Turvallisuus ja onnettomuudet. Tfy Jaakko Leppänen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turvallisuus ja onnettomuudet. Tfy-56.4243-10.4.2013 Jaakko Leppänen"

Transkriptio

1 Turvallisuus ja onnettomuudet Tfy Jaakko Leppänen

2 2 Sisältö Vakavien reaktorionnettomuuksien ilmiöitä: Jälkilämpö ja polttoaineen ylikuumeneminen Vedyntuotto Sydänsulan vuorovaikutukset Uudelleenkriittisyys Radionuklidien vapautumien Tshernobylin onnettomuus Fukushima Luennolla keskitytään ydinvoimaloiden turvallisuuteen ja onnettomuustilanteiden ilmiöihin kahden vakavan ydinonnettomuuden näkökulmasta. Laitosten turvajärjestelmien periaatteita ja toimintaa käydään läpi ainoastaan soveltuvin osin. Radioaktiivisten päästöjen ympäristöja terveysvaikutukset muodostavat niin suuren kokonaisuuden, että aihepiirin käsittely ei ole mahdollista luennolle varatun ajan puitteissa

3 3 Reaktoriturvallisuuden haasteet Pääosa ydinvoimalan käytön aikana syntyneestä radioaktiivisuudesta syntyy reaktorin polttoaineeseen, ja esim. jäähdytteen ja rakennemateriaalien aktivoituminen on käytännössä merkityksetöntä polttoaineen aktiivisuusinventaariin verrattuna. Ympäristöpäästöjen kannalta reaktoriturvallisuuden tärkein tavoite on säilyttää polttoaineen eheys kaikissa tilanteissa. Polttoaineen eheyttä uhkaa lähinnä ylikuumeneminen, joka voi olla seurausta riittämättömästä jäähdytyksestä, liian korkeasta tehontuotosta, tai molemmista. Selvästi olennaisin kevytvesireaktoreiden turvallisuuteen vaikuttava tekijä on polttoaineen radioaktiivisuuden tuottama jälkilämpö, joka ei putoa nollaan ketjureaktion sammuttamisen jälkeen. Vakavaan käytönaikaiseen reaktiivisuusonnettomuuteen liittyvä riski saadaan oikealla sydänsuunnittelulla pieneksi (negatiiviset takaisinkytkennät, reaktiivisuuslisäysten rajoittaminen). Muilla reaktorityypeillä (esim. RBMK ja nopeat reaktorit) fissiotehon hallitsematon kasvu käyttöhäiriötilanteissa tai vakavien onnettomuuksien yhteydessä on merkittävä uhka.

4 4 Polttoaineen jälkilämpö Jälkilämpöteho on peräisin lyhytikäisten fissiotuotteiden (esim. I-134, Cs-138 ja Cs-140) ja aktinidien (esim. U-239 ja Np-239) radioaktiivisesta hajoamisesta. Jälkilämpö nousee käynnistämisen jälkeen nopeasti 6-7% polttoaineen tuottamasta kokonaistehosta, eikä muutu merkittävästi käyttöjakson aikana (lyhytikäisten nuklidien konsentraatioiden saturoituminen). Reaktorin sammuttamisen jälkeen jälkilämpöteho putoaa tunnissa n. prosenttiin kokonaistehosta Viikko sammuttamisen jälkeen teho on edelleen suuruusluokkaa 0.5% kokonaistehosta, minkä jälkeen jäähtyminen kestää pitkään. Polttoaineen jälkilämmöntuotto vaikuttaa turvallisuuteen vielä käytöstä poistamisen jälkeen, aina loppusijoitukseen asti.

5 5 Polttoaineen ylikuumeneminen Voimakas ylikuumeneminen on tavallisesti seurausta sämmönsiirtokriisistä (DNB ja dryout) ~800 C 800 C Sauvan sisäinen paine nousee ja suojakuoren pullistuminen aiheuttaa paikallisia vaurioita Säätösauvojen AIC-absorbaattori (Ag, In, Cd) sulaa Materiaalien pettäminen etenee vaiheittain 1150 C Boorikarbidi / Fe -eutektinen seos sulaa Mukana myös eksotermisiä reaktioita 1200 C Zirkoniumin voimakas hapettuminen alkaa Eutektiset seokset sulavat puhtaita metalleja matalammassa lämpötilassa 1380 C Booriteräs sulaa Polttoainevaurioita tapahtuu jo paljon ennen varsinaista sulamista 1450 C Ruostumaton teräs ja Inconel (reaktoreissa käytetty nikkeli-kromi -pohjainen metalliseos) sulaa Rakenteiden muodonmuutokset vaikuttavat jäähdytettävyyteen 1760 C Zirkonium-metalli sulaa 2350 C Boorikarbidi sulaa 2600 C U-Zr-O sulan muodostuminen 2700 C Zirkkoniumoksidi sulaa 2850 C Uraanioksidi sulaa Säätösauvojen sulaminen voi vaikuttaa reaktiivisuuteen Polttoainealtaiden ylikuumenemisessa myös hapettumisreaktiot ilmassa (zirkoniumpalo) ovat todennäköisempiä

6 6 Vedyntuotto onnettomuustilanteissa Tärkein vetyä tuottava prosessi on polttoaineen suojakuoren ja rakennemateriaalien zirkoniumin hapettuminen vesihöyryssä: Zr + 2H2O ZrO2 + 2H MJ/kg (Zr) Zirkoniumia on runsaasti paitsi polttoaineen suojakuoressa, myös BWR- ja VVERtyyppisten reaktoripolttoaineiden virtauskanavien seinämissä. Reaktio alkaa olla merkittävä yli 1200 C lämpötiloissa. Eksoterminen reaktio, jonka lämmöntuotto saattaa hetkellisesti ylittää polttoaineen jälkilämmön Vetyä syntyy myös veden radiolyysissä (säteilyn aiheuttama vesimolekyylien hajoaminen), mutta selvästi hapettumisreaktioita hitaammin. Vety-ilma -seos on syttyvää 4-75% vetypitoisuuksilla. Vedynhallintaan käytetään suojarakennuksen typpi-inertointia (BWR) tai polttamista alhaisilla pitoisuuksilla (hehkutulppasytyttimet ja passiiviset katalyyttiset rekombinaattorit). Jos polttoaine ylikuumenee riittävän kuivana, zirkoniumin hapettuminen voi tapahtua myös ilmassa (yli 1000 C), jolloin reaktio on vesihöyryhapettumista agressiivisempi.

7 7 Polttoaineen sulaminen ja sydänsulan vuorovaikutukset Polttoaineen sulaminen vaatii selvästi suojakuoren hapettumista korkeamman lämpötilan. Polttoainevauriot vaikeuttavat kuitenkin jäähdytystä, ja zirkoniumin hapettumisreaktio lisää lämmöntuottoa. Suuren sydänsulamassan putoaminen veteen voi johtaa höyryräjähdykseen paineastian sisä- tai ulkopuolella. Kyse on monimutkaisesta tapahtumaketjusta, jossa veteen pieniksi pisaroiksi pirstoutuva sula metalli siirtää nopeasti suuren määrän lämpöenergiaa veteen, joka höyrystyy räjähdysmäisesti. Sydänsulan ja veden välinen vuorovaikutus jää lievemmäksi jos sulan valuminen tapahtuu vähitellen (esim. BWR-paineastiassa säätösauvakoneistojen läpivientien kautta). Paineastian puhkeamiseen on varauduttu kunnolla ainoastaan kolmannen sukupolven laitoksissa (esim. EPR). Vanhemmissa reaktoreissa sydänsula voi päästä suojarakennuksen betonilattialle asti, jolloin seurauksena on pääasiassa kemiallisista reaktioista aiheutuva eroosio. Sydänsula voi purkautua paineastiasta myös korkealla paineella, jolloin seurauksena on suojarakennuksen ilmatilan suora kuumennus (Direct Containment Heating, DCH) ja voimakas paineen ja lämpötilan nousu suojarakennuksen sisällä.

8 8 Uudelleenkriittisyys Painevesireaktoreissa sydämen ylijäämäreaktiivisuus voi käyttöjakson alussa olla niin suuri, että puhtaan kylmän veden syöttö sydämeen saattaa joissain tilanteissa käynnistää ketjureaktion uudestaan, vaikka kaikki säätösauvat olisivat sisällä. Säätösauvojen materiaalit sulavat polttoainetta alhaisemmassa lämpötilassa, ja hätäjäähdytysveden syöttö ennen polttoaineen merkittävää sulamista saattaa laukaista uudelleenkriittisyyden. Paineastian pohjalle valuneen sydänsulan on huomattavasti vaikeampi muodostaa kriittistä geometriaa, mutta sulan massan valahtaminen voi aiheuttaa veden kuohahtamisen ja kriittisen tehopulssin sydämen ehjässä osassa. Käytetyn polttoaineen altaiden alikriittisyys on tavallisesti varmistettu geometrialla, joka voi kuitenkin muuttua jos polttoaine tai rakenteet pääsevät vaurioitumaan. Kerkeä kriittisyys johtaa voimakkaaseen tehopulssiin, joka saattaa rikkoa polttoainetta ja kehittää runsaasti höyryä (Tshernobyl). Systeemi voi myös jäädä tasapainotilaan matalammalle teholle (Tokai-Mura). Uudelleenkriittisyyttä on tutkittu paljon erityisesti TMI:n onnettomuuden yhteydessä, ja vallitseva käsitys on että sitä ei tapahtunut, kuten ei myöskään Fukushimassa (Tshernobylissä mahdollisesti kyllä).

9 9 Radionuklidien vapautuminen Polttoaineen suojakuoren vaurioituminen vapauttaa välittömästi kaasumaiset fissiotuotteet sauvan kaasutilasta. Vapautuminen polttoaineen sisältä tapahtuu hitaammin diffuusiolla. Vapautumisen nopeus riippuu polttoaineen lämpötilasta ja vaurioitumisen asteesta. Polttoaineen sulaminen nopeuttaa radioaktiivisuuden vapautumista merkittävästi. Helpoimmin vapautuvia aineita ovat jalokaasut ja matalassa lämpötilassa kaasuuntuvat fissiotuotteet. Kaasuuntumislämpötiloja: jodi (yhdisteenä n. 240ºC), cesium (yhdisteenä 1300ºC) ja telluuri (1300ºC). Korkeammassa lämpötilassa vapautuvia fissiotuotteita ovat mm. barium (yhdisteenä n. 3000ºC), ruteeni (n. 4400ºC), strontium (yhdisteenä n. 3500ºC) ja lantaani (yhdisteenä n. 4300ºC). Kaasuuntuneet fissiotuotteet muodostavat jäähtyessään aerosoleja, jotka kulkeutuvat veden, ilman ja höyryn mukana. Pahasti vaurioituneesta polttoaineesta voi irrota mekaanisesti myös karkeampia hiukkasia, joiden mukana vapautuu myös aktinideja (esim. plutonium).

10 10 Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus Neuvostoliitton Ukrainassa, n. 100 km Kiovasta pohjoiseen, tapahtui huhtikuussa 1986 historian pahin ydinvoimalaonnettomuus. Tshernobylin ydinvoimalaitoksen nelosyksikön reaktori tuhoutui laitoksella tehdyn turvallisuuskokeen yhteydessä räjähdysmäisesti, ja paloi soihtuna 10 päivää, levittäen radioaktiivisuutta ympäri lähialueita ja Eurooppaa. Onnettomuudessa kuoli 31 ihmistä, ja tilannetta seuranneeseen puhdistus- ja siivousoperaatioon osallistuneet lähes miljoona sotilasta ja pelastustyöntekijää saivat eri asteisia säteilyannoksia. Onnettomuuden pitkäaikaisvaikutuksista kiistellään edelleen.

11 11 RBMK-1000 Tshernobylin onnettomuusreaktori oli tyypiltään kanavatyyppinen grafiittimoderoitu kevytvesireaktori (RBMK). Reaktorissa ei ole varsinaista paineastiaa, vaan polttoaine ladataan pystysuoriin paineputkiin, joiden läpi jäähdytysvesi virtaa. Putket kulkevat massiivisen neutronimoderaattorina toimivan grafiittiblokin (~1700 tonnia) läpi. Jäähdytysvesi kiehuu sydämessä ja höyry erotetaan vesifaasista sydämen yläpuolisissa höyryrummuissa. Reaktorissa on 2 erillistä jäähdytyspiiriä (sydämen puolikkaat) ja 2 turbiinia. Kummassakin piiriissä on 4 pääkiertopumppua, joista 3 on käytössä ja 1 varalla Bubbler pool -tyyppinen lauhdutussuojarakennus (jäähdytyspiiri jaettu erillisiin osiin, joista on puhallusputket lauhdutusaltaaseen).

12 RBMK-1000 Sydämen koko: n. 14 x 8 m Teho 3200 MWt / 1000 MWe 1639 polttoainekanavaa (paineputket) Polttoaineen väkevöinti n. 2% U-235 Jatkuva polttoainelataus Reaktorin tehoajo vaatii paljon aktiivista säätöä: 139 manuaalista säätösauvaa 12 automaattista säätösauvaa 24 pikasulkusauvaa 24 alapuolista lyhyttä sauvaa 240 kiinteää absorbaattoria Yläpuolelta työnnettävissä säätösauvoissa absorbaattoriosan jatkeena grafiittiseuraaja, jonka tarkoitus on lisätä sauvan reaktiivisuusarvoa. 12

13 13 Onnettomuuden kannalta olennaisia RBMK-reaktorin ominaispiirteitä RBMK:n pääasiallinen neutronimoderaattori on grafiitti. Vesi toimii jäähdytteenä, eikä sitä kevytvesireaktorin tapaan tarvita ketjureaktion ylläpitämiseen. Sydän on ylimoderoitu, eli jäähdytteen kiehuminen lisää reaktiivisuutta (positiivinen aukkoosuuskerroin). Positiivisen reaktiivisuusreservin on arvioitu olleen 4-5$. Reaktori on epästabiilein matalalla teholla, kun jäähdytteen aukko-osuus on pieni. Turvallisen toiminta-alueen alarajana pidettiin 700 MWt tehoa. Raja oli ilmeisesti operaattoreiden tiedossa, mutta ei kirjattuna viranomais- tai käyttöohjeisiin. Polttoainesauvojen aktiivinen osa on lähes 8 m korkea. Reaktori on altis aksiaalista tehojakaumaa vääristävälle xenon-myrkytykselle. Reaktorin säätösauvat koostuvat absorbaattoriosasta, jonka alapuolelle on kytketty grafiittiseuraaja. Seuraajaosa on vajaamittainen, ja liitosalue suhteellisen pitkä. Kun säätösauva on vedetty yläasentoon, grafiittiseuraajan ylä- ja alapuolelle jää aktiivisen sydämen alueella n m vettä. Kun sauva työnnetään sydämeen, seuraajan alaosa syrjäyttää ensin tieltään reaktiivisuuteen grafiittia vähemmän vaikuttavaa vettä, eli seurauksena on reaktiivisuuden lisäys sydämen alaosaan (nk. positiivinen pikasulku).

14 14 Onnettomuuten johtanut koejärjestely Onnettomuusketju liittyy reaktorin turvallisuusjärjestelmien testauksen yhteydessä tehtävään kokeeseen, joka oli tarkoitus suorittaa ennen reaktorin alasajoa huoltoseosokkiin. Kokeen tarkoituksena oli testata, riittääkö turbiini-generaattori -systeemin inertia tuottamaan riittävästi sähköä reaktorin jäähdytysjärjestelmille ennen varajärjestelmien käynnistymistä tilanteessa jossa ulkoinen sähköverkko on menetetty ja reaktori ajetaan pikasulkuun. Koe oli tarkoitus suorittaa 30% teholta toisella reaktorin kahdesta turbiinista, hätäjäähdytysjärjestelmien automatiikka pois kytkettynä. Kahdeksasta pääkiertopumpusta 4 kytkettynä alasajettavaan turbiiniin ja 4 ulkoiseen sähkönsyöttöön. Vaikka kokeella oli merkittävä rooli tapahtumien kulussa, se ei yleisestä käsityksestä poiketen ollut onnettomuuden varsinainen syy. Koe nähtiin kuitenkin lähinnä reaktorin sähköjärjestelmien testauksena, eikä sen suorittajilla ollut alun perinkään riittävää tietämystä kokeen reaktorifysikaalisesta puolesta ja siihen liittyvistä riskeistä.

15 15 Onnettomuusketju Perjantai :00 Reaktorin alasajo täydeltä teholta koeohjelman edellyttämälle 30% teholle alkaa. 13:05 Teho 50%, kokeen valmistelu jatkuu: toinen reaktorin turbiineista ajetaan alas ja hätäjäähdytysjärjestelmän (ECI) automatiikka kytketään pois käytöstä. Myös osa reaktorin pääkiertopumpuista ajetaan alas. Sähköverkon operaattorilta tulee käsky jatkaa tehoajoa 23:00 asti. Koeohjelma keskeytetään ja tehoajoa jatketaan 50% teholla. Päivävuoro, jonka oli alun perin tarkoitus suorittaa koe, on vaihtunut iltavuoroon. Reaktorin tehojakaumaan vaikuttava xenon-myrkyttyminen alkaa. 23:10 Tehon laskeminen jatkuu, tavoitteena MWt tehotaso (20-30%). Lauantai :05 Reaktori 720 MWt teholla. Turvallisena pidetyn toiminta-alueen alaraja. Iltavuoro on vaihtunut yövuoroon, jonka oli alun perin tarkoitus ainoastaan vahtia kokeen jälkeen alasajetun reaktorin jäähtymistä.

16 16 Onnettomuusketju 00:28 Reaktorin automaattisessa tehonsäädössä vaihdetaan järjestelmää. Fissioteho sammuu, ja tehontuotto putoaa jälkilämmön (n. 30 MWt) tasolle. Syy on ilmeisesti reaktorin xenonmyrkyttyminen ja jäähdytteen aukko-osuuden positiivinen reaktiivisuustakaisinkytkentä (jäähtyminen pienentää reaktiivisuutta). Syyksi on myös epäilty operaattorin tekemää säätövirhettä ja järjestelmävikaa. Reaktoria aletaan nostamaan uudestaan teholle. Suurin osa säätösauvoista joudutaan vetämään kokonaan ylös. Säätösauvarakenteesta (polttoainetta lyhyempi grafiittiosa) johtuen grafiittiseuraajan alapuolelle jää 1.25 metriä vettä. 00:36 Höyryrummun vedenpinnankorkeudesta laukeava pikasulkusignaali kytketään pois päältä (ei suurta merkitystä onnettomuuden kannalta). 00:43 Turbiinien pikasulkusignaalit kytketään pois päältä jotta koe voidaan aloittaa (tätä pidettiin aikaisemmin viimeisenä virheenä, mutta toimenpiteen merkitys on myöhemmin osoittautunut vähäiseksi) 01:03 Reaktorin teho saadaan nousemaan 200 MWt tasolle. Sammutettuja pääkiertopumppuja kytketään koeohjelman mukaisesti päälle. Veden virtaus sydämeen kasvaa, mikä pienentää jäähdytteen aukko-osuutta ja laskee reaktiivisuutta (positiivinen takaisinkytkentä). Lisää säätösauvoja joudutaan vetämään ulos.

17 17 Onnettomuusketju 01:23:04 Koe päätetään aloittaa 200 MWt teholta. Jäähdytysvirtaus sydämeen on suuri ja sydämen aukko-osuus vastaavasti pieni. Reaktori on neutroniikan osalta erittäin epästabiilissa tilassa. Koe aloitetaan turbiinin pikasululla. Generaattorin varassa olevat neljä pääkiertopumppua alkavat hidastua. Loput neljä pumppua saavat sähkönsä verkosta. Jäähdytysveden virtauksen pieneneminen kasvattaa aukko-osuutta sydämessä, mikä positiivisen takaisinkytkennän kautta kasvattaa reaktiivisuutta. Reaktorin teho lähtee nousuun. 01:23:40 Operaattori laukaisee reaktorin pikasulun. Reaktorin teho on piikkittnyt xenon-myrkytyksen takia 8 metriä korkean sydämen alaosaan. Säätösauvan liike työntää 1.25 metriä sydämen alareunan yläpuolella olevan grafittiseuraajan korkean tehon alueelle. Absorbaattoriosa työntyy sydämeen 8 metriä ylempänä, eikä sillä ole vaikutusta sydämen alaosan reaktiivisuuteen. 01:23:43 Reaktorin teho on noussut kolmessa sekunnissa 530 MWt tasolle, eli yli kaksinkertaiseksi. Säätösauvojen liike ja positiivinen aukkokerroin kasvattavat jatkuvasti reaktiivisuutta. n. 01:24 Sydän saavuttaa lopulta kerkeän kriittisyyden, minkä jälkeen tehon kasvu etenee räjähdysmäisesti. Polttoaineen nopea negatiivinen Doppler-takaisinkytkentä ei riitä kumoamaan positiivisen pikasulun ja aukko-osuuskertoimen tuomaa lisäreaktiivisuutta. Viimeinen mitattu lukema näyttää 33 GWt. Tehopiikki katkeaa polttoaineen sulamiseen ja massiiviseen höyryräjähdykseen.

18 18 Reaktorin räjähdys Reaktorin tehon arvellaan nouseen hetkellisesti jopa 1.3 terawattiin (400 kertaa normaali käyttöteho). 30% polttoaineesta tuhoutui välittömästi, ja työntyi sydämen alapuolella olevaan tilaan. Ensimmäistä höyryräjähdystä seurasi toinen, todennäköisesti suojakuoren hapettumisessa ja veden ja grafiitin välisessä reaktiossa kehittyneen vedyn räjähdys.1 Ensimmäisen räjähdyksen voima nosti reaktorin yläpuolisen, 1000 tonnia painavan biologisen suojan poikittain reaktorin päälle ja puhkaisi reiän reaktorirakennuksen kattoon. Toinen räjähdys levitti reaktorin sisäosia rakennuksen katolle ja lähiympäristöön. Reaktoriin jäänyt kuuma grafiitti syttyi palamaan. Pienempiä tulipaloja syttyi ympäri laitosaluetta. 1) Tästä on olemassa erilaisia näkemyksiä. Wikipedian mukaan ensimmäinen räjähdys oli seurausta höyryn kehittämästä paineesta (huom. ei varsinainen höyryräjähdys), ja toinen karanneesta fissiotehosta. Kyse on kuitenkin todennäköisesti artikkelin kirjoittajan omasta tulkinnasta.

19 19 Onnettomuutta välittömästi seuranneet toimenpiteet Jalokaasut ja kaasumaiset fissiotuotteet vapautuivat välittömästi, ja kulkeutuivat tuulen mukana luoteeseen. Räjähdys ja sitä seurannut tulipalo nostivat ilmaan höyryä, radioaktiivista pölyä ja sydämen kappaleita, joista suurin osa putosi laitoksen lähiympäristöön. Reaktoriin jäänyt polttoaine jatkoi ylikuumenemistaan, ja suli lopulta reaktoriastian pohjan läpi. Ensimmäinen palokuntayksikkö oli paikalla alle viidessä minuutissa räjähdyksestä, ja klo 4:00 mennessä paikalla oli 250 palomiestä. Pienemmät palopesäkkeet saatiin sammutettua aamuun mennessä. Reaktorin räjähdyksessä kuoli välittömästi yksi työntekijä, toinen kuoli sydänkohtaukseen ja kolmas myöhemmin palovammoihin.

20 20

21 21 Grafiittipalon sammuttaminen Onnettomuusreaktorin grafiittipaloa yritettiin ensin sammuttaa pumppaamalla sydämeen vettä reatktorin hätäjäähdytysjärjestelmillä. Vesi ei kuitenkaan päätynyt pahasti vauroituneeseen reaktoriastiaan. Maanantaina aloitettiin massiivinen sammutusoperaatio, jonka aikana reaktoriin pudotettiin helikopterista käsin 40 tonnia boorikarbidia, 2400 tonnia lyijyä, 1800 tonnia hiekkaa ja 800 tonnia dolomiittia. Operaatio vaati 1800 helikopterilentoa, joiden aikana lentäjät saivat suuria säteilyannoksia, ja ainakin yksi helikopteri miehistöineen tuhoutui törmätessään nosturiin. Maanantaina 5.5. reaktoria alettiin jäähdyttämään typpiruiskutuksella, ja grafiittipalo saatin lopulta sammumaan perjantaina 9.5.

22 Reaktoriin jääneen polttoaineen sulaminen Reaktoriin jäänyt polttoaine suli, ja päätyi ilmeisesti alemman biologisen suojan päälle. Rakennelman alapuolella sijaitsee suojarakennustoiminnon virkaa tekevä lauhdutusallas, ja sydänsulan päätyminen veteen muodosti merkittävän höyryräjähdyksen riskin. Lauhdutusallas päätettiin tyhjentää vedestä, mikä edellytti patoluukkujen avaamista manuaalisesti altaasta käsin. Kaksi kolmesta tehtävää suorittamaan lähteneestä sukeltajasta kuoli myöhemmin säteilysairauteen. Altaan korkea-aktiivinen vesi pumpattiin pois, ja allasta vahvistettiin valamalla se täyteen betonia. Sydänsula puhkaisi alemman biologisen suojan n. viikko onnettomuuden alkamisen jälkeen, ja ilmeisesti pysähtyi lauhdutusaltaaseen valetun betonin päälle Onnettomuuden tästä vaiheesta on liikkeellä paljon ristiriitaista tietoa. Höyryräjähdysriskin yhteydessä kuulee joskus puhuttavan 3-5 megatonnin (!) räjähdysvoimasta, joka olisi tuhonnut puoli Eurooppaa. Kyse lienee kutenkin käännösvirheestä tai muusta väärinkäsityksestä. Reaktorirakennuksen alle suunniteltiin tai jopa alettiin kaivamaan tunnelia, tarkoituksena jäädyttää alla oleva maa nestetypellä. Tätä toimenpidettä ei ilmeisesti koskaan toteutettu. 22

23 Jälkien siivoaminen Annosnopeudet reaktorirakennuksen sisällä olivat jopa satoja Sv/h, ja rakennuksen katolla ja reaktorista peräisin olevan materiaalin läheisyydessäkin tappavia. Onnettomuuden jälkien siivoamiseen osallistui palomiesten ja laitoshenkilökunnan lisäksi lopulta arviolta 600, ,000 sotilasta ja muuta enemmän tai vähemmän vapaaehtoista Neuvostoaktiivia. Suurimman säteilyannoksen saivat ensimmäisen päivän pelastustoimiin osallistuneet n ihmistä, joista 237 sairastui akuuttiin säteilysairauteen ja 28 kuoli. 200,000 puhdistustoimiin osallistunutta likvidaattoria sai keskimäärin 100 msv:n säteilyannoksen, ja 20,000 yli 250 msv:n annoksen. 23

24 24 Vaikutukset lähialueilla Radioaktiiviset päästöt tapahtuivat pääosin grafiittipalon aikana, 10 päivän sisällä reaktorin räjähdyksestä. Ensimmäinen päästöpilvi laskeutui metsään, muutaman kilometrin päähän voimalaitoksesta. Säteily oli niin voimakasta että puiden neulaset kuolivat. Paikkaa alettiin myöhemmin kutsumaan punaiseksi metsäksi. Puhdistusoperaation aikana metsä kaadettiin ja puut haudattiin maahan. Laitoksen työntekijöille 70-luvulla rakennettu, n. 50,000 asukkaan Pripjat sijaitsee 3 km päässä onnettomuusreaktorista. Vanhempaan, n. 13,000 asukkaan Tshernobyliin on matkaa 15 km. Onnettomuuden tapahtuessa 30 km kilometrin säteellä asui vajaa 135,000 ihmistä. Asukkaiden evakuointi aloitettiin Pripjatissa reaktorin räjähdystä seuranneena päivänä Loput asukkaat 30 km säteeltä evakuoitiin kahden viikon kuluessa.

25 Päästöt ja radioaktiivinen laskeuma Reaktorin sydämessä oli onnettomuushetkellä 192 tonnia polttoainetta Arviot eri nuklidien vapautumisasteesta ja kokonaispäästön suuruudesta vaihtelevat huomattavasti. NEA:n raportissa esitettyjä lukuja: Nuklidi T1/2 Päästö Vapautumisaste Xe d 6.5E+18 Bq 100% I d 1.8E+18 Bq 50-60% Cs a 5.4E+16 Bq 20-40% Cs a 8.5E+16 Bq 20-40% Te h 1.2E+18 Bq 25-60% Sr a 1.0E+16 Bq 4-6% 25

26 26 Päästöt ja radioaktiivinen laskeuma Pääosa radioaktiivisesta laskeumasta päätyi muutaman sadan kilometrin säteelle Venäjälle, Valko-Venäjälle ja Ukrainaan. Neuvostoliiton ulkopuolella laskeuma havaittiin ensin Ruotsissa, Forsmarkin ydinvoimalaitoksella sunnuntaina Suomeen laskeuma saapui itämerelle muodostunutta korkeapaineen aluetta kiertäneiden ilmavirtausten kuljettamana pääosin lännestä, ja kohonneita pitoisuuksia alettiin rekisteröimään maanantain aikana. Korkein suomessa mitattu annosnopeus oli Pirkanmaalla 28.4., suuruusluokkaa 5 μsv/h (normaali taustasäteily μsv/h). Suurimmat mitatut Cs-137 -aktiivisuudet olivat luokkaa 100 kbq/m2. Jodi-131 -aktiivisuutta ei ilmeisesti mitattu.

27 27 Onnettomuuden terveydelliset vaikutukset Tshernobylin onnettomuuden vaikutus laskeuma-alueen ihmisten terveyteen on ollut kiistanalainen aihe alusta alkaen. Arviointia ovat vaikeuttaneet mm. seuraavat tekijät: 1) Huomattavat epävarmuudet päästön suuruudessa ja pahimmin altistuneiden, pelastus- ja puhdistustoimintaan osallistuneiden ihmisten säteilyannoksissa. 2) Puuttuvat tilastot laskeuma-alueen ihmisten normaalista terveydentilasta. 3) Säteilyn syöpävaikutusten arviointiin käytettäviin (lineaarisiin) laskentamalleihin liittyvät epävarmuudet. 4) Säteilyannoksen aiheuttamien epäsuorien fysiologisten ja psykologisten vaikutusten osoittaminen on käytännössä mahdotonta. Edes arviot laskeuma-alueella asuvien ihmisten ja puhdistustöihin osallistuneiden sotilaiden lukumääristä eivät vaikuta kovin tarkoilta (lähteestä riippuen likvidaattoreita sanotaan olleen 600,000-1,000,000).

28 28 Onnettomuuden terveydelliset vaikutukset Seurauksia joista ollaan suhteellisen varmoja: 1) Onnettomuuden ensimmäisten päivien aikana 499 ihmistä otettiin suuren säteilynannoksen takia tarkkailuun, ja 237:llä diagnosoitiin akuutti säteilysairaus. 2) Tappavaksi luokiteltavan säteilyannoksen (yli 6 Sv) sai 21 ihmistä, joista 20 kuoli. Suurin arvioitu annos oli 16 Sv. Pienemmälle, 2-6 Sv annokselle altistui 76 ihmistä, joista 8 kuoli. 3) Akuutteja säteilysairauden oireita saaneiden työntekijöiden myöhempi terveydentila on ollut heikko, vaikka suoraa yhteyttä säteilyannokseen ei ole pystytty osoittamaan. 4) Lasten kilpirauhassyöpä yleistyi selvästi laskeuma-alueella onnettomuuden jälkeen aina 90-luvulle asti. Diagnosoitujen tapausten lukumäärästä on olemassa monenlaisia arvioita, mutta tilastollisesta merkitsevyydestä ollaan yhtä mieltä. Onnettomuuden terveysvaikutuksista puhuttaessa on muistettava että syöpäkuolema ei ole ainoa vakava seuraus, ja myös epäsuorat sosiologiset ja psykologiset vaikutukset tulee ottaa huomioon.

29 29 Onnettomuuden terveydelliset vaikutukset Onnettomuuden pitkäaikaisvaikutuksista on olemassa hyvin erilaisia arvoita, enkä lähde tässä nostamaan yhtä näkemystä muiden edelle. Aiheeseen liittyviä linkkejä: OECD/NEA:n raportti: Chernobyl: Assessment of Radiological and Health Impacts 2002 Update of Chernobyl: Ten Years On WHO:n raportti: Health Effects of the Chernobyl Accident and Special Health Care Programmes whqlibdoc.who.int/publications/2006/ _eng.pdf YK:n alaisen UNSCEARin Tshernobyl sivu (useita raportteja): Saksan ympäristöpuolueen teettämä raportti: The Other Report on Chernobyl (TORCH)

30 30 Onnettomuuden jälkeen Onnettomuusreaktorin ympärille rakennettiin vuoden 1986 marraskuuhun mennessä sarkofagiksi nimetty improvisoitu betonisuoja. Sarkofagi suunniteltiin alun perin vuoden käyttöiälle, lähinnä suojamaan reaktoria lisävaurioilta ja ympäristöä säteilyltä. Rakennelma ei ole kaasu- tai vesitiivis, eikä sitä pidetä erityisen stabiilina. Pysyvämmästä ratkaisusta on tehty suunnitelmia Puhdistusoperaatio jätti jälkeensä valtavan määrän radioaktiivista romua, jota on haudattu ympäri suljettua aluetta. Neljä vuotta onnettomuuden jälkeen sarkofagin sisään asennetut neutroni-ilmaisimet mittasivat kohonneita arvoja, mikä viittaa siihen että polttoaine oli päässyt uudelleenkriittiseksi, tai ainakin lähelle sitä. Tasot saatiin palautettua normaaliksi lisäämällä absorbaattoria.

31 31

32 32 Yhteeveto onnettomuuteen johtaneista tekijöistä 1) Reaktorin alasajon keskeytyminen 50% teholle 10 tunnin ajaksi johti sydämen xenonmyrkyttymiseen ja fissiotehon piikittymiseen 8 metriä korkean sydämen alaosaan. 2) Tehon pudottua nollaan, reaktoria yritettiin nostaa väkisin uudestaan teholle vetämällä lähes kaikki säätösauvat ulos. Reaktori saatiin vakiintumaan matalalle teholle ja tilaan, joka oli jäähdytteen suuren virtauksen, pienen aukko-osuuden ja positiivisen reaktiivisuuskertoimen vuoksi erittäin epästabiili. 3) Sydämen korkeuden, säätösauvarakenteen ja alapäähän painottuneen tehojakauman johdosta reaktorin pikasulku johti positiiviseen reaktiivisuuslisäykseen, mikä vei reaktorin lopulta kerkeästi kriittiselle alueelle. 4) Kerkeän kriittisyyden mahdollisti jäähdytteen positiivisesta aukko-osuuskertoimesta aiheutunut rajoittamaton reaktiivisuuden kasvu, joka riitti kumoamaan nopean negatiivisen Doppler-takaisinkytkennän vaikutuksen. 5) Koetta pidettiin sähköjärjestelmien testauksena, jonka reaktorifysikaalista ulottuvuutta ei kunnolla ymmärretty, ja sen suoritti työvuoro, joka ei ollut tehtävään valmistautunut.

33 33 RBMK-reaktoreihin tehdyt muutokset RBMK-reaktoreita on 2 tyyppiä (RBMK-1000 ja RBMK-1500) ja 3 sukupolvea (Tshernobylin reaktorit 2. sukupolvea) Nykyisin käytössä olevat laitokset: Leningrad: 4 x RBMK-1000, Smolensk: 3 x RBMK-1000, Kursk: 4 x RBMK-1000 (+ 1 rakenteilla). Tshernobylin onnettomuuden aikaan käytössä oli lisäksi: Ignalina: 2 x RBMK-1500 (viimeinen reaktori suljettu 2009), Tshernobyl: 4 x RBMK-1000 (viimeinen reaktori suljettu 2000) Onnettomuuden jälkeen tehtyjä parannuksia: Sydämen kiinteät lisäabsorbaattorit Reaktiivisuusmarginaalin kasvattaminen Väkevöinnin nostaminen ja palava absorbaattori Ignalinassa saatiin em. muutoksilla aukko-osuuskerroin pudotettua: +3.3 < +1.0 $ Säätösauvojen rakenteen muuttaminen (ei positiivista pikasulkua ) Nopeammat säätösauvakoneistot ja parannettu automatiikka

34 34 Fukushiman ydinonnettomuus Japanissa tapahtui perjantaina yksi maan historian voimakkaimmista maanjäristyksistä, jonka keskus sijaitsi n. 70 km pääsaaren rannikolta itään. Järistyksen nostama, yli kymmenen metrin korkuinen tsunamiaalto iski pahimmin n. 200 km Tokion pohjoispuolella sijaitsevaan Fukushiman ydinvoimalaan, joka menetti ulkoisen sähköverkon, neljän laitosyksikön varavoimageneraattorit ja akkusähköt. Vaihto- ja tasasähkön menetys johti kolmella laitosyksiköllä tapahtumaketjuihin, joiden seurauksena polttoaineen jäähdytys menetettiin. Onnettomuuden varsinaisista syistä ja seurauksista tullaan keskustelemaan vielä pitkään.

35 35 Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami Maanjäristys tapahtui perjantaina , klo 14:45 paikallista aikaa. Järistys kesti 5 minuuttia, ja sen voimakkuudeksi mitattiin 9.0 Richterin asteikolla. Järistys laukaisi automaattisen pikasulun neljän ydinvoimalan (Fukushima Daiichi & Daini, Onagawa ja Tokai) 11 reaktorissa. Higashidorin laitoksen ainoa reaktori oli huoltoseisokissa. Järistys katkaisi ulkoisen sähkönsyötön Fukushima Daiichin, Tokain ja Higashidorin laitoksilla, jotka jäivät vaihtosähkön osalta diesel-generaattoreiden varaan. Muuten reaktorit säilyvät vailla merkittäviä vaurioita. Mannerlaattojen pystysuoran liikahdus aiheutti kaksi tsunamiaaltoa, jotka iskivät Fukushima Daiichiin 41 ja 51 minuuttia myöhemmin.

36 Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami 36

37 Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami 37

38 38 Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami Aalto ylittää 5,7 m korkean aallonmurtajan Dieselpolttoainesäiliöt jäävät aallon alle 10 m korkeudella merenpinnasta oleva nelosyksikkö jää tulvan alle. Lähde: Riku Mattilan (STUK) Fukushima-kalvot

39 Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami Fukushima Daichin laitosyksiköillä suunnitteluperusteena 5.7 metrinen tsunami Merivesipumput ja turbiinihallit 10 m korkeudella merenpinnasta Dieselgeneraattorit turbiinihallien päädyissä, polttoainesäiliöt ulkona Akustot ja kytkinlaitokset kellaritiloissa ja alakerroksissa maanjäristyssyistä Fukushima Dainiin iskenyt aalto oli matalampi, ja laitos paremmin suojattu (ei myöskään ulkoisen sähköverkon menetystä) Onagawan laitos oli suojattu 14.8 m tsunamia vastaan, eikä laitoksella tapahtunut merkittävää tulvimista Lähde: Riku Mattilan (STUK) Fukushima-kalvot 39

40 40 Fukushima Daiichin ydinvoimalaitos Fukushima Daiichi - 1 Fukushima Daiichi - 2 Fukushima Daiichi - 3 Fukushima Daiichi - 4 Käyttöönottovuosi Rakentaja General Electric General Electric Toshiba Hitachi Tyyppi Teho (MWe / MWt) Suojarakennus GE BWR / 1380 Mark I Tila onnettomuushetkellä Reaktori teholla Altaan tuorein polttoaine n. 350 päivää vanhaa Kommentteja Laitos oli määrä sulkea alkuvuodesta 2011, mutta käyttölupaa jatkettiin 10 (?) vuodella GE BWR / 2381 Mark I Reaktori teholla Altaan tuorein polttoaine n. 175 päivää vanhaa GE BWR / 2381 GE BWR / 2381 Mark I Mark I Reaktori teholla Altaan tuorein polttoaine n. 280 (?) päivää vanhaa Huollossa, ei polttoainetta reaktorissa Altaan tuorein polttoaine n. 100 päivää vanhaa 6% reaktorin polttoaineesta on MOX:ia, joka on ladattu reaktoriin syksyllä 2010

41 GE BWR-3 Mark I -suojarakennus 41

42 42 Alkutapahtumien välittömät seuraukset Fukushima Daiichin kaikki laitosyksiköt kestivät maanjäristyksen ilman merkittäviä vaurioita. Ulkoinen sähköverkko menetettiin, reaktorit ajettiin pikasulkuun, ja dieselgeneraattorit käynnistyivät normaalisti. Tässä vaiheessa tilanne oli vielä luokiteltavissa käyttöhäiriöksi. Tuntia myöhemmin saapunut hyökyaalto tuhosi merivesipumppaamon, ja yksiköiden 1-4 diesel-generaattorit ja kytkinlaitokset. Tilanne muuttui hetkessä käyttöhäiriöstä laitosten suunnitteluperusteet ylittäväksi tapahtumaksi. Kuutosyksikön ylimääräinen ilmajäähdytteinen diesel-generaattori selvisi tsunamista, mikä pelasti laitosyksiköt 5 ja 6. Akustojen kastuminen pimensi valvomot, instrumentointi ja tieto laitoksen tilasta (esim. reaktoreiden vedenpinnankorkeus ja jäähdytys) menetettiin. Laitosyksiköt 1-4 jäivät sähkönsyötöstä riippumattomien järjestelmien varaan: HPIC, ykkösellä IC, muilla RCIC (kts. seuraava kalvo). Laitoksen hallinnan lisäksi operaattorit menettivät valaistuksen, sekä todennäköisesti myös tietoliikenneyhteydet, komentoketjun, ja tiedon siitä mitä katastrofialueelle jääneille omaisille oli tapahtunut. Myöhemmässä vaiheessa toimintaa hankaloitti myös kohonnyt säteilytaso laitosalueella.

43 43 Jäähdytysjärjestelmien yleiskuvaus (5) 1) Jälkilämmönpoistojärjestelmä 2) Matalapaineinen reaktorin ruiskutus (1) 3) Korkeapaineinen syöttö reaktoriin (HPIC) 4) Reaktorin eristysjäähdytys (RCIC, 2- ja 3-yksiköt) (4) (3) (2) 5) Eristyslauhdutin (IC, 1-yksikkö) 6) Boorausjärjestelmä (6) Lähde: Riku Mattilan (STUK) Fukushima-kalvot / Matthias Braunin (AREVA NP GmbH) pohjalta

44 44 Laitosten hätäjäähdytysjärjestelmät Vaihtosähkökäyttöiset järjestelmät (jälkilämmön poisto, matalapaineinen ruiskutus) menetettiin välittömästi. Korkeapaineinen syöttövesijärjestelmä (HPIC) oli tarkoitettu pääasiassa jäähdytteenmenetysonnettomuuksiin, ylläpitämään vedenpinnankorkeutta reaktorissa siihen asti että matalapaineinen ruiskutusjärjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Fukushimassa HPIC oli höyrykäyttöinen, mutta vaati toimiakseen akkusähköä. Reaktorin jäähdytys pikasulun jälkeen hoidettiin normaalisti ykkösyksiköllä kahdella eristyslauhduttimella (IC), ja kakkos- ja kolmosyksiköllä höyrykäyttöisellä eristysjäähdytysjärjestelmällä (RCIC). Vastaaviin passiivisiin järjestelmiin törmää Gen-III+ -laitosten turvajärjestelmien yhteydessä. Fukushimassa järjestelmät olivat kuitenkin osa laitoksen normaalia toimintaa, ja vaativat toimiakseen akkusähköä. Mahdollisuus paloveden syöttöön laitoksen ulkopuolelta reaktorin syöttövesi- tai ruiskutusjärjestelmän linjoja pitkin. Monet tapahtumien kulkuun liittyneistä ongelmista olivat seurausta siitä, että ratkaisevia toimintoja ei päästy tekemään akkusähkön menetyksen ja/tai korkean paineen takia (huonosti suunniteltu fail-safe -logiikka). Toiminnoissa jouduttiin myös tasapainottelemaan kahden tavoitteen välillä: veden saanti reaktoriin laitoksen ulkopuolelta vs. suojarakennuksen eheyden säilyttäminen.

45 Tapahtumien kulku ykkösyksiköllä Maanjäristyksen ja pikasulun jälkeistä tilannetta lähdettiin hoitamaan normaalina ulkoisen sähköverkon menetyksenä. Reaktorin jäähtymistä säädettiin kahdella eristyslauhduttimella. Kun tsunami vei DC-sähköt, eristyslauhduttimien venttiilit jäivät kiinni. Lauhduttimia on tämän jälkeen yritetty käyttää manuaalisesti, mutta niiden toiminnasta ei ole tietoa. Vedenpinta reaktorissa laski polttoaineen yläreunan tasolle n. 3 tunnissa, ja sydän oli paljastunut kokonaan 4.5 tunnin kuluessa. Vedyn kehittyminen ja vakavat sydänvauriot alkoivat 3-4 tunnin kuluessa onnettomuuden alusta. Suojarakennuksen ylipaineistuminen johti vuotoon, joka päästi vetyä ja radioaktiivisuutta reaktorirakennuksen puolelle. Ensimmäinen merkintä kohonneista säteilyarvoista 11.3 klo 21:51, n. 7 tuntia maanjäristyksen jälkeen. Suojarakennuksen painetta lähdettiin laskemaan seuraavana aamuna päästämällä höyryä ulos. 45

46 Tapahtumien kulku ykkösyksiköllä Ilman kanssa kosketuksiin päässyt vety räjähti klo 15:36. Dramaattisuudestaan huolimatta räjähdys ei ollut päästön kannalta merkittävä tapahtuma, vaan radioaktiivisuutta oli päässyt ulos jo vuodon ja suojarakennuksen paineenalennuksen yhteydessä. Reaktoriin saatiin syötettyä merivettä paloautoilla vasta 27 tuntia jäähdytyksen menettämisen jälkeen. Siitä, miten hyvin vesi on päätynyt jäähdyttämään polttoainetta, ei ole tietoa. Onnettomuusanalyysien mukaan polttoaine on sulanut paineastian pohjan läpi ja syövyttänyt 65 cm reaktorikuilun betonilattiaa ennen jähmettymistään. Ykkösyksikön kohtalon ratkaissut tekijä oli se, että eristyslauhduttimia ei saatu DC-sähkön menetyksen jälkeen kunnolla toimimaan, ja tieto reaktorin tilasta menetettiin käytännössä kokonaan. 46

47 47 Tapahtumien kulku kakkos- ja kolmosyksiköillä Kakkos- ja kolmosyksiköt jäivät sähköjen menetyksen jälkeen höyrytoimisten eristysjäähdytysjärjestelmien (RCIC) varaan (kolmosella lisäksi HPIC). Järjestelmät toimivat useita päiviä, joskaan eivät ilman ongelmia: Venttiilien ohjaamiseen tarvittiin akkusähköä, jota ei ollut jatkuvasti saatavilla. Järjestelmän toiminta edellyttää korkeaa painetta ja lämpötilaeroa reaktorin ja lauhdutusaltaan välillä. Ilman lopullista lämpönielua lauhdutusaltaan lämpötila nousi jatkuvasti, mikä johti lopulta järjestelmien pettämiseen. Ykkösyksikköllä tilanne kehittyi niin nopeasti että reaktoria tuskin olisi ehditty pelastaa ulkoisella merivesisyötöllä, mutta kakkosella ja kolmosella tähän oli hyvin aikaa. Ongelmana oli kuitenkin se, että reaktorin jäähdytys RCIC:llä vaati korkeaa painetta, joka esti ulkoisen syötön. Jäähdytysjärjestelmien petettyä (kolmonen klo 02:44, kakkonen klo 13:25) kesti useita tunteja että reaktorin paine saatiin niin alas että ulkoinen merivesisyöttö päästiin aloittamaan.

48 48 Tapahtumien kulku kakkos- ja kolmosyksiköillä Kolmosreaktori jäi 7 tunniksi ilman jäähdytystä. Laitoksella tapahtui vetyräjähdys klo 11:01. Ykkösen räjähdyksestä poiketen vety räjähti ilmeisesti suojarakennuksen kupolin yläpuolisessa kuilussa, mikä suuntasi räjähdyksen voiman ylöspäin. Räjähdys tuhosi pumppuja ja putkia joita oli valmisteltu kakkosyksikön jäähdytystä varten, ja vaurioitti suojarakennuksen paineenalennusjärjestelmää. Kakkosreaktori oli ilman jäähdytystä n. 6.5 tuntia. Suojarakennuksen paineenalennus epäonnistui kolmosen räjähdyksen aiheuttamien vaurioden takia, ja suojarakennus puhkesi lauhdutusaltaan reunasta 15.3 n. klo 6:00. Myös kakkos- ja kolmosyksikön polttoaineen uskotaan sulaneen, mutta paineastian vauriot saattavat olla ykkösyksikköä vähäisemmät. Lähteestä riippuen suurimman päästön uskotaan olevan peräisin joko kakkos- (NISA) tai kolmosyksiköltä (IRSN).

49 49 Polttoainealtaat Reaktoreiden lisäksi laitosyksiköiden käytetyn polttoaineen altaiden jäähdytys menetettiin. Alhaisemman lämmöntuoton takia vedenpinnan laskeminen polttoaineen yläreunan tasalle olisi kestänyt yli viikon. Altaiden maanjäristyksessä tai kolmosen vetyräjähdyksessä kärsimistä vaurioista ei ollut tietoa. Laitosalueella havaittiin korkeita säteilytasoja, joiden epäiltiin olevan peräisin kolmosyksikön altaan polttoaineen yläpään paljastumisesta (todellisuudessa kakkosyksikön päästö oli suurempi kuin aluksi kuviteltiin?). Samana päivänä nelosyksiköllä tapahtui vetyräjähdys (samoihin aikoihin kakkosyksikön päästön kanssa), jonka ajateltiin loogisesti aiheutuneen allaspolttoaineen zirkoniumin hapettumisesta. Pelastustoimien päähuomio kääntyi reaktoreista kolmos- ja nelosyksikön polttoainealtaisiin, jonne ruiskutettiin vettä vesitykeillä ja betoniautoilla.

50 Polttoainealtaat Syy, miksi altaiden kuivumista pidettiin niin vakavana uhkana on se, että altaat sijaitsevat kokonaan suojarakennuksen ulkopuolella, eikä mahdollisen päästön leviämiselle ole mitään esteitä. Zirkonium saattaa myös sopivissa olosuhteissa reagoida ilman kanssa huomattavasti vesihapettumista agressiivisemmin. Suuri päästö laitosalueella olisi johtanut kaikkien pelastustoimien keskeytymiseen, ja tilanteen lopulliseen menettämiseen. (tämä on worst-case -skenaario, jonka mukaan viranomaiset varautuivat Tokion evakuoimiseen). Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt että nelosella räjähtänyt vety oli peräisin kolmosen reaktorista, eikä altaiden vedestä tehtyjen mittausten perustella ole syytä olettaa minkään yksikön polttoainealtaan kärsineen merkittäviä vaurioita. 50

51 Päästöt Radioaktiivinen päästö alkoi ykkösyksiköllä perjantai-iltana 11.3, n. 7 tuntia maanjäristyksen jälkeen. Ykkös- ja kolmosyksikön suojarakennukset pitivät ainakin osittain eheytensä, mikä rajoitti ilmapäästöt niiden osalta pääasiassa paineenalennuspuhalluksiin. Kakkosyksikön suojarakennus petti lauhdutusaltaan kohdalta korkean paineen alla, mikä vapautti kerralla paljon radioaktiivisuutta. Vetyräjähdyksissä ei todennäköisesti vapautunut aktiivisuutta suojarakennusten sisältä, mutta aikaisemmin reaktorirakennusten ilmatilaan päässeitä aineita levisi ympäristöön. Korkeimmat Tokiossa mitatut säteilytasot olivat suuruusluokkaa 0.5 цsv, mikä on n. 1/10 korkeimmasta suomessa mitatusta säteilytasosta Tshernobylin jälkeen. Lapsille asetettu juomaveden I-131 -raja ylittyi hetkellisesti. 51

52 Päästöt Suojarakennusten läpivientien tiivisteet pettivät ennen pitkää paineen, kuumuuden ja meriveden suolan aiheuttaman korroosion seurauksena, ja valtava määrä korkea-aktiivista vettä pääsi valumaan rakennusten kellaritiloihin. Myöhemmässä vaiheessa pääosa päästöstä tapahtui veden mukana mereen. Vuoden 2011 loppuun mennessä oli arvioitu n. 20,000 työntekijän ja aliurakoitsijan säteilyannokset: 135 henkeä msv 23 henkeä msv 3 henkeä msv 6 henkeä yli 250 msv Suurin annos 678 msv 52

53 53 Yhteenveto onnettomuuteen johtaneista tekijöistä Maanjäristystä seurannut tsunami tuhosi kerralla laitoksen sähköjärjestelmät, ja muutti hetkessä käyttöhäiriötilanteen suunnitteluperusteet ylittäväksi tapahtumaksi. Ulkoisen tapahtuman merkitystä ei pidä kuitenkaan ylikorostaa, sillä varavoimadieseleitä ratkaisevammaksi tekijäksi muodostui lopulta instrumentoinnin ja tilannekuvan menettäminen, sekä paineenalennuksen huono toteutus. Passiivisten järjestelmien petettyä kesti useita tunteja ennen kuin reaktoreihin saatiin vettä laitoksen ulkopuolelta. Pääosa sydänvaurioista syntyi tänä aikana. Laitosten suojarakennuksia ei oltu mitoitettu kestämään vakavaa reaktorionnettomuutta. Tiiveyden pettäminen johti ykkös- ja kolmosyksiköillä vedyn vuotamiseen reaktorirakennuksen ilmatilaan ja räjähdyksiin. Suojarakennusten läpivientien tiivisteiden pettäminen päästi vettä lopulta reaktori- ja turbiinirakennusten kellariin. Kaikki arviot polttoainevaurioiden laajuudesta ja reaktoreiden nykytilasta perustuvat tietokonesimulaatioihin, joihin liittyy merkittäviä epävarmuuksia. Lopullista tietoa joudutaan odottamaan siihen asti että reaktoreita päästään kuvaamaan kameralla.

54 54 Erot ja yhtäläisyydet Tshernobyliin Eroja: Onnettomuuden perusmekanismit: Tshernobylissä reaktori tuhoutui räjähdysmäisesti karanneeseen ketjureaktioon, fukushimassa polttoaine suli kun jäähdytys menetettiin. Fukushiman kokonaispäästö on suuruusluokkaa 10-15% Tshernobylistä. Pelastustöiden laajuus: Tshernobylissä onnettomuuden jälkiä oli siivoamassa mahdollisesti jopa miljoona sotilasta ja työntekijää, Fukushimassa ehkä kymmeniä tuhansia. Säteilyannokset: Fukushimassa yli 100 msv:n annoksen on saanut alle 200 henkeä, ja yli 200 msv annoksen 6 henkeä. Tshernobylissä vastaavat luvut olivat 200,000 ja 20,000. Tshernobylissä akuuttiin säteilysairauteen kuoli 28 ihmistä, Fukushimassa säteilysairauden oireita ei todettu kenelläkään. Fukushimassa suurin arvioitu säteilyannos oli 678 msv, Tshernobylissä 16,000 msv.

55 55 Erot ja yhtäläisyydet Tshernobyliin Yhtäläisyyksiä: Molemmat laitokset edustivat vanhaa laitossuunnittelua ajalta, jolloin ydinvoimalaitosten turvallisuussuunnittelu ei ollut vielä hioutunut lopulliseen muotoonsa (Fukushiman laitokset olivat vielä TMI:n ja Tshernobylin reaktoreita vanhempia) Vakava reaktorionnettomuus (INES 7), joka ylitti laitoksen suunnitteluperusteet. Suuri radioaktiivinen päästö, jonka takia lähialueiden asukkaat jouduttiin evakuoimaan km säteeltä. Maan käytölle pysyviä rajoituksia. Molemmissa tapauksissa onnettomuuden syyt voidaan johtaa puutteelliseen turvallisuussuunnitteluun, ongelmiin organisaatiossa, huonoon tuuriin, sekä inhimillisiin virheisiin. Molemmissa tapauksissa laitosten onnettomuusalttius oli etukäteen tiedossa, ja onnettomuudet oltaisiin voitu suhteellisen helposti estää. Fukushiman tapauksessa seurauksia oltaisiin voitu rajoittaa, tai osa reaktoreista pelastaa kokonaan vielä onnettomuuden alkamisen jälkeen. Tapahtumien kulkua ei tulla kaikilta osin koskaan selvittämään, eikä onnettomuuden seurauksista tulla koskaan pääsemään yksimielisyyteen.

56 Lähdemateriaalia Turvallisuus- ja onnettomuusanalyysit: B. Pershagen. Light Water Reactor Safety. Pergammon Press J. Jokiniemi et al. Vakavien reaktorionnettomuuksien ilmiöt. VTT Tiedotteita 1628 (1995). Tshernobyl: David Mosley. Reactor Accidents - Institutional Failure in the Nuclear Industry (2nd edition). NEI Special Publications, Sama netissä: RBMK Wikipediassa: en.wikipedia.org/wiki/rbmk Tshernobyl Wikipediassa: en.wikipedia.org/wiki/chernobyl_disaster The Chernobyl Accident: Updating of INSAG-1. IAEA 75-INSAG-7, www-pub.iaea.org/mtcd/publications/pdf/pub913e_web.pdf WNA:n Tshernobyl-sivu: NEA:n Tshernobyl-sivu: R. Pabaricys, et al. Overview of safety improvement during RBMK-1500 reactor core lifetime upgrading. Kerntechnik 76 (2011) 5. 56

57 57 Lähdemateriaalia Fukushima: Wikipediasta löytyy yksityiskohtainen kuvaus tapahtumien kulusta, sekä yli 400 lähdeviitettä: en.wikipedia.org/wiki/fukushima_i_nuclear_accidents (kannattaa kuitenkin noudattaa normaalia Wikipedia-kriittisyyttä) NISA:n www-sivulta löytää paljon ajankohtaisia tilanneraportteja: American Nuclear Societyn Fukushima-sivu: WNA:n Fukushima-sivu: IRSN:n Fukuhsima, one year later -raportti (löytyy osoitteesta: RDTN.org on verkkopalvelu joka julkaisee eri lähteistä (myös yksityisiltä ihmisiltä) saatua säteilymittausdataa: STUK julkaisee säännöllisesti Fukushima-tiedotteita suomeksi:

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Kuva julkaistu Helsingin Sanomien artikkelissa 26.4.1990, Sirpa Pääkkönen 1 Tšernobylin ydinvoimala (Lähde: Wikipedia) Ydinvoimala sijaitsee noin 18 kilometrin päässä

Lisätiedot

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus:

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: onnettomuuden kulku ja sen opetukset Riku Mattila Kreditit esityksen kuva aineistosta: AREVA / Dr. Matthias Braun Gesellschaft für Reaktorsicherheit Global Image NEI

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 OHJE 1.11.1999 YVL 6.2 Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset 1 Yleistä 3 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 3 Normaaleita käyttötilanteita koskevat suunnitteluvaatimukset

Lisätiedot

VARAUTUMINEN HÄIRIÖIHIN JA ONNETTOMUUKSIIN YDINVOIMALAITOKSILLA

VARAUTUMINEN HÄIRIÖIHIN JA ONNETTOMUUKSIIN YDINVOIMALAITOKSILLA 5 VARAUTUMINEN HÄIRIÖIHIN JA ONNETTOMUUKSIIN YDINVOIMALAITOKSILLA Lauri Pöllänen, Suvi Ristonmaa, Jorma Sandberg, Olli Vilkamo SISÄLLYSLUETTELO 5.1 Turvallisuussuunnittelun lähtökohdat... 170 5.2 Turvallisuusanalyysit...

Lisätiedot

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön Säteily kuuluu ympäristöön Mitä säteily on? Säteilyä on kahdenlaista Ionisoivaa ja ionisoimatonta. Säteily voi toisaalta olla joko sähkömagneettista aaltoliikettä tai hiukkassäteilyä. Kuva: STUK Säteily

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten turvallisuus SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA

Ydinvoimalaitosten turvallisuus SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA Ydinvoimalaitosten turvallisuus Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority Ydinvoimalaitosten turvallisuus Ydinenergian käyttö

Lisätiedot

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus ATS Vuosikokous 5.3.2019 Jaakko Leppänen, Tutkimusprofessori Teknologian tutkimuskeskus VTT VTT beyond the obvious Sisältö Osa I: RBMK-reaktorin fysiikkaa Ydinreaktorin

Lisätiedot

Mitä Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui ja miksi?

Mitä Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui ja miksi? Mitä Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui ja miksi? Riku Mattila Kreditit esityksen kuva-aineistosta: AREVA / Dr. Matthias Braun Gesellschaft für Reaktorsicherheit Global Image NEI Esityksen rakenne: 1.

Lisätiedot

Fukushima reaktorifyysikon näkökulmasta Jaakko Leppänen / VTT

Fukushima reaktorifyysikon näkökulmasta Jaakko Leppänen / VTT Fukushima reaktorifyysikon näkökulmasta Jaakko Leppänen / VTT ATS Jäsentilaisuus 26.4.2011 2 Sisältö 1) Yllätysmatka Japaniin Suomen suurlähetystön asiantuntijavieraaksi: Tilanne Fukushimassa ennen lähtöä

Lisätiedot

Ydinvoiman käytön terveysvaikutukset normaalioloissa ja poikkeustilanteissa

Ydinvoiman käytön terveysvaikutukset normaalioloissa ja poikkeustilanteissa ENERGIA-TERVEYS-TURVALLISUUS LSV 18.11.2006 Ydinvoiman käytön terveysvaikutukset normaalioloissa ja poikkeustilanteissa Wendla Paile RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Ydinvoiman käytön vaikutukset

Lisätiedot

fissio (fuusio) Q turbiinin mekaaninen energia generaattori sähkö

fissio (fuusio) Q turbiinin mekaaninen energia generaattori sähkö YDINVOIMA YDINVOIMALAITOS = suurikokoinen vedenkeitin, lämpövoimakone, joka synnyttämällä vesihöyryllä pyöritetään turbiinia ja turbiinin pyörimisenergia muutetaan generaattorissa sähköksi (sähkömagneettinen

Lisätiedot

Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011

Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011 1 Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011 Marja-Leena Järvinen Säteilyturvakeskus Esityksen sisältö 2 STUKin tehtävät ulkomailla sattuneen ydinvoimalaitosonnettomuuden

Lisätiedot

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A MUISTIO 1 (4) 06.04.2009 YDINVOIMALAITOKSEN OLETETTUJEN ONNETTOMUUKSIEN LAAJENNUS Ydinvoimalaitoksen turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen (733/2008) 14 kolmannen momentin mukaan onnettomuuksien

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2019

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2019 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2019 Prof. Filip Tuomisto Fukushima jatkuu, torstai 14.2.2019 Päivän aiheet Fukushima jatkuu (lähde: Riku Mattila, STUK) Tekemistä seuraaviksi viikoiksi

Lisätiedot

Ydinvoimala. Reaktorit Fukushima 2011

Ydinvoimala. Reaktorit Fukushima 2011 Ydinvoimala Reaktorit Fukushima 2011 Ydinvoima sähkön tuotannossa Maa Yhdysvallat Ranska Japani Venäjä Saksa Kanada Kiina Ruotsi Espanja Iso-Britannia Suomi Brasilia Unkari Intia Etelä-Afrikka Meksiko

Lisätiedot

Stressitestien vaikutukset Suomessa

Stressitestien vaikutukset Suomessa Stressitestien vaikutukset Suomessa Keskustelutilaisuus stressitesteistä STUKissa 16.5.2012 Keijo Valtonen Sisältö Toimiiko nykyinen turvallisuusajattelu onnettomuuden opetuksien perusteella? Mitä vaikutuksia

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI OHJE YVL B.4, Luonnos 5 / 11.11.2013 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Reaktorille ja reaktiivisuuden hallintajärjestelmille asetettavat vaatimukset 4 3.1 Reaktorin ja ydinpolttoaineen

Lisätiedot

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: mitä laitoksella tapahtui ja miksi?

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: mitä laitoksella tapahtui ja miksi? Riku Mattila, STUK Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: mitä laitoksella tapahtui ja miksi? Radioaktiivisten aineiden synty reaktorissa Ydinvoimalaitos tuottaa sähköä keittämällä vettä höyryksi ja pyörittämällä

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 Prof. Filip Tuomisto Turvallisuus ja onnettomuudet, torstai 4.2.2016 Päivän aiheet Tokai-mura 1999 Forsmark 2006 Aloitetaan Fukushiman 2011

Lisätiedot

Pentti Malaska--seminaari Teknologia ihmisen maailmassa 2040 Ydinvoima teknologiana --riskit ja tulevaisuus Pentin päivänä 21.3.

Pentti Malaska--seminaari Teknologia ihmisen maailmassa 2040 Ydinvoima teknologiana --riskit ja tulevaisuus Pentin päivänä 21.3. Pentti Malaska--seminaari Teknologia ihmisen maailmassa 2040 Ydinvoima teknologiana --riskit ja tulevaisuus Pentin päivänä 21.3.2015 Professori Markku Wilenius Tulevaisuuden tutkimuskeskus/ Turun yliopisto

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, torstai 11.1.2018 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: kokemuksia valmiustilanneviestinnästä

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: kokemuksia valmiustilanneviestinnästä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus: kokemuksia valmiustilanneviestinnästä Riku Mattila Kreditit esityksen kuva-aineistosta: AREVA / Dr. Matthias Braun Gesellschaft für Reaktorsicherheit Global Image NEI

Lisätiedot

SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI

SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI 1 Sisällysluettelo 1. Luonnossa esiintyvä radioaktiivinen säteily... 2 1.1. Alfasäteily... 2 1.2. Beetasäteily... 3 1.3. Gammasäteily... 3 2. Radioaktiivisen

Lisätiedot

FUKUSHIMAN JA JAPANIN TAPAHTUMIEN VAIKUTUS YDINTURVALLISUUSSÄÄDÖKSIIN

FUKUSHIMAN JA JAPANIN TAPAHTUMIEN VAIKUTUS YDINTURVALLISUUSSÄÄDÖKSIIN 1 FUKUSHIMAN JA JAPANIN TAPAHTUMIEN VAIKUTUS YDINTURVALLISUUSSÄÄDÖKSIIN Keijo Valtonen ATS Syysseminaari 3.11.2011 Keijo Valtonen Maanjäristys 11.3.2011 klo 14:46 Japanin aikaa Tyynellä merellä, n. 100

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 Prof. Filip Tuomisto Reaktorifysiikan perusteita, torstai 5.1.2017 Ydinenergiatekniikka lämmön- ja siten sähköntuotanto ydinreaktioiden avulla

Lisätiedot

YDINENERGIAN NORMAALIKÄYTÖN SÄTEILYVAIKUTUKSET

YDINENERGIAN NORMAALIKÄYTÖN SÄTEILYVAIKUTUKSET 4 YDINENERGIAN NORMAALIKÄYTÖN SÄTEILYVAIKUTUKSET Kirsi Alm-Lytz, Veli Riihiluoma, Olli Vilkamo SISÄLLYSLUETTELO 4.1 Säteilyn lähteet ydinvoimalaitoksilla... 146 4.2 Säteilysuojelu ydinvoimalaitoksilla...

Lisätiedot

Rosatomin laitoksen turvallisuus

Rosatomin laitoksen turvallisuus Rosatomin laitoksen turvallisuus Miten varaudutaan vikoihin ja häiriöihin sekä sisäisiin ja ulkoisiin uhkiin Turvallisuusanalyysipäällikkö Janne Liuko 27.11.2013 Turvallisuuden varmistamisen tasot Seurausten

Lisätiedot

Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus ( )

Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus ( ) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (7) Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus (15.11.2013) 1 Soveltamisala Ohjeessa YVL B.6 esitetään ydinvoimalaitoksen suojarakennuksen suunnittelulle ja tiiviyden

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, torstai 14.1.2016 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa

Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa Keskustelutilaisuus stressitesteistä 16.5.2012 Tomi Routamo Mitä kansallisia ja kansainvälisiä selvityksiä onnettomuuden johdosta on tehty? Kansalliset

Lisätiedot

VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016. MAMK YAMK Tuomo Pimiä

VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016. MAMK YAMK Tuomo Pimiä VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016 MAMK YAMK Tuomo Pimiä Pääsäätöpiirit Luonnonkierto- ja pakkokiertokattilan säädöt eivät juurikaan poikkea toistaan prosessin samankaltaisuuden vuoksi. Pääsäätöpiireihin kuuluvaksi

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 2 Turvallisuus prosessilaitoksen suunnittelussa 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu

Lisätiedot

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa 20.01.2010 Heinikainen Olli Esityksen sisältö Yleistä Olemassa olevat sovellukset Kineettisen energian palauttaminen Potentiaalienergian palauttaminen

Lisätiedot

POSIVA OY LIITE 6 2 OLKILUODON KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN RAKENTAMISLUPAHAKEMUS

POSIVA OY LIITE 6 2 OLKILUODON KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN RAKENTAMISLUPAHAKEMUS POSIVA OY LIITE 6 1 Liite 6 Selvitys ydinlaitoksessa valmistettavien, tuotettavien, käsiteltävien, käytettävien tai varastoitavien ydinaineiden tai ydinjätteiden laadusta ja enimmäismäärästä [YEA 32, kohta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖN LUONNOLLINEN RADIOAKTIIVISUUS SUOMESSA professori Jukka Lehto Radiokemian laboratorio Helsingin yliopisto SISÄLTÖ Säteilyn lähteet Radioaktiivisuuden lähteet Suomessa Säteilyn terveysvaikutukset

Lisätiedot

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Ydinpolttoainekierto Kaivamisesta hautaamiseen Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Kuka puhuu? Tutkijana Helsingin yliopiston Radiokemian laboratoriossa Tausta: YO 2008 Fysiikan opiskelijaksi

Lisätiedot

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat / HEINÄKUU 2011 B Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat Kolmannesvuosiraportti 1/2011 Anne Weltner (toim.) Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority

Lisätiedot

Konventionaalisessa lämpövoimaprosessissa muunnetaan polttoaineeseen sitoutunut kemiallinen energia lämpö/sähköenergiaksi höyryprosessin avulla

Konventionaalisessa lämpövoimaprosessissa muunnetaan polttoaineeseen sitoutunut kemiallinen energia lämpö/sähköenergiaksi höyryprosessin avulla Termodynamiikkaa Energiatekniikan automaatio TKK 2007 Yrjö Majanne, TTY/ACI Martti Välisuo, Fortum Nuclear Services Automaatio- ja säätötekniikan laitos Termodynamiikan perusteita Konventionaalisessa lämpövoimaprosessissa

Lisätiedot

Poikkeavat tapahtumat 2013

Poikkeavat tapahtumat 2013 Poikkeavat tapahtumat 2013 Jussi Aromaa Säteilyturvakeskus Teollisuuden säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylä, Paviljonki 9.-10.4.2014 Poikkeavien tapahtumien lukumäärä teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa

Lisätiedot

Kehittyneet polttoainekierrot Laskennallinen polttoainekiertoanalyysi. KYT2014 puoliväliseminaari Tuomas Viitanen, VTT KEPLA-projekti

Kehittyneet polttoainekierrot Laskennallinen polttoainekiertoanalyysi. KYT2014 puoliväliseminaari Tuomas Viitanen, VTT KEPLA-projekti Kehittyneet polttoainekierrot Laskennallinen polttoainekiertoanalyysi KYT2014 puoliväliseminaari 2013-04-17 Tuomas Viitanen, VTT KEPLA-projekti 2 Kehittyneet Polttoainekierrot (KEPLA-projekti) Kehittyneissä

Lisätiedot

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992 Liisa Haarla Pohjoismainen voimajärjestelmä 1992 Siirtoverkko: Siirtoyhteydet pitkiä, kulutus enimmäkseen etelässä, vesivoimaa pohjoisessa (Suomessa ja Ruotsissa),

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOS- TEKNIIKAN PERUSTEITA

YDINVOIMALAITOS- TEKNIIKAN PERUSTEITA 2 YDINVOIMALAITOS- TEKNIIKAN PERUSTEITA Tapani Eurasto, Juhani Hyvärinen 1, Marja-Leena Järvinen, Jorma Sandberg, Kirsti-Liisa Sjöblom SISÄLLYSLUETTELO 2.1 Reaktorin ydinfysikaaliset perusteet... 26 2.2

Lisätiedot

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote VERMON VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Vermon lämpökeskuksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä. Tiedotteessa

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN YMPÄRISTÖN SÄTEILYTARKKAILU

YDINVOIMALAITOKSEN YMPÄRISTÖN SÄTEILYTARKKAILU OHJE YVL 7.7 / 22.3.2006 YDINVOIMALAITOKSEN YMPÄRISTÖN SÄTEILYTARKKAILU 1 YLEISTÄ 3 2 YDINVOIMALAITOKSEN YMPÄRISTÖN SÄTEILYTARKKAILU 3 2.1 Yleiset periaatteet 3 2.2 Ympäristön säteilytarkkailuohjelma 4

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen käyttöönotto ja käyttö

Ydinvoimalaitoksen käyttöönotto ja käyttö Ydinvoimalaitoksen käyttöönotto ja käyttö Teemailta Pyhäjoki, Tero Jännes Projektipäällikkö 1 Yleistä käyttöönotosta YVL-ohje 2.5 Ydinvoimalaitoksen käyttöönotto Ydinvoimalaitoksen käyttöönotolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Tehtävänä on tutkia gammasäteilyn vaimenemista ilmassa ja esittää graafisesti siihen liittyvä lainalaisuus (etäisyyslaki).

Tehtävänä on tutkia gammasäteilyn vaimenemista ilmassa ja esittää graafisesti siihen liittyvä lainalaisuus (etäisyyslaki). TYÖ 68. GAMMASÄTEILYN VAIMENEMINEN ILMASSA Tehtävä Välineet Tehtävänä on tutkia gammasäteilyn vaimenemista ilmassa ja esittää graafisesti siihen liittyvä lainalaisuus (etäisyyslaki). Radioaktiivinen mineraalinäyte

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, maanantai 16.1.2017 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE

KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE Tiedote 24.5.2012 klo 15 Kittilässä suuren tulvan vaara ohi Kittilässä vesi on laskenut huipustaan 53 cm ja ennusteiden mukaan vesi jatkaa laskua. Vedenpinta oli tänä

Lisätiedot

Poikkeavat tapahtumat 2014-2015

Poikkeavat tapahtumat 2014-2015 Poikkeavat tapahtumat 2014-2015 Säteilyturvakeskus Jorma Kuusisto Teollisuuden säteilyturvallisuuspäivät 7. 8.10.2015 Helsingissä Lukumäärä Poikkeavien tapahtumien lukumäärä teollisuudessa, tutkimuksessa,

Lisätiedot

Eurooppalaiset ydinvoimalaitosten stressitestit

Eurooppalaiset ydinvoimalaitosten stressitestit 30.12.2011 Eurooppalaiset ydinvoimalaitosten stressitestit Suomen kansallinen raportti Jukka Laaksonen RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY 30.12.2011 1 EU stressitestit 25.3. 2011 ministerineuvoston

Lisätiedot

Perustietoa Olkiluoto 3:sta

Perustietoa Olkiluoto 3:sta Perustietoa Olkiluoto 3:sta TVO Ydinvoimayhtiö maailman huipulta Teollisuuden Voima Oy (TVO) on vuonna 1969 perustettu osakeyhtiö, joka tuottaa sähköä omistajilleen omakustannushinnalla ja rakentaa uutta

Lisätiedot

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Miksi voimajärjestelmän inertialla on merkitystä? taajuus häiriö, esim. tuotantolaitoksen irtoaminen sähköverkosta tavanomainen inertia pieni

Lisätiedot

Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä. Juhani Vira

Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä. Juhani Vira Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä Juhani Vira Loppusijoituksen suunnittelutavoite Loppusijoitus ei saa lisätä ihmisiin eikä elolliseen ympäristöön kohdistuvaa säteilyrasitusta. Vaatimus

Lisätiedot

- Pyri kirjoittamaan kaikki vastauksesi tenttipaperiin. Mikäli vastaustila ei riitä, jatka konseptilla

- Pyri kirjoittamaan kaikki vastauksesi tenttipaperiin. Mikäli vastaustila ei riitä, jatka konseptilla LUT School of Energy Systems Ydintekniikka BH30A0600 SÄTEILYSUOJELU Tentti 26.1.2016 Nimi: Opiskelijanumero: Rastita haluamasi vaihtoehto/vaihtoehdot: Suoritan pelkän kurssin Tee tehtävät A1 - A4 ja B5

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Dislokaatiot - pikauusinta

Dislokaatiot - pikauusinta Dislokaatiot - pikauusinta Ilman dislokaatioita Kiteen teoreettinen lujuus ~ E/8 Dislokaatiot mahdollistavat deformaation Kaikkien atomisidosten ei tarvitse murtua kerralla Dislokaatio etenee rakeen läpi

Lisätiedot

ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet

ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet Käännös valmistajan alkuperäisestä ohjeesta Rev 4.2 (201505) 4246074, 4246075, 4246084, 4246152, 4246153, 4246154 Säätöohjeet METOS WD-6 6. Säätöohjeet Tämä kuvio laitteen

Lisätiedot

Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö

Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö VESI-INSTITUUTIN JULKAISUJA 5 Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö Aino Pelto-Huikko (toim.) Vesi-Instituutti WANDER Vesi-Instituutin

Lisätiedot

SÄTEILYVAARATILANTEET JA SUOJAUTUMINEN

SÄTEILYVAARATILANTEET JA SUOJAUTUMINEN 9 SÄTEILYVAARATILANTEET JA SUOJAUTUMINEN Kyllikki Aakko ja Sisko Salomaa SISÄLLYSLUETTELO 9.1 Säteilyvaaran aiheuttajat ja vaikutukset... 352 9.2 Säteilyvaaratilanteen turvallisuusarviointi... 360 9.3

Lisätiedot

Ydinvoima puhdasta ja turvallista energiaa

Ydinvoima puhdasta ja turvallista energiaa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Ydinvoima puhdasta ja turvallista energiaa TFiF:s kväll om kärnenergi, Karin Rantamäki, specialforskare, VTT Sähkön hankinta ja -tuotanto energialähteittäin 2014 Hankinta

Lisätiedot

IONISOIVAN SÄTEILYN KÄYTTÖ FYSIIKAN JA KEMIAN OPETUKSESSA

IONISOIVAN SÄTEILYN KÄYTTÖ FYSIIKAN JA KEMIAN OPETUKSESSA OHJE ST 5.3 / 4.5.2007 IONISOIVAN SÄTEILYN KÄYTTÖ FYSIIKAN JA KEMIAN OPETUKSESSA 1 YLEISTÄ 3 2 TURVALLISUUSLUPA JA LUVASTA VAPAUTTAMINEN 3 3 TURVALLISUUSLUVASTA VAPAUTETTU SÄTEILYN KÄYTTÖ 3 3.1 Opetuskäyttöön

Lisätiedot

FY 2: Energiantuotanto. Tapio Hansson

FY 2: Energiantuotanto. Tapio Hansson FY 2: Energiantuotanto Tapio Hansson Voimalaitokset Suurin osa energiantuotannosta perustuu hyvin yksinkertaiseen periaatteeseen: Pyöritä generaattoria, joka muuttaa liike-energiaa sähköksi. Pyörittäminen

Lisätiedot

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Savupiipun tehtävä on saada aikaan vetoa palamista varten ja kuljettaa pois tuotetut savukaasut. Siksi savupiippu ja siihen liittyvät järjestelyt ovat äärimmäisen

Lisätiedot

Säteilysuojelun toimenpiteet säteilyvaaratilanteessa. 1 Yleistä 5. 2 Käsitteitä ja määrittelyjä 5

Säteilysuojelun toimenpiteet säteilyvaaratilanteessa. 1 Yleistä 5. 2 Käsitteitä ja määrittelyjä 5 OHJE 15.6.2001 VAL 1.1 Säteilysuojelun toimenpiteet säteilyvaaratilanteessa 1 Yleistä 5 2 Käsitteitä ja määrittelyjä 5 2.1 Peruskäsitteitä 5 2.2 Suureita ja yksiköitä 5 2.3 Keskeisiä suojelutoimenpiteitä

Lisätiedot

Sähkö on hyvinvointimme perusta

Sähkö on hyvinvointimme perusta Sähkö on hyvinvointimme perusta Suomi on Euroopan Unionin sähköintensiivisin maa Teollisuuden osuus kulutuksesta on noin puolet Suomessa on niukasti tehokkaaseen sähköntuotantoon soveltuvia omia luonnonvaroja

Lisätiedot

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kamiinan tekniset tiedot: Merialumiininen kamiina (AlMg3) Valurautainen rosti x 2, umpirosti x 1 Tulipesäluukku, jossa teräksinen sisäosa Sisällä vesikiertoputket

Lisätiedot

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat / MAALISKUU 2012 B Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat Kolmannesvuosiraportti 3/2011 Anne Weltner (toim.) Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority

Lisätiedot

Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT

Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT Energia - turvallisuus - terveys -seminaari Helsinki 18.11.2006 Järjestäjät: Lääkärin sosiaalinen vastuu ry ja Greenpeace 2 Sisältö Ydinvoima -

Lisätiedot

LADDOMAT MR. Asennus- ja käyttöohje

LADDOMAT MR. Asennus- ja käyttöohje LADDOMAT MR Asennus- ja käyttöohje Laddomat MR on erillisellä liitäntäkeskuksella (LK) varustettu säätölaite. Siinä on 3 relettä ja 4 lämpötilatunnistintuloa. Käytettävissä on useita erilaisia ohjausvaihtoehtoja.

Lisätiedot

ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA!

ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA! ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA! Luento 14.9.2015 / T. Paloposki / v. 03 Tämän päivän ohjelma: Aineen tilan kuvaaminen pt-piirroksella ja muilla piirroksilla, faasimuutokset Käsitteitä

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.-21.5.2014 Riina Alén STUK - Säteilyturvakeskus RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Lainsäädäntö EU-lainsäädäntö

Lisätiedot

Soklin radiologinen perustila

Soklin radiologinen perustila Soklin radiologinen perustila Tämä powerpoint esitys on kooste Dina Solatien, Raimo Mustosen ja Ari Pekka Leppäsen Savukoskella 12.1.2010 pitämistä esityksistä. Muutamissa kohdissa 12.1. esitettyjä tutkimustuloksia

Lisätiedot

Poikkeavat tapahtumat

Poikkeavat tapahtumat Poikkeavat tapahtumat Säteilyturvallisuus ja laatu isotooppilääketieteessä, 10. 11.12.2012, Säätytalo Tarkastaja Sampsa Kaijaluoto Vaatimus poikkeavien tapahtumien ilmoittamisesta Säteilyturvakeskukselle

Lisätiedot

Hanhikivi-1 voimalaitoksen turvallisuus

Hanhikivi-1 voimalaitoksen turvallisuus ROSATOM STATE ATOMIC ENERGY CORPORATION ROSATOM Hanhikivi-1 voimalaitoksen turvallisuus Jukka Laaksonen Rusatom Energy International e-mail Jukka.Laaksonen@rosatom.fi 25. elokuuta 2016 Ydinturvallisuus

Lisätiedot

Termodynamiikka. Fysiikka III 2007. Ilkka Tittonen & Jukka Tulkki

Termodynamiikka. Fysiikka III 2007. Ilkka Tittonen & Jukka Tulkki Termodynamiikka Fysiikka III 2007 Ilkka Tittonen & Jukka Tulkki Tilanyhtälö paine vakio tilavuus vakio Ideaalikaasun N p= kt pinta V Yleinen aineen p= f V T pinta (, ) Isotermit ja isobaarit Vakiolämpötilakäyrät

Lisätiedot

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet 1. Toiminta...2 2. Tarkistukset ennen käyttöä ja kokoaminen...2 3. Käyttö ja rajoitukset...2 4. Tekniset tiedot...3 5. Asennus...5 6. Huolto...5 7. Johtimet...6 8. Merkinnät

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta 1 (33) LUONNOS 2 -MÄÄRÄYS STUK SY/1/2017 Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuusluvasta ja valvonnasta vapauttamisesta Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain ( / ) 49 :n 3

Lisätiedot

Asiakkaat ilman sähköä, koko asiakasmäärä 17500

Asiakkaat ilman sähköä, koko asiakasmäärä 17500 Tapaninpäivän myrskytuhojen selvittämiseen liittyvät tiedotteet Tapaninpäivän poikkeuksellisen voimakas myrsky aiheutti ennen kokemattoman määrän vikoja yhtiömme jakeluverkolla. Kotisivuillamme julkaisimme

Lisätiedot

Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011

Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011 Onnettomuuksista oppimisen opintopäivät 2011 Case: Tavaratalo Hong Kong:in tulipalo Rasmus 28.9.2011 1 28.9.2011 2 28.9.2011 3 Hong Kong tavaratalon palo 23.12.2010 kello 16 Vantaa -23 astetta 28.9.2011

Lisätiedot

testo 610 Käyttöohje

testo 610 Käyttöohje testo 610 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 610 Pikaohje testo 610 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Kosteus- ja lämpötilasensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ

JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ JASOLLINEN JÄRJESTELMÄ Oppitunnin tavoite: Oppitunnin tavoitteena on opettaa jaksollinen järjestelmä sekä sen historiaa alkuainepelin avulla. Tunnin tavoitteena on, että oppilaat oppivat tieteellisen tutkimuksen

Lisätiedot

YDINENERGIAN TILANNE MAAILMALLA

YDINENERGIAN TILANNE MAAILMALLA YDINENERGIAN TILANNE MAAILMALLA Ami Rastas FinNuclear Helsinki, 12.3.2009 FinNuclear 12.3.2009 1 Esityksessä on tarkoitus antaa vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Paljonko ydinvoimalaitoksia on käytössä

Lisätiedot

Ydinvoima kaukolämmön tuotannossa

Ydinvoima kaukolämmön tuotannossa Ydinvoima kaukolämmön tuotannossa Ville Tulkki Erikoistutkija ville.tulkki@vtt.fi VTT beyond the obvious 1 Sisältö Kaukolämpöä ydinvoimalla Nykyiset ja tulevat projektit Pienreaktorit ja niiden käyttökohteet

Lisätiedot

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat / JOULUKUU 2012 B Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat Kolmannesvuosiraportti 2/2012 Anne Weltner (toim.) Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA. Ihmisen radioaktiivisuus. Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority

SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA. Ihmisen radioaktiivisuus. Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority SÄTEILY- JA YDINTURVALLISUUSKATSAUKSIA Ihmisen radioaktiivisuus Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority Ihmisen radioaktiivisuus Jokaisessa ihmisessä on radioaktiivisia

Lisätiedot

Uraanikaivoshankkeiden ympäristövaikutukset

Uraanikaivoshankkeiden ympäristövaikutukset Uraanikaivoshankkeiden ympäristövaikutukset Fil. tri Tarja Laatikainen Eno, Louhitalo 27.02.2009 Ympäristövaikutukset A. Etsinnän yhteydessä B. Koelouhinnan ja koerikastuksen yhteydessä C. Terveysvaikutukset

Lisätiedot

OLKILUOTO 1 JA 2 YDINVOIMALAITOSYKSIKÖIDEN PARANNUSHANKKEET

OLKILUOTO 1 JA 2 YDINVOIMALAITOSYKSIKÖIDEN PARANNUSHANKKEET OLKILUOTO 1 JA 2 YDINVOIMALAITOSYKSIKÖIDEN PARANNUSHANKKEET 25. YDINTURVALLISUUSSEMINAARI 21.11.2014 Risto Himanen EI FUKUSHIMA LÄHTÖISIÄ TURVALLISUUTTA PARANTAVIA PROJEKTEJA Dieselgeneraattoreiden uusinta

Lisätiedot

AT-Tuote Oy Sipoon tuotantolaitoksella sattunut onnettomuus. Onnettomuustutkintaraportti dnro 4044/ /2018

AT-Tuote Oy Sipoon tuotantolaitoksella sattunut onnettomuus. Onnettomuustutkintaraportti dnro 4044/ /2018 AT-Tuote Oy Sipoon tuotantolaitoksella 2.3.2018 sattunut onnettomuus Onnettomuustutkintaraportti dnro 4044/00.05.12/2018 Tapahtumien kulku Onnettomuuspäivänä tuotantolaitoksella tapahtui aerosolien täyttämistä

Lisätiedot

Max. nostokorkeus Teho (kw) LVR3-7-220V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 220 V G1. LVR3-7-380V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 380 V G1

Max. nostokorkeus Teho (kw) LVR3-7-220V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 220 V G1. LVR3-7-380V 3 32 5 44 0,55 10 50Hz ~ 380 V G1 Kuvaus Virhehälytyksenestopumppu, jolla korvataan pienten vuotojen aiheuttama vedenhukka automaattisen sprinkleripumpun turhan käynnistymisen estämiseksi. Tekniset tiedot Tyyppi: Monivaiheinen keskipakopumppu

Lisätiedot

Tshernobylin terveysvaikutukset ja tähänastinen tieto Fukushimasta

Tshernobylin terveysvaikutukset ja tähänastinen tieto Fukushimasta Tshernobyl ja Fukushima ATS 26.4.2011 Säätytalo Tshernobylin terveysvaikutukset ja tähänastinen tieto Fukushimasta Wendla Paile Tshernobylin onnettomuuden suorat (deterministiset) vaikutukset: 134 vahvistettua

Lisätiedot

Oikeat vastaukset: Tehtävän tarkkuus on kolme numeroa. Sulamiseen tarvittavat lämmöt sekä teräksen suurin mahdollinen luovutettu lämpö:

Oikeat vastaukset: Tehtävän tarkkuus on kolme numeroa. Sulamiseen tarvittavat lämmöt sekä teräksen suurin mahdollinen luovutettu lämpö: A1 Seppä karkaisee teräsesineen upottamalla sen lämpöeristettyyn astiaan, jossa on 118 g jäätä ja 352 g vettä termisessä tasapainossa Teräsesineen massa on 312 g ja sen lämpötila ennen upotusta on 808

Lisätiedot

Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus

Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus L2 Paloturvallisuus Oy Tommi Nieminen Runeberginkatu 5 B 00100 Helsinki p. 040 7029044 tommi.nieminen@l2.fi www.l2.fi Korkea rakentaminen Suomessa Uutta meille

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

BETONILATTIOIDEN MAALAUS JA PINNOITUS

BETONILATTIOIDEN MAALAUS JA PINNOITUS BETONILATTIOIDEN MAALAUS JA PINNOITUS Tuotekehityksen kuulumisia 17.9.2015, Tikkurila Oyj, Vantaa Jenni Järvinen & Juha Nikkola Sisältö Yleistä vesiohenteisista epokseista Tikkurilan Fontefloor EP tuotteet

Lisätiedot

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B Kuva 1 Tyyppi 44-6B Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI Painos huhtikuu 2003 SISÄLLYS SISÄLLYS Sivu 1 Rakenne ja toiminta.......................... 4 2 Asennus................................

Lisätiedot

FY 8: Ydinvoimalat. Tapio Hansson

FY 8: Ydinvoimalat. Tapio Hansson FY 8: Ydinvoimalat Tapio Hansson Ydinvoimalaitokset Ydinvoimalaitoksissa pyritään tuottamaan lämpöä ydinreaktion avulla. Nykyisin energiantuotantokäytössä on ainoastaan fissioon perustuvia voimalaitoksia.

Lisätiedot

OHJE YVL B.4 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI

OHJE YVL B.4 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI OHJE YVL B4 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 5 3 Reaktorille ja reaktiivisuudenhallintajärjestelmille asetettavat vaatimukset 6 31 Reaktorin ja ydinpolttoaineen rakenteellinen yhteensopivuus

Lisätiedot