Esitykset 20 min, keskustelua 5 7 min. Sessioiden lopuksi yhteinen loppukeskustelu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esitykset 20 min, keskustelua 5 7 min. Sessioiden lopuksi yhteinen loppukeskustelu."

Transkriptio

1 1 Työryhmän Työ, oppimishaasteet ja kestävyys muuttuvissa verkostoissa Työryhmäkoordinaattorit: Laura Seppänen & Hanna Toiviainen Esitykset 20 min, keskustelua 5 7 min. Sessioiden lopuksi yhteinen loppukeskustelu. Torstai klo , Pinni LS B3109 VERKOSTOT JA MUUTTUVA TYÖ TUTKIMUKSEN KOHTEENA Puheenjohtaja Hanna Toiviainen Uusien työntekijöiden verkosto- ja esimiessuhteiden merkitys työssä suoriutumisessa ja oppimisessa Markku Jokisaari Vuorovaikutussuhteet työelämän verkostoissa Annaleena Ylinen Palvelujärjestelmä murroksessa: ensihoidon ja sairaankuljetuksen työ- ja toimintakäytänteet Petra Auvinen, Hannele Palukka & Tiina Tiilikka Kohti kokonaisvaltaista turvallisuusalan koulutusta ja kasvatusta? Juha Mäkinen Modernin työn konseption kritiikistä kestävän työn käsitteen pohdintaan Antti Kasvio Perjantai klo , Pinni LS B3109 VERKOSTOJEN OPPIMIS- JA VUOROVAIKUTUSMALLIEN KEHITTÄMINEN Puheenjohtaja Laura Seppänen Turhautumisesta uudelleenjäsentämiseen kehitysvuoropuhelu toimijuuden tukena verkosto-muutoksessa Heli Heikkilä Kuinka verkoston lähikehitystä tutkitaan? Esimerkkinä rautateiden liikenteenohjaus Laura Seppänen, Arja Ala-Laurinaho, Heli Heikkilä & Päivi Piispanen Kehittämis-OPS oppimisverkoston tuloksellisuuden edellytyksenä Hanna Toiviainen & Hannele Kerosuo Kierrätettävän pakkauksen kehittäminen yritysverkoston oppimishaasteena Leena Järvinen Verkostoitunut työ edellyttää uudenlaisia oppimiskäytäntöjä Meri Jalonen, Anneli Pulkkis & Päivi Ristimäki Loppukeskustelu

2 2 Markku Jokisaari, erikoistutkija Työterveyslaitos Uusien työntekijöiden verkosto- ja esimiessuhteiden merkitys työssä suoriutumisessa ja oppimisessa Uusien työntekijöiden sosialisaation on katsottu olevan oppimistapahtuma työpaikoilla. Uusien työntekijöiden on opittava käytäntöjä ja taitoja suoriutuakseen työtehtävistä, tiedettävä työn tavoitteet ja odotukset sekä oltava jäsenenä työyhteisön sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Verkostonäkökulma korostaa epävirallisia vuorovaikutussuhteita työpaikoilla, jotka mahdollistavat voimavaroja työntekijöille ja näin edesauttavat heidän oppimistaan ja suoriutumistaan. Toisaalta niin sosialisaatiokirjallisuus kuin johtamisteoriat painottavat esimiehen merkitystä työntekijän oppimisessa ja suoriutumisessa. Tutkimuskysymyksenä tarkastelen sitä että missä määrin uuden työntekijän työskentelysuhde esimiehen kanssa (LMX) ja/tai verkostot ovat yhteydessä työntekijän työssä suoriutumiseen, roolin selkeyteen ja sosiaaliseen integraatioon työyhteisössä. Tutkimusaineistona on 234 uutta työntekijää käsittäen 111 työntekijä-esimies -paria. Esimiehet arvioivat uuden työntekijän työssä suoriutumista ja uudet työntekijät arvioivat omia verkostojaan, työskentelysuhdetta esimiehen kanssa, sekä roolin selkeyttä että sosiaalista integraatiota. Alustavat tulokset viittaavat siihen että uuden työntekijän verkoston rakenne sekä tiedonvaihto verkostossa ovat yhteydessä työssä suoriutumiseen. Toisaalta työskentelysuhteen laatu esimiehen kanssa on yhteydessä siihen miten uusi työntekijä tietää työnsä tavoitteet ja kokee olevansa työyhteisön jäsen.

3 3 Annaleena Ylinen Foodwest Oy / Jyväskylän yliopisto, viestintätieteiden laitos annaleena.ylinen@jyu.fi Vuorovaikutussuhteet työelämän verkostoissa Suomen innovaatiopolitiikka nojaa osaltaan alueellisten osaajien kansalliseen verkostoitumiseen. Työja elinkeinoministeriön hallinnoimassa Osaamiskeskusohjelmassa (OSKE) on siirrytty vuonna 2007 klusteriperustaiseen toimintamalliin. Osaamisklusterit ovat alueellisten osaamiskeskusten muodostamia verkostoja, joissa tehdään yhteistyötä yli organisaatiorajojen jopa entisten kilpailijoiden kanssa ja joissa verkostoidutaan edelleen yritysten, tutkimuslaitosten, rahoittajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Osaamisklustereiden toiminta nojaa yhteisten hankkeiden valmisteluun, yritysten aktivointiin, yhteistyön lujittamiseen ja osaamisen vahvistamiseen. ( Samalla kun klusterimalli luo hyvät mahdollisuudet vahvistaa osaamisen hyödyntämistä ja uutta liiketoimintaa yhteistyön avulla, maantieteellinen hajautuneisuus asettaa klustereiden vuorovaikutukselle suuren haasteen. Ilman toimivaa vuorovaikutusta luottamuksen rakentaminen ja aito yhteistyö eivät ole mahdollisia. Maantieteellisten etäisyyksien takia klustereiden vuorovaikutus ei voi perustua pelkästään kasvokkaisviestintään. Voidaankin väittää, että toimiva teknologiavälitteinen vuorovaikutus on klustereiden tuloksekkaan yhteistyön välttämätön edellytys. Esitelmässä tarkastellaan työelämän verkostoihin muodostuvia, ihmisten välisiä vuorovaikutussuhteita. Esitelmä pohjautuu puheviestinnän alan väitöstutkimuksen alustaviin tuloksiin. Klustereihin rakentuu suuri määrä erilaisia kahdenvälisiä vuorovaikutussuhteita, joiden osapuolet tulevat erilaisista kotiorganisaatioista ja organisaatiokulttuureista. Vuorovaikutussuhteiden vahvuus, luonne ja funktiot vaihtelevat. Kiinnostavaa on myös teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen merkitys suhteiden rakentumisessa. Yhteistyön toimivuuden kannalta keskeistä on luottamuksen rakentuminen verkoston toimijoiden välille. Klustereissa kehittyy erilaisia teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön tekemisen tapoja, joita tarkoituksenmukaisuutta esitelmässä analysoidaan.

4 4 YTT Petra Auvinen, YTT Hannele Palukka ja YTT Tiina Tiilikka Hannele Palukka, projektipäällikkö Tampereen yliopisto, kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta / TASK-ryhmä hannele.palukka@uta.fi Palvelujärjestelmä murroksessa: ensihoidon ja sairaankuljetuksen työ- ja toimintakäytänteet Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana on Suomen sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen järjestämisessä, rakenteessa ja rahoittamisessa tapahtunut suuria muutoksia. Pyrkimyksenä on ollut vähentää valtion puuttumista talouteen ja yhteiskuntaan, tehdä tilaa markkinasuhteille, pysäyttää julkisen sektorin kasvu ja tehostaa sen toimintaa. Siirtyminen suunnittelutaloudesta kilpailutalouteen koskee erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää, jonka osana ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut ovat. Sairaankuljetuspalveluiden tuottamis- ja organisointitavat ovat muuttuneet, ja niitä hankitaan yhä enenevässä määrin yksityisiltä markkinoilta. Julkisten ja yksityisten palveluntuottajien erilaisista lähtökohdista ja intresseistä saattaa kuitenkin seurata erilaisia toimintakäytäntöjä ja toiminnan päällekkäisyyttä. Ensihoito ja sairaankuljetus ovat nopeasti kehittyvä terveydenhuollon osa-alue. Vaikka ensihoidon palvelujärjestelmää on pyritty kehittämään, sitä koskevaa lainsäädäntöä ei ole uudistettu. Esitelmämme perustuu vuosina toteutettavaan tutkimukseen, jossa tarkastellaan sitä, millaisena siirtyminen suunnitelmataloudesta kilpailutalouteen näyttäytyy ensihoidon palvelujärjestelmässä ja millaisia vaikutuksia sillä on ensihoitoon ja sairaankuljetukseen osallistuvien henkilöstöryhmien työn organisoitumiseen ja työhyvinvointiin. Hankkeessa tutkitaan lääkintätasoisen ensihoidon palvelujärjestelmää sekä sen työ- ja toimintakäytänteitä eri toimijoiden välisenä verkostomaisena yhteistyönä. Tuloksia voidaan hyödyntää paitsi lääkintätasoisen ensihoidon, myös muiden useasta toimijatahoista muodostuvien palvelujärjestelmien kehittämisessä. Keskitymme esitelmässämme erittelemään havaintoja, joita teimme ensihoitajien työstä ja ensihoidon toimintaympäristöstä etnografisen kenttätyöjakson aikana kesällä Tuomme esille, mitkä seikat vaikuttavat siihen, että lääkintätasoinen ensihoito on kompleksista, reaaliaikaista koordinointia vaativaa työtä, jota määrittää päätöksenteon vastuullisuus ja aikakriittisyys sekä toimijoiden yhteinen ymmärrys meneillään olevasta tilanteesta. Analysoimme myös sitä, miten ensihoitajat toteuttavat tehtäviään potilasturvallisuuden, kustannustehokkuuden ja asiakashyödyn muodostamassa palvelujärjestelmän solmukohdassa.

5 5 Juha Mäkinen, professori, sotilaspedagogiikka Maanpuolustuskorkeakoulu, johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitos Kohti kokonaisvaltaista turvallisuusalan koulutusta ja kasvatusta? Globaalien keskinäisriippuvaisuuttamme korostavien turvallisuusuhkien paineessa turvallisuusala on maailmanlaajuisen nk. turvallisuussektorin reformin kourissa (security sector reform, SSR). Suomessa turvallisuussektorin murros ilmenee muun muassa uusina turvallisuusalan koulutusorganisaatioina (kuten esimerkiksi vuonna 2006 perustettu Kriisinhallintakeskus Kuopiossa osana Pelastusopistoa) ja uusina, aiempaa enemmän verkottumista korostavina toimintatapoina (kuten esimerkiksi vuonna 2008 perustettu, Kriisinhallintakeskuksen (CMC) ja Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen (PVKVK) muodostama, kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan osaamiskeskus) sekä poikkihallinnollisina turvallisuusalan koulutusohjelmina (=Integrated Crisis Management Course; Human security Course; MPKK:lla siviileille avattavat sotatieteiden maisteriohjelman viranomaisyhteistoiminnan ja kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan koulutuslinjat). Globaalien ristiriitojen lähteiden rinnalla syyt ja perusteet turvallisuusalan koulutusorganisaatioiden välisten rajanylitysten yleistymiselle löytyvät myös nk. sisäisistä tekijöistä, joihin tässä artikkelissa keskitytään. Artikkelissa tarkastellaan kohteiksi valittujen turvallisuusalan koulutusorganisaatioiden (etenkin MPKK, CMC ja PVKVK) verkostosuhteita ja rajanylityksiä (ks. Toiviainen & Hänninen 2006) sekä vertaisoppimisen ilmentymiä. Tarkastelua tehdään lähinnä kulttuurihistoriallisen toiminnan teorian (Engeström 1987; 2001; 2004) näkökulmasta. Syväjohtamisen avulla tehtyjen rajanylitysten sijasta tässä artikkelissa tarkastellaan uusimpia turvallisuusalan rajaobjektien (Star 1989) eli käsitteiden inhimillinen turvallisuus ja toimintakyky (inhimillinen turvallisuus (YK 1994; CMC 2009; Mäkinen painossa); toimintakyky (Toiskallio & Mäkinen 2009; Valtioneuvosto 2008) avulla tehtyjä rajanylityksiä. Epävirallisten rajanylitysten välityksellä em. käsitteet ovat juurtuneet osaksi kyseisten turvallisuusalan koulutusorganisaatioiden opetussuunnitelmia ja toimintatapoja avaten mahdollisuuksia uusimuotoisen kansallisen turvallisuusalan rakentumiselle. Uusimuotoinen, aiempaa kokonaisvaltaisempi ja yhteistoimintakykyisempi, kansallinen turvallisuusala ei välttämättä ilmaannu nykyisessä virallisesti visiottomassa ja osaoptimoidussa kansallisessa tilanteessamme vain keskusjohtoisten (valtioneuvosto) toimenpiteiden avulla (ks. Limnell 2009). Vähintään täydentäväksi toimintamuodoksi tarvitaan alhaalta ylös aloitteellisuutta ja toimijuuden paikallisia ilmentymiä joiden kautta jaettua visiota työstetään ja kytketään osaksi arjen epävirallisvirallista kansallisen turvallisuusalan yhteistoimintaa.

6 6 Antti Kasvio, tiimipäällikkö Työterveyslaitos, Työ ja yhteiskunta -tiimi Modernin työn konseption kritiikistä kestävän työn käsitteen pohdintaan Moderni työn käsite syntyi valistuksen aikakaudella, jolloin ensi kerran alettiin pitää mahdollisena ihmisten elämää siihen asti sävyttäneen aineellisen niukkuuden voittamista. Tulokseen voitaisiin päästä ihmisten oppiessa alistamaan luonnonvoimat oman tarpeentyydytyksensä välikappaleiksi. Tämä visio on toteutunut käytännössä useiden toisiaan seuranneiden teollisten vallankumousten tuloksena. Modernisaatioprosessin ulottuminen maailmanlaajuiseen mittakaavaan on kuitenkin tuonut esiin omaksutun kasvumallin luonnollisten perustojen totaalisen kestämättömyyden. Tämän vuoksi on aika nostaa jälleen esiin 1700-luvun romantiikan perinteestä vaikutteita saanut ajatus ihmisestä osana luontoa sekä työstä ihmisen ja muun luonnon välisenä aineenvaihduntaprosessina, joka voi jatkua ainoastaan jos prosessin kaikkien elementtien uusiutumisen vaatimukset otetaan huomioon. Tällaisesta viitekehyksestä käsin kestävän työn käsite nousee esiin radikaalina vaihtoehtona myös meidän aikamme työelämän laatu -keskustelua hallitsevalle yksipuolisen antroposentriselle työn konseptille. Työn käsitteen (itse)kriittinen pohdinta liittyy osaksi Työterveyslaitoksella parhaillaan toteutettavaa kestävän työn tutkimushanketta.

7 7 Heli Heikkilä, tutkija Työterveyslaitos, Inhimillinen työ -osaamiskeskus / Työn kehittäminen -tiimi heli.heikkila@ttl.fi Turhautumisesta uudelleenjäsentämiseen kehitysvuoropuhelu toimijuuden tukena verkostomuutoksessa Työelämän muutoksissa on pidetty työhyvinvoinnin kannalta tärkeänä, että työntekijä kokee voivansa vaikuttaa työnsä tulevaisuuteen. Yhä useampi työ vaatii kuitenkin pikemminkin verkoston kuin yksittäisen työyhteisön tai organisaation yhteistyötä. Tämä puolestaan haastaa työntekijöiden totutut työn tekemisen tavat: toimintaympäristö on yhä monimutkaisempi ja oman yhteisön rooli suhteessa yhteistyökumppaneihin vaatii uudelleenmäärittelyä. Kiinnostavaa onkin, millaisin välinein muutoksen työstämistä ja uusien toimintatapojen rakentamista sekä työntekijöiden toimijuutta ja hyvinvointia voidaan tukea. Sujuvan yhteistyön, työhyvinvoinnin ja yksilön valintojen tukeminen muuttuvassa toimintaverkostossa - hankkeessa (Sujut, ) tutkimuskohteena on Etelä-Suomen raideliikenteenohjaus, jota työväline- ja organisaatiouudistukset ovat muuttaneet ja muuttavat. Koko Etelä-Suomen liikenteenohjaus keskitetään Pasilaan, sillä pienistä ohjauspisteistä luopuminen on mahdollista uuden kauko-ohjausjärjestelmän käyttöön oton myötä. Liikenteenohjauksesta myös eriytetään vähitellen tehtäviä eri yksiköille ja organisaatioille: muotoutumassa olevassa verkostossa liikenneohjaaja ei esimerkiksi vastaa enää matkustajainformaatiosta tai junakaluston kierrosta, vaan nämä tehtävät kuuluvat uusille toimijoille. Tutkimushankkeessamme kokeillaan ja kehitellään sovellusta kehitysvuoropuhelu-menetelmästä (ks. mm. Mott 1992) liikenneohjaajien työhyvinvoinnin tukemiseksi muutostilanteessa. Kehitysvuoropuhelussa osallistuja käy tutkijan kanssa läpi omaa työhistoriaansa ja sen käännekohtia valintatilanteineen sekä tarkastelee nykytilannetta suhteessa työssä meneillään olevaan muutokseen. Tavoitteena on muotoilla osallistujan kanssa hänen tilanteeseensa sopiva kehittämistehtävä, jossa parhaimmillaan yhdistyvät niin henkilökohtaisen hyvinvoinnin edistäminen kuin työyhteisön yhteisen muutoksen eteenpäin vieminen. Kahden kahdenkeskisen keskustelun jälkeen on vuorossa kaikkien osallistujien ja esimiesten yhteistapaaminen, jossa osallistujat kertovat omasta tilanteestaan sekä kehittämistehtävä-ideoistaan. Yhteiskeskustelu tarjoaa samalla areenan työyhteisön yhteiselle kehittämistyölle. Miten liikenneohjaajat pyrkivät kehitysvuoropuhelussa ottamaan haltuunsa ja käsitteellistämään muotoutumassa olevaa toimijaverkostoa? Millaista toimijuutta keskusteluista on löydettävissä? Esitykseni perustuu alustavaan analyysiin erään kehitysvuoropuhelu-ryhmän yhteiskeskustelusta.

8 8 Laura Seppänen, Työterveyslaitos, Arja Ala-Laurinaho, Työterveyslaitos, Heli Heikkilä,Työterveyslaitos, Päivi Piispanen, Työterveyslaitos, Kuinka verkoston lähikehitystä tutkitaan? Esimerkkinä rautateiden liikenteenohjaus Etelä- Suomen raideliikenteenohjauksessa on meneillään kolme yhteenkietoutunutta muutoskehitystä: 1) paikallisesta liikenteenohjauksesta alueiden kauko-ohjaukseen, 2) rautatieliikenteen kilpailuun valmistumisen myötä tehtävien ja vastuiden eriyttäminen useille toimijoille, ja 3) uusien tieto- ja ohjausjärjestelmien käyttöönotto. Liikenneohjaajan aiemmin hallitsema työn kokonaisuus hajoaa usean eri organisaation muodostaman verkoston tehtäväksi. Liikenteenohjauksessa on meneillään toimintakonseptin muutos, jossa verkostosuhteita määrittävät yhtäältä taloudelliset tilaajatuottajasuhteet, toisaalta yhteisestä kohteesta eli sujuvan junaliikenteen turvaamisesta nousevat jaetut toimintaprosessit ja yhteistyö. (Ala-Laurinaho 2009). Vaikuttaa siltä, että liikenteenohjaukseen on syntymässä uusi taso, verkostokonsepti. Verkoston toimintakonsepti, eli verkostokonsepti, tarkoittaa käytännössä toteutuvaa tai kehitettävää verkoston toimintamallia, joka ratkaisee kannattavasti ja toimivasti erilaisia toimintaan kohdistuvia paineita. Sen ydin on historian myötä kehittynyt tai kehittyvä periaate tai logiikka, jolla yhteiskunnassa esiintyvää tarvetta tyydytetään (Virkkunen ym. 2010). Toimintakonsepti on aina olemassa käytännön toiminnassa ja näin ollen sen tutkimisen ja esittämisen tapa riippuu tutkimuksen tarkoituksesta. Raideliikenteenohjauksen tapauksessa konseptimuutoksen representaatio toimii verkoston yhteistoiminnan jäsentämisen apuvälineenä, mikä on tärkeää varsinkin muutosvaiheen häiriötilanteissa. Verkostokonseptimuutoksen ymmärtäminen auttaa hahmottamaan niitä toimenpiteitä, joilla sekä verkoston toiminnan kehittämistä että yksittäisten liikenneohjaajien osaamista ja muutostoimijuutta voidaan tukea. Toimintakonseptien muutosten avulla voidaan havaita työhyvinvointia heikentäviä, häiriöitä aiheuttavia ns. epäsynkroneita (Launis & Pihlaja 2005), jotka aiheutuvat eri suuntiin vetävistä hankkeista tai toimenpiteistä. Työelämän tutkijoille verkostokonseptimuutosten käsitteellistäminen ja mallintaminen tarjoaa keinoja ymmärtää työelämän murroksia. Jokaisella työorganisaatiolla ja verkostolla on oma historiansa ja laadullisesti erilainen kohteensa, jolloin toimintakonseptin selvittäminen vaatii aina empiiristä tutkimusta. Tässä esityksessä näytämme, kuinka raideliikenteenohjauksen muuttuvaa verkostokonseptia voidaan menetelmällisesti analysoida. Analyysi pohjautuu verkostoteorioiden ohella kulttuurihistorialliseen toiminnan teoriaan, jonka mukaan tutkittavan ilmiön sisältö ja sen tutkimisen menetelmä määrittävät dialektisesti toisiaan (vrt. Hedegaard & Fleer 2008). Lopuksi keskustelemme, kuinka verkostokonseptimuutoksia tulisi esittää ja visualisoida interventiotutkimusten kehittävien funktioiden kannalta (Seppänen ym. 2009).

9 9 Hanna Toiviainen & Hannele Kerosuo Helsingin yliopisto Toiminnan, kehityksen ja oppimisen tutkimusyksikkö (CRADLE) Teollisuuskatu 23 B, PL Helsingin yliopisto Kehittämis-OPS oppimisverkoston tuloksellisuuden edellytyksenä Oppimisverkostoja käsittelevistä raporteista voi päätellä, että onnistumisen edellytykset ja ongelmat ovat usein samantyyppisiä kulttuurisista eroista huolimatta. Esimerkiksi Morris ym. (2006) toteavat Etelä-Afrikassa saamiensa kokemusten perusteella, että tarvitaan oppimisen agenda, joka ei jää keskustelukerhon tasolle. He vertaavat verkostoa koululuokkaan, jolle on laadittava opetussuunnitelma ja tulosten arviointikehys. Tämä sai meidät pohtimaan, voidaanko meidän Etelä- Savon verkostohankkeessa (TYKES) kehittämäämme oppimisverkostomallia pitää opetussuunnitelmana. Oppimisen kohteena on alueellisten työpaikkojen sisäinen kehittäminen, joka oppiaineena on poikkitieteellinen, työpaikkojen tietokäytäntöihin hajautunut ja muodollisen koulutuksen ulkopuolella. Päädyimme tarkastelemaan opetussuunnitelmaa (OPS) laajemmasta sosiokulttuurisesta näkökulmasta. Kulttuurihistoriallisen toiminnanteorian peruskäsitteitä on välittyneisyys (Vygotsky, 1978; Wertsch, 2007). Yhteisön jäsenen oppimista välittävät välineet ja merkit, jotka yhteisö on historiansa aikana kehittänyt ja ottanut käyttöön. Opetussuunnitelma voidaan nähdä kulttuurisena esineenä, joka välittää tietämystä ja osaamista verkostoituneissa organisaatioissa ja oppimisverkostoissa. Esityksemme alussa esittelemme Etelä-Savon oppimisverkoston ja siihen kuuluvan Sisäisen Kehittämisen Foorumin teoreettisia ja käytännöllisiä lähtökohtia. Sitten pohdimme lyhyesti vertaisoppimisen ja yhteisen tiedonluonnin edellytyksiä eri työpaikoilta tulevien osallistujien kesken. Teemme katsauksen opetussuunnitelman käsitteeseen hakien esimerkkejä verkostopedagogisista malleista. Rakennamme analyysiviitekehyksen, joka perustuu OPS-suunnittelun kolmelle sosiokulttuuriselle jännitteelle ja analysoimme kehittävään työntutkimukseen perustuvan oppimisverkostomallimme. Johtopäätöksemme on että monitasoinen oppimisverkosto tarvitsee orientoivan välineen, jolla kokonaisuutta voidaan hallita. Kehittämis-OPS ei palvellut vain verkoston vetäjiä, vaan motivoi myös osallistujia rajoja ylittävään oppimiseen. Analyysi antoi uutta tietoa oppimisverkoston pedagogisen suunnittelun ja toteutuksen jännitteistä ja OPS-mallista jännitteiden välittäjänä.

10 10 Leena Järvinen Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteiden laitos Kierrätettävän pakkauksen kehittäminen yritysverkoston oppimishaasteena Tutkielmani on osa Tekesin Oppivat Tuotantokonseptit (OT) hanketta, jossa kehitetään oppivia tuotantokonsepteja verkostomaisesti toimivien yritysten jatkuvan kehittämisen tueksi. OT perustuvat välineistöön, joka käsittää hajautetun yritystoiminnan käytäntöjen ja kommunikaation kehittämisen menetelmiä sekä tiedon dokumentointia ja jakamista tukevia tietoteknisiä työkaluja ja siinä ovat mukana Helsingin yliopisto, Lappeenrannan tekninen yliopisto ja Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu. Tutkin pro gradussani uuden tuotteen kehittämiseen liittyvän yritysverkoston muodostumista ja verkostossa tapahtunutta oppimista laadullisena tapaustutkimuksena. Verkoston ytimen muodostaa kohdeyritys, jossa on kehitetty ja nykyisin valmistetaan massatuotantona kierrätettävää elintarviketeollisuudessa käytettävää pakkausta. Kohdeyrityksen ympärille muodostui toimittajien verkosto, jotka olen jaotellut neljään ryhmään; yliopistoyhteistyö, asiakas, kohdeyrityksen konsernin sisäinen sekä ulkopuoliset toimijat. Kohdeyritys perustettiin hankkeen aikana, joten alun oppimishaasteet liittyivät paljolti tuotekehitykseen ja tuotantotoiminnan aloittamiseen. Kahden materiaalin yhdistäminen ja pakkauksen valmistuksessa käytetty ruiskuvalutekniikka asettivat yrityksessä lukuisia haasteita ja oppimiskohtia. Voidaan sanoa, että työ, oppimishaasteet ja kestävyys kietoutuivat monin tavoin sekä kehiteltäviin ratkaisuihin että verkoston muodostumiseen. Tutkin yrityksen ensimmäistä tuotehanketta verkoston ja siinä tapahtuneen oppimisen näkökulmasta. Ensimmäinen tutkimuskysymykseni selvittää, mitä kehityshankkeessa tapahtui. Toinen tutkimuskysymykseni keskittyy verkostonarratiiveihin ja kuvaan hankkeen aikaista verkostoitumista ja yhteistyötä. Kolmannessa tutkimuskysymyksessäni ristivalotan verkostoitunutta ongelmanratkaisua. Hankkeessa oli useita oppimiskohtia, joissa tarvittiin erilaisen tiedon ja näkemyksen yhdistämistä ja hankkimista; tilannekohtaista ongelman ratkaisua kiireisessä aikataulussa ja samanaikaisesti useampien haasteiden kanssa kamppailemista. Ekspansiivisen oppimisen teoria luo teoreettisen viitekehyksen tutkimukselleni. Materiaali-innovaatio vaatii uudenlaista osaamista, sillä se ei toiminut kuten päämateriaalit erikseen. Ratkaisuja ongelmaan löydettiin synnyttämällä uutta osaamista. Analyysini osoittaa, että oppiminen verkostossa on monitahoisempi ilmiö kuin verkostokirjallisuudessa usein annetaan ymmärtää. Oppiminen näyttäytyy eri tavoin eri toimijoille. Mikä on suuri haaste yhdelle, onkin rutiininomainen ongelman ratkaisu toiselle. Oppimisen tulisi olla yhteistä ja jaettua, jotta voidaan puhua oppimisesta verkostossa.

11 11 Meri Jalonen Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, BIT tutkimuskeskus PL Aalto Anneli Pulkkis Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, BIT tutkimuskeskus PL Aalto Päivi Ristimäki Helsingin yliopisto, Toiminnan kehityksen ja oppimisen tutkimusyksikkö CRADLE PL Helsingin yliopisto Verkostoitunut työ edellyttää uudenlaisia oppimiskäytäntöjä Valmistavan teollisuuden yritykset toimivat yhä useammin verkostomaisesti asiakkaiden ja toimittajien kanssa. Tuotantoprosessin toiminnot on monesti hajautettu yrityksen sisällä omiin toimipisteisiinsä tai ne on osittain ulkoistettu. Tarkastelemme verkostoitumista monitasoisina ja -sisältöisinä tuotannollisina ja suhteessaolon yhteistoiminnallisina prosesseina. Monen toimijan yhteistyössä keskeistä on yhteisen kohteen jakaminen eli verkostossa tuotettava tuote, joka näyttäytyy eri rajapinnoilla tuotantotiedoltaan (Jalonen 2006) eri muodoissa ja monimuotoisella tavalla täydentyvänä. Tyypillisesti valmistavan teollisuuden lopputuotteen tuottamisen prosesseissa on edustettuina erilaisia teknisiä tieteenaloja ja asiantuntemusta. Tämän takia riittävä yhteisen kohteen muodostuminen rajapintatyöskentelyn käytännöissä edellyttää asiantuntijuuden jatkuvaa ylittämistä ja oppimista. Jännitteisen tilanteen yrityksissä muodostaa se, että yhtäältä käytäntöjen kehittämiselle ja oppimiselle on tarvetta, mutta yhteiselle oppimiselle ei ole löydetty käytäntöjä. Yhteisöllinen oppiminen työpaikoilla edellyttää toiminnan yhteistä arviointia ja vaatii aikaa ja tilaa, mikä on poissa välittömästä tuotannosta. Niinpä työpaikoilla joudutaan jatkuvasti sovittamaan yhteen oppimisen ja tuottamisen osittain vastakkaisia vaatimuksia. Tutkimme verkostomaisessa ympäristössä syntyviä oppimisen haasteita ja käytäntöjä, joilla yhteistoiminnan tarpeisiin vastataan verkostossa. Paperissa pohdimme kahden yrityksen tuotantoverkoston aineiston valossa oppimisen haasteita, tiloja ja käytäntöjä riittävän yhteisen kohteen muodostamisessa. Tarkastelemme oppimista ja oppimisen välineiden kehittämistä reflektiivisenä ja kokeilevana toimintana (esim. Kolb 1984, Schön 1983). Ongelmalliset tilanteet vaativat osallisia pysähtymään, arvioimaan tilannetta kukin kokemustensa pohjalta ja kokeilemaan yhdessä uusia ratkaisuvaihtoehtoja. Ongelmanratkaisuun verkostossa voi osallistua useita ihmisiä eri yrityksistä, mikä edellyttää konkreettisia ja käsitteellisiä välineitä sekä toiminnan kulttuuria, jossa on mahdollista ylittää rajat sekä yhdistää ja risteyttää erilaista osaamista ja erilaisia työyhteisöjä (Engeström 2004, Engeström & Sannino 2010). Tällaiset verkostossa oppimisen kysymykset ovat osa tutkimusta, jonka tavoitteena on kehitellä oppivien tuotantokonseptien malleja, joissa oppiminen muodostaa olennaisen elementin päivittäisissä työkäytännöissä.

Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä

Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä Oppivat tuotantokonseptit uusi näkökulma tuotantokonseptien ja välineiden kehittämiseen yrityksissä Tuotanto, konseptit, oppiminen yritystoiminnan kehittämisen uudet näkökulmat 25.5.2011 Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Verkoston kehittäminen Oppivat tuotantokonseptit -oppaan avulla

Verkoston kehittäminen Oppivat tuotantokonseptit -oppaan avulla Verkoston kehittäminen Oppivat tuotantokonseptit -oppaan avulla Oppivat tuotantokonseptit välineitä verkoston kehittämiseen 17.4.2012 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Helsingin yliopisto Lappeenrannan

Lisätiedot

Viisastu verkostotyöstä Näkökulmia konseptien tutkimiseen ja kehittämiseen

Viisastu verkostotyöstä Näkökulmia konseptien tutkimiseen ja kehittämiseen Viisastu verkostotyöstä Näkökulmia konseptien tutkimiseen ja kehittämiseen Learn more about network collaboration Viewpoints for research and developing network concepts Seminaari /Seminar 21.11.2013 Helsingin

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012 Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi Jaana Lerssi-Uskelin Ohjelma: Verkostot työhyvinvoinnin tukena Alustuspuheenvuorot ja työpaja Jatketaan toimintaa yhdessä! Yhteenveto Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Muutospaja Työn mielekkyyttä ja sujuvuutta edistämässä

Muutospaja Työn mielekkyyttä ja sujuvuutta edistämässä Työelämän tutkimuspäivä 5. 6.11.2015 Työryhmä: Työhyvinvoinnin kehittävä tutkimus Anna-Leena Kurki Työterveyslaitos anna-leena.kurki@ttl.fi Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitos arja.ala-laurinaho@ttl.fi

Lisätiedot

Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen

Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen Hyvinvointia työstä Muutoksessa mahdollisuus? Yhdessä onnistuneempaan muutokseen Anna-Leena Kurki, KM, Tutkija 26.10.2015 Työterveyslaitos Anna-Leena Kurki www.ttl.fi Tää on verkottunu nykyään, must tuntuu

Lisätiedot

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Metsätalouden edistämisorganisaatioiden kehittämishanke Tutkimustiedon siirto -työryhmä 10.9.2009 Uusiutuva metsäteollisuus -klusteriohjelma 2007-2013 Teija Meuronen

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Yhteistyön osapuolet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Svenska Handelshögskolan Hanken Itä-Suomen yliopiston

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Juho Tiili, Markus Aho, Jarkko Peltonen ja Päivi Viitaharju n koulutusyksikössä opetusta toteutetaan siten, että saman opintokokonaisuuden opintojaksot

Lisätiedot

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa

Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Tutkimusperusteinen käytännönopetus Lapissa Sosnetin kevätseminaari, Jyväskylä 2014 Marjo Romakkaniemi, yliopistonlehtori Sanna Väyrynen, professori (ma.) Alustuksen rakenne Tarkastelemme tutkimusperusteista

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KRIITTINEN VIESTINTÄ, TURVALLISUUS JA IHMISKESKEISET PALVELUT

TULEVAISUUDEN KRIITTINEN VIESTINTÄ, TURVALLISUUS JA IHMISKESKEISET PALVELUT TULEVAISUUDEN KRIITTINEN VIESTINTÄ, TURVALLISUUS JA IHMISKESKEISET PALVELUT Heli Ruokamo, KT Varadekaani, Professori, Kasvatustieteiden tiedekunta Johtaja, Mediapedagogiikkakeskus Lapin yliopisto Sairaalakirjastopäivät,

Lisätiedot

Hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymä. RECEPS Research Centre for Comparative Effectiveness and Patient Safety

Hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymä. RECEPS Research Centre for Comparative Effectiveness and Patient Safety Hoidon vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden tutkimuskeskittymä RECEPS Research Centre for Comparative Effectiveness and Patient Safety Itä-Suomen yliopisto Terveystieteiden tiedekunta sekä Yhteiskuntatieteiden

Lisätiedot

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa?

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Valtuustoseminaari 23.3.2015 ----------------------------------- Kari Hakari johtaja, HT Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä

Lisätiedot

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Technopolis Tampere 20.11.2012 Työpajan tuotokset sivuilla 4-9 Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Miten yritys parhaiten rakentaa ja kehittää: Markkinaketteryyttä

Lisätiedot

Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet

Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet Minna Janhonen ja Anu Järvensivu Lappeenranta-seminaari 15.8.2013 16.8.2013 Janhonen ja Järvensivu 1 Rajoja rikkova työ ulkoistettu toiminta organisaation sisäinen

Lisätiedot

Työhyvinvointi muuttuvassa työssä

Työhyvinvointi muuttuvassa työssä Hyvinvointia työstä Työhyvinvointi muuttuvassa työssä Arja Ala-Laurinaho arja.ala-laurinaho@ttl.fi 7.6.2016 Työterveyslaitos Ala-Laurinaho www.ttl.fi 2 Muutos kirjastoissa: kävijän kokemus Kuvat: Noor

Lisätiedot

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä?

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Työpaja 7.11.2017 Reijo Kauppila, Muutosvalmennus Reijo Kauppila Oy Työnohjaaja, johdon valmentaja, KM, Psykodraamakouluttaja TEP reijo.kauppila@muutosvalmennus.fi,

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN Prof Kirsti Lonka kirstilonka.fi, Twitter: @kirstilonka Opettajankoulutuslaitos Helsingin yliopisto Blogs.helsinki.fi/mindthegap Blogs.helsinki.fi/mindthegap Opettajan

Lisätiedot

MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK

MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK Lisää tähän otsikko MUUTTUVA MARKKINA ja MAAILMA 17.3.2011 Aluepäällikkö Päivi Myllykangas, Elinkeinoelämän keskusliitto, EK KANSANTALOUS VÄESTÖKEHITYS JA TUOTTAVUUS Kestävyysvaje aiempaakin suurempi:

Lisätiedot

KANNATTAVA KIMPPA LIIKETOIMINTA JA VASTUULLISUUS KIETOUTUVAT YHTEEN

KANNATTAVA KIMPPA LIIKETOIMINTA JA VASTUULLISUUS KIETOUTUVAT YHTEEN KANNATTAVA KIMPPA LIIKETOIMINTA JA VASTUULLISUUS KIETOUTUVAT YHTEEN LIIKE2 -tutkimusohjelman päätösseminaari 30.8.2010 KTT, aluepäällikkö Päivi Myllykangas Elinkeinoelämän keskusliitto EK KANNATTAVA KIMPPA

Lisätiedot

Osaamiskeskusohjelma 2007-2013

Osaamiskeskusohjelma 2007-2013 Osaamiskeskusohjelma 2007-2013 Pääsihteeri Pirjo Kutinlahti Työ- ja elinkeinoministeriö TEM Innovaatioympäristöt ryhmän sidosryhmätilaisuus 11.3.2008 HELSINKI Osaamiskeskusohjelma 2007-2013 Valtioneuvoston

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy

Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy 11.6.2013 Kriisi- ja katastrofiliiketoiminta? Luonnonkatastrofit Kuva: Jukka Gröndahl

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ

AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ Julkaisun voi tilata osoitteesta www.socom.fi/julkaisut.html AIKUISSOSIAALITYÖ KUNNAN PALVELUJÄRJESTELMÄSSÄ Tutkimus aikuissosiaalityön yleisestä luonteesta, tiedosta ja toiminnasta Kaakkois-Suomen sosiaalialan

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Nuorten maahanmuuttajien työkyvyn tukeminen työuran alussa (NuMaT) 3.10.2013 Marika Nevala, Merja Turpeinen, Eva Tuominen, Anne Salmi, Lea Henriksson, Jaana Laitinen 2.10.2013 M Turpeinen,

Lisätiedot

Rakenteellisen sosiaalityön aika Sosiaalisen raportoinnin uusi tuleminen

Rakenteellisen sosiaalityön aika Sosiaalisen raportoinnin uusi tuleminen Rakenteellisen sosiaalityön aika Sosiaalisen raportoinnin uusi tuleminen MARJAANA SEPPÄNEN M A R J A A N A. S E P P Ä N E N @ U L A P L A N D. F I K I I T O K S E T : A N N E L I P O H J O L A J A M E

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy Mielestäni Suomen innovaatiojärjestelmän suurin haaste on tämä: Meillä on valtavasti tietopotentiaalia. Kuitenkaan tämä potentiaali

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista. Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Tekesin ohjelma 2009 2012 Miksi Sapuska? Tekesin Sapuska Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista -ohjelma on suunnattu Suomessa toimiville

Lisätiedot

Verkostoitumisen merkitys Teoriaa ja tutkimuksia verkostoitumisesta

Verkostoitumisen merkitys Teoriaa ja tutkimuksia verkostoitumisesta Verkostoitumisen merkitys Teoriaa ja tutkimuksia verkostoitumisesta ft Merja Kanervisto-Koivunen 1.12.2007 1 Verkostoituminen On sosiaalista ja aktiivista toimintaa, joka syntyy toistensa kanssa yhteistyöhön

Lisätiedot

Autenttisuutta arviointiin

Autenttisuutta arviointiin Autenttisuutta arviointiin Laadun arvioinnin toteutuminen YAMKkoulutusohjelmissa Päivi Huotari, Salla Sipari & Liisa Vanhanen-Nuutinen Raportointi: vahvuudet, kehittämisalueet ja hyvät käytänteet Arviointikriteeristön

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ PED-kumppanuusverkoston aloitusseminaari Kuntaliitto 10.3.2016 Projektisuunnittelija Marja Tiittanen Osuuskunta Viesimo Joensuun kaupungin kasvu kuntaliitosten

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

MetGen Oy TEKES 24.10.2014

MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Yleistä MetGen kehittää ja markkinoi uudentyyppistä teollista entsyymiratkaisua, joka merkittävästi parantaa: Energiatehokkuutta paperiteollisuuden mekaanisessa massanvalmistuksessa

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Pohjoisen puolesta maailmaa varten l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta pohjoisen puolesta Kasvatuksen ja koulutuksen pohjoiset maisemat piirtyvät eteesi Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.

Lisätiedot

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Johdanto Opetussuunnitelman avaamiseen antavat hyviä, perusteltuja ja selkeitä ohjeita Pasi Silander ja Hanne Koli teoksessaan Verkko-opetuksen työkalupakki oppimisaihioista

Lisätiedot

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto

Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009. Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien tuloksellisuusseminaari 19.11.2009 Titta Jääskeläinen YTM, tutkija Kuopion yliopisto Kuntien toimintaympäristö Kuntaorganisaatioiden toimintaan ja tavoitteenasetteluun osallistuu monia suorittavia,

Lisätiedot

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää?

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää? Lasten marginalisoitumisen ehkäisy paikkalähtöisen osallistumisen keinoin (SA134949) Lasten ja nuorten marginalisaatioriskin hallinta varhaisen tunnistamisen avulla (SA264436) OSATUTKIMUS II: Lasten ja

Lisätiedot

Columbus- palkkausjärjestelmä. Suoriutuvuuden arvioinnin käsikirja

Columbus- palkkausjärjestelmä. Suoriutuvuuden arvioinnin käsikirja Columbus- palkkausjärjestelmä Suoriutuvuuden arvioinnin käsikirja Suomen ympäristökeskus 11.1.2008 2 1. JOHDANTO Henkilökohtainen palkka muodostuu Columbus- palkkausjärjestelmässä tehtävän vaativuuteen

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle

sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle Tuen antajien kokemuksia sosiaalisesta tuesta läheiselle: Miehen tuki ystävälle ja omaishoitajan tuki muistisairaalle puolisolle Ira Virtanen ab, Seija Pekkala b ja Saila Poutiainen b a Viestinnän, median

Lisätiedot

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 MOSAIC-ohjausryhmä, 15.1.2015 Janne Laine, Johanna Leväsluoto, Jouko Heikkilä, Joona Tuovinen ja kumpp. Teknologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö PPSHP Tekes Sitra 17.9.2012 Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö PPSHP Tekes Sitra 17.9.2012 Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 17.9.2012 Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö PPSHP Tekes Sitra 17.9.2012 Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP Vuonna 2020 Oulussa on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä,

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Koulutuksen arviointi alueen näkökulmasta. johtaja, FT Maire Mäki

Koulutuksen arviointi alueen näkökulmasta. johtaja, FT Maire Mäki Koulutuksen arviointi alueen näkökulmasta johtaja, FT Maire Mäki 1 Haasteita julkisille palveluille ja niiden arvioinnille Säästö- ja tuottavuustavoitteet haastavat julkisen palvelutoiminnan; Korkeaa laatua

Lisätiedot

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä Tämä kirjanen yksilökeskeisen ajattelun työvälineistä tarjoaa lukijalle tilaisuuden tukea ihmisiä tavoilla, joilla on heille todellista merkitystä. Opas tarjoaa

Lisätiedot

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus AALTO PK-JOKO 79 Uuden sukupolven johtamisvalmennus Kenelle PK-JOKO soveltuu? Pienten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajille nykyisille ja tuleville avainhenkilöille tulosyksiköiden johdolle Joilla

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

PORTFOLIO LÄÄKÄRIKOULUTUTTAJIEN KESÄKOULU SAHANLAHTI 15.6. 16.6.2009 DUODECIM SIRPA SUNI. Lääkärikouluttajien kesäkoulu - Sirpa Suni 2009

PORTFOLIO LÄÄKÄRIKOULUTUTTAJIEN KESÄKOULU SAHANLAHTI 15.6. 16.6.2009 DUODECIM SIRPA SUNI. Lääkärikouluttajien kesäkoulu - Sirpa Suni 2009 PORTFOLIO LÄÄKÄRIKOULUTUTTAJIEN KESÄKOULU SAHANLAHTI 15.6. 16.6.2009 DUODECIM SIRPA SUNI PORTFOLIO 15.6.2009 SISÄLTÖ: MIKÄ PORTFOLIO ON? MITÄ PORTFOLIO AMMATILLISEN KASVUN JA OMAN TYÖN/ OPETTAJUUDEN KEHITTÄMISEN

Lisätiedot

Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op)

Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op) Therapeia-säätiön työnohjaajakoulutus psykoterapeuteille ja psykoanalyytikoille, 2,5 vuotta (60 op) Työnohjaajakoulutuksen tavoitteet: Opiskelija saa tiedolliset, taidolliset ja asenteelliset jatkuvan

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Tekesin ohjelma 2006 2013 Serve luotsaa suomalaista palveluosaamista kansainvälisessä kärjessä Palveluliiketoiminnan kehittäminen vahvistaa yritysten

Lisätiedot

Hoivayrityksen johtaminen - tutkimustuloksia ja kriittisiä kysymyksiä

Hoivayrityksen johtaminen - tutkimustuloksia ja kriittisiä kysymyksiä Tulevaisuuden hyvinvointiyrittäjyys -koulutussarja 2010 5.5.2010 Hoivayrityksen - tutkimustuloksia ja kriittisiä kysymyksiä Hujala Anneli, tutkija, FT Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus Sosiaali- ja

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA

INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA INNOVAATIOEKOSYSTEEMIT ELINKEINOELÄMÄN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖN VAHVISTAJINA KOKONAISHANKKEEN KOLME PÄÄTEHTÄVÄÄ Osakokonaisuuden yksi tavoitteena oli selvittää, miten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten

Lisätiedot

MITEN RAHOITTAA HYVÄ HANKE? KIRSI KARJALAINEN ASIANTUNTIJA, HANKERAHOITUS KUOPIO 21.03.2013

MITEN RAHOITTAA HYVÄ HANKE? KIRSI KARJALAINEN ASIANTUNTIJA, HANKERAHOITUS KUOPIO 21.03.2013 MITEN RAHOITTAA HYVÄ HANKE? KIRSI KARJALAINEN ASIANTUNTIJA, HANKERAHOITUS KUOPIO 21.03.2013 Olettamuksia rahan ja kehityshankkeiden suhteesta Teoria 1: Kehityshankkeet pyrkivät tuloksiin, joita ainakin

Lisätiedot

Raahen Työllisyyden kuntakokeilu valtakunnallisessa ympäristössä. 8.5.2014 Raahe Pääsihteeri Erja Lindberg

Raahen Työllisyyden kuntakokeilu valtakunnallisessa ympäristössä. 8.5.2014 Raahe Pääsihteeri Erja Lindberg Raahen Työllisyyden kuntakokeilu valtakunnallisessa ympäristössä 8.5.2014 Raahe Pääsihteeri Erja Lindberg Paikallistasolla kuntakokeilu auttaa määrittelemään alueen vahvuuksia ja mahdollisia kehittämiskohteita

Lisätiedot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot OSAII Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

VetoVoimaa meille kans! Rahoitusta tuottavien palvelujen organisointiin ja johtamiseen

VetoVoimaa meille kans! Rahoitusta tuottavien palvelujen organisointiin ja johtamiseen VetoVoimaa meille kans! Rahoitusta tuottavien palvelujen organisointiin ja johtamiseen Maarit Lahtonen, asiantuntija Työelämän innovaatiot ja kehittäminen DM 629213 11-2011 VetoVoimaa! tekesläisen silmin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3. Kuntoutus ja soteuudistus - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.2016 1 Sote -uudistus on toiminnallinen uudistus, jossa keskiössä ihminen ja

Lisätiedot

tukipalvelujen laadunvarmistusta

tukipalvelujen laadunvarmistusta Verkko-opetuksenopetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta Taina Rytkönen-Suontausta Bit 06, Oulu 2.11.2006 Agenda Vopla-hanke pähkinänkuoressa Mitä laatu ja laadunvarmistus ovat? Miksi tukipalveluja kannattaa

Lisätiedot

JokaPaikan Tietotekniikka (JPT) Varsinais-Suomessa

JokaPaikan Tietotekniikka (JPT) Varsinais-Suomessa JokaPaikan Tietotekniikka (JPT) Varsinais-Suomessa JokaPaikan Tietotekniikka (JPT) Päätehtävä: Kiihdyttää uutta, maailmanlaajuisesti kilpailukykyistä ICTtoimialan liiketoimintaa. Visio: Ohjelmakauden päättyessä

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Operaatiotutkimus ja MATINE Professori Ilkka Virtanen

Operaatiotutkimus ja MATINE Professori Ilkka Virtanen Operaatiotutkimus ja MATINE Professori Ilkka Virtanen FORS-seminaari Turvallisuus ja riskianalyysi Teknillinen korkeakoulu 13.11.2008 MATINEn tehtävä Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE)

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa

Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa Muutosjohtaminen Kiekuhankkeessa Seija Friman Kieku-info 5.11.2012 Tilaisuus, Esittäjä Muutosjohtamisen kokonaisuus mistä muutosjohtamisessa on kyse? Muutosjohtamisen suunnittelu ja organisointi Miten

Lisätiedot