SAVUKEITAAN UUTUUDET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAVUKEITAAN UUTUUDET"

Transkriptio

1 SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini syksylle 2015 Filippo Tommasso Marinetti & Fillía: Futuristinen keittiö ruokakulttuuria ja reseptejä (Suomentanut Pauliina de Anna), 300s. Kovakantinen Keittokirja. 27,90 Vuonna 1909 julkaisemallaan manifestilla Filippo Tommaso Marinetti pani alulle futurismin, esteettisen suuntauksen, joka ihannoi koneita ja mekaniikkaa, vauhtia ja liikettä, ravisteli perinteitä taide- ja ihmiskäsityksellään ja loi ennakkoluulottomasti uutta. Marinettin ja kuvataiteilija Fillìan futuristisessa keittiössä syntyy omaperäistä ja uutta ravitsemisen taidetta. Maut, tuoksut, värit ja muodot, kosketusaistimukset ja äänet hämmentyvät ennalta näkemättömäksi poikkitaiteelliseksi kokemukseksi. Pastaa ei keittiössä suvaita. Se turvottaa, uuvuttaa, johtaa pessimismiin ja nostalgiseen toimettomuuteen.

2 Matthew Lewis: Munkki (Suomentanut Mika Rassi), 412s. Kovakantinen. ISBN , Romaani. 29,90 Matthew Gregory Lewis ( ) kirjoitti tunnetuimman teoksensa Munkki hieman alle 20-vuotiaana noin kahden ja puolen kuukauden aikana. Öisten metsien ryöväreiden ja kummitusten kynsissä sekä kidutusta ja väkivaltaa hautaholveissa mätänevien ruumiiden ja kaupusiinimunkkien tarinassaan nuori peloton tekijä maalasi brittiläisen gotiikan uranuurtajien Horace Walpolen, William Beckfordin ja Ann Radcliffen kuvastolle jatkoa paljastavalla tyylillään. Lewisin romaani on yhtä aikaa kauhukertomus, sosiaalinen farssi ja psykologinen jännitysnäytelmä. Siitä ovat imeneet innoitusta lukemattomat myöhemmin pelon liepeillä kirjoittaneet, niin Mary Shelley kuin E. T. A. Hoffmann.

3 Virginia Woolf: Päiväkirja II (suomentanut Ville-Juhani Sutinen) 432s. Kovakantinen. ISBN Päiväkirja. 29,90 Modernin kirjallisuuden merkittävimpiin edustajiin lukeutuvan englantilaisen Virginia Woolfin päiväkirjan toinen osa kattaa jakson vuodesta 1920 vuoteen 1925 saakka. Tänä aikana Woolf julkaisi ensimmäiset kokeelliset romaaninsa Jaakobin huone sekä Rouva Dalloway, ja jatkoi kriittisten esseiden kirjoittamista. Omakohtaiset ja suorapuheiset päiväkirjat valottavat Woolfin esteettisten pohdintojen sekä hänen taiteellisen kasvunsa ohella myös hänen elämänsä arkista puolta: tapaamisia muiden taiteilijoiden ja etenkin Bloomsburyn ryhmän jäsenten kanssa, vierailuja Lontoossa ja Englannin maaseudulla, kotioloissa vietettyä aikaa ja niin edelleen.

4 Mike Pohjola (toim.): Mitä Pekka Siitoin tarkoittaa? 166s. Pehmeäkantinen. ISBN Artikkelikokoelma. 23,90 Natsi-Siitoin. Muumipeikon hirttäjä. Tuhopolttaja. Okkultisti. Selvänäkijä. Valokuvaaja. Yrittäjä. Nettivitsi. Saatananpalvoja. Rivologi. Kivenkova rasisti, sadisti ja fasisti. Juoppo. Pelle. Kulttihahmo. Valtakunnanjohtaja. Pekka Siitoin ( ) oli jotain kylähullun ja terroristin välistä, joka toimi linkkinä Kolmannen valtakunnan ja 2000-luvun äärioikeiston välillä. Samalla hän oli myös omanlaisensa vapauden ja liberalismin kannattaja. Tässä kirjassa useat kirjoittajat ristivalottavat Siitoimen persoonaa ja merkitystä.

5 Ville-Juhani Sutinen (toim.): Mitä David Foster Wallace tarkoittaa? 160s. Pehmeäkantinen. ISBN Artikkelikokoelma. 23,90 Teoksessa Mitä David Foster Wallace tarkoittaa? seitsemän kirjailijaa ja tutkijaa, muun muassa prosaisti Tommi Melender, runoilija Ville Luoma-aho sekä englantilainen tohtori Stephen J. Burn, tarkastelee amerikkalaisen nykykirjallisuuden erään tärkeimmän edustajan, vuonna 2008 kuolleen David Foster Wallacen teoksia, estetiikkaa ja filosofiaa monista eri näkökulmista. Kokoelmassa on mukana sekä tieteellisiä artikkeleja että vapaamuotoisia tektejä, jotka käsittelevät muun muassa Wallacen pääteosta Infininte Jestiä, hänen suuren suosion saavuttaneita esseitään sekä hänen suhdettaan ironiaan.

6 Ville Lähde: Paljon liikkuvia osia 192s. Pehmeäkantinen. ISBN Esseekokoelma. 23,90. Julkinen keskustelu lukkiutuu yhä uudestaan vastakkainasetteluiksi ja sellaisten näkemysten kiistoiksi, joiden välillä ei tunnu olevan keskustelun mahdollisuutta. Sanotaan myös, että yhteiskunnallisessa elämässä pärjää vain kärjistyksillä ja yksinkertaistuksilla. Filosofi Ville Lähde käy esseekirjassaan läpi joukon julkisen keskustelun ongelmia ja umpikujia, jotka toistuvat yhä uudelleen. Ne estävät meitä ymmärtämästä tiedon ja mielipiteen tai tieteen ja uskon eroja tai pohtimasta demokratian, terrorismin tai sananvapauden luonnetta. Jos tyyli syrjäyttää sisällön, eksytään pelkkään retoriseen kilvoitteluun. Maailma häviää näkyvistä.

7 Anja Portin: Sarajevon kirjat 176s. Pehmeäkantinen. ISBN Esseekokoelma. 23,90 Anja Portinin esikoisesseekokoelma Sarajevon kirjat on liikuttava kaleidoskooppi, jota tutkimalla löytää Sarajevon satojen vuosien historian ja nykyhetken samanaikaisuuden. Bosnian sodasta tullessa 20 vuotta kirja on ajankohtainen ja tärkeä kauno- ja tietokirjallinen esseeteos Bosnia-Hertzegovinan julmasta, kauniista, surullisesta ja runollisesta pääkaupungista.

8 Kätlin Kaldmaa: Rakkauden aakkoset (Suomentanut Anniina Ljokkoi) 80s. Pehmeäkantinen. ISBN Runokokoelma. 21,90 Rakkauden aakkoset tekee kepposen sille, joka tarttuu siihen kuin aapiseen. Rakkaus on monimutkaisempi tunteiden tiede. Bosnialainen ja bagdadilainen rakastaja kun tarjoavat ruusukimpun ja sormuksen lisäksi myös pelkonsa ja painajaisensa. Kätlin Kaldmaa (s.1970) on Viron arvostetuimpia nykyrunoilijoita. Rakkauden aakkoset on ensimmäinen suomennoskokoelma häneltä.

9 Asko Künnap: Yösi ovat luetut (Suomentanut Hannu Oittinen) 96s. Pehmeäkantinen. ISBN Runokokoelma. 21,90 Haluan kirjoittaa hitaasti. Hitaita tekstejä, jotka on kirjoitettu hitaasti, toimitettu hitaasti, kuvitettu ja taitettu hitaasti kirjoihin, joita on viisainta lukea hyvin hyvin hitaasti. Vuonna 1971 syntynyt virolainen runoilija ja graafikko Asko Künnap toimii tarvittaessa kirjankuvittajana, taiteilijana, jazz-bändin vokalistina tai suunnittelee maalleen osaston kansainvälisille kirjamessuille. Runoissaan hän avaa portteja ja rakentaa riippusiltoja eriskummallisten mutta oudosti viehättävien todellisuuksien välille. Yösi ovat luetut on hänen ensimmäinen suomennettu kokoelmansa.

10 Bob Beagrie & Andy Willoughby: Sampo (Suomentanut Kalle Niinikangas) 90s. Pehmeäkantinen. ISBN Runokokoelma. 21,90 Miltä suomalaisuus näyttäytyy kahden englantilaisrunoilijan silmissä? Beagrie ja Willoughby reissasivat kymmenen vuotta pitkin Suomea ja kirjoittivat voimakkaan runoelman Suomesta maana, jonka mytologiset juuret näkyvät tähän päivään saakka. Beagrie ja Willoughby ovat Teessiden yliopiston luovan kirjoittamisen opettajia ja arvostettuja

11 Bjarmia-antologia (toim. Ville Ropponen) 114s. Pehmeäkantinen. ISBN Runoantologia. 21,90 Bjarmia-antologia esittelee suomalais-ugrilaista nykyrunoutta Venäjältä ja Virosta. Kaikki kokoelman kahdeksan runoilijaa edustavat kielivähemmistöjä omissa maissaan. Runot ovat syntyneet kansainvälisen runokiertueen seurauksena. Esittävä runous vallitsee, rumpu kaikuu ja korpi kohisee. Kokoelman runoissa näkyvät luonto, mytologia ja kansanrunouden jäljet. Taustalla digitaaliaallot sihisevät ja kaupungin tornitalot vääntyvät kitaran kielinä. Antologian runoilijoita yhdistää etnofuturismi, Virossa kehitetty ja yli Venäjänmaan levinnyt taidesuuntaus, joka pyrkii yhdistämään kansallista ja perinteistä moderniin maailmankulttuuriin.

12 Putin tulee kylään Venäjän politiikan hurjimmat vitsit (Jukka Mallinen & Ville Hytönen) 114s. Pehmeäkantinen. ISBN Huumori. 17,90 Kuka on Putinin mielikirjailija? Mitä hän tekee kondomitehtaalla? Miten rupla saadaan nousuun? Mitä hän tekee muinaisruukuilla? Näihin kysymyksiin vastaa Jukka Mallisen ja Ville Hytösen hulvaton vitsikirja, jonka vitsit ovat kerätty venäläisiltä kaduilta, ihmisten puheesta ja julkisesta keskustelusta.

13 Mark Twain: Sopimattomia elämänohjeita (Toimittanut Eino Vastaranta) 64s. Kovakantinen. ISBN Ajatelmat.19,90 Mark Twain on kirjallisuushistorian kuuluisimpia ja käännetyimpiä kirjailijoita. Erityisesti hänet tunnetaan äkkiväärästä, jyrkästä ja humoristisesta sanankäytöstään. Sopimattomia elämänohjeita sisältää nasevia aforistisia ohjeita hänen tuotannostaan.

14 Juhani Brander: Getsemane 64s. Pehmeäkantinen. ISBN Runokokoelma. 21,90 Eurooppalaisen sivistyksen raunioilla kulkee Danteksi sanottu mies, joka etsii myyttistä naista ja naisen kuvaa. Dante kulkee hylättyjen kaupunkien, miehitettyjen maiden ja dystopioiden tomussa; elää ja kuolee vuosisatojen ja kuihtuvien kulttuurien aamunkoissa. Apokalyptiset näyt, joutomaaestetiikka, pohjoinen luonnonkierto ja fukuyamalainen historian loppu yhdistyvät voimakkaiksi kuviksi Juhani Branderin neljännessä runokokoelmassa.

15 Savukeitaan matkaoppaat: Georgia (Kalle Niinikangas & Ville Ropponen) 350s. 27,90 Pehmeäkantinen. ISBN Matkaopas. Jylhien vuorenrinteiden, viinilaaksojen ja ikivanhojen kaupunkien Georgia tarjoaa matkailijalle ainutkertaisen elämyksen tutustua vuosituhansia vanhaan kulttuuriin, nauttia Kaukasuksen kuuluisasta keittiöstä ja patikoida lampaiden ja lammaskoirien parissa vuorten ja laaksojen välillä. Savukeitaan matkaoppaat: Dublin (Paula Hotti) 400s. Pehmeäkantinen. ISBN Matkaopas. 27,90. Dublin on tietysti aina ensin kirjailijoiden kaupunki, täynnä kirjallista historiaa, kirjakauppoja ja olutkuppiloita, mutta siellä voi viettää aikaansa myös pyökkipuupuistoissa, markkinoilla, hevosradoilla kuin museoissakin. Dublinissa asuvan Paula Hotin matkaopas on kuin sukellus historialliseen, romanttiseen vihreän saaren pääkaupunkiin.

16 Myynti Erno Selänne Sisältö Ville Hytönen Savukeitaan oma kirjakauppa Tulenkantajat Hämeenpuisto Tampere

SAVUKEITAAN UUTUUDET

SAVUKEITAAN UUTUUDET SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini keväälle 2016 Kirsi Alaniva: Villa Vietin linnut Kovakantinen, 200s. 28,90. Romaani. ISBN 978-952-268-160-7 Ellie syntyi sukupolvien ketjuun keskelle routivaa saarta.

Lisätiedot

Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline. Lataa

Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline. Lataa Lataa 50 eläintä jotka muuttivat maailmaa - Eric Chaline Lataa Kirjailija: Eric Chaline ISBN: 9789522541918 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.82 Mb Eläimet ovat luonnollinen osa ympäröivää

Lisätiedot

SAVUKEITAAN UUTUUDET

SAVUKEITAAN UUTUUDET SAVUKEITAAN UUTUUDET eli bulletiini syksylle 2014 Juhani Brander: Nimikirja Proosateos. 354s. ISBN 978-952-268-110-2, 25,90. Kovakantinen. Nimikirja on hulvaton avain suomalaisten nimien alkuperään. Se

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Lataa Turvapaikkoja elämälle. Lataa

Lataa Turvapaikkoja elämälle. Lataa Lataa Turvapaikkoja elämälle Lataa ISBN: 9789529374274 Sivumäärä: 207 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.94 Mb Luonnonperintösäätiön 20-vuotisjuhlakirja esittelee 15 aluetta kuvin, kartoin ja monipuolisin

Lisätiedot

Lataa Suomen lintujen nimet - Jukka Hintikka. Lataa

Lataa Suomen lintujen nimet - Jukka Hintikka. Lataa Lataa Suomen lintujen nimet - Jukka Hintikka Lataa Kirjailija: Jukka Hintikka ISBN: 9789525688092 Sivumäärä: 244 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.48 Mb Suomen lintujen nimet - merkitys ja alkuperä on

Lisätiedot

Fellmannin pelto -performanssi 2013.

Fellmannin pelto -performanssi 2013. Fellmannin pelto -performanssi 2013. Sanakuva Kollektiivi on tanssija Meri-Tuuli Risbergin, graafisen suunnittelijan Marion Robinsonin ja kirjailija Heikki Sauren vuonna 2013 perustama monitaiteellinen

Lisätiedot

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina Venäjän kirjallisuutta Essi, Lotta, Niina Aleksander Pušhkin 17991837 runoilija, romaani ja näytelmäkirjailija kirjoitti venäjäksi ja ranskaksi Venäjän kultaaika (romantiikka) kutsutaan Venäjän parhaaksi

Lisätiedot

Lataa. Arvostetun lapsipsykologin neuvoja, joiden avulla pystyt tunnistamaan ja kehittämään lapsesi synnynnäisiä taipumuksia.

Lataa. Arvostetun lapsipsykologin neuvoja, joiden avulla pystyt tunnistamaan ja kehittämään lapsesi synnynnäisiä taipumuksia. Lataa Vireä vauva - Richard C. Woolfson Lataa Kirjailija: Richard C. Woolfson ISBN: 9789510258026 Sivumäärä: 144 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.03 Mb Hyödyllistä tietoa sinulle, joka haluat edistää

Lisätiedot

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin on Euroopan sydän, voimakas, sykkivä sydänl Se on melkein yhtä kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin Gibraltarin uhmailevista kallioista ja tarujen ympäröimästä Kreikasta. Se on, historialliselta näkökannalta

Lisätiedot

Lataa Erämaan opetus - Gary Snyder. Lataa

Lataa Erämaan opetus - Gary Snyder. Lataa Lataa Erämaan opetus - Gary Snyder Lataa Kirjailija: Gary Snyder ISBN: 9789525500677 Sivumäärä: 303 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.75 Mb Amerikkalainen Gary Snyder (s. 1930) on ekologisen kirjallisuuden

Lisätiedot

SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015

SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015 SAVUKEITAAN UUTUUDET Kevät 2015 Ville Hytönen & Ville-Juhani Sutinen: Ismailiitti ja lännenmies, 220s. Matkakolumnikokoelma. 22,90 ISBN 978-952-268-121-8 Kaksi maailmanmatkaajakirjailijaa Hytönen ja Sutinen,

Lisätiedot

Lataa Sammakoiden nahkea todellisuus - Anto Leikola. Lataa

Lataa Sammakoiden nahkea todellisuus - Anto Leikola. Lataa Lataa Sammakoiden nahkea todellisuus - Anto Leikola Lataa Kirjailija: Anto Leikola ISBN: 9789522648136 Sivumäärä: 200 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.08 Mb Anto Leikolan Sammakoiden nahkea todellisuus

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Lieto

Lasten ja nuorten Lieto Lasten ja nuorten Lieto Anja Hänninen: Mylly tontun tarinoita (1998) Röhmöjen satumaista elämää (2006) Michel Karra: Kesä -56 (1997) Romaani vie 1950-luvulle 16-vuotiaan nuorukaisen dramaattisten tapahtumien

Lisätiedot

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op)

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) ITÄ-HÄMEEN OPISTO Syksyllä 2018 Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) Jyväskylän avoin yliopisto, kirjoittamisen perusopinnot

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Lataa Piilo - Bill Merrington. Lataa

Lataa Piilo - Bill Merrington. Lataa Lataa Piilo - Bill Merrington Lataa Kirjailija: Bill Merrington ISBN: 9789525523072 Sivumäärä: 94 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.70 Mb Nuori Bill nauttii elämästään: hänellä on hyvä koti, hän pelaa

Lisätiedot

Lataa Yrttiuutteet ja värit kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä - Dietrich Gümbel. Lataa

Lataa Yrttiuutteet ja värit kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä - Dietrich Gümbel. Lataa Lataa Yrttiuutteet ja värit kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä - Dietrich Gümbel Lataa Kirjailija: Dietrich Gümbel ISBN: 9789525318173 Sivumäärä: 109 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.94

Lisätiedot

Lataa Katse tulevaisuuteen - Anja Lampinen. Lataa

Lataa Katse tulevaisuuteen - Anja Lampinen. Lataa Lataa Katse tulevaisuuteen - Anja Lampinen Lataa Kirjailija: Anja Lampinen ISBN: 9789529290383 Sivumäärä: 127 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.40 Mb Masennus on sairaus, jota ei voi hallita tai parantaa

Lisätiedot

Lataa Luontovuosi - Juha Laaksonen. Lataa

Lataa Luontovuosi - Juha Laaksonen. Lataa Lataa Luontovuosi - Juha Laaksonen Lataa Kirjailija: Juha Laaksonen ISBN: 9789512084661 Sivumäärä: 256 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.31 Mb Kuinka pitkälle hepokatti ja orava hyppäävät? Paljonko sade

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Juoksuhaudoista uussuomettumiseen

Juoksuhaudoista uussuomettumiseen Matti Vuorikoski Juoksuhaudoista uussuomettumiseen Suomi-Venäjä-Seura 70 vuotta Pirkanmaalla Matti Vuorikoski 2015 Kustantaja: BoD Books on Demand, Helsinki, Suomi Valmistaja: Bod Books on Demand, Norderstedt,

Lisätiedot

Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen. Lataa

Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen. Lataa Lataa Sen täytyi tapahtua - Kauko K. Mäkinen Lataa Kirjailija: Kauko K. Mäkinen ISBN: 9789522358790 Sivumäärä: 471 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.60 Mb Tervetuloa mukaan matkalle seuraamaan ksylitolimolekyylin

Lisätiedot

Outo Eurooppa. Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta

Outo Eurooppa. Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta Outo Eurooppa Sanna Oksanen, Sara Valli, Ilari Aalto, Heidi Lehto, Minna Nieminen, Katja Nurmi, Kerttu Rajaniemi, Kaisa Luhta Kulttuurien kohtaamisia Levantissa ja Ottomaanien imperiumissa 1500-1700-luvuilla:

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

laina-aika lukusali aikakauslehti, sanomalehti tietopalvelu kaukolaina tilaus varaus > varata, tehdä varaus dekkari elämäkerta romaani

laina-aika lukusali aikakauslehti, sanomalehti tietopalvelu kaukolaina tilaus varaus > varata, tehdä varaus dekkari elämäkerta romaani KIRJASTOSSA Keskiviikkona Maija lähtee poikansa Villen kanssa pääkirjastoon. Maijan täytyy palauttaa vanhat lainakirjat ja lainata uusia kirjoja. Ville menee satutunnille. Satutunnilla kirjastonhoitaja

Lisätiedot

Tyhjän tilan hallintaa

Tyhjän tilan hallintaa Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Tyhjän tilan hallintaa

Lisätiedot

Lataa Napaseutujen elämää - Bernard Stonehouse. Lataa

Lataa Napaseutujen elämää - Bernard Stonehouse. Lataa Lataa Napaseutujen elämää - Bernard Stonehouse Lataa Kirjailija: Bernard Stonehouse ISBN: 9789525871715 Sivumäärä: 39 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.14 Mb Upeasti kuvitettu kirja tarjoaa viihdyttävän

Lisätiedot

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family

David Safier. David Safier on kirjoittanut myös nämä kirjat. Happy Family Huumori David Safier Happy Family neljääkymmentä ikävuottaan lähestyvä Emma Wünschmann on uhrannut lupaavan uransa kustannusalalla perheensä vuoksi. Emman lastenkirjakauppa on konkurssin partaalla,

Lisätiedot

Lataa Karhu - Kimmo Ohtonen. Lataa

Lataa Karhu - Kimmo Ohtonen. Lataa Lataa Karhu - Kimmo Ohtonen Lataa Kirjailija: Kimmo Ohtonen ISBN: 9789522912145 Sivumäärä: 175 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 11.76 Mb Eräänä kesäyönä 9-vuotias poika karkasi metsään. Paljain varpain hän

Lisätiedot

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23 Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit duration ca. 23 Työskentelimme Henriikka Tavin kanssa löyhässä symbioosissa, keskustelimme ja

Lisätiedot

Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja. Lataa

Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja. Lataa Lataa Pakurikääpä - Jaakko Halmetoja Lataa Kirjailija: Jaakko Halmetoja ISBN: 9789529920778 Sivumäärä: 261 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.29 Mb Koivujen kyljillä kasvavan pakurin käytöstä mainitaan

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena suomalaiset kirjailijat Lyseon 9d ja 9e Joulukuu 2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Median sääntely ja sananvapaus. Anna Alatalo

Median sääntely ja sananvapaus. Anna Alatalo Median sääntely ja sananvapaus Anna Alatalo Median toiminnan rajat Median toimintaan vaikuttavien yhteiskunnallisten ehtojen yhteensovittaminen toteutuu median yhteiskunnallisena sääntelynä eli regulaationa.

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa

Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola. Lataa Lataa Tieteen lyhyt historia - vai pitkä tie luonnonfilosofian ja empirismin kohtaamiseen - Tuomo Suntola Lataa Kirjailija: Tuomo Suntola ISBN: 9789526723686 Sivumäärä: 290 Formaatti: PDF Tiedoston koko:

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

Lataa Lohikäärmeet - S.A. Caldwell. Lataa

Lataa Lohikäärmeet - S.A. Caldwell. Lataa Lataa Lohikäärmeet - S.A. Caldwell Lataa Kirjailija: S.A. Caldwell ISBN: 9789522203021 Sivumäärä: 80 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.03 Mb Lähde matkalle tunnetun maailman reunan taakse - lohikäärmeiden

Lisätiedot

Lataa Ihmiseksi - Matti Huttunen. Lataa

Lataa Ihmiseksi - Matti Huttunen. Lataa Lataa Ihmiseksi - Matti Huttunen Lataa Kirjailija: Matti Huttunen ISBN: 9789525718447 Sivumäärä: 192 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.77 Mb Teos sisältää lämpimällä ja myönteisellä tavalla kirjoitettua

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Lataa Vogue Beauty - Kathy Phillips Vogue. Lataa

Lataa Vogue Beauty - Kathy Phillips Vogue. Lataa Lataa Vogue Beauty - Kathy Phillips Vogue Lataa Kirjailija: Kathy Phillips Vogue ISBN: 9789522203557 Sivumäärä: 393 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.94 Mb Kaunis iho, hyväkuntoiset hiukset ja terve, elinvoimainen

Lisätiedot

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI 1. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke 21.8. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin teos Pekka ja susi, joka kertoo

Lisätiedot

RUNOUS 2011 2014! Poimintoja runokokoelmista!

RUNOUS 2011 2014! Poimintoja runokokoelmista! RUNOUS 2011 2014 Poimintoja runokokoelmista Porvoossa 7.5.2015 Penjami Lehto Vastakaanon suomalainen kokeellinen runous 2000 2010 (2011) Lähes 500-sivuinen antologia selvittää 2000-luvun alussa tapahtunutta

Lisätiedot

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN

MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN MITÄ KUULUU KIRJASAMPO? TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO 22.11.2011/KAISA HYPÉN JULKISTUS TURUN KIRJAMESSUJENYHTEYDESSÄ30.9.2011 OMA STÄNDI, PALVELUN ESITTELY, PINELLA-LAVA MIKÄ KIRJASAMPO? semanttisilla tekniikoilla

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville

KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville KOHTI UUTTA KIRJAA Opas omaa kaunokirjaa suunnitteleville Kustannus Aarni 2018 Ensimmäinen painos, 2018 Kustannus Aarni Kannen piirrokset ja suunnittelu: Noora Jantunen Takakannen kuva: Hanna-Maria Hämäläinen

Lisätiedot

Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia

Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia Heikki Kastemaa Wikiathlon, Kiasma 28.3.2015 Viisi pilaria Wikipedian käytännöt perustuvat tietosanakirjan, neutraalin näkökulman, vapaan aineiston, toisten käyttäjien

Lisätiedot

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Alvar Aallon katu 14, 60100 Seinäjoki http://kirjasto.seinajoki.fi Johdanto Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjastolla

Lisätiedot

Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt. Lataa

Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt. Lataa Lataa Miksi maailma on olemassa? eksistentiaalinen etsivätarina - Jim Holt Lataa Kirjailija: Jim Holt ISBN: 9789522601742 Sivumäärä: 350 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.96 Mb Kosmologinen salapoliisitarina

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä.

Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä. Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä käyttämällä (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja kielen ääniä. Musiikkipäiväkirjani: Soitetaan rytmissä omaa ääntä... (RV1) Juhlitaan kaikkia tunnettuja

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Teatteria Meilahden laitoksessa Lux Humana ylpeänä esitti: Rakkaus ei ole ajan narri

Teatteria Meilahden laitoksessa Lux Humana ylpeänä esitti: Rakkaus ei ole ajan narri Teatteria Meilahden laitoksessa Lux Humana ylpeänä esitti: Rakkaus ei ole ajan narri Posted on 31.1.2011 by Anna-Mari Koivula Selkäimme takaa kuuluu lähestyvää musiikkia. Se ei tule tästä talosta. Onhan

Lisätiedot

Työjärjestys 6.12.2011

Työjärjestys 6.12.2011 Kirjoittamalla lukemaan - Trageton -työtapa, rehtori Meriusvan koulu 7.12.2011 Virtuaaliopetuksen päivät, Hki Messukeskus 1 Tietokone apuvälineenä lukemaan oppimisessa Arne Trageton, norjalainen pedagogi,

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Lataa Koivu - Suomen kansallispuu - Seija A. Niemi. Lataa

Lataa Koivu - Suomen kansallispuu - Seija A. Niemi. Lataa Lataa Koivu - Suomen kansallispuu - Seija A. Niemi Lataa Kirjailija: Seija A. Niemi ISBN: 9789523121447 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.84 Mb Koivu on olennainen osa suomalaisuutta. Se on ollut ikiaikainen

Lisätiedot

Lataa Olemisen porteilla - Kari Enqvist. Lataa

Lataa Olemisen porteilla - Kari Enqvist. Lataa Lataa Olemisen porteilla - Kari Enqvist Lataa Kirjailija: Kari Enqvist ISBN: 9789510369531 Sivumäärä: 297 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.99 Mb Mitä on aine, mitä henki ja mitä tarkoittaa olemassaolo?

Lisätiedot

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta Syyslukukauden 2012 opintotarjonta ELOKUVA JA TELEVISIO Elokuvan ja median historia 5 op MUOTOILU Taiteen ja kulttuurin historia 3 op MUSIIKKI Musiikin historia 5 op VIESTINTÄ Taidehistoria 5 op Viestintä

Lisätiedot

Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa

Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa Matkaraportti liittyen CIMAM konferenssiin Rio de Janeirossa Osallistuin CIMAMin konferenssiin 12.-14.8.2013 Rio de Janeirossa sekä sen yhteydessä järjestettyyn postkonferenssiin 15.-16.8. Postkonferenssi

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta. Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin palautetta ja jatkokehittelyä varten

Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta. Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin palautetta ja jatkokehittelyä varten Kohtaava ystävyysseurakuntatoiminta Yhteisiä suuntaviivoja vuoteen 2020 Työversio Turun Kirkkopäivien ystävyysseurakuntaseminaariin 20.5.2017 palautetta ja jatkokehittelyä varten Palaute: tai ystävyysseurakuntatoiminta

Lisätiedot

KUVITUSPALVELU. Taitto- ja kustannustoimitustiimimme neuvoo sinua: Puh. +358(0)9 2516 6349 Faksi +358(0)9 2516 6100 S-posti layout@bod.fi. www.bod.

KUVITUSPALVELU. Taitto- ja kustannustoimitustiimimme neuvoo sinua: Puh. +358(0)9 2516 6349 Faksi +358(0)9 2516 6100 S-posti layout@bod.fi. www.bod. KUVITUSPALVELU Taitto- ja kustannustoimitustiimimme neuvoo sinua: Puh. +358(0)9 2516 6349 Faksi +358(0)9 2516 6100 S-posti layout@bod.fi www.bod.fi Hyvä kirjailija, mukavaa, että olet päättänyt julkaista

Lisätiedot

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1)

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) : Opiskelija kehittää monitieteellistä ja kriittistä ajattelua tutustuu tiedemaailman käytäntöihin harjaantuu lukemaan ja arvioimaan tieteellisiä tutkimuksia

Lisätiedot

Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa. Lataa

Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa. Lataa Lataa Arjan saunakirja - Arja Saijonmaa Lataa Kirjailija: Arja Saijonmaa ISBN: 9789525705294 Sivumäärä: 316 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.63 Mb Arjan saunakirja kertoo saunasta elämäntapana, henkisen

Lisätiedot

Lukioiden ilmiöt. Euroopan unioni 1. jakso. Kurssien suorittaminen ilmiöinä

Lukioiden ilmiöt. Euroopan unioni 1. jakso. Kurssien suorittaminen ilmiöinä Lukioiden ilmiöt Euroopan unioni 1. jakso Euroopan unioni on 28 jäsenvaltiosta ja lukuisista toimielimistä koostuva yhteisö, jonka toiminnassa riittää setvittävää niin poliittisille vaikuttajille, talouden

Lisätiedot

Lataa Tarinat työn tukena - Merja Mäkisalo-Ropponen. Lataa

Lataa Tarinat työn tukena - Merja Mäkisalo-Ropponen. Lataa Lataa Tarinat työn tukena - Merja Mäkisalo-Ropponen Lataa Kirjailija: Merja Mäkisalo-Ropponen ISBN: 9789512656967 Sivumäärä: 219 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.34 Mb Tarinallisuuteen tutustuminen ja

Lisätiedot

Minustako hyvä henkilöhahmo? Omasta elämästä tarinoiksi

Minustako hyvä henkilöhahmo? Omasta elämästä tarinoiksi Minustako hyvä henkilöhahmo? Omasta elämästä tarinoiksi Kaikille avoin, maksullinen Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kurssi 31.8. 15.12.13 Haluatko jättää elämästäsi pysyvän perinnön tuleville sukupolville

Lisätiedot

Lataa Yllättävä luonto - Helena Rönkä. Lataa

Lataa Yllättävä luonto - Helena Rönkä. Lataa Lataa Yllättävä luonto - Helena Rönkä Lataa Kirjailija: Helena Rönkä ISBN: 9789512405305 Sivumäärä: 246 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.30 Mb Yllättävä luonto on luontodokumenttityylinen eläintarinakirja,

Lisätiedot

Lataa Maapallon ilmastohistoria - Juha Pekka Lunkka. Lataa

Lataa Maapallon ilmastohistoria - Juha Pekka Lunkka. Lataa Lataa Maapallon ilmastohistoria - Juha Pekka Lunkka Lataa Kirjailija: Juha Pekka Lunkka ISBN: 9789524950831 Sivumäärä: 286 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.47 Mb Maapallon ilmasto ja ympäristö ovat muuttuneet

Lisätiedot

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Päätöksenteko Uskalla tehdä toisin Ari & Mona Riabacke Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Talentum Helsinki 2015 Ruotsinkielinen alkuperäisteos: Beslutspyramiden: stegen till klokare beslut

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

Lataa Maailmanviiva - Jukka Maalampi. Lataa

Lataa Maailmanviiva - Jukka Maalampi. Lataa Lataa Maailmanviiva - Jukka Maalampi Lataa Kirjailija: Jukka Maalampi ISBN: 9789525329513 Sivumäärä: 221 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.94 Mb Sata vuotta sitten Albert Einstein ilmestyi kuin tyhjästä

Lisätiedot

Kahden poliittisten nais kirjailijoiden vertailu. Hella Wuolijoki Umayya Abu-Hanna

Kahden poliittisten nais kirjailijoiden vertailu. Hella Wuolijoki Umayya Abu-Hanna Kahden poliittisten nais kirjailijoiden vertailu Hella Wuolijoki Umayya Abu-Hanna Hella Wuolijoki Ella Murrik Syntynyt: 22 heinäkuuta 1886 Helme, Viro Kuollut: 2 helmikuuta 1954 ( 67v) Helsinki Kansalaisuus:

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Lataa Isä on rinkeli - Baron Baptiste. Lataa

Lataa Isä on rinkeli - Baron Baptiste. Lataa Lataa Isä on rinkeli - Baron Baptiste Lataa Kirjailija: Baron Baptiste ISBN: 9789525321395 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.64 Mb Suomentanut Riitta Oittinen Hauskat tarinat liittävät jooga-asennot jokapäiväisiin

Lisätiedot

Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka. Lataa

Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka. Lataa Lataa Linnut Suomen luonnossa - Antti Halkka Lataa Kirjailija: Antti Halkka ISBN: 9789511215165 Sivumäärä: 183 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.95 Mb FM Antti Halkka on Suomen luonto -lehden toimittaja.

Lisätiedot

Lataa Luonnontarkkailijan kirja. Lataa

Lataa Luonnontarkkailijan kirja. Lataa Lataa Luonnontarkkailijan kirja Lataa ISBN: 9789515846778 Sivumäärä: 311 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.03 Mb Luonnontarkkailijan kirja opastaa luonnossa liikkujaa lukemaan luonnon kirjaa, tarkkailemaan

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kirsi Mutka-Paintola 21.11.2013 Kestävän toiminnan tavoitteet: - Yrityksen arvot - Yrityksen

Lisätiedot

Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta

Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta Järvenpään taidemuseo: Välähdyksiä Björn ja Tilly Soldanin tarinasta 1.3.2018 31.8.2018 Toimittaja tutustui Järvenpään taidemuseon uuteen näyttelyyn, joka johdatti taiteen ohella Suomen historiaan ja ihmissuhdekiemuroihin.

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista mielikuvitus Romantiikka -1700-luvun loppu, 1800-luvun alku - jo 1700-luvulla muodissa olivat romanssit, eli

Lisätiedot

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan!

Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Tervetuloa oppimaan Cygnaeuksen galleriaan! Ennakkotehtävä Cygnaeuksen gallerian taiteilijoista Cygnaeuksen galleriassa voi tutustua moneen Suomen taiteen merkittävään

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

Pohjoinen matkailu ja kulttuuriperintö

Pohjoinen matkailu ja kulttuuriperintö Pohjoinen matkailu ja kulttuuriperintö 5 op, korvaavuus 687377S Työllistymistä tukevat opinnot tai erikseen sovittava Vesa Pekka Herva Tiina Äikäs (tiina.aikas@oulu.fi) Kurssin sisältö Johdatusluento Ekskursiot

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Lataa Käärmeistä ja hyönteisistä - Francesco Redi. Lataa

Lataa Käärmeistä ja hyönteisistä - Francesco Redi. Lataa Lataa Käärmeistä ja hyönteisistä - Francesco Redi Lataa Kirjailija: Francesco Redi ISBN: 9789525697414 Sivumäärä: 257 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 18.47 Mb Arezzolainen Francesco Redi (1626-1697), Toscanan

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Lataa Taidetta ja pullakahvia - Anna-Leena Vilhunen. Lataa

Lataa Taidetta ja pullakahvia - Anna-Leena Vilhunen. Lataa Lataa Taidetta ja pullakahvia - Anna-Leena Vilhunen Lataa Kirjailija: Anna-Leena Vilhunen ISBN: 9789524932219 Sivumäärä: 68 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.01 Mb Kuvataiteilija, kuvataiteen maisteri

Lisätiedot

Lataa Brandy - Hilkka Leväaho. Lataa

Lataa Brandy - Hilkka Leväaho. Lataa Lataa Brandy - Hilkka Leväaho Lataa Kirjailija: Hilkka Leväaho ISBN: 9789525421361 Sivumäärä: 154 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.03 Mb Persoonan päiväkirja on kokoelma poikakoiran ajatuksia ja tuntemuksia

Lisätiedot

Lataa Vesi vetää puoleensa. Lataa

Lataa Vesi vetää puoleensa. Lataa Lataa Vesi vetää puoleensa Lataa ISBN: 9789525328189 Sivumäärä: 280 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.21 Mb Maapallo on vesipallo, sininen planeetta, ihminen itse enimmältään vettä. Vesiluonto tarjoaa

Lisätiedot

Lataa Rintasyöpävuosi - Marja Aarnipuro. Lataa

Lataa Rintasyöpävuosi - Marja Aarnipuro. Lataa Lataa Rintasyöpävuosi - Marja Aarnipuro Lataa Kirjailija: Marja Aarnipuro ISBN: 9789518516050 Sivumäärä: 282 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.13 Mb Syövänkin kanssa voi elää. Täytyy ottaa koepala. Lääkärin

Lisätiedot

Lataa Eläimellinen nautinto - Jonathan Balcombe. Lataa

Lataa Eläimellinen nautinto - Jonathan Balcombe. Lataa Lataa Eläimellinen nautinto - Jonathan Balcombe Lataa Kirjailija: Jonathan Balcombe ISBN: 9789522642882 Sivumäärä: 324 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.54 Mb Kaikki tietävät, että koirat ja kissat voivat

Lisätiedot

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa

Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius. Lataa Lataa Luonnonkirja - Zacharias Topelius Lataa Kirjailija: Zacharias Topelius ISBN: 9789522220561 Sivumäärä: 223 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 31.44 Mb Zacharias Topelius kirjoitti rakastetun lukukirjansa

Lisätiedot

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry SELKOESITE Autismi Autismi- ja Aspergerliitto ry 1 Mitä autismi on? Autismi on aivojen kehityksen häiriö. Autismi vaikuttaa aivojen eri alueilla. Autismiin voi olla useita syitä. Autistinen ihminen ei

Lisätiedot