Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi. Yllätetään yhteiskunta JAM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi. Yllätetään yhteiskunta JAM 28.4.2014"

Transkriptio

1 Hieno innostunut porukka synnytti 16 uutta ideaa nuorten työllisyyden parantamiseksi Yllätetään yhteiskunta JAM

2 Yllätetään yhteiskunta JAM Yllätetään yhteiskunta JAM innosti jälleen Paasitornissa 28.4.! Monipuolisten osallistujien innovoinnin tuloksena syntyi 16 uutta ideaa nuorten työllistymisen edistämiseksi. Esittelemme tässä e-kirjassa ideat kiteytetysti. Olemme koonneet tämän kirjasen aukeamille kiteytyksen kaikista Jamissa synnytetyistä ideoista. Nyt sitten yhdessä edistämme näitä. Toivomme myös, että kirjanen puhaltaa tapaamisessamme hehkuneen innostuksen ja luovuuden kipinän uudelleen hehkumaan. Joidenkin ideoiden nimet ovat jo muuttuneet idean jalostumisen mukana mutta tässä on alkuperäiset. Tämä toinen uudella tavalla toteutettu laajempi Yllätetään yhteiskunta -tapaaminen onnistui hienosti, mutta se oli vasta ensi askeleita opin tiellä. Jameista oppineina viemme konseptin eri kaupunkeihin, kehittämishaluisiin ja eteenpäin katsoviin kaupunkeihin. Yllätetään yhteiskunta terveisin Jari Raitanen

3 Yllätetään yhteiskunta jäsenet, jotka mahdollistivat kaiken tämän Coor Service Management Hakonen Group Deep Lead Katja Noponen Lauttasaaren liikuntakeskus Bowl Circus Eventgarden Schneider Electric Luja Group Nuorten Akatemia Kirkkohallitus MPY Fazer Pfizer Iin Micropolis Työ ja elinkeinoministeriö Työvalmennus Futuuri StaffPoint

4

5

6

7 Virtuaalijukka Ihmiset ja pienyritykset tarvitsevat apua somessa, nettisivujen käyttämisessä ja luomisessa yms. Virtuaalijukka on palvelu, johon liittyy sekä apua tarjoavia nuoria että apua tarvitsevia ihmisiä ja firmoja. Palvelu on maksullinen. Mukaan pyritään saamaan mm. oppilaitoksia, joista joissakin toimii jo osuuskuntia. Ideassa hyödynnetään koulujen ATK-luokkia, jotka seisovat suuren osan päivästä ja erityisesti koko kesän tyhjinä. Hardware on siis olemassa. Idean kokeilupaikkakuntana Kotka, jossa on esimerkiksi korkea nuorisotyöttömyys. Kokeiluun kutsutaan mukaan oppilaitoksia, senioreita (kansallisella senioriliitolla 135 paikallisyhdistystä). Kokeilun kehittäminen aloitetaan tulevana kesänä, valmis syyskuussa 2014.

8

9 Vintageverstas Ideana on ostaa yrityksistä poistettavaa, vielä täysin käyttökelpoista IT-kalustoa. Kalusto ja käyttökoulutus paketoidaan yhteen, asiakaspalvelijat (=nuoret) tarjoavat paketteja ikääntyneille. Nuoret hoitavat itse myynnin ikääntyneille esimerkiksi puhelinmyyntinä. Sen jälkeen he hoitavat laitepaketin ostajalle sekä koulutuksen. Paketti pitää sisällään tarvittaessa kaiken pc:stä nettiyhteyteen ja puhelimeen. Idean kokeilu tehdään Maunulassa. Otetaan yhteys laitteiden liisausfirmaan laitteiden hankkimiseksi. Mukaan myös nettiyhteyksiä tarjoava yritys sekä nuorten työpaja. Kokeilun toteutuksesta vastaa 4H-yhdistys. Kokeilun ajankohta tarkentuu myöhemmin.

10

11 Tarkoitus Tuodaan nuoret ja ikääntyneet yhteen nuoret ohjaavat vanhempia ITasioissa, vanhemmat taas jakavat nuorille kokemuksiaan työelämästä. Vaihdetaan digiosaamista elämänkokemukseen. Kokeiluun valitaan sama määrä nuoria ja ikääntyneitä. Tapaamisessa nuori antaa 45 minuuttia digikoulutusta, sitten vanhempi jakaa saman ajan kokemuksiaan työelämästä. Voidaan liittää Eläkeliiton Helsingin piirin olemassa oleviin koulutuksiin.

12

13 Somepaketti järjestöille Suomessa on paljon järjestöjä, joilla on tarve mennä sosiaaliseen mediaan, mutta ei taitoja siihen. Somepaketti ratkaisee asian. Se myös auttaa järjestöjä saamaan uusia jäseniä ja madaltaa kynnystä liittyä. Järjestöillä on usein myös varsin antiikkisia nettisivustoja. Suomessa on rekisteröityä järjestöä. Nuoret tarjoavat palveluna somepakettia sekä nettisivusuunnittelua. Mukaan tarvitaan muutama keskusjärjestö, esim. Allianssi tms.

14

15 Nuorten Digi Oy Palvelu, jossa nuoret myyvät digiosaamistaan. Ei välikäsiä, kokonaan luonnontuote. Helsingin NMKY:llä on kesällä 2014 Kesämökki-hanke, johon Nuorten Digi Oy:n kehittäminen voidaan liittää. Otetaan käyttöön resursseja, esimerkiksi koulut ja nuorisotalot. Koulut käyttöön 24/7. ATK-luokat ovat suurimman osan vuorokaudesta tyhjillään. Kokeilu toteutetaan Helsingin NMKY:n toimialueella. Vastuuhenkilönä ideatiimissä toiminut Amir, mukana myös Ari HNMKY:stä. Mukaan myös Aaltoyliopiston pienyrittäjäkeskus. Kokeilu käynnistetään kesällä 2014.

16

17 Moukari Moukari murtaa muureja. Nuorilla on paljon osaamista, jolle olisi kysyntää. He voivat muuttaa osaamisensa rahaksi. Esimerkiksi digiosaamista, jota erityisesti vanhemmat ihmiset tarvitsevat. Perustetaan digipalvelu, josta saa tietoa esim. yrityksen perustamiseen. Moukari raivaa pois byrokraattiset esteet, esim. tulorajat erilaisia korvauksia saavilta. Moukari tekee itsensä työllistämisen mahdolliseksi. Voit yrittää ja tehdä työtä, vaikka olet koulun penkillä, saat työttömyyskorvausta tms. "Syyttävä sormi" > kun esiin tulee tapauksia, joissa byrokratia asettaa esteitä nuoren työllistymiselle tai yrittämiselle, ne tuodaan esiin esim. Hesarissa. Kauden lopussa palkitaan taho, joka on parhaiten parantanut tapansa Syyttävä sormi -pystillä.

18

19 Nuorten bisneskoulu Nuorten bisneskoulu on vuotiaille tarkoitettu idea, jossa opetetaan nuorille mitä yrittäminen on. Bisneskoulu toteutetaan sekä fyysisenä kouluna että virtuaalisesti. Kokeilua varten kootaan kaksi ammattikoululaisten ja lukiolaisten ryhmää. Heille kootaan opetusmoduleita kerran kuukaudessa, näin heille kertyy kokeilun aikana yhteensä 40 tuntia opetusta ja yrittäjyyden opettelua. Kokeilu alkaa syyskuussa ja jatkuu helmikuuhun asti, jolloin järjestetään 24 h bisnesassembly, jonka aikana osallistujilla on 24 h aikaa kehittää bisnesplan. Kokeilu alkaa syyskuussa, työ käynnistetään jo keväällä 2014.

20

21 Lanseeraustuki Autetaan jo olemassa olevaa Matias Mäkitalon palkittua ideaa. Mestari/kisälli, nuori antaa nuorelle apua yrityksen perustamisessa. Asiakas reittaa nuoren, jos ei ole vielä saanut reittauksia, kokeneempi eli mestari auttaa kisälliä. Mestari taas saa itselleen näkyvyyttä, nuori rohkaisua. Seuraava steppi yhteys Matiakseen. 4-H voisi liittää tämän osaksi jo järjestämiään työelämäkursseja.

22

23 Lähiduuni Työllistetään nuoria paikallisesti hyödyntämällä digitaalimaailmaa. Luodaan paikallinen digitaalinen foorumi, jossa työnhakijat hakevat työlle tekijöitä, nuoret tarjoavat itseään töihin. Valitaan kokeilualueelta 25 yrittäjää, jotka laittavat avoimet paikat digitaaliselle ilmoitustaululle. Mukaan koulut, kaupunki, yritykset. Nuoret rakentavat palvelun itse. Lähiduuniportaali voidaan sijoittaa myös kokeilukaupunkien sivuille. Kokeilualueet Kerava ja Helsingin Sörnäinen. Kokeilu käyntiin syksyllä 2014.

24

25 Kamu Kamu on ratkaisu yhteydenpidon tarpeeseen esimerkiksi isovanhemman ja lapsenlapsen välillä. Kamu on digitaalinen, tuunattava syliystävä, jonka kautta ikääntynyt voi pitää yhteyttä läheisiinsä. Nuoret luovat ja myyvät lopputuotteet. Kokeilussa tarkoituksena ei ole tehdä lopputuotetta, vaan tarjota perusmallit, syliystävään tarvittavat moottoriosat ja appsi. Kamut personoidaan niin, että nuori saa tietää esimerkiksi kuinka usein mummi on pidellyt syliystävää sylissään. Tuote markkinoidaan esim. verkostomarkkinoinnilla. Järjestetään kilpailu, jossa valitaan paras syliystävä. Kokeilun ajankohta tarkentuu myöhemmin.

26

27 Helppo homma Helppo homma on nettifoorumi, aktiivinen etsintäsovellus, jonka kautta voi hakua erilaisia palveluja. Palvelu on lyhytkestoista, paikallista. Sovelluksessa kohtaavat työn tarjoajat ja työn hakijat paikallisesti. Kokeilussa esimerkiksi luokka kerää retkeä varten rahaa. Kokeilupaikkakuntina Vantaan Korso sekä Rajamäki. Kokeilun ajankohta tarkentuu myöhemmin.

28

29 finnishsummer.com Suomibrandia markkinoidaan nyt vain perinteisillä medioilla. Nyt luodaan nuorten toimesta monikanavainen markkinointi-idea, jossa käytetään vain ei-perinteisiä medioita ja esitellään ei-perinteisiä kohteita. Ideaan valjastetaan 500 nuorta tuottamaan monikanavaista materiaalia mm. someen. Tehdään myös oma sivusto, jolla käyttöliittymä. Kohderyhmänä turistit, media yritykset jne. Kokeiluun tarvitaan projektiryhmä. jolla vetäjä. Mukaan valjastetaan mm. joku IT-alan toimija, TE-keskukset, TEKES, Suomen brändityöryhmä sekä digitaaliseen mainontaan erikoistunut markkinointitoimisto. Platformi rakennetaan kesällä 2014, kokeilu alkaa kesällä 2015, jolloin myös kesätyöntekijät voivat osallistua.

30

31 Digitaalinen ura Tavallisesti ura perustuu steppeihin: peruskoulu, lukio, opinnot, ammatti, ammatissa eteneminen. Digitaalinen ura antaa mahdollisuuden näyttää osaamisensa ilman virallisia kvalifikaatioita. Nuori saa digitaalista osaamiskertymää suorittaen, ei muodollisen koulutuksen kautta. Hän kerää credittejä toimimalla. Syntyy digitaalinen cv. Oma intohimo on motivaattorina. Tehdään ohjelma, joka kerää digitaalisen cv:n. Tehdään 1 vuoden rekrytointikampanja, myös mahdollisesti esim. sijoituskilpailu. Kokeilu rahoitus- ja ohjelmistoalalla. Staffpoint on kiinnostunut kehittämään kokeilua.

32

33 Digimanageri On paljon tahoja, jotka haluavat myydä nuorille. Digimanageri kokoaa porukan nuoria, jotka tietävät aivan viimeisimmät trendit, mikä on kuumin juttu. Nuorisoporukka toimii yrityksille konsulttina. Nuoret työllistävät itsensä liittymällä Digimanageri-verkostoon, olemalla oman elämänsä asiantuntijoita. Mukana managerit ja moderaattorit.

34

35 Bloggaamisesta ammatti Bloggaajat ovat tämän hetken tähtitoimittajia. Kokeiluun haemme 10 työtöntä nuorta, joilla on kyky kirjoittaa. Tavoitteena saada heille bloggaamisesta ammatti. Springhouse hakee työtä etsivistä nuorista10 bloggaajaa ja valmentaa heidät työelämän ja yrittäjyyden vaatimuksiin. Eventgarden hoitaa mm. palkanmaksuliikenteen. Kaukomarkkinat tarjoaa foorumin, yrityksellä on tarpeita tiedottaa ja herättää keskustelua tuotteista ja palveluista.

36

37 Henkilökohtainen digiavustaja Palvelu tuskastuneille, yksinäisille, ikääntyneille, digiavuttomille. Digiavustaja on some-lifecoach, coachit opettavat sosiaalisen median käyttöä. Palvelussa tarjotaan someopetuksen lisäksi kaikenlaisia muita digipalveluja, mm. kuvien tallentamista ja käsittelyä, wordin käyttöä yms. Se tapahtuu sekä paikan päällä että virtuaalisesti. Palvelupisteinä voivat toimia mm. kaupunginkirjastot, seurakunnat. Palvelu voidaan integroida myös jo olemassa olevan IT-palveluyrityksen palveluksi. Kokeilu toteutetaan Pakilassa, jossa seurakunta organisoi kokeilun. Mukana nuoria, isovanhempia, eläkeläisjärjestöjä. Kokeilun ajankohta tarkentuu myöhemmin.

38 JAM osallistujat Osallistuneet Amir Benatia Heimo Langinvainio Jussi Hirvelä Rami Nousiainen Antti Kylliäinen Heljä Balmer Kari Väänänen Risto Lehtinen Antti Lötjönen Henrik Forsgård Katja Harinen Sirpa Paatero Antti Yrtti Ilkka Haahtela Katja Noponen Tanja Harinen Ari Inkinen Jaana Rautakoski Kim Dannholm Tanja Parviainen Ari Kunelius Janne Marttinen Lauri Virkkunen Tapio Aaltonen Arja-Liisa Mauno Janne Savolainen Maija Kotamäki Tarja Levo Eero Tiainen Jari Raitanen Mikko Tanner Tia Teckenberg Elina Juntunen, Jenni Heinonen Miku Raitanen Tiina Hoskari Elina Lomperi Joni Vesalainen Minna Kriikku Tiina Kivisaari Elsa Jehkonen Jouni Ahonen Minna Lindholm-Lähde Tommi Kinnunen Erkki Henttonen Juha Oinonen Minna Sirviö Tommi Laitio Hassan Maikal Juha Stenbäck Minna-Maari Harmaala Tuomas Lehtinen Heidi Ekholm-Talas Jukka Nieminen Noora Tainio Ville Turkka Heikki Vuojakoski Jukka Salo Ola Laaksonen Ville Vainio Jukka Suomela Päivi Saatsi

39 Kiitos! Lisätiedot ideoiden etenemisestä sekä Yllätetään yhteiskunta ryhmästä jari.raitanen(at)devoi.fi

JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14

JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14 JAM mahdottomasta mahdollinen 3/2/14 1 TÄMÄN YLLÄTETÄÄN YHTEISKUNTA -KIRJASEN OVAT MAHDOLLISTANEET: TYÖ -JA ELINKEINOMINISTERIÖ SCHNEIDER ELECTRIC FINLAND OY 2 STAFFPOINT-KONSERNI KATJA NOPONEN OY HELSINGIN

Lisätiedot

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista

Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista. Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Ripaus osallisuutta, hyppysellinen vaikuttamista Osallisuuden reseptejä Oulun seudun kunnista Sisällysluettelo Johdanto 4 OSALLISUUS RAKENTEISSA 7 Oppilaskunnan hallituksen vaalit 8 Oppilaskunta opettajien

Lisätiedot

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella.

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella. YRITYS Ohjaajan opas 4H-Yrityksen Ohjaajan opas on tarkoitettu 4H-Yrityksien ohjaajille. Opas auttaa tutustumaan nuoren 4H-Yritykseen ja saamaan vinkkejä ja ohjeita nuoren ohjaamiseen liittyviin asioihin.

Lisätiedot

Lasse Leppäkorpi: Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti hyötyä

Lasse Leppäkorpi: Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti hyötyä Keksintösäätiön asiakas- ja sidosryhmälehti 2/2010 Yrittäjä Lasse Leppäkorpi: Yrityksen alkutaipaleella harva pärjää yksin Tuoteväylä-tiimin Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti

Lisätiedot

Salo tarvitsee aikaansaavia yrityksiä! s. 2 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008. s. 8. s.12. s. 4. s. 6. Tulevaisuuden osaamista

Salo tarvitsee aikaansaavia yrityksiä! s. 2 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008. s. 8. s.12. s. 4. s. 6. Tulevaisuuden osaamista Yrityssalo Oy:n asiakaslehti - www.yrityssalo.fi Helmikuu 2012 JEISTO 12/2008 YRITYSSALO GRAAFINEN OHJEISTO 12/2008 Yrityssalo mahdollistaa yrityksille ympäristön kasvaa, kehittyä ja kansainvälistyä Salo

Lisätiedot

KONEen Kati Hagros: Asioiden internet on jo täällä. nro 1 2015. 16 IoT luo uusia liiketoimintamalleja. 20 Millainen on 2100-luvun koulu?

KONEen Kati Hagros: Asioiden internet on jo täällä. nro 1 2015. 16 IoT luo uusia liiketoimintamalleja. 20 Millainen on 2100-luvun koulu? nro 1 2015 16 IoT luo uusia liiketoimintamalleja 20 Millainen on 2100-luvun koulu? 24 Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Pekka Horo ja avaimet uuteen tuottavuuteen KONEen Kati Hagros: Asioiden internet on

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Toimitus Tiina Karhuvirta Haastattelujen teko Emilia Valkonen Kommentoija Sinikka Mäntysalo-Lamppu Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot

Alumnus. Oman osaamisen. etenemiseen. Metropolia alumnit ry:n jäsen- ja tiedotuslehti 1/2011. MetkaGaala opiskelijat ja alumnit juhlivat yhdessä

Alumnus. Oman osaamisen. etenemiseen. Metropolia alumnit ry:n jäsen- ja tiedotuslehti 1/2011. MetkaGaala opiskelijat ja alumnit juhlivat yhdessä Metropolia alumnit ry:n jäsen- ja tiedotuslehti 1/2011 Kaksoistutkinnolla suoraan myyntipäälliköksi MetkaGaala opiskelijat ja alumnit juhlivat yhdessä Sosiaalinen media ja yhteisöllisyys markkinoinnissa

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

LANGATON TAMPERE KUTSUU TALKOISIIN LUKE TEKEE BISNESUNELMISTA TOTTA LUOVA TAMPERE KIIHDYTTÄÄ VALITUILLA TOIMIALOILLA.

LANGATON TAMPERE KUTSUU TALKOISIIN LUKE TEKEE BISNESUNELMISTA TOTTA LUOVA TAMPERE KIIHDYTTÄÄ VALITUILLA TOIMIALOILLA. Tiedotuslehti 2 l 2007 LANGATON TAMPERE KUTSUU TALKOISIIN LUKE TEKEE BISNESUNELMISTA TOTTA LUOVA TAMPERE KIIHDYTTÄÄ VALITUILLA TOIMIALOILLA Päivi Eskelinen Jari Jokilampi toimitusjohtaja Pirkanmaan Yrittäjät

Lisätiedot

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Sami Vesamo - Voimatiimi Voimatiimi.fi Sivu 1 Sisällysluettelo Alkusanat... 3 Miksi yrityksen kannattaa markkinoida Facebookissa?... 4 Mikä on Facebook?... 4 Menestyvän

Lisätiedot

Rautjärven alueen markkinointisuunnitelma

Rautjärven alueen markkinointisuunnitelma RAUTJÄRVEN KUNTA Rautjärven alueen markkinointisuunnitelma 2015-2017 Natunen Juha-Pekka 16.12.2014 Sisällys Tiivistelmä Rautjärven alueen markkinointisuunnitelma 2015 2017 2 Rautjärven alueen markkinointisuunnitelma

Lisätiedot

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä Tienviitat toiminnan varrella opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä SISÄLLYSLUETTELO TIENVIITAT TOIMINNAN VARRELLA... 0 SISÄLLYSLUETTELO... 1 ALKUSANAT... 1 KUINKA ALOITAN NUORTENTOIMINNAN

Lisätiedot

Esipuhe 5. Johdanto 7

Esipuhe 5. Johdanto 7 Esipuhe 5 Johdanto 7 1. Ylä-karjalassa haluttiin vastata tietoyhteiskunnan haasteisiin 9 1.1. Syrjäseutu innostui tietoyhteiskunnan kehittämisestä 10 1.2. Seutukunnalle selviytymisstrategia 12 1.3. Tietoyhteiskunta

Lisätiedot

Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013. Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013

Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013. Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013 Lehti Raahen seudun yrityksistä ja yrityspalveluista 2/2013 Pääkirjoitus Raahen seudun yrityspalvelut palveluksessanne, olkaa hyvä! Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen

Lisätiedot

ULOS LUOKKAHUONEESTA. Matka vaikuttavaan oppimiseen

ULOS LUOKKAHUONEESTA. Matka vaikuttavaan oppimiseen ULOS LUOKKAHUONEESTA Matka vaikuttavaan oppimiseen OPIN SAFARILLA perustelemaan. Ymmärsin, että yleensä perustelut ovat tärkeimpiä avaimia sekä ongelman ytimen että näkökulman ratkaisumahdollisuuksien

Lisätiedot

Yrittäjyys on vapautta

Yrittäjyys on vapautta KYMEn yrittäjät ry jäsenlehti www.kysanomat.fi Pääkirjoitus: TAAS ON VAALILUPAUSTEN AIKA 3 kymen KYMEN YRITTÄJÄT RY:N JÄSENLEHTI 1/2015 Yrittäjät vaaleissa Yrittäjyys on vapautta Anni Toikka tykkää työskennellä

Lisätiedot

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut Kiinnostavat kilpailuesitykset Mikkelin kaupunki. Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu 2013. Yhteenvedot kilpailuesityksistä. Tamora Oy Mitä

Lisätiedot

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU

SALON SEUDUN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN POLKU SALON SEUDUN Yrittäjyyskasvatuksen polku...3 Arvot yrittäjyyskasvatuksen polulla...5 Toimijat ja tehtävävastuut...6 Perusasteen yrittäjyyskasvatus...8 Toisenasteen yrittäjyykasvatus...15 Korkea-asteen

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE. Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla. Kestävän kasvun kumppani TIEDUSTELURETKIÄ TRENDIEN MAAILMAAN 24

YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE. Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla. Kestävän kasvun kumppani TIEDUSTELURETKIÄ TRENDIEN MAAILMAAN 24 PwC:N ASIAKASLEHTI 2/2014 Kestävän kasvun kumppani Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE TÄSMÄAPUA TIETOMASSASTA 6 TYÖNANTAJAMIELIKUVA KUNNOSSA ALKOSSA 14 TIEDUSTELURETKIÄ

Lisätiedot

KALEVAN NUORTEN KESKI-SUOMEN PIIRI 2011. Kerhotoiminnan opas

KALEVAN NUORTEN KESKI-SUOMEN PIIRI 2011. Kerhotoiminnan opas 1 KALEVAN NUORTEN KESKI-SUOMEN PIIRI 2011 Kerhotoiminnan opas 2 Kerhotoiminnan opas Kulttuuria kyliin hanke KALEVAN NUORTEN KESKI-SUOMEN PIIRI RY 2011 31.8.2011 Projektipäällikkö Janne Lahtia Graafinen

Lisätiedot

Nuorten kesäyrittäjyys

Nuorten kesäyrittäjyys Nuorten kesäyrittäjyys YHTEISTYÖMALLI NUORTEN KESÄYRITTÄJYYDEN MAHDOLLISTAMISEKSI OULUN SEUDULLA Minna t Lam, 18.12.2014 Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke Sisältö: 1 Johdanto... 2 2 Kesäyrittäjyyden

Lisätiedot

YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta

YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta Riitta Makkonen & Pilvi Purmonen (toim.) YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta Osaamisen kehittäminen sähköisessä liiketoiminnassa -hanke Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN

MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN MEDIAA VAIKUTTAVASTI KÄSIKIRJA NUORTEN MEDIAVAIKUTTAMISEEN Sisällysluettelo 1. Mikä käsikirja?... 4 2. Mediavaikuttaminen... 6 3. Digitarina...11 4. Lyhytelokuva...14 5. Fotopikajuoksu...20 6. Lehtityö...22

Lisätiedot

Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi. Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä

Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi. Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä Tiivistelmä Tutkimuksen aiheeksi valittiin sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet

Lisätiedot

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 36 TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 1 Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi Vertaisohjauksen hyvät käytännöt

Lisätiedot

Pirkanmaa. Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 2/ 2012

Pirkanmaa. Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 2/ 2012 Pirkanmaa Pirkanmaan Nuorkauppakamarin jäsenlehti 2/ 2012 Ajatuksia tiedottajan näppiksen uumenista Sisällysluettelo Ajatuksia tiedottajan näppiksen uumenista 3 Antoisa mutta rankka vuosi tiedotta- tieto

Lisätiedot