Sukellukset Meksiko 2006

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellukset Meksiko 2006"

Transkriptio

1 Sukellukset Meksiko 2006 Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Jukatanin niemimaa Meksikossa on erilainen kuin muu Meksiko. Jukatan on entistä merenpohjaa jonka huokoinen kalkkikivikuori imee sadeveden nopeasti. Ilmiö on miljoonien vuosien aikana synnyttänyt maanalaisia jokia ja luolia, joihin makea vesi on lopulta noussut. Luolastoon on syntynyt usein tippukiviä, minkä jälkeen makea vesi on pikkuhiljaa täyttänyt luolat vedellä. Kun näiden luolien katot sortuvat, syntyy kaivomainen muodostelma Cenote. Kaivot olivat Mayoille tärkeitä jo 2000 vuotta sitten mutta niitä ei ole vieläkään tutkittu tarkasti ja uusia cenoteita löytyy yhä. Lohjan Urheilusukeltajien yhdeksän hengen iskujoukko päätti lähteä tsekkaamaan cenotet kevättalvella Meksikon Jukatanin niemimaalla lähellä Tulumia sijaitseva Tankah vaikutti hyvältä paikalta, Tulumissa kun palvottiin jo 2000 vuotta sitten Mayojen sukeltavaa jumalaa Yumkinia, joka kuvattiin aina hyppäämässä veteen pää edellä. Hotelli varaus tehtiin Tankah Inn hotelliin, missä sijaitsee myös Chris Stantonin isännöimä Lucky Fish Diving. Chris oli tullut dyykkireissulle Meksikoon, koulutti itsensä Full Cave Diveriksi, oli vähän aikaa töissä Hidden Worldsissä, paikallisessa cenote keskuksessa ja vuokrasi itselleen hotellin ja sukelluskeskuksen. Nyt kaveria kutsuttiin kompressoriksi, hänen sukelluskaverinsa Andy väitti Chrisin puhaltavan ilmaa pulloon sukelluksen aikana. Sinne siis..

2 4-5.3 Matkaan lähdettiin suurella sydämellä. Lontoossa sekään ei auttanut ja koneen myöhästyminen, onnettomuuden tukittua Heaththrowssa bussin tien ja tiukkojen turvatarkastusten takia myöhästyimme seuraavasta koneesta (joka saattoi olla ylibuukattu, portti suljettiin jo tuntia ennen lähtöä) ja jouduimme jäämään yöksi Lontooseen. Marriot hotellissa nautimme englantilaisesta kiukaattomasta saunasta ja mukavasta yli metrin syvyisestä altaasta. Aamulla olimme päättäneet, että emme enää juutu terminaaliin ja olimme hyvissä ajoin Virgin Atlanticin gatella. Turvatarkastuksia tehtiin taas tuplaten, näimme kuinka avatusta vesipullostakin pyydettiin maistamaan, ennen sen saamista portin sisäpuolelle. Toiletissa käynti johti uuteen tarkastukseen. Miamissa täytimme kaikki lomakkeet, kuljimme turvatarkastusten läpi, annoimme sormenjäljet ja pääsimme kuvatuiksi

3 ja juoksimme American Airlinesin check innin kautta seuraavaan turvatarkastukseen, missä meidät läpivalaistiin just in case ja tavarat tutkittiin. Meksikon lentokoneessa olo oli helpottunut. Cancunissa on syytä olla mukana kaikki saadut lomakkeet täytettynä. Lomakkeita tarvitaan myös paluumatkaa varten. Taksi odotti meitä ja jonotettuamme passintarkastuksen läpi pääsimme matkaan kohti noin 150 kilometrin päässä sijaitsevaa Tankahia. Matkalla saimme ensi kosketuksen Meksikon liikennekulttuuriin. Näimme kolme kolaria, joihin taksikuski totesi too much tequila. Yöllä saavuimme perille, kuljetimme kamat huoneisiin ja kysyimme purtavaa. Isäntämme Chris Stanton sanoi lähellä olevan ravintolan, mutta ei tiennyt onko se auki. Kävelimme hetken ja huomataksemme, että ravintola on kiinni. Omistaja kuitenkin heräsi ja kuulimme kassakoneen kilinästä oven aukeavan. Hetken päästä nautimme pastaa Meksikon pimeässä yössä palmujen alla. 6.3 Aikaeron takia hotellissa oli helppo nousta ylös viideltä nousevaan aurinkoon. Teimme pienen retken rannalla, syksyn hurrikaani Wilman jälkiä näkyi yhä kaikkialla. Cozumelissa oli samaan aikaan muita suomalaisia sukeltajia ja he kertoivat myöhemmin, että viidakko oli pajupuskien korkuista tuulelle alttiilla saarella. Vihdoinkin perillä, ja ensimmäinen sukellus tehtiin merelle maailman toiseksi suurimmalle riutalle. Chrisin paattiin, pieneen puuveneeseen, KUKULCANIIN mahtuu enimmillään viisi henkilöä ja suunta oli kohti puolen mailin päässä olevaa riuttaa. Muutaman metrin edettyämme kävimme karilla mutta matka jatkui.

4 Vedessä suolaisen veden noste yllätti, vaikka tuntui ettei 3 millin Bermuda voi kannattaa juuri mitään. Nosteen hallintaa vaikeuttaa yleisesti käytetyt alumiinipullot. Chris oli varautunut parilla ylimääräisellä kilolla taskuissaan, mutta porukalle ei mikään riittänyt. Venepoika Jorge heitteli lisää painoja Chrisille muutaman metrin päähän veteen, mistä Chris nappasi ne lennosta. Tästä tavasta on syytä ottaa oppia. Noin kahdeksan-yhdeksän kilon paino sopi useimmille. Tosin 16:sta kiloakin saattaa tarvita Mukava dyykki. Iltapäivästä suunnistimme parinsadan metrin päässä olevalle mukavalle cenotelle, mihin merilehmät eli Manaatit silloin tällöin nousevat. Muumin näköinen otus saattaa olla melkoinen näky jos sellaisen kohtaa suomalainen merisonni. Casa Cenote alkoi tienvierestä ja nousimme snorklaillen ylävirtaan noin 400 metrin päähän uskomattomassa näkyvyydessä. Lopulta Cenote sukelsi takaisin maan alle ja luovutimme. Virta kuljetti meidät kevyesti takaisin tielle, missä virta sukelsi tien alle ja siitä edelleen parinsadan metrin matkan ravintolan ali mereen Ojo de Aguaan lahden syvimpään kohtaan. Ensikosketus cenote sukellukseen oli kiehtova, onkohan näitä lisää? Tästä cenote tunnelista virtaa jopa gallonaa vettä minuutissa mereen. Kun merenpinta on alhaalla, voi sopivassa kohdassa ulostulovirtausta seistä, tekemättä mitään. Cenotea kutsutaan myös nimella Cenote Manati Siellä esiintyvien ujojen manaattien takia. Casa Cenoten ravintola osoittautui kohtuulliseksi mutta kuten muutkin Tankahin pari ravintolaa, melko kalliiksi. Tankahin ehdottomasti paras ja halvin ruoka oli hotellissa, vaikka palvelu toimi eri aikavyöhykkeelle, kuin mahamme. Hotellin vessat toimivat miten sattuivat ja vuotavat vessat saattoivat kuluttaa vesivarat odottamatta. Huolimatta lukuisista likellä sijaitsevista cenoteista hotelliin tuotiin vesi säiliöautolla. Sähköjohdot kipunoivat tolpissa ja sähkökatkoksia sattui useita. Ruoka Meksikolaista ruokaa kuvaillaan tuliseksi. Burritot ja fajitakset ovat melko miedosti maustettuja, mutta taustalla saattaa hiipua chilin hiipivä maku. maut ovat yleensä hyvinkin mietoja. Makuja on tietysti monenlaisia, mutta tulisuus, mitä esimerkiksi intialaisessa ruoassa on, jäi kokematta. Erilaisia chilimausteita sai hakea, ilmiselvästi ne eivät ole turistien ykköstuliaisia. Margaritoja saa melkein joka paikasta ja kuumassa ilmastossa Margarita onkin oiva jäähdyttäjä, tosin hyvä lakki on parempi. Virkistysjuomien jää on yleensä tehty kunnon vedestä. Ruoan ja juomien hinnat ovat Jukatanin niemimaalla lähes suomalaisissa mittasuhteissa. Mikään halpamaa Meksiko ei siis ole.

5

6 7.3 Aamun ensimmäiselle sukellukselle puimme märkkärit hotellihuoneessamme suurin toivein. KUKULCAN teki kuitenkin temput ja ei inahtanutkaan. Hetken Chris yritti vetää käsin isoa konetta käyntiin ja hiippailimme varjoon katsomaan touhua. Lopulta teimme pari dyykkiä yksi 30 m 30 min ja yksi 12 m 50 min. Luolia ja alien munia, kilpikonnaa ja rauskua. Aivon näköisiä kalkkikiviä on kaikkialla, koralleja vähemmän, ehkä syksyn hurrikaani Vilman työt näkyvät vielä meressäkin. Mayojen mukaan kun itätuuli saapuu Meksikoon, on se kesän ensi merkki, ja kun tuuli laantuu, on kesä. Meille merkki tarkoitti sitä, että merelle ei ollut asiaa. Chrisin sukelluskeskuksen PADI Diving is Fun lippu pysyi vaakasuorassa ja meidän CMAS lippumme puolitangossa. Olimme varmoja ettei dyykeistä tule mitään pitkään aikaan. Heti seuraavana päivänä huomasimme olevamme Hidden Worlds sukelluskeskuksessa, joka on Highway 307 varrella, vain muutaman mailin päässä Tulumista. Hidden Worlds mainostaa itseään uuden Hollywood The Caven kuvauspaikkana. Katso lisää

7 8.3 Dos Ojos kaksi silmää (alla kartta luolastosta) oli ensimmäinen luolastomme ja kaiketi myös jonkinlainen sukellustaitojemme koetus. Meistä vain harvalla on luolasukelluskokemusta ja Chris kertasi mm. luolasukellusmerkit ennen sukellusta. Esim. peukalo ylös merkki ei katon alla luolassa voi olla sama kuin merellä, luolassa se on hätämerkki. Chris kehotti käyttämään sammakkopotkuja olemaan muutenkin siivosti ja ilmoittamaan heti jos mitä tahansa on vialla. - If you are feeling unhappy, hungry or what ever, then we go up, Chris sanoi.

8 Menimme neljän hengen ryhmissä luolaan. Dos Ojos on turisteja varten kunnostettu. Pohja on lähes pöllytön ja luolaston pääkulkureiteille pääsee kaikentasoiset turistit. Toinen oppaamme Andy ohjasi meidät onneksi heti pois pääväyliltä muiden sukeltajien ulottumattomiin ja kun katsoimme kuinka pääluolissa juostiin pitkin pohjaa, olimme hyvin tyytyväisiä. Dos Ojos oli kuitenkin miellyttävä ja valoisakin luola vaikka oli täynnä sukeltajia. Illalla Tomppakin sai kadonneet matkatavaransa syntymäpäivänsä kunniaksi. Lahjoja on joskus vaikea järjestää, jos on jo kaikkea. Cenotessa sukeltaminen on varsin yksinkertaista. Sukellukset ovat matalia 1-14 metriin. Profiilit siksi varsin mutkikkaita, mutta matalassa se ei aiheuta ongelmia. Koska aaltoja ei tietenkään ole, on sukellukselle valmistautumiset helppoja ja luolissa on usein paljon viileämpää kuin ylhäällä. Luolastot vaihtelevat pienistä ja tiukoistakin paikoista aina valtavan avariin kammioihin, joihin valo häviää. Pohja ei yleensä pölise, aukkojen kohdalle on ylhäältä päässyt mutaa ja pohja pölisee herkemmin. Virtauksia on harvoin, mutta virtausten kohdalla ja niitä vastaan räpylöidessä, ne todellakin huomaa. Virtauksen mukana meneminen luolassa on mukavaa jarruttelua.

9 9.3 Tuuli jatkui ja Chris ilmoitti, että sukellukset eivät onnistuisi. Lähdimme Tulumin kuuluisille Maya raunioille. Saimme hyvän oppaan ja saimme katsauksen Mayojen kulttuuriin ja aikanaan edistykselliseen kalenteriin, jota saattoi seurata Maya rakennelmien monimutkaisten auringonliikkeiden välittämien signaalien kautta. Lopuksi etsimme Tulumissa reittiä rannalle, mutta päädyimme paikalliseen slummiin. Surullista nähtävää, mutta kerjäläisiä ei näkynyt vaikka ihmiset asuivat surkeissa oloissa vain lyhyen matkan päässä pääkadulta. PADI lippu oli vaakasuorassa ja ehdotimme Chrisille cenote sukellusta seuraavalle päivälle. Palatessamme Tankahiin, otin kuvaa paikallisesta tietyömaasta, missä ihmeteltiin tasaisella maalla juuri kyljelleen kellahtanutta kuorma-autoa. Kun katselee liikennettä, tulee pakonomainen tarve vetää turvavyö päälle. Meksikon erikoisuuksiin kuuluu ryhmittyminen oikealle kun aikoo kääntyä vasemmalle. tämä on syytä muistaa, koska keskikaistaa ajetaan kovaa. Satunnaisesta liikennerikkomuksesta saattaa selvitä muutamalla sadalla pesolla. Tärkeää, on huomauttaa hienotunteisesti, että kotimaassamme satunnainen pieni liikennerike maksetaan aina heti. 10.3

10 Aamulla menimme vasta kolme vuotta sitten löytyneelle luolastolle Dream Gatelle. Niemimaa on täynnä kalkkikiviluolastoja, ja kun katsoi ympäröivään läpitunkemattomaan mangroveviidakkoon, ymmärsi hyvin että se kätkee paljon salaisuuksia taakseen. Matkasimme Dream Gatelle taas itse kyhätyilla Jungle Car:lla (lue kuorma/auton runko ja puulava). Nämä autot tulivatkin hyvin tutuiksi reissun aikana. Jungle Carissa matkustetaan lavalla keikkuen huterissa kaiteissa. Vanhat jenkki kasit jaksoivat hädin tuskin pikkumäkiä ylös ja usein jouduttiin ottamaan lisää vauhtia. Tiet ovat kapeita kalkkikivellä päällystettyjä sorateitä. Jouduimme ylittämään highwayn kaksi kertaa, ja kun katselee mangrovekaiteen takaa lähestyvää Kenwoodia keskellä tietä, ei voi kuin toivoa, ettei jää kärsimään pahasti. Matkalla Dream gatelle sain oksan korvalehteen ajon aikana ja verta joka puolella, mutta naarmu oli pieni. Reppuun varatut nenäliinat, laastarit ja vesi eivät ole hätävarjelun liioittelua. Tämä cenote oli ihan viidakossa ja lämpöhalvauksen partaalla lähdimme eka dyykille. Sukellus oli samalla hyvä osoitus siitä, että kuumissa maissa tankkaus ennen sukellusta on tehtävä huolella, kuten tietysti muutenkin. Muutama litra sopivaa nestettä ei ole ollenkaan liikaa. Nestevajaus aiheutti sen, että dyykin aikana minulla alkoi kramppaamaan vasenta jalkaa ja ahtaissa ja pöllyävissä paikoissa oli melkoisen vaikeaa liikkua yhdellä jalalla. Sujui se kuitenkin. Pohjaa piti tosissaan varoa ja sukellusasento koko ajan hieman kumma kulmien ja sivuittain viistojen katon ja lattian välissä ei useinkaan ollut paljon tilaa. Tasapainotuksen pitää olla luolissa kohdallaan ja moni kiroili, että oli jättänyt kumiräpylät kotiin painon takia.

11 Dream Gate (http://www.hiddenworlds.com.mx/dreamgate1.html) Cenote oli kuin katedraali. Näkymät olivat uskomattomat! tippukiviä silmänkantamattomiin!! ja näkyvyys uskomaton!!! Dreamgatessa sukelluksen puolivälissä pysähdyimme pienen tunnelin kohdalle avoveteen. Ylhäältä pilkotti valoa metrisestä aukosta. Aukkoon oli laskettu tikkaat varauloskäytäväksi (kuva). Päivän toisen sukelluksen teimme Bat Caveen minkä monimutkaiset pylväiköt ja tippukivet antoivat myös elämyksen. 11.3

12 kuvassa Chris Jani ja Hannele Tak Be Ha oli aamun kohde. Hidden Worlds mainostaa sitä snorkkelointikohteena koska siellä on riittävästi avointa tilaa ja keinotekoista aggregaatti valoa. Aktivitteeihin kuului myös köysilaskeutuminen cenoten aukoista. Lähdimme nyt koko poppoo kerralla, eteen laitettiin vähemmän pöllyttelevät, että viimeisetkin näkevät jotain. Luola oli hieman tasapaksu verrattuna aikaisempiin, mutta vertailu ei ole aivan oikeutettu. Täällä näimme suuria avaria tiloja. Palatessamme lyhyt matka keinovaloa toi oman säväyksensä. Iltapäivästä sukelsimme taas Orchidsilla. Nyt lähdimme aivan toiseen suuntaan virran vietäviksi. Maisemat eivät olleet aivan niin hyvät kuin ensimmäisellä kerralla, mutta kun sotkimme takaisin vastavirtaan pääsimme eri kulmasta katsomaan katosta hehkuvia valopatsaita, jotka olivat uskomattomia. Päivän toisen, lähes tunnin dyykin heitimme Orchids cenotelle, mikä oli vajaan kymmenen minuutin Jungle car ajelun päässä. Reissun tähän asti paras dyykki odotti orkideoiden reunustaman montun pohjalla. Lähelle Hidden Worldsin pomo rakenteli puuhun majaa asunnoksi itselleen. Chris kertoi, että aluksi sukellamme tien alitse pieneen vastavirtaan teemme pienen kierroksen ja että tutustumme myös luuluolaan. Hetken kurvailtuamme näimme kuinka Orchids oli nimensä veroinen. Pienistä aukoista siivilöityvä valo taittui matkallaan veteen sinihehkuisina säteinä. Puiden juuret kasvoivat veteen muodostaen outoja kuvioita. Pienessä luolassa oli avointa tilaa ja nousimme ylös hetkeksi. Chris kertoi että nyt menisimme luuluolaan. Temmoimme vastavirrassa pyöreässä, melko pienessä, mutta pitkässä luolassa muutaman minuutin ja 25 sekunnin vapaasta noususta tai 50 metrin päässä olevasta ilmataskusta ei ollut tietoakaan. Saavuimme luiden luo. Veden täyttämässä luolassa on ollut kauan sitten asukkeja, joiden luita lattialla oli runsaasti. Tutkittuamme hetken niitä, painuimme virran mukana takaisin räpylät jarruina. Chris kulki takaperin virran mukana tarkkaillen meidän selviämistämme, tai sitten näyttäen taitojaan. Orchids luolastoon Chris oli tehnyt noin 700 sukellusta. Ongelmia ei Chrisille ollut sattunut koskaan.

13 12.3 Kotiin palaavat alkoivat pakata ja valmistautumaan henkisesti kotimatkaan. Teimme Tulumissa ostoksia ja totesimme tinkaamisen olevan jotain, mitä suomalainen ei osaa. Kun hinnasta oli tingattu jo jopa puolet pois, saattoi myyjä tulla vielä perässä kertomaan paremmasta tarjouksesta. Meksikossa hintakilpailu on mennyt siihen että esim. ravintoloiden hintaan pitää päässä laskea tippi, että oikean hinnan saa selville. Silti lasku yllättää usein. Tippejä varten pitäisi olla pientä rahaa taskussa aina. Ravintoloissa on lisäksi aivan turha pyytää erillistä laskua ja porukasta jouduttiin aina valitsemaan Full Mensa kortituksen saanut rahan laskija, selvittämään pesojen, dollareiden ja jopa eurojen aiheuttama soppa. Kaikki kuitenkin kelpaa. Ensimmäinen porukka lähti. Tero oli aivan varma, että yöpyminen tapahtuu Miamissa. Seuraavana päivänä sain kuitenkin sähköpostin, että kaikki oli mennyt hyvin, vaikka kiirettä oli pitänytkin. Etujoukot lähettivät myös hyviä ohjeita meille Päädyimme taas Orchids cenotelle. Tällä kertaa oppaamme oli norjalainen Bob, joka tekee töitä Norjassa saadakseen rahaa sukeltaa Meksikossa 35 taalan päiväpalkalla. Divemasterit ovat sukeltaneet selvästi eri tasoilla luolissa ja Bob ei edes tiennyt Orchids luuluolasta. Sukelluksen teimmekin opasnarut näköetäisyydellä. Bob oli opetellut jopa hieman suomea. Tärkeät sanat kuten kiitos ja Ei saa peittää olivat hyvin hallussa. Orchids cenoten kirous toteutui taas. Olin jo aiemmin testannut oman Nokia 5140 kännykän roiskevesitiiviyden cenotessa 1.5 metriin saakka ja kännykkä oli pienen paineilmapullon venttiilin kautta puhaltelun ja paahtavassa auringossa kuivattelun jälkeen loistokunnossa. Tosin vesipisaraakaan en kotelon sisällä nähnyt, pölykin oli kaikki tallella. Nyt Esa heitti varoiksi lompakkonsa cenoteen ja taalat tuntuivat pitävän värin pesusta huolimatta. Chris oli jo aiemmin tullut kipeäksi ja sama kuumetauti kiersi meistä melkein jokaista. Seuraavana päivänä Chrisin aika kului yskää parannellessa. Myös väärää rahaa oli liikkeellä, ja taalan väreihin kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa etukäteen selvää varsinkin sadan taalan setelien eri värivaihtoehdoista Tuuli tyyntyi lopulta ja lähdimme KUKULCANILLA merelle. Näimme tälläkin kertaa kilpikonnan ja muutamia pienehköjä haita. Dyykki oli onnistunut mutta toista emme päässeet tekemään. Oppaamme ajan vei nopeahko iltapäivän PADI kurssin vetäminen avovesineen.

14 16.3 Viimeinen cenote Kuva: Jouko Jokinen Aamulla heitimme kamat Chrisin Jeeppiin ja paahdoimme ilmastoimattomassa autossa Tulumin ohi ja länteen. Neliveto on kätevä, koska sateiden sattuessa saattaa päällystämättömillä teillä, joita on runsaasti, olla auton kokoisia reikiä. Saavuimme Grand cenotelle. Aiemmin ehkä suosittukin sukelluskeskus oli parhaat päivänsä nähnyt. Ilmeisesti Hidden Worlds keskus oli vienyt asiakkaat ja cenote kaivossa paikalliset rakastavaiset viettivät aikaansa. Päällepäin Cenote ei vaikuttanut kovin kummalta ja ilman odotuksia saimme kamat päällemme ja lähdimme sanattomina alas. Grand cenote oli ehkä helpoin luola sukeltaa, mutta valoisuus, kristallinkirkas vesi ja kauniit muodostelmat tekivät vaikutuksen. Luolista näkyi kuinka kaukana ihmiset polskivat vedessä auringon paisteessa, kun me leijuimme pitkin varoitus kyltein rajattua luolastoa. Kylteissä viikatemies kehotti olemaan kulkematta tästä edemmäs ilman oikeaa kortitusta. Grand Cenote osoittautui hyvin ystävälliseksi luolaksi ja nousua ylös pitkitimme loputtomiin. Aamulla kello 9 alkaisi matka kohti suomea.

15 Jungle Car. Ratissa kirjoittaja., lavalla Jani, Jokke, Esa ja Hannele. Kuvan otti divemaster norjalainen Bob Matkanteosta Helsinki-Lontoo-Miami-CanCun ja takaisin Jenkkilään mennessä on syytä täyttää Green card ja siihen liittyvä valkoinen lomake, vaikka niitä ei välttämättä lainkaan tarvita. Cancunissa saat eteesi toisen lomakkeen, missä kysellään mm. kuinka kauan aiot viipyä. Tarvitset sitä myös pois lähtiessä! Pidä kaikki matkatavarakuitit koko ajan mukana. Huolehdi myös lentokenttäkuljetuksista etukäteen. Takaisin mennessä Cancunissa, American Airlines on tarkka ruumalastin painosta joka saa olla max 50 lbs (n. 22kg) ilman lisämaksua.

16 Lisämaksu on lbs väliltä 26 USD. Käsimatkatavaroista eivät pahemmin kyselleet. Oma reppuni painoi reilusti yli kymmenen kiloa. Käsimatkatavaroita kannattaakin kasvattaa vaikka tukevalla kangaskassilla. Ruumaan menevät kannattaa laittaa suoraan Helsinkiin ja sen jälkeen ei tarvitse niistä välittää, ainoastaan esittää vastakuitit kirjautuessa aina uudelle lennolle. Tulevat näin suoraan Hesaan vaikka emot kuuluttelivat kaikenlaisia ohjeita eri lennoilla. Tämäkään ei tosin takaa matkatavaroiden mukana pysymistä. Loppuporukan tavarat saapuivat muutaman päivän meidän jälkeemme. Miamissa sitten taas Virgin Atlantic oli tarkka käsimatkatavaroista ja ne punnittiin, jälkimmäisellä porukalla mitään punnituksia ei tehty. Reppu tuntuu olevan hyvä lavaste. Kullakin saa olla kaksi käsimatkatavaralaukkua a 6kg. Jos on enemmän painoa kannattaa varautua siellä laittamaan vielä yksi laukku ruumaan, sillä se onnistuu ilman lisämaksua ja painoraja on 32 kg.

17 Maahantulomuodollisuudet on tehtävä (vihreä- ja tullilomake täytettyinä). Kannattaa pitää kiirettä, security checkit voivat viedä ne tarpeelliset minuutit. Meillä tämä meni hyvin koska ruuhkaa ei ollut, mutta ylimääräistä aikaa ei jäänyt. Lontoossa taas ei mitään maahantulomuodollisuuksia ole (emojen tarjoamaa lomaketta ei tarvita, mutta saa täyttää). Jet lag Aikaero Meksikoon mentäessä ei tuntunut useimmista pahalta. Hyvin nukutut yöt ennen matkaa auttavat. Atlantin yli lentävissä koneissa annetaan matkustajille korvatulppia ja silmäsuojia matka unia varten. Elokuvia on tarjolla viihdykkeeksi ja virvokkeet ovat ilmaisia. Ruoat ovat normaalia lentokamaa, hedelmäjuomia on tarjolla. Lennon aikana on hyvä verrytellä jäseniään kävelyillä, ja jos vapaita paikkoja on, paikan vaihtaminen tilavampaan ole yleensä kiellettyä. Tuoleissa on yleensä helposti huomaamatta jäävät pään sivutuet, joiden käyttö helpottaa nukkumista. Jet lag, aikaero väsymykseen, on vaikeaa varautua. Mutta Suomessa on aikaa nukkua! Meksiko muistilista Dokumentit Matkaliput ja kopio Passit ja kopio Visa ja numero ja kopio Matkavakuutuslaput ja kopio

18 Kopioiden tuplaaminen sekä ruumaan, että käsimatkatavaroihin ei ole liioittelemista. HUOM: Tiedot laukun omistajasta laukun ulko- ja sisäpuolelle. Paina mieleen myös laukun ulkoiset tuntomerkit. Erillään oleva sisältölista on kätevä katoamisen varalta. Muuta Sanakirja Kynä matkaopas Lukemista HUOM: tarvitsemasi lääkkeet ja välttämättömät tavarat käsimatkatavaroissa Rokotukset, ei välttämättä malaria sen sivuvaikutusten takia. Jukatanin niemimaa ei ole malaria aluetta Maitohappobakteerin syönti ennen matkaa (hyötyä tai ei) pebanthen tai vastaava laastaria kuumelääkkeet hammasharja, tahna shampoo, saippua nenäliinoja hyttysmyrkkyä kannattaa laittaa illoiksi Laitteet Kännykän laturi ja kännykän sim sopivuus Meksikoon (kolmitaajuus) Lataus adapteri Kamera ja kortit (tyhjät) + akun lataukset ennalta ja laturi Raha Pesot, dollarit (dollareilla pärjää, luottokortilla voi nostaa rahaa, luottokortti ei muuten kelpaa juuri missään tai vain kalleimmissa turistimestoissa). Lisäksi tinkaaminen, mikä kuuluu asiaan, vaikeutuu. Euroillakin pärjää melko usein mutta kurssi on syytä olla tiedossa. Euroja saa melko usein jopa vaihdossa. Vaatteet Huom! Meksikoon ei tarvitse ottaa mukaan paljon vaatteita. tarpeelliset kevyet ja sopivat sandaalit reppu (repussa kulkee cenoteille maskit ja tietokoneet turvassa). Sukellusvarusteet uikkarit maski (suojassa omassa rasiassaan) regu, muista poistaa kuivapuvun letku, ota mukaan käsimatkatavaroihin liivi 12/200 alumiini pulloa varten. Puhalla hieman ilmaa liiviin matkan ajaksi. 3 mm märkkäri. Bermudakin riittää useimmille kumiräpylät jos sukellat cenoteissa (vuokralle saa vain muovisia). märkkärinkengät snorkkeli (riutan sisäpuolella on hauska snorklata). painovyön vyö (ei paina paljon)

19 sukellustietokone paristo kunnossa sukellusmuistiinpanovälineet Lamppu cenoteille (säästät noin 5 $ sukellus, kun käytät omaa lamppua), muista rajoitukset akkulamppujen kuljettamisessa. lampuksi riittää alkeellinenkin paristolamppu. Kanisterin raahaaminen kannattaa harkita tarkkaan, pikkulampulla pärjää, mutta varavalo voi olla tarpeen. Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Pasi Mannerkoski LUS ry. Tulum rannikko Maya raunioiden kohdalla, reef näkyy taustalla vaahtopäinä.

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste 8 3 Paine Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste i Ilma on ainetta ja se vaatii oman tilavuutensa. Ilmalla on massa. Maapallon ympärillä on ilmakehä. Me asumme ilmameren pohjalla. Me olemme

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä?

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Nimimerkki: Emajõgi I Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Jos olisin jäänyt veteen, olisin muuttunut kaihiksi, suomut olisivat nousseet silmiin, äitini olisi pimennossa evät pomppineet lonkista

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Kartoitus... 3 1.1 Asiakas ja toiveet... 3 1.2 Asiakastapaaminen... 3 1.3 aikataulu ja hinta... 4 2 Kalenteri

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

Peltolan uutiset 3/2011

Peltolan uutiset 3/2011 Peltolan uutiset 3/2011 Syksyllä golfkausi alkaa olla lopuillaan, mutta ei vielä ohi. Golfkauden lopuksi on hyvä kaivella aivojen muistisopukoita ja kerrata golfin sääntöjä. Sääntöopas, golffarin paras

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa Joulumaa on muutakin

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Lumikki. punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi,

Lumikki. punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi, Lumikki. Eräs kuningatar toivoi kerran että hänellä olisi tytär valkea kuin lumi, punainen kuin veri ja musta kuin mustapuu. Hänen toivonsa toteutui, ja hän sai tyttären, iholtaan valkoisen kuin lumi,

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tarinoita kotikulmilta ja vähän maailmaltakin: Onpa tässä muutama kisa kurvailtu edellisen kirjoittelun jälkeenkin 1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tuttuja teitä kotikulmilla. Mekaanikkoina

Lisätiedot

LOPPI 23.4.2013. ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa.

LOPPI 23.4.2013. ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa. LOPPI 23.4.2013 ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa. Nyt oltiin liikkeellä mukavasti Bussarin bussilla ja Matti toivotti ratin takaa mukavaa ja rauhallista

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä KÄYTTÖOHJE NO.CX-10 Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä 1 Turvaohjeet Lithium-akulle Turvaohjeet Lithium-akulle Litium-akun lataus voi aiheuttaa tulipalon tai loukkaantumisen tai omaisuuden menettämistä.

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Ildikó, Astrid, Isabelle, kapt. Ahmed, András, Erkki, Khaled, Alan, Ahmed

Ildikó, Astrid, Isabelle, kapt. Ahmed, András, Erkki, Khaled, Alan, Ahmed Kairo Uweinat Lauantaiaamuna, 15.3.2008 ennen auringonnousua, sovittuun aikaan klo 5.45 istumme mukavasti vanhan maasto-toyotan kyydissä hotelli Cosmopolitanin edessä Kairossa valmiina aloittamaan 16 päivän

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin!

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! SAUNASEURA 27.12.2016 1/5 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - To 18.2. TAPAHTUMAT 2016 SAUNASEURA SAUNAMAFIA ry TÄYTTI 7 VUOTTA. Kuumat Onnittelut Maailman Aktiivisimmalle Saunaseuralle! - Ti 26.4. Klo 17:30-19:00

Lisätiedot

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä?

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Tätä kirjoittaessani nousi mieleeni eräs tuntemani insinööri T. Palosaari. Hän oli aikansa lahjakkuus. Hän oli todellinen nörtti. Hän teki heti tietokoneiden tultua

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot