WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ"

Transkriptio

1 Veli-Matti Määttä TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ Tiivistelmä Tämän TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt kurssin lopputyön aiheena on Wordpressjulkaisualustan tutkiminen opetuskäyttöä varten. Lähtökohtana oli asentaa Wordpress laajennuksineen ja luoda testikurssi testisisältöineen sekä testata sitä käytännössä opettajan ja opiskelijan näkökulmasta. Tutkinnan tuloksena Wordpress osoittautui sopivaksi järjestelmäksi erilaisten kurssien oppimisympäristöksi. Järjestelmän avulla voidaan hoitaa kurssin kaiken kommunikaation ja sisällön tarjonnan sekä luentojen listaamisen. Myös kotitehtävien luominen, palauttaminen ja arvostelu onnistuu ympäristön avulla. Johdanto Tämän työn tarkoitus on esitellä, miten Wordpress-sisällönhallintajärjestelmä voidaan valjastaa monipuoliseksi opetusjärjestelmäksi erilaisten siihen tarkoitukseen suunniteltujen laajennusten avulla. Työssä esitellään aluksi itse Wordpress-ohjelma ja sen tärkeimmät ominaisuudet. Tämän jälkeen käydään läpi millaisia opetustarkoitukseen liittyviä lisäosia on tarjolla ja otetaan parhaat koekäyttöön. Sitten pureudutaan siihen, miten ohjelmat otetaan käyttöön. Tarkoitus on tarkastella ohjelmien käyttöä niin opettajan kuin oppilaan kannalta. Eli miten opettajan asemassa oleva voi itse käyttää ohjelmia opetussisällön tuottamiseen ja ylläpitämiseen, etenemisen seuraamiseen ja erilaisten tehtävien arvioimiseen. Toisaalta myös siihen, miten helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä ne ovat oppilaan kannalta. Koska suurin osa laajennuksista on englanninkielisiä oletukseltaan, otetaan Wordpress-ohjelmasta käyttöön myös englanninkielinen versio. Näin vältytään käyttöliittymän osalta finglish-ilmiöltä, jossa osa toiminnoista ja järjestelmän antamista kehoituksista on suomeksi ja osa englanniksi. Graafiseen ulkoasuun ja sen hienosäätöön ei käytetä aikaa, vaan valitaan sopiva ulkoasu ilmaisten teemojen joukosta. Tarkoituksena on rakentaa oppimisympäristö kuvitteellisen kurssin ja sisällön ympärille. Päämääränä on, että valmiilla järjestelmällä voidaan esittää staattista oppimateriaalia, tuottaa interaktiivisia tehtäviä, tarjota välineitä oppilaiden väliseen kommunikaatioon ja sosiaalisuuteen sekä mahdollistaa oppilaiden ja opettajan välisen vuorovaikutuksen (ohjaus, keskustelu ja arviointi).

2 Wordpress Wordpress on vuonna 2003 alkanut avoimen lähdekoodin ohjelma, jota voidaan lyhyesti kuvailla sisällönhallintajärjestelmäksi. Itse Wordpress-ohjelmassa on nettisivujen sisällönhallinnan lisäksi myös blogien ylläpitomahdollisuus valmiina heti ensiasennuksen jälkeen. Wordpress.org-sivujen mukaan se on suurin 'self-hosted' blogialusta, eli ohjelma jonka voi kuka tahansa asentaa itse verkkopalvelimelleen. Sivustoja on miljoonia ja käyttäjiä kymmeniä miljoonia. Ohjelma on laajalti, niin yksityisten ihmisten, kuin "Fortune 500"-yritysten käytössä. Kehittäjiä ohjelmalla on satoja, ja ohjelmointikielenä php sekä tietokantana mysql. Käytännössä se toimii siis palvelimella, jotka tukevat näitä varsin yleisiä teknologioita. Wordpress.org sivusto toimii myös laajennusten ja ulkoasuteemojen keskitettynä jakelupisteenä. Wordpressin käyttötarkoitukset Tavallisten nettisivujen ja blogien lisäksi ohjelmaa voi nykyään käyttää melkeinpä mihin tahansa netissä tapahtuvaan toimintaan. Erilaisten laajennusten avulla, joita on tällä hetkellä yli , voidaan ohjelmaa käyttää myös seuraaviin tarkoituksiin: - Sosiaalisten yhteisöjen rakentaminen - Verkkokauppojen toteutukset - Ajan- ja tilanvarausjärjestelmät - Nettilehdet ja muut julkaisut - Mediagalleriat ja netti-tv toteutukset - Opetustarkoituksiin soveltuvat sivustot Käytännössä rajoja ei ole, sillä laajennusten ohjelmoimiseen löytyy rajapinnat sekä ilmainen dokumentaatio- ja tukisivusto sekä paljon Wordpress-tiimin ulkopuolisten tekemää verkkomateriaalia niiden opettelemiseen. Wordpressin ominaisuudet Wordpress-ohjelma koostuu tietyistä palikoista/toiminnoista, joista tärkeimmät ja oleellisimmat ovat: - Artikkelit - Sivut - Mediatiedostot - Teemat - Lisäosat - Käyttäjien hallinta Artikkelit- ja sivut ovat molemmat sisällön tuottamiseen tarkoitettuja osia, mutta laajennusten avulla artikkelit voidaan muokata esimerkiksi vaikkapa verkkokaupan tuotteiksi. Alkuperäisessä tarkoituksessa artikkelit ovat blogimerkintöjä ja sivut kiinteitä nettisivuja.

3 Mediatiedostojen hallintaan on oma osuus ja niitä voi lliittää artikkeleihin ja sivuihin wysiwyg-editorin tai suoran html-koodin muokkaamisen kautta. Käyttäjien hallinta on tärkeää, sillä niiden avulla voidaan rakentaa monimuotoisia ja eritasoisia käyttäjäoikeuksia sisältäviä kokonaisuuksia, joilla voidaan rajata oikeuksia eri käyttäryhmien kesken. Se mikä tekee Wordpressistä monimuotoisen, on helppokäyttöinen teemojen ja lisäosien asennus. Teemoja ja lisäosia voi asentaa ja ottaa käyttöön suoraan hallintapaneelin kautta joko lähettämällä ladattu paketti omalta koneelta tai suoraan sisäänrakennetun hakukoneen kautta etsimällä muutamalla klikkauksella. Teemat ovat valmiita layout-paketteja, jotka joku on tehnyt valmiiksi muiden käyttäjien iloksi. Niiden avulla ulkoasua voidaan vaihtaa lennossa todella helposti ilman että sisältöä tarvitsee muokata ollenkaan. Sekä teemoja että laajennuksia löytyy runsaasti. Suurin osa laajennuksista on ilmaisia ja yleensä maksullisistakin löytyy karsitumpi ilmaisversio. Teemoja löytyy ilmaisia yli 1600 kappaletta ja maksullisiakin varsin paljon, sillä kasvavien käyttäjämäärien myötä ne menevät kaupaksi varsin hyvin. Wordpressin asennus Wordpress-ohjelman asennus on yksi helpoimmista, mikä tällä saralla on tullut vastaan. Ensin tarvitsee ladata asennuspaketti, joka puretaan palvelimelle haluttuun kansioon. Sitten mennään selaimella kyseiseen osoitteeseen missä kansio sijaitsee. Asennukseen tarvittavat tiedot ovat vain tietokannan nimi, osoite ja tunnus/salasana. Lisäksi syötetään haluttu pääkäyttäjän salasana, sekä tulevan sivuston nimi ja se on siinä. Tämän jälkeen käytössä on valmis blogi ja sivusto oletusteemalla. Wordpressistä löytyy myös virallinen suomenkielinen versio, joka päivittyy pienellä viiveellä aina uuden kehitysversion ilmestyttyä. Wordpressin laajennukset Laajennuksia, jotka soveltuvat suoraan opetuskäyttöön, ei löytynyt suuria määriä. Paras niistä oli BuddyPress ScholarPress Courseware, josta löytyi lähes kaikki ominaisuudet mitä normaalin kurssin ylläpitämiseen tarvitaan. Kaiken perustalle kannatti asentaa BuddyPress-laajennus, joka on Wordpress-tiimin omaa tuotosta. Se on sosiaalisen verkoston luomiseen tarkoitettu sovellus, mikä on varsin hyvä pohja kaikelle. Kolmas laajennus, joka tuotti jotain lisäarvoa opettajalle ja oppilaille, oli BuddyPress Docs. Sen avulla sekä opettajat, että oppilaat voivat tuottaa oppimateriaalia kaikkien kurssiin osallistuvien henkilöiden saataville.

4 BuddyPress BuddyPress on iso laajennusosa, joka sisältää paljon sosiaalisen verkoston ominaisuuksia, joita opetusympäristössä nykyään tarvitaan. Tärkeimmät ominaisuudet ovat erilaiset ryhmät, joita voi käyttää kurssien muodostamiseen. Ryhmät voivat olla avoimia tai suljettuja, jolloin tietyt käyttäjät pääsevät vain tiettyihin sisältöihin ja keskusteluihin. Avoimia ryhmiä voi käyttää yleiseen keskusteluun esimerkiksi oppilaitoksen julkisista tilaisuuksista, käytännöistä, opetussovelluksen käytöstä ja sen ohjeistuksesta jne. Suljetuissa ryhmissä, ryhmän opettaja voi kutsua ja hyväksyä tiettyjä henkilöitä ryhmiin. Myös oppilaat voivat pyytää liittymispyynnön opettajalta ja tämä voi hyväksyä oppilaat halutessaan. Käytännössä oppilaiden lisääminen voisi toimia myös jonkinlaisena taustaajona suoraan tietokantaan, jos sitä oikeasti käyttäisi iso oppilaitos. Laajennus sisältää myös käyttäjäryhmien sisäisen keskustelufoorumin, jossa käyttäjät voivat luoda aiheita ja keskustella keskenään. BuddyPress sisältää myös mahdollisuuden henkilökohtaiseen viestintään käyttäjien välillä. Varsinaisia opetustyökaluja se ei sisällä, mutta se on hyvä olla pohjalla edellisten ominaisuuksien takia. BuddyPress ScholarPress Courseware myös vaatii tämän laajennuksen toimiakseen. BuddyPressissä käyttäjille voi luoda tarvittaessa haluttuja tietokenttiä ja tietokenttäryhmiä. Esimerkin vuoksi tässä esimerkissä on perustiedoille oma ryhmänsä (Base), joka sisältää etunimen, sukunimen ja sähköpostiosoitteen. Toisessa ryhmässä on opiskelijaan liittyviä tietoja (Student Info), opintojen aloituspäivämäärä ja koulutusohjelma. Nämäkin voitaisiin ajaa suoraan jostain yliopiston tietokannasta tarvittaessa. BuddyPress Docs BuddyPress Docs on laajennus, joka mahdollistaa BuddyPress-laajennuksen ryhmien sisältävän omia dokumentteja. Erittäin hyödyllinen ja oleellinen osa opetuskäytössä. Käytössä on wysiwyg-editori jolla voidaan tyylitellä tekstiä. Lisäksi jokaisesta muokkauksesta tallentuu merkintä historia-logiin ja tarvittaessa sieltä voidaan palauttaa vanha versio, jos joku vahingossa tuohoaa tai tekee huonoja merkintöjä. Samalla voi katsella kuka on tehnyt mitäkin ja milloin. Erittäin kätevä ja turvallinen ominaisuus. BuddyPress ScholarPress Courseware Tämä laajennus on monipuolinen, juuri kurssien ylläpitoon varta vasten tehty ohjelma. Ohjelman avulla voidaan luoda luentoja kuvauksineen sekä aikatauluttaa niitä ja luoda myös muita tapahtumia kurssiin liittyen. Jokaiseen luentoon voi liittää myös kotitehtäviä. Kotitehtävät voidaan arvostella numeraalisesti sekä antaa palautetta samalla opiskelijalle kirjallisesti. Myös opettaja voi itse kirjata sisäisiä muistiinpanoja jokaisen kotitehtävän oppilaan vastauksen kohdalle.

5 Kurssille voidaan lisätä myös luentomateriaalia, mikä on erittäin näppärästi toteutettu. Syöttämällä kirjan ISBN-numeron, hakee järjestelmä automaattisesti netistä ISBNtietokannasta kirjan nimen, kuvan, kirjoittajan ja muut tiedot mitä sieltä on saatavilla. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, etenkin jos kirjavaihtoehtoja on paljon kurssin suorittamisen avuksi. Monesti esimerkiksi ohjelmointikursseilla näin onkin. Materiaali voi olla myös nettisivu, tieteellinen artikkeli, nettivideo tms. Erittäin hieno ominaisuus. Järjestelmän käyttö opettajan näkökulmasta Tässä käydään läpi opettajan näkökulmasta ohjelman toimintaa. Tilanteita on havainnollistettu kuvin, jotta järjestelmän olemus tulisi paremmin esille. Lopussa arvio käytännön asioista. Ryhmän (kurssin) luominen Tässä tapauksessa ryhmä on Javascript ohjelmointikurssin ryhmä (TIEA123 Javascript Programming). Aluksi syötetään ryhmän nimi ja kuvaus (Kuva 1) Kuva 1. Ryhmän luominen Sitten valitaan yksityisyysasetukset. Tässä tapauksessa ryhmästä tehdään yksityinen ja ainoastaan hallinnoijat saavat kutsua ihmisiä ryhmään. Tämä ei poista sitä, että opiskelijat voivat itse lähettää liittymispyynnön, mutta estää opiskelijoita kutsumasta tai

6 hyväksymästä muita opiskelijoita ryhmään. Lisäksi valitaan fooruminkäyttömahdollisuus tälle ryhmälle (Kuva 2). Kuva 2. Ryhmän yksityisyysasetukset.

7 Ryhmälle voi valita myös oman kuvan (Kuva 3). Kuva 3. Ryhmän kuvan lisääminen. Mikäli opettaja on jo linkittynyt oppilaisiin (esim. tausta-ajon kautta) voi hän lähettää kutsuja kaikille halukkaille (Kuva 4). Kuva 4. Kutsujen lähettäminen. Lopuksi aktivoidaan vielä dokumenttien lisäämismahdollisuus ryhmälle (Kuva 5). Tämän jälkeen pääsemme perusnäkymään (Kuva 6). Kuva 5. Dokumenttien lisäysmahdollisuuden asettaminen.

8 Kuva 6. Perusnäkymä kurssin luomisen jälkeen. Kurssin Courseware-hallintapaneeli Kun kurssin ryhmä on luotu, voidaan Courseware-lisäosalla luoda ryhmän sisälle varsinainen kurssi ja sen sisältö. Ryhmän nimi voisi olla jotain muutakin kuin itse kurssin nimi, sillä Coursewarella voidaan luoda useita kursseja yhden ryhmän alle. Kurssin luominen aloitetaan nimeämällä kurssi ja syöttämällä kuvaus (Kuva 7). Tämän jälkeen Coursewaren päänäkymässä näkyy kaikki oleellinen tieto siitä mitä kurssi sisältää sekä pääsy kaikkiin opettajan perustoimintoihin (Kuva 8). Perustoimintoja ovat: -Uuden luennon luominen (Kuva 9) -Kotitehtävien syöttäminen (Kuva 11) -Kotitehtävien vastausten hallinta (Kuva 15) -Aikataulujen luominen (Kuva 10) -Luentomateriaalin ja lähteiden lisääminen (Kuva 12) -Keskustelujen seuraaminen (Kuva 13)

9 Kuva 7. Kurssin luominen Coursewareen. Kuva 8. Coursewaren perusnäkymä.

10 Uuden luennon luominen ja aikatauluttaminen Uuden luennon luomisessa syötetään otsikko ja kuvaus. Luentoja voidaan myös ryhmitellä pääryhmiin ja muokata pitojärjestystä jälkikäteen (Kuva 9). Luento itsessään ei sisällä milloin se pidetään, vaan luentoja voidaan aikatauluttaa haluamallaan tavalla (Kuva 10). Näin samaa luentoa voidaan pitää vaikka useampaan ajankohtaan (tai useampana lukukautena) pelkän aikataulun luomisen avulla. Aikatauluun voi syöttää myös pitopaikan ja laittaa se toistumaan haluttujen toistokertojen määrän verran. Kuva 9. Uuden luennon luominen. Kuva 10. Aikataulun luominen luennon pitämiselle.

11 Kotitehtävien luonti Kotitehtäviin syötetään otsikko sekä tehtävän kuvaus. Mahdollisuus on myös tehdä se kyselymuodossa kysymyksineen ja vastausvaihtoehtoineen. Lisäksi määritellään viimeinen palautuspäivä jonka jälkeen oppilas ei voi enää vastata tehtävään (Kuva 11). Kuva 11. Kotitehtävän luominen tiettyyn luentoon. Opetusmateriaalin ja resurssien lisääminen Kurssille voidaan lisätä suoraan kirja- tai artikkelilähteitä esimerkiksi ISBN-numeron avulla. Tällöin järjestelmä hakee kansainvälisestä ISBN-tietokannasta kirjan tiedot ja kuvan (Kuva 12). Kuva 12. Opiskeluresurssin lisääminen.

12 Keskustelun luominen Keskustelun luomisessa syötetään otsikko, aloitussisältö ja avainsanat keskustelulle. Keskustelufoorumi toimii kuten suurin osa keskustelufoorumeista, joissa on keskusteluketjuja (Kuva 13). Kuva 13. Keskustelun luominen. Kuva 14. Perusnäkymä, kun kurssin sisältöä on syötetty.

13 Kuva 15. Kotitehtävien vastauksien tarkastaminen Kotitehtävien tarkastus Kotitehtävien tarkastamisessa opettajalle tulee luentokohtaisesti listaus vastauksista vastaajineen ja kellonaikoineen (Kuva 15). Jokaisen vastauksen voi arvioida sekä numeerisesti, että antaa kirjallista palautetta opiskelijalle ja lisäksi kirjata tehtävästä omia henkilökohtaisia muistiinpanoja jokaisen opiskelijan vastauksen kohdalle. Arviointia opettajan toiminnoista Luennot aikataulutetaan erikseen. Tämä on hieman hankalaa, sillä olisi mukava jos luennon voisi aikatauluttaa suoraan luennon luomisen yhteydessä vaikka luentojen ja aikataulujen tiedot eivät olisikaan muuten linkitettyinä. Aikataulujen luomisessa toistuvuus on kätevä. Esimerkiksi demoja voi luoda kerran viikkoon koko kurssin ajan, jos ne ovat viikottain samana päivämääränä ja kellonaikana. Käyttö opiskelijan näkökulmasta Opiskelijan käyttö sisältää opettajan sisältöjen ja tietojen tarkastelemisen lisäksi kotitehtäviin vastaamisominaisuuden (Kuva 16) sekä foorumikeskusteluihin osallistumisen (Kuva 18). Lisäksi löytyy kalenteri, jossa näkyvät tulevat tapahtumat (Kuva 17). Lisäksi löytyy yleinen dokumenttien luontimahdollisuus wiki-tyyliin (Kuva 19).

14 Kuva 16. Vastaaminen kotitehtävään. Kuva 17. Aikataulujen katsominen kalenterista

15 Kuva 18. Keskusteluun osallistuminen. Kuva 19. Dokumenttien hallinta.

16 Arviointia opiskelijan näkökulmasta Opiskelijoiden on helppo seurata kurssin sisältöä, luennoista, luentomateriaalista ja kotitehtävistä lähtien. Kotitehtäviin vastaaminen on helppoa. Kaikki opiskelijan tarvitsemat toiminnot löytyvät samasta paikasta ja esimerkiksi opettajaan yhteyden ottaminen onnistuu yksityisviestillä tarpeen vaatiessa. Pohdinta ja yhteenveto Yleisesti ottaen Wordpress yhdessä esiteltyjen ilmaisten laajennusten kanssa osoittautui monipuoliseksi ympäristöksi kurssien pitämiseen. Esimerkissä oli käytössä englanninkieliset versiot, sillä osaan laajennuksista ei löydy suomenkielistä versiota. Käännösten tekeminen on kuitenkin helppoa kielitiedostojen avulla, joten kaupallisia vaihtoehtoja vältteleville siitä saa pienellä rahalla myös suomenkielisen. Luentojen ja aikataulujen luominen on opettajalle myös helppoa. Samoin kotitehtävien luominen kyselyineen muodostaa kätevän ja helpon tavan opettajalle sekä oppilaalle hoitaa tehtävien palautus. Varsin hyvä siis etäopiskelijoille ja sellaisille kursseille, jossa tehtäviä ja/tai opiskelijoita on paljon. Voittaa varmasti vieläkin monessa paikassa käytössä olevan sähköpostien lähettelyn mennen tullen, etenkin opettajan näkökulmasta. Jos vastaukset ovat vain kirjallisia ja yleisesti näytettäväksi tarkoitettua, voidaan ne myös lisätä Docs-osioon, ja oppilas liittää linkin oikeaan dokumenttiin vastauksen yhteydessä. Dokumentteja voi toki muokata jälkikäteen, mutta opettaja näkee kuka on tehnyt, milloin ja mitä muutoksia versionhallinnan kautta. Ohjelmassa on myös yleisnäkymiä, joista oppilas näkee mitä kurssin sivuilla on tapahtunut (esimerkiksi opettaja luonut uutta sisältöä, joku vastannut keskusteluihin tms). Samoin Coursewaren etusivulta näkee oman edistyksensä ja muut tärkeät tiedot. Yhteisösovellus mahdollistaa myös opiskelijoiden/ opettajanvälisen viestittelyn, joten sähköpostiakaan ei tarvitse ottaa käyttöön oikeastaan siinäkään. Toki järjestelmän saa lähettämään sähköpostiviestimuistutuksia, jolloin nettisivuilla ei tarvitse roikkua koko ajan. Koska Wordpress on myös julkaisualusta, voidaan sitä käyttää myös oppilaitoksen muuhunkin netissä olevaan tiedonvälitykseen ja opettajien kommunikointiin. Monet oppilaitokset ulkomailla käyttävätkin sitä nettisivujensa pohjalla. Näin saman ohjelman avulla voidaan hoitaa oppilaitoksen esittely, opiskelijoiden ja oppilaitoksen välinen tiedonvälitys sekä kurssien suorittaminen ja hallinta. Myös omien lisäosien ja laajennusten kehittäminen on mahdollista avoimen lähdekoodin myötä, joten suuremmatkin laitokset voivat ottaa sen toimintansa pohjalle ja muokata siitä juuri omien tarpeidensa mukaiseksi. Kriteerien mukainen arviointi Hyvin monissa vastaantulleissa virtuaalioppimisympäristöjen arvioinnissa, joita läpi kävin materiaalia etsiessä, oli käytetty neljän kriteerin arvointia. Nämä olivat: - materiaalin tuottamiseen ja ylläpitoon liittyvät välineet - ryhmätyö ja kommunikointivälineet - tiedon rakentamista tukevat välineet - hallinnointivälineet Näiden samojen osa-alueiden mukaan kyseistä alustaa tutkien voidaan tulla seuraaviin päätelmiin.

17 Materiaalin tuottamiseen ja ylläpitoon liittyvät välineet ovat erittäin hyvät. Dokumentteja voi itse luoda ja muotoilla sekä opettajan että oppilaiden puolesta tai yhdessä molempien osapuolten osalta. Myös ulkoisen materiaalin ja lähdekirjallisuuden lisääminen kurssin yhteyteen onnistuu hyvin. Kommunikointivälineet toimivat yksityisviestien sekä julkisen seinän kirjoittamisen kautta. Myöskin julkinen foorumi mahdollistaa kommunikaation ja ryhmien yhteistyöskentelyn järjestelmän kautta. Saatavilla alustaan on myös chat-sovelluksia, jolloin reaaliaikainen keskustelu on mahdollista. Tiedon rakentamista tukevat välineet liittyvät luentoihin liittyvien tehtävien antamiseen, arvioimiseen ja palauttamiseen. Hallinnoinnin osalta tietoturva on hyvällä tasolla, sillä se käyttää Wordpress:n sisäisiä kirjautumismenetelmiä ja käytäntöjä. Nämä ovat turvallisia ja lisäturvallisuutta saa mm. captchakirjautumismoduulin lisäämisellä ja sähköpostivahvistuksilla rekisteröinnin yhteydessä. Myös Facebookkirjautuminen on mahdollista erillisen moduulin kautta. Tiedon varastoinnin osalta jokaisen kurssin sisältö onnistutaan varastoimaan luomalla jokaiselle vuodelle oma kurssi, omine sisältöineen ja oppilaineen. Varmuuskopiointi taas ei onnistu suoraan koko kurssin sisällön osalta, vaan se on käytännössä hoidettava ylläpitäjän kautta tietokantavarmistusten avulla. Käytin Jokisen ja Roineen (ks. lähteet) tekemää tarkistuslistaa eri kriteerien osalta, joita he käyttivät eri alustojen vertailemiseen. Kuten taulukosta (Taulukko 1) näkyy, suurin osa ominaisuuksita löytyy. Yhteenvetona kaikesta voisikin lyhesti mainita, että kokonaisuus sopii hyvin niin pienten kuin suurempienkin oppikokonaisuuksien tai laitosten hallintaan tai käyttöön. Kriteeri Löytyykö Oppimateriaalin tuotanto, ylläpito ja jakelu Työskentely ei vaadi teknistä osaamista Sisältöeditori Materiaalipankit HTML- tai tekstitiedostojen liittäminen Linkitysmahdollisuus muille www-sivuille Liitetiedostojen latausmahdollisuus Opiskelijalla mahd. tuottaa materiaalia Harjoitukset Avoimet kysymykset Monivalintatehtävät Testien tekomahdollisuus

18 Kriteeri Vastausten seuranta ja tilastointi Oppilaalla tulosten seurantamahdollisuus Löytyykö Pelit Ryhmätyö- ja kommunikointivälineet Asynkroninen keskustelu Synkroninen keskustelu Ryhmätyötoiminnot Videoneuvottelu Jaettu työpöytä Hallinnolliset välineet Ryhmien muodostaminen Käyttäjien seuranta Suoritusrekisteri Muita ominaisuuksia Ilmoitustaulu Käyttäjäkohtaiset kotisivut Osoitekirja Linkkilistat Kalenteri Eri kieliversiot Ulkoasun tyylipohja Haku Online-ohjeet Taulukko 1. Wordpress oppimisympäristön ominaisuuksien arviointitaulukko.

19 Lähdeluettelo BuddyBoss.com: What is BuddyPress?. Tulostettu Gooding, Sarah: BuddyPress Courseware is Now a Full-Featured Learning Management System. Tulostettu Hartikainen, Vesa-Matti & Kauranen, Jarkko & Korte, Heli & Paakkanen, Tuomo & Pesonen, Katja & Yritys, Katja 2000: Oppimisympäristöjen esittely, arviointi ja vertailu. Tampereen teknillinen korkeakoulu, Digitaalisen median instituutti, Hypermedialaboratorio. Hiltunen, Tomi: Joomla! vs. Wordpress. https://webapps.jyu.fi/wiki/display/opentvt/tomi+hiltunen+- +Joomla!+vs.+Wordpress. Tulostettu Jokinen, Annikki & Roine, Jani: Oppimisympäristöjen laadinta-alustat. ipopp2001/joro/. Tulostettu Noumaan, Yaqoob: How to use Wordpress as an LMS for an online learning website. how-to-use-wordpress-as-an-lms-for-an-online-learning-website. Tulostettu Schone, B.J.: Build a Learning Portal Using Wordpress /04/03/build-a-learning-portal-using-wordpress/. Tulostettu Woodbridge, Kim: 9 WordPress Plugins for Education Sites and Teachers. Tulostettu Wordpress.org: About Wordpress. Tulostettu Wordpress.org: Features Wordpress. Tulostettu

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted)

Mikä on WordPress? itse ylläpidettävä (self-hosted) WordPress.com: ilmainen 3. osapuolen ylläpitämä pilvipalvelu (Cloud-hosted) WordPress.com Mikä on WordPress? Tällä hetkellä maailman suosituin ns. julkaisujärjestelmä (CMS) Rakennettu blogialustaksi, nykyään myös muussa käytössä ilmainen ns. avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä

Lisätiedot

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Wordpress Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Mikä alusta käyttöön? Tarjolla on runsaasti eri bloggausalustoja Blogger ja Wordpress ovat suosituimmat ilmaiset blogialustat

Lisätiedot

WORDPRESS KOTISIVUT JA BLOGI

WORDPRESS KOTISIVUT JA BLOGI WORDPRESS KOTISIVUT JA BLOGI Mikä on sinun unelmasi? Kuka sinä olet? Mitä haluat tehdä? Blogin, kotisivun tai jotain muuta? Millaista sisältöä aiot tehdä? Mistä aihepiiristä? Millä kielellä? Osaatko käyttää

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT

MOBISITE-TYÖKALUN SISÄLTÄMÄT TOIMINNOT MOBISITE-TYÖKALU MobiSite on työkalu matkapuhelimeen soveltuvan mobiilisivuston rakentamiseen. AIMO-järjestelmän jatkuvasti päivittyvä päätelaitetunnistus tunnistaa useimmat puhelinmallit ja mukauttaa

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

3.11.2010. Web-sisällönhallintajärjestelmät. Sisältö. Mitä on web-sisällönhallinta?

3.11.2010. Web-sisällönhallintajärjestelmät. Sisältö. Mitä on web-sisällönhallinta? Sisältö Mitä on web-sisällönhallinta? Tausta ja tavoitteet Käytännön prosessi Yleisesti Keskeiset ominaisuudet Sisällönhallintajärjestelmän valitseminen ja käyttöönotto Wordpress Joomla! Drupal Yhteenveto

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Web-sisällönhallintajärjestelmät

Web-sisällönhallintajärjestelmät Web-sisällönhallintajärjestelmät Sisältö Mitä on web-sisällönhallinta? Tausta ja tavoitteet Käytännön prosessi Web-sisällönhallintajärjestelmät Yleisesti Keskeiset ominaisuudet Sisällönhallintajärjestelmän

Lisätiedot

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN

PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT s. 1/7 PAIKALLISJÄRJESTÖKOHTAISTEN NETTISIVUJEN RAKENNE Paikallisjärjestöjen omille sivuille pääsee suoralla osoitteella, joka on muotoa www.sak-paikalliset.fi/paikkakunta

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Aija Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö 1. Yleistä...3 2. Järjestelmän toiminnot...4 2.1 Rekisteröityminen...4 2.2 Sisäänkirjautuminen...4

Lisätiedot

EDUBOX opetusvideopalvelu

EDUBOX opetusvideopalvelu KÄYTTÖOHJE v17072015 EDUBOX opetusvideopalvelu Sisällysluettelo Edubox online video tutorial library 2 Yleistä 3 Rekisteröityminen Käyttöoikeuden hankinta Käyttäjäryhmän valinta Käyttöliittymä 7 Kurssinäkymä

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.

Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress. BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Myös http://blogspot.com on ilmainen ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla. -Kehittämistehtävä-

Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla. -Kehittämistehtävä- Julkaisujärjestelmät Web-sivujen tekemistä opiskeltavilla opintojaksoilla -Kehittämistehtävä- Tiina Karvonen OSAO, Kaul 20.2.2013 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon perusteet... 4 3 Mikä on julkaisujärjestelmä?...

Lisätiedot

Moniviestin. Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä. Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto

Moniviestin. Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä. Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto Moniviestin Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto Mikä Moniviestin Moniviestin on Jyväskylän yliopistossa kehitetty verkkojulkaisualusta,

Lisätiedot

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ Jarkko Muhonen TeamProg Mikä ihmeen pilvipalvelu? Pilvipalvelu tarkoittaa, että ohjelmat ja asiakirjat eivät sijaitse omalla koneella vaan jossakin internetissä sijaitsevalla

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 2/8: Informaation luotettavuus

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

EnterQ Johtamisportaali

EnterQ Johtamisportaali 1 EnterQ Johtamisportaali Näkymä Admin-oikeuksilla Sivujen hallinta Moduulien hallinta Sivujen, Käyttäjien, ja muiden asioiden hallinta 2 Sivujen lisääminen Sivujen lisääminen käy helposti Sivutoimintojen

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-))

Aloita oman blogisi luominen (järjestelmä lupaa sen tapahtuvan sekunneissa ;-)) BLOGIN LUOMINEN Esimerkkinä http://wordpress.com/ - ilmainen blogi-julkaisujärjestelmä. WordPress:stä on myös palvelimelle asennettava versio (WordPress.org) Avaa http://wordpress.com/ -sivu. Aloita oman

Lisätiedot

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut Ohjelmointikurssin järjestäminen Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin MOOC-kurssimateriaalin avulla 15.4.2016 1 Linkki Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Tiedonsiirrot Oodista Noppaan

Tiedonsiirrot Oodista Noppaan Noppa: noppa.aalto.fi WebOodi: oodi.aalto.fi Tiedonsiirrot Oodista Noppaan Versio 2.1 06/2011 Tämä ohje täydentää sekä Oodin että Noppa-kurssiportaalin normaaleja henkilökunnan ohjeita ja on tarkoitettu

Lisätiedot

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Triangelipäivät 29.10.2008 Erkki Tolonen Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Miksi kurssiaineistoja Nellistä? Monihaku l. yhden luukun periaate Virtuaalioppimisympäristöjen

Lisätiedot

WordPress-blogin perustaminen

WordPress-blogin perustaminen WordPress-blogin perustaminen Mene osoitteeseen http://wordpress.com/ ja luo itsellesi tili. Tilin luomiseen tarvitset seuraavat tiedot: sähköpostiosoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasanan. Klikattuasi

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan

Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan Wordpress- ohje nettisivujen laadintaan Leo Suomela 2 / 13 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aloitusnäkymä... 3 3 Ohjausnäkymä... 4 4 Sivujen lisäys... 6 5 Etusivun määritys... 9 6 Teeman muokkaus... 13 3 / 13

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Antero Istolainen Voimaantulo 19.02.2013 Päätös Muutettu viimeksi 11.02.2014 Tarkistettu viimeksi

Lisätiedot

Vaihe A: Blogin luominen

Vaihe A: Blogin luominen Vaihe A: Blogin luominen Jari Laru, KTK, Oulun yliopisto 1 1. mene osoitteeseen www.wordpress.com 2. vaihda kieli suomeksi Jari Laru, KTK, Oulun yliopisto 2 blogin osoite Käyttäjätunnus esim. larux.wordpress.com

Lisätiedot

SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...2 Asennus... 3 Asetukset... 4 Unifaun API...4 Tilauksen käsittely...5 Huomioitavaa... 6 Päivittäminen...6

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus. Vastaanota+ Pikaohje. 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT

Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus. Vastaanota+ Pikaohje. 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus Vastaanota+ Pikaohje 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT 1 Sisältö Yleistä... 2 Käyttäjät... 3 Näkymät... 3 Kirjautumisnäkymä... 4 'Etusivu -näkymä... 5 Ikonien selitykset...

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim.

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. sähköpostiisi. Seinä Seinällä näet uusimmat tapahtumat ja tiedotukset.

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Konsepti 1: Oman osaamisen arviointi Tommi Inkilä, Lucia Jakobsson, Minna Karukka, pekka silven, Heidi

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Emmi-sovelluksen kirjautumisohje

Emmi-sovelluksen kirjautumisohje Emmi-sovelluksen kirjautumisohje - päivitetty 5.9.2017- Sisällys 1. Yleistä Emmi-kirjautumisesta... 2 2. Yleistä PPSHP tunnuspalvelusta... 2 3. Yleistä tunnuksen hallinnasta... 2 4. Tunnuksen luominen...

Lisätiedot

Kurssipalaute Webropolissa syksy Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen

Kurssipalaute Webropolissa syksy Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen Kurssipalaute Webropolissa syksy 2016 Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen terhi.skaniakos@jyu.fi 040-8053374 KURSSIPALAUTTEEN OHJEET VERKOSSA www.jyu.fi/kurssipalaute Koulutuksen kehittämisen sivu:

Lisätiedot

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT ELOKUU 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 14.8.2017 TÄLLÄ LUENNOLLA Taustaa harjoituksiin 1 ja 2: 1. Office 365 eli O365 2. Moodle 3. Harjoitus 2:

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1)

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1) LIITTEIDEN lisääminen laskulle Pikaohje (1.1) 2 Yleistä :n kehittämä liitejärjestelmä Terminaali mahdollistaa liitteiden lisäämisen kaikille laskuille vaikka laskutusjärjestelmässä ei olisi tukea liitteille.

Lisätiedot

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Opettaja voi valita kahdesta teemasta: (Asetukset muokkaa asetuksia pakota teema): Oletusteema: (utathemedefault) Vaihtoehtoinen teema

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

FC WILD viestintäsuunnitelma. 12.04.2015 Tapio Keränen

FC WILD viestintäsuunnitelma. 12.04.2015 Tapio Keränen FC WILD viestintäsuunnitelma 12.04.2015 Tapio Keränen Sisältö Viestinnän nykytila Viestinnän tavoitteet Viestinnän osapuolet Viestinnän foorumit ja kanavat Viestinnän vuosikello Viestinnän mittarit Tulevat

Lisätiedot

Koulutuksen arviointijärjestelmä

Koulutuksen arviointijärjestelmä Mikä muuttui 16.9.2013? Koulutuksen arviointijärjestelmä INKAn perusnäkymät ja toiminnot Pääkäyttäjän ohje Ammatillinen koulutus SISÄLLYS I Kirjautuminen... 3 II Kyselyt näkymä... 4 III Uusi kysely / muokkaus-näkymä...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana Googlen työkalut 7.11.2017 Google Nykyään osa 2015 perustettua emoyhtiötä Alphabet:ia Tunnettu sähköpostistaan gmail, selaimestaan Chrome sekä tietenkin

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

11 Valmiit ratkaisut. 11 Valmiit ratkaisut

11 Valmiit ratkaisut. 11 Valmiit ratkaisut 11 Valmiit ratkaisut Kurssi lähestyessä loppuaan nostetaan tarkastelutasoa ja perehdytään muutamaan valmiiseen ratkaisuun. Tarkasteluun on kaksi perustetta: Vertailututkimus (bencmarking): Lainaa hyvät

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Wikit kouluttajan työkaluna

Wikit kouluttajan työkaluna Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Wikit kouluttajan työkaluna Wiki Wiki on kouluttajalle helppokäyttöinen työkalu tallentaa ja julkaista koulutusmateriaalia

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 8/8: Esteettömyys Edellinen osa-alue

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 - 2-5 Internetsivustopaketti nettihelmi nettihelmi on Avaimet käteen Internetsivusto ratkaisu. Palvelu sisältää laadukkaan graafisen ulkoasun nettihelmi perussivupohjaan ja

Lisätiedot

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät TAITAJA2013 Finaalitehtävä 1 (6) 206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät YLEISTÄ -lajin finaalitehtävissä kilpailijat päivittävät ennakkoon julkaistuna finaalitehtävänä olleen Ekoripe tmi luontoyrittäjän

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti

1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti Sisällysluettelo 1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti... 2 Huomattavaa kurssin tietojen täyttämisessä!... 2 2. Kurssikuvauksen ja muiden opiskelijoille näkyvien kurssitietojen

Lisätiedot

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014 Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

Lisätiedot

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen AC Hannes Statistics Tool Ilkka Hakkarainen 24.3.2011 Sisältö 1 Johdanto 2 1.1 Järjestelmän tarkoitus........................ 2 1.2 Toimintaympäristö.......................... 2 1.3 Rajaukset...............................

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus II: Blogger. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3.

Ryhmäharjoitus II: Blogger. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3. Ryhmäharjoitus II: Blogger TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Blogi on helppo verkkojulkaisukanava

Lisätiedot

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa 1- vaihe Tammi 2010 touko 2011, toteutuma sekä 2-vaiheen suunnitelma Raahen ammattiopisto Aija Keski-Korsu Sisältö Osallistuminen

Lisätiedot

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten Ella Kiesi Opetushallitus Tietotekniikan opetuskäytön määrä Suomessa Suomi tietotekniikan opetuskäytön määrässä Eurooppalaisessa mittakaavassa

Lisätiedot

Sosiaalinen media. Sosiaalinen media? Yhteisöllisen työskentelyn kolmio

Sosiaalinen media. Sosiaalinen media? Yhteisöllisen työskentelyn kolmio Sosiaalinen media wiki, blogit ja muut yhteisölliset verkkotyövälineet Sosiaalinen media? vuorovaikutusta ja viestintää vertaistuotantoa ja yhdessä tekemistä avoimuutta ja jakamista yhteisöllisyyttä ja

Lisätiedot

Näin rakennat mielenkiintoiset nettisivut

Näin rakennat mielenkiintoiset nettisivut Näin rakennat mielenkiintoiset nettisivut Ajattele ennen kuin toimit Ei kannata lähteä suinpäin nettisivuja rakentamaan. Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty. Muuten voi käydä niin, että voit

Lisätiedot

Ohje Emmi-sovellukseen kirjautumista varten

Ohje Emmi-sovellukseen kirjautumista varten 1 Ohje Emmi-sovellukseen kirjautumista varten Ohjetta päivitetty 2.9.2017. 1. Yleistä Emmi-kirjautumisesta Kirjautuminen Emmi-sovellukseen vaatii voimassa olevan käyttäjätunnuksen sekä hyväksytyn käyttöoikeuden

Lisätiedot

Luo mediaopas Tarinatallentimella

Luo mediaopas Tarinatallentimella Luo mediaopas Tarinatallentimella 2015 Tarinatallennin Tarinatallentimella voi helposti luoda mediaoppaita käytettäväksi älypuhelimilla. Sen avulla rakennat erilaisia kokonaisuuksia helposti ja hallitset

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot