V I R O Katso, niin näet!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V I R O Katso, niin näet!"

Transkriptio

1 VIRO Katso, niin näet!

2 Viro

3 Viro faktoja valtion symbolit kansallislaulu muuta Viro on kuin ahomansikka: pieni, alkukantainen ja vaikea löytää. Ne, jotka eivät sitä tunne, eivät sitä huomaa, eivätkä osaa sitä arvostaa. Mutta kun se on kämmenellä, olemassa ja oma, on se maailman parhaita asioita. Toomas Hendrik Ilves, Viron tasavallan presidentti Virallinen nimi: Viron tasavalta Kansallislaulu: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Fredrik Pacius) Pääkaupunki: Tallinna Pinta-ala: km² Väkiluku: Virallinen kieli: viro Valtionpäämies: presidentti Toomas Hendrik Ilves Valtiomuoto: parlamentaarinen tasavalta Kansallispäivä: 24. helmikuuta (itsenäisyyspäivä, 1918) Rahayksikkö: euro (EUR) Lippu: sinimustavalkoinen Kansallislintu: haarapääsky Kansalliskukka: ruiskaunokki Saarten lukumäärä: Korkein kohta: Suuri Munamäki, 318 m Jäsenyydet: NATO, EU, YK, OSCE, OECD, WTO Lue lisää: https://www.facebook.com/eesti.ee https://twitter.com/ilvestoomas

4 Mikä MAA tämä on? Mikä maa tämä on, täällä ei ole yhtään vuorta, vaan loputtomasti suota ja korpea, mutta tämä kansa on supervoimaa täynnä ja sen laulut ovat outoja. Peeter Volkonski, muusikko, näyttelijä ja runoilija Virossa asuu hieman yli miljoona ihmistä eli yhtä paljon kuin Milanon, Dallasin tai Münchenin kokoisessa kaupungissa. Koska meitä on niin vähän, kyseessä on ikään kuin perhe, sillä kaikki tuntevat lähes kaikki. Ei ole mitenkään ihmeellistä, jos luokkatoverisi on pääministeri, naapurisi on voittanut olympiamitalin, setäsi on ehdokkaana Grammy-palkinnon saajaksi, veljesi on Skypen perustajia tai opettajasi on tämän vuoden ehdokkaita Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

5 Mikä on tämä maa, joka vaikuttaa mystiseltä kuin sadun tapahtumapaikka, jossa ihmeet ja hyvin päättyvät tarinat ovat mahdollisia? Virossa tehdään ahkerasti työtä ja mietitään, miten asioita voi tehdä vielä tehokkaammin. Maassa on tietotekniikan kehityksen ansiosta huipputason julkiset palvelut ja pankkipalvelut. Pankkitilin avaaminen, yrityksen perustaminen, veroilmoituksen laatiminen tai auton rekisteröinti onnistuvat muutamassa (kymmenessä) minuutissa. Virolla on kipeä historia. Maan itsenäisyys on riistetty väkisin, mutta voitettu takaisin ilman ainoatakaan veripisaraa. Arvet eivät kuitenkaan häviä yhtä helposti, mutta virolaiset ovat osanneet selvitä voittajina hankalistakin tilanteista. Hetkellä, jolloin maasta tuli taas vapaa, kansan eteen aukesi tyhjä sivu. Kaikki jouduttiin aloittamaan alusta, jouduttiin tekemään päätöksiä, ottamaan riskejä ja rakentamaan maa uudelleen. Tehokkaan elämänjärjestyksen ansiosta virolaiselle jää enemmän vapaa-aikaa, mutta juhlinnan tai lomamatkan sijaan virolainen vetäytyy usein metsään, saarelle tai autiolle merenrannalle hiljaisuuteen, puhtauteen ja vapauteen. Juurien tunteminen ja sopusoinnussa luonnon kanssa eläminen ovat keino akkujen lataamiselle, uusien ideoiden kasvualusta ja kokonaisvaltaisen ja terveen luonteen tausta. Virolainen on vuoden pisimpänä päivänä juhlatuulella. Juhannusaattona (23. kesäkuuta) jokainen perhe kattaa ruokapöydän ulos. Sen lisäksi hypitään kokon yli ja etsitään puolenyön aikaan saniaiskukkaa. Kuuntele Mis maa see on? (Siiri Sisask)

6 Sydämen koti historia laulamalla vapaaksi lojaalius Elämämme ei liity pelkästään tiettyyn maahan; tapa, jolla asumme jossakin paikassa, on yhtä tärkeä. Arvo Pärt, säveltäjä Jos haluat ymmärtää virolaisen uskollisuutta kotimaalleen ja hänen juuriaan, tarvitset pienen katsauksen historiaan. Virolaiset ovat pisimpään nykyisellä elinalueellaan eläneitä kansoja Euroopassa. Ensimmäiset ihmiset asuttivat tämän seudun jo lähes vuotta sitten. Viro on ollut kautta aikojen monen vieraan vallan alla. Kaikesta huolimatta 24. helmikuuta 1918 julistettiin perustetuksi Viron tasavalta. Itsenäisyysvuosina Viron talous ja kulttuuri kehittyivät merkittävästi. Parinkymmenen vuoden jälkeen menetti Viro riippumattomuutensa maailman politiikan myrskyissä yli 50 vuoden ajaksi luvun lopussa alkoi uusi kansallinen herääminen. Tapahtui niin sanottu laulava vallankumous, joka huipentui Viron itsenäisyyden palauttamiseen 20. elokuuta www. estonica.org Arviolta 49 % Viron asukkaista on ainakin kerran elämässään laulanut tai tanssinut laulu- ja tanssijuhlassa.

7 Isänmaanrakkaus on kuin syvällä virolaisen sielussa kasvava puu. Tärkeimpiä kansallistunteen herättäjiä ja ylläpitäjiä on ollut laulujuhla. Ensimmäinen yhteislaulutilaisuus oli vuonna 1869 Liivinmaan maaorjien vapauttamisen 50-vuotispäivän kiitosjuhla. Myöhemmin laulujuhlien kautta tunnettiin etenkin yhteenkuuluvuutta ja niistä ammennettiin isänmaallista itsetuntoa. Mullistavan 1980-luvun loppuvuosina laulavasta vallankumouksesta tuli Viron vapaustaistelun veretön ase. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva juhla tuo lavalle monta kymmentä tuhatta esiintyjää ja katsomoon kaksi kolme kertaa enemmän väkeä. Konsertin ohella paikalle tullaan nauttimaan yhdessä hengittämisen, toimimisen ja kosketuksen taiasta.. Länsi-Hiidenmaan kansallispuku, jota käytetään edelleen juhlissa ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa. Riihiasumus on Viron panos maailman rakennustaiteen historiaan. Saneeratuissa riihissä asutaan edelleen. Muhuntossut (pätid) villakankaasta ja nahasta valmistetut, Muhun kukkakuvioilla kirjotut kansanomaiset jalkineet.

8 Jokaisessa satamassa on ainakin yksi virolainen. Tämä tulkinta Ernest Hemin- Terveisiä maailman laidalta. Hiidenmaan länsiosa on meren mielivallassa. Lähin piste taivaanrannan takana on 120 kilometrin päässä Suomessa. Lue lisää: gwayn sanonnasta pitää paikkansa kaikkialla maailmassa. Virolaisella on luontainen kiinnostus muualla tapahtuviin asioihin. Kautta aikojen Viroon on tultu, täältä on lähdetty ja tänne on jääty. Monet erilaiset kansat tai etniset ryhmät, kuten vironruotsalaiset, vanhauskoiset, baltiansaksalaiset ja juutalaiset, ovat eläneet vierekkäin ja rikastuttaneet kulttuurillaan ja tavoillaan maan arkea. Nykyään Viro on 142:n eri kansan koti- ja työpaikka. Menneisyyden suurhahmoilla ja heidän teoillaan on ollut tulevaisuuteen suuntaa antava rooli. Nelimastoinen parkkilaiva Krusenstern, joka seilaa maailman merillä, on kunnianosoitus maassamme syntyneelle ja varttuneelle Adam Johann von Krusensternille, jonka johtamalla maailmanympärimatkalla oli tärkeä rooli tieteelle, varsinkin Tyynenmeren rannikon ja alkuasukkaiden tutkimukselle.. Virolaisten mielenkiinto vuoriin ja meriin, avaruuteen ja vieraisiin maihin on yhtä intohimoista kuin vuosisatoja sitten, jolloin Saarenmaalta kotoisin ollut Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen näki kolmen ensimmäisen joukossa Etelämantereen.

9 Älykkäitä ideoita e-valtio innovaatiot Nuorille virolaisille internet on paljon enemmän kuin palvelu: se on demokratian ja vapauden vertauskuva. Linnar Viik, IT-visionääri Virossa internetiin pääsyä pidetään jopa yhtenä ihmisen perusoikeuksista. Internet kattaa 98 % Viron alueesta, ja nopea langaton internetyhteys toimii jokaisessa kirjastossa, kahvilassa ja pitkän matkan bussissa. Viron itsenäistyttyä luotiin infrastruktuuri, joka keskitti valtion toiminnot internetiin. Nykyään kukaan virolaisista ei kuvittele, että tärkeisiin arkisiin toimiin pitäisi tuhlata aikaa, hermoja, rahaa ja paperia. Sen sijaan he jättävät veroilmoituksensa verkossa, katsovat lastensa arvosanat e-koulusta ja äänestävät sähköisissä vaaleissa. Maassa on sähköinen hallitus, terveystietojärjestelmä ja rajanylitysjärjestelmä, mobiilipysäköinti sekä alusta, jolla yrityksen perustaminen kestää vain 15 minuuttia. Paperiton kokous. E-hallituksen istunnot säästävät luontoa ja osallistujien aikaa, lisäksi kaikki tehdyt päätökset ovat luettavissa internetistä.

10 Viro on jakanut sähköisen hallituksensa teknologiaa ja kokemuksia Euroopassa ja Stigo-sähköskootteri eroaa pienestä matkalaukusta vain yhdeltä ominaisuudeltaan: sillä voi ajaa jopa 25 km/h. muuallakin. Viron ja Suomen pääministerit ovat tehneet todennäköisesti maailman ensimmäisen sähköisesti allekirjoitetun sopimuksen, jolla sähköisiä palveluja tuodaan myös Suomeen. Se tarkoittaa, että Viron X-tee-ympäristö toimii jo rajat ylittävänä. Virosta versoo menestystarinoita. Täällä on menestyviä startup-yrityksiä, jotka pyrkivät erottumaan maailmanlaajuisessa kilpailussa ja selviämään siitä voittajina. Jo nykyään puheenaihetta tarjoavat virtuaalimallinukketeknologia Fits.me, kokoontaitettava sähköskootteri Stigo sekä pankkien ulkopuolinen rahan siirto- ja vaihtoteknologia Transferwise. Varmasti tulet kuulemaan myös sellaisista nimistä kuten Plumbr, Weekdone, Marineexplore, Cloutex ja niin edelleen. There is a special higher education institution the IT College for studies of information technology. Jos aikoo tehdä seuraavan maailman parhaan asian, sen tulee olla vaaksan verran parempi kuin maailman paras. Kristo Käärmann, Transferwisen perustaja

11 Me kaikki käytämme Skypea. Nuorten virolaisten teknologiafa- naatikkojen ja koulutoverien keksimä Skype on Virolle vertauskuvallisen merkittävä. Ensimmäisen version julkaisupäivänä Skypen latasi liki ihmistä, ja kahden kuukauden päästä sillä oli jo miljoona käyttäjää. Virossa luodusta tietokoneohjelmasta on tullut koko maailman suosikki. Halusimme alusta asti tehdä niin helpon asian, että jokainen osaisi asentaa sen ja käyttää sitä tietämättä mitään palomuureista, IP-osoitteista ja muista teknisistä termeistä, Skypen työntekijät ovat tiivistäneet ohjelman idean. NÄIN TUNNISTAT, ETTÄ KYSEESSÄ ON VIROLAINEN Huumorisivustot luettelevat tosiasioita, joista on helppo tunnistaa virolainen: Hän ei ole pitkään aikaan nähnyt paperista passia tai bussilippua. Hän ei ole pitkään aikaan pitänyt käsissään käteistä rahaa. Hän pitää itses- tään selvänä, että jokaisessa maassa ja jokaisessa paikassa on nettiyhteys. Hän ei muista, et- tä on olemassa muitakin kuin sähköisiä maksutapoja. Ohjelmoinnin perusteita opetellaan jo ala-asteella. Sen, että virolaiset lapset ovat yhtä tiedonhaluisia ja älykkäitä kuin heidän vanhempansa, to- distavat yhä paremmat tulokset kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa, joka mittaa oppilaiden taitoja. Virolaiset lapset ovat huipulla etenkin luonnontieteiden alalla. Lue lisää: https://transferwise.com/ www. vaatamaailma.ee www. studyinestonia.ee

12 Luonnon kosketus elämä luonnon helmassa rentoutuminen terveys puhdas ruoka Virossa on vielä erittäin paljon vapaata tilaa ja koskematonta luontoa, mutta sähköt ja internetyhteys ulottuvat kuitenkin miltei jokaiselle paikkakunnalle. Tämä mahdollistaa sellaisen elämäntavan, joka on käynyt harvinaiseksi monissa vanhoissa Euroopan maissa. Kesäkodissani voin käydä aamulla suihkussa, laittaa astiat tiskikoneeseen, lukea taulutietokoneesta uutisia ja lähteä sitten kori kädessä sieneen tai karpalosuolle, jossa en tapaa yhtään ihmistä. Tiia Toomet, kirjailija, Tarton lelumuseon perustaja Viro on maailman metsäisimpiä maita. Lähes puolet Viron alueesta on metsää, jossa kasvaa kuusta, koivua, mäntyä, haapaa ja muita puita. Jos Viron metsät jaettaisiin maan asukkaiden kesken tasan, jokainen saisi itselleen 1,3 hehtaaria. Metsät ovat osa virolaista identiteettiä. Luonnon kunnioitus syntyy jo nuorella iällä, ja siksi myös lapset on otettu mukaan Viron 100 tammea projektiin, jonka ansiosta Viron tasavallan 100-vuotispäivänä eri puolilla maata kohoaa nuoria tammistoja. Ilman lunta ei ole joulua, hiihtoa, laskettelua eikä lumiveistoksia ei Viron talvea ilman lunta. Virossa on onni kokea luonnon neljä vuodenaikaa.

13 Virolaisten alitajunnassa on säilynyt esivanhempien usko siihen, että luonnossa kaikella, myös puilla ja kivillä, eläimillä ja linnuilla, on sielu. Suunnistaminen luonnon merkkien mukaan, sään ennustaminen ja asioiden kausiluonteisuuden huomioon ottaminen ovat periytyneet nykyaikaan. Jokaisen virolaisäidin varastoissa on yrttejä vilustumisen varalle: lehmuksenkukkia, vadelmanvarsia ja kehäkukkia, joista keitetty tee kotimaisen hunajan kera on paras flunssalääke. Syötävät metsä- ja niittykasvit ovat jopa keittotaidon trendi. Ensimmäiset nokkoset käytetään keittoon, vuohenputket piirakantäytteeseen, kuusen versoista tehdään ihmeellistä siirappia ja pihlajanmarjoista hilloa. Ahomansikkaa, vahveroita ja niittysuolaheinää kasvaa tien varsilla tule ja poimi! Virossa on säilynyt villiä luontoa, ja maanviljelyssä ja elintarviketeollisuudessa avainsanana on yhä useammin luomu. Jokaisen tulisi nauttia luonnon herkkuja. Viron rantaviiva on yhtä pitkä kuin matka maan ääripisteestä toiseen. Mahtava maamerkki: Kõpun majakka Hiidenmaalla.

14 Virolainen ei pelkää luontoa: päinvastoin, jos hän ha- luaa rentoutua, hän lähtee metsään lenkille tai merenjäälle luistelemaan. Virossa meri on melko usein talvisella pakkassäällä paksun jään vuoksi lähes kulkukelvoton. Siitä huolimatta jo entisaikoina ihmiset eivät eristäytyneet talvisin muusta maailmasta, vaan tavaranvaihto tapahtui hevosvaljakoilla jääteitä pitkin. Nykyäänkin täällä on Euroopan pisin jäätie Hiidenmaalta mantereelle (26 km). Jäällä pidetään myös luistelumaratoneja, luisteluretkiä ja pilkkikilpailuja. Avantouintia ja -kylpyä harrastetaan kovallakin pakkasella. Heijastinsolki: koru ja turvaväline yhdessä. Viro on pohjoinen maa, jossa pimeää aikaa on enemmän kuin kirkasta auringonpaistetta, minkä vuoksi kaikkien jalankulkijoiden tulee käyttää heijastinta. Rannikkoväestön talvitie on jäinen. Viron kansallislintu haa- rapääsky rakentaa pesänsä ihmisen lähelle, rakennuksen räystään alle. Se laulaa tvit-tvit! koko kesän puuhaillessaan, ennen kuin lentää syksyllä etelään talvehtimaan. Jotta ihmiskunta ja luonto voisivat elää rauhassa, ihmisten tulee panostaa luontoon ja vaalia ympäristöä. Virossa kansalaisaloitteena järjestetyt maanlaajuiset siivoustalkoot Teeme ära, joihin kokoontui yhdessä päivässä vapaaehtoista keräämään roskia teiden varsilta, vesakoista ja metsistä, ovat levinneet kaikille mantereille. Kampanjaan on liittynyt yli sata maata ja miljoonia vapaaehtoisia. Teeme ära -kampanjan uutena haasteena on puhdistaa myös maailman meret.

15 Vaikkei Virossa ole korkeita vuoria eikä syviä laaksoja, maisema on silti erittäin monipuolinen: soita, korpia, niittyjä, alvareita, luotoja, rantatörmiä, saaria, niemiä. Monet niistä ovat edelleen koskemattomia ja äärimmäisen runsaslajisia. Virossa on viisi kansallispuistoa, joihin on vaeltajaa varten rakennettu kilometreittäin pitkospuita, levähdys- ja telttailualueita sekä nuotiopaikkoja. Esimerkiksi Soomaalla voit kokea, mitä tarkoittaa viides vuodenaika. Kevään tulvakaudella seutu on kuin Venetsia ja paikallisten asukkaiden kulkuneuvona on vene. Matsalun ja Vilsandin kansallispuistot ovat Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesimäalueita ja muutonaikaisia levähdysalueita. Syksy Soomaan kansallispuistossa. Lue lisää: Perinteinen kesäherkku: ahomansikoita maidon ja sokerin kera.

16 Luovuutta ja luomiskykyä musiikki kirjallisuus opetus hyvät teot Yritämme olla puita maailman kulttuurin maaperässä ja tiedostaa ja kehittää juuria nimenomaan siellä, missä on kielemme ja kulttuurimme tarina. Tõnu Kaljuste, kuoromestari Tämä pieni pala maata Itämeren rannalla synnyttää luovuutta ja sallii hengenlahjojen kehittyä luontevasti ja ideoiden tulla ilmaistuiksi. Uusien ideoiden tuottamiseksi järjestetään työpajoja, mielipidefestivaaleja sekä erilaisia kilpailuja, kuten TeamLab, Ajujaht ja Garage48. Perinteet ja innovaatio ovat kietoutuneet toisiinsa. Tallinn Music Week, Pimeiden öiden elokuvajuhla PÖFF, Tallinnan arkkitehtuuribiennaali, Jazzkaar, Muotoilun yö ja Saarenmaan oopperapäivät ovat kasvaneet kansainvälisiksi kohtaamispaikoiksi. Virossa on paljon lahjakkaita ihmisiä, joiden tuotannon kautta Viro on tullut tunnetummaksi maailmalla. Heistä arvokkain on varmasti Arvo Pärt, jonka sävellykset puhuttelevat monia poff.ee/ Tallinn Music Week on pohjoismaiden suurin lahjakkuusfestivaali. Tämän musiikkitapahtuman suuri ihailija on myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

17 Virolainen muoti ja muotoilu sekä sävel- ja kuvataide tunnetaan ja tunnustetaan maail- malla yhä paremmin. Havainnollisimpia esimerkkejä on Lontoon muotiviikolla pidettävä International Fashion Showcase, jossa Viro on saanut jo kahdesti parhaan näyttelyosaston palkinnon. Kansainvälisen musiikkimaailman halutuimman palkinnon Grammyn virolaiset muusikot ovat saaneet jopa kolmesti ja aina kuoroesityksen luokassa, mikä kertoo kuorolaulumme korkeasta tasosta ja perinteistä. Viroa esittelevät maailmalla myös Estonia-piano ja Estelon-kaiuttimet. Scheckmann on virolaisen muotoilijan Sille Sikmannin ainutlaatuisten ja yksilöllisten jalkineiden brändi tyylitajuisille miehille. Koska jokaisesta pienestä ideasta voi kasvaa suuri, perustettiin Marit Ilisonin villapeitteistä ompelemat päällystakit ovat saaneet tunnustusta kansainvälisissä muotipiireissä. KÄYTÄ VIROLAISTA MUOTIA: Karl Annus (puiset silmälasinkehykset), Stuudio Nahk (designjalkineet ja -asusteet), Kriss Soonik (alusvaatteet), Reet Aus (ympäristöä säästävä muoti), Marit Ilison (designvaatteet), Mare Kelpman (tekstiilit), Sille Sikmann (jalkineet) joukkorahoitusalusta Hooandja, jossa jokainen voi panostaa vaikkapa lautapelin, esikoisalbumin tai taidekirjan julkaisemiseen tai auttaa lahjoituksellaan rakentamaan yhdyskuntakeskuksen kattoa tai polttopuulaivaa tai edistämään Sottaiset seinät taiteelle (Räämas seinad kunsti alla) projektia. Lue lisää: garage48.org

18 Viron pääkaupungissa on säilynyt ihana vanhakaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. www. 3d.tallinn.ee Viron pääkaupungissa voi aistia aitoa keskiajan tuoksua luvulla muodostunut katuverkko ja tonttirajat ovat säilyneet miltei koko kauneudessaan. Ja täällä on elämää! Voit nauttia kahvia tai maistaa kokkien ja leipurien parhaita herkkuja, piipahtaa tekstiili- tai lasimestarien työhuoneissa, käydä museossa tai konsertissa, tehdä ostoksia Euroopan vanhimmassa toimivassa apteekissa tai nauttia näköalatasanteella Tallinnan ihmeellisestä siluetista. Viron nykyarkkitehtuuria luonnehtivat pohjoismainen ja minimalistinen linja rinnakkain rannikkokylien ja maatilarakennusten vaikutteiden kanssa. Lempimateriaaleja ovat puu, tiili ja betoni, kuten Louis Kahnillakin, Saarenmaalta kotoisin olleella maailmanmaineeseen kohonneella arkkitehdilla, jonka muistoksi Saarenmaalla pidetään teemapäiviä.

19 Idea: Viron ulkoasiainministeriö Toteutus: AS Ajakirjade Kirjastus Paino: AS Uniprint Kuvat: Meeli Küttim, Seljamaa Fotostuudio, Jaak Nilson, Mait Jüriado, Tarvo Hanno Varres, ERM A 661:87, Scanpix, Tõnu Noorits, Stina Kase, Kristel Viksi, Mart Sepp ja yksityiskokoelma OPETTELE VIROA: kuu-uurija kuuntutkija piparkook piparkakku öökuninganna yönkuningatar õnnelik onnellinen jäätis jäätelö terviseks! Kippis! torupill säkkipilli LUE VIROLAISTA KIRJALLISUUTTA: Totuus ja oikeus (A. H. Tammsaare) Enkelten siemen(tõnu Õnnepalu) Vastatuulen laiva (Jaan Kross) The Poet and the Idiot and other stories (Friedebert Tuglas) Selected poems (Jaan Kaplinski) Things in the Night (Mati Unt) The Scent of your Shadow (Kristiina Ehin) Mees, kes teadis ussisõnu (Andrus Kivirähk) Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus (Indrek Hargla) Tulevaisuus on meneillään (Doris Kareva) KATSO VIROLAISIA ELOKUVIA: Sukeltajat sateessa (Priit & Olga Pärn) Syystanssiaiset (Veiko Õunpuu) Keksijäkylän Lotta (Heiki Ernits & Janno Põldma) Kertu (Ilmar Raag) Öljymäen kukkia (Heilika Pikkov) Free Range (Veiko Õunpuu) Laulava vallankumous (James & Maureen Trusty)

20 Ahomansikkajäätelö 600 g ahomansikoita 600 ml kuohukermaa (rasvaa 35 %) 250 g sokeria 1 rkl vaniljasokeria Soseuta ahomansikat ja vatkaa kuohkeaksi kerman ja sokerien kanssa. Laita massa jäätelökoneeseen ja valmista jäätelö koneen ohjeiden mukaan. Ellei konetta ole, kaada seos vuokaan, vatkaa kuohkeaksi ja pakasta.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kekkosen puhe 12.3.1964

Kekkosen puhe 12.3.1964 Kekkosen puhe 12.3.1964 Itämeren Historia -seminaari 23.7.2014 Itämeren historiapäivä 2014 Kekkosen latu Suomen sillalla Kuresaaren Kulttuurikeskus 9.45 Kokoontuminen 10.00 10.10 Avaussanat Kulttuuriministeri

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS

2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS 2016 ERINOMAINEN KOHDE -SERTIFIKAATTI MAINOSPAKKAUS Matkailijat ympäri maailman etsivät tietoa TripAdvisorista TripAdvisor on maailman suurin matkailusivusto 1, ja se sisältää yli 320 miljoonaa arvostelua

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ 13 ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään sadoissa kouluissa kautta maan. Päivä lujittaa kodin ja koulun yhteistyötä, tarjoaa tilaisuuksia myönteiselle

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomen 100 vuotta. Suomi nyt. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Alhaalta ylöspäin Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi. Sisältö, tekijät ja budjetti. Avoin haku verkossa:

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon

Suomalaisten matkailu Viroon Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana Helsingistä Tallinnan

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI PAJASANOMAT 1 /2012

KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI PAJASANOMAT 1 /2012 KAUHANOJAN - HATTULAN - JOENPERÄN - SIEPPALAN TIEDOTUSLEHTI TALVEN TAIKAA PAJASANOMAT 1 /2012 Joulukuussa näytti talven tulo jäävän muutamaan pakkasasteeseen ja lumihiutaleeseen, olihan joulukuussa jopa

Lisätiedot

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland

ZA5558. Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland ZA5558 Flash Eurobarometer 320 (European Contract Law in Business-to-Business Transactions) Country Questionnaire Finland Fl320 FLASH EUROBAROMETER Business attitudes towards cross border business to business

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Räkna biljetten, laskekaa lippu

Räkna biljetten, laskekaa lippu Räkna biljetten, laskekaa lippu - Lippujen ja liputuksen kulttuurihistoriaa Liput ovat vaakunoiden ohella merkittävimpiä valtioiden ja muiden yhteisöjen visuaalisia tunnuksia. Tutustumme lippujen ja liputuksen

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen?

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? TERVETULOA KANTELEESEEN Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? SUOMENKIELINEN PÄIVÄKOTI KANTELE Haningen kunnalla on oma suomenkielinen esikoulu.

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TAK Oy: Rajahaastattelut eli henkilökohtaiset

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAASTOSEMINAARIN KUVASATOA:

KESKI-SUOMEN MAASTOSEMINAARIN KUVASATOA: KESKI-SUOMEN MAASTOSEMINAARIN KUVASATOA: Kuva 1. Selänpohjan Matkailukeskus tarjosi puitteet 10.8. aamupäivän esitelmille ja keskusteluille. HUMALAJÄRVEN TILALLA 10.8.: Kuva 2. Humalajärven emäntä ja isäntä

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta

Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta Harjoitusten ideat on sovellettu Bret Nicholauksen ja Paul Lowrien Ajatusleikki-kirjasta 1. Mikä olisi jännittävin paikka, jota haluaisit tutkia? 2. Jos voisit kutsua kenet tahansa maailmassa puhumaan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Katsaus Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden. valmisteluihin. Suomi 100 -sihteeristö Huhtikuu 2016

Katsaus Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden. valmisteluihin. Suomi 100 -sihteeristö Huhtikuu 2016 Katsaus Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden valmisteluihin Suomi 100 -sihteeristö Huhtikuu 2016 Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin, Statistics Estonian ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä kahteen otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TNS Gallup:

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

Leppoisaa lomaa Luistokkaassa

Leppoisaa lomaa Luistokkaassa Leppoisaa lomaa Luistokkaassa Jämin loistomaisemissa KEVÄÄLLÄ KESÄLLÄ SYKSYLLÄ TALVELLA Me haluamme Sinun hymyilevän, rentoutuvan ja nauttivan. Jo muutama päivä täällä lataa Sinuun valoa ja virtaa. Siksi

Lisätiedot

Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo

Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo Tässä Kaikki pelaa seminaarissa esillä olleita pelejä: Nintendo Wii -konsolilla pelattavat tasapainopelit: - laskettelu - ilmakuplaseikkailu viidakossa - jalkapallo Playstation 3:n Move-liikeohjaimella

Lisätiedot

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta

Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Unelma tulevaisuuden peruskoulusta Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto/turun kauppakorkeakoulu Tulevaisuuden peruskoulu Kehittämiskouluverkoston Kick Off -seminaari 12.9.2014 klo

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa ETELÄ-KARJALAN MUSEO Opetusmateriaalia näyttelyyn Kolme karjalaista kaupunkia Kolme karjalaista kaupunkia kertoo Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen keskeisistä vaiheista. Lappeenranta sopii näiden kaupunkien

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

Viro tänään yleiskatsaus taloudesta

Viro tänään yleiskatsaus taloudesta Viro tänään yleiskatsaus taloudesta 24.11.2011 Valdar Liive Enterprise Estonia, Helsinki www.investinestonia.com www.tradewithestonia.com www.eas.ee Strateginen sijainti: Viro on Itämeren sydän. Pieni

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen

Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan. Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Kulttuuriperinnöstä eväitä tähän päivään ja tulevaan Etelä-Savon maakuntapäivä 14.5.2012 Savonlinna Projektipäällikkö Pia Puntanen Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma -hanke Vetovoimainen kasvukeskus

Lisätiedot

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä Muoti: s. 14 Joulun kuumimmat trendit s. 9 Pukeudu kuin JLo s. 15 Pikkujoulujen paras tyyli Kauneus: s. 20 Nutturat arkeen ja juhlaan s. 25 Testi: Mikä tuoksu sopii sinulle? s. 10 Vertailussa ripsarit,

Lisätiedot

Ritva bingo-emäntänä VANA

Ritva bingo-emäntänä VANA VANA JOUNI TENTATTA- Ritva bingo-emäntänä Halusin haastatella Jounia siksi, että hän on ahkerasti kirjoittanut lehteemme vuosien aikana, mutta en muista onko häntä haastateltu lehdessä kertaakaan. Esitin

Lisätiedot

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni 9. toukokuuta urooppaw paiva m Euroopan unioni 9. toukokuuta Euroopan unioni H arvat Euroopan kansalaiset tietävät, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen korkein kohta,

Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen korkein kohta, Multia sijaitsee Pohjanmaan ja Keski-Suomen välisellä metsäisellä vedenjakajalla. Kunnan alueella on Kiiskilänmäki, keskisen Suomen korkein kohta, runsaasti vesistöjä ja luontopolkuja vaihtelevassa maastossa.

Lisätiedot

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA Kuva: Ville Asuma, Friitalan koulu, Ulvila. SataGlobalin kuvataidekilpailu 2002, I palkinto, 1. 2. lk. KANSAINVÄLISYYS Ote tasavallan presidentin

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Tommi Rimpiläinen 1.4.2016, S4 Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 1831) Saksalainen filosofi dealisti Seurasi mmanuel Kantin jalanjäljissä Teleologinen

Lisätiedot

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu

Monikulttuurinen kouluyhteisö. Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Monikulttuurinen kouluyhteisö Satu Kekki Perusopetuksen rehtori Turun normaalikoulu Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) L2 Kulttuuristen merkitysten tunnistaminen, arvostaminen Oman kulttuuri-identiteetin

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle!

Venäjän kaupan matkustajan muistilista. Elä matkusta Venäjälle! Venäjän kaupan matkustajan muistilista Elä matkusta Venäjälle! Elä lähde Venäjälle! Miksi? On helpompaa ja järkevämpää kutsua potentiaalinen asiakas ja tai/ammattimedia kotikentälle, jossa kaikki elementit

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Kuule - luonnollisesti

Kuule - luonnollisesti Kuule - luonnollisesti Täydellisen tasapainoinen ääni Kuvittele, millaista olisi pystyä seuraamaan keskusteluja. Kuulla kaikki ympäristön äänet. Siirtyä mukavasti hiljaisesta paikasta meluisaan. Kuulla

Lisätiedot

PIPSA HURMERINTA TAMMI

PIPSA HURMERINTA TAMMI PIPSA HURMERINTA TAMMI PIPSAN KEITTOKIRJA PIENILLE IHMISILLE PIPSA HURMERINTA KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TAMMI HELSINKI Pipsa Hurmerinta ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2015 Valokuvat Katri Kapanen Toimitus: Jenni

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016

Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Luomufoorumi 3.2.2016 Metsäluomu biotalouden mahdollisuutena Eija Vuorela Suomen 4H-liitto/Youngfour Oy Luonnontuotteet monipuolistuvissa arvoverkoissa (LUMOA) -hanke Yhteistyössä Rainer Peltola LUKE 2 Mennään metsään Suomi

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

ZA5559. Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland

ZA5559. Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland ZA5559 Flash Eurobarometer 321 (European Contract Law in Consumer Transactions) Country Questionnaire Finland Fl321 FLASH EUROBAROMETER Business attitudes towards cross border business to consumer transactions

Lisätiedot

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p )

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p ) Kuta enemmän tiedät ja kuta paremmin ymmärrät, sitä ankarammin sinua tuomitaan, jollei elämäsi ole yhtä pyhä kuin tietosi on laaja. Tuomas Kempiläinen. Vaikka maailma tuhansine ilmiöineen vetää ihmisen

Lisätiedot

HYVÄ LUONNONTIETEELLISEN ORIENTAATION OPPIMISYMPÄRISTÖ

HYVÄ LUONNONTIETEELLISEN ORIENTAATION OPPIMISYMPÄRISTÖ HYVÄ LUONNONTIETEELLISEN ORIENTAATION OPPIMISYMPÄRISTÖ Millaisessa oppimisympäristössä lapset voivat monipuolisesti käsitellä luonnontieteellistä orientaatiota? 1 * LAPSEN JA VANHEMPIEN OSALLISUUS: Lasten

Lisätiedot

Juhlavuoden organisaatio

Juhlavuoden organisaatio Juhlavuoden organisaatio Valtuuskunta 70 jäsentä, pj. pääministeri Juha Sipilä Hallitus 12 jäsentä, pj. valtiosihteeri Paula Lehtomäki Sihteeristö valtioneuvoston kansliassa 7 henkilöä, pääsihteeri Pekka

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Miska Tammelin Varatoimitusjohtaja Hyundai Motor Finland Oy

Miska Tammelin Varatoimitusjohtaja Hyundai Motor Finland Oy Miska Tammelin Varatoimitusjohtaja Hyundai Motor Finland Oy 5,756 milj. 12,018 milj. Lähde:Automotive News Europe Lähde: Automotive News Europe 8,232 milj. Lähde:Automotive News Europe Lähde:Automotive

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot