Sukellukset Meksiko 2006

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellukset Meksiko 2006"

Transkriptio

1 Sukellukset Meksiko 2006 Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Jukatanin niemimaa Meksikossa on erilainen kuin muu Meksiko. Jukatan on entistä merenpohjaa jonka huokoinen kalkkikivikuori imee sadeveden nopeasti. Ilmiö on miljoonien vuosien aikana synnyttänyt maanalaisia jokia ja luolia, joihin makea vesi on lopulta noussut. Luolastoon on syntynyt usein tippukiviä, minkä jälkeen makea vesi on pikkuhiljaa täyttänyt luolat vedellä. Kun näiden luolien katot sortuvat, syntyy kaivomainen muodostelma Cenote. Kaivot olivat Mayoille tärkeitä jo 2000 vuotta sitten mutta niitä ei ole vieläkään tutkittu tarkasti ja uusia cenoteita löytyy yhä. Lohjan Urheilusukeltajien yhdeksän hengen iskujoukko päätti lähteä tsekkaamaan cenotet kevättalvella Meksikon Jukatanin niemimaalla lähellä Tulumia sijaitseva Tankah vaikutti hyvältä paikalta, Tulumissa kun palvottiin jo 2000 vuotta sitten Mayojen sukeltavaa jumalaa Yumkinia, joka kuvattiin aina hyppäämässä veteen pää edellä. Hotelli varaus tehtiin Tankah Inn hotelliin, missä sijaitsee myös Chris Stantonin isännöimä Lucky Fish Diving. Chris oli tullut dyykkireissulle Meksikoon, koulutti itsensä Full Cave Diveriksi, oli vähän aikaa töissä Hidden Worldsissä, paikallisessa cenote keskuksessa ja vuokrasi itselleen hotellin ja sukelluskeskuksen. Nyt kaveria kutsuttiin kompressoriksi, hänen sukelluskaverinsa Andy väitti Chrisin puhaltavan ilmaa pulloon sukelluksen aikana. Sinne siis..

2 4-5.3 Matkaan lähdettiin suurella sydämellä. Lontoossa sekään ei auttanut ja koneen myöhästyminen, onnettomuuden tukittua Heaththrowssa bussin tien ja tiukkojen turvatarkastusten takia myöhästyimme seuraavasta koneesta (joka saattoi olla ylibuukattu, portti suljettiin jo tuntia ennen lähtöä) ja jouduimme jäämään yöksi Lontooseen. Marriot hotellissa nautimme englantilaisesta kiukaattomasta saunasta ja mukavasta yli metrin syvyisestä altaasta. Aamulla olimme päättäneet, että emme enää juutu terminaaliin ja olimme hyvissä ajoin Virgin Atlanticin gatella. Turvatarkastuksia tehtiin taas tuplaten, näimme kuinka avatusta vesipullostakin pyydettiin maistamaan, ennen sen saamista portin sisäpuolelle. Toiletissa käynti johti uuteen tarkastukseen. Miamissa täytimme kaikki lomakkeet, kuljimme turvatarkastusten läpi, annoimme sormenjäljet ja pääsimme kuvatuiksi

3 ja juoksimme American Airlinesin check innin kautta seuraavaan turvatarkastukseen, missä meidät läpivalaistiin just in case ja tavarat tutkittiin. Meksikon lentokoneessa olo oli helpottunut. Cancunissa on syytä olla mukana kaikki saadut lomakkeet täytettynä. Lomakkeita tarvitaan myös paluumatkaa varten. Taksi odotti meitä ja jonotettuamme passintarkastuksen läpi pääsimme matkaan kohti noin 150 kilometrin päässä sijaitsevaa Tankahia. Matkalla saimme ensi kosketuksen Meksikon liikennekulttuuriin. Näimme kolme kolaria, joihin taksikuski totesi too much tequila. Yöllä saavuimme perille, kuljetimme kamat huoneisiin ja kysyimme purtavaa. Isäntämme Chris Stanton sanoi lähellä olevan ravintolan, mutta ei tiennyt onko se auki. Kävelimme hetken ja huomataksemme, että ravintola on kiinni. Omistaja kuitenkin heräsi ja kuulimme kassakoneen kilinästä oven aukeavan. Hetken päästä nautimme pastaa Meksikon pimeässä yössä palmujen alla. 6.3 Aikaeron takia hotellissa oli helppo nousta ylös viideltä nousevaan aurinkoon. Teimme pienen retken rannalla, syksyn hurrikaani Wilman jälkiä näkyi yhä kaikkialla. Cozumelissa oli samaan aikaan muita suomalaisia sukeltajia ja he kertoivat myöhemmin, että viidakko oli pajupuskien korkuista tuulelle alttiilla saarella. Vihdoinkin perillä, ja ensimmäinen sukellus tehtiin merelle maailman toiseksi suurimmalle riutalle. Chrisin paattiin, pieneen puuveneeseen, KUKULCANIIN mahtuu enimmillään viisi henkilöä ja suunta oli kohti puolen mailin päässä olevaa riuttaa. Muutaman metrin edettyämme kävimme karilla mutta matka jatkui.

4 Vedessä suolaisen veden noste yllätti, vaikka tuntui ettei 3 millin Bermuda voi kannattaa juuri mitään. Nosteen hallintaa vaikeuttaa yleisesti käytetyt alumiinipullot. Chris oli varautunut parilla ylimääräisellä kilolla taskuissaan, mutta porukalle ei mikään riittänyt. Venepoika Jorge heitteli lisää painoja Chrisille muutaman metrin päähän veteen, mistä Chris nappasi ne lennosta. Tästä tavasta on syytä ottaa oppia. Noin kahdeksan-yhdeksän kilon paino sopi useimmille. Tosin 16:sta kiloakin saattaa tarvita Mukava dyykki. Iltapäivästä suunnistimme parinsadan metrin päässä olevalle mukavalle cenotelle, mihin merilehmät eli Manaatit silloin tällöin nousevat. Muumin näköinen otus saattaa olla melkoinen näky jos sellaisen kohtaa suomalainen merisonni. Casa Cenote alkoi tienvierestä ja nousimme snorklaillen ylävirtaan noin 400 metrin päähän uskomattomassa näkyvyydessä. Lopulta Cenote sukelsi takaisin maan alle ja luovutimme. Virta kuljetti meidät kevyesti takaisin tielle, missä virta sukelsi tien alle ja siitä edelleen parinsadan metrin matkan ravintolan ali mereen Ojo de Aguaan lahden syvimpään kohtaan. Ensikosketus cenote sukellukseen oli kiehtova, onkohan näitä lisää? Tästä cenote tunnelista virtaa jopa gallonaa vettä minuutissa mereen. Kun merenpinta on alhaalla, voi sopivassa kohdassa ulostulovirtausta seistä, tekemättä mitään. Cenotea kutsutaan myös nimella Cenote Manati Siellä esiintyvien ujojen manaattien takia. Casa Cenoten ravintola osoittautui kohtuulliseksi mutta kuten muutkin Tankahin pari ravintolaa, melko kalliiksi. Tankahin ehdottomasti paras ja halvin ruoka oli hotellissa, vaikka palvelu toimi eri aikavyöhykkeelle, kuin mahamme. Hotellin vessat toimivat miten sattuivat ja vuotavat vessat saattoivat kuluttaa vesivarat odottamatta. Huolimatta lukuisista likellä sijaitsevista cenoteista hotelliin tuotiin vesi säiliöautolla. Sähköjohdot kipunoivat tolpissa ja sähkökatkoksia sattui useita. Ruoka Meksikolaista ruokaa kuvaillaan tuliseksi. Burritot ja fajitakset ovat melko miedosti maustettuja, mutta taustalla saattaa hiipua chilin hiipivä maku. maut ovat yleensä hyvinkin mietoja. Makuja on tietysti monenlaisia, mutta tulisuus, mitä esimerkiksi intialaisessa ruoassa on, jäi kokematta. Erilaisia chilimausteita sai hakea, ilmiselvästi ne eivät ole turistien ykköstuliaisia. Margaritoja saa melkein joka paikasta ja kuumassa ilmastossa Margarita onkin oiva jäähdyttäjä, tosin hyvä lakki on parempi. Virkistysjuomien jää on yleensä tehty kunnon vedestä. Ruoan ja juomien hinnat ovat Jukatanin niemimaalla lähes suomalaisissa mittasuhteissa. Mikään halpamaa Meksiko ei siis ole.

5

6 7.3 Aamun ensimmäiselle sukellukselle puimme märkkärit hotellihuoneessamme suurin toivein. KUKULCAN teki kuitenkin temput ja ei inahtanutkaan. Hetken Chris yritti vetää käsin isoa konetta käyntiin ja hiippailimme varjoon katsomaan touhua. Lopulta teimme pari dyykkiä yksi 30 m 30 min ja yksi 12 m 50 min. Luolia ja alien munia, kilpikonnaa ja rauskua. Aivon näköisiä kalkkikiviä on kaikkialla, koralleja vähemmän, ehkä syksyn hurrikaani Vilman työt näkyvät vielä meressäkin. Mayojen mukaan kun itätuuli saapuu Meksikoon, on se kesän ensi merkki, ja kun tuuli laantuu, on kesä. Meille merkki tarkoitti sitä, että merelle ei ollut asiaa. Chrisin sukelluskeskuksen PADI Diving is Fun lippu pysyi vaakasuorassa ja meidän CMAS lippumme puolitangossa. Olimme varmoja ettei dyykeistä tule mitään pitkään aikaan. Heti seuraavana päivänä huomasimme olevamme Hidden Worlds sukelluskeskuksessa, joka on Highway 307 varrella, vain muutaman mailin päässä Tulumista. Hidden Worlds mainostaa itseään uuden Hollywood The Caven kuvauspaikkana. Katso lisää

7 8.3 Dos Ojos kaksi silmää (alla kartta luolastosta) oli ensimmäinen luolastomme ja kaiketi myös jonkinlainen sukellustaitojemme koetus. Meistä vain harvalla on luolasukelluskokemusta ja Chris kertasi mm. luolasukellusmerkit ennen sukellusta. Esim. peukalo ylös merkki ei katon alla luolassa voi olla sama kuin merellä, luolassa se on hätämerkki. Chris kehotti käyttämään sammakkopotkuja olemaan muutenkin siivosti ja ilmoittamaan heti jos mitä tahansa on vialla. - If you are feeling unhappy, hungry or what ever, then we go up, Chris sanoi.

8 Menimme neljän hengen ryhmissä luolaan. Dos Ojos on turisteja varten kunnostettu. Pohja on lähes pöllytön ja luolaston pääkulkureiteille pääsee kaikentasoiset turistit. Toinen oppaamme Andy ohjasi meidät onneksi heti pois pääväyliltä muiden sukeltajien ulottumattomiin ja kun katsoimme kuinka pääluolissa juostiin pitkin pohjaa, olimme hyvin tyytyväisiä. Dos Ojos oli kuitenkin miellyttävä ja valoisakin luola vaikka oli täynnä sukeltajia. Illalla Tomppakin sai kadonneet matkatavaransa syntymäpäivänsä kunniaksi. Lahjoja on joskus vaikea järjestää, jos on jo kaikkea. Cenotessa sukeltaminen on varsin yksinkertaista. Sukellukset ovat matalia 1-14 metriin. Profiilit siksi varsin mutkikkaita, mutta matalassa se ei aiheuta ongelmia. Koska aaltoja ei tietenkään ole, on sukellukselle valmistautumiset helppoja ja luolissa on usein paljon viileämpää kuin ylhäällä. Luolastot vaihtelevat pienistä ja tiukoistakin paikoista aina valtavan avariin kammioihin, joihin valo häviää. Pohja ei yleensä pölise, aukkojen kohdalle on ylhäältä päässyt mutaa ja pohja pölisee herkemmin. Virtauksia on harvoin, mutta virtausten kohdalla ja niitä vastaan räpylöidessä, ne todellakin huomaa. Virtauksen mukana meneminen luolassa on mukavaa jarruttelua.

9 9.3 Tuuli jatkui ja Chris ilmoitti, että sukellukset eivät onnistuisi. Lähdimme Tulumin kuuluisille Maya raunioille. Saimme hyvän oppaan ja saimme katsauksen Mayojen kulttuuriin ja aikanaan edistykselliseen kalenteriin, jota saattoi seurata Maya rakennelmien monimutkaisten auringonliikkeiden välittämien signaalien kautta. Lopuksi etsimme Tulumissa reittiä rannalle, mutta päädyimme paikalliseen slummiin. Surullista nähtävää, mutta kerjäläisiä ei näkynyt vaikka ihmiset asuivat surkeissa oloissa vain lyhyen matkan päässä pääkadulta. PADI lippu oli vaakasuorassa ja ehdotimme Chrisille cenote sukellusta seuraavalle päivälle. Palatessamme Tankahiin, otin kuvaa paikallisesta tietyömaasta, missä ihmeteltiin tasaisella maalla juuri kyljelleen kellahtanutta kuorma-autoa. Kun katselee liikennettä, tulee pakonomainen tarve vetää turvavyö päälle. Meksikon erikoisuuksiin kuuluu ryhmittyminen oikealle kun aikoo kääntyä vasemmalle. tämä on syytä muistaa, koska keskikaistaa ajetaan kovaa. Satunnaisesta liikennerikkomuksesta saattaa selvitä muutamalla sadalla pesolla. Tärkeää, on huomauttaa hienotunteisesti, että kotimaassamme satunnainen pieni liikennerike maksetaan aina heti. 10.3

10 Aamulla menimme vasta kolme vuotta sitten löytyneelle luolastolle Dream Gatelle. Niemimaa on täynnä kalkkikiviluolastoja, ja kun katsoi ympäröivään läpitunkemattomaan mangroveviidakkoon, ymmärsi hyvin että se kätkee paljon salaisuuksia taakseen. Matkasimme Dream Gatelle taas itse kyhätyilla Jungle Car:lla (lue kuorma/auton runko ja puulava). Nämä autot tulivatkin hyvin tutuiksi reissun aikana. Jungle Carissa matkustetaan lavalla keikkuen huterissa kaiteissa. Vanhat jenkki kasit jaksoivat hädin tuskin pikkumäkiä ylös ja usein jouduttiin ottamaan lisää vauhtia. Tiet ovat kapeita kalkkikivellä päällystettyjä sorateitä. Jouduimme ylittämään highwayn kaksi kertaa, ja kun katselee mangrovekaiteen takaa lähestyvää Kenwoodia keskellä tietä, ei voi kuin toivoa, ettei jää kärsimään pahasti. Matkalla Dream gatelle sain oksan korvalehteen ajon aikana ja verta joka puolella, mutta naarmu oli pieni. Reppuun varatut nenäliinat, laastarit ja vesi eivät ole hätävarjelun liioittelua. Tämä cenote oli ihan viidakossa ja lämpöhalvauksen partaalla lähdimme eka dyykille. Sukellus oli samalla hyvä osoitus siitä, että kuumissa maissa tankkaus ennen sukellusta on tehtävä huolella, kuten tietysti muutenkin. Muutama litra sopivaa nestettä ei ole ollenkaan liikaa. Nestevajaus aiheutti sen, että dyykin aikana minulla alkoi kramppaamaan vasenta jalkaa ja ahtaissa ja pöllyävissä paikoissa oli melkoisen vaikeaa liikkua yhdellä jalalla. Sujui se kuitenkin. Pohjaa piti tosissaan varoa ja sukellusasento koko ajan hieman kumma kulmien ja sivuittain viistojen katon ja lattian välissä ei useinkaan ollut paljon tilaa. Tasapainotuksen pitää olla luolissa kohdallaan ja moni kiroili, että oli jättänyt kumiräpylät kotiin painon takia.

11 Dream Gate (http://www.hiddenworlds.com.mx/dreamgate1.html) Cenote oli kuin katedraali. Näkymät olivat uskomattomat! tippukiviä silmänkantamattomiin!! ja näkyvyys uskomaton!!! Dreamgatessa sukelluksen puolivälissä pysähdyimme pienen tunnelin kohdalle avoveteen. Ylhäältä pilkotti valoa metrisestä aukosta. Aukkoon oli laskettu tikkaat varauloskäytäväksi (kuva). Päivän toisen sukelluksen teimme Bat Caveen minkä monimutkaiset pylväiköt ja tippukivet antoivat myös elämyksen. 11.3

12 kuvassa Chris Jani ja Hannele Tak Be Ha oli aamun kohde. Hidden Worlds mainostaa sitä snorkkelointikohteena koska siellä on riittävästi avointa tilaa ja keinotekoista aggregaatti valoa. Aktivitteeihin kuului myös köysilaskeutuminen cenoten aukoista. Lähdimme nyt koko poppoo kerralla, eteen laitettiin vähemmän pöllyttelevät, että viimeisetkin näkevät jotain. Luola oli hieman tasapaksu verrattuna aikaisempiin, mutta vertailu ei ole aivan oikeutettu. Täällä näimme suuria avaria tiloja. Palatessamme lyhyt matka keinovaloa toi oman säväyksensä. Iltapäivästä sukelsimme taas Orchidsilla. Nyt lähdimme aivan toiseen suuntaan virran vietäviksi. Maisemat eivät olleet aivan niin hyvät kuin ensimmäisellä kerralla, mutta kun sotkimme takaisin vastavirtaan pääsimme eri kulmasta katsomaan katosta hehkuvia valopatsaita, jotka olivat uskomattomia. Päivän toisen, lähes tunnin dyykin heitimme Orchids cenotelle, mikä oli vajaan kymmenen minuutin Jungle car ajelun päässä. Reissun tähän asti paras dyykki odotti orkideoiden reunustaman montun pohjalla. Lähelle Hidden Worldsin pomo rakenteli puuhun majaa asunnoksi itselleen. Chris kertoi, että aluksi sukellamme tien alitse pieneen vastavirtaan teemme pienen kierroksen ja että tutustumme myös luuluolaan. Hetken kurvailtuamme näimme kuinka Orchids oli nimensä veroinen. Pienistä aukoista siivilöityvä valo taittui matkallaan veteen sinihehkuisina säteinä. Puiden juuret kasvoivat veteen muodostaen outoja kuvioita. Pienessä luolassa oli avointa tilaa ja nousimme ylös hetkeksi. Chris kertoi että nyt menisimme luuluolaan. Temmoimme vastavirrassa pyöreässä, melko pienessä, mutta pitkässä luolassa muutaman minuutin ja 25 sekunnin vapaasta noususta tai 50 metrin päässä olevasta ilmataskusta ei ollut tietoakaan. Saavuimme luiden luo. Veden täyttämässä luolassa on ollut kauan sitten asukkeja, joiden luita lattialla oli runsaasti. Tutkittuamme hetken niitä, painuimme virran mukana takaisin räpylät jarruina. Chris kulki takaperin virran mukana tarkkaillen meidän selviämistämme, tai sitten näyttäen taitojaan. Orchids luolastoon Chris oli tehnyt noin 700 sukellusta. Ongelmia ei Chrisille ollut sattunut koskaan.

13 12.3 Kotiin palaavat alkoivat pakata ja valmistautumaan henkisesti kotimatkaan. Teimme Tulumissa ostoksia ja totesimme tinkaamisen olevan jotain, mitä suomalainen ei osaa. Kun hinnasta oli tingattu jo jopa puolet pois, saattoi myyjä tulla vielä perässä kertomaan paremmasta tarjouksesta. Meksikossa hintakilpailu on mennyt siihen että esim. ravintoloiden hintaan pitää päässä laskea tippi, että oikean hinnan saa selville. Silti lasku yllättää usein. Tippejä varten pitäisi olla pientä rahaa taskussa aina. Ravintoloissa on lisäksi aivan turha pyytää erillistä laskua ja porukasta jouduttiin aina valitsemaan Full Mensa kortituksen saanut rahan laskija, selvittämään pesojen, dollareiden ja jopa eurojen aiheuttama soppa. Kaikki kuitenkin kelpaa. Ensimmäinen porukka lähti. Tero oli aivan varma, että yöpyminen tapahtuu Miamissa. Seuraavana päivänä sain kuitenkin sähköpostin, että kaikki oli mennyt hyvin, vaikka kiirettä oli pitänytkin. Etujoukot lähettivät myös hyviä ohjeita meille Päädyimme taas Orchids cenotelle. Tällä kertaa oppaamme oli norjalainen Bob, joka tekee töitä Norjassa saadakseen rahaa sukeltaa Meksikossa 35 taalan päiväpalkalla. Divemasterit ovat sukeltaneet selvästi eri tasoilla luolissa ja Bob ei edes tiennyt Orchids luuluolasta. Sukelluksen teimmekin opasnarut näköetäisyydellä. Bob oli opetellut jopa hieman suomea. Tärkeät sanat kuten kiitos ja Ei saa peittää olivat hyvin hallussa. Orchids cenoten kirous toteutui taas. Olin jo aiemmin testannut oman Nokia 5140 kännykän roiskevesitiiviyden cenotessa 1.5 metriin saakka ja kännykkä oli pienen paineilmapullon venttiilin kautta puhaltelun ja paahtavassa auringossa kuivattelun jälkeen loistokunnossa. Tosin vesipisaraakaan en kotelon sisällä nähnyt, pölykin oli kaikki tallella. Nyt Esa heitti varoiksi lompakkonsa cenoteen ja taalat tuntuivat pitävän värin pesusta huolimatta. Chris oli jo aiemmin tullut kipeäksi ja sama kuumetauti kiersi meistä melkein jokaista. Seuraavana päivänä Chrisin aika kului yskää parannellessa. Myös väärää rahaa oli liikkeellä, ja taalan väreihin kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa etukäteen selvää varsinkin sadan taalan setelien eri värivaihtoehdoista Tuuli tyyntyi lopulta ja lähdimme KUKULCANILLA merelle. Näimme tälläkin kertaa kilpikonnan ja muutamia pienehköjä haita. Dyykki oli onnistunut mutta toista emme päässeet tekemään. Oppaamme ajan vei nopeahko iltapäivän PADI kurssin vetäminen avovesineen.

14 16.3 Viimeinen cenote Kuva: Jouko Jokinen Aamulla heitimme kamat Chrisin Jeeppiin ja paahdoimme ilmastoimattomassa autossa Tulumin ohi ja länteen. Neliveto on kätevä, koska sateiden sattuessa saattaa päällystämättömillä teillä, joita on runsaasti, olla auton kokoisia reikiä. Saavuimme Grand cenotelle. Aiemmin ehkä suosittukin sukelluskeskus oli parhaat päivänsä nähnyt. Ilmeisesti Hidden Worlds keskus oli vienyt asiakkaat ja cenote kaivossa paikalliset rakastavaiset viettivät aikaansa. Päällepäin Cenote ei vaikuttanut kovin kummalta ja ilman odotuksia saimme kamat päällemme ja lähdimme sanattomina alas. Grand cenote oli ehkä helpoin luola sukeltaa, mutta valoisuus, kristallinkirkas vesi ja kauniit muodostelmat tekivät vaikutuksen. Luolista näkyi kuinka kaukana ihmiset polskivat vedessä auringon paisteessa, kun me leijuimme pitkin varoitus kyltein rajattua luolastoa. Kylteissä viikatemies kehotti olemaan kulkematta tästä edemmäs ilman oikeaa kortitusta. Grand Cenote osoittautui hyvin ystävälliseksi luolaksi ja nousua ylös pitkitimme loputtomiin. Aamulla kello 9 alkaisi matka kohti suomea.

15 Jungle Car. Ratissa kirjoittaja., lavalla Jani, Jokke, Esa ja Hannele. Kuvan otti divemaster norjalainen Bob Matkanteosta Helsinki-Lontoo-Miami-CanCun ja takaisin Jenkkilään mennessä on syytä täyttää Green card ja siihen liittyvä valkoinen lomake, vaikka niitä ei välttämättä lainkaan tarvita. Cancunissa saat eteesi toisen lomakkeen, missä kysellään mm. kuinka kauan aiot viipyä. Tarvitset sitä myös pois lähtiessä! Pidä kaikki matkatavarakuitit koko ajan mukana. Huolehdi myös lentokenttäkuljetuksista etukäteen. Takaisin mennessä Cancunissa, American Airlines on tarkka ruumalastin painosta joka saa olla max 50 lbs (n. 22kg) ilman lisämaksua.

16 Lisämaksu on lbs väliltä 26 USD. Käsimatkatavaroista eivät pahemmin kyselleet. Oma reppuni painoi reilusti yli kymmenen kiloa. Käsimatkatavaroita kannattaakin kasvattaa vaikka tukevalla kangaskassilla. Ruumaan menevät kannattaa laittaa suoraan Helsinkiin ja sen jälkeen ei tarvitse niistä välittää, ainoastaan esittää vastakuitit kirjautuessa aina uudelle lennolle. Tulevat näin suoraan Hesaan vaikka emot kuuluttelivat kaikenlaisia ohjeita eri lennoilla. Tämäkään ei tosin takaa matkatavaroiden mukana pysymistä. Loppuporukan tavarat saapuivat muutaman päivän meidän jälkeemme. Miamissa sitten taas Virgin Atlantic oli tarkka käsimatkatavaroista ja ne punnittiin, jälkimmäisellä porukalla mitään punnituksia ei tehty. Reppu tuntuu olevan hyvä lavaste. Kullakin saa olla kaksi käsimatkatavaralaukkua a 6kg. Jos on enemmän painoa kannattaa varautua siellä laittamaan vielä yksi laukku ruumaan, sillä se onnistuu ilman lisämaksua ja painoraja on 32 kg.

17 Maahantulomuodollisuudet on tehtävä (vihreä- ja tullilomake täytettyinä). Kannattaa pitää kiirettä, security checkit voivat viedä ne tarpeelliset minuutit. Meillä tämä meni hyvin koska ruuhkaa ei ollut, mutta ylimääräistä aikaa ei jäänyt. Lontoossa taas ei mitään maahantulomuodollisuuksia ole (emojen tarjoamaa lomaketta ei tarvita, mutta saa täyttää). Jet lag Aikaero Meksikoon mentäessä ei tuntunut useimmista pahalta. Hyvin nukutut yöt ennen matkaa auttavat. Atlantin yli lentävissä koneissa annetaan matkustajille korvatulppia ja silmäsuojia matka unia varten. Elokuvia on tarjolla viihdykkeeksi ja virvokkeet ovat ilmaisia. Ruoat ovat normaalia lentokamaa, hedelmäjuomia on tarjolla. Lennon aikana on hyvä verrytellä jäseniään kävelyillä, ja jos vapaita paikkoja on, paikan vaihtaminen tilavampaan ole yleensä kiellettyä. Tuoleissa on yleensä helposti huomaamatta jäävät pään sivutuet, joiden käyttö helpottaa nukkumista. Jet lag, aikaero väsymykseen, on vaikeaa varautua. Mutta Suomessa on aikaa nukkua! Meksiko muistilista Dokumentit Matkaliput ja kopio Passit ja kopio Visa ja numero ja kopio Matkavakuutuslaput ja kopio

18 Kopioiden tuplaaminen sekä ruumaan, että käsimatkatavaroihin ei ole liioittelemista. HUOM: Tiedot laukun omistajasta laukun ulko- ja sisäpuolelle. Paina mieleen myös laukun ulkoiset tuntomerkit. Erillään oleva sisältölista on kätevä katoamisen varalta. Muuta Sanakirja Kynä matkaopas Lukemista HUOM: tarvitsemasi lääkkeet ja välttämättömät tavarat käsimatkatavaroissa Rokotukset, ei välttämättä malaria sen sivuvaikutusten takia. Jukatanin niemimaa ei ole malaria aluetta Maitohappobakteerin syönti ennen matkaa (hyötyä tai ei) pebanthen tai vastaava laastaria kuumelääkkeet hammasharja, tahna shampoo, saippua nenäliinoja hyttysmyrkkyä kannattaa laittaa illoiksi Laitteet Kännykän laturi ja kännykän sim sopivuus Meksikoon (kolmitaajuus) Lataus adapteri Kamera ja kortit (tyhjät) + akun lataukset ennalta ja laturi Raha Pesot, dollarit (dollareilla pärjää, luottokortilla voi nostaa rahaa, luottokortti ei muuten kelpaa juuri missään tai vain kalleimmissa turistimestoissa). Lisäksi tinkaaminen, mikä kuuluu asiaan, vaikeutuu. Euroillakin pärjää melko usein mutta kurssi on syytä olla tiedossa. Euroja saa melko usein jopa vaihdossa. Vaatteet Huom! Meksikoon ei tarvitse ottaa mukaan paljon vaatteita. tarpeelliset kevyet ja sopivat sandaalit reppu (repussa kulkee cenoteille maskit ja tietokoneet turvassa). Sukellusvarusteet uikkarit maski (suojassa omassa rasiassaan) regu, muista poistaa kuivapuvun letku, ota mukaan käsimatkatavaroihin liivi 12/200 alumiini pulloa varten. Puhalla hieman ilmaa liiviin matkan ajaksi. 3 mm märkkäri. Bermudakin riittää useimmille kumiräpylät jos sukellat cenoteissa (vuokralle saa vain muovisia). märkkärinkengät snorkkeli (riutan sisäpuolella on hauska snorklata). painovyön vyö (ei paina paljon)

19 sukellustietokone paristo kunnossa sukellusmuistiinpanovälineet Lamppu cenoteille (säästät noin 5 $ sukellus, kun käytät omaa lamppua), muista rajoitukset akkulamppujen kuljettamisessa. lampuksi riittää alkeellinenkin paristolamppu. Kanisterin raahaaminen kannattaa harkita tarkkaan, pikkulampulla pärjää, mutta varavalo voi olla tarpeen. Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Pasi Mannerkoski LUS ry. Tulum rannikko Maya raunioiden kohdalla, reef näkyy taustalla vaahtopäinä.

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla

Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla Kulttisukellus Shark & Yolanda Reef -riutalla Sijainti: Punainenmeri, Egypti. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Sukelluksen tyyppi: syvä, virta. Meressä esiintyvät eläimet ja kasvit: koko ravintoketju,

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE

JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE 1/8 KÄYTÖN ALOITUS Täyttö Kierrä tankin yläosa irti vastapäivään pitämällä toisella kädellä kiinni tankista ja tarttumalla toisella kädellä päädyn uritettuun osaan. Varo, ettei

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu

Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 24.4.2014 1/13 SM 54. JÄSENRETKI Saunaseura SaunaMafia ry:n saunaretki keväiseen Berliiniin. AIKA: To 10. - Su 13.4.2014 PAIKKA: Berliini, BRD Meidän jäsenet, maalla, merellä ja ilmassa eli

Lisätiedot

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition Maailman äärilaidalla Miksi mennä Pohjois-Norjaan havaitsemaan Venuksen ylikulkua? Lähimmillään Venuksen ylikulkua saattoi kokonaisuudessaan

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Osa 2: Monaco

Osa 2: Monaco LASTENLASTEN KANSSA NIZZASSA Osa 2: Monaco 9.5.2016 Olimme päättäneet lähteä käymään Monacossa viikon alun kunniaksi. Söimme aamiaisen omassa huoneistossamme ja kävelimme sitten 1 km päässä sijaitsevalle

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa.

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa. Matkaraportti Heti kun koulun infotilaisuudessa sain tietää, että on mahdollista päästä ulkomaanvaihtojaksolle, aloin miettimään asiaa. Vaikka olinkin vasta miettimisvaiheessa, tiesin saman tien mihin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12 www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12 Lähtötunnelmissa Heikki, Ari, Jani ja Erkki. Jäsenemme Larissakin tavattiin kentällä. Elvikin pääsi kuvaan. Tällä koneella lennettiin. Philip ja Aija-Riitta. Tästä se sitten

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet

Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet Lennoilla yhä tiukemmat laukkujen painorajat. Vertailimme testissä VERTAILEE matkalehti TEKSTI: TUISKU PIRTTIMÄKI JA TESTIRYHMÄ KUVAT: JORMA AULA höyhensarjan matkalaukkuja:

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 Kevättalvella 2015 aloitimme vaihto-opiskelupaikan hakuprosessin valmistelun. Pohdimme perusteellisesti mihin maahan haluamme matkustaa ja missä maassa voisimme oppia

Lisätiedot

WintEVE Sähköauton talvitestit

WintEVE Sähköauton talvitestit 2013 WintEVE Sähköauton talvitestit J.Heikkilä Centria 5/13/2013 1 Sisältö Reitti 1 (42.3km) -2 C -5 C lämpötilassa, 10.1.2013, 14:08:28 14:59:37... 2 Reitti 1 (42.3km) -14 C -17 C lämpötilassa, 11.1.2013,

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille Matias magneettitutkimuksessa Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille 1 Moi! Minä olen Matias ja harrastan jääkiekkoa. Kaaduin harjoituksissa ja loukkasin polveni.

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Reki nro 1. Reykjavík Opastettu kierros Reykjavikissa Kerrotaan ja nähdään eri paikkoja kaupungissa Retken

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Justin Carmackin mukana sadan sukelluksen matkalla

Justin Carmackin mukana sadan sukelluksen matkalla Justin Carmackin mukana sadan sukelluksen matkalla Justin Carmack on sukellusopas ja maailmanmatkaaja, joka on ottanut tavoitteekseen sukeltaa sadassa maailman parhaassa sukelluskohteessa. Samalla hän

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET Asko Nuutinen Ammunnan perusteet - tuuli Kuvat: Jami Aho Malli: Eija Salonen Asko Nuutinen - Ammunta on taitolaji joka on opittavissa harjoittelemalla - perusteet heti oikein

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

LENA-projektin 3. partneri kokous Tarcea ja Bistrita 11 15.9.2013 Nostra Fortuna Tarcea-Ertarcsa & Harta Verde Romania

LENA-projektin 3. partneri kokous Tarcea ja Bistrita 11 15.9.2013 Nostra Fortuna Tarcea-Ertarcsa & Harta Verde Romania LENA-projektin 3. partneri kokous Tarcea ja Bistrita 11 15.9.2013 Nostra Fortuna Tarcea-Ertarcsa & Harta Verde Romania Suomalaisten aikuisopiskelijoiden kokemuksia Osallistujat tapasivat Budapestin lentokentällä

Lisätiedot

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012

Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012. Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 Hämeenlinna 19. lokakuuta 2012 Solaris-lomalla Kajaanissa 10.-15.9.2012 28 eläkeläisopettajaa (osa ystäviä) oli liikunnallisella virkistyslomalla Hotelli Kajaanissa. Matkat taitettiin rautateitse, invavaunut

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovakiassa Marko Niiranen

Työharjoittelu Slovakiassa Marko Niiranen Työharjoittelu Slovakiassa 2007 Marko Niiranen Lähtötunnelmia Helsingissä Matkamme alkoi 4.5.2007 Oulusta junalla ja jatkui Helsingistä lentäen Budapestiin. Budapest Kun lähdimme Suomesta sää oli hyytävän

Lisätiedot