Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun"

Transkriptio

1 TEHOA PIKKURAHALLA: Päivitä vanha Uskollista tietokonetta ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen. Muutamalla strategisella parannuksella vanhasta tietokoneesta saa tehtyä paljon tehokkaamman kuin se oli uutena. TIETOJA Selvitä, miten tietokoneesta saa tehtyä muutamalla muutoksella ihanteellisen juuri omaan käyttöön. TÄTÄ TARVITSET Tietokone Ruuvimeisseli Uusia oheislaitteita Vanhentuneeseen elektroniikkaan suhtaudutaan useimmiten innokkuudella, joka vastaa lähinnä olkien kohauttamista. Mikäli kyseessä on jo moneen kertaan syntymäpäiväänsä viettänyt tietokonevanhus, niin sen tilalle halutaan yleensä hankkia täysin uusi laite. Niin ei tietenkään ole pakko tehdä. Uuden koneen jättäminen kauppaan ja vanhan päivittäminen ajanmukaiseksi on usein sekä järkevää että taloudellista. Ensinnäkin mainosten muutaman sadan euron tuliterä tietokone on usein riisuttu malli, jolle kodin vanha kone saattaa vielä monilta osin pärjätä. Lisäksi eri ihmisillä on kovin erilaisia vaatimuksia tietokoneelle. Seuraavien sivujen lukemisen jälkeen oman tietokoneen puutteet löytyvät aiempaa helpommin. Artikkelin avulla saa selville, mitä pitäisi päivittää ja mitkä tietokoneen osat riittävät vielä hyvin omaan käyttöön. Pelien pelaamiseen, videoiden editointiin tai vanhojen lp-levyjen kopioimiseen tarvitaan koneelta täysin erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi videoleikkeitä käsitellessä tarvitaan kiintolevy, joka on sekä nopea että tilava. Sujuva kuvankäsittely vaatii puolestaan roppakaupalla ram-muistia, ja jos tietokonepelit panevat koneen polvilleen, siihen täytyy todennäköisesti vaihtaa upouusi ja tehokas näytönohjain. Kaikki vanhat emolevyt eivät kuitenkaan vastaa enää nykypäivän vaatimuksia. Siksi seuraavilla sivuilla kerrotaan myös, kannattaako tietokoneen päivittäminen vai olisiko silti viisaampaa aloittaa puhtaalta pöydältä uuden koneen kanssa. Tietokoneen päivittäminen ajanmukaiseksi voi olla hankalaa, kallista tai suorastaan mahdotonta, jos laitteisto on ehtinyt yli kolmen vuoden ikäiseksi. KUSTANNUKSET Alkaen noin 5 euroa TARVITTAVA AIKA Vähintään 0 minuuttia VAIKEUSTASO JÄRJESTELMÄ Helposti alkuun Seuraavilla sivuilla kerrotaan, kuinka tietokoneeseen asennetaan lisää muistia, kiintolevy ja näytönohjain. Tietokoneen kotelo täytyy avata ensin, jotta emolevyyn pääsisi käsiksi. Tee se seuraavasti: Sammuta tietokone ja irrota sen virtajohto sekä muita johtoja tarpeen mukaan. Irrota sitten toinen kotelon sivulla olevista levyistä. Käytä avaamiseen ruuvimeisseliä, jos sivulevy on kiinnitetty ruuveilla. Polttavaa dvd-asemaa tai kiintolevyä asentaessa täytyy irrottaa kotelon molemmat laidat. Ruuvaa kotelo kokoon, liitä tarpeelliset johdot ja käynnistä tietokone, kun olet asentanut siihen haluamasi oheislaitteet. Teksti: John Alex Hvidlykke. Kuvat: Kenneth Bo Drabæk.

2 pc Tietokoneesta voi saada tehtyä omaan käyttöön uuden veroisen vain muutaman osan päivittämisellä. SEURAAVILLA SIVUILLA KIINTOLEVY Uudella kiintolevyllä saa lisää tallennustilaa, ja jotkin ohjelmat toimivat nopeammin. Esittelemme sekä sisäisen että ulkoisen kiintolevyn päivittämisen. MUISTI Tietokone toimii tehokkaasti, kun ram-muistia on riittävästi. Ota selville, kuinka muistia lisätään ja mikä muistityyppi sopii juuri sinun tietokoneeseesi. NÄYTÖNOHJAIN Uusista tietokonepeleistä nauttimiseen tarvitaan ajanmukainen näytönohjain. Myös näyttö ja äänentoistolaitteisto saattavat kaivata päivityksiä. DVD/BLU-RAY-ASEMA Cd- ja dvd-levyjen lukeminen sekä polttaminen on edelleen tarpeellista. Tutustu tarkemmin bluray-levyihin ja varmista, että käytät aina uusimpia ohjaimia. VERKOKORTTI Tietokoneessa on todennäköisesti jo sisäinen verkkokortti, mutta sen voi päivittää nopeampaan laitteeseen tai vaikkapa langattomaan verkkokorttiin.

3 KIINTOLEVY Suurempi ja nopeampi kiintolevy Kiintolevylle tallennetaan sekä ohjelmia että tiedostoja, ja Windows pihistää itselleenkin aimo siivun levytilaa. Kiintolevyä käytetään myös välivarastona silloin, kun tietokoneen muisti käy ahtaaksi monen ohjelman ahmiessa sitä täsmälleen samaan aikaan. Kiintolevyjen koko on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta niiltä myös vaaditaan entistä enemmän. Vanha kiintolevy käy liian pieneksi ja hitaaksi, jos tietokoneella esimerkiksi editoidaan videoleikkeitä. Tietokoneeseen kannattaa hankkia ylimääräinen kiintolevy, jos kotelossa on sille tilaa. Aikaa kuluu vain neljännestunti, ja asennus onnistuu useimmilta itse. Nykyisen kiintolevyn vaihtaminen uuteen on hieman monimutkaisempaa, sillä Windows pitää siirtää uudelle levylle mielellään kokonaisuudessaan niin, että vanhan levyn täyttäneet ohjelmat ja tiedostot pysyvät käytössä sellaisinaan. Helpointa on käyttää varmuuskopiointiohjelmaa, jolla saa tehtyä levystä täydellisen kopion. Tietokoneeseen voi toki hankkia myös erillisen ulkoisen kiintolevyn. Ulkoiset kiintolevyt ovat halpoja, ja niitä voi ostaa nykyään jopa automarketeista. Varmista vain ensin, että tietokoneen usb-portit tukevat usb.0 highspeed -standardia. Sillä voi siirtää tietoa 80 megabitin eli noin 50 megatavun sekuntinopeudella. Valtaosa nykyisistä koneista ja levyistä tukee nopeaa usb-tiedonsiirtoa. Suosittelemme Sata-kiintolevy Koneeseen kannattaa hankkia gigatavun sata-kiintolevy, jos uskallat siirtää nykyisen Windows-asennuksen kokonaan uudelle levylle. Voit toki myös asentaa ylimääräisen kiintolevyn. Samsung Spinpoint F -levyn 750 gigatavua maksavat noin sata euroa. Gigatavun hinnaksi tulee alle 0 senttiä. Pata-kiintolevy Hanki perinteinen ata-kiintolevy vielä kun niitä valmistetaan, jos tietokoneessa ei ole uudempaa sataliitäntää. Viidensadan gigatavun Hitachi Deskstar maksaa vajaat sata euroa. Vaihda kiintolevy uuteen Vanhan kiintolevyn vaihtaminen kokonaan uuteen on usein järkevää. Se voi olla myös väistämätöntä, jos toiselle kiintolevylle ei ole tilaa koneen kotelossa. Vanhasta levystä on syytä tehdä varmuuskopio, jos Windows-levy vaihdetaan uuteen. Käytä siihen erillistä ohjelmaa tai Windowsin Varmuuskopiointityökalua. Windows XP Home -käyttäjien täytyy asentaa Varmuuskopiointi-toiminto ennen sen käyttämistä. Aseta Windows XP -cd koneeseen. Napsauta Tervetuloa Microsoft Windows XP:hen -ikkunassa Lisätoiminnot -painiketta. Valitse Selaa tätä CDlevyä. Kaksoisnapsauta Resurssienhallinnassa VALUE ADD-kansiota, sitten MSFT-kansiota ja vielä NTBACKUP-kansiota. Asenna varmuuskopiointityökalu kaksoisnapsauttamalla NTBACKUP.MSI-tiedostoa. Avaa varmuuskopiointiohjelma valitsemalla Kaikki ohjelmat, Apuohjelmat, Järjestel mä työkalut ja Varmuuskopiointi. Valitse Ohjatun toiminnon ikkunassa mukautetun tilan linkki. Valitse Ohjattu varmuuskopiointi.

4 HIIRI JA NÄPPÄIMISTÖ Ulkoinen kiintolevy tarjoaa helposti siirrettävää tallennustilaa. Ulkoisen kiintolevyn liittäminen koneeseen Ulkoisen kiintolevyn asentaminen käy vaivatta. Useimmiten tarvitsee vain ottaa levy pakkauksestaan ja liittää siihen virtajohto sekä usb-johto. Windows tunnistaa aseman automaattisesti. Konetta ei tarvitse käynnistää uudelleen, eikä mitään uusia laiteohjaimia kaivata. Jotkin ulkoiset asemat voi liittää tietokoneen firewireporttiin, mutta ne ovat harvinaisempia, kalliimpia ja hitaampia kuin tavanomaiset usb-levyt. Firewire-levyn hankintaa on syytä harkita vain, jos koneella tehdään puoliammattimaista video- tai äänituotantoa tai moisen levyn saisi jostain erityisen huokeasti. Arvosta niveliäsi vaihda hiiri ja näppäimistö Vanhan näppäimistön ja hiiren vaihtaminen uusiin ei lisää koneen suorituskykyä, mutta sormet ja renteet kiittävät varmasti mukavammista työkaluista. Varsinkin tarjouskoneissa ne ovat usein huonolaatuisia. Konepaketin mukana toimitettavien hiirien ja näppäimistöjen tärkein ominaisuus on halpa hinta. Se on suuri harmi, sillä kyseiset laitteet ovat useimmiten ainoa yhteys ihmisen ja tietokoneen välillä. Alle sadalla eurolla saa jo langattoman hiiren ja näppäimistön, joiden ulkonäkö on edustava ja toiminnot kattavia. Pelikäyttöön voi hankkia vielä erikseen muotoillun supernäppäimistön ja äärimmilleen viritetyn hormonihiiren. Niihin tosin saa uppoamaan rahaa yhtä paljon kuin edulliseen tietokoneeseen. Ulkoinen kiintolevy Ulkoinen usb-levy on helpoin ratkaisu. Ne ovat sisäisiä levyjä kalliimpia ja hitaampiakin, jos koneessa on paljon usb-laitteita. Gigatavun hinnaksi tulee 0 0 senttiä. Western Digital My Book (750 gigatavua) maksaa noin 60 euroa. Näppäimistö ja hiiri varmistavat sujuvan koneen käytön, kunhan ne ovat laadukkaita. Aseta kiintolevyn jumpperi eli siltauskytkin master-asentoon, jos kyseessä on ata-levy. Tarkista oikea valinta levykotelon graafisista ohjeista. Valitse levyn käyttötavaksi slave, jos aiot käyttää yhä vanhaa kiintolevyä. Tee ensin varmuuskopio kaikista tärkeistä tiedostoista, jos vaihdat vanhan kiintolevyn kokonaan uuteen. Avaa koneen kotelo, ruuvaa vanha levy irti ja irrota myös sen johdot. Ruuvaa uusi levy molemmilta puoliltaan kiinni koteloon. Liitä virta- sekä datajohdot ja sulje kotelo. Palauta varmuuskopio uudelle levylle Windowsin asennuksen jälkeen. Käynnistä Varmuuskopiointi ja valitse Ohjattu palautus, niin voit palauttaa varmuuskopion ulkoisesta tallennusvälineestä.

5 MUISTI Muistilla uutta puhtia Muistin määrä ratkaisee usein sen, kuinka nopeasti ja ongelmitta Windows ja kaikki muut ohjelmat toimivat. Ohjelmien vaatimukset vain kasvavat vuosi vuodelta. Tietokoneita myytiin vielä pari vuotta sitten 5 megatavun muistilla, mutta nyt ram-muistia on yleensä kaksi gigatavua. Liian pieni muisti hidastaa konetta varsinkin, jos monia ohjelmia käytetään samanaikaisesti. Windowsin muisti ehtyy ja se ryhtyy tallentamaan ohjelmien tietoja muistista kiintolevylle, jos käytössä on yhtä aikaa esimerkiksi sähköpostisovellus, verkkoselain, tekstinkäsittelyohjelma ja vaikkapa Media Player. Muistin loppumisen huomaa selvänä tietokoneen hidastumisena. Kaksi gigatavua muistia riittää mainiosti, jos kone on tavallisessa kotikäytössä ja sillä pelataan vain silloin tällöin. Kuvankäsittely, videoeditointi ja uusimmat pelit vaativat jopa kolmesta neljään gigatavua muistia. Kone tutuksi Saatat ehkä muistaa, millainen ja kuinka nopea prosessori ja paljonko ram-muistia tietokoneessa on. Harva tietää tarkempia yksityiskohtia tietokoneestaan, mutta ne täytyy selvittää ennen kuin konetta voi päivittää sopivilla osilla. CPU-Z-sovelluksella voi kurkistaa käden käänteessä konepellin alle ja selvittää tietokoneen ominaisuudet. Suosittelemme Paljon ddr-muistia Kingstonin kahden gigan ddr-muisti maksaa noin 0 euroa. Kaksi muistikampaa kasvattaa ram-muistin neljään gigaan, joka on useimpien Windows-versioiden enimmäismäärä. Ddr-ram vanhaan koneeseen Gigatavu ddr-muistia vanhaan tietokoneeseen maksaa vajaat 50 euroa. Muisti kannettavaaan Kannettavissa käytetään so-dimm-muistia. Muisteja on kahden kokoisia: -nastainen vanhempiin koneisiin ja 00-nastainen uudempiin. Kingstonin 00-nastainen yhden gigatavun so-dimm maksaa 0 0 euroa. CPU-Z on jaettu kuuteen tiedolla pakattuun välilehteen. CPU-välilehti kertoo prosessorista sen mallin ja nopeuden.oheinen laite on AMD Sempron Laajenna muistia Tarkista tietokoneen käyttöohjeesta etukäteen, millaista muistia ja kuinka paljon emolevyyn voi asentaa, ennen kuin säntäät setelinippua heilutellen ja silmät kiiluen lähimpään tietokoneliikkeeseen. Tutustu myös CPU-Z-ohjelmaan, jolla voi selvittää perin pohjin, millaisia muistikampoja tietokoneessa on käytössä tällä hetkellä. Selvitä CPU-Z-ohjelmalla, millaisia muistikampoja koneeseen voi lisätä. Kurkista SPD-välilehdelle niin näet, monta muistikampaa tietokoneessa jo on paikoissa Slot # ja Slot #. Vanhan muistikamman joutuu ehkä vaihtamaan uuteen ja suurempaan, ja tässä tyyppinä on DDR ja PC00 (00 MHz). Sammuta tietokone ja avaa sen kotelo. Etsi muistipaikat, jotka ovat yleensä prosessorin lähellä. Paina muistikamman kiinnitin varovasti kynnenkärjellä auki ja irrota muisti nostamalla sitä ylöspäin. Pura kehostasi staattinen sähkö koskettamalla esimerkiksi koneen kotelon metallirunkoa ennen kuin sormeilet muita osia. 5

6 Lisää tehoa ilmaiseksi Mainboard-välilehdeltä selviää emolevyn valmistaja ja ja mallinumero. Ram-muistin määrä tai vaikkapa vapaat korttipaikat eivät kuitenkaan käy ilmi. Mallinumeron perusteella voi onneksi etsiä valmistajan kotisivuilta tarkempaa tietoa tietystä emolevystä. 5 6 Tässä ilmainen neuvo, jolla koneesta saa tehtyä selvästi nopeamman: siivoa se kunnolla. Kaikki koneet muuttuvat käytön myötä väistämättä yhä hitaammiksi. CCleaner-ohjelmalla voi hävittää tietokoneesta poistettujen sovellusten jäänteet, turhat laiteohjaimet ja väliaikaiset tiedostot, jotka roikkuvat täysin turhaan Windowsin hidasteena. Ohjelma ryhtyy nyt etsimään siivottavaa. Se ilmoittaa jonkin ajan kuluttua löytäneensä rekisteristä virheitä, joita on yleensä noin Sitä ei tarvitse säikähtää. Napsauta painiketta Korjaa valitut rekisterin virheet.... Memory-välilehti paljastaa järjstelmän muistin määrän. Tässä sitä on 0 megatavua, ja tyyppinä on DDR. Saat selville myös muistin nopeuden (00 MHz) 5. SPD-välilehdeltä 6 löytyy eritellympää tietoa koneeseen asennetuista muistikammoista, kuten muistien nopeus ja valmistaja. Käynnistä CCleaner ja valitse Rekisteri, niin voit siivota Windowsin rekisterin. Valitse Etsi rekisterin virheitä. Ohjelma pyytää vahvistuksen aina ennen jokaista muutosta. Napsauta painiketta Korjaa kaikki valitut virheet, ellet halua lukea sataa varsin teknistä selitystä muutoksista. Kaikki virheet korjataan muutamassa sekunnissa. Valitse Sulje 5, kun olet valmis. 5 Puhdista Windows tai asenna se uudelleen Paina uusi muistikampa pystysuoraan kiinni muistipaikkaan. Tällöin selviää, oletko ostanut oikeanlaisen muistin. Muisti on oikeaa tyyppiä, jos se loksahtaa paikalleen. Paina muistikampa varovasti pohjaan asti, niin kuulet naksahduksen sen kiinnittimistä. Silloin muisti on tukevasti paikallaan. Tee sama muille muistikammoille, jos asennat niitä useamman. Kokoa sitten tietokoneen kotelo ja liitä kaikki tarpeelliset johdot. Käynnistä lopuksi tietokoneen uudelleen. Tietokoneen eri laitteet eivät toimi ilman käyttöjärjestelmää. Laitteet saattavat olla vanhentuneita, jos pelit tai kuvankäsittelyohjelmat toimivat hitaasti. Syypää voi olla kuitenkin myös huonosti toimiva Windows-asennus. Tällä aukeamalla kerrotaan, kuinka CCleaner-ohjelmalla voi korjata muun muassa Windowsin rekisterin virheitä. Joskus käyttöjärjestelmä on vuosien jälkeen sellainen sekamelska, että Windows kannattaa asentaa ennemmin kokonaan uudelleen. Tee kuitenkin ensin varmuuskopio kaikista tärkeistä asiakirjoista, ohjelmista ja musiikkitiedostoista dvdlevylle tai ulkoiselle kiintolevylle. 6

7 NÄYTÖNOHJAIN Näytönohjaimella peleihin elävyyttä Pullonkaula on todennäköisesti vanhentunut näytönohjain, jos grafiikka päivittyy nykien aivan uusimpia kolmiulotteisia pelejä pelatessa. Näytönohjain on kehittynyt yksinkertaisesta oheislaitteesta oikeastaan omaksi tietokoneekseen. Näytönohjaimien sukupolvet seuraavat toisiaan huimaa vauhtia. Viime vuoden huippukortti on jo vanhentunut, ja niitä löytyy alennuslaareista kasapäin. Viimeisimpiä pelejä pelaavan tarvitsee onneksi useimmiten päivittää koneeseensa vain uunituore näytönohjain. Noin sadalla eurolla saa jo näytönohjaimen, joka selviää uusimmista peleistä, mikäli grafiikka-asetuksia helpotetaan hiukan. Grafiikkasuorittimilla on usein mahtipontisia mallinimiä, ja nopeudeltaan sekä hinnaltaan erilaisia vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Laatu vastaa yleensä hintaa. Kalleimpia näytönohjaimia viilentää oma puhaltimensa, kun halpamalleissa on prosessorille vain jäähdytyslevy. Pelien grafiikka on sitä komeampaa, mitä enemmän uudessa näytönohjaimessa on omaa ram-muistia. Innokkaan pelaajan kannattaakin panostaa myös muistin määrään. Agp tai pci-express Näytönohjaimille on kaksi standardia: iäkkäämpi agp ja sen seuraaja pci-express. Pci-expressiä tukevien näytönohjaimien valikoima on laajin, mutta markkinoilla on yhä myös hyviä agp-näytönohjaimia. Edellisellä aukeamalla esiteltiin CPU-Z, jolla saa tarpeelliset tiedot selville. Valitse Mainboard-välilehti ja kohta Graphic Interface. Paras peleihin Tehokas d-näytönohjain on pakollinen, jos koneella pelataan uusimpia pelejä. Reilulla sadalla eurolla saa kortin, jossa on Nvidia 9800 GT -grafiikkapiiri, kuten Club D 9800GT:n 5 megan muistilla. Vanhempi ja edullisempi NVidia 8800 GT on sekin kelpo valinta. Hyvä ja äänetön Hiljaisuus voi olla vaikkapa kotiteatterissa teholukemia tärkeämpää. Sopiva grafiikkapiiri on silloin Ati HD650. Se käyttää vähemmän sähköä kuin peleille suunnitellut kortit, joten tuuletinta ei tarvita. Esimerkiksi Asus HD650 -näytönohjain maksaa noin 70 euroa. Agp-näytönohjain Valikoima on rajallinen, jos koneessa on vain agp-väylä. Hyviä näytönohjaimia löytyy kyllä, mutta niissä ei ole tuoreimpia grafiikkapiirejä. Esimerkiksi vajaan sadan euron Msi NX7600GT:ssä on Ati Radeon 7600GT -prosessori ja 56 megatavua omaa ram-muistia. Asenna uusi näytönohjain Näytönohjainta vaihtaessa uusi kortti pitää kiinnittää yleensä samaan korttipaikkaan kuin edellinen. Korttipaikka on tyhjä, jos tietokoneessa on emolevyyn integroitu näytönohjain. Se täytyy mahdollisesti poistaa käytöstä emolevyn jumpperikytkimellä. Tietokone osaa onneksi useimmiten ottaa uuden näytönohjaimen käyttöön automaattisesti. Sammuta tietokone, avaa kotelo ja etsi näytönohjain. Se on kiinni joko ruskeassa agp-väylässä tai lilassa pci-express-väylässä. Avaa kortin pidike. Ruuvaa vanha näytönohjain irti. Vältä staattisen sähkön aiheuttamat vauriot koskettamalla esimerkiksi lämpäpatteria tai tietokoneen metallikehikkoa. 7

8 NÄYTTÖ ÄÄNI Näytön on oltava niin hyvä, että sitä voi katsella tuntikausia. Laadukas ääni vaatii kunnolliset kaiuttimet sekä hyvän äänikortin. Katsele uutta näyttöä Karkkia korville Näyttö on aikansa elänyt, jos se on yhtä vanha kuin koneen keskusyksikkö. Verhot kannattaa pitää ikkunan edessä, mikäli näyttö on takavuosien kuvaputkimallia ja naapurit jo naureskelevat sille. Toisaalta kuvaputkinäyttöäkään ei kannata vaihtaa uuteen, jos siihen on vielä täysin tyytyväinen. Noin 00 eurolla saa tällä hetkellä laadukkaan 0 tuuman litteän näytön. Samalla rahalla olisi saanut viime vuonna 9 tuuman näytön ja toissa vuonna vain 7-tuumaisen. Valitse näyttö, jossa on muitakin liitäntöjä kuin pelkkä vga-sisäänmeno. Valkoinen dvi-liitäntä ja musta sekä litteä hdmi-liitäntä takaavat molemmat digitaalisen ja häiriöttömän tiedonsiirron ja siten entistä paremman kuvan. Monissa näytöissä on sisäiset kaiuttimet. Niistä on iloa varsinkin, jos pöytä halutaan pitää siistinä. Näytön tarkkuuden olisi hyvä olla mahdollisimman suuri, mutta samankokoisten näyttöjen resoluutio on yleensä sama. Niinpä 0 tuuman näytön ostaja saa samalla myös tietynlaisen resoluution. Kaksi tuumaa suuremmissa näytöissä on tosin sama 680 x 050 pikselin tarkkuus, joten vasta -tuumaisessa on enemmän pikseleitä. Tietokone on korvannut jo monessa kodissa varsinaiset stereot musiikin kuuntelussa. Musiikista pitävien kannattaakin vaihtaa tietokoneen halvat muovikaiuttimet kunnolliseen kaiutinpariin. Selvästi alle sadalla eurolla saa jo kaiuttimet, joiden äänenlaatu on selvästi pieniä muovikaiuttimia parempi. Täydelliseen äänenlaatuun pyrkivien on syytä vaihtaa koneen sisäinen äänikortti erilliseen malliin. Sellainen on tarpeen vallankin, jos vanhat lp-levyt ja kasetit halutaan kopioida tietokoneeseen. Laadukkaiden äänikorttien hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Äänenlaatua voi parantaa esimerkiksi Creative Giga Works T0 -kaiuttimilla, jolloin parin hinnaksi tulee noin 0 euroa. Vaihtaisinko XP:n Vistaan? Liitä korttipaikkaan uusi näytönohjain. Paina korttia varovasti alaspäin, kunnes näytönohjain on tukevasti paikallaan. Lukitse näytönohjain pidikkeellä. Ruuvaa se kiinni, kokoa kotelo ja käynnistä taas tietokone. Aseta tietokoneeseen ohjainlevy, kun kone pyytää sitä. Vuodet painavat jo Windows XP:tä, ja sen seuraaja Windows Vista vaikuttaa korealta ja tehokkaalta. Vista ei ole kuitenkaan oikea valinta, jos vanhaan koneeseen halutaan lisää potkua. Vista sopii tehokkaampiin koneisiin, joista XP ei saa kaikkea irti. Mikäli esimerkiksi ram-muistia ja levytilaa on vähän, raskas Vista häviää keveämmälle edeltäjälleen. KOTIMIKRO 009 8

9 DVD-POLTIN Polta cd- ja dvd-levyjä Perinteinen cd-rom on pian lähinnä muinaismuisto. Siitä ei ole epäilystäkään, vaikka cd-levyiltä voi jatkossakin kuunnella musiikkia. Päivitä siis polttava asema dvd- tai bluray-versioon, jos nykyinen asema polttaa vain cd-levyjä. Tämän neuvon voi antaa käytännössä kaikille tietokoneen käyttäjille, sillä esimerkiksi varmuuskopiot vaativat nykyään paljon tallennustilaa. Dvd-polttimet ovat nykyisellään niin halpoja, ettei hinta ole enää hankinnan esteenä. Alle 0 eurolla saa dvd-aseman, jolla voi polttaa suurella nopeudella kaikkia dvd-formaatteja. Vaihda siis vanha asema uuteen polttimeen silloinkin, jos entinen polttaa levyjä etanavauhtia eikä osaa esimerkiksi tehdä kaksikerroslevyjä. Vanhan polttimen voi jättää koneeseen ylimääräiseksi asemaksi, jos levyjä tulee kopioitua usein. Asemat kannattaa silloin liittää eri ide-johtoihin. Muutoin kopiointi sujuu etanavauhtia, sillä yksi ide-johto ohjaa vain yhtä asemaa kerrallaan. Dvd-polttimen ostaminen kannattaa jättää väliin vain, jos aikoo päivittää suoraan uudenkarheaan bluray-asemaan. Bluray-laitteet ovat harmi kyllä vielä varsin kalliita. Suosittelemme Yhdistelmäasema osaa lukea ja polttaa cd- ja dvdlevyjä sekä lukea bluraylevyjä ja hd-dvd-levyjä. Dvd-poltin Dvd-poltin on laadukas ja edullinen korvaaja vanhalle cd-polttimelle tai dvd-asemalle. Sillä voi lukea ja polttaa sekä cd- että dvd-levyjä. Esimerkiksi vain hiukan yli 0 euron hintaisella Samsung SH-S:lla voi lukea ja polttaa dvd-levyjä. Bluray-asema Hanki koneeseen bluray-asema, jos haluat vain katsella uusimpia elokuvia ja koneessa on valmiiksi dvd-poltin. Lite-On DH- 0S maksaa vajaan sata euroa. Bluray-poltin LG GGW-H0L:n tapaisella bluray-polttimella voi tallentaa videota täydellä teräväpiirtolaadulla ja dataa jopa 50 gigatavua. Laite maksaa suurin piirtein 50 euroa. Asenna toinen asema Uuden aseman asentaminen vanhan laitteen viereen tyhjään telineeseen saattaa vaatia hiukan sorminäppäryyttä. Se tulee tarpeeseen, jos koneeseen hankitaan dvd-polttimen rinnalle esimerkiksi bluray-asema elokuvien katseluun. Harva haluaa eroon vanhasta polttimesta vain siksi, että voisi katsoa tietokoneella uusimman formaatin elokuvia. Irrota kotelon molemmat laidat ja poista aseman telinettä peittävä levy, joka on yleensä muovia. Sen takana on usein metallilevy, joka pitää taittaa irti esimerkiksi ruuvimeisselillä. Paina seuraavaksi asema varovasti paikalleen. Ruuvaa sitten asema kiinni telineeseen ja liitä virta- ja ide-johdot. 9

10 Toimiiko se? Uusilla ohjaimilla kaikki irti koneesta Kaikki ei ole välttämättä kunnossa, vaikka Windows käynnistyykin ilman virheilmoituksia. Tarkemmissa tutkimuksissa saattaa paljastua, että osa laitteista toimii vajavaisesti tai ei lainkaan. Syynä voi olla vanhentunut laiteohjain tai silkka vahinko. Eri laitteiden toimivuuden voi tarkistaa Laitehallinnassa. Avaa se Windows XP:ssä napsauttamalla Omaa tietokonetta hiiren oikealla painikkaalla ja valitsemalla Ominaisuudet. Avaa Laitteisto-välilehti ja napsauta Laitehallinta-painiketta. Toimimattoman oheislaitteen merkkinä on keltainen kysymysmerkki. Ellei Windows tunnista laitetta ollenkaan, se näkyy kohdassa Muut laitteet. Ohjain-cd auttaa usein tunnistamisessa. Kokeile myös napsauttaa laitetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Ominaisuudet. Laiteohjain on ohjelma, joka yhdistää oheislaitteen käyttöjärjestelmään. Uuden laitteen mukana saa lähes aina ohjainlevyn, ja Windowsissa on valmiina ohjaimia tuhansille erilaisille oheislaitteille. Nekään eivät silti aina riitä onnistuneeseen asentamiseen. Uuden näytönohjaimen tai tuoreen tulostimen pakkauksesta löytyvä laiteohjain on tehty usein kiireellä, jotta valmistaja saisi tuotteensa markkinoille ennen kilpailijoita. Ohjain saattaa siksi olla kaukana täydellisestä. Ohjainlevy kannattaa silti pitää tallessa, sillä sen kanssa pääsee alkuun. Onnistuneen asennuksen jälkeen voi sitten selata verkkoa ja ladata sieltä päivitetyn ohjaimen, johon virheet on jo korjattu. Ohjainten päivitettyjen versioiden lataaminen kannattaa ottaa tavaksi. Siitä on hyötyä, vaikkei olisikaan juuri uusinut laitteistoa. Windowsin Laitehallinnassa näkee eri osastoihin luokiteltuna kaikki laitteet, jotka tietokoneeseen on asennettu. Napsauta päivitettävää laitetta hiiren oikealla painikkeella ja valitse sitten Päivitä ohjain. Windows etsii ohjaimen päivitystä Microsoftin omasta tietokannasta, joten voit luottaa siihen, että tarjottu ohjain toimii Windowsissa. Näytönohjaimen tapaisiin monimutkaisiin laitteisiin kannattaa ladata laiteohjain suoraan valmistajan kotisivuilta. Laitteista parempia maksutta 6 Vaihda pienten jumpperikytkimien 5 paikkaa, jos samaan ide-johtoon liitetään monta asemaa. Toisen aseman täytyy olla slave-asema 6 ja toisen master 7. Jumpperit eli siltauskytkimet voi jättää ennalleen, jos koneessa on uudella asemalle oma ide-johto. 5 7 Laitteiston kohentaminen ei vaadi aina vanhan hylkäämistä ja uuden ostamista. Vanhasta tutusta laitteesta saa usein enemmän irti päivittämällä sen firmwaren eli sisäisen ohjelmiston, joka ohjaa laitteen elektroniikkaa. Uuden ohjelmiston voi ladata valmistajan kotisivuilta sieltä mistä muutkin päivitykset. Laitteeseen saattaa ilmaantua uusia toimintoja tai sen tuki muille laitteille paranee. Esimerkiksi digikameran voi päivittää niin, että siinä voi käyttää suurempaa muistikorttia, ja tietokoneen emolevy saattaa tukea jatkossa tilavampia kiintolevyjä. Monien laitteiden, kuten tulostimien ja dvd-polttimien, firmwaren voi päivittää Windows-sovelluksella. Firmwaren päivittäminen muokkaa oheislaitteen perustoimintoja, ja valmistajat varoittavatkin aina, ettei laitetta tai tietokonetta saa sulkea päivittäessä. Tarkista valmistajien kotisivuilta omien oheislaitteidesi firmware-päivitykset. 0

11 VERKKOKORTTI Vauhtia lähiverkkoon Tietokoneessasi on todennäköisesti jo verkkokortti, sillä niitä on integroitu emolevyihin vuosikausia. Verkkokortin päivittämiseen voi olla silti syynsä, kuten perinteisen johtolähiverkon vaihtaminen langattomaksi verkoksi. Langaton lähiverkko, joka tunnetaan myös lyhenteellä wlan, kasvattaa koko ajan suosiotaan johtoverkkojen kustannuksella. Sellaiset ovat suosittuja varsinkin kodeissa, joissa halutaan eroon lattialla mutkittelevista verkkojohdoista. Päivityksen motiivina voi olla myös se, että uusimmat langattomat verkot ovat jo johtoihin perustuvia nopeampia. Hankkiudu siis eroon kuparijohdoista ja vaihda tilalle radioaaltoja. Tietokoneeseen voi liittää lisäksi kännykän, kuulokemikrofonin ja muita tarpeellisia langattomia vimpaimia, jos siihen hankki myös bluetooth-sovittimen. Johtoverkko on yhä käypä valinta, jos tietoa pitää siirtää gigatavun nopeudella. Silloin kotiin voi asentaa gigabit-verkon, joka vastaa perinteistä sadan megatavun johtoverkkoa mutta on paljon sitä nopeampi. Suosittelemme Langaton verkko Langaton usb-verkkokortti toimii uusimmissakin verkoissa ja siirtää tietoa 00 megabitin sekuntinopeudella. Oheinen D-Link DWA-0 maksaa noin 0 euroa. Gigabit-verkkokortti Laadukas gigabitin verkkokortti johtoverkkoon, kuten Linksys EG0, maksaa alle 0 euroa. Kenenkään ei tarvitse enää tyytyä hitaaseen kotiverkkoon. Bluetooth Hanki koneeseen 0 0 euron arvoinen bluetooth-sovitin, mikäli haluat liittää siihen langattomasti kännykän tai vaikkapa hiiren. Ohessa on D-Link DBT-0 -sovitin. Kotiverkko turbovauhtiin Tässä kerrotaan, kuinka tietokoneen emolevyyn saa liitettyä salamannopean gigabitin verkkokortin. Etsi koneesta vapaa korttipaikka ja poista sen kohdalta suojalevy, niin verkkokorttiin voi liittää johdon. Suojalevyn voi joko ruuvata tai vääntää irti. Paina kortti rauhallisesti paikalleen niin, että se on tukevasti kiinni. Ruuvaa kortti kiinni koneen kotelon kehikkoon. Sulje kotelo ja käynnistä sitten tietokone.

12 Helppo langaton verkko Kannettava Tietokoneen saa liitettyä langattomaan verkkoon helpoiten usbverkkosovittimella, joka muistuttaa usein usb-muistitikkua. Usbverkkosivitinta voi käyttää sekä pöytäkoneessa että kannettavassa tietokoneessa. Se toimii yhtä luotettavasti kuin pöytäkoneen emolevyyn liitettävä langaton verkkokortti, josta näkyy ulos vain antenni. Asenna ensin laiteohjain levyltä, jonka sait verkkosovittimen mukana. Liitä usb-sovitin koneeseen, kun asennusohjelma pyytää tekemään niin. Windows hyväksyy verkkosovittimen automaattisesti, ja lähiverkkoon voi kytkeytyä ilman verkkojohtoa. Kannettavan tietokoneen omistaja ei voi vaihtaa laitteita yhtä helposti kuin pöytäkoneen käyttäjä. Kiintolevyn, muistin ja dvd-polttimen voi toki korvata uusilla aivan kuten pöytäkoneenkin kohdalla. Laitteiden pitää vain olla kannettavaan suunniteltuja. Ne ovat pienikokoisia ja usein kalliita. Pöytäkoneen ja kannettavan hintaero on kuitenkin kaventunut viime vuosina selvästi. Usb-liitännän ansiosta kannettavaan tietokoneeseen voi liittää ulkoisen kiintolevyn, erillisen näppäimistön ja kunnon hiirenkin, jos ohjainlevy tuntuu hankalalta käyttää. Erillinen näyttö on sekin viisas hankinta, mikäli sylikonetta käytetään tuntikausia yhteen menoon. Kannettavan näytönohjaimen ja verkkokortin olisi sen sijaan syytä kelvata jatkossakin. Ne on integroitu emolevyyn niin, ettei niitä saa päivitettyä tuoreemmiksi ilman koko koneen vaihtamista uuteen. Aseta tietokoneeseen verkkokortin mukana saatu ohjainlevy, kun Windows on löytänyt uuden laitteen. Siirrä verkkojohto gigabit-korttiin, niin voit hyödyntää sen tiedonsiirtonopeutta. Koko lähiverkon reititintä myöten täytyy tukea gigabitin siirtonopeutta, jotta tieto liikkuisi siinä mahdollisimman nopeasti. Uusin Service Pack Windowsiin Lataa itse Windows XP:hen uusin Service Pack -päivitys, jos sitä ei ole asennettu automaattisesti. Päivitys tekee Windowsista turvallisemman ja vakaamman. Koneeseen on syytä asentaa myös palomuuri ja virustorjuntasovellus. Tämän Koti- Mikro-lehden liitteenä on cd-levy, josta löytyvät Comodo Firewall ja AVG Anti-Virus. Molemmat sovellukset ovat maksuttomia. Windows XP Service Pack asennetaan yleensä suoraan verkosta, mutta voit myös etsiä Microsoftin kotisivuilta tiedoston WindowsXP-KB9699-SP-x86-FIN.exe. Sen voi ladata oman koneen kiintolevylle.

Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot

Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet Laitteistot ja ohjelmistot Tietokone koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä ja muista tietokoneeseen liitettävistä oheislaitteista. Laitteet voidaan

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

kopioi pc 20 minuutissa:

kopioi pc 20 minuutissa: tietoja Windowsista ja muista ohjelmista tehdyllä tarkalla kopiolla voi palauttaa epävakaan tietokoneen raiteilleen. tätä tarvitset Ulkoinen kiintolevy, tyhjä dvd tai verkkokiintolevy. kustannukset Ei

Lisätiedot

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja KApple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käsikirja on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

Varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s.

Varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s. Varmuuskopiointi TEKSTI: NIKO JAKOBSSON KUVAT: TIMO PYLVÄNÄINEN Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s. 31 Mitä, jos

Lisätiedot

Digitaaliset murtovarkaat eivät valikoi

Digitaaliset murtovarkaat eivät valikoi kurkista verkkorikollisen olan yli: Hakkereiden taikakeinot He ovat huippuälykkäitä, murtautuvat Pentagonin tietokoneisiin, pihistävät pahaaaavistamattomien ihmisten pankkitunnukset ja hyödyntävät armotta

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 4 Tietokoneen peruskäyttö 5 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 5 Turvallisuusohjeet... 5 Tietokoneen sijoituspaikka... 5 Kaapelit... 5 Tietokoneen puhdistaminen... 5 Tietokoneen

Lisätiedot

Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2004 Kaikki Oikeudet Pidätetään Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarjan Kannettavan Tietokoneen Käyttöohjekirja Ensimmäinen Julkistus: Elokuu 2004

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Multimedia Käyttöopas

Multimedia Käyttöopas Multimedia Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas S ISÄLLYSLUETTELO Tuotteen rekisteröinti 2 Tärkeitä tietoja 2 Tietokoneen peruskäyttö 4 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 4 Turvallisuusohjeet... 4 Tietokoneen turvallinen

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas S ISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 2 Tietokoneen peruskäyttö 3 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 3 Turvallisuusohjeet... 3 Tietokoneen turvallinen käyttäminen... 3 Tutustuminen omaan tietokoneeseen...

Lisätiedot

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Näiden ohjeiden tiedot voivat muuttua ilmoituksetta. Tämän julkaisun tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta.

Lisätiedot

MUKANA OSTAJAN OPAS Huhtikuu 2013 No. 2

MUKANA OSTAJAN OPAS Huhtikuu 2013 No. 2 TESTIT JA LAITE-ESITTELYT MobiiliMaailma ÄLYPUHELIMET H TABLETIT H SOVELLUKSET TE IT ST ST IT TE Samsung Galaxy Note 2 H Näppäimistöt tableteille Apple iphone 5 H Nokia Lumia 620 H VERTAILU: iphone 5 vastaan

Lisätiedot

Sisältö. Squeezebox Boomin käyttöohje 1

Sisältö. Squeezebox Boomin käyttöohje 1 Logitech Käyttöohje Squeezebox Boomin käyttöohje 1 Sisältö Kiitos!...3 Tuki...3 Pakkauksen sisältö...4 Järjestelmävaatimukset...4 Nopea vilkaisu Boom-laitteistoon...5 Kauko-ohjaus...5 Etupaneeli...6 Vihjeitä

Lisätiedot

Acer Aspire 2020 -Sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 2020 -Sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 2020 -Sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2004 Kaikki Oikeudet Pidätetään Acer Aspire 2020 -Sarjan Kannettavan Tietokoneen Käyttöohjekirja Julkaistu Ensimmäisen Kerran: Maalis 2004 Näihin

Lisätiedot

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6.

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6. Memeo AutoBackup käyttöohje Memeo AutoBackupin asentaminen Tärkeää: Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet siihen tietokoneeseen, johon olet asentamassa Memeo AutoBackupia. Memeo AutoBackupia

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 3 Tietokoneen peruskäyttö 4 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 4 Turvallisuusohjeet... 4 Tietokoneen turvallinen käyttäminen... 4 Tutustuminen

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas SISÄLLYSLUETTELO Tärkeitä tietoja 65 Tietokoneen peruskäyttö 66 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 66 Turvallisuusohjeet... 66 Tietokoneen turvallinen käyttäminen.. 66 Tutustuminen

Lisätiedot

PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN

PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN Artikkelissa esitetään erustiedot öytätietokoneen sisuskaluista eli komonenteista ja koneaketin suunnittelusta. Samalla tuodaan esiin se, mitä kone sisältää, miksi

Lisätiedot

17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja 17 tuuman PowerBook G4 Käyttöopas Sisältää PowerBook G4 -tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc. 2005 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas

Lisätiedot

Onneksi olkoon. Sinä ja Mac mini olette kuin luodut toisillenne.

Onneksi olkoon. Sinä ja Mac mini olette kuin luodut toisillenne. Onneksi olkoon. Sinä ja Mac mini olette kuin luodut toisillenne. Tervetuloa käyttämään Mac miniä. www.apple.com/fi/macmini Huippunopea Thunderbolttiedonsiirtoliitäntä Liitä tehokkaita laitteita ja näyttöjä.

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE POWERBOOK G4 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677838

Käyttöoppaasi. APPLE POWERBOOK G4 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677838 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille

Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille 2011 kevät Tieto ja esitystekniikan pikaopas opettajille Tervetuloa Tämä opas on tarkoitettu Helsingin kaupungin opettajille, jotka kaipaavat opastusta atk laitteiden käyttöön luokissaan. Toivottavasti

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen?

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Timo Kinnunen Särkiniementie 16 A 41 70700 Kuopio Finland Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Johdanto MOTTO: Oikea Windows, asennettuna normaaliin tapaan kiintolevylle, on aina se

Lisätiedot