IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas"

Transkriptio

1 IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS

2 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku 4: Neljä tapaa toimia seniorityön vapaaehtoisena Luku 5: Pidä huolta myös itsestäsi Luku 6: Yhteiset periaatteet Luku 7: Mahdollisuuksia vastuullisille yrityksille HELSINKIMISSIO Puhelin: (09)

3 3 Tervetuloa Minulta kysytään usein, miten HelsinkiMissio on onnistunut vapaaehtoisten rekrytoinnissa niin hyvin. Toiminnassamme on mukana melkoinen joukko auttajia ja uusia kiinnostuneita hakeutuu vapaaehtoistoiminnan koulutuksiin jatkuvasti. Miten te oikein motivoitte näitä ihmisiä? ihmettelee moni. Vastaan aina, että ihmisiä ei voi motivoida auttamaan toisia se sisäinen halu joko on tai ei ole. Jos ihmisellä ei ole sisäistä auttamishalua, välittämistä, empatiaa, ei häntä ulkoapäin pysty motivoimaan. Voimme ainoastaan herätellä, tukea ja mahdollistaa tämän sisäisen motivaation toteutumista. Tämän eteen toki teemme paljon työtä: pyrimme tavoitteellisesti siihen, että järjestömme olisi tunnettu turvallisesta, ihmisläheisestä ja dynaamisesta vapaaehtoistoiminnan organisoinnista. Me tarjoamme vapaaehtoisille koulutusta, työnohjausta, tukea ja turvalliset puitteet sekä omaan elämään sovitettavat tavat auttaa. Yhdessä yhteistyötahojemme kanssa luomme auttajille väylät viedä tukea tarvitsevien ihmisten luo. Silti ydin on aina toimintaamme tulevan ihmisen halu välittää toisesta ihmisestä. Järjestön tehtävä on antaa tälle auttamishalulle koti, avata sille ovi kiitoksella ja arvostuksella. Järjestönä me haluamme tehdä tämän samalla kun nostamme keskusteluun aiheita, joista yhteiskunnassamme ei puhuta tarpeeksi. Kun puhumme mainoskampanjoissamme vanhusten itsemurhista, syrjäytymisen periytymisestä tai lapsiperheiden hädästä, ne ihmiset heräävät, joiden sisällä auttamisen halu elää. He näkevät, että me olemme tosissamme. Meillä on yhteinen tavoite ja päämäärä: että kukaan ei jäisi yksin.

4 4 Kun olemme kysyneet kyselyissä vapaaehtoistemme syitä toimia HelsinkiMission vapaaehtoisina, yksi monelle keskeinen tekijä on se, että he kokevat HelsinkiMission arvojen olevan samanlaiset kuin heidän omat arvonsa. Tämä on meille huikean tärkeä palaute. Me uskomme myötätuntoon: vierelle menemiseen, läsnäoloon. Ja hyvyyteen: sen ylivoimaan välinpitämättömyydestä ja vihasta. Se, että vapaaehtoistoimintamme vetää auttajia puoleensa, ja vapaaehtoisemme kokevat arvomme omakseen, kertoo, että se ei ole turhaa. Kaupunki muodostuu ihmisistä. Me voimme vaikuttaa siihen, millainen paikka tämä on elää ja asua. Me voimme vaikuttaa siihen, millaista täällä on kasvaa ja kasvattaa. Liian monelle seniorille, lapselle ja nuorelle tämä kaupunki on yksinäinen ja turvaton paikka. Toisin kuin suurin osa ihmiskunnan historian kulttuureista, elämme erikoisessa ja vaarallisessa kuvitelmassa, että elämästä pitäisi tai voisi selviytyä omin voimin. Elämme vääristyneen yksin pärjäämisen ja eristäytyneisyyden aikaa. HelsinkiMission vapaaehtoisena vähennät yksinäisyyttä konkreettisesti. Mutta samalla taistelet kulttuurinmuutoksen puolesta: yksinäisyyden ja yksin pärjäämisen kulttuuria vastaan, yhteisöllisyyden ja välittämisen puolesta. Jokainen hyvä teko muuttaa tätä kaupunkia askeleen oikeaan suuntaan. Kiitos, että välität. Kiitos, että toimit. Henrietta Grönlund Kansalaistoiminnan johtaja, HelsinkiMissio

5 5

6 6 HelsinkiMission organisaatio Senioripysäkki Cecilia Nuorten Kriisipiste Krisjouren för unga Aggredi Kotivuori Resonaari Seniorityö Nuorten kriisityö Resonaari Toimintamuotojen kehittäminen ja uusien luominen Pelastakaa sukupolvi -hanke Kehitys ja tutkimus Seniorityö Nuorten kriisityö Resonaari Ammattiapu HelsinkiMissio Vapaaehtoistoiminta HelsinkiMissio toimii ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin seniorityön, nuorten kriisityön ja erityisryhmien aloilla. Vuonna 2012 laajensimme toimintaamme lapsiperheiden pariin: Pelastakaa sukupolvi -hanke tarjoaa vapaaehtoisille uusia mahdollisuuksia ennaltaehkäisevän tuen antamiseen lapsiperheille.

7 7 Aamukorva Ryhmät Tukihenkilöt Keikka-apu Tukihenkilöt Soittokaverit MISSIO eli perustehtävä Etsiä, löytää ja auttaa yksinäisiä kaupunkilaisia. Haastaa kaupunkilaiset toimimaan unohdettujen puolesta yksinäisyyttä vastaan. VISIO eli tulevaisuudenkuva 2016 Kansalaistoiminnasta on tullut keskeinen väline Helsingissä yksinäisyyden torjumisessa. HelsinkiMissio tunnetaan sosiaalisen pääoman asiantuntijana. ARVOT Läsnäolo Suopeus Uskallus Toimintamme päärahoittajia ovat Raha-automaattiyhdistys (RAY), Helsingin kaupunki ja useat säätiöt. Myös lukuisat yksityishenkilöt ja yhteisvastuunsa kantavat yritykset tukevat toimintaamme.

8 8 Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa Parhaiten ihmisen yksinäisyyden poistaa toinen ihminen. Jos sinulla on tahto kohdata ihminen. Jos sinulla on taito kuunnella toista. Jos haluat antaa aikaasi henkilölle, joka sitä todella tarvitsee, niin silloin sinäkin voit toimia HelsinkiMission vapaaehtoisena. Auttaa voit monella tavalla ja mahdollisuuksiesi mukaan, kerran viikossa tai kerran kuukaudessa tai silloin kun sinulle parhaiten sopii. Meillä on pitkät perinteet ja arvokas historia HelsinkiMissio on yksi Suomen vanhimmista sosiaalialan järjestöistä. Se on perustettu vuonna 1883 ja juhlii 130. toimintavuottaan Erityisen hyvin meidät tunnetaan vanhus- ja nuorisotyön sekä vapaaehtoistoiminnan edelläkävijänä. Seniorityön lisäksi vapaaehtoisemme toimivat nuorten tukihenkilöinä ja soittokavereina musiikkikoulu Resonaarin erityisoppilaille. Uusin aluevaltauksemme on vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden parissa: koulutetut äiti- ja isämentorimme tukevat apua tarvitsevia lapsiperheiden vanhempia. Vapaaehtoiset ovat elintärkeitä toiminnallemme ilman heitä Helsinki- Missiota ei olisi olemassa. Vapaaehtoisten avun lisäksi tarjoamme matalan kynnyksen ammattiapua. Osa ammattilaisistamme toimii suoraan asiakastyössä, osa koordinoi ja mahdollistaa sen, että vapaaehtoisemme voivat auttaa. Tässä oppaassa kerromme monipuolisista mahdollisuuksista toimia vapaaehtoisena seniorityössä. Jos olet kiinnostunut nuorten, lapsiperheiden tai Resonaarin musiikkikoulun erityisoppilaiden auttamisesta, saat näistä työmuodoista tarkempaa tietoa toisesta oppaastamme ja verkkosivuiltamme.

9 9 HelsinkiMission seniorityön vapaaehtoisena voit toimia läsnäoloa ja tukea tarjoavana tukihenkilönä, keikka-apulaisena arjen askareissa, Aamukorva-päivystäjänä tai toimintaryhmän ohjaajana. Yhteistä ja tärkeintä näille kaikille auttamistavoille on ihmisen antama inhimillinen tuki toiselle ihmiselle. HelsinkiMission vapaaehtoisena annat läsnäoloasi jollekulle sitä kipeästi kaipaavalle lähimmäiselle. Se, mitä annat, on korvaamatonta, mutta samalla saat myös itsellesi jotain arvokasta. Uudenlaista merkitystä elämääsi. Hyvän mielen ja lämpimän tunteen sydämeesi. HelsinkiMissio tukee vapaaehtoisiaan monin eri tavoin. Koulutus, työnohjaus, tukiverkosto. Sitä kaikkea me vapaaehtoisillemme tarjoamme, parhaan osaamisemme mukaan. Kannattaa myös muistaa, että vapaaehtoisemme ovat tavallisia ihmisiä, jotka toimivat tavallisen ihmisen taidoin ja tiedoin. Vapaaehtoistoimintamme tarkoituksena ei ole korvata ammattiauttajia. Silti tosiasiat on tunnustettava ja hyväksyttävä. Yhteiskunnan resurssit eivät yksinkertaisesti riitä kaikkien unohdettujen auttamiseen. Siksi vapaaehtoistoiminnallamme on autettavalle henkilölle ja hänen lähipiirilleen usein valtavan suuri merkitys. HelsinkiMissio haluaa olla unohdettujen kaupunkilaisten etsijä, löytäjä ja auttaja. Kansalaisten, yhteisöjen ja yritysten haastaja. Me haluamme katsoa ihmistä suoraan silmiin silloinkin, kun silmissä näkyy naurun ja ilon sijasta surua ja kyyneleitä. Me haluamme olla rehellisiä, tulla lähelle ja koskettaa. Se on meidän tapamme toimia. Siksi olemme olemassa. Vaikka arvomaailmamme pohjautuu kristillisyyteen, niin HelsinkiMissio on kirkosta riippumaton itsenäinen yhdistys. Me emme aseta kenellekään minkäänlaisia uskonnollisia rajoja, sääntöjä tai ehtoja. Vapaaehtoistoimintamme ytimessä on hyvän tekeminen.

10 10 RYHMÄNOHJAAJAN TARINA: Kertomus Paulasta Eräänä keskiviikkona vuosia sitten näin lehdessä HelsinkiMission ilmoituksen, jossa etsittiin vapaaehtoisia mukaan järjestön toimintaan. Kiinnostuin heti. Siitä lähtien olen toiminut ryhmänohjaajana 2 3 kertaa viikossa. Vanhimmat ryhmäläisistäni ovat 95-vuotiaita, nuorimmat juuri eläkeiän ylittäneitä. Kun ryhmääni tulee uusi jäsen, tervehdin häntä aina kädestä pitäen. Esittelen itseni, kerron kuka olen ja mitä teen. On tärkeää, että uusi henkilö tuntee itsensä tasapuolisesti tervetulleeksi. Tärkein ryhmänohjaajan ominaisuuksista lienee luottamus. Kannustava ilmapiiri ja hyvä ryhmädynamiikka ovat tietysti kaiken edellytys. Toisaalta ohjaaja ei voi olla liian lepsu. Hänen on omanlaisella lempeällä jämäkkyydellään pystyttävä pitämään ryhmä kurissa. Ohjaajan täytyy osata hyväksyä jokainen ryhmän jäsen omana itsenään. Ketään ei saa painostaa liian vahvasti osallistumaan. Jos joku haluaa katsella sivusta, niin sekin käy.

11 11 Alussa suhtauduin ryhmäläisiin enemmän asiakkaina kuin kavereina. Nopeasti ryhmäläisistäni on tullut minulle silti ystäviä. Suurimman osan ajasta nautin suuresti siitä, mitä teen. Ja niinä harvoina hetkinä, kun olen itse syystä tai toisesta väsynyt, niin positiivinen palaute auttaa jaksamaan. Olen saanut ryhmäläisiltäni kukkia, runoja ja kortteja ja vaikka mitä. Tapaamisten jälkeen he tulevat usein kädestä pitäen kiittämään ja halaamaan. Sellainen palaute tuo itselle aivan fantastisen olon. Ja auttaa uskomaan, että omalla työllä on monelle oikeasti iso merkitys. Joskus ryhmissä on tietysti myös niin sanottuja hankaliakin tyyppejä, mutta heillekin pitää antaa tilaa olla omana itsenään. Erilaisuutta pitää kunnioittaa. HelsinkiMissio on luonut vapaaehtoistoiminnalleen hienot puitteet. Sitoutumista tämä kuitenkin vaatii. Se kannattaa tiedostaa. Muuten hommassa ei tarvita mitään ihmeellisiä kykyjä. Ei tämä ole ollenkaan niin vaikeaa kuin etukäteen voisi kuvitella. Rohkeasti mukaan vaan.

12 12 Luku 2: Vapaaehtoisen HelsinkiMissio Miksi juuri HelsinkiMissio? Vaikka maailmassa on paljon hyvää ja kaunista, täydellinen se ei ole. Suomessakin tilastot ovat synkkiä. Joka toinen päivä joku yli 65-vuotias henkilö päätyy itsemurhaan. Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriöiden takia. Se ei ole oikein. Se ei saa olla oikein. Yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneiden ihmisten määrä kasvaa koko ajan. Mutta vain harvoin yksinäiset ja syrjäytyneet kertovat surullisia tarinoitaan julkisuudessa. Siksi heidän kohtalonsa usein puuttuvat myös virallisista tilastoista. Ja siksi yksinäiset sekä syrjäytyneet jäävät helposti yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Me HelsinkiMissiossa yritämme auttaa juuri heitä, joille apua ei muuten ole tarjolla. Haluamme parantaa yksinäisten ja syrjäytyneiden ihmisten asemaa tuomalla heidät osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa. Tarjota heille mahdollisuuksia vaikuttamiseen aktiivisina kansalaisina. Ihmisinä, jotka iästään tai terveydentilastaan huolimatta tuntevat kuuluvansa tasapuolisesti muiden joukkoon. HelsinkiMission tarkoituksena on siis etsiä, löytää ja auttaa unohdettuja kaupunkilaisia. Niitä, jotka syystä tai toisesta ovat ajautuneet tai ajautumassa yhteiskunnan ulkopuolelle. Vapaaehtoistoimintamme pyrkii tukemaan autettavan henkilön yleistä hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä luomalla mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan. Se voi olla vapaaehtoisen ja autettavan yhdessä kuuntelema radio-ohjelma, kuukausittainen teatterimatka, viikoittainen virkistysreissu uimahalliin, äkkiseltään keksitty vierailu lähikauppaan tai vaikka päiväkävely puistossa. Tärkeintä on, että kukaan ei jäisi elämässään liian yksin.

13 13

14 14 Se, että ihmisellä, nuorella tai vanhalla, on mahdollisuus keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon, on äärimmäisen tärkeää. - Tukihenkilö Keitä me vapaaehtoiset olemme? HelsinkiMissiolla on satoja vapaaehtoisia. Osa nuoria, osa vanhoja, aika moni jotain siltä väliltä. Joukostamme löytyy naisia ja miehiä. Akateemikkoja ja duunareita. Taiteilijoita ja kauppatieteilijöitä. Demareita ja keskustalaisia. Kristittyjä ja ateisteja. Siksi vapaaehtoistemme valmiudet auttamistyöhön ovat erilaisia. Joku meistä on taitava kuuntelija, toinen vielä parempi ymmärtäjä. Yksi jaksaa pohtia elämän ihmeellisyyksiä yöhön asti, toinen tekee käytännön töitä tehokkaasti: tiskaa astiat, siivoaa komeron, leikkaa nurmikon. Yhdenkään vapaaehtoisen ei pidä osata kaikkea. Eikä kenenkään tarvitse yrittää olla mitään muuta kuin oikeasti on. Sinäkin sovit varmasti joukkoomme. Tervetuloa. Jokaiselta meistä löytyy vahvuuksia, joiden avulla muita voi auttaa. Ihan jokaiselta. - Ryhmänohjaaja Miten juuri sinä voit auttaa? Monellakin tavalla. Vapaaehtoisemme voivat toimia senioreiden tukihenkilöinä, keikka-auttajina, päivystäjinä auttavassa puhelimessa Aamukorvassa tai ryhmien ohjaajina. Myös erilaisiin tapahtumiin ja talkoisiin tarvitaan säännöllisesti avustajia. Vapaaehtoistemme motiivit vaihtelevat. Useimpia meistä liikuttaa, tavalla tai toisella, lähimmäisenrakkaus. Mutta on myös niitä, jotka auttavat tunteakseen itsensä hyödylliseksi. Jotkut hakevat toimintamme kautta ystävää myös itselleen. Mutta auttaakseen muita, on itse voitava ensin hyvin. Se kannattaa muistaa.

15 15 Useimmiten ikääntynyt kokee, että hänen luonaan käy kiireisiä ihmisiä. Vapaaehtoinen voi antaa vanhukselle aikaa. Sellaista kärsivällisyyttä, jota kotihoidolla, kotipalvelulla tai vanhuksen omilla lapsillakaan ei ehkä ole. - Aamukorva-päivystäjä Mitä vapaaehtoisuus käytännössä on? Joskus ensimmäisen askeleen ottaminen saattaa tuntua hankalalta. Ei hätää, me HelsinkiMissiossa autamme löytämään juuri sinulle sopivan tavan osallistua. Vapaaehtoisena annat autettavalle omaa aikaasi ja läsnäoloasi. Toimit omasta halustasi ja palkatta. Voit osallistua toimintaan satunnaisesti tai sitoutua pidemmäksi aikaa. Erityistaitoja et tarvitse, omat kykysi riittävät. Tule sellaisena kuin olet. Se riittää. Joskus auttamistyössä on epäonnistumista, hässäkkää, odottamista, joskus kyyneleitäkin. Päällimmäiseksi tunteeksi jää silti lähes joka kerta keveä, iloinen olo siitä, että on pystynyt antamaan jotakin toiselle. - Keikka-auttaja HelsinkiMission vapaaehtoisena saat: auttamisen ja tekemisen iloa paljon hyvää mieltä sisältöä omaankin elämääsi uusia ystäviä ja tuttavia tarpeellisuuden tunnetta mahdollisuuden kuulua yhteisöön laadukasta työnohjausta ja koulutusta On mahtava tunne, kun huomaa, että ihminen, joka ei aikaisemmin ole uskaltanut poistua kodistaan vuosiin, ilmestyy nyt viikoittain ryhmätapaamisiin. - Ryhmänohjaaja

16 16 TUKIHENKILÖN TARINA: Kertomus Pekasta Yhtenä päivänä sain HelsinkiMission kautta tiedon 92-vuotiaasta Pekasta (nimi muutettu), joka tarvitsi rohkaisua uskaltaakseen lähteä asunnostaan ulos. Pekka oli aikaisemmin ollut vireä ja hyväntuulinen herrasmies. Joitakin kuukausia sitten häntä oli kuitenkin kohdannut suuri suru. Vaimo, elämänkumppani vuosikymmenten ajalta, oli menehtynyt. Siitä toipuminen oli osoittautunut vaikeaksi. Toisinaan Pekasta tuntui, ettei hänellä enää ollut tässä maailmassa oikein virkaa. Että hän päivästä toiseen oli asunnossaan liian yksin, vain omien ajatustensa kanssa. Kun kuulin Pekan kohtalosta, halusin auttaa häntä. Ensimmäisen vierailuni aloitimme pienellä kävelylenkillä Pekan kotikadulla. Juttelimme niitä näitä, etenimme kiireettömästi. Pidimme taukoja, jatkoimme taas. Jo ensimmäisen yhteisen lenkkimme jälkeen Pekka kysyi, haluaisinko jäädä vielä hetkeksi hänen vie-

17 17 raakseen. Vastasin myöntävästi, tietysti. Pekka keitti kahvit ja tarjosi kakkuakin. Istuimme keittiön pöydän ääreen ja keskustelimme. Pekka kertoi vanhoja muistojaan. Tarinoita siitä, missä oli aikanaan tavannut vaimonsa. Miten he olivat ensin ihastuneet ja sitten rakastuneet. Ja millainen heidän avioliittonsa oli ollut. Pekka puhui paljon myös omasta elämästään. Kuten muistoistaan sota-ajoilta. Minä kuuntelin. Ymmärsin heti, kuinka kertakaikkisen sydämellinen herrasmies Pekka oli. Seuraavan ulkoilukeikan sovimme parin viikon päähän. Päivän ja kellonajan kirjoitin lähtiessäni paperille ylös, jotta Pekka varmasti muistaisi. Olen oppinut tuntemaan Pekkaa jo sen verran, että tiedän, kuinka paljon vierailuni hänelle merkitsevät. Myös itselleni tapaamisista jää hyvä mieli ja lämmin olo.

18 18 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta Miten vapaaehtoiseksi haetaan? Vapaaehtoiseksi hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakemus HelsinkiMission kotisivuilla osoitteessa Kaikki vapaaehtoiseksi haluavat kutsutaan haastatteluun, jonka tarkoituksena on kartoittaa hakijan motiiveja, taustoja ja edellytyksiä toimia vapaaehtoisena sekä antaa hakijalle lisätietoja HelsinkiMission toiminnasta. Mikäli hakija todetaan vapaaehtoistoimintaan sopivaksi, hän aloittaa monipuolisen koulutusjakson, jonka kesto ja sisältö riippuvat vapaaehtoistehtävästä, jonka hakija itselleen valitsee. Mitä peruskoulutus sisältää? HelsinkiMissio järjestää maksuttoman vapaaehtoistoiminnan koulutuksen 2 3 kertaa vuodessa. Koulutustilaisuuksissa perehdytään järjestön toimintaan ja vapaaehtoistoiminnan periaatteisiin. Koulutuksen kautta vapaaehtoisemme saavat lisävalmiuksia ja tukea auttamistyöhön. Seniorityön koulutuksissa käsitellään monipuolisesti muun muassa ikääntymisen mukanaan tuomia haasteita, vuorovaikutusta sekä vanhusten fyysiseen ja henkiseen toimintakykyyn liittyviä asioita. Kouluttajina toimivat omien alojensa ulkopuoliset erityisasiantuntijat sekä HelsinkiMission työntekijät. Toiminnassa jo mukana oleville vapaaehtoisille tarjotaan säännöllisesti lisäkoulutusta, työnohjausta, tukea ja virkistystoimintaa. Koulutus oli kattava ja työnohjaaminen on ollut koko ajan toimivaa. Jos omalta esimieheltään kaipaa tukea, niin sitä saa aina. - Ryhmänohjaaja

19 19

20 20 Toiminnan alussa järjestetty koulutusjakso oli hyvä ja monipuolinen. Koulutus antoi perusvalmiudet ja auttoi varautumaan esimerkiksi ikäihmisiä toisinaan vaivaaviin mielialahäiriöihin. - Ryhmänohjaaja Mitä tapahtuu koulutusjakson jälkeen? Koulutuksen jälkeen autamme sinua löytämään itsellesi sopivia vapaaehtoistoiminnan tehtäviä. Olethan myös itse aktiivinen ja käyt vapaaehtoisintrassa säännöllisin väliajoin tarkistamassa missä apua eniten tarvittaisiin. Halutessasi voit auttaa useissakin tehtävissä, esimerkiksi välillä Aamukorva-puhelinpäivystäjänä ja vaikkapa kerran viikossa keikka-auttajana. Sinä itse päätät, miten ja kuinka paljon autat. HelsinkiMissio tarjoaa vapaaehtoistoiminnalle erinomaiset mahdollisuudet. Järjestössä työskentelee mukavia ihmisiä, jotka tukevat vapaaehtoisia niin paljon kuin tarvitaan. Myös myönteisen palautteen saaminen on tärkeää. Ja koulutus, se on kattavaa ja riittävää. - Tukihenkilö Miten tiedät, missä mennään? HelsinkiMissiosta saat säännöllisesti tietoa vapaaehtoistoimintaan liittyvistä tapahtumista. Saat myös tunnukset vapaaehtoisille tarkoitettuun intranetiin, jonne pääsee HelsinkiMission kotisivuilta. Intranet, eli HelsinkiMission sisäinen tietoverkko, on vapaaehtoistoimintamme pääasiallinen tiedotuskanava. Siihen kannattaa tutustua. Intran käyttäminen on helppoa, kun sen oppii. HelsinkiMission toiminta on hyvin organisoitua. Jos keikalla ilmenee pulmia, voi aina soittaa koordinaattoreille, joilta saa apua. - Keikka-auttaja

21 21 Muiden vai itsesi ehdoilla? Joustavuus on yksi HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan periaatteista. Auttaa voit juuri silloin kun itsellesi parhaiten sopii. Tehtävät kannattaa siis valita omien aikataulujen mukaisesti. Tukihenkilötoiminta esimerkiksi vaatii pitkää sitoutumista, mutta keikka-auttamisen voi sovittaa pieneenkin väliin kertaluontoisesti. Valinta on sinun. Kunhan vain pidät sen, minkä lupaat. Sitoudut siihen, mitä yhdessä sovitaan. Luottamus on kaiken hyvän perusta. Täsmällisyys ja luottamus ovat hyvän vapaaehtoisen tunnuspiirteitä. Ja toisinaan hyvät hermotkin auttavat. Muuten vapaaehtoistoiminta on useimmiten helppoa. Talonpoikaisjärki ja hyvä tilanneäly vievät jo pitkälle. - Tukihenkilö

22 22 AUTETUN TARINA: Kertomus Josefinasta Joitakin kuukausia sitten 77-vuotias Josefina (nimi muutettu) oli masentunut. Jatkuva sairastaminen, vahva lääkitys ja toistuvat sairaalakäynnit olivat vaatineet veronsa. Elämänhalun liekki oli jo lähes sammunut. Ei siis ihme, että päivittäisten rutiinien hoitaminenkin tuntui Josefinasta työläältä, miltei mahdottomalta. Ulkomaailmaan Josefina ei oikein jaksanut lähteä. Valmiiksi hankittu teatterilippukin oli taas jäänyt käyttämättä, koska energiaa ei vain ollut löytynyt. Mutta koska kuulokin oli huonontunut, niin korvalääkärissähän sitä oli käytävä. Niinpä Josefina otti itse yhteyttä HelsinkiMissioon, kertoi tilanteestaan ja sai lääkärivierailulle mukaansa vapaaehtoisen.

23 23 Reissun jälkeen Josefina soitti HelsinkiMissioon ja kertoi, että vapaaehtoisen käynti oli saanut hänessä ihmeitä aikaan. Josefina kuvaili, energisellä ja iloisella äänellä, saaneensa voimaa mukavista keskusteluista. Josefinan mukaan vapaaehtoisen käynti todella nosti hänet alhosta. Josefina myös sanoi, että hänen mielestään vapaaehtoinen todella oli omalla alallaan tehdessään vapaaehtoistyötä. Sitten Josefina lisäsi: Uskotteko, että ikäiselleni ihmiselle lähikaupassa käyntikin voi olla työn ja tuskan takana, kun henkiset voimat eivät vain riitä. En olisi ikinä uskonut, että sairauksien vuoksi minusta olisi tullut näin avuton. Jotenkin sitä kaipaa jotakuta, joka työntäisi arjen asioita eteenpäin. Paljon ei kuitenkaan tarvita, kun sitä taas jaksaa painaa eteenpäin.

24 24 Luku 4: Neljä tapaa toimia seniorityön vapaaehtoisena 1. Keikka-auttaja Keikkailu on helpoin tapa aloittaa vapaaehtoistoiminta. Keikka-auttaminen on kertaluonteista avunantoa. Keikka-auttajana tarjoat konkreettista apua senioreille arjen pulmatilanteissa. Voit esimerkiksi lähteä saattajaksi lääkärikäynnille tai auttaa verhojen ripustamisessa. Myös tietotekniikkaan liittyvissä kysymyksissä vanhukset kaipaavat usein apua. Niin television, digiboksin, tietokoneen kuin kännykänkin kanssa. Asiat, jotka ovat sinulle helppoja, saattavat olla seniorille ylitsepääsemättömiä haasteita. Tarkoituksena ei ole, että sinä teet autettavasi puolesta kaiken yksin, vaan että teette asioita yhdessä. Useimmiten vapaaehtoinen voi määritellä auttamisajankohdan itse, sillä kaikki avunpyynnöt eivät ole sidottuja tiettyyn päivään tai kellonaikaan. Tarkempaa tietoa keikkatoiminnasta löytyy sivulta 36. Kolme tärkeää kysymystä keikkatoiminnasta: Miten keikka-auttaja voi auttaa? Monellakin tavalla. Erityisesti keikkalaisia tarvitaan saattajiksi lääkärikäynneille, asiointiavuksi, ulkoiluseuraksi tai avuksi tietokonepulmissa. Keikkalaista voidaan pyytää myös esimerkiksi lomakkeiden täyttöavuksi tai tekstien puhtaaksikirjoitustehtäviin. Pienestäkin teosta on suuri apu. Onko keikka-auttaminen aina kertaluonteista? Ei aina. Se voi olla myös määräaikaista. Esimerkiksi tietokoneeseen liittyvät opastamiset vaativat tavallisesti useampia käyntikertoja. Ja yleensä sama vapaaehtoinen haluaakin hoitaa useitakin käyntejä

25 25

26 26 vaativan keikan kokonaisuudessaan itse. Kesäisin keikka-auttajat voivat toimia esimerkiksi säännöllisinä ulkoiluystävinä. Miksi juuri keikka-auttajaksi? HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan muodoista keikka-auttaminen edellyttää vähiten sitoutumista. Keikka-auttajaksi kouluttautuneet vapaaehtoiset osallistuvat vapaaehtoistoimintaan ja ilmoittavat kiinnostuksestaan pääsääntöisesti intrassa ilmoiteltavien keikkojen perusteella. Tämä toimintamalli antaa vapaaehtoiselle mahdollisuuden pitkälti itse määritellä, milloin ja kuinka usein hän osallistuu auttamistyöhön. Jos keikka-auttaja haluaa käydä saman henkilön apuna vain kerran, sekin onnistuu. Usein kohtaamisemme noudattavat samaa kaavaa. Aloitamme kävelylenkillä. Jos ilma on hyvä, viivymme pidempään. Jos ilma on huono, kävelemme tovin ja menemme sitten sisätiloihin. Keittiön pöydän ääressä juomme kahvit ja juttelemme. - Keikka-auttaja Täytyy myös muistaa, että jokaisen oven takana ei odota pullantuoksuinen hyväntuulinen vanhus. Kuitenkin juuri sellaisen, surullisen ja sairaan seniorin arkea vapaaehtoinen pystyy piristämään suuresti. - Keikka-auttaja 2. Tukihenkilö Tukihenkilönä olet luotettavana tukena seniorille. Tapaat autettavaasi omaan elämäntilanteeseesi sopivalla tiheydellä, tutustumisvaiheen jälkeen tavallisimmin joka toinen viikko. On tärkeää muistaa, että ystävyys alkaa harvoin hetkessä. Siksi sinun tulisi sitoutua tiettyyn ihmiseen vähintään vuodeksi. Valmista kaavaa tukihenkilötoiminnalle ei ole. Sinä ja tuettavasi voitte yhdessä päättää, miten yhteisen

27 27

28 28 aikanne vietätte. Yhdessäolo voi olla keskustelua tai ulkoilua, reissu pankkiin tai retki torille. Tukihenkilönä olet alkuvaiheessa autettavalle usein suuri apu arjen pienissä askareissa. Muutaman tapaamiskerran jälkeen jo tärkeä kuuntelija. Lopulta sinusta saattaa tulla hänelle ystävä, jos itsekin niin toivot. Tukihenkilötoiminta on ohjattua. Aloitus-, seuranta- ja lopetuspalaverit käydään aina HelsinkiMission työntekijän kanssa. Vaihtelevuus on yksi vapaaehtoistoiminnan parhaita puolia, sillä jokainen ihminen on kuitenkin yksilö, oma persoonansa. Ja jokainen tapaamiskerta rutiineistakin huolimatta erilainen, kuin uusi kohtaaminen. - Tukihenkilö Kaksi tärkeää kysymystä tukihenkilötoiminnasta: a. Miksi seniorit tarvitsevat tukihenkilöä? Monestakin syystä. Seniori saattaa tarvita elämäänsä rinnalla kulkijaa, toisinaan myös jo olemassa olevan toimivankin hoitosuhteen tueksi. Seniorilla itsellään tai hänen lähipiirillään saattaa olla myös huoli seniorin yksinäisyydestä, minkä vuoksi ulkoilu- tai jutteluseura olisi tarpeen. Jotkut ovat niin yksinäisiä, ettei heillä tukihenkilön lisäksi välttämättä ole muuta sosiaalista kontaktia. Niissä tilanteissa tukihenkilön rooli korostuu entisestään. b. Kun vapaaehtoinen kohtaa tukea kaipaavan seniorin, sitoudutaanko toimintaan heti vuodeksi? Ei välttämättä. Ensimmäisten tapaamiskertojen jälkeen arvioidaan, onko tukisuhde molempien mielestä toimiva. Jos on, tehdään vuoden kestävä sitoumus. Jos ei ole, niin seniorille etsitään toinen, sopivampi vapaaehtoinen. Ja vapaaehtoiselle toinen seniori, jonka kanssa yhdessäolo on luontevampaa. Ketään ei painosteta mihinkään.

29 29 Tapaamisten myötä olen oppinut senkin, kuinka samankaltaisia ihmiset lopulta ovat. Kaikki me iloitsemme samoista asioista. Ja ikävät asiat taas tekevät meidät surullisiksi, iästä, sukupuolesta tai asemasta riippumatta. - Tukihenkilö 3. Aamukorva-päivystäjä Aamukorva-puhelinpäivystäjänä olet hereillä, kun muut vielä nukkuvat. Annat apuasi puhelimitse senioreille, joita yksinäisyys tai arjen asiat aamun ensimmäisinä tunteina usein valvottavat. Olet luotettava ja kärsivällinen kuuntelija. HelsinkiMission Aamukorva-puhelin toimii vuoden jokaisena päivänä klo 5-9. Voit päivystää silloin, kun sinulle sopii, mutta yleensä vapaaehtoisella on päivystysvuoro kerran kuukaudessa. Aikaiset aamut ovat juuri niitä hiljaisia hetkiä, jolloin yksinäiset ihmiset ovat usein kaikkein yksinäisimpiä. Aamukorva-päivystäjänä olet ensisijaisesti kuuntelija. Neuvoja ja ohjeita sinun ei tarvitse antaa. Kaikki aamukorvalaiset koulutetaan tehtävään ennen toiminnan aloittamista. Koulutusjaksoa seuraa harjoittelujakso kokeneemman päivystäjän kanssa. Senkin jälkeen HelsinkiMissio tarjoaa työnohjausta, jolla varmistetaan Aamukorva-päivystäjien oma jaksaminen. Kaksi tärkeää kysymystä Aamukorva-päivystämisestä: a. Millaisiin puheluihin vastaat? Soittaja saattaa haluta keskustella esimerkiksi ikääntymiseen, terveyteen, yksinäisyyteen, turvattomuuteen, toimeentuloon tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Läheisen ihmisen menetys tai elämänmuutosten tuomat ongelmat voivat myös olla syy soittamiseen. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. Olennaista on osata kuunnella. b. Voiko puhelimitse auttaa? Voi, paljonkin ja ennen kaikkea juuri kuuntelemalla. Monelle soittajalle Aamukorva-puhelut ovat äärimmäisen tärkeitä. Ymmärtävä ja

30 30 empaattinen kuunteleminen, paneutuminen soittajan esille tuomiin ongelmiin on keskeistä. Ikääntyneelle vapaaehtoinen on ennen muuta juttuseuraa. Hänen kanssaan vanhus voi jutella asioista, joita hän ei perheenjäsentensä tai sukulaistensa kanssa voi syystä tai toisesta käsitellä. Voi olla, että omaiset ovat väsyneitä kuulemaan vanhuksen puhuvan sairauksistaan tai yksinäisyydestään. - Aamukorva-päivystäjä On ymmärrettävä, että vapaaehtoinen ei voi koskaan ratkaista kaikkia autettavansa ongelmia. Siksi toisen pulmiin ei voi heittäytyä liian syvälle. - Aamukorva-päivystäjä Vapaaehtoisen ei tarvitse olla täydellinen. Siksi vaikeita tilanteita oppii myös sietämään niin, että sitä hyväksyy oman rajallisuutensa. En ole ammattilainen ja vaikutusmahdollisuuteni rajoittuvat usein kuunteluun ja myötäelämiseen. - Aamukorva-päivystäjä 4. Ryhmänohjaaja Ryhmätoiminnassa kyse on vuorovaikutuksesta ja yhdessä tekemisestä. HelsinkiMission vapaaehtoiset ohjaavat monenlaisia senioriryhmiä. Niissä voidaan siis reippailla, kuntoilla, sauvakävellä, keskustella, muistella, leipoa tai kahvitella. Ryhmien teemat voivat vaihdella paitsi autettavien myös ryhmänohjaajan omien kiinnostusten mukaan. Esimerkiksi laulamista harrastava ohjaaja voi innostaa vanhusryhmän yhteiseen musiikkituokioon. HelsinkiMissio tukee ohjaajia myös koulutusjakson jälkeen. Säännölliset tapaamiset toisten vapaaehtoisten kanssa ovat olennainen osa ryhmänohjaustoimintaa.

31 31 Ryhmänohjaajana olen huomannut, kuinka tärkeitä asioita yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne vanhuksille ovat. Pelkästään se, että heitä varten järjestetään toimintaa, on monelle todella merkittävää. Tunne siitä, että joku välittää, on tärkeä jokaiselle, varsinkin yksinäisille vanhuksille. - Ryhmänohjaaja Onko aiempi kokemus välttämätöntä? Ei. Senioriryhmän ohjaajaksi hakeutuvalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta ryhmän ohjaamisesta tai vanhustyöstä. Riittää, että sinulla on taito toimia erilaisten ihmisten kanssa. Innostavuus, luotettavuus, rehellisyys, kuuntelemisen taito ja kyky tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa tekevät kenestä tahansa hyvän ryhmänohjaajan. Myös oikeudenmukaisuus ja diplomaattisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Usein vapaaehtoiset ohjaavat ryhmiä pareittain. Se on yleensä mielekkäämpää, sekä ryhmälle että ohjaajille. Pakollista se ei kuitenkaan ole. Voit myös miettiä, haluaisitko mukaan jo olemassa olevaan ryhmään vai tahtoisitko luoda uuden, itsellesi paremmin sopivan ryhmän? Pyrimme auttamaan sinua uuden ryhmän luomisessa mahdollisuuksien mukaan. Periaatteessa kaikenlaiset ryhmät käyvät. Pääasia, että ryhmässä viihtyvät niin ohjaajat kuin ryhmäläisetkin. Rento, iloinen ja kannustava ilmapiiri on kaiken lähtökohta. Esimerkkejä ryhmistä: kirjallisuus- ja kulttuuriryhmät ATK-ryhmät keskusteluryhmät reippailu- ja ulkoiluryhmät erilaiset toiminta- ja harrasteryhmät lehdenlukupiirit musiikki- ja lauluryhmät

- HELSINKIMISSION VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS

- HELSINKIMISSION VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 1 IHMISELTÄ IHMISELLE - HELSINKIMISSION VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 SISÄLLYSLUETTELO LUKU 1: TEHTÄVÄ LUKIJALLE...................................................... 6 LUKU 2: VAPAAEHTOISEN HELSINKIMISSIO........................................

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio HelsinkiMissio HelsinkiMissio on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö, joka toimii

Lisätiedot

Vapaaehtoinen työtoverina - Vety-seminaari 16.10.12

Vapaaehtoinen työtoverina - Vety-seminaari 16.10.12 Vapaaehtoinen työtoverina - Vety-seminaari 16.10.12, palveluohjaaja, vapaaehtois- ja ryhmätoiminnan koordinointi ja kehittäminen Espoon kaupunki, vanhusten palvelut Mitä työyhteisössä tulisi ottaa huomioon?

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Turun Kaupunkilähetys ry

Turun Kaupunkilähetys ry Turun Kaupunkilähetys ry Perustettu vuonna 1880. Toiminta pohjautuu kristillis-sosiaalisiin arvoihin. Tavoitteena on syrjäytymisen ehkäisy, yksinäisyyden kokemuksen lievittäminen ihmisten omia voimavaroja

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys 7.4.2016 Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Mitä yksinäisyys on? THL:n mukaan jopa 400 000 ihmistä Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Suomalaisista joka

Lisätiedot

TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI

TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI TERVETULOA Savonlinnan seurakunnan VAPAAEHTOISEKSI VAPAAEHTOISTOIMINTA KIRKOSSA vahvistaa osallisuutta seurakunnan elämässä ja toiminnassa antaa mahdollisuuksia toteuttaa seurakuntalaisuutta ja kristillisyyttä

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry

Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi Setlementti Louhela ry Vapaaehtoistoiminta ikääntyvien parissa Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi 2.2.2016 Setlementti Louhela ry Oikeus hyvään elämään iästä ja toimintakyvystä riippumatta Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen

Lisätiedot

POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY. Soittorinki. Vapaaehtoistoiminnan malli. Reetta Grundström 1.5.2010

POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY. Soittorinki. Vapaaehtoistoiminnan malli. Reetta Grundström 1.5.2010 POHJOIS-HELSINGIN LÄHIMMÄISTYÖ PULMU RY Soittorinki Vapaaehtoistoiminnan malli Reetta Grundström 1.5.2010 2 Soittorinkitoiminnan esittely Pulmun soittoringissä vapaaehtoinen soittaa puhelimella ikäihmiselle

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Ei tarvitse pärjätä yksin. Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi

Ei tarvitse pärjätä yksin. Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi Ei tarvitse pärjätä yksin Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi Perheet ovat erilaisia ja elämäntilanteet vaihtelevat. Vanhemmat voivat välillä tuntea väsymystä arjen pyörittämiseen, yksinäisyyttäkin.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Kerro, miksi sinä lähdit mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Kerro, miksi sinä lähdit mukaan vapaaehtoistoimintaan? Kerro, miksi sinä lähdit mukaan vapaaehtoistoimintaan? Vapaaehtoistoiminta on mittaamattoman arvokas voimavara yhteiskunnassamme, ja meidän on syytä ymmärtää sitä syvemmin ja paremmin. Tässä pohdinnassa

Lisätiedot

Tervetuloa ODL Vapaaehtoistoiminnan piiriin!

Tervetuloa ODL Vapaaehtoistoiminnan piiriin! Tervetuloa ODL Vapaaehtoistoiminnan piiriin! Minna Ruokangas Uskomme hyvään Yhteisöllisyyden, lähimmäisyyden ja hyvyyden puolesta yksinäisyyttä, syrjäytyneisyyttä ja eriarvoisuutta vastaan. Haluamme antaa

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Tule mukaan vapaaehtoiseksi Ikäihmisten pariin!

Tule mukaan vapaaehtoiseksi Ikäihmisten pariin! Tule mukaan vapaaehtoiseksi Ikäihmisten pariin! Mietteitä vapaaehtoistoiminnasta Vapaaehtoisuus voi olla säännöllistä toimintaa viikoittain tai kuukausittain, tai sitten voit toimia keikkavapaaehtoisena

Lisätiedot

Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016

Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016 Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016 8.5.2017 Kouvola, Suomalaisten yksinäisyys -työpaja Maaret Alaranta Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Terveyden ja hyvinvoinnin yksikkö

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa!

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Lapset ensin. MLL:n vapaaehtoisena toimiminen Tule mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin vapaaehtoistoimintaan. Juuri sinä voit antaa lasten ja nuorten

Lisätiedot

TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS. 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen

TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS. 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen TUKIHENKILÖN PERUSKOULUTUS 5.-7.3.2015 ESPOO Eija Himanen Koulutuksen rakenne Ryhmästä syntyy turvallinen oppimista ja itsen reflektointia edistävä ympäristö Tukihenkilönä toimimisen lähtökohdat: mikä

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Marjo Virkkunen palvelutalon johtaja Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä olemisesta ja tekemisestä Alkoi Vire Koti

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan käsikirja vapaaehtoisille ja ammattilaisille

Vapaaehtoistoiminnan käsikirja vapaaehtoisille ja ammattilaisille Vapaaehtoistoiminnan käsikirja vapaaehtoisille ja ammattilaisille Hyvää mieltä vapaaehtoistoiminnasta! Mitä vapaaehtoistoiminta on? Vapaaehtoistoiminnassa toimit omasta halustasi ja ilman rahallista korvausta,

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA

VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA VASTAANOTTOKESKUKSESSA TOIMIVILLE VAPAAEHTOISILLE VAPAAEHTOISTOIMINTA PANSION VASTAANOTTOKESKUKSESSA Olemme Punaisen Ristin Ruissalon osaston vapaaehtoisia Punainen Risti ja Punainen Puolikuu tunnetaan

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki IKÄÄNTYNEIDEN TURVALLISUUS Hyvinkään kaupungin turvallisuussuunnitelman 2013-2016 ja

Lisätiedot

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Korostetaan yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia näkökohtia kasvatuksessa ja ihmisen kehityksessä Painopiste yksilön kiinnittymisessä yhteiskuntaan

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Ryhmänvetäjäkoulutus. 19.9.2015 Julia Kurki

Ryhmänvetäjäkoulutus. 19.9.2015 Julia Kurki Ryhmänvetäjäkoulutus 19.9.2015 Julia Kurki Tervetuloa! Kouluttajat: Julia Kurki, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori (045 1869 300) ja nuorisotyönkehittäjä Taneli Aunio (045 882 7080) Sähköpostit muotoa

Lisätiedot

Kohtaamisen silta vapaaehtoistoimintaa Espoossa Tarkoitus Kohtaamisen Silta tapahtuman tarkoituksena on tarjota vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille mahdollisuus ryhtyä vapaaehtoiseksi ja kiittää jo

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Vapaaehtoisen opas. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Vapaaehtoisen opas. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Vapaaehtoisen opas Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oppaan sisältö: Tervetuloa...3 Mikä Kierrätyskeskus?...4 Vapaaehtoisen askeleet...5 Mitä voin tehdä Kierrätyskeskuksessa?...6 Kierrätyskeskuksen toiminnot...7

Lisätiedot

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa

Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Vapaaehtoisten antaman kasvokkainen Raha-asiain neuvonta Helsingin ev.lut. seurakunnissa Diakonian talousneuvonnan projektityöntekijä Soile Niemi Takuu-Säätiön ajankohtaispäivä 14.12.2016 On osa ev.lut.

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

Vapaaehtoisen opas. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Vapaaehtoisen opas. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Vapaaehtoisen opas Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus 1 Oppaan sisältö Tervetuloa 3 Vapaaehtoisen askeleet 5 Mitä voin tehdä Kierrätyskeskuksessa? 7 Vapaaehtoistoiminnan pelisäännöt 10 Käytännön ohjeita

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä

Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä Fokusryhmäkeskustelut perheystävällisyyden arvioinnin ja kehittämisen menetelmänä Väestöliitto Perheystävällinen työpaikka -ohjelma Laura Hannola 29.9.2016 Sisältö Fokusryhmähaastattelumenetelmä Mikä toimi/mikä

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Maaseudun Tukihenkilöverkko Maaseudun Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa apua kaikille maaseudun

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet

Map-tiedote. Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Map-tiedote Minun asumisen polkuni -projektin lopputuotteet Mitä tämä vihko sisältää? 1. Map Minun asumisen polkuni -toimintamalli 5 2. Map-selkokuvat 7 3. Suunnittelen omaa elämääni 9 4. Asuntotoiveeni

Lisätiedot

Vahvistun ryhmässä. Opas vertaistukiryhmän käynnistämiseen

Vahvistun ryhmässä. Opas vertaistukiryhmän käynnistämiseen Vahvistun ryhmässä Opas vertaistukiryhmän käynnistämiseen Aivovammaliitto 2013 RYHMÄN KÄYNNISTÄMINEN Aloittaminen on tärkeää On hienoa ja tärkeää, että käynnistät alueellasi vertaistukiryhmän! Vertaistukiryhmän

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee?

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Teot SISÄLTÖ Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Lapsen taidot Tärkeitä kysymyksiä Yhteinen aika Tutkittua tietoa Teot ovat valintoja

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS

Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS VETY Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Hermannin ranta>e 2 A, 00580 Helsinki www.kierratyskeskus.fi/vety Tänään:

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen

Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen Ajatuksen murusia Tuija Mäkinen 2 AJATUKSEN MURUSIA Tämä vihkonen on sinulle, joka haluat toimia vapaaehtoisena ja olla ihminen ihmiselle. Vihkosta voi käyttää myös työnohjausistunnoissa keskustelujen

Lisätiedot