Ruuanvartija. Käyttöohje Windows Phone versio. TPHSoft Ruuanvartija-ohjelman versio Käyttöohjeen versio 1.3.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ruuanvartija. Käyttöohje Windows Phone versio. TPHSoft 2014 21.10.2014 Ruuanvartija-ohjelman versio 1.2.0 Käyttöohjeen versio 1.3."

Transkriptio

1 TPHSoft Ruuanvartija-ohjelman versio Käyttöohjeen versio 1.3.1

2 Sisällysluettelo 1. Yleistä Ohjelman lataaminen ja asennus Ohjelman käyttöönotto Tietojen päivitys Yhteenveto-sivu Suosikit-sivu Ruuat ja juomat Liikunta Kysymyksiä ja vastauksia Lisätietoja ravintoaineista Lisätietoja liikunnasta Tietojen lähteet ja vastuuvapauslauseke Versiohistoria v1.0 Ensimmäinen versio. v1.1 Pieniä tarkennuksia ja korjauksia. v1.2 Lisätty täsmennys hiilihydraatti-, rasva- ja proteiinitietojen päivittämisestä kappaleeseen 5. v1.3 Ruuanvartija v1.2.0:aan liittyvät muutokset: - ensimmäisen käynistyksen yhteydessä ei enää mennä suoraan Ohjeitasivulle vaan jäädään pääsivulle - viimeisimmän tapahtuman voi peruuttaa - syötettäessä ruokamäärä, näytetään laskettu kalorimäärä näytöllä ennen kuin käyttäjä hyväksyy sen - syötettäessä liikunnan määrä, näytetään laskettu kalorimäärä näytöllä ennen kuin käyttäjä hyväksyy sen Tämän lisäksi on tekstiin tehty joitain pieniä tarkennuksia ja korjauksia. v1.3.1 Korjattu virheellisten tietojen syötön korjausohje kappaleessa 9. 1(28)

3 1. Yleistä Ruuanvartija Tämä käyttöohje opastaa Ruuanvartija-ohjelman Windows Phone version käytössä. Ohjelma toimii Windows Phone versioissa 7.5, 8 ja 8.1. Ruuanvartija-ohjelma on tarkoitettu auttamaan painonhallinnassa. Monille se tarkoittaa laihduttamista, mutta ohjelmalla voi myös seurata mistä ravintoaineista ruokavalio koostuu eli kuinka paljon energiaa olet saanut hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Ruuanvartija-ohjelman avulla tapahtuvan laihduttamisen perusfilosofia on seuraava: - Laihduttaessa ei saa olla nälkä, ja on syötävä samoja ruokia kuin söisit muutenkin. Jos muutat ruokavaliotasi, sen on oltava pysyvä muutos. Jos palaat laihduttamisen jälkeen aiempaan ruokavalioosi ja ruokailutottumuksiisi, painosi nousee takaisin. - Älä syö mitään laihdutusvalmisteita, ihmekeittoja tai usko mihinkään muuhunkaan laihdutukseen liittyvään humpuukiin. Mitään oikokeinoja ei ole. Laihduttaminen vie aikaa ja vaatii tietynlaista kurinalaisuutta, mutta Ruuanvartija on tehty juuri tätä varten. - Ohjelman toiminta perustuu puhtaasti siihen, että ruuasta saatu energiamäärä ei saa ylittää elimistön energiankulutusta. Elimistön energiankulutukseen vaikuttavat perusaineenvaihdunnan energiankulutus ja liikkuminen eri muodoissa eli normaali päivittäinen aktiivisuus, työn rasittavuus ja liikunta. - Mikään ruoka-aine itsessään ei ole lihottava. Laihduttaminen sallii myös herkuttelun. Huomaat sen kokeiltuasi ohjelmaa jonkin aikaa. Ruuanvartijan käyttöliittymässä on useita eri sivuja ja painikkeita. Tässä dokumentissa kunkin sivun nimi on kirjoitettu kursiivilla ja painikkeiden nimet on alleviivattu. 2(28)

4 2. Ohjelman lataaminen ja asennus Jos et ole vielä asentanut Ruuanvartijat-ohjelmaa, mene Microsoftin sovelluskauppaan osoitteeseen ja tee haku nimellä Ruuanvartija. Lataa ohjelma puhelimeesi ja käynnistä se. Voit kokeilla ohjelmaa 30 päivää ja jos haluat, voit ostaa ohjelman milloin tähänsa kokeilujakson aikana. Jos et ole hankkinut ohjelmaa kokeilujakson päättyessä, saat ilmoituksen kokeilujakson päättymisestä ja voit poistaa ohjelman puhelimestasi. Jäljellä olevan kokeilujakson ajan näet Asetukset-sivulla. 3. Ohjelman käyttöönotto Kun ensimmäisen kerran käynnistät ohjelman, näet tervehdysviestin, joka kertoo lisäohjeista. Kun kuittaat tämän viestin painamalla OK-painiketta siirryt päänäyttöön. Ohjeisiin pääset pyyhkäisemällä näyttöä kerran oikealle ja painamalla Ohjeita-painiketta. Tältä sivulta ja painamalla alalaidan Asetukset tai Käyttö -painikkeita saat pika-apua päivittäisiin toimintoihin, mutta suosittelen kuitenkin lukemaan tämän käyttöohjeen kokonaan ennen kuin aloitat Ruuanvartijan varsinaisen käytön. Joidenkin sivujen alalaidassa on painike tai tai molemmat. Näistä ensimmäinen painike tarkoittaa sivulla olevien tietojen hyväksyntää eli painamalla tämän merkin kohdalta, tiedot talletetaan puhelimen muistiin. Jälkimmäinen painike vastaavasti peruuttaa viimeisimmät muutokset. Nämä toiminnot pätevät kaikilla sivuilla. merkin tilalla voit aina painaa puhelimen painiketta. Kaikissa tapauksissa palataan takaisin sivua edeltäneelle sivulle. 3(28)

5 Poistu Ohjeita-sivulta painamalla tai -painiketta. Näin siirryt ohjelman Tietoja-sivulle. Tietoja-sivu on ns. päätason sivu. Päätason sivujen välillä pääset liikkumaan pyyhkäisemällä näyttöä oikealle tai vasemmalle. Päätason sivuja ovat Yhteenveto, Suosikit, Ruuat ja juomat, Liikunta ja Tietoja -sivu. Siirry nyt Tietoja-sivulle, joka näyttää tältä: Paina alareunassa olevaa Asetukset-painiketta. Tämä avaa Asetukset-sivun: Ohjelman oikean toiminnan kannalta on tärkeää, että asetustiedot ovat oikein. Aseta pituutesi napauttamalla pituusarvon kohdalta, jolloin avautuu uusi ikkuna: 4(28)

6 Napauttamalla keskellä olevaa ruutua avautuu lista, josta voit valita pituutesi. Selaa listaa pyyhkäisemällä sormellasi ylös tai alas päin. Kun oman pituutesi lukema on keskellä, paina -painiketta ja ohjelma palaa Asetukset-sivulle. Aseta samalla tavoin syntymäaikasi napauttamalla päivämäärän kohdalta, jolloin avautuu uusi sivu. 5(28)

7 Aseta syntymäpäiväsi ja paina -painiketta, jolloin palataan jälleen Asetukset-sivulle. Valitse sukupuolesi napauttamalla joko Mies tai Nainen painikkeen tai tekstin kohdalta. Näytä viimeiset X päivää kohdassa voit valita kuinka monen viimeisimmän päivän tiedot ohjelma näyttää sinulle Viimeiset tapahtumat -sivulla (kts. tarkemmin kappaleesta 5). Napauta ruutua ja voit asettaa arvon numeronäppäimistöltä. Saat suljettua näppäimistön napauttamalla näytön yläosaa tai painamalla näppäintä. 6(28)

8 Esimerkiksi 2 päivää tarkoittaa, että voit selata kahden viimeisimmän päivän tietoja. Ohjelma säilyttää kuitenkin aina 30:n viimeisimmän päivän tiedot, mutta edellä mainitulla asetuksella voit rajoittaa näytöllä näytettävien tapahtumien määrää. Jos et ole ostanut ohjelmaa näet ruudun alaosassa tekstin: Kokeiluaikaa jäljellä N päivää ja sen oikealla puolella Osta-painikkeen. N:n arvo on aluksi 30 ja se pienenee päivittäin. Painamalla Osta-painiketta voit milloin tahansa kokeilujakson aikana ostaa ohjelman itsellesi. Ostapainike käynnistää ostotapahtuman. Seuraa tämän jälkeen näytölle tulevia ohjeita. Kun olet ostanut ohjelman, teksti ja Osta-painike häviävät, ja voit käyttää ohjelmaa niin kauan kuin haluat. Poista tapahtumat painikkeella voit poistaa kaikki tallennetut tapahtumat puhelimen muistista. Se ei poista asetuksiasi, mutta kaikki ruoka-aineisiin ja liikuntaan liittyvät tapahtumat poistetaan, ja näiltä osin ohjelma palaa samaan tilaan kuin se oli, kun ohjelma käynnistettiin ensimmäisen kerran. Ennen tietojen poistoa sinulta kysytään vielä varmistus. 7(28)

9 Paina Kyllä-painiketta hyväksyäksesi tietojen poiston tai Peruuta-painiketta, jos et sittenkään halua poistaa tietoja. Tietojen poistoa ei voi perua, joten käytä tätä toimintoa harkiten. Tietojen poisto voi olla paikallaan esimerkiksi silloin, jos olet harjoitellut ohjelman käyttöä syöttämällä keksittyjä tapahtumia, tai olet vahingossa syöttänyt useita tietoja vahingossa virheellisesti ja haluat palata alkutilanteeseen. Kun olet asettanut kaikki tiedot, palaa etusivulle painamalla -painiketta, jolloin tiedot tallennetaan puhelimen muistiin. 4. Tietojen päivitys Tietoja-sivulla on kaksi tietoa, jotka sinun täytyy asettaa (paino ja aktiivisuus) ja muut tiedot ohjelma laskee syöttämiesi tietojen perusteella. Paino-otsikon alla olevaan ruutuun sinun tulee päivittää oma painosi. Napauttamalla ruutua avautuu uusi ikkuna, jossa voi valita painosi listasta samaan tapaan kuin asetit pituutesi. Älä päivitä painoasi joka päivä vaan kerran viikossa. 8(28)

10 Napauttamalla keskellä olevaa ruutua pääset valitsemaan painosi listasta. Kun painosi on keskellä olevassa ruudussa, paina -painiketta ja ohjelma palaa edelliseen näyttöön ja painosi näkyy näytöllä. Jos olit tarkkana, saatoit huomata, että Painoindeksi-otsikon alla oleva luku vaihtui. Ohjelma päivittää painoindeksin arvon aina, kun painosi muuttuu. Aktiivisuus-liukusäätimen arvon tulee kuvata kyseisen päivän aktiivisuuttasi. Aseta aktiivisuusarvosi seuraavan taulukon perusteella painamalla nuolinäppäimiä ja päivitä arvo joka ilta tarvittaessa. Jos teet raskasta työtä, luultavasti vapaapäiviesi aktiivisuus on pienempi. 0 Sängyssä koko päivän. 1 Istumatyö, työmatka autolla, toimistotyö, autolla ajo. 2 Seisomatyö tai liikut työpäiväsi aikana melko paljon, esim. kioskin myyjä. 3 Olet paljon liikkeellä koko päivän, esim. tarjoilija. 4 Teet melko raskasta ruumiillista työtä, esim. varastossa tavaroiden nostelua. 5 Teet hyvin raskasta ruumiillista työtä. Esimerkiksi toimistotyötä tekevän aktiivisuusarvo on 1-2 riippuen siitä kuinka paljon liikut päivän aikana ja joudutko esimerkiksi kävelemään työmatkalla. Kävelemällä tai pyörällä tehdyn työmatkan voi myös merkitä liikunnaksi, jolloin aktiivisuusarvon pitää olla pienempi. Kun vaihdat aktiivisuusarvoa, näytöllä näkyvä Kulutus-arvo muuttuu. Tämä arvo kertoo laskennallisen energiankulutuksesi kyseisenä päivänä. Sen yläpuolella oleva Saadut kalorit - luku kertoo kuinka paljon energiaa olet kyseisenä päivänä saanut ruuista ja juomista. Liikun- 9(28)

11 tasuoritusten kuluttama energiamäärä vähennetään heti eli arvo voi myös pienentyä päivän aikana. Ylläoleva sivu kertoo, että henkilön laskennallinen kulutus on 1904 kcal päivässä. Kyseessä on 85 kg painava nainen (ei näy kuvasta, mutta voidaan päätellä suhteellisen pienen kulutuksen perusteella), joka tekee esimerkiksi toimistotyötä, mutta liikkuu päivän aikana jonkin verran, koska aktiivisuustaso on noin 1,5. Kyseisenä päivänä hän on toistaiseksi saanut 403 kcal syömistään ruuista ja juomista tai mahdollisesti liikunnalla pienentänyt kalorimäärää. Tarkemmat tiedot näet Viimeiset tapahtumat-sivulta. 5. Yhteenveto-sivu Yhteenveto-sivulla näet yhdellä silmäyksellä yleistilanteesi. Kun käynnistät ohjelman ensimmäisen kerran, ei mitään tietoja ole vielä syötetty, eikä näin ollen myöskään mitään kumulatiitisia tietoja ole olemassa. Tällöin Viimeiset 7 päivää osoitin on keskellä ja Tänään osoitin on aivan vasemmassa laidassa. 10(28)

12 Yhteenveto-sivulta näet seuraavat tiedot: Viimeiset 7 päivää Otsikon alla olevalla asteikolla näet ohjelman laskeman painosi muutoksen viimeisen seitsemän päivän aikana. Jos vihreä osoitin on nollan kohdalla, ei painossasi ole tapahtunut muutoksia. Jos vihreä osoitin on esimerkiksi -0,5 kohdalla, on painosi pudonnut viimeisen viikon aikana noin puoli kiloa. Vastaavasti pluspuolen lukemat tarkoittavat painon nousua. Asteikon maksimiarvot ovat -2 ja +2 kg. Ohjelma laskee myös suuremmat muutokset, mutta ei näytä niitä. Suositeltava laihdutustahti onkin 0,5-1 kg viikossa ja tämä toimii käytännössäkin parhaiten. Yllä olevasta sivusta näemme, että henkilön paino on ollut pienessä laskussa viimeisen seitsemän päivän aikana. Muutos lasketaan aina viimeisen seitsemän päivän perusteella; ei esimerkiksi maanantaista sunnuntaihin. On kuitenkin järkevää seurata painonmuutosta säännöllisesti. Suosittelenkin, että punnitset itsesi kerran viikossa aina samaan aikaan. Esimerkiksi perjantaiaamuna heti herättyä vessassa käynnin jälkeen. Tällöin mittaustilanteet ovat mahdollisimman vertailukelpoisia ja puolenkin kilon muutokset näkyvät. Jos sen sijaan punnitset itsesi esimerkiksi illalla, voi päivän aikana syöty ruokamäärä vaihdella huomattavasti ja esim. juomalla pari lasillista vettä painosi nousee näennäisesti 250 grammaa. Vaaka saattaa näyttää pientä painonnousua, vaikka painosi olisi oikeasti hieman laskenut. Laihdutusmotivaatiosi kannalta on tärkeää saada oikea kuva painon muutoksesta. 11(28)

13 Tänään Tänään-otsikon alla näet kuinka paljon olet saanut energiaa ruuasta tänään. Osoitin palautuu joka aamu nollaan (tarkalleen ottaen vuorokauden vaihtuessa) ja päivän aikana siirtyy oikealle sitä mukaa, kun kirjaat syömiäsi ruokia. Asteikko kertoo prosentteina kuinka paljon ruuasta saamasi energiamäärä on laskennallisesta kulutuksestasi. Esimerkiksi 50 % tarkoittaa, että olet saanut puolet energiamäärästä, jonka kulutat päivän aikana. Jos illalla nukkumaan mennessäsi lukema on 100 % ei painosi muutu, koska olet syönyt yhtä paljon kuin kulutat. Harrastamalla liikuntaa voit siirtää osoitinta alaspäin, koska liikunnan kuluttama energiamäärä vähennetään heti näytettävästä lukemasta. Jos haluat laihduttaa noin 0,5 1 kg viikossa, pyri siihen, että lukema on päivän päätteeksi välillä 50 % - 75 %. Huomaa kuitenkin, että jos yksittäisenä päivänä arvo nousee esim. lukemaan 125 %, ei se aiheuta viikoittaiseen tulokseesi kovin suurta muutosta. Eli herkuttelu silloin tällöin on täysin mahdollista ja sallittua. Edellä olevassa kuvassa osoitin on melkein 50 %:n kohdalla eli henkilö on saanut lähes puolet päivittäisestä energiankulutuksestaan. Hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit Näytön oikeassa alakulmassa on kolme prosenttilukua. Ne kertovat kuinka paljon saamastasi energiamäärästä on tullut hiilihydraateista (H), rasvoista (R) ja proteiineista (P). Huomaa, että luvut eivät tarkoita ruokamääriä vaan energiaa eli 10 grammaa rasvaa sisältää yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin 10 g hiilihydraatteja. Kappaleessa 0 on kerrottu enemmän ravintoaineiden suositelluista määristä. Edellä olevassa kuvassa arvot tarkoittavat, että henkilö on saanut energiastaan 51,7 % hiilihydraateista, 28,3 % rasvoista ja 20,1 % proteiineista. Katso suositellut arvot kappaleesta 0. Toisin kuin energiankulutus ja -saantiluvut, nämä prosenttiluvut päivitetään vain vuorokauden vaihtuessa eli päivän aikana niissä ei tapahdu muutoksia. Näytä tapahtumia Näytä tapahtumia painike avaa uuden ikkunan, jossa näytetään viimeisimpien tapahtumien tietoja. Voit selata tapahtumia sipaisemalla näyttöä ylös tai alas päin. 12(28)

14 Näytettävien tapahtumien määrä on asetettu Asetukset-sivulla. Jos arvo on esimerkiksi 5, näytetään viiden viimeisimmän päivän tapahtumat. Ruoka ja juomatapahtumista näytetään: - Päivämäärä ja kellonaika, esim :49 - Ruoka-aine, esim. Broilerileike - Ruoka-aineen lisätieto: esim. Rintaleike, marinoitu - Määrä, esim. 190 g - Energiamäärä, esim. 247 kcal - Lähdetieto, tyhjä tai esim. Fineli (jos tieto on Finelin tietokannasta) Liikuntatapahtumista näytetään seuraavat tiedot: - Päivämäärä ja kellonaika, esim :04 - Liikuntamuoto, esim. Kävely - Kesto, esim. 30 min tai 0 min, jos energiamäärä on syötetty suoraan - Energiamäärä, esim kcal Uutta versiossa 1.2.0: Näytön alareunassa on Poista viimeisin painike. Tällä painikkeella voi peruuttaa viimeisimmän tapahtuman. Tapahtuma voi olla myös liikuntatapahtuma. Tapahtuma poistetaan listasta ja tapahtumaan liittyvät kalori-, hiilihydraatti-, rasva- ja proteiinimäärät poistetaan. Kun tapahtuma on poistettu, Poista viimeisin painike häviää näytöltä. Se on näkyvissä vain silloin, kun viimeisen tapahtuman poistaminen on mahdollista. Viimeisin tapahtuma täytyy poistaa samana päivänä kuin se on tehty. 13(28)

15 6. Suosikit-sivu Suosikit-sivulle voit valita ruoka-aineita, joita nautit usein. Tällöin löydät ne huomattavasti nopeammin kuin etsimällä niitä Ruuat ja juomat sivulta pitkästä listasta. Suosikkien valinta tehdään Ruuat ja juomat sivun listasta (kts. kappale 7). Kun olet valinnut suosikkejasi, ne näkyvät listana aakkosjärjestyksessä. Otsikkorivin A jälkeen näkyvät kaikki A:lla alkavat ruokalajit, B:n jälkeen kaikki B:llä alkavat jne. Napauttamalla jotakin otsikkoriviä pääset pikavalikkoon, josta voit valita suoraan tietyllä kirjaimella alkavat ruokalajit. Näin löydät etsimäsi ruokalajin nopeammin kuin selaamalla koko listaa. Pikavalikossa näkyvät vain ne kirjaimet, joilla alkavia ruokia listassa on. Esimerkiksi allaolevassa valikossa ei ole P-kirjainta, koska Suosikit-sivun listassa ei ole yhtään P- kirjaimella alkavaa ruoka-ainetta. Valitsemalla esim. B, siirryt B:llä alkaviin ruokalajeihin. 14(28)

16 Jos haluat poistaa jonkin ruokalajin suosikkilistastasi, paina sormella ruokalajin kohdalla noin kaksi sekuntia ja uusi valikko aukeaa. Valitse joko Peruuta, jos et haluakaan poistaa ruokalajia listasta tai Poista suosikeista, jos haluat poistaa ruokajin suosikeistasi. Ruoka on edelleen valittavissa Ruuat ja juomat sivulla ja voit lisätä sen myöhemmin uudelleen suosikkeihisi. Kun haluat syöttää tietoja, valitse ruokalaji napauttamalla ruokalajin kohdalta, jolloin avautuu uusi ikkuna, jonka avulla voit syöttää nauttimasi ruuan tai juoman määrän. 15(28)

17 Sivun ylälaidasta näet ruuan tai juoman nimen, sen alla olevassa laatikossa on useimpien ruokalajien kohdalla vihjeitä ruoka- tai juomamäärän arvioimiseksi. Luonnollisesti, jos tiedät tarkan määrän, syötä se. Voit syöttää ruuan tai juoman määrän TAI sen sisältämän energiamäärän kilokaloreina. Napauttamalla ylempää ruutua avautuu näppäimistö, jonka avulla voit syöttää ruuan määrän grammoina tai juoman määrän millilitroina. Napauttamalla alempaa ruutua voit syöttää kalorimäärän. Esimerkiksi keskikokoinen grillimakkara painaa 100 g. 16(28)

18 Uutta versiossa 1.2.0: Jos syötät ruoka-aineen määrän laskee Ruuanvartija sitä vastaavan kalorimäärän ja näyttää sen alemmassa ruudussa. Esimerkiksi makkaran tapauksessa, kun olet syöttänyt määrän, kosketa näyttöä ruudun yläosassa (tai paina puhelimen painiketta) ja näet alemmassa ruudussa laskennallisen kalorimäärän. Hyväksy tapahtuma -painikkeella tai peruuta tapahtuma -painikkeella. Voit myös syöttää uuden arvon napauttamalla jompaa kumpaa syöttöruutua, jolloin molemmat syöttöruudut tyhjenevät. Tätä ominaisuutta voit käyttää myös, jos haluat tutkia paljonko eri ruokalajeissa ja määrissä on kaloreita. Syötettyäsi määrän peruuta tapahtuma. Jos vahingossa hyväksyt tapahtuman, voit peruuttaa sen Viimeiset tapahtumat sivulla (kts. kappale 5). Jos syötät kalorimäärän suoraan, ylempi syöttöruutu pysyy tyhjänä. Ohjelma laskee energiamäärän ja se lisätään päiväkohtaiseen energiamäärääsi, jolloin näet kumulatiivisen tilanteesi välittömästi Yhteenveto ja Tietoja -sivuilla. Samoin tapahtuma lisätään Viimeiset tapahtumat sivulle. Sieltä näet tarkan lasketun energiamäärän. Jos syötät suoraan energiamäärän, ohjelma arvioi paljonko kyseistä ruokaa tai juomaa olet nauttinut ja myös se näkyy Viimeiset tapahtumat sivulla. Jos teet virheen syöttäessäsi tietoja, voit peruuttaa viimeisimmän tapahtuman (kts. kappale 5). 17(28)

19 7. Ruuat ja juomat Ruuanvartija Ruuat ja juomat -sivu sisältää kaikki ohjelman tuntemat ruuat ja juomat listana aakkosjärjestyksessä. Otsikkorivin A jälkeen näkyvät kaikki A:lla alkavat ruokalajit, B:n jälkeen kaikki B:llä alkavat jne. Napauttamalla jotakin otsikkoriviä pääset pikavalikkoon, josta voit valita suoraan tietyllä kirjaimella alkavat ruokalajit. Näin löydät etsimäsi ruokalajin nopeammin kuin selaamalla koko listaa. Ruuat ja juomat sivun listassa on yli 800 eri ruoka-ainetta. Jos haluat lisätä jonkin ruokalajin suosikkilistaasi, paina sormella ruokalajin kohdalla noin kaksi sekuntia ja uusi valikko aukeaa. 18(28)

20 Valitse joko Peruuta, jos et haluakaan lisätä ruokalajia suosikkilistaan tai Lisää suosikkeihin, jos haluat lisätä ruuan suosikkeihisi. Valittu ruoka ilmestyy Suosikit-sivulle, mutta on edelleen valittavissa myös Ruuat ja juomat sivultakin. Voit valita ruokalajin, jolle syötät tietoja joko Ruuat ja juomat sivulta tai Suosikit sivulta. Napauttamalla ruokalajin kohdalta avautuu uusi ikkuna, johon voit syöttää tiedot. Katso ohjeet tietojen syötöstä kappaleesta 6. Jos et löydä etsimääsi ruokaa tai juomaa, valitse jokin sitä muistuttava ruoka tai juoma. Selaa aluksi koko lista läpi saadaksesi kokonaiskuvan listan sisältämistä ruuista ja juomista. Esimerkiksi lista sisältää yleisimmät hedelmät ja näiden lisäksi ruuan nimeltä Hedelmä, jota voit käyttää, jos jotain tiettyä hedelmää ei listasta löydy. Samalla tavoin listassa on muitakin yleisiä ruokanimiä. Koska erilaisia ruokalajeja on tuhansia, ei ole mahdollista listata niitä kaikkia. Jos ruokalajiasi ei löydy, etsi vastaava ruokalaji esimerkiksi pääraaka-aineen avulla tai syötä ruokalajin tiedot osissa (perunaa, lihaa, kasviksia) ja arvio määrät. Syötettyjen tietojen ei tarvitse olla tarkalleen oikein. Tärkeintä on, että syötät tiedot aina, kun olet syönyt tai juonut jotain. Jos tapanasi on napostella päivän mittaan pieniä määriä keksejä, karkkeja tms., niin kirjaa ne aina heti syötyäsi. Älä ajattele, että yksi karkki tai keksi ei merkitse mitään. Jos syöt päivän aikana kymmenen iso karkkia, ne sisältävät yhteensä noin 360 kcal. Jos syöt saman määrän joka päivä, saat viikossa noin 2500 kcal ylimääräistä energiaa eli yhtä paljon kuin on ison miehen päiväkulutus. Samoin, jos esimerkiksi tapanasi on juoda pari olutta iltaisin. Kaksi keskiolutta sisältää noin 260 kcal eli viikossa noin 1800 kcal eli enemmän kuin on kevyen naisen päiväkulutus. Ruoka-ainelistassa on mukana myös ruokia ja juomia, joissa ei ole juuri lainkaan energiaa ja ravintoaineita, kuten musta kahvi ja keinomakeutetut virvoitusjuomat. Näiden ruokien ja juomien tietoja ei välttämättä tarvitse syöttää, mutta jos haluat pitää kirjaa siitä paljonko olet kahvia tai limua juonut, niin syötä myös nämä tiedot. Huomaa kuitenkin, että jos lisäät kahviin sokeria ja/tai maitoa, kirjaa se erikseen. 19(28)

21 8. Liikunta Ruuanvartija Liikunta-sivulla on lista erilaisia liikuntamuotoja. Valitse liikuntamuotosi listasta ja jos et löydä etsimääsi, valitse sitä lähinnä muistuttava liikuntamuoto. Napauttamalla liikuntamuodon kohdalta avautuu uusi ikkuna johon voit syöttää liikuntatiedot. Esimerkiksi pyöräily: Sinulla on kaksi mahdollisuutta: Syötä liikuntaan käyttämäsi aika ja rasitustaso TAI syötä suoraan liikunnan kuluttama energiamäärä, jos tiedät sen. Syötä liikunta-aika täysinä minuutteina ja arvioi rasitustaso. Useimmiten oikea arvo on melko keskellä, mutta jos esimerkiksi olit kävelyllä ja kävelit normaalia rauhallisemmin, siirrä liukusäädintä hieman 20(28)

22 vasemmalle. Vastaavasti, jos kävelit niin rivakasti, että hengästyit ja hikoilit, siirrä liukusäädintä oikealle. Rasitustaso täytyy suhteuttaa liikuntalajiin. Joissain lajeissa tulee hiki kevyessäkin rasituksessa (aerobic, kuntopyörä) ja joissakin tuskin edes maksimirasituksessa (jooga, minigolf). Luota tässä asiassa omaan tuntemukseesi liikunnan jälkeen: jos mielestäsi löysäilit siirrä liukusäädintä vasemmalle sopivaksi katsomasi määrä ja jos mielestäsi liikuit normaalia tehokkaammin, siirrä liukusäädintä oikealle. Huomaa, että liukusäätimen ääriarvo vasemmalla, ei tarkoita, että liikunta ei olisi kuluttanut lainkaan energiaa vaan se kuvaa ko. liikuntalajin pienintä arvoa. Se on määritelty erikseen jokaiselle liikuntalajille. Kevyt maastopyöräily kuluttaa enemmän energiaa kuin raskas tikanheitto. Yllä olevassa esimerkissä olet pyöräillyt 45 minuuttia normaalilla vauhdilla eli liukusäädin on keskellä. Liukusäädin täysin oikealla tarkoittaisi, että olet pyäräillyt koko ajan maksimivauhdilla. Huomaa, että tällainen suoritus vaatisi jo varsin hyvää kuntoa. Uutta versiossa 1.2.0: Kun olet syöttänyt liikunta-ajan ja asettanut rasitustason, kosketa ruudun yläosaa tai (tai paina puhelimen painiketta) ja näet alemmassa ruudussa laskennallisen kalorimäärän. 21(28)

23 Esimerkkitapauksessa pyöräily olisi kuluttanut 258 kcal. Jos olet sitä mieltä, että pyöräilitkin itse asiassa selvästi normaalia kovempaa, siirrä liukusäädintä oikealle ja ohjelma päivittää kalorimäärän sen mukaisesti. Hyväksy tapahtuma -painikkeella tai peruuta tapahtuma -painikkeella. Voit myös syöttää uuden arvon napauttamalla jompaa kumpaa syöttöruutua, jolloin molemmat syöttöruudut tyhjenevät. Tällä toiminnolla voit myös suunnitella etukäteen liikuntasuorituksesi. Syötä tiedot ja lopuksi peruuta tapahtuma. Jos vahingossa hyväksyt tapahtuman, voit peruuttaa sen Viimeiset tapahtumat sivulla (kts. kappale 5). 22(28)

24 Jos syötät suoraan kalorimäärän, ylempi syöttöruutu pysyy tyhjänä. Useimmissa tapauksissa suosittelen syöttämään ajan ja rasitustason. On kuitenkin olemassa laitteita ja sovelluksia, jotka laskevat kuluttamasi energiamäärän, mutta ne eivät välttämättä ole kovin luotettavia ja eivät sovellu kaikille urheilulajeille. Jos et ole varma, voiko käyttämääsi laitteeseen tai ohjelmaan luottaa, voit tehdä niin, että syötät liikunta-ajan ja rasitustason ja vertaat Ruuanvartijan laskemaa lukemaa toisen laitteen tai ohjelman laskemaan lukemaan. Huomaa, että Ruuanvartija vähentää lukemasta lepoaineenvaihdunnan kuluttaman energian. Muut laitteet tai ohjelmat eivät tätä välttämättä tee ja siksi näyttävät hieman isompia lukemia (kts. lisätietoja kappaleesta 11). Jos lepoaineenvaihduntaa ei vähennettäisi, kirjaantuisi se kahteen kertaan, koska ohjelma olettaa joka tapauksessa, että kulutat joka tunti vähintään lepoaineenvaihdunnan kuluttaman määrän energiaa riippumatta siitä liikutko vai et. Joka tapauksessa liikunnan kuluttaman energiamäärän arvioiminen on vaikeaa ja on tyydyttävä vain parhaaseen arvioon. 23(28)

25 9. Kysymyksiä ja vastauksia Ruuanvartija Kysymys 1: Täytyykö minun punnita kaikki ruoka, jonka syön? Vastaus: Ei. Riittää, että arvioit määrän. Ruuanvartija antaa kunkin ruoka-aineen kohdalla vihjeitä määrän arvioimiseksi. Suosittelen kuitenkin, että aluksi punnitset tiettyjä ruokaaineita oppiaksesi arvioimaan paremmin. Esimerkiksi punnitse lautaselle 100 g keitettyä riisiä, niin opit näkemään, miltä ko. määrä riisiä näyttää. Pienistä arviointivirheistä ei ole haittaa. Jos huomaat, että ohjelman antama arvio painosi muutoksesta ei täsmää todellisen muutoksen kanssa, voi se johtua siitä, että olet aliarvioinut tai yliarvioinut ruokamääriä. Tällöin kannattaa tarkistaa ruokamääriä vaa an avulla. Jos ruokamäärät ovat oikein, voi syy olla väärässä aktiivisuusarvossa (katso seuraava kysymys). Kysymys 2: Miten tiedän/määritän aktiivisuusarvoni? Kappaleessa 4 Tietojen päivitys on esitetty erilaista aktiivisuutta vastaavat arvot. Huomaa, että aktiivisuus voi vaihdella päivittäin ja päivän aktiivisuus pitäisi arvioida joka ilta erikseen. Jos teet raskasta työtä, voi arkipäivän aktiivisuutesi olla paljon suurempi kuin viikonlopun aktiivisuus. Jos painonmuutoksesi ei vastaa ohjelman antamaa arviota, ja syöttämäsi ruokamäärät ovat oikein, saattaa syy olla väärässä aktiivisuusarvossa. Jos painosi ei ole pudonnut, kuten ohjelma on arvioinut, laske hieman aktiivisuustasosi arvoa. Älä kuitenkaan tee muutoksia yhden tai kahden viikon perusteella vaan seuraa tilannetta vähintään kolme viikkoa. Kysymys 3: Ohjelman mukaan olen laihtunut puoli kiloa viimeisen seitsemän päivän aikana, mutta vaaka näyttää painon pysyneen samana tai jopa hieman nousseen. Mikä on vikana? Vastaus: Ei välttämättä mikään. Puolen kilon muutos viikossa on niin pieni, että sitä ei välttämättä huomaa punnituksessa. Elimistössäsi saattaa olla normaalia enemmän nestettä. Oletko syönyt tai juonut jotain erilaista kuin yleensä? Jos syöttämäsi ruokamäärät ja aktiivisuusarvosi ovat oikein (katso kysymykset 1 ja 2), kannattaa seurata tilannetta vähintään kolme viikkoa ja kiinnitä erityistä huomioita punnistustilanteeseen. Käy vaa alla aamulla ennen kuin olet syönyt tai juonut mitään, ja mieluusti käy myös vessassa aamutarpeillasi ennen punnitusta. Virtsarakon tilavuus on jopa puolilitraa, mikä vastaa puolen kilon painoa. 24(28)

26 Kysymys 4: Syötin vahingossa tietoja väärin. Miten voin korjata tilanteen? Vastaus: Viimeisimmän tapahtuman voi peruuttaa kuten on kuvattu kappaleessa 5. Jos syötit useamman tiedon väärin, voi olla helpointa jatkaa tietojen syöttöä normaalisti, ja viikon kuluttua virheellisten tietojen vaikutus on hävinnyt. Jos haluat korjata tilanteen heti, voit tehdä sen seuraavasti seuraavasti: - Katso Viimeiset tapahtumat sivulta virheellisen tapahtuman energiamäärä. - Lisää jokin liikuntasuoritus (liikuntalajilla ei ole väliä) ja määritä sille yhtäsuuri energiamäärä (kts. kappale 8). - Näin virhe poistuu kokonaisenergiamäärästäsi, mutta hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien suhteellinen osuus voi olla hieman väärin laskettu. Tämäkin tilanne korjaantuu viikon kuluessa, kun virheellinen tieto ei enää vaikuta arvoihin. 25(28)

27 10. Lisätietoja ravintoaineista Ruuanvartija Varmasti kaikki suomalaiset ovat kuulleet lautasmallista ja ravitsemussuosituksista. Pohjoismaisissa ravintosuosituksissa määritetään monien muiden asioiden lisäksi myös kuinka paljon kokonaisenergiasta pitäisi saada hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Mutta kuinka moni tietää vastaavatko omat ruokailutottumukset näitä suosituksia? Noudattamalla yleisiä ravitsemussuosituksia pääset varmasti lähelle oikeita arvoja. Ruuanvartija-ohjelma kertoo sinulle prosentteina viimeisen seitsemän päivän tilanteen eli näet kuinka paljon energiastasi olet saanut hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Tässä laskentamallissa ei erotella ns. hyviä tai huonoja rasvoja tai kuitupitoisia hiilihydraattien lähteitä. Suosittelen kuitenkin noudattamaan näiltäkin osin yleisiä ravitsemussuosituksia, joista saa lisätietoa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) internetsivuilta. Uusimpien suositusten mukaan ruuasta saatavan energian pitäisi jakautua ravintoaineittain seuraavasti: Ravintoaine Suositusväli Tavoite Hiilihydraatit 45 % 60 % 52 % - 53 % Rasvat 1 25 % - 40 % 32 % - 33 % Proteiinit 10 % - 20 % 15 % 2 Ylläolevassa taulukossa ei ole huomioitu alkoholia, joka sisältää runsaasti energiaa. Ruuanvartija-ohjelma kuitenkin huomioi alkoholin sisältämän energian laskettaessa kokonaisenergiamäärää, mutta se ei vaikuta ravintoaineiden suhteellisten osuuksien laskentaan. 11. Lisätietoja liikunnasta Ruuanvartija-ohjelma vähentää päivittäisestä saadusta energiasta liikunnan kuluttaman energian heti, kun liikuntasuoritustiedot on syötetty ohjelmalle. Liikunnan kuluttamaan energiamäärään vaikuttaa itse liikuntalaji, aika, rasitustaso ja henkilön paino. Painon vaikutus on itse asiassa hyvin suuri, joten 50 kg ja 100 kg painavat henkilöt kuluttavat aivan eri energiamäärän samanlaisen liikuntasuorituksen aikana. Voit syöttää liikunnan kuluttaman energianmäärän myös suoraan kilokaloreina. Tällöin lukemassa ei kuitenkaan saisi olla mukana lepotilassa kulutettavaa energiamäärää, koska lepotilan kuluttama energiamäärä huomioidaan joka tapauksessa automaattisesti (kts. seuraava kappale). Jos Ruuanvartija laskee energiamäärän, se vähentää lepotilan kuluttaman energiamäärän automaattisesti. 1 Rasvat sisältävät enemmän energiaa kuin hiilihydraatit ja proteiinit, joten taulukon määrä ei tarkoita rasvan määrää ruokavaliossa vaan rasvan sisältämän energian määrää. 2 Yli 65-vuotiaille suositellaan hieman korkeampaa proteiinimäärää 15 E% - 20 E% ja tavoitemääränä 18 E%. 26(28)

28 Ruuanvartija-ohjelma käyttää ns. MET-arvoja 3 liikuntasuorituksen kuluttaman energiamäärän laskentaan. Yksi MET tarkoittaa lepotilassa kulutettavaa energiamäärää, joka on hieman suurempi kuin perusaineenvaihdunnan kuluttama energiamäärä. Lepotilan kuluttama energiamäärä vaihtelee eri ihmisillä sukupuolen, painon ja iän mukaan. Esimerkiksi rauhallisen kävelyn MET-arvo on 3. Tällöin siis energiankulutus on kolminkertainen verrattuna lepotilan energiankulutukseen. Esimerkiksi 35-vuotias 60 kg painava nainen kuluttaa puolen tunnin kävelylenkillä noin 110 kcal, mutta 100 kg painava mies kuluttaa samalla lenkillä noin 170 kcal, koska hänen lepotilan energiankulutuksensa on huomattavasti suurempi. Jos liikunnan osuus ylittää syötynä saadun energian määrän, näyttää päiväkohtainen energiansaanti negatiivista lukua. Miinusmerkki näkyy poikkeuksellisesti luvun perässä, ei sen edessä. Näin voi käydä, jos esimerkiksi teet aamulla lenkin ennen aamiaista tai syöt päivän aikana poikkeuksellisen vähän verrattuna liikunnan määrään. 3 MET on lyhennys englannin "metabolic equivalent" tai "metabolic energy turnover" termeistä. 27(28)

29 12. Tietojen lähteet ja vastuuvapauslauseke Ravintoainetietoja on hankittu useista eri lähteistä lähinnä internetistä ja elintarvikepakkauksista. Monissa tapauksissa ravintoainetieto on yhdistelmä eri sivustojen tietoja ja joissakin tapauksissa ruokalajien ravintoainetiedot on laskettu raaka-aineista reseptien mukaan. Yksi keskeinen lähde on ollut Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen Fineli-tietokanta 4. Jos ruoka-aineen tiedot ovat suoraan Finelistä, se on mainittu ko. ruoka-aineen kohdalla Viimeiset tapahtumat -sivulla. Vastuuvapauslauseke: Ruuanvartija-ohjelmaa ei saa käyttää alle 18-vuotiaiden painonhallintaan, koska nuorten ja lasten energiankulutus vaihtelee suuresti ja on vaarana, että ohjelman arvioiden perusteella tehdään virheellisiä ratkaisuja. Ohjelman laskema arvio painonmuutoksesta ja ravintoainemääristä perustuu täysin käyttäjän syöttämiin tietoihin, joten virheelliset syöttötiedot aiheuttavat myös virheellisiä laskelmia. Eri ruoka-aineiden sisältämät energia- ja ravintoainemäärät vaihtelevat suuresti. Ruuanvartija-ohjelman arvioima ruokien energiamäärä voi poiketa paljonkin todellisesta energiamäärästä, joten ohjelman antamia energiamääräarvioita tulee tarkastella kriittisesti. Samoin ohjelman antama arvio hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien määrästä voi poiketa todellisesta. Ohjelman on tarkoitus tukea painonhallinnassa, mutta viime kädessä vastuu ratkaisuista on jokaisella itsellään. 4 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 14. Helsinki (28)

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO Nyrkkisäännöt päivittäiseen nesteytykseen ovat: juodaan jokaisen aterian yhteydessä vettä ja muita juomia 2-3 lasillista riippuen nesteen tarpeesta kuumissa olosuhteissa

Lisätiedot

19627430.00 SWE/FIN A FIN HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON

19627430.00 SWE/FIN A FIN HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON 19627430.00 SWE/FIN A FIN SISÄLLYS 1. Syke opastaa liikkumaan oikein... 3 2. Monipuoliset käyttövaihtoehdot... 4 3. Tavoitesykealue... 6 4. Oikein suoritettu liikuntakerta...

Lisätiedot

Nimi Ikä Paino Pituus

Nimi Ikä Paino Pituus Nimi Ikä Paino Pituus Osoite Puhelin Sähköposti Arjen tottumukset Sisältääkö työsi fyysistä ponnistelua? A) Paljon B) Jonkin verran C) Hieman D) Ei ollenkaan Miten kuljet työmatkasi? A) Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

OHJE HENKILÖTIETOJEN MUOKKAUKSEEN

OHJE HENKILÖTIETOJEN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE HENKILÖTIETOJEN MUOKKAUKSEEN Henkilötietoihin pääset klikkaamalla päävalikon Henkilötiedot kuvaketta. Henkilötietojen asettaminen ja muokkaaminen vaiheittain 1. Pääset asettamaan

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET Serie RV

KÄYTTÖOHJEET Serie RV KÄYTTÖOHJEET Serie RV Laskentavaakajärjeste1mä 3.2 Virhe laskentapunnituksessa Laskentapunnituksen virhe johtuu pääasiassa kolmesta tekijästä:. detaljien painojen poikkeamista vaaka näyttää väärin inhimillisestä

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 3 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri 1 Sisältö Kirjautuminen järjestelmään... 2 Rekisteröityminen... 2 Aloitusnäkymä... 3 Asetukset valikko... 4

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi.

Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi. ALKOHOLIJUOMIEN ENERGIAMÄÄRÄT Energiamäärät on laskettu saatavina vain alkoholista, ei ole lisätty lantrinkeja eikä ruokaa, jota illan mittaan tulee nautituksi. JUOMA 100 ml ANNOS annos 7000 kcal energiamäärä,

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Elämäntapojen merkitys uniapneaan ja vireyteen Painonhallinta oleellinen osa uniapnean

Lisätiedot

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO PELAAJASIIRTOJEN OHJE VERSIO 1.7. PÄIVITETTY 31.5.2016 s. 1 SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO - ohje pelaajasiirron tekemiseen. Tässä ohjeessa ei opasteta mistä seuran tunnuksen ja salasanan Palvelusivustolle

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko Muutos navigointivalikkoon Kaikkiin työtiloihin on lisätty uusi Arviointi-valikko. Täältä löydät tutut Suoritustiedot sekä Oppimishistorian. Arviointi-valikkoon on lisätty uudet kesällä julkaistavat työkalut:

Lisätiedot

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU lyhyt käyttöopastus (9 sivua) helmikuu 2016, Android 5.0. tai uudempi 1 Sovelluksen lataaminen Seligson & Co Taskusalkku Android-puhelimille ladataan Googlen

Lisätiedot

Prosenttilaskentaa. 32. Muunna desimaaliluvuksi. a) 70 % b) 15 % c) 3 % d) 106 % Ratkaisu. 33. Muunna prosenteiksi. a) 0,87 b) 0,05 c) 1,2 d) 0,004

Prosenttilaskentaa. 32. Muunna desimaaliluvuksi. a) 70 % b) 15 % c) 3 % d) 106 % Ratkaisu. 33. Muunna prosenteiksi. a) 0,87 b) 0,05 c) 1,2 d) 0,004 Prosenttilaskentaa 32. Muunna desimaaliluvuksi. a) 70 % b) 15 % c) 3 % d) 106 % 70 a) = 0,7 100 15 b) = 0,15 100 3 c) = 0,03 100 106 d) = 1,06 100 33. Muunna prosenteiksi. a) 0,87 b) 0,05 c) 1,2 d) 0,004

Lisätiedot

1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet

1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet PIRAMK, Koulukatu Syksy 2006 Koulutusmateriaali AROMI Tuotantotoiminnot Selainkäyttö SISÄLLYSLUETTELO 1. AROMI Tuotantotoiminnot 3 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto 3 1.2 Selainkäyttöisen AROMIn tuotantotoiminnot

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Pikakäyttöohje: Firstbeat Kuntovalmentaja

Pikakäyttöohje: Firstbeat Kuntovalmentaja Pikakäyttöohje: Firstbeat Kuntovalmentaja Kuntovalmentaja on avaimesi hyvään kuntoon! Valmentaja: Kertoo harjoitteletko oikein suhteessa kuntotasoosi ja tavoitteeseesi. Älykäs päivittyvä harjoitusohjelma.

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Ravitsemus- ja liikuntasuositukset ja painonhallinta

Ravitsemus- ja liikuntasuositukset ja painonhallinta Ravitsemus- ja liikuntasuositukset ja painonhallinta Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristötieteiden

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Ohjelmaan kirjautuminen Siirry osoitteeseen www.nutri-flow.fi Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Nutri-Flow palvelu painiketta. Avautuvalla sivulla on tiedotteita ja

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN Urhean valmentajakoulutus URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN LAURA MANNER JA MARI LAHTI 4.12.2014 Terveurheilija.fi 1 Ravinto, ravitsemus ja ruoka? Ravinto = ruoka, juoma tai aine, jota

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Liikkuvan nuoren perusteita välipalakäytännöt Liikkuvan nuoren perusteet www.tervekoululainen.fi

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

AutoFutur/KoneFutur lisäohje

AutoFutur/KoneFutur lisäohje Örumin 6-numeroisten tuoteryhmien käyttöönotto Yleistä Örumilla on tähän mennessä ollut käytössään 3-numeroiset alennusryhmät ja 6-numeroiset seurantaryhmät. Useimmille käyttäjille on riittänyt että ohjelmaan

Lisätiedot

Käyttöönotto-opas RT Controller

Käyttöönotto-opas RT Controller Käyttöönotto-opas RT Controller Pikaopas RT-järjestelmän käyttöönottoa varten Aloitusopas RT Controller Versio 1.3 (090831) (Käytä tämän pikaoppaan kanssa opasta User Manual RT Controller, versio 2.1 tai

Lisätiedot

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 2 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Miksi olen lihava? Antin tapaus istock.com/silviajansen Työskentelyn lähtökohdat Tutustukaa Anttiin lukemalla Antin blogikirjoitus Miksi olen lihava?

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

OHJE UUDEN PALVELUASIAKKAAN LISÄÄMISEEN

OHJE UUDEN PALVELUASIAKKAAN LISÄÄMISEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE UUDEN PALVELUASIAKKAAN LISÄÄMISEEN Lisää uusi asiakas (palveluasiakas) Lisää uusi palveluasiakas. Palveluasiakkaalla tarkoitetaan asiakasta, jolle ei tehdä kirjautumistunnusta,

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa

Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Ohjeita uuden Sikavan käyttöön lääkekirjanpidossa Taustaa Lääkelainsäädännön eläinlääkintään liittyvät lait ja asetukset muuttuivat vuonna 2014. Eläinlääkärillä on mahdollisuus luovuttaa lääkkeitä varalle

Lisätiedot

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmän luomiseksi sinulla tulee olla asennettuna WhatsApp-ohjelma puhelimeesi ja sen täytyy olla aktivoitu. Sovelluksen löytää

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware.

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware. 15.11.2007 1 (10) HELPDESKIN KÄYTTÖ JA OHJELMIEN PÄIVITYS INTERNETISSÄ DL Helpdesk Online Asiakastukemme avuksi on rakennettu Helpdesk, joka löytyy osoitteesta helpdesk.dlsoftware.com Jokainen ylläpitoasiakas

Lisätiedot

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Lukujärjestyspalvelun osoite: http://lukujarjestys.ucpori.fi Lukujärjestyslistalla näkyy sekä opintokokonaisuuksia, että yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä.

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Exercise Guide FIN A.fh8 2/12/02 18:31 Page 1 KUNNON LIIKUNTAOP KUNNON LIIKUNT AS

Exercise Guide FIN A.fh8 2/12/02 18:31 Page 1 KUNNON LIIKUNTAOP KUNNON LIIKUNT AS KUNNON LIIKUNTAOPAS TURVALLISUUTESI VUOKSI Vähentääksesi liikunnan riskejä, noudata seuraavia neuvoja, varsinkin, jos olet aloittamassa säännöllistä liikuntaa pidemmän tauon jälkeen. Ennen säännöllisen

Lisätiedot