkauksella Joskus synnytetään keisarileikkauksella 1 Joskus synnytetään keisarileikkauksella On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sectioon. Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Aivokasvainkoulutus 8.3.16 Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Pre.oper. kirjallinen info / ohjausmateriaali: Polilta ns. jonokirje (sisältää yleistä tietoa / ohjeita leikkausjonoon asetetulle potilaalle)

Lisätiedot

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen

Kuntouttava työote heräämöhoidossa. OYS Kesle, Aneva/Heräämö Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Kuntouttava työote heräämöhoidossa Hilkka Seppälä, Pirkko Rissanen Vuodelevon vaikutukset potilaalle Vuodelepo ja liikkumattomuus ovat epäfysiologista ja vaikuttavat merkittävästi ihmisen psyykkiseen ja

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) potilasohje

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) potilasohje 1/2 LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) Esihaastattelu Ennen leikkausta sairaanhoitaja Leiko-yksiköstä (LEIKO = leikkaukseen kotoa) soittaa teille tai kutsuu teidät vastaanotolle. Tarkoituksena on varmistaa

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA)

PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA) 1 PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS (KOLONOSKOPIA) TUTKIMUKSEN SUORITUS Paksusuolen tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään peräaukon kautta paksusuoleen. Paksusuolen tähystyksessä pyritään katsomaan

Lisätiedot

VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto

VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Ravitsemusterapeutti Mari Salminen VeTe terveillä 65 v täyttäneillä esiintyvyys 5-8 % 80 v täyttäneillä esiintyvyys 10-20 % sairaalahoidossa olevilla vanhuksilla 32-50 % pysyvässä laitoshoidossa olevilla

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito www.eksote.fi Olet tulossa leikkaukseen/toimenpiteeseen. Haluamme kertoa lyhyesti anestesiaan ja kivunhoitoon liittyvistä asioista. Kaikille potilaille asennetaan

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.)

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Kuntoutus Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

AHTAAN OLKANIVELEN AVARRUSLEIKKAUS (ACROMIOPLASTIA) POTILASOPAS

AHTAAN OLKANIVELEN AVARRUSLEIKKAUS (ACROMIOPLASTIA) POTILASOPAS AHTAAN OLKANIVELEN AVARRUSLEIKKAUS (ACROMIOPLASTIA) POTILASOPAS Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri /Ähtärin sairaala Fysioterapia Protokolla 1(6) AHDAS OLKANIVEL (OLKANIVELEN PINNE-/ KIERTÄJÄKALVOSINOIREYHTYMÄ)

Lisätiedot

PD-KATETRIN JUUREN HOITO

PD-KATETRIN JUUREN HOITO PD-KATETRIN JUUREN HOITO Potilasohje Tämä ohje on tarkoitettu sinulle, joka olet aloittamassa peritoneaalidialyysihoitoa. Tämän ohjeen on laatinut sairaanhoitaja Minna Laiho 5/2012 Ohjeen tiedot tarkistettu

Lisätiedot

Mitä leikkausosastolla tapahtuu

Mitä leikkausosastolla tapahtuu Mitä leikkausosastolla tapahtuu Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu, kun olet täällä hoidettavana. Tiedämme, että moni jännittää

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Meilahden tornisairaala Sydän- ja keuhkokeskus Sydänkirurgia TULOSSA SYDÄNLEIKKAUKSEEN?

Meilahden tornisairaala Sydän- ja keuhkokeskus Sydänkirurgia TULOSSA SYDÄNLEIKKAUKSEEN? Meilahden tornisairaala Sydän- ja keuhkokeskus Sydänkirurgia TULOSSA SYDÄNLEIKKAUKSEEN? 2 LÄÄKITYKSEN HUOMIOINTI Tarkistakaa sivulta 4 kohdasta 1.1. Lääkitys ennen leikkausta: Mikäli Teille on asetettu

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys 2013

Asiakastyytyväisyys 2013 Hallitus 3.3.2014, OHEISMATERIAALI 2 Asiakastyytyväisyys 2013 Vastausmäärät kyselyittäin, koko HUS: Vuodeosastot 3909 Lähetepoliklinikat 2332 Tehovalvonta, heräämö, päiväkirurgia 1935 Psykiatria 634 Synnytyssalit

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

2. Oletteko osallistuneet hoito- ja palvelusuunnitelman tekoon? a. kyllä b. ei, miksi?

2. Oletteko osallistuneet hoito- ja palvelusuunnitelman tekoon? a. kyllä b. ei, miksi? ASIAKASPALAUTE Tämän asiakaspalaute keskustelun tarkoituksena on asiakkaan saamien palveluiden kehittäminen. Kysymyksiin vastataan keskustelemalla asiakkaan (ja omaisen) kanssa. Kotihoidon työntekijä osallistuu

Lisätiedot

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se Kun tarvitset apua tai tukea Kun tarvitset apua arkiaskareisiin voit hakea

Lisätiedot

OLKANIVELEN RUSTORENKAAN KORJAUSLEIKKAUS (BANKART)

OLKANIVELEN RUSTORENKAAN KORJAUSLEIKKAUS (BANKART) OLKANIVELEN RUSTORENKAAN KORJAUSLEIKKAUS (BANKART) POTILASOPAS Rustorengas (labrum) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Ähtärin sairaala - Fysioterapia Protokolla RUSTORENKAAN (LABRUM) VAURIO Labrum on

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA

HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA HENGITYSTIEINFEKTIOON SAIRASTUNEEN LEIKKI-IKÄISEN (1-3 vuotiaan) LAPSEN HOITO KOTONA Sisältö Johdanto... 3 Yleinen kotihoito... 4 Nuhakuume... 7 Keuhkoputkentulehdus... 8 Kurkunpääntulehdus... 9 Milloin

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart)

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415

Lisätiedot

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS 1(5) SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS Teille on varattu kaihileikkausaika oheisen ajanvarauskirjeen mukaan Vaasan keskussairaalan silmäyksikköön, joka sijaitsee A-rakennuksessa, 6. kerroksessa. Sairaanhoitaja soittaa

Lisätiedot

Ohjeita synnytyksen jälkeen

Ohjeita synnytyksen jälkeen Ohjeita synnytyksen jälkeen 2 3 4 5 1 6 Lantionpohja 1. Lantionpohjan lihaksisto 2. Selkäranka 3. Peräsuoli 4. Kohtu ja emätin 5. Virtsarakko 6. Häpyluu Lantionpohjan lihakset Loppuraskauden aikana ja

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA:

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: Fysioterapia 1 (6) HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: PALLEAHENGITYS: Pallea on tärkein sisäänhengityslihas. Se on ohut, litteä lihas rintakehän ja vatsaontelon välissä. Suorita harjoitus

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Ahtaan olkanivelen avarrusleikkauspotilaalle (Acromioplastia)

Fysioterapeutin ohjeita Ahtaan olkanivelen avarrusleikkauspotilaalle (Acromioplastia) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Ahtaan olkanivelen avarrusleikkauspotilaalle (Acromioplastia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4111 Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri puh. 06 415 7111 Fysioterapia 2

Lisätiedot

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE Sisällys 1. Johdanto 3 2. Normaali olan rakenne ja toiminta 4 3. Tavallisimmat vammat 5 4. Fysioterapia 5 5. Leikkaushoito 6 Leikkausta edeltävä haastattelu 6

Lisätiedot

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE SELÄN RAKENNE Selkäranka muodostaa ihmisen "tukipilarin" ja se koostuu 33-34 nikamasta ja niiden välissä olevista välilevyistä. Selkärankaa tukevat nivelsiteet ja lihakset.

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkanivelen etuosan korjausleikkauksen jälkeen (Bankart, Latarjet yms.)

Fysioterapeutin ohjeita olkanivelen etuosan korjausleikkauksen jälkeen (Bankart, Latarjet yms.) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita olkanivelen etuosan korjausleikkauksen jälkeen (Bankart, Latarjet yms.) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Hanneksenrinne 7 60220

Lisätiedot

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka

Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus. Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka Trakeostomoidun potilaan ohjaus ja kotiutus Sairaanhoitaja Seija Tamminen Tyks, Korvaklinikka 17.1.2017 Potilaan taustatiedot trakeostooma; väliaikainen, pitkäaikainen tai pysyvä laryngektomia ikä, sukupuoli,

Lisätiedot

Lisää toiminnallista voimaa

Lisää toiminnallista voimaa 1 Lisää toiminnallista voimaa Käytä näitä liikkeitä itsenäisenä harjoituksena, alkuverryttelynä kuntosalilla tai valmistautuessasi nostotöihin. Voit käyttää kotona painona esimerkiksi kirjaa. Itsenäisenä

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. )

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. ) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. ) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

HIV-potilaan hoitotyö K-SKS

HIV-potilaan hoitotyö K-SKS HIV-potilaan hoitotyö K-SKS Valtakunnallinen HIVkoulutuspäivä 13.2.13 sh Ulla-Maarit Tiainen MITÄ KESKI-SUOMEN HIV -HOITOTYÖHÖN KUULUU TÄNÄÄN, n HIV-potilaita on hoidettu sisätautien pkl:lla 90-luvun alusta

Lisätiedot

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TOSIASIOITA USKOMUSTEN TAKANA HARVINAISET SAIRAUDET I MS-TAUTI I ONKOLOGIA I IMMUNOLOGIA 1 LUKIJALLE Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä.

Lisätiedot

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta PAKSUSUOLIAVANNE POTILASOHJE 1 Sairautesi on osoittautunut sellaiseksi, että sitä voidaan auttaa leikkaushoidolla. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi tulevasta paksusuoliavanneleikkauksesta

Lisätiedot

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta 27.3.2012

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta 27.3.2012 Osasto 4 A OHUTSUOLIAVANNE POTILASOHJE 1 Sairautesi on osoittautunut sellaiseksi, että sitä voidaan auttaa leikkaushoidolla. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi tulevasta ohutsuoliavanneleikkauksesta

Lisätiedot