Veden kiertokulku maapallolla. Veden kiertokulku -peli ja tehtäviä vedenkulutukseen liittyen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Veden kiertokulku maapallolla. Veden kiertokulku -peli ja tehtäviä vedenkulutukseen liittyen"

Transkriptio

1 Veden kiertokulku maapallolla Veden kiertokulku -peli ja tehtäviä vedenkulutukseen liittyen

2 Paketin materiaalit Veden kiertokulku maapallolla (lehtinen) Ladattavana Valonian internet-sivulta: PowerPoint esitys veden kiertokulusta keskustelun taustaksi Veden kiertokulku -pelilaudan malli (PDF) Pelikorttimallit (PDF) Lainattavissa Valoniasta: Piilovesipaketti (Sisältää makean veden määrää hahmottavan tehtävän, johon kuuluu: kolme lasiastiaa, mittoja, vesiaiheinen alusta astioille, piilovesiaiheinen juliste ja banderolli) JOHDANTO Vesi ylläpitää elämää maapallollamme. Puhdas makea vesi on kuitenkin rajallinen luonnonvara, jonka turvaaminen on jokaisen vastuulla. Veden tärkeyden sisäistäminen ja sen kiertokulun ymmärtäminen on siis ehdottoman tärkeätä jokaiselle. Veden kiertokulku -peli havainnollistaa veden loputonta kiertokulkua eri olomuodoissaan elinympäristössämme. Ideana on tutustua veden jännittävään matkaan ja valmistaa oma peli havainnollistamaan sitä. Paketista löytyy harjoituksia myös veden kulutuksen pohtimiseen, maailman vesivarojen havainnollistamiseen sekä piilovesi käsitteen ymmärtämiseen. Materiaalia voi helposti soveltaa eri-ikäisille. Veden kiertokulku peli muuntuu aina sen ryhmän mukaan, joka sen valmistaa. Esikouluikäisten kanssa voidaan pohtia perusasioita, kuten veden eri olomuotoja. Yläkouluikäisten kanssa voidaan miettiä monimutkaisempia veden matkoja, esimerkiksi ihmisestä viemäriverkostoon ja sieltä puhdistamon kautta mereen.

3 VEDEN KIERTOKULKU -PELI Vesi ei häviä maapallolta, se vain muuttaa muotoaan ja olinpaikkaansa. Veden kiertokulku -pelin aikana seurataan Vellamo Vesipisaran matkaa, kun se kiertää vaikkapa merestä pilveen, sataa vuorelle ja jäätyy, sulaa ja valuu jokeen ja joutuu janoisen ketun juomaksi. Alla on ehdotus, miten veden kiertokulkupeliä voidaan hyödyntää ryhmän kanssa 2 3 tapaamiskerran aikana. Ensimmäinen tapaaminen asiaa veden kiertokulusta ja taulun valmistus Katsotaan Powerpoint-esitys veden kiertokulusta, jonka jälkeen keskustellaan veden eri olomuodoista. Näiden jälkeen tehdään pieni harjoitus, jossa toteutetaan malli Vellamo Vesipisaran matkasta. Ryhmälle kerrotaan peli-idea ja siitä, että tehdään yhdessä kyseinen peli. Aloitetaan taulun tekeminen sen suunnittelemisella ja taustamaiseman tekemisellä. Osallistujat voivat ottaa kotoa mukaansa erilaisia luontoon ja ympäristöön liittyviä kuvia tai lehtiä. Toinen tapaaminen taulun viimeistely ja pelikorttien valmistus Jatketaan taulun tekemistä. Etsitään esimerkiksi lehdistä yhdessä tauluun tulevia kuvia. Suunnitellaan yhdessä korttien tekstejä ja muokataan mallikortteja oman taulun maiseman mukaan. Jos taulu lakataan, tulee se tehdä toisen kerran päätteeksi. (Ohjaaja voi myös suorittaa lakkauksen myöhemmin, mikäli aikaa ei siihen tunnu muuten olevan). Kolmas tapaaminen peli valmis, tehtäviä veden kulutuksesta Taulu ja pelikortit tehdään valmiiksi. Pelataan peliä. Keskustellaan veden kulutuksesta ja riittävyydestä maapallolla ja mietitään, mitä jokainen voi tehdä säästääkseen vettä.

4 Pelin kulku 1. Aloita peli asettamalla vesipisarat tauluun haluamillesi paikoille. 2. Ota kortti siitä kuoresta, minkä kohdalla vesipisarasi on taululla, esimerkiksi jos vesipisarasi on meressä, ota kortti MERI-kuoresta. Lue kortti ja toimi kortin antamien ohjeiden mukaisesti. 3. Ota uusi kortti siitä kuoresta, mihin edellinen kortti sinut ohjeisti. 4. Peliä voi jatkaa niin kauan kuin mielenkiintoa riittää, tai kunnes kortit loppuvat. Maisemataulun ja pelikorttien valmistus Pelivälineet Maisemataulu Pahvisia vesipisaroita Pelikortteja kahdeksassa eri ryhmässä: ihminen, eläin, kasvi, maaperä, pilvi, järvi, meri ja joki Taulun tarvikkeet: iso levy, vaneri, tukeva pahvi tms. askartelumaaleja, tusseja tai muita värejä erikokoisia siveltimiä ja pensseleitä sakset liimaa julisteita ja kuvia lehdistä liimattavaa tarranauhaa (karkea ja pehmeä erikseen, myydään metreittäin kangaskaupoissa) lakkaa Tee halutun kokoiselle taustalle maisema, josta löytyvät ainakin seuraavat elementit: aurinko metsää pilviä ihmisiä meri kasveja järvi eläimiä joki kaloja vuoria taloja peltoa Yksityiskohtia, esimerkiksi sadetta ja vesihöyryä voidaan lisätä tekijöiden innokkuuden ja mielikuvituksen mukaan. Tee maisema piirtämällä ja maalaamalla, käyttäen erilaisia kuvia ja julisteita, tai kaikkia tapoja yhdessä. Lopuksi taulu voidaan lakata esim. vesiohenteisella huonekalulakalla, mikä suojaa tehtyä kuvaa leikkimiseltä.

5 Tarranauhan pehmeät palat liimataan lopuksi kuvan niihin kohtiin, mitkä asiat ovat korteissa mukana, esimerkiksi vuorelle, pilveen, mereen, maahan, jokeen, kasviin, eläimeen, ihmiseen jne. Tauluun voi liittää sopiviin paikkoihin myös nämä tekstit: Sinunkin juomasi vesipisara on joskus voinut olla dinosauruksen juomalammikossa. Sama vesi on kiertänyt maapallolla jo miljoonien vuosien ajan. Auringonlämpö haihduttaa vettä meristä, järvistä ja joista. Vesihöyry tiivistyy taivaalla pilviksi, joista sadevesi ropisee alas ja imeytyy maahan. Osa vedestä kulkeutuu eläviin olentoihin, kuten kasveihin ja eläimiin. Vesipisarat Tee pahvista tai paperista vesipisaroita. Taakse liimataan palat karkeaa tarranauhaa, jotta pisarat voidaan kiinnittää taulussa oleviin vastapuoliin. Näin pisaroita voidaan siirrellä ympäri taulua.

6 Pelikorttien tarvikkeet Pelikorteista löytyy tulostettavat mallit Valonian nettisivuilta (www.valonia.fi). Tarkistakaa, sopivatko ne teidän maisemaan ja keksikää itse tekstejä lisää sen mukaan, mitä kaikkea omasta maisemataulustanne löytyy. Korteissa olevien asioiden (esim. eläimet, kasvit, joki, järvi, vuori) tulee löytyä myös taulusta. Tulosta kortit, leikkaa ja järjestä 8 ryhmään; ihminen, eläin, kasvi, maaperä, pilvi, järvi, meri ja joki. Leikkiessä pidä eri kortit omissa pinoissaan tai esim. kirjekuorissa omassa taulussa. Pelikortit voi tietenkin tehdä myös käsin pahvikorteille. Kortteja tarvitaan noin kappaletta. TEHTÄVIÄ VEDENKULUTUKSESTA Keskivertosuomalainen käyttää n. 140 litraa vettä päivässä. Kaikilla maapallon ihmisillä ei ole yhtä paljon vettä käytössään. Kehitysmaassa asuvalla henkilöllä voi olla vettä käytössään vain 3 litraa vuorokaudessa. Alla olevien harjoitusten avulla voidaan pohtia kuinka paljon vettä itse käytämme, mihin vettä kuluu ja miten vedenkulutusta voi vähentää. 1. Kuinka paljon vettä käytän päivässä? Verrataan suomalaisen ja etiopialaisen 12-vuotiaan tytön päivittäistä vedenkulutusta. Aloita tekemällä oman vedenkäytön kartoitus. Minkälainen vesipeto itse olet? Miten paljon vettä käytät päivän mittaan? Ota huomioon peseytyminen, wc-käynnit, vaatteiden pesu, ruokailu jne. Laske seuraavaksi etiopialaisen Thahain vedenkulutus Thahai on etiopialainen 12-vuotias tyttö. Hän asuu pienessä maalaiskylässä, jossa ei ole vesijohtoviemäröintiä. Kylällä on yhteinen kaivo, jonne on matkaa Thahain kotoa 500 metriä. Thahain tehtäviin kuuluu perheen veden hakeminen yhdessä isosiskon Mean kanssa. Perheeseen kuluu siskosten lisäksi äiti, isä, isoäiti ja kolme veljeä. Kuinka paljon Thahai kuluttaa vettä päivässä omaan puhtauteensa, ruoanlaittoon ja vaatteiden pesuun? Thahain perheessä on 8 henkeä. Kuinka paljon Thahain ja Mean on haettava vettä päivässä?

7 Vedenkulutustietoa Suihkusta tulee noin 12 litraa/minuutti Kylpy kuluttaa litraa Hanasta valuu noin 6 litraa/minuutti. WC-pytyn huuhteluun kuluu 4 litraa/kerta Käsien pesu 3 litraa/kerta Hampaiden pesu mukin kanssa 0,2 litraa ja sulkematta hanaa 12 litraa Pyykinpesu 60 litraa/kerta Tiskaaminen käsin litraa Yksi pesukerta tiskikoneella 13 litraa Perunoiden keittäminen 2 litraa Ihminen tarvitsee noin kolme litraa vettä vuorokaudessa hengissä säilymiseen Kehitysmaissa haja-asutusalueilla todellinen kulutus on noin 5 20 litraa per henkilö 2. Tuntuuko ero suurelta? Miten voisit vähentää omaa vedenkulutustasi? Listaa 5 eri tapaa. 3. Jos saisit vain 10 litraa eli yhden ämpärillisen vettä käyttöösi per päivä, miten jakaisit sen? Muista, että ihmisen pitäisi juoda vettä n. 1,5 l vuorokaudessa. 4. Veden puhdistamiseen, pumppaamiseen ja lämmittämiseen kuluu runsaasti myös energiaa. Mitä kaikkea voisi tehdä pelkällä kylmällä vedellä? Vinkkejä vedensäästöön Älä juoksuta vettä turhaan: sammuta hana suihkussa saippuoinnin ajaksi, käytä hammasmukia, älä tiskaa juoksevalla vedellä. Kodin hanoihin ja suihkuun voi asentaa vettä säästävät suuttimet ja wc-istuimessa on hyvä olla kaksoishuuhtelu. Korjaa vuotavat hanat ym. mahdollisimman nopeasti. Pese vain täysiä tiski- ja pyykkikoneellisia. Uudet pesukoneet ovat säästäväisempiä. Käytä puutarhan kasteluvetenä sadevettä. Auto tulisi pestä vain siihen tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla.

8 YMPÄRISTÖKASVATUSTA PAIKALLISTEN JÄRJESTÖJEN TYÖN TUEKSI Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanke tarjoaa järjestöille mm. ympäristökasvatusmateriaalia, neuvontaa ja verkostoitumistilaisuuksia. Järjestöjen ympäristökasvatuksen osaamista lisäämällä tuodaan kestävän kehityksen keinot lähelle ihmisten arkipäivää ja samalla elävöitetään paikallista järjestötoimintaa. Hanke on avoin kaikille paikallisjärjestöille, jotka haluavat lisätä toimintaansa ympäristökasvatuksellisin keinoin. Hanke toteutetaan vuosina Hankkeen toiminta-alueeseen kuuluu Naantalin Luonnonmaa, Masku, Nousiainen, Rusko, Pöytyän Yläne, Kaarinan Kuusisto ja Piikkiö, Paimio, Sauvo, Lieto, Turun Maaria ja Paattinen. VALONIA - Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus on puolueeton asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman kestävän kehityksen palveluita ja työkaluja. YHTEYSTIEDOT Valonia Vanha Suurtori Turku

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö

Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Harakatkin hikoilevat - Asumisen veden- ja energiansäästö Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Laura Korhonen, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Tämä on vuokratalojen asukkaille

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi Laatinut: Lea Huttunen Toimittaneet: Anu Lillunen ja Tuovi Kurttio Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 2007 Arvojen selkiyttäminen

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

t y ö p a j o j a t e h t a i s s a

t y ö p a j o j a t e h t a i s s a t y ö p a j o j a t e h t a i s s a s i s ä l l y s 3 Lukijalle 4 Oppiminen museossa 4 Toiminnallinen museokierros 5 Sitominen kouluopetukseen 6 Toiminnalliset harjoitukset Harjoitukset aiheittain 6 Aika,

Lisätiedot

Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön

Taso 1: Pakkausjäte. Aktiviteetti: Eettinen ruoka. Ruohola, Junni, Reiman, Toivonen MSK. Ihmisen vaikutus ympäristöön Aktiviteetti: Eettinen ruoka Taso 1: Pakkausjäte Tavoite: Vartio suunnittelee, hankkii ja valmistaa aterian kokouksessa tai retkellä niin, että syntyy hyvin vähän tai ei ollenkaan pakkausjätettä. Tarpoja

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

SÄÄSTÖPUROISTA KASVAA SÄÄSTÖVIRTA Energian- ja vedensäästöneuvontaa kotitalouksille

SÄÄSTÖPUROISTA KASVAA SÄÄSTÖVIRTA Energian- ja vedensäästöneuvontaa kotitalouksille SÄÄSTÖPUROISTA KASVAA SÄÄSTÖVIRTA Energian- ja vedensäästöneuvontaa kotitalouksille Marjo Vesalainen Opinnäytetyö Kesäkuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 1 kk ennen tapahtumaa 2 vko ennen tapahtumaa 1 vko ennen tapahtumaa 2-3 päivää ennen tapahtumaa Tapahtumaa edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT 7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT Ota oppia, Vältä karikot ja Menesty. YRITTÄJÄ.NET ESIPUHE ESIPUHE YRITTÄJÄ.net SISÄLLYSLUETTELO Aluksi haluamme kertoa hyvin lyhyesti tämän ilmaisen oppaan 1. taustalla

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. Yläkouluille!

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. Yläkouluille! GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA Yläkouluille! Päivi Pöyhönen/FinnWatch 2008 On vain yksi maapallo Näkyvää ja näkymätöntä kulutusta Iida on oikeilla jäljillä pohtiessaan kulutusta. Kulutamme joka päivä erilaisia

Lisätiedot

VESIKOULU. Tietopaketti juomavedestä ja sen valmistuksesta Suomessa. Aino Pelto-Huikko ja Niina Vieno 13.11.2009 Vesi-Instituutti WANDER/Prizztech Oy

VESIKOULU. Tietopaketti juomavedestä ja sen valmistuksesta Suomessa. Aino Pelto-Huikko ja Niina Vieno 13.11.2009 Vesi-Instituutti WANDER/Prizztech Oy VESIKOULU Tietopaketti juomavedestä ja sen valmistuksesta Suomessa Aino Pelto-Huikko ja Niina Vieno 13.11.2009 Vesi-Instituutti WANDER/Prizztech Oy Sisällysluettelo Esipuhe......................................................................

Lisätiedot

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE NUUKUUSVIIKKO 2013. MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi Aloitussivu Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille

GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA. lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille GLOBAALIN KULUTTAJAN OPPIKIRJA lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille Päivi Pöyhönen/FinnWatch 2008 On vain yksi maapallo Näkyvää ja näkymätöntä kulutusta Iida on oikeilla jäljillä pohtiessaan kulutusta.

Lisätiedot

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Toimintatehtävät Taustatietoa: Kasveilla eli tuottajilla on käytössään auringon energiaa hyvin paljon. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Lisätiedot

solina Anne Rikala Kangasalan Kuohussa uidaan vesi kohisten meloo kohti olympialaisia 1/2010

solina Anne Rikala Kangasalan Kuohussa uidaan vesi kohisten meloo kohti olympialaisia 1/2010 solina 1/2010 -liikelaitoksen asiakaslehti Kangasalan Kuohussa uidaan vesi kohisten Anne Rikala meloo kohti olympialaisia Pääkirjoitus 1/2010 Hyvä lukija, Vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys.

Lisätiedot

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu Opettajan opas Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta www.energiakoulu.fi/energiakoulu Sisällysluettelo Opettajalle... 3 Johdanto: Energian tehokas käyttö säästää

Lisätiedot

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen Humanistinen ammattikorkeakoulu 2011 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 4 2 HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 5 3 TEEMOIHIN HERÄTTELY 7 Musiikki

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Solina. Kansainvälinen vesipäivä muistuttaa veden käytöstä. Mistä talousvesi tulee? Kangasalan peruskoululaisille omat. vesipullot

Solina. Kansainvälinen vesipäivä muistuttaa veden käytöstä. Mistä talousvesi tulee? Kangasalan peruskoululaisille omat. vesipullot Solina 1 2012 Kangasalan Vesi -liikelaitoksen asiakaslehti Kansainvälinen vesipäivä muistuttaa veden käytöstä Kaikille Kangasalan peruskoululaisille omat vesipullot Mistä talousvesi tulee? 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes

Ohjaajan opas. Hoksaa bisnes Ohjaajan opas teema kerho Hoksaa bisnes Hoksaa bisnes -teemakerhossa lapset oppivat iloista yrittäjyyttä. Kerhossa ideoidaan porukalla palveluja ja tuotteita, joita myös markkinoidaan ja myydään. Kerholaisia

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Muotoilukasvatuksen menetelmäopas

Muotoilukasvatuksen menetelmäopas Muotoilukasvatuksen menetelmäopas SISÄLLYS JOHDANTO Muotoilijan aarrearkku, projekti ja tavoitteet Esiopetuksen opetussuunnitelma Menetelmäopas Tehtävät www.muotoilijanaarrearkku.fi Pilottityöpajat 2 5

Lisätiedot

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille

RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille RajatOn?-julistesarjaan liittyviä tehtäviä eri koulutunneille Äidinkieli ja kirjallisuus - Minut tekee onnelliseksi - Kulutus tuo onnea? - Käytänkö aikani niin kuin haluan? - Elämä on rajallinen - Maapallo

Lisätiedot