Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti k90251 Kevät 2013"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Kevät 2013 k90251

2 1. Valmistautuminen vaihtoon Dokumentit Hyväksymiskirjeen saavuttua ja vaihtopaikan vastaanoton jälkeen kohdeyliopisto lähettää tarkat ohjeet siitä, mitä dokumentteja vaaditaan ja mihin mennessä ne tulee toimittaa. ESSEC:iin piti lähettää englanninkielinen syntymätodistus, application summary allekirjoitettuna, kopio passista sekä valokuva opiskelijakorttia varten. Lähetys onnistui sähköpostitse. Syntymätodistuksen englanninkielisen version saaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa, joten se tulee tilata hyvissä ajoin. Seuraava askel oli kirjautua ESSEC:in intranettiin ja vahvistaa siellä omat tiedot. Lukujärjestykset toimitetaan tuleville vaihto-opiskelijoille suoraan sähköpostitse. Kurssivalikoimaan tutustumisen jälkeen opiskelija täyttää alustavan kurssisuunnitelman, joka palautetaan ESSEC:in vaihtokoordinaattorille. Varsinaiseen kurssi-ilmoittautumiseen lähetettään erikseen yksityiskohtainen ohjeistus, johon kannattaa perehtyä ajoissa, sillä kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Itse ilmoittauduin kursseille samalla hetkellä kun ilmoittautumissivusto avattiin ja pääsin kaikille kursseille, joille alun perin suunnittelinkin. Kursseja valittaessa on huomioitava, että osa kursseista on avoimia ainoastaan tietyn chair :in opiskelijoille, tai heillä on vähintään etuoikeusasema kurssille osallistumiseen, joten vaihtoehtoinen kurssi kannattaa olla mietittynä valmiiksi. Ranskassa opiskelevan on mahdollista hakea opiskeluajalleen Ranskan valtion myöntämää asumistukea Suomen opintotuen lisäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on ranskalainen pankkitili. Summa on enimmillään noin 200 kuukaudessa. Tuen saamiseksi on täytettävä melko pitkä ja yksityiskohtainen hakemusasiakirja, jonka liitteissä on oltava mm. ranskankielinen käännös syntymätodistuksesta sekä paikallisen asuinpaikan vuokrasopimus. Käännös voi maksaa suhteellisen paljon, joten tuen hakemista suunnittelevan kannattaa tuoda ranskankielinen syntymätodistus mukanaan jo Suomesta. Pankkitilin hankkiminen on helppoa, edellytyksenä on ainoastaan osoite Ranskassa. ESSEC:illä on sopimus Societe General -pankin kanssa, joka mahdollistaa pankkitilin avaamisen yhden euron hintaan. Tilisopimukseen kuului myös ilmainen kotivakuutus. Matka Lentoliput kannattaa varata ajoissa, jos mielii matkustaa Pariisiin edullisesti. Sekä Orlyn että Charles De Gaullen lentoasemilta on kätevät liikenneyhteydet Pariisin keskustaan. Orlyn lentokentältä pääsee Orlyval-lentokenttäjunalla Anthonyn RER-asemalle, josta RER-juna vie puolessa tunnissa suoraan keskustaan. RER on paikallisjuna, joka täydentää Pariisin vertaansa vailla olevaa metroverkosta. Myös CDG:lta on RER-yhteys keskustaan ja matka kestää noin 25 minuuttia. Loppumääränpäästä riippuen myös lentokenttäbussi voi olla kätevä vaihtoehto.

3 Jos tavaraa on paljon, taksia kannattaa harkita, sillä joillakin metroasemilla ei ole rullaportaita eikä hissiä. Itse matkustan rinkan kanssa, jolloin tavaroiden kantaminen ei ole ongelma. ESSEC:in kampusalue sijaitsee Cergyssä, reilun 30 kilometrin päässä Pariisin ydinkeskustasta. Matka keskustasta, Chatêlet n asemalta, RER-junalla (linja A, suunta Cergy Le Haut) kampusta lähimmälle asemalle (Cergy Prefecture) kestää noin 45 minuuttia. Asemalta kampukselle kävelee 5 minuutissa. Itselläni kävely ja metromatka kotoa lähimmälle RER-asemalle vei lisäksi noin 20 minuuttia. Ruuhka-aikoina junaan ei välttämättä aina mahdu sisään ja joskus myös vuoroja saattaa jäädä välistä, joten etenkin ensimmäistä kertaa ESSEC:iin mentäessä kannattaa varata rutkasti ylimääräistä aikaa. Minua varoitettiin myös julkisen liikenteen lakkojen yleisyydestä, mutta ilmeisesti olin onnekas, sillä aina pääsin suhteellisen järkevässä ajassa määränpäähäni. Orientaatio Kolmannelle trimesterille saapuville vaihto-opiskelijoille järjestettiin tervetuliaistilaisuus kampuksella 5.4. Osallistuminen on ehdottomasti suositeltavaa, sillä tilaisuudessa luodaan ensikontaktit muihin samaan aikaan aloittaviin vaihto-opiskelijoihin. Lisäksi saat opiskelijakortin, joka kannattaa jatkossa aina pitää mukana, sillä ilman sitä esimerkiksi kirjastoon pääsy ja printtaamiseen kampuksella ei onnistu. Tilaisuudessa saa myös hyvää yleistietoa Cergystä, Pariisista, monista käytännön asioista ja opiskelijaelämästä ESSEC:ssä. Päivän aikana tehdään myös tutustumiskierros kampuksella ja myöhemmin ESSEC:in kansainvälinen kerho MELT (L'association internationale de l'essec) tarjoilee pientä syötävää ja juotavaa toivottaen osaltaan uudet tulokkaat tervetulleiksi. Monet tapaavat samalla myös buddynsa, jotka ovat tutor-henkisiä ESSEC-opiskelijoita, joilta voi kysyä apua missä tahansa mieltä askarruttavassa asiassa. 2. Opiskelu vaihtokohteessa Kolmas trimester alkoi ESSEC:ssä 8.4. ja päättyi virallisesti Lukukauden viimeinen viikko on tenttiviikko, jolloin saatetaan pitää vielä viimeisiä luentokertoja. Useilla kursseilla tenttejä ei kuitenkaan ollut tai ne järjestettiin aikaisemmin, toisin sanoen, monilla opinnot loppuivat jo Kevätloma sijoittui viikolle 19, jolloin kaikki luennot olivat tauolla eikä tehtäväpalautuksia ollut. Kurssit ESSEC:ssä on paljon mielenkiintoisia kursseja, vaikkakin englanninkielinen kurssitarjonta on suppeampi. Kuitenkin joukosta oli helppo löytää riittävä määrä itseä kiinnostavia ja aikataulullisesti yhteensopivia kursseja. Suoritin maisteritason kursseja eri pääaineista. Kanssani samoille kursseille osallistui myös joitakin MBA-opiskelijoita.

4 Maisteritason vaihto-opiskelija voi ESSEC:ssä valita vapaasti melkein kaikista MSc-ohjelman kursseista, luonnollisesti sillä edellytyksellä että täyttää kurssin etukäteisvaatimukset. Kuten edellisessä kappaleessa mainitsin, muutamat kurssit on kuitenkin tarkoitettu ainoastaan tietyssä ohjelmassa (chair) opiskeleville, eivätkä siksi ole vaihto-opiskelijoiden valittavissa. Esimerkiksi LVMH:n sponsoroimassa Luxury Brand Management ohjelmassa osa kursseista on yksinomaan kyseisen erikoistumisalueen opiskelijoille. Kaikissa aineissa kursseja on sekä ranskaksi että englanniksi. Suoritin ESSEC:ssä kolmen kuukauden aikana viisi kurssia, jotka olivat kaikki graduate-tason kursseja, ja jotka esittelen seuraavassa lyhyesti: Innovation, Globalization and Responsibility (MGTA 31143) Opettaja: Zavier Pavie 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi alkaa hyvinkin filosofisella pohdinnalla innovaatioiden luonteesta, historiasta ja merkityksestä, etiikasta ja liiketoiminnasta, ja siirtyy pikkuhiljaa pragmaattisempaan lähestymistapaan. Kurssin tärkein tavoite on havahduttaa opiskelijat ymmärtämään, että vastuullisuusnäkökulman integrointi kaikkeen innovointiin on ehdoton välttämättömyys. Monet esimerkit auttavat ymmärtämään, mitä vastuullinen innovointi konkreettisesti merkitsee tuotekehityksessä ja uuden liiketoiminnan kehittämisessä. Ryhmäprojekti antaa mahdollisuuden itse soveltaa vastuullisen innovaatioprosessin mallia tietyn toimialan ja yrityksen analysoinnissa. Lopputyöpajassa yhdistyy teoria ja käytäntö, vastuullisen innovoinnin viitekehys ja luova ajattelu; opiskelijoiden tehtävänä on kehittää tiimeissä vastuullinen ratkaisu yleismaailmalliseen ongelmaan. Kurssilla oli monia vierailijapuhujia, joista kaikki eivät kuitenkaan pystyneet tarjoamaan hyödyllistä tietoa tai uusia näkökulmia. Research Seminar in Management - Cleantech Entrepreneurship (MGTM 31421) 5 ECTS Opettaja: Jan Lepoutre Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen reflektiopaperi. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssi toimii johdantona cleantech-yrittäjyyden laajaan kenttään. Se antaa perustietämyksen cleantech-otsikon alle lukeutuvista eri toimialoista sekä cleantech-yrittäjyyteen liittyvistä erityishaasteista. Case-esimerkit kannustavat out-of-the-box ajatteluun, ja niiden analysointi eri työkaluja hyödyntäen antaa valmiuksia jatkossa ymmärtää start-up yritysten menestystekijöitä ja sudenkuoppia millä tahansa toimialalla. Kurssi kertaa myös kansantaloustieteen perusteorioita, sillä liiketoimintamahdollisuuksia lähestytään markkinoiden toimimattomuuden (market failures) kautta. Kurssilla vierailevat start-up yrittäjät antavat konkreettisemman kuvan start-up-toiminnasta clentech-bisneksessä.

5 Luxury Distribution and Retail (MKGF 31411) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Yksilöllinen case-tehtävä. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Kurssin sisältö on laaja ja melko hajanainen. Kurssilla liikutaan strategisesta näkökulmasta aina hyvinkin käytännönläheiseen ja yksityiskohtaiseen vähittäiskaupan toimintojen suunnitteluun esimerkkinä myyjän tapa puhutella asiakasta myyntitilanteessa. Professorin pitkä kokemus muun muassa konsulttina alalla on opiskelijoille eduksi siinä mielessä, että käytännön esimerkkejä saadaan runsaasti. Erikoista kurssilla on se, että yhdenkään akateemisen artikkelin lukemista ei edellytetä. Ryhmäprojekti tehdään todella isossa ryhmässä (omalla kohdallani 7 henkeä), mikä on haastavaa organisoinnin ja päätöksenteon kannalta, mutta mikä toisaalta simuloi hyvin tosielämän työympäristöä. Kurssi on hyvin tasapainossa sen suhteen, että jakelun ja kaupan periaatteita käydään läpi yleisellä tasolla, mutta myös luksustuotteiden markkinoinnin erityispiirteistä tuodaan runsaasti esiin. Seminar, Fashion Management (MKGS 31475) Opettaja: Nathalie Ramanantsoa 5 ECTS Suoritustapa: Ryhmätyö, joka koostui esitelmästä ja kirjallisesta raportista. Parityönä pidettävä esitelmä. Tekstiilitunnistus- ja käsitteiden hallinta luentotentti. Läsnäolo luennoilla pakollinen (2 poissaoloa sallittu). Fashion management oli kaikista kursseistani ylivoimaisesti erikoisin. Kurssi muistutti enemmän ammattikorkeakoulu- tai taideyliopisto-opiskelua kuin businesyliopiston kurssia. Kurssi pyrkii antamaan hyvän yleiskuvan siitä, mitä muotitalon ostajan tai tuotejohtajan työtehtäviin kuuluu. Tehtävien hallinnassa käytettäviä työkaluja (Excel-taulukoita ja check-listoja) esitellään runsaasti. Muotimaailmaan perehdytään opiskelijoiden esitelmien kautta, kukin pari esittelee yhden muotisuunnittelijan, sekä tutustumalla eri kangasmateriaaleihin, kudonta- ja neulontatekniikoihin, värjäysmenetelmiin jne. Kurssi antaa osviittaa siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja vaaditaan kaupallisen puolen osaajalta, joka työskentelee luovien ihmisten parissa, monimutkaisten projektien hallinnassa. Keskeinen käsite kurssilla on brändi-dna, ja kurssin jälkeen opiskelijalla on monipuolinen kuva sen rakentumiseen vaikuttavista seikoista. Lopputyö on vaatemalliston suunnitelma, ja se tehdään ryhmässä. Itse ideoin malliston lanseerauskamppanian, joka tehtävänä ei kovin tiiviisti liittynyt kurssilla läpikäytyihin asioihin.

6 Français apprentissage 3 (LGFR 31413) Opettaja: Brigitte Oehler 3 ECTS Suoritustapa: Lyhyt suullinen ja PP-esitys ryhmätyönä. Kirjallinen lopputentti. Kolme luentotenttiä. Kurssi painottui kielioppiin. Ryhmäkoko oli pieni, mikä on kielten opiskelussa aina eduksi. Kurssilla ei käytetty kirjaa ja muutakin oheismateriaalia kuten harjoitusmonisteita oli melko niukasti. Opetus oli selkeää, mutta tahti oli nopeahko ja harjoituksia ja kertausta olisi voinut olla enemmän. Myös kuunteluharjoituksia olisin kaivannut lisää. Oppimisen kannalta olisi eduksi, jos luentoja olisi kahdesti viikossa yhden viikoittaisen tapaamisen sijaan. 3. Eläminen ja vapaa-aika Pariisissa asumiskustannuksen ovat melko korkeat. Kampuksen läheisyydessä Cergyssä voi asua edullisemmin. Lisäksi lyhyt koulumatka voi saada kampusasumisen vaikuttamaan hyvinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Kokonaiskokemuksen kannalta en kuitenkaan suosittele kenenkään vaihtoopiskelijan asuvan Cergyssä, etenkään jos toivoo kokevansa, mitä pariisilainen elämäntyyli todella on. Kun junat eivät enää iltaisin kulje, paluumatka Cergyyn bussilla voi kestää useita tunteja. Kaikki ystäväni, jotka asuivat Cergyssä harmittelivat sitä ja alkoivat hyvinkin pian etsimään asuinpaikkaa Pariisista. Osa onnistuikin löytämään vuokra-asunnon kesken lukukauden. Hyvä puoli asunnon hankkimisessa paikan päältä on se, että kohdetta pääsee yleensä halutessaan katsomaan etukäteen. Toisaalta, asunnon etsimiseen menee aikaa, ja lyhyen vaihtoajan käyttäisi mielellään muuhunkin. Itse asuin kolmessa eri osoitteessa Pariisissa, mikä oli mainio tapa oppia tuntemaan kaupungin eri osia. Pariisissa on yli 10 miljoonaa asukasta, ja kaupunginosasta tai jopa korttelista toiseen kaupungin ilme voi muuttua hyvinkin paljon. Ensimmäisen asuinpaikkani löysin tutun kautta, ja vuokrasta sovittiin Facebookissa. Asunnon sijainti viihtyisällä alueella 5:ssä kaupunginosassa sekä kämppäkavereiden olemassaolo tekivät kotiutumisesta helppoa. Kahden kuukauden ajan asuin 11:ssä kaupunginosassa yksiössä, jonka vuokrasin Lodgis-nimisen välitysfirman kautta. Viimeisen viikon asuin ystävien luona 19:ssä kaupungiosassa. Sää Pariisissa on ailahtelevainen, ja vielä maaliskuussa satoi lunta. Talojen lämmöneristys ei yleensäottaen ole Suomen tasolla. Niinpä myös kevääksi Pariisiin lähtevän kannattaa varautua lämpimin sisä- ja ulkovaattein. Vapaa-aika ESSEC:ssä on lukuisia kerhoja, joiden toimintaan myös vaihto-opiskelijat voivat ottaa osaa. Urheilumahdollisuuden ovat monipuoliset: kampuksella on oma

7 kuntosali, joka on opiskelijoiden käytössä ilmaiseksi. Tarjolla on myös ohjattua liikuntaa hip-hopista ja joogasta miekkailuun ja ratsastukseen. Pariisissa tekeminen ei lopu koskaan, ja yhden trimesterin mittainen vaihto tuntui aivan liian lyhyeltä ehtiäkseen kokea ja nähdä kaiken suunnitellun. Kaupungin kulttuuritarjonta, nähtävyydet ja kulinaariset elämykset ovat vertaansa vailla. Turisteja on paljon, joten museoihin ja nähtävyyksiin jonottamiseen on allokoitava riittävästi aikaa. Opiskelijakortilla monissa kohteissa saa alennusta sisäänpääsystä, mutta usein alennus koskee vain alle 25-vuotiaita opiskelijoita. Pariisissa on oma tunnelmansa ja pelkkä kaupungissa kuljeskelu on kokemus sinänsä. Metro on kulkuvälineenä nopein, mutta kävellen tai Velibkaupunkipyörällä liikkumalla näkee enemmän ja eksymällä voi löytää mielenkiintoisia paikkoja. Autenttisen Pariisi-kokemuksen kannalta paikallisessa seurassa liikkuminen on suuri etu. Esimerkiksi ravintoloiden kellareissa pidettäviin jazz-iltamiin tai Chantillyn laukkakilpailuihin ei välttämättä turisti löydä. Matkustelu Yhden trimesterin pituisessa vaihdossa aika ei käy pitkäksi, vaikka viettäisikin koko ajanjakson Pariisissa. Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat kuitenkin yleensä haluavat ottaa kaiken irti kaupungin keskeisestä sijainnista, ja monet vaihtoystäväni matkustivatkin useana viikonloppuna muualle Eurooppaan.

8 Esimerkiksi Lontoon vierailu oli monen listalla kätevän Eurostar-junayhteyden vuoksi. Itse tein yhden pidemmän matkan Etelä-Ranskaan kevätloman aikana. Vuokrasimme auton Pariisista kolmen muun ESSEC-opiskelijan kanssa ja ajoimme rannikolle. Autolla matkustamisen etuna oli se, että saatoimme siirtyä paikasta toiseen vapaalla aikataululla ja saimme nähdä yhden reissun aikana monta kaupunkia ja rantaa. Junaliput ovat suhteellisen kalliita ja se oli myös yksi syy, miksi päädyimme auton vuokraukseen. Toisaalta Ranskassa autoillessa matkakustannuksissa on huomioitava myös tietullimaksut, joiden suuruus tuli meidän matkaseurueellemme pienenä yllätyksenä. Jos haluaa hetkeksi pois kaupungin vilinästä, ei välttämättä tarvitse matkustaa kauas, sillä Pariisin lähistöllä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Versailles n linna ja puutarha ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Versailles hin pääsee kätevästi junalla. Liput linnaan kannattaa ostaa verkosta etukäteen jonotusajan lyhentämiseksi. Toinen suositeltava vierailukohde on Monet n talo kauniine puutarhoineen melko lähellä ESSEC:iä. Hienot patikointi- ja kiipeilypuitteet tarjoava Fontainebleau on myös hyvällä etäisyydellä esimerkiksi viikonloppulomaa ajatellen. Jos matkaseuraa on vailla, kannattaa olla yhteydessä ESSEC:in kerhoihin. Esimerkiksi ulkoilu- ja extreme-lajeihin erikoistunut kerho järjesti tänä keväänä vuorikiipeilyretken, ja matkailukerho Marco Polo järjestää vuosittain yhteisreissuja ulkomaisiin kohteisiin. 4. Loppukommentit Vaihdon rikastuttavinta antia oli elää ja opiskella äärimmäisen monikulttuurisessa ympäristössä. Parhaat ystäväni olivat Etiopiasta, Argentiinasta, Yhdysvalloista ja Saksasta. Kurssiprojekteissa tein töitä myös eri puolelta Aasiaa tulevien sekä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa. Laajamittaiset ryhmätyöt olivat ajoittain uuvuttavia, mutta erittäin opettavaisia. Esimerkiksi neuvottelu- ja projektinhallintataidot kehittyivät. Mielenkiintoista oli myös tutustua ranskalaiseen opintojärjestelmään, yliopistomaailmaan ja kuulla työelämän konventioista Ranskassa ja muualla. Koska tulevaisuudessa harkitsen työskenteleväni ulkomailla, oli hyvä saada käsitystä siitä, kuinka erilainen kulttuuri voikin työmarkkinoilla tulla vastaan, niinkin läheiseltä tuntuvassa maassa kuin Ranskassa. Itsestäni huomasin vaihdossa jälleen sen, kuinka paljon nautin eri kulttuureista tulevien, eritaustaisten ihmisten tapaamisesta. Tämä kannattaa pitää mielessä tulevaisuuden työtehtäviä miettiessä. Lisäksi huomasin, että epävarmuudensietokykyni on kehittynyt esimerkiksi viime vaihtoon verrattuna; tunsin oloni paljon rauhallisemmaksi ja varmemmaksi. Tärkeää oli myös huomata verkostojen ja verkostoitumisen merkitys konkreettisesti, esimerkiksi asuinpaikka järjestyi kätevästi yllättävien kontaktien kautta, samoin kuin harrastusseuran löytyminen. Kielitaito kehittyi huomaamatta, vaikka aika ei ollutkaan riittävä tyydyttävän puhetaidon kehittämiseksi. Lähtötasoon verrattuna opin kuitenkin paljon

9 ranskaa, minkä huomasin etenkin luetun ymmärtämisessä. Myös englannin kieli tuli jälleen entistä sujuvammaksi. Suosittelen Pariisia vaihtokohteena lämpimästi kaikille suurkaupunkikokemuksesta haaveileville ja ranskalaisesta kulttuurista ja kauniista arkkitehtuurista kiinnostuneille. Opiskelu ESSEC:ssä oli myös kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus. Akateemisessa mielessä sain koulusta kuitenkin vaikutelman, että taso on kaukana Aallosta. Toisaalta tämä oli mukava havaita, sillä nyt ymmärrän kuinka tasokkasta opetuksesta ja motivoituneiden kanssaopiskelijoiden seurasta olen saanut nauttia opiskeluaikanani Suomessa.

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Boost your future career! Study Life - Go Abroad!

Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Syksy 2017 Miksi tarvitsen kansainvälistä kokemusta? Vahvistut Eläminen vieraassa maassa ja kulttuurissa kasvattaa henkistä kanttiasi. Virkistyt Saat uusia

Lisätiedot

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite

Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Keravan kaupungin lukiokoulutuksen kieliesite Saksa Euroopan sydämessä on yli sata miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat saksaa äidinkielenään, ja yhä useampi opiskelee sitä. Saksa on helppoa: ääntäminen on

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN KOULUTUKSET YRITYKSILLE Käytännön venäjää koulutus avuksi työelämään Venäjän kulttuuri ja kieli viikonloppukurssi Venäjän kulttuuri ja kieli (ryhmäopetus yrityksissä) Venäjän

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Laurea-Ammattikorkeakoulu Laurea Järvenpää. HYVÄ VANHUUS JA RUOKA Studia Generalia Luennon palautteet

Laurea-Ammattikorkeakoulu Laurea Järvenpää. HYVÄ VANHUUS JA RUOKA Studia Generalia Luennon palautteet Laurea-Ammattikorkeakoulu Laurea Järvenpää HYVÄ VANHUUS JA RUOKA Studia Generalia Luennon palautteet Perttu Niitynpää Jari Martikainen 1.3.7 Selostus Oheisessa raportissa on viimekertaisen Studia Generalia

Lisätiedot

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Oppimispäiväkirja. Nimi: Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Huomaa että oppimispäiväkirjan tekeminen on huomioitu kurssin mitoituksessa osaksi

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.

Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10. Raportti TESP 2013 kurssista Sendaissa Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Olli Törmänen, olli.tormanen@aalto.fi, 07.10.2013 Osallistuin Tohokun yliopiston järjestämälle TESP-kurssille (Tohoku

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely

1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely HAKUOPAS KANSAINVÄLISEEN VAIHTOON 2015 1. Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton ja International Association of Dental Students:n koordinoiman vaihto-ohjelman esittely Suomen Hammaslääketieteen

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 1 Opintopolun aikainen kannustus kansainvälistymiseen Fukseille johdantokurssilla Kansainvälistyminen opiskeluaikana

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA A. Taustakysymyksiä 1. Sukupuoli 2. Ikä Nainen Mies 3. Kotimaa 4. Äidinkieli 5. Mitä muita kieliä osaat? Arvioi näiden kielten

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma

Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma Tule opiskelemaan venäjää! Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma 1 Venäjän kielen tutkinto-ohjelma Tampereella Kiinnostaako sinua kielten ja kulttuurien välinen

Lisätiedot

Ohjaus Oulun yliopistossa

Ohjaus Oulun yliopistossa Ohjaus Oulun yliopistossa Lähinnä sinua: oman tiedekuntasi lähipalvelut ja omaopettaja O Opintojen suunnittelu ja aikatauluttaminen Kaikille yhteisissä palveluissa: opintopsykologi ja suunnittelijat O

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Kuva: Mika Perkiömäki

Kuva: Mika Perkiömäki Tule opiskelemaan kanssamme venäjää Tampereen yliopiston Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan! http://www.uta.fi/ltl/ven/index.html Kuva: Mika Perkiömäki Venäjän kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kajaanin kielten ja viestinnän opettajien vastuuopettajapäivät 10.-11.2.2015 Katja Hämäläinen, Metropolia amk Kansainvälisyysviikot terveys-ja hoitoalalla:milloin?

Lisätiedot

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto. Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto-ohjelmat Virkamiesvaihto-ohjelmat tukevat valtionhallinnon työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja henkilöstön

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa MATKARAPORTTI Henry Huusko Lukuvuosi 2015-16 Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa 1. JOHDANTO Valitsin vaihtokohteekseni Baumanin teknillisen yliopiston Moskovassa ja vietin

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

1. Yleiskuvaus kohteesta

1. Yleiskuvaus kohteesta Vaihtoraportti INFORMAATIOVERKOSTOT, AALTO-YLIOPISTON PERUSTIETEIDEN KORKEAKOULU Vaihtokohde: NEOMA Business School (Reims campus, Ranska) Ajankohta: helmikuu 2016-kesäkuu 2016 Vaihto-ohjelma: Erasmus

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin. Johanna Venäläinen Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vieraiden kielten opetusta verkossa ja integroituna ammattiaineisiin Johanna Venäläinen Kenelle ja miksi? Lähtökohtana ja tavoitteena on - tarjota opiskelijoille vaihtoehtoinen

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka

BARCELONA. Työssäoppimisen seurantamatka BARCELONA Työssäoppimisen seurantamatka 4.-8.4.2016 HOLIDAY INN EXPRESS MOLINS DE REI Kalajoen ammattiopiston opiskelija Heikki Huhtala lähti työssäoppimisjaksolle Espanjan Barcelonaan Holiday Inn Express

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa SIS Orientoivat opinnot 3 Kansainvälisyys opinnoissa Kirsi Tuominen 13.11.2015 Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa Opiskelijavaihto tunnetuin kansainvälisyyden muoto En tiedä ketään joka valittelisi

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava Työssäoppiminen (ITIA02) 10 op Harjoittelu (~8op) 3 kk kokoaikaista työskentelyä harjoittelupaikalla Palkallinen harjoittelutuki

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut. Ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä

OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut. Ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä OPISKELIJAKESKUKSEN opiskelu- ja uraohjauspalvelut Ohjausta ja neuvontaa O Opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa O Jumiutuneiden opintojen eteenpäin saattamisessa O Työnhaku- ja urasuunnittelussa

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Oulun yliopisto (tiedot 31.12. 2011)

Oulun yliopisto (tiedot 31.12. 2011) Oulun yliopisto (tiedot 31.12. 2011) Henkilökunta yhteensä 2800 henkilöä Opetus- ja tutkimushenkilökunta 1588 Hallintohenkilökunta 448 (17%), muu henkilökunta 657 Kansainvälinen henkilökunta yhteensä 305

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

PRE-DP VANHEMPAINILTA. Pre-DP, IB1, IB2

PRE-DP VANHEMPAINILTA. Pre-DP, IB1, IB2 PRE-DP VANHEMPAINILTA Pre-DP, IB1, IB2 Keitä me olemme? Suvi Tirkkonen, 0447184568 suvi.tirkkonen@opedu.kuopio.fi opettajat Mitä me teemme ja miten me teemme? IB-koordinaattori, historianopettaja, ro,

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Kirsi Viitanen Palautteen merkitys oppijalle Oppimisen edistäminen Osaamisen tunnistaminen Ongelmanratkaisun kehittäminen Ryhmässä toimiminen vuorovaikutustaidot Itsetuntemuksen

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Eritrea kirjaston kulmasta

Eritrea kirjaston kulmasta Eritrea kirjaston kulmasta Posted on 9.12.2014 by helehilt 1 Suomen ulkoministeriö suuntaa kohdennetun hankehaun Suomen ja Eritrean välisille korkeakoulujen kehittämishankkeille. Koska Suomen ja Eritrean

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538

Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 Vaihtoraportti Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu Entrepreneurship maisteriohjelma Erasmus-vaihto: syksy 2012-13 Universität zu Köln Saksa k239538 1 VAIHTOPAIKAN VALINTA... 3 JÄRJESTELYT... 3 Viralliset

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins

Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins Myyntityön koulutusohjelma Oppimisen win-win-win! Pirjo Pitkäpaasi lehtori, dipl.ins 27.9.2016 Myyntityön koulutusohjelma Ensimmäinen korkeakoulutasoinen myyntiin keskittyvä tutkinto Suomessa. Ensimmäinen

Lisätiedot

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLF Harrastuksena Tietoa vanhemmille Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 2 SisälTÖ Golf on edullinen harrastus Golfia voi mennä kokeilemaan Miksi golf on hyvä harrastus? Golf Hieno harrastus koko perheelle

Lisätiedot