Sukellukset Meksiko 2006

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellukset Meksiko 2006"

Transkriptio

1 Sukellukset Meksiko 2006 Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Jukatanin niemimaa Meksikossa on erilainen kuin muu Meksiko. Jukatan on entistä merenpohjaa jonka huokoinen kalkkikivikuori imee sadeveden nopeasti. Ilmiö on miljoonien vuosien aikana synnyttänyt maanalaisia jokia ja luolia, joihin makea vesi on lopulta noussut. Luolastoon on syntynyt usein tippukiviä, minkä jälkeen makea vesi on pikkuhiljaa täyttänyt luolat vedellä. Kun näiden luolien katot sortuvat, syntyy kaivomainen muodostelma Cenote. Kaivot olivat Mayoille tärkeitä jo 2000 vuotta sitten mutta niitä ei ole vieläkään tutkittu tarkasti ja uusia cenoteita löytyy yhä. Lohjan Urheilusukeltajien yhdeksän hengen iskujoukko päätti lähteä tsekkaamaan cenotet kevättalvella Meksikon Jukatanin niemimaalla lähellä Tulumia sijaitseva Tankah vaikutti hyvältä paikalta, Tulumissa kun palvottiin jo 2000 vuotta sitten Mayojen sukeltavaa jumalaa Yumkinia, joka kuvattiin aina hyppäämässä veteen pää edellä. Hotelli varaus tehtiin Tankah Inn hotelliin, missä sijaitsee myös Chris Stantonin isännöimä Lucky Fish Diving. Chris oli tullut dyykkireissulle Meksikoon, koulutti itsensä Full Cave Diveriksi, oli vähän aikaa töissä Hidden Worldsissä, paikallisessa cenote keskuksessa ja vuokrasi itselleen hotellin ja sukelluskeskuksen. Nyt kaveria kutsuttiin kompressoriksi, hänen sukelluskaverinsa Andy väitti Chrisin puhaltavan ilmaa pulloon sukelluksen aikana. Sinne siis..

2 4-5.3 Matkaan lähdettiin suurella sydämellä. Lontoossa sekään ei auttanut ja koneen myöhästyminen, onnettomuuden tukittua Heaththrowssa bussin tien ja tiukkojen turvatarkastusten takia myöhästyimme seuraavasta koneesta (joka saattoi olla ylibuukattu, portti suljettiin jo tuntia ennen lähtöä) ja jouduimme jäämään yöksi Lontooseen. Marriot hotellissa nautimme englantilaisesta kiukaattomasta saunasta ja mukavasta yli metrin syvyisestä altaasta. Aamulla olimme päättäneet, että emme enää juutu terminaaliin ja olimme hyvissä ajoin Virgin Atlanticin gatella. Turvatarkastuksia tehtiin taas tuplaten, näimme kuinka avatusta vesipullostakin pyydettiin maistamaan, ennen sen saamista portin sisäpuolelle. Toiletissa käynti johti uuteen tarkastukseen. Miamissa täytimme kaikki lomakkeet, kuljimme turvatarkastusten läpi, annoimme sormenjäljet ja pääsimme kuvatuiksi

3 ja juoksimme American Airlinesin check innin kautta seuraavaan turvatarkastukseen, missä meidät läpivalaistiin just in case ja tavarat tutkittiin. Meksikon lentokoneessa olo oli helpottunut. Cancunissa on syytä olla mukana kaikki saadut lomakkeet täytettynä. Lomakkeita tarvitaan myös paluumatkaa varten. Taksi odotti meitä ja jonotettuamme passintarkastuksen läpi pääsimme matkaan kohti noin 150 kilometrin päässä sijaitsevaa Tankahia. Matkalla saimme ensi kosketuksen Meksikon liikennekulttuuriin. Näimme kolme kolaria, joihin taksikuski totesi too much tequila. Yöllä saavuimme perille, kuljetimme kamat huoneisiin ja kysyimme purtavaa. Isäntämme Chris Stanton sanoi lähellä olevan ravintolan, mutta ei tiennyt onko se auki. Kävelimme hetken ja huomataksemme, että ravintola on kiinni. Omistaja kuitenkin heräsi ja kuulimme kassakoneen kilinästä oven aukeavan. Hetken päästä nautimme pastaa Meksikon pimeässä yössä palmujen alla. 6.3 Aikaeron takia hotellissa oli helppo nousta ylös viideltä nousevaan aurinkoon. Teimme pienen retken rannalla, syksyn hurrikaani Wilman jälkiä näkyi yhä kaikkialla. Cozumelissa oli samaan aikaan muita suomalaisia sukeltajia ja he kertoivat myöhemmin, että viidakko oli pajupuskien korkuista tuulelle alttiilla saarella. Vihdoinkin perillä, ja ensimmäinen sukellus tehtiin merelle maailman toiseksi suurimmalle riutalle. Chrisin paattiin, pieneen puuveneeseen, KUKULCANIIN mahtuu enimmillään viisi henkilöä ja suunta oli kohti puolen mailin päässä olevaa riuttaa. Muutaman metrin edettyämme kävimme karilla mutta matka jatkui.

4 Vedessä suolaisen veden noste yllätti, vaikka tuntui ettei 3 millin Bermuda voi kannattaa juuri mitään. Nosteen hallintaa vaikeuttaa yleisesti käytetyt alumiinipullot. Chris oli varautunut parilla ylimääräisellä kilolla taskuissaan, mutta porukalle ei mikään riittänyt. Venepoika Jorge heitteli lisää painoja Chrisille muutaman metrin päähän veteen, mistä Chris nappasi ne lennosta. Tästä tavasta on syytä ottaa oppia. Noin kahdeksan-yhdeksän kilon paino sopi useimmille. Tosin 16:sta kiloakin saattaa tarvita Mukava dyykki. Iltapäivästä suunnistimme parinsadan metrin päässä olevalle mukavalle cenotelle, mihin merilehmät eli Manaatit silloin tällöin nousevat. Muumin näköinen otus saattaa olla melkoinen näky jos sellaisen kohtaa suomalainen merisonni. Casa Cenote alkoi tienvierestä ja nousimme snorklaillen ylävirtaan noin 400 metrin päähän uskomattomassa näkyvyydessä. Lopulta Cenote sukelsi takaisin maan alle ja luovutimme. Virta kuljetti meidät kevyesti takaisin tielle, missä virta sukelsi tien alle ja siitä edelleen parinsadan metrin matkan ravintolan ali mereen Ojo de Aguaan lahden syvimpään kohtaan. Ensikosketus cenote sukellukseen oli kiehtova, onkohan näitä lisää? Tästä cenote tunnelista virtaa jopa gallonaa vettä minuutissa mereen. Kun merenpinta on alhaalla, voi sopivassa kohdassa ulostulovirtausta seistä, tekemättä mitään. Cenotea kutsutaan myös nimella Cenote Manati Siellä esiintyvien ujojen manaattien takia. Casa Cenoten ravintola osoittautui kohtuulliseksi mutta kuten muutkin Tankahin pari ravintolaa, melko kalliiksi. Tankahin ehdottomasti paras ja halvin ruoka oli hotellissa, vaikka palvelu toimi eri aikavyöhykkeelle, kuin mahamme. Hotellin vessat toimivat miten sattuivat ja vuotavat vessat saattoivat kuluttaa vesivarat odottamatta. Huolimatta lukuisista likellä sijaitsevista cenoteista hotelliin tuotiin vesi säiliöautolla. Sähköjohdot kipunoivat tolpissa ja sähkökatkoksia sattui useita. Ruoka Meksikolaista ruokaa kuvaillaan tuliseksi. Burritot ja fajitakset ovat melko miedosti maustettuja, mutta taustalla saattaa hiipua chilin hiipivä maku. maut ovat yleensä hyvinkin mietoja. Makuja on tietysti monenlaisia, mutta tulisuus, mitä esimerkiksi intialaisessa ruoassa on, jäi kokematta. Erilaisia chilimausteita sai hakea, ilmiselvästi ne eivät ole turistien ykköstuliaisia. Margaritoja saa melkein joka paikasta ja kuumassa ilmastossa Margarita onkin oiva jäähdyttäjä, tosin hyvä lakki on parempi. Virkistysjuomien jää on yleensä tehty kunnon vedestä. Ruoan ja juomien hinnat ovat Jukatanin niemimaalla lähes suomalaisissa mittasuhteissa. Mikään halpamaa Meksiko ei siis ole.

5

6 7.3 Aamun ensimmäiselle sukellukselle puimme märkkärit hotellihuoneessamme suurin toivein. KUKULCAN teki kuitenkin temput ja ei inahtanutkaan. Hetken Chris yritti vetää käsin isoa konetta käyntiin ja hiippailimme varjoon katsomaan touhua. Lopulta teimme pari dyykkiä yksi 30 m 30 min ja yksi 12 m 50 min. Luolia ja alien munia, kilpikonnaa ja rauskua. Aivon näköisiä kalkkikiviä on kaikkialla, koralleja vähemmän, ehkä syksyn hurrikaani Vilman työt näkyvät vielä meressäkin. Mayojen mukaan kun itätuuli saapuu Meksikoon, on se kesän ensi merkki, ja kun tuuli laantuu, on kesä. Meille merkki tarkoitti sitä, että merelle ei ollut asiaa. Chrisin sukelluskeskuksen PADI Diving is Fun lippu pysyi vaakasuorassa ja meidän CMAS lippumme puolitangossa. Olimme varmoja ettei dyykeistä tule mitään pitkään aikaan. Heti seuraavana päivänä huomasimme olevamme Hidden Worlds sukelluskeskuksessa, joka on Highway 307 varrella, vain muutaman mailin päässä Tulumista. Hidden Worlds mainostaa itseään uuden Hollywood The Caven kuvauspaikkana. Katso lisää

7 8.3 Dos Ojos kaksi silmää (alla kartta luolastosta) oli ensimmäinen luolastomme ja kaiketi myös jonkinlainen sukellustaitojemme koetus. Meistä vain harvalla on luolasukelluskokemusta ja Chris kertasi mm. luolasukellusmerkit ennen sukellusta. Esim. peukalo ylös merkki ei katon alla luolassa voi olla sama kuin merellä, luolassa se on hätämerkki. Chris kehotti käyttämään sammakkopotkuja olemaan muutenkin siivosti ja ilmoittamaan heti jos mitä tahansa on vialla. - If you are feeling unhappy, hungry or what ever, then we go up, Chris sanoi.

8 Menimme neljän hengen ryhmissä luolaan. Dos Ojos on turisteja varten kunnostettu. Pohja on lähes pöllytön ja luolaston pääkulkureiteille pääsee kaikentasoiset turistit. Toinen oppaamme Andy ohjasi meidät onneksi heti pois pääväyliltä muiden sukeltajien ulottumattomiin ja kun katsoimme kuinka pääluolissa juostiin pitkin pohjaa, olimme hyvin tyytyväisiä. Dos Ojos oli kuitenkin miellyttävä ja valoisakin luola vaikka oli täynnä sukeltajia. Illalla Tomppakin sai kadonneet matkatavaransa syntymäpäivänsä kunniaksi. Lahjoja on joskus vaikea järjestää, jos on jo kaikkea. Cenotessa sukeltaminen on varsin yksinkertaista. Sukellukset ovat matalia 1-14 metriin. Profiilit siksi varsin mutkikkaita, mutta matalassa se ei aiheuta ongelmia. Koska aaltoja ei tietenkään ole, on sukellukselle valmistautumiset helppoja ja luolissa on usein paljon viileämpää kuin ylhäällä. Luolastot vaihtelevat pienistä ja tiukoistakin paikoista aina valtavan avariin kammioihin, joihin valo häviää. Pohja ei yleensä pölise, aukkojen kohdalle on ylhäältä päässyt mutaa ja pohja pölisee herkemmin. Virtauksia on harvoin, mutta virtausten kohdalla ja niitä vastaan räpylöidessä, ne todellakin huomaa. Virtauksen mukana meneminen luolassa on mukavaa jarruttelua.

9 9.3 Tuuli jatkui ja Chris ilmoitti, että sukellukset eivät onnistuisi. Lähdimme Tulumin kuuluisille Maya raunioille. Saimme hyvän oppaan ja saimme katsauksen Mayojen kulttuuriin ja aikanaan edistykselliseen kalenteriin, jota saattoi seurata Maya rakennelmien monimutkaisten auringonliikkeiden välittämien signaalien kautta. Lopuksi etsimme Tulumissa reittiä rannalle, mutta päädyimme paikalliseen slummiin. Surullista nähtävää, mutta kerjäläisiä ei näkynyt vaikka ihmiset asuivat surkeissa oloissa vain lyhyen matkan päässä pääkadulta. PADI lippu oli vaakasuorassa ja ehdotimme Chrisille cenote sukellusta seuraavalle päivälle. Palatessamme Tankahiin, otin kuvaa paikallisesta tietyömaasta, missä ihmeteltiin tasaisella maalla juuri kyljelleen kellahtanutta kuorma-autoa. Kun katselee liikennettä, tulee pakonomainen tarve vetää turvavyö päälle. Meksikon erikoisuuksiin kuuluu ryhmittyminen oikealle kun aikoo kääntyä vasemmalle. tämä on syytä muistaa, koska keskikaistaa ajetaan kovaa. Satunnaisesta liikennerikkomuksesta saattaa selvitä muutamalla sadalla pesolla. Tärkeää, on huomauttaa hienotunteisesti, että kotimaassamme satunnainen pieni liikennerike maksetaan aina heti. 10.3

10 Aamulla menimme vasta kolme vuotta sitten löytyneelle luolastolle Dream Gatelle. Niemimaa on täynnä kalkkikiviluolastoja, ja kun katsoi ympäröivään läpitunkemattomaan mangroveviidakkoon, ymmärsi hyvin että se kätkee paljon salaisuuksia taakseen. Matkasimme Dream Gatelle taas itse kyhätyilla Jungle Car:lla (lue kuorma/auton runko ja puulava). Nämä autot tulivatkin hyvin tutuiksi reissun aikana. Jungle Carissa matkustetaan lavalla keikkuen huterissa kaiteissa. Vanhat jenkki kasit jaksoivat hädin tuskin pikkumäkiä ylös ja usein jouduttiin ottamaan lisää vauhtia. Tiet ovat kapeita kalkkikivellä päällystettyjä sorateitä. Jouduimme ylittämään highwayn kaksi kertaa, ja kun katselee mangrovekaiteen takaa lähestyvää Kenwoodia keskellä tietä, ei voi kuin toivoa, ettei jää kärsimään pahasti. Matkalla Dream gatelle sain oksan korvalehteen ajon aikana ja verta joka puolella, mutta naarmu oli pieni. Reppuun varatut nenäliinat, laastarit ja vesi eivät ole hätävarjelun liioittelua. Tämä cenote oli ihan viidakossa ja lämpöhalvauksen partaalla lähdimme eka dyykille. Sukellus oli samalla hyvä osoitus siitä, että kuumissa maissa tankkaus ennen sukellusta on tehtävä huolella, kuten tietysti muutenkin. Muutama litra sopivaa nestettä ei ole ollenkaan liikaa. Nestevajaus aiheutti sen, että dyykin aikana minulla alkoi kramppaamaan vasenta jalkaa ja ahtaissa ja pöllyävissä paikoissa oli melkoisen vaikeaa liikkua yhdellä jalalla. Sujui se kuitenkin. Pohjaa piti tosissaan varoa ja sukellusasento koko ajan hieman kumma kulmien ja sivuittain viistojen katon ja lattian välissä ei useinkaan ollut paljon tilaa. Tasapainotuksen pitää olla luolissa kohdallaan ja moni kiroili, että oli jättänyt kumiräpylät kotiin painon takia.

11 Dream Gate (http://www.hiddenworlds.com.mx/dreamgate1.html) Cenote oli kuin katedraali. Näkymät olivat uskomattomat! tippukiviä silmänkantamattomiin!! ja näkyvyys uskomaton!!! Dreamgatessa sukelluksen puolivälissä pysähdyimme pienen tunnelin kohdalle avoveteen. Ylhäältä pilkotti valoa metrisestä aukosta. Aukkoon oli laskettu tikkaat varauloskäytäväksi (kuva). Päivän toisen sukelluksen teimme Bat Caveen minkä monimutkaiset pylväiköt ja tippukivet antoivat myös elämyksen. 11.3

12 kuvassa Chris Jani ja Hannele Tak Be Ha oli aamun kohde. Hidden Worlds mainostaa sitä snorkkelointikohteena koska siellä on riittävästi avointa tilaa ja keinotekoista aggregaatti valoa. Aktivitteeihin kuului myös köysilaskeutuminen cenoten aukoista. Lähdimme nyt koko poppoo kerralla, eteen laitettiin vähemmän pöllyttelevät, että viimeisetkin näkevät jotain. Luola oli hieman tasapaksu verrattuna aikaisempiin, mutta vertailu ei ole aivan oikeutettu. Täällä näimme suuria avaria tiloja. Palatessamme lyhyt matka keinovaloa toi oman säväyksensä. Iltapäivästä sukelsimme taas Orchidsilla. Nyt lähdimme aivan toiseen suuntaan virran vietäviksi. Maisemat eivät olleet aivan niin hyvät kuin ensimmäisellä kerralla, mutta kun sotkimme takaisin vastavirtaan pääsimme eri kulmasta katsomaan katosta hehkuvia valopatsaita, jotka olivat uskomattomia. Päivän toisen, lähes tunnin dyykin heitimme Orchids cenotelle, mikä oli vajaan kymmenen minuutin Jungle car ajelun päässä. Reissun tähän asti paras dyykki odotti orkideoiden reunustaman montun pohjalla. Lähelle Hidden Worldsin pomo rakenteli puuhun majaa asunnoksi itselleen. Chris kertoi, että aluksi sukellamme tien alitse pieneen vastavirtaan teemme pienen kierroksen ja että tutustumme myös luuluolaan. Hetken kurvailtuamme näimme kuinka Orchids oli nimensä veroinen. Pienistä aukoista siivilöityvä valo taittui matkallaan veteen sinihehkuisina säteinä. Puiden juuret kasvoivat veteen muodostaen outoja kuvioita. Pienessä luolassa oli avointa tilaa ja nousimme ylös hetkeksi. Chris kertoi että nyt menisimme luuluolaan. Temmoimme vastavirrassa pyöreässä, melko pienessä, mutta pitkässä luolassa muutaman minuutin ja 25 sekunnin vapaasta noususta tai 50 metrin päässä olevasta ilmataskusta ei ollut tietoakaan. Saavuimme luiden luo. Veden täyttämässä luolassa on ollut kauan sitten asukkeja, joiden luita lattialla oli runsaasti. Tutkittuamme hetken niitä, painuimme virran mukana takaisin räpylät jarruina. Chris kulki takaperin virran mukana tarkkaillen meidän selviämistämme, tai sitten näyttäen taitojaan. Orchids luolastoon Chris oli tehnyt noin 700 sukellusta. Ongelmia ei Chrisille ollut sattunut koskaan.

13 12.3 Kotiin palaavat alkoivat pakata ja valmistautumaan henkisesti kotimatkaan. Teimme Tulumissa ostoksia ja totesimme tinkaamisen olevan jotain, mitä suomalainen ei osaa. Kun hinnasta oli tingattu jo jopa puolet pois, saattoi myyjä tulla vielä perässä kertomaan paremmasta tarjouksesta. Meksikossa hintakilpailu on mennyt siihen että esim. ravintoloiden hintaan pitää päässä laskea tippi, että oikean hinnan saa selville. Silti lasku yllättää usein. Tippejä varten pitäisi olla pientä rahaa taskussa aina. Ravintoloissa on lisäksi aivan turha pyytää erillistä laskua ja porukasta jouduttiin aina valitsemaan Full Mensa kortituksen saanut rahan laskija, selvittämään pesojen, dollareiden ja jopa eurojen aiheuttama soppa. Kaikki kuitenkin kelpaa. Ensimmäinen porukka lähti. Tero oli aivan varma, että yöpyminen tapahtuu Miamissa. Seuraavana päivänä sain kuitenkin sähköpostin, että kaikki oli mennyt hyvin, vaikka kiirettä oli pitänytkin. Etujoukot lähettivät myös hyviä ohjeita meille Päädyimme taas Orchids cenotelle. Tällä kertaa oppaamme oli norjalainen Bob, joka tekee töitä Norjassa saadakseen rahaa sukeltaa Meksikossa 35 taalan päiväpalkalla. Divemasterit ovat sukeltaneet selvästi eri tasoilla luolissa ja Bob ei edes tiennyt Orchids luuluolasta. Sukelluksen teimmekin opasnarut näköetäisyydellä. Bob oli opetellut jopa hieman suomea. Tärkeät sanat kuten kiitos ja Ei saa peittää olivat hyvin hallussa. Orchids cenoten kirous toteutui taas. Olin jo aiemmin testannut oman Nokia 5140 kännykän roiskevesitiiviyden cenotessa 1.5 metriin saakka ja kännykkä oli pienen paineilmapullon venttiilin kautta puhaltelun ja paahtavassa auringossa kuivattelun jälkeen loistokunnossa. Tosin vesipisaraakaan en kotelon sisällä nähnyt, pölykin oli kaikki tallella. Nyt Esa heitti varoiksi lompakkonsa cenoteen ja taalat tuntuivat pitävän värin pesusta huolimatta. Chris oli jo aiemmin tullut kipeäksi ja sama kuumetauti kiersi meistä melkein jokaista. Seuraavana päivänä Chrisin aika kului yskää parannellessa. Myös väärää rahaa oli liikkeellä, ja taalan väreihin kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa etukäteen selvää varsinkin sadan taalan setelien eri värivaihtoehdoista Tuuli tyyntyi lopulta ja lähdimme KUKULCANILLA merelle. Näimme tälläkin kertaa kilpikonnan ja muutamia pienehköjä haita. Dyykki oli onnistunut mutta toista emme päässeet tekemään. Oppaamme ajan vei nopeahko iltapäivän PADI kurssin vetäminen avovesineen.

14 16.3 Viimeinen cenote Kuva: Jouko Jokinen Aamulla heitimme kamat Chrisin Jeeppiin ja paahdoimme ilmastoimattomassa autossa Tulumin ohi ja länteen. Neliveto on kätevä, koska sateiden sattuessa saattaa päällystämättömillä teillä, joita on runsaasti, olla auton kokoisia reikiä. Saavuimme Grand cenotelle. Aiemmin ehkä suosittukin sukelluskeskus oli parhaat päivänsä nähnyt. Ilmeisesti Hidden Worlds keskus oli vienyt asiakkaat ja cenote kaivossa paikalliset rakastavaiset viettivät aikaansa. Päällepäin Cenote ei vaikuttanut kovin kummalta ja ilman odotuksia saimme kamat päällemme ja lähdimme sanattomina alas. Grand cenote oli ehkä helpoin luola sukeltaa, mutta valoisuus, kristallinkirkas vesi ja kauniit muodostelmat tekivät vaikutuksen. Luolista näkyi kuinka kaukana ihmiset polskivat vedessä auringon paisteessa, kun me leijuimme pitkin varoitus kyltein rajattua luolastoa. Kylteissä viikatemies kehotti olemaan kulkematta tästä edemmäs ilman oikeaa kortitusta. Grand Cenote osoittautui hyvin ystävälliseksi luolaksi ja nousua ylös pitkitimme loputtomiin. Aamulla kello 9 alkaisi matka kohti suomea.

15 Jungle Car. Ratissa kirjoittaja., lavalla Jani, Jokke, Esa ja Hannele. Kuvan otti divemaster norjalainen Bob Matkanteosta Helsinki-Lontoo-Miami-CanCun ja takaisin Jenkkilään mennessä on syytä täyttää Green card ja siihen liittyvä valkoinen lomake, vaikka niitä ei välttämättä lainkaan tarvita. Cancunissa saat eteesi toisen lomakkeen, missä kysellään mm. kuinka kauan aiot viipyä. Tarvitset sitä myös pois lähtiessä! Pidä kaikki matkatavarakuitit koko ajan mukana. Huolehdi myös lentokenttäkuljetuksista etukäteen. Takaisin mennessä Cancunissa, American Airlines on tarkka ruumalastin painosta joka saa olla max 50 lbs (n. 22kg) ilman lisämaksua.

16 Lisämaksu on lbs väliltä 26 USD. Käsimatkatavaroista eivät pahemmin kyselleet. Oma reppuni painoi reilusti yli kymmenen kiloa. Käsimatkatavaroita kannattaakin kasvattaa vaikka tukevalla kangaskassilla. Ruumaan menevät kannattaa laittaa suoraan Helsinkiin ja sen jälkeen ei tarvitse niistä välittää, ainoastaan esittää vastakuitit kirjautuessa aina uudelle lennolle. Tulevat näin suoraan Hesaan vaikka emot kuuluttelivat kaikenlaisia ohjeita eri lennoilla. Tämäkään ei tosin takaa matkatavaroiden mukana pysymistä. Loppuporukan tavarat saapuivat muutaman päivän meidän jälkeemme. Miamissa sitten taas Virgin Atlantic oli tarkka käsimatkatavaroista ja ne punnittiin, jälkimmäisellä porukalla mitään punnituksia ei tehty. Reppu tuntuu olevan hyvä lavaste. Kullakin saa olla kaksi käsimatkatavaralaukkua a 6kg. Jos on enemmän painoa kannattaa varautua siellä laittamaan vielä yksi laukku ruumaan, sillä se onnistuu ilman lisämaksua ja painoraja on 32 kg.

17 Maahantulomuodollisuudet on tehtävä (vihreä- ja tullilomake täytettyinä). Kannattaa pitää kiirettä, security checkit voivat viedä ne tarpeelliset minuutit. Meillä tämä meni hyvin koska ruuhkaa ei ollut, mutta ylimääräistä aikaa ei jäänyt. Lontoossa taas ei mitään maahantulomuodollisuuksia ole (emojen tarjoamaa lomaketta ei tarvita, mutta saa täyttää). Jet lag Aikaero Meksikoon mentäessä ei tuntunut useimmista pahalta. Hyvin nukutut yöt ennen matkaa auttavat. Atlantin yli lentävissä koneissa annetaan matkustajille korvatulppia ja silmäsuojia matka unia varten. Elokuvia on tarjolla viihdykkeeksi ja virvokkeet ovat ilmaisia. Ruoat ovat normaalia lentokamaa, hedelmäjuomia on tarjolla. Lennon aikana on hyvä verrytellä jäseniään kävelyillä, ja jos vapaita paikkoja on, paikan vaihtaminen tilavampaan ole yleensä kiellettyä. Tuoleissa on yleensä helposti huomaamatta jäävät pään sivutuet, joiden käyttö helpottaa nukkumista. Jet lag, aikaero väsymykseen, on vaikeaa varautua. Mutta Suomessa on aikaa nukkua! Meksiko muistilista Dokumentit Matkaliput ja kopio Passit ja kopio Visa ja numero ja kopio Matkavakuutuslaput ja kopio

18 Kopioiden tuplaaminen sekä ruumaan, että käsimatkatavaroihin ei ole liioittelemista. HUOM: Tiedot laukun omistajasta laukun ulko- ja sisäpuolelle. Paina mieleen myös laukun ulkoiset tuntomerkit. Erillään oleva sisältölista on kätevä katoamisen varalta. Muuta Sanakirja Kynä matkaopas Lukemista HUOM: tarvitsemasi lääkkeet ja välttämättömät tavarat käsimatkatavaroissa Rokotukset, ei välttämättä malaria sen sivuvaikutusten takia. Jukatanin niemimaa ei ole malaria aluetta Maitohappobakteerin syönti ennen matkaa (hyötyä tai ei) pebanthen tai vastaava laastaria kuumelääkkeet hammasharja, tahna shampoo, saippua nenäliinoja hyttysmyrkkyä kannattaa laittaa illoiksi Laitteet Kännykän laturi ja kännykän sim sopivuus Meksikoon (kolmitaajuus) Lataus adapteri Kamera ja kortit (tyhjät) + akun lataukset ennalta ja laturi Raha Pesot, dollarit (dollareilla pärjää, luottokortilla voi nostaa rahaa, luottokortti ei muuten kelpaa juuri missään tai vain kalleimmissa turistimestoissa). Lisäksi tinkaaminen, mikä kuuluu asiaan, vaikeutuu. Euroillakin pärjää melko usein mutta kurssi on syytä olla tiedossa. Euroja saa melko usein jopa vaihdossa. Vaatteet Huom! Meksikoon ei tarvitse ottaa mukaan paljon vaatteita. tarpeelliset kevyet ja sopivat sandaalit reppu (repussa kulkee cenoteille maskit ja tietokoneet turvassa). Sukellusvarusteet uikkarit maski (suojassa omassa rasiassaan) regu, muista poistaa kuivapuvun letku, ota mukaan käsimatkatavaroihin liivi 12/200 alumiini pulloa varten. Puhalla hieman ilmaa liiviin matkan ajaksi. 3 mm märkkäri. Bermudakin riittää useimmille kumiräpylät jos sukellat cenoteissa (vuokralle saa vain muovisia). märkkärinkengät snorkkeli (riutan sisäpuolella on hauska snorklata). painovyön vyö (ei paina paljon)

19 sukellustietokone paristo kunnossa sukellusmuistiinpanovälineet Lamppu cenoteille (säästät noin 5 $ sukellus, kun käytät omaa lamppua), muista rajoitukset akkulamppujen kuljettamisessa. lampuksi riittää alkeellinenkin paristolamppu. Kanisterin raahaaminen kannattaa harkita tarkkaan, pikkulampulla pärjää, mutta varavalo voi olla tarpeen. Tämän jutun kuvia enemmän sivujen kautta Pasi Mannerkoski LUS ry. Tulum rannikko Maya raunioiden kohdalla, reef näkyy taustalla vaahtopäinä.

RaumaRepola Diving Club - Jäsenlehti # 1 / 11

RaumaRepola Diving Club - Jäsenlehti # 1 / 11 RaumaRepola Diving Club - Jäsenlehti # 1 / 11 PUHEENJOHTAJALTA: Terveiset Thaimaasta! Tuli käytyä testaamassa Koh Lantan sukellusmahdollisuuksia. Täytyy vaan todeta että kyllä kevään ensimmäiset avovedet

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi Turkki 2012 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Turkin lomalta. Matkan ajankohta oli 9.8. 16.8.2012. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Turkin Kusadasissa Hotelli

Lisätiedot

Jäsentiedote nro 2/2006

Jäsentiedote nro 2/2006 Jäsentiedote nro 2/2006 KURSSIKERTOMUKSET: IANTD NORMOXIC TRIMIX + TECHNICAL DIVER IANTD Cavern OSA II MATKALLA: VIIKKO ORBIITILLA SUKELLUSLOMA BONAIRELLA U-BÅTSMASSAKERN LANGELANDIN TORPEDOVENEET KOULUTUSUUTISET

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa.

Rauno Vääräniemi. Hotelli Nafsika Rodoksen kaupungissa. Kreikka Rodos 2013 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Rodoksen lomalta. Matkan ajankohta oli 28.8. 4.9.2013. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Rodoksen kaupungissa

Lisätiedot

Nousukas. Sukellusseura Nousu ry:n tiedotuslehti, No 1/2007

Nousukas. Sukellusseura Nousu ry:n tiedotuslehti, No 1/2007 Nousukas Sukellusseura Nousu ry:n tiedotuslehti, No 1/2007 This page accidentally left blank. 2 Etukannen kuva [Irene Savolainen] TÄSSÄ NUMEROSSA Tässä numerossa...3 Puhiksen terveiset...4 Nousun hallitus

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

Meillä oli Uuden vuoden päivänä menoja heti aamusta, joten meidän juhlinta jäi kuohuviiniin

Meillä oli Uuden vuoden päivänä menoja heti aamusta, joten meidän juhlinta jäi kuohuviiniin Tammikuu 2010 1.1.2010 Olimme katselemassa Uuden Vuoden ilotulitusta kalasatamassa. Rakettien ampuma-alue oli jouduttu siirtämään aallonmurtajalta Europa Plazalle, sillä merenkäynti oli sen verran kova,

Lisätiedot

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Kesällä 2010 tuli pitkästä aikaa mahdollisuus matkustaa junalla pidempi siivu Eurooppaa. Kolme tapahtumaa lomittui peräkkäin siten, että sain aikaiseksi

Lisätiedot

Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin

Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin Risto Honkala 1 Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin 28.6-14.7.2011 2 Risto Honkala Risto Honkala 3 SISÄLLYSLUETTELO MOOTTORIPYÖRÄMATKA MUSTALLEMERELLE, VARNAAN JA TAKAISIN... 1 LYHYESTI...

Lisätiedot

Tuhkapilvileirikoulu. Barcelona 2010. Hermannin koulu 9E. Esa Orelma

Tuhkapilvileirikoulu. Barcelona 2010. Hermannin koulu 9E. Esa Orelma Tuhkapilvileirikoulu Barcelona 2010 Hermannin koulu 9E Esa Orelma 12.4.2010 maanantai Matkapäivän aamuna minulla oli herätys aamulla klo 6:25. Bussi Saloon lähti 11:20, joskin olin väärällä puolella tietä..

Lisätiedot

Seuran yhteystietoja Puheenjohtaja Petri Vahteri puh: 040 5406 943. Tässä lehdessä. Puhiksen palsta teksti: Pj Petri Vahteri

Seuran yhteystietoja Puheenjohtaja Petri Vahteri puh: 040 5406 943. Tässä lehdessä. Puhiksen palsta teksti: Pj Petri Vahteri POHJAMUTA 1/2009 Saarístomeren sukeltajat ry 1 Tässä lehdessä 3 4 9 10 13 15 16 Puhiksen palsta teksti: Pj Petri Vahteri Syyskeikka Stromsholmeniin 12.9-20.9.2008 teksti: Päivi Aho kuvat: Satu, Ilkka,

Lisätiedot

ΣΠΑΡΤΑΤΗΛΟΝ 26 27.9.2008

ΣΠΑΡΤΑΤΗΛΟΝ 26 27.9.2008 ΣΠΑΡΤΑΤΗΛΟΝ 26 27.9.2008 Ateenasta Spartaan juostava 246 km mittainen Spartathlon juostiin vuonna 2008 jo 27. kerran. Tämän vuoden Spartathlon muodostui kaikkien aikojen suomalaisjuhlaksi. Ennen tätä vuotta

Lisätiedot

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Kyösti Vatanen Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009 Kirjoittanut Kari Hirvonen Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Leila Lehikoinen

Lisätiedot

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja.

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja. Matkan taustoja. Ihan pikkupoika-ajoista on elävästi jäänyt mieleen Isän tarinoinnint nuoruusvuosistaan Karjalassa, Sorjosta, Elisenvaarasta, Kurkijoesta, sota-ajoista ja evakkoreissuista. Tuo kaikki oli

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

Siirryimme Aquamansan maisemiin ja siellä kiersimme lyhyehkön Ruta del Aqua reitin. Reitti pituudeltaan 2 km, ja korkeuseroa n. 200 metriä.

Siirryimme Aquamansan maisemiin ja siellä kiersimme lyhyehkön Ruta del Aqua reitin. Reitti pituudeltaan 2 km, ja korkeuseroa n. 200 metriä. Tammikuu 2011 1.1.2011 Vuosi vaihtui myös Puertossa. Oma päiväni oli kiireinen mutta illalla kerkesimme katselemaan kaupungin järjestämää vuoden vaihteen ilotulitusta. Se oli tänä vuonna hieman lyhempi

Lisätiedot

Lincoln Highway Centennial Tour

Lincoln Highway Centennial Tour EST. 1989 Cadillac Club ry jäsenjulkaisu nro 4 / 2014 Club Cadillac News Lincoln Highway Centennial Tour 1913 2013 25 Club years u TYKKÄÄ Cadillac Club Facebookissa Jotain pientä pukinkonttiin - Hannan

Lisätiedot

4.1.2009 Kiertoajelu La Lagunan, Teiden, Mascaan ja Buenavistan kautta Puertoon.

4.1.2009 Kiertoajelu La Lagunan, Teiden, Mascaan ja Buenavistan kautta Puertoon. Tammikuu 2009 1.1.2009 Hyvää Uutta Vuotta 2009 Mekin kävimme Uutta Vuotta vastaanottamassa. Uuden Vuoden ilotulitusta oli kalasatamaan saapunut seuraamaan suuri joukko paikallisia ja täällä lomaansa viettäviä.

Lisätiedot

ULTRAJUOKSIJA 3/2006

ULTRAJUOKSIJA 3/2006 ULTRAJUOKSIJA 3/2006 ULTRA- JUOKSIJA 3/2006 Pasi Kurkilahti Puustellintie 7 as. 6 19120 VIERUMÄKI puh. 040-589 0626 pasi.kurkilahti@vierumaki.fi Tili: Päijät-Hämeen Osuuspankki 504506-20095774 Ultrajuoksija

Lisätiedot

Offi cial BMW Club RIKASTIN 2/2013

Offi cial BMW Club RIKASTIN 2/2013 Offi cial BMW Club RIKASTIN 2/2013 Rikastin Nuijan varresta BMW-moottoripyöräkerho ry:n jäsenlehti. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja jaetaan kaikille jäsenille. Lehti ei ole kerhon ulkopuolisten

Lisätiedot

VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA KESÄLLÄ 2005 Jukka Hautakorpi, VAASAN AMK

VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA KESÄLLÄ 2005 Jukka Hautakorpi, VAASAN AMK VAIHTO-OPISKELU JAPANISSA KESÄLLÄ 2005 Jukka Hautakorpi, VAASAN AMK POHJATIETOA Tämän sivuston tarkoituksena on toimia muistin jatkeena matkallani, sekä auttaa (ehkä) muita matkaanlähtijöitä. Tätä kirjoittaessa

Lisätiedot

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Vapaaehtoisena Aasian ja Tyynenmeren alueella käsikirjoitus If you have come here to help me, you are wasting our time. But if you have come because your liberation

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

SEIKKAILUMATKA BALATONILLE, SEN YMPÄRI JA TAKAISIN

SEIKKAILUMATKA BALATONILLE, SEN YMPÄRI JA TAKAISIN SEIKKAILUMATKA BALATONILLE, SEN YMPÄRI JA TAKAISIN 23.6. SALON BORNEO Katson illalla vielä saanko vuokrattua auton. Ei onnistu seuraavaksi päiväksi, joten ei muuta kuin kello soimaan ja nukkumaan. 24.6.BORNEO-TSADI-BUDAPEST

Lisätiedot

Polkien halki itäisen Euroopan

Polkien halki itäisen Euroopan Matka halki Itäisen Euroopan keväällä 2010 Ajatus matkasta halki itäisen Euroopan sai alkunsa suunnitellessani polkupyörämatkaa talvella 2009. Toinen vaihtoehto oli lähteä kotoani Euroopan eteläisenpään

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot