V I R O Katso, niin näet!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V I R O Katso, niin näet!"

Transkriptio

1 VIRO Katso, niin näet!

2 Viro

3 Viro faktoja valtion symbolit kansallislaulu muuta Viro on kuin ahomansikka: pieni, alkukantainen ja vaikea löytää. Ne, jotka eivät sitä tunne, eivät sitä huomaa, eivätkä osaa sitä arvostaa. Mutta kun se on kämmenellä, olemassa ja oma, on se maailman parhaita asioita. Toomas Hendrik Ilves, Viron tasavallan presidentti Virallinen nimi: Viron tasavalta Kansallislaulu: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Fredrik Pacius) Pääkaupunki: Tallinna Pinta-ala: km² Väkiluku: Virallinen kieli: viro Valtionpäämies: presidentti Toomas Hendrik Ilves Valtiomuoto: parlamentaarinen tasavalta Kansallispäivä: 24. helmikuuta (itsenäisyyspäivä, 1918) Rahayksikkö: euro (EUR) Lippu: sinimustavalkoinen Kansallislintu: haarapääsky Kansalliskukka: ruiskaunokki Saarten lukumäärä: Korkein kohta: Suuri Munamäki, 318 m Jäsenyydet: NATO, EU, YK, OSCE, OECD, WTO Lue lisää: https://www.facebook.com/eesti.ee https://twitter.com/ilvestoomas

4 Mikä MAA tämä on? Mikä maa tämä on, täällä ei ole yhtään vuorta, vaan loputtomasti suota ja korpea, mutta tämä kansa on supervoimaa täynnä ja sen laulut ovat outoja. Peeter Volkonski, muusikko, näyttelijä ja runoilija Virossa asuu hieman yli miljoona ihmistä eli yhtä paljon kuin Milanon, Dallasin tai Münchenin kokoisessa kaupungissa. Koska meitä on niin vähän, kyseessä on ikään kuin perhe, sillä kaikki tuntevat lähes kaikki. Ei ole mitenkään ihmeellistä, jos luokkatoverisi on pääministeri, naapurisi on voittanut olympiamitalin, setäsi on ehdokkaana Grammy-palkinnon saajaksi, veljesi on Skypen perustajia tai opettajasi on tämän vuoden ehdokkaita Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

5 Mikä on tämä maa, joka vaikuttaa mystiseltä kuin sadun tapahtumapaikka, jossa ihmeet ja hyvin päättyvät tarinat ovat mahdollisia? Virossa tehdään ahkerasti työtä ja mietitään, miten asioita voi tehdä vielä tehokkaammin. Maassa on tietotekniikan kehityksen ansiosta huipputason julkiset palvelut ja pankkipalvelut. Pankkitilin avaaminen, yrityksen perustaminen, veroilmoituksen laatiminen tai auton rekisteröinti onnistuvat muutamassa (kymmenessä) minuutissa. Virolla on kipeä historia. Maan itsenäisyys on riistetty väkisin, mutta voitettu takaisin ilman ainoatakaan veripisaraa. Arvet eivät kuitenkaan häviä yhtä helposti, mutta virolaiset ovat osanneet selvitä voittajina hankalistakin tilanteista. Hetkellä, jolloin maasta tuli taas vapaa, kansan eteen aukesi tyhjä sivu. Kaikki jouduttiin aloittamaan alusta, jouduttiin tekemään päätöksiä, ottamaan riskejä ja rakentamaan maa uudelleen. Tehokkaan elämänjärjestyksen ansiosta virolaiselle jää enemmän vapaa-aikaa, mutta juhlinnan tai lomamatkan sijaan virolainen vetäytyy usein metsään, saarelle tai autiolle merenrannalle hiljaisuuteen, puhtauteen ja vapauteen. Juurien tunteminen ja sopusoinnussa luonnon kanssa eläminen ovat keino akkujen lataamiselle, uusien ideoiden kasvualusta ja kokonaisvaltaisen ja terveen luonteen tausta. Virolainen on vuoden pisimpänä päivänä juhlatuulella. Juhannusaattona (23. kesäkuuta) jokainen perhe kattaa ruokapöydän ulos. Sen lisäksi hypitään kokon yli ja etsitään puolenyön aikaan saniaiskukkaa. Kuuntele Mis maa see on? (Siiri Sisask)

6 Sydämen koti historia laulamalla vapaaksi lojaalius Elämämme ei liity pelkästään tiettyyn maahan; tapa, jolla asumme jossakin paikassa, on yhtä tärkeä. Arvo Pärt, säveltäjä Jos haluat ymmärtää virolaisen uskollisuutta kotimaalleen ja hänen juuriaan, tarvitset pienen katsauksen historiaan. Virolaiset ovat pisimpään nykyisellä elinalueellaan eläneitä kansoja Euroopassa. Ensimmäiset ihmiset asuttivat tämän seudun jo lähes vuotta sitten. Viro on ollut kautta aikojen monen vieraan vallan alla. Kaikesta huolimatta 24. helmikuuta 1918 julistettiin perustetuksi Viron tasavalta. Itsenäisyysvuosina Viron talous ja kulttuuri kehittyivät merkittävästi. Parinkymmenen vuoden jälkeen menetti Viro riippumattomuutensa maailman politiikan myrskyissä yli 50 vuoden ajaksi luvun lopussa alkoi uusi kansallinen herääminen. Tapahtui niin sanottu laulava vallankumous, joka huipentui Viron itsenäisyyden palauttamiseen 20. elokuuta www. estonica.org Arviolta 49 % Viron asukkaista on ainakin kerran elämässään laulanut tai tanssinut laulu- ja tanssijuhlassa.

7 Isänmaanrakkaus on kuin syvällä virolaisen sielussa kasvava puu. Tärkeimpiä kansallistunteen herättäjiä ja ylläpitäjiä on ollut laulujuhla. Ensimmäinen yhteislaulutilaisuus oli vuonna 1869 Liivinmaan maaorjien vapauttamisen 50-vuotispäivän kiitosjuhla. Myöhemmin laulujuhlien kautta tunnettiin etenkin yhteenkuuluvuutta ja niistä ammennettiin isänmaallista itsetuntoa. Mullistavan 1980-luvun loppuvuosina laulavasta vallankumouksesta tuli Viron vapaustaistelun veretön ase. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva juhla tuo lavalle monta kymmentä tuhatta esiintyjää ja katsomoon kaksi kolme kertaa enemmän väkeä. Konsertin ohella paikalle tullaan nauttimaan yhdessä hengittämisen, toimimisen ja kosketuksen taiasta.. Länsi-Hiidenmaan kansallispuku, jota käytetään edelleen juhlissa ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa. Riihiasumus on Viron panos maailman rakennustaiteen historiaan. Saneeratuissa riihissä asutaan edelleen. Muhuntossut (pätid) villakankaasta ja nahasta valmistetut, Muhun kukkakuvioilla kirjotut kansanomaiset jalkineet.

8 Jokaisessa satamassa on ainakin yksi virolainen. Tämä tulkinta Ernest Hemin- Terveisiä maailman laidalta. Hiidenmaan länsiosa on meren mielivallassa. Lähin piste taivaanrannan takana on 120 kilometrin päässä Suomessa. Lue lisää: gwayn sanonnasta pitää paikkansa kaikkialla maailmassa. Virolaisella on luontainen kiinnostus muualla tapahtuviin asioihin. Kautta aikojen Viroon on tultu, täältä on lähdetty ja tänne on jääty. Monet erilaiset kansat tai etniset ryhmät, kuten vironruotsalaiset, vanhauskoiset, baltiansaksalaiset ja juutalaiset, ovat eläneet vierekkäin ja rikastuttaneet kulttuurillaan ja tavoillaan maan arkea. Nykyään Viro on 142:n eri kansan koti- ja työpaikka. Menneisyyden suurhahmoilla ja heidän teoillaan on ollut tulevaisuuteen suuntaa antava rooli. Nelimastoinen parkkilaiva Krusenstern, joka seilaa maailman merillä, on kunnianosoitus maassamme syntyneelle ja varttuneelle Adam Johann von Krusensternille, jonka johtamalla maailmanympärimatkalla oli tärkeä rooli tieteelle, varsinkin Tyynenmeren rannikon ja alkuasukkaiden tutkimukselle.. Virolaisten mielenkiinto vuoriin ja meriin, avaruuteen ja vieraisiin maihin on yhtä intohimoista kuin vuosisatoja sitten, jolloin Saarenmaalta kotoisin ollut Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen näki kolmen ensimmäisen joukossa Etelämantereen.

9 Älykkäitä ideoita e-valtio innovaatiot Nuorille virolaisille internet on paljon enemmän kuin palvelu: se on demokratian ja vapauden vertauskuva. Linnar Viik, IT-visionääri Virossa internetiin pääsyä pidetään jopa yhtenä ihmisen perusoikeuksista. Internet kattaa 98 % Viron alueesta, ja nopea langaton internetyhteys toimii jokaisessa kirjastossa, kahvilassa ja pitkän matkan bussissa. Viron itsenäistyttyä luotiin infrastruktuuri, joka keskitti valtion toiminnot internetiin. Nykyään kukaan virolaisista ei kuvittele, että tärkeisiin arkisiin toimiin pitäisi tuhlata aikaa, hermoja, rahaa ja paperia. Sen sijaan he jättävät veroilmoituksensa verkossa, katsovat lastensa arvosanat e-koulusta ja äänestävät sähköisissä vaaleissa. Maassa on sähköinen hallitus, terveystietojärjestelmä ja rajanylitysjärjestelmä, mobiilipysäköinti sekä alusta, jolla yrityksen perustaminen kestää vain 15 minuuttia. Paperiton kokous. E-hallituksen istunnot säästävät luontoa ja osallistujien aikaa, lisäksi kaikki tehdyt päätökset ovat luettavissa internetistä.

10 Viro on jakanut sähköisen hallituksensa teknologiaa ja kokemuksia Euroopassa ja Stigo-sähköskootteri eroaa pienestä matkalaukusta vain yhdeltä ominaisuudeltaan: sillä voi ajaa jopa 25 km/h. muuallakin. Viron ja Suomen pääministerit ovat tehneet todennäköisesti maailman ensimmäisen sähköisesti allekirjoitetun sopimuksen, jolla sähköisiä palveluja tuodaan myös Suomeen. Se tarkoittaa, että Viron X-tee-ympäristö toimii jo rajat ylittävänä. Virosta versoo menestystarinoita. Täällä on menestyviä startup-yrityksiä, jotka pyrkivät erottumaan maailmanlaajuisessa kilpailussa ja selviämään siitä voittajina. Jo nykyään puheenaihetta tarjoavat virtuaalimallinukketeknologia Fits.me, kokoontaitettava sähköskootteri Stigo sekä pankkien ulkopuolinen rahan siirto- ja vaihtoteknologia Transferwise. Varmasti tulet kuulemaan myös sellaisista nimistä kuten Plumbr, Weekdone, Marineexplore, Cloutex ja niin edelleen. There is a special higher education institution the IT College for studies of information technology. Jos aikoo tehdä seuraavan maailman parhaan asian, sen tulee olla vaaksan verran parempi kuin maailman paras. Kristo Käärmann, Transferwisen perustaja

11 Me kaikki käytämme Skypea. Nuorten virolaisten teknologiafa- naatikkojen ja koulutoverien keksimä Skype on Virolle vertauskuvallisen merkittävä. Ensimmäisen version julkaisupäivänä Skypen latasi liki ihmistä, ja kahden kuukauden päästä sillä oli jo miljoona käyttäjää. Virossa luodusta tietokoneohjelmasta on tullut koko maailman suosikki. Halusimme alusta asti tehdä niin helpon asian, että jokainen osaisi asentaa sen ja käyttää sitä tietämättä mitään palomuureista, IP-osoitteista ja muista teknisistä termeistä, Skypen työntekijät ovat tiivistäneet ohjelman idean. NÄIN TUNNISTAT, ETTÄ KYSEESSÄ ON VIROLAINEN Huumorisivustot luettelevat tosiasioita, joista on helppo tunnistaa virolainen: Hän ei ole pitkään aikaan nähnyt paperista passia tai bussilippua. Hän ei ole pitkään aikaan pitänyt käsissään käteistä rahaa. Hän pitää itses- tään selvänä, että jokaisessa maassa ja jokaisessa paikassa on nettiyhteys. Hän ei muista, et- tä on olemassa muitakin kuin sähköisiä maksutapoja. Ohjelmoinnin perusteita opetellaan jo ala-asteella. Sen, että virolaiset lapset ovat yhtä tiedonhaluisia ja älykkäitä kuin heidän vanhempansa, to- distavat yhä paremmat tulokset kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa, joka mittaa oppilaiden taitoja. Virolaiset lapset ovat huipulla etenkin luonnontieteiden alalla. Lue lisää: https://transferwise.com/ www. vaatamaailma.ee www. studyinestonia.ee

12 Luonnon kosketus elämä luonnon helmassa rentoutuminen terveys puhdas ruoka Virossa on vielä erittäin paljon vapaata tilaa ja koskematonta luontoa, mutta sähköt ja internetyhteys ulottuvat kuitenkin miltei jokaiselle paikkakunnalle. Tämä mahdollistaa sellaisen elämäntavan, joka on käynyt harvinaiseksi monissa vanhoissa Euroopan maissa. Kesäkodissani voin käydä aamulla suihkussa, laittaa astiat tiskikoneeseen, lukea taulutietokoneesta uutisia ja lähteä sitten kori kädessä sieneen tai karpalosuolle, jossa en tapaa yhtään ihmistä. Tiia Toomet, kirjailija, Tarton lelumuseon perustaja Viro on maailman metsäisimpiä maita. Lähes puolet Viron alueesta on metsää, jossa kasvaa kuusta, koivua, mäntyä, haapaa ja muita puita. Jos Viron metsät jaettaisiin maan asukkaiden kesken tasan, jokainen saisi itselleen 1,3 hehtaaria. Metsät ovat osa virolaista identiteettiä. Luonnon kunnioitus syntyy jo nuorella iällä, ja siksi myös lapset on otettu mukaan Viron 100 tammea projektiin, jonka ansiosta Viron tasavallan 100-vuotispäivänä eri puolilla maata kohoaa nuoria tammistoja. Ilman lunta ei ole joulua, hiihtoa, laskettelua eikä lumiveistoksia ei Viron talvea ilman lunta. Virossa on onni kokea luonnon neljä vuodenaikaa.

13 Virolaisten alitajunnassa on säilynyt esivanhempien usko siihen, että luonnossa kaikella, myös puilla ja kivillä, eläimillä ja linnuilla, on sielu. Suunnistaminen luonnon merkkien mukaan, sään ennustaminen ja asioiden kausiluonteisuuden huomioon ottaminen ovat periytyneet nykyaikaan. Jokaisen virolaisäidin varastoissa on yrttejä vilustumisen varalle: lehmuksenkukkia, vadelmanvarsia ja kehäkukkia, joista keitetty tee kotimaisen hunajan kera on paras flunssalääke. Syötävät metsä- ja niittykasvit ovat jopa keittotaidon trendi. Ensimmäiset nokkoset käytetään keittoon, vuohenputket piirakantäytteeseen, kuusen versoista tehdään ihmeellistä siirappia ja pihlajanmarjoista hilloa. Ahomansikkaa, vahveroita ja niittysuolaheinää kasvaa tien varsilla tule ja poimi! Virossa on säilynyt villiä luontoa, ja maanviljelyssä ja elintarviketeollisuudessa avainsanana on yhä useammin luomu. Jokaisen tulisi nauttia luonnon herkkuja. Viron rantaviiva on yhtä pitkä kuin matka maan ääripisteestä toiseen. Mahtava maamerkki: Kõpun majakka Hiidenmaalla.

14 Virolainen ei pelkää luontoa: päinvastoin, jos hän ha- luaa rentoutua, hän lähtee metsään lenkille tai merenjäälle luistelemaan. Virossa meri on melko usein talvisella pakkassäällä paksun jään vuoksi lähes kulkukelvoton. Siitä huolimatta jo entisaikoina ihmiset eivät eristäytyneet talvisin muusta maailmasta, vaan tavaranvaihto tapahtui hevosvaljakoilla jääteitä pitkin. Nykyäänkin täällä on Euroopan pisin jäätie Hiidenmaalta mantereelle (26 km). Jäällä pidetään myös luistelumaratoneja, luisteluretkiä ja pilkkikilpailuja. Avantouintia ja -kylpyä harrastetaan kovallakin pakkasella. Heijastinsolki: koru ja turvaväline yhdessä. Viro on pohjoinen maa, jossa pimeää aikaa on enemmän kuin kirkasta auringonpaistetta, minkä vuoksi kaikkien jalankulkijoiden tulee käyttää heijastinta. Rannikkoväestön talvitie on jäinen. Viron kansallislintu haa- rapääsky rakentaa pesänsä ihmisen lähelle, rakennuksen räystään alle. Se laulaa tvit-tvit! koko kesän puuhaillessaan, ennen kuin lentää syksyllä etelään talvehtimaan. Jotta ihmiskunta ja luonto voisivat elää rauhassa, ihmisten tulee panostaa luontoon ja vaalia ympäristöä. Virossa kansalaisaloitteena järjestetyt maanlaajuiset siivoustalkoot Teeme ära, joihin kokoontui yhdessä päivässä vapaaehtoista keräämään roskia teiden varsilta, vesakoista ja metsistä, ovat levinneet kaikille mantereille. Kampanjaan on liittynyt yli sata maata ja miljoonia vapaaehtoisia. Teeme ära -kampanjan uutena haasteena on puhdistaa myös maailman meret.

15 Vaikkei Virossa ole korkeita vuoria eikä syviä laaksoja, maisema on silti erittäin monipuolinen: soita, korpia, niittyjä, alvareita, luotoja, rantatörmiä, saaria, niemiä. Monet niistä ovat edelleen koskemattomia ja äärimmäisen runsaslajisia. Virossa on viisi kansallispuistoa, joihin on vaeltajaa varten rakennettu kilometreittäin pitkospuita, levähdys- ja telttailualueita sekä nuotiopaikkoja. Esimerkiksi Soomaalla voit kokea, mitä tarkoittaa viides vuodenaika. Kevään tulvakaudella seutu on kuin Venetsia ja paikallisten asukkaiden kulkuneuvona on vene. Matsalun ja Vilsandin kansallispuistot ovat Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesimäalueita ja muutonaikaisia levähdysalueita. Syksy Soomaan kansallispuistossa. Lue lisää: Perinteinen kesäherkku: ahomansikoita maidon ja sokerin kera.

16 Luovuutta ja luomiskykyä musiikki kirjallisuus opetus hyvät teot Yritämme olla puita maailman kulttuurin maaperässä ja tiedostaa ja kehittää juuria nimenomaan siellä, missä on kielemme ja kulttuurimme tarina. Tõnu Kaljuste, kuoromestari Tämä pieni pala maata Itämeren rannalla synnyttää luovuutta ja sallii hengenlahjojen kehittyä luontevasti ja ideoiden tulla ilmaistuiksi. Uusien ideoiden tuottamiseksi järjestetään työpajoja, mielipidefestivaaleja sekä erilaisia kilpailuja, kuten TeamLab, Ajujaht ja Garage48. Perinteet ja innovaatio ovat kietoutuneet toisiinsa. Tallinn Music Week, Pimeiden öiden elokuvajuhla PÖFF, Tallinnan arkkitehtuuribiennaali, Jazzkaar, Muotoilun yö ja Saarenmaan oopperapäivät ovat kasvaneet kansainvälisiksi kohtaamispaikoiksi. Virossa on paljon lahjakkaita ihmisiä, joiden tuotannon kautta Viro on tullut tunnetummaksi maailmalla. Heistä arvokkain on varmasti Arvo Pärt, jonka sävellykset puhuttelevat monia poff.ee/ Tallinn Music Week on pohjoismaiden suurin lahjakkuusfestivaali. Tämän musiikkitapahtuman suuri ihailija on myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

17 Virolainen muoti ja muotoilu sekä sävel- ja kuvataide tunnetaan ja tunnustetaan maail- malla yhä paremmin. Havainnollisimpia esimerkkejä on Lontoon muotiviikolla pidettävä International Fashion Showcase, jossa Viro on saanut jo kahdesti parhaan näyttelyosaston palkinnon. Kansainvälisen musiikkimaailman halutuimman palkinnon Grammyn virolaiset muusikot ovat saaneet jopa kolmesti ja aina kuoroesityksen luokassa, mikä kertoo kuorolaulumme korkeasta tasosta ja perinteistä. Viroa esittelevät maailmalla myös Estonia-piano ja Estelon-kaiuttimet. Scheckmann on virolaisen muotoilijan Sille Sikmannin ainutlaatuisten ja yksilöllisten jalkineiden brändi tyylitajuisille miehille. Koska jokaisesta pienestä ideasta voi kasvaa suuri, perustettiin Marit Ilisonin villapeitteistä ompelemat päällystakit ovat saaneet tunnustusta kansainvälisissä muotipiireissä. KÄYTÄ VIROLAISTA MUOTIA: Karl Annus (puiset silmälasinkehykset), Stuudio Nahk (designjalkineet ja -asusteet), Kriss Soonik (alusvaatteet), Reet Aus (ympäristöä säästävä muoti), Marit Ilison (designvaatteet), Mare Kelpman (tekstiilit), Sille Sikmann (jalkineet) joukkorahoitusalusta Hooandja, jossa jokainen voi panostaa vaikkapa lautapelin, esikoisalbumin tai taidekirjan julkaisemiseen tai auttaa lahjoituksellaan rakentamaan yhdyskuntakeskuksen kattoa tai polttopuulaivaa tai edistämään Sottaiset seinät taiteelle (Räämas seinad kunsti alla) projektia. Lue lisää: garage48.org

18 Viron pääkaupungissa on säilynyt ihana vanhakaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. www. 3d.tallinn.ee Viron pääkaupungissa voi aistia aitoa keskiajan tuoksua luvulla muodostunut katuverkko ja tonttirajat ovat säilyneet miltei koko kauneudessaan. Ja täällä on elämää! Voit nauttia kahvia tai maistaa kokkien ja leipurien parhaita herkkuja, piipahtaa tekstiili- tai lasimestarien työhuoneissa, käydä museossa tai konsertissa, tehdä ostoksia Euroopan vanhimmassa toimivassa apteekissa tai nauttia näköalatasanteella Tallinnan ihmeellisestä siluetista. Viron nykyarkkitehtuuria luonnehtivat pohjoismainen ja minimalistinen linja rinnakkain rannikkokylien ja maatilarakennusten vaikutteiden kanssa. Lempimateriaaleja ovat puu, tiili ja betoni, kuten Louis Kahnillakin, Saarenmaalta kotoisin olleella maailmanmaineeseen kohonneella arkkitehdilla, jonka muistoksi Saarenmaalla pidetään teemapäiviä.

19 Idea: Viron ulkoasiainministeriö Toteutus: AS Ajakirjade Kirjastus Paino: AS Uniprint Kuvat: Meeli Küttim, Seljamaa Fotostuudio, Jaak Nilson, Mait Jüriado, Tarvo Hanno Varres, ERM A 661:87, Scanpix, Tõnu Noorits, Stina Kase, Kristel Viksi, Mart Sepp ja yksityiskokoelma OPETTELE VIROA: kuu-uurija kuuntutkija piparkook piparkakku öökuninganna yönkuningatar õnnelik onnellinen jäätis jäätelö terviseks! Kippis! torupill säkkipilli LUE VIROLAISTA KIRJALLISUUTTA: Totuus ja oikeus (A. H. Tammsaare) Enkelten siemen(tõnu Õnnepalu) Vastatuulen laiva (Jaan Kross) The Poet and the Idiot and other stories (Friedebert Tuglas) Selected poems (Jaan Kaplinski) Things in the Night (Mati Unt) The Scent of your Shadow (Kristiina Ehin) Mees, kes teadis ussisõnu (Andrus Kivirähk) Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus (Indrek Hargla) Tulevaisuus on meneillään (Doris Kareva) KATSO VIROLAISIA ELOKUVIA: Sukeltajat sateessa (Priit & Olga Pärn) Syystanssiaiset (Veiko Õunpuu) Keksijäkylän Lotta (Heiki Ernits & Janno Põldma) Kertu (Ilmar Raag) Öljymäen kukkia (Heilika Pikkov) Free Range (Veiko Õunpuu) Laulava vallankumous (James & Maureen Trusty)

20 Ahomansikkajäätelö 600 g ahomansikoita 600 ml kuohukermaa (rasvaa 35 %) 250 g sokeria 1 rkl vaniljasokeria Soseuta ahomansikat ja vatkaa kuohkeaksi kerman ja sokerien kanssa. Laita massa jäätelökoneeseen ja valmista jäätelö koneen ohjeiden mukaan. Ellei konetta ole, kaada seos vuokaan, vatkaa kuohkeaksi ja pakasta.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com HEI, MATKAAN! Suuren meren rannalla on pieni kylä, Keksijäkylä. Sen asukkaat harrastavat keksimistä ja kehittelevät mitä kummallisempia vimpaimia. Kyläkoulussa lasten mielestä keksimistunnit

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kekkosen puhe 12.3.1964

Kekkosen puhe 12.3.1964 Kekkosen puhe 12.3.1964 Itämeren Historia -seminaari 23.7.2014 Itämeren historiapäivä 2014 Kekkosen latu Suomen sillalla Kuresaaren Kulttuurikeskus 9.45 Kokoontuminen 10.00 10.10 Avaussanat Kulttuuriministeri

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kokeilukulttuuri ja digiajan vallankumouksellisuus. Mikko Lampi, @jotudin Hacklab Mikkeli

Kokeilukulttuuri ja digiajan vallankumouksellisuus. Mikko Lampi, @jotudin Hacklab Mikkeli Kokeilukulttuuri ja digiajan vallankumouksellisuus Mikko Lampi, @jotudin Hacklab Mikkeli Hakkerismin lyhyt oppimäärä Entä todellisuudessa? Uuden luominen, kehittäminen ja parantaminen Sovellukset Laitteet

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Sauna from Finland -konsepti 9/2009

Sauna from Finland -konsepti 9/2009 Sauna from Finland -konsepti 9/2009 Monta ulottuvuutta Saunominen tutussa ympäristössä arkinen, toistuva, puhdistauminen Suvi-illan saunominen järven rannassa ihanne, luksusta, rentoutuminen Saunominen

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE

JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN JOUTSEN INNOITTI ARKKITEHDIT UUSILLE TEILLE YO ZEN on uusi kahden arkkitehdin perustama oululainen design-studio. Parhaillaan työn alla on korusuunnittelua, ja ensimmäinen mallisto "Origami" julkistetaan

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS 2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS Matkailijat ympäri maailman etsivät tietoa TripAdvisorista TripAdvisor on maailman suurin matkailusivusto 1, ja se sisältää yli 320 miljoonaa arvostelua

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi Saaristomuseo Pentala Merellisen Espoon helmi Kehitämme menestyvää ja hyvinvoivaa Espoota. Tulevaisuuden Espoo on luova ja rohkea kulttuurikaupunki, joka tukee kestävää elämäntapaa ja uuden talouden toimintaa.

Lisätiedot

Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen. Carita Harju Levi

Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen. Carita Harju Levi Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen Carita Harju Levi 31.8.2017 Sauna from Finland Yhdistys perustettiin 29.4.2010 Jäseniä nyt laajasti eri toimialoilta yli 170

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi.

OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi. OpenIDEO on avoin innovaatioalusta, jonka globaaliin, netissä toimivaan yhteisöön voit liittyä ratkaisemaan suuria ongelmia yhteisen hyvän vuoksi. Olit sitten kuka tahansa, sinulla on aina uniikki ja arvokas

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Anne Kalliomäki. Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka

Anne Kalliomäki. Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka Anne Kalliomäki Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka JOS KESKI-SUOMI OLISI TUNNE! MIKÄ TUNNE SE OLISI?! PUNAINEN LANKA Tarinakone valmentaa yrityksiä tarinallistamaan

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen?

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? TERVETULOA KANTELEESEEN Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? SUOMENKIELINEN PÄIVÄKOTI KANTELE Haningen kunnalla on oma suomenkielinen esikoulu.

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Työllisyys Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa.

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri tuo esille lapset ja nuoret taiteen tekijöinä Ohjelmaidea, tarkoitus ja kohderyhmät

Lisätiedot

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ 13 ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään sadoissa kouluissa kautta maan. Päivä lujittaa kodin ja koulun yhteistyötä, tarjoaa tilaisuuksia myönteiselle

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon

Suomalaisten matkailu Viroon Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana Helsingistä Tallinnan

Lisätiedot

Miksi olemme tänään täällä?

Miksi olemme tänään täällä? Miksi olemme tänään täällä? Koska haluamme olla mukana tulevaisuuden suomalaisissa menestystarinoissa! Miten olemme mukana? 3D-skannaus, -suunnittelu ja -tulostusprosessien tarjoaminen 3D-tulostettujen

Lisätiedot

JOHDANTO. John Gerarld, Herbal, 1597

JOHDANTO. John Gerarld, Herbal, 1597 JOHDANTO Mikä olisikaan suurempi ilo kuin katsoa maata, jota kasvit verhoavat kuin kirjailtu viitta, johon on ommeltu itämaisia päärlyjä ja joka on koristeltu monenmoisin harvinaisin ja kallisarvoisin

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN Puh. (017) 578 440 Fax. (017) 572 555 joroinen.kunta@joroinen.fi Joroinen Keskellä kauneinta Suomea. Niin kaunis on maa Joroinen on Luojan suosikki, se on saanut

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

ROHKAISEVAA KANSAINVÄLISYYTTÄ. Työkaluja ja ideoita luokkaan ja koululle

ROHKAISEVAA KANSAINVÄLISYYTTÄ. Työkaluja ja ideoita luokkaan ja koululle ROHKAISEVAA KANSAINVÄLISYYTTÄ Työkaluja ja ideoita luokkaan ja koululle Uusi OPS ja ilmiöpohjaisuus Uusi opetussuunnitelma edellyttää globaalikasvatuksen olevan kaikki oppiaineet ja luokka-asteet läpileikkaavaa.

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Alhaalta ylöspäin Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi. Sisältö, tekijät ja budjetti. Avoin haku verkossa:

Lisätiedot

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet Vaasan seudun viestinnän tavoitteet 202020 Vakioidaan Vaasan seudun imago Suomen seutujen kuuden kärkeen Luodaan kansallisesti vahva kuva Vaasan seudusta erityisesti tekniikan alan osaajien työllistäjänä.

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI PAJASANOMAT 1 /2012

KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI PAJASANOMAT 1 /2012 KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI TALVEN TAIKAA PAJASANOMAT 1 /2012 Joulukuussa näytti talven tulo jäävän muutamaan pakkasasteeseen ja lumihiutaleeseen, olihan joulukuussa jopa

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta 1. Mikä olisi jännittävin paikka, jota haluaisit tutkia? 2. Jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa puhumaan

Lisätiedot

Kukin vastaus on mahduttava sille annettuun vastaustilaan!

Kukin vastaus on mahduttava sille annettuun vastaustilaan! Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Sosiologian valintakoe 11.6.2007 Vastaajan nimi Pisteet yhteensä = /40 Tarkista, että tehtäväpaperissa on 8 sivua. Lue kysymykset huolellisesti! Kukin vastaus

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Kutsumme kaikki ikäihmisten kuorot ja lauluryhmät kokemaan laulun voimaa Joensuun laulurinteelle,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot