Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2011"

Transkriptio

1 1 Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2011 FIMECC OY INNOVATIONS AND NETWORK - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle The basic idea of the development programme activities is to develop new innovations, methods, business models and processes through basic research and industrial innovations to be applied in future generations of prototypes and platforms. The goal is to create a business environment, where product design is based on concurrent engineering, product platforms and utilization of a global development and production network. In all, attached services and an efficiently integrated innovation process would enable revolutionary engineering of new attractive products. INNOVATIONS AND NETWORK - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman neljännelle jaksolle ENERGY AND LIFE CYCLE COST EFFICIENT MACHINES - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle tiivistelmä: Tutkimusohjelman Energia- ja elinkaaritehokkaat koneet määrittely perustuu FIMECC Oy:n Älykkäät ratkaisut tutkimusteeman toiminta-ajatukseen. Ohjelman tavoitteena on tutkia ja kehittää teknologiaa ja ratkaisuja, jotka mahdollistavat nykyistä merkittävästi alhaisempien elinkaarikustannusten koneita, laitteita ja järjestelmiä. Erityisesti tavoitellaan energian kulutuksen selvää vähentämistä verrattuna nykyiseen teknologian kansainväliseen tasoon. Ohjelmassa on kolme (3) työpakettia, joiden tulevaisuuden visio ja siitä johdetut kehittämistoimenpiteet on määritelty seuraavasti: Alhainen energian kulutus ja ympäristöpäästöt; Elinkaarikustannusten hallinnan teknologiat ja Suorituskykyä ihmisen huomioivilla monikonejärjestelmillä.

2 2 LIGHT AND EFFICIENT SOLUTIONS - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle Tulevaisuudessa raaka-aineiden hyödyntämistehokkuuden ja energiataloudellisuuden merkitys metallituotteiden jalostuksessa korostuu yhä enemmän. Kevyet ja tehokkaat rakenneratkaisut tarjoavat mahdollisuuden sekä valmistusvaiheessa raaka-aineiden säästämiseen sekä kulkuneuvojen elinkaariaikaiseen CO2-päästöjen pienentämiseen. Aikaisempaa kevyemmät rakenteet mahdollistavat myös paremman suorituskyvyn ja suuremman hyötykuorman kuljetusvälineissä ja nostolaitteissa. Uudenlaiset erikoislujat teräkset, korkean suorituskyvyn ruostumattomat teräkset ja hybridimateriaaliratkaisut tarjoavat keinon saavuttaa huomattavaa painon säästöä, kun ne yhdistetään innovatiiviseen suunnittelu- ja valmistustekniikkaan. Kevyitä rakenneratkaisuja tutkiva Light- ohjelma koostuu Viidestä tutkimusalueesta 1) läpimurtomateriaalien tuotanto ja ominaisuudet, 2) uudentyyppiset valmistustekniikat kevytratkaisuille, 3) innovatiivinen lujien ja matalapainoisten rakenteiden suunnittelu 4) ympäristöjalanjälki uudentyyppisille kevytratkaisuille ja 5) Matalatiheyksisten materiaalien käyttö kevytrakenteissa. Strateginen tutkimusosuus keskittyy materiaali- ja prosessituntemuksen syventämiseen. Teollinen sovelletun tutkimuksen osuus painottuu strategisen osion tulosten soveltamiseen tuotekehitys-prosesseissa. DEMANDING APPLICATIONS - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle tiivistelmä: Demanding applications-ohjelma on yksi FIMECCin läpimurtomateriaalit-teeman ohjelmista. Ohjelman tavoitteena on kehittää materiaaliteknisiä ratkaisuja erittäin vaativiin ympäristö- ja käyttöolosuhteisiin. Tällaisia olosuhteita ovat voimakkaasti kuluttavat, ruostuttavat ympäristöt tai erittäin alhaisen tai korkean lämpötilan olosuhteet. Ohjelmassa on viisi tutkimusaluetta: Kulutuskestävät materiaalit ja ratkaisut, ruostumattomat materiaalit ja ratkaisut, ääriolosuhteiden materiaalit, kitka ja energia sekä vaativien sovellusten materiaalien valmistus. Ohjelman tuloksena tietämys materiaalien käyttäytymisestä ääriolosuhteissa syvenee. Toiseksi tietämys käyttöolosuhteiden vaikutuksesta materiaalinvalintaan paranee ja uusia materiaaleja kehitetään ja testataan. Ohjelman tuloksia voivat hyödyntää monet suomalaiset yritykset tuotteissaan.

3 3 ENERGY & LIFECYCLE EFFICIENT METAL PROCESSES - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle tiivistelmä: Metallintuottajien on taloudellisen kilpailukykynsä rinnalla kehitettävä energia- ja materiaalitehokkuuttaan kasvavien liiketoimintaympäristöstä tulevien vaatimusten takia. Tutkimusohjelma tähtää uusien, älykkäiden ratkaisujen kehittämiseen, joilla vähennetään energiankulutusta, parannetaan raaka-aineiden hyödyntämistä ja vähennetään jätteiden ja päästöjen määrää metallien tuotannossa. Ohjelma keskittyy prosesseihin, jotka ovat olennaisia suomalaiselle metalliteollisuudelle, sekä terästen että värimetallien tuotannossa. Avaintutkimusalueet ovat metallurgia ja termodynamiikka, joita sovelletaan metallurgisiin prosesseihin mallinnuksen ja simuloinnin avulla. Pyrkimyksenä on kriittisen tutkimusmassan sekä mallinnusalustojen ja tietokantojen luominen, joita voidaan hyödyntää myöhemmässä sovellussuuntautuneessa kehitystyössä. Ohjelma yhdistää kaikki merkittävät suomalaiset toimijat metallien tuotannon ja metallurgisen tutkimuksen alueella, sekä valitut kansainväliset kumppanit. USER EXPERIENCE AND USABILITY IN COMPLEX SYSTEMS - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle FIMECCin tutkimusohjelma, Käyttäjäkokemus ja käytettävyys monimutkaisissa järjestelmissä (UXUS), tukee tulevaisuussuuntautunutta tiedonluontia ja uusien käytäntöjen syntymistä kehittämällä käyttäjä- ja asiakaskokemuksen huippuosaamista. Ohjelma koostuu neljästä työpaketista (TP). TP1:ssä kehitetään käsitteellinen viitekehys käyttäjä- ja asiakaskokemuksen määrittelemiseen. TP2 sisältää sellaisten asiakas- ja käyttäjälähtöisten innovaatiomenetelmien ja -käytäntöjen kehittämisen, jotka helpottavat ja edistävät elävää vuoropuhelua tuottajien ja asiakkaiden/käyttäjien välillä läpi koko tuotteen tai palvelun elinkaaren. Lisäksi TP2:ssa laajennetaan nykyistä, vahvasti tuotekeskeistä muotoilun ja suunnittelun näkökulmaa niin, että se kattaa myös palvelut, laajat järjestelmät ja asiakasratkaisut. TP3:n tavoitteena on kehittää radikaalisti uusia vuorovaikutuksen konsepteja ja työkaluja, jotka parantavat käyttäjäkokemusta ja tuottavuutta. Ohjelman kokonaistavoitteena on lisätä Suomen metalli- ja koneteollisuuden kyvykkyyttä ja kilpailukykyisyyttä kehittämällä ja käyttöönottamalla uusia, personoidun käyttäjä/asiakaskokemuksen aikaansaavia muotoilun, suunnittelun ja yhteistyön menetelmiä. Ohjelman vaikutukset arvioidaan TP4:ssä.

4 4 CLEEN Oy CARBON CAPTURE AND STORAGE PROGRAMME - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman ensimmäiselle jaksolle CLEEN Oy:n Carbon Capture and Storage (CCS) ohjelma on luotu vahvistamaan suomalaista CCS-osaamista ja mahdollistamaan tietyillä CCS-teknologioiden alueilla suomalaisille toimijoille johtavan aseman. CFB-happipolton alueella suomalaisilla toimijoilla on jo nyt johtava asema ja tämän CCS-ohjelman tavoitteena on saavuttaa johtava asema myös CCS:n soveltamisessa CHP-tuotannon yhteydessä, bio-ccs:ssä sekä CLCteknologiassa. Tavoitteiden saavuttamiseksi perustetussa konsortiossa on 26 osallistujaa, joista 9 edustaa tutkimuslaitoksia ja 17 teollisuusyrityksiä. Viisivuotisen CCS-tutkimusohjelman ensimmäisen vuoden kustannusarvio on 3.3 miljoonaa euroa ja kokonaiskustannukset viiden vuoden aikana noin 20 miljoonaa euroa. Ohjelman tavoitteena on sen loppupuolella johtaa teollisen kokoluokan pilotointeihin ja demonstraatioihin ja siten myöhemmin mahdollistaa kaupallisten sovellusten toteuttaminen. SMART GRIDS AND ENERGY MARKETS - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle Älykäs sähköverkko (Smart Grids) muodostaa asiakaslähtöisen markkinapaikan hajautetulle tuotannolle ja erilaisille asiakasrajapintaan liittyville muille toiminnoille, kuten esim. kysynnän joustolle ja energiatehokkuutta tukeville palveluille. Sähköverkko itsessään on kustannustehokas mahdollistaen käyttövarmuudeltaan korkeatasoisen sähköjakelun. Perinteisesti sähkönjakeluverkko on ollut keskitetyn voimajärjestelmän passiivinen osa. Jatkossa jakeluverkon tasolla olevat aktiiviset resurssit (mm. hajautettu tuotanto, ohjattavat kuormat, ladattavat sähköautot, energiavarastot) integroituvat osaksi energiamarkkinoita ja voimajärjestelmää, mikä tekee sähkönjakelujärjestelmästä aktiivisen. Aktiivinen sähkönjakeluverkko sisältää mm. useita ohjattavissa olevia tehonsyöttösuuntia ja ohjattavia komponentteja ja näiden hallintajärjestelmiä. Kaukoluettavat älykkäät energiamittarit ovat olennainen osa älykästä sähköverkkoa. Asiakasrajapinnan kehittyminen mahdollistaa sähköverkkoyhtiöille, sähkön myyjille ja palvelun tarjoajille mahdollisuuden kehittää uusia toimintoja mm. markkinapohjaisen kuorman ja hajautetun tuotannon ohjaukseen sekä niihin liittyviin uusiin liiketoimintoihin, energiatehokkuuteen, sähkön laadun hallintaan sekä tehoelektroniikkaan pohjautuviin ratkaisuihin.

5 5 FUTURE COMBUSTION ENGINE POWER PLANT - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle Tulevaisuuden polttomoottorivoimalaitos - tutkimusohjelma keskittää suomalaisen polttomoottoriteknologiaan liittyvän osaamisen ja ajankohtaiset tutkimusaiheet yhdeksi kokonaisuudeksi. Ohjelma keskittyy energiatehokkuuden parantamiseen, ympäristövaikutusten vähentämiseen sekä alan liiketoimintamahdollisuuksien varmistamiseen myös tulevaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi tutkimusohjelma lisää merkittävästi suomalaisten tutkimuslaitosten polttomoottori- ja päästöjen vähentämisteknologioihin kohdistuvia tutkimuspanoksia. Tutkimusohjelma toteutetaan Cleen Oy:n koordinoimana 17 konsortiojäsenen toimesta, Konsortion suurimpina yritysosapuolina toimii Wärtsilä Finland Oy, Agco Sisu Power Oy ja ABB Oy. Keskeisimmät tutkimuslaitokset ovat, VTT, TKK, Tampereen Teknillinen Yliopisto, Lappeenrannan Yliopisto ja Vaasan Yliopisto. Lisäksi konsortioon osallistuu Metso Power Oy, Metso Automation Oy, Wapice Oy, Ecocat Oy, Gasum Oy, MIKES, Oulun yliopisto Turun Ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi. Ohjelman toteutetaan kolmen vuoden aikana välillä , sen kokonaisvolyymi on 37.9 M jakautuen tasan yritysten ja tutkimuslaitosten kesken. MEASUREMENT, MONITORING AND ENVIRONMENTAL ASSESSMENT - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle MMEA-tutkimusohjelma toteuttaa CLEEN Oy:n strategisen tutkimusagendan teemaa "Mittaus, monitorointi ja ympäristötehokkuus". MMEA-ohjelman tavoitteena on kehittää uusia teknologioita, työkaluja ja palveluja, joiden avulla voidaan luoda uutta liiketoimintaa. Koska ohjelma on poikkitieteellinen, se tukee myös muita CLEEN Oy:n tutkimusalueita. Tutkimusohjelman konkreettisina tavoitteina on kehittää yhteensopivia ja -toimivia mittausjärjestelmiä, ympäristötehokkuuden arvioinnin hallintajärjestelmiä ja uusia on lineja kaukokartoitusmenetelmiä sekä demonstroida näiden käyttöä toteuttamalla pilotteja yhteistyössä CLEENin eri ohjelmien ja eri SHOK-yhtiöiden kanssa. Ohjelma synnyttää osaamista, jonka pohjalta voidaan kehittää uusia tuotteita ja palveluita ympäristömittauksen ja -monitoroinnin sekä ympäristötehokkuuden arvioinnin alueille. Syntyvää tietoa voidaan myös käyttää ja hyödyntää toiminnan tai tuotteiden ympäristötehokkuuden parantamisessa ja raportoinnissa eri sidosryhmille, yritysten prosessinhallinnassa sekä toimintojen ja liiketoiminnan suunnittelussa. MMEA-ohjelman toteutukseen osallistuu sen ensimmäisellä rahoitusjaksolla yhteensä 48 yritystä ja tutkimuslaitosta. Pk-yritysten osallistuminen ohjelmaan on laajaa. Kaikkiaan ohjelman toteutukseen osallistuu 20 pk-yritystä.

6 6 EFFICIENT ENERGY USE - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman ensimmäiselle jaksolle Päätavoitteena EFEU-ohjelmassa on tuottaa menetelmiä, työkaluja ja teknologioita ja palvelukonsepteja, jotka mahdollistavat askelmaisen energiatehokkuuden parantamisen verrattuna siihen, mitä muuten asteittain kehittyvät teknologia tarjoaisivat. Niiden avulla voidaan siirtää taloudellisesti kannattavia ja teknisesti saavutettavia tehokkuusrajoja prosessi- ja energiajärjestelmissä. Tutkimusohjelmassa tehtävä työ on jaettu neljään päätutkimusteemaan: 1) Energiatehokkuuden ymmärtäminen ja mittaaminen, 2) kompleksisten järjestelmien analysointi ja optimointi energiatehokkuuden kannalta, 3) teknologian kehittäminen, 4) energiatehokkuuteen liittyvän palveluliiketoiminnan tutkimus. Valitut tutkimusteemat ovat poikkileikkaavia suhteessa tutkimusohjelmaan valittuihin sovelluskohteisiin: energiaketjut, teollisuusprosessit, erotusjärjestelmät ja nesteiden ja kaasujen käsittelyjärjestelmät. Tutkimuksen avulla on tavoitteena edistää hankkeeseen osallistuvien yritysten uuden kansainvälisen energiatehokkuuteen pohjautuvan liiketoiminnan syntymistä ja olemassa olevan liiketoiminnan uusiutumista. Tutkimusohjelman pohjalta syntyy suomalainen energiatehokkuuden tutkimusverkosto, joka muodostuu strategisesti suuntautuvista tutkijoista, joilla on kattavat kontaktit alan parhaisiin kansainvälisiin osaajiin. Tutkimuksen puitteissa luodaan tulevaisuuden tiekartta, jonka pohjalta voidaan arvioida energiatehokkuuden merkitystä ja siihen liittyviä kehitystarpeita teollisuuden, tutkimuksen ja yhteiskunnan kannalta METSÄKLUSTERI OY FUBIO JOINT RESEARCH 2 - koordinaattori Metsäklusteri Oy - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle Tulevaisuuden biojalostamot (FuBio) on yksi Metsäklusteri Oy:n strategisista painopisteistä. FuBio pyrkii luomaan Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamisplatformeja, jotka edesauttavat metsäteollisuuden uudistumista sekä luovat pohjan uudelle liiketoiminnalle. Viisivuotinen FuBio toteutetaan käytännössä spesifisten tutkimusohjelmien myötä. Ensimmäinen, 2-vuotinen ohjelma päättyy toukokuussa 2011.

7 7 Uusi, kolmivuotinen ohjelma vie potentiaaliset osaamisplatformit tavoitetasolle. Ohjelmassa luodaan, soveltaen em. osaamisplatformeja, uusia biojalostamokonsepteja (arvoketjuja). Konseptit evaluoidaan soveltaen valittuja Proof-of-Concept - kriteerejä. FuBio yhteistutkimus 2 noudattaa avoimen innovaation periaatetta. Ohjelmalla on noin 25 osapuolta aina yliopistoista suurin yrityksiin saakka PRODUCTS FROM DISSOLVED CELLULOSE - koordinaattori Metsäklusteri Oy - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman ensimmäiselle jaksolle Tulevaisuuden biojalostamot (FuBio) on yksi Metsäklusteri Oy:n strategisista painopisteistä. FuBio pyrkii luomaan Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamisplatformeja, jotka edesauttavat metsäteollisuuden uudistumista sekä luovat pohjan uudelle liiketoiminnalle. Viisivuotinen FuBio toteutetaan käytännössä spesifisten tutkimusohjelmien myötä. Ensimmäinen, 2-vuotinen ohjelma päättyy toukokuussa Uusi Selluloosasta tuotteiksi -ohjelma keskittyy valittujen selluloosaan pohjautuvien tuotepolkujen kehittämiseen hyödyntäen Yhteistutkimus 1 -ohjelmassa tuotettua tietoa ja osaamista. Ohjelmassa tutkitaan ja kehitetään kestävän kehityksen mukaisia tuotantoprosesseja selluloosakuiduista tuotteiksi asti teknistaloudellisen konseptitarkastelun tuella. Selluloosasta tuotteiksi -ohjelma on Metsäklusteri Oy:n johtama arvoketjuohjelma, jossa on mukana 6 yritystä valituista arvoketjuista ja 7 tutkimusosapuolta. RYM OY INDOOR ENVIRONMENT - koordinaattori RYM Oy - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman ensimmäiselle jaksolle Tutkimusohjelmassa luodaan täysin uudenlainen sisäympäristön ajatusmalli ja markkinat. Haettua muutosta kuvaa tulevaisuudenkuva, jossa ihminen siirtyy ulkoilmasta personoituvaan sisäympäristöön haukkamaan raitista ilmaa, virkistäytymään ja inspiroitumaan. Yli puolet maailman väestöstä elää kaupungeissa, joissa kaupunkiympäristö, meteli, ilman laatu eivät tarjoa ihmiselle mahdollisuutta elpymiseen ja terveelliseen elämään. Samalla ihminen oleskelee 90 % ajastaan sisäympäristöissä. Sisäympäristön on usein esitetty vaikuttavan ihmisten terveyteen, viihtyisyyteen sekä tuottavuuteen. Kuitenkin uudet metodit ja työkalut muuttavat nopeasti tilojen käyttäjien käyttäytymistä ja siten myös hyvälle sisäympäristölle asetettavia vaatimuksia. Samaan

8 8 aikaan kiristyvät taloudelliset resurssit sekä kasvavat globaalit ja kansalliset energiatehokkuus ja ekologisuus -vaatimukset aiheuttavat toisaalta vaatimuksia entistä moniulotteisemmalle tarkastelulle. Sisäympäristö tutkimusohjelma lähestyykin sisäympäristöä Ihmiskeskeisesti kolmen näkökulman kautta. Ensinnäkin muuttuvan toiminnan sekä kehittyvien menetelmien ja työkalujen asettamien vaatimuksien, toisaalta ekologisten vaatimusten ja kolmantena taloudellisen tarkastelun näkökulmasta. Tutkimusohjelman keskeisin tavoite on synnyttää uudenlaisia sisäympäristö ratkaisuja, jotka edistävät tilan käyttäjän hyvinvointia, viihtyvyyttä ja tuottavuutta ekologisesti kestävällä tavalla, luoden todellista lisäarvoa sekä käyttäjille että tilan omistajille erinomaisen sisäympäristön avulla. SALWE OY YKSILÖN HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN ÄLYKÄS MONITOROINTI - koordinaattori SalWe Oy - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle IMO-ohjelman tutkimuskonsortio yhdistää diagnostiikan in vitro ja in vivo mittaamisen sekä lääketieteellisen terveystiedon käsittelyn. Ohjelman tavoitteena on kehittää innovatiivisia, älykkäitä ja kustannustehokkaita työkaluja, joilla yksilöt itse tai terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät entistä paremmin toimimaan yksilön hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi. Ohjelmaa toteuttava konsortio koostuu 20 kansainvälisesti verkottuneesta ohjelmaosapuolesta, mukana on 13 yritystä ja 7 tutkimusorganisaatiota. Ohjelmassa on 5 työpakettia ja niissä yhteensä 21 osatehtävää. Tulokset syntyvät 32 tutkimusryhmän työnä. TIVIT OY NEXT MEDIA - koordinaattori TIVIT Oy - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman kolmannelle jaksolle Next Media -tutkimusohjelma tähtää innovaatioihin, jotka uusien liiketoimintamallien, konseptien ja teknologian avulla helpottavat ihmisten arkielämää ja asiakkaitten liiketoimintaa, herättävät ja tukevat vuorovaikutteisuutta ja tarjoavat aivan uudenlaisia mediaelämyksiä.

9 9 Next Mediassa on mukana koko mediatoimiala ja tärkeimmät media-alueen tutkimusorganisaatiot. Next Median visiona on uudistaa median liiketoimintaympäristö ja nostaa Suomen media-ala merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi. Next Median yritysvetoinen ohjelma koostuu neljästä työpaketista, joista kukin vastaa oman tutkimusteemansa mukaisesta tutkimus- ja kehitystyöstä. Teemat kattavat median arvoketjun suurten tietomassojen hallinnasta prosessien ja työkalujen uudistamisen kautta liiketoimintamalleihin ja käyttäjäkokemukseen asti.

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2013

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2013 1 (7) Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2013 CLEEN OY FUTURE COMBUSTION ENGINE POWER PLANT - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman neljännelle jaksolle

Lisätiedot

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2010

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2010 1 Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2010 FIMECC OY INNOVATIONS AND NETWORK - Tekesin rahoitus tutkimusohjelman toiselle jaksolle 5 458 178 The

Lisätiedot

Fimecc - Mahdollisuus metallialalle. Fimecc, CTO Seppo Tikkanen

Fimecc - Mahdollisuus metallialalle. Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc - Mahdollisuus metallialalle Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Oy FIMECC Oy on metallituotteet ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Tehtävänä on valmistella ja koordinoida

Lisätiedot

Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen

Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Oy FIMECC Oy on metallituotteet ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Tehtävänä on valmistella

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja strateginen huippututkimus EFEU ohjelman tuloksia

Energiatehokkuus ja strateginen huippututkimus EFEU ohjelman tuloksia Jukka Tolvanen, Teknologia, 25.3.2014 Energiatehokkuus ja strateginen huippututkimus EFEU ohjelman tuloksia ABB Month DD, YYYY Slide 1 ABB:n historia Suomalaiset juuret Strömbergissä Gottfrid Strömberg

Lisätiedot

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2012

Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2012 1 Tekesin rahoituspäätökset strategisen huippuosaamisen keskittymien tutkimusohjelmiin vuonna 2012 FINNISH BIOECONOMY CLUSTER FIBIC OY EFFICIENT NETWORKING TOWARDS NOVEL PRODUCTS AND PROCESSES - koordinaattori

Lisätiedot

Indoor Environment 2011-2015

Indoor Environment 2011-2015 Indoor Environment 2011-2015 18.4.2013 Risto Kosonen Ohjelma on investointinäkökulmasta edennyt pääosin suunnitelman mukaisesti Työpaketti Kumulatiiviset kustannukset 1.5.2011 31.8.2012 Kumulatiiviset

Lisätiedot

- CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster

- CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster - CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster CLEEN Oy - osakkeenomistajat Yritykset (28): ABB Oy, Andritz Oy, Ekokem Oy Ab,

Lisätiedot

Tiet kestäviin energia- ja ympäristöratkaisuihin

Tiet kestäviin energia- ja ympäristöratkaisuihin Tiet kestäviin energia- ja ympäristöratkaisuihin Tutkimuksen painopisteet 2012 2014 Tutkimusyhteistyö vauhdittaa innovaatioiden syntymistä CLEEN Oy:n puitteissa tehdään energiaan ja ympäristöön liittyvää

Lisätiedot

RYM Oy. Built Environment Innovations

RYM Oy. Built Environment Innovations RYM Oy Built Environment Innovations Tutkimuslaitokset ja yliopistot Rakennettu ympäristö RYM Oy Teollisuus Energia ja ympäristö CLEEN Oy Metallituotteet ja koneenrakennus FIMECC Oy Metsäteollisuus Metsäklusteri

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 Ritva Heikkinen Asiantuntija, Energia ja ympäristö Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ClimBus Climbus Business Breakfast

Lisätiedot

Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit

Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit Lehdistötilaisuus 29.8.2012 Professori, tekn.tri Erja Turunen Tutkimusjohtaja, sovelletut materiaalit Strateginen tutkimus, VTT 2 Kierrätyksen rooli

Lisätiedot

Tapausesimerkkejä: Energia- ja ympäristöteknologia sekä strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)

Tapausesimerkkejä: Energia- ja ympäristöteknologia sekä strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Tapausesimerkkejä: Energia- ja ympäristöteknologia sekä strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Jussi Kivikoski Tekes 8.4.2010 Muutosvoimia ja haasteita Talouskasvun ja ympäristökysymysten yhteensovittaminen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy Finlandia-talo VTT beyond the obvious 1

Kommenttipuheenvuoro. Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy Finlandia-talo VTT beyond the obvious 1 Kommenttipuheenvuoro Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy 10.12.2018 Finlandia-talo 1 Kysymys #1: Kolme tietä talouskasvuun: Halpa työvoima Valtavat luonnonresurssit Innovaatiot ja osaaminen Mikä näistä

Lisätiedot

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi RAKENNETTU YMPÄRISTÖ LUO HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYÄ Kuva: Vastavalo Rakennetulla ympäristöllä

Lisätiedot

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Kehitysmaat ja kehittyvät maat avoinna uusiutuvan energian liiketoiminnalle DM 819060 06-2011 Groove - ohjelman tavoite Nostaa suomalaisten

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot

Rikasta Pohjoista 2019 Uudistuva teollisuus Teollisten innovaatioiden tulevaisuus

Rikasta Pohjoista 2019 Uudistuva teollisuus Teollisten innovaatioiden tulevaisuus Rikasta Pohjoista 2019 Uudistuva teollisuus Teollisten innovaatioiden tulevaisuus Harri Haapasalo Tuotantotalouden professori Tuotannollisen yrityksen johtaminen, tuotekehitys ja innovaatiotoiminta harri.haapasalo@oulu.fi

Lisätiedot

Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Ubiquitous Real World Real Time for First Lives

Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Ubiquitous Real World Real Time for First Lives Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Ubiquitous Real World Real Time for First Lives Jari Ikonen 16.10.2012 Ubicom sulautettu tietotekniikka Ubicom - Sulautettu tietotekniikka -ohjelma Alkoi vuonna 2007

Lisätiedot

Liite 2 A

Liite 2 A Liite 2 A 8.4.2019 www.cleverhealth.fi 1 CleverHealth Network CleverHealth Network on terveysteknologian ekosysteemi, jossa yritykset yhdessä terveydenhuollon parhaiden asiantuntijoiden kanssa terveysdataa

Lisätiedot

EnYm-alalla toimivien yritysten strategisten tutkimushankkeiden edistäminen

EnYm-alalla toimivien yritysten strategisten tutkimushankkeiden edistäminen EnYm-alalla toimivien yritysten strategisten tutkimushankkeiden edistäminen Elinkeinoelämän ympäristöfoorumin syysseminaari 2010 6.10.2010 Tommy Jacobson Sisällys Mitä ovat SHOKit CLEEN Oy:n esittely Miksi

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

MetGen Oy TEKES 24.10.2014

MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Yleistä MetGen kehittää ja markkinoi uudentyyppistä teollista entsyymiratkaisua, joka merkittävästi parantaa: Energiatehokkuutta paperiteollisuuden mekaanisessa massanvalmistuksessa

Lisätiedot

Yhteistyöllä menestykseen Juha Rantanen - Metallienjalostuspäivät

Yhteistyöllä menestykseen Juha Rantanen - Metallienjalostuspäivät Yhteistyöllä menestykseen Juha Rantanen - Metallienjalostuspäivät 2010 www.outokumpu.com Liiketoimintaympäristön haasteet Megatrendit Raaka-aineet Raaka-ainetuotannon konsolidoituminen Pula P l ruostumattomasta

Lisätiedot

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009 Metsäklusteri Oy:n ohjelmat Metsäklusteri Oy Perustettu maaliskuussa 2007 Toiminta käynnistynyt syyskuussa 2007 Yksi Suomen kuudesta SHOKista Metsäklusteri Oy Toteuttaa Suomen metsäklusterin tutkimusstrategiaa

Lisätiedot

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Lauri Ala-Opas Tekes 21.3.2013 Rahoituspäätökset teollisuuteen ja palveluihin Miljoonaa euroa 200 Palvelut 150 Teollisuus 100 Muut toimialat

Lisätiedot

Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Kimmo Ahola

Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Kimmo Ahola M2M - uutta liiketoimintaa ja rahoitusta - työpaja 19.2.2013, Tampere Sulautettu tietotekniikka 2007 2013 Kimmo Ahola Ubicom ohjelman päällikkö, Twitter: @KimmoAhola Helmikuu 2013 Ubicom Embedded ICT Finland

Lisätiedot

Jatta Jussila 19.2.2010

Jatta Jussila 19.2.2010 Strategisen t huippuosaamisen i keskittymät ja CLEEN Oy Jatta Jussila 19.2.2010 SHOK TAUSTA 11/2004 VNK Globalisaatioraportti Päätavoitteena muutama kansainvälisen huipputason osaamiskeskittymä Suomeen

Lisätiedot

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Johtamis- ja innovaatiojärjestelmät avainroolissa Kemira 2011-> Kemira 2007 asti Diversifioitunut portfolio

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Tekesin ohjelma 2006 2013 Serve luotsaa suomalaista palveluosaamista kansainvälisessä kärjessä Palveluliiketoiminnan kehittäminen vahvistaa yritysten

Lisätiedot

Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)

Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Tekes on sitoutunut keskittymiin Tekes on auttanut keskittymien syntymistä kehittää niiden toiminnan edellytyksiä tukee niitä toiminnan kehittämisessä

Lisätiedot

Teollinen internet. liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019

Teollinen internet. liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019 Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous Tekesin ohjelma 2014 2019 Mitä teollinen internet on? Teollinen internet tarkoittaa sulautettujen ja älykkäiden laitteiden ja järjestelmien, saatavan tiedon

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

Tulevat haasteet ja tarpeet T&K&I- näkökulmasta. Tuomas Lehtinen 11.9.2013

Tulevat haasteet ja tarpeet T&K&I- näkökulmasta. Tuomas Lehtinen 11.9.2013 Tulevat haasteet ja tarpeet T&K&I- näkökulmasta Tuomas Lehtinen 11.9.2013 Sisältönäkökulma Tutkimus Yritysten tuotekehitys Innovatiiviset julkiset hankinnat Kansainväliset T&K&I- alustat DM Luonnonvarat

Lisätiedot

Finnish Solar Revolution

Finnish Solar Revolution 1 FSR - tavoitteet Varmistaa, että suomalaisilla yrityksillä on käytettävissä tutkimuksen kärkiosaaminen aurinkokennovoiman keskeisistä tulevaisuuden teknologioista ja liiketoiminta-trendeistä. Uusiutuvaan

Lisätiedot

Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9.

Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9. Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9.2014 Digitaalisuus ravistelee kaikkia aloja Digitaalisuus Markkinoille vienti

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT 2 Maapallo kohtaa haasteet - kestävän kehityksen avaimet Vähähiilisyys Niukkaresurssisuus Puhtaat

Lisätiedot

Suomi energia- ja ympäristöteknologian edelläkävijäksi Energia ja ympäristö SHOK

Suomi energia- ja ympäristöteknologian edelläkävijäksi Energia ja ympäristö SHOK Suomi energia- ja ympäristöteknologian edelläkävijäksi Energia ja ympäristö SHOK Satu Helynen Cleantech Finland workshop 11.9.2008 Helsingin Messukeskus Strategisten huippuosaamisen keskusten (SHOK) tavoite

Lisätiedot

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation DM 607668 03-2011 Expertise and networks for innovations Tekes services Funding for innovative R&D and business Networking Finnish and global

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 3.1.2019 STRATEGINEN TAVOITE SUOMEA VARTEN Käynnistämme uutta kestävää kasvua innovoinnin ja kansainvälisen yhteistyön kautta 1 2 Yritysten globaali kasvu

Lisätiedot

Metallinjalostuspäivät M Koljonen ojo Markku Koljonen

Metallinjalostuspäivät M Koljonen ojo Markku Koljonen Metallinjalostuspäivät 15-16 04 2010 M Koljonen ojo Strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) SHOKin kriteerit (Tiede- ja teknologianeuvosto 2006) Kansantaloudelliselta ja yhteiskunnalliselta potentiaaliltaan

Lisätiedot

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Climbus Päätösseminaari 2009 9.-10 kesäkuuta Finlandia talo, Helsinki Marja Englund Fortum Power and Heat Oy 11 6 2009 1 Sisältö Hiilidioksidin talteenotto ja

Lisätiedot

Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019

Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019 Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous Tekesin ohjelma 2014 2019 Mikä teollinen internet? Teollinen internet tarkoittaa: älykkäiden laitteiden ja järjestelmien saatavan tiedon analytiikan työn

Lisätiedot

VTT kohti 2020-lukua. Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy

VTT kohti 2020-lukua. Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy VTT kohti 2020-lukua Antti Vasara Toimitusjohtaja, VTT Oy 31.1.2019 Kolme tietä talouskasvuun Halpa työvoima? Valtavat luonnonresurssit? Innovaatiot ja osaaminen? 2 Näkökulma #1 Huippuosaaminen taataan

Lisätiedot

Erkki Antila Teknillinen tiedekunta

Erkki Antila Teknillinen tiedekunta 9.10. 2012 Toimintakatsaus ja vuorovaikutussuhteet Erkki Antila Teknillinen tiedekunta Asialista Teknillinen tiedekunta Strategia Painoalat Koulutus ja tutkimus Koulutusohjelmat Tutkimustoiminta Tutkimusalusta

Lisätiedot

Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia

Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia Näkökulmia kansallisen yhteistyön tärkeydestä Tekesin Green Growth ohjelman kokemuksia Suomen kestävän kehityksen toimikunta 6.6.2012 Kimmo Kanto yksikön johtaja ympäristötieto ja avaruussovellukset Tekes

Lisätiedot

Tekes BioRefine and Water: Water Innovations and Business Eväitä jatkoon Smart Water alueella Marina Congress Center Katri Mehtonen

Tekes BioRefine and Water: Water Innovations and Business Eväitä jatkoon Smart Water alueella Marina Congress Center Katri Mehtonen Tekes BioRefine and Water: Water Innovations and Business Eväitä jatkoon Smart Water alueella Marina Congress Center 27.11.2012 Katri Mehtonen Toimitusjohtaja, Finnish Water Forum Finnish Water Forum Missio:

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS. uusiutuvissa energiajärjestelmissä

ENERGIATEHOKKUUS. uusiutuvissa energiajärjestelmissä ENERGIATEHOKKUUS uusiutuvissa energiajärjestelmissä ENERGIATEHOKKUUS uusiutuvissa energiajärjestelmissä Teknologiat eri sovellusalueineen ovat avainasemassa, kun etsitään ratkaisuja energiahaasteisiin

Lisätiedot

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät Innovaatioyhteistyöstä maailmanluokan läpimurtoja Tiede Hyvinvointi Strategia Huippuosaaminen Yhteistyö Kehitys Kasvu Talous innovaatiot Tulevaisuus Tutkimus

Lisätiedot

Paavo Voho, Mikael Haag

Paavo Voho, Mikael Haag Valmistusverkoston Leantoimintaperiaatteet ja työkalut () Paavo Voho, Mikael Haag VTT 2 Miksi? LEAN Network Lean-tuotantoajattelu on viime aikoina ollut erittäin keskeisessä asemassa suomalaisen kappaletavarateollisuuden

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä.

RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. KIITOS RTK-Palvelu Oy on Suomen johtavia kiinteistöpalvelualan yrityksiä. Konsernimme liikevaihto on n. 114 milj. euroa ja palveluksessamme työskentelee maanlaajuisesti yli 3500 alamme ammattilaista. Olemme

Lisätiedot

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1

Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet. Harri Kemppi One1 Lähienergiasta liiketoimintaa - tulevaisuuden palveluosaamisen haasteet Harri Kemppi One1 Sisältö Energia-alan murros yrityksen perustana One1 Oy Case Lappeenranta Energiaratkaisut yhteistyössä kunta-asiakkaan

Lisätiedot

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT

Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin. Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT Liiketoimintaa ICT-osaamisesta vahvuuksilla eteenpäin Jussi Paakkari, teknologiajohtaja, VTT, R&D, ICT 2 Tietoliikenneosaamisen hyödyntäminen ja ylläpito Internetin lisääntyvä käyttö, palveluiden digitalisoituminen

Lisätiedot

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 19.11.2015 Maija Leino Kuka? Maija Leino, Nuorempi tutkija, maija.leino@lut.fi Ympäristötekniikan DI Sivuaineena LVI-talotekniikka ja Kestävä yhdyskunta

Lisätiedot

Eurooppa suunnannäyttäjäksi Energiateknologiassa?

Eurooppa suunnannäyttäjäksi Energiateknologiassa? Eurooppa suunnannäyttäjäksi Energiateknologiassa? ENERGIA Komiteajäsen: Jukka Leppälahti, Tekes NCP: Arto Kotipelto, Tekes Asiantuntijajäsen: Saila Seppo, Suomen Akatemia Esityksen Sisältö: 1. SET PLAN

Lisätiedot

Luonnonvarat ja kestävä talous

Luonnonvarat ja kestävä talous Luonnonvarat ja kestävä talous - Tekesin toimet jatkossa BioRefine ja Vesi loppuseminaari 26.11.2012 Teija Lahti-Nuuttila, Tekes Tekesin sisällölliset painopisteet Liiketoiminta globaaleissa arvoverkoissa

Lisätiedot

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy SmartChemistryPark Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy Varsinais-Suomessa on laajasti kemian osaamista jolla voidaan vastata moneen tulevaisuuden yhteiskunnalliseen haasteeseen MATERIAALI- VIRTOJEN

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

Meriteollisuudelle sopivat aiheet 2016 hauissa. Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8.

Meriteollisuudelle sopivat aiheet 2016 hauissa. Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8. Meriteollisuudelle sopivat aiheet 2016 hauissa Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti 2020 -rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8.2015 2. WATERBORNE Liikenne työohjelma 2016-17 MG-2.1-2017 Innovations

Lisätiedot

Sähkön rooli? Jarmo Partanen LUT School of Energy systems Jarmo.Partanen@lut.fi

Sähkön rooli? Jarmo Partanen LUT School of Energy systems Jarmo.Partanen@lut.fi Sähkön rooli? Jarmo Partanen LUT School of Energy systems Jarmo.Partanen@lut.fi TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET Sähkömarkkinat 16/03/2016 Jarmo Partanen Sähkömarkkinat Driving Forces Sarjatuotantoon perustuva

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

Älykäs erikoistuminen. Kristiina Heiniemi-Pulkkinen

Älykäs erikoistuminen. Kristiina Heiniemi-Pulkkinen Älykäs erikoistuminen Kristiina Heiniemi-Pulkkinen 9.6.2015 Miksi? Perimmäisenä ajatuksena on EU rahoituksesta saatavan hyödyn kasvattaminen; kullakin alueella on omat vahvuutensa ja päällekkäisen työn

Lisätiedot

Energia-alan kehitys vs. Parisiin sopimus vs. Suomen energia- ja ilmastostrategia 2030

Energia-alan kehitys vs. Parisiin sopimus vs. Suomen energia- ja ilmastostrategia 2030 Energia-alan kehitys vs. Parisiin sopimus vs. Suomen energia- ja ilmastostrategia 2030 Prof. Jarmo Partanen Jarmo.partanen@lut.fi +358 40 5066564 9.2.2017 Eduskunta/Ympäristövaliokunta What did we agree

Lisätiedot

CLEEN ja SGEM-tutkimusohjelma yleisesti Älykäs sähköverkko ja toimintavarmuuden parantaminen

CLEEN ja SGEM-tutkimusohjelma yleisesti Älykäs sähköverkko ja toimintavarmuuden parantaminen Sisältö CLEEN ja SGEM-tutkimusohjelma yleisesti CLEEN Cluster for Energy and Environment Älykäs sähköverkko yleisesti SGEM lyhyesti, konsortion jäsenet Älykäs sähköverkko ja toimintavarmuuden parantaminen

Lisätiedot

Tekes, Vesi-ohjelma 2008-2012

Tekes, Vesi-ohjelma 2008-2012 Rakennetun ympäristönkehittäminen virtuaalisuus mahdollistajana Ajankohtaista vesialalla Tekes, Vesi-ohjelma 2008-2012 7.12.2010 Anne Salminen, Ohjelman koordinaattori Pöyry Finland Oy DM 11-2009 Vesiala

Lisätiedot

Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars

Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars Riku Rikkola Kehittämispäällikkö EU toiminnot ja partneriverkostot Finnish Cleantech Cluster Sisältö Finnish Cleantech Cluster BSR Stars lippulaivaohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista Aki Parviainen 7.11.2017 Business Finland 1.1.2018 alkaen Finpro ja Tekes yhdistyvät uudeksi Business Finland -organisaatioksi. Saman katon alla kaikki innovaatiotoiminnan,

Lisätiedot

Uusia tuotteita tutkimuksen ja kehityksen kautta. Päättäjien metsäakatemia Majvik Niklas von Weymarn Ohjelmapäällikkö, Metsäklusteri Oy

Uusia tuotteita tutkimuksen ja kehityksen kautta. Päättäjien metsäakatemia Majvik Niklas von Weymarn Ohjelmapäällikkö, Metsäklusteri Oy Uusia tuotteita tutkimuksen ja kehityksen kautta Päättäjien metsäakatemia Majvik 15.9.2010 Niklas von Weymarn Ohjelmapäällikkö, Metsäklusteri Oy Maailmalla tapahtuu.. Perinteinen puunjalostus paperiksi

Lisätiedot

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen

Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut. BIOCONNECT- seminaari Tuomas Lehtinen Tekes ja PIMA kokeiluhankepalvelut BIOCONNECT- seminaari 22.11.17 Tuomas Lehtinen Verkosto, jolla tähdätään vientimarkkinoille Suunnittelu ja konsultointi Kaukokartoitus, satelliitti Viranomainen Kunnostusmenetelmä

Lisätiedot

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus 28.1.2015 Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kari Penttinen Ohjelmapäällikkö Tekes kari.penttinen@tekes.fi p. 050 5577 916 www.tekes.fi/ti Taustalla myös

Lisätiedot

Scanfil Kannattavaa kasvua

Scanfil Kannattavaa kasvua Scanfil Kannattavaa kasvua CEO Petteri Jokitalo 30.11 2017 scanfil.com Missio Scanfil Scanfil auttaa asiakkaitaan menestymään tarjoamalla tehokkaita ja innovatiivisiä ratkaisuja tuotteen valmistamiseksi

Lisätiedot

Käyttökokemuksen evaluoinnista käyttökokemuksen ohjaamaan suunnitteluun. ecommunication & UX SUMMIT 18.9.2013 Eija Kaasinen, VTT

Käyttökokemuksen evaluoinnista käyttökokemuksen ohjaamaan suunnitteluun. ecommunication & UX SUMMIT 18.9.2013 Eija Kaasinen, VTT Käyttökokemuksen evaluoinnista käyttökokemuksen ohjaamaan suunnitteluun ecommunication & UX SUMMIT 18.9.2013 Eija Kaasinen, VTT 2 Hyvä käyttökokemus Laadukas käyttökokemus Ylivoimainen käyttäjäkokemus

Lisätiedot

Erkki Antila. Dekaani. Miten alan yhteinen visio ja roadmap muuttuvat toiminnaksi Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari

Erkki Antila. Dekaani. Miten alan yhteinen visio ja roadmap muuttuvat toiminnaksi Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari Erkki Antila Dekaani Miten alan yhteinen visio ja roadmap muuttuvat toiminnaksi Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 1.2.2017 2013 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN TAVOITTEET Luomme mahdollisuuksia globaaliin kasvuun: 1 2 3 4 edistämällä asiakkaiden uudistumista tukemalla nousevia liiketoimintaekosysteemejä

Lisätiedot

Teollinen Internet & Digitalisaatio 2015

Teollinen Internet & Digitalisaatio 2015 VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Teollinen Internet & Digitalisaatio 2015 Jukka Kääriäinen 18.11.2015 VTT, Kaitoväylä 1, Oulu Teollinen Internet & Digitalisaatio 2015 - seminaari Teollinen

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 # Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

ENERGIAMURROS. Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen. Olli Pyrhönen LUT ENERGIA

ENERGIAMURROS. Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen. Olli Pyrhönen LUT ENERGIA ENERGIAMURROS Lyhyt katsaus energiatulevaisuuteen Olli Pyrhönen LUT ENERGIA ESITTELY Sähkötekniikan diplomi-insinööri, LUT 1990 - Vaihto-opiskelijana Aachenin teknillisessä korkeakoulussa 1988-1989 - Diplomityö

Lisätiedot

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Rakennusten ja alueiden uudistaminen ja korjaaminen 19.1.2010 Teknologiajohtaja Eva Häkkä-Rönnholm, VTT 2 VTT Group

Lisätiedot

BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012

BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012 BIMin mahdollisuudet hukan poistossa ja arvonluonnissa LCIFIN Vuosiseminaari 30.5.2012 RIL tietomallitoimikunta LCI Finland Aalto-yliopisto Tampereen teknillisen yliopisto ja Oulun yliopisto Tietomallien

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019

Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous. Tekesin ohjelma 2014 2019 Teollinen internet liiketoiminnan vallankumous Tekesin ohjelma 2014 2019 Mitä teollinen internet on? Teollinen internet = sulautettujen ja älykkäiden laitteiden ja järjestelmien, saatavan tiedon analytiikan

Lisätiedot

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Tekesin ohjelma 2009 2012 Miksi Sapuska? Tekesin Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista -ohjelma on suunnattu Suomessa toimiville

Lisätiedot

STOK - Sähköisen talotekniikan osaamis- ja kehittämiskeskus, Posintra Oy

STOK - Sähköisen talotekniikan osaamis- ja kehittämiskeskus, Posintra Oy STOK - Sähköisen talotekniikan osaamis- ja kehittämiskeskus, Posintra Oy 4.5.2009 Posintra Oy Perustettu 1998 29 omistajaa, joista suurimmat: Porvoon kaupunki, Neste Oil Oyj, Osuuskauppa Osla, EM Group

Lisätiedot

EVE. Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät Tekesin ohjelma

EVE. Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät Tekesin ohjelma EVE Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät Tekesin ohjelma 2011-2015 EVE-ohjelman taustaa: Ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistäminen vahva trendi Sähköistäminen parantaa energiatehokkuutta vähentää päästöjä

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Innovatiiviset kaupungit/ Tilanne 3/2014. INKA toimijakokous Helsinki 27.3. Reijot/Tekes

Innovatiiviset kaupungit/ Tilanne 3/2014. INKA toimijakokous Helsinki 27.3. Reijot/Tekes Innovatiiviset kaupungit/ Tilanne 3/2014 INKA toimijakokous Helsinki 27.3. Reijot/Tekes DM 11-2013 Partnerships in INKA for achieving critical mass in research, applications and markets Kuopio OULU Future

Lisätiedot

TESTAA tutkimusinfrastruktuurista hyötyä pk-sektorille

TESTAA tutkimusinfrastruktuurista hyötyä pk-sektorille TESTAA tutkimusinfrastruktuurista hyötyä pk-sektorille OSKE tänään - miten huomenna? 4.11.2011 Janne Poranen, Technology Manager VTT Technical Research Centre of Finland 2 Esityksen sisältö Kuituprosessien

Lisätiedot

Pirkanmaan ympäristöohjelma Teema: Ympäristövastuullinen elinkeinotoiminta

Pirkanmaan ympäristöohjelma Teema: Ympäristövastuullinen elinkeinotoiminta Pirkanmaan ympäristöohjelma Teema: Ympäristövastuullinen elinkeinotoiminta Neljä strategista tavoitetta vuoteen 2030 Toimenpiteet asetettu vuosille 2011-2016 Ympäristövastuullinen elinkeinotoiminta Strategiset

Lisätiedot

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy -tutkimushanke Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy Sähköiset ajoneuvot kehäradan liityntä- ja asiointiliikenteessä Kyseessä on Metropolia Ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere Digitaalisuus teollisuuden uudistajana Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere 17.9.2014 Digitaalisuus ravistelee kaikkia aloja Digitaalisuus Systeemiset muutokset ja liiketoimintaekosysteemit

Lisätiedot