Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Kevät 2013 k90251

2 1. Valmistautuminen vaihtoon Dokumentit Hyväksymiskirjeen saavuttua ja vaihtopaikan vastaanoton jälkeen kohdeyliopisto lähettää tarkat ohjeet siitä, mitä dokumentteja vaaditaan ja mihin mennessä ne tulee toimittaa. ESSEC:iin piti lähettää englanninkielinen syntymätodistus, application summary allekirjoitettuna, kopio passista sekä valokuva opiskelijakorttia varten. Lähetys onnistui sähköpostitse. Syntymätodistuksen englanninkielisen version saaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa, joten se tulee tilata hyvissä ajoin. Seuraava askel oli kirjautua ESSEC:in intranettiin ja vahvistaa siellä omat tiedot. Lukujärjestykset toimitetaan tuleville vaihto-opiskelijoille suoraan sähköpostitse. Kurssivalikoimaan tutustumisen jälkeen opiskelija täyttää alustavan kurssisuunnitelman, joka palautetaan ESSEC:in vaihtokoordinaattorille. Varsinaiseen kurssi-ilmoittautumiseen lähetettään erikseen yksityiskohtainen ohjeistus, johon kannattaa perehtyä ajoissa, sillä kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Itse ilmoittauduin kursseille samalla hetkellä kun ilmoittautumissivusto avattiin ja pääsin kaikille kursseille, joille alun perin suunnittelinkin. Kursseja valittaessa on huomioitava, että osa kursseista on avoimia ainoastaan tietyn chair :in opiskelijoille, tai heillä on vähintään etuoikeusasema kurssille osallistumiseen, joten vaihtoehtoinen kurssi kannattaa olla mietittynä valmiiksi. Ranskassa opiskelevan on mahdollista hakea opiskeluajalleen Ranskan valtion myöntämää asumistukea Suomen opintotuen lisäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on ranskalainen pankkitili. Summa on enimmillään noin 200 kuukaudessa. Tuen saamiseksi on täytettävä melko pitkä ja yksityiskohtainen hakemusasiakirja, jonka liitteissä on oltava mm. ranskankielinen käännös syntymätodistuksesta sekä paikallisen asuinpaikan vuokrasopimus. Käännös voi maksaa suhteellisen paljon, joten tuen hakemista suunnittelevan kannattaa tuoda ranskankielinen syntymätodistus mukanaan jo Suomesta. Pankkitilin hankkiminen on helppoa, edellytyksenä on ainoastaan osoite Ranskassa. ESSEC:illä on sopimus Societe General -pankin kanssa, joka mahdollistaa pankkitilin avaamisen yhden euron hintaan. Tilisopimukseen kuului myös ilmainen kotivakuutus. Matka Lentoliput kannattaa varata ajoissa, jos mielii matkustaa Pariisiin edullisesti. Sekä Orlyn että Charles De Gaullen lentoasemilta on kätevät liikenneyhteydet Pariisin keskustaan. Orlyn lentokentältä pääsee Orlyval-lentokenttäjunalla Anthonyn RER-asemalle, josta RER-juna vie puolessa tunnissa suoraan keskustaan. RER on paikallisjuna, joka täydentää Pariisin vertaansa vailla olevaa metroverkosta. Myös CDG:lta on RER-yhteys keskustaan ja matka kestää noin 25 minuuttia. Loppumääränpäästä riippuen myös lentokenttäbussi voi olla kätevä vaihtoehto.

3 Jos tavaraa on paljon, taksia kannattaa harkita, sillä joillakin metroasemilla ei ole rullaportaita eikä hissiä. Itse matkustan rinkan kanssa, jolloin tavaroiden kantaminen ei ole ongelma. ESSEC:in kampusalue sijaitsee Cergyssä, reilun 30 kilometrin päässä Pariisin ydinkeskustasta. Matka keskustasta, Chatêlet n asemalta, RER-junalla (linja A, suunta Cergy Le Haut) kampusta lähimmälle asemalle (Cergy Prefecture) kestää noin 45 minuuttia. Asemalta kampukselle kävelee 5 minuutissa. Itselläni kävely ja metromatka kotoa lähimmälle RER-asemalle vei lisäksi noin 20 minuuttia. Ruuhka-aikoina junaan ei välttämättä aina mahdu sisään ja joskus myös vuoroja saattaa jäädä välistä, joten etenkin ensimmäistä kertaa ESSEC:iin mentäessä kannattaa varata rutkasti ylimääräistä aikaa. Minua varoitettiin myös julkisen liikenteen lakkojen yleisyydestä, mutta ilmeisesti olin onnekas, sillä aina pääsin suhteellisen järkevässä ajassa määränpäähäni. Orientaatio Kolmannelle trimesterille saapuville vaihto-opiskelijoille järjestettiin tervetuliaistilaisuus kampuksella 5.4. Osallistuminen on ehdottomasti suositeltavaa, sillä tilaisuudessa luodaan ensikontaktit muihin samaan aikaan aloittaviin vaihto-opiskelijoihin. Lisäksi saat opiskelijakortin, joka kannattaa jatkossa aina pitää mukana, sillä ilman sitä esimerkiksi kirjastoon pääsy ja printtaamiseen kampuksella ei onnistu. Tilaisuudessa saa myös hyvää yleistietoa Cergystä, Pariisista, monista käytännön asioista ja opiskelijaelämästä ESSEC:ssä. Päivän aikana tehdään myös tutustumiskierros kampuksella ja myöhemmin ESSEC:in kansainvälinen kerho MELT (L'association internationale de l'essec) tarjoilee pientä syötävää ja juotavaa toivottaen osaltaan uudet tulokkaat tervetulleiksi. Monet tapaavat samalla myös buddynsa, jotka ovat tutor-henkisiä ESSEC-opiskelijoita, joilta voi kysyä apua missä tahansa mieltä askarruttavassa asiassa. 2. Opiskelu vaihtokohteessa Kolmas trimester alkoi ESSEC:ssä 8.4. ja päättyi virallisesti Lukukauden viimeinen viikko on tenttiviikko, jolloin saatetaan pitää vielä viimeisiä luentokertoja. Useilla kursseilla tenttejä ei kuitenkaan ollut tai ne järjestettiin aikaisemmin, toisin sanoen, monilla opinnot loppuivat jo Kevätloma sijoittui viikolle 19, jolloin kaikki luennot olivat tauolla eikä tehtäväpalautuksia ollut. Kurssit ESSEC:ssä on paljon mielenkiintoisia kursseja, vaikkakin englanninkielinen kurssitarjonta on suppeampi. Kuitenkin joukosta oli helppo löytää riittävä määrä itseä kiinnostavia ja aikataulullisesti yhteensopivia kursseja. Suoritin maisteritason kursseja eri pääaineista. Kanssani samoille kursseille osallistui myös joitakin MBA-opiskelijoita.

4 Maisteritason vaihto-opiskelija voi ESSEC:ssä valita vapaasti melkein kaikista MSc-ohjelman kursseista, luonnollisesti sillä edellytyksellä että täyttää kurssin etukäteisvaatimukset. Kuten edellisessä kappaleessa mainitsin, muutamat kurssit on kuitenkin tarkoitettu ainoastaan tietyssä ohjelmassa (chair) opiskeleville, eivätkä siksi ole vaihto-opiskelijoiden valittavissa. Esimerkiksi LVMH:n sponsoroimassa Luxury Brand Management ohjelmassa osa kursseista on yksinomaan kyseisen erikoistumisalueen opiskelijoille. Kaikissa aineissa kursseja on sekä ranskaksi että englanniksi. Suoritin ESSEC:ssä kolmen kuukauden aikana viisi kurssia, jotka olivat kaikki graduate-tason kursseja, ja jotka esittelen seuraavassa lyhyesti: Innovation, Globalization and Responsibility (MGTA 31143) Opettaja: Zavier Pavie 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi alkaa hyvinkin filosofisella pohdinnalla innovaatioiden luonteesta, historiasta ja merkityksestä, etiikasta ja liiketoiminnasta, ja siirtyy pikkuhiljaa pragmaattisempaan lähestymistapaan. Kurssin tärkein tavoite on havahduttaa opiskelijat ymmärtämään, että vastuullisuusnäkökulman integrointi kaikkeen innovointiin on ehdoton välttämättömyys. Monet esimerkit auttavat ymmärtämään, mitä vastuullinen innovointi konkreettisesti merkitsee tuotekehityksessä ja uuden liiketoiminnan kehittämisessä. Ryhmäprojekti antaa mahdollisuuden itse soveltaa vastuullisen innovaatioprosessin mallia tietyn toimialan ja yrityksen analysoinnissa. Lopputyöpajassa yhdistyy teoria ja käytäntö, vastuullisen innovoinnin viitekehys ja luova ajattelu; opiskelijoiden tehtävänä on kehittää tiimeissä vastuullinen ratkaisu yleismaailmalliseen ongelmaan. Kurssilla oli monia vierailijapuhujia, joista kaikki eivät kuitenkaan pystyneet tarjoamaan hyödyllistä tietoa tai uusia näkökulmia. Research Seminar in Management - Cleantech Entrepreneurship (MGTM 31421) 5 ECTS Opettaja: Jan Lepoutre Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen reflektiopaperi. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi toimii johdantona cleantech-yrittäjyyden laajaan kenttään. Se antaa perustietämyksen cleantech-otsikon alle lukeutuvista eri toimialoista sekä cleantech-yrittäjyyteen liittyvistä erityishaasteista. Case-esimerkit kannustavat out-of-the-box ajatteluun, ja niiden analysointi eri työkaluja hyödyntäen antaa valmiuksia jatkossa ymmärtää start-up yritysten menestystekijöitä ja sudenkuoppia millä tahansa toimialalla. Kurssi kertaa myös kansantaloustieteen perusteorioita, sillä liiketoimintamahdollisuuksia lähestytään markkinoiden toimimattomuuden (market failures) kautta. Kurssilla vierailevat start-up yrittäjät antavat konkreettisemman kuvan start-up-toiminnasta clentech-bisneksessä.

5 Luxury Distribution and Retail (MKGF 31411) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen case-tehtävä. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssin sisältö on laaja ja melko hajanainen. Kurssilla liikutaan strategisesta näkökulmasta aina hyvinkin käytännönläheiseen ja yksityiskohtaiseen vähittäiskaupan toimintojen suunnitteluun esimerkkinä myyjän tapa puhutella asiakasta myyntitilanteessa. Professorin pitkä kokemus muun muassa konsulttina alalla on opiskelijoille eduksi siinä mielessä, että käytännön esimerkkejä saadaan runsaasti. Erikoista kurssilla on se, että yhdenkään akateemisen artikkelin lukemista ei edellytetä. Ryhmäprojekti tehdään todella isossa ryhmässä (omalla kohdallani 7 henkeä), mikä on haastavaa organisoinnin ja päätöksenteon kannalta, mutta mikä toisaalta simuloi hyvin tosielämän työympäristöä. Kurssi on hyvin tasapainossa sen suhteen, että jakelun ja kaupan periaatteita käydään läpi yleisellä tasolla, mutta myös luksustuotteiden markkinoinnin erityispiirteistä tuodaan runsaasti esiin. Seminar, Fashion Management (MKGS 31475) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Parityönä pidettävä esitelmä. Tekstiilitunnistus- ja käsitteiden hallinta luentotentti. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Fashion management oli kaikista kursseistani ylivoimaisesti erikoisin. Kurssi muistutti enemmän ammattikorkeakoulu- tai taideyliopisto-opiskelua kuin businesyliopiston kurssia. Kurssi pyrkii antamaan hyvän yleiskuvan siitä, mitä muotitalon ostajan tai tuotejohtajan työtehtäviin kuuluu. Tehtävien hallinnassa käytettäviä työkaluja (Excel-taulukoita ja check-listoja) esitellään runsaasti. Muotimaailmaan perehdytään opiskelijoiden esitelmien kautta, kukin pari esittelee yhden muotisuunnittelijan, sekä tutustumalla eri kangasmateriaaleihin, kudonta- ja neulontatekniikoihin, värjäysmenetelmiin jne. Kurssi antaa osviittaa siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja vaaditaan kaupallisen puolen osaajalta, joka työskentelee luovien ihmisten parissa, monimutkaisten projektien hallinnassa. Keskeinen käsite kurssilla on brändi-dna, ja kurssin jälkeen opiskelijalla on monipuolinen kuva sen rakentumiseen vaikuttavista seikoista. Lopputyö on vaatemalliston suunnitelma, ja se tehdään ryhmässä. Itse ideoin malliston lanseerauskamppanian, joka tehtävänä ei kovin tiiviisti liittynyt kurssilla läpikäytyihin asioihin.

6 Français apprentissage 3 (LGFR 31413) Opettaja: Brigitte Oehler 3 ECTS Suoritustapa: Lyhyt suullinen ja PP-esitys ryhmätyönä. Kirjallinen lopputentti. Kolme luentotenttiä. Kurssi painottui kielioppiin. Ryhmäkoko oli pieni, mikä on kielten opiskelussa aina eduksi. Kurssilla ei käytetty kirjaa ja muutakin oheismateriaalia kuten harjoitusmonisteita oli melko niukasti. Opetus oli selkeää, mutta tahti oli nopeahko ja harjoituksia ja kertausta olisi voinut olla enemmän. Myös kuunteluharjoituksia olisin kaivannut lisää. Oppimisen kannalta olisi eduksi, jos luentoja olisi kahdesti viikossa yhden viikoittaisen tapaamisen sijaan. 3. Eläminen ja vapaa-aika Pariisissa asumiskustannuksen ovat melko korkeat. Kampuksen läheisyydessä Cergyssä voi asua edullisemmin. Lisäksi lyhyt koulumatka voi saada kampusasumisen vaikuttamaan hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Kokonaiskokemuksen kannalta en kuitenkaan suosittele kenenkään vaihtoopiskelijan asuvan Cergyssä, etenkään jos toivoo kokevansa, mitä pariisilainen elämäntyyli todella on. Kun junat eivät enää iltaisin kulje, paluumatka Cergyyn bussilla voi kestää useita tunteja. Kaikki ystäväni, jotka asuivat Cergyssä harmittelivat sitä ja alkoivat hyvinkin pian etsimään asuinpaikkaa Pariisista. Osa onnistuikin löytämään vuokra-asunnon kesken lukukauden. Hyvä puoli asunnon hankkimisessa paikan päältä on se, että kohdetta pääsee yleensä halutessaan katsomaan etukäteen. Toisaalta, asunnon etsimiseen menee aikaa, ja lyhyen vaihtoajan käyttäisi mielellään muuhunkin. Itse asuin kolmessa eri osoitteessa Pariisissa, mikä oli mainio tapa oppia tuntemaan kaupungin eri osia. Pariisissa on yli 10 miljoonaa asukasta, ja kaupunginosasta tai jopa korttelista toiseen kaupungin ilme voi muuttua hyvinkin paljon. Ensimmäisen asuinpaikkani löysin tutun kautta, ja vuokrasta sovittiin Facebookissa. Asunnon sijainti viihtyisällä alueella 5:ssä kaupunginosassa sekä kämppäkavereiden olemassaolo tekivät kotiutumisesta helppoa. Kahden kuukauden ajan asuin 11:ssä kaupunginosassa yksiössä, jonka vuokrasin Lodgis-nimisen välitysfirman kautta. Viimeisen viikon asuin ystävien luona 19:ssä kaupungiosassa. Sää Pariisissa on ailahtelevainen, ja vielä maaliskuussa satoi lunta. Talojen lämmöneristys ei yleensäottaen ole Suomen tasolla. Niinpä myös kevääksi Pariisiin lähtevän kannattaa varautua lämpimin sisä- ja ulkovaattein. Vapaa-aika ESSEC:ssä on lukuisia kerhoja, joiden toimintaan myös vaihto-opiskelijat voivat ottaa osaa. Urheilumahdollisuuden ovat monipuoliset: kampuksella on oma

7 kuntosali, joka on opiskelijoiden käytössä ilmaiseksi. Tarjolla on myös ohjattua liikuntaa hip-hopista ja joogasta miekkailuun ja ratsastukseen. Pariisissa tekeminen ei lopu koskaan, ja yhden trimesterin mittainen vaihto tuntui aivan liian lyhyeltä ehtiäkseen kokea ja nähdä kaiken suunnitellun. Kaupungin kulttuuritarjonta, nähtävyydet ja kulinaariset elämykset ovat vertaansa vailla. Turisteja on paljon, joten museoihin ja nähtävyyksiin jonottamiseen on allokoitava riittävästi aikaa. Opiskelijakortilla monissa kohteissa saa alennusta sisäänpääsystä, mutta usein alennus koskee vain alle 25-vuotiaita opiskelijoita. Pariisissa on oma tunnelmansa ja pelkkä kaupungissa kuljeskelu on kokemus sinänsä. Metro on kulkuvälineenä nopein, mutta kävellen tai Velibkaupunkipyörällä liikkumalla näkee enemmän ja eksymällä voi löytää mielenkiintoisia paikkoja. Autenttisen Pariisi-kokemuksen kannalta paikallisessa seurassa liikkuminen on suuri etu. Esimerkiksi ravintoloiden kellareissa pidettäviin jazz-iltamiin tai Chantillyn laukkakilpailuihin ei välttämättä turisti löydä. Matkustelu Yhden trimesterin pituisessa vaihdossa aika ei käy pitkäksi, vaikka viettäisikin koko ajanjakson Pariisissa. Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat kuitenkin yleensä haluavat ottaa kaiken irti kaupungin keskeisestä sijainnista, ja monet vaihtoystäväni matkustivatkin useana viikonloppuna muualle Eurooppaan.

8 Esimerkiksi Lontoon vierailu oli monen listalla kätevän Eurostar-junayhteyden vuoksi. Itse tein yhden pidemmän matkan Etelä-Ranskaan kevätloman aikana. Vuokrasimme auton Pariisista kolmen muun ESSEC-opiskelijan kanssa ja ajoimme rannikolle. Autolla matkustamisen etuna oli se, että saatoimme siirtyä paikasta toiseen vapaalla aikataululla ja saimme nähdä yhden reissun aikana monta kaupunkia ja rantaa. Junaliput ovat suhteellisen kalliita ja se oli myös yksi syy, miksi päädyimme auton vuokraukseen. Toisaalta Ranskassa autoillessa matkakustannuksissa on huomioitava myös tietullimaksut, joiden suuruus tuli meidän matkaseurueellemme pienenä yllätyksenä. Jos haluaa hetkeksi pois kaupungin vilinästä, ei välttämättä tarvitse matkustaa kauas, sillä Pariisin lähistöllä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Versailles n linna ja puutarha ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Versailles hin pääsee kätevästi junalla. Liput linnaan kannattaa ostaa verkosta etukäteen jonotusajan lyhentämiseksi. Toinen suositeltava vierailukohde on Monet n talo kauniine puutarhoineen melko lähellä ESSEC:iä. Hienot patikointi- ja kiipeilypuitteet tarjoava Fontainebleau on myös hyvällä etäisyydellä esimerkiksi viikonloppulomaa ajatellen. Jos matkaseuraa on vailla, kannattaa olla yhteydessä ESSEC:in kerhoihin. Esimerkiksi ulkoilu- ja extreme-lajeihin erikoistunut kerho järjesti tänä keväänä vuorikiipeilyretken, ja matkailukerho Marco Polo järjestää vuosittain yhteisreissuja ulkomaisiin kohteisiin. 4. Loppukommentit Vaihdon rikastuttavinta antia oli elää ja opiskella äärimmäisen monikulttuurisessa ympäristössä. Parhaat ystäväni olivat Etiopiasta, Argentiinasta, Yhdysvalloista ja Saksasta. Kurssiprojekteissa tein töitä myös eri puolelta Aasiaa tulevien sekä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa. Laajamittaiset ryhmätyöt olivat ajoittain uuvuttavia, mutta erittäin opettavaisia. Esimerkiksi neuvottelu- ja projektinhallintataidot kehittyivät. Mielenkiintoista oli myös tutustua ranskalaiseen opintojärjestelmään, yliopistomaailmaan ja kuulla työelämän konventioista Ranskassa ja muualla. Koska tulevaisuudessa harkitsen työskenteleväni ulkomailla, oli hyvä saada käsitystä siitä, kuinka erilainen kulttuuri voikin työmarkkinoilla tulla vastaan, niinkin läheiseltä tuntuvassa maassa kuin Ranskassa. Itsestäni huomasin vaihdossa jälleen sen, kuinka paljon nautin eri kulttuureista tulevien, eritaustaisten ihmisten tapaamisesta. Tämä kannattaa pitää mielessä tulevaisuuden työtehtäviä miettiessä. Lisäksi huomasin, että epävarmuudensietokykyni on kehittynyt esimerkiksi viime vaihtoon verrattuna; tunsin oloni paljon rauhallisemmaksi ja varmemmaksi. Tärkeää oli myös huomata verkostojen ja verkostoitumisen merkitys konkreettisesti, esimerkiksi asuinpaikka järjestyi kätevästi yllättävien kontaktien kautta, samoin kuin harrastusseuran löytyminen. Kielitaito kehittyi huomaamatta, vaikka aika ei ollutkaan riittävä tyydyttävän puhetaidon kehittämiseksi. Lähtötasoon verrattuna opin kuitenkin paljon

9 ranskaa, minkä huomasin etenkin luetun ymmärtämisessä. Myös englannin kieli tuli jälleen entistä sujuvammaksi. Suosittelen Pariisia vaihtokohteena lämpimästi kaikille suurkaupunkikokemuksesta haaveileville ja ranskalaisesta kulttuurista ja kauniista arkkitehtuurista kiinnostuneille. Opiskelu ESSEC:ssä oli myös kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus. Akateemisessa mielessä sain koulusta kuitenkin vaikutelman, että taso on kaukana Aallosta. Toisaalta tämä oli mukava havaita, sillä nyt ymmärrän kuinka tasokkasta opetuksesta ja motivoituneiden kanssaopiskelijoiden seurasta olen saanut nauttia opiskeluaikanani Suomessa.

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Pidät nyt käsissäsi seitsemännettä koostetta Vaasan yliopiston vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksista. Kirjaseen on koottu akateemisen vuoden 2003 2004 vaihtokertomuksia,

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi!

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi! Käsissäsi on kolmas kooste Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksista vaihtoajalta. Tämä kirjanen sisältää kertomuksia akateemiselta vuodelta 2000-2001, ja mukana on 41 korkeakoulua 17 eri maasta. Tarinat

Lisätiedot

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto ESCP Europe Pariisi, kevät 2013 Rikumatti Forsberg Noora Tammisto 1. Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen vaihtoon Ranskassa oli melko helppo prosessi ja sisälsi vain kurssien valinnan koulun intranetin

Lisätiedot

Michigan State University

Michigan State University Michigan State University Eli Broad College of Business Vaihtoraportti Kevät 2012 17.6.2012 k90269 Valmistautuminen vaihtoon Kohdemaana sanoisin, että Yhdysvallat on yksi vaikeimmista asiakirjojen osalta.

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

TILBURG UNIVERSITY. Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M

TILBURG UNIVERSITY. Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M TILBURG UNIVERSITY Vaihtoraportti, kevät 2013 78423M 1 Valmistautuminen vaihtoon Tilburgin yliopisto on yksi Kauppakorkeakoulun yhteistyöyliopistoista, ja hakuprosessi kouluun on varsin kevyt. Tilburgin

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka Ville Raatikainen Hakeminen ja alkujärjestelyt: Olin jo opintojeni alkuvaiheessa miettinyt, että jossain vaiheessa

Lisätiedot

Matkaraportti Manchester Business Schoolista

Matkaraportti Manchester Business Schoolista Matkaraportti Manchester Business Schoolista Olin KTK-vaihdossa Manchester Business Schoolissa (University of Manchesterissa) kevätlukukauden 2013. Tässä raportissa käyn läpi kokemuksiani kyseisestä yliopistosta

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan Kevät 2013, k87664

MATKARAPORTTI. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan Kevät 2013, k87664 MATKARAPORTTI Göteborgs Universitet, Handelshögskolan Kevät 2013, k87664 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon... 2 2. Opiskelu vaihtokohteessa... 3 3. Vapaa-aika ja muuta... 8 3.1 Hintataso...

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535 Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013 k90535 1. Valmistautuminen vaihtoon ITAM on aktiivisesti yhteydessä vaihtoon valittuihin, heiltä tulee paljon informaatiota ja he ilmoittavat ja muistuttavat

Lisätiedot

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 AALTO YLIOPISTO Vaihtoraportti Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013 Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 [Kirjoita asiakirjan tiivistelmä tähän. Tiivistelmä on yleensä lyhyt yhteenveto

Lisätiedot

OPISKELIJAT YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISEN EDISTÄJINÄ. Kertomuksia Pohjois-Karjalan yritysjohtajilta ja ammattikorkeakoulun opiskelijoilta

OPISKELIJAT YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISEN EDISTÄJINÄ. Kertomuksia Pohjois-Karjalan yritysjohtajilta ja ammattikorkeakoulun opiskelijoilta Tenho Kohonen (toim.) OPISKELIJAT YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISEN EDISTÄJINÄ Kertomuksia Pohjois-Karjalan yritysjohtajilta ja ammattikorkeakoulun opiskelijoilta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu B:19 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS Timo Schalkowski schalkow@hytti.uku.fi Kuopion yliopisto, tietojenkäsittelytiede, ohjelmistotekniikan koulutusohjelma TKO3 Aluksi Muutamia huomioita

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot