* Oppimisen metodeja * Tietokoneohjelmia * Yksin vai yhdessä?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "* Oppimisen metodeja * Tietokoneohjelmia * Yksin vai yhdessä?"

Transkriptio

1 SÄHKÖTYS ELÄÄ JA VOI HYVIN * Oppimisen metodeja * Tietokoneohjelmia * Yksin vai yhdessä? 2011 OH3GQM

2 Sähkötys on vanha koodi Sähkötys on ollut käytössä yli 160 v, kauemmin kuin mikään muu koodi. Eikä loppua näy! Sitä käytetään majakoissa, puhelimissa, varoituksissa ja tietenkin amatöörien QSOissa.

3 CW on edelleen bandilla CW-näyte poistui kaikista luokista 2003, mutta se jäi bandille! CW voi olla erikoisuus moodi, josta innostuu, tai ehkä ei. CW:llä pääsee läpi vielä silloin, kun puheella on turha edes yrittää.

4 Sähkötyksen opetteleminen Opettaminen ja opetteleminen ovat tarpeen, siksi metodit pitää tuntea. Opetettaessa yksi lähettää ja muut kuuntelevat. Lähettäjänä voi olla myös äänite tai tietokoneohjelma

5 Yksin vai yhdessä? - 1 Itseopiskelu on tehokas ja järjestelyn puolesta helppo. Porukassa voi olla hauskempaa, syntyy kilpailua. Kaverin kannustus on tärkeä. Tietokoneohjelma ei kysele, vaan piipittää väsymättömästi.

6 Yksin vai Ei kerralla liian pitkää harjoittelua. Puoli tuntia aamulla, toinen iltapäivällä. Alitajunta työskentelee. Annonkin opettelussa on kuuntelija tarpeen.

7 Mikä Koch? Rupesin opettelemaan CW:tä keväällä Se tuotti tuskaa. RadComin (11/2004. p. 84) lyhyt juttu antoi vinkin Kochin menetelmästä. Perehdyin paremmin. Luin, tutkin, kokeilin. Se osoittautui tehokkaaksi.

8 Morsekoodi Koodi tuli Morsen lennättimestä paperinauhalle. Se oli visuaalinen. Se dekoodattiin nauhasta. Sitten huomattiin, että koneenkäyttäjät lukivat koodia korvakuulolla! Koodi muuttui auditiiviseksi. Sitä on kuunneltava, ei katseltava paperilta.

9 Kolme opetusmenetelmää Hitaan sähkötyksen menetelmä. Vanhin. Suurennettujen välien menetelmä. Amerikassa jo Kochin menetelmä 1936.

10 1. Hitaan CW:n menetelmä: Ns. e-i-s-h-5 metodi. Useita uusia merkkejä jokaisella oppitunnilla. Koodeja on jopa opeteltu ulkolukuna. Aloitetaan hitaasti ja vauhtia kasvatetaan harjoittelulla vähitellen.

11 Hitaan CW:n.. Pisteitä ja viivoja lasketaan, haluttiin tai ei! Hitaus ja monet uudet merkit joka tunnilla houkuttavat siihen. Psykologit sanovat: Mieleen rakentuu vertailutaulukko, jossa on vierekkäin merkki ja sen koodi. Kun vastaanottamista harjoitellaan, kuultuja koodeja verrataan taulukon tietoihin.

12 Hitaan CW:n.. Jokainen koodi on pakko ensin hahmottaa. Pisteet, viivat.. Etsitään ajatusten taulukosta koodi ja sitä vastaava merkki... tunnistetaan Ja lopuksi merkki kirjataan.

13 Hitaan CW:n.. Jokaisen merkin kohdalla on siis neljä toimenpidettä. Vain muutamat pääsevät tämän vaiheen ohi helposti. He automatisoivat koodin suoraan merkiksi ilman välivaiheita.

14 2. Pitkien välien metodi Merkit nopeita, välit pidempiä. Tehollinen merkkinopeus pienenee. Amerikassa jo Farnsworth toi neljän LP-levyn sarjan 1956.

15 Pitkien välien.. 2 Jo 1923: Koodia ei tunnisteta viivoina ja pisteinä, vaan äänten kombinaatioina. Koodi pitää havaita akustisena hahmona. Sen pitää tuoda mieleen kyseinen merkki. Koodista tulee ehdollinen refleksi. Koodin tullessa ajatus menee suoraan merkkiin.

16 Kochin menetelmä Kehittäjä Ludwig Koch, saksalainen psykologi. Julkaisi 1936 laajan artikkelin koetuloksineen. Tuntomerkit ja oppimisen ehdot: riittävä vauhti ja vain yksi uusi merkki kerrallaan.

17 Kochin oleelliset opit Vauhdin minimi koodia/sek. Ensin opetellaan tunnistamaan kaksi koodia, taa-ti-taa ja taa-taa. Pitää pyrkiä automatisoitumiseen heti alussa.

18 Miten Kochilla alkuun? Ensin kuunnellaan kahta koodia ja pyritään hahmottamaan vain merkkien lukumäärä. On ehdottomasti aloitettava nopeasti. Vain silloin koodit hahmottuvat kokonaisuuksina. Kun kaksi koodia tunnistetaan vähintään 90 % tarkkuudella, otetaan kolmas.

19 Miten Kochilla alkuun? - 2 Uusi koodi sotkee myös edelliset. Mutta pian uusi tunnistetaan yhdessä edellisten kanssa. Eteenpäin mennään vasta, kun kolmaskin koodi on automatisoitunut.

20 Miten Kochilla alkuun? - 3 Jokainen uusi koodi sotkee myös edelliset. Mutta pidemmälle päästyä sotkeminen vähenee. Lyhyen harjoittelun myötä tilanne normalisoituu.

21 Miksi iso alkunopeus? Lapsetkin oppivat näkemään kirjaimet hahmoina. Vähän myöhemmin sanat hahmottuvat. Nopea lukija näkee rivejä. Kuva, kello yms. hahmottuvat heti.

22 Miksi iso alkunopeus.. 2 Morsekoodi vaatii aikaa hahmottuakseen. Pitää kuunnella koodi kokonaan. Elokuva nykii, jos kuvat vaihtuvat hitaasti. Tietokoneen näyttö samalla tavalla. Hidas koodi ei automatisoidu, vaan sitä kuunnellaan pisteinä ja viivoina.

23 Korostuksia Koodien pitää automatisoitua ennen eteenpäin menemistä. Vahdittava! Jokaisen uuden merkin pitää vakiintua kaikkien edellisten kanssa yhdessä. Kirjoittaminen voi olla vaikeaa. Vaatiiko se harjoitusta?

24 Korostuksia.. Yksi merkki kullakin tunnilla automatisoituu helpoimmin. Kaikki merkit on saatava automaattisiksi ennen eteenpäin menoa. Kaikki harjoittelu ennen tätä vaihetta on turhaa.

25 Menetelmien vertailua m/min. 0

26 Vain yksi merkki? Yksi merkki automatisoituu helposti. Jos kerralla on opittava monta samantyyppistä, hidasta merkkiä, se houkuttaa laskemiseen.. Yhden merkin lisäys on vain Kochilla. Siinä on Kochin voima.

27 Vielä yksi erikoisuus. Koch: Aloituksessa pisteet ja viivat eri taajuudella, pisteet alemmalla, viivat korkeammalla taajuudella. Taajuuksien ero pieneni, ja 20. koodin kohdalla sitä ei enää ollut. Oppiminen nopeutui 5..7 %.

28 Muutakin tekstiä Pierpont: kuuntele aina, kun mahdollista. Jätä kynä ja paperi pois. Suorasanainen teksti on avain vastaanottoon ilman kynää ja paperia.

29 Lisäharjoittelua QSOja tietokoneelta. QSOjen kuuntelua bandilta varhain. Oikea tunnelma, käsialat, häiriöt jne.!! G4FON Koch Trainer osaa lähettää esim. paikan- ja ihmisten nimiä satunnaisessa järjestyksessä.

30 Kiitos Kaikilla menetelmillä on syntynyt hyviä ja nopeita sähköttäjiä. Oppimisen tehokkuudessa on suuria eroja menetelmien ja ihmisten kesken. Koch palkitsee aina, kun uusi merkki automatisoituu.

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LAPSILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä, Sira Määttä & Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 MIKÄ LUKIVAIKEUS ON?... 4 MITEN LUKIVAIKEUS NÄKYY?...

Lisätiedot

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA Bridgen opettamisen ongelmat voidaan jakaa kolmeen osaan: 1. Miten saada ihmisiä osallistumaan kursseille? 2. Miten saada ihmiset oppimaan ja käymään

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

PIKALUKUOPAS. Sisältö:

PIKALUKUOPAS. Sisältö: Tuplaa lukunopeutesi lue enemmän, helpommin ja nopeammin PIKALUKUOPAS Opi pikalukemaan näiden tehokkaiden ja yksinkertaisten vinkkien avulla. Sopii kaiken ikäisille. Voit lähettää tämän oppaan myös ystävillesi.

Lisätiedot

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0-5 ThinkMath 2014 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU, lukualue 0 5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0 5 -osio sisältää 15 opetustuokiota

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

2 SALAKIELET LEIKKIKIELET

2 SALAKIELET LEIKKIKIELET 2 SALAKIELET LEIKKIKIELET Kielellä ja sanoilla leikittely on ikivanha huvi, jota ovat harrastaneet niin lapset kuin aikuiset. Lapset ovat siinä usein aikuisia parempia, sillä juuri lapsenahan opitaan puhumaan.

Lisätiedot

Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön.

Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön. VINKKEJÄ AIKAKÄSITTEEN JA KELLONAIKOJEN OPETTELUUN Seuraavat toimintavinkit on koottu ajatellen luokkatyöskentelyä, mutta niitä voi soveltaa myös kotikäyttöön. 1. Kaksi eri näkökulmaa Puhuttaessa ajasta,

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 Kerttu Pollari-Malmi c Kerttu Pollari-Malmi Sisältö 1 Tietokoneista ja ohjelmista 1 1.1 Lyhyesti tietokoneen rakenteesta....................

Lisätiedot

Ymmärräks sää? Maahanmuuttajien koulutus

Ymmärräks sää? Maahanmuuttajien koulutus Maahanmuuttajien koulutus Toimitus: Lenita Pihlaja Taitto: Sakari Sarho Valokuvat: Projekti Julkaisija: Työväen Sivistysliitto TSL ry. Painotyöt: Kehitys Oy, 2005 ISBN: 951-701-503-8 Sisältö Lenita Pihlaja,

Lisätiedot

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio Materiaalin nimi: 1.3 Paikallisliikenne ja ExpressBus-liikenne. TEHTÄVÄTYYPIT Kenelle materiaali on tarkoitettu: VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Timo Hyvönen Kyösti

Lisätiedot

Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass

Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass Arkipäivän tietoturvaa: salasanahygienia ja KeePass Artikkelin on kirjoittanut Otto Kekäläinen. Edellisissä Turvallisuus-lehden numerossa on esitelty erilaisia ohjelmia salauskäyttöön, joissa kaikissa

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA LASTEN VANHEMMILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä - Sira Määttä - Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO TIETOA LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN VAIKEUDESTA... 4 MITEN

Lisätiedot

T 106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python)

T 106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) T 106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2011 Kerttu Pollari-Malmi Kerttu Pollari-Malmi Sisältö 1 Tietokoneista ja ohjelmista 1 1.1 Lyhyesti tietokoneen rakenteesta....................

Lisätiedot

Ohjelmointia Scratchin kanssa

Ohjelmointia Scratchin kanssa Ohjelmointia Scratchin kanssa β eta Matti Nelimarkka Noora Vainio Nyyti Kinnunen 2011 2 Materiaali on käytössä Creative Commons Nimeä- Tarttuva 3.0 Muokkaamaton (CC BY- SA) lisenssillä. Se tarkoittaa,

Lisätiedot

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Näppituntuma 2.lk Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Oulun Matikkamaa 2012 Oppimisympäristöhanke 1. Näppituntuma ja toiminnallinen matematiikka... 3

Lisätiedot

Innostu! Innosta! Kirsi Airaksinen (toim.) (1998)

Innostu! Innosta! Kirsi Airaksinen (toim.) (1998) Innostu! Innosta! Kirsi Airaksinen (toim.) (1998) issn 1236-4797 isbn 951-8925-44-5 (nid.) taitto: nid. oras tynkkynen, pdf aapeli lahtinen kehitysyhteistyön palvelukeskus kepa töölöntorinkatu 2 a 00260

Lisätiedot

Tervehdys, kanssakulkija!

Tervehdys, kanssakulkija! Nro 39 Tervehdys, kanssakulkija! ViikkoRahassa tällä viikolla pistetään vipinää kinttuihin ja raha tekemään töitä hiki hatussa, jotta voimme itse ottaa rennosti kesän tullessa. - Terhi, Jaakko ja Matias

Lisätiedot

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 4. Opinnäytetyön eteneminen... 8 4.1. Aiheen valinta... 9 4.2. Opinnäytetyöhön

Lisätiedot

Myyntivoimaa.fi. Myynnin koulutusmateriaali. Myyntivoima Partnerit Oy

Myyntivoimaa.fi. Myynnin koulutusmateriaali. Myyntivoima Partnerit Oy Myyntivoimaa.fi Myynnin koulutusmateriaali Myyntivoima Partnerit Oy SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 1.1 Myyntivoimaa.fi myynnin koulutusmateriaalin tarkoitus 3 1.2 B to B myynti 3 1.3 Oppimisen portaat 3 1.4 Aktiivinen

Lisätiedot

OPAS LUKIVAIKEUDESTA NUORTEN VANHEMMILLE

OPAS LUKIVAIKEUDESTA NUORTEN VANHEMMILLE OPAS LUKIVAIKEUDESTA NUORTEN VANHEMMILLE Elina Järviluoma - Mika Paananen - Suvi Kaila Marketta Mäntylä - Sira Määttä - Tuija Aro SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE... 3 TIETOA LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN VAIKEUDESTA...

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi Inclusion Europe Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Voit ladata nämä oppaat sivuilta: www.life-long-learning.eu

Lisätiedot

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin 1 Eläinoppi on fyysisen ilmaisun menetelmä, jota voidaan käyttää avuksi esimerkiksi roolihahmon rakentamisessa sekä kehollisen ilmaisun laajentamisessa.

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE Riitta Aikkola 2011 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen... 5 4. Opinnäytetyön eteneminen...

Lisätiedot