VUOSIKERTOMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUOSIKERTOMUS 1.1. 31.12.2010"

Transkriptio

1 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry 1 VUOSIKERTOMUS KÄPY Lapsikuolemaperheet ry tukee eri tavoin lapsensa menettäneitä perheitä. Alun perin yhdistys perustettiin kätkytkuolemaperheitä varten, mutta toiminta on laajennettu koskemaan myös muilla tavoin ja eri-ikäisen lapsen menettäneitä perheitä. Toiminta on laajentunut koko perhettä koskevaksi, koska yhä useammat vanhemmat ovat olleet huolissaan lasten surusta ja selviytymisestä sisaruksen menetyksen jälkeen. Liian usein ajatellaan, että lapset ovat joustavia ja sopeutuvat pahimpiinkin muutoksiin. Käsittelemätön ja hoitamaton suru on yhtä vaarallista niin lapsen kuin heidän vanhempiensa kohdalla; ahdistuksen ja surun kieltäminen / käsittelemättä jättäminen purkautuvat usein myöhemmässä vaiheessa vaikeammin ja ennen kaikkea yhteiskunnan kannalta kalliimmin hoidettavina ongelmina. Ajoissa aloitettu itsehoito on paras tapa ennaltaehkäistä vanhempien ja lapsien syrjäytymiskehitystä. Yhdistyksen antamassa tuessa on myös isovanhemmat otettu huomioon. Yhdistys on valtakunnallinen. Organisaatio on pyritty pitämään rakenteeltaan kevyenä. Alueosastoja ei ole katsottu tarpeellisiksi. Valtakunnallista toimintaa ovat toimiston ylläpito, auttava puhelin, hallituksen ja sen alaisten jaostojen toiminta sekä esimerkiksi perheleirit ja eri koulutustapahtumat. Paikallisesti toimintaan kuuluvat keskusteluryhmät, tukihenkilöt ja alueilla tapahtuva muu kokeellinen toiminta sekä virkistystoiminta. Yhdistyksen tärkein toiminta on tukitoiminta ja sen alaiset toiminnat; auttava puhelin, kirjallinen tukimateriaali, tukihenkilötoiminta, keskusteluryhmät, perheviikonloput sekä tukihenkilö- ja ryhmänohjaajakoulutus. Tiedotustoiminnan tehtävänä on varmistaa, että tieto KÄPY ry:stä ja sen palveluista olisi mahdollisimman hyvin saatavissa niissä solmukohdissa, joiden kanssa lapsensa menettäneet vanhemmat tai heidän kanssaan tekemisissä olevat henkilöt ovat. Tutkimustoimikunnan tehtävänä on välittää uusinta tutkimustietoa yhdistyksen käyttöön, tutkia yhdistyksen toimintaa ja sen vaikuttavuutta sekä perheiden kokemuksia vertaistuesta. Lisäksi tutkimustoimikunta ylläpitää suhteita alan tutkijoihin ja esittää tutkijoille tutkimusaiheita niistä aiheista, jotka nousevat esiin KÄPY ry:n toiminnassa. Taloustoimikunnan pääasiallisena tehtävänä on suunnitella ja tehdä käytännön toimenpiteitä yhdistyksen tarvitseman rahoituksen hankkimiseksi yhdessä puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kanssa. Surujärjestöjen yhteistyöhön on tullut uutena mukaan Surunauha ry, joka on itsemurhan tehneiden läheisten vertaistukijärjestö. Uutena sektorina yhteistyö on aloitettu Hyvinkään Seudun Mielenterveysseura ry:n kanssa. Yhdistyksen palkattuun henkilöstöön kuluu toiminnanjohtaja Maarit Kivikko ja toimistolla työskentelevä järjestösihteeri Susanna Uittomäki, jonka työaika on noin kaksi päivää viikossa.

2 2 Toimistolla työskentelevien tehtäviin kuuluu toiminnan koordinoinnin ja kehittämisen lisäksi kaikki toimistotyöt sekä auttavasta puhelimesta huolehtiminen. Lisääntyneet yhteydenotot sekä toiminnan laajuus aiheuttavat sen, että palkatut työntekijät joutuvat työskentelemään valtavan paineen alla ja ylityötunteja kertyy jatkuvasti. Yleiset kokoukset Yhdistyksen kevätkokous pidettiin kuntoutumiskeskus Apilassa Kangasalla Kokoukseen osallistui yhdeksän yhdistyksen jäsentä. Kokouksen jälkeen jatkettiin yhdistyksen suunnitteluviikonlopun merkeissä sunnuntaihin asti. Myös tähän tapahtumaan osallistui yhdeksän henkilöä. Syyskokous järjestettiin Helsingissä SEK & GREY:n tiloissa Kokoukseen osallistui 12 jäsentä. Hallitus Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, neljä varsinaista jäsentä sekä neljä varajäsentä. Hallitus koostuu neljästä toimikunnasta, joita ovat tuki-, tiedotus-, tutkimus- ja taloustoimikunta. Toimikaudella puheenjohtajana toimi Mikko Rissanen Orivedeltä, tukitoimikunnassa Anita Karttunen Helsingistä sekä Kati Liikonen Rovaniemeltä, tiedotustoimikunnassa Sirpa Ikala-Suomalainen Lokalahdelta sekä Erja Mesikämmen Turusta, tutkimustoimikunnassa Anna Liisa Aho Ylöjärveltä sekä Sirpa Savolainen Helsingistä ja taloustoimikunnassa Eija Kortelainen Helsingistä sekä Esko Mertaniemi Lohjalta. Mertaniemi on toiminut yhdistyksen varapuheenjohtajana. Toimikauden aikana hallitus on kokoontunut kuusi kertaa. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta ja jäsenet valitaan syyskokouksessa. Työntekijät Yhdistyksessä työskentelee palkattuna toiminnanjohtaja ja hänen apunaan on järjestösihteeri noin kaksi päivää viikossa. Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja toiminnassa on ollut mukana 77 koulutettua tukihenkilöä sekä 28 ryhmänohjaajaa. Perheviikonlopussa on työskennellyt 24 vapaaehtoista, lastenhoitajia on ollut 12 ja kouluikäisten terapiaryhmien ohjaajia viisi. Lisäksi KÄPY - lehden päätoimittaja ja toimituskunta tekee vapaaehtoistyötä. TUKITOIMINTA Tukitoimikunnan jäseniä ovat olleet Anita Karttunen ja Kati Liikonen. Tukitoimikunnan jäsenet osallistuivat toimintakauden aikana hallituksen kokouksiin, koulutuksiin sekä toimivat itse tukihenkilöinä ja ryhmänohjaajina. Tukitoiminta on yhdistyksen tärkein toimintamuoto. Tukitoiminta sisältää soittajalle ilmaisen auttavan puhelimen, kirjallisen materiaalin, tukihenkilöt ja heidän koulutuksensa, perheviikonloput, alueelliset avoimet keskusteluryhmät ja niiden ohjaajien koulutuksen, nuorten keskusteluryhmän ylläpidon Internetissä sekä isovanhempien päivän koordinoinnin. Tukitoiminnasta vastaavat toiminnanjohtaja, vapaaehtoiset tukihenkilöt sekä ryhmänohjaajat.

3 Yhdistyksen tukitoiminta on ollut monien lapsensa menettäneiden perheiden joko pääasiallinen tai muuta tukea avustava tukimuoto. Tukitoiminta ennaltaehkäisee mielenterveys- ja sosiaalisia ongelmia. Se on näin ollen monesti ennaltaehkäissyt sekä mielenterveyden että sosiaalisten ongelmien vaikeutumista. 3 Auttava puhelin Auttavaan puhelimeen vastaa toimiston henkilökunta. Puhelin päivystää kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja torstaisin klo , mutta avun tarve ei katso kellonaikoja, sillä yhteydenottoja tulee myös päivystysajan ulkopuolella. Puhelimeen pyritään vastaamaan aina kuin mahdollista. Vastaajaan voi jättää myös viestin ja vanhempiin otetaan silloin yhteyttä toimistolta päin. Tieto numerosta on levinnyt perheille melko hyvin senkin vuoksi, että yhdistyksen puhelinnumero mainitaan useilla alueilla puhelinluettelon auttavien numeroiden osassa. Nykytekniikka vaikuttaa siihen, että yhteydenottaja puhelimitse tulee entistä vähemmän. Yhteydenotot tapahtuvat enenevässä määrin sähköpostin välityksellä. Yhteyttä ottaneiden henkilöiden lapsen kuolemasta on kulunut eripituinen aika. Kuolemankokemukset vaihtelevat suuresti. Yhteistä on tähän asti ollut kuoleman kokemuksen äkillisyys. Viime aikoina myös sairauteen kuolleiden lasten perheet ovat ottaneet yhteyttä. Puhelimeen soittavat myös perheiden läheiset ja heitä kohtaavat ammattilaiset. He kysyvät tietoa perheen tukemisesta sekä tarjolla olevista tukimuodoista. Nämä kyselyt voivat tulla jo siinä vaiheessa, kun lapsi on vielä elossa, mutta hänen tiedetään kuolevan. Jonkin verran tulee yhteydenottoja myös kätkytkuolemaa pelkääviltä vanhemmilta. Kirjallinen materiaali 0-paketti on tarkoitettu lapsensa raskausaikana tai synnytyksessä menettäneille perheille ja toinen kätkytkuolemassa lapsensa menettäneille 1-paketti käsittelee surua ja siitä pystytään materiaalia vaihtamalla tekemään eri tarpeisiin erilaisia sisältöjä (esim. onnettomuuksissa kuolleiden lasten vanhemmille) 2-paketti on tarkoitettu lapsensa menettäneelle perheelle, kun heillä on edessään uuden lapsen odotus Tukimateriaalia kysytään jatkuvasti. Kaikki perheet eivät ainakaan aluksi kaipaa tukihenkilöä, vaan heille riittää kirjallinen materiaali. Tukimateriaalia on toimitettu suoraan perheille, hoitoalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Tukipakettien kopiointi tehdään vapaaehtoistyönä materiaalikustannuksia vastaan. Materiaali on myös nettisivuilla. Materiaalin tarve on lisääntynyt, koska 1-paketti, esite sekä 0-paketti jaetaan perheille sairaalassa liittyen Anna Liisa Ahon väitöskirjatutkimukseen.

4 Tukihenkilötoiminta 4 Toimistolle tulevan yhteydenoton jälkeen toiminnanjohtaja tai järjestösihteeri etsii tukihenkilön sitä haluavalle perheelle. Tukihenkilö on pystytty toistaiseksi tarjoamaan kaikille halukkaille. Tämä on kuitenkin perustunut siihen, että yhdellä tukihenkilöllä on samanaikaisesti ollut useampia tuettavia perheitä. Joillekin perheille on voitu tarjota vain puheluihin tai sähköpostiin perustuvaa tukisuhdetta. Syynä on ollut puute paikallisista tukihenkilöistä. Tukihenkilönä toimiminen vaatii sitoutumista. Työskenteleminen perheen kanssa, jonka lapsi on kuollut, on myös henkisesti raskasta ja siinä voi tulla eteen erittäin vaikeitakin kysymyksiä. Tämän vuoksi tukihenkilöiden jaksamisesta huolehditaan koulutuksen, työnohjauksen sekä virkistystoiminnan avulla. Toimikauden aikana on aloitettu 44 uutta pitempiaikaista tukisuhdetta. Osa edellisellä toimikaudella aloitetuista tukisuhteista jatkuu edelleen. Tukihenkilö on velvoitettu osallistumaan KÄPY ry:n järjestämiin tukihenkilökoulutuksiin. Tukihenkilöiden suurin tarve on koulutus sekä tukihenkilöiden tapaaminen paikallistasolla. Tukihenkilöiden työnohjauksen tarve on tiedostettu, mutta vain yksi vuosittainen päivä on pystytty järjestämään. Vertaistukiryhmät ovat jonkin verran vähentäneet tukihenkilöiden tarvetta. Uusien tukihenkilöiden tarve on jatkuva. Perheiden erilaiset tarpeet ovat haastavia. Tukihenkilöä on voitu myös vaihtaa ja näin auttaa perhettä eteenpäin. Tukihenkilöitä on edelleen työllistänyt Anna Liisa Ahon tutkimus, jossa halukkaille perheille soitetaan ja heitä käydään tapaamassa kotona. Tutkimus on kasvattanut apua tarvitsevien tukiperheiden määrää. Tutkimukseen liittyviä tapaamisia on ollut kuuden perheen kanssa. Tukihenkilöiden organisoinnissa on tehty yhteistyötä Lounais-Suomen mielenterveysseura ry:n kanssa. Keskusteluryhmät/aluetapaamiset Ryhmänohjaajat vastaavat ryhmän toiminnasta ja sitoutuvat siihen yhdeksi toimikaudeksi kerrallaan. Jokaisessa ryhmässä on kaksi ohjaajaa, joista ainakin toisella on oltava omakohtainen kokemus. Ryhmän ohjaaminen vaatii ryhmän toimintaperiaatteiden tuntemusta. Haasteena on se, että ryhmään voi tulla uusia osallistujia joka kerta, sillä ryhmä ei ole suljettu. Suuri osallistujakunta saattaa aiheuttaa kuormitusta, varsinkin jos ryhmään osallistuu samanaikaisesti monta akuutissa vaiheessa olevaa perhettä. Ryhmän ohjaajat saavat tukea myös toisistaan. Internetissä oleva ryhmänohjaajien suljettu keskustelupalsta on osoittautunut hyödylliseksi. Vertaistukijoiden kokemuksia kartoittavan tutkimuksen mukaan vertaistukijat kaipaavat lisää työnohjausta ja tietoa siitä, mitä kuluja heille korvataan. Avoimet keskusteluryhmät ovat kokoontuneet Helsingin Ruoholahdessa ja Puistolassa, Nurmijärvellä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Seinäjoella, Turussa ja Salon seudulla, Nastolassa, Oulussa, Savonlinnassa, Vaasassa, Jyväskylässä, Ylivieskassa ja Rovaniemellä. Kittilässä toimii ryhmä seurakunnan kanssa yhteistyössä. Vaasassa toimiva ryhmä on kaksikielinen. Kotkassa ryhmä on aloittanut uudelleen toimintansa muutaman vuoden tauon jälkeen. Ryhmät ovat kokoontuneet pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Kuopiossa ryhmä kokoontui kertaluontoisesti marraskuussa. Tavoitteena on ryhmän käynnistäminen Kuopiossa.

5 Ryhmien kävijämääristä pidetään tilastoa. Ryhmän yhteyteen pyritään mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan järjestämään lastenhoito, jonka kustannuksista yhdistys vastaa. Keskusteluryhmille on tehty toimintaperiaatteet, joiden mukaan toimitaan. 5 Koulutukset Voimavaraviikonloppu järjestettiin Majatalo Tuorlassa Kaarinassa. Päivä oli avoin koko jäsenistölle, mutta toimi samalla osana tukihenkilökoulutusta. Ohjaajana toimi kehopsykoterapeutti Laura Mannila Turusta. Osallistujia oli 11. Ryhmänohjaajien ja tukihenkilöiden yhteinen työnohjauspäivä Akkulataamo pidettiin Ilkon leirikeskuksessa Kangasalla. Tapahtuman ohjaajina toimivat toiminnanjohtaja Maarit Kivikko sekä ryhmänohjaaja Eija Halminen. Osallistujina oli kaksi tukihenkilöä ja neljä ryhmänohjaajaa. Tukihenkilö- ja ryhmänohjaajakoulutusten osalta teemme yhteistyötä Suomen nuoret lesket ry:n ja Huoma henkirikoksen uhrien läheiset ry:n kanssa. Koulutuksemme ovat avoimia heidän jäsenilleen ja KÄPY ry:n jäsenet voivat osallistua heidän koulutuksiinsa. KÄPY ry:n vertaistukikoulutus on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa (tukihenkilökoulutus) keskitytään omaan suruun sekä vapaaehtoisena toimimiseen. Toisessa vaiheessa on mahdollisuus syventää osaamistaan tukihenkilönä, tai erikoistua ryhmänohjaajaksi. Tämä koulutusmuoto auttaa vertaistoiminnasta kiinnostuneita hahmottamaan omaa tilannettaan ja samalla antaa heille riittävästi koulutusta tehtävässä toimimiseen. Keväällä järjestettiin ensimmäinen yhteinen ryhmänohjaajakoulutus Ilkon leirikeskuksessa Kangasalla, järjestäjänä oli Suomen nuoret lesket ry. Ohjaajana toimi Anne Backman Suomen nuoret lesket ry:stä. Koulutukseen osallistui viisi KÄPY ry:n jäsentä. KÄPY ry:n järjestämä syksyn tukihenkilö- ja ryhmänohjaajakoulutus järjestettiin Kiljavanrannassa Nurmijärvellä Tukihenkilökouluttajana toimi Anne Laimio ja ryhmänohjaajakouluttajana Jaana Paasu. Osallistujia oli tukihenkilökoulutuksessa 10 ja ryhmänohjaajakoulutuksessa yhdeksän. Ryhmänohjaajakoulutukseen osallistujista kolme oli Huoma ry:n jäseniä. Suurin osa tukihenkilökoulutukseen osallistuneista oli ensimmäistä kertaa ko. koulutuksessa. Yksi haaste toiminnallemme on saada mukaan uusia ryhmänohjaajia. Tukihenkilöiden ja ryhmänohjaajien taustalla on asiantuntijaryhmä, jolta saa tarvittaessa apua ja neuvoja vaikeissa tilanteissa. Perheviikonloput Vuoden 2010 kevään perheviikonloppua vietettiin Imatran seurakunnan leirikeskuksessa Päivärannassa. Perjantai-iltana osallistujat tutustuivat paikkaan ja yhdistyksen toimintaan vapaamuotoisesti sekä tekivät itselleen nimipyykkipojat. Lauantaina ja sunnuntaina ohjelmassa oli keskusteluja sekä kuolintavan mukaan jaetuissa että teemoitetuissa pienryhmissä. Aiheina olivat: miehen suru, parisuhde, äidin suru, sisarusten suru, sairaan lapsen menetys sekä ainoan lapsen menetys. Tämän rinnalla ohjelmassa oli kouluikäisille omat ryhmät. Näiden ryhmien ohjauksesta huolehtivat koulutetut ohjaajat. Alle kouluikäisten hoidosta huolehtivat vapaaehtoiset lastenhoitajat. Iltaohjelmassa oli saunomista ja yhdessäoloa. Hyväksi on koettu yhteensä kaksi muistohetkeä; perheiden yhteinen ja

6 6 illalla myöhemmin vanhemmille järjestetty muistohetki. Perheviikonloppuun osallistui 39 aikuista ja 29 lasta. Viikonlopussa työskenteli vapaaehtoisina yhteensä yhdeksän yhdistyksen jäsentä, joiden lisäksi kolme lastenhoitajaa sekä kolme terapeuttia. Lapin viikonloppu järjestettiin Rovaniemen seurakunnan leirikeskuksessa Norvajärvellä. Ohjelmassa oli pienryhmäkeskusteluja sekä kuolintavan että aiheiden mukaan jaetuissa ryhmissä. Kouluikäisten vertaistukiryhmistä vastasivat koulutetut ohjaajat. Alle kouluikäisten hoidosta vastasivat vapaaehtoistyönkeskuksen Neuvokkaan kautta saadut lastenhoitajat. Viikonloppu oli miellyttävän pieni, joten perheisiin saatiin paljon henkilökohtaisempi kontakti. Viikonloppuun osallistui 29 aikuista ja 17 lasta. Vapaaehtoisia viikonlopussa työskenteli kuusi, lastenhoitajia kolme ja terapeutteja kaksi. Kolmas perheviikonloppu järjestettiin Nuorisokeskus Marttisessa Virroilla. Perjantaina oli mahdollisuus tutustua paikkaan ja toisiin osallistujiin vapaamuotoisesti iltapalan merkeissä, saada lisätietoa Kävystä eri materiaalien avulla, keskustella sekä tehdä itselleen nimipyykkipoika. Lauantain ja sunnuntain ohjelmassa oli pienryhmäkeskusteluja sekä kuolintavan mukaan jaetuissa että teemoitetuissa ryhmissä vanhemmille. Kouluikäisille oli omat ryhmät. Ohjelma sisälsi myös mahdollisuuden ohjattuun ulkoiluun. Iltaohjelmassa oli saunomista ja yhdessäoloa sekä tärkeiksi koetut muistohetket: lauantaina alkuillasta perheiden yhteinen, ja myöhemmin erikseen vanhemmille järjestetty. Kouluikäisten ohjelmasta vastasivat koulutetut ohjaajat. Alle kouluikäisten lastenhoidosta vastasivat vapaaehtoiset lastenhoitajat. Viikonloppuun osallistui 46 aikuista ja 33 lasta. Vapaaehtoisia viikonlopussa työskenteli 11, lastenhoitajia kuusi ja terapeutteja kolme. Viikonloput mahdollistavat kohtalotovereiden tapaamisen, yhdessä suremisen ja avun löytämisen. Perheviikonlopuissa on koettu tärkeäksi se, että osalla osallistuvista perheitä on omasta kokemuksestaan kulunut jo jonkin aikaa, jolloin he omalla läsnäolollaan viestittävät, että lapsen kuolemasta johtuvan surun kanssa voi oppia elämään. Perheviikonloppujen vaikutusta ja vanhempien kokemuksia niistä kartoittavassa tutkimuksessa ilmeni, että viikonlopulla on suuri merkitys lapsille, kun he näkevät kuinka monta muuta lasta on menettänyt sisaruksensa. Perheiden nuoria saatiin mukaan viikonloppuihin järjestämällä heille omaa, erillistä ohjelmaa. Nuorille tarjottavaan ohjelmaan onkin tulevaisuudessa edelleen kiinnitettävä lisää huomiota. Kevään perheviikonloppuun eivät mahtuneet kaikki halukkaat, kolme perhettä jäi valintojen ulkopuolelle. Ensimmäisen kerran vapaaehtoisia työntekijöitä oli niin vähän, ettei kaikkia halukkaista pystytty ottamaan mukaan. Hakijaperheissä oli useampi lapsi, joten lastenryhmien koko olisi kasvanut liian suureksi. Lisäksi viimehetkellä tuli peruutuksia, joista perittiin omavastuuosuus, koska peruutukselle ei ollut perusteita. Valinnan ulkopuolelle tarjottiin ensisijaisena mahdollisuus osallistua syksyn perheviikonloppuun. Tätä mahdollisuutta käytti yksi perhe. Vaikka Etelä-Suomessa pidetään kaksi viikonloppua, osanottajamäärät ovat erittäin suuret ja niihin sopivia kohtuuhintaisia tiloja vähän. Suositeltavaa onkin nyt hyväksi koettujen paikkojen kierrättäminen. Tämä helpottaa järjestelyjä, koska paikat ovat tutut. Lapin ja Virtojen perheviikonloppujen ajankohdat olivat lähellä toisiaan. Tämä ei kokemuksen mukaan ole hyvä ratkaisu järjestelyjen kannalta. Toiminnanjohtaja osallistuu molempiin viikonloppuihin ja tällöin hänellä on kaksi työviikonloppua pienellä aikavälillä. Myös käytännönjärjestelyt, kuten hakemusten käsittely, valinnat ja ilmoitukset sekä hankinnat kasautuvat tässä mallissa.

7 7 Valintaperusteina olivat seuraavat seikat: 1. Ilmoittautuminen on kirjallinen ilmoittautumisajan puitteissa 2. Ensikertalaisia osallistujista on 1/3 osa ja heille viikonloppu on ilmainen 3. Joka kolmas vuosi on osallistumisessa välivuosi. Nuorten keskustelupalsta Nuorille tarkoitettu keskustelupalsta toimii Internetissä. Porinapalstaksi nimetty suljettu ryhmä toimii yhteistyössä Tukinetin kanssa. Ryhmä sijaitsee osoitteessa, joka on Tukinetin ylläpitämä. Jäseneksi päästäkseen on rekisteröidyttävä ja pyydettävä ryhmän valvojalta sähköpostilla ryhmään liittämistä. Isovanhempien päivä Isovanhemmille järjestettiin toimikauden aikana yksi päivän mittainen tapahtuma Jyväskylässä Lutakon Leidissä. Osallistujia oli viisi, ja ohjaajana toimi Maarit Kivikko. Lasten vertaistukiryhmät Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä saadun avustuksen avulla on yhdistyksellä ollut mahdollisuus järjestää Tampereella päiväleiri sisaruksensa menettäneille, vertaistukiryhmä Helsingissä sekä yhteinen ryhmä sisaruksensa ja vanhempansa menettäneille nuorille Tampereella. Kaikkia näitä ryhmiä ovat ohjanneet Susanna Uittomäki ja Hanna Palomäki. Ryhmistä saatu palaute on ollut erittäin hyvää ja niiden järjestäminen jatkossakin on perusteltua. Tapahtumakalenteri Voimavaraviikonloppu, Kaarina Akkulataamo, Kangasala Surukonferenssi, Jyväskylä Ryhmänohjaajakoulutus, Suomen nuoret lesket ry, Kangasala Kevätkokous ja aivoriihi, Kangasala Perheviikonloppu, Imatra & Lasten päiväleiri, Tampere Syyskokous, Helsinki Perheviikonloppu, Rovaniemi Perheviikonloppu, Virrat Tukihenkilö- ja ryhmänohjaajakoulutus, Nurmijärvi Isovanhempien päivä, Jyväskylä & Lasten vertaistukiryhmä, Helsinki Varhaisnuorten vertaistukiryhmä, Tampere

8 8 TIEDOTUSTOIMINTA Tärkein tiedotuskanava jäsenistölle on yhdistyksen Internetsivut Sivujen rakennetta on kehitetty edelleen vuoden aikana palvelemaan paremmin sekä jäsenistöä, että perheitä tapaavaa ammattihenkilöstöä ja läheisiä. Jäsenkirjeitä lähetettiin neljä. Käpy-lehti ilmestyi kolme kertaa. Kevään lehden teemana oli sisarusten suru ja syksyn lehden teemana oli kohtukuolema. Lisäksi julkaistiin englanninkielinen versio sisaruksen surua käsittelevästä lehdestä. Tätä lehteä jaettiin Australiassa järjestetyssä ISA/ISPID konferenssissa. Lisäksi sitä voi lähettää perheille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Lehden päätoimittaja on Jani Mesikämmen. Toimituskuntaan kuuluvat päätoimittajan lisäksi Maarit Kivikko, Hanna Lappalainen ja Erja Mesikämmen. Lehti painetaan Vakka-Suomen kirjapainossa ja taitosta vastaa Ilmo Suikkanen Ilmos Ky Uudestakaupungista. Yhdistyksen työntekijät ja jäsenet ovat käyneet luennoimassa lapsen kuolemasta ja olleet haastateltavana sekä lehdistössä että radiossa. Luennoinnit Tampereen ammattiopisto Tampere Maarit Kivikko HYKS, os. K7 Helsinki Anna Liisa Aho Sairaanhoitajapäivät Helsinki Anna Liisa Aho HYKS os. K7 Helsinki Anna Liisa Aho Kätilöpäivät Oulu Maria Perätalo, Anna Liisa Aho Tampereen ammattiopisto Tampere Maarit Kivikko, Susanna Uittomäki Eri perheenjäsenten suru ja omaisten tukeminen Tampere, PSHP Anna Liisa Aho, Maarit Kivikko, Susanna Uittomäki Ensihoitajien opintopäivät Kuopio Minna Löytty-Rissanen Kuolevan lapsipotilaan Tampere, TAYS Susanna Uittomäki, Anna Liisa hyvä hoito Aho Lehdet 2/2010 Vauvalehti Arja Lipponen-Pönniö Ilta-Sanomat Elina Nissinen Lapin Kansa Maarit Magga Anna Hilkka Olkinuora Oriveden Sanomat Mikko Rissanen Apu Maarit Kivikko 05/2010 Kodin Kuvalehti Rita Kreula Lapin Kansa Kati Liikonen Iltalehti Maarit Kivikko Uutisvuoksi Maarit Kivikko 8/2010 Meidän Perhe Heidi Katila 8/2010 Kodin kuvalehti Lea Pistemaa Turun Sanomat, Extra Ilta lapsensa menettäneille

9 Forssan lehti Emma Koivisto Kirkkosanomat, Tampere Anna Liisa Aho, Mikko Rissanen, Janne Artima, Simo Ali-Löytty Clousestershire Echo Susanna Uittomäki Apu Anna Liisa Aho Aamulehti Kaisa Kortesoja Savon sanomat Hanna ja Toni Varonen Kuopion kaupunkilehti Anita Karttunen, Maarit Kivikko Yläsatakunta Anna Liisa Aho Radio, TV Voimala, TV 1 Mikko Rissanen MTV 3, Radio Nova Maarit Kivikko TV 2 Anna Liisa Aho Himlaliv, FTS 5 Christine Stukaloff Radio Moreeni Anna Liisa Aho YLE, Hämeen uutiset Anna Liisa Aho, Mikko Rissanen Uutiset, TV 1 Anna Liisa Aho, Mikko Rissanen Kirkolliset tapahtumat Kirkkokonsertti Tero Peltola Tyhjän sylin messu, Tampere Maarit Kivikko Kynttiläilta Vanajan kirkossa Mari Viskari Tyhjän sylin messu, Tampere Maarit Kivikko Muut tapahtumat Ilta lapsensa menettäneille Turku Sirpa Ikala-Suomalainen, Harri Parisuhde Suomalainen Ilta lapsensa menettäneille Turku Susanna Uittomäki Sisaruksen suru Mielenterveysmessut Helsinki Maarit Kivikko Konferenssit II surukonferenssi Jyväskylä Anna Liisa Aho, Hilkka Olkinuora, Minttu Kuronen-Ojala, Maarit Kivikko XI Kansallinen hoitotieteellinen konferenssi, Anna Liisa Aho Kuopio 2 suullista esitystä ja 2 posteria The Joint Conference of the International Stillbirth Anna Liisa Aho posterit 3 kpl Alliance (ISA) and International Society for the Osallistujat: Maarit Kivikko, Kati Study and Prevention of Infant Death (ISPID), Liikonen, Kari Liikonen Australia, Sydney

10 10 TUTKIMUSTOIMIKUNTA Yhdistyksen ja Tampereen yliopiston välinen tutkimusyhteistyö jatkui aktiivisena vuonna Anna Liisa Ahon väitöskirja; Isän suru lapsen kuoleman jälkeen Tuki-interventio ja sen arviointi tarkistettiin marraskuussa Väitöskirjaan liittyvässä terveydenhuoltohenkilöstön ja vertaistukijoiden välisessä yhteistyötuki-mallin kehittämisessä ja sen toteuttamisessa toimi aktiivisesti mukana myös Käpy- Lapsikuolemaperheet ry ja sen vertaistukijat. Tutkimusta toteutettiin myös äideille ja heidän näkökulmasta tutkimustulokset julkaistaan vuonna Edellisen tutkimusyhteistyön lisäksi keskeisiä yhteistyöhankkeita Tampereen yliopiston Terveystieteiden yksikön ja KÄPY ry:n välillä ovat olleet terveydenhuoltohenkilöstön ja vertaistukijoiden kokemukset yhteistyötuki-mallista ja sen toimivuudesta, vanhempien kokemukset saadusta vertaistuesta, Käpy ry:n järjestämien perheviikonloppujen vaikutuksien mittaaminen ja vanhempien kokemuksien kuvaaminen niistä. Keskeisistä tutkimustuloksista raportoitiin kansainvälisessä konferenssissa Australiassa, kansallisessa Hoitotieteellisessä konferenssissa Kuopiossa ja Käpy-lehdessä. Edellisten lisäksi tutkimustuloksista on annettu useita asiantuntijahaastatteluita sekä niitä on viety käytäntöön pitämällä tutkimustulosten pohjalta useita koulutustilaisuuksia. Yhdistys on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä myös lukuisten oppilaitosten kanssa opinnäytetöiden tiimoilta. Yhdistys toimii opinnäytetöissä työelämäohjaajan roolissa, mikä sisältää tutkimussuunnitelman hyväksymisen, tutkittavien rekrytoinnin ja loppuraportin hyväksymisen. Kiinnostus lapsen kuoleman jälkeiseen suruun ja sen tutkimiseen on selkeästi lisääntynyt. Vuonna 2010 valmistui useita opinnäytetöitä aihealueesta. Pohjoismaisten yhdistysten (Nordisk Forumin) kanssa suunniteltu tapaaminen Kööpenhaminassa jouduttiin perumaan tuhkapilven aiheuttamien lentojen peruuntumisen vuoksi. Lokakuun päivänä järjestettiin Australiassa Sydneyssä The Joint Conference of the International Stillbirth Alliance (ISA) and International Society for the Study and Prevention of Infant Death ISPID. Konferenssiin osallistuivat Maarit Kivikko sekä Kati ja Kari Liikonen. Yhdistyksellä oli konferenssissa esillä kolme Anna Liisa Ahon laatimaa posteria, jotka käsittelivät Isien samaa tukea lapsen kuoleman jälkeen, perheviikonloppujen vaikutusta vanhempien suruun sekä pitkittäistutkimusta surun muutoksista suljetulla Internetin keskustelupalstalla. Yhdistyksen asiantuntijaneuvosto sekä asiantuntijalääkärit seurasivat kansainvälistä tutkimusta sekä raportoivat ja ottivat kantaa eri tutkimuksiin. He olivat edelleen yhdistyksen jäsenten käytettävissä ja keskustelivat vanhempien kanssa lääketieteellisistä kysymyksistä. Julkaisut ja opinnäytetyöt, jotka on tehty yhteistyössä KÄPY ry:n kanssa Aho A L, Åstedt-Kurki P & Kaunonen M. Peer-supporters experiences of a bereavement follow-up intervention for grieving parents. Käsikirjoitus. Aho A L, Tarkka M-T, Åstedt-Kurki P, Sorvari R & Kaunonen M. Evaluating a bereavement followup intervention for fathers grief and describe fathers experiences received support after the death of a child a pilot study. Painossa Death Studies.

11 11 Aho A L, Tarkka M-T, Åstedt-Kurki P & Kaunonen M. Healthcare personnel s experiences of a bereavement follow-up intervention for grieving parents. Painossa Scandinavian Journal of Caring Science. Aho A L, Paavilainen E, Tarkka M-T & Kaunonen M. Experiences of mothers who have lost a child of peer support through and Internet discussion forum. Käsikirjoitus lähetetty lehteen Scandinavian Journal of Caring Science. Aho A L, Åstedt-Kurki P Tarkka M-T & Kaunonen M. Development and Implementation of a bereavement follow-up intervention for grieving fathers: an action research. Journal of Clinical Nursing Mäkeläinen L & Mustanoja A Lasten suru ja heidän kokemukset KÄPY ry:n perheviikonlopusta. Pirkanmaan ammattikorkeakoulu. Yhteistyössä KÄPY ry. Sadeharju K Ensisynnyttäjä äitien kokemuksia kohtukuolemasta ja sen vaikutuksista äitiyteen. Tampereen ammattikorkeakoulu. Yhteistyössä KÄPY ry. Ranta T Vanhempien kokemuksia saamastaan tuesta perinataalikuolemissa. Tampereen ammattikorkeakoulu. Yhteistyössä KÄPY ry. Grönroos J, Chaurand V & Tikkanen V Vanhemmuuden vaikein tehtävä. Äitien kokemuksia kuolleen lapsen synnyttämisestä. Opinnäytetyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Yhteistyössä KÄPY ry. TALOUSTOIMIKUNTA Taloustoimikunta hankkii yhdistykselle toiminnan mahdollistavan rahoituksen yhdessä toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan kanssa. Rahoitus koostuu pääasiassa Raha-automaattiyhdistyksen yleisavustuksesta ja jäsenmaksuista. Yleisavustuksen osuus yhdistyksen tuloista on n. 70 % ja jäsenmaksujen runsas 10 %. Yhdistyksen muita tulonlähteitä ovat myyntituotot, julkisyhteisöjen tuki ja satunnaiset lahjoitukset. Myyntituottojen ylläpitäminen vaatii uusien tuotteiden ideoimista ja on osoittautunut melko aikaa vieväksi. Myyntikanavat ovat myös hyvin rajalliset, koska tuotteita myydään lähinnä yhdistyksen sisällä jäsenistölle ja heidän lähipiirilleen. Myyntituotteita valittaessa onkin päädytty siihen, että niihin ei voida panostaa suurilla varastoilla. Julkisyhteisöjen tuki tarkoittaa lähinnä kaupunkien antamaa tukea, joilla on ylläpidetty paikallisia keskusteluryhmiä. Vuonna 2010 tuki oli tavallista suurempi, koska yhdistys sai 9000 euroa Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä sisaruksensa menettäneiden lasten ryhmätoimintaa sekä lasten surua käsittelevän oppaan kirjoittamista varten. Satunnaiset lahjoitukset tulevat yksityisiltä tahoilta ja niiden huomioiminen budjettia tehdessä on vaikeaa lahjoitusten huonon ennakoitavuuden vuoksi. Hyvin marginaalisia tuottoja ovat lisäksi jäsenten omavastuuosuudet, luennointipalkkiot ja lehti- ja mainostuotot. Yhdistyksen kuluista ylivoimaisesti suurin osa syntyy palkkakustannuksista. Kokopäiväisen toiminnanjohtajan lisäksi yhdistyksessä työskentelee nykyään osa-aikaisesti järjestösihteeri. Kasvavan jäsenistön ja lisääntyneen järjestöjen välisen yhteistyön johdosta järjestösihteerin työajan lisääminen on välttämätöntä ja se on suuri taloudellinen haaste. Kuluneella toimikaudella on lisäksi maksettu ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa päivärahoja. Myös kilometrikorvaukset ovat lisääntyneet sekä mm. tukitapaamisten kulut. Tämä ei johdu

12 varsinaisesti lisääntyneistä kustannuksista vaan siitä, että aiemmin yhdistyksellä ei ollut taloudellisesti mahdollista maksaa niitä, vaan monenlaiset kulut jäivät vapaaehtoistyöntekijöiden itsensä kustannettaviksi. Tämä ei tietysti ole kohtuullista ja vapaaehtoisten motivaation varmistamiseksi yhdistyksen pitääkin jatkossa pystyä huolehtimaan vapaaehtoistyöstä aiheutuneista kuluista. Yhdistys on valtakunnallinen ja se väkisinkin aiheuttaa mm. matkakustannuksia. Yhdistyksen tärkein yksittäinen toimintamuoto ja toiseksi suurin kustannuserä on perheleirien järjestäminen. Kustannukset ovat jossain määrin vakiintuneet, koska osallistujamääriä joudutaan säätelemään vapaaehtoistyöntekijöiden määrän mukaan ja koska paikat, joissa viikonloppuja järjestetään ovat myös melko vakiintuneet ja ne ovat tasoltaan edullisia. Kustannussyistä perheleirien ohjelmassa joudutaan kuitenkin huomioimaan mm. se, että emme voi käyttää kalliita asiantuntijoita ohjelman toteuttamisessa. Leireillä työskentelevät lukuisat aktiivijäsenet saavat vain matkakorvauksen, joka sekään ei ole virallisen taulukon mukainen vaan ainoastaan 0,30 /km. Tilikauden negatiivinen tulos, 2751,47 euron alijäämä kertoo siitä, että yhdistyksen on vaikea saada tulonsa riittämään perustoimintojensakaan ylläpitämiseen. Toimintaa ei siis voida laajentaa vaikka jäsenmäärä kasvaa n. 5 % joka vuosi. Myöskään järjestösihteerin työaikaa ei voida lisätä ilman lisärahoitusta. Taloustoimikunnan jäseninä kaudella 2010 olivat Eija Kortelainen ja Esko Mertaniemi. Kirjanpidosta on huolehtinut Tiliasema IS Oy Orivedeltä. Tilintarkastajina ovat toimineet Lea Pistemaa ja Teija Oras. 12 YHTEISTYÖ Yhdistyksemme on Lastensuojelun keskusliiton sekä ISPID (The International Society for the Study and Prevention of Perinatal and Infant Death) jäsen. Yhteistyö HUOMA - Henkirikoksen uhrien läheiset ry:n ja Suomen nuoret lesket ry:n kanssa on jatkunut. Yhteistyötä on tehty tukihenkilö- ja ryhmänohjaajakoulutuksen suhteen. Yhteistyökoulutuksia olivat KÄPY ry:n järjestämä koulutus Kiljavanrannassa ja Suomen nuoret lesket ry:n järjestämä koulutus Ilkossa Kangasalalla. Suurimpana hankkeena oli toisen kansallisen surukonferenssin järjestäminen Jyväskylässä Konferenssin sisältö koostui tutkimustiedosta, perheiden kohtaamiseen liittyvästä tiedosta sekä erilaisista työpajoista. Konferenssiin osallistui noin 100 ihmistä eri ammattialoilta sekä itse surun kokeneita. Yhteistyön suunnittelupalaveri on järjestetty 2 kertaa toimikauden aikana. Suomen nuoret lesket ry:n ja KÄPY ry:n yhteistyöpalavereita on pidetty tiiviisti koskien koulutuksia sekä Surukonferenssia. Loppuvuodesta yhteistyöhön on tullut aktiivisesti mukaan myös Surunauha ry. Nämä neljä järjestöä osallistuivat yhteisosastolla Mielenterveysmessuille. Messujen teemana oli Kohtaaminen. Hyvinkään Mielenterveysseura ry:n kanssa järjestettiin yhteistyössä sururyhmä kohtukuoleman kokeneille vanhemmille. Tämän ryhmän jälkeen vanhemmilla oli mahdollisuus siirtyä KÄPY ry:n avoimeen ryhmään Nurmijärvellä. KÄPY Lapsikuolemaperheet ry kuuluu myös Monimuistoisten perheiden verkostoon. Tämän verkoston on tarkoitus toimia toiminnanjohtajien vertaistukiverkostona sekä vaikuttaa perhepolitiikkaan erikoisryhmien eduista huolehtimiseksi. KÄPY ry on osallistunut vuoden aikana yhteen toiminnanjohtajien tapaamiseen sekä lisäksi ollut allekirjoittajana eduskuntaryhmien

13 13 puheenjohtajille luovutetussa kannanotossa. Lisäksi verkosto oli mukana Eduskunnan kansalaisareenassa järjestetyssä seminaarissa, joka käsitteli perhepolitiikan haasteita erityisryhmien osalta. Ennen joulua toteutettiin yhteinen korttikampanja kansanedustajille. Turun seudulla on tehty yhteistyötä Lounais-Suomen mielenterveysseura ry:n Feeniks-projektin kanssa. Päivi Rouvali ja Maarit Kivikko ovat osallistuneet Suru työryhmän kokouksiin. Ilta lapsensa menettäneille - tapahtuman järjestämisessä on yhteistyössä lisäksi ollut mukana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Senioripysäkki ry. Tampereen alueella Lapsettomien yhdistys Simpukan sekä TNNKY:n Itu-projektin kanssa on tehty yhteistyötä lähinnä Tyhjän sylin messujen järjestämisessä. Pirkanmaan Hoitokoti on tarjonnut tilat KÄPY ry:n järjestämien lasten ja nuorten sururyhmien käyttöön. Yhteistyö julkisen sektorin kanssa Yhteistyö HUS Lasten ja nuorten sairaalan, Kätilöopiston sairaalan, Naisten klinikan sekä TAYS:n kanssa on tiivistynyt Anna Liisa Ahon tutkimushankkeen myötä. Tampereen yliopiston Terveystieteen yksiön kanssa on tehty tutkimuksellista yhteistyötä. Vertaistukiryhmien osalta yhteistyötä on tehty Puistolan, Savonlinnan, Nurmijärven, Kokkolan, Salon ja Hämeenlinnan seurakunnan sekä Tampereen seurakuntayhtymän ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Vaasassa MLL ja Rovaniemessä Elokolo ovat olleet yhteistyökumppaneita. TILASTOJA Maksaneet jäsenet Jäsenmäärä Yksittäisjäsen Perhejäsen Ainaisjäsen Yhteisöjäsen Käpy-ystävä Yhteensä Eronneet

KÄPY Lapsikuolemaperheet ry 20 vuotta

KÄPY Lapsikuolemaperheet ry 20 vuotta 1 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry VUOSIKERTOMUS Suokatu 1 A 7a 33230 Tampere toimisto@kapy.fi 1.1. 31.12.2011 045-6524395 www.kapy.fi KÄPY Lapsikuolemaperheet ry 20 vuotta KÄPY ry:n visio: Tavoitamme ja tuemme

Lisätiedot

KRIISIKESKUSTOIMINNOT

KRIISIKESKUSTOIMINNOT Yhteenvetoa vuodesta 2015 KRIISIKESKUSTOIMINNOT Kriisikeskustoiminnot sisältävät SOS-kriisikeskuksen, Rikosuhripäivystyksen Etelä-Suomen aluetoimiston, kriisiauttamisen valtakunnallisen koordinoinnin ja

Lisätiedot

Suokatu 1 A 7a 33230 Tampere toimisto@kapy.fi 1.1. 31.12.2012 045-6524395 www.kapy.fi

Suokatu 1 A 7a 33230 Tampere toimisto@kapy.fi 1.1. 31.12.2012 045-6524395 www.kapy.fi 1 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry VUOSIKERTOMUS Suokatu 1 A 7a 33230 Tampere toimisto@kapy.fi 1.1. 31.12.2012 045-6524395 www.kapy.fi KÄPY ry:n visio: Tavoitamme ja tuemme lapsensa kuoleman kokeneita perheitä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry S i v u 2 DIABETESHOITAJAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 SISÄLTÖ 1.YHDISTYS... 2 3.HALLINTO... 3 5.2. Yhteistyö... 4 5.3. Tiedotus... 4 5.4. Toimikuntatyöskentely... 5 6.1.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2015

TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2015 TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2015 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs. 33200 Tampere toimisto(a)kapy.fi 045-6524395 www.kapy.fi 2/12 Sisältö YLEISTÄ KÄPY RY:N TOIMINNASTA... 3 AJANKOHTAISTA...

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry Suokatu 1 A 7a 33230 Tampere toimisto(a)kapy.fi 045-6524395 www.kapy.fi 2(22) Sisältö YLEISTÄ KÄPY RY:N TOIMINNASTA... 3 KEHITTYVÄ YHDISTYS...

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2015 Sisällysluettelo Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Valtakunnalliset intensiivikurssit...

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

KOHTUKUOLEMAN JÄLKEINEN RASKAUS. 3.5.2016 Petra Vallo Kätilö-th

KOHTUKUOLEMAN JÄLKEINEN RASKAUS. 3.5.2016 Petra Vallo Kätilö-th KOHTUKUOLEMAN JÄLKEINEN RASKAUS 3.5.2016 Petra Vallo Kätilö-th TERVEYDENHOITAJA (AMK) KEHITTÄMISTEHTÄVÄ METROPOLIA AMK Petra Vallo, Annika Hoivassilta, Annika Lepistö, Reetta Kurjonen Ohjaavat opettajat:

Lisätiedot

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA. VOIKUKKIA-verkostohanke

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA. VOIKUKKIA-verkostohanke Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA VOIKUKKIA-verkostohanke TAUSTAA JA TARPEITA Vuoden 2008 lastensuojelutilaston mukaan lastensuojelun asiakasmäärät ovat edelleen kasvaneet eri puolilla Suomea.

Lisätiedot

Eu-avustajat 30.11.2015

Eu-avustajat 30.11.2015 Eu-avustajat 30.11.2015 Mikä on Maaseudun tukihenkilöverkko? Maaseudun tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua kaikille maaseudun asukkaille toimialasta

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Kokemustoimintaverkosto 2016 Lauri Honkala, suunnittelija, Kokemustoimintaverkosto Kokemustoimintaverkostossa mukana 36 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä 17 alueellista ohjausryhmää eri

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Verkostomalli näkövammaisten vertaisryhmäverkoston kehittämisestä Koordinaattorin rooli organisoinnissa, koulutuksessa,.. Uusien vapaaehtoisryhmien

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Satakissa ry. Nimi ja kotipaikka. Tarkoitus ja toiminta. Jäsenyys

SÄÄNNÖT. Satakissa ry. Nimi ja kotipaikka. Tarkoitus ja toiminta. Jäsenyys SÄÄNNÖT Satakissa ry Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Satakissa ry, josta näissä säännöissä käytetään nimeä yhdistys ja sen kotipaikka on Porin kaupunki ja toimialueena koko Suomi. Yhdistyksen

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

SALON SEUDUN RAUHANTURVAAJAT ry 1/1 TOIMINTAKERTOMUS 2008

SALON SEUDUN RAUHANTURVAAJAT ry 1/1 TOIMINTAKERTOMUS 2008 SALON SEUDUN RAUHANTURVAAJAT ry 1/1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 YLEISTÄ Vuosi 2008 oli ry:n 17.toimintavuosi. Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 107 + 2 kannattajajäsentä. 21.9. järjestettiin

Lisätiedot

Kepa ry ESITYSLISTA 1 (5) Elimäenkatu 25-27 8.1.2016 00510 Helsinki Hallituksen kokous 20.1.2016 puh. (09) 584 233

Kepa ry ESITYSLISTA 1 (5) Elimäenkatu 25-27 8.1.2016 00510 Helsinki Hallituksen kokous 20.1.2016 puh. (09) 584 233 Kepa ry ESITYSLISTA 1 (5) HALLITUKSEN KOKOUS 1/2016 Aika 20.1.2016 klo 15.00 Paikka Kokouksen osanottajat Kepa, kokoushuone Dialogi Elimäenkatu 25-27, 6. krs. 00510 Helsinki Puheenjohtaja Majanen Pertti

Lisätiedot

Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi

Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi Lastensuojelun tukihenkilötoiminnan kehittämispäivä 2.11.2010 Taustaa Tuotettu osana Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n TUEXI-hanketta Tekijöinä 6 lastensuojelujärjestöä:

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen

ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen tukisäätiön hallitus 17.9.2015 1 (4) ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen 1 Säätiön nimi on Etelä-Karjalan ammatillisen koulutuksen tukisäätiö sr ja kotipaikka

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010

Toimintasuunnitelma 2010 Kympin Lapset - HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät r.y. 20.3.2010 Toimintasuunnitelma 2010 www.hyksinsyopalapset.com KYMPIN LAPSET - HYKSIN LAPSISYÖPÄPOTILAIDEN VANHEMMAT JA YSTÄVÄT R.Y.

Lisätiedot

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry. Takana 20 vuotta toimintaa

Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry. Takana 20 vuotta toimintaa + Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry Takana 20 vuotta toimintaa + Miten kaikki alkoi? 1993 Syömishäiriöisten lasten vanhempien tukiyhdistys perustettiin Turussa 31.3.1993. Valtakunnallinen yhdistys,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA KÄPY Lapsikuolemaperheet ry. Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs Tampere. toimisto(a)kapy.

TOIMINTASUUNNITELMA KÄPY Lapsikuolemaperheet ry. Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs Tampere. toimisto(a)kapy. TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2017 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs. 33200 Tampere toimisto(a)kapy.fi 045-6524395 www.kapy.fi 2/17 Sisältö YLEISTÄ KÄPY RY:N TOIMINNASTA... 3 AJANKOHTAISTA...

Lisätiedot

VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä

VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä Valtakunnalliset sijaishuollon päivät Vaasa, 5.10.2011 VAIETTU KRIISI UNOHDETTU KRIISI - Tehokasta tukea huostaanoton kokeneille vanhemmille VOIKUKKIA-vertaistukiryhmistä Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus

Lisätiedot

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Historiaa Turun A-Kilta on perustettu 1962. Sen toiminnan tarkoituksena on auttaa ja tukea päihdeongelmaisia ponnisteluissa riippumattomuuteen päihteistä sekä tukea

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2011

Toimintakertomus vuodelta 2011 Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ry Toimintakertomus vuodelta 2011 YLEISTÄ PANA ry:n tarkoitus on saattaa yhteen nörttikulttuurista kiinnostuneita ja sitä harrastavia ihmisiä ja järjestää

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen

Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Peruskoulutus 5.-7.3.2015 Espoo Koordinaattori Maija Mielonen Maaseudun Tukihenkilöverkko Maaseudun Tukihenkilöverkko on vapaaehtoistyöhön perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa apua kaikille maaseudun

Lisätiedot

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 1. Tavoitteet Suomen Potilasliitto ry, Finlands Patientförbund rf, on vuonna 1970 potilaiden perustama valtakunnallinen potilaiden etujen ja oikeuksien ajaja.

Lisätiedot

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista 2017-2018 LAPE Pirkanmaa Kyselyn perustiedot Pirkanmaan Lape-hankkeessa on ollut avoin kysely toimijoiden nettisivuilla koko hankkeen

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA

KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA KOIRAKÄVELYT JA KOIRAKAHVILA MIELENTERVEYDEN VAHVISTAJINA *** Lohjan mielenterveysseuran kehittämä toimintamalli Minna Malin Päihde- ja mielenterveyspäivät 10.10.2013 TUKIKOIRAKKO - TOIMINTA Toiminta on

Lisätiedot

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys:

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: 1/5 Vuosikokouksen 2013 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: Kokonaisohjelma:

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

Banzai KuPSin kannattajat ry Toimintakertomus 2006

Banzai KuPSin kannattajat ry Toimintakertomus 2006 Banzai KuPSin kannattajat ry Toimintakertomus 2006 2 Banzai KuPSin kannattajat ry Toimintakertomus 2006 Sisällysluettelo 1. TAUSTA... 3 2. TOIMINTA VUONNA 2006... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Ottelumatkat...

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta KatuMetro - Monikulttuurisuus ja maahanmuutto Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta 2010-2012 VTT, tutkija Vuoden 2010 tutkimus- ja kehittämistoiminta ja tiedottaminen:

Lisätiedot

Vuoden 2011 vuosikokouksessa tehtyjen valintojen mukaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet olivat;

Vuoden 2011 vuosikokouksessa tehtyjen valintojen mukaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet olivat; 17.8.2011 Jäsenkirje 2/2011 Hyvää loppu kesää! Vuosikokous pidettiin Helsingissä 11.3.2011. Puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi valittiin Pekka Honkanen ja kansainvälisenä sihteerinä toimivaksi

Lisätiedot

Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku

Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku 16.11.2015 1(5) YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika lauantai 14.11.2015 klo 12.05-12.55 Paikka Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden toteaminen 3

Lisätiedot

Julkisuusraportti. Suomen Kiinteistöliitto. Lokakuu 2007

Julkisuusraportti. Suomen Kiinteistöliitto. Lokakuu 2007 Julkisuusraportti Suomen Kiinteistöliitto Lokakuu 2007 Oy Cision Finland Ab Merimiehenkatu 36 D 00150 Helsinki tel: +358 (0)9 686 131 fax: +358 (0)9 6861 3300 email: info.fi@cision.com www.cision.com Sivu

Lisätiedot

Arviointiverkosto. Toimintasuunnitelma. Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009

Arviointiverkosto. Toimintasuunnitelma. Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009 Arviointiverkosto Toimintasuunnitelma Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009 SISÄLTÖ 1 Arviointiverkoston tausta ja tarve... 3 2 Arviointiverkoston toiminta-alue ja kohderyhmät... 5 3 Arviointiverkoston

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Vantaa, 23.1.2016 ESITYS RESERVILÄISLIITON SÄÄNTÖJEN MUUTOKSESTA NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE 1 Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Lisätiedot

Suomen Internet-yhdistys - SIY ry. Yhdistysrekisteritunnus 169.671

Suomen Internet-yhdistys - SIY ry. Yhdistysrekisteritunnus 169.671 Suomen Internet-yhdistys - SIY ry Yhdistysrekisteritunnus 169.671 TASEKIRJA 1.1. - 31.12.2008 Suomen Internet-yhdistys - SIY ry SISÄLLYSLUETTELO Tilinpäätös 1.1. - 31.12.2008 Sivut TOIMINTAKERTOMUS 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Ohjeita vainajan omaisille

Ohjeita vainajan omaisille Ohjeita vainajan omaisille Satakunnan sairaanhoitopiiri Päivitys 05/2016 Päivittäjä PA, rt 2 Hyvä omainen Olet menettänyt läheisesi. Se tuo mukanaan monia käytännön järjestelyjä, jotka pitää hoitaa surun

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 1/5 Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 Yleistä Sääntöjensä mukaisesti Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry Edistää ry:n jäsenten välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

Lisätiedot

P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S H O I TA J AT R Y

P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S H O I TA J AT R Y ERITYISLAPSIPERHEIDEN OSALLISUUDEN, VOIMAVAROJEN JA PERHESUHTEIDEN TUKEMINEN MEIDÄN ERITYINEN PERHE-HANKE P E R H E TO I M I N N A N VA S TA AVA M E R J A R I I KO N E N, F T L A K E U D E N O M A I S

Lisätiedot

Ohjatut vertaistukiryhmät. menetyksen kokeneille 2013

Ohjatut vertaistukiryhmät. menetyksen kokeneille 2013 Ohjatut vertaistukiryhmät traumaattisen menetyksen kokeneille 2013 Sisällysluettelo Ohjatut vertaistukiryhmät traumaattisen menetyksen kokeneille... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus Valtakunnalliset

Lisätiedot

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Toteutusaika 1.10.2008 31.12.2011 Valtakunnallinen kehittämisohjelma TL 2: Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen

Lisätiedot

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö

Uusia eväitä metsämiehen reppuun. Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Uusia eväitä metsämiehen reppuun Esa Nordling, PsT Kehittämispäällikkö Miehet huolehtivat itsestään ja terveydestään heikommin kuin naiset ja terveydenhuollon palveluihin hakeutumisen kynnys on korkeampi

Lisätiedot

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Kymenlaakson Reserviläispiiri ry Piirihallitus 25.10.2009 KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. JOHDANTO Kymenlaakson Reserviläispiiri ry:n 53. toimintavuosi noudattaa Reserviläisliitto

Lisätiedot

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT

RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1(6) RAUDANMAAN MAA- JA KOTITALOUSNAISTEN SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Raudanmaan maa- ja kotitalousnaiset, joka toimii rekisteröimättömänä yleishyödyllisenä yhdistyksenä osana valtakunnallista

Lisätiedot

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Salon Reumayhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Perusta Toimintasuunnitelman perustana ovat yhdistyksen säännöt ja Suomen Reumaliiton vuoden toimintateema: Liikkeestä

Lisätiedot

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY SÄÄNNÖT 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös Turun Seudun Pool ry Tilinpäätös 1.6.2015 31.5.2016 Sisällys Sisällysluettelo...2 Toimintakertomus...3 Vuosikertomus...5 Taseet...7 Tilinpäätöksen allekirjoitukset...8 Toimintakertomus 2015-2016 YLEISTÄ

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2016

Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2016 Vertaistukiryhmät läheisen kuolemasta selviytymiseen 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN KUOLEMASTA SELVIYTYMISEEN... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIKURSSIT...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016. Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 Rajamäen Kehitys Ry Toimintasuunnitelma 2016 1 1. Rajamäen Kehitys Ry:n toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta Rajamäen Kehitys Ry eli RaKe on perustettu 1924 ja on yksi suurimmista ja vanhimmista Nurmijärvellä

Lisätiedot

Kenelle tätä tehdään?

Kenelle tätä tehdään? SEURAKUNTIEN VERKKOHANKE Kenelle tätä tehdään? Verkkohankkeen kick-off 24.9.2013 Käyttöliittymäsuunnittelija Titti Kallio & hankekoordinaattori Marjukka Laiho Työkalua työntekijöille, kirkkoa verkon käyttäjille

Lisätiedot

Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät

Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät Koulutustutkimusfoorumin tarkoitus ja tulevat tehtävät Koulutustutkimusfoorumin kokous 25.2.2015 Kari Nyyssölä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Koulutustutkimusfoorumi Koulutustutkimusfoorumi (KTF) on Opetushallituksen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA KÄPY Lapsikuolemaperheet ry. Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs Tampere. toimisto(a)kapy.

TOIMINTASUUNNITELMA KÄPY Lapsikuolemaperheet ry. Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs Tampere. toimisto(a)kapy. TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2018 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry Pyhäjärvenkatu 5B, 2. krs. 33200 Tampere toimisto(a)kapy.fi 045-6524395 www.kapy.fi 2/17 Sisältö YLEISTÄ KÄPY RY:N TOIMINNASTA... 3 AJANKOHTAISTA...

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y.

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. 1. JOHDANTO HALLINTO Johtokunnan jäsenet kaudella 2014 2015: Puheenjohtaja Joona Knuuti (Petri Hannula osan kautta) Ulkoiset yhteydet, yleinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA

TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTASUUNNITELMA 1.1. 31.12.2019 KÄPY Lapsikuolemaperheet ry Åkerlundinkatu 3B, 4. krs 33100 Tampere toimisto(a)kapy.fi 045-6524395 2/17 www.kapy.fi SISÄLTÖ YLEISTÄ KÄPY RY:N TOIMINNASTA... 3 TOIMINNAN

Lisätiedot

VARAMIESPALVELU-YHTIÖT

VARAMIESPALVELU-YHTIÖT VARAMIESPALVELU-YHTIÖT vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen henkilöstöpalveluja tuottava yritysketju 60 palvelualuetta Suomessa ja Virossa alan markkinajohtaja Suomessa sekä liikevaihdon että palvelualueiden

Lisätiedot

Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010

Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010 Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010 Lapin kylätoiminta oli kylien yhteenliittymä, jonka tehtävänä oli kylien edunvalvonta ja kylätoiminnan edistäminen. Sen

Lisätiedot

SUOMEN NUORET LESKET RY:N TOIMINTAKERTOMUS 2016

SUOMEN NUORET LESKET RY:N TOIMINTAKERTOMUS 2016 SUOMEN NUORET LESKET RY:N TOIMINTAKERTOMUS 2016 YLEISKATSAUS Suomen nuoret lesket ry on vuonna 2009 perustettu työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys. Vuosi 2016 oli yhdistyksen seitsemäs

Lisätiedot

Toimintakaudelle tilintarkastajaksi valittiin Seija Lindell.

Toimintakaudelle tilintarkastajaksi valittiin Seija Lindell. Porin Taitoluistelu ry VUOSIKERTOMUS sivu 1 VUOSIKERTOMUS 1.1.2011 31.12.2011 Porin Taitoluistelu ry:n virallinen rekisteröintipäivä on 1.4.2000. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja lisätä taitoluistelun

Lisätiedot

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto. Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016 Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh:0503256450 4.3.2016 Maahanmuutto on siirtymä Valtava sosiokulttuurinen muutos,

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 6/2014 Aika Paikka 3.6.2014 klo 16.30 Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN

Lisätiedot

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 1. Kohti joulua 2. Lapin Martat ry:n hallitus 2013 3. Vuoden marttayhdistys 4. Taitoavainkoulutukset 5. Vuoden 2013 teemavuoden sisältö 6. Joululahjavinkkejä

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013 www.tyynela.fi 2 Erityisesti Isä-projektin lähtökohdat Verkostoista noussut huoli päihteitä käyttävien isien isyydestä/ isättömistä lapsista Isäkeskeinen

Lisätiedot

P Ä I V I A L A N N E - K U N N A R I 1 6. 0 5. 2 0 1 3 A L U E J O H T A J A, L A P I N A L U E T O I M I S T O

P Ä I V I A L A N N E - K U N N A R I 1 6. 0 5. 2 0 1 3 A L U E J O H T A J A, L A P I N A L U E T O I M I S T O P Ä I V I A L A N N E - K U N N A R I 1 6. 0 5. 2 0 1 3 A L U E J O H T A J A, L A P I N A L U E T O I M I S T O 17.5.2013 1 RIKUN PERUSTEHTÄVÄNÄ ON PARANTAA RIKOKSEN UHRIN, HÄNEN LÄHEISENSÄ JA RIKOSASIASSA

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018

Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018 Vertaistukiryhmät läheisen äkillisen kuoleman kokeneille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VERTAISTUKIRYHMÄT LÄHEISEN ÄKILLISEN KUOLEMAN KOKENEILLE.... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus VALTAKUNNALLISET INTENSIIVIRYHMÄT...

Lisätiedot

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista

Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista Tuloksia ja tunnelmia ENSISYLI -projektista 2008-2013 Tea Viljanen Projektivastaava Syömishäiriöliitto-SYLI ry ENSISYLI -projekti 1 Projektin toimialue Liiton jäsenyhdistykset 2013: Pohjois-Suomen syömishäiriöperheet

Lisätiedot

3. LÄHITUKIVERKOSTON KARTOITTAMINEN JA LÄHEISTEN KANSSA YHTEISEN SURUN MAHDOLLISTAMINEN

3. LÄHITUKIVERKOSTON KARTOITTAMINEN JA LÄHEISTEN KANSSA YHTEISEN SURUN MAHDOLLISTAMINEN 3. LÄHITUKIVERKOSTON KARTOITTAMINEN JA LÄHEISTEN KANSSA YHTEISEN SURUN MAHDOLLISTAMINEN Suosituslause: Huolehdi läheisten turvallisesta siirtymisestä tapahtumapaikalta. Näytön aste: D Henkirikoksen uhrien

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 KOTEL 14-002 26.2.2014 1 (4) KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 1 TOIMINTA-AJATUS Yhdistyksen tarkoituksena on edistää laatua, luotettavuutta ja taloudellisuutta elektroniikan komponenttien,

Lisätiedot

8. TIEDON ANTAMINEN LÄHEISELLE

8. TIEDON ANTAMINEN LÄHEISELLE 8. TIEDON ANTAMINEN LÄHEISELLE Suosituslause: Anna läheisille suullisen tiedon lisäksi tieto kirjallisesti, jotta he voivat palata siihen myöhemmin. Näytön aste: B Läheisen äkillisen kuoleman kokeneet

Lisätiedot

KUUSAAN LATU ry. SÄÄNNÖT

KUUSAAN LATU ry. SÄÄNNÖT Kuusaan Latu ry / säännöt 1(5) KUUSAAN LATU ry. SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi on Kuusaan Latu ry. ja sen kotipaikka on Kouvola. Toimialueena yhdistyksellä on Kouvolan kaupunki ympäristöineen. 2. Yhdistyksen

Lisätiedot

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla POTILASOHJE 1 (8) Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla Ohje päivitetty: POTILASOHJE 2 (8) Osanottomme menetyksenne vuoksi Olette saaneet juuri kuulla, että odottamanne vauva on

Lisätiedot

NUORTEN ERITYISTUKEA TARVITSEVIEN ODOTTAVIEN ÄITIEN TUKEMISEN TOIMINTAMALLEJA. Marita Väätäinen Sanna Vähätiitto Oulun kaupunki

NUORTEN ERITYISTUKEA TARVITSEVIEN ODOTTAVIEN ÄITIEN TUKEMISEN TOIMINTAMALLEJA. Marita Väätäinen Sanna Vähätiitto Oulun kaupunki NUORTEN ERITYISTUKEA TARVITSEVIEN ODOTTAVIEN ÄITIEN TUKEMISEN TOIMINTAMALLEJA Marita Väätäinen Sanna Vähätiitto Oulun kaupunki Siskot-ryhmän taustaa Siskot -projekti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

Ammattiyhdistyksen nimi on Suomen Optometrian Ammattilaiset ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Toiminta-alueena on koko Suomi.

Ammattiyhdistyksen nimi on Suomen Optometrian Ammattilaiset ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Toiminta-alueena on koko Suomi. Suomen Optometrian Ammattilaiset ry I YHDISTYS, TARKOITUS JA TOIMINTA 1 NIMI JA KOTIPAIKKA Ammattiyhdistyksen nimi on Suomen Optometrian Ammattilaiset ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Toiminta-alueena

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

TSEMPPIÄ TYÖTTÖMILLE PALVELUT! 2009-2012

TSEMPPIÄ TYÖTTÖMILLE PALVELUT! 2009-2012 TSEMPPIÄ TYÖTTÖMILLE PALVELUT! 2009-2012 PROJEKTISUUNNITELMA 2010 Yleistä Tsemppiä työttömille - projekti on toiminut vuodesta 2003 alkaen. Projekti on saavuttanut ja ylittänytkin joka vuosi sille asetetut

Lisätiedot

Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ. MTKL parantaa jäsenpalvelua. Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu. Liiton koulutukset

Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ. MTKL parantaa jäsenpalvelua. Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu. Liiton koulutukset Jäsenkirje 4 2015 29.9.2015 SISÄLTÖ LIITTEET MTKL parantaa jäsenpalvelua Yhdistyksen jäsenmaksujen laskutusaikataulu muuttuu Liiton koulutukset EU ruoka-apu vähävaraisille Mielenterveysviikko 47 Mielenterveysmessut

Lisätiedot

Miten perustamme Naapuruuspiirin?

Miten perustamme Naapuruuspiirin? Miten perustamme Naapuruuspiirin? Naapuruuspiiri-idea Pyritään luomaan Verkosto, jossa olisi eri toimijoita asuinalueilta esim. asukasyhdistykset, koulut, seurakunnat, sosiaali- ja terveystoimi, yksityiset

Lisätiedot

1 Sosiaalihuoltolaissa lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä.

1 Sosiaalihuoltolaissa lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä. 1 Mitä lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta on? Lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta on sosiaalihuoltolakiin ja lastensuojelulakiin perustuvaa suunnitelmallista, ohjattua ja tavoitteellista vapaaehtoistoimintaa,

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla 4.10.2018 Perhekeskusesite 2019 Valtakunnallinen tiedote perhekeskusesitteestä on julkaistu: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aitiyspakkauksen-perhekeskusmukana-perheesi-elamassa-esite

Lisätiedot

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010 JÄRJESTÖSEKTORIN EXTRA Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori Iloisin mielin kohti tulevaa vuotta 2011 Joulukuu 2010 Näin joulun alla on hyvä pysähtyä

Lisätiedot

Suomen Telelääketieteen ja e-health seura

Suomen Telelääketieteen ja e-health seura Suomen Telelääketieteen ja e-health seura Finnish Society of Telemedicine and ehealth Suomen Telelääketieteen ja e-health seura toimii vaikuttajana ja suunnan-näyttäjänä telemedisiinan ja e-healthin alueella

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot