1. Käyttöönotto ja päänäyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Käyttöönotto ja päänäyttö"

Transkriptio

1 1. Käyttöönotto ja päänäyttö 1) Laita tallennin päälle kytkemällä johdot ja odota että se on käynnistynyt kokonaan. Mikäli olet asentanut muun kuin alkuperäisen kiintolevyn, joudut formatoimaan sen asetusvalikosta. 2) Huomiothan, että tässä ohjekirjassa on käytetty pääosin englanninkielisiä otsikoita, jotta valikoissa kulkeminen olisi helpompaa ja tiedetään missä mennään. 1.1 Päänäyttö Normaali ulkoasu käsittää neljä kuvaa, joista näkyy liitettyjen kameroiden määrästä riippuen 1-4 kuvaa ja loput mustia ruutuja. Päänäytöstä pääset asetuksiin ja voit valita näytetäänkö vain yksi kuva täysikokoisena vai monta samanaikaisesti Yhden kanavan näyttö kerrallaan Monikuva-näkymässä voit aktivoida tietyn kuvan painamalla sitä vasemmalla hiiren näppäimellä tai navigoimalla käyttöpaneelin näppäimillä. Kaksoisnäpäytyksellä voit valita yhden kuvan näytön tai monikuvan välillä. Kaksoisnäpäytyksellä kuvan päällä, valittu kuva näkyy koko ruudun kokoisena, ja kaksoisnäpäyttämällä uudestaan palataan monikuva-näkymään. Tila-palkin voi piilottaa tai tuoda esille hiiren oikealla näppäimellä Tila-palkki Näytön alaosassa olevan tila-palkin voi piilottaa tai tuoda esille hiiren oikealla näppäimellä (tai Menu-näppäimellä). Järjestelmän aika Arvioitu jäljellä oleva tallennusaika

2 1.1.3 Sisäänkirjautuminen LOGIN-ikkunassa kirjaudutaan sisään pääkäyttäjänä, mikäli vielä ei olla kirjauduttu. Normaalisti käyttäjätunnuksen Admin salasana on ja tunnuksen user1 salasana on Asetuspalkki Kirjautumisen jälkeen, tuplanäpäyttämällä hiiren oikeaa näppäintä, allaoleva asetuspalkki tulee esiin. Asetukset Manual REC/STOP REC Kierto VGA/BNC PIP 1x2 Toisto Näpp. Lukko Zoom PIP 1x1 Asetukset: Tästä pääsee järjestelmän asetusvalikkoon Toisto: Tallennettujen tiedostojen etsintä, toisto ja varmuuskopiointi Manual REC/STOP REC: Manuaalinen tallennus/manuaalisen tallennuksen pysäytys Näpp. Lukko: Laitteen näppäinten lukitus Kierto: Automaattisen kierron aktivoiminen; esittää vuorotellen kuvat kanavalta 1, 2, 3, 4, 1, 2 jne. Kanavat ilman kuvaa hypätään yli. De-aktivoidaan painamalla mitä tahansa näppäintä tai hiirtä. Zoom: Aktivoidaan zoom-tila, jossa kuvaa voidaan zoomata hiiren vasemmalla painikkeella. Oikealla painikkeella voidaan poistua zoom-tilasta. PIP 1x1: Näytetään yksi kanava koko näytön kokoisena, ja toinen siinä päällä pienessä ikkunassa. PIP 1x2: Näytetään yksi kanava koko näytön kokoisena, ja kaksi muuta siinä päällä pienissä ikkunoissa. VGA/BNC: Videon uloslähdön vaihto CVBS ja VGA välillä.

3 1.2 Asetuspalkin asetukset Järjestelmän asetukset Järjestelmän asetusikkunasta päästään muuttamaan asetuksia itse järjestelmälle, yhteysasetuksia, nauhoitusasetuksia, videon toistoasetuksia, hälytyksen asetuksia jne. Ohjeissa myöhemmin on käyty tarkemmin nämä läpi. Muista tallentaa muuttamasi alaotsikkojen asetukset aina ennen poistumistasi niistä, jotta asetukset jäävät voimaan Manuaalinen tallennus Kameroiden kuvaa voi tallentaa kolmella tavalla; manuaalinen tallennus, ajastettu tallennus ja jatkuva tallennus. Mikäli ajastettu tallennus sattuu olemaan päällekkäin manuaalisen tallennuksen kanssa, manuaalinen tallennus jatkuu lopetukseensa asti ensin. Ohjeissa on selostettu myöhemmässä vaiheessa tarkemmin ajastetun tallennuksen käyttö. Manuaalinen tallennus alkaa painikkeella (tai painamalla laitteesta rec-painiketta) ja loppuu painamalla sitä uudestaan Videon toisto Videontoistoon pääset painamalla nappia. Tallennuksia voit etsiä kahdella tavalla: Tapa 1: Toisto päivämäärän mukaan Säädä päivämäärä ja aika vastaamaan etsimääsi tallennusta. Paina - nappia, jolloin CHOOSE PLAYBACK CHN (kts. Kuva alla) ikkuna aukeaa. Tässä ikkunassa valitaan miltä kanavalta tallennus katsotaan. Mikäli valitaan vain yksi kanava, se esitetään koko näytöllä, mikäli 2-4 kanavaa, ne esitetään monikuva-näkymässä.

4 Ohjeistus: CHN: CH1, CH2, CH3, CH4 ja ALL, tässä valitaan kanava jolta etsitään tallennusta. MONTH: Tällä vaihtoehdolla voidaan etsiä kaikki tallennukset annetulta kuukaudelta. Vihreä tausta kalenterissa esittää normaalia tallennusta, oranssi taasen liiketunnistimen tekemää tallennusta, normaali tausta tarkoittaa että sille päivälle ei ole tallennusta lainkaan. Tallennuksen saat valittavaksi klikkaamalla päivämäärää. DATE: Tällä vaihtoehdolla voidaan etsiä kaikki tallennukset valitulla päivämäärällä.

5 Tapa 2: toisto tallennustavan mukaan LOG SEARCH Tässä valikossa voit etsiä tallennuksia hakukriteereillä: LOG TYPE : Valitse ALL (=kaikki), ALARM (=hälytys/like) tai OPERATION (ajastus) STARTING TIME : Aseta aloituspvm josta haluat etsiä tallennuksia END TIME : Aseta lopetuspvm josta haluat etsiä tallennuksia Paina hakunappia (suurennuslasi) ja esille tulee tallennuksien lista jotka täsmäävät hakuehtoihin. Toiston ohjaaminen Toistaessa videoita, on niitä mahdollista katsoa mm. nopeutettuna tai hidastettuna.

6 Alareunan näppäimillä voit tehdä seuraavaa: Nopea kelaus taakse: 2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x Hidas toisto: 1/2x, 1/4x, 1/8x Toisto normaalinopeudella Tauko/toisto kuva kuvalta Nopea kelaus eteenpäin: 2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x. EZOOM: zoomaus, joka toimii samoin kuin aiemmin ohjeissa mainittu zoom; vasemmalla hiiren painikkeella Ruksista suljetaan toistoikkuna Videon varmuuskopiointi U-DISK Backup by Time Huom. U-DISK tarkoittaa USB-tallennuslaitetta. Toistovalikosta valitaan U-DISK backup by time, jolloin allaoleva valikko aukeaa. Huom: 1. Jos laitteessa ei ole tarpeeksi tilaa tallennettavalle tiedostolle, tulee näyttöön varoitus: not enough space 2. USB-laite voidaan irroittaa heti kun kopiointi on suoritettu 3. Jos järjestelmä ei tunnista liitettyjä laitteita, tai laitetta ei ole liitetty, ilmestyy näyttöön varoitus: No USB DISK!

7 1.2.5 Tallennettujen videoiden toisto tietokoneella Avi-tiedostot voidaan katsoa esimerkiksi Windows Media Playerilla tai vastaavalla soittimella,.264-formaatin tiedostoihin sopii hyvin esimerkiksi asennus-cd:llä mukana oleva HsPlayer. (Kuvassa HsPlayerin ikkuna)

8 2. DVR 2.1 Asetusvalikon puu Asetuksien valikko Paina tilapalkista asetukset-nappia ja sieltä järjestelmän asetukset (system settings), jotta pääset laitteen asetuksiin. Laitteen asetuksissa on viisi alavalikkoa:: Record, Video, System, Network, Alarm. Nämä käydään läpi seuraavassa.

9 2.2 System (järjestelmä) Language (kieli) Vaihda kieli vaihtoehdoista haluamaasi Video System (videojärjestelmä) Vaihda järjestelmäksi joko PAL tai NTSC (huom! Laite uudelleenkäynnistyy mikäli tätä vaihdetaan) Time Setup (ajan asetus)

10 DATE: Aseta päivämäärä. DATE FORMAT: Aseta tapa, missä muodossa haluat ajan näkyvän TIME FORMAT: Ajan esitys joko 12h tai 24h tavalla TIME: Aseta järjestelmään aika DST: Aseta kesäaika, sen alku ja loppu. Huom: Muista aina tallentaa muutetut asetukset ennen poistumista alavalikosta, jotta ne jäävät voimaan User Management (käyttäjien hallinta) Tässä alavalikossa voit lisätä ja poistaa käyttäjiä, asettaa ja vaihtaa salasanoja, sekä muokata kaikkia näitä asetuksia ja käyttöoikeuksia.

11 DEVICE ID: Laitteen nimi PASSWORD: Tässä voit vaihtaa tai asettaa laittelle salasanan (vain järjestelmän pääkäyttäjä) ADD USERS: Lisää uusia käyttäjiä. Huom! Salasanan maksimipituus 6 merkkiä. CHANGE PASSWORD: Vaihda salasana. Tähän tarvitset pääkäyttäjän salasanan, ennenkuin voit vaihtaa sitä. Huom! Alkuperäinen salasana käyttäjälle Admin on DELETE USER: Poista käyttäjä. SET PERMISSION: Voit antaa käyttäjille erityisiä oikeuksia, mm. koskien tallennusta, asetuksiin pääsyä, zoomausta, videoiden toistoa.

12 REMOTE PERMISSION: Voit antaa tai ottaa pois käyttäjiltä etäkäyttöoikeuden (kaukokatselu ja ohjaus).

13 VIEW PERMISSION: Katseluoikeudet. Eri käyttäjille voidaan asettaa esimerkiksi eri kanavat joita heillä on oikeus katsoa. Pääkäyttäjällä on aina oikeus katsoa kaikkia kanavia, tätä ei voi muuttaa. Pääkäyttäjän tunnus on aina Admin(ei muutettavissa), ja alkuperäinen salasana on (suositeltavaa muuttaa) HDD (Hard Disk Drive) (kiintolevy) STATE: Kiintolevyllä voi olla kolme eri tilaa; OK, UN-FORMAT ja NO DISK. Kun uusi kiintolevy liitetään laitteeseen ensimmäistä kertaa, muistathan formatoida sen, muuten sitä ei voida käyttää. TOTAL/FREE: Kuinka paljon tilaa on kokonaisuudessaan ja kuinka paljon siitä on vapaana. FREE TIME: Kuinka paljon kiintolevylle mahtuu tallennettavaa. OVERWRITE: Päällekirjaus. Valittavana on vaihtoehdot CLOSE, AUTO, 1 HOUR, 3 HOURS, 1 DAY, 2 DAYS, 7 DAYS, 30 DAYS, ja 90 DAYS. Mikäli valitaan CLOSE, tallennus lakkaa kun kovalevy on täynnä. Kun valitaan AUTO, tallentaa laite kovalevyn täytyttyä edellisen tallennuksen päälle. Mikäli valitaan joku ajallinen vaihtoehto, tallentaa laite aina sen ajanjakson ja sen täytyttyä tallentaa se aiemman tallennuksen päälle. FORMAT HDD: Formatoi kiintolevy. FORMAT USB: Formatoi laitteeseen liitetty USB-laite.

14 2.2.6 Maintenance (ylläpito) SYSTEM UPDATE: Luo uusi hakemisto nimellä dvrupgrade USB-muistille, kopioi siihen päivitystiedosto ja aseta USB-laite tallentimen USB-väylään. Valitse laitteesta SYSTEM UPDATE ja odota kunnes päivitys on valmis ja laite on käynnistynyt uudestaan. LOAD DEFAULT: Tehdasasetusten palautus. REBOOT: Laitteen uudelleenkäynnistys. POWER OFF: Laitteen virtojen pois kytkeminen. AUTO MAINTAIN: Kun valinta on päällä, voidaan asettaa laite käynnistymään uudelleen tiettynä aikana.

15 2.2.8 Information (tietoja) Tietoja laitteen tyypistä, ohjelmistoversiosta, päivämääristä ja muista tiedoista. 2.3 Record (tallennus) Record Channel (nauhoituskanava) CHANNEL valinnasta valitaan minkä kanavan kameran asetuksia muokataan, tiettyä neljästä tai kaikkia samanaikaisesti Record (tallennusmahdollisuus) ENABLE antaa mahdollisuuden tallentaa tällä kanavalla Recording Bit-rate (tallennuksen laatu) Kolme vaihtoehtoa parhaasta heikoimpaan järjestyksessä GOOD, NORMAL, ja LOW. Voidaan valita kanavittain Record Resolution (tallennuksen resoluutio) Kolme vaihtoehtoa parhaasta heikoimpaan järjestyksessä D1, HD1 ja CIF.

16 2.3.5 Recording Frame Rate (tallennuksen kuvausnopeus) Tässä voidaan valita kuvia per sekunti taso. Mitä isompi luku on, sitä luonnollisemmalta liike näyttää. Valitse kuva per sekunti nopeus tarkasti tarpeen mukaan. Kanavien nopeutta voidaan muuttaa yksittäin. PAL videolähdölle normaali resoluutio on CIF, ja normaali kuvanopeus on 25fps per kanava (100fps yhteensä kaikilta kanavilta). Kuvanopeus on säädettävissä 1-25fps PAL-formaatissa. NTSC videolähdölle normaali resoluutio on CIF ja normaali kuvanopeus on 30fps per kanava (120fps yhteensä kaikilta kanavilta). Kuvanopeus on säädettävissä 1-30fps NTSC-formaatissa Recording Pack Time (tallennuksen pakkausaika) Tallennukset pakataan asetetun ajan mittaisiksi (15, 30, 45 tai 60 minuuttia) Recording Modes (tallennusmoodit) Valittavana kaksi tallennusmoodia: ALWAYS ja SCHEDULE. ALWAYS: Tässä moodissa laite tallentaa aina kun se on virroissa. SCHEDULE: Tässä moodissa käyttäjällä on mahdollisuus ajastaa nauhoitus tiettyinä aikoina viikosta. Esimerkiksi voidaan asettaa laite tallentamaan koko ajan työpäivän ajan, tai asettamaan liiketunnistuksen päälle tietylle kellonajalle, jolloin laite tallentaa kyseisenä aikana vain kun liiketunnistin havaitsee liikettä. Huom: manuaalinen tallennus ajaa muiden asetusten ohi aina ja jatkuu kunnes käyttäjä pysäyttää sen tai vaihtaa tallennusmoodia. CHANNEL: Käyttäjä voi valita kaikki tai yksittäisen kanavan. Eri värit ilmaisevat tallennusmoodin: MD (liiketunnistus, oranssi), NORMAL (normaali, vihreä), NO RECORD (ei tallennusta, harmaa). Asettaaksesi viikoittaisen aikataulun, paina haluamaasi tallennusmoodia (MD, Normal, tai No record) ja valitse sitten aikataulun aikajanalta ajankohdat joille haluat kyseisen moodin asettaa. Jokainen harmaa neliö vastaa yhtä tuntia 24h jaksolla, esimerkiksi ensimmäinen neliö viikonpäivän jälkeen vastaa vuorokauden ensimmäistä tuntia ( ) ja viimeinen neliö rivillä vastaa viimeistä tuntia ( ). Muista tallentaa asettamasi aikataulut ennen poistumista valikosta. Vaihtoehtoisesti voit maalata neliöitä useamman kerralla. Voit myös tehdä aikataulun yhdelle päivälle ja kopioida saman aikataulun muille päiville. Aseta ensin jollekin päivälle aikataulu, ja sitten valitse se päivä FROM -alasveto-valikosta. Tämän jälkeen valitse TO -valikosta päivä, jonne asti haluat aikataulun kopioida, ja paina COPY. Voit kopioida aikataulun myös jokaiselle päivälle kerralla, valitsemalla ALL.

17 Esimerkiksi, jos halutaan asettaa aikataulu, jossa laite käyttää liiketunnistin-tallennusta ja normaalia tallennusta , tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin, olisi prosessi seuraavanlainen: 1. Paina oranssia laatikkoa alareunasta valitaksesi liiketunnistuksen MD. Sitten, tiistain (TUE) riviltä valitaan kaikki neliöt väliltä , eli kolmannesta neliöstä vasemmalta lähtien seuraavat 13 neliötä. 2. Paina vihreää laatikkoa alareunasta valitaksesi normaalin tallennuksen NORMAL. Sitten valitse kaikki neliöt väliltä Nyt on asetettu oikeat aikataulut tiistaille, ja se voidaan kopioida perjantaille asti valitsemalla ensin FROM -valikosta TUES, ja sitten TO -valikosta perjantai FRI. Paina COPY. 4. Tallenna aikataulumuutos ennen poistumista. 3.4 Video Channel (kanava) Valitse tässä minkä kanavan asetuksia haluat muuttaa Name (nimi) Käyttäjä voi valita nimen kanaville (max. 9 merkkiä) Position (sijainti ruudulla) Käyttäjä voi valita missä kulmassa kanava sijaitsee Live (live-katselu) Kun tässä valittu ON, voidaan katsoa kanavaa livenä, kun OFF, niin se ei ole mahdollista Color (värisävyt) Normaalisti väriasetuksien ominaisuudet on säädetty mediaanitasolle, arvo 31. Näitä voidaan säätää halutessaan, esimerkiksi saadakseen parhaan mahdollisen kuvan erikoisemmissa kameran sijoituspaikoissa. Muista tallentaa muutettuasi näitä asetuksia!

18 3.4.6 Record Time (tallennusaika) Näytetäänkö tallennuksessa aika ruudulla vai ei Video Margin (videon sijainti ruudulla) Tässä voidaan siirtää koko videon sijaintia ruudulla ylös, alas, oikealle tai vasemmalle Video Setup (videoasetukset) VGA resolution: Resoluutiovaihtoehdot VGA:lle ovat 1024x768(VGA) ja 1280 x 1024 (VGA) Sequential time (SEC): Käyttäjä voi asettaa ajan, kuinka kauan kuvan vaihtumisessa kestää, kun käytetään automaattista kiertoa (AUTO SEQ). Vaihtoehtoina on sekuntia. Channel: Tästä kentästä voidaan valita kanava, jonka aluetta rajataan seuraavan askeleen mukaisesti Area covered: Tässä kentässä voidaan rajata yksityisyyden suojaamiseksi maksimissaan neljä aluetta kuvasta pois. Huom! Laite käynnistyy automaattisesti kun resoluutiota muutetaan. 3.5 Network Network asetuksista voidaan säätää etäkäyttöasetukset, DDNS, sähköposti ja mobiilikäytön asetuksia Network Internet-yhteyden valinnan jälkeen (staattinen, DHCP tai PPPOE) käyttäjät voivat yhdistää laitteeseen internetin ylitse.

19 1) Jos staattinen yhteys on valittu, pitää käyttäjän asettaa IP-osoite, aliverkon peite, yhdyskäytävä ja portin numero. MEDIA PORT: Siirtää videodataa laitteen ja clientin välillä. Normaali numero on WEB PORT: kautta portti selaimelle. Normaali numero 8090, mutta vaihtelee mallin mukaan. SETUP PORT: Normaali numero on DNS: DNS-osoite IP ADDRESS: IP-osoite SUBNET MASK: Aliverkon peite GATEWAY: Yhdyskäytävä. 2) Jos PPPOE on valittu, täytyy internet-tarjoajalta saada PPPOE käyttäjätunnus ja salasana tähän. Järjestelmä uudelleenkäynnistyy ja tallentaa nämä tiedot, ja konfiguroi IP-osoitteen automaattisesti dynaamiseksi IPosoitteeksi WAN-verkossa. 3) Jos DHCP on valittu, tallenna, ja server antaa laitteelle IP-osoitteen automaattisesti ja laite yhdistää serveriin itse. Näet tämän IP-osoitteen käyttöliittymässä kun laite on sen hakenut ensin SUB-STREAM Frame: 5-25 ruutua Bit rate: Kaistanleveydeksi on 6 vaihtoehtoa: 64K, 128K, 192K, 256K, 384K, ja 512K Stream control:vbr/cbr.

20 3.5.3 DDNS Setup (Dynaamisen DNS:n asetukset) DDNS: Valitse ON, kun haluat käyttää DDNS-vaihtoehtoa. SERVER: Vaihtoehtona 3322 tai dyndns. HOST NAME: Aseta isäntäpalvelimen nimi USER NAME: Aseta käyttäjätunnus PASSWORD: Aseta salasana Setup (sähköpostiasetukset) SSL: SSL on turvallisuusprotokolla jota käytetään informaation suojauksessa Internetissä tapahtuvassa kommunikaatiossa (mm. sähköposti). Interval: Intervalli-väli jolloin sähköpostia lähetetään, vaihtoehdot ovat 5s, 10s, 30s, 1 minuutti tai 3 minuuttia. SMTP Port: SMTP-serverin portti. Normaalisti 25, mutta poikkeuksena esimerkiksi Gmailin portti on 465. SMTP: Serverin osoite jota laitteen käyttäjä käyttää. Sender: Tähän kenttään laitetaan lähettäjän sähköposti, pitää olla liitoksissa käytettävään serveriin. Esimerkiksi, jos sähköpostiksi laitetaan lähettäjän osaksi pitää serverin olla smtp.gmail.com. Receiver: Tähän kenttään laitetaan vastaanottajan sähköpostiosoite. (Tähän osoitteeseen lähetetään kuva, kun liiketunnistimen hälytys havaitsee liikettä). Muista että kuvat ovat useita kertoja normaalia sähköpostia isompia, ja voivat siksi täyttää postilaatikon hyvinkin pian, tyhjennä siis laatikko usein.

21 3.5.5 Mobile Setup (mobiililaitekäyttö-asetukset) SERVER PORT: Valitse portti väliltä Vakio on NETWORK TYPE: Valitse yhteyden muoto, 3G, 2.5G, 2.75G tai WiFi. Tallenna asetukset. Huom: Kytke laite ensin Internettiin ennen portin numeron asetusta, ja varmista ettei portti ole sama kuin yhteysasetuksissa (network). Huom: Joissain puhelimissa on mahdollista katsella vain yhtä kanavaa kerrallaan. Yhteysnopeus vaikuttaa suoraan toimivuuteen ja/tai mahdollisiin kuvan tökkimis ongelmiin IP Access Setup IP access: Valitse joko päällä, kielletty tai salli pääsy ESMS Settings Interval: Aseta intervalli-aika jona laite lähettää ESMS viestejä. User Name, Sender PWD: Avaa Interne-selain ja mene osoitteeseen seuraa ohjeita rekisteröidäksesi laitteesi ja puhelinnumero johon viestejä lähetetään. Laita käyttäjätunnus ja salasana muistiin, ja kirjoita ne tähän valikkoon. Phone: Aseta tähän puhelinnumero johon viesti lähetetään hälytyksen lauetessa.

22 3.5.8 FTP Settings Port, User name, Password: Perusta FTP serveri ja laita muistiin portti, käyttäjätunnus ja salasana, ja aseta ne näihin kenttiin. Host name: Sen tietokoneen IP-osoite, johon server on asennettu Other Settings Huom: Automaattinen ID on tarkoitettu laitteen yhdistämiseen selaimen kanssa.

23 3.6 Alarm DURATION Kuinka kauan laite tallentaa hälytyksen jälkeen, vaihtoehtoina 30s, 1min, 2min ja 5min BUZZER Kuinka kauan sireeni soi kun hälytys laukeaa. Vaihtoehtoina OFF (pois päältä), 5s, 10s, 30s ja 60s PRERECORD Tässä voidaan valita mikäli halutaan esitallentaa ennen hälytyksen laukeamista, mahdollisuudet ovat joko OFF (pois päältä) tai 5 sekuntia EXCEPTION ALARM HDD FULL: Hälytys voidaan asettaa soimaan kun kiintolevystä alkaa loppumaan tila. Vaihtoehdot ovat OFF (pois päältä), 1G, 5G, 10G, 1 tunti, 5 tuntia, 10 tuntia ja 20 tuntia jäljellä oleva tallennusaika/määrä. HDD LOSS: Kun tämä asetus on päällä, hälytys ilmoittaa live-moodissa, kanavan yksi vasemmassa alareunassa, mikäli laitteessa ei ole kiintolevyä kytkettynä. VIDEO LOSS: Kun asetus on päällä, tulee ilmoitus kun yksi tai useampi kanava kadottaa videon (VIDEO LOSS). Huom: Jos BUZZER on asetettu OFF, kohdassa 3.6.2, näillä asetuksilla ei ole vaikutusta.

24 3.6.5 Motion detection Channel SWITCH: Liiketunnistin päällä/pois. SENSITIVITY: Jokaisen kanavan herkkyyttä voi säätää erikseen asteikolla 1-8, mitä pienempi luku, sitä herkempi liiketunnistus. MD AREA: Mikäli kuvattavalla alueella on liikettä, jonka ei haluta vaikuttavan liiketunnistimeen, se voidaan rajata pois. Esimerkiksi tuulesta heiluva puuoksa voi aiheuttaa turhaan jatkuvaa tallennusta ja/tai hälytystä, ja se voidaan haluta rajata pois. Kun aluetta säädetään, näkyy kameran livekuva jaettuna useaan pieneen ruutuun. Sininen ruutu tarkoittaa aktiivista liiketunnistusaluetta, ja läpinäkyvä ruutu aluetta, joka ei vaikuta liiketunnistukseen eli on rajattu pois. Muista tallentaa asetukset!

25 4. Web Browser Operation (Käyttö Internet-selaimella) 4.1 Feature Asenna sovellus selaimen kautta käyttääksesi laitetta etänä. HUOM! YHTEENSOPIVUUDESTA: Suositelluin selain laitteen käyttöön on Internet Explorer, jonka kanssa laite toimii parhaiten. 4.2 Network Security Setting Ennen etäyhteyden käyttöä, aseta selaimen turvallisuusasetukset seuraavasti:

26 (1) Avaa selain ja sieltä työkalut -> Internet-asetukset (2) Valitse turvallisuus-välilehti (3) Valitse Mukautettu taso (Custom level) Aseta ActiveX:n käyttöön erityisehdot seuraavan mukaan; hyväksy allaolevat kohdat(anna lupa) Automa!c prompting for ActiveX controls (Salli automaattinen ActiveX-komponenttien kysely) Binary and script behaviors (Salli komentosarjojen suorittaminen) Ini!alize and script Ac!veX controls not marked as safe for scrip!ng. (Suorita ActiveX-komponentit jotka eivät ole merkitty turvallisiksi) Download signed Ac!veX controls (Lataa allekirjoitetut ActiveX-komponentit) Download unsigned Ac!veX controls (Lataa allekirjoittamattomat ActiveX-komponentit) Run Ac!veX controls and plug-ins (Aja ActiveX-komponentit ja laajennukset) Script Ac!veX controls safe for scrip!ng. (Suorita ActiveX-komponentit jotka on merkitty turvallisiksi) Huom: Palomuuri ja viruksentorjuntaohjelmat voivat estää etäkatselun, varmista asia niiden asetuksista ja tarvittaessa aseta ne pois päältä.

27 4.3 Connection Settings Kaukokäyttö toimii Internetin välityksellä. Lähiyhteydessä oltaessa, laitteen ja tietokoneen IP-osoitteiden on oltava saman yhteysalueen sisällä. WAN-yhteydessä ainut vaatimus on, että molemmat puolet pääsevät yleiseen verkkoon ja Internettiin IP-osoitteen tai dynaamisen domainin kautta. Seuraava keskittyy pääosin yhteyden muodostamiseen lähiverkossa. Askel 1: Avaa Internet-yhteyksien valikko ohjauspaneelin kautta. Avaa yhteyden tila-valikko, ja siitä asetukset. Askel 2: Avaa lähiyhteyden asetukset. Askel 3: Valitse asetukset vasemmasta alakulmasta (katso kuva yllä)

28 Askel 4: Avaa kaksoisnäpäytyksellä Internet-protokollan asetukset. Askel 5: Ota talteen IP-osoite, aliverkon peite ja yhteyskäytävä. Askel 6: Aseta näihin kenttiin vastaavat tiedot tallentimen yhteysasetuksien kautta (kts. Aiemmassa vaiheessa ohjetta tarkemmin) Jos aliverkon peite ja yhteyskäytävä ovat samat kuin tietokoneella, IP-osoite on samalla yhteysalueella. Kuitenkin, ne eivät voi olla täysin samat kuin laitteessa, koska se aiheuttaa IP-osoiteongelmia. Esimerkiksi yllä olevassa kuvan mukaan, laitteen IP-osoite pitäisi olla X, jossa X ei voi olla 40 tai 1 (tai muu IP-osoite joka on käytössä samanaikaisesti) eikä voi ylittää 255, koska aliverkon peite on

29 4.4 Control Download and Installation Kun olet tehnyt asetukset ja tallentanut ne, avaa Internet-selain ja kirjoita osoiteriville jossa X on asetettu IP-osoite joka on laitteessa, ja P on WEB portti. Kun olet yhdistänyt Internettiin, selain lataa ohjelmiston ja avaa allaolevan kuvan mukaisen käyttöliittymän: Aseta salasana joka on laitettu alussa laitteeseen. USER ID: Syötä käyttäjänimi (Admin) PASSWORD: Syötä laitteen salasana. NETWORK: LAN/WAN Huom: Mikäli laite on yhdistetty WAN:illa, IP-osoitteen tulisi olla julkinen IP-osoite.

30 4.5 Operation Interface Live Controls Käyttääksesi ohjaimia, likuta kursoria niiden ylle, valittu toiminto näkyy korostettuna Other Operations 1. Valtise yksi kanava ja kaksoisnäpäytä sitä saadaksesi kokonäytön tilan kyseiselle kanavalle. 2. Valitse yksi kanava ja paina oikealla hiiren näppäimellä avataksesi pikavalikon. Käyttäjät voivat toistaa ja pysäyttää kanavan tallennuksia pikavalikosta. 3. Live-näkymässä paina oikeaa näppäintä ja CONNECT ALL avaa kaikki kkunat, DISCONNECT ALL sulkee ne.

31 4.5.4 Replay Etsiäksesi nauhoituksen tietyltä päivältä, paina kalenteria yläoikealla ja käytä nuolia oikean kuukauden löytämiseksi. Paina REFRESH kalenterin alta päivttääksesi näkymän ja näyttääksesi kyseisen kuukauden nauhoitukset. Korostettu päivämäärä esittää päivää jolta toistettava video on. Paina haluamaasi päivää nähdäksesi sen päivän nauhoitukset. Esimerkiksi, yläpuolella olevassa kuvassa näkyy 12. Päivän videot listattuna, jonka näemme mustasta neliöstä ja valkoisesta päivämäärästä. Toinen tapa etsiä videoita on valita kanava ja tiedoston tyyppi kalenterin alla olevista pudotusvalikoista. Paina SEARCH etsiäksesi videoita näillä kriteereillä.

32 Kaksoisnäpäytä haluamaasi videota listasta ja se toistetaan. Voit myös painaa listan alapuolelta PLAY -näppäintä. DOWNLOAD -näppäimestä voit ladata videoita tietokoneelle myöhempää katsomista varten,.avi muodossa Toolbar Guide Toista Tauko Pysäytä Hitaasti Nopeasti Kuva kerrallaan Remote Settings Mikäli käyttäjällä on oikeus, hän voi muuttaa kaukokäyttöisesti asetuksia tallennuksen, hälytyksen, internetasetusten jne suhteen. A. Encoding Settings Klikkaa Encode Setting, valitse Video Parameter päästäksesi säätämään parametrejä (resoluutio, laatu ja kuvanopeus).

33 B. Recording Settings

34 C. Alarm Settings Device Alarm Settings: Voit muuttaa asetuksia koskien mitkä tapahtumat aiheuttavat hälytyksen. Channel alarm settings: Voit muuttaa asetuksia koskien liiketunnistinta, ennakkonauhoitusta, liiketunnistusaluetta jne.

35 D. Network Settings Voit asettaa pienemmän kaistanleveyden videon lähetykseen Internetissä.

36 E. Mobile Settings Valitse portti ja yhteyden muoto. F. Settings Valitse asetukset sähköpostin lähetykseen ja vastaanottoon, suojaukseen, SMPT-asetuksiin ja intervalliin.

37 G. IP Firewall Settings Aseta palomuuri päälle tai pois eri IP-osoitteille. H. ESMS Settings ESMS-asetuksissa voit säätää asetuksia koskien ESMS vastaanottoa, puhelinnumeroita ja tunnuksia. I. FTP Settings Valitse portti, käyttäjänimi, salasana ja FTP:n isäntänimi.

38 J. System Settings Aseta kieli ja tv-lähtö (PAL/NSTC), sekä kesäajan asetukset. K. System Information Tästä valikosta löydät laitteen nimen, ohjelmistoversion ja sen julkaisupäivän.

39 HDD Information: Tästä näet kiintolevyn tilan, sen kokonaiskapasiteetin ja käytettävissä olevan tilan määrän. L. REMOTE UPGRADE Valitse päivitystiedosto ja paina Remote Upgrade aloittaaksesi päivityksen.

40 M. User Management Poista/Lisää käyttäjiä: Kun salasana on asetettu, tähän valikkoon pääsee vain pääkäyttäjä. Pääkäyttäjä voi poistaa tai lisätä käyttäjiä halumallaan tavalla. Yksityisyysasetukset: Kun salasana on asetettu, tähän valikkoon pääsee vain pääkäyttäjä. Pääkäyttäjä voi asettaa ja muuttaa salasanaa, käytön asetuksia ja etäkäytön asetuksia.

41 4.5.7 Local Settings Aseta tallennuspolut tallennuksille (RECORD SAVE PATH), valokuville (FRAME SAVE PATH) ja ladatuille tiedostoille (FILE SAVE PATH) Logout Paina Logout kirjautuaksesi ulos.

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas

HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas 1 Esittely 3 1.1 Toiminnot 3 2 Aloittaminen 4 2.1 Paketin sisältö 4 2.2 Kameran yleiskatsaus 5 3 Asennus 6 3.1 Kameran asentaminen 6 3.2 Sovelluksen käyttö 6 3.3 Pääsy

Lisätiedot

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje HD-SDI DVR pikaohje 1.1 Copyright Kocom Finland Oy Varmista, että kiintolevy on paikoillaan. Käynnistys Liitä verkkolaite takana olevaan DC liittimeen. Paina laitteen

Lisätiedot

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Tuotekuvaus ja yhdistäminen 2 Yhteys-sivu 3 Sisäisen verkon asennukset 5 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet SIVU 2 TUOTEKUVAUS Jeven Flow -sovelluksella voidaan ottaa

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

High Definition Car DVR X109

High Definition Car DVR X109 High Definition Car DVR X109 Ohjekirja Kameran kaaviokuva Painiketoiminnot Kamerassa samoilla näppäimillä on useita eri toimintoja riippuen valikosta. Alla on käyty näppäimet ja niiden toiminnot läpi.

Lisätiedot

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje 1 (11) Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja Inteno ovat Inteno

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

T-Cam IPC800 HD valvontakamera. v. 1.01-21.1.2015

T-Cam IPC800 HD valvontakamera. v. 1.01-21.1.2015 T-Cam IPC800 HD valvontakamera v. 1.01-21.1.2015 Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen... 2

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Mini0801 Dash Kamera

Mini0801 Dash Kamera Käyttöohje Mini0801 Dash Kamera Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. 1. X24 Super HD ajoneuvokamera (Mini0801) 1.1 X24 Dash kamera pakkauksen sisältö Kamerayksikkä (vaatii lisäksi erillisen

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

HomeSecure Ulkokamera - Käyttöopas

HomeSecure Ulkokamera - Käyttöopas HomeSecure Ulkokamera - Käyttöopas 1 Esittely 3 1.1 Toiminnot 3 2 Aloittaminen 4 2.1 Paketin sisältö 4 2.2 HD IP Kamera 5 3 Asennus 6 3.1 Kameran asentaminen 6 3.2 Sovelluksen käyttö 6 3.3 Pääsy kameraan

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön. 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa:

DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön. 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa: DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa: TV Tässä valikossa voit katsoa TV:tä ja muokata TV:n tallennusasetuksia.

Lisätiedot

Fiscal Digital Signage System

Fiscal Digital Signage System Fiscal Digital Signage System 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttöoikeudet 3. Fiscal Media Manager 4. Ongelmia käyttöönotossa 5. Esimerkkejä 1. Johdanto Nämä ohjeet ovat tarkoitettu Fiscal Media Manager 2.2.4.x

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

1 Kytke ADSL-kaapeli ADSL-linjaliitäntään I.

1 Kytke ADSL-kaapeli ADSL-linjaliitäntään I. Tuotetiedot A B C D E F G H I J K L M N O P A: Virtavalo B: LAN-portti -valo C: LAN-portti -valo D: LAN-portti -valo E: LAN-portti 4 -valo F: ADSL-datavalo G: ADSL-liitäntävalo H: Modeemin valmiusvalo

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot

1 KÄYNNISTÄ MD-3100 USB ADSL MODEM. Tuotetiedot Tuotetiedot A B C D A. Virtavalo (palaa: USB-yhteys ja tietokone ovat käytössä / ei pala: ei yhteyttä tai tietokoneeseen ei tule virtaa. B. ADSL LINK -merkkivalo (vilkkuu: ADSL-linjaa haetaan / palaa yhtäjaksoisesti:

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä.

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä. 1 Digitointi VHS-kasetilta DVD-Ievylle Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Prosessi kestää niin kauan kuin VHS:n toisto kestää. Soittimessa voi käyttää DVD-R, DVD+R sekä uudelleen kirjoitettavia

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla Laite 1 TW- EAV510 v2: - Tähän laitteeseen tulee ulkoverkon

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

VIRTUAALITOIMISTO. Käyttäjän opas

VIRTUAALITOIMISTO. Käyttäjän opas ------- VIRTUAALITOIMISTO Käyttäjän opas OHJE VIRTUAALITOIMISTO Yleiset ohjeet 15.7.2016 Sisältö 1 VIRTUAALITOIMISTON KÄYTTÖ... 1 1.1 Kirjautuminen virtuaalitoimistoon... 1 1.2 Uloskirjautuminen virtuaalitoimistosta...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Digitointi LP-levyltä CD-levylle (Ion CD Direct) Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Soittimessa voi käyttää CD-R, CD+R, uudelleen kirjoitettavia CD-RW ja CD+RW levyjä. Yhdelle levylle voi

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Tietokantojen hallinta

Tietokantojen hallinta Tietokantojen hallinta 1. Yleistä Ensimmäinen vaihe ennen Odoo käytön aloittamista, on varmuuskopioiden tekeminen. Se kannattaa tehdä riittävän usein. Kun Odoo toimii omalla koneella, on tietokantojen

Lisätiedot

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3)

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3) LANGATON VIERAILIJAVERKKO 1(7) LANGATTOMAN VIERAILIJAVERKON KÄYTTÖ Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tarjoaa vierailijoiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön suojatun langattoman verkon

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015 1 JOHDANTO CTS FWRIII-3015 on valokuituyhteyksiin tarkoitettu päätelaite. Laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Voit käyttää internetiä joko langattomasti tai verkkokaapelin välityksellä.

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE

HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE HD CAR DVR PERUUTUSPEILI + KAMERA KÄYTTÖOHJE 1. Virtanappi 2. Menu-nappi 3. Mode-nappi 4. Selaus ylös -nappi 5. Selaus alas -nappi 6. OK-nappi 7. USB-portti 8. Peruutuskameran asetukset / käyttöpaneeli

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa)

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) Niko Rautava 2006 http://koti.mbnet.fi/nrautava Kannattaa ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla näiden ohjeitten mukaan, koska tässä

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla SSID:n

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0)

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0) TW-LTE 4G/3G USB-modeemi (USB 2.0) Tiedonsiirtonopeus: 100 Mbps/50 Mbps LTE: 1800/2100/2600 MHz GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS: 900/2100 MHz Pikaohje (Finnish) CE Käyttöönotto- ohje SIM- kortin

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille

Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille (6) Sivistystoimiala, TOP-keskus.8.06 / Antti Huttunen Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille Kirjautuminen Avaa nettiselain ja mene etähuoneen osoitteeseen. Valitse kirjautumisruudussa

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Langaton koti Monitori

Langaton koti Monitori INSMAT Oy Ennen käyttöä, lue tämä käsikirja huolellisesti varmistaaksesi nopean ja tehokaaan asennuksen. Lopullinen ulkonäkö, väri ja tarvikkeet voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Langaton koti

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaalin käyttöohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaalin käyttöohje 19.5.2015 Kirjautuminen Videoportaaliin 1. Kirjaudu sivustolle https://videoportal.haltik.fi 2. Määritä tunnukset "Login" ikkunassa ja klikkaa LOGIN-painiketta

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas Tavaramerkit NETGEAR, NETGEAR-logo ja Connect with Innovation ovat NETGEAR Inc:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä ja/tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tietoja

Lisätiedot

D E F. D: LAN-portti E: Palautuskytkin F: Verkkolaitteen liitäntä

D E F. D: LAN-portti E: Palautuskytkin F: Verkkolaitteen liitäntä Tuotetiedot B D E F A C G H I A: Linssi B: Virtavalo (LED) C: Liitännän osoitinvalo D: LAN-portti E: Palautuskytkin F: Verkkolaitteen liitäntä G: Kamerajalustan liitäntä (päältä) H: Kamerajalustan liitäntä

Lisätiedot

OHJEET SUOMI MEDIA PLAYER KOTELO CMP-MOBPLAY10 CMP-MOBPLAY30. Vaihe 2: Nosta levyä varovasti ja irrota se siirtämällä sitä taaksepäin.

OHJEET SUOMI MEDIA PLAYER KOTELO CMP-MOBPLAY10 CMP-MOBPLAY30. Vaihe 2: Nosta levyä varovasti ja irrota se siirtämällä sitä taaksepäin. MEDIA ER KOTELO CMP-MOB10 CMP-MOB30 OHJEET SUOMI Vaihe 2: Nosta levyä varovasti ja irrota se siirtämällä sitä taaksepäin. 1. Pakkauksen sisältö 1 Media player kotelo Kantolaukku Kaukosäädin Verkkomuuntaja

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot