V I R O Katso, niin näet!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V I R O Katso, niin näet!"

Transkriptio

1 VIRO Katso, niin näet!

2 Viro

3 Viro faktoja valtion symbolit kansallislaulu muuta Viro on kuin ahomansikka: pieni, alkukantainen ja vaikea löytää. Ne, jotka eivät sitä tunne, eivät sitä huomaa, eivätkä osaa sitä arvostaa. Mutta kun se on kämmenellä, olemassa ja oma, on se maailman parhaita asioita. Toomas Hendrik Ilves, Viron tasavallan presidentti Virallinen nimi: Viron tasavalta Kansallislaulu: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Fredrik Pacius) Pääkaupunki: Tallinna Pinta-ala: km² Väkiluku: Virallinen kieli: viro Valtionpäämies: presidentti Toomas Hendrik Ilves Valtiomuoto: parlamentaarinen tasavalta Kansallispäivä: 24. helmikuuta (itsenäisyyspäivä, 1918) Rahayksikkö: euro (EUR) Lippu: sinimustavalkoinen Kansallislintu: haarapääsky Kansalliskukka: ruiskaunokki Saarten lukumäärä: Korkein kohta: Suuri Munamäki, 318 m Jäsenyydet: NATO, EU, YK, OSCE, OECD, WTO Lue lisää: https://www.facebook.com/eesti.ee https://twitter.com/ilvestoomas

4 Mikä MAA tämä on? Mikä maa tämä on, täällä ei ole yhtään vuorta, vaan loputtomasti suota ja korpea, mutta tämä kansa on supervoimaa täynnä ja sen laulut ovat outoja. Peeter Volkonski, muusikko, näyttelijä ja runoilija Virossa asuu hieman yli miljoona ihmistä eli yhtä paljon kuin Milanon, Dallasin tai Münchenin kokoisessa kaupungissa. Koska meitä on niin vähän, kyseessä on ikään kuin perhe, sillä kaikki tuntevat lähes kaikki. Ei ole mitenkään ihmeellistä, jos luokkatoverisi on pääministeri, naapurisi on voittanut olympiamitalin, setäsi on ehdokkaana Grammy-palkinnon saajaksi, veljesi on Skypen perustajia tai opettajasi on tämän vuoden ehdokkaita Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

5 Mikä on tämä maa, joka vaikuttaa mystiseltä kuin sadun tapahtumapaikka, jossa ihmeet ja hyvin päättyvät tarinat ovat mahdollisia? Virossa tehdään ahkerasti työtä ja mietitään, miten asioita voi tehdä vielä tehokkaammin. Maassa on tietotekniikan kehityksen ansiosta huipputason julkiset palvelut ja pankkipalvelut. Pankkitilin avaaminen, yrityksen perustaminen, veroilmoituksen laatiminen tai auton rekisteröinti onnistuvat muutamassa (kymmenessä) minuutissa. Virolla on kipeä historia. Maan itsenäisyys on riistetty väkisin, mutta voitettu takaisin ilman ainoatakaan veripisaraa. Arvet eivät kuitenkaan häviä yhtä helposti, mutta virolaiset ovat osanneet selvitä voittajina hankalistakin tilanteista. Hetkellä, jolloin maasta tuli taas vapaa, kansan eteen aukesi tyhjä sivu. Kaikki jouduttiin aloittamaan alusta, jouduttiin tekemään päätöksiä, ottamaan riskejä ja rakentamaan maa uudelleen. Tehokkaan elämänjärjestyksen ansiosta virolaiselle jää enemmän vapaa-aikaa, mutta juhlinnan tai lomamatkan sijaan virolainen vetäytyy usein metsään, saarelle tai autiolle merenrannalle hiljaisuuteen, puhtauteen ja vapauteen. Juurien tunteminen ja sopusoinnussa luonnon kanssa eläminen ovat keino akkujen lataamiselle, uusien ideoiden kasvualusta ja kokonaisvaltaisen ja terveen luonteen tausta. Virolainen on vuoden pisimpänä päivänä juhlatuulella. Juhannusaattona (23. kesäkuuta) jokainen perhe kattaa ruokapöydän ulos. Sen lisäksi hypitään kokon yli ja etsitään puolenyön aikaan saniaiskukkaa. Kuuntele Mis maa see on? (Siiri Sisask)

6 Sydämen koti historia laulamalla vapaaksi lojaalius Elämämme ei liity pelkästään tiettyyn maahan; tapa, jolla asumme jossakin paikassa, on yhtä tärkeä. Arvo Pärt, säveltäjä Jos haluat ymmärtää virolaisen uskollisuutta kotimaalleen ja hänen juuriaan, tarvitset pienen katsauksen historiaan. Virolaiset ovat pisimpään nykyisellä elinalueellaan eläneitä kansoja Euroopassa. Ensimmäiset ihmiset asuttivat tämän seudun jo lähes vuotta sitten. Viro on ollut kautta aikojen monen vieraan vallan alla. Kaikesta huolimatta 24. helmikuuta 1918 julistettiin perustetuksi Viron tasavalta. Itsenäisyysvuosina Viron talous ja kulttuuri kehittyivät merkittävästi. Parinkymmenen vuoden jälkeen menetti Viro riippumattomuutensa maailman politiikan myrskyissä yli 50 vuoden ajaksi luvun lopussa alkoi uusi kansallinen herääminen. Tapahtui niin sanottu laulava vallankumous, joka huipentui Viron itsenäisyyden palauttamiseen 20. elokuuta www. estonica.org Arviolta 49 % Viron asukkaista on ainakin kerran elämässään laulanut tai tanssinut laulu- ja tanssijuhlassa.

7 Isänmaanrakkaus on kuin syvällä virolaisen sielussa kasvava puu. Tärkeimpiä kansallistunteen herättäjiä ja ylläpitäjiä on ollut laulujuhla. Ensimmäinen yhteislaulutilaisuus oli vuonna 1869 Liivinmaan maaorjien vapauttamisen 50-vuotispäivän kiitosjuhla. Myöhemmin laulujuhlien kautta tunnettiin etenkin yhteenkuuluvuutta ja niistä ammennettiin isänmaallista itsetuntoa. Mullistavan 1980-luvun loppuvuosina laulavasta vallankumouksesta tuli Viron vapaustaistelun veretön ase. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva juhla tuo lavalle monta kymmentä tuhatta esiintyjää ja katsomoon kaksi kolme kertaa enemmän väkeä. Konsertin ohella paikalle tullaan nauttimaan yhdessä hengittämisen, toimimisen ja kosketuksen taiasta.. Länsi-Hiidenmaan kansallispuku, jota käytetään edelleen juhlissa ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa. Riihiasumus on Viron panos maailman rakennustaiteen historiaan. Saneeratuissa riihissä asutaan edelleen. Muhuntossut (pätid) villakankaasta ja nahasta valmistetut, Muhun kukkakuvioilla kirjotut kansanomaiset jalkineet.

8 Jokaisessa satamassa on ainakin yksi virolainen. Tämä tulkinta Ernest Hemin- Terveisiä maailman laidalta. Hiidenmaan länsiosa on meren mielivallassa. Lähin piste taivaanrannan takana on 120 kilometrin päässä Suomessa. Lue lisää: gwayn sanonnasta pitää paikkansa kaikkialla maailmassa. Virolaisella on luontainen kiinnostus muualla tapahtuviin asioihin. Kautta aikojen Viroon on tultu, täältä on lähdetty ja tänne on jääty. Monet erilaiset kansat tai etniset ryhmät, kuten vironruotsalaiset, vanhauskoiset, baltiansaksalaiset ja juutalaiset, ovat eläneet vierekkäin ja rikastuttaneet kulttuurillaan ja tavoillaan maan arkea. Nykyään Viro on 142:n eri kansan koti- ja työpaikka. Menneisyyden suurhahmoilla ja heidän teoillaan on ollut tulevaisuuteen suuntaa antava rooli. Nelimastoinen parkkilaiva Krusenstern, joka seilaa maailman merillä, on kunnianosoitus maassamme syntyneelle ja varttuneelle Adam Johann von Krusensternille, jonka johtamalla maailmanympärimatkalla oli tärkeä rooli tieteelle, varsinkin Tyynenmeren rannikon ja alkuasukkaiden tutkimukselle.. Virolaisten mielenkiinto vuoriin ja meriin, avaruuteen ja vieraisiin maihin on yhtä intohimoista kuin vuosisatoja sitten, jolloin Saarenmaalta kotoisin ollut Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen näki kolmen ensimmäisen joukossa Etelämantereen.

9 Älykkäitä ideoita e-valtio innovaatiot Nuorille virolaisille internet on paljon enemmän kuin palvelu: se on demokratian ja vapauden vertauskuva. Linnar Viik, IT-visionääri Virossa internetiin pääsyä pidetään jopa yhtenä ihmisen perusoikeuksista. Internet kattaa 98 % Viron alueesta, ja nopea langaton internetyhteys toimii jokaisessa kirjastossa, kahvilassa ja pitkän matkan bussissa. Viron itsenäistyttyä luotiin infrastruktuuri, joka keskitti valtion toiminnot internetiin. Nykyään kukaan virolaisista ei kuvittele, että tärkeisiin arkisiin toimiin pitäisi tuhlata aikaa, hermoja, rahaa ja paperia. Sen sijaan he jättävät veroilmoituksensa verkossa, katsovat lastensa arvosanat e-koulusta ja äänestävät sähköisissä vaaleissa. Maassa on sähköinen hallitus, terveystietojärjestelmä ja rajanylitysjärjestelmä, mobiilipysäköinti sekä alusta, jolla yrityksen perustaminen kestää vain 15 minuuttia. Paperiton kokous. E-hallituksen istunnot säästävät luontoa ja osallistujien aikaa, lisäksi kaikki tehdyt päätökset ovat luettavissa internetistä.

10 Viro on jakanut sähköisen hallituksensa teknologiaa ja kokemuksia Euroopassa ja Stigo-sähköskootteri eroaa pienestä matkalaukusta vain yhdeltä ominaisuudeltaan: sillä voi ajaa jopa 25 km/h. muuallakin. Viron ja Suomen pääministerit ovat tehneet todennäköisesti maailman ensimmäisen sähköisesti allekirjoitetun sopimuksen, jolla sähköisiä palveluja tuodaan myös Suomeen. Se tarkoittaa, että Viron X-tee-ympäristö toimii jo rajat ylittävänä. Virosta versoo menestystarinoita. Täällä on menestyviä startup-yrityksiä, jotka pyrkivät erottumaan maailmanlaajuisessa kilpailussa ja selviämään siitä voittajina. Jo nykyään puheenaihetta tarjoavat virtuaalimallinukketeknologia Fits.me, kokoontaitettava sähköskootteri Stigo sekä pankkien ulkopuolinen rahan siirto- ja vaihtoteknologia Transferwise. Varmasti tulet kuulemaan myös sellaisista nimistä kuten Plumbr, Weekdone, Marineexplore, Cloutex ja niin edelleen. There is a special higher education institution the IT College for studies of information technology. Jos aikoo tehdä seuraavan maailman parhaan asian, sen tulee olla vaaksan verran parempi kuin maailman paras. Kristo Käärmann, Transferwisen perustaja

11 Me kaikki käytämme Skypea. Nuorten virolaisten teknologiafa- naatikkojen ja koulutoverien keksimä Skype on Virolle vertauskuvallisen merkittävä. Ensimmäisen version julkaisupäivänä Skypen latasi liki ihmistä, ja kahden kuukauden päästä sillä oli jo miljoona käyttäjää. Virossa luodusta tietokoneohjelmasta on tullut koko maailman suosikki. Halusimme alusta asti tehdä niin helpon asian, että jokainen osaisi asentaa sen ja käyttää sitä tietämättä mitään palomuureista, IP-osoitteista ja muista teknisistä termeistä, Skypen työntekijät ovat tiivistäneet ohjelman idean. NÄIN TUNNISTAT, ETTÄ KYSEESSÄ ON VIROLAINEN Huumorisivustot luettelevat tosiasioita, joista on helppo tunnistaa virolainen: Hän ei ole pitkään aikaan nähnyt paperista passia tai bussilippua. Hän ei ole pitkään aikaan pitänyt käsissään käteistä rahaa. Hän pitää itses- tään selvänä, että jokaisessa maassa ja jokaisessa paikassa on nettiyhteys. Hän ei muista, et- tä on olemassa muitakin kuin sähköisiä maksutapoja. Ohjelmoinnin perusteita opetellaan jo ala-asteella. Sen, että virolaiset lapset ovat yhtä tiedonhaluisia ja älykkäitä kuin heidän vanhempansa, to- distavat yhä paremmat tulokset kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa, joka mittaa oppilaiden taitoja. Virolaiset lapset ovat huipulla etenkin luonnontieteiden alalla. Lue lisää: https://transferwise.com/ www. vaatamaailma.ee www. studyinestonia.ee

12 Luonnon kosketus elämä luonnon helmassa rentoutuminen terveys puhdas ruoka Virossa on vielä erittäin paljon vapaata tilaa ja koskematonta luontoa, mutta sähköt ja internetyhteys ulottuvat kuitenkin miltei jokaiselle paikkakunnalle. Tämä mahdollistaa sellaisen elämäntavan, joka on käynyt harvinaiseksi monissa vanhoissa Euroopan maissa. Kesäkodissani voin käydä aamulla suihkussa, laittaa astiat tiskikoneeseen, lukea taulutietokoneesta uutisia ja lähteä sitten kori kädessä sieneen tai karpalosuolle, jossa en tapaa yhtään ihmistä. Tiia Toomet, kirjailija, Tarton lelumuseon perustaja Viro on maailman metsäisimpiä maita. Lähes puolet Viron alueesta on metsää, jossa kasvaa kuusta, koivua, mäntyä, haapaa ja muita puita. Jos Viron metsät jaettaisiin maan asukkaiden kesken tasan, jokainen saisi itselleen 1,3 hehtaaria. Metsät ovat osa virolaista identiteettiä. Luonnon kunnioitus syntyy jo nuorella iällä, ja siksi myös lapset on otettu mukaan Viron 100 tammea projektiin, jonka ansiosta Viron tasavallan 100-vuotispäivänä eri puolilla maata kohoaa nuoria tammistoja. Ilman lunta ei ole joulua, hiihtoa, laskettelua eikä lumiveistoksia ei Viron talvea ilman lunta. Virossa on onni kokea luonnon neljä vuodenaikaa.

13 Virolaisten alitajunnassa on säilynyt esivanhempien usko siihen, että luonnossa kaikella, myös puilla ja kivillä, eläimillä ja linnuilla, on sielu. Suunnistaminen luonnon merkkien mukaan, sään ennustaminen ja asioiden kausiluonteisuuden huomioon ottaminen ovat periytyneet nykyaikaan. Jokaisen virolaisäidin varastoissa on yrttejä vilustumisen varalle: lehmuksenkukkia, vadelmanvarsia ja kehäkukkia, joista keitetty tee kotimaisen hunajan kera on paras flunssalääke. Syötävät metsä- ja niittykasvit ovat jopa keittotaidon trendi. Ensimmäiset nokkoset käytetään keittoon, vuohenputket piirakantäytteeseen, kuusen versoista tehdään ihmeellistä siirappia ja pihlajanmarjoista hilloa. Ahomansikkaa, vahveroita ja niittysuolaheinää kasvaa tien varsilla tule ja poimi! Virossa on säilynyt villiä luontoa, ja maanviljelyssä ja elintarviketeollisuudessa avainsanana on yhä useammin luomu. Jokaisen tulisi nauttia luonnon herkkuja. Viron rantaviiva on yhtä pitkä kuin matka maan ääripisteestä toiseen. Mahtava maamerkki: Kõpun majakka Hiidenmaalla.

14 Virolainen ei pelkää luontoa: päinvastoin, jos hän ha- luaa rentoutua, hän lähtee metsään lenkille tai merenjäälle luistelemaan. Virossa meri on melko usein talvisella pakkassäällä paksun jään vuoksi lähes kulkukelvoton. Siitä huolimatta jo entisaikoina ihmiset eivät eristäytyneet talvisin muusta maailmasta, vaan tavaranvaihto tapahtui hevosvaljakoilla jääteitä pitkin. Nykyäänkin täällä on Euroopan pisin jäätie Hiidenmaalta mantereelle (26 km). Jäällä pidetään myös luistelumaratoneja, luisteluretkiä ja pilkkikilpailuja. Avantouintia ja -kylpyä harrastetaan kovallakin pakkasella. Heijastinsolki: koru ja turvaväline yhdessä. Viro on pohjoinen maa, jossa pimeää aikaa on enemmän kuin kirkasta auringonpaistetta, minkä vuoksi kaikkien jalankulkijoiden tulee käyttää heijastinta. Rannikkoväestön talvitie on jäinen. Viron kansallislintu haa- rapääsky rakentaa pesänsä ihmisen lähelle, rakennuksen räystään alle. Se laulaa tvit-tvit! koko kesän puuhaillessaan, ennen kuin lentää syksyllä etelään talvehtimaan. Jotta ihmiskunta ja luonto voisivat elää rauhassa, ihmisten tulee panostaa luontoon ja vaalia ympäristöä. Virossa kansalaisaloitteena järjestetyt maanlaajuiset siivoustalkoot Teeme ära, joihin kokoontui yhdessä päivässä vapaaehtoista keräämään roskia teiden varsilta, vesakoista ja metsistä, ovat levinneet kaikille mantereille. Kampanjaan on liittynyt yli sata maata ja miljoonia vapaaehtoisia. Teeme ära -kampanjan uutena haasteena on puhdistaa myös maailman meret.

15 Vaikkei Virossa ole korkeita vuoria eikä syviä laaksoja, maisema on silti erittäin monipuolinen: soita, korpia, niittyjä, alvareita, luotoja, rantatörmiä, saaria, niemiä. Monet niistä ovat edelleen koskemattomia ja äärimmäisen runsaslajisia. Virossa on viisi kansallispuistoa, joihin on vaeltajaa varten rakennettu kilometreittäin pitkospuita, levähdys- ja telttailualueita sekä nuotiopaikkoja. Esimerkiksi Soomaalla voit kokea, mitä tarkoittaa viides vuodenaika. Kevään tulvakaudella seutu on kuin Venetsia ja paikallisten asukkaiden kulkuneuvona on vene. Matsalun ja Vilsandin kansallispuistot ovat Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesimäalueita ja muutonaikaisia levähdysalueita. Syksy Soomaan kansallispuistossa. Lue lisää: Perinteinen kesäherkku: ahomansikoita maidon ja sokerin kera.

16 Luovuutta ja luomiskykyä musiikki kirjallisuus opetus hyvät teot Yritämme olla puita maailman kulttuurin maaperässä ja tiedostaa ja kehittää juuria nimenomaan siellä, missä on kielemme ja kulttuurimme tarina. Tõnu Kaljuste, kuoromestari Tämä pieni pala maata Itämeren rannalla synnyttää luovuutta ja sallii hengenlahjojen kehittyä luontevasti ja ideoiden tulla ilmaistuiksi. Uusien ideoiden tuottamiseksi järjestetään työpajoja, mielipidefestivaaleja sekä erilaisia kilpailuja, kuten TeamLab, Ajujaht ja Garage48. Perinteet ja innovaatio ovat kietoutuneet toisiinsa. Tallinn Music Week, Pimeiden öiden elokuvajuhla PÖFF, Tallinnan arkkitehtuuribiennaali, Jazzkaar, Muotoilun yö ja Saarenmaan oopperapäivät ovat kasvaneet kansainvälisiksi kohtaamispaikoiksi. Virossa on paljon lahjakkaita ihmisiä, joiden tuotannon kautta Viro on tullut tunnetummaksi maailmalla. Heistä arvokkain on varmasti Arvo Pärt, jonka sävellykset puhuttelevat monia poff.ee/ Tallinn Music Week on pohjoismaiden suurin lahjakkuusfestivaali. Tämän musiikkitapahtuman suuri ihailija on myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

17 Virolainen muoti ja muotoilu sekä sävel- ja kuvataide tunnetaan ja tunnustetaan maail- malla yhä paremmin. Havainnollisimpia esimerkkejä on Lontoon muotiviikolla pidettävä International Fashion Showcase, jossa Viro on saanut jo kahdesti parhaan näyttelyosaston palkinnon. Kansainvälisen musiikkimaailman halutuimman palkinnon Grammyn virolaiset muusikot ovat saaneet jopa kolmesti ja aina kuoroesityksen luokassa, mikä kertoo kuorolaulumme korkeasta tasosta ja perinteistä. Viroa esittelevät maailmalla myös Estonia-piano ja Estelon-kaiuttimet. Scheckmann on virolaisen muotoilijan Sille Sikmannin ainutlaatuisten ja yksilöllisten jalkineiden brändi tyylitajuisille miehille. Koska jokaisesta pienestä ideasta voi kasvaa suuri, perustettiin Marit Ilisonin villapeitteistä ompelemat päällystakit ovat saaneet tunnustusta kansainvälisissä muotipiireissä. KÄYTÄ VIROLAISTA MUOTIA: Karl Annus (puiset silmälasinkehykset), Stuudio Nahk (designjalkineet ja -asusteet), Kriss Soonik (alusvaatteet), Reet Aus (ympäristöä säästävä muoti), Marit Ilison (designvaatteet), Mare Kelpman (tekstiilit), Sille Sikmann (jalkineet) joukkorahoitusalusta Hooandja, jossa jokainen voi panostaa vaikkapa lautapelin, esikoisalbumin tai taidekirjan julkaisemiseen tai auttaa lahjoituksellaan rakentamaan yhdyskuntakeskuksen kattoa tai polttopuulaivaa tai edistämään Sottaiset seinät taiteelle (Räämas seinad kunsti alla) projektia. Lue lisää: garage48.org

18 Viron pääkaupungissa on säilynyt ihana vanhakaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. www. 3d.tallinn.ee Viron pääkaupungissa voi aistia aitoa keskiajan tuoksua luvulla muodostunut katuverkko ja tonttirajat ovat säilyneet miltei koko kauneudessaan. Ja täällä on elämää! Voit nauttia kahvia tai maistaa kokkien ja leipurien parhaita herkkuja, piipahtaa tekstiili- tai lasimestarien työhuoneissa, käydä museossa tai konsertissa, tehdä ostoksia Euroopan vanhimmassa toimivassa apteekissa tai nauttia näköalatasanteella Tallinnan ihmeellisestä siluetista. Viron nykyarkkitehtuuria luonnehtivat pohjoismainen ja minimalistinen linja rinnakkain rannikkokylien ja maatilarakennusten vaikutteiden kanssa. Lempimateriaaleja ovat puu, tiili ja betoni, kuten Louis Kahnillakin, Saarenmaalta kotoisin olleella maailmanmaineeseen kohonneella arkkitehdilla, jonka muistoksi Saarenmaalla pidetään teemapäiviä.

19 Idea: Viron ulkoasiainministeriö Toteutus: AS Ajakirjade Kirjastus Paino: AS Uniprint Kuvat: Meeli Küttim, Seljamaa Fotostuudio, Jaak Nilson, Mait Jüriado, Tarvo Hanno Varres, ERM A 661:87, Scanpix, Tõnu Noorits, Stina Kase, Kristel Viksi, Mart Sepp ja yksityiskokoelma OPETTELE VIROA: kuu-uurija kuuntutkija piparkook piparkakku öökuninganna yönkuningatar õnnelik onnellinen jäätis jäätelö terviseks! Kippis! torupill säkkipilli LUE VIROLAISTA KIRJALLISUUTTA: Totuus ja oikeus (A. H. Tammsaare) Enkelten siemen(tõnu Õnnepalu) Vastatuulen laiva (Jaan Kross) The Poet and the Idiot and other stories (Friedebert Tuglas) Selected poems (Jaan Kaplinski) Things in the Night (Mati Unt) The Scent of your Shadow (Kristiina Ehin) Mees, kes teadis ussisõnu (Andrus Kivirähk) Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus (Indrek Hargla) Tulevaisuus on meneillään (Doris Kareva) KATSO VIROLAISIA ELOKUVIA: Sukeltajat sateessa (Priit & Olga Pärn) Syystanssiaiset (Veiko Õunpuu) Keksijäkylän Lotta (Heiki Ernits & Janno Põldma) Kertu (Ilmar Raag) Öljymäen kukkia (Heilika Pikkov) Free Range (Veiko Õunpuu) Laulava vallankumous (James & Maureen Trusty)

20 Ahomansikkajäätelö 600 g ahomansikoita 600 ml kuohukermaa (rasvaa 35 %) 250 g sokeria 1 rkl vaniljasokeria Soseuta ahomansikat ja vatkaa kuohkeaksi kerman ja sokerien kanssa. Laita massa jäätelökoneeseen ja valmista jäätelö koneen ohjeiden mukaan. Ellei konetta ole, kaada seos vuokaan, vatkaa kuohkeaksi ja pakasta.

hyvää elämää b u s i n e s s & t e c h n o l o g y

hyvää elämää b u s i n e s s & t e c h n o l o g y 1 09 b u s i n e s s & t e c h n o l o g y hyvää elämää pohjoiskarjalaisen elämänmenon olemus / odotetut idän osaajat / Joensuumenu abloyn ikämestariohjelma / kulttuuri on kaupunkia isompi / kesä täynnä

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

Nro 2, helmikuu 2000, 3 vuosikerta. Ruusuristin Veljeskunta AMORCin Jäsenlehti ...

Nro 2, helmikuu 2000, 3 vuosikerta. Ruusuristin Veljeskunta AMORCin Jäsenlehti ... ROSA ET CRUX Nro 2, helmikuu 2000, 3 vuosikerta FILOSOFIAA - TIEDETTÄ - KULTTURIA Ruusuristin Veljeskunta AMORCin Jäsenlehti... Toimituksesta... 3 Imperaattori Christian Bernardin haastattelu... 5 Ympyrä...

Lisätiedot

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä.

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. YRITYS HYVÄ Kirjoituskilpailun oppilasaineisto SISÄLLYS 3 Kilpailun tarkoitus,

Lisätiedot

Majakka. Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu Sivu 3

Majakka. Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu Sivu 3 Majakka Fisucraft n vaasansuomalainenseurakunta.fi Vaasan suomalainen seurakunta 2/2015 Sivu 7 Carola Bergström Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6 Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu

Lisätiedot

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa?

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa? Nuorten aikuisten käsityksiä museoista Suomen käsityön museo on kartoittanut nuorten aikuisten mielipiteitä ja kokemuksia museoista työpajoissa, joita on kuvattu aikaisemmissa blogikirjoituksissa. Tässä

Lisätiedot

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä nro 1, maaliskuu 2015 5 Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä 1 2 Tässä lehdessä: Hyvä Sanoma -konferenssi, Valloita maa löydä lähimmäinen

Lisätiedot

Vanhustenpäivä 5.10.2014

Vanhustenpäivä 5.10.2014 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Vanhustenpäivä 5.10.2014 Vanhustenviikko 5.10. 12.10.2014 Sisällys Pääkirjoitus: Onko arvokas vanhuus ihmisoikeus aina?...3 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina...4

Lisätiedot

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa Mika Poutala luistelee ja RÄPPÄÄ Klaus härö & Elinkautinen armo Hannu Takkula Kestäviä ratkaisuja etsimässä ILMAINEN LEHTI Sinulle. Tehokas apu särkyyn ja kuumeeseen!

Lisätiedot

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti 2/2009 24.5.2009 Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti Hurakka on Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti. Toimintasuunnitelmassa on sovittu, että

Lisätiedot

OPPI KIRJA. Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA

OPPI KIRJA. Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA OPPI KIRJA Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA OPPIKIRJA Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu Toimittaneet Pauliina Jalonen & Noora Jokinen OTAVAN

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa 2010 YHDESSÄ SE SYNTYY Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa Tämä opas on opinnäytetyön produkti Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Opas on valmistunut keväällä 2010. Teksti: Sanna Kujala Kuvat:

Lisätiedot

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana 1 2015 Kylässä oli ihanaa elää Koskettava selviytymistarina Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana Testamenttilahjoittaja Miksi halusin testamentata SOS-Lapsikylälle? Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

OSTROBOTNIA. Olipa kerran musiikki. Uruguayn itäinen valtakunta. Tuttua mutta vierasta. Den gyllene vardagens härliga små bekymmer

OSTROBOTNIA. Olipa kerran musiikki. Uruguayn itäinen valtakunta. Tuttua mutta vierasta. Den gyllene vardagens härliga små bekymmer OSTROBOTNIA Olipa kerran musiikki Uruguayn itäinen valtakunta Tuttua mutta vierasta Den gyllene vardagens härliga små bekymmer HELSINKI_HELSINGFORS 3 / 2004 OSTROBOTNIA HTTP://BOTTA.OSAKUNTA.FI/OSTRO

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Ostat tai myyt, meille kannattaa soittaa!

Ostat tai myyt, meille kannattaa soittaa! TÄSSÄ LEHDESSÄ MM: 1 Kokoomuksen Tampereen kaupunkilehti lokakuu 3/2012 Tarkista edustajasi numero ehdokaslistalta sivut 6-7 Musta Lammas auttaa hädässä olevia sivut 8-9 Timo P. Nieminen aikoo ensi s.

Lisätiedot

KAUPUNGIN PANOSTUS RIITTÄMÄTÖN MITTARIT KERTOVAT KARUN TOTUUDEN. Turun Seudun TST ry:n rahoitus RAY ELY. Oma TVY/ESR. Muut

KAUPUNGIN PANOSTUS RIITTÄMÄTÖN MITTARIT KERTOVAT KARUN TOTUUDEN. Turun Seudun TST ry:n rahoitus RAY ELY. Oma TVY/ESR. Muut Tehdään se yhdessä! KAUPUNGIN PANOSTUS RIITTÄMÄTÖN 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Turun talousalueen ulkopuolelta tuleva

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon

HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon HYvä paha media Käyttöopas kriittiseen medialukutaitoon Sisällys Median mahti Mitä on kriittinen medialukutaito? 4 Leena Rantala Moderni hetki 4 Oona Uski Median rooli, valta ja vastuu 6 Matti Kalliokoski

Lisätiedot

Varaa paikkasi kesälukioon

Varaa paikkasi kesälukioon Sallan tiedotuslehti 1 / 2015 www.salla.fi/kotosallalehti Kesätyöt haussa nyt! sivut 4 Keilahallissa kaikki tyylit sallittu sivut 5 Varaa paikkasi kesälukioon sivut 7 Torvipojat töräytelleet 60 vuotta

Lisätiedot

T O R N I O - H A PA R A N D A

T O R N I O - H A PA R A N D A TORNIO-HAPARANDA COPENHAGEN MOSCOW RIGA ST.PETERSBURG TALLINN STOCKHOLM OSLO HELSINKI ARKHANGELSK HAPARANDATORNIO MURMANSK Tornio-Haparanda on yksi Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin nopeimmin kasvavista

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

Aito avioliitto kunniaan. Tosimies uskoo esirukousten voimaan. 14 miljardia vuotta vai 7 päivää?

Aito avioliitto kunniaan. Tosimies uskoo esirukousten voimaan. 14 miljardia vuotta vai 7 päivää? 4 16 20 Aito avioliitto kunniaan Tosimies uskoo esirukousten voimaan 14 miljardia vuotta vai 7 päivää? 14. vuosikerta Sisällys 1 / 2015 KUSTANTAJA Faktapro Oy PL 4 02941 Espoo puh. (09) 54 79 74 10 fax

Lisätiedot

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen Elonkirjo Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen 30v Juhlajulkaisu 1 Missä mennään Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys perustettiin 30 vuotta sitten. Kolme vuosikymmentä on pitkä aika, vai onko? Maapallon noin

Lisätiedot