RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN KAUPUNKIKONSERNI TILINPÄÄTÖS 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN KAUPUNKIKONSERNI TILINPÄÄTÖS 2015"

Transkriptio

1 RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN KAUPUNKIKONSERNI TILINPÄÄTÖS 2015 Täydennysosa Talousarviotavoitteiden seurantaraportti (Rauma tarinan kehittämistoimenpiteiden yksityiskohtainen toteutuminen)

2

3 Sisällysluettelo Sivu 1 Konsernihallinto Konsernin johto Määrärahavaraukset Keskusvirasto Tarkastustoimi Vaalit Konsernihallinnon ulkopuoliset toiminnot 19 2 Työllisyyden hoito 21 3 Sosiaali- ja terveyslautakunta Talous- ja hallintopalvelut Ympäristöterveydenhuolto Avoterveydenhuolto Sosiaalipalvelut Vanhuspalvelut Rauman aluesairaala Erikoissairaanhoito 37 4 Kasvatus- ja opetuslautakunta Talous- ja hallintopalvelut Varhaiskasvatus Peruskoulut Lukio 44 5 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta Hallinto Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut Opistopalvelut 53 6 Tekninen lautakunta Hallinto ja talous Talotoimi Isännöinti Kunnallistekniikka Koneet ja kuljetusvälineet Tilaustyöt Satakunnan Pelastuslaitos Kaavoitus Ympäristö ja kiinteistöt Määrärahavaraukset 73 7 Liikelaitokset Rauman Vesi- ja viemäriliikelaitos Rauman Seudun Jätehuoltoliikelaitos 80 8 Taseyksiköt Ruokapalvelut Puhtauspalvelut Pienvenesatamat Winnova/SaMK Tytäryhteisöjen tavoitteet Rauman Energia Oy Rauman Satama Oy Rauman Asunnot Oy Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy 118

4 1 Konsernihallinto 1 TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTOINTI KONSERNIHALLINTO TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot ,5 % Myyntituotot ,5 % Maksutuotot ,4 % Tuet ja avustukset ,7 % Vuokratuotot ,4 % Muut toimintatuotot ,8 % Toimintamenot ,7 % Henkilöstökulut ,7 % Palvelujen ostot ,1 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,1 % Avustukset ,9 % Vuokrat ,7 % Muut kulut ,2 % Toimintakate ,6 % Arvio kaupunginhallituksen asettaman 98 %:n toteutumatavoitteen toteutumisesta ja henkilöstösäästöjen todentamisesta (kh ja kh ). Tavoitteeseen päästiin sekä luottamushenkilöiden että viranhaltijoiden osalta. Arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä Konsernihallinto pystyy vuonna 2016 toteuttamaan hyväksytyn talousarvion mukaisen kustannustason.

5 1 Konsernihallinto 2 TALOUSARVION INVESTOINTIOSAN TOTEUTUMINEN Kaupunginhallitus TA 2015 MUUTOS TA YHTEENSÄ TOT 2015 TOT-% Satakunnan Sairaanhoitopiiri ,90 47, Eri arvopaperit Menot ,16 100,4 Tulot ,00 Netto , Atk yhteiset hankinnat ,50 85,4 Tiedonohjaussuunnitelma (TOS) ,00 60, Maa-alueet Menot ,00 93,0 Tulot ,59 259,1 Netto ,41 74, Telakka-alue Menot ,37 44,4 Tulot ,37 Netto ,00-27, Kiinteistöjen myynnit ,00 0,0 Fåfängan alueen kehittäminen ,00 0, Koulualus Fanny ,82 0,0 Kaupunginhallitus Menot ,9 Tulot ,78 144,8 Netto ,15 33,7 Konsernihallinnon kommentit 2015 investointien toteutumisesta. ATK-yhteiset hankinnat Tietoliikenneverkon rakentaminen ja laitteiden hankinnat. Keskitettyjen palvelinjärjestelmiin liittyvien laitteiden ja ohjelmistojen hankinta sekä yhteisten työasemien hankinta kirjaston ja terveyskeskuksen koulutusluokkiin. Tiedonohjaussuunnitelma Sähköisen arkistoinnin edellyttämä kuntien yhteiseen tehtäväluokitukseen perustuva tiedonohjaussuunnitelma (TOS) hankittiin Lahden kaupungilta. Telakka-alue Telakka-alueelle toteutettiin vuona 2015 kaupunginvaltuuston päätöksellä telkka-alueelta myydyn irtaimiston tuloilla telakka-aluetta uudistavia investointeja. Investoinnit jatkuvat vuoden 2016 aikana.

6 1 Konsernihallinto 3 SELVITYS RISKIEN HALLINNASTA JA SISÄISEN VALVONNAN TOTEUTUMISESTA Rauman kaupunki on mukana kahdessa oikeudenkäynnissä, joihin liittyy merkittävä oikeudenkäyntikuluriski. Rauman kaupunginhallitus päätti , että ns. kuitupuukartelliasiassa nostetaan vahingonkorvauskanne kaikkia Rauman kaupungilta puuta ostaneita raakapuukartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä vastaan. Kaupungin puolesta asiaa hoitaa asianajotoimisto Krogerus Oy:n kanssa. Kanne on laitettu vireille Helsingin käräjäoikeudessa. Muutamat Suomen kunnat ovat toimineet asiassa ns. pilotteina, joiden kanne on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Rauman kaupunki odottaa, että pilottikuntien asiassa saadaan lainvoimainen ratkaisu. Rauman kaupunginhallitus päätti , että ns. asfalttikartelliasiassa nostetaan vahingonkorvauskanne lähtökohtaisesti kaikkia asfalttikartelliin osallistuneita yhtiöitä vastaan. Toimeksiantoa kaupungin puolesta hoitaa asianajotoimisto Krogerus Oy. Kanne on laitettu vireille Helsingin käräjäoikeudessa Rauman kaupungin kanne on lepäämässä niin kauan, kunnes ns. ensimmäisen aallon jutuissa on saatu lainvoimainen tuomio. Helsingin käräjäoikeus on tehnyt päätöksen Rauman kaupungin kanteen lepäämään jättämisestä. Loppuvuodesta maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena turvapaikanhakijoiden määrän olennainen kasvu lisääntyi, josta aiheutuu kaupungille tulevina vuosina toiminnallista ja taloudellista lisävastuuta. Konsernihallinnon lyhyt sanallinen selvitys (tiivistelmä) alla olevan taulukon mukaisista valtuuston asettamien kehittämistoimenpiteiden toteutumisesta Vuosi 2015 oli konsernihallinnon näkökulmasta erittäin vaikea, koska kaupungin ennustetut verotulot eivät toteutuneet läheskään ennustetusti. Kaupungin koko taloutta ja myös konsernihallinnon talouden hoitoa jouduttiin tarkastelemaan erittäin kriittisesti. Vuoden 2015 aikana toteutetut kuntarakenneselvitykset eivät johtaneet kuntarakennemuutoksiin. Konsernihallinnon johdolla kaupunkiorganisaatiossa tehtiin organisaation toiminnallisten ja rakenteellisten uudistamisen eteen töitä erityisesti muuttuvan sote-toimintaympäristön takia. Uudistettu organisaatio on tarkoitus saada käyttöön vuoden 2017 kunnallisvaalien yhteydessä. Positiivista konsernihallinnon näkökulmasta vuonna 2015 olivat, isojen alueen infrainvestointien eteenpäin meno (esim. Satamaväylä, Luostarinkylän eritasoliittymä) sekä useat yritysten kehittämisinvestointipäätökset Rauman alueelle (HKScan, Suomen Tärpätti Oy, Logisticas Oy, RMC Oy ja Rolls Royce Oy).

7 1 Konsernihallinto 4 Yksityiskohtainen selvitys konsernihallinnon kehittämistoimenpiteiden toteutumisesta Rauman Tarinan keskeiset linjavedot eli tavoitteet Uusi toimintakulttuuri mahdollistaa Tavoite: Rauma on Suomen houkuttelevin työpaikka! toteuttamistilanteesta Rauma Tarinan mukainen esimieskoulutus päättyi ja esimiespassit jaettiin117 esimiehelle. Henkilökiertojärjestelmä avattiin huhtikuussa Rauman kaupunki on lähtenyt kh:n päätöksellä mukaan Uuden sukupolven organisaatio USO kehittämistoimintaan. Kaupunkiorganisaation kehittämistyötä tehtiin syksyn aikana niin pitkälle, että luonnokset uudesta luottamushenkilö- ja palveluorganisaatiosta valmistuivat. Organisaatiouudistuksen päätöksenteko tapahtuu kevään 2016 aikana. HKScanin päätös tuotantolaitoksen sijoittumisesta Raumalle saatiin syksyllä Suomen Tärpätti Oy:n tehdashanke eteni kaavamuutosvaiheeseen. Kanalin Länsirannan ja Maanpään asemakaavat hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa syksyllä Palveleva rakenneuudistus Tavoite: Rauma tuottaa palveluita ennakkoluulottomasti, ilman rajoja! toteuttamistilanteesta Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Rauman Lyseon lukio siirtyy Otan koulun tiloihin syksyllä Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että nykyinen Uotilanrinteen peruskoulu kokonaisuudessaan sijoittuu Aronahteelle syksystä 2016 alkaen. Kansalaisja musiikkiopisto sijoittuvat myös Aronahteelle erillisen hankesuunnitelman mukaisessa aikataulussa. Kaupungin hallintokuntarajat ylittävä yrityspalvelujen yhteistyöryhmä ja elinkeinoelämän kanssa yhteinen hankintafoorumi ovat toimineet aktiivisesti. Kuntarakenneselvitykset Eura-Rauma, Laitila-Rauma ja Eurajoki-Pyhäranta-Rauma toteutettiin alkuvuoden 2015 aikana. Selvitykset eivät johtaneet kuntarakennemuutoksiin. Luottamushenkilöportaali on käytössä. Rauman Satama Oy toimi osakeyhtiö muotoisena koko vuoden Sataman syväväylän ja konttiterminaalin uudistustyöt etenivät vuoden 2015 aikana niin, että päätoteutukset ovat vuosina Kaupunginhallituksen päätös ottaa palveluseteli käyttöön varhaiskasvatuksessa. Palvelusetelin käyttöönottoajankohta määritellään palvelusetelin sääntökirjan hyväksymisen yhteydessä. Rauman kaupunki sai koordinoitavakseen koko Lounais-Suomea koskevan laajan Party parempaa työja toimintakykyä hankkeen (KH ). Yritysten kasvun mahdollistaminen Tavoite: Rauma on Lounais-Suomen yritysystävällisin kunta! toteuttamistilanteesta Telakka-alueen ja Lakarin logistiikka-alueen yhteismarkkinointia ja yrityshankintaa on tehty aktiivisesti. Luostarinkylän eritasoliittymän rakentaminen alkoi (kh ) loppukeväällä 2015 ja jatkui koko vuoden. Eritasoliittymä valmistuu vuoden 2016 aikana. Kasvattajarahasto Ky (alueellinen pääomarahasto) perustettiin kesäkuun lopussa (kh ). Valtion päätös osallistumisesta kasvattajarahastoon saatiin joulukuussa Yrityskehittämiseen liittyvät projektit (mm. HINKU, seutukaupunki pilotit, TEM:n meriteollisuuden toimintaympäristön kehittämisrahoitus, Satahima, ja Kasvua, kehitystä ja uutta liiketoimintaa).

8 1 Konsernihallinto 5 SAMK:n tilojen keskittyminen Merikampukseen toteutui vuonna Winnovan osalta toimintojen keskittämistä jatketaan vuonna Mahdollisuuksien asuin- ja työpaikka Tavoite: Rauma on lounaisrannikon houkuttelevin yritys-, työ- ja asuinpaikkakunta! toteuttamistilanteesta Uudet internetsivut julkaistiin toukokuussa. Kaupunginhallitus on hyväksynyt Rauman kaupungin vuokra-asuntoja koskevat omistajapoliittiset linjaukset Keskustan puistojen ja leikkikenttien ehostamista on jatkettu. Kaunisjärvenpuiston leikkikenttä rakennettiin vuonna Kaupunkialueen opasteiden suunnitelmat ja ohjeiston toteutus on käynnissä. Tarkempi selvitys on tutkimus ja kehittämisosiossa. Sähköinen hyvinvointikertomus hyväksyttiin (kh ). Huolehdittu ympäristö palvelee kaupunkilaisia Tavoite: Rauma on turvallinen ja ainutlaatuinen asuinpaikka! toteuttamistilanteesta Kaupungin valmiussuunnitelma (ns. yleinen osa) on päivitetty ja kaupunginhallitus on sen hyväksynyt On laadittu kaupungin valmiussuunnitelmaan perustuvat häiriökortit, joissa kootusti päätehtävät ja vastuut. Toimialakohtaisista valmiussuunnitelmista on päivitetty ja hyväksytty teknisen toimen, vesihuollon, sosiaali- ja terveystoimen, ruokahuollon ja tietohallinnon valmiussuunnitelmat sekä kriisiviestintäsuunnitelma. Jätehuollon, ympäristöterveydenhuollon sekä päivittäistavarahuollon valmiussuunnitelmia ei ole vielä hyväksytty. Kaupunginhallitus on hyväksynyt kriisiviestintäsuunnitelma ohjeet osaksi Rauman kaupungin valmissuunnitelmaa Vuoden 2015 aikana yleiskaavaluonnoksen valmistelua on jatkettu. Järviluodon satamalaajennuksen vaihtoehtoisten kumipyöräyhteyksien sekä niihin liittyvien eritasoratkaisujen selvittäminen on käynnissä. Yleiskaavan liitemateriaalia sekä kaavakarttaa on tarkennettu laadittujen selvitysten perusteella. YKR-aineisto eli Yhdyskuntarakenteen seurantajärjestelmä on otettu käyttöön ja sen tietoja hyödynnetty yleiskaavan perusselvityksissä (väestö, työpaikat). Tonttitarjonta tilanne : omakotitalotontteja 95 kpl, rivitalotontteja 10 kpl, kerrostalotontteja 4 ja yritystontteja 22 kpl. Vahva talous pitkäjänteisesti Tavoite: Rauman kaupunki kuuluu taloutensa osalta Suomen kuntien TOP 10:een! toteuttamistilanteesta Tulovero % on alle maan keskiarvon. Tuloveroprosentti 19. Vuonna 2015 maan kuntien kunnallisveroprosentin painotettu keskiarvo oli 19,84. Kaupunginvaltuusto päätti nostaa veroprosentin vuodelle :een. Toiminnan ja organisaation kehittämistoimikunnan tehtävänä on varmistaa kaupungin sekä toimintojen että talouden rakenteiden kestävyys (kh ). Kaupunginhallitus on, toimikunnan esityksestä, mm. päättänyt talous- ja palkkahallinnon palvelukeskuksen perustamisesta (KH ).

9 1 Konsernihallinto Konsernin johto TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot ,1 % Myyntituotot Tuet ja avustukset ,6 % Vuokratuotot ,4 % Muut toimintatuotot ,8 % Toimintamenot ,8 % Henkilöstökulut ,4 % Palvelujen ostot ,9 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,8 % Avustukset ,0 % Vuokrat ,8 % Muut kulut ,6 % Toimintakate ,6 % Poistot ja arvonalentumiset ,3 %

10 1 Konsernihallinto 7 Kaupunginhallituksen kehittämismäärärahat TA 2015 KH TOT KORKEAKOULUTUS SEKÄ TUTKIMUS JA KEHITYS (T&K&I) TTY:n elektroniikan ja hydrauliikan Rauman yksiköt , , ROKL-yhteistyö , , Pyhäjärvi-Instituutti , , MKK (Merenkulun koulutus- ja tutkimuskeskus, TY) , , Vesi-Instituutti , , Koordinaation edistäminen korkeakoulutuksessa ja T&K:ssa , , Yrittäjyysprofessuuri Turun Yliopiston kauppakorkeakoulu, Pori 2 000, , Satafood-yhteistyö 2 000, Satakunnan korkeakoulusäätiö 4 000, , Satakunnan korkeateknologian säätiö 3 500, , Kampus-hanke 5 000, ROKL, opiskelijajärjestöyhteistyö , , Avoimen korkeakouluop kehittäm RoboCoast-hanke 1 000, ,00 Yhteensä ,00 0, , YRITYSTEN JA YHTEISÖJEN TOIMINTAEDELLYTYKSET Ravakka , , Kaupallisen keskustan kehittäminen , , Omistajanvaihdos, Satakunnan yrittäjät (ostopalvelu) , , OL-yhteisprojekti (Rauma, kauppakamari, Eurajoki) , , Yritys-MASVA (päättyy?mirja) 4 000, , Yrityskontaktointihanke (koko hanke ) , , OL4-palvelujen kehittäminen 3 000, Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalousohjelma (Mirja) , , ProYritys-yhteistyöllä kilpailukykyä maaseutuyrityksiin 1 373,00 Yhteensä ,00 0, , MUUT KEHITTÄMISHANKKEET Cruise Finland yhteistyö 5 000, Seaside Industry Park Rauma (SIPRA) III , ,19 (menot tulot ) päättyy Nuorten yhteiskuntatakuu -hanke (2014-) , ,00 (menot tulot ) päättyy Omistajapoliittiset selvitykset , HINKU, asiantuntijaselvitykset , , Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit-seutukuntapilotti 3 650, , Turku seas kilpailukykyohjelman koordinointihanke , , "Välke" , (menot , tulot , kh ) , , Kasvunpolku, Rauman kauppakamari 5 000, , Kipinä ja Paluu työhön -hankekokonaisuus (menot , tulot , , Kaupunki-Leader valmistelu ja toteutus , PARTY -Parempaa työ- ja toimintakykyä-hanke , , Satahima - Kohti Hiileneutraalia Satakuntaa , , Living with cultural Heritage-projekti 1 823, , Rauman henki-kilpailukyvyn vah , , Kasvua, kehitystä ja uutta lii 9 750, , Yritysmarkkinointi 5 000, , Ship repair retrofilling tac 4 190,80 KH:n käyttöön , , , , ,00 Yhteensä , , ,18 jaettu yli ta:n , LOUNAISRANNIKKOYHTEISTYÖ Lounaisrannikko-yhteistyön perusrahoitus , , Loura-innovaatioalusta , Loura-hankeyhteistyö ,00 40,87 Yhteensä , , SEUTUKAUPUNKIYHTEISTYÖ Arktisuus-seutukaupunkipilotti (kh ) , , Pk-teollisuuden uudistaminen ja kilpailukyky (kh ) , ,97 (menot tulot ) Seutukaupunkiyteistyön perusrahoitus 5 000,00 Yhteensä , ,03 Yhteensä , ,95

11 1 Konsernihallinto Määrärahavaraukset TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot ,92 % Muut toimintatuotot ,92 % Toimintamenot ,52 % Henkilöstökulut ,23 % Palvelujen ostot ,95 % Avustukset Muut kulut ,68 % Toimintakate ,08 %

12 1 Konsernihallinto Keskusvirasto TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTOINTI Keskusvirasto TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot , , , ,08 107,4 % Myyntituotot , , , ,94 138,7 % Maksutuotot 1 048, , ,31-515,31 134,4 % Tuet ja avustukset , , , ,12 99,2 % Muut toimintatuotot , , , ,05 81,2 % Toimintamenot , , , ,58 87,2 % Henkilöstökulut , , , ,04 91,8 % Palvelujen ostot , , , ,74 81,3 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat , , , ,46 61,7 % Avustukset ,81 Vuokrat , , , ,43 89,0 % Muut kulut , , , ,91 60,8 % Toimintakate , , , ,66 84,0 % Arvio kaupunginhallituksen asettaman 98 %:n toteutumatavoitteen toteutumisesta ja henkilöstösäästöjen todentamisesta (kh ja kh ). Olennaiset ja merkittävät tapahtumat ja muutokset toiminnassa ja taloudessa Keskusvirasto saavutti vuonna 2015 kaupunginhallituksen asettaman 98 % toimintakatteen toteutumatavoitteen. Keskusviraston toteutunut toimintakate oli noin 7,4 miljoona euroa, joka on noin 91 % talousarviosta. Keskusviraston henkilöstökulut olivat 5,1 miljoonaa euroa ja ne toteutuivat noin 92% talousarviosta. Keskusvirastossa pidettiin 341 talkoovapaapäivää. Tehtävien uudelleen järjestelyillä neljän eläköityvän henkilön tilalle rekrytointiin yksi henkilö. Vapautuvien vakanssien täyttöaste oli siten 25%. Kokonaishenkilötyövuosisäästö yhteensä oli talkoovapaat ja eläköitymiset huomioiden 4,5 htv vuonna Keskusviraston henkilöstöpalvelut on antanut kaupungin eri yksiköille kaupungintasoiset ohjeet kaupunginhallituksen tekemästä päätöksestä, jonka tavoitteena oli todentaa henkilösäästöt vuonna 2015.

13 1 Konsernihallinto 10 Arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä Keskusviraston tilikauden tulos osoittaa, että budjetissa oli varauduttu toteuttamaan tiettyjen toimintoja, jotka eivät toteutuneet tilikaudella Esimerkiksi kaupungin verkkosivuprojektin toteuttaminen ei edennyt vuonna 2015 toivotulla tavalla johtuen toimittajan vaikeuksista edetä suunnitellulla tavalla. Kaupunki on käynnistänyt uuden toimittajan kilpailutuksen ja projektin toteuttaminen ja siitä aiheutuvat menot syntyvät tulevalla suunnitelmakaudella. Rauman kaupungin uuden sukupolven organisaation (USO) ja asianhallinnan kehittämiseen sekä taloushallinnon yhtenäistämiseen liittyvät kehittämistoimenpiteet tulevat näkymään keskusviraston toiminnassa tulevaisuudessa. Nämä ovat osa Rauman kaupungin toiminnan ja talouden kehittämistyötä, joka sovitetaan yhteen ja varaudutaan valtionhallinnon valtakunnan tason linjauksiin (esim. Sote- itsehallintoalueet). Kaikilla keskusviraston hallinnon, toiminnan ja talouden kehittämistoimenpiteillä pyritään vastaamaan kuntalain muutoksiin kunnan viestinnästä, strategia- ja konsernijohtamisesta ja konsernitaloudesta. TALOUSARVION INVESTOINTIOSAN TOTEUTUMINEN Keskusvirastolle ei ollut vuodelle 2015 investointimäärärahaa. SELVITYS RISKIEN HALLINNASTA JA SISÄISEN VALVONNAN TOTEUTUMISESTA Suomen talouden heikko kehitys on pitkittänyt valmisteltuja yrityshankkeita ja luonut epävarmuutta kaupungin tekemien tulevaisuusinvestointien tuottavuuteen. Työpaikkojen syntymiseksi tarvittavien prosessien läpimenoajat ja prosesseihin tarvittavat satsaukset ovat isoja ja mahdolliset viivästymiset aiheuttavat riskin työpaikkoja synnyttävien hankkeiden toteutumiselle. Loppuvuodesta maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena turvapaikanhakijoiden määrän olennainen kasvu lisääntyi, josta aiheutuu kaupungille tulevina vuosina toiminnallista ja taloudellista lisävastuuta. Keskusviraston talous- ja palkkahallinnossa tiedostetaan sekä toiminta- että henkilöriskinä henkilöstön voimakas eläköityminen tulevalla suunnitelmakaudella. Henkilöstön eläköitymisen lisäksi nähdään toimintavarmuudessa kohtalaisena riskinä tietotekniikkaan ja tietohallintoon liittyvät muutokset ja vaatimukset. Tiedostettuja riskejä pyritään hallitsemaan jatkuvalla henkilöstön osaamisen kehittämisellä ja toiminnan kehittämisellä osana koko kaupungin organisaation ja toiminnan kehittämistä. Kaupungin uudet verkkosivut julkaistiin keskeneräisinä Koko verkkosivuprojektin ajan on ollut runsaasti toiminnallisia ongelmia. Sivusto ei toimi alkuperäisen suunnitelman ja toimittajalle esitettyjen tavoitteiden mukaisesti. Verkkosivujen toiminnasta ja rakenteesta on saatu palautetta sekä kuntalaisilta että sisällöntuottajilta. Samoja ongelmia on esiintynyt myös muilla sivustoprojektissa mukana olleilla kaupungeilla. Useista reklamaatioista huolimatta Tiera Oy ei korjannut havaittuja puutteita kohtuullisessa ajassa, joten verkkosivustoon liittyvä yhteistyö Tieran kanssa irtisanottiin Tieran kanssa on sovittu, että verkkopalvelujen käyttö päättyy

14 1 Konsernihallinto 11 viimeistään vuoden 2016 lopussa, jolloin uuden verkkosivuston on tarkoitus olla käytössä. Uuden sivuston hankintaa valmistelee työryhmä, johon kuuluvat viestintäyksikön päällikkö Raija Lehtorinne, matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen, tietohallintopäällikkö Teppo Kartano ja hankintapäällikkö Jaakko Aerila. Kaupungin riskienhallinta ja hallinnointi on parantunut vakuutusten päivittämisen yhteydessä vakuutusmeklarin toimesta. Kaupungin uudet vakuutukset ovat voimassa vakuutuskaudella Kaupungintalokorttelin turvallisuutta on parannettu mm. käynnistämällä toimenpiteet asiakaspalvelun keskittämiseksi Pyyrmaniin ja kaupungintalon sisäisten ovien lukitsemisella. Vieraat ym. noudetaan kaupungintalon aulasta. Rauman kaupunki on mukana kahdessa oikeudenkäynnissä, joihin liittyy merkittävä oikeudenkäyntikuluriski. Rauman kaupunginhallitus päätti , että ns. kuitupuukartelliasiassa nostetaan vahingonkorvauskanne kaikkia Rauman kaupungilta puuta ostaneita raakapuukartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä vastaan. Kaupungin puolesta asiaa hoitaa asianajotoimisto Krogerus Oy:n kanssa. Kanne on laitettu vireille Helsingin käräjäoikeudessa. Muutamat Suomen kunnat ovat toimineet asiassa ns. pilotteina, joiden kanne on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Rauman kaupunki odottaa, että pilottikuntien asiassa saadaan lainvoimainen ratkaisu. Rauman kaupunginhallitus päätti , että ns. asfalttikartelliasiassa nostetaan vahingonkorvauskanne lähtökohtaisesti kaikkia asfalttikartelliin osallistuneita yhtiöitä vastaan. Toimeksiantoa kaupungin puolesta hoitaa asianajotoimisto Krogerus Oy. Kanne on laitettu vireille Helsingin käräjäoikeudessa Rauman kaupungin kanne on lepäämässä niin kauan, kunnes ns. ensimmäisen aallon jutuissa on saatu lainvoimainen tuomio. Helsingin käräjäoikeus on tehnyt päätöksen Rauman kaupungin kanteen lepäämään jättämisestä. Keskusviraston lyhyt sanallinen selvitys (tiivistelmä) alla olevan taulukon mukaisista valtuuston asettamien kehittämistoimenpiteiden toteutumisesta Keskusviraston tavoitteet ovat edenneet suurimmaksi osaksi tavoiteasetannan mukaisesti: Tavoitteen Rauma on Suomen houkuttelin työpaikka toteuttamiseksi merkittävin ja pitkällä aikavälillä vaikuttavin asia on kaupungin luottamuselin- ja palveluorganisaation uudistaminen Uuden sukupolven organisaatio (USO-hankeessa), jota keskusviraston on koordinoinut. Tavoitteen Rauma tuottaa palveluja ennakkoluulottomasti, ilman rajoja toteuttamiseksi Rauma on osallistunut VM:n koordinoimaan kansalaisen asiointitili - hankkeeseen. Keskusvirastossa on kehitetty kaupungintasoisesti mm. asianhallinnan ohjausjärjestelmiä, siirrytty sähköiseen luottamuselinportaaliin. Toiminnan ja talouden kehittämisryhmän (TOKE-toimikunta) ohjauksessa on toiminut kehittämistyöryhmä ja tältä pohjalta kaupunginhallitus on mm. päättänyt yhdistää Rauman kaupungin talous ja palkkahallinnolliset tehtävät yhteen yksikköön. Hallintokuntarajat ylittävästä toiminnasta on mainittava aktiivisesti toiminut yrityspalvelujen yhteistyöryhmän ja elinkeinoelämän yhteinen hankintafoorumi.. Tavoitteiden Rauma on Lounais-Suomen yritysystävällisin kunta! ja Rauma on lounaisrannikon houkuttelevin yritys-, työ- ja asuinpaikkakunta toteuttamiseksi Rauma on jo pitkään tehnyt menestyksellisesti työtä. Vuoden 2015 osalta voidaan erityisesti todeta em. yhteinen hankintafoorumi

15 1 Konsernihallinto 12 ja yrityspalvelujen yhteistyöryhmän toiminta. Vuoden 2015 aikana oli käynnissä ulkopuolisella rahoituksella kaksi yritystoimintaa tukevaa hanketta Yrityskontakti-hanke ja kasvua, kehitystä ja uutta liiketoimintaa hanke. Vuonna 2014 ostetun telakka-alueen kehittämistä on jatkettu. Lakarin logistiikka-alueen ja sen lähialueiden infran kehittämisen yhtenä tuloksena voidaan HK-Scan Oyj päätös syksyllä 2015 sijoittaa uuden broilertuotantolaitoksensa Lakariin. Tavoitteen Rauma on turvallinen ja ainutlaatuinen asuinpaikka! toteuttamiseksi vuonna 2015 Rauman on edelleen osallistunut HINKU- hankkeeseen. Cleantech- hankinnat, resurssitehokkuus ja Hinku ovat olleet vuoden 2015 alun selkeitä elinkeinotoiminnan erityisteemoja. Tavoitteen Rauman kaupunki kuuluu taloutensa osalta Suomen kuntien TOP 10:een! toteuttaminen on ollut haastaa tulorahoituksen eli verotulojen ja valtionosuuksien vähentyessä sekä valtionhallinnon toimenpiteiden että äkillisen rakennemuutoksen vuoksi ja Olkiluodon ydinvoimatyömaan hiljentymisen johdosta. Tavoitteen toteuttamiseksi on hankintatoimen kilpailutuksilla ja toimintatapojen yhtenäistämisellä, henkilöstöhallinnon henkilöstökulusäästöillä (esim. sijaisjärjestelyt, talkoovapaat, henkilökierrot) on saavutettu merkittäviä vuosisäästöjä. Kaupungin vakuutukset on kilpailutettu vuosille , talouden seurantaraportointia on tehostettua ja tietojärjestelmien uudistettu. Yksityiskohtainen selvitys hallintokunnan kehittämistoimenpiteiden toteutumisesta KAUPUNGINVALTUUSTON NÄHDEN SITOVIKSI VAHVISTETTAVAT HALLINTOKUNNAN KEHITTÄMISTOIMENPITEET Rauman Tarinan keskeiset linjanvedot ja niiden toteuttamiseen tähtäävät hallintokunnan kehittämistoimenpiteet vuodelle 2015 (enintään kolme jokaista tavoitetta kohden). Uusi toimintakulttuuri mahdollistaa Tavoite: Rauma on Suomen houkuttelevin työpaikka! 1 Huolehdimme Rauman Tarinan tavoitteiden etenemisestä kaupunkiorganisaatiossa. 2 Parannamme asiakaspalveluamme. 3 Parannamme keskusviraston ulkoista ja sisäistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. toteuttamistilanteesta tähän. Keskusvirasto on vastannut kaupungin organisaation uudistamista koskevasta valmistelutyöstä ja kaupungin osallistumisesta Kuntaliiton vetämään Uuden sukupolven organisaatio (USO) -toimintaan. Kaupungin organisaatiouudistuksen valmistelu etenee päätöksentekoon kevään 2016 aikana. Organisoitu Rauman Tarinan tavoitteita, toimintakäytäntöjä ja arvoja jalkauttava laajamittainen esimiesvalmennushanke. Valmennushankkeen viiteen eri moduulien valmennuksiin osallistui 198 esimiestä (osallistumisprosentti 100). Heistä 117 suoritti moduulien kaikki osiot. Näille esimiehille pidettiin valtuustosalissa juhlallinen tilaisuus, jonka yhteydessä heille jaettiin esimiespassit. Ne esimiehet, jotka eivät suorittaneet kaikkia osioita, saivat erillisen todistuksen suorittamistaan valmennusosioista. Kaupungin uudet verkkosivut julkaistiin Nettisivusto muodostuu kaupungin (rauma.fi) ja matkailun sivuista (visitrauma.fi). Sivuston sisältö on jaettu kolmeen toisiaan tukevaan kokonaisuuteen, jotka ovat Koe kaupunki, Palveluopas ja Tietoa kaupungista. Uudet sivut toimivat myös mobiililaitteissa. Sisällöntuotanto on hajautettu hallintokunnille. Nettisivuston rakennetta on kehitetty ja sisältöä muokattu omien huomioiden ja käyttäjiltä

16 1 Konsernihallinto 13 saatujen palautteiden perusteella. Verkkosivujen toiminnallisuudesta ja käytettävyydestä on saatu paljon palautetta kuntalaisilta ja sisällöntuottajilta, minkä johdosta Tiera Oy:lle on lähetetty useita reklamaatioita. Koska yhteistyö ei ole toiminut, Tiera Oy:n verkkopalvelun käyttö on irtisanottu Tieran kanssa on sovittu, että verkkopalvelujen käyttö päättyy viimeistään vuoden 2016 lopussa, jolloin uuden verkkosivuston on tarkoitus olla käytössä. Uuden verkkosivuston hankinnan valmistelu on aloitettu. Henkilöstön tavoitettavuuteen ja saavutettavuuteen on kiinnitetty huomiota huolehtimalla asiakaspalvelun sujuvuudesta henkilöstön lounas-, loma-aikojen, ym. poissaolojen aikana. Asioiden sujuvaan, ennakkoluulottomaan ja uusia näkökulmia huomioon ottavaan työskentelyotteeseen on kiinnitetty huomiota säännöllisesti työyksiköittäin työyksikköpalavereissa. Kaupungin hallintokuntarajat ylittävä yrityspalvelujen yhteistyöryhmä ja elinkeinoelämän kanssa yhteinen hankintafoorumi ovat toimineet aktiivisesti. Kaupunginjohtajan nimesi uuden tiedotustyöryhmän, jossa on edustaja jokaisesta hallintokunnasta. Tiedotustyöryhmän tarkoituksena on toimittaa uutta, uudistunutta henkilöstölehteä. Henkilöstölehti toimii henkilöstön tiedotuskanavana, mutta myös hallintokuntien toiminnan tunnettavuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen edistäjänä. Lehti on ilmestynyt vuoden aikana neljä kertaa. Loppuvuodesta käynnistettiin osana laajempaa kaupungintalon tilojen käytön selvitystä Pyyrmanin toiminnan laajentamisen valmistelu tavoitteena kaupungintalon asiakasohjauksen selkeyttäminen ja yhtenäistäminen. Vuoden aikana avoimia työpaikkoja on ollut yhteensä 401, joihin hakemuksia tullut Kaikista rekrytoinneista vakituisia oli 82. Määräaikaisista rekrytoinneista kesätyöntekijöiden rekryjä oli 150. Palveleva rakenneuudistus Tavoite: Rauma tuottaa palveluita ennakkoluulottomasti, ilman rajoja! 1 Uudistamme ja kehitämme asiakaslähtöisesti palveluprosessejamme ja työtapojamme. 2 Toimimme aktiivisesti alueemme elinvoimaa kehittävien hankkeiden käynnistämisessä ja toteuttamisessa. 3 Vahvistamme muutosmyönteisyyttä. toteuttamistilanteesta tai sanallinen selitys toimenpiteiden toteuttamistilanteesta tähän. Rauman kaupunki on ollut mukana Valtiovarainministeriön koordinoimassa Kuntalaisen asiointitili hankkeessa. Hankkeen sivustoille on perustettu Rauman kaupungin ja asiakaspalvelun yhteystiedot sekä kaupungin sähköisten lomakkeiden linkit. Luottamushenkilöiden tiedonvälityksessä ja esityslistajakelussa on siirrytty vaiheittain sähköisen luottamushenkilöportaalin käyttöön. Sähköisen arkistoinnin edellyttämien arkistonmuodostussuunnitelmien (eams) kehitys- ja koordinointityötä jatketaan, mm. Lahden kaupungilta on hankittu valmis sähköinen tiedonohjaussuunnitelmapohja, joka nopeuttaa ja helpottaa sähköisen arkistoinnin käyttöönottoa. KuntaToimisto-ohjelmiston mahdollistamia uusia toimintoja on otettu käyttöön. Täysin uutena on otettu käyttöön esityslista/pöytäkirjakoonnissa PDF-muodon luominen asiakaspalvelun parantamiseksi ja hyödynnettäväksi luottamushenkilöportaalissa. Loppuvuodesta toiminnan ja organisaation kehittämisryhmä asetti asianhallinnan kokonaisarkkitehtuuria selvittävän työryhmän, jonka työn tavoitteena asianhallinnan toiminta- ja johtamisprosessien kokonaistarkastelu ja kehittäminen. Rauman kaupungin hallintokuntien ja liikelaitosten talous- ja palkkahallinnollisten tehtävien yhtenäistämistä selvitettiin vuonna 2015 Toke- toimikunnan ohjauksessa. Selvitystyöryhmälle annetun toimeksiannon mukaan ensimmäisessä vaiheessa työryhmä selvitti teknisen toimen ja nykyisen kaupungin talouspalvelut -yksikön tehtävien yhtenäistämistä. Selvitysryhmän antaman raportin pohjalta kaupunginhallitus päätti yhtenäistää teknisen toimen ja keskusviraston talouspalvelut toiminnot yhteen yksikköön. Kaupungin tavoitteena on

17 1 Konsernihallinto 14 jatkaa selvitystyötä ja perustaa jossain vaiheessa Rauman kaupungin talouspalvelukeskus. Tässä vaiheessa 10 vakanssin talous- ja palkkahallinnolliset tehtävät siirtyvät yhteiseen yhtenäistämisyksikköön. Taloushallintotehtävien yhtenäistämisellä varaudutaan henkilöstön eläköitymiseen, varmistetaan osaaminen sekä toimintojen ja tietojärjestelmien toimivuus. Vuoden 2015 aikana on tehty voimakkaasti töitä vuonna 2014 ostetun telakka-alueen kehittämiseksi, Lakarin logistiikka-alueen (HK-Scan Oyj päätti syksyllä 2015 sijoittaa uuden broilertuotantolaitoksensa Lakariin) ja sen lähi alueen infran (erityisesti Luostarinkylän eritasoliittymä) sekä useiden muiden yritystoimintahankkeiden kanssa. Alueen elinvoiman kehittämisessä painopiste on vuoden aikana ollut cleantech-yrittäjyydessä sekä Hinkutoiminnan edistämisessä. Kaupunki on toiminut aktiivisesti myös kansallisissa verkostoissa (esim. seutukaupunkiverkosto ja sen kautta toimivat pk-teollisuuden uudistaminen ja kilpailukyky -pilotti, arktisuus-pilotti sekä älykkään ja vihreän kasvun -pilotti). Merkittävää on ollut myös alueellisen pääomarahaston perustamiseksi tehty työ, ko. rahasto saatiin perustettua kesäkuun 2015 lopussa ja joulukuussa 2015 pääomarahastoa koskien saatiin myös valtion rahoitusosuutta koskeva päätös. Rauman alueen korkeakouluverkosto on toiminut aktiivisesti ja toteuttanut Kehittämiskärjet-ohjelmaa alueen elinkeinoelämää palvelevin hankkein ja muin toimenpitein. Matkailuyksikkö on ollut aktiivisesti mukana ja tehnyt pitkäjänteistä sekä tavoitteellista työtä alueemme elinvoimaa kehittävässä Lounaisrannikko-yhteistyössä. Tätä on täydentänyt säännöllinen yhteistyö valtakunnallisen koordinoijan VisitFinlandin (entinen MEK = Matkailunedistämiskeskus) kanssa. Keskusvirasto on asettanut työllistämistavoitteekseen 10 % kunkin tulosalueen vakanssien mukaisessa suhteessa. Tulosalueittain on ilmoitettu yhteyshenkilöt työvoimahallintoon sekä kartoitettu erilaisia tehtäväkokonaisuuksia, joita työllistämistoimin voitaisiin hoitaa. Ajalla työllistämissopimuksia on laadittu yhteensä 15 kpl (11 henkilöä), joista suurin osa ruokapalveluissa. Työllistettyjen määrä on viime vuoteen nähden vähentynyt, mikä johtuu erityisesti valtion työllistämiseen kohdennettujen määrärahojen merkittävästä vähentymisestä. Henkilöstön osaamista ja työmotivaatiota on pyritty lisäämään entistä aktiivisemmalla työkierto/ henkilökierto-käytännöllä, jota koskeva ohjeistus otettiin käyttöön alkuvuodesta Sisäisiä rekrytointeja on lisätty KH:n päätöksellä otettiin käyttöön uudistettu sähköinen aloite- ja palkitsemisjärjestelmä. Alkuvuodesta lähtien kaikki henkilöstöaloitteet on tehty järjestelmän kautta ja mennessä järjestelmään oli tallentunut 34 tehtyä henkilöstöaloitetta (keskusviraston osuus 19). Kehittämisen tavoitteena oli madaltaa kynnystä yhteiseen ideointiin, keventää ja nopeuttaa aloiteprosessia. Uudistetussa prosessissa aloitteita käsittelevät niiden sisällöstä riippuen hallintokuntien johtoryhmät ja/tai YTTtoimikunta. Uudistetun prosessin myötä lisättiin samalla palkitsemisluokkia. Rahapalkkiopisteytyksen rinnalle otettiin käyttöön kerran vuodessa arvottava osallistumispalkkio (kaikkien tehtyjen aloitteiden kesken) sekä tunnustuspalkkio, joka voi olla hallintokunnan päätöksestä riippuen esim. lahjalippu. Johtoryhmät päättävät osallistumis- ja tunnustuspalkkioiden myöntämisestä. Rahapalkkioista päätöksen tekee YTT. Tehdyistä aloitteista toimitetaan yhteenveto puolivuosittain KH:lle, YTT:lle sekä henkilöstön nähtäville Neronettiin. Aloitteiden lisäksi järjestelmän kautta tehdään jatkossa myös ehdotukset Kehittävä työyhteisö -palkinnon saajaksi sekä erinomaisten palvelutekojen ilmiannot. Aloitettu strategisen osaamisen kartoitukseen liittyvä hanke, jossa Rauman Tarinan edellyttämät osaamiset tunnistetaan ja kuvataan eri henkilöstöryhmittäin/ osaamisprofiileittain. Hanke on osa henkilöstöhallinnon sähköisen HR-järjestelmään (henkilöstön kehittämiseen ja suorituksen johtamiseen) liittyvää kokonaisuutta. Henkilökierrossa ei ollut vuoden aikana yhtään henkilöä. Sisäisiä rekrytointeja on tehty 30.

18 1 Konsernihallinto 15 Keskitettyjä koulutuksia on järjestetty 49, osallistujamäärä 591. Työttömyysvakuutusrahaston koulutuskorvaukseen oikeutettavin koulutuspäivien lukumäärä vuoden aikana oli Korvausta saadaan suunnitelmallisesta ja yhteistoimintaneuvottelun mukaisesta koulutuksesta max. 3 pv/hlö. Korvauksen määrä on 10 %:a palkkakustannusten osalta. Organisaatiouudistuksessa ja toimintojen kehittämisessä henkilöstön muutosmyönteisyyttä on pyritty vahvistamaan aktiivisella viestinnällä ja osallistamalla henkilöstö muutoksen tekemiseen. Jotta henkilöstöllä olisi kaiken aikaa tieto siitä, miten kehittämisessä edetään, on Neronettiin (=intranet) rakennettu Toiminnan kehittäminen niminen sivusto. Siellä säilytetään kaikki oleelliset kehittämiseen liittyvät dokumentit ja asiakirjat. Neronetistä löytyy omat sivut myös esimiehille. Neronettiin on tuotettu ajankohtaisjuttuja, tehty juttuja henkilöstölehteen, lähetetty esimiesja henkilöstötiedotteita ja valmistettu informatiivisia haastatteluvideoita. Lisäksi esimiehille suunniteltiin kerran kuukaudessa ilmestyvä sähköinen uutiskirje. Henkilöstölle on järjestetty kaksi infotilaisuutta ja esimiehille omat infotilaisuudet. Lisäksi kaupunginjohtaja on omissa Mitä kuuluu missä mennään tilaisuuksissa informoinut henkilöstölle kehittämisasioista. Henkilöstön mielipiteitä organisaation muutostarpeista kysyttiin huhtikuussa toteutetulla kyselyllä, johon saatiin yli tuhat vastausta. Lokakuussa henkilöstölle annettiin työyhteisötehtävä, joka poiki kaikkiaan 306 organisaatioon tai toimintaan liittyvää konkreettista kehittämisehdotusta. Koko henkilöstön vuoropuhelun toteuttamiseksi suunniteltiin keskustelufoorumi, joka avataan vuoden 2016 alussa. Yritysten kasvun mahdollistaminen Tavoite: Rauma on Lounais-Suomen yritysystävällisin kunta! 1 Huomioimme yritysnäkökulman kaikessa toiminnassamme. 2 Toteutamme yrityshankkeet joustavasti. 3 Tuotamme laadukkaita yrityspalveluita. toteuttamistilanteesta Yritysnäkökulma on huomioitu laajasti eri elinkeinopoliittisissa hankkeissa. Erityisen merkittävää on ollut elinkeinoneuvottelukunnan ja hankintafoorumin toiminta sekä kaupunkiorganisaation sisäisenä toimintana hallintokuntien rajat ylittävän yrityspalvelujen yhteistyöryhmän toiminta. Myös kiinteää yhteistyötä sekä Rauman Yrittäjät ry:n että Rauman kauppakamarin kanssa on jatkettu. Tavoitteeksi on asetettu, että yrityshankkeisiin vastataan kahden viikon kuluessa: yrityshankkeiden valmistelu on aloitettu aina heti, kun hanke on tullut vireille, valmistelu ei ylitä kahta viikkoa, ellei asia/hanke ole erityisen suuri ja monipuolinen. Vuoden 2015 aikana kaupunki on ollut osallisena useassa pitkäkestoisessa yritystoiminnan kehittämishankkeessa, joiden osalta valmistelut ovat edenneet, saavutettuna tuloksena on erityisesti mainittavissa HKScan Oyj:n päätös sijoittaa uusi broilertuotantolaitoksensa Lakarin logistiikka-alueelle. Yritysneuvonnassa on kerätty asiakaspalautetta ja seurattu asiakasmääriä. Asiakaspalaute ja yrityskontaktien määrät ovat olleet vuoden 2015 ajan edelleen korkealla tasolla. Määrällisesti yrityskontaktit ovat erityisen suuria, koska kaupungin ELY-keskuksen osittaisrahoituksella toteuttama Yrityskontaktointi-hanke toimi aktiivisesti asti. Samoin äkilliseen rakennemuutosalueeseen liittyvänä toimenpiteenä kaupunki toteutti yhdessä TE-toimiston kanssa laajan yritysten työllistämismahdollisuuksien kartoituksen alkuvuoden 2015 aikana. Vuoden 2015 lopulla käynnistyi ELY-keskuksen osittaisrahoittamana Kasvua, kehitystä ja uutta liiketoimintaa -hanke, joka keskittyy erityisesti pk-sektorin kasvuhaluisten yritysten tunnistamiseen sekä pk-yritysten resurssitehokkaan liiketoiminnan edistämiseen.

19 1 Konsernihallinto 16 Mahdollisuuksien asuin- ja työpaikka Tavoite: Rauma on lounaisrannikon houkuttelevin yritys-, työ- ja asuinpaikkakunta! 1 Tehostamme viestintää ja kuntamarkkinointia. 2 Olemme aktiivisia edunvalvonnassa ja sidosryhmäyhteistyössä. toteuttamistilanteesta Viestintää ja kuntamarkkinointia on tehostettu sosiaalisen median eri keinoin ja kanavin. Kansainvälistä markkinointia on tehostettu yhteistyöllä lounaisrannikkoalueen kaupunkien sekä VisitFinlandin kanssa, mm. Saksan markkinointikampanjalla sekä kansainvälisillä mediaja bloggaajavierailuilla. Oltu mukana alueen edunvalvonta- ja erilaisissa tiedonvaihtotilaisuuksissa sekä kokouksissa ja messuilla. Vuoden 2015 aikana ovat painottuneet yhteydet valtiohallintoon (mm. telakka, Luostarinkylän eritasoliittymä, pääomarahasto, äkillisen rakennemuutoksen alue); Seutukaupunkiverkostoon (erityisesti Sote, valtion uudet kehittämisrahoitusmahdollisuudet ja edunvalvonta uuden eduskunnan ja hallituksen suuntaan) sekä naapurikuntiin (kuntarakenne) ja elinkeinoelämän esittelytilaisuuksiin (messut, tilaisuudet). Huolehdittu ympäristö palvelee kaupunkilaisia Tavoite: Rauma on turvallinen ja ainutlaatuinen asuinpaikka! 1 Kannustamme työntekijöitämme ja kuntamme asukkaita osallistumaan ympäristönhoitoon. 2 Huolehdimme, että ympäristötekijät huomioidaan toiminnassa ja päätöksenteossa. 3 Huolehdimme hiilineutraalikunta -hankkeen (HINKU) etenemisestä. toteuttamistilanteesta Olemme olleet mukana siivous-, kierrätys-, ja puhtaustempausten markkinoinnissa ja viestinnässä. Markkinointimateriaalien toteutuksessa huomioidaan ympäristöystävällisyys, esim. matkailuesitteet painetaan ympäristösertifikaatit täyttävälle paperille ja messurakenteet hankitaan monikäyttöisiksi sekä pitkäikäisiksi. On laadittu suunnitelma koko kaupungin tulostusympäristön optimoimiseksi. Tavoitteena on pienentää kaupungin tulostuksesta syntyvää hiilijalanjälkeä kustannustehokkailla uusilla ratkaisuilla. Päätöksistä riippuen suunnitelman toteuttaminen käytännössä ajoittuu vuosille 2015 ja Kaupunginhallitus päätti joulukuussa 2015 tulostusten keskittämisestä ympäristöä vähemmän kuormittaviin monitoimilaitteisiin. Tavoitteena on 49 tonnin laskennallinen CO2-päästöjen pienentäminen Cleantech-hankintana tarjouskilpailun perusteella valittiin toimittaja uusimaan harjoitusjäähallin valaistus LED-valolähteillä. Valaistus uusittiin 2015 alussa. Ajoneuvo- ja kuljetushankinnoissa CO2-päästöt on huomioitu toimittajavalinnoissa. Hankintaohjeen päivittäminen paremmin ympäristönäkökohdat huomioivaksi toteutumatta. Cleantech, resurssitehokkuus ja Hinku ovat olleet vuoden 2015 alun selkeitä elinkeinotoiminnan erityisteemoja ja työtä tehdään sekä alueen yritysten että kaupungin omien toimintojen osalla. Vahva talous pitkäjänteisesti Tavoite: Rauman kaupunki kuuluu taloutensa osalta Suomen kuntien TOP 10:een! 1 Toimimme kustannustietoisesti. 2 Yhteen sovitamme ja kehitämme toiminnan ja talouden seurantaa. 3 Parannamme käyttötaloutemme menokehityksen hallintaa suhteessa tulorahoitukseen. toteuttamistilanteesta tai sanallinen selitys toimenpiteiden toteuttamistilanteesta Keskusvirasto on seurannut talouden kehitystä Opiferus-kuukausiraportoinnin pohjalta. Sekä keskusviraston että koko kaupungin talouskehityksestä on tiedotettu säännöllisesti

20 1 Konsernihallinto 17 henkilöstölle aamukahvitilaisuuksissa kuukausittain. Toiminnan suunnittelun, kehittämisen ja henkilöstöresursoinnin lähtökohta on ollut virasto- ja kaupunkitasoinen tarkastelu. Keskusviraston käyttötalouden kehitys; käyttötalouden nettomenot olivat 6,9 miljoonaa euroa, laskua edelliseen vuoteen oli 7,4 %. Keskusviraston toimintamenot olivat noin 8,2 miljoonaa euroa, laskua edelliseen vuoteen 7,2 %. Peruskaupungin toimintakatteen (hallintokunnat ja taseyksiköt) kasvu on suhteessa samansuuruinen kaupungin tulorahoitukseen. Rauman peruskaupungin käyttötalouden toimintamenot ovat talouden sopeuttamistoimenpiteiden johdosta -2,7 % (4,8 milj. euroa) pienemmät kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Nettomenot ovat pienentyneet - 2,3 % eli (2,9 miljoonaa euroa edelliseen vuoteen verrattuna). Vuoden 2014 tilinpäätöksen mukaan Rauman kaupungin toimintakate asukasta kohden oli ( /as) alle valtakunnallisen, Satakunnan maakunnan ja keskisuurten kaupunkien. Verrattuna saman kokoluokan kaupunkeihin (vertailuryhmä Nurmijärvi, Järvenpää, Tuusula, Kirkkonummi) Rauman toimintakate asukas kohden oli nettomenoltaan suurin eli vertailuryhmässä eniten määrärahoja palvelutuotantoon käyttänyt kunta. Rauman kaupunki on minikilpailuttanut Kuntahankintojen puitejärjestelyn pohjalta vakuutusmeklaripalvelut. Valituksi tulleen vakuutusmeklari Novum Oy:n toimesta kaikki kaupungin vakuutukset on kilpailutettu ja vakuutusturva päivitetty vakuutuskaudelle Rauman kaupunki on saavuttanut suoraan euron vuosisäästön vakuutusmaksuissa. Hankintapalvelut on kilpailuttanut kasvatus- ja opetustoimen tarpeisiin päivähinnalla joukkoliikenneluvalla operoivan pikkubussin. Vanhaan taksitaksalla olevaan hintaan verrattuna saavutettiin noin 105 säästö per koulupäivä. Kaupunginhallitus edellytti joulukuussa 2015 tekemällään päätöksellä virastoja vähentämään henkilökohtaisten tulostimien määrää ja keskittämään tulostukset ympäristöä vähemmän kuormittaviin monitoimilaitteisiin. Keskittämisen tavoitteena on saavuttaa seuraavat kustannussäästöt: kaupungintalokortteli /kk, kasvatus- ja opetustoimi /kk, sosiaali- ja terveystoimi /kk sekä epäsuorat kustannussäästöt (paperi ja energia) /kk.

21 1 Konsernihallinto Tarkastustoimi TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTOINTI TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot Myyntituotot Toimintamenot ,4 % Henkilöstökulut ,1 % Palvelujen ostot ,2 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,5 % Avustukset Vuokrat ,6 % Muut kulut Toimintakate ,3 % Talous on toteutunut talousarvion mukaisesti. Myyntilaskutuksesta valmistui tilintarkastajan raportti syksyllä Tarkastuslautakunta on antanut arviointikertomuksen vuodelta Arviointikertomus merkittiin tiedoksi kaupunginvaltuuston kokouksessa Kaupunginhallitus on pyytänyt hallintokunnilta arviointikertomuksesta lausunnot mennessä. Kaupunginhallitus on käsitellyt hallintokuntien lausunnot arviointikertomuksesta kokouksessaan ja kaupunginvaltuusto on merkinnyt asian tiedoksi kokouksessaan Tilintarkastajan tilintarkastuskertomus vuodelta 2014 on annettu Tilintarkastajana on toiminut PwC Julkistarkastus Oy vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT Irma Kivilähde ja alkaen JHTT, KHT Tomi Moisio. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2014 tilinpäätöksen ja myöntänyt vastuuvapauden tilivelvollisille tilikaudelta Tarkastuslautakunta on perehtynyt eri hallintokuntien toimintaan asiantuntijoiden kuulemisilla ja tarkastuskäynneillä. Arvio kaupunginhallituksen asettaman 98 %:n toteutumatavoitteen toteutumisesta ja henkilöstösäästöjen todentamisesta (kh ja kh ). Toteutui.

22 1 Konsernihallinto Vaalit TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTOINTI TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot ,7 % Myyntituotot Muut toimintatuotot Toimintamenot ,1 % Henkilöstökulut ,5 % Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,1 % Muut kulut -53 Toimintakate ,0 % 1.6 Konsernihallinnon ulkopuoliset toiminnot TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTOINTI TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot ,8 % Myyntituotot ,5 % Tuet ja avustukset ,9 % Muut toimintatuotot ,6 % Toimintamenot ,1 % Palvelujen ostot ,8 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset ,7 % Muut kulut ,0 % Toimintakate ,2 % 1244 Vahinkokustann ja korv TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintatulot Toimintamenot ,8 % Toimintakate ,9 % 1248 Kunnallisverotus TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintamenot ,4 % Toimintakate ,4 % 1452 Avustukset (KH) TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintamenot ,3 % Toimintakate ,3 % 1454 Osuudet kuntayhteisöille TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintamenot ,8 % Toimintakate ,8 % 1455 Opasteet TP 2014 TA 2015 TOT 2015 Erotus (TA-TOT 2015) Tot % Toimintamenot ,9 % Toimintakate ,9 %

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015 Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2015 23.3.2016 Tilinpäätös 2015 pähkinänkuoressa Rauman kaupungin tulos (hallintokunnat, taseyksiköt, liikelaitokset) Tilikauden alijäämä -13,2 milj. euroa

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

TOIMINNALLISTEN JA TALOUDELLISTEN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

TOIMINNALLISTEN JA TALOUDELLISTEN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN TOIMINNALLISTEN JA TALOUDELLISTEN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2015 2 Hallintokuntien käyttötalousosa ilman taseyksiköitä 1 2.1 Konsernihallinto 2 2.1.1 Konsernin johto 6 2.1.2 Määrärahavaraukset

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% 2014 2014 01-08 2015 2015 01-08 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% 2014 2014 01-08 2015 2015 01-08 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS LAPUAN KAUPUNKI Sivu 1 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS 3010 TOIMINTATUOTOT/TULOT 3310 MYYNTITUOTOT 23.867,02 4.882,82 20,5 156.000 23.270,00 14,9 3320 MAKSUTUOTOT 501.076,30 319.207,05 63,7

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

YHTEISET PALVELUT Käyttösuunnitelma

YHTEISET PALVELUT Käyttösuunnitelma YHTEISET PALVELUT Käyttösuunnitelma 2019-2021 KS 2019 TS 2020 TS 2021 Myyntituotot 535 100 215 100 216 100 Myyntituotot, konsernipalvelu 2 314 000 2 314 000 2 314 000 Myyntituotot, Saita 264 600 264 600

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-30.4.2014 Kinnulan kunta 01-04/2012 01-04/2013 TA 2014 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-04/2014

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -16.363-12.018,66 73,5-13.391,54 1.372,88-3.933,38-17.325-15.952-15.610

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -16.363-12.018,66 73,5-13.391,54 1.372,88-3.933,38-17.325-15.952-15.610 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -3.060-1.318,92 43,1-1.487,56 168,64-738,33-2.226-2.057-2.660 4300 Palvelujen ostot -12.460-9.774,01 78,4-11.261,05 1.487,04-3.084,21-14.345-12.858-12.000

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto

Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto Rauman kaupungin 2017 tilinpäätöksen ennakkotieto 19.2.2018 Tilinpäätös 2017 pähkinänkuoressa Rauman kaupungin tuloksen ennakkotieto (toimialat, taseyksiköt, liikelaitokset) Tilikauden ylijäämä 12,5 milj.

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2016

Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2016 Rauman kaupungin ja kaupunkikonsernin tilinpäätös 2016 27.3.2017 Tilinpäätös 2016 pähkinänkuoressa Rauman kaupungin tulos (hallintokunnat, taseyksiköt, liikelaitokset) Tilikauden ylijäämä 8,3 milj. euroa

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä

TALOUSARVIO JA MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä Käyttötalous ja poistot tehtäväalueittain 4/2019 KONSERNIHALLINTO 100 Vaalit TALOUSARVIO 2019 TALOUS- ARVIO- MUUTOS TALOUSARVIO JA MUUTOS TOTEUTUMA huhtikuu, 2019 TOT-% POIKKEAMA Myyntituotot 264 000 264

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS KONSERNIHALLINTO

KÄYTTÖTALOUS KONSERNIHALLINTO KÄYTTÖTALOUS KONSERNIHALLINTO Konsernihallinnon tehtävänä on johtaa ja huolehtia kaupungin hallintotehtävistä kaupungin strategiasta johdettujen päämäärien ja tavoitteiden mukaisesti. Konsernihallinto

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014

Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014 Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-31.3.2014 Kinnulan kunta 01-03/2012 01-03/2013 TA 2014 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-03/2014

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

TOIMINTAKATE , , ,19 4,53

TOIMINTAKATE , , ,19 4,53 Hailuodon kunta Tuloslaskelma, vertailu ed.vuoteen (toimitettu) 18.4.2017 21:26:41 INTIME/ULKOINEN TILIVUOSI 012017-122017 KAUSI 032017 LASKENNALLINEN 18/04/17 Vuoden alusta Vuoden alusta Muutos % 2016

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015 Siilinjärven kunta Muutostalousarvio 2015 Tuloslaskelma (ulkoinen, 1000 euroa) Muuto Muuto Muutos s s Muutos % TP 2013 TA 2014 TA 2015 TA 2015 euroa % MB-15/Ta-14 TOIMINTATULOT 19 489 18 856 18 920 18

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 2014 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 2014 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 214 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI Kslk 24.2.215 2 Sisällysluettelo Sivu 1. JOHDANTO 3 2. TALOUSARVIO 3 2.1. Toimintamenot

Lisätiedot

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 1.12.2015 Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 TA muutokset 2015 TA siirrot 2015 TA yhteensä 2015 TA 2016 TS 2017 TS 2018 TS 2019 Toimielin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunt Määrärahat Käyttötalousosa

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI Talouden toteumaraportti

SAVONLINNAN KAUPUNKI Talouden toteumaraportti SAVONLINNAN KAUPUNKI Talouden toteumaraportti 31.10.2016 TULOSLASKELMA Talousarvio 2016 Toteuma Tot. % Toteuma Ta + Ta-muutos 31.10.2016 (83,33 % tas.kert) TPE 2016 31.10.2015 TOIMINTATUOTOT Myyntituotot

Lisätiedot

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Kaupunkisuunnittelulautakunta 8.12.2015 1 1 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET... 2 2 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

TULOSTILIT (ULKOISET)

TULOSTILIT (ULKOISET) HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 20.5.2010 LIITE 3 TALOUSARVION SEURANTA 30.4.2010 TULOSLASKELMA Talousarvio on toteutumassa suunniteltua paremmin. HYRYNSALMEN KUNTA 30.4.2010 Tilinpäätös Talousarvio Toteutuma

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,87 58, ,13 884, ,

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,87 58, ,13 884, , 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -3.050-1.286,61 42,2-1.338,83 52,22-658,83-1.998-1.945-2.100 4300 Palvelujen ostot -7.690-5.180,88 67,4-5.731,55 550,67-4.047,46-9.779-9.228-6.000

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,04 44, ,72-673, ,

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,04 44, ,72-673, , 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -3.050-1.997,66-1.998-1.998-2.100 4300 Palvelujen ostot -7.690-4.971,72 64,7-4.032,56-939,16-5.746,45-9.779-10.718-6.000 4500 Aineet, tarvikkeet ja

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016 2018 Yhteenveto

Henkilöstösuunnitelma 2016 2018 Yhteenveto Yhteenveto Henkilöstösuunnitelman yhteenveto TP 2014 TA 2015 TA 2016 TASU 2017 TASU 2018 Yleishallinto htv htv henk.kust. htv henk.kust. htv henk.kust. htv henk.kust. Vakinaiset Yleishallinto 54,31 50,83

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen johtaja Tekniset hallintopalvelut Esimies: Toimistopäällikkö Esa Kähärä

TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen johtaja Tekniset hallintopalvelut Esimies: Toimistopäällikkö Esa Kähärä RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Rakennustark. Rauno Kuokkanen Henkilöstömäärä 2.75 2.75 2.75 0.0 0.0 * vakituiset 2.75 2.75 2.75 Rakennusluvat 165 165 165 0 0.0 Toimenpideluvat 71 80 80 0 0.0 Ilmoitusluvat

Lisätiedot

Harjavallan kaupunki

Harjavallan kaupunki Tuloslaskelma Huhtikuu 2017 31.5.2017 400 Harjavallan kaupunki Ta 2017 Tot. Jäljellä Tot % Tot. 2016 Muutos 16-17 Muutos% 16-17 Toimintatuotot 10 701 196 3 002 512 7 698 684 28,1 % 3 712 015-709 503-19,1

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet TULOSBUDJETTI 217 1(5) Johtoryhmä.1.217 TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI 217 Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Valtuusto on asettanut tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

TP INFO. Mauri Gardin

TP INFO. Mauri Gardin TP INFO Mauri Gardin 28.3.2011 Tunnusluvut TP 2010 TP 2008 TP 2009 TP 2010 Asukasluku 59 355 59 848 60 090 Tuloveroprosentti 19,5 19,5 20,0 Verotulot, 1000 184 280 186 853 199 275 * verotulot, /asukas

Lisätiedot

TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI

TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI 31.8.2016 Kumulatiivinen toteuma 66,67 % TULOSLASKELMA TA 2016 Toteuma 31.8.2016 Tot-% Tilinpäätösennuste Ulkoinen TOIMINTATUOTOT Myyntituotot 1 047 172 734 796 70,2

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNKI ELINVOIMA TOIMIALA KONSERNIHALLINTO TULOSALUE TALOUSARVIOEHDOTUS 2018

LOHJAN KAUPUNKI ELINVOIMA TOIMIALA KONSERNIHALLINTO TULOSALUE TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 LOHJAN KAUPUNKI ELINVOIMA TOIMIALA KONSERNIHALLINTO TULOSALUE TALOUSARVIOEHDOTUS 2018 Palvelutuotantolautakunta 30.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 KONSERNIHALLINNON VUODEN 2018 TAVOITTEET...1 1.1 Toiminnan sisältö

Lisätiedot

TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014

TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014 1 TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014 Kaupunginhallitus 22.9.2014 Kaupunginvaltuusto 29.9.2014 2 KÄYTTÖTALOUS JA TULOSLASKELMA HALLINTOPALVELUKESKUS Vastuualue Tulosta parantavat (-) ja tulosta heikentävät (+) Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos Heinäveden kunta Sivu 1 00001010 TARKASTUSTOIMI (03) 4001 Henkilöstökulut -3.000-3.000-1.487,56-1.512,44 4300 Palvelujen ostot -9.410-9.410-7.825,56-1.584,44 4500 Aineet, tarvikkeet ja tavarat -280-280

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2015-2017 TOIMIALA PALVELU TILIVELVOLLINEN 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 600 RAKENNUSVALVONTA JA YMPÄRISTÖPALVELUT

Lisätiedot

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017 Sivistystoimialan kuukausiraportti Syyskuu 2017 Talousraportti Syyskuu 2017 Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS Sivistystoimiala Sivistystoimiala Sivistystoimiala

Lisätiedot

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1.

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk 21.4.2015 Laatija: AT tilivuosi 2015/1. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. ENN

Lisätiedot

TALOUSARVIO- MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä

TALOUSARVIO- MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä KONSERNIHALLINTO 100 Vaalit TALOUSARVIO 2019 TALOUSARVIO MUUTOS TALOUSARVIO JA MUUTOS TOTEUTUMA elokuu, 2019 TOT% POIKKEAMA Myyntituotot 26 000 26 000 26 000 yhteensä 26 000 26 000 26 000 Henkilöstökulut

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT 2016 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 1.1. 31.12.2016 1 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 2016 SISÄLLYS 1. KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-31.12.2016... 3 2. RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUJEN TULOSKORTTI/TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP TALOUSARVION 2015 TOTEUTUMINEN AJALTA Koulutusyhtymä tilikauden 1-3/2015 jaksotettu tulos on 138.000 euroa negatiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Talousjohtaja Jukka Männikkö 1 4.5.2015 Hallinto- ja talousryhmä 2 - Kuntapuolueelle kävi erinomaisen hyvin näissäkin vaaleissa. Kunnanvaltuustoissa

Lisätiedot

Vuosivauhti viikoittain

Vuosivauhti viikoittain 1 3.6.215 Väestö Kesäkuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22.415, josta Lieksassa 12.9, Nurmeksessa 8.45 ja Valtimolla 2.361 asukasta. Juuan väkimäärä oli 5.117. Pielisen Karjalan väestökehitys

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI

TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI 31.5.2017 SIIKAJOEN KUNTA Kumulatiivinen toteuma 41,67 % TULOSLASKELMA TA 2017 + muutokset Toteuma 31.5.2017 Tot-% Tilinpäätösennuste Ulkoinen TOIMINTATUOTOT Myyntituotot

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Tampereen kaupungin. tilinpäätös 2014. 30.3.2015 Hallinto- ja talousryhmä

Tampereen kaupungin. tilinpäätös 2014. 30.3.2015 Hallinto- ja talousryhmä Tampereen kaupungin tilinpäätös 2014 1 Tilikauden tulos ja taloudellinen asema 2 Tuloslaskelma TILIKAUDEN TULOS 19,3 milj. (TP2014) NETTOMENOT +0,5 % (TP2014/ TP2013) VERORAHOITUS + 3,3 % (TP2014/ TP2013)

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,05 94, , , ,

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,05 94, , , , 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -1.920-1.045,81 54,5-1.286,61 240,80-1.055,48-2.342-2.101-1.920 4300 Palvelujen ostot -8.200-8.880,87 108,3-5.240,33-3.640,54-5.792,97-11.033-14.674-14.260

Lisätiedot

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos Heinäveden kunta Sivu 1 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -3.050-3.050-3.050,00 4300 Palvelujen ostot -12.770-12.770-1.522,10-11.247,90 4500 Aineet, tarvikkeet ja tavarat -280-280

Lisätiedot

Talouden seuranta. Toukokuu 2014

Talouden seuranta. Toukokuu 2014 Talouden seuranta Toukokuu 2014 Kuukausiseuranta - perinteinen kumulatiivinen kuukausitoteuma - lisäksi %-vertailu edelliseen vuoteen Rullaava 12 kk - sisältää 12 kuukauden toteutuneet eurot Koko kunta:

Lisätiedot

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos

Budjetti Bu-muutos Budjetti + Toteutuma Poikkeama muutos Heinäveden kunta Sivu 1 00001000 TARKASTUSLAUTAKUNTA (02) 4001 Henkilöstökulut -3.050-3.050-1.338,83-1.711,17 4300 Palvelujen ostot -12.770-12.770-8.144,47-4.625,53 4500 Aineet, tarvikkeet ja tavarat -280-280

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014 NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSUUNNITELMA 2014-2017 Tulosennuste 7 / 2014 TULOSLASKELMA, kaikki yhteensä TP12 TP13 TA14 TPE14 Ero TPE / TA TOIMINTATUOTOT 51 110 54 938 394 54 714 021 54 262 557-451 464 Myyntituotot

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Tilinp. Ed.TA TA Muutos 2013 2014 2015 %

Tilinp. Ed.TA TA Muutos 2013 2014 2015 % NAANTALIN KAUPUNKI Sivu 1 10001410 H a l l i n t o 10014110 Varsinainen hallinto 141110 Kaupunginhallitus MYYNTITUOTOT 662,11 662,11 HENKILÖSTÖKULUT -229.103,14-275.327,00-358.765,00 30,3 PALVELUJEN OSTOT

Lisätiedot

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B Talousarvion toteutumisvertailu 1.1.- 31.10.2012 Ulkoinen/sisäinen Keskimääräinen käyttö--% saisi olla 833 % Sivu 1 KAYTTOTALOUSOSA Sito Määrärahat Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu-

Lisätiedot

Tilinpäätös 2006. Kaupunginhallitus 26.3.2007. Pormestari Timo P. Nieminen

Tilinpäätös 2006. Kaupunginhallitus 26.3.2007. Pormestari Timo P. Nieminen Tilinpäätös 2006 Kaupunginhallitus Pormestari Timo P. Nieminen T A M P E R E E N K A U P U N K I T A L O U S J A S T R A T E G I A R Y H M Ä 1 Uuteen toimintamalliin Kaupungin johtamisjärjestelmä uudistui

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP TALOUSARVION 2014 TOTEUTUMINEN AJALTA Tilikauden 1-5/2013 jaksotettu tulos on 3.367 euroa positiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten jälkeen

Lisätiedot

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2016 Kklk ] Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3.

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2016 Kklk ] Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3. Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE Kklk 11.10.] Laatija: AT tilivuosi /3. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/3. ENN tulot/tili Myyntituotot

Lisätiedot

Talous ja omistajaohjaus

Talous ja omistajaohjaus Talous ja omistajaohjaus Kaupunginvaltuuston perehdytyskoulutus 30.5.2017 Jukka Weisell Talouden kolme tasoa Oulun kaupunki: Liikelaitokset Rahastot Oulu-konserni: Tytäryhteisöt om. >50 % Osakkuusyhtiöt

Lisätiedot

TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021

TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021 TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021 KONSERNIHALLINTO Myyntituotot 6 157 227 8 139 700 7 191 900 6 927 900 6 927 900 Maksutuotot 2 712 527 1 603 400 2 401 000 2 401 000 2 401

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015

KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015 1 PERHON KUNTA KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015 Toukokuun lopussa vuosikate +1,222 milj. (41.700 ed. vuotta parempi) Lyhytaikainen laina 31.5.2015 oli Danske Bankilta 6,5 milj., korko % 0,09. PERHON KUNTA

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 Kaupunginhallitus 18.5.2015 Kaupunginvaltuusto 25.5.2015 Asukasluvun ja työttömyysasteen kehitys vv. 2013 2015 As.luku 25 800 Raahen asukasluku kuukausittain vv.

Lisätiedot

Eksote yhteensä 1000 EUR

Eksote yhteensä 1000 EUR EKSOTE Eksote yhteensä TP2018 Muutos, TP2017 2018 vs. 2017 Myyntituotot jäsenkunnilta 459 276 440 247 19 029 4,3 % 440 215 0,0 % Muut myyntituotot 14 961 14 813 148 1,0 % 13 765 7,6 % Myyntituotot yhteensä

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Talousarvio toteutuminen

Talousarvio toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 152 Talousarvio toteutuminen 30.4.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 25.5.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

Yhteenveto vuosien talousarviosta

Yhteenveto vuosien talousarviosta Yhteenveto vuosien 219- talousarviosta Kaupunginhallitus 29.11.218 talous- ja hallintojohtaja Antti Peltola 7.9.218 Talousarvioesityksen pääkohdat Varaudutaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelutuotannon

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015

TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015 TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015 Kh:n käsittely 26.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Taloudellinen kehitys 1-3 Tuloslaskelman toteutumisvertailu 30.9.2015 4 Käyttötalousosan toteutumisvertailu

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -2.760.511-898.040,97 32,5-741.613,91-156.427,06-2.187.337,47-2.928.951-3.085.378-2.814.511

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -2.760.511-898.040,97 32,5-741.613,91-156.427,06-2.187.337,47-2.928.951-3.085.378-2.814.511 00002105 SOSIAALITYÖ (03) 2014 / 2015 3001 Myyntituotot 1.500 499,77 33,3 997,71-497,94 1.146,48 2.144 1.646 1.500 3200 Maksutuotot 31.330 11.461,81 36,6 7.786,05 3.675,76 23.950,20 31.736 35.412 31.330

Lisätiedot

Hallinnon toimialan talousarvio 2019 Kh

Hallinnon toimialan talousarvio 2019 Kh Hallinnon toimialan talousarvio 2019 Kh 24.9.2018 KH:n päätökset 25.6.2018 Käyttötalousraamiksi päätettiin 366,7 M =>Leikattavaa 7,6 M Hallinnon toimialan alkuperäinen raamiehdotus oli 18,64 M ja KH:n

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/2. ENN

Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/2. ENN Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2014 Kklk 28.8.2014 Laatija: AT tilivuosi 2014/2. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/2. ENN

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset SJK/387/02.02.00/2015 Kh 13.3.2017, 99 Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset Kuntalain 110 :ssä todetaan, että kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä

Lisätiedot

Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja

Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestömäärä kasvoi aiempia vuosia enemmän, runsaalla 600 henkilöllä (e 75 088) Asuntoja valmistui ennätystahtiin 800 (549) Tontit kävivät edelleen kaupaksi,

Lisätiedot

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 7 kk/1000e +muutokset 7 kk %

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 7 kk/1000e +muutokset 7 kk % 50 TEKNINEN TOIMI TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT-15 1000e 7 kk/1000e +muutokset 7 kk % * MYYNTITUOTOT 11 098 6 162 11 569 590 6 065 924 52,40 * MAKSUTUOTOT 503 288 545 630 198 211 36,30 * TUET JA

Lisätiedot

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 9 kk/1000e +muutokset 9 kk %

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 9 kk/1000e +muutokset 9 kk % 500 TEKN.TOIM.HALL. JA PELASTUST.* TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT-15 1000e 9 kk/1000e +muutokset 9 kk % * MYYNTITUOTOT 394 295 389 440 287 433 73,80 * VUOKRATUOTOT 11 0 0 0 0,00 * MUUT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 8 kk/1000e +muutokset 8 kk %

TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT e 8 kk/1000e +muutokset 8 kk % 50 TEKNINEN TOIMI TP-2014 TOT-2014 TA-2015 TOT-2015 TOT-15 1000e 8 kk/1000e +muutokset 8 kk % * MYYNTITUOTOT 11 098 7 254 11 569 590 6 806 647 58,80 * MAKSUTUOTOT 503 284 545 630 226 285 41,50 * TUET JA

Lisätiedot