Optimaalinen Terveys. Onko olemassa nuoruudenlähde? Merkkejä mahdollisesta alhaisesta glutationi eli GSH tasosta?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Optimaalinen Terveys. Onko olemassa nuoruudenlähde? Merkkejä mahdollisesta alhaisesta glutationi eli GSH tasosta?"

Transkriptio

1 Onko olemassa nuoruudenlähde? Tiedemiehet ovat 30 vuoden tutkimisen jälkeen tehneet hämmästyttävän löydön: Vähän tunnettu biomolekyyli, joka löytyy jokaisesta elävästä solusta, saattaa sisältää ikääntymistä hidastavia ominaisuuksia. Tämä aine on GLUTATIONI eli paremmin tunnettuna GSH. GSH löydettiin ranskalaisen tiedemiehen J. de Rey-Pilhaden toimesta Vasta 1980-luvulla sen voimakkaat ominaisuudet selvisivät tutkijoille Cornell Yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa. Ne tutkimukset ja lukuisat muut sen jälkeenkin, ovat osoittaneet, että jokaisessa solussa esiintyvällä GSH:lla on positiivisia vaikutuksia energisyyteen, nuoruuden säilymisessä ja immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Tieteellisesti on löydetty kiistaton riippuvuussuhde ikääntymisen nopeudella ja solun GSH tuotannolla. GSH on tällä hetkellä kiistatta merkittävin tekijä nuoruuden ylläpitämisessä. Se on luonnon oma tapa hidastaa ikääntymisprosessia ja ylläpitää energistä terveyttä. GSH on vastuussa solutasolla energia-tuotannosta sekä ikääntymisestä. Merkkejä mahdollisesta alhaisesta glutationi eli GSH tasosta? Useat sairaudet on osoitettu olevan seurausta alhaisesta glutationi tasosta. Näitä sairauksia ovat useat syöpäsairaudet, lihasrappeumat, maksatulehdukset, aliravitsemustilat, voimakas fyysinen stressi, AIDS, parasetamoliset myrkytykset jne. Lukuisat lääketieteelliset lähteet osoittavat, että useat sydän- ja verenkiertojärjestelmän, keuhkojen, ruoansulatuksen ja munuaisten vaivoista ovat seurausta glutationin puutteesta. Valitettavasti GSH:ta ei voida ottaa lisäravinteena pilleri tai tablettimuodossa. Glutationia on valmistettava solun sisällä. Tähän tarvitaan tietyt rakennusaineet jotta solu voi sitä valmistaa.

2 GSH koodi on ratkaistu Agel Enterprisesin tutkijat ovat kehittäneet erityisen ravintoaineista koostuvan geelimatriisisekoituksen, jossa ovat GSH:n valmistusaineet, jotka siten mahdollistavat kehon nostamaan GSH tasoa. Kehossasi on biljoonia soluja. Jos ne ovat kunnossa niin olet terve, voit hyvin, näytät nuoremmalta ja elät kauemmin. Ihmiset, joiden solut ovat vähemmän kunnossa ovat väsyneempiä, ikääntyvät nopeammin ja kärsivät hapettumisesta johtuvista sairauksista. Kun sinulla on alhainen glutationi taso, niin solusi eivät voi suorittaa kaikkia toimintojaan kunnolla. GSH :lla on kymmenittäin aineenvaihduntaan liittyviä vaikutuksia. Tässä niistä muutamia: 1. GSH on äärimmäisen tärkeä antioksidantti, jota kehosi valmistaa Vapaat happiradikaalit ovat merkittävin tekijä ikääntymiseen liittyvissä sairauksissa. Antioksidantit ovat kehon luonnolliset puolustajat vapaita radikaaleja vastaan. GSH on tärkein antioksidantti joka avustaa vapaiden radikaalien poistossa. Muita antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiini, keho ei pysty itse valmistamaan. Niitä on saatava ravinnosta tai erillisinä ravintolisinä, ja ne eivät voi toimia täydellisesti ilman, jos glutationia ei ole läsnä. 2. GSH auttaa vastustuskykyjärjestelmää pysymään vahvana GSH pitää yllä normaalia vastustuskykyjärjestelmän toimintaa, jotta kehon puolustajat eivät heikentyisi. 3. GSH on erittäin tärkeä kehosi puhdistumisessa myrkyistä GSH on elintärkeä monien epäpuhtauksien poistamisessa, kuten raskasmetallit, tupakasta tulevat sivutuotteet, pakokaasut ja monet muut myrkyt ja saasteet, joita kohtaat päivittäin. GSH sitoo näitä epäpuhtauksia, ja muuntaa ne sellaisiksi, että ne voidaan poistaa kehosta. 4. GSH pitää energialaitoksesi toiminnassa Energia tuotetaan solun sisällä pienessä yksikössä nimeltään mitokondrio. Nämä mitokondriot kirjaimellisesti palavat loppuun, jos glutationia ei ole saatavilla. GSH on siis katalysaattori päivittäisen energian tuotannossa. Nyt, ensimmäistä kertaa, on saatavilla tuote, AgelGSH, joka tukee ja ylläpitää elintärkeän glutationintuotannon ja läsnäolon soluissa. TERVE SOLU = TERVE KEHO

