WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ"

Transkriptio

1 Veli-Matti Määttä TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt WORDPRESS-JULKAISUALUSTA OPETUSKÄYTÖSSÄ Tiivistelmä Tämän TIES462 - Virtuaaliset oppimisympäristöt kurssin lopputyön aiheena on Wordpressjulkaisualustan tutkiminen opetuskäyttöä varten. Lähtökohtana oli asentaa Wordpress laajennuksineen ja luoda testikurssi testisisältöineen sekä testata sitä käytännössä opettajan ja opiskelijan näkökulmasta. Tutkinnan tuloksena Wordpress osoittautui sopivaksi järjestelmäksi erilaisten kurssien oppimisympäristöksi. Järjestelmän avulla voidaan hoitaa kurssin kaiken kommunikaation ja sisällön tarjonnan sekä luentojen listaamisen. Myös kotitehtävien luominen, palauttaminen ja arvostelu onnistuu ympäristön avulla. Johdanto Tämän työn tarkoitus on esitellä, miten Wordpress-sisällönhallintajärjestelmä voidaan valjastaa monipuoliseksi opetusjärjestelmäksi erilaisten siihen tarkoitukseen suunniteltujen laajennusten avulla. Työssä esitellään aluksi itse Wordpress-ohjelma ja sen tärkeimmät ominaisuudet. Tämän jälkeen käydään läpi millaisia opetustarkoitukseen liittyviä lisäosia on tarjolla ja otetaan parhaat koekäyttöön. Sitten pureudutaan siihen, miten ohjelmat otetaan käyttöön. Tarkoitus on tarkastella ohjelmien käyttöä niin opettajan kuin oppilaan kannalta. Eli miten opettajan asemassa oleva voi itse käyttää ohjelmia opetussisällön tuottamiseen ja ylläpitämiseen, etenemisen seuraamiseen ja erilaisten tehtävien arvioimiseen. Toisaalta myös siihen, miten helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä ne ovat oppilaan kannalta. Koska suurin osa laajennuksista on englanninkielisiä oletukseltaan, otetaan Wordpress-ohjelmasta käyttöön myös englanninkielinen versio. Näin vältytään käyttöliittymän osalta finglish-ilmiöltä, jossa osa toiminnoista ja järjestelmän antamista kehoituksista on suomeksi ja osa englanniksi. Graafiseen ulkoasuun ja sen hienosäätöön ei käytetä aikaa, vaan valitaan sopiva ulkoasu ilmaisten teemojen joukosta. Tarkoituksena on rakentaa oppimisympäristö kuvitteellisen kurssin ja sisällön ympärille. Päämääränä on, että valmiilla järjestelmällä voidaan esittää staattista oppimateriaalia, tuottaa interaktiivisia tehtäviä, tarjota välineitä oppilaiden väliseen kommunikaatioon ja sosiaalisuuteen sekä mahdollistaa oppilaiden ja opettajan välisen vuorovaikutuksen (ohjaus, keskustelu ja arviointi).

2 Wordpress Wordpress on vuonna 2003 alkanut avoimen lähdekoodin ohjelma, jota voidaan lyhyesti kuvailla sisällönhallintajärjestelmäksi. Itse Wordpress-ohjelmassa on nettisivujen sisällönhallinnan lisäksi myös blogien ylläpitomahdollisuus valmiina heti ensiasennuksen jälkeen. Wordpress.org-sivujen mukaan se on suurin 'self-hosted' blogialusta, eli ohjelma jonka voi kuka tahansa asentaa itse verkkopalvelimelleen. Sivustoja on miljoonia ja käyttäjiä kymmeniä miljoonia. Ohjelma on laajalti, niin yksityisten ihmisten, kuin "Fortune 500"-yritysten käytössä. Kehittäjiä ohjelmalla on satoja, ja ohjelmointikielenä php sekä tietokantana mysql. Käytännössä se toimii siis palvelimella, jotka tukevat näitä varsin yleisiä teknologioita. Wordpress.org sivusto toimii myös laajennusten ja ulkoasuteemojen keskitettynä jakelupisteenä. Wordpressin käyttötarkoitukset Tavallisten nettisivujen ja blogien lisäksi ohjelmaa voi nykyään käyttää melkeinpä mihin tahansa netissä tapahtuvaan toimintaan. Erilaisten laajennusten avulla, joita on tällä hetkellä yli , voidaan ohjelmaa käyttää myös seuraaviin tarkoituksiin: - Sosiaalisten yhteisöjen rakentaminen - Verkkokauppojen toteutukset - Ajan- ja tilanvarausjärjestelmät - Nettilehdet ja muut julkaisut - Mediagalleriat ja netti-tv toteutukset - Opetustarkoituksiin soveltuvat sivustot Käytännössä rajoja ei ole, sillä laajennusten ohjelmoimiseen löytyy rajapinnat sekä ilmainen dokumentaatio- ja tukisivusto sekä paljon Wordpress-tiimin ulkopuolisten tekemää verkkomateriaalia niiden opettelemiseen. Wordpressin ominaisuudet Wordpress-ohjelma koostuu tietyistä palikoista/toiminnoista, joista tärkeimmät ja oleellisimmat ovat: - Artikkelit - Sivut - Mediatiedostot - Teemat - Lisäosat - Käyttäjien hallinta Artikkelit- ja sivut ovat molemmat sisällön tuottamiseen tarkoitettuja osia, mutta laajennusten avulla artikkelit voidaan muokata esimerkiksi vaikkapa verkkokaupan tuotteiksi. Alkuperäisessä tarkoituksessa artikkelit ovat blogimerkintöjä ja sivut kiinteitä nettisivuja.

3 Mediatiedostojen hallintaan on oma osuus ja niitä voi lliittää artikkeleihin ja sivuihin wysiwyg-editorin tai suoran html-koodin muokkaamisen kautta. Käyttäjien hallinta on tärkeää, sillä niiden avulla voidaan rakentaa monimuotoisia ja eritasoisia käyttäjäoikeuksia sisältäviä kokonaisuuksia, joilla voidaan rajata oikeuksia eri käyttäryhmien kesken. Se mikä tekee Wordpressistä monimuotoisen, on helppokäyttöinen teemojen ja lisäosien asennus. Teemoja ja lisäosia voi asentaa ja ottaa käyttöön suoraan hallintapaneelin kautta joko lähettämällä ladattu paketti omalta koneelta tai suoraan sisäänrakennetun hakukoneen kautta etsimällä muutamalla klikkauksella. Teemat ovat valmiita layout-paketteja, jotka joku on tehnyt valmiiksi muiden käyttäjien iloksi. Niiden avulla ulkoasua voidaan vaihtaa lennossa todella helposti ilman että sisältöä tarvitsee muokata ollenkaan. Sekä teemoja että laajennuksia löytyy runsaasti. Suurin osa laajennuksista on ilmaisia ja yleensä maksullisistakin löytyy karsitumpi ilmaisversio. Teemoja löytyy ilmaisia yli 1600 kappaletta ja maksullisiakin varsin paljon, sillä kasvavien käyttäjämäärien myötä ne menevät kaupaksi varsin hyvin. Wordpressin asennus Wordpress-ohjelman asennus on yksi helpoimmista, mikä tällä saralla on tullut vastaan. Ensin tarvitsee ladata asennuspaketti, joka puretaan palvelimelle haluttuun kansioon. Sitten mennään selaimella kyseiseen osoitteeseen missä kansio sijaitsee. Asennukseen tarvittavat tiedot ovat vain tietokannan nimi, osoite ja tunnus/salasana. Lisäksi syötetään haluttu pääkäyttäjän salasana, sekä tulevan sivuston nimi ja se on siinä. Tämän jälkeen käytössä on valmis blogi ja sivusto oletusteemalla. Wordpressistä löytyy myös virallinen suomenkielinen versio, joka päivittyy pienellä viiveellä aina uuden kehitysversion ilmestyttyä. Wordpressin laajennukset Laajennuksia, jotka soveltuvat suoraan opetuskäyttöön, ei löytynyt suuria määriä. Paras niistä oli BuddyPress ScholarPress Courseware, josta löytyi lähes kaikki ominaisuudet mitä normaalin kurssin ylläpitämiseen tarvitaan. Kaiken perustalle kannatti asentaa BuddyPress-laajennus, joka on Wordpress-tiimin omaa tuotosta. Se on sosiaalisen verkoston luomiseen tarkoitettu sovellus, mikä on varsin hyvä pohja kaikelle. Kolmas laajennus, joka tuotti jotain lisäarvoa opettajalle ja oppilaille, oli BuddyPress Docs. Sen avulla sekä opettajat, että oppilaat voivat tuottaa oppimateriaalia kaikkien kurssiin osallistuvien henkilöiden saataville.

4 BuddyPress BuddyPress on iso laajennusosa, joka sisältää paljon sosiaalisen verkoston ominaisuuksia, joita opetusympäristössä nykyään tarvitaan. Tärkeimmät ominaisuudet ovat erilaiset ryhmät, joita voi käyttää kurssien muodostamiseen. Ryhmät voivat olla avoimia tai suljettuja, jolloin tietyt käyttäjät pääsevät vain tiettyihin sisältöihin ja keskusteluihin. Avoimia ryhmiä voi käyttää yleiseen keskusteluun esimerkiksi oppilaitoksen julkisista tilaisuuksista, käytännöistä, opetussovelluksen käytöstä ja sen ohjeistuksesta jne. Suljetuissa ryhmissä, ryhmän opettaja voi kutsua ja hyväksyä tiettyjä henkilöitä ryhmiin. Myös oppilaat voivat pyytää liittymispyynnön opettajalta ja tämä voi hyväksyä oppilaat halutessaan. Käytännössä oppilaiden lisääminen voisi toimia myös jonkinlaisena taustaajona suoraan tietokantaan, jos sitä oikeasti käyttäisi iso oppilaitos. Laajennus sisältää myös käyttäjäryhmien sisäisen keskustelufoorumin, jossa käyttäjät voivat luoda aiheita ja keskustella keskenään. BuddyPress sisältää myös mahdollisuuden henkilökohtaiseen viestintään käyttäjien välillä. Varsinaisia opetustyökaluja se ei sisällä, mutta se on hyvä olla pohjalla edellisten ominaisuuksien takia. BuddyPress ScholarPress Courseware myös vaatii tämän laajennuksen toimiakseen. BuddyPressissä käyttäjille voi luoda tarvittaessa haluttuja tietokenttiä ja tietokenttäryhmiä. Esimerkin vuoksi tässä esimerkissä on perustiedoille oma ryhmänsä (Base), joka sisältää etunimen, sukunimen ja sähköpostiosoitteen. Toisessa ryhmässä on opiskelijaan liittyviä tietoja (Student Info), opintojen aloituspäivämäärä ja koulutusohjelma. Nämäkin voitaisiin ajaa suoraan jostain yliopiston tietokannasta tarvittaessa. BuddyPress Docs BuddyPress Docs on laajennus, joka mahdollistaa BuddyPress-laajennuksen ryhmien sisältävän omia dokumentteja. Erittäin hyödyllinen ja oleellinen osa opetuskäytössä. Käytössä on wysiwyg-editori jolla voidaan tyylitellä tekstiä. Lisäksi jokaisesta muokkauksesta tallentuu merkintä historia-logiin ja tarvittaessa sieltä voidaan palauttaa vanha versio, jos joku vahingossa tuohoaa tai tekee huonoja merkintöjä. Samalla voi katsella kuka on tehnyt mitäkin ja milloin. Erittäin kätevä ja turvallinen ominaisuus. BuddyPress ScholarPress Courseware Tämä laajennus on monipuolinen, juuri kurssien ylläpitoon varta vasten tehty ohjelma. Ohjelman avulla voidaan luoda luentoja kuvauksineen sekä aikatauluttaa niitä ja luoda myös muita tapahtumia kurssiin liittyen. Jokaiseen luentoon voi liittää myös kotitehtäviä. Kotitehtävät voidaan arvostella numeraalisesti sekä antaa palautetta samalla opiskelijalle kirjallisesti. Myös opettaja voi itse kirjata sisäisiä muistiinpanoja jokaisen kotitehtävän oppilaan vastauksen kohdalle.

5 Kurssille voidaan lisätä myös luentomateriaalia, mikä on erittäin näppärästi toteutettu. Syöttämällä kirjan ISBN-numeron, hakee järjestelmä automaattisesti netistä ISBNtietokannasta kirjan nimen, kuvan, kirjoittajan ja muut tiedot mitä sieltä on saatavilla. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, etenkin jos kirjavaihtoehtoja on paljon kurssin suorittamisen avuksi. Monesti esimerkiksi ohjelmointikursseilla näin onkin. Materiaali voi olla myös nettisivu, tieteellinen artikkeli, nettivideo tms. Erittäin hieno ominaisuus. Järjestelmän käyttö opettajan näkökulmasta Tässä käydään läpi opettajan näkökulmasta ohjelman toimintaa. Tilanteita on havainnollistettu kuvin, jotta järjestelmän olemus tulisi paremmin esille. Lopussa arvio käytännön asioista. Ryhmän (kurssin) luominen Tässä tapauksessa ryhmä on Javascript ohjelmointikurssin ryhmä (TIEA123 Javascript Programming). Aluksi syötetään ryhmän nimi ja kuvaus (Kuva 1) Kuva 1. Ryhmän luominen Sitten valitaan yksityisyysasetukset. Tässä tapauksessa ryhmästä tehdään yksityinen ja ainoastaan hallinnoijat saavat kutsua ihmisiä ryhmään. Tämä ei poista sitä, että opiskelijat voivat itse lähettää liittymispyynnön, mutta estää opiskelijoita kutsumasta tai

6 hyväksymästä muita opiskelijoita ryhmään. Lisäksi valitaan fooruminkäyttömahdollisuus tälle ryhmälle (Kuva 2). Kuva 2. Ryhmän yksityisyysasetukset.

7 Ryhmälle voi valita myös oman kuvan (Kuva 3). Kuva 3. Ryhmän kuvan lisääminen. Mikäli opettaja on jo linkittynyt oppilaisiin (esim. tausta-ajon kautta) voi hän lähettää kutsuja kaikille halukkaille (Kuva 4). Kuva 4. Kutsujen lähettäminen. Lopuksi aktivoidaan vielä dokumenttien lisäämismahdollisuus ryhmälle (Kuva 5). Tämän jälkeen pääsemme perusnäkymään (Kuva 6). Kuva 5. Dokumenttien lisäysmahdollisuuden asettaminen.

8 Kuva 6. Perusnäkymä kurssin luomisen jälkeen. Kurssin Courseware-hallintapaneeli Kun kurssin ryhmä on luotu, voidaan Courseware-lisäosalla luoda ryhmän sisälle varsinainen kurssi ja sen sisältö. Ryhmän nimi voisi olla jotain muutakin kuin itse kurssin nimi, sillä Coursewarella voidaan luoda useita kursseja yhden ryhmän alle. Kurssin luominen aloitetaan nimeämällä kurssi ja syöttämällä kuvaus (Kuva 7). Tämän jälkeen Coursewaren päänäkymässä näkyy kaikki oleellinen tieto siitä mitä kurssi sisältää sekä pääsy kaikkiin opettajan perustoimintoihin (Kuva 8). Perustoimintoja ovat: -Uuden luennon luominen (Kuva 9) -Kotitehtävien syöttäminen (Kuva 11) -Kotitehtävien vastausten hallinta (Kuva 15) -Aikataulujen luominen (Kuva 10) -Luentomateriaalin ja lähteiden lisääminen (Kuva 12) -Keskustelujen seuraaminen (Kuva 13)

9 Kuva 7. Kurssin luominen Coursewareen. Kuva 8. Coursewaren perusnäkymä.

10 Uuden luennon luominen ja aikatauluttaminen Uuden luennon luomisessa syötetään otsikko ja kuvaus. Luentoja voidaan myös ryhmitellä pääryhmiin ja muokata pitojärjestystä jälkikäteen (Kuva 9). Luento itsessään ei sisällä milloin se pidetään, vaan luentoja voidaan aikatauluttaa haluamallaan tavalla (Kuva 10). Näin samaa luentoa voidaan pitää vaikka useampaan ajankohtaan (tai useampana lukukautena) pelkän aikataulun luomisen avulla. Aikatauluun voi syöttää myös pitopaikan ja laittaa se toistumaan haluttujen toistokertojen määrän verran. Kuva 9. Uuden luennon luominen. Kuva 10. Aikataulun luominen luennon pitämiselle.

11 Kotitehtävien luonti Kotitehtäviin syötetään otsikko sekä tehtävän kuvaus. Mahdollisuus on myös tehdä se kyselymuodossa kysymyksineen ja vastausvaihtoehtoineen. Lisäksi määritellään viimeinen palautuspäivä jonka jälkeen oppilas ei voi enää vastata tehtävään (Kuva 11). Kuva 11. Kotitehtävän luominen tiettyyn luentoon. Opetusmateriaalin ja resurssien lisääminen Kurssille voidaan lisätä suoraan kirja- tai artikkelilähteitä esimerkiksi ISBN-numeron avulla. Tällöin järjestelmä hakee kansainvälisestä ISBN-tietokannasta kirjan tiedot ja kuvan (Kuva 12). Kuva 12. Opiskeluresurssin lisääminen.

12 Keskustelun luominen Keskustelun luomisessa syötetään otsikko, aloitussisältö ja avainsanat keskustelulle. Keskustelufoorumi toimii kuten suurin osa keskustelufoorumeista, joissa on keskusteluketjuja (Kuva 13). Kuva 13. Keskustelun luominen. Kuva 14. Perusnäkymä, kun kurssin sisältöä on syötetty.

13 Kuva 15. Kotitehtävien vastauksien tarkastaminen Kotitehtävien tarkastus Kotitehtävien tarkastamisessa opettajalle tulee luentokohtaisesti listaus vastauksista vastaajineen ja kellonaikoineen (Kuva 15). Jokaisen vastauksen voi arvioida sekä numeerisesti, että antaa kirjallista palautetta opiskelijalle ja lisäksi kirjata tehtävästä omia henkilökohtaisia muistiinpanoja jokaisen opiskelijan vastauksen kohdalle. Arviointia opettajan toiminnoista Luennot aikataulutetaan erikseen. Tämä on hieman hankalaa, sillä olisi mukava jos luennon voisi aikatauluttaa suoraan luennon luomisen yhteydessä vaikka luentojen ja aikataulujen tiedot eivät olisikaan muuten linkitettyinä. Aikataulujen luomisessa toistuvuus on kätevä. Esimerkiksi demoja voi luoda kerran viikkoon koko kurssin ajan, jos ne ovat viikottain samana päivämääränä ja kellonaikana. Käyttö opiskelijan näkökulmasta Opiskelijan käyttö sisältää opettajan sisältöjen ja tietojen tarkastelemisen lisäksi kotitehtäviin vastaamisominaisuuden (Kuva 16) sekä foorumikeskusteluihin osallistumisen (Kuva 18). Lisäksi löytyy kalenteri, jossa näkyvät tulevat tapahtumat (Kuva 17). Lisäksi löytyy yleinen dokumenttien luontimahdollisuus wiki-tyyliin (Kuva 19).

14 Kuva 16. Vastaaminen kotitehtävään. Kuva 17. Aikataulujen katsominen kalenterista

15 Kuva 18. Keskusteluun osallistuminen. Kuva 19. Dokumenttien hallinta.

16 Arviointia opiskelijan näkökulmasta Opiskelijoiden on helppo seurata kurssin sisältöä, luennoista, luentomateriaalista ja kotitehtävistä lähtien. Kotitehtäviin vastaaminen on helppoa. Kaikki opiskelijan tarvitsemat toiminnot löytyvät samasta paikasta ja esimerkiksi opettajaan yhteyden ottaminen onnistuu yksityisviestillä tarpeen vaatiessa. Pohdinta ja yhteenveto Yleisesti ottaen Wordpress yhdessä esiteltyjen ilmaisten laajennusten kanssa osoittautui monipuoliseksi ympäristöksi kurssien pitämiseen. Esimerkissä oli käytössä englanninkieliset versiot, sillä osaan laajennuksista ei löydy suomenkielistä versiota. Käännösten tekeminen on kuitenkin helppoa kielitiedostojen avulla, joten kaupallisia vaihtoehtoja vältteleville siitä saa pienellä rahalla myös suomenkielisen. Luentojen ja aikataulujen luominen on opettajalle myös helppoa. Samoin kotitehtävien luominen kyselyineen muodostaa kätevän ja helpon tavan opettajalle sekä oppilaalle hoitaa tehtävien palautus. Varsin hyvä siis etäopiskelijoille ja sellaisille kursseille, jossa tehtäviä ja/tai opiskelijoita on paljon. Voittaa varmasti vieläkin monessa paikassa käytössä olevan sähköpostien lähettelyn mennen tullen, etenkin opettajan näkökulmasta. Jos vastaukset ovat vain kirjallisia ja yleisesti näytettäväksi tarkoitettua, voidaan ne myös lisätä Docs-osioon, ja oppilas liittää linkin oikeaan dokumenttiin vastauksen yhteydessä. Dokumentteja voi toki muokata jälkikäteen, mutta opettaja näkee kuka on tehnyt, milloin ja mitä muutoksia versionhallinnan kautta. Ohjelmassa on myös yleisnäkymiä, joista oppilas näkee mitä kurssin sivuilla on tapahtunut (esimerkiksi opettaja luonut uutta sisältöä, joku vastannut keskusteluihin tms). Samoin Coursewaren etusivulta näkee oman edistyksensä ja muut tärkeät tiedot. Yhteisösovellus mahdollistaa myös opiskelijoiden/ opettajanvälisen viestittelyn, joten sähköpostiakaan ei tarvitse ottaa käyttöön oikeastaan siinäkään. Toki järjestelmän saa lähettämään sähköpostiviestimuistutuksia, jolloin nettisivuilla ei tarvitse roikkua koko ajan. Koska Wordpress on myös julkaisualusta, voidaan sitä käyttää myös oppilaitoksen muuhunkin netissä olevaan tiedonvälitykseen ja opettajien kommunikointiin. Monet oppilaitokset ulkomailla käyttävätkin sitä nettisivujensa pohjalla. Näin saman ohjelman avulla voidaan hoitaa oppilaitoksen esittely, opiskelijoiden ja oppilaitoksen välinen tiedonvälitys sekä kurssien suorittaminen ja hallinta. Myös omien lisäosien ja laajennusten kehittäminen on mahdollista avoimen lähdekoodin myötä, joten suuremmatkin laitokset voivat ottaa sen toimintansa pohjalle ja muokata siitä juuri omien tarpeidensa mukaiseksi. Kriteerien mukainen arviointi Hyvin monissa vastaantulleissa virtuaalioppimisympäristöjen arvioinnissa, joita läpi kävin materiaalia etsiessä, oli käytetty neljän kriteerin arvointia. Nämä olivat: - materiaalin tuottamiseen ja ylläpitoon liittyvät välineet - ryhmätyö ja kommunikointivälineet - tiedon rakentamista tukevat välineet - hallinnointivälineet Näiden samojen osa-alueiden mukaan kyseistä alustaa tutkien voidaan tulla seuraaviin päätelmiin.

17 Materiaalin tuottamiseen ja ylläpitoon liittyvät välineet ovat erittäin hyvät. Dokumentteja voi itse luoda ja muotoilla sekä opettajan että oppilaiden puolesta tai yhdessä molempien osapuolten osalta. Myös ulkoisen materiaalin ja lähdekirjallisuuden lisääminen kurssin yhteyteen onnistuu hyvin. Kommunikointivälineet toimivat yksityisviestien sekä julkisen seinän kirjoittamisen kautta. Myöskin julkinen foorumi mahdollistaa kommunikaation ja ryhmien yhteistyöskentelyn järjestelmän kautta. Saatavilla alustaan on myös chat-sovelluksia, jolloin reaaliaikainen keskustelu on mahdollista. Tiedon rakentamista tukevat välineet liittyvät luentoihin liittyvien tehtävien antamiseen, arvioimiseen ja palauttamiseen. Hallinnoinnin osalta tietoturva on hyvällä tasolla, sillä se käyttää Wordpress:n sisäisiä kirjautumismenetelmiä ja käytäntöjä. Nämä ovat turvallisia ja lisäturvallisuutta saa mm. captchakirjautumismoduulin lisäämisellä ja sähköpostivahvistuksilla rekisteröinnin yhteydessä. Myös Facebookkirjautuminen on mahdollista erillisen moduulin kautta. Tiedon varastoinnin osalta jokaisen kurssin sisältö onnistutaan varastoimaan luomalla jokaiselle vuodelle oma kurssi, omine sisältöineen ja oppilaineen. Varmuuskopiointi taas ei onnistu suoraan koko kurssin sisällön osalta, vaan se on käytännössä hoidettava ylläpitäjän kautta tietokantavarmistusten avulla. Käytin Jokisen ja Roineen (ks. lähteet) tekemää tarkistuslistaa eri kriteerien osalta, joita he käyttivät eri alustojen vertailemiseen. Kuten taulukosta (Taulukko 1) näkyy, suurin osa ominaisuuksita löytyy. Yhteenvetona kaikesta voisikin lyhesti mainita, että kokonaisuus sopii hyvin niin pienten kuin suurempienkin oppikokonaisuuksien tai laitosten hallintaan tai käyttöön. Kriteeri Löytyykö Oppimateriaalin tuotanto, ylläpito ja jakelu Työskentely ei vaadi teknistä osaamista Sisältöeditori Materiaalipankit HTML- tai tekstitiedostojen liittäminen Linkitysmahdollisuus muille www-sivuille Liitetiedostojen latausmahdollisuus Opiskelijalla mahd. tuottaa materiaalia Harjoitukset Avoimet kysymykset Monivalintatehtävät Testien tekomahdollisuus

18 Kriteeri Vastausten seuranta ja tilastointi Oppilaalla tulosten seurantamahdollisuus Löytyykö Pelit Ryhmätyö- ja kommunikointivälineet Asynkroninen keskustelu Synkroninen keskustelu Ryhmätyötoiminnot Videoneuvottelu Jaettu työpöytä Hallinnolliset välineet Ryhmien muodostaminen Käyttäjien seuranta Suoritusrekisteri Muita ominaisuuksia Ilmoitustaulu Käyttäjäkohtaiset kotisivut Osoitekirja Linkkilistat Kalenteri Eri kieliversiot Ulkoasun tyylipohja Haku Online-ohjeet Taulukko 1. Wordpress oppimisympäristön ominaisuuksien arviointitaulukko.

19 Lähdeluettelo BuddyBoss.com: What is BuddyPress?. Tulostettu Gooding, Sarah: BuddyPress Courseware is Now a Full-Featured Learning Management System. Tulostettu Hartikainen, Vesa-Matti & Kauranen, Jarkko & Korte, Heli & Paakkanen, Tuomo & Pesonen, Katja & Yritys, Katja 2000: Oppimisympäristöjen esittely, arviointi ja vertailu. Tampereen teknillinen korkeakoulu, Digitaalisen median instituutti, Hypermedialaboratorio. Hiltunen, Tomi: Joomla! vs. Wordpress. https://webapps.jyu.fi/wiki/display/opentvt/tomi+hiltunen+- +Joomla!+vs.+Wordpress. Tulostettu Jokinen, Annikki & Roine, Jani: Oppimisympäristöjen laadinta-alustat. ipopp2001/joro/. Tulostettu Noumaan, Yaqoob: How to use Wordpress as an LMS for an online learning website. how-to-use-wordpress-as-an-lms-for-an-online-learning-website. Tulostettu Schone, B.J.: Build a Learning Portal Using Wordpress /04/03/build-a-learning-portal-using-wordpress/. Tulostettu Woodbridge, Kim: 9 WordPress Plugins for Education Sites and Teachers. Tulostettu Wordpress.org: About Wordpress. Tulostettu Wordpress.org: Features Wordpress. Tulostettu

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ Jarkko Muhonen TeamProg Mikä ihmeen pilvipalvelu? Pilvipalvelu tarkoittaa, että ohjelmat ja asiakirjat eivät sijaitse omalla koneella vaan jossakin internetissä sijaitsevalla

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Kurssipalaute Webropolissa syksy Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen

Kurssipalaute Webropolissa syksy Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen Kurssipalaute Webropolissa syksy 2016 Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen terhi.skaniakos@jyu.fi 040-8053374 KURSSIPALAUTTEEN OHJEET VERKOSSA www.jyu.fi/kurssipalaute Koulutuksen kehittämisen sivu:

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut Ohjelmointikurssin järjestäminen Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin MOOC-kurssimateriaalin avulla 15.4.2016 1 Linkki Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen AC Hannes Statistics Tool Ilkka Hakkarainen 24.3.2011 Sisältö 1 Johdanto 2 1.1 Järjestelmän tarkoitus........................ 2 1.2 Toimintaympäristö.......................... 2 1.3 Rajaukset...............................

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

11 Valmiit ratkaisut. 11 Valmiit ratkaisut

11 Valmiit ratkaisut. 11 Valmiit ratkaisut 11 Valmiit ratkaisut Kurssi lähestyessä loppuaan nostetaan tarkastelutasoa ja perehdytään muutamaan valmiiseen ratkaisuun. Tarkasteluun on kaksi perustetta: Vertailututkimus (bencmarking): Lainaa hyvät

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten Ella Kiesi Opetushallitus Tietotekniikan opetuskäytön määrä Suomessa Suomi tietotekniikan opetuskäytön määrässä Eurooppalaisessa mittakaavassa

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Sosiaalisen median lukiokurssi open opas

Sosiaalisen median lukiokurssi open opas Sosiaalisen median lukiokurssi open opas Yhteistyössä AVO: Vinkkiverkko ja Hyvin lukio sekä Turun Virta-hanke 09-11 AVO-hanke Anne Rongas 2011 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi Tätä opasta voi

Lisätiedot

Kurssit-toiminnon ohjeet

Kurssit-toiminnon ohjeet Kurssit-toiminnon ohjeet 2 Optima Kurssit-toiminto Sisällysluettelo 1. Yleistä Kurssit-toiminnosta... 3 2. Kurssit-toiminnon käyttöönotto... 3 3. Metatietokentät... 5 4. Kurssipohjat... 7 5. Kurssiarvosanan

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

EDUBOX opetusvideopalvelu

EDUBOX opetusvideopalvelu KÄYTTÖOHJE v17072015 EDUBOX opetusvideopalvelu Sisällysluettelo Edubox online video tutorial library 2 Yleistä 3 Rekisteröityminen Käyttöoikeuden hankinta Käyttäjäryhmän valinta Käyttöliittymä 7 Kurssinäkymä

Lisätiedot

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta

Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Menetelmäraportti - Konfiguraationhallinta Päiväys Tekijä 22.03.02 Ville Vaittinen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeimmät lyhenteet... 3 2. Konfiguraationhallinnan tärkeimmät välineet... 4 2.1

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi

1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi WIKISPACES-WIKIN LUOMINEN Kirjoita selaimeesi osoite http://www.wikispaces.com 1. Valitse käyttäjänimi 2. Kirjoita salasana 3. Anna sähköpostiosoitteesi 4. Keksi wikillesi nimi Paina Join-painiketta Onneksi

Lisätiedot

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten.

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten. LabkoNet 20.08.2013 LabkoNet järjestelmä Käyttöön tuleva järjestelmä pohjautuu vuodesta 2003 käytössä olleeseen LabkoNet palveluun Nykyistä LabkoNet sivustoa laajennetaan liikennöitsijöiden omalla sivustolla

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt CS-1180 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Hanna Hämäläinen Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 10. Tammikuuta 2017 Luennon sisältö

Lisätiedot

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE htila on Porin yliopistokeskuksen yksiköiden tarpeisiin kehitelty tilavarausohjelma. Varausohjelman lisäksi htila sisältää Kalenteri-ohjelman,

Lisätiedot

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen

Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Ohjeet kansainväliselle alustalle rekisteröitymiseen Tunnusten luominen Kemianluokka.fi-osoitteesta löytyvät vedentutkimushankkeen suomenkieliset sivut. Sivuilta löytyy linkki Ilmoittaudu mukaan, jonka

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Intranetin rakentaminen ja käyttöönotto. Pitkästä tavarasta, elementteinä vai avaimet käteen -toimituksena?

Intranetin rakentaminen ja käyttöönotto. Pitkästä tavarasta, elementteinä vai avaimet käteen -toimituksena? Intranetin rakentaminen ja käyttöönotto Pitkästä tavarasta, elementteinä vai avaimet käteen -toimituksena? Uudisrakentamisen tarve ja tavoitteet Vanhan arviointi ja uuden perustelut Vertailut, messut,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Asiakaspalvelun Oma Yritys-Suomi -työtila Päivämäärä: 19.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 TERMISTÖ 2 JOHDANTO 3 YHTEENVETO 1 4 MUUTOKSET 5 USEIN

Lisätiedot

T harjoitustehtävät, syksy 2011

T harjoitustehtävät, syksy 2011 T-110.4100 harjoitustehtävät, syksy 2011 Kurssiassistentit Tietotekniikan laitos Perustieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto T-110.4100@tkk.fi Yleistä Kurssin osasuoritteita ovat kaksi osatenttiä ja harjoitustehtävät

Lisätiedot

FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma Viestintävaliokunta

FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma Viestintävaliokunta FC WILD Seuran viestintäsuunnitelma 31.1.2013 Viestintävaliokunta Sisältö Viestinnän nykytila Viestinnän tavoitteet Viestinnän osapuolet Viestinnän foorumit ja kanavat Viestinnän vuosikello Viestinnän

Lisätiedot

ehops-opastus

ehops-opastus ehops-opastus 5.11.2014 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria Sivu: 1 / 10 Testausdokumentti Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto Versiohistoria Versio Päivitykset 0.4 Lisätty mod_form.php -tiedostoon liittyvät testit 0.5 Lisätty johdanto 1.0 Dokumentti

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä

Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä Leena Hiltunen ITKY100 / 30.9.2009 Luennon sisältö Millaisia ohjelmistoja, ympäristöjä ja työkaluja yliopistolla on käytössä? Miten niitä käytetään;

Lisätiedot

SILMAT-INTRANET -OHJE

SILMAT-INTRANET -OHJE SILMAT-INTRANET -OHJE Sisällysluettelo 1 Intranet... 3 2 Etusivu... 3 3 Ohjelmat... 3 3.1 Kalenteri... 4 3.1.1 Tapahtuman lisääminen... 4 3.1.2 Tapahtuman muokkaaminen... 4 3.2 Kehyskysely... 5 3.3 Kirjastot...

Lisätiedot

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA OJS digitoitujen aineistojen julkaisualustana Mikä Open Journal Systems

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain

Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteet nivelvaiheittain Tässä alla vain sisällöt. Täydellinen taitotasotaulukko selittävine kommentteineen sekä koulukohtaisine toteuttamissarakkeineen on Akkunassa

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Mikä muuttuu? 1 Johdanto...2 2 Sivun asetukset...2 3 Piilotetut Portlet-otsikot ja painikkeet...2 4 Portletin toimintolinkit ovat kuvakkeina...2 5 Uusi sisältö luodaan

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa What's New Asiakirjaversio: 1.0 2014-05-09 Asiakirjaversiot Seuraavassa taulukossa esitellään asiakirjan tärkeimmät muutokset. Versio Pvm Kuvaus 1.0 2014-05-09 Ensimmäinen versio 2 All rights reserved.

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU ,

HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU , HALLINNON YHTEINEN VERKKOPALVELURATKAISU 18.6.2013, Miksi yhteinen julkaisujärjestelmä Nopeasti uudet verkkopalvelut mukaan Kustannustehokkuus Kertasisällöntuotanto sisältöjen ristiinkäyttö JHS -183 yhteensopivuus

Lisätiedot

Kurssin hallinta -työväline

Kurssin hallinta -työväline Kurssin hallinta -työväline Kurssin hallinta -työvälineellä muokataan kursseja A&Ooppimisympäristöalustalla Kurssi koostuu - ohjelmasta (linkit työkaluihin& muihin resursseihin), - materiaaleista, - keskusteluryhmästä,

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Käyttöohje Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset 0.1

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi?

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? DSpace-käyttäjäryhmän tilastoseminaari Kansalliskirjaston auditoria, 3.11.2009 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Miksi verkkopalveluiden

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Jopox. Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas

Jopox. Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas Jopox Viestintäkanavien roolit & Aloitusopas Pääuutiset Kisa/otteluraportit (kuvat, otsikko ja tulos!!!!) Muut tärkeät nostot Halutaan näyttää myös joukkueelta ulospäin Nosto seuran etusivulle => (nosto

Lisätiedot

Windows Live Turvallisesti netissä

Windows Live Turvallisesti netissä Windows Live Turvallisesti netissä Mikä on Windows Live? Windows Live on henkilökohtaisista Internet-palveluista ja -ohjelmista koostuva verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen paikkaan käyttäjälle tärkeät ihmissuhteet,

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

INTINU13A6 Java sovellukset

INTINU13A6 Java sovellukset Johdanto Kurssin tavoitteena oli luoda tietokantaa käyttävä websovellus Java EE ohjelmointikielellä, sekä hyödyntää muun muassa servlettejä sekä JSP sivuja ja muita tekniikoita monipuolisesti. Webserverinä

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 JOHDANTO...1 2 VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU...2 2.1 Käsikirjoitusprosessi...2

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Kurssijärjestelyt. ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos

Kurssijärjestelyt. ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos Kurssijärjestelyt ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mari Hirvi Informaatioverkostot / Mediatekniikan laitos (Alkuperäiset luentokalvot: Markku Laine) 8. syyskuuta 2015 Luennon sisältö Kurssin

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009

Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 Tähtitieteen käytännön menetelmiä Kevät 2009 2009-01-12 Yleistä Luennot Luennoija hannu.p.parviainen@helsinki.fi Aikataulu Observatoriolla Maanantaisin 10.00-12.00 Ohjattua harjoittelua maanantaisin 9.00-10.00

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013:

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: Pikavalikon hallinnointi koskien HALLINTO-osion toimintoja: Henkilöstöllä on mahdollisuus luoda itselleen valikko josta pääsee navigoimaan suoraan tiettyyn

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Checkout lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Maksun käsittely...4 Maksun tilan tarkistaminen... 4 Päivittäminen...5 Mahdolliset vikatilanteet...

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

opetusta elämää varten

opetusta elämää varten opetusta elämää varten Opetin.fi opetusta elämää varten Käyttäjän opas Opetin.fi on eri oppiaineiden ja kouluasteiden opettajille ja yrityksille suunnattu verkkopalvelu, joka tarjoaa elinkeinoelämää, yrityksiä

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot