Kaavoittajan vastineet Kurikan Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavaluonnoksesta annettuihin lausuntoihin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaavoittajan vastineet Kurikan Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavaluonnoksesta annettuihin lausuntoihin."

Transkriptio

1 Kaavoittajan vastineet Kurikan Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavaluonnoksesta annettuihin lausuntoihin. Yleiskaavaluonnos oli laatimisvaiheen kuulemista varten nähtävillä välisen ajan Kaava-asiakirjat selvityksineen löytyvät osoitteesta: Vastineet Kurikan Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavan luonnosvaiheen palautteeseen: 8 kpl lausuntoja: 1. SUOMEN TURVALLISUUSVERKKO OY 2. MUSEOVIRASTO 3. PUOLUSTUSVOIMAT 4. JALASJÄRVEN KUNTA, YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA 5. ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO 6. ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS 7. TRAFI, LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO 8. ETELÄ-POHJANMAAN MAAKUNTAMUSEO 5 kpl mielipiteitä Lausunnot 1) SUOMEN TURVALLISUUSVERKKO OY Suomen Turvallisuusverkko Oy:llä ei ole lausuttavaa tai osallistumistarvetta suunnittelukokonaisuuteen liittyen. 2) MUSEOVIRASTO Jalasjärven kunta pyytää Museoviraston lausuntoa Rustarin tuulivoiman osayleiskaavasta. Kaava-alueella on tehty arkeologisen kulttuuriperinnön inventointi vuonna Sen perusteella voidaan arvioida hankeen vaikutukset kiinteisiin muinaisjäännöksiin. Inventoinnissa löydettiin yhteensä viisi kiinteää muinaisjäännöstä, neljä tervahautaa ja yksi tervapirtin jäännös.

2 Kohteet on viety Museoviraston ylläpitämään valtakunnalliseen muinaisjäännösrekisteriin seuraavasti: Hautasaari, tervahauta ja tervapirtin jäännös (numero ), Hautakangas 3, tervahauta (numero ), Vähäkangas, tervahauta ( )ja Rustari, tervahauta (numero ). Kohteet on merkitty kaavakartalle kohdemerkinnällä ja kirjaimilla sm. Merkinnän selitys on Kiinteä muinaisjäännös. Kohde tai alue. Muinaismuistolain (295/1963) rauhoittama kiinteä muinaisjäännös. Alueen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen ja muu siihen kajoaminen on kielletty. Aluetta koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista on pyydettävä Museoviraston /museoviranomaisen lausunto. Karttamerkintöjen yhteydessä on luettelo kohteista. Niiden numerointi vastaa kartan numerointia. Merkitsemistapaa selityksineen Museovirasto pitää riittävänä muinaisjäännösten suojelun turvaamiseksi. Kohteet sijoittuvat selkeästi tuulipuistoalueiden ja teiden ulkopuolelle. Museovirastolla ei ole kaavaluonnokseen huomautettavaa. Rakennetun kulttuuriympäristön ja maiseman osalta osayleiskaavasta lausuu Museoviraston ja Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon välisen yhteistyösopimuksen mukaisesti maakuntamuseo. 3) PUOLUSTUSVOIMAT, Eero Ruotsila, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta Puolustusvoimia koskeva kaavamääräys: Ennen tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämistä on kuultava Puolustusvoimien pääesikuntaa tuuulivoimaloiden toimintaan liittyen. tulee muuttaa muotoon: "Ennen tuulivoimalan rakennusluvan myöntämistä on saatava hyväksyntä Puolustusvoimien pääesikunnalta" Myös STUVE:lta tulee pyytää lausunto. PVJJK:n organisaatiomuutosten ja Suomen Turvallisuusverkko Oy:n (STUVE OY) perustamisen vuoksi kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyen on syytä pyytää lausunto myös STUVE OY:ltä, osoitteesta: Rakennus- ym. töitä tehdessä tulee huomioida alueella ja läheisyydessä mahdollisesti kulkevat puolustusvoimien kaapelilinjat. Kaavaselostuksessa tulee mainita pääesikunnan hyväksymislausunnon numero ja päivämäärä. mikäli toteutettavien tuulivoimaloiden koko (suurempi), määrä (enemmän) tai sijoittelu poikkeaa niistä tiedoista, joilla Puolustusvoimat (Pääesikunnan operatiivinen osasto) on antanut lausunnon hankkeen hyväksyttävyydestä, tulee hankkeelle saada Pääesikunnalta uusi lausunto hyväksyttävyydestä ja selvitystarpeista.

3 Tuulivoimaloista tulee pyytää aina Pääesikunnan lausunto rakennuslupavaiheessa. Puolustusvoimien pääesikunnan tulee voida tarkistaa tuulivoimalahankkeet rakennuslupavaiheessa, jotta rakennushanke on kaavassa esitetyn mukainen. Jos toteutettavien tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus, määrä, sijoittelu tai muut perustiedot poikkeavat kaavoitusvaiheessa annetuista tiedoista, joilla Puolustusvoimat (Pääesikunnan operatiivinen osasto) on antanut lausunnon hankkeen hyväksyttävyydestä, tulee hankkeelle saada Pääesikunnalta uusi lausunto hyväksyttävyydestä ja selvitystarpeista. Kaavaehdotusvaiheessa pyydetään lausunto myös STUVE:lta JALASJÄRVEN KUNTA, YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA Rustarin alue sijaitsee Jalasjärven kunnan lounaisosassa, noin kuusi kilometriä kuntataajamasta E 12-tien ja Kauhajoen Ikkelänjärven kylän välissä, rajautuen Jalasjärven ja Kauhajoen väliseen kunnanrajaan. Alueelle on tarkoitus sijoittaa yhdeksän n. 3 MW tuulivoimalaa, joiden napakorkeus olisi metriä ja roottorien halkaisija metriä, jolloin kokonaiskorkeudeksi tulee korkeintaan 230 m. Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavan vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella Osayleiskaava on tarkoitus laatia siten, että sitä voidaan suoraan käyttää rakennusluvan myöntämisen perusteena. Alueelta on tehty melu- ja välkevarjostusmallinnus. Melumallinnuksessa on käytetty turbiinityypin Vestas V MW maksimiääni-tehotasoa 108,3 db(a) (takuuarvo) sekä valmistajan ilmoittamaa melun oktaavijakaumaa. Laskennassa käytetty maksimiäänitehotaso ja melun oktaavijakauma ovat turbiinivalmistajan ilmoittamia IEC TS standardin mukaisiin mittauksiin perustuvia arvoja, jotka on taulukoitu turbiinin napakorkeuden tuulennopeuden suhteen. Mallinnuksessa voimaloille on käytetty napakorkeutta 160 m ja oktaavijakaumaa tuulennopeudella 14 m/s napakorkeudella, mikä vastaa tuulen nopeutta 8-10 m/s 10 m korkeudella. Turbiinin melun kapeakaistaisuuteen, impulssimaisuuteen tai amplitudimodulaatioon liittyvää sanktiota ei ole käytetty mallinnuksessa. Matalataajuinen melu on mallinnettu valmistajan antamien lähtötietojen perusteella. Välkevarjostusmallinnuksessa tuulivoimaloiden aiheuttama vilkkuva varjostus on arvioitu geometrisella laskentamallilla, joka huomioi auringon paikan vuoden eri aikoina, tuulivoima-alueen ja sen ympäristön maastonmuodot sekä tuuliturbiinien dimensiot. Laskennan tuloksena saadaan tieto siitä, kuinka monta tuntia vuodessa alueen eri kohteet ovat vilkkuvan varjostuksen alaisena. Tulosta havainnollistetaan tasa-arvokäyrästöllä, jonka perusteella voidaan arvioida varjostusvaikutusta tarkastelu-alueella. Laskennassa on käytetty aiemmin mainittua turbiinityyppiä ja -mitoituksia.

4 Alueelta on tehty seuraavat luontoselvitykset: liito-orava- ja viitasammakkoselvitys, lintujen kevätmuuttoselvitys, lintujen syysmuuttoselvitys, lintujen törmäysmallinnus, metsäkanalintuja pöllöselvitys, pesimälinnustoselvitys, kasvillisuusselvitys ja lepakkoselvitys. Lisäksi on tehty muinaismuistoselvitys. Kaavaa on esitelty yleisötilaisuudessa , ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaehdotus ovat nähtävillä Ehdotus: Ympäristö- ja rakennuslautakunta antaa Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kaavaluonnoksesta seuraavan lausunnon: Melumallinnuksessa ei ole käytetty melun kapeakaistaisuudesta, impulssimaisuudesta tai merkityksellisestä sykinnästä (amplitudimodulaatio) aiheutuvaa 5 db:n lisäystä laskennan lähtöarvoihin, vaan niiden vaikutusten oletetaan sisältyvän valmistajan ilmoittamiin melupäästön takuuarvoihin. Koska kaavoitus etenee niin, että alueelle tuleva toimija kilpailutetaan vasta kaavan valmistuttua, eivät lähtötiedot voi olla varmuudella tiedossa. Voimakkaan amplitudimodulaation tai impulssimaisuuden esiintyvyyttä etäällä tuulivoimaloista ei pystytä luotettavasti ennustamaan, vaan kyseisten ominaisuuksien esiintyminen voidaan todeta luotettavasti vain mittauksin. Melualue voi siten tuulivoimapuiston toteutuessa olla erilainen kuin nyt esitetyssä mallinnuksessa. Mittauksissa tuloksiin tulee lisätä 5 db. Nykyisessä kaavaehdotuksessa tuulivoimaloiden tuottamat 40 db:n mukaiset melualueet ulottuvat kaava-alueen ulkopuolelle. Melualue aiheuttaa kuitenkin sellaisen rakentamis- ja maankäyttörajoitteen, että se tulisi osoittaa kaavalla ja kaava siten rajata melualueiden mukaisesti. Mikäli toteutettavien tuulivoimaloiden yhteisteho nousee yli 30 MW, vaatii hanke YVA-selvityksen. ELY-keskuksen lausuntoa metsäkanalintu- ja pesimälintuselvitysten johdosta ei ole huomioitu voimaloiden 1 ja 8 sijoituksessa. Lausunto tulee huomioida ja voimaloiden paikkaa siirtää. Lisäksi kasvillisuus- sekä lepakkoselvitysten perusteella voimalan 5 paikkaa tulee siirtää kauemmas avokalliosta. Alueella on suunnitteilla yhtäaikaisesti Vapo Oy:n toimesta turvetuotantoalueiden laajennus. Koska ne sijoittuvat samalle alueelle, tulee kaavaehdotusta muuttaa alueiden tarkentuessa ja uudesta kaavaehdotuksesta pyytää uusi lausunto. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin. Melumallinnuksessa on noudatettu ympäristöministeriön julkaisemaa mallinnusohjeistusta. Meluvaikutusten arviointi perustuu Valtioneuvoston asetukseen tuulivoimaloiden ulkomelutasosta sekä matalataajuisen melun osalta Sosiaali- ja terveysministeriön

5 asumisterveysasetukseen. Melumallinnusraportti on kokonaisuudessaan kaavaselostuksen liitteenä. Kaavamääräyksissä todetaan mm. : Meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyisyyden turvaamiseksi alueen suunnittelussa ja toteuttamisessa on otettava huomioon valtiovaltioneuvoston päätös melutasojen ohjearvoista. Ennen rakennusluvan myöntämistä on jokaisen voimalan osalta varmistettava, ettei asetetut melurajat ylity. Voimalat sijoitetaan siten, ettei valtioneuvoston päätöksen ohjearvot ja tuulivoimamelun suunnitteluohjearvot ylity ympäristön asuin- ja lomarakennuksilla. Lähimpään lomarakennukseen 40 db:n melualueen ulkorajalta on etäisyyttä 900 m, lähimpiin Ikkelänjärven rantatiloihin yli 2,2 km ja Korvajärven pohjoislaitaan 1,5 km, joten melusta ei aiheudu ongelmia. Melualue aiheuttaa rakentamis- ja maankäyttörajoitteen, joten kaava-alue rajataan siten, että 40dB:n melualue on kokonaisuudessaan kaava-alueen sisäpuolella. (ELY-keskuksen lausunnolla viitataan 1. viranomaisneuvotteluun) Ely-keskuksen luonnonsuojeluryhmä esitti 1. viranomaisneuvottelussa, että voimala nro 1 sijoittuu siten, että sen välittömässä läheisyydessä tavattiin linnustoselvityksessä sinisuohaukka, teeri, piekana, riekko, kurki ja liro. Voimala voi vaarantaa näiden lintulajien reviirin. Erityisesti voimala saattaa vaarantaa / tuhota teeren soidinpaikan. Voimalaa olisi perusteltua siirtää esim. länteen päin. Myös voimala nro 8 sijoittuu teeren soidinreviirin läheisyyteen heikentäen reviiriä. Voimalaa voisi siirtää esim. lounaaseen päin. Voimalan 1 sijoituspaikkaa on siirretty luonto- ja pesimälinnustoselvitysten suositusten mukaan etelämmäksi. Rustarin alueella havaittiin useita teeren soitimia, joista suunnitellun voimalapaikan 1 lähellä oli soidin pellolla ja voimalan 8 lähellä mäntytaimikossa. Jälkimmäinen soidinpaikka tulee siirtymään mäntytaimikosta avoimemmalle alueelle puuston kasvaessa. Tuulivoimaloiden aiheuttama melu voi häiritä soidinta voimalan 1 läheisyydessä pellolla. Tuulivoimapuiston ympärillä on kuitenkin runsaasti teeren soidinpaikoiksi sopivia turvetuotantoalueita, peltoja, avosoita, hakkuualoja ja taimikoita, joten tuulivoimaloiden aiheuttama melu ei vaaranna Rustarin alueellista teeripopulaatiota. Riekko havaittiin pesimälinnustoselvityksessä Korppikankaalla noin 300 m hankealueen ulkopuolella turvetuotannossa olevan suon eteläpuolella. Jo turvetuotannosta aiheutuu niin paljon häiriötä, että tuulivoimalan 1 melu ei sitä lisää. Voimaloiden melualueet eivät ulotu Korppikankaalle saakka melumallinnuksen mukaan (Numerola Oy 2015). Pesimälinnustoselvityksen vaikutusarvion mukaan tuulivoimahankkeen vaikutukset metsäkanalinnuille ovat suhteellisen vähäiset kanalintujen matalasta lentokorkeudesta johtuen. Linnustoa on selvitetty myös Vapo Oy:n Korvanevan turvetuotantohankkeeseen liittyen (Pöyry Finland Oy 2014). Kontionnevan osa-alueella, tekoaltaan ja pellon pohjoispuolella, havaittiin riekko (2 koirasta) ja teeri noin 1,2 km etäisyydellä voimalasta 1. Voimalan melualue ei ulotu tänne saakka. Kurki ja liro pesivät tekoaltaalla noin 600 m etäisyydellä voimalan 1 rakennuspaikasta. Tekoallas on ihmisen luoma ympäristö eikä nykyiselläänkään täysin häiriötön paikka altaan sijaitessa tien varressa ja turvetuotantoalueen läheisyydessä. Tekoallas sijoittuu melumallinnuksen mukaan melualueelle db. Alue on luokiteltavissa linnustoltaan tavanomaiseksi. Tärkeäksi luokitelluille lintualueille tutkimusten mukaan riittävä suojaetäisyys on 600 m (Bern Convention 2013). Liro pesii myös tekoaltaan pohjoispuoleisella suoalueella, Vapo Oy:n turvetuotantohankkeen Kontionnevan osa-alueella (Pöyry Finland Oy 2014).

6 Pesimälinnustoselvityksessä havaittu piekana tulkittiin muuttavaksi ja laji havaittiin alueella myös syysmuuton aikaan. Piekana ei siis pesi voimalan 1 läheisyydessä eikä voimalan rakentamisella näin ollen ei ole vaikutusta lajin reviiriin. Voimalan 1 sijoituspaikkaa on siirretty etelämmäksi ja voimalan rakennuspaikalla 5 on huomioitu luontokohteena rajatut kallioalueet voimaloiden sijoittelussa ja tielinjauksissa. Alueella on suunnitteilla yhtäaikaisesti Vapo Oy:n toimesta turvetuotantoalueiden laajennus, mikä huomioidaan kaavaehdotuksessa. Kaavaehdotuksesta pyydetään lausunto. Suunniteltu Korvanevan tuotantoalueen pinta-ala on 301,8 ha, joka sijoittuu pääasiassa ojitetulle suolle. Kyseessä on uusi turvetuotantohanke, joka kuitenkin sijaitsee tuotannossa olevien turvetuotantoalueiden välittömässä läheisyydessä. 4) ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Metsähallitus suunnittelee yhdeksän tuulivoimalan tuulivoimapuistoa Jalasjärven Rustarin alueelle. Suunniteltu alue sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvan Jalasjärven kunnan lounaisosassa rajautuen Jalasjärven ja Kauhajoen väliseen kuntarajaan. Suunnittelualue sijaitsee noin kuusi kilometriä lounaaseen Jalasjärven kuntataajamasta, E12-tien (VT 3) ja Kauhajoen kunnan Ikkeläjärven kylän välissä. Hanke kattaa tuulivoimalaitokset perustuksineen, niitä yhdistävät maakaapelit sekä hankealueelle rakennettavan tiestön. Tuulivoimalaitokset sijoittuvat lähes kokonaan valtion omistamalle ja Metsähallituksen hallinnoimalle maalle. Alue on pinta-alaltaan n ha. Voimaloiden napakorkeus on alustavien suunnitelmien mukaan metriä ja roottoreiden halkaisija m, jolloin kokonaiskorkeudeksi (pyyhkäisykorkeus) tulee korkeintaan 230 metriä. Suunnitteilla oleva tuulivoimapuisto koostuu maksimissaan yhdeksästä nimellisteholtaan noin 3,0 MW:n tuulivoimalaitoksesta. Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuusto on hyväksynyt toukokuussa 2015 tuulivoimaa käsittelevän I vaihemaakuntakaavan. Rustarin aluetta ei ole I vaihemaakuntakaavassa merkitty tuulivoimaloiden alueeksi, sillä kaavassa esitetään vain seudullisesti merkittävät, yleensä vähintään 10 voimalayksikön alueet. Tämä rajaa hankkeen myös jatkossa korkeintaan yhdeksän voimalan kokonaisuudeksi. Lähin vaihemaakuntakaavaan merkitty tuulivoimala-alue (Vöyrinkangas) sijaitsee noin 10 kilometriä Rustarin alueesta länteen. Etelä-Pohjanmaan liitto haluaa täydentää, että I vaihemaakuntakaavaan on merkitty myös Kukkokallion alue, joka sijaitsee noin 8 kilometriä Rustarin alueesta luoteeseen ja Ilvesnevan alue, joka sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Rustarin alueen kaakkoispuolella. Hankkeen suunnittelussa tulee huomioida myös Kurikan puolella sijaitseva Ponsivuoren tuulivoimahanke. Etelä-Pohjanmaan liitto haluaa korostaa tuulivoimahankkeen jatkosuunnittelussa alueen kaikkien hankkeiden yhteisvaikutusten huomioimista myös sähkönsiirron ratkaisut huomioiden. Rustarin hankealue rajautuu Ikkelänjoen valuma-alueeseen, joka on Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa osoitettu erityissuojelua vaativaksi vesistöksi. Erityissuojelun tavoitteena on säilyttää maisemallisesti erittäin arvokas joki-maisema ja turvata luonnontilainen purotaimenkanta. Etenkin tuulipuisto-hankkeen maisemavaikutukset Ikkelänjoen alueeseen on hyvä tiedostaa hankkeen jatkosuunnittelussa.

7 Etelä-Pohjanmaan liitolla ei ole osayleiskaavan luonnoksesta muuta huomautettavaa. Kaavaselostukseen tarkennetaan vaihemaakuntakaavassa esitetyt Rustarin hankealuetta lähinnä olevat tuulivoima-alueet. Voimajohdon suunnittelu ja rakentaminen kaava-alueen ulkopuolella ei kuulu kaavaprosessiin. Voimajohdon sijaintia ei ole vielä määritetty maastossa. 5) ETELÄ-POHJANMAAN PELASTUSLAITOS-LIIKELAITOS EteIä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella ei ole huomauttamista esitettyyn osayleiskaavaluonnokseen. Valtakunnallisen pelastuslaitosten linjauksen mukaisesti esitämme että Yli 1 MW:n tuulivoimaloista on 600m:n turvaetäisyys asutukseen sekä vaarallisten aineiden laitoksiin ja varastoihin, ellei tuulivoimalalle laadittu vaaranarviointi edellytä tätä pienempää tai suurempaa etäisyyttä. Alueelle suunnitellut tuulivoimalat metsäisessä ympäristössä on sellainen kohde jonka suunnittelussa on huomioitava myös pelastuslain mukainen pelastussuunnitelma. Lausunnossa tuodaan esille, että yli 1 MW tuulivoimaloille tulee varata yli 600 metrin turvaetäisyys asutukseen sekä vaarallisten aineiden laitoksiin ja varastoihin. Rustarin tuulivoimapuiston osayleiskaavassa tuulivoima-aluetta lähimmät asutuskeskittymät ovat kaikki reilusti yli vaaditun 600 metrin etäisyydellä lähimmästä tuulivoimalasta. Palontorjunta-asiat tullaan huomioimaan toiminnanharjoittajan puolesta. 6) FINGRID Muistutamme, että tuulivoimapuiston liityntä sähköverkkoon on hankkeen olennainen osa. Liitynnän toteutus ja ympäristövaikutukset tulee selvittää riittävästi myös osana kaavoitusta. Fingridillä ei ole muutoin huomautettavaa kaavoituksen lähtökohdista. Pyydämme lähettämään meille tietoa kaavan etenemisestä. Tätä kaavoitusasiaa Fingrid Oyj:ssä hoitaa Mika Penttilä puh Yleis- ja asemakaavat, joissa on Fingrid Oyj:n voimajohtoja tai muita toimintoja, pyydämme lähettämään lausunnolle mieluiten sähköisenä osoitteeseen kirjaamo@fingrid.fi tai kirjallisena osoitteella Fingrid Oyj, Maankäyttö ja ympäristö, PL 530, HELSINKI

8 Voimajohdon suunnittelu ja rakentaminen kaava-alueen ulkopuolella ei kuulu kaavaprosessiin. Voimajohdon sijaintia ei ole vielä alustavastikaan määritetty maastossa. Voimajohdon suunnittelu alkaa kesällä Lausuntopyynnöt toimitetaan osoitteeseen: 7) TRAFI, LIIKENTEEN TURVALLISUUSVIRASTO Trafi pitää hyvänä, että kaavaluonnoksessa on kiinnitetty huomiota liikenteen turvallisuuteen. Ilmailun osalta on lisäksi esitetty lentoesteluvan tarve ja selvitetty ettei hankealue osu lentoasemien korkeusrajoitusalueelle. Yksityiskohtaisena huomiona osiossa 1 (johdanto) on viitattu Ilmailuhallintoon, joka on jo lakkautettu virasto. Nykyisen toimivaltaisen viranomaisen nimi on Trafi. Muilta osin kaavaluonnokseen ei ole huomautettavaa. Kaavaselostuksen johdanto-osassa on viitattu Ilmailuhallintoon, joka on jo lakkautettu virasto. Nykyisen toimivaltaisen viranomaisen nimi on Trafi. -->korjataan kaavaselostukseen. 8) Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseolta on pyydetty lausuntoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta, joka koskee Rustarin tuulivoimapuistoa varten tehtyä osayleiskaavaluonnosta. Tuulivoimapuiston alue sijaitsee Jalasjärven lounaisosassa noin 6 kilometriä Jalasjärven keskustasta. Suunmteltu tuulivoimapuisto rajautuu Kauhajoen kuntarajaan. Alueelle on tarkoitus sijoittaa yhdeksän tuulivoimalaa, joiden tornin korkeus olisi metriä ja roottorien halkaisija metriä. Maakuntakaavassa (2005) ei ole osayleiskaava-alueelle kohdistuvia merkintöjä eikä alue sisälly vuonna 2015 maakuntavaltuuston hyväksymään I. vaihekaavaan (tuulivoimakaava), jossa ositetaan maakunnan tuulivoima-alueet, jotka soveltuvat ennalta arvioiden parhaiten keskitettyyn tuulivoimarakentamiseen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on laadittu asianmukaisesti. Ympäristövaikutuksia arvioidaan jo tehtyjen selvitysten perusteella. Maisemavaikutuksia on analysoitu mm. näkyvyysanalyysin perusteella. Osallisena on mainittu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, joka ottaa kantaa kulttuuriympäristöä ja -maisemaa koskeviin kysymyksiin. Maakuntamuseo yhtyy selostuksessa esitettyyn johtopäätökseen, jossa tuulivoimapuiston vaikutukset ympäristöönsä on arvi-

9 oitu hyvin vähäisiksi. Alue on asumatonta ylänköaluetta, jossa on suoalueita ja havupuuvaltaista metsää. Hankealueen pohjois- ja eteläpuolella on laajoja turvetuotantoalueita. Lähimmät käytössä olevat vapaa-ajan asunnot sijaitsevat yli 2 kilometrin päässä tuulivoimapuistosta. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo on tutustunut tuulivoimapuistoa varten tehtyyn osayleiskaavaluonnokseen ja toteaa, että suunnittelualueella tai sen läheisyydessä ei ole kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä eikä arvokkaita maisema-alueita. Museolla ei ole huomauttavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta eikä kaavaluonnoksesta. Mielipiteet 1) Tapani Kanto ja 15 muuta allekirjoittajaa Me allekirjoittaneet metsänomistajat vastustamme avolinjan rakentamista Rustarin tuulivoimapuiston ja Väisälän muuntoaseman välille. Kymmeniä metrejä leveän linjan rakentaminen metsään haittaa huomattavasti meidän metsien käyttöä ja elinkeinoa. Jos siirtolinjaa ei ole mahdollista tehdä maakaapeloinnilla, vastustamme koko tuulivoimapuistohanketta. Voimajohdon suunnittelu ja rakentaminen kaava-alueen ulkopuolella ei kuulu kaavaprosessiin. Voimajohdon sijaintia ei ole vielä alustavastikaan määritetty maastossa. Voimajohdon suunnittelu alkaa kesällä 2016, jolloin kaikkiin maanomistajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. 2) Tauno Hakala Metsähallitus Laatumaa on suunnitellut tuulivoimapuistoa Rustarin valtion maille, yleisen käytönnön mukaan muut tuulivoimayhtiöt ovat tehneet vuokrasopimukset Lauri Tarastin sopimuksen mukaisesti tuulivoimalan sijoituspaikasta ja tuulenottoalueesta 600 metrin säteellä voimalasta, ennen kaavoitusprosessin alkua. Metsähallitus laatumaa ei ole yrittänytkään vuokrata alueita käyttöönsä, liekö ajatuksena että kun rakennusluvat on saatu ei sopimuksia tarvitsekaan tehdä tai hinta pystytään sanelemaan. Kuntalaisena ja alueen maanomistajana pyytäisin kuntaa velvoittamaan Mertsähallitus Laatumaata tekemään vuokrasopimukset ennen kaavoitusprosessin etenemistä. Vuokrataso alueella eri lähteitä käyttäen on ollut e/ha tuulen ottoalueella, varsinaiset voimalathan sijaitsevat Metsähallitus Laatumaan alueella. Perusteluna vuokranmaksuun on mielestäni se että alue kaavoitetaan tuulivoima käyttöön, mutta

10 maanomistaja ei pysty tuulivoimalaa rakentamaan, koska Metsähallitus Laatumaalla on voimalat liian lähellä rakennusluvan saamiseksi. Huomautusta täydennetään tarvittaessa. Metsähallitus tekee vaikutusaluesopimuksen kaikkien Rustarin tuulipuistoon läheisesti liittyvien maanomistajien kanssa. Sopimus voidaan tehdä, kun tiedetään voimaloiden kaavanmukaiset paikat eli kaavan ehdotusvaiheessa. Asiasta on tiedotettu maanomistajia päivätyllä kirjeellä. 3) Jussi Järvelä Metsähallitus Laatumaa on suunnitellut tuulivoimapuistoa Rustarin valtion maille, yleisen käytännön mukaan muut tuulivoimayhtiöt ovat tehneet vuokrasopimukset Lauri Tarastin ehdotuksen mukaisesti tuulivoimalan sijoituspaikasta ja tuulenottoalueesta 600 metrin säteellä voimalasta, ennen kaavoitusprosessin alkua. Metsähallitus Laatumaa ei ote yrittänytkään vuokrata alueita käyttöönsä. Liekö ajatuksena että kun rakennusluvat on saatu ei sopimuksia tarvitsekaan tehdä tai hinta pystytään sanelemaan. Metsähallitus Laatumaan edustaja sanoi perusteluksi sopimuksien tekemättömyyden, että voimaloiden tarkat paikat ei ole tiedossa, tällaisessa tapauksessahan vuokrasopimukset raukeavat, ellei sopimuksen tehnyt tila jää tuutenottoalueelle, joten tämä ei riitä perusteluksi. Alueen maanomistajana pyytäisin kuntaa velvoittamaan Metsähallitus Laatumaata tekemään vuokrasopimukset ennen kaavoitusprosessin etenemistä. Vuokrataso alueella eri lähteitä käyttäen on ollut e/ha tuulenottoatueella, varsinaiset voimalathan sijaitsevat Metsähallitus Laatumaan alueella. Perusteluna vuokranmaksuun on mielestäni se että alue kaavoitetaan tuulivoimakäyttöön, mutta maanomistaja ei pysty tuulivoimalaa rakentamaan, koska Metsähallitus Laatumaalla on voimalat Liian Lähellä rakennusluvan saamiseksi, lisäksi muukin rakentaminen saattaa olla varsin rajoitettua. Huomautusta täydennetään tarvittaessa. Metsähallitus tekee vaikutusaluesopimuksen kaikkien Rustarin tuulipuistoon läheisesti liittyvien maanomistajien kanssa. Sopimus voidaan tehdä, kun tiedetään voimaloiden kaavanmukaiset paikat eli kaavan ehdotusvaiheessa. Asiasta on tiedotettu maanomistajia päivätyllä kirjeellä. 4) Heikki ja Päivi Ikkeläjärvi

11 Metsähallitus Laatumaa on suunnitellut tuulivoimapuistoa Rustarin valtion maille, yleisen käytännön mukaan muut tuulivoimayhtiöt ovat tehneet vuokrasopimukset Lauri Tarastin ehdotuksen mukaisesti tuulivoimalan sijoituspaikasta ja tuulenottoalueesta 600 metrin säteellä voimalasta, ennen kaavoitusprosessin alkua. Metsähallitus laatumaa ei ole yrittänytkään vuokrata alueita käyttöönsä, liekö ajatuksena että kun rakennusluvat on saatu ei sopimuksia tarvitsekaan tehdä tai hinta pystytään sanelemaan. Metsähallitus laatumaan edustaja sanoi perusteluksi sopimuksien tekemättömyyden, että voimaloiden tarkat paikat ei ole tiedossa, tällaisessa tapauksessahan vuokrasopimukset raukeavat, ellei sopimuksen tehnyt tila jää tuulenottoalueelle, joten tämä ei riitä perusteluksi. Alueen maanomistajana pyytäisin kuntaa velvoittamaan Metsähallitus Laatumaata tekemään vuokrasopimukset ennen kaavoitusprosessin etenemistä. Vuokrataso alueella eri lähteitä käyttäen on ollut 50-85e/ha tuulenottoalueella, varsinaiset voimalathan sijaitsevat Metsähallitus Laatumaan alueella. Perusteluna vuokranmaksuun on mielestäni se että alue kaavoitetaan tuulivoimakäyttöön, mutta maanomistaja ei pysty tuulivoimalaa rakentamaan, koska Metsähallitus Laatumaalla on voimalat liian lähellä rakennusluvan saamiseksi, lisäksi muukin rakentaminen on varsin rajoitettua. Maanomistaja haluaa tietää myös Korppilammin ympäristöstä vapautuvan turvesuon mahdolliset käyttörajoitukset, jos sellaisia osayleiskaavaan tulee. Huomautusta täydennetään tarvittaessa. Vapo Oy suunnittelee turvetuotannon aloittamista Jalasjärvellä sijaitsevalla Korvanevan suoalueella. Turvetuotannon suunnitelmista tulee tiedustella Vapolta. Korppilampi sijaitsee Kauhajoen puolella. Metsähallitus tekee vaikutusaluesopimuksen kaikkien Rustarin tuulipuistoon läheisesti liittyvien maanomistajien kanssa. Sopimus voidaan tehdä, kun tiedetään voimaloiden kaavanmukaiset paikat eli kaavan ehdotusvaiheessa. Asiasta on tiedotettu maanomistajia päivätyllä kirjeellä. 5) Tikan Maatila Oy kuten edellä Metsähallitus tekee vaikutusaluesopimuksen kaikkien Rustarin tuulipuistoon läheisesti liittyvien maanomistajien kanssa. Sopimus voidaan tehdä, kun tiedetään voimaloiden kaavanmukaiset paikat eli kaavan ehdotusvaiheessa. Asiasta on tiedotettu maanomistajia päivätyllä kirjeellä.

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausunnot saapuivat kaavaehdotuksen nähtävänäoloajan Kalajoen kaupunki ilmoitti etukäteen palautteenannosta

Lisätiedot

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kokkolan kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin Päivämäärä 3.11.2014 KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA VASTINEET

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEI ISKAAVA Vastine luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17. 3.2016 RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

Lisätiedot

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 LAUSUNTO 29.6.2015 1 Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 Lestijärven tuulivoimapuiston Kosolankankaan (osa-alue 2) osayleiskaava Lestijärven kunta on pyytänyt

Lisätiedot

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NIVALAN KAUPUNKI Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20737 Lausuntojen vastineet, 1 (4) Sisällysluettelo 1 Pääesikunta, logistiikkaosasto...

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö.

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Melunleviämiskartat Liite 5 Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Maanomistus Liite 6 Kunnan omistamat maa-alueet on merkitty

Lisätiedot

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kokkolan kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Päivämäärä 3.11.2015 KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA VASTINEET

Lisätiedot

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 130/10.02.02/2017 Tela 16.4.2019 40 Nähtävillä 25.4. - 27.5.2019 IITIN KUNTA SOLARWIND BY JANNENISKA OY PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA nitelmasta annettujen lausuntojen P32718 nitel man lausuntojen

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

Vastineet osayleiskaavaluonnoksesta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta esitettyihin mielipiteisiin

Vastineet osayleiskaavaluonnoksesta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta esitettyihin mielipiteisiin TYRNÄVÄ Tyrnävän Kivimaan tuulivoimaosayleiskaava Vastineet osayleiskaavaluonnoksesta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta esitettyihin mielipiteisiin ja lausuntoihin Vastineen laatija Ilkka Oikarinen,

Lisätiedot

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Liite 19 1 (7) 22.3.2016 Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo Marttilan Verhonkulman tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEI ISKAAVA Vastine ehdotusvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 19. 5.2016 RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

Lisätiedot

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Kaupunki esittää valituksen hylkäämistä

Lisätiedot

Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava

Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20159 Lausuntojen vastineet, 1 (7) Sisällysluettelo 1 Liikenteen

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi 05/2013 Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä K Tahkoniemi 1 Hanketiedot 2 Kehittäjä TM Voima OY / TM Voima Kytölä Oy Tavoitteena rakentaa Alavieskan Kytölän alueelle 4-9 tuulivoimalaa. Tavoitteena on, että

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SUUNNITTELU JA TEKNI IKKA SIEVIN KUNTA JAKOSTENKALLIOIDEN TUULIVOIMAYLEISKAAVAA OSALLISTUMIS- JA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) OSAYLEISKAAVA, YPÄJÄ

TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) OSAYLEISKAAVA, YPÄJÄ TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) YHTEENVETO JA VASTINEET KAAVAEHDOTUKSEN LAUSUNNOISTA JA MUISTUTUKSISTA Nähtävilläoloaika 16.9. 13.11.2015 Lausunnot L1 Lausunnon Varsinais- Suomen

Lisätiedot

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 123 26.08.2014 JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL 149/63.631/2014 PJSYMPLK 123 HANKE Kyseessä on kahden tuulivoimalan

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 ÄHTÄRIN KAUPUNKI Mustikkavuoren asemakaavan muutos, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Voimamylly Oy 3.10.2012 Voimamylly Oy Yhtiön kotipaikka Humppila Perustettu helmikuussa 2012 Valmistelu alkoi vuonna 2011 Humppilaan ideoitujen hankkeiden yhtenä osana,

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA. Kaavan laatijan vastineet nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen

RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA. Kaavan laatijan vastineet nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen Tilaaja Raahen kaupunki Päiväys 20.2.2017 RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Kaavan laatijan vastineet 7.3.2016 8.4.2016 nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen 1 1 LAUSUNNOT 2 1.1

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Päivämäärä JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215 JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

TuuliWatti Oy Simon Onkalon tuulivoimalahanke Tiivistelmä ympäristövaikutuksista

TuuliWatti Oy Simon Onkalon tuulivoimalahanke Tiivistelmä ympäristövaikutuksista TuuliWatti Oy Simon Onkalon tuulivoimalahanke Tiivistelmä ympäristövaikutuksista TuuliWatti Oy, Onkalon tuulivoimalahanke Hankkeen esittely TuuliWatti Oy suunnittelee rakentavansa kolmen voimalayksikön

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ylikiimingin suuralue. Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015. 1.

Oulun kaupunki. Ylikiimingin suuralue. Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015. 1. Oulun kaupunki Ylikiimingin suuralue Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015 Tässä osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa (OAS) esitetään osayleiskaavan

Lisätiedot

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA MUISTUTUSTEN VASTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21191 MUISTUTUSTEN VASTI Sisällysluettelo 1 Aino Tammela...

Lisätiedot

3. Logistiikkarykmentti Lausunto 1 (3) Esikunta TIKKAKOSKI BL16831 30.11.2015 4430/10.02/2015 Raahen kaupunki ja Siikajoen kunta lausuntopyyntö BL16005/5.11.2015 3LOGR ak BL10084/18.8.2015 RAAHEN JA SIIKAJOEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut KAPULIN YRITYSALUEEN III-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ PROJ.NRO 188 Asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Alueen ohjeellinen rajaus on

Lisätiedot

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA PYHÄJOEN KUNTA PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA Vastine luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25. 11.2014 PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 1

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA

LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA LAPUAN KAUPUNKI 11. KOSKIKYLÄN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS HUHTALANTIE VÄLI KOULUKATU-TILHENTIE OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.10.2015 5.10.2015 Lapuan kaupunki Maankäyttö-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 63 :n mukaan

Lisätiedot

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MIEHIKKÄLÄN KUNTA Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo

Lisätiedot

KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Yhteenveto OAS:n palautteesta/ Kattiharjun tuulivoimapuisto, 1 (5) Paananen Susanna 6.8 2014 KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Yhteenveto osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadusta palautteesta

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää

Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää Melumallinnus Samir Abboud Raportin otsikko ja kirjoittajat Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio - Melumallinnus

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA Päivitetty 29.11.2012, 5.6.2013 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä.

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. 1 IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. Mielipiteen antaja 1. Maria ja Juha Änkö, Tapio Änkö Kuolinpesä,

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3. LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.2014 18.3.2014 Lapuan kaupunki Maankäyttö- ja kiinteistöosasto Poutuntie

Lisätiedot

OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on kunnan esitys yhteistyötavasta osallisille. Se määrittelee kaavan valmistelussa ja kaavan vaikutusten

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221

Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIROLAHDEN KUNTA Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 annettuihin lausuntoihin I (I) Auranen

Lisätiedot

Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella

Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella Vaalan kunta Vaalantie 14 91700 Vaala c/o St1 Oy PL 100 00381 Helsinki : Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella on käynnistänyt hankkeen kuusi (6)

Lisätiedot

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Melumallinnus Erkki Heikkola Raportin otsikko ja kirjoittajat Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka - Melumallinnus Erkki Heikkola Numerola Oy Asiakas Ilmatar Luhanka Oy Tiivistelmä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE NISKANSELÄN RANTA-ASEMAKAAVA KUHMON KAUPUNKI PYKÄLIKÖN 290-408-79-12 TILA, om. UPM-Kymmene Oyj SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013 SATAKUNTALIITTO ALUEIDEN KÄYTTÖ 2 SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti

Lisätiedot

LAUSUNNOT. KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi. 1. Lapin ELY-keskus

LAUSUNNOT. KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi. 1. Lapin ELY-keskus 1 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi tekninen@kemijarvi.fi 9.10.2015 Liite 5 Ehdotusvaiheen nähtävilläoloaikana (28.8 28.9.2015) saatujen lausuntojen (3 kpl) ja mielipiteiden (5

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset

Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Innopower OY Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23440 Raportti 1 (9) Märsylä Janne Sisällysluettelo

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Liite 1 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Suunnittelualueen sijainti ja likimääräinen rajaus. 1. Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Kaava V 45 Koivissillan asemakaava ja asemakaavan muutos, vastineet kaavamuutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin

Kaava V 45 Koivissillan asemakaava ja asemakaavan muutos, vastineet kaavamuutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Kaava V 45 Koivissillan asemakaava ja asemakaavan muutos, vastineet kaavamuutosehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Koivissillan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen ehdotus pidettiin

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 6 ) RAUTALAMMIN KUNTA SONKARI-KIESIMÄ RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Konginkangas Käpykolon ranta-asemakaava Pyyrinlahden kylän tiloille Käpykolo 5:29, Lisäkolo 5:33, Mäkikolo 5:41 ja Kallionkolo 14:1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) LUONNOSVAIHE

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Liite 11 1 (13) 24.2.2015

Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Huittisten kaupunki Kiimasuon tuulivoimaosayleiskaavaluonnos Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta annetut lausunnot ja mielipiteet sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo

Lisätiedot

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset VIROLAHDEN KUNTA Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset lausuntojen ja muistutusten vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 707-P30712 kuuleminen / vastineet 1 (13) Auranen Maria Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pääesikunta Lausunto 1 (2) Operatiivinen osasto HELSINKI AL14569 5.10.2015 24/10.03/2015

Pääesikunta Lausunto 1 (2) Operatiivinen osasto HELSINKI AL14569 5.10.2015 24/10.03/2015 Pääesikunta Lausunto 1 (2) Operatiivinen osasto HELSINKI AL14569 5.10.2015 24/10.03/2015 Salon kaupunki Kaupunkisuunnittelu PL 77 24101 Salo Finland SALON MÄRYNUMMEN TUULIVOIMAPUISTON LAAJENNUKSEN HYVÄKSYTTÄVYYDESTÄ

Lisätiedot

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 7 ) TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

ALUE 2) 15. 6.2015 P25633

ALUE 2) 15. 6.2015 P25633 LESTIJÄRVEN KUNTAA KOSOLANKANKAAN OSAYLEISKAAVA (OSA-A( ALUE 2) SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15. 6.2015 P25633 I SUUNN ITTELU JA TEKNIIKKA P25633 Outi Järvinen 15.6.2015 Sisällysluettelo 1 Muistutukset...

Lisätiedot

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2014 1. SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausuntojen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 Lausuntojen vastineet 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

KÄLVIÄN KIRKONKYLÄN LIEVEALUEEN ASUTUKSEN VAIHEYLEISKAAVA. Luonnosvaiheen lausunnot ja kaavanlaatijan vastine

KÄLVIÄN KIRKONKYLÄN LIEVEALUEEN ASUTUKSEN VAIHEYLEISKAAVA. Luonnosvaiheen lausunnot ja kaavanlaatijan vastine LIITE 7 KOKKOLAN KAUPUNKI ASUTUKSEN VAIHEYLEISKAAVA Luonnosvaiheen lausunnot ja kaavanlaatijan FCG FINNISH CONSULTING GROUP OY 12.5.2016 P23496 FCG FINNISH CONSULTING GROUP OY 1 (6) Nro: 1 Valmistelu:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA SIMON KUNTA LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT ULPPAANMÄKI OyAb Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG

Lisätiedot

ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIITASAAREN KAUPUNKI ULPPAANMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tarkistettu 08/2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 Susanna

Lisätiedot

Mastokankaan tuulivoimaosayleiskaavan MRL 66 :n mukainen 1. viranomaisneuvottelu

Mastokankaan tuulivoimaosayleiskaavan MRL 66 :n mukainen 1. viranomaisneuvottelu 4.2.2015 1 (5) Mastokankaan tuulivoimaosayleiskaavan MRL 66 :n mukainen 1. viranomaisneuvottelu Aika ti 13.1.2015 klo 9.00-11.10 Paikka Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, 4. krs. kokoushuone

Lisätiedot

NAULAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

NAULAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA VAALAN KUNTA NAULAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Vastine ehdotusvaiheen palautteeseen SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1.12.2016 P27515 NAULAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA P27515 Vastine ehdotusvaiheen

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE. Meluselvitys. Lounaisvoima Oy

GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE. Meluselvitys. Lounaisvoima Oy GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE Meluselvitys Lounaisvoima Oy 24.9.2013 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 2. LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT... 3 2.1 Yleistietoa tuulivoimaloiden synnyttämästä äänestä... 3 2.2 Laskentamalli...

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO MELUMALLINNUS JA KÄYTÖNAJAN MELUTASOT

ASIANTUNTIJALAUSUNTO MELUMALLINNUS JA KÄYTÖNAJAN MELUTASOT Tilaajat: Turku 8.10.2015 Lasse Heino, Matti Sjöberg, Tero Kannisto, Keijo Tång, 1(14) Kari Iltanen, Keijo Kuisma, Jussi Jokela c/o Peräläntie 59, 25260 Vaskio ASIANTUNTIJALAUSUNTO MELUMALLINNUS JA KÄYTÖNAJAN

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KUNTA Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava Mielipiteiden vastineet, FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21192 1 (13) Sisällysluettelo 1 Teemu Lehtohalme...

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIROLAHDEN KUNTA Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 Luonnosvaiheen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 Luonnosvaiheen vastineet

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.5.2015

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.5.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.5.2015 VETELIN KUNTA Harmaakiven asemakaavan muutos ja laajennus OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Asemakaavan muutos koskien Alavuden kaupungin Salmi 10. kaupunginosan korttelia 10046 ja siihen / Ympäristöpalvelut 20.10.2014 2 / 8 1 Osallistumis- ja

Lisätiedot

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87)

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) Liite 5 / Ymp.ltk 21.1.2014 / 8 ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.1.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

SIIKAJOEN KUNTA. Vastineet 3.4.2014

SIIKAJOEN KUNTA. Vastineet 3.4.2014 Kaavoittajan vastineet Siikajoen Isonevan tuulivoimapuiston osayleiskaavan muutos- ja laajennusehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Alla on esitetty lausunnot ja muistutukset sekä annetut

Lisätiedot

Kinnulan kunta 10.08.2015. 43900 Kinnula. Viite: Lausuntopyyntö 8.7.2015 LAUSUNTO HAUTAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA

Kinnulan kunta 10.08.2015. 43900 Kinnula. Viite: Lausuntopyyntö 8.7.2015 LAUSUNTO HAUTAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA 1 (1) Kinnulan kunta 10.08.2015 Keskustie 45 KSL/70/03.08.01.06/2015 43900 Kinnula Viite: Lausuntopyyntö 8.7.2015 LAUSUNTO HAUTAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Kinnulan kunta on 8.7.2015

Lisätiedot

Kaavaehdotus II oli nähtävillä 1.8. 3.9.2012. Kaavaehdotuksesta saatiin 10 lausuntoa. Seuraavassa on lausunnot sekä kaavoittajan vastineet.

Kaavaehdotus II oli nähtävillä 1.8. 3.9.2012. Kaavaehdotuksesta saatiin 10 lausuntoa. Seuraavassa on lausunnot sekä kaavoittajan vastineet. Kiteen kaupunki Oriveden rantaosayleiskaava Kaavaehdotus II oli nähtävillä 1.8. 3.9.2012. Kaavaehdotuksesta saatiin 10 lausuntoa. Seuraavassa on lausunnot sekä kaavoittajan vastineet. Sisällysluettelo

Lisätiedot

KALAJOEN MÖKKIPERÄN- PAHKAMAAN TUULIVOIMA- ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KALAJOEN MÖKKIPERÄN- PAHKAMAAN TUULIVOIMA- ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kalajoen kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Päivämäärä 8.11.2016 KALAJOEN MÖKKIPERÄN- PAHKAMAAN TUULIVOIMA- ALUEEN OSAYLEISKAAVA

Lisätiedot

Holingonvuoren tuulivoimapuiston osayleiskaava

Holingonvuoren tuulivoimapuiston osayleiskaava SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Holingonvuoren tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 1 (44) Sisällysluettelo 1 Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus...

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

Kaavoittajan vastineet Pyhäjärven Murtomäen tuulivoimapuiston osayleiskaavalehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutukseen.

Kaavoittajan vastineet Pyhäjärven Murtomäen tuulivoimapuiston osayleiskaavalehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutukseen. Kaavoittajan vastineet Pyhäjärven Murtomäen tuulivoimapuiston osayleiskaavalehdotuksesta annettuihin lausuntoihin ja muistutukseen. Yleiskaavaehdotus oli nähtävillä 11.11.- 11.12.2015 välisen ajan Kaava-asiakirjat

Lisätiedot