Isännöintiyhteisön auktorisointiedellytykset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Isännöintiyhteisön auktorisointiedellytykset"

Transkriptio

1 Voimassa Isännöintiyhteisön auktorisointiedellytykset AUKTORISOINNIN EDELLYTYKSET JA KÄYTTÖ... 2 KÄYTTÖ AUDITOINNISSA JA KEHITTÄMISTYÖSSÄ...2 AUKTORISOINTIEDELLYTYSTEN RAKENNE... 2 VALVOJAA KOSKEVAT EDELLYTYKSET... 3 JURIDISET EDELLYTYKSET...3 TALOUDELLISET EDELLYTYKSET... 3 TOIMISTOA JA HENKILÖSTÖÄ KOSKEVAT EDELLYTYKSET... 3 AUKTORISOINTIIN LIITTYVÄT SITOUMUKSET ISÄNNÖINTIYHTEISÖN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN...4 TOIMINNAN LINJAUKSET...4 JÄRJESTELMÄT JA RAKENTEET... 5 KEHITTYVÄT VOIMAVARAT... 6 JATKUVUUDEN TURVAAMINEN KIINTEISTÖN JOHTAMINEN... 7 HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT...7 TALOUDELLISET TEHTÄVÄT...8 TEKNISET JA TOIMINNALLISET TEHTÄVÄT (9)

2 Auktorisoinnin edellytykset ja käyttö Käyttö auditoinnissa ja kehittämistyössä ISA- auktorisoinnilla ja siihen kuuluvalla auditoinnilla on kaksi toisiinsa liittyvää päätavoitetta: Ensiksi auditointi palvelee valvontatehtävää, jolla varmistetaan, että auktorisoitu yhteisö täyttää auktorisoinnin vähimmäisvaatimukset kaikkien edellytysten osalta. Toiseksi koko järjestelmällä on isännöinnin ja isännöintiyhteisöjen kehittymistä edistävä tavoite sekä isännöintipalvelujen, isännöintiyhteisöjen että koko isännöintialan tasolla. ISA yhteisöjen tulee olla koko alan edelläkävijöitä ja tien näyttäjiä. Auditointia tullaan suuntaamaan aikaisempaa enemmän yrityksen toimintaa kehittävään suuntaan. Tarkoituksesta johtuen auktorisoinnin edellytyksiä ja lomaketta suositellaan käytettäväksi auditoinnin lisäksi isännöinnin itsensä kehittämisen arviointityökaluna isännöintiyhteisöissä. Se on myös auditointiin valmistautumisen työkalu, jonka avulla yhteisö voi tunnistaa itse, mitä asioita sen on syytä panna kuntoon, ennen auditointitapahtumaa. Alan kehittyessä voidaan auktorisointiedellytysten täyttymisen rimaa nostaa, jolloin itsearvointiin ja kehittämiseen panostaneet yhteisöt tulevat olemaan vahvoilla ja vetävät koko alaa mukanaan markkinoiden laatutietoisuuden kasvaessa. Auktorisointiedellytysten rakenne Isännöintiyhteisön auktorisointiedellytykset jakautuvat kolmeen pääosioon. 1) Yleiset edellytykset perustuu aikaisempien auktorisointiedellytyksien kohtiin 1-4, joissa on valvojaa koskevat edellytykset, juridiset edellytykset, taloudelliset edellytykset sekä toimistoa ja henkilöstöä koskevat edellytykset. Lisäksi siihen on liitetty aiemmista edellytyksistä kohdat 6.1, 6.2, 6.5 ja ) Yhteisön johtaminen ja kehittäminen. Uutena toisena osana ovat isännöintiyhteisön johtamisen edellytykset. Tämä ryhmän edellytykset ovat aikaisempien auktorisointiedellytysten kohdassa 5. Toisen ryhmän edellytykset on tarkoitettu erityisesti isännöintiyhteisön arviointia ja kehittämistä varten. 3) Kiinteistöjen johtamisen edellytykset keskittyvät varsinaiseen asiakaskiinteistöihin välittömästi kohdistuvaan isännöintitoimintaan. Tämän ryhmän edellytykset soveltuvat erityisesti isännöintipalvelujen ja -työn arviointia ja kehittämistä varten asiakaskiinteistöjen tasolla. 2 (9)

3 Yleiset edellytykset Valvojaa koskevat edellytykset 1.1. Yhteisön valvojalla on valvontavastuu isännöinnistä Valvoja on ISA:n auktorisoima isännöitsijä. Juridiset edellytykset 1.3. Yhteisö on toiminut vähintään kaksi vuotta isännöintialalla Isännöinti on kokonaisvastuullista ja alihankkijoiden käyttämisen yhteydessäkin vastuu on isännöintiyhteisöllä Auktorisointi koskee pääsääntöisesti vain yhteisön yhdessä kunnassa sijaitsevia toimistoja Yhteisön päätoimialan ollessa muu kuin isännöinti voidaan yhteisön isännöintiä hoitava yksikkö auktorisoida Auktorisoidun yhteisön siirtäessä isännöintiä koskevan liiketoiminnan toiselle yhteisölle, voidaan auktorisointi hakemuksesta siirtää uudelle yhteisölle. Auktorisoinnin siirtoa on haettava kolmen kuukauden kuluessa liiketoiminnan siirtämisestä. Taloudelliset edellytykset 1.8. Yhteisön taloudellinen asema on vakaa Verot ja lakisääteiset sosiaalimaksut on maksettu Yhteisöllä on vastuuvakuutus, jonka enimmäiskorvaus esine- ja henkilövahingoissa on vähintään euroa ja varallisuusvahingoissa euroa. Omavastuun suuruus on enintään euroa Yhteisöllä on KHT-, HTM- tai JHTT -tilintarkastaja. Toimistoa ja henkilöstöä koskevat edellytykset Yhteisöllä on kiinteä toimipaikka ja käyntiosoite Yhteisön toimistolla on säännöllinen aukioloaika, joka on tiedotettu asiakkaille. 3 (9)

4 1.14. Yhteisöllä on toimiva varahenkilöjärjestelmä, jolla turvataan isännöintipalvelujen tuottaminen Isännöintitehtäviä hoitavat henkilöt ovat suorittaneet vähintään isännöitsijän ammattitutkinnon tai heidät on auktorisoitu. Uuden työntekijän on suoritettava ammattitutkinto kolmen vuoden kuluessa työsuhteen alkamisesta. Auktorisointiin liittyvät sitoumukset Yhteisö noudattaa hyvää isännöintitapaa ISA:lle toimitetaan vuosittain ISA:n vahvistama vuosi-ilmoitus, jonka yhteisön valvoja allekirjoittaa Auktorisointi edellyttää ISA:n toimittamaa auditointia, jolla todetaan yhteisön täyttävän auktorisoinnin edellytykset. Yhteisö sitoutuu auktorisoinnin aikana uusintaauditointeihin Yhteisö sitoutuu ISA:n kurinpitomenettelyyn. Sitoumus koskee sellaisia kurinpitoasioita, jotka ovat tulleet vireille auktorisoinnin aikana. 2. Isännöintiyhteisön johtaminen ja kehittäminen Toiminnan linjaukset 2.1. Miten yhteisössä määritetään toiminta-ajatus, toimintalinjaukset, päämäärät ja toimintasuunnitelmat? Selkeys, havainnollisuus, vakuuttavuus, määrätietoisuus, riittävä joustavuus? Tarkoituksenmukainen dokumentaatio? Miten linjausten siirto toimeenpanoon onnistuu? * Liikeidea, toiminta-ajatus, toimintakonsepti * Toiminnan tarkoitus, visiot ja päämäärät, strategiat * Liiketoimintasuunnitelma, PTS * Vuositason toiminnalliset tavoitteet * Tulevan kauden toimintasuunnitelma * Talouden suunnittelu, tavoitteet, seuranta ja ennusteet (talousarviot) 2.2. Miten tunnistetaan toiminnan keskeiset roolit, toiminnot ja tarvittava osaamisrakenne sekä toimiston tehtävien osaamisprofiilit? Liikeidean mukaiset tehtävät, tehtäväkuvaukset, toimenkuvat, yleneminen, sijaisjärjestelyt,, peruskoulutus/koulutustarpeet, tehtävissä tarvittavat valmiudet selvitä työstä 4 (9)

5 2.3. Miten seurataan lainsäädäntöä, viranomaisohjeita ja suoritetaan tarvittavat toimenpiteet muutostilanteissa? Onko selkeä menettelytapa, esim. vastuuhenkilö; lehtien kiertolistat/jakelut; mitä tietolähteitä käytetään, esim. kiinteistöyhdistys, esimerkiksi yhdistysten tiedotteet, alan lehdet, yksittäiset kurssit 2.4. Miten tarjoukset ja sopimukset suhtautuvat alan yleisiin sopimusehtoihin ja tehtäväluetteloihin? * Selkeä yhteisön tarkoituksen mukaisesti sovellettu sopimusmalli * Perustuu keskeiseltä jäsentelyltään alan yhteisiin sopimusmalleihin * Uudet sopimukset tehty kirjallisesti; päivitys uusimpiin malleihin käynnissä * Yleiset sopimusehdot käytössä * Hyvä isännöintitapa liitetty sopimuksiin Järjestelmät ja rakenteet 2.5. Selvät vastuualueet, tavoitteet, sovitut järjestelmät Keskitulos+- työmäärä, vastuut/työmäärä, säännölliset palaverit/intranet, toimiston koon vaikutus, toimintamallit 2.6. Miten on tunnistettu ja kuvattu keskeiset toiminnot, prosessit ja toimintatavat? Miten toimintaa ohjataan ja toimenpiteet optimoidaan keskeisten linjausten ja kulloisenkin tärkeysjärjestyksen mukaan? * Etulinjan prosessit (palvelujen / tuotteiden toimitukset / asiakastoimitukset) * Tukiprosessit (toimiston tuki, alihankinta, tukipalvelut) * Toiminnan, toimintojen ja prosessien ohjaus ja valvonta * Miten toimijat seuraavat ja optimoivat sekä omia että yhteisiä toimenpiteitä 2.7. Miten varmistetaan sovitun toimintatavan mukainen toiminta ja toiminnan tarkoituksenmukaisuus? Käytännön toiminnan ja ohjeiden vastaavuus, toimintatapojen tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus, selkeät toimintaohjeet, tarkistus pistokokein, reklamaatioiden määrä; itseauditointi, asiakaskyselyt, omistajapalautteet 2.8. Miten varmistetaan yhteisön tietojen turvallinen säilyttäminen? Lukitukset, paloturvallisuus, kulunvalvonta, hälytysjärjestelmä, avainhallinta, atk-suojaus. Varmuuskopiointi, turvallisuusohjeet 2.9. Miten hallitaan reklamaatiot? * Reklamaatioiden määrittely Reklamaatioiden tunnistaminen ja erottaminen normaaleista vikailmoituksista ja palvelupyynnöistä * Reklamaatioiden käsittely, toimenpiteet ja palautetieto reklamaation esittäjälle 5 (9)

6 Reklamaation aiheuttaneen välittömän asian korjaus ja kuntoonpano * Miten saaduista reklamaatioista luodaan toimintoja kehittävät johtopäätökset ja parannustoimenpiteet? Korjausten ulottaminen toistuvia ongelmia ja reklamaatioita aiheuttaviin välillisiin tekijöihin toiminnassa Miten henkilöstön osaaminen ja kehittämistarpeet on johdettu yhteisön päämääristä? Yhteisön tavoitteet ja osaamistarpeet, henkilöiden koulutustarpeet? Selvät tavoitteet, kehityskeskustelut/kompetenssianalyysit Miten toimintatavat sekä palkkaus- ja kannustamisjärjestelmät tukevat yhteisön tavoitteita? Onko yhteisöllä alihankintaa varten hankintaohjeet? Kehittyvät voimavarat Miten ylläpidetään ja kehitetään suunnitelmallisesti henkilöstön ammattitaitoa ja kehityskykyä? Henkilöstön pätevyys, isännöintialan tutkintojen suorittaminen, kaluston ja laitteiden käyttökoulutus. Osaamiskartoitus, koulutussuunnitelma, kirjallinen perehdyttämisohjelma, kurssireferaatit muulle henkilöstölle, koulutuskortit (historiatiedot, kuten peruskoulutus, kurssit, tutkinnot) Miten hoidetaan uuden työntekijän opastus ja henkilöstön perehdyttäminen uusiin menetelmiin? Työnopastus ja perehdyttäminen, esimerkiksi muistilista Miten varmistetaan ennen tarjouksen jättämistä, että yhteisö kykenee toteuttamaan tarjottavat palvelut? Henkilöresurssit, taloudelliset edellytykset, tekniset edellytykset, tietotekniikan tarkoituksenmukaisuus, tarjouspyynnön ymmärtäminen, tarjousneuvottelut, resurssitietous; tarjouspohja, itse tiedettävä selvitäänkö Miten toimintaa ja tuotteita kehitetään jatkuvasti? Palautteen hyödyntäminen, ehkäisevät ja korjaavat toimenpiteet, kehitysprojektit Kehityskeskustelut asiakkaan kanssa? Onko ohjeet, etsitäänkö syyllisiä vai käytetäänkö toiminnan kehittämiseen 6 (9)

7 Jatkuvuuden turvaaminen 2.18 Miten varmistetaan ennen sopimuksen allekirjoittamista, että osapuolet ymmärtävät samalla tavalla sopimuksen sisällön? Tarjousneuvottelut, jäsennelty tarjous, resurssitietous Miten varmistetaan, että toimitetaan sopimuksessa sovitut palvelut? Sisäinen valvonta, kyselyt. Sisäiset aikataulut; esim. korjausprojektit, tilinpäätökset ja lomat Miten varmistetaan alihankkijoiden tuottamien palvelujen laatu? Sopimusauditointi; alihankintaohjeet, tarkat sopimukset, referenssit Miten varmistetaan, että yhteisön toiminta on taloudellisesti kannattavaa ja toiminnan jatkuvuus turvattua? Tilinpäätösanalyysi, yhteydenpito asiakkaisiin, henkilöstön ikärakenne Mikä on seuranta- ja suunnittelujärjestelmä, talous/budjetointivastuun jakaminen sektoreittain (asiakaskohtainen), asiakaspysyvyys, asiakasrakenne Miten sopimusten päättymisestä otetaan opiksi ja tehdään tarvittavat johtopäätökset? Miten selvitetään päättyneiden isännöintisopimusten osalta sopimuksen päättymisen syyt Loppukeskustelu, sisäinen auditointi 3. Kiinteistön johtaminen Hallinnolliset tehtävät 3.1. Miten varmistetaan, että asiakasyhtiön hallinto hoidetaan lakien ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti? Kokousmenettelyt, viranomaisilmoitukset, arkistointi, osakeluettelon ylläpito Miten vastaanotetaan uusi asiakaskiinteistö? Asiakirjojen kuittaaminen, kiinteistöön tutustuminen Miten kiinteistön isännöinnin vaihtumisen yhteydessä varmistetaan, että uusi isännöitsijä voi mahdollisimman joustavasti jatkaa isännöintiä? Maksuperusteinen välitilinpäätös tai tilinpäätös, asiakirjojen ja kiinteistöä koskevien tietojen luovuttaminen, vastikkeenmaksajatiedot Miten menetellään, että tiedottaminen kiinteistön käyttäjille hoidetaan hyvän isännöintitavan ja asiakkaan vaatimusten mukaisesti? 7 (9)

8 3.5. Miten huolehditaan, että asiakasyhtiön kokouksista laaditaan viipymättä pöytäkirja, päätöksestä tiedotetaan asiakkaan kanssa sovitulla tavalla ja että päätökset pannaan toimeen päätösten mukaisesti? Pöytäkirjat laadittava kahden viikon kuluessa Miten varmistetaan asiakkaan asiakirjojen ja tietojen turvallinen ja järjestelmällinen säilyttäminen? Arkistointijärjestelmä, arvopapereiden ja vakuuksien säilyttäminen, atk-suojaus, asukasluettelon ylläpito Miten varmistetaan, että asiakasyhtiön turvallisuuteen liittyvät asiat hoidetaan lain mukaisesti? Avainturvallisuus, pelastussuunnitelma ja henkilöstö, viranomaistarkastusten korjausvaatimukset Taloudelliset tehtävät 3.8. Miten varmistetaan, että asiakasyhtiöiden kirjanpito ja taloudenhoito on lainmukaista ja ajantasaista? Kirjanpidon ajantasaisuus, kirjanpitoaineiston säilytys, tilinpäätösaikataulut, vuokravalvonnan seuranta, talousarvion laadintaohje Miten varmistetaan, että asiakasyhtiön rahaliikenteen hoitaminen on luotettavaa ja ajantasaista? Isännöintiyhteisön maksumenetelmät, perintämenetelmät, asiakasyhtiöiden maksuvalmiuden seuraaminen. Tekniset ja toiminnalliset tehtävät Miten varmistetaan, että asiakasyhtiön kiinteistönhoito ja kunnossapito on suunnitelmallista ja että niissä otetaan huomioon ympäristö ja elinkaariedullisuus? Sopimusten tavoitteellisuus, sopimusten valvonta ja vuorovaikutus, huoltokirjat Miten huolehditaan, että asiakasyhtiöt laativat PTS:n ja ylläpitävät sitä? Teknistet PTS:t ja kuntokartoitukset, PTS:n ylläpitäminen Miten huolehditaan asiakasyhtiön kiinteistöjen energiankäytön optimoinnista siten, että otetaan huomioon sekä taloudellisuus että viihtyisyys? Ajantasainen energiankulutuksen seuranta, energiankäytön raportointi asiakkaille, reagointi äkillisiin kulutusmuutoksiin Miten varmistetaan, että asiakaan sopimusasiat ja kilpailuttamiset hoidetaan luotettavasti, ammattitaitoisesti ja asiakkaan edun mukaisesti? Kilpailuttamismenettelyt, sopimuskäytännöt ja sopimusasiakirjat, korjaushankkeiden läpivienti. 8 (9)

9 3.14. Millä tavoin asiakkaan kanssa kehitetään isännöintisopimuksen sisältöä ja toimivuutta? Asiakaspalautteen kerääminen ja käsittely, vuorovaikutuksen sisältö ja säännöllisyys Miten varmistetaan, että isännöintiyhteisö ja sen henkilöstö noudattaa hyvää isännöintitapaa? Asiakkaille tiedottaminen, isännöintisopimuksen liite, henkilökunnan kouluttaminen. 9 (9)

ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt. Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA

ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt. Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA Isännöinnin Auktorisointi ISA ry Yhdistys perustettu vuonna 1987

Lisätiedot

ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE

ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE TALOYHTIÖ 2015 15.4.2015 TOIMITUSJOHTAJA IIRO MÄHÖNEN (AIT FMA) ISÄNNÖINTIVERKKO OY ISA ISÄNNÖINTIVERKKO OY LIIKEVAIHTO N. 5,5 MILJ EUROA TARJOAA TYÖPAIKAN

Lisätiedot

UUDISTETUN AUKTORISOINNIN EDELLYTYKSET JA EDUT, JOITA NE TUOTTAVAT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE JA ASIAKASYHTIÖILLE. Uudistunut ISA-auktorisointi

UUDISTETUN AUKTORISOINNIN EDELLYTYKSET JA EDUT, JOITA NE TUOTTAVAT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE JA ASIAKASYHTIÖILLE. Uudistunut ISA-auktorisointi UUDISTETUN AUKTORISOINNIN EDELLYTYKSET JA EDUT, JOITA NE TUOTTAVAT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE JA ASIAKASYHTIÖILLE Uudistunut ISA-auktorisointi UUSI ISA-AUKTORISOINTI ON LAATUA JA LUOTETTAVUUTTA Auktorisoitavien

Lisätiedot

Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla

Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla Hallitusseminaari 2011 Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry ISÄNNÖITSIJÄN VALINTA Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä?

Lisätiedot

ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA

ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA Laadukkaan isännöinnin ostaminen ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA ISÄNNÖITSIJÄN VALINTA Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä? Yhtiöjärjestys määrää

Lisätiedot

ISÄNNÖINTIPALVELUA OSTAMASSA TILAAJAN NÄKÖKULMA

ISÄNNÖINTIPALVELUA OSTAMASSA TILAAJAN NÄKÖKULMA ISÄNNÖINTIPALVELUA OSTAMASSA TILAAJAN NÄKÖKULMA Kiinteistö 2013 Jenni Hupli Kiinteistöliiton päälakimies, VT Ydinkysymysten äärellä Sitä saa, mitä tilaa Vastaako sitä, mitä on tavoiteltu/tarvitaan? Ratkaiseeko

Lisätiedot

Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma

Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma Toimitusjohtaja Tero Heikkilä Suomen Isännöintiliitto ry www.isannointiliitto.fi Suomen Isännöintiliitto ry edustaa isännöintitoimialaa.

Lisätiedot

Näytesivut II TEHTÄVÄLUETTELO. Tehtäväluettelon tarkoitus. Poikkeaminen mallista ja lisätiedot. Tehtäväluettelon rakenne. Erilliskorvausten suuruus

Näytesivut II TEHTÄVÄLUETTELO. Tehtäväluettelon tarkoitus. Poikkeaminen mallista ja lisätiedot. Tehtäväluettelon rakenne. Erilliskorvausten suuruus II TEHTÄVÄLUETTELO Tehtäväluettelon tarkoitus Tässä tehtäväluettelossa on listattu tavanomaiset tehtävät, joita vuokrataloyhtiön isännöinnissä voi tulla eteen. Osan tehtävistä hoitaa isännöinti itse ja

Lisätiedot

LIITE 1 (5) Otteita isännöitsijän tehtäväkuvasta

LIITE 1 (5) Otteita isännöitsijän tehtäväkuvasta 1 (5) Otteita isännöitsijän tehtäväkuvasta SHAK.fi - isännöitsijän tehtävät Hallinnolliset tehtävät Kokoukset - Isännöitsijä hoitaa taloyhtiöiden hallituksen kokousten ja yhtiökokousten käytännön järjestelyt

Lisätiedot

Pankki-, posti- ja viranomaismaksut peritään toteutuneiden kustannusten mukaan.

Pankki-, posti- ja viranomaismaksut peritään toteutuneiden kustannusten mukaan. ISÄNNÖINNIN THTÄVÄT Isännöinti etterän palvelujen avulla taloyhtiön arki sujuu joustavasti, sillä kiinteään kuukausipalkkioon sisältyvät kaikki yleisimmät ja alla luetellut taloudelliset, tekniset ja hallinnolliset

Lisätiedot

Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa

Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015 Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Isännöinti Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä? Yhtiöjärjestys määrää Yhtiökokous niin

Lisätiedot

Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua:

Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua: 2 Isännöitsijän valinta Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua: 1) Selvitä, miksi taloyhtiö on vaihtamassa isännöintiyritystä. 2) Määrittele

Lisätiedot

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintiala on osa kiinteistö- ja rakentamisalaa Koko kiinteistö- ja rakentamisklusteri: - Työllistää

Lisätiedot

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Jari Halonen Yksikön päällikkö, kunnossapito Timo Finnilä Yksikön päällikkö, konsultointi Rakennuskannan arvo Suomessa 460 mrd Asuntovarallisuuden

Lisätiedot

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry ISÄNNÖITSIJÄN TEHTÄVÄT yhtiön juokseva hallinto laissa ei yksityiskohtaisesti

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA Kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista (13

Lisätiedot

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ Hei, Kiitos mielenkiinnosta :n isännöintipalveluja kohtaan. Olkaa ystävällinen ja täyttäkää tämä lomake huolellisesti. Lisäksi pyydämme ystävällisesti liittämään seuraavat dokumentit tarjouspyyntönne liitteeksi,

Lisätiedot

ISÄ NNÖ INTITEHTÄ VÄ LUETTELÖ

ISÄ NNÖ INTITEHTÄ VÄ LUETTELÖ ISÄ NNÖ INTITEHTÄ VÄ LUETTELÖ ASUINKIINTEISTÖN ISÄNNÖINTITEHTÄVÄT PÄÄPIIRTEITTÄN TEHTÄVÄLUETTELO Isännöitsijän on aina tarvittaessa käytettävä asiantuntijaa. 1. Hallinnolliset tehtävät 1.1. KOKOUKSET Hallituksen

Lisätiedot

SKH-ISÄNNÖINTI OY SOPIMUSEHDOT

SKH-ISÄNNÖINTI OY SOPIMUSEHDOT SKH-ISÄNNÖINTI OY SOPIMUSEHDOT SKH-Isännöinti Oy SKH-Isännöinti Oy, y-tunnus 0494478-9 Beckerintie 8, 00410 Helsinki Puh. 09 530 8860, www.skh.fi Sisältö 1 SKH-ISÄNNÖINTI OY:SSÄ SOVITAAN ISÄNNÖINTITEHTÄVIEN

Lisätiedot

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos

Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Huollon ja ylläpidon merkitys sisäilmakysymyksissä 15.3.2019 Maija Lehtinen Espoo, Tilapalvelut-liikelaitos Kaupunkien sisäilmaverkoston yhteiset tavoitteet Päätavoite: kaikki julkiset tilat ovat kunnossa

Lisätiedot

Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö

Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi, Matinkylän Huolto Oy hallituksen puheenjohtaja, Suomen Isännöintiliitto ry Taloyhtiön toimielinten roolijako

Lisätiedot

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Tausta Isännöitsijän on oltava luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö (AOYL 7 luvun

Lisätiedot

Malli:KATSELMOINTIDOKUMENTTI_haapop_laadukas-hankkeen tulokset - Vuosikello Syyslukukausi

Malli:KATSELMOINTIDOKUMENTTI_haapop_laadukas-hankkeen tulokset - Vuosikello Syyslukukausi Malli:KATSELMOINTIDOKUMENTTI_haapop_laadukas-hankkeen tulokset - Vuosikello 16-17 Syyslukukausi Elokuu Johtaminen Ammattitutkinto tiimi Tutkintotiimi VS-tiimi Yhteiset palvelut -tiimi Hankkeet Laadunhallinta

Lisätiedot

1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15

1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15 Sisällys Alkusanat 5 1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15 1.1 Asunto-osakeyhtiömuoto asumisessa ja asuntoosakeyhtiölain soveltamisala 16 1.1.1 Asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ja kiinteistöosakeyhtiö

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Liite 4 Yleisten alueiden aurausurakat Keskustan kehä- alueurakka-alueella 2016 2018 LAATUSUUNNITELMAMALLI 9.8.2016 9.8.2016 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) Oulun kiinteistöjen talvikunnossapidon LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman laatiminen...

Lisätiedot

Todennäköisyys. Vaikutus 1-6 1-6

Todennäköisyys. Vaikutus 1-6 1-6 Laatit: raportointi TOIMINTAYMPÄRISTÖ (sisäinen ulkoinen) JA TOIMIN- NAN ORGANISOINTI Ulkopuoliset vaikutukset (ympäristö, elinkeinoelämä, rakenteelliset muutokset) Lainsäädännön muutokset (uudistusten

Lisätiedot

Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba

Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba Onko ketterää hankintaa olemassa? Johanna Sorvettula Johtaja, VT, emba 7.5.2019 Hankintamenettelyt Avoin menettely Rajoitettu menettely Neuvottelumenettely Kilpailullinen neuvottelumenettely Innovaatiokumppanuus

Lisätiedot

SISÄLLYS EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6

SISÄLLYS EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6 SISÄLLYS ALKUSANAT 6. PAINOKSEEN 5 EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖ JA SEN HALLINTO 17 1.1 Asunto-osakeyhtiömuoto asumisessa ja asunto-osakeyhtiölain soveltamisala 17 1.1.1 Mikä on asunto-osakeyhtiö?

Lisätiedot

YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET

YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET Kh 18.3.2012 53 LIITE 15 YPÄJÄN KUNNAN KONSERNIOHJEET Hyväksytty: Voimaantulo: 1 YLEISTÄ 1.1 Määrittelyt Kuntakonsernilla tarkoitetaan kunnan ja yhden tai useamman muun yhteisön muodostamaa taloudellista

Lisätiedot

MUSEOKESKUS SEURASAARI: Iisalmen pappilan ja eteläisen siipirakennuksen arkkitehti- ja pääsuunnittelu ,. 2014

MUSEOKESKUS SEURASAARI: Iisalmen pappilan ja eteläisen siipirakennuksen arkkitehti- ja pääsuunnittelu ,. 2014 Tarjouslomake MV/8/05.05.00.01/2013 1 TARJOUKSEN KANSILEHTI JA SISÄLLYSLUETTELO TARJOUS MUSEOKESKUS SEURASAARI: Iisalmen pappilan ja eteläisen siipirakennuksen arkkitehti- ja pääsuunnittelu Tarjoaja Tarjoajan

Lisätiedot

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus)

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus) Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen 2012 2014 (pohjaehdotus) Arviointilomakkeiden tarkoitus Kunkin vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen

Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Mitä kehitetään? Asiakaspalvelua Osaamista Toiminnan sujuvuutta, tehokkuutta Tekniikkaa, toimintaympäristöä

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUDEN JOHTAMINEN. Tuukka Rantanen Master of Health Care in clinical expertice

POTILASTURVALLISUUDEN JOHTAMINEN. Tuukka Rantanen Master of Health Care in clinical expertice POTILASTURVALLISUUDEN JOHTAMINEN Tuukka Rantanen Master of Health Care in clinical expertice Mitä potilasturvallisuusjohtaminen on? Turvallisuuspolitiikka Päämäärät Johdon sitoutuminen Henkilöstön merkitys

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI Copyright Mentorit Oy, 2006. www.mentorit.fi Mittarin käyttöoikeus vain tunnukset lunastaneella. Osittainenkin kopiointi tai muokkaus vain tekijän luvalla. Kyselyn perustana

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN LAATU- OHJELMAN (SHQS) LAADUNTUNNUSTUS Versio

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN LAATU- OHJELMAN (SHQS) LAADUNTUNNUSTUS Versio 1/(6) SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN LAATU- OHJELMAN (SHQS) LAADUNTUNNUSTUS Versio 2.1 14.6.2007 2/(6) SISÄLLYSLUETTELO SIVU 1. MYÖNTÄMISMENETTELY... 3 2. SAAMISEN VÄLTTÄMÄTTÖMÄT 3 2.1 Organisaation rakenteelliset

Lisätiedot

Suomen Vesiosuuskuntien Liitto ry Peltokalliontie 18 Tehtävätarvekartoitus Sivu 1 /8 21230 Lemu Nro: pvm:

Suomen Vesiosuuskuntien Liitto ry Peltokalliontie 18 Tehtävätarvekartoitus Sivu 1 /8 21230 Lemu Nro: pvm: Peltokalliontie 18 Tehtävätarvekartoitus Sivu 1 /8 Vesi-isännöintitehtävien kartoituslomake Vesi-isännöitsijä on vesihuoltolaitoksen tai vesiosuuskunnan toimitusjohtaja, jonka tärkein tehtävä on osakeyhtiön,

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000

LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000 LAATUKÄSIKIRJA SFS-EN ISO 9001:2000 LAATUPOLITIIKKA Puutyöliike Pekka Väre Ky:n liiketoiminnan kehittyminen ja jatkuvuus varmistetaan koko henkilökunnan yhdessä omaksumien toimintaperiaatteiden ja yrityksessä

Lisätiedot

Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Yhteistyötahot ja palveluiden tuottaminen Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Luennon sisältö Yhteistyön etuja Talousveden hankinta ja jäteveden puhdistuspalvelun hankinta Ylläpito-

Lisätiedot

Marjukka Vainio. Taloyhtiön viestintätarpeet ja viestinnän käytännöt

Marjukka Vainio. Taloyhtiön viestintätarpeet ja viestinnän käytännöt Marjukka Vainio Taloyhtiön viestintätarpeet ja viestinnän käytännöt Moni asia on muuttunut Internet, blogit, matkapuhelin yhä vähemmän tilaa perinteiselle yhdensuuntaiselle tiedonvälitykselle jokainen

Lisätiedot

Isännöintikoulutusten ja tutkintojen lyhenteet tutuiksi.

Isännöintikoulutusten ja tutkintojen lyhenteet tutuiksi. Isännöintikoulutusten ja tutkintojen lyhenteet tutuiksi. www.kiinko.fi Isännöinnin järjestäminen Hallituksen yksi tärkeä tehtävä on isännöinnin järjestäminen. Taloyhtiöiden hallitukset koostuvat yleensä

Lisätiedot

Hallituksen tehtävät ja vastuut. AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen

Hallituksen tehtävät ja vastuut. AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen Hallituksen tehtävät ja vastuut AYY:n yhdistyskoulutus 3.12.2014 @ Design Factory Otto Palonen Agenda Hallituksen asema Hallituksen tehtävät Mitä hallitus ei saa tehdä Vastuu Pelisäännöt Toimintaohjeita

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu XXX,

LIITE. asiakirjaan. KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu XXX, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2014 C(2014) 5136 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu XXX, asetuksen (EU) N:o 514/2014 täydentämisestä vastuuviranomaisten nimeämisen

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 atakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 Kokemäenjokilaakson kky Pohjois-atakunnan kky Kokemäenjokilaakson mmattiopisto Kokemäki Kokemäenjokilaakson mmattiopisto

Lisätiedot

Henkilöstön pätevyyden varmistaminen muutostilanteissa. Tuula Pirhonen Laatupäällikkö, tutkija Evira Tutkimus- ja laboratorio-osasto

Henkilöstön pätevyyden varmistaminen muutostilanteissa. Tuula Pirhonen Laatupäällikkö, tutkija Evira Tutkimus- ja laboratorio-osasto Henkilöstön pätevyyden varmistaminen muutostilanteissa Tuula Pirhonen Laatupäällikkö, tutkija Evira Tutkimus- ja laboratorio-osasto Henkilöstömuutokset < Työntekijä Henkilö jää pois niin että tiedetään

Lisätiedot

RALA-SERTIFIOINTI, YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN ARVIOINTIPERUSTEET

RALA-SERTIFIOINTI, YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN ARVIOINTIPERUSTEET 0936300-0 Rakentamisen Laatu RALA ry Vänrikinkuja 2 LUONNOS 02600 ESPOO www.rala.fi RALA-SERTIFIOINTI, YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄN ARVIOINTIPERUSTEET RALA-sertifioinnin arviointiperusteissa esitetään RALA-sertifioinnin

Lisätiedot

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Korjausrakentamisen asukasviestintä Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Agenda Miten korjausrakentamisen viestintä poikkeaa muusta viestinnästä? Korjausrakentamisen viestinnän eteneminen

Lisätiedot

! LAATUKÄSIKIRJA 2015

! LAATUKÄSIKIRJA 2015 LAATUKÄSIKIRJA Sisällys 1. Yritys 2 1.1. Organisaatio ja vastuualueet 3 1.2. Laatupolitiikka 4 2. Laadunhallintajärjestelmä 5 2.1. Laadunhallintajärjestelmän rakenne 5 2.2. Laadunhallintajärjestelmän käyttö

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

Kiinteistömessut 12.-14.10.2011

Kiinteistömessut 12.-14.10.2011 Kiinteistömessut 12.-14.10.2011 Isännöitsijän ja hallituksen yhteistyöstä voimaa ja tehokkuutta hallitustyöhön Teija Selovuo/SKH-Isännöinti Oy Taloyhtiötä johtavat yhdessä hallitus ja isännöitsijä Hallitus

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKILIIKENNE LIIKELAITOKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 10.1.2014 ALKAEN

TAMPEREEN KAUPUNKILIIKENNE LIIKELAITOKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 10.1.2014 ALKAEN TAMPEREEN KAUPUNKILIIKENNE LIIKELAITOKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 10.1.2014 ALKAEN Tampereen kaupungin valtuusto on 26.11.2008 hyväksynyt Tampereen kaupungin liikelaitosten johtosäännön. Johtosääntö tuli voimaan

Lisätiedot

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Jaakko Vihola Tampereen teknillinen yliopisto Esityksen sisältö 1. Kiinteistön elinkaari 2. Suunnitelmallinen

Lisätiedot

Johtosääntö. Suomen Akvaarioliitto ry

Johtosääntö. Suomen Akvaarioliitto ry Johtosääntö Suomen Akvaarioliitto ry Päivitetty: 18.2.2008 Edellinen päivitys: 9.2.2008 Suomen Akvaarioliitto ry 2(6) Johdanto Suomen Akvaarioliitto ry:n (SAL) johtosääntö on suunniteltu helpottamaan liiton

Lisätiedot

KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN. a) Ammattitaitovaatimukset

KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN. a) Ammattitaitovaatimukset KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN a) Ammattitaitovaatimukset Tutkinnon osan suorittaja osaa omassa myyntityössään toimia liiketoiminnan keskeisten periaatteiden ja organisaationsa

Lisätiedot

Parasta palvelua taloyhtiöllesi. Harri Järvinen. p

Parasta palvelua taloyhtiöllesi. Harri Järvinen. p Parasta palvelua taloyhtiöllesi Harri Järvinen p. 045 213 8044 harri.jarvinen@taloasema.fi www.taloasema.fi/espookauniainen Taloasema isännöinnin tulevaisuus Taloasema on vuonna 2009 perustettu kiinteistöalan

Lisätiedot

Isännöintipalkkiot 2017

Isännöintipalkkiot 2017 Isännöintipalkkiot 2017 Keskeiset tulokset Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Kyselytutkimuksen tavoitteena on koota ajantasaista tietoa isännöintipalkkioista

Lisätiedot

Toiminnan ja talouden suunnittelu, seuranta ja arviointi

Toiminnan ja talouden suunnittelu, seuranta ja arviointi 2018 Toiminnan ja talouden suunnittelu, seuranta ja arviointi Toimintasuunnitelma ja talousarvio Sääntöjen mukaan yhdistyksen pitää vuosittain laatia toimintasuunnitelma ja talousarvio. Hallitus vastaa

Lisätiedot

SKH ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO VASTAANOTTO

SKH ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO VASTAANOTTO SKH ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO VASTAANOTTO Sisältö 1 TIEDOTTAMINEN ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTON VAIHTUMISESTA... 3 1.1 Osakas- ja asukastiedote... 3 1.2 Porrashuoneilmoitus... 3 1.3 Tiedote kiinteistöhuoltoyhtiölle...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA TUKIPALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 14.12.2015, 10 1 LUKU TUKIPALVELUIDEN TOIMINTA-AJATUS, RAKENNE JA TEHTÄVÄT 1 Toiminta-ajatus Jyväskylän seurakunnan tukipalveluiden

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 86704/2016 / Kouvolan kaupungin tilintarkastuspalveluiden hankinta (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan)

TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 86704/2016 / Kouvolan kaupungin tilintarkastuspalveluiden hankinta (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) 1/20 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 86704/2016 / Kouvolan kaupungin tilintarkastuspalveluiden hankinta (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) : 2 : 2 1. KUNTALAIN MUKAINEN HALLINNON JA Vastuunalainen tilintarkastaja

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Tilannekatsaus Johtokunta 26.4.2017 Arvot Strategian toteuttaminen perustuu Rovaniemen kaupungin yhteisiin arvoihin Osallisuus Luovuus Turvallisuus

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt

POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt POHJOIS-SAVON LIITON JOHTOSÄÄNTÖ 35/00.01.01.00/2010 Maakuntavaltuuston 13. päivänä marraskuuta 2006 hyväksymä, 9.6.2014 mkv päivittänyt 1. LUKU TOIMINTA-AJATUS JA TEHTÄVÄT 2. LUKU ORGANISAATIO 1 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Luotettavaa isännöintipalvelua Tapiolan Lämpö -konserni on arvostettu ja kokenut isännöintialan osaaja.

Luotettavaa isännöintipalvelua Tapiolan Lämpö -konserni on arvostettu ja kokenut isännöintialan osaaja. Luotettavaa isännöintipalvelua Tapiolan Lämpö -konserni on arvostettu ja kokenut isännöintialan osaaja. Tapiolan Lämpö -konserniin kuuluvat Tapiolan Lämpö, Olarin Huolto, Karakallion Huolto sekä JS-Audit

Lisätiedot

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ Hei, Kiitos mielenkiinnosta KuusPlussa Oy:n isännöintipalveluja kohtaan. Olkaa ystävällinen ja täyttäkää tämä lomake huolellisesti. Lisäksi pyydämme ystävällisesti liittämään seuraavat dokumentit tarjouspyyntönne

Lisätiedot

KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUONNOS

KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUONNOS KONSULTTIPALVELUIDEN PUITESOPIMUSLUOOS 2017-2018 1. Yleistä Puitesopimus edellyttää yhteistyötä, joka vaatii molemmilta osapuolilta käytännön tasolla ansaittua luottamusta, paneutumista toisen toimintaan,

Lisätiedot

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU 1 Hakemus saapunut: HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU Hakeminen palveluntuottajaksi on mahdollista ympäri vuoden. Kaikki omaishoidon palvelusetelin toimintaohjeen

Lisätiedot

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja.

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Nä e yt ut siv 4 Kilpailutus Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Kilpailutusvaiheeseen kuuluu kilpailutustavan päättäminen, tarjouspyynnön

Lisätiedot

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu Sisäinen ja ulkoinen laadunohjaus, akkreditointistandardi SFS-EN ISO 15189 patologian laboratoriossa Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Standardi SFS-EN ISO 15189 Laboratorion hyvä laatu perustuu

Lisätiedot

1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT

1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT ASUNTO-OSAKEYHTIÖN ISÄNNÖITSIJÄN TEHTÄVÄLUETTELO 1(5) 1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT 1.1. KOKOUKSET Hallituksen kokoukset, yhtiökokoukset ja asukaskokoukset - Kokouksen valmistelu ja kokouskutsun toimittaminen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT T y ö n t e k i j ä l l e Henkilöstövuokrauksen auktorisointi Henkilöstöpalveluyritysten auktorisoinnilla varmistetaan, että henkilöstövuokraus on aina reilua

Lisätiedot

OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) OUKA/1581/ /

OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) OUKA/1581/ / Laatusuunnitelmamalli 1(5) 17.3.2015 OUKA/1581/02.08.02/2015 OULUNSALON ALUEURAKAN LAATUSUUNNITELMAMALLI 17.03.2015 Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, katu ja viherpalvelut Postiosoite: PL 32, 90015 Oulun

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA

TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA 1. Taustatietoja Sipoon kunta ostaa joukkotarkastuksen rintasyövän varhaistoteamiseksi seulontana kansanterveysasetuksen ohjekirjeen

Lisätiedot

Kiinteistönpidon laatujärjestelmä hallinnon näkökulmasta. Saarenmaa 08.06.2007

Kiinteistönpidon laatujärjestelmä hallinnon näkökulmasta. Saarenmaa 08.06.2007 Kiinteistönpidon laatujärjestelmä hallinnon näkökulmasta Alustus keskustelulle Saarenmaa 08.06.2007 Risto Hakala Enrocon Oy risto.hakal@enrocon.fi Asunnon/kiinteistön n omistamisen realiteetti Omistus-

Lisätiedot

Kunnallisen toiminnan periaatteet, määritelty ja toimitaanko niiden mukaisesti? 3 strategialähtöiset

Kunnallisen toiminnan periaatteet, määritelty ja toimitaanko niiden mukaisesti? 3 strategialähtöiset Laukaan kunta/ tekninen osasto e Ei sovellettavissa 2016 1 Välttävästi 2 Tyydyttävästi 3 Hyvin Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointimalli 4 Erinomaisesti Johtamistapa ja valvontakulttuuri Arvio

Lisätiedot

Mitä laatu on. Laadunhallinta vesiviljelyssä

Mitä laatu on. Laadunhallinta vesiviljelyssä Mitä laatu on Deming (1940): asiakkaiden nykyisten ja tulevien tarpeiden täyttämistä laadun avulla Edwards (1968): kykyä tyydyttää asiakkaan tarpeet Akyama (1991): se, mikä toteuttaa ostajan tarpeet Mikel

Lisätiedot

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi?

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistyksen toiminta-ajatus Onko meillä yhteinen näkemys siitä, miksi yhdistys on olemassa?

Lisätiedot

1.1.2015 ISÄNNÖINTI- TEHTÄVÄT. Jukka Pelanne ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO OULUNSEUDUN ISÄNNÖINTI KY

1.1.2015 ISÄNNÖINTI- TEHTÄVÄT. Jukka Pelanne ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO OULUNSEUDUN ISÄNNÖINTI KY 1.1.2015 ISÄNNÖINTI- TEHTÄVÄT Jukka Pelanne ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO OULUNSEUDUN ISÄNNÖINTI KY Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1.1. KOKOUKSET (hallituksen kokoukset ja asukaskokoukset)... 2 1.2. KIINTEISTÖN

Lisätiedot

RAHASTONHOITAJAN TOIMENKUVA

RAHASTONHOITAJAN TOIMENKUVA LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke RAHASTONHOITAJAN TOIMENKUVA Asta Sipola & Merja Mattila Rahastonhoitajan valinta Kevätkokouksessa päätetään paliskunnan varojen

Lisätiedot

TEKNISEN ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO

TEKNISEN ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO TEKNISEN ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO 1 (6) TEKNISEN ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄLUETTELO 1. HALLINNOLLISET TEHTÄVÄT 1.1. Kokoukset Hallituksen kokoukset, yhtiökokoukset ja asukaskokoukset - Kokouksen valmistelu

Lisätiedot

Kokouskutsu. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 15 :ssä varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat.

Kokouskutsu. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 15 :ssä varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi määrätyt asiat. Isännöinti Kiinteistö Oy Kuusamon Tähti 1 Kuusamo Kokouskutsu Varsinainen yhtiökokous Kiinteistö Oy Kuusamon Tähti 1 osakkeenomistajat kutsutaan yhtiökokoukseen, joka pidetään 3.5.2018 kello 15.00, Original

Lisätiedot

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Varman sisäinen tarkastus Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous 19.5.2014 Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Toiminnan säännösperusta Finanssivalvonnan ohje: Mikäli valvottavan

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI)

Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI) Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI) TkT Jari Virta Kiinteistöliitto Kiinteistönpito kiinteistöstä ja sen hyödyntämisestä vastaaminen Rakentaminen Kiinteistön ylläpito toiminta,

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015

MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015 MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015 Arvio koko henkilöstön ammatillisesta osaamisesta (työntekijä tarkoittaa työsopimussuhteisia ja virkasuhteisia) Mynämäen

Lisätiedot

ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄT. Sisällys. Digitaalinen palveluympäristö

ISÄNNÖINNIN TEHTÄVÄT. Sisällys. Digitaalinen palveluympäristö ISÄNNÖINNIN THTÄVÄT Isännöinti etterä Oy:n tarjoama isännöinti on kattava ja kiinteähintainen palvelu, johon sisältyy kaikki yleisimmät ja alla luetellut taloudelliset, tekniset ja hallinnolliset tehtävät.

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ KIINTEISTÖ OY KESKIVÄLIN VUOKRA-ASUNTOJEN ISÄNNÖIN- NISTÄ JA VUOKRAVÄLITYKSESTÄ

TARJOUSPYYNTÖ KIINTEISTÖ OY KESKIVÄLIN VUOKRA-ASUNTOJEN ISÄNNÖIN- NISTÄ JA VUOKRAVÄLITYKSESTÄ TARJOUSPYYNTÖ 1(6) TARJOUSPYYNTÖ KIINTEISTÖ OY KESKIVÄLIN VUOKRA-ASUNTOJEN ISÄNNÖIN- NISTÄ JA VUOKRAVÄLITYKSESTÄ Kiinteistö Oy Keskiväli pyytää teiltä tarjousta isännöintipalvelusta ja asuntojen vuokravälityksestä.

Lisätiedot

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET

ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIAN KONSERNIOHJEET Voimaan 1.1.2019 1. Yleistä 1.1. Konserniohjeen tarkoitus ja tavoite Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian konserniohjeella luodaan puitteet konserniin

Lisätiedot

Tehtaanjohtajan tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi

Tehtaanjohtajan tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi Sivu 1(6) Tehtaanjohtajan tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi Tässä esitetyt kysymykset on tarkoitettu ensimmäisen vaiheen auditointiin (TEJ 1), joka on hyvä tehdä aina yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmää

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 17. :ssä mainitut asiat.

Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 17. :ssä mainitut asiat. Katinkullan Pallohalli Oy Co / Holiday Club Isännöinti Katinkulta, 88610 Vuokatti puh. 0306 870 200 www.holidayclub.fi/isannointi YHTIÖKOKOUSKUTSU Katinkullan Pallohalli Oy:n osakkeenomistajat kutsutaan

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Demo Version, http://www.verydoc.com and http://www.verypdf.com

Demo Version, http://www.verydoc.com and http://www.verypdf.com 1/12 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO D 29/02.07.00/2015 / Fysioterapiapalvelut (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 2 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 2 HANKITTAVA PALVELU LASTEN

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA. Kh

TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA. Kh TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA Kh 17.04.2018 Tarjouspyyntö 1. Hankinnan kohde Työterveyshuoltolain (1383/2001, Tthl 4 ) mukaan työnantajan on kustannuksellaan järjestettävä työterveyshuolto työstä

Lisätiedot