3 Glutationion äärimmäisen tärkeä osa kehon puolustusmekanismia. Tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet, että GSH pitää kehon nuorekkaana, terveenä ja mahdollistaa pitkäikäisyyttä. Kuinka GSH toimii? 1. Tarjoamalla keholle tarpeelliset rakennuspalikat, niin se pystyy rakentamaan glutationia GSH sisältää kolmea aminohappoa: glysiini, kysteiini ja glutamiini. Solun sisällä nämä aminohapot eivät vain ole rakennusosia glutationille vaan ne myös pitävät huolta, että glutationi tuotanto säilyy kehossa. Usein ruokavaliomme sisältää aivan liian vähän kysteiiniä, joka voi siten heikentää glutationin muodostumista. Agel tuo GSH tuotteessaan juuri oikean määrän ja oikeanlaista kysteeniä, joka tehostaa tätä tuotantoa. 2. Luomalla oikeanlainen ympäristö Kuten puutarhassa, antamalla sille ne oikeat ravintoaineet niin se kasvaa ja kukoistaa, niin myös kehossa pidämme huolta, että glutationi tuotanto voi hyvin. Esimerkki 1: Maarianohdake on hyvin tunnettu kyvystään poistaa myrkkyjä, ja eritoten yhteistyössä maksan kanssa. Näin Agel GSH auttaa maksaa tuottamaan energiaa, jota tarvitaan myös glutationi tuotannossa. Tutkimukset ovat osoittaneet 35% nousuja tässä energiatasossa. Esimerkki 2: N-asetyyliglukosamiini (N-Acetyl L- Glucosamine) auttaa kehoa varastoimaan glutationia, jotta sitä olisi aina saatavilla. Alfalipoiinihappo (Alpha Lipoic Acid) taas auttaa glutationi tuotannon uudelleen käynnistämisessä. Huomioitavaa on, että glutationi on ainutlaatuinen antioksidantti, sillä se voidaan ns. ladata uudelleen käyttöön, kun se on tehnyt tehtävänsä vapaita radikaaleja vastaan, kun taas muut antioksidantit heitetään pois käytön jälkeen. AgelGSH sisältämät ainesosat on huolella valittu, sillä ne ovat avain tekijöitä silloin, kun solu rakentaa glutationiatai kun solussa tarvitaan oikeanlaiset olosuhteet glutationin varastoinnille, tuotannolle tai tuotannon uudelleen käynnistämiselle.

4 Kaikkien Antioksidanttien Äiti 7 syytä miksi tarvitset GSH :ta 1. Glutationion Graalinmalja kun puhutaan antioksidanteista Se löytyy jokaisesta elävästä solusta ja vahvistaa muiden antioksidanttien toimintaa. Agel GSH on kehitetty siten, että se sisältää kaikki ne rakennusosat, joita tarvitaan kun halutaan pitää glutationi tasot korkealla. 2. Tehostaa immuunipuolustusta Saasteet ja myrkyt ovat tuholaisia kehossamme. Glutationi on luonnollinen puolustaja niille. 3. Korvaa jo menetetty glutationi Tutkimukset ovat osoittaneet, että jo 20 vuoden iässä, glutationi tasomme alkavat laskea ja se jatkuu aina kuolemaamme asti. Glutationi taistelee vapaita radikaaleja ja hapettumista vastaa, jotka heikentävät kudoksiamme kehossa. 4. Saat terveemmän ihon ja hiukset Solutuotanto on jatkuva prosessi, joka saa meidän hiukset kasvamaan ja ihon pysymään kauniina. Solujemme sormenjälki löytyy DNA:sta, ja glutation on tärkein DNA:n puolustusmekanismeista. 5. Saat elintärkeitä ravintoaineita Nykyaikainen ruokavaliomme sisältää liian vähän niitä avain aineksia, jotka tuottavat glutationia: glysiini, kysteiini ja glutamiini. Agel GSH sisältää kaikki nämä rakennuspalikat. 6. Puhdistaa maksaa ja verta Maksa on kehosi luonnollinen suodatin. Glutationi auttaa puhdistamaan maksaa, jotta se voi toimia tehokkaasti. Samoin tapahtuu verellesi. 7. Pysyt terveenä pidempään Tiede on löytänyt selkeän syy ja seuraus yhteyden ikääntymisen nopeudella ja glutation tuotannolla soluissa. Yksinkertaistettuna terveemmillä ihmisillä on korkeammat glutation tasot kuin vähemmän terveillä. Kumpi sinä haluat olla? Terveemmillä ihmisillä on korkeammat glutationtasot kuin vähemmän terveillä. Kumpi sinä haluat olla?

5 Tieteellinen näkökulma Glutationion äärimmäisen tärkeä aine solujen, kudosten ja tärkeiden elintoimintojen terveelliselle toiminnalle. Tutkimukset ovat osoittaneet, kun keho vanhenee tai sairastuu niin glutationi-tasot voivat alentua merkittävästi. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet, että nauttimalla pelkkää glutationia, ei voida nostaa solujen glutationi-tasoja. Kaikkien näiden tutkimusten pohjalta ollaan tultu siihen tulokseen, että paras tapa ylläpitää hyviä glutationi-tasoja kehossa, on lisätä niitä ainesosia ravitsemuksessa, jotka rakentavat soluissa glutationia. Näitä ainesosia ovat kysteiini, glysiinija glutamiini. Nämä yhdisteet eivät ole vain ja ainoastaan rakennusosia glutationille, vaan ne myös pitävät huolta, että glutationi-tuotanto säilyy kehossa. AgelGSH tuote on erityisesti kehitetty siten, että se sisältää kaikki ne tarvittavat rakennuspalikat, joita keho tarvitsee, jotta solut pystyvät yllä pitämään niin glutationi tasoja kuin sen tuotantoa. Tieteellisesti todistetut ainesosat ja Agelinmullistava suspensiogeeliteknologia mahdollistavat, että GSH auttaa kehoa tuottamaan glutationia tavalla, johon ei ole ennen pystytty. Jokaisella yksittäisellä GSH:nainesosalla on uskomattoman positiiviset ominaisuudet, ja jokaisella ainesosalla on myös keskeinen merkitys glutationi-tuotannossa. Ja ainesosien tehokkuus vain vahvistuu kun ne tuodaan yhteen. Seuraavassa on läpikäynti ainesosista miksi juuri ne on valittu GSH tuotteeseen ylläpitämään glutationi-tuotantoa ja tehostamaan näin kehon toimintoja. Värisaflori (väriohdake) siemenöljyä on käytetty tuhansia vuosia niin ruoan valmistuksessa kuin kansan parantamisessakin. Nykyään myös tieteellisesti on osoitettu, että värisaflorilla on merkittäviä hyötyjä ravintoaineena myös glutationi-tuotannossa. Glysiini on yksi yleisimmistä 20 aminohaposta, ja se on välttämätön kehon eri toiminnoille ja proteiini - tuotannolle. Glysiinion pienin ja yksinkertaisin luonnossa esiintyvistä aminohapoista, ja se on erittäin tärkeä glutationi tuotannossa. Asetyylikysteiini(N-AscetylL-Cysteine) tärkeä rikkipohjainen aminohappo. Se on välttämätön ja myös kaikista tehokkain ainesosa mitä löytyy glutationi-tuotantoon. Se on myös parhaiten ruuansulatuksessa imeytyvä L-kysteiini aminohapon muoto. L-Kysteiiniälöytyy useista ravintolähteistä (ensisijaisesti eläimistä), mutta kaikkein tehokkaimmin imeytyvää asetyylikysteiiniä(n-acetyl L-Cysteine) ei voi saada kuin ravintolisänä.

6 Tieteellinen näkökulma C-vitamiinilla on myös tärkeä rooli glutationi-tuotannossa, sillä se maksimoi asetyylikysteiinin(n-acetyl L-Cysteine) kyvyn siirtyä solusta toiseen. Se myös avustaa jo solun sisällä olevia glutationia-varastoja säilymään. C-vitamiini on myös yksi parhaiten tutkittuja vitamiineja tänä päivänä. N-asetyyliglukosamiini(N-AcetylL-Glucosamine) on glukoosisokerin johdannainen, ja sitä löytyy yleisesti vähäkalorisista dietti-tuotteista. N-asetyyliglukosamiinion yksi avain yhdiste useissa kehon rakenteissa kuten jänteissä, sidekudoksissa, verisuonissa jne. Sillä on myös erittäin suuri rooli tukea kehoa glutationituotannossa ja varastoinnissa. Cordycep-sieni (Cordycepssinensis) on hyvin arvokas ja arvostettu ns. kansanparannuslääke. Sillä on runsaasti farmakologisten ja biologisten ominaisuuksien lisäksi hapettumista estäviä ominaisuuksia mm. avustamalla glutationi-toimintoa. Nykytutkimukset ovat osoittaneet, että Cordycep-sienestä on hyötyjä sydämelle, keuhkoille, maksalle, munuaisille ja vastustuskyvylle. Alfalipoiinihappo (Alpha LipoicAcid) on tärkeä rasvahappo, joka solun sisällä avustaa glukoosin muuntumisessa energiaksi. Ja lisäksi se on yhtä tärkeä antioksidanttina. Vuonna 1988 osoitettiin alfalipoiinihapollaolevan yhtä suuria antioksidanttisiaominaisuuksia kuin CoQ-10, C-ja E-vitamiinilla. Jotkut antioksidantit toimivat vesiliukoisesti, (kuten C-vitamiini), toiset rasvaliukoisesti, (kuten E- vitamiini), mutta alfalipoiinihappoon sekä vesi-että rasvaliukoinen, mikä tarkoittaa sitä, että se toimii kauttaaltaan koko kehossa. Antioksidantien, kuten glutationi, toiminta kyky heikkenee kun ne hyökkäävät kehossa vapaita radikaaleja vastaan, mutta alfalipoiinihapposaattaa auttaa näitä antioksidantteja elpymään ja tulemaan aktiivisiksi uudelleen. Kun GSH on suoriutunut tehtävästään antioksidanttina, niin syntyneessä reaktiossa seleeni toimii katalyyttisesti aiheuttaen kahden hapettuneen GSH molekyylin (GS) muuntuvan yhdeksi glutationi disulfidiksi(gssg) molekyyliksi. Sen jälkeen tämä GSSG molekyyli voi palautua takaisin kahdeksi GSH molekyyliksi. Kversetiini(Quercetin) on flavonoidi. Sitä löytyy hedelmistä, vihanneksista, lehdistä ja jyvistä. Se on vahva antioksidantti, joka tukee glutationia. Kversetiinivakauttaa myös soluja sekä tukee aivojen, maksan ja munuaisten toimintaa. Kurkuma (TurmericRoot), jota kasvaa villinä Etelä-Aasiassa, Intiassa ja Indonesiassa, on käytetty perinteisesti jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty mm. ruoansulatuksen edistämisessä, ilmavaivoihin sekä puhdistamaan ja voimistamaan maksaa. Kurkumalla on osoitettu olevan useita yleistä terveyttä edistäviä vaikutuksia.

7 Tieteellinen näkökulma L-glutamiini on aminohappo, jolla on monta roolia kehon toiminnoissa. Se on osana proteiinisynteesissä, happotasapainon säätelijänä munuaisissa tuottamalla ammoniumia, tuottamalla soluenergiaa glukoosin kanssa jne. Glutamiiniaon tutkittu laajasti ja sen on todettu olevan hyödyllinen erilaisten vammojen hoidossa, kuten loukkaantumisissa ja palovammoissa, sekä syövän hoidoista aiheutuvien sivuvaikutusten hoidoissa että kirurgisten toimenpiteiden aiheuttamissa haavojen hoidoissa. Maarianohdakesiementä(Milk ThistleSeed) on käytetty perinteisessä lääketieteessä jo tuhansia vuosia. Eurooppalaiset olivat ensimmäisiä, jotka käyttivät maarianohdakkeensiemeniä yrttihoitoina tukemaan maksan toimintaa. Vielä edelleenkin maarianohdakeon yksi yleisimmistä lääkekasveista maailmassa. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että sillä on runsaasti terapeuttista käyttöä ja erityisesti maksalle. Glutationion tärkeä vastustuskyvylle, myrkkyjen ja epäpuhtauksien poistumiselle ja se on avain asemassa pitämässä sinut terveenä ja energisenä. Et voi suoraan syödä sitä ravintolisänä, vaan ainoa keino ylläpitää kehon glutationi-tasoja on antaa keholle niitä rakennusaineita, joita glutationinmuodostumisessa tarvitaan, ja ne löytyvät juuri Agel GSH tuotteesta. Huomioi: Raskaana ja imättävienäitien (tai suunnittelee raskautta) tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen tuotteen käyttämistä. Jos olet menossa leikattavaksi, kerro lääkärillesi kaikista ravintolisistä joita käytät. Yhden annospussin nauttiminen päivässä sopii suurimmalle osalle ihmisistä, ellei ole jotain tiettyä syytä miksi tuotetta ei tulisi käyttää. Tarkoitettu aikuisten käyttöön, ei lapsille. Alle 18 -vuotiaille ei suositella ilman keskustelua lääkärin kanssa. Ennen tuotteen käytön aloittamista tulisi huomioida; onko käytössä sellaisia lääkkeitä, jotka tulisi ottaa huomioon, onko allergioita, oletko raskaana tai imettäväinen, ylipaino asioita jne. Yksi annospussi päivässä, ja muut Agel-tuotteet soveltuvat täydentämään päivittäistä hyvinvointia. Agel GSH säilyy normaali olosuhteissa 18 kuukautta valmistamisesta.

8 Alfalipoiinihappo (Alpha Lipoic Acid, ALA) Välttämätön koentsyymiuseille entsyymeille kehon toiminnoissa. Käytetään usein ravintolisänä sen antioksidanttisten ominaisuuksien ansiosta. ALA lisää kehon kykyä tuottaa glutationia. Cordycep-sieni(Cordyceps sinensis) Sieni menestyy Kiinan alueen kylmissä vuoristo-olosuhteissa ja lumisilla suoalueilla. Sitä käytetään lisäravinteena useiden terveysominaisuuksiensa johdosta. Glutation Tripeptidi, joka koostuu aminohapoista ja toimii antioksidanttina suojaamalla soluja hapettumiselta ja vahingoittumiselta. Laajalti pidetty kaikkein tärkeimpänä antioksidanttina kehossa. Glysiini Avain asemassa oleva aminohappo proteiinisynteesissä, solun ja kehon energian ATP tuotannossa (adenosiinitrifosfaatti) solun energiatuotannossa, glutationin muodostumisessa, glukoosin (rypälesokeri) muodostumisessa, glykogeenin muodostumisessa ja monessa muussa. L-glutamiini Avain asemassa oleva aminohappo mm. proteiinisynteesissä ja glutationin muodostumisessa. Tärkeä lihasten palautumisessa ja solun energian tuotannossa. Maarianohdakesiemen uute (Milk Thistle Seed Extract) Mykerökukkaiskasvi, joka sisältää runsaasi silymarinia. Silymariniakäytetään laajasti myrkkyjen poistajana kehosta ja tutkimukset ovat osoittaneet sillä olevan monia fysiologisia vaikutuksia kehossa. Asetyylikysteeni(N-Acetyl L-Cysteine NAC) N-asetyylikysteiini(NAC) on luonnossa esiintyvän kysteiini-aminohaponjohdos, jonka kestävyyttä on parannettu liittämällä asetyyliryhmä kysteiinin aminotyppeen. NAC on käytetty monien vaivojen hoidossa kuten maksa-ja sydän-ja verisuonivaivoissa. Kversatiini(Quercetin) Kversatiinion hyvin tunnettu flavonoidi. Flavodoidittunnetaan voimakkaina antioksidantteina, jotka tukevat mm. immuunisysteemiä. Seleeni (Selenium) Seleeni on välttämätön hivenaine ja voimakas antioksidantti. Sitä on käytetty hyvien kolesteroliarvojen ylläpidossa, eturauhasen hoidossa ja antioksidanttina sydän-ja verisuonijärjestelmässä. Kurkumajuuri (Turmeric Root) Yleisemmin mausteena tunnettu kurkuma on myös laajalti käytetty lisäravinteena sen useiden hyödyllisten ominaisuuksiensa ansiosta. ** Nämä lausunnot eivät ole virallisesti vahvistettuja. Näillä tuotteilla ei ole tarkoitus diagnosoida, hoitaa, parantaa tai estää mitään sairautta.

9 Lähteitä RybkaJ, KupczykD, Kedziora-KornatowskaK, MotylJ, CzuczejkoJ, Szewczyk-GolecK, KozakiewiczM, PawlukH, CarvalhoLA, KedzioraJ. 2011, March. Gutathionerelatedantioxidant defense system in elderly patients treated for hypertension. Cardiovascular Toxicology 11(1): 1-9. MannervikB. 2011, February 24. Five decades with glutathione and the GHTome. Journal of Biological Chemistry. 287(9): RodasPC, RooyackersO, Herbert C, NorbergÅ, WerenerJ Jun. Glutamine and glutathione at ICU admission in relation to outcome. Clinical Science 122(12): MagwereT, BurchillSA Heterogeneous role of the glutathione antioxidant system in modulating the response of ESFT to fenretinide in normoxia and hypoxia. PLoS One 6(12): e28558 Wolin MS May 10. Plasma glutathione peroxidase activity is potentially a key regulator of vascular diseaseassociated thrombosis. Circulation 123(18): GardanehM, GholamiM, MaghsoudiN Apr. Synergy between glutathione peroxidase-1 and strocyticgrowth factors suppresses free radical generation and protects dopaminergic neurons against 6-hydroxydopamine. Rejuvenation Res. 14(2): Jan AT, Ali A, HaqQ Jan-Mar. Glutathione as an antioxidant in inorganic mercury induced ephrotoxicity. J Postgrad Med 57(1): Liu RM, Gaston Pravia KA Jan 1. Oxidative stress and glutathione in TGFbeta-mediated fibrogenesis. Free Radic Biol Med 48(1): ManickamDS, Li J, Putt DA, Zhou QH, Wu C, Lash LH, OupickýD. Effect of innate glutathione levels on activity of redoxresponsive gene delivery vectors. J Control Release 141(1): Ogunrinu TA, Sontheimer H Nov 26. Hypoxia increases the dependence of glioma cells on lutathione. J Biol Chem 285(48): DinescuA, Brown TR, BarelierS, CundariTR, Anderson ME Oct 1. The role of the glycine triad in human glutathione synthase. Biochem Biophys Res Commun 400(4): KranceSM, KengPC, PalisJ, BallatoriN Jan-Feb. Transient glutathione depletion determines terminal differentiation in HL-60 cells. Oxid Med Cell Longev 3(1): RaftosJE, WhillierS, KuchelPW Jul 30. Glutathione synthase and turnover in the human erythrocyte: Alignment of a model based on detailed enzymes kinetics with experimental data. J Biol Chem 285(31): KhouzamiL, BourinMC, ChristovC, DamyT, EscoubetB, CaramelleP, PerierM, WahbiK, MeuneC, PavoineC, Pecker F Sept. Delayed cardiomyopathy in dystrophin deficient mdx mice relies on intrinsic glutathione resource. Am J Pathol 177(3): SekharRV, McKay SV, Patel SG, GuthikondaAP, Reddy VT BalasubramanyamA, JahoorF Jan. Glutathione synthesis is diminished in patients with uncontrolled diabetes and restored by dietary supplementation with cysteine and glycine. Diabetes Care 34(1): If you would like to review associated publications in more detail we suggest you use PubMed, the information portal provided by the US National Library of Medicine and the National Institutes of Health. PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 17 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to the 1950s. To find a reference on PubMed, copy the reference for the article you want to read from the Agel references (or website) page and paste it in the Search PubMed for entry box on the following web page:

10 Yhteystiedot:

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

ASEA. Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste. Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit?

ASEA. Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste. Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit? ASEA Maailman ensimmäinen ja ainoa redoxsignalointimolekyyli valmiste Mitä ovat redoxsignalointimolekyylit? Kaikissa kehon soluissa on mitokondrioita, jotka ovat solujen voimanlähde. Mitokondriot erittävät

Lisätiedot

VESILIUKOISET VITAMIINIT

VESILIUKOISET VITAMIINIT SUOJARAVINTOAINEET ENERGIAN LISÄKSI TARVITSEMME RAVINTOAINEITA ELINTOIMINTOJEMME YLLÄPITÄMISEEN JA SÄÄTELYTEHTÄVIIN SUOJARAVINTOAINEET VITAMIINIT KIVENNÄISAINEET eli mineraalit VESILIUKOISET VITAMIINIT

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

High Definition Body Lift selluliittigeeli

High Definition Body Lift selluliittigeeli High Definition Body Lift selluliittigeeli Lehdistötiedote helmikuu 2009 Paras tapa huolehtia vartalon virtaviivaisesta ulkonäöstä on syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Liikunta ja runsaasti

Lisätiedot

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS ALZHEIMERIN TAUDIN OIREET Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Usein muistetaan

Lisätiedot

Läpimurto ms-taudin hoidossa?

Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Kansainvälisen tutkijaryhmän kliiniset kokeet uudella lääkkeellä antoivat lupaavia tuloksia sekä aaltoilevan- että ensisijaisesti etenevän ms-taudin

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS

ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS ageloc Tru Face Essence Ultra TUOTEKOULUTUS IHO SULKEE SISÄÄNSÄ IHMISEN ITSEN. JA ON SEN VUOKSI OMAN IDENTITEETIN NÄKYVÄ ILMENTYMÄ. EUROOPAN VÄESTÖ VANHENEE 1/2 KANSALAISISTA ON 40+ IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMAT

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

Aktiivinen elämäntapa ja terveellinen ruokavalio oppimisen tukena

Aktiivinen elämäntapa ja terveellinen ruokavalio oppimisen tukena Aktiivinen elämäntapa ja terveellinen ruokavalio oppimisen tukena Liikunta ja oppiminen, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Helsinki Eero Haapala, FT Childhood Health & Active Living Reserach Group Biolääketieteen

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää

Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää Kohti tulevaisuuden terveyspalvelujärjestelmää Sanna Salanterä ja Heikki Korvenranta 16.09.2009 Kansallisen terveydenhuollon järjestämisestä vuoteen 2015 Alueellinen organisaatio ja järjestäminen Terveyden

Lisätiedot

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet 2.1. Koripallovalmennuksen tukitoimet Kehittymisen pyhä kolmiyhteys HARJOITTELU KEHITYS Kuormitus-kolmion pinta-alan kasvua eli harjoittelun lisääntymistä

Lisätiedot

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä LifePak + Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä TUOTTEEN ASEMOINTI Terveenä pysyminen alkaa aina terveistä ruokailutottumuksista. Tiettyjen ravintoaineiden terveydellisiä

Lisätiedot

UUTTA IHONHOITOSETTI. MINUUTTIA kertaa päivässä (-40%) 130 KP. NovAge Ultimate Lift KAIKKI 6 TUOTETTA yhteensä SÄÄSTÄ 99 TILAUSNRO: 424407

UUTTA IHONHOITOSETTI. MINUUTTIA kertaa päivässä (-40%) 130 KP. NovAge Ultimate Lift KAIKKI 6 TUOTETTA yhteensä SÄÄSTÄ 99 TILAUSNRO: 424407 UUTTA IHONHOITOSETTI Maksimoi ihonhoitotuotteiden teho Oriflamen nuorekkuuden säilyttävän ihonhoitorutiinin ja NovAge Ultimate Lift -ihonhoitosetin avulla. Rutiinissa jokainen vaihe valmistaa ihon seuraavaan

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra sisältää parhaat luonnon raaka-aineet kunnioittaen eläimen luonnollisia syömistapoja. Terra täyttää eläimen ruokinnalliset tarpeet. KOOSTUMUS: Kasvisperäiset

Lisätiedot

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi /

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi / RUOKAVALIO PERITONEAALI-DIALYYSIN AIKANA Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa peritoneaali - dialyysihoidon aikana ja siihen osaan Sinä voit vaikuttaa eniten. Ruokavalion tavoitteena on ylläpitää

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet Raija Tahvonen Terveellinen ruokavalio on kasvivoittoinen Runsaasti: Kasviksia, marjoja ja hedelmiä Viljatuotteet pääosin täysjyväviljaa Kalaa ja

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

* Hedelmien ja vihannesten kulutus Euroopassa saavatko eurooppalaiset tarpeeksi näitä ravintoaineita? www.eufic.org

* Hedelmien ja vihannesten kulutus Euroopassa saavatko eurooppalaiset tarpeeksi näitä ravintoaineita? www.eufic.org JVi Joie de Vivre - Makua elämään Tuotepakkaus: 2 pulloa Koko: 1 pullon sisältö: 750 ml TUOTEPOSITIOINTI Terveenä pysyminen alkaa aina terveistä ruokailutottumuksista. Suurin on eurooppalaisista ei kuitenkaan

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Proteiini ravitsemuksessa

Proteiini ravitsemuksessa Proteiini ravitsemuksessa Proteiinit ovat tarpeellisia kaikille Proteiinien hyödyt näkyvät ja tuntuvat arjen monissa tilanteissa ja elämän eri vaiheissa: kasvun rakennusaineena energian lähteenä kehon

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015 KERTAUSTA Mitä ovat makroravintoaineita? Mitä tehtäviä niillä on? Ruokaesimerkkejä niistä? Millainen on ateriarytmisi? Vaikuttiko saamanne tieto omaan syömiskäyttäytymiseen? Kerro vierustoverille mitä

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista N:o L 55/22 \ FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 6. 3. 96 KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista (ETA:n kannalta

Lisätiedot

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan

TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan TOOTHGUIDE suun luonnollinen maitohappobakteerisuoja ientulehduksia, hiivoja ja plakin muodostusta vastaan Kehitys ja markkinointi GutGuide Oy www.toothguide.fi I www.gutguide.fi Veli-Matti Mäkinen I veli-matti.makinen@gutguide.fi

Lisätiedot

Lääkkeet ja ravitsemus. ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija

Lääkkeet ja ravitsemus. ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ravitsemus ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ikääntyminen Ikääntyneet käyttävät muita ikäryhmiä enemmän lääkkeitä, mikä johtuu iän mukanaan tuomista

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en) 8540/16 ADD 1 REV 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Neuvoston

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

Synergyn tavoite ja strategia

Synergyn tavoite ja strategia Tervetuloa Synergyn tavoite ja strategia Tavoite: Auttaa ihmisiä elämään terveellisemmin ja jättämään jälkipolville pysyvä perintö. Strategia: Maailman terveystilanne Ydinkategoriat Päivittäin käytettävät

Lisätiedot

RARELY DOES HEAVEN CREATE A MAN WHO CAN BOTH WANT AND CAN. Fransçois René de Chateaubriand, writer

RARELY DOES HEAVEN CREATE A MAN WHO CAN BOTH WANT AND CAN. Fransçois René de Chateaubriand, writer RARELY DOES HEAVEN CREATE A MAN WHO CAN BOTH WANT AND CAN. Fransçois René de Chateaubriand, writer TRADAMIX Patentoitu kolmen tehoaineen yhdistelmä Tribulus terrestris (stimuloi testosteronituotantoa)

Lisätiedot

Pysyvä työkyvyttömyys riskitekijöiden varhainen tunnistaminen: voiko kaksostutkimus antaa uutta tietoa?

Pysyvä työkyvyttömyys riskitekijöiden varhainen tunnistaminen: voiko kaksostutkimus antaa uutta tietoa? Annina Ropponen TerveSuomi-seminaari 24.5.202 Pysyvä työkyvyttömyys riskitekijöiden varhainen tunnistaminen: voiko kaksostutkimus antaa uutta tietoa? Ergonomia ja kaksoset? Pysyvä työkyvyttömyys?? Tutkimusryhmä

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Belotero -täyteainehoidot. BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Tyypillisiä Beloteron hoitoalueita. The filler you ll love

Belotero -täyteainehoidot. BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Tyypillisiä Beloteron hoitoalueita. The filler you ll love BELOTEROn salaisuus voi olla myös Sinun salaisuutesi... Beloteron sopivat Beloterotuotteet BELOTERO www.global.belotero.com tai Belotero-täyteainehoidot Change the way you age Ikääntymisen myötä ihossa

Lisätiedot

EU:n lääketutkimusasetus ja eettiset toimikunnat Suomessa Mika Scheinin

EU:n lääketutkimusasetus ja eettiset toimikunnat Suomessa Mika Scheinin EU:n lääketutkimusasetus ja eettiset toimikunnat Suomessa 20.5.2016 Mika Scheinin Asetus vs. direktiivi EU-asetus no. 536/2014 korvaa aiemman direktiivin Directive 2001/20/EC on the approximation of the

Lisätiedot

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI

HYPOGLYKEMIAPÄIVÄKIRJANI Hypoglykemia tarkoittaa tilaa, jossa verensokerin taso on alle 3,9 mmol/l tai 70 mg/dl 1, tosin tarkka lukema voi vaihdella yksilöllisesti. Hypoglykemia voi johtua useista syistä, ja sen yleisin aiheuttaja

Lisätiedot

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011

Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 Terveyshyötymalli (CCM) Minerva Krohn Perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri 26.10.2011 1 Terveydenhuolto: rikkinäinen järjestelmä Potilas on usein sivuroolissa, palveluiden saatavuudessa on ongelmia

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja ZOELY -käyttäjäopas nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja SISÄLLYS Tietoja ZOELY-valmisteesta... 2 Miten ZOELY toimii?... 3 ZOELY on tehty sinua varten... 4 5 Lisätietoja

Lisätiedot

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta Virtsarakko.fi VES-100974-1 02.2011 Relevans.net 7000 Arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii virtsarakon ongelmista. 2 ASTELLAS PHARMA, Falcon

Lisätiedot

Maailman terveellisimpien ruokien lista

Maailman terveellisimpien ruokien lista Maailman terveellisimpien ruokien lista 1. Marjat Marjat sisältävät ilmiömäisen vähän kaloreita, runsaasti kuitua ja ovat täynnä sellaisia yhdisteitä, jotka parantavat muistia ja auttaa taistelussa mm.

Lisätiedot

ENERGIAINDEKSI

ENERGIAINDEKSI ENERGIAINDEKSI 02.04.2015 Essi Esimerkki 2h 33min 12h 53min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! Hyvä fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaa-aikaan.

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA. KPKS Dialyysiosasto puh Munuaispoliklinikka puh

RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA. KPKS Dialyysiosasto puh Munuaispoliklinikka puh RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA KPKS Dialyysiosasto puh. 06-8264590 Munuaispoliklinikka puh. 06-8264592 Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa dialyysihoidon aikana. Ruokavalion tavoitteena

Lisätiedot

Franco Canteri Lakshmin perustaja

Franco Canteri Lakshmin perustaja 1 Franco Canteri Lakshmin perustaja Lakshmi on toiminut luonnonkosmetiikka- ja hyvinvointialalla jo yli 20 vuotta. Sarja perustuu ayurvediseen, kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan, jossa ihminen huomioidaan

Lisätiedot

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA Monipuolisesti ja nautittavasti Toteuta oma suosikkisi Puiden lehteen puhkeavista kasvupisteistä nimensä saanut UPM SILMU-Pergola tuo kesän puutarhaan nautittavan helposti.

