Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun"

Transkriptio

1 TEHOA PIKKURAHALLA: Päivitä vanha Uskollista tietokonetta ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen. Muutamalla strategisella parannuksella vanhasta tietokoneesta saa tehtyä paljon tehokkaamman kuin se oli uutena. TIETOJA Selvitä, miten tietokoneesta saa tehtyä muutamalla muutoksella ihanteellisen juuri omaan käyttöön. TÄTÄ TARVITSET Tietokone Ruuvimeisseli Uusia oheislaitteita Vanhentuneeseen elektroniikkaan suhtaudutaan useimmiten innokkuudella, joka vastaa lähinnä olkien kohauttamista. Mikäli kyseessä on jo moneen kertaan syntymäpäiväänsä viettänyt tietokonevanhus, niin sen tilalle halutaan yleensä hankkia täysin uusi laite. Niin ei tietenkään ole pakko tehdä. Uuden koneen jättäminen kauppaan ja vanhan päivittäminen ajanmukaiseksi on usein sekä järkevää että taloudellista. Ensinnäkin mainosten muutaman sadan euron tuliterä tietokone on usein riisuttu malli, jolle kodin vanha kone saattaa vielä monilta osin pärjätä. Lisäksi eri ihmisillä on kovin erilaisia vaatimuksia tietokoneelle. Seuraavien sivujen lukemisen jälkeen oman tietokoneen puutteet löytyvät aiempaa helpommin. Artikkelin avulla saa selville, mitä pitäisi päivittää ja mitkä tietokoneen osat riittävät vielä hyvin omaan käyttöön. Pelien pelaamiseen, videoiden editointiin tai vanhojen lp-levyjen kopioimiseen tarvitaan koneelta täysin erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi videoleikkeitä käsitellessä tarvitaan kiintolevy, joka on sekä nopea että tilava. Sujuva kuvankäsittely vaatii puolestaan roppakaupalla ram-muistia, ja jos tietokonepelit panevat koneen polvilleen, siihen täytyy todennäköisesti vaihtaa upouusi ja tehokas näytönohjain. Kaikki vanhat emolevyt eivät kuitenkaan vastaa enää nykypäivän vaatimuksia. Siksi seuraavilla sivuilla kerrotaan myös, kannattaako tietokoneen päivittäminen vai olisiko silti viisaampaa aloittaa puhtaalta pöydältä uuden koneen kanssa. Tietokoneen päivittäminen ajanmukaiseksi voi olla hankalaa, kallista tai suorastaan mahdotonta, jos laitteisto on ehtinyt yli kolmen vuoden ikäiseksi. KUSTANNUKSET Alkaen noin 5 euroa TARVITTAVA AIKA Vähintään 0 minuuttia VAIKEUSTASO JÄRJESTELMÄ Helposti alkuun Seuraavilla sivuilla kerrotaan, kuinka tietokoneeseen asennetaan lisää muistia, kiintolevy ja näytönohjain. Tietokoneen kotelo täytyy avata ensin, jotta emolevyyn pääsisi käsiksi. Tee se seuraavasti: Sammuta tietokone ja irrota sen virtajohto sekä muita johtoja tarpeen mukaan. Irrota sitten toinen kotelon sivulla olevista levyistä. Käytä avaamiseen ruuvimeisseliä, jos sivulevy on kiinnitetty ruuveilla. Polttavaa dvd-asemaa tai kiintolevyä asentaessa täytyy irrottaa kotelon molemmat laidat. Ruuvaa kotelo kokoon, liitä tarpeelliset johdot ja käynnistä tietokone, kun olet asentanut siihen haluamasi oheislaitteet. Teksti: John Alex Hvidlykke. Kuvat: Kenneth Bo Drabæk.

2 pc Tietokoneesta voi saada tehtyä omaan käyttöön uuden veroisen vain muutaman osan päivittämisellä. SEURAAVILLA SIVUILLA KIINTOLEVY Uudella kiintolevyllä saa lisää tallennustilaa, ja jotkin ohjelmat toimivat nopeammin. Esittelemme sekä sisäisen että ulkoisen kiintolevyn päivittämisen. MUISTI Tietokone toimii tehokkaasti, kun ram-muistia on riittävästi. Ota selville, kuinka muistia lisätään ja mikä muistityyppi sopii juuri sinun tietokoneeseesi. NÄYTÖNOHJAIN Uusista tietokonepeleistä nauttimiseen tarvitaan ajanmukainen näytönohjain. Myös näyttö ja äänentoistolaitteisto saattavat kaivata päivityksiä. DVD/BLU-RAY-ASEMA Cd- ja dvd-levyjen lukeminen sekä polttaminen on edelleen tarpeellista. Tutustu tarkemmin bluray-levyihin ja varmista, että käytät aina uusimpia ohjaimia. VERKOKORTTI Tietokoneessa on todennäköisesti jo sisäinen verkkokortti, mutta sen voi päivittää nopeampaan laitteeseen tai vaikkapa langattomaan verkkokorttiin.

3 KIINTOLEVY Suurempi ja nopeampi kiintolevy Kiintolevylle tallennetaan sekä ohjelmia että tiedostoja, ja Windows pihistää itselleenkin aimo siivun levytilaa. Kiintolevyä käytetään myös välivarastona silloin, kun tietokoneen muisti käy ahtaaksi monen ohjelman ahmiessa sitä täsmälleen samaan aikaan. Kiintolevyjen koko on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta niiltä myös vaaditaan entistä enemmän. Vanha kiintolevy käy liian pieneksi ja hitaaksi, jos tietokoneella esimerkiksi editoidaan videoleikkeitä. Tietokoneeseen kannattaa hankkia ylimääräinen kiintolevy, jos kotelossa on sille tilaa. Aikaa kuluu vain neljännestunti, ja asennus onnistuu useimmilta itse. Nykyisen kiintolevyn vaihtaminen uuteen on hieman monimutkaisempaa, sillä Windows pitää siirtää uudelle levylle mielellään kokonaisuudessaan niin, että vanhan levyn täyttäneet ohjelmat ja tiedostot pysyvät käytössä sellaisinaan. Helpointa on käyttää varmuuskopiointiohjelmaa, jolla saa tehtyä levystä täydellisen kopion. Tietokoneeseen voi toki hankkia myös erillisen ulkoisen kiintolevyn. Ulkoiset kiintolevyt ovat halpoja, ja niitä voi ostaa nykyään jopa automarketeista. Varmista vain ensin, että tietokoneen usb-portit tukevat usb.0 highspeed -standardia. Sillä voi siirtää tietoa 80 megabitin eli noin 50 megatavun sekuntinopeudella. Valtaosa nykyisistä koneista ja levyistä tukee nopeaa usb-tiedonsiirtoa. Suosittelemme Sata-kiintolevy Koneeseen kannattaa hankkia gigatavun sata-kiintolevy, jos uskallat siirtää nykyisen Windows-asennuksen kokonaan uudelle levylle. Voit toki myös asentaa ylimääräisen kiintolevyn. Samsung Spinpoint F -levyn 750 gigatavua maksavat noin sata euroa. Gigatavun hinnaksi tulee alle 0 senttiä. Pata-kiintolevy Hanki perinteinen ata-kiintolevy vielä kun niitä valmistetaan, jos tietokoneessa ei ole uudempaa sataliitäntää. Viidensadan gigatavun Hitachi Deskstar maksaa vajaat sata euroa. Vaihda kiintolevy uuteen Vanhan kiintolevyn vaihtaminen kokonaan uuteen on usein järkevää. Se voi olla myös väistämätöntä, jos toiselle kiintolevylle ei ole tilaa koneen kotelossa. Vanhasta levystä on syytä tehdä varmuuskopio, jos Windows-levy vaihdetaan uuteen. Käytä siihen erillistä ohjelmaa tai Windowsin Varmuuskopiointityökalua. Windows XP Home -käyttäjien täytyy asentaa Varmuuskopiointi-toiminto ennen sen käyttämistä. Aseta Windows XP -cd koneeseen. Napsauta Tervetuloa Microsoft Windows XP:hen -ikkunassa Lisätoiminnot -painiketta. Valitse Selaa tätä CDlevyä. Kaksoisnapsauta Resurssienhallinnassa VALUE ADD-kansiota, sitten MSFT-kansiota ja vielä NTBACKUP-kansiota. Asenna varmuuskopiointityökalu kaksoisnapsauttamalla NTBACKUP.MSI-tiedostoa. Avaa varmuuskopiointiohjelma valitsemalla Kaikki ohjelmat, Apuohjelmat, Järjestel mä työkalut ja Varmuuskopiointi. Valitse Ohjatun toiminnon ikkunassa mukautetun tilan linkki. Valitse Ohjattu varmuuskopiointi.

4 HIIRI JA NÄPPÄIMISTÖ Ulkoinen kiintolevy tarjoaa helposti siirrettävää tallennustilaa. Ulkoisen kiintolevyn liittäminen koneeseen Ulkoisen kiintolevyn asentaminen käy vaivatta. Useimmiten tarvitsee vain ottaa levy pakkauksestaan ja liittää siihen virtajohto sekä usb-johto. Windows tunnistaa aseman automaattisesti. Konetta ei tarvitse käynnistää uudelleen, eikä mitään uusia laiteohjaimia kaivata. Jotkin ulkoiset asemat voi liittää tietokoneen firewireporttiin, mutta ne ovat harvinaisempia, kalliimpia ja hitaampia kuin tavanomaiset usb-levyt. Firewire-levyn hankintaa on syytä harkita vain, jos koneella tehdään puoliammattimaista video- tai äänituotantoa tai moisen levyn saisi jostain erityisen huokeasti. Arvosta niveliäsi vaihda hiiri ja näppäimistö Vanhan näppäimistön ja hiiren vaihtaminen uusiin ei lisää koneen suorituskykyä, mutta sormet ja renteet kiittävät varmasti mukavammista työkaluista. Varsinkin tarjouskoneissa ne ovat usein huonolaatuisia. Konepaketin mukana toimitettavien hiirien ja näppäimistöjen tärkein ominaisuus on halpa hinta. Se on suuri harmi, sillä kyseiset laitteet ovat useimmiten ainoa yhteys ihmisen ja tietokoneen välillä. Alle sadalla eurolla saa jo langattoman hiiren ja näppäimistön, joiden ulkonäkö on edustava ja toiminnot kattavia. Pelikäyttöön voi hankkia vielä erikseen muotoillun supernäppäimistön ja äärimmilleen viritetyn hormonihiiren. Niihin tosin saa uppoamaan rahaa yhtä paljon kuin edulliseen tietokoneeseen. Ulkoinen kiintolevy Ulkoinen usb-levy on helpoin ratkaisu. Ne ovat sisäisiä levyjä kalliimpia ja hitaampiakin, jos koneessa on paljon usb-laitteita. Gigatavun hinnaksi tulee 0 0 senttiä. Western Digital My Book (750 gigatavua) maksaa noin 60 euroa. Näppäimistö ja hiiri varmistavat sujuvan koneen käytön, kunhan ne ovat laadukkaita. Aseta kiintolevyn jumpperi eli siltauskytkin master-asentoon, jos kyseessä on ata-levy. Tarkista oikea valinta levykotelon graafisista ohjeista. Valitse levyn käyttötavaksi slave, jos aiot käyttää yhä vanhaa kiintolevyä. Tee ensin varmuuskopio kaikista tärkeistä tiedostoista, jos vaihdat vanhan kiintolevyn kokonaan uuteen. Avaa koneen kotelo, ruuvaa vanha levy irti ja irrota myös sen johdot. Ruuvaa uusi levy molemmilta puoliltaan kiinni koteloon. Liitä virta- sekä datajohdot ja sulje kotelo. Palauta varmuuskopio uudelle levylle Windowsin asennuksen jälkeen. Käynnistä Varmuuskopiointi ja valitse Ohjattu palautus, niin voit palauttaa varmuuskopion ulkoisesta tallennusvälineestä.

5 MUISTI Muistilla uutta puhtia Muistin määrä ratkaisee usein sen, kuinka nopeasti ja ongelmitta Windows ja kaikki muut ohjelmat toimivat. Ohjelmien vaatimukset vain kasvavat vuosi vuodelta. Tietokoneita myytiin vielä pari vuotta sitten 5 megatavun muistilla, mutta nyt ram-muistia on yleensä kaksi gigatavua. Liian pieni muisti hidastaa konetta varsinkin, jos monia ohjelmia käytetään samanaikaisesti. Windowsin muisti ehtyy ja se ryhtyy tallentamaan ohjelmien tietoja muistista kiintolevylle, jos käytössä on yhtä aikaa esimerkiksi sähköpostisovellus, verkkoselain, tekstinkäsittelyohjelma ja vaikkapa Media Player. Muistin loppumisen huomaa selvänä tietokoneen hidastumisena. Kaksi gigatavua muistia riittää mainiosti, jos kone on tavallisessa kotikäytössä ja sillä pelataan vain silloin tällöin. Kuvankäsittely, videoeditointi ja uusimmat pelit vaativat jopa kolmesta neljään gigatavua muistia. Kone tutuksi Saatat ehkä muistaa, millainen ja kuinka nopea prosessori ja paljonko ram-muistia tietokoneessa on. Harva tietää tarkempia yksityiskohtia tietokoneestaan, mutta ne täytyy selvittää ennen kuin konetta voi päivittää sopivilla osilla. CPU-Z-sovelluksella voi kurkistaa käden käänteessä konepellin alle ja selvittää tietokoneen ominaisuudet. Suosittelemme Paljon ddr-muistia Kingstonin kahden gigan ddr-muisti maksaa noin 0 euroa. Kaksi muistikampaa kasvattaa ram-muistin neljään gigaan, joka on useimpien Windows-versioiden enimmäismäärä. Ddr-ram vanhaan koneeseen Gigatavu ddr-muistia vanhaan tietokoneeseen maksaa vajaat 50 euroa. Muisti kannettavaaan Kannettavissa käytetään so-dimm-muistia. Muisteja on kahden kokoisia: -nastainen vanhempiin koneisiin ja 00-nastainen uudempiin. Kingstonin 00-nastainen yhden gigatavun so-dimm maksaa 0 0 euroa. CPU-Z on jaettu kuuteen tiedolla pakattuun välilehteen. CPU-välilehti kertoo prosessorista sen mallin ja nopeuden.oheinen laite on AMD Sempron Laajenna muistia Tarkista tietokoneen käyttöohjeesta etukäteen, millaista muistia ja kuinka paljon emolevyyn voi asentaa, ennen kuin säntäät setelinippua heilutellen ja silmät kiiluen lähimpään tietokoneliikkeeseen. Tutustu myös CPU-Z-ohjelmaan, jolla voi selvittää perin pohjin, millaisia muistikampoja tietokoneessa on käytössä tällä hetkellä. Selvitä CPU-Z-ohjelmalla, millaisia muistikampoja koneeseen voi lisätä. Kurkista SPD-välilehdelle niin näet, monta muistikampaa tietokoneessa jo on paikoissa Slot # ja Slot #. Vanhan muistikamman joutuu ehkä vaihtamaan uuteen ja suurempaan, ja tässä tyyppinä on DDR ja PC00 (00 MHz). Sammuta tietokone ja avaa sen kotelo. Etsi muistipaikat, jotka ovat yleensä prosessorin lähellä. Paina muistikamman kiinnitin varovasti kynnenkärjellä auki ja irrota muisti nostamalla sitä ylöspäin. Pura kehostasi staattinen sähkö koskettamalla esimerkiksi koneen kotelon metallirunkoa ennen kuin sormeilet muita osia. 5

6 Lisää tehoa ilmaiseksi Mainboard-välilehdeltä selviää emolevyn valmistaja ja ja mallinumero. Ram-muistin määrä tai vaikkapa vapaat korttipaikat eivät kuitenkaan käy ilmi. Mallinumeron perusteella voi onneksi etsiä valmistajan kotisivuilta tarkempaa tietoa tietystä emolevystä. 5 6 Tässä ilmainen neuvo, jolla koneesta saa tehtyä selvästi nopeamman: siivoa se kunnolla. Kaikki koneet muuttuvat käytön myötä väistämättä yhä hitaammiksi. CCleaner-ohjelmalla voi hävittää tietokoneesta poistettujen sovellusten jäänteet, turhat laiteohjaimet ja väliaikaiset tiedostot, jotka roikkuvat täysin turhaan Windowsin hidasteena. Ohjelma ryhtyy nyt etsimään siivottavaa. Se ilmoittaa jonkin ajan kuluttua löytäneensä rekisteristä virheitä, joita on yleensä noin Sitä ei tarvitse säikähtää. Napsauta painiketta Korjaa valitut rekisterin virheet.... Memory-välilehti paljastaa järjstelmän muistin määrän. Tässä sitä on 0 megatavua, ja tyyppinä on DDR. Saat selville myös muistin nopeuden (00 MHz) 5. SPD-välilehdeltä 6 löytyy eritellympää tietoa koneeseen asennetuista muistikammoista, kuten muistien nopeus ja valmistaja. Käynnistä CCleaner ja valitse Rekisteri, niin voit siivota Windowsin rekisterin. Valitse Etsi rekisterin virheitä. Ohjelma pyytää vahvistuksen aina ennen jokaista muutosta. Napsauta painiketta Korjaa kaikki valitut virheet, ellet halua lukea sataa varsin teknistä selitystä muutoksista. Kaikki virheet korjataan muutamassa sekunnissa. Valitse Sulje 5, kun olet valmis. 5 Puhdista Windows tai asenna se uudelleen Paina uusi muistikampa pystysuoraan kiinni muistipaikkaan. Tällöin selviää, oletko ostanut oikeanlaisen muistin. Muisti on oikeaa tyyppiä, jos se loksahtaa paikalleen. Paina muistikampa varovasti pohjaan asti, niin kuulet naksahduksen sen kiinnittimistä. Silloin muisti on tukevasti paikallaan. Tee sama muille muistikammoille, jos asennat niitä useamman. Kokoa sitten tietokoneen kotelo ja liitä kaikki tarpeelliset johdot. Käynnistä lopuksi tietokoneen uudelleen. Tietokoneen eri laitteet eivät toimi ilman käyttöjärjestelmää. Laitteet saattavat olla vanhentuneita, jos pelit tai kuvankäsittelyohjelmat toimivat hitaasti. Syypää voi olla kuitenkin myös huonosti toimiva Windows-asennus. Tällä aukeamalla kerrotaan, kuinka CCleaner-ohjelmalla voi korjata muun muassa Windowsin rekisterin virheitä. Joskus käyttöjärjestelmä on vuosien jälkeen sellainen sekamelska, että Windows kannattaa asentaa ennemmin kokonaan uudelleen. Tee kuitenkin ensin varmuuskopio kaikista tärkeistä asiakirjoista, ohjelmista ja musiikkitiedostoista dvdlevylle tai ulkoiselle kiintolevylle. 6

7 NÄYTÖNOHJAIN Näytönohjaimella peleihin elävyyttä Pullonkaula on todennäköisesti vanhentunut näytönohjain, jos grafiikka päivittyy nykien aivan uusimpia kolmiulotteisia pelejä pelatessa. Näytönohjain on kehittynyt yksinkertaisesta oheislaitteesta oikeastaan omaksi tietokoneekseen. Näytönohjaimien sukupolvet seuraavat toisiaan huimaa vauhtia. Viime vuoden huippukortti on jo vanhentunut, ja niitä löytyy alennuslaareista kasapäin. Viimeisimpiä pelejä pelaavan tarvitsee onneksi useimmiten päivittää koneeseensa vain uunituore näytönohjain. Noin sadalla eurolla saa jo näytönohjaimen, joka selviää uusimmista peleistä, mikäli grafiikka-asetuksia helpotetaan hiukan. Grafiikkasuorittimilla on usein mahtipontisia mallinimiä, ja nopeudeltaan sekä hinnaltaan erilaisia vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Laatu vastaa yleensä hintaa. Kalleimpia näytönohjaimia viilentää oma puhaltimensa, kun halpamalleissa on prosessorille vain jäähdytyslevy. Pelien grafiikka on sitä komeampaa, mitä enemmän uudessa näytönohjaimessa on omaa ram-muistia. Innokkaan pelaajan kannattaakin panostaa myös muistin määrään. Agp tai pci-express Näytönohjaimille on kaksi standardia: iäkkäämpi agp ja sen seuraaja pci-express. Pci-expressiä tukevien näytönohjaimien valikoima on laajin, mutta markkinoilla on yhä myös hyviä agp-näytönohjaimia. Edellisellä aukeamalla esiteltiin CPU-Z, jolla saa tarpeelliset tiedot selville. Valitse Mainboard-välilehti ja kohta Graphic Interface. Paras peleihin Tehokas d-näytönohjain on pakollinen, jos koneella pelataan uusimpia pelejä. Reilulla sadalla eurolla saa kortin, jossa on Nvidia 9800 GT -grafiikkapiiri, kuten Club D 9800GT:n 5 megan muistilla. Vanhempi ja edullisempi NVidia 8800 GT on sekin kelpo valinta. Hyvä ja äänetön Hiljaisuus voi olla vaikkapa kotiteatterissa teholukemia tärkeämpää. Sopiva grafiikkapiiri on silloin Ati HD650. Se käyttää vähemmän sähköä kuin peleille suunnitellut kortit, joten tuuletinta ei tarvita. Esimerkiksi Asus HD650 -näytönohjain maksaa noin 70 euroa. Agp-näytönohjain Valikoima on rajallinen, jos koneessa on vain agp-väylä. Hyviä näytönohjaimia löytyy kyllä, mutta niissä ei ole tuoreimpia grafiikkapiirejä. Esimerkiksi vajaan sadan euron Msi NX7600GT:ssä on Ati Radeon 7600GT -prosessori ja 56 megatavua omaa ram-muistia. Asenna uusi näytönohjain Näytönohjainta vaihtaessa uusi kortti pitää kiinnittää yleensä samaan korttipaikkaan kuin edellinen. Korttipaikka on tyhjä, jos tietokoneessa on emolevyyn integroitu näytönohjain. Se täytyy mahdollisesti poistaa käytöstä emolevyn jumpperikytkimellä. Tietokone osaa onneksi useimmiten ottaa uuden näytönohjaimen käyttöön automaattisesti. Sammuta tietokone, avaa kotelo ja etsi näytönohjain. Se on kiinni joko ruskeassa agp-väylässä tai lilassa pci-express-väylässä. Avaa kortin pidike. Ruuvaa vanha näytönohjain irti. Vältä staattisen sähkön aiheuttamat vauriot koskettamalla esimerkiksi lämpäpatteria tai tietokoneen metallikehikkoa. 7

8 NÄYTTÖ ÄÄNI Näytön on oltava niin hyvä, että sitä voi katsella tuntikausia. Laadukas ääni vaatii kunnolliset kaiuttimet sekä hyvän äänikortin. Katsele uutta näyttöä Karkkia korville Näyttö on aikansa elänyt, jos se on yhtä vanha kuin koneen keskusyksikkö. Verhot kannattaa pitää ikkunan edessä, mikäli näyttö on takavuosien kuvaputkimallia ja naapurit jo naureskelevat sille. Toisaalta kuvaputkinäyttöäkään ei kannata vaihtaa uuteen, jos siihen on vielä täysin tyytyväinen. Noin 00 eurolla saa tällä hetkellä laadukkaan 0 tuuman litteän näytön. Samalla rahalla olisi saanut viime vuonna 9 tuuman näytön ja toissa vuonna vain 7-tuumaisen. Valitse näyttö, jossa on muitakin liitäntöjä kuin pelkkä vga-sisäänmeno. Valkoinen dvi-liitäntä ja musta sekä litteä hdmi-liitäntä takaavat molemmat digitaalisen ja häiriöttömän tiedonsiirron ja siten entistä paremman kuvan. Monissa näytöissä on sisäiset kaiuttimet. Niistä on iloa varsinkin, jos pöytä halutaan pitää siistinä. Näytön tarkkuuden olisi hyvä olla mahdollisimman suuri, mutta samankokoisten näyttöjen resoluutio on yleensä sama. Niinpä 0 tuuman näytön ostaja saa samalla myös tietynlaisen resoluution. Kaksi tuumaa suuremmissa näytöissä on tosin sama 680 x 050 pikselin tarkkuus, joten vasta -tuumaisessa on enemmän pikseleitä. Tietokone on korvannut jo monessa kodissa varsinaiset stereot musiikin kuuntelussa. Musiikista pitävien kannattaakin vaihtaa tietokoneen halvat muovikaiuttimet kunnolliseen kaiutinpariin. Selvästi alle sadalla eurolla saa jo kaiuttimet, joiden äänenlaatu on selvästi pieniä muovikaiuttimia parempi. Täydelliseen äänenlaatuun pyrkivien on syytä vaihtaa koneen sisäinen äänikortti erilliseen malliin. Sellainen on tarpeen vallankin, jos vanhat lp-levyt ja kasetit halutaan kopioida tietokoneeseen. Laadukkaiden äänikorttien hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Äänenlaatua voi parantaa esimerkiksi Creative Giga Works T0 -kaiuttimilla, jolloin parin hinnaksi tulee noin 0 euroa. Vaihtaisinko XP:n Vistaan? Liitä korttipaikkaan uusi näytönohjain. Paina korttia varovasti alaspäin, kunnes näytönohjain on tukevasti paikallaan. Lukitse näytönohjain pidikkeellä. Ruuvaa se kiinni, kokoa kotelo ja käynnistä taas tietokone. Aseta tietokoneeseen ohjainlevy, kun kone pyytää sitä. Vuodet painavat jo Windows XP:tä, ja sen seuraaja Windows Vista vaikuttaa korealta ja tehokkaalta. Vista ei ole kuitenkaan oikea valinta, jos vanhaan koneeseen halutaan lisää potkua. Vista sopii tehokkaampiin koneisiin, joista XP ei saa kaikkea irti. Mikäli esimerkiksi ram-muistia ja levytilaa on vähän, raskas Vista häviää keveämmälle edeltäjälleen. KOTIMIKRO 009 8

9 DVD-POLTIN Polta cd- ja dvd-levyjä Perinteinen cd-rom on pian lähinnä muinaismuisto. Siitä ei ole epäilystäkään, vaikka cd-levyiltä voi jatkossakin kuunnella musiikkia. Päivitä siis polttava asema dvd- tai bluray-versioon, jos nykyinen asema polttaa vain cd-levyjä. Tämän neuvon voi antaa käytännössä kaikille tietokoneen käyttäjille, sillä esimerkiksi varmuuskopiot vaativat nykyään paljon tallennustilaa. Dvd-polttimet ovat nykyisellään niin halpoja, ettei hinta ole enää hankinnan esteenä. Alle 0 eurolla saa dvd-aseman, jolla voi polttaa suurella nopeudella kaikkia dvd-formaatteja. Vaihda siis vanha asema uuteen polttimeen silloinkin, jos entinen polttaa levyjä etanavauhtia eikä osaa esimerkiksi tehdä kaksikerroslevyjä. Vanhan polttimen voi jättää koneeseen ylimääräiseksi asemaksi, jos levyjä tulee kopioitua usein. Asemat kannattaa silloin liittää eri ide-johtoihin. Muutoin kopiointi sujuu etanavauhtia, sillä yksi ide-johto ohjaa vain yhtä asemaa kerrallaan. Dvd-polttimen ostaminen kannattaa jättää väliin vain, jos aikoo päivittää suoraan uudenkarheaan bluray-asemaan. Bluray-laitteet ovat harmi kyllä vielä varsin kalliita. Suosittelemme Yhdistelmäasema osaa lukea ja polttaa cd- ja dvdlevyjä sekä lukea bluraylevyjä ja hd-dvd-levyjä. Dvd-poltin Dvd-poltin on laadukas ja edullinen korvaaja vanhalle cd-polttimelle tai dvd-asemalle. Sillä voi lukea ja polttaa sekä cd- että dvd-levyjä. Esimerkiksi vain hiukan yli 0 euron hintaisella Samsung SH-S:lla voi lukea ja polttaa dvd-levyjä. Bluray-asema Hanki koneeseen bluray-asema, jos haluat vain katsella uusimpia elokuvia ja koneessa on valmiiksi dvd-poltin. Lite-On DH- 0S maksaa vajaan sata euroa. Bluray-poltin LG GGW-H0L:n tapaisella bluray-polttimella voi tallentaa videota täydellä teräväpiirtolaadulla ja dataa jopa 50 gigatavua. Laite maksaa suurin piirtein 50 euroa. Asenna toinen asema Uuden aseman asentaminen vanhan laitteen viereen tyhjään telineeseen saattaa vaatia hiukan sorminäppäryyttä. Se tulee tarpeeseen, jos koneeseen hankitaan dvd-polttimen rinnalle esimerkiksi bluray-asema elokuvien katseluun. Harva haluaa eroon vanhasta polttimesta vain siksi, että voisi katsoa tietokoneella uusimman formaatin elokuvia. Irrota kotelon molemmat laidat ja poista aseman telinettä peittävä levy, joka on yleensä muovia. Sen takana on usein metallilevy, joka pitää taittaa irti esimerkiksi ruuvimeisselillä. Paina seuraavaksi asema varovasti paikalleen. Ruuvaa sitten asema kiinni telineeseen ja liitä virta- ja ide-johdot. 9

10 Toimiiko se? Uusilla ohjaimilla kaikki irti koneesta Kaikki ei ole välttämättä kunnossa, vaikka Windows käynnistyykin ilman virheilmoituksia. Tarkemmissa tutkimuksissa saattaa paljastua, että osa laitteista toimii vajavaisesti tai ei lainkaan. Syynä voi olla vanhentunut laiteohjain tai silkka vahinko. Eri laitteiden toimivuuden voi tarkistaa Laitehallinnassa. Avaa se Windows XP:ssä napsauttamalla Omaa tietokonetta hiiren oikealla painikkaalla ja valitsemalla Ominaisuudet. Avaa Laitteisto-välilehti ja napsauta Laitehallinta-painiketta. Toimimattoman oheislaitteen merkkinä on keltainen kysymysmerkki. Ellei Windows tunnista laitetta ollenkaan, se näkyy kohdassa Muut laitteet. Ohjain-cd auttaa usein tunnistamisessa. Kokeile myös napsauttaa laitetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Ominaisuudet. Laiteohjain on ohjelma, joka yhdistää oheislaitteen käyttöjärjestelmään. Uuden laitteen mukana saa lähes aina ohjainlevyn, ja Windowsissa on valmiina ohjaimia tuhansille erilaisille oheislaitteille. Nekään eivät silti aina riitä onnistuneeseen asentamiseen. Uuden näytönohjaimen tai tuoreen tulostimen pakkauksesta löytyvä laiteohjain on tehty usein kiireellä, jotta valmistaja saisi tuotteensa markkinoille ennen kilpailijoita. Ohjain saattaa siksi olla kaukana täydellisestä. Ohjainlevy kannattaa silti pitää tallessa, sillä sen kanssa pääsee alkuun. Onnistuneen asennuksen jälkeen voi sitten selata verkkoa ja ladata sieltä päivitetyn ohjaimen, johon virheet on jo korjattu. Ohjainten päivitettyjen versioiden lataaminen kannattaa ottaa tavaksi. Siitä on hyötyä, vaikkei olisikaan juuri uusinut laitteistoa. Windowsin Laitehallinnassa näkee eri osastoihin luokiteltuna kaikki laitteet, jotka tietokoneeseen on asennettu. Napsauta päivitettävää laitetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse sitten Päivitä ohjain. Windows etsii ohjaimen päivitystä Microsoftin omasta tietokannasta, joten voit luottaa siihen, että tarjottu ohjain toimii Windowsissa. Näytönohjaimen tapaisiin monimutkaisiin laitteisiin kannattaa ladata laiteohjain suoraan valmistajan kotisivuilta. Laitteista parempia maksutta 6 Vaihda pienten jumpperikytkimien 5 paikkaa, jos samaan ide-johtoon liitetään monta asemaa. Toisen aseman täytyy olla slave-asema 6 ja toisen master 7. Jumpperit eli siltauskytkimet voi jättää ennalleen, jos koneessa on uudella asemalle oma ide-johto. 5 7 Laitteiston kohentaminen ei vaadi aina vanhan hylkäämistä ja uuden ostamista. Vanhasta tutusta laitteesta saa usein enemmän irti päivittämällä sen firmwaren eli sisäisen ohjelmiston, joka ohjaa laitteen elektroniikkaa. Uuden ohjelmiston voi ladata valmistajan kotisivuilta sieltä mistä muutkin päivitykset. Laitteeseen saattaa ilmaantua uusia toimintoja tai sen tuki muille laitteille paranee. Esimerkiksi digikameran voi päivittää niin, että siinä voi käyttää suurempaa muistikorttia, ja tietokoneen emolevy saattaa tukea jatkossa tilavampia kiintolevyjä. Monien laitteiden, kuten tulostimien ja dvd-polttimien, firmwaren voi päivittää Windows-sovelluksella. Firmwaren päivittäminen muokkaa oheislaitteen perustoimintoja, ja valmistajat varoittavatkin aina, ettei laitetta tai tietokonetta saa sulkea päivittäessä. Tarkista valmistajien kotisivuilta omien oheislaitteidesi firmware-päivitykset. 0

11 VERKKOKORTTI Vauhtia lähiverkkoon Tietokoneessasi on todennäköisesti jo verkkokortti, sillä niitä on integroitu emolevyihin vuosikausia. Verkkokortin päivittämiseen voi olla silti syynsä, kuten perinteisen johtolähiverkon vaihtaminen langattomaksi verkoksi. Langaton lähiverkko, joka tunnetaan myös lyhenteellä wlan, kasvattaa koko ajan suosiotaan johtoverkkojen kustannuksella. Sellaiset ovat suosittuja varsinkin kodeissa, joissa halutaan eroon lattialla mutkittelevista verkkojohdoista. Päivityksen motiivina voi olla myös se, että uusimmat langattomat verkot ovat jo johtoihin perustuvia nopeampia. Hankkiudu siis eroon kuparijohdoista ja vaihda tilalle radioaaltoja. Tietokoneeseen voi liittää lisäksi kännykän, kuulokemikrofonin ja muita tarpeellisia langattomia vimpaimia, jos siihen hankki myös bluetooth-sovittimen. Johtoverkko on yhä käypä valinta, jos tietoa pitää siirtää gigatavun nopeudella. Silloin kotiin voi asentaa gigabit-verkon, joka vastaa perinteistä sadan megatavun johtoverkkoa mutta on paljon sitä nopeampi. Suosittelemme Langaton verkko Langaton usb-verkkokortti toimii uusimmissakin verkoissa ja siirtää tietoa 00 megabitin sekuntinopeudella. Oheinen D-Link DWA-0 maksaa noin 0 euroa. Gigabit-verkkokortti Laadukas gigabitin verkkokortti johtoverkkoon, kuten Linksys EG0, maksaa alle 0 euroa. Kenenkään ei tarvitse enää tyytyä hitaaseen kotiverkkoon. Bluetooth Hanki koneeseen 0 0 euron arvoinen bluetooth-sovitin, mikäli haluat liittää siihen langattomasti kännykän tai vaikkapa hiiren. Ohessa on D-Link DBT-0 -sovitin. Kotiverkko turbovauhtiin Tässä kerrotaan, kuinka tietokoneen emolevyyn saa liitettyä salamannopean gigabitin verkkokortin. Etsi koneesta vapaa korttipaikka ja poista sen kohdalta suojalevy, niin verkkokorttiin voi liittää johdon. Suojalevyn voi joko ruuvata tai vääntää irti. Paina kortti rauhallisesti paikalleen niin, että se on tukevasti kiinni. Ruuvaa kortti kiinni koneen kotelon kehikkoon. Sulje kotelo ja käynnistä sitten tietokone.

12 Helppo langaton verkko Kannettava Tietokoneen saa liitettyä langattomaan verkkoon helpoiten usbverkkosovittimella, joka muistuttaa usein usb-muistitikkua. Usbverkkosivitinta voi käyttää sekä pöytäkoneessa että kannettavassa tietokoneessa. Se toimii yhtä luotettavasti kuin pöytäkoneen emolevyyn liitettävä langaton verkkokortti, josta näkyy ulos vain antenni. Asenna ensin laiteohjain levyltä, jonka sait verkkosovittimen mukana. Liitä usb-sovitin koneeseen, kun asennusohjelma pyytää tekemään niin. Windows hyväksyy verkkosovittimen automaattisesti, ja lähiverkkoon voi kytkeytyä ilman verkkojohtoa. Kannettavan tietokoneen omistaja ei voi vaihtaa laitteita yhtä helposti kuin pöytäkoneen käyttäjä. Kiintolevyn, muistin ja dvd-polttimen voi toki korvata uusilla aivan kuten pöytäkoneenkin kohdalla. Laitteiden pitää vain olla kannettavaan suunniteltuja. Ne ovat pienikokoisia ja usein kalliita. Pöytäkoneen ja kannettavan hintaero on kuitenkin kaventunut viime vuosina selvästi. Usb-liitännän ansiosta kannettavaan tietokoneeseen voi liittää ulkoisen kiintolevyn, erillisen näppäimistön ja kunnon hiirenkin, jos ohjainlevy tuntuu hankalalta käyttää. Erillinen näyttö on sekin viisas hankinta, mikäli sylikonetta käytetään tuntikausia yhteen menoon. Kannettavan näytönohjaimen ja verkkokortin olisi sen sijaan syytä kelvata jatkossakin. Ne on integroitu emolevyyn niin, ettei niitä saa päivitettyä tuoreemmiksi ilman koko koneen vaihtamista uuteen. Aseta tietokoneeseen verkkokortin mukana saatu ohjainlevy, kun Windows on löytänyt uuden laitteen. Siirrä verkkojohto gigabit-korttiin, niin voit hyödyntää sen tiedonsiirtonopeutta. Koko lähiverkon reititintä myöten täytyy tukea gigabitin siirtonopeutta, jotta tieto liikkuisi siinä mahdollisimman nopeasti. Uusin Service Pack Windowsiin Lataa itse Windows XP:hen uusin Service Pack -päivitys, jos sitä ei ole asennettu automaattisesti. Päivitys tekee Windowsista turvallisemman ja vakaamman. Koneeseen on syytä asentaa myös palomuuri ja virustorjuntasovellus. Tämän Koti- Mikro-lehden liitteenä on cd-levy, josta löytyvät Comodo Firewall ja AVG Anti-Virus. Molemmat sovellukset ovat maksuttomia. Windows XP Service Pack asennetaan yleensä suoraan verkosta, mutta voit myös etsiä Microsoftin kotisivuilta tiedoston WindowsXP-KB9699-SP-x86-FIN.exe. Sen voi ladata oman koneen kiintolevylle.

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Asemat Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala

Linux omaan kannettavaan. Ilkka Kiistala Linux omaan kannettavaan Ilkka Kiistala 18.2.2016 Aiheet 1. Linuxista 2. Kannettavista 3. Live-Linux 4. Linux-asennus 5. Käyttö 6. Vinkit ja linkit Arviointia lopuksi Lopuksi voi kysyä oman koneensa ja

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU006V2 Sweex 2-porttinen PCI-sarjakortti Johdanto Älä altista PU006V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU006V2-korttia erittäin

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. SHARP MX-M260

Käyttöoppaasi. SHARP MX-M260 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle SHARP MX-M260. Löydät kysymyksiisi vastaukset SHARP MX-M260 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta.

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Muistimoduulit Asiakirjan osanumero: 404159-351 Maaliskuu 2006 Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Sisällysluettelo 1 Muistimoduulien lisääminen tai vaihtaminen

Lisätiedot

Muistimoduulit. Oppaan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta.

Muistimoduulit. Oppaan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Muistimoduulit Oppaan osanumero: 407947-351 Toukokuu 2006 Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Sisällysluettelo 1 Muistimoduulien lisääminen tai vaihtaminen Muistimoduulin

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP PAVILION ELITE M9000 http://fi.yourpdfguides.com/dref/856406

Käyttöoppaasi. HP PAVILION ELITE M9000 http://fi.yourpdfguides.com/dref/856406 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP PAVILION ELITE M9000. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP PAVILION ELITE M9000 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas Printed in Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen Ominaisuudet voivat vaihdella malleittain. Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen 20 40 minuuttia Ennen

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU007V2 Sweex 1 portin rinnakkainen & 2 portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU007V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla 29.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Luennon materiaali PDF-tiedostona: opi.opisto.hel.fi/mikko PortableApps.com Mahdollistaa ilmaisohjelmien

Lisätiedot

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Sight Fighter Vibration Feedback - ja Predator QZ 500 - tuotteiden

Lisätiedot

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish

Ver. 2. Ohjelmisto-opas. PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Ver. 2 Ohjelmisto-opas Copyright c PIXELA CORPORATION. All rights reserved. Finnish Johdanto...3 Tämän ohjelmisto-oppaan käyttäminen...3 Järjestelmävaatimukset...4 Varoitukset...6 Asentaminen/poistaminen...6

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Sisältö Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Lisätiedot

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta Pikaopas Tervetuloa ZoomText Express on edullinen ja helppokäyttöinen suurennusohjelma tietokoneellesi. ZoomText Express suurentaa hieman

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Bluetooth-paritus. Käyttöopas

Bluetooth-paritus. Käyttöopas Bluetooth-paritus Käyttöopas Copyright 2012, 2016 HP Development Company, L.P. Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Bluetooth on

Lisätiedot

MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS

MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS ROCK POP EQ CLAS RDM AUTORADIO FINwww.facebook.com/denverelectronics MP3-RADIO USB/SD/MMC -AUTORADION KÄYTTÖOPAS CAU-436 1 17 11 18 7 6 12 16 CAU-436 FM/USB/SD MP3 PLAYER 14 15 TA PTY 8 VOL/SEL AF 2 19

Lisätiedot

C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin

C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin Tuotetiedot Vastaanotin Hiiri Näppäimistö A: Ilmaisin B: Yhteyspainike Asennus C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin H: Paristotila I:

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka Nikon-salamalaitteiden laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, pystytkö tekemään päivityksen

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 393499-351 Lokakuu 2005 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

Vinkkejä tietokoneen hankintaan

Vinkkejä tietokoneen hankintaan Vinkkejä tietokoneen hankintaan 8.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Tietokoneet ja käyttöjärjestelmä PC-tietokoneet Isoja valmistajia mm. Acer, Asus, Fujitsu, HP, Samsung, Toshiba jne. Pöytäkoneen

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Ami Mouse Wireless 300 -tuotteen käyttäjille.voit liikkua hiiren avulla kaikissa lempisovelluksissasi

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Käyttöohje

Ulkoiset mediakortit. Käyttöohje Ulkoiset mediakortit Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas Kuvaus

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88 Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2 4. KÄYTÖN ALOITTAMINEN...3

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen

24.9.2015. Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) Apumuistit. Kiintolevyt. 5 opintopistettä. Petri Nuutinen Työasema- ja palvelinarkkitehtuurit (IC130301) 5 opintopistettä Petri Nuutinen 5 opintopistettä Petri Nuutinen Apumuistit Tarvitaan ohjelmien ja dokumenttien tallentamiseen, kiintolevyjen varmuuskopiointiin,

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä.

Ulkoiset laitteet. Asiakirjan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Ulkoiset laitteet Asiakirjan osanumero: 419462-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan lisävarusteena saatavien ulkoisten laitteiden käytöstä. Sisällysluettelo 1 USB-laitteen käyttäminen USB-laitteen

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

TRUST FLAT SCAN USB 19200

TRUST FLAT SCAN USB 19200 TRUST FLAT SCAN USB 19200 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Flat Scan USB 19200 - tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

DiBos 8, SCSI Upgrade Kit DBEK061. Asennusopas

DiBos 8, SCSI Upgrade Kit DBEK061. Asennusopas DiBos 8, SCSI Upgrade Kit DBEK061 fi Asennusopas DiBos 8, SCSI Upgrade Kit Sisällysluettelo fi 3 Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Turvallisuusohjeita 4 3 Upgrade Kit DBEK061 4 4 DiBos-videotallentimen

Lisätiedot

Tietokoneen asennusopas (Prosessorin kanta: Intel LGA775)

Tietokoneen asennusopas (Prosessorin kanta: Intel LGA775) Tietokoneen asennusopas (Prosessorin kanta: Intel LGA775) Tämän oppaan avulla voit koota omistamistasi komponenteistasi tietokoneen helposti ja nopeasti. Oppaaseen sisältyy......virtalähteen asentaminen...prosessorin

Lisätiedot

Windows Vista /Windows 7 - asennusopas

Windows Vista /Windows 7 - asennusopas Windows Vista / 7 - asennusopas Laite on asetettava käyttövalmiiksi ja sen ohjain on asennettava ennen laitteen käyttöä. Ohjeet löydät pika-asennusoppaasta sekä tästä Windows Vista / 7 -asennusoppaasta.

Lisätiedot

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto TIETOKONEEN ÄÄRELLÄ Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijä: Teksti ja ulkoasu: Sari Pajarinen Piirroskuvat: Renja Perälä TIETOKONEELLA

Lisätiedot

Aloita tästä. Poista kaikki teipit ja nosta näyttö. Tarkasta varusteet

Aloita tästä. Poista kaikki teipit ja nosta näyttö. Tarkasta varusteet HP Photosmart 2600/2700 series all-in-one User Guide Aloita tästä 1 USB-kaapelin käyttäjät: Asenna USB-kaapeli vasta, kun sinua neuvotaan tekemään niin, koska muuten ohjelmisto ei ehkä asennu oikein. Määritä

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Wireless Keyboard & Mouse -tuotteiden käyttäjille. Jos kaipaat lisäapua, voit ottaa yhteyttä

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET sivu 1 Minimi: Käyttöjärjestelmä: Windows XP Service Pack 3 Prosessori: Duo Core II tai nopeampi Muisti: 2 GB RAM Kovalevytila: 1 GB vapaana DVD asema Näytönohjain: 512 MB näyttömuistia. DirectX 9.0c tai

Lisätiedot

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0 56K ESP-2 MODEM Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu modeemin 56K ESP-2 Modem käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tai käytössä ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman

Lisätiedot

Tervetuloa PlayStationin maailmaan. Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas. Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990

Tervetuloa PlayStationin maailmaan. Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas. Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990 Tervetuloa PlayStationin maailmaan Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990 Aloittaminen Liitä järjestelmä televisioon. Liitä PlayStation 4-järjestelmä

Lisätiedot

Emolevyn kannen poistaminen

Emolevyn kannen poistaminen Aiemmin asennetut muisti- ja liitäntäkortit voidaan helposti poistaa seuraavilla sivuilla olevien ohjeiden mukaisesti. 1 Katkaise tulostimen virta. 2 Irrota virtajohto. 3 Irrota rinnakkais- tai Ethernet-kaapeli

Lisätiedot

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa Onnittelut GIGABYTE tietokoneen ostosta. Tämä käyttöohje auttaa sinua tietokoneesi käyttöönotossa. Lopullisen tuotteen asetukset riippuvat ostohetken mallista. GIGABYTE varaa itselleen oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä DB-80 Kiikarit ja digitaalikamera Tuotetiedot A: Objektiivin rengas B: Kiikariobjektiivi C: Nestekidenäyttö Ohjeet käytettäessä kiikareina D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F:

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

Olet ostanut IBM ThinkPad X Series -tietokoneen. Tarkista, että tietokoneen pakkauksessa on tässä mainitut osat.

Olet ostanut IBM ThinkPad X Series -tietokoneen. Tarkista, että tietokoneen pakkauksessa on tässä mainitut osat. Osanumero: 92P1926 Olet ostanut IBM ThinkPad X Series -tietokoneen. Tarkista, että tietokoneen pakkauksessa on tässä mainitut osat. Jos jokin osa puuttuu tai on vahingoittunut, ota yhteys tuotteen myyjään.

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri. Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.com Mediamaisteri Group 2011 Ongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Beskrivning

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Beskrivning Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7 kosketusnäyttö Ukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-antur Mediasoitin Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite Kuulokkeita Pikakäyttöopas 1 OTG USB-johto

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot