Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Kevät 2013 k90251

2 1. Valmistautuminen vaihtoon Dokumentit Hyväksymiskirjeen saavuttua ja vaihtopaikan vastaanoton jälkeen kohdeyliopisto lähettää tarkat ohjeet siitä, mitä dokumentteja vaaditaan ja mihin mennessä ne tulee toimittaa. ESSEC:iin piti lähettää englanninkielinen syntymätodistus, application summary allekirjoitettuna, kopio passista sekä valokuva opiskelijakorttia varten. Lähetys onnistui sähköpostitse. Syntymätodistuksen englanninkielisen version saaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa, joten se tulee tilata hyvissä ajoin. Seuraava askel oli kirjautua ESSEC:in intranettiin ja vahvistaa siellä omat tiedot. Lukujärjestykset toimitetaan tuleville vaihto-opiskelijoille suoraan sähköpostitse. Kurssivalikoimaan tutustumisen jälkeen opiskelija täyttää alustavan kurssisuunnitelman, joka palautetaan ESSEC:in vaihtokoordinaattorille. Varsinaiseen kurssi-ilmoittautumiseen lähetettään erikseen yksityiskohtainen ohjeistus, johon kannattaa perehtyä ajoissa, sillä kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Itse ilmoittauduin kursseille samalla hetkellä kun ilmoittautumissivusto avattiin ja pääsin kaikille kursseille, joille alun perin suunnittelinkin. Kursseja valittaessa on huomioitava, että osa kursseista on avoimia ainoastaan tietyn chair :in opiskelijoille, tai heillä on vähintään etuoikeusasema kurssille osallistumiseen, joten vaihtoehtoinen kurssi kannattaa olla mietittynä valmiiksi. Ranskassa opiskelevan on mahdollista hakea opiskeluajalleen Ranskan valtion myöntämää asumistukea Suomen opintotuen lisäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on ranskalainen pankkitili. Summa on enimmillään noin 200 kuukaudessa. Tuen saamiseksi on täytettävä melko pitkä ja yksityiskohtainen hakemusasiakirja, jonka liitteissä on oltava mm. ranskankielinen käännös syntymätodistuksesta sekä paikallisen asuinpaikan vuokrasopimus. Käännös voi maksaa suhteellisen paljon, joten tuen hakemista suunnittelevan kannattaa tuoda ranskankielinen syntymätodistus mukanaan jo Suomesta. Pankkitilin hankkiminen on helppoa, edellytyksenä on ainoastaan osoite Ranskassa. ESSEC:illä on sopimus Societe General -pankin kanssa, joka mahdollistaa pankkitilin avaamisen yhden euron hintaan. Tilisopimukseen kuului myös ilmainen kotivakuutus. Matka Lentoliput kannattaa varata ajoissa, jos mielii matkustaa Pariisiin edullisesti. Sekä Orlyn että Charles De Gaullen lentoasemilta on kätevät liikenneyhteydet Pariisin keskustaan. Orlyn lentokentältä pääsee Orlyval-lentokenttäjunalla Anthonyn RER-asemalle, josta RER-juna vie puolessa tunnissa suoraan keskustaan. RER on paikallisjuna, joka täydentää Pariisin vertaansa vailla olevaa metroverkosta. Myös CDG:lta on RER-yhteys keskustaan ja matka kestää noin 25 minuuttia. Loppumääränpäästä riippuen myös lentokenttäbussi voi olla kätevä vaihtoehto.

3 Jos tavaraa on paljon, taksia kannattaa harkita, sillä joillakin metroasemilla ei ole rullaportaita eikä hissiä. Itse matkustan rinkan kanssa, jolloin tavaroiden kantaminen ei ole ongelma. ESSEC:in kampusalue sijaitsee Cergyssä, reilun 30 kilometrin päässä Pariisin ydinkeskustasta. Matka keskustasta, Chatêlet n asemalta, RER-junalla (linja A, suunta Cergy Le Haut) kampusta lähimmälle asemalle (Cergy Prefecture) kestää noin 45 minuuttia. Asemalta kampukselle kävelee 5 minuutissa. Itselläni kävely ja metromatka kotoa lähimmälle RER-asemalle vei lisäksi noin 20 minuuttia. Ruuhka-aikoina junaan ei välttämättä aina mahdu sisään ja joskus myös vuoroja saattaa jäädä välistä, joten etenkin ensimmäistä kertaa ESSEC:iin mentäessä kannattaa varata rutkasti ylimääräistä aikaa. Minua varoitettiin myös julkisen liikenteen lakkojen yleisyydestä, mutta ilmeisesti olin onnekas, sillä aina pääsin suhteellisen järkevässä ajassa määränpäähäni. Orientaatio Kolmannelle trimesterille saapuville vaihto-opiskelijoille järjestettiin tervetuliaistilaisuus kampuksella 5.4. Osallistuminen on ehdottomasti suositeltavaa, sillä tilaisuudessa luodaan ensikontaktit muihin samaan aikaan aloittaviin vaihto-opiskelijoihin. Lisäksi saat opiskelijakortin, joka kannattaa jatkossa aina pitää mukana, sillä ilman sitä esimerkiksi kirjastoon pääsy ja printtaamiseen kampuksella ei onnistu. Tilaisuudessa saa myös hyvää yleistietoa Cergystä, Pariisista, monista käytännön asioista ja opiskelijaelämästä ESSEC:ssä. Päivän aikana tehdään myös tutustumiskierros kampuksella ja myöhemmin ESSEC:in kansainvälinen kerho MELT (L'association internationale de l'essec) tarjoilee pientä syötävää ja juotavaa toivottaen osaltaan uudet tulokkaat tervetulleiksi. Monet tapaavat samalla myös buddynsa, jotka ovat tutor-henkisiä ESSEC-opiskelijoita, joilta voi kysyä apua missä tahansa mieltä askarruttavassa asiassa. 2. Opiskelu vaihtokohteessa Kolmas trimester alkoi ESSEC:ssä 8.4. ja päättyi virallisesti Lukukauden viimeinen viikko on tenttiviikko, jolloin saatetaan pitää vielä viimeisiä luentokertoja. Useilla kursseilla tenttejä ei kuitenkaan ollut tai ne järjestettiin aikaisemmin, toisin sanoen, monilla opinnot loppuivat jo Kevätloma sijoittui viikolle 19, jolloin kaikki luennot olivat tauolla eikä tehtäväpalautuksia ollut. Kurssit ESSEC:ssä on paljon mielenkiintoisia kursseja, vaikkakin englanninkielinen kurssitarjonta on suppeampi. Kuitenkin joukosta oli helppo löytää riittävä määrä itseä kiinnostavia ja aikataulullisesti yhteensopivia kursseja. Suoritin maisteritason kursseja eri pääaineista. Kanssani samoille kursseille osallistui myös joitakin MBA-opiskelijoita.

4 Maisteritason vaihto-opiskelija voi ESSEC:ssä valita vapaasti melkein kaikista MSc-ohjelman kursseista, luonnollisesti sillä edellytyksellä että täyttää kurssin etukäteisvaatimukset. Kuten edellisessä kappaleessa mainitsin, muutamat kurssit on kuitenkin tarkoitettu ainoastaan tietyssä ohjelmassa (chair) opiskeleville, eivätkä siksi ole vaihto-opiskelijoiden valittavissa. Esimerkiksi LVMH:n sponsoroimassa Luxury Brand Management ohjelmassa osa kursseista on yksinomaan kyseisen erikoistumisalueen opiskelijoille. Kaikissa aineissa kursseja on sekä ranskaksi että englanniksi. Suoritin ESSEC:ssä kolmen kuukauden aikana viisi kurssia, jotka olivat kaikki graduate-tason kursseja, ja jotka esittelen seuraavassa lyhyesti: Innovation, Globalization and Responsibility (MGTA 31143) Opettaja: Zavier Pavie 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi alkaa hyvinkin filosofisella pohdinnalla innovaatioiden luonteesta, historiasta ja merkityksestä, etiikasta ja liiketoiminnasta, ja siirtyy pikkuhiljaa pragmaattisempaan lähestymistapaan. Kurssin tärkein tavoite on havahduttaa opiskelijat ymmärtämään, että vastuullisuusnäkökulman integrointi kaikkeen innovointiin on ehdoton välttämättömyys. Monet esimerkit auttavat ymmärtämään, mitä vastuullinen innovointi konkreettisesti merkitsee tuotekehityksessä ja uuden liiketoiminnan kehittämisessä. Ryhmäprojekti antaa mahdollisuuden itse soveltaa vastuullisen innovaatioprosessin mallia tietyn toimialan ja yrityksen analysoinnissa. Lopputyöpajassa yhdistyy teoria ja käytäntö, vastuullisen innovoinnin viitekehys ja luova ajattelu; opiskelijoiden tehtävänä on kehittää tiimeissä vastuullinen ratkaisu yleismaailmalliseen ongelmaan. Kurssilla oli monia vierailijapuhujia, joista kaikki eivät kuitenkaan pystyneet tarjoamaan hyödyllistä tietoa tai uusia näkökulmia. Research Seminar in Management - Cleantech Entrepreneurship (MGTM 31421) 5 ECTS Opettaja: Jan Lepoutre Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen reflektiopaperi. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi toimii johdantona cleantech-yrittäjyyden laajaan kenttään. Se antaa perustietämyksen cleantech-otsikon alle lukeutuvista eri toimialoista sekä cleantech-yrittäjyyteen liittyvistä erityishaasteista. Case-esimerkit kannustavat out-of-the-box ajatteluun, ja niiden analysointi eri työkaluja hyödyntäen antaa valmiuksia jatkossa ymmärtää start-up yritysten menestystekijöitä ja sudenkuoppia millä tahansa toimialalla. Kurssi kertaa myös kansantaloustieteen perusteorioita, sillä liiketoimintamahdollisuuksia lähestytään markkinoiden toimimattomuuden (market failures) kautta. Kurssilla vierailevat start-up yrittäjät antavat konkreettisemman kuvan start-up-toiminnasta clentech-bisneksessä.

5 Luxury Distribution and Retail (MKGF 31411) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen case-tehtävä. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssin sisältö on laaja ja melko hajanainen. Kurssilla liikutaan strategisesta näkökulmasta aina hyvinkin käytännönläheiseen ja yksityiskohtaiseen vähittäiskaupan toimintojen suunnitteluun esimerkkinä myyjän tapa puhutella asiakasta myyntitilanteessa. Professorin pitkä kokemus muun muassa konsulttina alalla on opiskelijoille eduksi siinä mielessä, että käytännön esimerkkejä saadaan runsaasti. Erikoista kurssilla on se, että yhdenkään akateemisen artikkelin lukemista ei edellytetä. Ryhmäprojekti tehdään todella isossa ryhmässä (omalla kohdallani 7 henkeä), mikä on haastavaa organisoinnin ja päätöksenteon kannalta, mutta mikä toisaalta simuloi hyvin tosielämän työympäristöä. Kurssi on hyvin tasapainossa sen suhteen, että jakelun ja kaupan periaatteita käydään läpi yleisellä tasolla, mutta myös luksustuotteiden markkinoinnin erityispiirteistä tuodaan runsaasti esiin. Seminar, Fashion Management (MKGS 31475) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Parityönä pidettävä esitelmä. Tekstiilitunnistus- ja käsitteiden hallinta luentotentti. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Fashion management oli kaikista kursseistani ylivoimaisesti erikoisin. Kurssi muistutti enemmän ammattikorkeakoulu- tai taideyliopisto-opiskelua kuin businesyliopiston kurssia. Kurssi pyrkii antamaan hyvän yleiskuvan siitä, mitä muotitalon ostajan tai tuotejohtajan työtehtäviin kuuluu. Tehtävien hallinnassa käytettäviä työkaluja (Excel-taulukoita ja check-listoja) esitellään runsaasti. Muotimaailmaan perehdytään opiskelijoiden esitelmien kautta, kukin pari esittelee yhden muotisuunnittelijan, sekä tutustumalla eri kangasmateriaaleihin, kudonta- ja neulontatekniikoihin, värjäysmenetelmiin jne. Kurssi antaa osviittaa siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja vaaditaan kaupallisen puolen osaajalta, joka työskentelee luovien ihmisten parissa, monimutkaisten projektien hallinnassa. Keskeinen käsite kurssilla on brändi-dna, ja kurssin jälkeen opiskelijalla on monipuolinen kuva sen rakentumiseen vaikuttavista seikoista. Lopputyö on vaatemalliston suunnitelma, ja se tehdään ryhmässä. Itse ideoin malliston lanseerauskamppanian, joka tehtävänä ei kovin tiiviisti liittynyt kurssilla läpikäytyihin asioihin.

6 Français apprentissage 3 (LGFR 31413) Opettaja: Brigitte Oehler 3 ECTS Suoritustapa: Lyhyt suullinen ja PP-esitys ryhmätyönä. Kirjallinen lopputentti. Kolme luentotenttiä. Kurssi painottui kielioppiin. Ryhmäkoko oli pieni, mikä on kielten opiskelussa aina eduksi. Kurssilla ei käytetty kirjaa ja muutakin oheismateriaalia kuten harjoitusmonisteita oli melko niukasti. Opetus oli selkeää, mutta tahti oli nopeahko ja harjoituksia ja kertausta olisi voinut olla enemmän. Myös kuunteluharjoituksia olisin kaivannut lisää. Oppimisen kannalta olisi eduksi, jos luentoja olisi kahdesti viikossa yhden viikoittaisen tapaamisen sijaan. 3. Eläminen ja vapaa-aika Pariisissa asumiskustannuksen ovat melko korkeat. Kampuksen läheisyydessä Cergyssä voi asua edullisemmin. Lisäksi lyhyt koulumatka voi saada kampusasumisen vaikuttamaan hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Kokonaiskokemuksen kannalta en kuitenkaan suosittele kenenkään vaihtoopiskelijan asuvan Cergyssä, etenkään jos toivoo kokevansa, mitä pariisilainen elämäntyyli todella on. Kun junat eivät enää iltaisin kulje, paluumatka Cergyyn bussilla voi kestää useita tunteja. Kaikki ystäväni, jotka asuivat Cergyssä harmittelivat sitä ja alkoivat hyvinkin pian etsimään asuinpaikkaa Pariisista. Osa onnistuikin löytämään vuokra-asunnon kesken lukukauden. Hyvä puoli asunnon hankkimisessa paikan päältä on se, että kohdetta pääsee yleensä halutessaan katsomaan etukäteen. Toisaalta, asunnon etsimiseen menee aikaa, ja lyhyen vaihtoajan käyttäisi mielellään muuhunkin. Itse asuin kolmessa eri osoitteessa Pariisissa, mikä oli mainio tapa oppia tuntemaan kaupungin eri osia. Pariisissa on yli 10 miljoonaa asukasta, ja kaupunginosasta tai jopa korttelista toiseen kaupungin ilme voi muuttua hyvinkin paljon. Ensimmäisen asuinpaikkani löysin tutun kautta, ja vuokrasta sovittiin Facebookissa. Asunnon sijainti viihtyisällä alueella 5:ssä kaupunginosassa sekä kämppäkavereiden olemassaolo tekivät kotiutumisesta helppoa. Kahden kuukauden ajan asuin 11:ssä kaupunginosassa yksiössä, jonka vuokrasin Lodgis-nimisen välitysfirman kautta. Viimeisen viikon asuin ystävien luona 19:ssä kaupungiosassa. Sää Pariisissa on ailahtelevainen, ja vielä maaliskuussa satoi lunta. Talojen lämmöneristys ei yleensäottaen ole Suomen tasolla. Niinpä myös kevääksi Pariisiin lähtevän kannattaa varautua lämpimin sisä- ja ulkovaattein. Vapaa-aika ESSEC:ssä on lukuisia kerhoja, joiden toimintaan myös vaihto-opiskelijat voivat ottaa osaa. Urheilumahdollisuuden ovat monipuoliset: kampuksella on oma

7 kuntosali, joka on opiskelijoiden käytössä ilmaiseksi. Tarjolla on myös ohjattua liikuntaa hip-hopista ja joogasta miekkailuun ja ratsastukseen. Pariisissa tekeminen ei lopu koskaan, ja yhden trimesterin mittainen vaihto tuntui aivan liian lyhyeltä ehtiäkseen kokea ja nähdä kaiken suunnitellun. Kaupungin kulttuuritarjonta, nähtävyydet ja kulinaariset elämykset ovat vertaansa vailla. Turisteja on paljon, joten museoihin ja nähtävyyksiin jonottamiseen on allokoitava riittävästi aikaa. Opiskelijakortilla monissa kohteissa saa alennusta sisäänpääsystä, mutta usein alennus koskee vain alle 25-vuotiaita opiskelijoita. Pariisissa on oma tunnelmansa ja pelkkä kaupungissa kuljeskelu on kokemus sinänsä. Metro on kulkuvälineenä nopein, mutta kävellen tai Velibkaupunkipyörällä liikkumalla näkee enemmän ja eksymällä voi löytää mielenkiintoisia paikkoja. Autenttisen Pariisi-kokemuksen kannalta paikallisessa seurassa liikkuminen on suuri etu. Esimerkiksi ravintoloiden kellareissa pidettäviin jazz-iltamiin tai Chantillyn laukkakilpailuihin ei välttämättä turisti löydä. Matkustelu Yhden trimesterin pituisessa vaihdossa aika ei käy pitkäksi, vaikka viettäisikin koko ajanjakson Pariisissa. Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat kuitenkin yleensä haluavat ottaa kaiken irti kaupungin keskeisestä sijainnista, ja monet vaihtoystäväni matkustivatkin useana viikonloppuna muualle Eurooppaan.

8 Esimerkiksi Lontoon vierailu oli monen listalla kätevän Eurostar-junayhteyden vuoksi. Itse tein yhden pidemmän matkan Etelä-Ranskaan kevätloman aikana. Vuokrasimme auton Pariisista kolmen muun ESSEC-opiskelijan kanssa ja ajoimme rannikolle. Autolla matkustamisen etuna oli se, että saatoimme siirtyä paikasta toiseen vapaalla aikataululla ja saimme nähdä yhden reissun aikana monta kaupunkia ja rantaa. Junaliput ovat suhteellisen kalliita ja se oli myös yksi syy, miksi päädyimme auton vuokraukseen. Toisaalta Ranskassa autoillessa matkakustannuksissa on huomioitava myös tietullimaksut, joiden suuruus tuli meidän matkaseurueellemme pienenä yllätyksenä. Jos haluaa hetkeksi pois kaupungin vilinästä, ei välttämättä tarvitse matkustaa kauas, sillä Pariisin lähistöllä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Versailles n linna ja puutarha ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Versailles hin pääsee kätevästi junalla. Liput linnaan kannattaa ostaa verkosta etukäteen jonotusajan lyhentämiseksi. Toinen suositeltava vierailukohde on Monet n talo kauniine puutarhoineen melko lähellä ESSEC:iä. Hienot patikointi- ja kiipeilypuitteet tarjoava Fontainebleau on myös hyvällä etäisyydellä esimerkiksi viikonloppulomaa ajatellen. Jos matkaseuraa on vailla, kannattaa olla yhteydessä ESSEC:in kerhoihin. Esimerkiksi ulkoilu- ja extreme-lajeihin erikoistunut kerho järjesti tänä keväänä vuorikiipeilyretken, ja matkailukerho Marco Polo järjestää vuosittain yhteisreissuja ulkomaisiin kohteisiin. 4. Loppukommentit Vaihdon rikastuttavinta antia oli elää ja opiskella äärimmäisen monikulttuurisessa ympäristössä. Parhaat ystäväni olivat Etiopiasta, Argentiinasta, Yhdysvalloista ja Saksasta. Kurssiprojekteissa tein töitä myös eri puolelta Aasiaa tulevien sekä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa. Laajamittaiset ryhmätyöt olivat ajoittain uuvuttavia, mutta erittäin opettavaisia. Esimerkiksi neuvottelu- ja projektinhallintataidot kehittyivät. Mielenkiintoista oli myös tutustua ranskalaiseen opintojärjestelmään, yliopistomaailmaan ja kuulla työelämän konventioista Ranskassa ja muualla. Koska tulevaisuudessa harkitsen työskenteleväni ulkomailla, oli hyvä saada käsitystä siitä, kuinka erilainen kulttuuri voikin työmarkkinoilla tulla vastaan, niinkin läheiseltä tuntuvassa maassa kuin Ranskassa. Itsestäni huomasin vaihdossa jälleen sen, kuinka paljon nautin eri kulttuureista tulevien, eritaustaisten ihmisten tapaamisesta. Tämä kannattaa pitää mielessä tulevaisuuden työtehtäviä miettiessä. Lisäksi huomasin, että epävarmuudensietokykyni on kehittynyt esimerkiksi viime vaihtoon verrattuna; tunsin oloni paljon rauhallisemmaksi ja varmemmaksi. Tärkeää oli myös huomata verkostojen ja verkostoitumisen merkitys konkreettisesti, esimerkiksi asuinpaikka järjestyi kätevästi yllättävien kontaktien kautta, samoin kuin harrastusseuran löytyminen. Kielitaito kehittyi huomaamatta, vaikka aika ei ollutkaan riittävä tyydyttävän puhetaidon kehittämiseksi. Lähtötasoon verrattuna opin kuitenkin paljon

9 ranskaa, minkä huomasin etenkin luetun ymmärtämisessä. Myös englannin kieli tuli jälleen entistä sujuvammaksi. Suosittelen Pariisia vaihtokohteena lämpimästi kaikille suurkaupunkikokemuksesta haaveileville ja ranskalaisesta kulttuurista ja kauniista arkkitehtuurista kiinnostuneille. Opiskelu ESSEC:ssä oli myös kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus. Akateemisessa mielessä sain koulusta kuitenkin vaikutelman, että taso on kaukana Aallosta. Toisaalta tämä oli mukava havaita, sillä nyt ymmärrän kuinka tasokkasta opetuksesta ja motivoituneiden kanssaopiskelijoiden seurasta olen saanut nauttia opiskeluaikanani Suomessa.

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE Käytännön venäjää koulutus avuksi työelämään Venäjän kulttuuri ja kieli viikonloppukurssi Venäjän kulttuuri ja kieli (ryhmäopetus yrityksissä) Venäjän

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS

OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS Jari Haimi ym. Lentävässä Lähdössä 2016 Mikä on HOPS? Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli jokaisen opiskelijan oman opiskelun strategia, taktiikka ja toimeenpanosuunnitelma

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava Työssäoppiminen (ITIA02) 10 op Harjoittelu (~8op) 3 kk kokoaikaista työskentelyä harjoittelupaikalla Palkallinen harjoittelutuki

Lisätiedot

Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins

Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins 27.9.2016 Myyntityön koulutusohjelma Ensimmäinen korkeakoulutasoinen myyntiin keskittyvä tutkinto Suomessa. Ensimmäinen

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa MATKARAPORTTI Henry Huusko Lukuvuosi 2015-16 Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa 1. JOHDANTO Valitsin vaihtokohteekseni Baumanin teknillisen yliopiston Moskovassa ja vietin

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista:

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Opiskelijakyselyn tulosten yhteenveto Kehitysehdotuksien puintia Vapaamuotoista keskustelua (kysymyksiä, vastauksia, neuvoja, murheita) Kiva, että olet tullut

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA

KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA KANNUKSEN LUKIO ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN LINJA Eläinlääketieteellinen linja Kannuksen lukion eläinlääketieteellinen linja on luonnontieteisiin suuntautunut opintolinja. Eläinlääketieteellisellä linjalla

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille

Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikoilla, Vinkit työnantajille Termit tutuiksi Viisas liikkuminen? Missä asun, minne kuljen, kuljenko ollenkaan? Asuinpaikka Toimitilan sijainti Sähköinen asiointi Etätyö-

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto

HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto Vastanneiden osuus % tiedekunnittain (n = 177) Kurssin suorittaneiden määrä (27.5.2014 mennessä) yhteensä = 289 Kielten laitos yhteensä 49 suoritusta Humanistinen

Lisätiedot

56139, Tilapioneerit projektikurssi tilapäiskäytöistä aluekehittämisessä, 5 op http://tilapioneerit.fi/ Kurssin tiedot ja ennakkotehtävä

56139, Tilapioneerit projektikurssi tilapäiskäytöistä aluekehittämisessä, 5 op http://tilapioneerit.fi/ Kurssin tiedot ja ennakkotehtävä 56139, Tilapioneerit projektikurssi tilapäiskäytöistä aluekehittämisessä, 5 op http://tilapioneerit.fi/ Kurssin tiedot ja ennakkotehtävä Kurssin tiedot Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu kaikkien Helsingin

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi 27.6.-1.7.2016, San Diego Tervetuloa kanssamme Esrin kansainväliseen käyttäjäkonferenssiin 2016! Maailman suurin paikkatietotapahtuma, Esri User Conference

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 1 VAIHTOPAIKAN VALINTA... 3 JÄRJESTELYT... 3 Viralliset

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään: tutkittua tietoa ja toimivia ratkaisuja KV-KEVÄTPÄIVÄT 2014 Study Life Go Abroad kv-viestintä kampanja > lähtökohdat ja tavoitteet > konkreettiset toimet/

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa - opiskelijan näkökulman kulma 6.11.2006 Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi VÄYLÄ -hanke 17.1.2012 2 (15) Sisältö 1. Vertaistuutori aikuiskoulutuksessa... 3 2. Miksi tarvitaan

Lisätiedot

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu Reflektoiva oppiminen harjoittelussa 17.9.2015 Insinööritieteiden korkeakoulu Psykologi, uraohjaaja Seija Leppänen Reflektointiprosessi aloittaa oppimisen 1. Orientoituminen ja suunnittelu: millainen tehtävä

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING. Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas

CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING. Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas SISÄLTÖ Sivu Johdanto 1 Ehdotettu malli opettajapaneelin keskustelutilaisuuteen 2 2

Lisätiedot

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville.

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verk kotyökalu opettajille, oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. Satojentuhansien opettajien joukosta löydät helposti kollegoita, joiden kanssa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 4 POHJOISEN ALUEOPISTON ESITTELY Sto EHDOTUS Merkitään tiedoksi. Lisätiedot: Vattula Kaarina, aluerehtori (pohjoinen alueop.), puhelin 310 88541 ESITTELIJÄ Historiaa

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

Tervetuloa merkonomi-koulutukseen! Leena Erola, leena.erola@keuda.fi p. 040 174 5624

Tervetuloa merkonomi-koulutukseen! Leena Erola, leena.erola@keuda.fi p. 040 174 5624 Tervetuloa merkonomi-koulutukseen! Leena Erola, leena.erola@keuda.fi p. 040 174 5624 Ohjelma tänään: klo 10.00 klo 11.00 klo 12.00 klo 12.45 klo 13.15 Tervetuloa ja esittäytyminen Koulutuksen esittely

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen TIIVISTELMÄ Sosiaali- ja terveysalan johtamisen YAMK-koulutus alkoi Tampereen ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihdossa syvennetään maailmalla oman alan osaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. Vaihdossa hankitut tiedot,

Lisätiedot

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu Johdatus ohjelmointiin 811122P Yleiset järjestelyt: Kurssin sivut noppa -järjestelmässä: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu 0. Kurssin suorittaminen Tänä vuonna kurssin suorittaminen tapahtuu

Lisätiedot

www.helsinki.fi/bio/ Fresh Experts -ohjelma yksityiskohtaisesti

www.helsinki.fi/bio/ Fresh Experts -ohjelma yksityiskohtaisesti Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan Fresh Experts -ohjelma maistereille 2010 2011 Opiskelija - Olet meille tärkeä. Valmistu ja hyppää mukaan Fresh Experts -ohjelmaan! Herätys

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

2 Opintojen kesto ja laajuus

2 Opintojen kesto ja laajuus Wienin yliopisto Fennistiikan BA- opintojen tutkintovaatimukset (epävirallinen, lyhennetty suomennos) Alkuperäiset saksankieliset tutkintovaatimukset on julkaistu Wienin yliopiston ilmoituslehdessä (Mitteilungsblatt

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi Pentti Hietala Tay/TKT 23.8.2016 Mitä? Jokaisella aloittavalla opiskelijalla on HOPSopettaja l. omaopettaja

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ HANKE

ARJEN KESKIÖSSÄ HANKE ARJEN KESKIÖSSÄ HANKE - uudenlaista asuntosuunnittelua ja asumisratkaisuja PAAVO suppea ohjausryhmä 11.11.2013 Saara Nyyssölä, ARA ARA Jarmo Lindén 15.2.2011 ARAn rahoittama kehittämishanke Arjen keskiössä

Lisätiedot