Heinä-elokuun parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Heinä-elokuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Heinä-elokuun parhaat tapahtumat - Jätevesineuvontaa eri puolilla Varsinais-Suomea. Neuvontaa on jälleen saatavilla kesätapahtumissa ympäri maakuntaa. Tarkemmat ajat jätevesiuutisesta. - Turun Messuilla mukana mm. taidehuutokauppa ja sähkökulkupelit. Valonia on mukana messuilla yhteistyössä Turku Energian kanssa. - Kesälomat. Valonian väki lomailee pääosin heinäkuussa, mutta joku on paikalla koko kesän. Valonia aktivoituu muilta osin taas elokuussa. Hyvää kesää kaikille! Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Syksyllä luvassa uusi vesiteemainen näyttely Valonian näyttely lomailee heinäkuun ajan Valonian Kestävän arjen näyttely on auki vielä Keskiaikamarkkinoilla torstaina ja perjantaina kello Sen jälkeen näyttely sulkeutuu lomien ajaksi ja avaa ovet elokuun ajaksi, jolloin näyttely on auki tiistaisin kelle Tämän jäälkeen näyttely sulkeutuu yleisöltä kahdeksi viikoksi. Syyskuun puolivälissä Valonian näyttelyn suurempi huone muuttuu vesiaiheiseksi ja saa aivan uuden sisällön. Syyskuussa aihealueina ovat mm. veden hankinta, käyttö, suojelu ja puhdistus. Luvassa on myös vesiteemainen valokuvanäyttely. Tervetuloa! Valonian näyttelyn maskotti VilleValonia suuntaa kulkunsa kesälaitumille.

2 Valonian jätevesineuvontaa heinä-elokuussa 2011 Tule kysymään jätevesiasioista Valonia osallistuu lukuisille kesämarkkinoille jätevesineuvonnan merkeissä. Valonian jätevesien neuvontapisteessä on henkilö neuvomassa hajaasutuksen jätevesien puhdistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi infopisteessä jaetaan aihepiiriin liittyviä esitteitä. Valonian tarjoama neuvonta on maksutonta ja puolueetonta. Tervetuloa neuvontapisteellemme! Jätevesineuvontaa tehdään MINWA-hankkeen ja jätevesineuvonnan pilottihankkeen tiimoilta. Lisätietoja Valonian jätevesineuvonnan kesätapahtumista: Vesiasiantuntija Jarkko Leka p tai valonia.fi, tai vesiasiantuntija Hanna Sarkki p tai Tarvitsetko apua kiinteistösi jätevesijärjestelmän suunnitteluun? KIRSTU-hankkeen kautta voit saada edullisesti pätevän suunnitelman. Voit saada tukea kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän suunnitteluun mikäli kiinteistölläsi asutaan vakituisesti ja se sijaitsee Rymättylässä, Velkualla, Merimaskussa tai Saaristomeren biosfäärialueella Länsi-Turunmaalla tai Kemiönsaarella. Rahoitusta ei myönnetä loma-asunnoille eikä uudisrakennuksille.tukea myönnetään maksimissaan 100 hakijalle määrärahojen puitteissa. Hankkeessa tuetaan jätevesijärjestelmän suunnittelusta aiheutuvia kustannuksia noin 50 %:lla. Normaalisti suunnitelma jätevesijärjestelmän perusparantamisesta maksaa euroa. Hankkeeseen ilmoittautuminen on käynnissä! Työnäytös maasuodattamon rakentamisesta Valonian MINWA-jätevesihanke on järjestämässä työnäytöksen maapuhdistamon asentamisesta yhteistyössä Perniössä toimivan Vesijohtoliike Heinonen & Kumpp. kanssa. Työnäytöksen yhteydessä on Valonian jätevesi-infopiste, jossa on henkilö vastaamassa hajaasutuksen jätevesikysymyksiin ja jakamassa esitteitä. Työnäytöksen aikataulu ja paikka on vielä auki. Todennäköisesti työnäytös järjestetään heinäkuun alkupuolella ja Perniön seudulla. Tarkemmat tiedot tapahtumasta tulevat Valonian verkkosivuille. Lisätietoja: Jarkko Leka p tai Valonian jätevesineuvontaa 3.7. Kiikalapäivä, Kiikala 7.7. Iltatori, Salo Suomusjärvipäivä, Suomusjärvi Trömperipäivä, Salo Iltatori, Salo Jaakon Markkinat, Rymättylä Kiskopäivä, Kisko Iltatori, Salo Särkisalopäivä, Särkisalo Santtio, Pyhäranta Iltatori, Salo Elopäivät, Sauvo 4.8. Iltatori, Salo 6.8. Laurin Markkinat, Perniö Iltatori, Salo Laurin markkinat, Mynämäki Iltatori, Salo Killinmarkkinat, Raisio Wanhan Ajan Markkinat, Muurla Hoitamalla jätevesiasiat asianmukaisesti voit vaikuttaa lähialueen vesistöjen kuntoon.

3 Ilmaisia kiinteistökäyntejä tehty jo lähes sata Kiinteistökohtaisella jätevesineuvonnalla on ollut kysyntää Keväällä alkaneessa Varsinais- Suomen jätevesineuvonnan pilottihankkeessa on annettu maksutonta jätevesineuvontaa parin kuukauden ajan. Hankkeessa annetaan kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa Salon, Sauvon, Kemiönsaaren ja Someron alueilla haja-asutusalueiden ympärivuotisille asukkaille sekä kesämökkien omistajille. Lisäksi tarjolla on neuvontaa pilottialueen monissa kesätapahtumissa. Yhteydenottoja on tullut tasaiseen tahtiin ja kiinteistökäyntejä on tehty tähän mennessä noin 90. Salossa jätevesineuvojina toimivat Tommi Sisto (toimipaikkana Kuusjoki), Lea Törmä (toimipaikkana Suomusjärvi) ja Laura Ahtiainen (toimipaikkana Perniö). Sauvossa jätevesineuvontaa antaa Jonna Malinen ja Kemiönsaarella Heidi Ekholm. Somerolla kiinteistökohtaista neuvontaa antavat Länsi-Someron jätevesiosuuskunnasta Jani Kurvinen, Heimo Mäkilä, Seppo Oksanen ja Arto Aalto. Pilottitoiminta on osa jätevesineuvonnan kehittämishanketta, jonka tavoitteena on kerätä kokemuksia erilaisista toimintamalleista ja kehittää yhtenäisiä, valtakunnallisesti sovellettavissa olevia menettelytapoja jätevesineuvontaan. Uudet haja-asutuksen jätevesienkäsittelyä koskevat säädökset tulivat voimaan maaliskuussa Jätevesineuvojista Tommi Sisto, Lea Törmä ja Heidi Ekholm (alla oikealla).

4 Mukana oli lähes sata osallistujaa Leikkiin ei tarvittu leluja Sauvon ViherVillityksessä Kesäkuussa Sauvon koulukeskuksessa villiinnyttiin viettämään koko perheen kesätapahtumaa. Sauvolaiset ja paimiolaiset yhdistykset järjestivät elämyksellistä ja tiedontäyteistä ohjelmaa omilla toimintapisteillään. Tapahtumassa sai mm. kokeilla puujalkakävelyä, maistaa nokkoskeittoa, tutustua paloautoon, leikkiä teatterissa käytettäviä improvisaatioleikkejä, tutkia ötököitä ja tunnistaa kasveja. Helteinen tapahtumapäivä houkutteli paikanpäälle lähemmäs sata osallistujaa. Tapahtuman järjestivät Valonian Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanke, Sauvon Elävän Kulttuurin Seura, Paimion Seudun Ympäristönsuojeluyhdistys, Hakkistytöt, Sauvon Kirkonkylän Martat, Metsähallitus, Paimion- Sauvon 4H-yhdistys, MLL Paimio, Vieraslajihanke, SPR Sauvo Karunan osasto sekä sauvon VPK. Ympäristökasvatusmenetelmähanke on mukana myös Perheiden Taiteiden yö -tapahtumassa perhetalo Heidekenillä ja Valtakunnallisessa kalastuspäivässä Aurajoen Myllärintalolla. Lisätiedot: Projektikoordinaattori Heidi Seiko-Ahlström, p , valonia.fi. Kasvitunnistusvuorossa jättiputki.

5 Työpajoja, kierroksia ja radio-ohjelmaa myös aikuisille Lähellä-tapahtuma tuo ympäristökasvatuksen teemoja arkipäivään Satakuntalaiset ja varsinaissuomalaiset koulut ovat tervetulleita innostavaan ja monipuoliseen tapahtumaan, joka jakaa oppilaille tietoa samalla kun ottaa heidät mukaan tekemiseen. Tapahtumassa on omaa ohjelmaa aikuisille. Lähellä-tapahtuma järjestetään erilaisina työpajoina Vanhassa Raumassa ja saaristossa keskiviikkona Työpajat ovat avoinna koululaisryhmille klo ja aikuisille tämän jälkeen. Tapahtuma on ilmainen. Teemoina ovat muun muassa lähiluonto, vesistö, kasvimaailman kiertolaiset, kansallispuiston kulttuurimaisema, energinen arkipäivämme, rakennetun ympäristön tutkimus ja Vihreä lippu. Teemoihin tutustutaan esimerkiksi matkustaen maailman ympäri Seminaarin puutarhassa, tutustumalla ei-toivottuihin ja vallanhimoisiin kasvivieraisiin, seikkailemalla 1700-luvun Vanhassa Raumassa gps-paikannuksen avulla, kokeilemalla saaristolaiselämää Selkämeren kansallispuistossa, tutustumalla meitä lähellä olevaan energiaan ja perehtymällä maailmanperintökohteeseen rakennustutkijoiden matkassa. Erityisesti päiväkodeille on tarjolla lähiluontosatuja ympäristökirjailijan kertomana. Lisäksi opettajille on tarjolla tutustumista satakuntalaisten Vihreä lippu -koulujen ja -päiväkotien toimintaan. Tarkempi ohjelma kellonaikoineen ja tapahtumakuvauksineen julkaistaan elokuussa. Tapahtumassa katsotaan koko maailmaa ja maailmanperintöä lähiperspektiivistä. Iltapäivällä koululaisohjelman jälkeen osa työpajoista muuntuu kaikille kiinnostuneille avoimiksi pajoiksi ja opastetuiksi kierroksiksi. Lisäksi koko päivän ajan paikallisradio Ramona lähettää ohjelmaa tapahtumaan ja ympäristökasvatukseen liittyen. Lounais-Suomen ympäristökasvatusyhteistyön sateenvarjoryhmä laati julkaisun Ympäristö osaksi arkea. Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategian Lähellä-tapahtuma puhaltaa strategiatekstiin eloa konkreettisen toiminnan kautta. Sateenvarjoryhmän ja Rauman kaupungin järjestämässä Lähellä-tapahtumassa alueellisen yhteistyöryhmän jäsenet muun muassa maakuntaliitoista, ELY-keskuksesta, kunnista, korkeakouluista, mediasta ja eri alojen järjestöistä esittelevät tapoja ottaa ympäristökasvatusstrategia osaksi omaa toimintaansa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Koordinaattori Laura Puolamäki, p Tapahtuman blogi: Julkaisu netissä: Osana omaa ympäristöä. Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategia :

6 Messuilla mm. Sähkötohtori ja Valehtelijoiden Klubi Taidepyörät ja sähkökulkupelit esillä Turun Messuilla Valonia on esillä elokuussa järjestettävillä Turun Messuilla yhteistyössä Turku Energian kanssa. Messuilla esitellään nettihuutokaupassa myynnissä olevia uniikkeja taidepyöriä. Valonian gummitaiteilijoiden tuunaamat pyörät ovat esillä Turun messuilla Energialavalla. Pyörät myydään nettihuutokaupassa ja saadut varat lahjoitetaan kokonaisuudessaan turkulaisille lastenkodeille. Pyörät ovat tuunanneet kuvataiteilijat Saara Ekström, Jukka Hyytiäinen ja Benjamin Orlow, kuvanveistäjät Ann Sundholm ja Mika Natri, Heini Ahon ja Sebastian Zieglerin työryhmä sekä taiteilijaryhmä IC-98. Helkama Oy on lahjoittanut taiteilijoiden käsiin Jopoja ja Pyöräpalvelu Berggren on lahjoittanut le Prince -fiksipyörän runkosetin. Pyörien kuvat löytyvät Valonian internetsivuilta: Pyöristä voi tehdä tarjouksia sähköpostitse Paula Väisäselle, valonia.fi. Pyörien alkuhinta on 800. arvuutellaan yhdessä messuvieraiden kanssa Valehtelijoiden Klubissa - monien muistaman TV-ohjelman henkeen. Lavan esiintyjinä toimivat mm. Saija Palin, Heikki Hilander, Sami Kuronen ja Markku Heikkilä. Tutustu sähkökulkineisiin ja käy Sähkötohtorin vastaanotolla Tulevaisuuteen harpataan Turku Energian osaston vierestä: Sähköisten kulkuvälineiden näyttely- ja koeajorata tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin sähkötoimisiin liikkumisvälineisiin: sähköautoihin, -mopoautoihin, skoottereihin, hyötyajoneuvoihin kuin myös sähköpyöriin. Sähkökulkineita pääsee kokeilemaan myös paikan päällä. Näyttelyn on koonnut Turku Energia yhteistyössä Turun Messujen kanssa. Turku Energian osastolla voi selvittää ja analysoida omaa sähkönkäyttöään ja säästämismahdollisuuksia tekemällä Sähkötohtorin testin. Uusi internet-pohjainen laskuri näyttää havainnollisesti, mihin sähköä kotona kuluu ja kuinka paljon käytät sähköä muihin verrattuna. Sähkötohtorin diagnoosin saa halutessa mukaan. Lisätiedot: Kestävän liikkumisen koordinaattori Paula Väisänen p Valonia on ollut ideoimassa Energialavan ohjelmaa Turku Energian kanssa. C-hallin energialavalla on tiedossa päivittäin improvisaatioteatteria energiansäästön sietämättömän vaikeasta helppoudesta sekä tarinoita sähkön aikamatkan varrelta. Mukaan on tarttunut myös mitä omituisimpia sähkölaitteita, joiden käyttötarkoitusta Kuvanveistäjä Mika Natrin Asfalttikukan lähtöhinta on 800 euroa.

7 Taina Mustonen teki kandidaatin tutkielmansa Valoniassa Työnantajan esimerkki kestävän liikenteen edistämisessä tärkeää Valoniassa kevään ajan projektisihteeriharjoittelijana työskennellyt Taina Mustonen on tehnyt kandidaatin tutkielmansa kestävän liikkumisen edistämisestä työpaikalla osana Valonian RUL- LAA-hanketta. Erityiskohteena Mustosella oli työssään työnantajan ohjauskeinot. Mustosen tutkielmassa tarkastellaan, miten työnantaja voi kehittää kestävää työmatkaliikkumista työpaikallaan. Työ on rajattu koskemaan työmatkaliikennettä kaupunkialueilla, joissa työpaikat ovat yksi keskeisimmistä liikkumista aiheuttavista toiminnoista. Myös suurin osa liikenneongelmista keskittyy kaupunkialueille. Mustosen tulosten mukaan työnantajalla on mahdollisuus vaikuttaa erityisesti niihin valintoihin, joissa on kyse tapojen ja tottumusten perusteella tehtävistä liikkumisvalinnoista. Myös työnantajan oma esimerkki kestävän liikkumisen edistämiseksi Taina Mustonen työpaikalla on ensiarvoisen tärkeä. Työssä selvennetään niitä konkreettisia toimenpiteitä ja muutoksia, joita työnantaja voi toteuttaa työpaikalla sen jälkeen, kun työmatkaliikkumisen nykytila on arvioitu esimerkiksi henkilöliikkumiskyselyn tai yleisemmän arvioinnin kautta. Liikennejärjestelmä on vuorovaikutuksessa maankäytön kanssa, joten kaupunkiliikennettä ja sen kehittämistä tarkastellaan myös maankäytön ja toimintojen sijoittumisen näkökulmasta. Työnantaja toimii sille valtakunnallisesti asetetuissa rajoissa myös kestävän liikenteen osalta. Niinpä kaikki työnantajankaan käytössä olevat keinot eivät riitä liikennekulttuurin muuttamiseen ellei verotuskäytäntöjä ja maankäytön suunnittelua tosiasiallisesti toteuteta valtakunnallisia ympäristötavoitteita noudattaen. Työntekijää ei myöskään voida vaatia tekemään valintojaan täysin arvoperustein, jos kestävä liikkuminen, nimenomaan liikkuminen julkisella liikenteellä yksityisautoilun sijaan, on liikkujalle kalliimpaa ja hitaampaa. Taina Mustosen kandidaatintutkielma on luettavissa Valonian Internet-sivuilla. Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9

SISÄLLYS. Sisällys 2. 1.4. kuntakierrokset 8 1.5. jätevesineuvonta kunnissa 8 Jätevesien seuranta 8 1.6. muu asiantuntijatoiminta 9 Valonian Toimintakertomus 2011 SISÄLLYS Sisällys 2 JOHDANTo 4 1. Valonian asiantuntijapalvelut 5 1.1. alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 1.2. kuntien ja työpaikkojen ohjelmat ja suunnitelmat 6 1.3. asiantuntijana

Lisätiedot

Toukokuun ajankohtaiset

Toukokuun ajankohtaiset Toukokuun ajankohtaiset - Pyöräilyviikko 10. 18.5. käynnistyy Kansallisena pyöräilypäivänä 10.5. klo 10 15 Vanhalla Suurtorilla järjestettävällä koko perheen pyöräilytapahtumalla. Viikon ohjelmassa ovat

Lisätiedot

Elokuun parhaat tapahtumat

Elokuun parhaat tapahtumat Elokuun parhaat tapahtumat - Pop up -pyöränhuolto ja viisaan liikkumisen teemapäivä Piispanlähteen koululla 15.8. Pyöränhuoltoa on tarjolla kaikille polkijoille Pyhän Katariinan tiellä. - Hupli-ukkoja

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

Syyskuun ajankohtaiset

Syyskuun ajankohtaiset Syyskuun ajankohtaiset - Työbussaile2-kampanjan haku alkaa 1.9. Kampanja jakaa työmatkaliikenteessä henkilöautosta bussiin vaihtaville 200 ilmaista kuukausikorttia Turun seudulliseen joukkoliikenteeseen.

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

Syyskuun tapahtumatarjontaa

Syyskuun tapahtumatarjontaa Syyskuun tapahtumatarjontaa - Auton vapaapäivä Turun Kauppatorilla sunnuntaina 22.9. klo 11 17. Iloinen katutapahtuma koko perheelle: kokeile erilaisia pyöriä, osallistu kierroksille, kuuntele Palefacea.

Lisätiedot

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010

SISÄLLYS JOHDANTO 3. Valonian toimintakertomus 2010 Valonian Toimintakertomus 2010 SISÄLLYS JOHDANTO 3 1. Osa-alueiden toteuttaminen hankkeiden ja muun toiminnan kautta 4 1.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 4 1.2. Ilmastonmuutos 5 1.3. Energiansäästö,

Lisätiedot

Marraskuun ajankohtaiset

Marraskuun ajankohtaiset Marraskuun ajankohtaiset - Ilmanlaatu- ja pienhiukkasseminaarissa Liedossa 4.11. pureudutaan esimerkiksi puunpolton vaikutukseen ilmanlaatuun. Ilmoittautuminen 3.11. mennessä. - Lasten ja nuorten ympäristöviikon

Lisätiedot

Joulunajan parhaat tapahtumat

Joulunajan parhaat tapahtumat Joulunajan parhaat tapahtumat - Valonian joulunäyttely. Askartelua, furoshikia, valokuvia vanhan Turun joulusta sekä ideoita aineettomiin lahjoihin Vanhan Suurtorin joulumarkkinaviikonloppuina klo 11 17.

Lisätiedot

Tammikuun parhaat tapahtumat

Tammikuun parhaat tapahtumat Tammikuun parhaat tapahtumat - Ratkaisujen markkinat. Innovatiivinen ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin kurkistava kestävän kehityksen näyttely- ja verkostoitumistapahtuma Panimoravintola Koulussa

Lisätiedot

SISÄLLYS. 4. OpinnäytetyöT 21. 5. Hanketoiminta vuonna 2012 22 5.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 22

SISÄLLYS. 4. OpinnäytetyöT 21. 5. Hanketoiminta vuonna 2012 22 5.1. Materiaalitehokkuus ja kestävä kuluttaminen 22 Valonian Toimintakertomus 2012 SISÄLLYS JOHDANTo 4 1. Valonian asiantuntijapalvelut 5 1.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 1.2. Kuntien ja työpaikkojen ohjelmat ja suunnitelmat 5 1.3. Järjestöjen

Lisätiedot

Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa

Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa Vuodenvaihteen tapahtumatarjontaa - Elämyksellisiä bussivuoroja ajetaan Turun seudullisessa joukkoliikenteessä 14., 16. ja 17.12. Tarkemmat tiedot aikatauluista löytyvät Valonian nettisivuilta ja Facebookista.

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Energianeuvontaa Rakentaminen & Sisustaminen -messuilla Turussa 1. 3.2. Valonian energianeuvonta antaa vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 1.1. Keskeiset toiminnalliset osa-alueet 4 2. Valonia asiantuntijaorganisaationa 5 2.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 2.2. Kuntien ja

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Perustietoa biokaasusta -tilaisuus kuntien virkamiehille ja luottamushenkilöille Loimaalla 4.3. Infotilaisuudessa käsitellään muun muassa biokaasuun liittyvää lainsäädäntöä

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti 2008 SISÄLLYSLUETTELO Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Vuosiraportti

Lisätiedot

Marraskuun parhaat tapahtumat

Marraskuun parhaat tapahtumat Marraskuun parhaat tapahtumat - Oravannahkakaupasta yhteiskuljetuksiin. Asiantuntijoiden näkökulmia ekotehokkaaseen logistiikkaan. Liedon kunnantalolla keskiviikkona 17.11.2010 klo 15.00 19.00. - Matalaenergiarakentamisen

Lisätiedot

Leijat lentävät kaupungintalolla Raision museo Harkon kesänäyttely. Kaupungin kesätauko 1.-28.7. Perhepulmiin puree nopea ja notkea apu Sivu 3

Leijat lentävät kaupungintalolla Raision museo Harkon kesänäyttely. Kaupungin kesätauko 1.-28.7. Perhepulmiin puree nopea ja notkea apu Sivu 3 IK - Itella Posti Oy - Julkinen tiedote jokaiseen jakelupisteeseen M Itella Posti Oy Raisio TIEDOTTAA 3 2013 Raision kaupungin tiedotuslehti Perhepulmiin puree nopea ja notkea apu Sivu 3 Omakotitontit

Lisätiedot

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N.

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. Jäsenkirje 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Avaamisia Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan tervehdys Avajaiset Olet arvokas - koulukiertue

Lisätiedot

Neljänsuora esiintyi 15.8.2013 Salon iltatorilla, kuva Suvisalo ry / Anne Nenonen

Neljänsuora esiintyi 15.8.2013 Salon iltatorilla, kuva Suvisalo ry / Anne Nenonen SALON KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI 6-8 / 2014 Salon kaupunkitiedote www.salo.fi 6-8 /2014 3.-9.6.2014 Salon kesäasukas LÄMPIMÄSTI TERVETULOA SALOON Salossa riittää jälleen tänä kesänä näkemistä ja kokemista

Lisätiedot

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat

Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat Vuodenvaihteen parhaat tapahtumat - Leluja ja tonttuja kierrätysmateriaaleista -työpaja. Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla lauantaina 5.12. kello 12 17 Valonian tiloissa Vanha Suurtori 7, Turku. - Vanhojen

Lisätiedot

Työpyöräile! Uusia kulkutapoja elämään. Loppuraportti

Työpyöräile! Uusia kulkutapoja elämään. Loppuraportti Työpyöräile! Uusia kulkutapoja elämään Loppuraportti Sisällys Hankekuvaus... 3 Ohjausryhmä... 3 Työpaikkoihin kohdistunut kampanjointi... 4 Lainattavat pyörät... 4 Osallistuneet työpaikat... 4 Viisaan

Lisätiedot

KESÄKUU. Julkaisija: Kakskertaseura ry

KESÄKUU. Julkaisija: Kakskertaseura ry 2 x 1 KESÄKUU Julkaisija: Kakskertaseura ry 2014 Sisältö Isoja ratkaisuja edessä... 3 Jätevesihuollon mahdollisuudet Kakskerta-Satavan alueella... 5 Kotien ja mökkien jätevesijärjestelmät kuntoon - valmiina

Lisätiedot

Huom! Kulttuuritiimi ryhtyy. LänsiTurunmaalla. bloggaamaan kaupungin verkkosivuilla! Tarvitsetko apua kiinteistösi jätevesijärjestelmän

Huom! Kulttuuritiimi ryhtyy. LänsiTurunmaalla. bloggaamaan kaupungin verkkosivuilla! Tarvitsetko apua kiinteistösi jätevesijärjestelmän 2011 3 Saa r istomer en kaupun k i Huom! Tarvitsetko apua kiinteistösi jätevesijärjestelmän suunnitteluun? ILMOITUSLIITE Katso sivu 9 LänsiTurunmaalla siivotaan 6.5.2011 Lue lisää sivulta 11 " Norrbyn

Lisätiedot

OHJELMA2020. Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020

OHJELMA2020. Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020 OHJELMA2020 Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2015 2020 OHJELMA2020 Varsinais-Suomi kestävän kehityksen edelläkävijäksi, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009

Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Sitran selvityksiä 4 Suomen energianeuvonnan tilanne ja toimijat helmikuussa 2009 Kirsti Kärkkäinen, Ideapoiju Oy Sitran selvityksiä 4 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Yhteenveto... 4 3. Toimintaympäristössä

Lisätiedot

KUIVIKE. Pissaa peltoon! Uusi BIOUREA -hanke palauttaa ravinteet kiertoon. Hajuja vai helpotusta? Seminaarissa keskustellaan hajajätevesistä

KUIVIKE. Pissaa peltoon! Uusi BIOUREA -hanke palauttaa ravinteet kiertoon. Hajuja vai helpotusta? Seminaarissa keskustellaan hajajätevesistä KUIVIKE Käymäläseura Huussi ry:n tiedotuslehti 2015 Pissaa peltoon! Uusi BIOUREA -hanke palauttaa ravinteet kiertoon sivu 6 Hajuja vai helpotusta? Huussinomistajat kertovat kokemuksistaan sivut 12 14 Seminaarissa

Lisätiedot

Salon kaupunki tiedottaa www.salo.fi 6 / 2009 17.8.2009 (Julkinen tiedote, jaetaan joka talouteen )

Salon kaupunki tiedottaa www.salo.fi 6 / 2009 17.8.2009 (Julkinen tiedote, jaetaan joka talouteen ) 1 Salon kaupunki tiedottaa www.salo.fi 6 / 2009 17.8.2009 (Julkinen tiedote, jaetaan joka talouteen ) Jos lapsi sairastuu influenssaoireisiin ja hänellä ilmenee lisäksi jokin seuraavista SALON TERVEYSKESKUS

Lisätiedot

SALON KAUPUNKI TIEDOTTAA

SALON KAUPUNKI TIEDOTTAA SALON KAUPUNKI TIEDOTTAA www.salo.fi 11/2010 8.11.2010 Julkinen tiedote. Jaetaan joka talouteen. Kirjasto MUUTOKSET AUKIOLOAJOISSA Salon kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ovat suljettuina perjantaina

Lisätiedot