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

OLEMASSA OPTIMI Kemiallinen reaktio tapahtuu sitä nopeammin, mitä enemmän reagoivia ai-

OLEMASSA OPTIMI Kemiallinen reaktio tapahtuu sitä nopeammin, mitä enemmän reagoivia ai- 28 P erinnäisesti on ajateltu, että vitamiinien tehtävä on estää puutostauteja. Tälle pohjalle rakentuvat myös nykyiset viralliset ravitsemussuositukset. Ne lähtevät oletuksesta, että elimistö tarvitsee

Lisätiedot

HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA

HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA Nopea kaupungistuminen on vieraannuttanut ihmiset luonnosta Tarvitsemme luonnon intervention palauttaaksemme tasapainon Mielestämme terveellinen

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

Eettisen toimikunnan ja TUKIJA:n vuorovaikutuksesta. Tapani Keränen Kuopion yliopisto

Eettisen toimikunnan ja TUKIJA:n vuorovaikutuksesta. Tapani Keränen Kuopion yliopisto Eettisen toimikunnan ja TUKIJA:n vuorovaikutuksesta Tapani Keränen Kuopion yliopisto Helsingin julistus Ennen kuin ihmiseen kohdistuvaan lääketieteelliseen tutkimustyöhön ryhdytään, on huolellisesti arvioitava

Lisätiedot

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta TOSITIETOA Nuuska Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta Nuuska on haitallista. Tämän vuoksi nuuskan myyminen elinkeinotoiminnassa on laitonta Suomessa ja muualla Euroopan unionissa, Ruotsia lukuun ottamatta.

Lisätiedot

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS Sisältö Sydän ja nivelreuma Sydän- ja verisuonitaudit - ateroskleroosi - riskitekijät Nivelreuma ja sydän- ja verisuonitaudit - reumalääkitys ja sydän Kuinka

Lisätiedot

Solututkimuksen läpimurto taistelussa syöpää vastaan

Solututkimuksen läpimurto taistelussa syöpää vastaan DR. MED. MATTHIAS RATH - SOLULÄÄKETIEDE : Solututkimuksen läpimurto taistelussa syöpää vastaan Dr. med. Matthias Rath Vastuu Terveestä maailmasta Solun terveyttä koskevien tutkimusten aikaansaamat pioneerisaavutukset

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Marjo Misikangas Tuoteturvallisuusyksikkö 22.1.2013 Esityksen sisältö: Elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia

Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia Liikuntalääketieteenpäivät 5.11.2015 Ville Vesterinen, LitM Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Mitä biohakkerointi on? Biohakkerointi ymmärretään

Lisätiedot

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Healthy eating at workplace promotes work ability Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Jaana Laitinen Dosentti, Team Leader Työterveyslaitos, Suomi Finnish Institute of Occupational Health

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa?

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Kerro meille datastasi työpaja 10.4.2013 Antti Auer Tietohallintopäällikkö Jyväskylän yliopisto Strateginen kehittäminen Johtamista, tutkimushallintoa

Lisätiedot

HILLA JA HILLANLEHTI TERVEYDELLISESTI VAIKUTTAVAT AINESOSAT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN. FT Jari Siivari Fingredient Oy

HILLA JA HILLANLEHTI TERVEYDELLISESTI VAIKUTTAVAT AINESOSAT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN. FT Jari Siivari Fingredient Oy HILLA JA HILLANLEHTI TERVEYDELLISESTI VAIKUTTAVAT AINESOSAT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN FT Jari Siivari Fingredient Oy 05.08.2016 POHJOISEN LUONNON AINUTLAATUISUUS Suuri valon ja lämmön vuosivaihtelu tekee

Lisätiedot

Voi hyvin ja elä pidempään 10 vinkkiä

Voi hyvin ja elä pidempään 10 vinkkiä Voi hyvin ja elä pidempään 10 vinkkiä Voi hyvin ja elä pidempään 10 vinkkiä Bertil Marklund Suomennos Pia Salo Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Ruotsinkielinen alkuteos 10 Tips Må bättre och lev

Lisätiedot

Sosiaalisen median liiketoimintamallit ja käyttöön oton suunnitelma 9/23/2012

Sosiaalisen median liiketoimintamallit ja käyttöön oton suunnitelma 9/23/2012 Sosiaalisen median liiketoimintamallit ja käyttöön oton suunnitelma 9/23/2012 Liiketoimintamalli: taustaa (R. Jaikumar ja Barettan autotehdas) Tuottavuuden jatkuva parantaminen on mahdollista vain toteuttamalla

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Kliininen päättely. Thomsonin mallin mukaisen yhteistyön näkyminen fysioterapiatilanteessa

Kliininen päättely. Thomsonin mallin mukaisen yhteistyön näkyminen fysioterapiatilanteessa Kliininen päättely Thomsonin mallin mukaisen yhteistyön näkyminen fysioterapiatilanteessa FTES017, Syksy 2015 Kata Isotalo, Hanna Valkeinen, Ilkka Raatikainen Thomsonin ym. (2014) malli 25.10.15 FTES017_KI_HV_IR

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Yksinasuvan seniorin turvapalvelu. Mielenrauhaa lapsilleni ja minulle

Yksinasuvan seniorin turvapalvelu. Mielenrauhaa lapsilleni ja minulle Yksinasuvan seniorin turvapalvelu Mielenrauhaa lapsilleni ja minulle Anna läheisillesi mahdollisuus auttaa sinua hädän tullen Emfit QS turvapalvelu antaa senioreille mahdollisuuden turvallisempaan yksin

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka

Farmaseuttinen etiikka Farmaseuttinen etiikka Medikalisaatio ja terveysarvot Luento 7. Farmasian tdk. 21.11. Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi http://blogs.helsinki.fi/amoneuvo Arvot tieteessä Terveysarvot Medikalisaatio

Lisätiedot

ALKOHOLIN VAIKUTUS MAKSAN AIN E ENVAIH DUNTAAN

ALKOHOLIN VAIKUTUS MAKSAN AIN E ENVAIH DUNTAAN ALKOHOLPOLTKKA 71 PE KKA MAE N PAA ALKOHOLN VAKUTUS MAKSAN AN E ENVAH DUNTAAN Joutuessaan elimistöön vaikuttaa alkoholi kahdella periaatteessa toisistaan eroavalla tavalla. Ensinnäkin sillä on keskushermostoon

Lisätiedot

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu seosrehun raaka-aineena - lisää kuiva-aineen syöntiä yli 2 kg verrattuna yksinomaan nurmirehua karkearehuna käytettäessä - palkokasvit

Lisätiedot

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Potilaan opas Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Oppaan on laatinut Eisai Europe Limited Tässä oppaassa kerrotaan NeuroBloc -lääkkeestä

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Terveysalan uudistaminen yritysten, korkeakoulujen ja palvelujärjestelmän yhteistyöllä 15.4.2015

Terveysalan uudistaminen yritysten, korkeakoulujen ja palvelujärjestelmän yhteistyöllä 15.4.2015 Terveysalan uudistaminen yritysten, korkeakoulujen ja palvelujärjestelmän yhteistyöllä 15.4.2015 Reijo Salonen Johtaja, Lääketutkimus ja kehitys Orion Yliopistot Terveydenhoito Teollisuus Kolme pilaria,

Lisätiedot

Hair follicle growth factor Luonnon aktiivinen ainesosa joka tekee ripsistä paksummat, pidemmät ja ehkäisee ripsien katkeilua

Hair follicle growth factor Luonnon aktiivinen ainesosa joka tekee ripsistä paksummat, pidemmät ja ehkäisee ripsien katkeilua Ripsihoito Mitä on Prolash+? Prolash+ sisältää luontaista ripsiseerumia Prolash+ II tuoteseloste: Puhdistettu vesi, bioentsyymi (EPM) jossa kymmenen luonnollista aminohappoa, laventeliöjy, vitamiini B,

Lisätiedot

HIV. ja ikääntyminen

HIV. ja ikääntyminen HIV ja ikääntyminen LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa ikääntymisen vaikutuksista elämään hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen

Lisätiedot

Mitä hiiva on? Märehtijän ruokinta

Mitä hiiva on? Märehtijän ruokinta Mitä hiiva on? 1860 luvun loppupuolella Louis Pasteur tunnisti hiivan eläväksi, mikroskooppiseksi, yksisoluiseksi organismiksi, joka aiheutti alkoholikäymisen ja taikinan nousemisen Pian tuli mahdolliseksi

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen

Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Arja Holopainen, TtT, tutkimusjohtaja Hoitotyön Tutkimussäätiö Suomen JBI yhteistyökeskus WHOn Hoitotyön yhteistyökeskus Esityksen sisältö Hoitotyön

Lisätiedot

LAIHDUTUS; RAVINTOLISÄT, SELLULIITTI, RASVA

LAIHDUTUS; RAVINTOLISÄT, SELLULIITTI, RASVA LAIHDUTUS; RAVINTOLISÄT, SELLULIITTI, RASVA RASVA JA SOKERISIEPPARI SAMASSA KAPSELISSA Laihdutusvalmisteiden läpimurto 2013 Nauti yksi annospussi jokaisen arterian jälkeen. Rasva ja sokeri palavat kehostasi

Lisätiedot

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu VILOLIX-NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO Helppo ja yksilöllinen annostelu AINUTLAATUISET VILOLIX-NUOLUKIVET Vilolix-nuolukivien valmistusmenetelmä on ainutlaatuinen, patentoitu ja sertifioitu.

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi

Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. www.lifestyleexpo.fi Ideoita aktiivisempaan ja terveempään elämäntapaan. Ilma Raittiin ilman edut Edistää aivotoimintaa Vahvistaa vastustuskykyä Antaa enemmän vireyttä koko päivään Vähentää ahdistusta ja rauhoittaa mieltä

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Aivojen hyvinvointi työssä kurssi

Hyvinvointia työstä. Aivojen hyvinvointi työssä kurssi Hyvinvointia työstä Aivojen hyvinvointi työssä kurssi Miten työ vaikuttaa kognitiiviseen toimintakykyyn? Mikael Sallinen 7.4.2016 Työterveyslaitos Mikael Sallinen www.ttl.fi 2 1) Kognitiivinen toimintakyky

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maidon luonnollinen hiilihydraatti, jota kutsutaan myös maitosokeriksi. Äidinmaidossa laktoosia n. 7 g/100 g, lehmänmaidossa n. 4,8 g/100

Lisätiedot

Muistisairaus ja ravitsemus Satu Jyväkorpi Suunnittelija, ETM

Muistisairaus ja ravitsemus Satu Jyväkorpi Suunnittelija, ETM Muistisairaus ja ravitsemus 18.4.2012 Satu Jyväkorpi Suunnittelija, ETM www.soinmuistaakseni.fi Projektit Ravitsemus muistisairaan kodissa - kehittämisja tutkimushanke 2009-2012 Tavoitteena on tutkia ja

Lisätiedot

Cover letter and responses to reviewers

Cover letter and responses to reviewers Cover letter and responses to reviewers David E. Laaksonen, MD, PhD, MPH Department of Medicine Kuopio University Hospital Kuopio, Finland Luennon sisältö Peer review Vinkit vastineiden kirjoittamista

Lisätiedot

Suihkukoneet 1:73 ja pienemmät. Potkurikoneet 1:72-1:49. Suihkukoneet 1:72-1:49. Potkurikoneet 1:35 ja suuremmat. Suihkukoneet 1:35 ja suuremmat

Suihkukoneet 1:73 ja pienemmät. Potkurikoneet 1:72-1:49. Suihkukoneet 1:72-1:49. Potkurikoneet 1:35 ja suuremmat. Suihkukoneet 1:35 ja suuremmat Kilpailuluokat Ohessa kilpailuluokat NC 2016 ja IPMS Open. Ilma-alukset Potkurikoneet 1:73 ja pienemmät Suihkukoneet 1:73 ja pienemmät Potkurikoneet 1:72-1:49 Suihkukoneet 1:72-1:49 Potkurikoneet 1:48

Lisätiedot

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS terveystuote vai haitallinen herkku? Jaakko Mursu, TtM,, ravitsemusterapeutti Ravitsemusepidemiologian jatko opiskelija opiskelija Kansanterveyden tutkimuslaitos, Kuopion yliopisto

Lisätiedot