Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta"

Transkriptio

1 Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Maanalaisten rakenteiden purkamisen aikataulun hyväksyminen: Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden jakelutoiminnan lopettaminen osoitteessa Vihdintie 20, Nummela 288/ /2014 Ympa Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden jakeluasematoiminta osoitteessa Vih din tie 20, Nummela, edellyttää ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 ja ym pä ris tön suo je lu ase tuk sen (169/2000) 1.1 kohdan 5a mukaista ym päris tö lu paa. Jakeluasema sijaitsee Nummelanharjun tärkeällä I-luokan pohja ve si alu een muodostumisalueella. Vihdin ympäristölautakunta on päätöksellään hylännyt Neste Markkinointi Oy:n osoitteessa Vihdintie 20 polttonesteiden ja ke lu ase matoi min taa koskevan ympäristölupahakemuksen. Päätös on lain voi mai nen (KHO diaarinro 3053/1/12). Neste Markkinointi Oy:n Vihdintien asemalla ei ole toiminnan edellyttämää ym pä ris tön suo je lu lain 28 :n mukaista ympäristölupaa. Olemassa olevalla ja ke lu ase ma toi min nol la ei ole myöskään vanhan lainsäädännön mukaista si joi tus paik ka lu paa. Valvontatoimenpiteet nykyisen jakeluasematoiminnan lopettamiseksi Ympäristövalvonta on todennut, että kyseessä on luvaton toiminto, joka tulee lopettaa ja on pyytänyt Nesteeltä aikataulua toiminnan lopettamiseksi (säh kö pos ti Mari Pihlaja-Kuhna Hannu Keräselle ). Nesteeltä Han nu Keränen on ilmoittanut (kirje ), että toimintaa ei aiota lopet taa ja että sille ollaan jättämässä uutta ympäristölupahakemusta mennessä. Vihdin ympäristövalvonnalla ja Neste Markkinointi Oy:n edustajilla on ollut neu vot te lu Nesteen jakeluasematoiminnoista Vihdissä ja Kark kilas sa (muistio ). Neuvottelussa sovittiin, että Nesteeltä lä he tetään kirjallinen selvitys toiminnan jatkumisen edellytyksistä osoitteessa Vihdin tie 20. Neuvottelun jälkeen Vihdintien Nesteellä tehtiin myös tar kas tus (tarkastuspöytäkirja ). Nesteen kirjallinen selvitys on saatu (Kirje Ham marström Puhakka Partners Oy). Selvityksessä esitetyn tulkinnan mukaan Nes teel lä on oikeus jatkaa polttonesteiden jakelutoimintaa eikä heillä myös kään olisi velvollisuutta esittää kunnalle toiminnan lopettamispäivää. Sel vi tyk ses sä yhtiö ilmoittaa, että yhtiö ei esitä kunnalle polttonesteen ja kelu toi min nan lopettamispäivämäärää.

2 Neste Markkinointi Oy on jättänyt vireille uuden ym pä ris tö lu pa hake muk sen polttoaineen jakelutoiminnalle osoitteeseen Vihdintie 20, Numme la. Kuuleminen hallintopakkomääräyksen antamisesta Ympäristövalvonta on Neste Markkinointi Oy:lle osoittamassaan kuu le miskir jees sä todennut, että polttonesteiden jakeluasematoiminta osoit tees sa on luvaton ja se tulee lopettaa. Kuulemiskirjeessä on esitetty, että asia viedään Vihdin ym pä ris tö lau ta kunnan ratkaistavaksi ja että ympäristölautakunta voi antaa asiassa ym pä ristön suo je lu lain 84 :n mukaisen hallintopakkomääräyksen polttonesteiden ja ke lu ase man lopettamisesta ja että hallintopakkopäätöksen tehosteeksi lau ta kun ta voi asettaa ympäristönsuojelulain 88 :n mukaisen tehosteen (uh ka sak ko). Neste Markkinointi Oy:lle on varattu tilaisuus antaa asiassa ym pä ris tön suoje lu lain 91 :n ja uhkasakkolain 22 :n mukainen vastine edellä esi te tyn hallintopakkomääräyksen ja siihen liittyvän tehosteen antamisesta. Neste Markkinointi Oy on antanut asiassa selityksensä Tii vistäen selityksessä Neste Markkinointi Oy katsoo, että sillä on oikeus polt tones tei den jakeluun osoitteessa Vihdintie 20 asemakaavamerkinnän pe rusteel la, eikä toimintaa näin ollen voitaisi määrätä lopetettavaksi YSL 84 :n pe rus teel la vaan asiassa pitäisi soveltaa YSL 59 :ää ja käsitellä asia lu van peruuttamisena. Kirjeen perusteella Neste Markkinointi Oy ei ole lo pet tamas sa nykyistä jakelutoimintaa. Oheismateriaali Kirje , Neste Markkinointi Oy:n uusi ympäristölupahakemus Neuvottelumuistio Neste Markkinointi Oy:n kirje (Hammarström Puhakka Partners Oy) ympäristölautakunnalle Neste Markkinointi Oy:n kuuleminen polttonesteiden jakeluaseman toi minnan lakkauttamisesta Liitteet Tarkastuspöytäkirja Neste Markkinointi Oy:n selvitys kuulemispyyntöön (Ham marström Puhakka Partners Oy) Valmistelija Mari Pihlaja-Kuhna, etunimi.sukunimi(at)vihti.fi, puh Esittelijä Ehdotus ympäristöpäällikkö Vihdin ympäristölautakunta päättää antaa Neste Markkinointi Oy:lle seuraa vat ympäristönsuojelulain 84 :n mukaiset määräykset (päävelvoitteet 1-2) luvattoman polttonesteiden jakelutoiminnan lopettamiseksi Vihdin kunnan Nummelassa osoitteessa Vihdintie 20. Määräysten tehosteeksi ympäristölautakunta päättää asettaa ym pä ris tönsuo je lu lain 88 :n ja uhkasakkolain (1113/1990) 6 :n mukaiset sakon uhat (tehosteet 1-2).

3 Neste Markkinointi Oy:lle annettavat määräykset Päävelvoite 1 Vihdin ympäristölautakunta määrää ym pä ris tön suo je lu lain 84 :n nojalla, että Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupaa edel lyt tä vä polttonesteiden jakelu Nummelan Vihdintien jakeluasemalla (Vihdintie 20) on lopetettava viimeistään 6 kuukauden kuluttua tämän päätöksen tie dok si saan ti päi väs tä. Tiedoksisaantipäivän osoittaa saantitodistus. Päävelvoite 2 Toiminnanharjoittajan tulee toimittaa Vihdin ympäristölautakunnan hy väksyt tä väk si suunnitelma ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisten toiminnan lo pet ta mis ta koskevien velvoitteiden täyttämiseksi. Suunnitelman tulee sisältää: - suunnitelma polttoaineen jakeluun liittyvien laitteistojen purkamisesta ja pois kul jet ta mi ses ta toteutusaikatauluineen - tutkimussuunnitelma maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuuden sel vit tämi sek si (ennen laitteistojen purkamista, sen aikana ja sen jälkeen) to teutus ai ka tau lui neen. Päävelvoitetta 2 koskeva suunnitelma tulee toimittaa Vihdin ym pä ris tö lauta kun nan hyväksyttäväksi viimeistään 4 kuukauden kuluttua tämän pää töksen tiedoksisaantipäivästä. Tiedoksisaantipäivän osoittaa saan ti to dis tus. Tehosteet Edellä esitettyjen päävelvoitteiden noudattamiseksi Vihdin ym pä ris tö lau takun ta määrää seuraavat ympäristönsuojelulain 88 ja uhkasakkolain 6 mu kai set uhkasakot: Tehoste päävelvoitteeseen 1 Päävelvoitteen 1 (toiminnan lopettaminen) noudattamatta jättäminen: euron kiinteä uhkasakko. Tehoste päävelvoitteeseen 2 Päävelvoitteen 2 (toiminnan lopettamiseen liittyvät ympäristönsuojelulain 90 :n mukaiset selvitykset) noudattamatta jättäminen: euron kiinteä uh ka sak ko. Päätöksen perustelut Sovellettavat oikeusohjeet Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaan ympäristön pilaantumiseen vaaraa ai heut ta vaan toimintaan on oltava lupa. Ympäristönsuojeluasetuksella sääde tään tarkemmin luvanvaraisista toiminnoista. Ym pä ris tön suo je lu ase tuksen 1 :n kohta 5a) mukaan polttonesteiden jakeluasema, jonka säi liö ti lavuus on vähintään 10 m³, on luvanvaraista toimintaa. Ym pä ris tön suo je lulain 30 :n mukainen poikkeus luvanvaraisuudesta ei koske polt to nes teiden jakelutoimintaa, joka sijaitsee tärkeällä tai muulla ve den han kin ta käyttöön soveltuvalla pohjavesialueella (YSL 30.4, kohta 2).

4 Ympäristönsuojelulain 90 :n (toiminnan lopettamisen jälkeiset velvoitteet) mu kaan luvanvaraisen toiminnan tai 30 :n 1 momentissa tarkoitetun toimin nan päätyttyä toimintaa harjoittanut vastaa edelleen lupamääräysten tai valtioneuvoston asetuksen mukaisesti tarvittavista toimista pi laan tu mi sen ehkäisemiseksi, toiminnan vaikutusten selvittämisestä ja tarkkailusta. Jos toiminnanharjoittajaa ei enää ole tai häntä ei tavoiteta ja lopetetun toi minnan ympäristövaikutusten valvomiseksi on tarpeen tarkkailla ym pä ris töä, tarkkailusta vastaa toiminta-alueen haltija. Jos lupa ei sisällä riittäviä määräyk siä toiminnan lopettamiseksi tarvittavista toimista, lu pa vi ran omai sen on annettava tätä tarkoittavat määräykset. Asia on käsiteltävä so vel tu vin osin kuten lupahakemus. Tarkkailua koskevat määräykset annetaan nou dat taen soveltuvin osin, mitä 46 :ssä säädetään. Ympäristönsuojelulain 84 :n mukaan (rikkomuksen tai laiminlyönnin oi kaise mi nen) valvontaviranomainen voi: 1) kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia, sen nojalla annettua asetusta tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta sään nök sen tai määräyksen vastaista menettelyä; 2) määrätä sen, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua asetusta tai määräystä, täyt tämään muulla tavoin velvollisuutensa; 3) määrätä 1 tai 2 kohdassa tar koi tetul la tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rik ko muk ses ta ympäristölle aiheutunut haitta; 4) määrätä toi min nan har joitta jan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä sen aiheuttavan tämän lain vastaista pi laan tumis ta. Luvanvaraisen toiminnan osalta määräyksen antaa elinkeino-, lii kenne- ja ympäristökeskus, jos toimivaltainen lupaviranomainen on alue hal linto vi ras to tai se on 33 :n nojalla myöntänyt ympäristöluvan, ja muu toin kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Ympäristönsuojelulain 88 :n mukaan viranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, ympäristönsuojelulain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toi men pi de teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään. Jollei ympä ris tön suo je lu lais ta muuta johdu, uhkasakkoa, teettämisuhkaa ja kes keyttä mis uh kaa koskevaan asiaan sovelletaan muutoin, mitä uh ka sak ko lais sa (1113/1990) säädetään. Uhkasakkolain 6 :n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä pää velvoi te asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Kunkin päävelvoitteen tehos teek si on asetettava eri uhkasakko. Uhkasakko asetetaan kiinteänä tai siten, että sen suuruus määräytyy ajan kulumisen mukaan (juokseva uh kasak ko). Asettamispäätöksestä on käytävä selvästi ilmi, mihin asian osai nen on velvoitettu ja milloin, mihin mennessä tai mistä lähtien pää vel voi tet ta on noudatettava. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huo mi oon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa si tä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat. Tosiseikat ja johtopäätökset Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden jakeluasematoiminta osoitteessa Vih din tie 20, Nummela, edellyttää ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 ja ym pä ris tön suo je lu ase tuk sen (169/2000) 1.1 kohdan 5a mukaista ym päris tö lu paa. Vihdin ympäristölautakunta on päätöksellään hy län nyt Neste Markkinointi Oy:n osoitteessa Vihdintie 20 polttonesteiden

5 ja ke lu ase ma toi min taa koskevan ympäristölupahakemuksen. Päätös on lain voi mai nen (KHO diaarinro 3053/1/12). Se tosiasia, että edellä mainitussa KHO:n päätöksessä on käsitelty vain määräajan pa laut ta mista valitusasiassa, ei vaikuta asian nykyiseen käsittelyyn. Neste Markkinointi Oy:n Vihdintien asemalla ei ole toiminnan edellyttämää ym pä ris tön suo je lu lain 28 :n mukaista ympäristölupaa. Olemassa olevalla ja ke lu ase ma toi min nol la ei ole myöskään vanhan lainsäädännön mukaista si joi tus paik ka lu paa. Asemakaavamerkintä ei yksistään oikeuta polttonesteiden jakeluun. Voimas sa oleva asemakaava on vanha (vahvistettu ) eikä siitä edes il me ne, että alue on tärkeällä pohjavesialueella. Aikana, jona asemakaava on laadittu, ei ole kiinnitetty huomiota pohjavesien suojeluun eikä siinä ole sel vi tet ty pohjavesiolosuhteita, kuten nykylainsäädännössä vaaditaan. Jos alu eel le laadittaisiin asemakaavaa nyt, niin huoltoaseman rakentamista ei to den nä köi ses ti sallittaisi tärkeällä pohjavesialueella. Myöskään se tosiseikka, että Neste Markkinointi Oy on jättänyt uuden ympä ris tö lu pa ha ke muk sen polttonesteiden jakelulle osoitteessa Vihdintie 20, ei oikeuta jatkamaan vanhaa luvatonta toimintaa uuden lupahakemuksen kä sit te lyn aikana. Nykyinen asemalla oleva tekniikka ei ole uuden lu pa hake muk sen tekniikan mukaista. Neste Markkinointi Oy saisi merkittävää talou del lis ta hyötyä, mikäli sen sallittaisi toimia vanhalla tekniikalla kä sit te lyajan ja päätöksen lainvoimaiseksi tulon ajan. Neste Markkinointi Oy ei ole KHO:n päätöksen jälkeen ryhtynyt ny kyi sen jakeluasematoiminnan lopettamistoimenpiteisiin pyynnöistä huo limat ta. Tältä osin toiminnanharjoittajalle on tarpeen antaa hal lin to pak komää räyk siä luvattoman toiminnan lopettamiseksi ja niihin liittyviä te hos teita. Vihdintie 20 sijaitseva jakeluasema sijaitsee Nummelanharjun tärkeällä I-luo kan pohjavesialueen muodostumisalueella. Samalla pohjavesialueella si jait see noin 1,75 km päässä Vihdin kunnan Luontolan vedenottamo, joka on Vihdin kunnan päävedenottamo. Vihdin Veden yhtenäistarkkailun tu losten mukaan Nummelanharjun pohjavesialueella pohjavedessä on todettu pie niä määriä bensiinin lisäaineita. Neste Markkinointi Oy:n omien poh ja vesi tut ki mus ten mukaan Vihdintien 20 jakeluaseman alueella olevista poh jave den tarkkailuputkista on myös havaittu pieniä määriä MTBE:tä. Num melan har jun pohjavesialueelta on lukuisia tutkimuksia pohjaveden vir taussuun nis ta, ja niiden mukaan on mahdollista, että Vihdintie 20 ja ke lu ase man alueelta pohjavesi virtaa kohti Luontolan vedenottamoa ja että hyd rau li nen yhteys vedenottamolle on mahdollinen. Vihdintien 20 jakeluaseman alueella on ollut öljyhiilivedyillä pilaantunutta maa pe rää ja sitä on kunnostettu vuonna 1998 massanvaihdolla ja vuosina huokoskaasu ja bio venting -tekniikoilla. Vuonna 2010 teh dyissä tutkimuksissa alueella on edelleen havaittu maaperässä öljyhiilivetyjä (kor keim mil laan 2460 mg/kg 5-6 m syvyydessä rakennuksen vieressä mitta ri ken tän länsipuolella). Vihdin ympäristölautakunta on ympäristölupahakemusta käsitellessään ai-

6 em min ( ) katsonut, että harjoitettu polttonesteiden ja ke lu toimin ta mm. aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa ja vedenhankinnan vaa ran tu mis ta, jolloin ympäristölupaa kyseiseen toimintaan ei ole voitu myön tää. Ympäristönsuojelulain 90.3 :n mukaan toimivaltaisen ym pä ris tö lu pa vi ranomai sen on annettava määräyksiä toiminnan lopettamiseksi tarvittavista toi mis ta. Vihdin ympäristölautakunta tulee tekemään päävelvoitteessa 2 edel ly te tys tä suunnitelmasta erillisen hyväksymispäätöksen, jossa voidaan an taa tarkentavia määräyksiä. Uhkasakkolain 8 :n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otet tava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Päävelvoitteiden 1-2 tehosteiden suuruutta ar vioi taes sa on otettu huomioon hakijan edellisessä hylätyssä lu pa ha kemuk ses saan esittämät polttonesteiden myyntimäärät, hallinto-asian mahdol li seen jatkokäsittelyyn kuuluva aika, suunnittelukustannukset sekä ha kijan maksukyky. Käsittely: Päätös Hannu Tanskanen esitti hallintopakon käytön lykkäämistä. Koska esitystä ei kannatettu se raukesi. Ehdotus hyväksyttiin Ympa Hannu Tanskanen ilmoitti, että hän jättää asiasta eriävän mielipiteen merkittäväksi pöytäkirjaan. Neste Markkinointi Oy on valittanut Vihdin ympäristölautakunnan pää tökses tä , jossa Neste Markkinointi Oy:tä on määrätty lo pet tamaan polttonesteiden jakelu osoitteessa Vihdintie 20, Nummela, mää rä aikaan mennessä. Lisäksi toiminnanharjoittajaa on määrätty toimittamaan toi min nan lopettamissuunnitelma määräaikaan mennessä. Määräyksien tehos teek si on asetettu uhkasakot. Vaasan hallinto-oikeus pyytää ympäristölautakunnalta lausuntoa Neste Mark ki noin ti Oy:n valituksen johdosta sekä toimittamaan valituksenalaisen pää tök sen perusteena olevat asiakirjat alkuperäisinä. Lausunto ja asia kir jat pyydetään toimittamaan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa (lähete on kirjattu Vihdin kuntaan ). Tiivistetysti Neste Markkinointi Oy esittää valituksessaan Vaasan hal linto-oi keu del le, että nykyisen toiminnan luvallisuus perustuu voimassa olevaan asemakaavamerkintään ja että siksi hallintopakkopäätökselle ei olisi pe rus tei ta, koska Neste ei olisi toiminut lainvastaiseksi. Neste esittää, että oi keus polttonesteiden jakeluasematoimintaan tulisi ensin peruuttaa YSL:n 9 luvun 59 :n mukaisesti. Nesteen mukaan on hallintolain luot ta muk sensuo ja pe ri aat teen ja yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista, jos ase ma kaavaan perustuvaa toimintaa ei rinnasteta luvan saaneeseen toimintaan. Mikä li valituksenalaista päätöstä ei kumota, rikotaan Euroopan ih mis oi keus-

7 so pi muk sen 6 artiklan kohtaa 1, joka takaa kaikille oikeuden oi keu den mukai seen oikeudenkäyntiin. Oheismateriaali Liitteet - Ympäristösihteerin päätöspöytäkirja : Neste Markkinointi Oy:n Nummelan (Vihdintie 20) polttonesteiden jakeluaseman ym pä ris tö lupa har kin ta - Muistio : Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus poltto nes tei den jakeluasemalle Nummelassa ja A24-automaattiasemalle Vihdin kirkonkylässä - Päätösasiakirja Neste Markkinointi Oy:n, Neste Oil Liikenneaseman ja kelu ase ma toi min ta, Nummela (ympa ) saapuneet pohjaveden tarkkailutulokset koskien Nummelan Nes teen (Vihdintie 20) polttonesteiden jakelutoimintaa - Neste Markkinointi Oy:n valitus Vihdin ympäristölautakunnan päätöksestä koskien Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden ja ke lu toimin nan lopettamista koskevassa ympäristönsuojelulain 84 :n mukaisessa hal lin to pak ko asias sa, Vihdintie 20 Nummela Valmistelija Mari Pihlaja-Kuhna, etunimi.sukunimi(at)vihti.fi, p Esittelijä Ehdotus ympäristöpäällikkö Vihdin ympäristölautakunta katsoo, että Neste Markkinointi Oy:n valitus tulee hylätä perusteettomana. Neste Markkinointi Oy ei ole esittänyt asiassa mitään oleellista uutta. Nes te Markkinointi Oy:llä ei ole kyseisellä kiinteistöllä ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista ympäristölupaa nykyiselle toiminnalle (polttonesteen ja ke luase mal le). Toiminta sijoittuu I-luokan pohjavesialueelle ja aiheuttaa maa perän ja pohjaveden pilaantumisen vaaraa sekä vedenhankinnan vaa ran tumis ta. Perustelut Vihdin kunnan ympäristösihteeri on tehnyt päätöksen YVPL:n mu kai ses ta lupatarpeen harkinnasta koskien kyseistä Neste Markkinointi Oy:n Vihdintie 20 sijoittuvasta polttonesteiden jakelutoimintaa. Tässä päätök ses sä Neste Markkinointi Oy:tä on velvoitettu hakemaan kyseiselle toimin nal le ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista ympäristölupaa mennessä. Päätöstä on perusteltu seuraavasti: "Toiminnalta tu lee edellyttää ympäristönsuojelulain (YSL) 28 :n mukaista ym pä ris tö lu paa, koska laitoksen toiminnasta voidaan arvioida aiheutuvan mahdollista poh jave den tai maaperän pilaantumista tai sen vaaraa (YVPL 7 ) eikä toi minnal le ole ympäristönsuojelulain vaatimuksia täyttäviä päästö-, tarkkailu ja raportointimääräyksiä päästöjen ehkäisemiseksi ja valvonnan to teut ta misek si." Neste Markkinointi Oy on jättänyt kyseiselle toiminnalle ym pä ris tö lu pa ha kemuk sen vireille Asiasta on pidetty neuvottelu Vihdin kunnan ja Neste Markkinointi Oy:n edustajan kanssa , jolloin on to det tu, että hakemus ei ole enää ajan tasalla ja sovittu uuden hakemuksen jät tämi ses tä. Uusi hakemus on jätetty ja joka on ratkaistu Vihdin

8 ym pä ris tö lau ta kun nas sa Ympäristölupahakemus on hy lät ty ja päätös on lainvoimainen. Ympäristöluvan tarve ja luvan myöntämisen perusteet on näin ollen kertaal leen tutkittu ja ratkaistu. Ympäristölautakunnan näkemyksen mukaan nykyinen polttonesteiden jake lu toi min ta aiheuttaa maaperän ja pohjaveden pilaantumisen vaaraa se kä vedenhankinnan vaarantumista. Viimeisin Vihdin kunnalle toimitettu tut kimus tu los alueen pohjavesitarkkailusta on saapunut Alueen kolmes ta tarkkailuputkesta oli otettu pohjavesinäytteet ja joista yhdes sä putkesta MV2 otetusta näytteestä oli havaittu pieni pitoisuus ben siinin lisäainetta MTBE:tä. Samassa putkessa havaittiin MTBE:tä myös molem mis sa vuoden 2013 näytteiden tutkimustuloksissa. Vihdintien 20 jakeluaseman alueella on ollut öljyhiilivedyillä pilaantunutta maa pe rää ja sitä on kunnostettu vuonna 1998 massanvaihdolla ja vuosina huokoskaasu ja bio venting -tekniikoilla. Vuonna 2010 teh dyissä tutkimuksissa alueella on edelleen havaittu maaperässä öljyhiilivetyjä (kor keim mil laan 2460 mg/kg 5-6 m syvyydessä rakennuksen vieressä mitta ri ken tän länsipuolella). Pilaantunutta maaperää ei ilmeisesti ole voitu kun nos taa kokonaan rakennuksen läheisyydestä johtuen. Toiminta on kiistat ta jo aiheuttanut maaperän ja pohjaveden pilaantumista. Perusteet antaa ympäristönsuojelulain 84 :n mukainen määräys toiminnan lo pet ta misek si ovat olemassa. Päätös Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti Ympa Valitus Korkein hallinto-oikeus antaa Vihdin ympäristölautakunnalle mah dol li suuden antaa vastineensa Neste Markkinointi Oy:n valitukseen Vaasan hal linto-oi keu den päätöksestä , nro. 16/0463/3. Vastinetta pyydetään mennessä. Vastineen antamiseen on pyydetty ja saatu lisäaikaa mennessä. Valituksessaan Neste Markkinointi Oy pyytää, että korkein hallinto-oikeus ku moaa Vaasan hallinto-oikeuden ja Vihdin ympäristölautakunnan pää töksen ja päätöksessä määrätyt uhkasakot. Nesteen valitus asiassa Korkeimmalle hallinto-oikeudelle on pitkälti sa mansi säl töi nen, kuin aiempi valitus Vaasan hallinto-oikeudelle. Tiivistetysti Neste Markkinointi Oy esittää valituksessaan, että nykyisen toimin nan luvallisuus perustuu voimassa olevaan asemakaavamerkintään ja et tä siksi hallintopakkopäätökselle ei olisi perusteita, koska Neste ei olisi toi mi nut lainvastaisesti. Neste esittää, että oikeus polttonesteiden ja ke luase ma toi min taan tulisi ensin peruuttaa YSL:n 9 luvun 59 :n mukaisesti. Nes teen mukaan on hallintolain luottamuksensuojaperiaatteen ja yh denver tai suus pe ri aat teen vastaista, jos asemakaavaan perustuvaa toimintaa ei rinnasteta luvan saaneeseen toimintaan. Mikäli valituksenalaista pää tös tä

9 ei kumota, rikotaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan kohtaa 1, joka takaa kaikille oikeuden oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Neste esittää myös valituksessaan, että polttonesteen jakelusta ei ole aiheu tu nut pohjaveden pilaantumista tai sen vaaraa. Nesteen mukaan ja kelu ase mal la ei ole tapahtunut mitään onnettomuutta eikä jakeluasemalla ole ol lut minkäänlaista poikkeuksellista tilannetta, joka voisi aiheuttaa riskiä poh ja ve del le. Neste huomauttaa, että jos hallintopakkopäätöksen mukaiset toimet hy väksy tään, olisi Neste velvollinen lopettamaan polttonesteiden ja ke lu ase man toiminnan Vihdissä ja purkamaan sekä pois kuljettamaan polt to ai neen jakeluun liittyvät laitteistot valituksenalaisessa päätöksessä määrätyn mukai ses ti ennen kuin sen vireillä oleva ympäristölupa-asia on ratkaistu. Jos Nesteelle tämän jälkeen myönnetään lupa uuden vireillä olevan ym pä ris tölu pa ha ke muk sen perusteella, on Neste todennäköisesti ja pa him mas sa tapauksessa hallintopakkopäätöksen nojalla jo ehtinyt lopettaa toi min tan sa ja laitteet on purettu jne. Tämä tarkoittaisi, että Nesteen pitäisi aloit taa toimintansa uudestaan pystyttämällä paikalle täysin uusi polt to nes tei den jakeluasema. Neste katsoo, että tällaisiin toimiin hallintopakkopäätöksellä velvoittaminen ei ole suhteellisuusperiaatteen mukaista, koska suhteellisuusperiaate nimen omai ses ti edellyttää toimien oikeasuhtaisuutta. Lisäksi tällainen me nette ly olisi Nesteen näkemyksen mukaan täysin kohtuutonta. Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Neste Markkinointi Oy:n valituksen annetussa päätöksessään. Oheismateriaali - Korkeimman hallinto-oikeuden vastinepyyntö /4059/1/16 Neste Mark ki noin ti Oy:n valituksesta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä /16/0463/3 - Ympäristösihteerin päätöspöytäkirja : Neste Markkinointi Oy:n Nummelan (Vihdintie 20) polttonesteiden jakeluaseman ym pä ris tö lupa har kin ta - Päätösasiakirja Neste Markkinointi Oy:n, Neste Oil Liikenneaseman ja kelu ase ma toi min ta, Nummela (ympa ) - Neste Vihdintie, pohjaveden seurantaraportti 2016 (lähetetään vastineen liit tee nä KHO:lle) - Neste Markkinointi Oy:n valitus Vaasan hallinto-oikeuden pää tök ses tä /16/0463/3, Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden ja ke lu toi min nan lopettaminen osoitteessa Vihdintie 20, Nummela/ ym pä ristön suo je lu lain mukainen hallintopakkoasia - valituksen liite 1; Vaasan hallinto-oikeuden päätös , nro 16/0463/3, diaarinumero 01769/14/ valituksen liite 3; pohjaveden seurantaraportti 2015 Valmistelija Mari Pihlaja-Kuhna, etunimi.sukunimi(at)vihti.fi, p Esittelijä Ehdotus ympäristöpäällikkö Ympäristölautakunta katsoo, että Neste Markkinointi Oy:n valitus tulee hylä tä perusteettomana ja Vaasan hallinto-oikeuden ja Vihdin ym pä ris tö lau ta-

10 kun nan päätökset tulee pitää voimassa. Neste Markkinointi Oy ei ole esittänyt asiassa mitään oleellista uutta. Ympäristölautakunta viittaa aiemmin Vaasan hallinto-oikeudelle antamaansa lausuntoon. Ympäristölautakunta korostaa edelleen, että harkinta ympäristöluvan tarpees ta ja sijoituspaikasta on tehty sekä YVPL:n mukaisessa päätöksessä (Vih din ympäristösihteerin päätös ) että ym pä ris tö lu pa ha kemuk sen käsittelyssä (Vihdin ympäristölautakunta ), jossa lupaa ei myönnetty. Sijoituspaikan harkinnassa käytetyt perusteet eivät ole muut tu neet. Ympäristölautakunta viittaa Vaasan hallinto-oikeuden pää töksen , nro 16/0463/3, diaarinumero 01769/14/5132, perusteluihin. Valituksen jättämisen jälkeen Neste Markkinointi Oy on toimittanut Vihdin ympäristövalvontaan jakeluaseman pohjaveden seu ranta ra por tin vuodelta 2016 (lähetetään vastineen liitteenä KHO:lle). Yhdessä tark kai lu put kes sa (MV2) todettiin pieniä pitoisuuksia MTBE:tä sekä ke väällä että syksyllä. Ympäristölautakunnan näkemyksen mukaan nykyinen poltto nes tei den jakelutoiminta on jo nykyisellään aiheuttanut maaperän ja pohja ve den pilaantumista sekä vedenhankinnan vaarantumista. Mitä tulee Nesteen valituksessa esittämään väittämään, että ja ke lu ase malla ei ole tapahtunut mitään onnettomuutta eikä jakeluasemalla ole ollut min kään lais ta poikkeuksellista tilannetta, joka voisi aiheuttaa riskiä poh jave del le, lautakunta toteaa, että Vihdin ympäristövalvonnalla on käy tet tä vissään Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteenvedot vaarallisten ai neiden onnettomuuksista vuosilta Näiden tietojen mukaan tänä aika na Vihdintie 20 osoitteessa on tapahtunut ainakin yksi pe las tus lai tok sen järjestelmään kirjattu vaarallisten aineiden onnettomuus ( ). Korkein hallinto-oikeus voi halutessaan pyytää tarkempia tietoja pe las tus lai toksel ta, koska kaikki tiedot eivät ole julkisia eikä ympäristövalvonnalla ole tiedossa tapauksen yksityiskohtia. Mitä tulee Nesteen esittämään kohtuuttomuuteen koskien jakeluaseman ra ken tei den kaivamista maasta ennen kuin jätetty uusi ym pä ris tölu pa ha ke mus on käsitelty, lautakunta toteaa, että valituksenalaisessa päätök ses sä on vasta määrätty lopettamaan jakelutoiminta ja esittämään ai katau lu jakeluaseman purkamisesta. Itse jakelutoiminnan lopettaminen ei heti vaadi rakenteiden purkamista. Vähittäistavarakaupan ja autojen pe su ka dun toiminnan lopettamista ei ole vaadittu. Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa. Päätös Ehdotus hyväksyttiin ja tämä asia tarkastettiin kokouksessa Ympa Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Korkein hallinto-oikeus on antanut valitusasiassa päätöksensä Valitus on hylätty ja hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta. Näin ollen Vihdin ym pä ris tö-

11 lau ta kun nan määräykset sakon uhalla ovat astuneet voimaan. Neste Mark ki noin ti Oy:n kanssa on tämän jälkeen keskusteltu toimintojen lopettamisesta ja ai ka tauluis ta useampaan otteeseen. Voimassa olevat päävelvoitteet ovat: Päävelvoite 1 Vihdin ympäristölautakunta määrää ympäristönsuojelulain 84 :n nojalla, että Nes te Markkinointi Oy:n ympäristölupaa edellyttävä polttonesteiden jakelu Numme lan Vihdintien jakeluasemalla (Vihdintie 20) on lopetettava viimeistään 6 kuukau den kuluttua tämän päätöksen tiedoksisaantipäivästä. Tiedoksisaantipäivän osoit taa saantitodistus. Päävelvoite 2 Toiminnanharjoittajan tulee toimittaa Vihdin ympäristölautakunnan hy väk syt täväk si suunnitelma ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisten toiminnan lo pet ta mista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi. Suunnitelman tulee sisältää: - suunnitelma polttoaineen jakeluun liittyvien laitteistojen purkamisesta ja poiskul jet ta mi ses ta toteutusaikatauluineen - tutkimussuunnitelma maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuuden sel vit tä mi sek si (ennen laitteistojen purkamista, sen aikana ja sen jälkeen) to teu tus ai ka tau luineen. Päävelvoitetta 2 koskeva suunnitelma tulee toimittaa Vihdin ym pä ris tö lau ta kunnan hyväksyttäväksi viimeistään 4 kuukauden kuluttua tämän päätöksen tie dok sisaan ti päi väs tä. Tiedoksisaantipäivän osoittaa saantitodistus. Jakelutoiminnan lopettaminen Neste Markkinointi Oy on lopettanut polttonesteiden jakelutoiminnan , jonka jälkeen polttonesteiden jakelussa käytetyt säiliöt sekä imuputkistot on tyhjen net ty ja tehty kaasuvapaiksi sekä maanpäälliset jakelumittarit ja automaatit on purettu. Samalla on päättynyt polttonesteiden varastointi. Myös K-Kaupan toiminta ja autopesulapalvelut ovat jo loppuneet kiinteistöllä. Neuvottelu Neste Markkinointi Oy:llä on vireillä Neste Siippoon ympäristölupahakemus ja toimin nan har joit ta jan kanssa pidettiin neuvottelu Tässä neu vot te lus sa keskusteltiin myös Vihdintien aseman rakenteiden purkamisesta ja ai ka tau lus ta ja sovittiin, että Neste tulee antamaan kirjallisen esityksen aikataulusta. Maaperän pilaantuneisuusselvitys ja tehdyt tutkimukset Kohteessa on puhdistettu maaperää massanvaihdolla vuonna 1998 ja huokoskaasu- ja bio venting -tekniikoilla. Kohteessa on tehty ym pä ris tö ar vioin ti 2010, raportti /Golder Associates. Tutkimuksessa todettiin mit ta ri ken-

12 tän ja liikerakennuksen välissä syvyydellä 4-6 metriä öljyhiilivetyjakeita C10-C21 yli ylemmän ohjearvon. Eri aikoina tehtyjen tutkimusten tulosten pe rus teel la voidaan todeta, että öljyhiilivetyjen keskitisleiden pitoisuudet ovat selvästi pienen ty neet in situ -kunnostuksen aikana ja sen jälkeen. Bensiinijakeiden pi toi suudet ovat olleet koko tarkasteluaikana suhteellisen alhaiset. Polttonesteiden myynnin ja varastoinnin lopettamisen jälkeen kohteessa on teh ty tarkentavia maaperätutkimuksia, raportti /Golder Associates. Tut kimuk ses sa todettiin mittarikentällä yhdessä pisteessä syvyydellä 3-5 metriä öl jy hiili ve ty ja kei ta C10-C21 yli ylemmän ohjearvon. Pohjaveden seuranta Kohteessa on seurattu pohjaveden tilaa vuodesta 1995 lähtien tarkkailuputkista GA1 ja GA 2 sekä vuodesta 2009 lähtien putkesta MV2 kaksi kertaa vuodessa. Put kes sa MV2 on havaittu pieniä pitoisuuksia MTBE:tä, viimeksi 2018 kevään näyt teen otos sa. Kunnostussuunnitelman laatimiseksi ja riskinarvion tueksi kohteessa esitetään teh tä väk si pohjavesiselvityksiä kiinteistön alueella maaliskuussa 2020 asen ta malla 2-3 uutta pohjavesiputkea. Soveltuvin osin hyödynnetään myös Vihdin Veden asen ta mia seurantaputkia. Raportti näistä valmistuu kevään aikana. Pohjaveden tarkkailua on jatkettu myynnin lopettamisen jälkeen kaksi kertaa vuo des sa. Tarkkailun lopettamista tai vaihtoehtoisesti jatkotarkkailun tarvetta arvioi daan maanalaisten rakenteiden poiston yhteydessä laaditun toi men pi de rapor tin tai vaihtoehtoisesti mahdollisen kunnostuksen loppuraportin perusteella. Liikerakennuksen haitta-ainetutkimus BC Real Estate on teettänyt liikerakennuksessa haitta-ainekartoituksen, raportti De le te Tutkimuksessa ei todettu rakenteissa käytetyn asbestia eikä pe su hal lin betonilattiassa todettu haitta -aineita. Neste Markkinointi Oy:n esitys jakeluasemarakennuksen ja polttonesteiden jake lu lait teis to jen purkuaikataulusta Neste on toimittanut Vihdin kuntaan esityksen ja ke lu ase ma ra ken nuksen ja polttonesteiden jakelulaitteiston purkuaikataulusta. Neste esittää polttonesteiden jakelulaitteistojen pur ku ai ka tau luk si tammikuuta Saman aikataulun mukaisesti myös BC Real Estate pur kai si lii ke ra ken nuksen. Tammikuuta 2021 esitetään kohteen purku- ja kunnostuksen toteuttamiseksi saman ai kai ses ti sekä rakennuksen että jakelualueen osalta. Yhtiöillä on käynnissä tai käynnistymässä kuluvana vuonna useita huoltoasemarakennus -jakeluaseman pur ku hank kei ta mm. Helsingissä, Espoossa, Vaasassa ja Hollolassa, joiden lä pi viemi sek si yhtiöiden henkilöstöresurssit projektinjohdon ja suunnittelun osalta ovat tiu koil la.

13 Purkutöiden yhteydessä toteutettaisiin myös mahdollinen maaperän kunnostus. Vihdin rakennusvalvonta on myöntänyt kohteelle purkamisluvan , jo ka on tullut lainvoimaiseksi Lausunnot Uudenmaan ELY-keskus on ilmoittanut (sähköpostikeskustelu Pihlaja-Kuhna - Petra Ihanamäki/ Esko Nylander/ Hanna Valkeapää ), ettei sillä ole lau sut tavaa esitettyyn aikatauluun. Myös Vihdin Vesi on ilmoittanut (säh kö pos ti kes kus telu Pihlaja-Kuhna - Krista Viitasalo ), ettei sillä ole huomautettavaa asiaan. Kaavatilanne Kiinteistönomistajan ja Vihdin kunnan välille on laadittu kaavoituksen käyn nis tämis so pi mus, joka on allekirjoitettu Sopimuksen tavoitteissa on mainit tu mm. taajamarakenteen tiivistäminen. Kaavatyön käynnistymiselle ei ole vielä lukkoonlyötyä aikataulua. Nykyisessä voimassa olevassa asemakaavassa kiinteis tö sijaitsee LH-alueella eli huoltoasemarakennusten korttelialueella. Oheismateriaali Liitteet - Neste Vihti Nummela Vihdintie - Seurantaraportti 2019, liitteineen - Neste Vihti Vihdintie 20, ympäristötekninen maaperätutkimus, raportti /Golder Associates - Neste Markkinointi Oy:n esitys huoltoasemarakennuksen sekä polttonesteiden ja ke lu lait teis to jen purkuaikataulusta Valmistelija Mari Pihlaja-Kuhna, etunimi.sukunimi(at)vihti.fi, p Esittelijä Ehdotus ympäristöpäällikkö Ympäristölautakunta on tutkinut asian ja tekee seuraavat päätökset: Päävelvoitteet 1 ja 2 on toteutettu ja ympäristölautakunnan asetta ma hallintopakko puretaan. Toiminnanharjoittajan esittämä purkuaikataulu: kohteen purkaminen ja maa perän kunnostaminen tammikuussa 2021, voidaan hyväksyä. Kohteen purkaminen ja ennallistaminen tulee aloittaa viimeistään Maaperän kunnostamisesta tulee tehdä ilmoitus Uudenmaan ELY-keskukselle, joka on asiassa toimivaltainen viranomainen. Toiminnanharjoittajan tulee toimittaa ympäristövalvontaan seuraavat tiedot, kun ne valmistuvat: - raportti esitettyjen pohjavesiputkien asentamisesta - kopio Uudenmaan ELY-keskukselle tehtävästä ilmoituksesta pilaantuneen maape rän puhdistamiseksi (pima-ilmoitus)

14 - ilmoitus purkutyömaan aloittamisesta sekä työmaan yhteyshenkilön nimi ja yhteys tie to - loppuraportti purku- ja ennallistamistyömaan valmistumisesta Tiedot tulee toimittaa Vihdin kunnan kirjaamoon: kunnanvirasto@vihti.fi tai Vihdin kunta, kirjaamo, PL 13, Nummela. Asian yhteydessä pyydetään mai nitse maan asian diaarinumero 288/ /2014. Perustelut Polttonesteiden jakelu on lopetettu ja toiminnanharjoittaja on suorittanut alu eella maaperätutkimuksia. Toiminnanharjoittajan esittämä aikataulu voidaan hyväksyä. Kohteesta tehdyn ris kin ar vioin nin mukaan maaperän pilaantuminen ei aiheuta välitöntä vaaraa eikä vuon na 2019 otetuista pohjavesinäytteistä ole todettu analyysimenetelmän määri tys ra jan ylittäviä pitoisuuksia analysoituja yhdisteitä. Toiminnanharjoittajan esittä mä aikataulu voidaan katsoa kohtuulliseksi. Päätös Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 36 27.08.2014 Ympäristölautakunta 46 19.11.2014 Ympäristölautakunta 5 25.01.2017 Vastineen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle; Neste Markkinointi Oy:n polttonesteiden jakelutoiminnan

Lisätiedot

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE Ympäristölautakunta 60 15.06.2016 Kunnanhallitus 181 20.06.2016 Ympäristölautakunta 32 22.03.2017 Kunnanhallitus 87 27.03.2017 SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

Lisätiedot

Vihdin ympäristölautakunta on päätöksellään määrännyt Neste Markkinointi Oyale seuraavat kaksi päävelvoitetta:

Vihdin ympäristölautakunta on päätöksellään määrännyt Neste Markkinointi Oyale seuraavat kaksi päävelvoitetta: KORK EIM M AN HALLINTO -OIK EUDEN P Ø T Ö S _v._ Antopäivä 1 ( $ ) 20.11.2017 Taltionumero Diaarinumero 4059/1/16 Asia Valittaja Ympäristönsuojelulain mukaista hallintopakkoasiaa koskeva valitus Neste

Lisätiedot

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille Tekninen lautakunta 66 20.09.2017 Tekninen lautakunta 102 19.12.2017 102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252 Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 Päätös / ympäristölupahakemus / Syväsatama, jätteiden loppusijoittaminen ja hyödyntäminen satamakentän rakenteissa, Kokkolan Satama / Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

137 10.12.2013 98 06.08.2014

137 10.12.2013 98 06.08.2014 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 137 10.12.2013 98 06.08.2014 Oikaisuvaatimus toimenpidelupapäätöksestä 286-2013-781, kiinteistölle 286-21-6-6, Kaaritie 18, Kuusankoski,

Lisätiedot

Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi

Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi Perusturvalautakunta 30 08.05.2014 Laukaan kunnan perusturvalautakunnan selvitys lastensuojelun määräraikojen ylittymisen vuoksi 89/05.09.00/2013 Perusturvalautakunta 30 Valmistelija: perusturvajohtaja

Lisätiedot

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014 162 Kunnanhallitus 368 10.11.2015 Kunnanhallitus 404 08.12.2015 Kunnanhallitus 414 22.12.2015 Kunnanhallitus 43 09.02.2016 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös Torsti Patakankaan valituksesta/khall 5.5.2014

Lisätiedot

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus:

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus: Kaupunginhallitus 198 12.06.2017 Kaupunginvaltuuston kokouksen 24.4.2017 päätösten täytäntöönpano 1898/00.02.01/2017 KHALL 12.06.2017 198 Kuntalain (410/2015) 39 :n 1 momentin mukaan kunnanhallitus vas

Lisätiedot

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti petri.maki@ylojarvi.fi, puh. 050 385 1815 Ympäristölautakunta 252 30.10.2012 Ympäristölautakunta 145 29.10.2013 Ympäristölautakunta 158 11.11.2014 Ympäristölautakunta 38 17.02.2015 Ympäristön epäsiisteys Ryömäntiellä 746/53.532/2012 YMPLTK 30.10.2012

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 39, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 48, 49, 50, 55, 56, 59, 60 ja 62 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85 tilalle

Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85 tilalle Rakennuslautakunta 13 12.04.2017 Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85 tilalle 396/10.03.00/2010 RAK 12.04.2017 13 Rakennuslautakunta

Lisätiedot

Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA Sivistyslautakunta 21 25.03.2015 Sivistyslautakunta 33 22.04.2015 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA 2015 2016 SIVLTK 21 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevat

Lisätiedot

UHKASAKON ASETTAMINEN, OUTI YLIPEKKALA, TORNIO/ POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ

UHKASAKON ASETTAMINEN, OUTI YLIPEKKALA, TORNIO/ POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ Meri-Lapin ympäristölautakunta Meri-Lapin ympäristölautakunta 23 21.02.2017 40 25.04.2017 UHKASAKON ASETTAMINEN, OUTI YLIPEKKALA, TORNIO/ POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ 659/10.03.00/2015

Lisätiedot

Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Lisätiedot

Pöytäkirjan 51-53, 58, :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 51-53, 58, :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 51-53, 58, 60-64 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). OIKAISUVAATIMUSOHJE

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 146, 147, 148, 150, 151, 152, 153, 155, 156, 160, 162, 163 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 Ympäristölautakunta 75 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIJOHTOON JA VIEMÄRIIN LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEISTÖLLE KOTIKUMPU 172-402-16-31 32/60.602/2013 Ympäristölautakunta

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016 1(5) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu 14 53100 LAPPEENRANTA Drno 114/11.01.00.00/2016 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2016

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO :t 39, 40, 41, 43, 44, 45, 47, 48, 49 Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. OIKAISUVAATIMUSOHJE

Lisätiedot

Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). VALITUSOSOITUS,

Lisätiedot

Kyseessä on kaavoitusohjelman työ nro 1703.

Kyseessä on kaavoitusohjelman työ nro 1703. Kaupunkirakennelautakunta 9 17.01.2017 Kaupunkirakennelautakunta 68 14.03.2017 Kaupunginhallitus 108 20.03.2017 Kaupunginvaltuusto 16 27.03.2017 Merimiehenkatu 3 asemakaavamuutoksen hyväksyminen 7500/10.02.03/2016

Lisätiedot

29 12.02.2014 136 03.09.2014 167 12.11.2014. Ympäristölupavelvoitteen raukeaminen, Nikkasen Konepaja Oy, 734-402-11-0

29 12.02.2014 136 03.09.2014 167 12.11.2014. Ympäristölupavelvoitteen raukeaminen, Nikkasen Konepaja Oy, 734-402-11-0 Rakennus- ja Rakennus- ja Rakennus- ja 29 12.02.2014 136 03.09.2014 167 12.11.2014 Ympäristölupavelvoitteen raukeaminen, Nikkasen Konepaja Oy, 734-402-11-0 2413/11.01.00.00.01/2013 Rakennus- ja 12.02.2014

Lisätiedot

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 84 24.09.2015 Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä 599/11.04.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS Tekninen lautakunta 24 13.04.2016 Kunnanhallitus 59 13.03.2017 PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS 143/08.00.00/2015 TEKLA 13.04.2016 24 Sari Kaakinen on tehnyt 15.6.2015

Lisätiedot

Oy Teboil Ab:n Teboil Lohja Tynninharjun polttonesteiden jakeluasematoiminnan lopettamista koskevien määräysten antaminen

Oy Teboil Ab:n Teboil Lohja Tynninharjun polttonesteiden jakeluasematoiminnan lopettamista koskevien määräysten antaminen Ympäristö- ja rakennuslautakunta 26 19.03.2015 Oy Teboil Ab:n Teboil Lohja Tynninharjun polttonesteiden jakeluasematoiminnan lopettamista koskevien määräysten antaminen 1156/11.01.00/2013 YMRAKLK 19.03.2015

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0

VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 Ympäristölautakunta 72 04.12.2013 VAPAUTUSHAKEMUS POHJOIS HARTOLAN VESIOSUUSKUNNAN VESIHOHTOON LIITTÄMISVELVOLLISUUDESTA KIINTEITÖLLE UUSI-MIKKOLA RN:O 20:0 35/60.602/2013 Ympäristölautakunta 72 Asia Hakija

Lisätiedot

Vastaselitys Vaasan hallinto-oikeudelle annetuista vastineista ja lausunnosta; diaarinumero 01229/16/5107

Vastaselitys Vaasan hallinto-oikeudelle annetuista vastineista ja lausunnosta; diaarinumero 01229/16/5107 Ympäristölautakunta 100 12.08.2015 Ympäristölautakunta 131 07.10.2015 Ympäristölautakunta 91 07.09.2016 Ympäristölautakunta 46 03.05.2017 Vastaselitys Vaasan hallinto-oikeudelle annetuista vastineista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (6) 12 Määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen Sorters Finland Oy:lle HEL 2012-010110 T 11 01 00 00 Päätös Päätökseen velvoitettu Asian vireilletulo Asian käsittely

Lisätiedot

VIRTAIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 21/ Kaupunginhallitus Otsikko Sivu 258 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus,

VIRTAIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 21/ Kaupunginhallitus Otsikko Sivu 258 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus, VIRTAIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 21/2018 590 Aika 17.09.2018 klo 16:00-17:20 Paikka Marttinen, Paunu- sali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 258 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus, 592 pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristövaliokunta Kunnan järjestämään jätehuoltoon liittyminen

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristövaliokunta Kunnan järjestämään jätehuoltoon liittyminen Ympäristölautakunta 17 01.03.2017 Ympäristölautakunta 35 05.04.2017 Ympäristövaliokunta 7 14.06.2017 Kunnan järjestämään jätehuoltoon liittyminen 51/11.03.02/2017 YMPLTK 01.03.2017 17 Asia ja sen käsittely

Lisätiedot

Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (lausunto valituksesta hallinto-oikeudelle)

Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (lausunto valituksesta hallinto-oikeudelle) Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 43 22.02.2017 59 22.03.2017 Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (lausunto valituksesta hallinto-oikeudelle) RAKYL

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan -materiaali on kokoelma

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus. :t 90, 92. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus. :t 90, 92. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus :t 90, 92 Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään Tähän päätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kouvolan kau pun gin hal li tuk sel le.

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 Kunnanhallitus 308 09.11.2015 Valtuusto 71 16.11.2015 Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 804/02.03.01/2015 KHALL 308 9.11.2015 Kuntalain 66 :n mukaan valtuusto

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 Kaupunginhallitus 53 22.02.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Valmistelija ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää:

Valmistelija ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää: Meri-Lapin Meri-Lapin Meri-Lapin 154 16.12.2014 61 16.06.2015 62 21.06.2016 LUVATON JURVANOJAN PERKAUS, TERVOLA 552/11.01.01/2014 MELAYMP 16.12.2014 154 Meri-Lapin on tehnyt 21.5.2014 päätöksen, jo ka

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle koskien maankäyttö- ja rakennuslain mukaista hallintopakkoa kiinteistön omistajalle

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle koskien maankäyttö- ja rakennuslain mukaista hallintopakkoa kiinteistön omistajalle Lupajaosto 17 30.08.2017 Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle koskien maankäyttö- ja rakennuslain mukaista hallintopakkoa kiinteistön 430-468-3-39 omistajalle Ympla 26.10.2016 100 Lautakunta on

Lisätiedot

Kehotus ja toiminnanharjoittajan kuuleminen / Maskun Murske Oy

Kehotus ja toiminnanharjoittajan kuuleminen / Maskun Murske Oy Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 29 20.04.2017 Kehotus ja toiminnanharjoittajan kuuleminen / Maskun Murske Oy Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 20.04.2017 29 Ympäristöpäällikkö Marjut Taipaleenmäki 12.4.2017:

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2012 PERLTK 60 Sosiaalityön johtaja Marketta Tiihala

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995).

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUKIELTO Tekninen lautakunta :t 216, 217, 220, 224, 225, 227, 228 Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995).

Lisätiedot

Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina / Ajankäytön järjestäminen ,

Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina / Ajankäytön järjestäminen , Kaupunginhallitus 5 09.06.2014 Kaupunginhallitus 10 23.02.2015 Kaupunginhallitus 7 04.04.2016 Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina 2014-2017 / Ajankäytön järjestäminen

Lisätiedot

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA, HYVÄKSYMISKÄSITTELY 26/10/02/03/2016

MEIJERITIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, LÄNSIOSA, HYVÄKSYMISKÄSITTELY 26/10/02/03/2016 Ympäristölautakunta 45 23.04.2015 Kaupunginhallitus 143 06.05.2015 Ympäristölautakunta 101 25.08.2015 Kaupunginhallitus 218 02.09.2015 Ympäristölautakunta 5 21.01.2016 Kaupunginhallitus 20 03.02.2016 Ympäristölautakunta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 TILOJEN VUOKRAAMINEN TORNION SAIRASKOTISÄÄTIÖLTÄ PÄIVÄKESKUSTOIMINTAA VARTEN/TILOJEN VUOKRAAMINEN VUODELLE 2014/TILOJEN VUOKRAAMINEN

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

LAUSUNNON ANTAMINEN HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE VALITUSASIASSA / MANNINEN OLLI JA TEEMU

LAUSUNNON ANTAMINEN HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE VALITUSASIASSA / MANNINEN OLLI JA TEEMU Kaavoitus- ja rakennusjaosto 26 02.03.2017 Kaavoitus- ja rakennusjaosto 40 06.04.2017 LAUSUNNON ANTAMINEN HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDELLE VALITUSASIASSA / MANNINEN OLLI JA TEEMU 3047/10.03.00.02/2016

Lisätiedot

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Ympla 16.6.2016 89 Riihimäen Metallikaluste Oy:lle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2009 (Ympla 29.10.2009 151, Dnro 740/2009). Ympäristöluvan

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 247 05.10.2015 Kaupunginhallitus 255 12.10.2015 Kaupunginhallitus 265 26.10.2015 Kaupunginhallitus 282 09.11.2015 Kaupunginhallitus 302 23.11.2015 Kaupunginhallitus 310 30.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hallitus päättää antaa seuraavat määräykset viranhaltijoiden toimivallan rajois. 1. Sopimusten päätösvaltuuksien ja allekirjoitusoikeuksien delegointi

Hallitus päättää antaa seuraavat määräykset viranhaltijoiden toimivallan rajois. 1. Sopimusten päätösvaltuuksien ja allekirjoitusoikeuksien delegointi Hallitus 87 16.06.2017 VIRANHALTIJOIDEN PÄÄTÖSVALLAN RAJOJEN MUUTTAMINEN Hallitus 87 Esittelijä Toimitusjohtaja Raimo Inkinen Valmistelija Johtava lakimies Sari Forsström, p. 050 463 1667 Ehdotuksen perustelut

Lisätiedot

Sosterin kanssa on käyty neuvotteluja 30.1.2015 ja 4.3.2015 sääs töjen saamiseksi. Neuvottelujen tuloksia käsitellään kokouksessa.

Sosterin kanssa on käyty neuvotteluja 30.1.2015 ja 4.3.2015 sääs töjen saamiseksi. Neuvottelujen tuloksia käsitellään kokouksessa. Kunnanhallitus 60 30.03.2015 Kunnanhallitus 68 21.04.2015 Kunnanhallitus 82 11.05.2015 Kunnanhallitus 102 11.06.2015 Kunnanhallitus 107 18.06.2015 Kunnanvaltuusto 27 18.06.2015 Talouden tasapainottamistoimenpiteet

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen Kaupunginhallitus 139 31.03.2014 Kaupunginhallitus 271 16.06.2014 Kaupunginhallitus 511 15.12.2014 Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen 877/10.03.02/2013

Lisätiedot

Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85

Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85 Rakennuslautakunta 53 23.11.2016 Ilman rakennuslupaa rakennettu taukotilarakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN:o 4:85 RAK 23.11.2016 53 Rakennuslautakunta on 11.6.2008 :n

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 87 05.06.2013 Ympäristölautakunta 99 27.06.2013 Ympäristölautakunta 78 12.08.2014 Ympäristölautakunta 88 11.09.2014 Autojen varastointi Kiuruveden Autosähkö Ky:n kiinteistöllä 239/11.03.04/2013

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Kiinteistön liittäminen järjestettyyn jätehuoltoon / Tontti 2 1: /54.544/2016 YMPLTK

Ympäristölautakunta Kiinteistön liittäminen järjestettyyn jätehuoltoon / Tontti 2 1: /54.544/2016 YMPLTK Ympäristölautakunta 26 21.02.2017 Kiinteistön liittäminen järjestettyyn jätehuoltoon / Tontti 2 1:164 228/54.544/2016 YMPLTK 10.05.2016 74 Asia Alueellinen jätehuoltoviranomainen kehotti 23.2.2016 kiin

Lisätiedot

Korkein hallinto oikeus. Muu päätös 1440/2014. Muita päätöksiä

Korkein hallinto oikeus. Muu päätös 1440/2014. Muita päätöksiä Korkein hallinto oikeus Muita päätöksiä Etusivu» Päätöksiä» Muita päätöksiä» Muupaatos» Muu päätös 1440/2014 Muu päätös 1440/2014 Moottorikelkkailureitin reittisuunnitelman hyväksymistä Nilsiässä koskeva

Lisätiedot

Ilman rakennuslupaa rakennettu kesäkeittiörakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN: 4:85 tilalle

Ilman rakennuslupaa rakennettu kesäkeittiörakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN: 4:85 tilalle Rakennuslautakunta 14 12.04.2017 Ilman rakennuslupaa rakennettu kesäkeittiörakennus Keuruun kaupungin Pihlajaveden kylässä Kala-aitankallio RN: 4:85 tilalle 396/10.03.00/2010 RAK 12.04.2017 14 Rakennuslautakunta

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 243 17.10.2016 Kaupunginhallitus 256 31.10.2016 Kaupunginhallitus 263 07.11.2016 Kaupunginhallitus 272 21.11.2016 Yhteistyötoimikunta 22 23.11.2016 Kaupunginhallitus 283 28.11.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson:

Valmistelija hallintopäällikkö Marja-Leena Larsson: Kaupunginhallitus 251 05.10.2015 Kaupunginhallitus 291 09.11.2015 Kaupunginhallitus 305 23.11.2015 Kaupunginhallitus 325 18.12.2015 Kaupunginhallitus 35 01.02.2016 SOSIAALITYÖN JOHTAJAN VIRAN TÄYTTÄMINEN

Lisätiedot

23 17.02.2015 42 19.05.2015

23 17.02.2015 42 19.05.2015 Meri-Lapin ympäristölautakunta Meri-Lapin ympäristölautakunta 23 17.02.2015 42 19.05.2015 KATSELMUS KIINTEISTÖJEN KOTIRANTA 407-6:44 JA KEMINSEUTU 407-7:52 RAJALLA/LAUSUNTO VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE/VASTINE

Lisätiedot

Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehtyyn valitukseen koskien Venesjärven osayleiskaavamuutosta

Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehtyyn valitukseen koskien Venesjärven osayleiskaavamuutosta Ympäristölautakunta 105 17.12.2015 Ympäristölautakunta 9 26.01.2016 Kaupunginhallitus 47 01.02.2016 Kaupunginhallitus 109 14.03.2016 Kaupunginvaltuusto 33 21.03.2016 Kaupunginhallitus 184 23.05.2016 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

Valtuuston tilapäisen valiokunnan ehdotus sivistyslautakunnan erottamista koskevassa asiassa. Tilapäinen valiokunta on kokoontunut kolme kertaa.

Valtuuston tilapäisen valiokunnan ehdotus sivistyslautakunnan erottamista koskevassa asiassa. Tilapäinen valiokunta on kokoontunut kolme kertaa. Tilapäinen valiokunta 4 13.03.2015 Valtuusto 15 23.03.2015 Valtuuston tilapäisen valiokunnan ehdotus sivistyslautakunnan erottamista koskevassa asiassa 23/00.02.04/2015 TILAPVAL 13.03.2015 4 Valtuusto

Lisätiedot

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen Kaupunginhallitus 138 10.04.2017 Kaupunginhallitus 248 19.06.2017 Lausunto Päijät-Hämeen jätelautakuntasopimuksen päivittämisestä/yhteistoimintasopimuksen muuttaminen 97/14.06.00/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33 VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat) 32, 33 Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel

Lisätiedot

Viranhaltijapäätösten ilmoituskäytäntö tekniselle lautakunnalle

Viranhaltijapäätösten ilmoituskäytäntö tekniselle lautakunnalle Tekninen lautakunta 118 24.10.2018 Viranhaltijapäätösten ilmoituskäytäntö tekniselle lautakunnalle Tekninen lautakunta 24.10.2018 118 Tekninen johtaja Reima Ojala 11.10.2018: Kaupunginhallitus on käsitellyt

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos Kaupunginhallitus 275 13.08.2018 Kaupunginhallitus 346 22.10.2018 Kaupunginvaltuusto 90 12.11.2018 Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos 1059/10.03.06/2017 Kaupunginhallitus 19.02.2018 67 Maanomistaja

Lisätiedot

Ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva, Sulkava) 16 10.06.2015 LUVATON RAKENNUS/SULKAVA 106/10/2015 YMP.LTK 10.06.2015 16 168/500.

Ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva, Sulkava) 16 10.06.2015 LUVATON RAKENNUS/SULKAVA 106/10/2015 YMP.LTK 10.06.2015 16 168/500. Ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva, Sulkava) 16 10.06.2015 LUVATON RAKENNUS/SULKAVA 106/10/2015 YMP.LTK 10.06.2015 16 168/500.501/2009 VALVLTK 39 Rakennustyön keskeyttäminen Rakennustarkastaja on 14.7.2009

Lisätiedot

Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015. Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015

Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015. Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015 Kunnanhallitus 88 02.03.2015 Valtuusto 18 26.03.2015 Vuonna 2014 jätetyt aloitteet 63/00.01.02/2015 KHALL 88 Hallintojohtaja Kuntalain 28 :n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita

Lisätiedot

Vastineen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä koskien Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupapäätöstä

Vastineen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä koskien Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupapäätöstä Ympäristölautakunta 12 08.02.2017 Vastineen antaminen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä koskien Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupapäätöstä 188/11.01.00/2013 YMPLTK

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 141 02.09.2015 26 24.02.2016 Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen

Lisätiedot

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti pet puh

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti pet puh Ympäristölautakunta 123 01.10.2013 Ympäristölautakunta 201 17.12.2013 Ympäristölautakunta 66 13.05.2014 Ympäristölautakunta 126 07.10.2014 Ympäristölautakunta 83 10.05.2016 Kettunen Heikki /ympäristön

Lisätiedot

Valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen Ympäristölautakunta 68 29.09.2016 Valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen 131/11.03.04/2014 Ymplk 29.09.2016 68 Valmistelija ympäristönsuojelutarkastaja Osmo Koivistoinen,

Lisätiedot

Valmistelija: Ari Pöllänen, tekninen johtaja/toimialajohtaja, p , s-posti:

Valmistelija: Ari Pöllänen, tekninen johtaja/toimialajohtaja, p , s-posti: Tekninen lautakunta 15 17.02.2016 Vesihuoltoliikelaitoksen 17 15.03.2016 johtokunta Tekninen lautakunta 36 20.04.2016 Tekninen lautakunta 58 22.06.2016 Kunnanhallitus 127 08.08.2016 Kunnanvaltuusto 29

Lisätiedot

Pöytäkirjan 1, 2, 3, 6, 8, 10, 13, 14 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 1, 2, 3, 6, 8, 10, 13, 14 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 1, 2, 3, 6, 8, 10, 13, 14 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakko kiinteistön omistajalle

Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakko kiinteistön omistajalle Lupajaosto 17 30.08.2017 Lupajaosto 42 30.05.2018 Lupajaosto 64 29.08.2018 Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakko kiinteistön 430-468-3-39 omistajalle Ympla 26.10.2016 100 Lautakunta on päättänyt

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja ym päristökeskus

Elinkeino-, liikenne- ja ym päristökeskus Elinkeino-, liikenne- ja ym päristökeskus LAUSUNTO 16.1.2018 LAPELY/3392/201 6 Kittilän kunta Valtatie 15 99100 KITTILÄ Lausuntopyyntö 29.12.2017 Akanvuoma/Taivaanvalkeat ranta-asemakaavaehdotus, Kittilä

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan järjestäminen on kunnanhallituksen teh tä vä. Tarkastussäännön hyväksyy valtuusto.

Sisäisen valvonnan järjestäminen on kunnanhallituksen teh tä vä. Tarkastussäännön hyväksyy valtuusto. Kunnanhallitus 284 09.09.2013 Tarkastuslautakunta 32 11.09.2013 Sisäisen valvonnan ohjeet ja tarkastussääntö 1272/01/010/2008 KHALL 284 1272/01/010/2008 KHALL 607 Johtoryhmän ja tilintarkastajien keskusteluissa

Lisätiedot

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen

- 1 Kokouksen avaaminen. - 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta. - 4 Työjärjestyksen hyväksyminen Kaupunginhallitus 119 31.03.2014 Kaupunginvaltuuston kokouksen 27.1.2014 päätösten täytäntöönpano 1224/07.02.03/2014 KHALL 119 Kuntalain 23.1 :n mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan hal lin nos ta ja taloudenhoidosta

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili Kasvatus- ja opetuslautakunta 53 11.08.2014 Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili KOLA 53 Valmistelija / lisätiedot: Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti pet puh

Rakennustarkastaja Petri Mäki, sähköposti pet puh Ympäristölautakunta 138 11.10.2017 Ympäristön epäsiisteys Siivikkalassa 573/10.03.02/2017 YMPLTK 11.10.2017 138 YMPLTK 1.10.2013 123 Ympäristökatselmuksella 13.6.2013 tarkastusinsinööri Pek ka Pohjanen

Lisätiedot

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle

Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle Kunnanhallitus 46 25.02.2014 Kunnanhallitus 76 24.03.2014 Kunnanhallitus 126 13.05.2014 Oikaisu päätökseen kiinteistöjen Sirola RN:o 28:6 ja RN:o 28:24 myynnistä Vaarankylän kyläyhdistykselle 135/1/2013

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (Kerimaan Lomakeskus Oy:n vastaus)

Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (Kerimaan Lomakeskus Oy:n vastaus) Rakennus- ja ympäristölautakunta 60 22.03.2017 Ilmoitus leirintäaluetoiminnasta, Kerimaan Lomakeskus Oy (Kerimaan Lomakeskus Oy:n vastaus) 124/58/588/2017 RAKYL 60 Selostus: Ulkoilulain 18 :n mukaan leirintäalueella

Lisätiedot

Kunnanhallitus 143 20.05.2013 Kunnanhallitus 182 05.08.2013 OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OMISTUS 613/053/2013

Kunnanhallitus 143 20.05.2013 Kunnanhallitus 182 05.08.2013 OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OMISTUS 613/053/2013 Kunnanhallitus 143 20.05.2013 Kunnanhallitus 182 05.08.2013 OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OMISTUS 613/053/2013 KHALL 143 Valmistelu: hallintojohtaja Eeva Vanhanen, p. 050 356 6427 Oulun kaupunki, Oulun seudun

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00.

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00. Kunnanhallitus 31 13.02.2017 Kunnanhallitus 71 27.02.2017 Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) Kunnanhallitus 13.02.2017 31 118/00.00.01/2016 Kunnanvaltuusto hyväksyi 20.6.2016 Kirkkonummen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus Ympäristölautakunta 121 14.12.2015 Lausuntopyyntö valituksen johdosta (ymp. ltk. 26.10.2015 101) / Hämeenlinnan hallinto-oikeus 492/600/2015 Ympäristölautakunta 14.12.2015 121 Muutoksenhakija: Omistaja:

Lisätiedot

Valmistelija rakennustarkastaja Markku Vaittinen: Tornion kaupunki teknisten palvelujen lautakunta

Valmistelija rakennustarkastaja Markku Vaittinen: Tornion kaupunki teknisten palvelujen lautakunta Teknisten palvelujen ltk 80 24.05.2017 Kaupunginhallitus 209 21.06.2017 Kaupunginhallitus 231 14.08.2017 POIKKEAMISLUPAHAKEMUS NRO P8/2017 ALASAUKKO-OJA ANNE 218/10.03.00/2017 TEKN 24.05.2017 80 Valmistelija

Lisätiedot

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ Tekninen lautakunta 89 20.09.2016 Teknisen lautakunnan talousarvio vuodelle 2017 Tekninen lautakunta Valmistelija: tekninen johtaja Janne Laiho, puh. 050 347 5247 ja palve lu koor di naat to ri Hely Harju,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita:

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita: Koulutuslautakunta 44 10.06.2014 Koulutuslautakunta 58 16.09.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014 alkaen / luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen / opiskelijahuollon

Lisätiedot

Kuntaliiton mukaan kunnan on syytä ryhtyä seuraaviin toi men pi tei siin:

Kuntaliiton mukaan kunnan on syytä ryhtyä seuraaviin toi men pi tei siin: Kaupunginhallitus 90 07.03.2016 Kaupunginvaltuusto 27 14.03.2016 Hallintosääntömuutos 4 luku lautakunnat, aluejohtokunnat ja toimikunnat 6 lautakunnan erityinen ratkaisuvalta, rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE Ympäristölautakunta 161 06.10.2015 Ympäristölautakunta 222 26.11.2015 MARKO RANTASEN VAPAUTUSHAKEMUS VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTÄMISESTÄ / LAUSUNTO MARKO RANTASEN VALITUKSESTA TURUN HALLINTO-OIKEUDELLE

Lisätiedot

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista Rakennus- ja ympäristölautakunta 141 02.09.2015 Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista RAKYL 141 Jätelain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta. :t 100, 101. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta. :t 100, 101. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta :t 100, 101 Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään Tähän päätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kouvolan kaupungin lasten

Lisätiedot

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus

Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus Kunnanhallitus 59 23.03.2016 Kunnanhallitus 94 23.05.2016 Yhteistoimintamenettelyn päättäminen / sosiaali- ja terveyspalveluiden liikkeenluovutus 1.1.2017 107/010/013/2015 KHALL 59 Selostus: Kunnanvaltuusto

Lisätiedot