Euroopan rakennusperintöpäivät 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Euroopan rakennusperintöpäivät 2011"

Transkriptio

1 Euroopan rakennusperintöpäivät 2011 Kaupankäynti kuljettaa kulttuurin reitit Kuva Helsingin kaupunginmuseo Nurmijärven museon materiaalia kouluille

2 Kärrypolulta kestikievariin Ensimmäiset tiet olivat kapeita ratsu- ja kävelypolkuja. Ei ollut harvinaista, että pitkäkin matkoja matkattiin kävellen selässä tuohikontti tai säkki. Kun kuljetettiin tavaroita torille myyntiin, lähdettiin matkaan kesäisin hevoskärryjen ja talvella reen kanssa. Talvella matkantekoa nopeuttivat vesistöjen yli kulkeneet jäätiet. Ne saattoivat oikaista reittiä useilla kymmenillä kilometreillä. Nurmijärvelläkin on ollut jääteitä. Esimerkiksi nykyisin pelloksi kuivatun Nurmijärven ylitse kulkivat talvitiet Palojoelta ja Klaukkalasta. Matkanteko oli hitaampaa kuin nykyään ja matkalaiset pysähtyivät yöpymään kestikievareihin eli majataloihin. Yöpyä saatettiin myös matkan varrelle sattuneessa talossa esimerkiksi uuninpankolla maaten. Teiden varsilla sijainneet kestikievarit olivat entisaikaan tärkeitä paikkoja uutisten leviämisessä. Levähtämisen ohella vaihdettiin uusimmat kuulumiset. Aleksis Kivenkin tiedetään kuunnelleen mielellään matkalaisten tarinoita kotitalonsa lähellä Palojoella sijainneessa pysähdyspaikassa.

3 Helsinki-Hämeenlinna -tien varrella Helsinki-Hämeenlinna -maantie oli keskiajalta asti yksi tärkeimmistä liikennereiteistä ja pitkään ainoa tie sisämaahan, jota pystyi kulkemaan hevosrattailla. Hämeenlinnaan oli perustettu 1200-luvun lopulla valtakunnanlinna, jolloin siitä tuli tärkeä sisämaan kaupunki. Vanha tie Helsingistä Hämeenlinnaan on osin edelleen olemassa, vaikka myöhemmin tielinjausta on monin paikoin oikaistu. Nurmijärvellä tie kulki lähellä Raalan kylää ja ylitti Vantaanjoen Nukarinkosken kohdalla. Kosken ylitys oli yksi Hämeenlinnan tien vaikeimmista kohdista, koska kosken ylittävä silta lähti usein kevättulvien mukaan. Ryhdyttiin sillanparannustöihin. Sillan kunnosta huolehtimiseen palkattiin vakinainen hoitaja Erkki Nukari. Hän rakensi talonsa sillan kupeeseen ja perusti kestikievarin matkalaisille. Myöhemmin Nukarin kylä sai nimensä Erkki Nukarin mukaan. Myös Vantaanjoki vesistöineen oli luonteva yhteys meren ja Hämeen linnaa ympäröivän Vanajan vesistön välillä. Jokea käytettiin esimerkiksi puutavaran kuljetukseen. Nukarin kylänraitti kuvattuna kesällä Kuva Museovirasto.

4 Hevoskyydillä torikaupoille Nurmijärveltä lähdettiin tori- ja markkinamatkoille suurempiin kaupunkeihin: Hämeenlinnaan, Helsinkiin ja Porvooseen. Hämeenlinnassa käytiin erityisesti hevoskaupoilla. Eniten veti kuitenkin puoleensa Helsinki. Kylistä lähdettiin matkaan aamuhämärissä. Usein seurueessa oli kolmesta kuuteen hevosta. Isommalla väellä oli turvallisempaa liikkua metsätaipaleilla silloin tällöin vaanivien rosvojen vuoksi. Myös petoeläimiä, varsinkin susia varottiin. Matkalla pysähdyttiin tutuissa majapaikoissa haukkaamaan evästä ja lepuuttamaan hevosta. Matka Helsinkiin kesti kuudesta kahdeksaan tuntia ja kaupunkiin saavuttiin iltapäivällä. Aikaisin seuraavana aamuna asetuttiin Isolle torille eli nykyiselle Kauppatorille myymään tuotteita. Kotimatkat kauppamatkoilta olivat usein hurjia. Tapana kun oli ajaa hevosilla kilpaa kotiin. Lapsille ja naisväelle tuotiin tuliaisina vehnärinkilöitä ja karamelleja.

5 Kuormilla kaupunkiin Olimme päässeet ajassa talveen, jolloin taas lähdimme kuormilla kaupunkiin. Teimme monta reissua talven mittaan, mutta eräs matka jäi mieleeni niin elävästi, että muistan sen kuin eilisen päivän, kertoi isoisä. Yhdessä isännän kanssa laitoimme kuormat valmiiksi edellisenä päivänä. Teimme aina huolella, ettei tarvinnut matkalla korjailla. Kirveen otimme aina mukaan kuormaan. Iltayöstä tavallisesti lähdimme, siis yötä myötä. Aamulla kuuden aikaan piti olla paikalla, johon kuormat viemme. Isännän ajokki oli nuori tamma, jolla oli reipas jalanjuoksu. Minun hevoseni oli rauhallisempi mutta kovan paikan tullen vahvempi vetämään. Kaupunkimatkan teimme niin kuin eri sakissa, sillä isäntä ehti aina ensiksi 5 pennin tullin lähellä olevaan syötin paikkaan, jossa hän odotti meitä. Oli satanut lunta, joten emme uskaltaneet lähteä oikotietä järven yli vaan lähdimme isoa tietä Perttulan kautta. Oli kuunvalo ja pari astetta kylmää. Ennustimme jo lähtiessämme ilman olevan sellainen, että menninkäiset voivat olla liikkeellä. Olin tavan mukaan kahden hevoseni kanssa, kuorma kolmantena. Isäntää kuormineen ei näkynyt. Hyräilin hiljaa Värmlantilaisten laulua (mielilauluni), kun hevoseni äkisti hirnahti ja pysähtyi. Olimme siinä kohdalla Klaukkalaa niin sanotun pikku tien kohdalla, josta pääsee Mattilan kulmalle. Siellä näkyi tiellä olevan heinäpussin tapainen. Pudonnut tai jotain kaupungista palaavalta, ajattelin ja hoputin hevosta matkaan. Voitteko kuvitella mitä näin: vastaamme juoksi kaksi pientä porsasta, jotka vinkuen kääntyivät sivutielle ja menivät siihen pussiin. Loikkasin kuormalta alas ja muutamalla harppauksella olin säkin luona ja nostin sen ylös. Mitään porsasta ei säkissä ollut. Eikä tiellä näkynyt mitään jälkiä, vaikka olin ihan selvästi nähnyt niiden sorkkien olevan kylmästä punaiset. Kahden litran parru siellä vain oli heiniä. Nostin löytöni kuorman päälle ja lähdimme reippaasti matkaan. Menninkäiset siinä olivat asialla olleet. Rauha Raitanen kertoo isoisänsä Johan Henrik Nykvistin kauppamatkasta, jolla vietiin hevoskuormalla tavaraa Nurmijärveltä Helsinkiin. Isoisä toimi Kirkonkylässä vuoden 1880 paikkeilla muonamiehenä, eli teki päivätöitä maanomistajalle. Muonamiehen nimitys tuli siitä, että osa palkasta maksettiin ruokana.

6 Kaupankäynnin vilskettä torilla ja markkinoilla Nurmijärveläiset myivät tuotteitaan Helsingin Kauppatorilla. Tori oli 1800-luvun lopussa maalaisten ja kalastajien hallussa ja torilta helsinkiläiset hankkivat peruselintarvikkeensa. Nurmijärvellä suurella osalla perheistä oli kotieläimiä ja ainakin pieni palsta viljeltävänään, joten Helsingin torille vietiin myyntiin maatalon tuotteita: lihaa, voita, kananmunia, jauhoja ja perunoita. Kaupan kävivät myös puusta taidokkaasti valmistetut esineet kuten kengät, lusikat ja vispilät. Kun tavarat oli myyty, ryhdyttiin itse tekemään ostoksia kotiin tuomisiksi: Torilta ostettiin kahvia, sokeria, suolaa ja lamppuöljyä. Lisäksi hankittiin kankaita, saippuaa ja apteekkitavaroita. Helsingin syysmarkkinoilta ostettiin erityisesti silakoita. Silakka suolattiin, jolloin se säilyi hyvin ja kuului lähes joka ateriaan. Erityisesti nuorille ensimmäiselle markkinamatkalle pääsy oli tärkeä tapahtuma luvulla markkinat muuttuivat huvituksiksi, joissa oli silmänkääntötemppujen tekijöitä, outoja eläimiä, tanssia ja eläviä kuvia. Kuva Helsingin kaupunginmuseo

7 Kulttuurit kohtaavat 1800-luvun Helsingissä 1800-luvun Helsinki oli monikulttuurinen kaupunki. Venäläisiä kauppiassukuja oli runsaasti. Värikkäät pikkupuodit ja siirtomaatavaraliikkeet kuuluivat katukuvaan. Myynnissä oli monenlaista tavaraa ryyneistä pesusieniin. Helsingissä oli myös saksalaisia kauppiassukuja, juutalaisia kauppiaita Narinkka-torilla, sekä tataareja myymässä käsinommeltuja mattoja. Kaupankäynnin lisäksi tuulahduksia Euroopasta toivat pietarilaiset turistit, teatteri- ja balettiseurueet Pietarista ja Tukholmasta sekä kaupunkiin rantautunut kylpyläkulttuuri. Etelä-Helsinki Esplanadeineen ja Sörnäinen Pitkänsillan toisella puolella muodostivat kaksi toisistaan poikkeavaa kaupunkialuetta. Maaseudulta muutti Helsinkiin väkeä erityisesti ja 1880-luvuilla. Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle alkoi kohota uusi työläisalue. Nurmijärveltäkin lähdettiin Helsinkiin töihin esimerkiksi vossikkakuskeiksi eli hevosajureiksi. Kuva Helsingin kaupunginmuseo

8 Kaupankäynti uutuuksien levittäjänä 1800-luvun lopussa perustettiin useita puoteja Nurmijärven kyliin. Puodeista hankittiin suolaa, sokeria, kahvia ja lamppuöljyä, mutta erikoistavarat ostettiin Helsingistä. Helsingissä oli myynnissä ajan uutuuksia ja ylellisyystarvikkeita kuten soittimia. Kylissä kiersi kulkukauppiaita, joilta ostettiin esimerkiksi hienoja kankaita. Useimmat olivat kotoisin Vienan Karjalasta. He lähtivät kotikylästään tavallisesti lokakuussa ja palasivat pääsiäiseksi kevättöihin. Syrjäisimmillä seuduilla kauppiaiden merkitys uutuuksien levittäjinä oli suuri. Kulkukauppiaiden mukana uudet vaikutteet levisivät suurista kaupungeista, kuten Pariisista ja Pietarista, pikkuhiljaa maaseudun kyliin. Lapsia ostoksilla Lepsämän kyläkaupassa 1940-luvulla.

9 Röykkäläiset markkinamatkalla. Linja-autojen tulo 1920-luvulla muutti matkantekoa merkittävästi. Tehtäviä: 1. Millaista matkanteko mielestäsi oli ennen verrattuna nykypäivään? 2. Pohdi miltä 1800-luvun lopun Helsinki suurena ja kansainvälisenä kaupunkina on mahtanut näyttää ja mitä tuntemuksia se on herättänyt maaseudulta saapuneelle nurmijärveläiselle? Seuraavan sivun kuvassa on vuoden 1843 kartta Nurmijärvestä. 3. Mitä eroja huomaat kartassa verrattuna nykyiseen Nurmijärven kuntaan? Voit esimerkiksi tarkastella miten paikannimet on kirjoitettu ja missä pitäjän eli nykyisin kunnan rajat menevät. 4. Mistä kulkivat isoimmat maantiet? Paikat, joita on pidetty tärkeänä, erottuvat kartasta hyvin. Näitä olivat entisaikaan kartanot, Nurmijärvellä Numlax gård (Numlahden kartano), Rådskoggård (Raalan kartano) ja Näsegård (Kytäjän kartano). 5. Keksitkö mikä mahtaa olla syynä, että nykyisin tärkeät Klaukkala ja Rajamäki eivät juurikaan erotu kartassa?

10

11 Linkkejä Kirjallisuus Eteläisessä Hämeessä. Kirjallisia kuvia Nurmijärveltä. Toim. Pirjo Itkonen. Nurmijärven kunta (Lainaus sivulla 4 on teoksessa Eteläisessä Hämeessä. s ) Helsinki Itämeren tytär. Lyhyt historia. Matti Klinge ja Laura Kolbe. Keuruu Härkätieltä skeittipuistoon. Kulttuurin reitit ja rakennusperintö. (Toim.) Lauri Putkonen. Ympäristöministeriö Suomen kansankulttuuri. Ilmar Talve. (SKS) Karttakuva Uudenmaan läänin pitäjänkartasto. Kartor öfver socknarne i Nylands län Uusintapainos Claës Nybergin pitäjänkartoista. Karttakeskus 2007.

1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa. 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ OSTAMASSA 11 Vilkas kauppatori

1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa. 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ OSTAMASSA 11 Vilkas kauppatori WÄHÄLASTEN UUSIKAUPUNKI - OPETTAJAN MATERIAALI SISÄLLYSLUETTELO 1. ONKO TUO ISÄN LAIVA? 2 Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa 2. LÖYSIN KYMMENEN PENNIÄ! 8 Kaupunginlahti 3. MARKKINA-ÄIJÄÄ

Lisätiedot

AIKAMATKA KAUPUNKIIN SUUNNISTUS PORIN KAUPUNGIN HISTORIAAN Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan Porin historiaan tarinoiden, esimerkkien ja valokuvien avulla. Oppainamme toimivat 11-12-vuotiaat tavalliset

Lisätiedot

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015

ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 ONDRUSKA Ruuskanen-Ruuska sukuseuran sukuviesti 25 helmikuu 2015 1 Sukuseuramme tunnus on rauhoitettu riihipetäjä, joka kasvaa Siilinjärven Kuuslahdessa Rannan Asikkalan pellolla. Lehtemme on saanut nimensä

Lisätiedot

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE Lukijalle Voimaa Vainikkalasta Sisua Simolasta hankkeen toimesta on kerätty tarinoita, muisteloita ja sattumuksia, joita eri henkilöt ovat taakse jääneiden

Lisätiedot

ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA

ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA ELINKEINORAKENNE ETELÄ-KARJALASSA Anu Talka VIIPURIN LÄÄNIN SYRJÄKULMASTA ETELÄ-KARJALAKSI le kutsutaan Suomen historiassa keskiajaksi. Ihmiset olivat tuolloin ja pitkään sen jälkeen ensisijassa perheensä

Lisätiedot

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja,

Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, Vasemmalla koivupinot suksia varten ja oikealla naiset puleeraamassa eli kiillottamassa suksia 1939. (Denise Bellon) Denise Bellon (1902-1999) oli kuuluisa ranskalainen naisvalokuvaaja, joka kiersi vuonna

Lisätiedot

Lumivaaralaisia evakkotarinoita

Lumivaaralaisia evakkotarinoita Lumivaaralaisia evakkotarinoita LUMIVAARALAISIA EVAKKOTARINOITA Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry. toimittanut Kalevi Rapo 4 Kansikuvassa ollaan evakkoon lähdössä. Takakannessa Lumivaaran kirkko 90-luvulla.

Lisätiedot

Suomalaiset haastatellut. Aili Maria Viitala (*1938)

Suomalaiset haastatellut. Aili Maria Viitala (*1938) Suomalaiset haastatellut 1. Aili Maria Viitalan 1 2. Eino Viitala 5 3. Senja Viitala 8 4. Aune Valtamäki 10 5. Helen Hietalahti 13 6. Toini Alaspää 18 7. Anja Kuusela 22 8. Oili Pietilä 30 9. Sirkka-Liisa

Lisätiedot

Inkoon kulttuuripolku

Inkoon kulttuuripolku Inkoon kulttuuripolku Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen Seura ry 2010 Inari Grönholm, Liisa Piironen, Liisa Tarjanne tekstit Bo Grönholm Visuaalinen suunnitelu KIITOKSET: Kerstin Karlberg, Nils Kevin,

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Vilhelmiina ja Vilhelm Inkisen perhe v. 1920 Kuolemajärven Karjalaisten kylästä. Vanhempien kera kuvassa ovat lapset vas. Tyyne, Väinö äidin

Lisätiedot

Muisteluita Koijärven alueen kylillä. Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke

Muisteluita Koijärven alueen kylillä. Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke Muisteluita Koijärven alueen kylillä Anne Kettunen Hämeen Kylät ry / Aistien-hanke Tervetuloa moniaistiseen tilaan, joka saattelee sinut kylien historiaan, nykypäivän elämään ja tulevaisuuden tunnelmiin!

Lisätiedot

Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten

Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten VUOKSEN HISTORIA OSANA ETELÄISEN SAIMAAN HISTORIAA GeoVuoksi-hanke Jutta Julkunen 15.12.2014 Sisältöjen kokoaminen näyttelyä varten 1 SISÄLLYS Ennen 1500-lukua 2 1500-1617: sotakaudesta Stolbovan rauhaan

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

MUISTOJEN MYLLYT AURAJOKISÄÄTIÖ 2003

MUISTOJEN MYLLYT AURAJOKISÄÄTIÖ 2003 MUISTOJEN MYLLYT Aurajoen myllyjen arkea aikalaisten kokemana 2003 MUISTOJEN MYLLYT AURAJOKISÄÄTIÖ 2003 MUISTOJEN MYLLYT JULKAISIJA Aurajokisäätiö KIRJOITTAJAT Hannele Salenius, Timo J. Virtanen, Martti

Lisätiedot

Pauhoilta Paanajärvelle. tarinoita pohjolasta

Pauhoilta Paanajärvelle. tarinoita pohjolasta Pauhoilta Paanajärvelle tarinoita pohjolasta 1 2. KANSI pauhoilta Paanajärvelle tarinoita pohjolasta 2 3 Tämän kirjan tarinat pohjautuvat todellisiin tapahtumiin. Ne avaavat oven Pohjolan kansan sielunmaisemaan,

Lisätiedot

SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA. Maarit Knuuttila

SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA. Maarit Knuuttila SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA Maarit Knuuttila SAIMAAN ALUEEN RUOKAKULTTUURIA JA RUOALLISTA KULTTUURIHISTORIAA Maarit Knuuttila 1 Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 24 Joulukuu 2010 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 24 Joulukuu 2010 Toimituskunta: Yhteystiedot: Virpi Lepistö (päätoimittaja) Virpi Lepistö Kuoppamäentie

Lisätiedot

Hannu ja Annikki Talkalta

Hannu ja Annikki Talkalta Hannu ja Annikki Talkalta 1 Hannu Talka ja Taito Salmi Salmenkalliossa Kähönsalmella 8.8.2010 Lähdetään vaikka niistä patteritöistä Hannu: Lähdetään vaikka niistä patteritöistä, kun näissä maisemissa ollaan.

Lisätiedot

Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 45 2012

Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 45 2012 JOUKKOKIRJE Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 45 2012 Toimittaja Ilkka Ahtiainen puhui Antrea-juhlassa median suhtautumisesta Karjalaan. Milja ja Saara Haikala ja Elviira Lehtonen lauloivat Ruposten sukujuhlassa.

Lisätiedot

Iloisia juttuja I. Kaapro Jaaskelainen

Iloisia juttuja I. Kaapro Jaaskelainen Kaapro Jaaskelainen Table of Contents Iloisia juttuja I...1 Kaapro Jaaskelainen...2 ESIPUHE...3 SAVON UKON HELSINGISSÄ KÄYNTI, siihen aikaan kun Savoon ei vielä ollut rautatietä...4 NUOREMPI VELJENI...8

Lisätiedot

TARVAS KOTISEUTULEHTI. N:o 2 2012 TARVASJOELLA EI HÖTKYILLÄ

TARVAS KOTISEUTULEHTI. N:o 2 2012 TARVASJOELLA EI HÖTKYILLÄ TARVAS KOTISEUTULEHTI Toimittanut Kalervo Mäkinen N:o 2 2012 TARVASJOELLA EI HÖTKYILLÄ Talvipäivä Tarvasjoella. Kuva Eeva Sisso Leppoisa tervehdys kaikille tämän julkaisun lukijoille. Lämmintä on riittänyt

Lisätiedot

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014

Luoman kyläkirja 1 6.4.2014 Luoman kyläkirja 1 Sisällysluettelo Kylän sijainti Kylän historiaa Kylä koostuu monesta pienemmästä kylästä Kylissä ennen olleita taloja ja ihmisiä Juottokujat Tuulimyllyjä Elinkeinotoimintaa Talot Ilmasta

Lisätiedot

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Kesällä 2010 tuli pitkästä aikaa mahdollisuus matkustaa junalla pidempi siivu Eurooppaa. Kolme tapahtumaa lomittui peräkkäin siten, että sain aikaiseksi

Lisätiedot

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 9 Toukokuu 2003 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 9 Toukokuu 2003 Tämän lehden toimituskunta: Toimituksen osoite: Taitto: Paino: Etukannen kuva:

Lisätiedot

Välimaan perinnetorppa

Välimaan perinnetorppa Välimaan perinnetorppa Välimaan torpan historia Eurajoella, Tarvolan kylässä sijaitseva Välimaan torppa rakennettiin vuonna 1853 Lavilan kartanon metsän puista. Lavilan kartano, nykyinen Eurajoen kristillinen

Lisätiedot

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006

kuva:tuula Hortamo ... vuotta Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 auppisviesti kuva:tuula Hortamo.. 50 vuotta.kauppisten su kuseura..... Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti Nro 2 / 2006 2 KauppisViesti SISÄLLYS SIVU Pääkirjoitus...3 Marjatta Teittinen, 40 vuotta

Lisätiedot

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Kyösti Vatanen Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009 Kirjoittanut Kari Hirvonen Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Leila Lehikoinen

Lisätiedot

Karkkilan Kotiseutuyhdistys. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry.

Karkkilan Kotiseutuyhdistys. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. ARKKILAN OTISEUTUYHDISTYS ry. Jäsenlehtí N:o 18 Joulukuu 2007 1 Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti n:o 18 Joulukuu 2007 Toimituskunta: Marja Holli (päätoimittaja) Henna Mitrunen ja Pekka Wikberg

Lisätiedot

OHO K OHTIA RIEMUN SUURI SOITTO

OHO K OHTIA RIEMUN SUURI SOITTO K OHO K OHTIA NUMERO 16 JOULUKUU 2010 Sortavalassa ja Valamossa heinäkuussa 2010 Sukuseura järjesti kolmannen matkansa sukumme juurille viime kesänä. Meitä suosi aurinkoinen ja lämmin, jopa helteinen sää

Lisätiedot