SUOMEN MAASTOHIIHTO RY VUOSIKERTOMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMEN MAASTOHIIHTO RY VUOSIKERTOMUS"

Transkriptio

1 SUOMEN MAASTOHIIHTO RY VUOSIKERTOMUS

2 1. JOHDANTO Suomen Maastohiihto ry vastaa Hiihtoliiton lajiyhdistyksenä maastohiihdon monipuolisesta lajitoiminnasta. Kausi oli Suomen Maastohiihto ry:n kolmas toiminta- ja tilikausi. Suomen Maastohiihto ry:n tarkoituksena on toimia maastohiihdon alalla Suomessa toimivien yhdistysrekisteriin merkittyjen yhdistysten ja muiden yhteisöjen sekä yksityisten henkilöiden aatteellisena ja toiminnallisena yhdyssiteenä sekä keskuselimenä ja sen tehtävänä on maastohiihdon urheilutoiminnan edistäminen ja tukeminen. Yhdistys huolehtii jäsentensä yhteisistä kehittämis- ja edunvalvontatehtävistä sekä edistää maastohiihdon huippu-urheilua ja laajaa hiihdon harrastusta Suomen kansan keskuudessa. Yhdistyksen toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Toiminnassa pyritään edistämään laaja-alaisesti tasa-arvoista liikuntakulttuuria. 2. VARSINAINEN TOIMINTA Suomen Maastohiihdon varsinainen toiminta on jaettavissa viiteen toiminnalliseen osaan: huippu-urheiluun, harrastehiihtoon, nuorisohiihtoon, kenttätoimintaan ja kotimaiseen kilpailutoimintaan. Kaikilla sektoreilla on yhtä tärkeä asema toimintaa suunniteltaessa ja toteutettaessa. Tämä tarkoittaa kansainvälisesti menestyviä huippu-urheilijoita, laadukkaita lasten ja nuorten hiihtotuotteita ja kiehtovia harrastusmahdollisuuksia aikuisille. Maastohiihdon huippu-urheilun päätavoite kilpailukaudella oli menestyä Val di Fiemmen MM-kilpailuissa. Maailmacupin kilpailuissa tavoitteena oli menestyä kokonaiscupissa joukkueena sekä henkilökohtaisesti. Harraste- ja aikuishiihdon tavoitteena oli jatkaa hiihdon harrastajille suunnattua terveyttä sekä työja toimintakykyä edistävää toimintaa seurojen, piirien ja lajiyhdistyksen toteuttamana. Seurojen tehtävänä oli järjestää aikuisten hiihtokouluja sekä erilaisia kuntotapahtumia. Suomen Maastohiihto tuki tätä tavoitetta omalla materiaalillaan, olemalla mukana tapahtumissa sekä netti-informaatiolla. Maastohiihdon nuorisohiihdon toiminnassa oli pääpaino sinettiseuratoiminnan ajan tasalle saattamisessa ja uusien kriteerien viemisessä seurojen tietouteen auditoinnin yhteydessä.

3 Lisäksi nuorten valmennustoimintaa tuettiin uusien leiritysten avulla ja seurojen valmentajien toimintaa uudistuneella I-tason koulutuksella. 2.1 HUIPPU-URHEILU Maajoukkueen kilpailutoiminta Maastohiihdon maajoukkueen tavoite oli menestyä huipputasolla kansainvälisissä kilpailuissa. Päätavoitteena olivat hiihdetyt Val di Fiemmen MM-kilpailut ja taistella siellä mitaleista. Maailmacupin kilpailuissa tavoitteena oli menestyminen kokonaiscupissa joukkueena sekä henkilökohtaisesti. Lisäksi vuoden 2013 tavoitteena oli normaalimatkan mieshiihtäjien nouseminen takaisin maailman huipputasolle. Val di Fiemmen MM-kisojen parhaasta tuloksesta vastasivat Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja, jotka sijoittuivat parisprintissä kolmanneksi. Sekä naisten (Kyllönen, Niskanen, Roponen ja Sarasoja-Lilja) että miesten (Jauhojärvi, Nousiainen, Lehtonen ja Heikkinen) viestijoukkueet hiihtivät kisoissa viidensiksi. Henkilökohtaisilla matkoilla parhaita suomalaissijoituksia olivat Mona-Liisa Malvalehdon (sprintti), Kerttu Niskasen (30 km P) ja Krista Lähteenmäen seitsemännet sijat sekä Toni Ketelän (sprintti), Riitta-Liisa Roposen (10 km V) ja Anne Kyllösen (30 km P) kahdeksannet sijat. Maiden välisessä maailmancupissa Suomi oli neljäs Norjan voittaessa cupin. Naisissa Suomi oli toinen Norjan jälkeen ja miehissä 12:s Venäjän ollessa paras. Tour de Skillä Krista Lähteenmäki oli neljäs, Riitta-Liisa Roponen kahdeksas ja Anne Kyllönen yhdeksäs. Kauden maailmancupissa suomalaisnaiset saavuttivat kymmenen palkintokorokesijoitusta, joista kahdeksan tuli henkilökohtaisilla matkoilla. Henkilökohtaisilla matkoilla palkintokorokkeelle ylsivät Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki, Mona-Liisa Malvalehto ja Kerttu Niskanen. Kokonaismaailmancupissa Anne Kyllönen oli seitsemäs, Krista Lähteenmäki kymmenes ja Kerttu Niskanen 11:s. Sprintticupissa Anne Kyllönen oli viides ja Mona-Liisa Malvalehto kahdeksas. Normaalimatkojen cupissa Anne Kyllönen oli niin ikään viides, Kerttu Niskanen 12. ja Krista Lähteenmäki 13:s. Miehistä maailmancupin kokonaistuloksissa paras oli Matti Heikkinen (39:s.) Heikkinen ei hiihtänyt ollenkaan sprinttikisoja ja normaalimatkojen maailmancupissa hänen sijoituksensa olikin 27:s.

4 Toiseksi paras suomalaismies oli sprintticupissa 17:nneksi sijoittunut Anssi Pentsinen, jonka sijoitus maailmancupin kokonaistuloksissa oli 53:s. Mieshiihdossa ei tullut maailmancupin palkintokorokesijoituksia. Paras sijoitus oli Matti Heikkisen neljäs sija Jällivaarassa (15 km V). Naisten kokonaispanos kaudella oli erittäin hyvä. Nuoret hiihtäjät kehittyivät edelleen ja nousivat maailmancupin palkintokorokehiihtäjiksi. Val di Fiemmen MM-kisoissa ei pystytty maailmancup-kilpailujen kaltaisiin sijoituksiin. Miesten osalta kausi oli joukkueena heikko. Nuorten MM-kilpailut hiihdettiin Tsekin Liberecissä Maastohiihtäjistä parhaiten onnistui Juho Mikkonen, joka otti hopeaa alle 23-vuotiaiden perinteisen hiihtotavan sprintissä. Vammaishiihdon kokonaismaailmancupissa Ilkka Tuomisto sijoittui kuudenneksi ja Maija Järvelä kahdeksanneksi pystyhiihtäjien luokassa. Järvelän ja Tuomiston lisäksi vammaishiihdon maailmancupissa nähtiin viisi muuta suomalaishiihtäjää, mikä voi tietää suomalaismenestystä laajemmalla rintamalla tulevina vuosina Harjoituskauden ryhmät ja leiritys Maajoukkuevalmennuksen toimintaa kehitettiin aiempiin vuosiin verrattuna ottamalla mukaan sprinttimaajoukkue. Maajoukkueryhmät olivat A-maajoukkue, sprinttimaajoukkue, B-maajoukkue ja St1-ryhmä eli nuorten maajoukkue. Näiden ryhmien valmennuksesta vastasivat viisi ryhmävalmentajaa. Ryhmien välillä pyrittiin avoimeen ja kiinteään yhteistyöhön mm. pitämällä yhteisiä leirejä. Paralympiatoiminta oli osittain integroituna osana valmennusryhmätoimintaa kuten aikaisemminkin. A-maajoukkueen harjoituskauden leirit toteutettiin Vuokatissa, Pontresinassa, Ramsaussa, Livignossa, Val Senalesissa ja Oloksella. Lisäksi oli MM-kilpailuihin valmistava leiri Seiser Almissa Varainhankinta Maastohiihdon huippu-urheilun pääyhteistyökumppaneina jatkoivat St1, Fixus, Fonecta, Sultrade (Craft), Veikkaus ja Vuokatti. Maastohiihdon poolisopimuksia ja muita vastaavia sopimuksia oli toimintakautena voimassa noin 30 eri tuotemerkin kanssa. Yhteistyösopimusten toteuttaminen näkyvyyselementtien ja muiden perusasioiden sekä viestinnän osalta onnistui varsin hyvin. Lajin medianäkyvyys säilyi hyvällä tasolla mm. Ylen kanavilla televisioidun kotimaisen kilpailusarjan, Suomen Cupin, toisen kauden johdosta ja ylläpiti yhteistyökumppaneiden mielenkiintoa Suomen Maastohiihto ry:n toimintaa kohtaan.

5 Yhteistyökumppaneille sopimusten kautta suotu mahdollisuus käyttää urheilijoitamme omissa tilaisuuksissaan on usein käytännön aikataulujen suhteen hankalasti toteutettavissa oleva asia. Maastohiihdon maajoukkueurheilijat esiintyivät kotimaassa maksuttomilla ja avoimilla televisiokanavilla kuluneen kauden aikana 765 kertaa, joista näkyvyyttä tuli liki 110 tuntia ja katsojakontakteja kauden aikana peräti 184 miljoonaa. Tämän lisäksi tuli medianäkyvyys maksukanavien kautta. Valokuvallisia lehtiartikkeleitta maajoukkueurheilijoista julkaistiin kauden ( ) aikana 4985 kappaletta, joilla tavoitettiin 817 miljoonaa lukijaa. Kasvua edellisvuoteen oli yli 20 prosenttia Antidopingtyö Suomen Maastohiihto ry on sitoutunut kulloinkin voimassa olevaan Suomen Antidopingtoimikunnan dopingsäännöstöön sekä WADA:n, Kansainvälisen Olympiakomitean ja kansainvälisen liiton (FIS) dopingsäännöstöön. Antidopingtiedotusta tehtiin maajoukkueurheilijoille informoimalla urheilijoita leirityksien yhteydessä dopingiin liittyvistä asioista. Urheilijoiden olinpaikkatietojen keräämistä ja toimittamista ADT:lle ja FIS:lle koordinoitiin. Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -vihkosta jaettiin urheilijoille ja SMH piti vuosittaisen palaverin ADT:n kanssa ajankohtaisista asioista. III-tason valmentajakoulutuksessa oli syksyllä 2012 kolmen tunnin luento antidopingista ja ADT:n työ- ja toimintatavoista Kansainvälinen toiminta FIS:n toimintaan osallistuttiin aktiivisesti eri komiteoissa ja työryhmissä. Vammaisurheilun IPC:n toimintaan osallistuttiin myös yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean ja Vuokatin Urheiluopiston kanssa. 2.2 HARRASTEHIIHTO Harraste- ja aikuishiihdossa jatkettiin maastohiihdon harrastajille suunnattua toimintaa niin seurojen, piirien kuin lajiyhdistyksen toteuttamana. Seurojen tehtävänä oli järjestää aikuisten hiihtokouluja sekä erilaisia kuntotapahtumia.

6 Suomen Maastohiihto tuki tätä tavoitetta omalla materiaalillaan, olemalla mukana tapahtumissa sekä netti-informaatiolla. Liitto osallistui tärkeimpien massatapahtumien markkinointiin Massahiihtotapahtumat Suomen Maastohiihto teki kaudella yhteistyötä 12 suuren massatapahtuman järjestäjän kanssa. Tapahtumia markkinoitiin lajiyhdistyksen kanavien kautta. Massatapahtumien järjestäjät maksoivat tästä Suomen Maastohiihdolle markkinointimaksua yhden euron per massatapahtumaan osallistuja. Hiihtäjä-lehdessä julkaistiin massahiihtoyhteistyökumppaneiden tapahtumatiedot ja nettisivuilla olivat linkit kunkin massahiihdon omille nettisivuille. Tavoitteena oli lisätä kiinnostusta massatapahtumia kohtaan. Massatapahtumia markkinoitiin myös -sivustolla, jossa kaikista tapahtumista oli omat erilliset kilpailu- ja tapahtumatiedot. Massatapahtumat: Neljän Vuoren Hiihto Savonia Hiihto Botnia Vasan Hiihto Hyvinkää Hiihto Finlandia-hiihto Oulun Tervahiihto Pogostan Hiihto Helenan Hiihto Ukkohalla-hiihto Saami Ski Race Jämi42-Ski Pölkkyhiihdot Suomen Maastohiihdon kanssa yhteistyötä tehneissä massahiihtotapahtumissa oli vuonna 2013 yhteensä osallistujaa Veteraanien kilpailutoiminta Veteraanihiihtäjille oli tarjolla monipuolisia mahdollisuuksia osallistua eritasoiseen kilpailutoimintaan.

7 Veteraanien MM-kilpailut järjestettiin Italian Asiagossa Osallistujia oli 26 maasta yhteensä Suomen mitalisaalis oli muhkea 55 mitalia, joista 25 kultaisia, 15 hopeisia ja 15 pronssisia. Suomi oli kisojen mitalitaulukossa kolmas Venäjän ja Italian jälkeen. Veteraanien SM-viesteihin ja henkilökohtaisille matkoille Ranualla osallistui lähes 200 veteraanihiihtäjää. Kauden kansallisessa kilpailutoiminnassa oli veteraanisarjat 143 kilpailussa ja näistä oli ranking-kisoja 55. Ranking-voittajat ratkaistiin miesten sarjoissa M35, M45, M55, M65 ja naisten sarjoissa N35 ja N45. Rankattujen määrä veteraanisarjoissa M v M v M 55 v. 64 v M 65 v N 35 v. 44 v N 45 v Yhteensä Harrastehiihdon koulutus Harraste- ja terveysliikuntakoulutukseen kuuluvia I-tason ohjaajakoulutuksia oli seura- ja paikallistasolla muutamia. Lajiyhdistys osallistui säännöllisesti Suomen Kuntoliikuntaliiton järjestämiin harrastevastaavien kuukausikokouksiin, jotka pidettiin pääsääntöisesti Pasilassa SLU-talossa Harrastehiihdon yhteistyökumppanit Harrastehiihdon tietojärjestelmäkumppanina toimi viisivuotisella sopimuksella Nettitieto Oy. Sopimuksen tarkoituksena on turvata maastohiihdon eri tietojärjestelmien kehitystyö nykyvaatimusten tasolle.

8 2.3 NUORISOHIIHTO Nuorisohiihdon kautta on luotu pohjaa elinikäiseen hiihdonharrastukseen sekä tarjottu mahdollisuus edetä harrastuksen, seuratyön tai huippuhiihdon parissa aina kansainväliseen menestykseen saakka. Maastohiihdon nuorisohiihdon toiminnassa oli pääpaino sinettiseuratoiminnan ajan tasalle saattamisessa. Sinettikriteerit uusittiin kesällä 2011 aikana ja kauden aikana sinettiseurojen auditointi toteutettiin täysin uusien kriteerien mukaisesti. Sinettiseurojen tukea lisättiin järjestämällä maastohiihdon oma sinettiseuraseminaari toukokuussa Lisäksi seuraohjaajien työtä tuettiin, jotta laadukasta toimintaa olisi tarjolla mahdollisimman monella paikkakunnalla eri-ikäisille ja eritasoisille lapsille ja nuorille. Seurojen nuorisoliikunnan toiminta-ajatuksena oli, että seuran tulee olla paikkakunnan hiihdon kokonaisvaltainen kehittäjä ja ennen kaikkea alle 16-vuotiaille tarkoitettujen monipuolisten hiihto- ja Hopeasompakoulujen toteuttaja. Hopeasompakoulujen ohelle kehitettiin nuorten harjoittelun tukemiseksi valtakunnallinen leiritys, jonka yhteydessä koulutettiin myös valmentajia. Leirityksiin osallistui 115 nuorta eri puolilta Suomea. Lisäksi nuorten kilpailujärjestelmää kehitettiin järjestämällä piirien välinen Nuorten Piiriviesti. Monipuolisen hiihtokoulumateriaalin myötä seurat ja koulujen opettajat ovat saaneet apua seurojen ja koulujen hiihtotuntien pitämiseen. OpeSki-koulutuksissa pääpaino oli Opettajan hiihto-oppaan sisällöissä. Opas on tehty kouluhiihdon tarpeeseen opettaa hiihtoa koulussa nykyaikaisen liikuntakasvatuksen keinoin ja uusien opetussuunnitelmien edellyttämillä tavoilla. Yhteistyötä on korostettu myös seuran ja koulun kanssa ns. kummikoulutoiminnalla. OpeSki- tapahtumat järjestettiin yhteistyössä Valmentajapankin kanssa. Seurojen hiihtokoulut toteutettiin kolmessa tasossa: ja vuotiaiden hiihtokoulut sekä vuotiaiden Hopeasompa-koulut Paikallistuki Opetusministeriö jakoi vuonna 2013 kolmannentoista kerran paikallistukea iltapäivä- ja urheiluseuratoimintaan. Maastohiihtoseuroista kuusi sai tukea toimintansa kehittämiseen.

9 Paikallistuen määrät: vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa vuosi hiihtoseuraa euroa Maastohiihdon nuorten Skipassien ja lisenssien määrät: alle 18-v. Skipasseja nuorten lisenssejä Kauden parhaana nuorisoseurana palkittiin keväällä 2013 Seinäjoella liittovaltuuston kokouksen yhteydessä Ounasvaaran Hiihtoseura Sinettiseurat Sinettiseuroille järjestettiin valtakunnallinen kaikkien lajien koulutustilaisuus Helsingissä. Hiihdon sinettiseuroja oli mukana tapahtumassa yhdeksän, joista eri henkilöitä yksitoista. Lisäksi sinettiseuroille järjestettiin maastohiihdon oma koulutustilaisuus Seinäjoella. Paikalla oli 14 henkilöä kymmenestä eri seurasta. Sinettiseuroja auditoitiin kauden aikana kymmenen. Maastohiihdon sinettiseurat Espoon Hiihtoseura Haukiputaan Heitto Huhtasuon Hiihto 2000 (Jyväskylä) IF Brahe (Pietarsaari) Ilmajoen Kisailijat Ilomantsin Urheilijat Imatran Urheilijat Kalajoen Junkkarit Keminsuun Kisa (Keminmaa) Keuruun Kisailijat

10 Keravan Urheilijat Kuhmo-Ski Kuusamon Erä-Veikot Kymin Koskenpojat (Kotka) Lahden Hiihtoseura Lapinlahden Veto Lieksan Hiihtoseura Noormarkun Nopsa Oulun Hiihtoseura Ounasvaaran Hiihtoseura Pakilan Veto (Helsinki) Pargas IF (Parainen) Puijon Hiihtoseura (Kuopio) Pöytyän Urheilijat Rajamäen Kehitys (Nurmijärvi) Seinäjoen Hiihtoseura Siilinjärven Hiihtoseura Tammelan Ryske Tampereen Pyrintö Teuvan Rivakka Valkeakosken Haka Vammalan seudun Voima Vantaan Hiihtoseura Ylöjärven Ryhti Ylöjärven Urheilijat Murtsikkakirjastot Talvella jatkettiin Murtsikka-yhteistyötä Suomen Ladun kanssa Helsingin Paloheinässä ja esiteltiin toimintaa opettajille yhteistyössä Suomen ladun ja Suomen Ampumahiihtoliiton kanssa Nuorten valmennus Kaudella nuorten liittojohtoisina valmennusryhminä toimivat St1- ja Kultasomparyhmät (Kultasompa vaihtui kesken kauden Habita-ryhmäksi). St1-ryhmässä oli kuusi tyttöä ja viisi poikaa. Alle 18-vuotiaiden hiihtäjien Kultasompa-ryhmiä oli neljä: FSS sekä Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomen ryhmät. Valmennustoiminnassa korostettiin urheilijoiden kehittymistä itsenäisiksi ja vastuunsa tunteviksi niin harjoittelussa, kilpailuissa kuin muussa elämässään. Urheilulukiot ja muut urheiluoppilaitokset sekä Puolustusvoimien Urheilukoulu ovat toimineet osana SMH:n valmennusjärjestelmää antamalla nuorille urheilijoille mahdollisuus yhdistää harjoittelu ja opiskelu tehokkaasti.

11 2.3.5 Nuorten MM -ja PM-kilpailut Nuorten MM-kilpailut hiihdettiin Tsekin Liberecissä. Maastohiihtäjistä parhaiten onnistui Juho Mikkonen, joka otti hopeaa alle 23-vuotiaiden perinteisen hiihtotavan sprintissä. Antti Ojansivu oli seitsemäs kilometrin yhdistelmähiihdossa. Miesten 4 x 5 kilometrin viestissä Suomi oli seitsemäs joukkueella Ville Ahonen, Joonas Sarkkinen, Markus Järvenpää ja Antti Ojansivu ja naisten 4 x 3,3 kilometrin viestissä kahdeksas joukkueella Krista Niiranen, Katri Lylynperä, Johanna Ukkola ja Leena Nurmi. MM-kisojen kanssa samaan aikaan Norjan Trondheimissa hiihdetyissä alle 18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Lauri Vuorinen ja Joni Mäki ottivat kaksoisvoiton perinteisen hiihtotavan sprintissä ja Emilia Myllykoski ja Jasmi Joensuu sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi tyttöjen vastaavalla matkalla. Pojat saivat PM-pronssia 3 x 5 kilometrin viestissä joukkueella Lauri Lepistö, Lauri Vuorinen ja Joni Mäki Kultasompa-valmennuksen tavoitteet Ryhmävalmennuksella oli merkittävä koulutuksellinen rooli. Leirien tarkoituksena oli auttaa nuoria kasvamaan ja kehittymään urheilijoina. Kovan harjoittelun lisäksi leireillä oli erilaisia luentoja, harjoittelun ja tekniikoiden analysointia sekä henkilökohtaisia haastatteluja. Kultasompa-valmennus toimi neljänä ryhmänä. Yhteensä ryhmissä oli 40 tyttöä ja 29 poikaa. Iältään ryhmäläiset olivat vuotiaita. Hopeasompa-valmennus toteutettiin piiri- tai aluekohtaisesti sekä Vuokatissa järjestettiin yläkoululeiritystä yhteistyössä urheiluakatemian kanssa. Yläkoululeiritykseen osallistui 20 iältään vuotiasta hiihtäjää. Hopeasompa-valmennukseen kehitettiin valtakunnalliset HS-leirit Vuokattiin ja Rovaniemelle. Leireille osallistui 115 nuorta ja leirityksen tavoitteena oli tukea seuraja piirileiritystä sekä antaa malleja paikallisen tason harjoitteluun Hopeasompa Hopeasomman alue- ja karsintakilpailut sekä Hopeasompa-finaali kisailtiin 42. kerran vuonna Hopeasompa-järjestelmä on suurin ja eniten nuoria keräävä talvilaji. Alue- ja piirikarsintoihin osallistuu vuosittain yli nuorta. Hopeasompa-finaalissa Äänekoskella olivat sarjat 13-, 14-, 15- ja 16-vuotiaille. Henkilökohtaisilla matkoilla oli 900 osallistujaa ja viesteissä 200 joukkuetta.

12 Hopeasomman 16-vuotiaiden sarjat ovat ensimmäinen SM-tason hiihtokilpailu. Hopeasomman sprintit hiihdettiin KLL:n kisojen yhteydessä Pyhäjärvellä Pyhäjärven Pohdin ja Lamminahon Ahdon järjestäminä helmikuussa Sprintteihin osallistui yhteensä 184 tyttöä ja poikaa sekä KLL:n kisoihin yhteensä 338 urheilijaa, jotka olivat iältään vuotiaita Hopeasompa-piiritoiminta Piireillä oli nimetyt Hopeasompa-piiripäälliköt ja hiihtoseurat vastasivat paikallistason toiminnasta. Hopeasompa-järjestelmällä luodaan nuorille monipuolisia ja eritasoisia vaihtoehtoja tulla mukaan hiihdon harrastukseen. Vuonna 2013 Hopeasomman yhteistyökumppaneina olivat One Way Sport Oy ja Rainbow Systems. Hopeasompa-piiripäälliköt 2013 Etelä-Karjala Etelä-Pohjanmaa Helsinki Häme Kainuu Keski-Pohjanmaa Keski-Suomi Kymenlaakso Lahti Lappi Länsi-Pohja Pohjois-Karjala Pohjois-Pohjanmaa Pohjois-Savo Satakunta Suur-Savo Uusimaa Varsinais-Suomi FSS Klaus Rovio Anna-Maija Mäntykoski Jaana Erkkilä Jarmo Latvanen Anu Haverinen Marita Seppälä Saara Patama Toivo Vahvelainen Henna Sivenius Jouni Vuollet Kari Hannunkivi Riitta Ryynänen Pertti Törmi Keijo Husso Teuvo Munkki Sami Piisilä Tuomo Säteri Ossi Hakanen Anders Lindahl

13 Nuorten valmentajat St1-ryhmä Kultasompa Länsi-Suomi Kultasompa Vuokatti Kultasompa Itä- Suomi Kultasompa FSS Janne Hyyppä Marko Mänttäri ja Pia Pekonen Juho Halonen ja Ville Oksanen Jouni Heinonen ja Thomas Ramstedt Henrik Byggmästar Koulutustoiminta Opettajakoulutus Alkuvuodesta 2013 toteutettiin valtakunnallinen OpeSki- koulutus yhteistyössä Valmentajapankin kanssa. Tilaisuuksiin osallistui noin 100 opettajaa. I-tason ohjaajakoulutus I-tason valmentaja- ja ohjaajakoulutusta toteutettiin yhdessä hiihtopiirien ja liiton kouluttajien kesken sekä yhteistyönä aluejärjestöjen kanssa. Kaudella uudistettiin I-tason valmentajakoulutus vastaamaan VOK-perusteita sekä koulutettiin yhdessä hiihtopiirien kanssa kouluttajia kahdessa eri koulutustilaisuudessa. I-tason ohjaajakoulutuksesta valmistui 72 uutta hiihtokoulun ohjaajaa. Vastaavasti I-tason valmentajiksi valmistui 68 uutta nuorisovalmentajaa. 2.4 JÄRJESTÖTOIMINTA / KENTTÄTOIMINTA Kenttätoiminnassa tehtiin yhteistyötä 18 hiihtopiirin ja FSS:n (Finlands Svenska Skidförbud) kanssa Seuraluokittelu Seuraluokittelua uudistettiin kauden alussa siten, että entisenlaisesta vuosiilmoituksesta luovuttiin ja tiedot kerättiin suoraan tuloksista, kilpailukalenterista, lisenssirekisteristä ja muista vastaavista lähteistä. Uusina pisteitä tuottavina asioina otettiin mukaan kilpailujen järjestäminen ja TD-toiminta. Osa-alueiden painotukset säilytettiin ennallaan. Nuorisourheilun painoarvo oli 50 %, harrasteliikunnan ja huippu-urheilun painoarvo 25 % molemmilla.

14 Vuoden 2013 seuraluokittelun kolme parasta seuraa olivat Oulun Hiihtoseura, Hollolan Urheilijat -46 ja Espoon Hiihtoseura. Seuraluokittelun paras piiri oli FSS, toinen Häme ja kolmas Pohjois-Pohjanmaa. Nuorisopisteissä paras piiri oli FSS, huippu-urheilupisteissä Häme ja harrastepisteissä Pohjois-Pohjanmaa Valmentaja- ja ohjaajakoulutus Maastohiihto oli mukana valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK) kehittämishankkeessa. Vuosien 2010 ja 2011 aikana hyvään alkuun saatua valmentajakoulutuksen kehittämistyötä jatkettiin uudistamalla I-tason sisällöt, materiaalit ja toimintatavat ajanmukaisiksi. Hiihtopiirit ja aluejärjestöt vastasivat I-tason valmentaja- ja ohjaajakoulutuksesta, Suomen Maastohiihto ja Urheiluopistot II- ja III-tason valmentajakoulutuksesta. Tilastoja (osallistujamääriä): I-tason ohjaajakoulutus I-tason valmentajakoulutus II-tason valmentajakoulutus III-tason valmentajakoulutus Huoltokoulutus Jari Nieminen järjesti lajiyhdistyksen nimissä niin seura- kuin piiritason vastuullisille I- ja II-tason huoltokoulutusta. Neljään I-tason 20 tunnin koulutukseen osallistui Jämillä ja Vuokatissa yhteensä 41 henkilöä ja II-tason 40 tunnin koulutuksen suoritti Vuokatissa 13 henkilöä Valmentajakerho ja Suksihuoltajakerho Valmentajakerho toimii valmentajien jatkokoulutuskanavana. Kerhon tarkoituksena on olla hiihdon valmentajia yhdistävä taho, joka levittää tietoa hiihtourheilusta niin käytännössä kuin teoriassa. Kerhon tavoitteena on tukea valmentajien osaamista ja ammattitaidon kehittämistä sekä pyrkiä saamaan toimijoita hiihtourheilun pariin. Kerhon puheenjohtajana on toiminut keväästä 2010 lähtien Pia Pekonen. Keväällä 2011 perustettiin Valmentajakerhon alaisuuteen Suksihuoltajakerho, joka on avoin kaikille suksihuollosta kiinnostuneille.

15 Kerhon jäsenet saavat viimeisimmän tiedon maastohiihdon huollosta ja kerho järjestää kokoontumisen kerran vuodessa yhdessä Valmentajakerhon kanssa. Suksihuoltajakerhon edustajana Valmentajakerhon hallituksessa toimii Aki Hukka. Kerhot järjestivät kevätseminaarin Jyväskylän Laajavuoressa. Seminaarissa luennoivat mm. Jarmo Riski, Esa Hynynen, Olli Ohtonen ja Antti Leppävuori. Tilastoja Jäsenmäärä Seminaarin osallistujat SM- ja TD-koulutus A- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden jatkokoulutus ja vuoden 2014 SM-kisajärjestäjien koulutus järjestettiin Imatralla. Mukana oli yhteensä 65 koulutettua teknistä asiantuntijaa ja SM-kisajärjestäjää. A-tason kansainvälinen FIS TD-koulutus järjestettiin Lahdessa. Koulutukseen osallistui 21 suomalaista teknistä asiantuntijaa Olosuhdetyö Olosuhteiden osalta jatkettiin yhteistyötä seurojen ja kuntien kanssa. Suomen Maastohiihto ry toimitti materiaalin olosuhdekoulutuksiin. Olosuhderyhmä painotti lumetusolosuhteiden kehittämistä ja olosuhteiden merkitystä hiihtoharrastuksen edistämiseksi. Kaudella aloitettiin usean uuden paikkakunnan hiihtoreittien homologoinnit, jotka tullaan saamaan päätökseen seuraavalla. kaudella. Lisäksi seitsemän paikkakuntaa päivitti ratojensa homologointisertifikaattinsa. Liittojohtoisia koulutustapahtumia III-tason valmentajakoulutus, Vuokatti II-tason valmentajakoulutus, Vuokatti I-tason huoltokoulutukset II-tason huoltokoulutus, Vuokatti Valmentaja- ja Suksihuoltajakerhojen kevätseminaari, Jyväskylä TD-jatkokurssi / SM-kisajärjestäjien koulutustilaisuus

16 2.4.6 I-tason valmentajien kouluttajakoulutus Keväällä 2012 Vuokatissa aloitettua koulutusta jatkettiin elokuussa 2012 Pajulahdessa, missä käytiin läpi kesän aikana työstettyjä sisältöjä, materiaaleja sekä toimintatapoja. Syksyllä 2012 oltiin valmiita aloittamaan I-tason koulutusten järjestäminen uudella tavalla. Vuokatissa järjestettiin kouluttajien päivityskoulutus ja noin 15 kouluttajalla on nyt oikeus kouluttaa I-tason valmentajia kahden vuoden ajan. Samalla otettiin hyötykäyttöön aluejärjestöjen VOK-perusteisiin pohjautuva 8 9 osioon jakautuva koulutuskokonaisuus, jonka lajiosan maastohiihdon kouluttajat täydentävät. Ylempien valmentajakoulutusten päivitystä tehdään Vuokatin ja Lapin Urheiluopistojen yhteisen kehittämishankkeen kautta Urheiluoppilaitosten valmennuksen linjaus Keväästä 2011 lähtien ovat noin kymmenen oppilaitosta kokoontuneet keväisin ja syksyisin Vuokattiin pariksi päiväksi kertomaan omista kokemuksistaan sekä valmennuksen linjauksen että harjoittelun seurannan onnistumisessa. Suurelta osin lähes kaikissa laitoksissa sovitut linjaukset ovat toteutuneet hyvällä tasolla. Seurannat ja testit ovat myös osoittaneet linjausten olleen toivotunlaisia ja kokonaisvaltaista kehitystä on hyvinkin paljon tapahtunut urheilullisen elämäntavan, riittävän harjoittelumäärän, laadukkaan peruskestävyysharjoittelun ja yleisesti harjoittelun laadun kautta. Jatkossa painotuksia ovat laadukas peruskestävyysharjoittelu, pidemmät vauhti- ja maksimikestävyyden harjoitteet, hiihtokilometrien kirjaaminen, tehoharjoittelu vaihtelevin tehoin 1 3 kertaa viikossa, juoksuharjoittelun varmistaminen ja yleisen urheilullisen asenteen tavoitteleminen. 2.5 KOTIMAINEN KILPAILUTOIMINTA Kilpailukaudella myönnettiin kilpailulupa 168 kansalliselle ja monikansalliselle sekä 21 kotimaan FIS-kilpailulle, joista 69 oli ranking-kisoja. Lisäksi piirikunnallisia kilpailuja järjestettiin 139 kappaletta.

17 Neljä kilpailua, kaksi kansallista (toinen ranking-kilpailu) ja kaksi piirikunnallista jouduttiin perumaan olosuhteiden takia. Siirtoja tai erilaisia muutoksia tehtiin noin 17 %:iin kaikista kilpailuista. Kilpailujen netissä olevaa tulosarkistoa uudistettiin niin, että tietyn kilpailijan käymiä kilpailuja voidaan tarkastella kilpailijakohtaisella näytöllä Cup-järjestelmä Maastohiihdon maailmancupin Suomen-osakilpailut järjestettiin Kuusamossa ja Lahdessa. Skandinavia-cupin Suomen-osakilpailu järjestettiin Inarissa helmikuussa Nuorten cupissa oli vuotiaille kymmenen osakilpailua, joista seitsemän parhaan pisteet huomioitiin lopputuloksissa. St1-cupissa oli 20-vuotiaille yksitoista osakilpailua. Parhaat nuoret palkittiin rahastipendein. Maastohiihto ry:n kaudella käynnistämä televisioitava kotimainen kilpailusarja, Suomen Cup, sai jatkoa kaudella Suomen Cupin toiseen kauteen kuului neljä tapahtumaviikonloppua sekä SM-hiihdot. Osakilpailut järjestettiin Vuokatissa, Rovaniemellä, Vantaalla, Rukalla, Jämillä (SM) ja Kontiolahdella (SM). Suomen Cup sisälsi yhdeksän henkilökohtaista starttia, joista kolme oli sprinttejä, sekä viisi viestiä. Pisteitä jaettiin jokaisen osakilpailun 30 parhaalle maailmancup-taulukon mukaan. Lopputuloksiin laskettiin mukaan kaikista osakilpailuista kootut pisteet ja parhaat palkittiin rahapalkinnoin. Suomen Cupin osakilpailut televisioitiin suorina Ylen kanavilla SM-kilpailut Vuonna 2013 yleisen sarjan SM-kisat järjestettiin Jämillä ja Kontiolahdella, nuorten SM-kisat Keuruulla ja Taivalkoskella sekä nuorten SM-sprintti / KLL -kisaviikonloppu Pyhäjärvellä. Hopeasomman loppukilpailu hiihdettiin Äänekoskella ja veteraanien SM-kisat Ranualla. Yleisen sarjan SM-kilpailuissa ei ollut SM-kiintiöitä Pitkien matkojen SM-sarja Massahiihtorankingin tilalle käynnistettiin kaudella pitkien matkojen SM-sarja, joka sai jatkoa kaudella SM-status oli vain yleisillä sarjoilla. Sarjan tavoitteena oli parantaa pitkän matkan kilpailutilannetta aktiivisten kilpa- ja kuntohiihtäjien keskuudessa sekä lisätä lajin harrastajamääriä ja lajin arvostusta kotimaassa.

18 Pitkien matkojen SM-sarjassa oli mukana viisi osakilpailua: Savonia Hiihto, Finlandia-hiihto, Ukkohalla-Hiihto, Helenan Hiihto ja Kontiolahden SM-hiihtojen pitkät matkat. Kaikilla osakilpailujärjestäjillä oli voimassa oleva massahiihdon tai SM-kisojen järjestelysopimus Suomen Maastohiihto ry:n kanssa. SM-sarjalla oli omat säännöt, joita kilpailijat ja kisajärjestäjät sitoutuivat noudattamaan. Jokaisella sarjaan osallistuvalla oli oltava voimassa oleva kilpailulisenssi ja toisella kaudella oli osallistuttava vähintään kahteen osakilpailuun, jotta oli mukana kokonaispistelaskussa. Kaudella sarjaan osallistui 61 nais- ja 92 mieshiihtäjää (edellisellä kaudella 40 naista ja 122 miestä). Rankattuja kilpailijoita miehiä naisia yhteensä Lisenssit jakautuivat seuraavasti: aikuiset nuoret Skipassit jakautuivat seuraavasti: aikuiset nuoret Lisenssejä ja Skipasseja hankittiin kaudella yhteensä 9146 kappaletta (edellisellä kaudella 8512 kappaletta). Jäsenmäärä Hiihtoliitolla oli rekisterissä maastohiihdon seuroja seuraavasti: maastohiihtoseurat

19 2.5.4 Yhteistyö Toimintavuoden aikana Suomen Maastohiihto oli yhteistyössä mm. Vuokatin Urheiluopiston, Suomen Urheiluopiston valmennuskeskuksen, Kuortaneen Urheiluopiston valmennuskeskuksen, lukuisten muiden urheiluopistojen, Suomen Liikunnan ja Urheilun, Jyväskylän yliopiston, Teknisen Korkeakoulun, Finlands Svenska Skidförbundin, Kilpa- ja Huippu-urheilun Tutkimuskeskuksen, liikunnan aluejärjestöjen, Koululiikuntaliiton, Suomen Kuntoliikuntaliiton (Kunto ry), Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen, Nuorten Akatemian, Kirkon kasvatus- ja nuorisotyön yksikön, Suomen Ladun, Suomen Sotilasurheiluliiton ja Työväen Urheiluliiton kanssa. 3. TIEDOTUSTOIMINTA Maastohiihdon ulkoiseen viestintään palkattiin osa-aikainen viestintäpäällikkö syyskuun puolivälissä. Kauden aikana järjestettiin muutamia lehdistötilaisuuksia. Pääpaino viestinnässä oli maailmancupissa sekä Val di Fiemmen MM-kisoissa. Viestinnässä käytettiin pääsääntöisesti lajiyhdistyksen omia nettisivuja ja uutiskirjeitä. Oleellinen osa tiedotustyötä oli maajoukkueen mediakoordinointi sekä yhteistyö suomalaisten TV-kanavien (YLE ja MTV3) ja muiden päämedioiden kanssa. Sisäistä viestintää hoidettiin päivittäin toimistohenkilökunnan toimesta. Hiihtäjä-lehti Suomen Maastohiihto ry:n julkaiseman Hiihtäjä-lehden ja Kustannus Oy Juoksijan julkaiseman Hiihto-lehden syksyllä 2011 aloittamaa yhteistyötä jatkettiin. Hiihtäjä ilmestyi viisi kertaa vuodessa julkaistavan Hiihto-lehden liitteenä kahdesti, marraskuussa 2012 ja huhtikuussa Hiihtäjälehden aineiston kirjoittaminen, kuvaaminen ja editointi kuuluivat viestintäpäällikön tehtäviin. Lisäksi lehdessä käytettiin muutamia avustajien artikkeleita. Hiihtäjän ja Hiihdon yhteistyöhön sisältyi Hiihto-lehden tarjoaminen seuroille ja lisenssiurheilijoille edulliseen vuosihintaan. Hiihtolehti oli myös Valmentajakerhon ja Suksihuoltajakerhon jäsenlehti. 4. HALLINTO Hiihtopiirikokous on Suomen Maastohiihto ry:n ylintä päätösvaltaa käyttävä elin. Hallitus käyttää päätösvaltaa yhdistyslaissa ja muissa SMH:n säännöissä mainituissa asioissa.

20 Näiden lisäksi ei-päättävinä eliminä yhdistyksessä toimivat hallituksen kulloinkin tarpeelliseksi katsomat työryhmät maastohiihdon asioiden valmistelemista ja hoitamista varten. Maa voidaan yhdistyksen päätöksellä jakaa piireihin ja/tai alueisiin, joista jokainen muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden. 4.1 Hiihtopiirikokous Hiihtopiirikokous kokoontui toimintakauden aikana kaksi kertaa. Sääntömääräinen piirikokous järjestettiin Lahden Sibeliustalossa HiihtoSuomi-tapahtuman yhteydessä ja ylimääräinen hiihtopiirikokous Seinäjoella Hiihtoliiton liittovaltuuston kokouksen yhteydessä. Molemmissa kokouksissa olivat läsnä 16 piirin sekä FSS:n edustajat. Sääntömääräisessä piirikokouksessa vahvistettiin tilinpäätös sekä hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio toimintakaudelle Hallituksessa oli kolme erovuoroista jäsentä, joista valittiin jatkamaan Jarmo Luuri sekä Pertti Törmi ja uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Pia Lahti. Lisäksi Jorma Tuomimäki esitteli uudistetun seura- ja piiriluokittelun. Ylimääräisessä hiihtopiirikokouksessa esitettiin katsaus Suomen Maastohiihto ry:n taloustilanteeseen, keskusteltiin talousarvioon liittyvistä mahdollisista ratkaisuista, valittiin tilintarkastajat sekä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan perustaminen tulevien henkilövalintojen valmisteluun. 4.2 Hallitus Hallitukseen kuului puheenjohtaja ja viisi jäsentä. Hallitus piti 13 kokousta toimintakaudella Osa kokouksista pidettiin sähköposti- ja puhelinkokouksina. Hallituksen kokoonpano : Reijo Alakoski, puheenjohtaja Jorma Tuomimäki Antti Jarva Pertti Törmi Jouko Käsmä Jarmo Luuri

SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014

SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014 SUOMEN MAASTOHIIHTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1.6.2013 31.5.2014 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 1.1 Toiminta-ajatus... 1 2 JÄRJESTÖTOIMINTA... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Hallintoelimet... 2 2.3 Hiihtopiirikokous...

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2012. Suomen Suunnistusliitto ry VUOSIKERTOMUS 2012 1 (49) 22.03.2013

VUOSIKERTOMUS 2012. Suomen Suunnistusliitto ry VUOSIKERTOMUS 2012 1 (49) 22.03.2013 Suomen Suunnistusliitto ry VUOSIKERTOMUS 2012 1 (49) VUOSIKERTOMUS 2012 Suomen Suunnistusliitto ry VUOSIKERTOMUS 2012 2 (49) 1. TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS VUOTEEN 2012 Suunnistuksen MM-kilpailut kilpailtiin

Lisätiedot

HIIHTOUUTISET. Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi. Seuraesittelyt:

HIIHTOUUTISET. Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi. Seuraesittelyt: tiedotuslehti kaudelle 2012-2013 HIIHTOUUTISET Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi Piiriasiat: Kilpailukalenterit 14-15 Piirin palstat 1-3, 6-7, 14-15, 20-23 Seuraesittelyt: Sysmän Sisu

Lisätiedot

Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA

Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA Suomen Painiliitto ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Hallinto 4 Työvaliokunta 5 Talous ja markkinointi 5 Lääkintä ja antidoping 5 Valmennus ja koulutus 5 Sääntö ja kilpailu 10 Alue

Lisätiedot

SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY. Toimintakertomus 2012

SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY. Toimintakertomus 2012 SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY Toimintakertomus 2012 2 1 ESIPUHE... 5 2 VUODEN 2012 KOHOKOHTIA HIGHLIGHTS OF YEAR 2012... 6 3 JÄRJESTÖHALLINTO... 9 3.1 Yleistä... 9 3.2 Talous... 9 3.3 Hallitus... 10 3.3.1

Lisätiedot

Vuosikatsaus. Susanna Rahkamo Puheenjohtaja

Vuosikatsaus. Susanna Rahkamo Puheenjohtaja TOIMINTA- JA TALOUSKERTOMUS 2010 Vuosikatsaus Vuosi 2010 oli menestyksekäs ja rajoja rikkova. Arvokisajärjestelyissä oli välivuosi, mutta pienempiä tapahtumia oli vuoden aikana useita. Oman arvioni mukaan

Lisätiedot

2. TALOUS JA YLEISHALLINTO. 2.1 Talous

2. TALOUS JA YLEISHALLINTO. 2.1 Talous Suomen Uimaliitto Vuosikertomus 2007 ~ 2 ~ SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 3 2. TALOUS JA YLEISHALLINTO 4 2.1 Talous 4 2.2 Hallinto 4 2.3 Jäsenistö 5 2.4 Liiton jäsenyydet ja edustukset 6 2.5 Kansainvälinen järjestötoiminta

Lisätiedot

VUOSI- KERTOMUS SUOMEN UIMALIITTO

VUOSI- KERTOMUS SUOMEN UIMALIITTO VUOSI- KERTOMUS 2010 SUOMEN UIMALIITTO 2 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. TALOUS JA YLEISHALLINTO... 4 2.1 Talous... 4 2.2 Hallinto... 5 2.3 Jäsenistö... 6 2.4 Liiton jäsenyydet ja edustukset... 6 2.5 Kansainvälinen

Lisätiedot

SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITTO RY FINNISH BIATHLON ASSOCIATION TOIMINTASUUNNITELMA

SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITTO RY FINNISH BIATHLON ASSOCIATION TOIMINTASUUNNITELMA SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITTO RY FINNISH BIATHLON ASSOCIATION TOIMINTASUUNNITELMA 2009 VUODEN 2009 TOIMINNAN PÄÄLINJAUKSET JA TAVOITTEET...3 1. HALLINTO, ORGANISAATIO JA JOHTAMISJÄRJESTELMÄ...4 1.1. Organisaatio...4

Lisätiedot

HIIHTOUUTISET. Salppurin hiihtäjät Albertvillessa

HIIHTOUUTISET. Salppurin hiihtäjät Albertvillessa tiedotuslehti kaudelle 2013-2014 HIIHTOUUTISET Salppurin hiihtäjät Albertvillessa s.12 Piiriasiat: Piirin palstat 1-3, 7, 12, 20 Kilpailukalenterit 10-11 Seuraesittelyt: Asikkalan Raikas 4 Hartolan Voima

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013. Pyöräilyä Hyvässä Seurassa

VUOSIKERTOMUS 2013. Pyöräilyä Hyvässä Seurassa VUOSIKERTOMUS 2013 Pyöräilyä Hyvässä Seurassa Hallitus 03.04.2014 Vuosikokous 23.04.2014 0 Sisällysluettelo: 1. Yleiskatsaus 2. Liittokokoukset 3. Hallinto 4. Jäsenistö 5. Jäsenyydet ja edustukset 6. Koulutustoiminta

Lisätiedot

Suomen Judoliitto ry Vuosikertomus ja tilinpäätös 2010

Suomen Judoliitto ry Vuosikertomus ja tilinpäätös 2010 Suomen Judoliitto ry Vuosikertomus ja tilinpäätös 2010 Hyväksytty kevätliittokokouksessa 7.5.2011 1 1 Esipuhe... 3 2 Hallinto... 4 3 Valmennusvaliokunnan alainen toiminta... 5 3.1 Aikuisten valmennus...

Lisätiedot

Menestyksen kausi 2010

Menestyksen kausi 2010 VUOSIKERTOMUS 2010 Sisällysluettelo Toimitusjohtajan puheenvuoro Moottoriliitto LAJIRYHMÄKATSAUS SML TALOUS LIITTEET LIITTEET Toimitusjohtajan puheenvuoro 3 Valmennus 4 Kerho- ja nuorisotoiminta 6 Suomen

Lisätiedot

9. Huippu-urheilu ja kilpailutoiminta, jaostot, tuomaritoiminta

9. Huippu-urheilu ja kilpailutoiminta, jaostot, tuomaritoiminta Hallitus 14.03.2012 Vuosikokous 25.04.2012 0 1. Yleiskatsaus 2. Liittokokoukset 3. Hallinto 4. Jäsenistö 5. Jäsenyydet ja edustukset 6. Koulutustoiminta 7. Tiedotustoiminta 8. Valmennustoiminta 9. Huippu-urheilu

Lisätiedot

Suomen Pyöräilyunioni ry VUOSIKERTOMUS 2014 PYÖRÄILY LIIKUTTAA ENEMMÄN

Suomen Pyöräilyunioni ry VUOSIKERTOMUS 2014 PYÖRÄILY LIIKUTTAA ENEMMÄN Suomen Pyöräilyunioni ry VUOSIKERTOMUS 2014 PYÖRÄILY LIIKUTTAA ENEMMÄN Hallitus 01.04.2015 Vuosikokous 22.04.2015 0 Sisällysluettelo: 1. Yleiskatsaus 2. Liittokokoukset 3. Hallinto 4. Jäsenistö 5. Jäsenyydet

Lisätiedot

Kertomus yhdistyksen toiminnasta vuodelta 2008

Kertomus yhdistyksen toiminnasta vuodelta 2008 Suomen Ringetteliitto ry Hämeentie 105 A, 00550 HELSINKI www.ringette.fi JOHDANTO Ringette syntyi tyttöjen ja naisten yhteiseksi jääpeliksi Kanadassa 45 vuotta sitten. Suomeen pelin toi Juhani Juuso Wahlsten

Lisätiedot

Suomen Judoliitto ry Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014

Suomen Judoliitto ry Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014 Suomen Judoliitto ry Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014 Hallituksen esitys kevätkokoukselle 21.3.2015 Suomen Judoliitto ry Perustettu 1958 Kannen kuvassa Jaana Sundberg voittaa Pariisin Grand Slam turnauksen

Lisätiedot

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto VUOSIKERTOMUS 2012. Yhdistyneen liiton 1. toimintavuosi

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto VUOSIKERTOMUS 2012. Yhdistyneen liiton 1. toimintavuosi Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto VUOSIKERTOMUS 2012 Yhdistyneen liiton 1. toimintavuosi Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. KATSAUS VUOTEEN 2012... 5 1.1. Liiton toimintaperiaatteet... 6 1.2.

Lisätiedot

SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY

SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY Toimintakertomus 2014 www.suomentaekwondoliitto.fi 2 ESIPUHE... 5 VUODEN 2014 KOHOKOHTIA HIGHLIGHTS OF YEAR 2014... 6 JÄRJESTÖHALLINTO... 9 3.1 Yleistä... 9 3.2 Talous... 9 3.3

Lisätiedot

nro 1-2 2009 MM4 KAISA MÄKÄRÄINEN NUORTEN MM2 A N T T I RAATIKAINEN EYOF TUPLAMESTARI MIKKO REPO SUOMI SEKAVIESTIN KUUDENNEKSI

nro 1-2 2009 MM4 KAISA MÄKÄRÄINEN NUORTEN MM2 A N T T I RAATIKAINEN EYOF TUPLAMESTARI MIKKO REPO SUOMI SEKAVIESTIN KUUDENNEKSI MM4 KAISA MÄKÄRÄINEN nro 1-2 2009 NUORTEN MM2 A N T T I RAATIKAINEN EYOF TUPLAMESTARI MIKKO REPO SUOMI SEKAVIESTIN KUUDENNEKSI Toimitus Julkaisija ja toimitus: Suomen Ampumahiihtoliitto ry Radiokatu 20,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY SISÄLTÖ YLEISTÄ... 4 HALLINTO JA JÄRJESTÖTOIMINTA... 4 Henkilöstö... 5 KANSAINVÄLINEN TOIMINTA... 6 Champions Cup 2013... 7 Naisten MM-kisat 2015... 7

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3 Vuosikertomus 1 2 Sisällysluettelo Toiminnanjohtajan katsaus 3 Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry 4 Toiminnan johtolinjat 4 Missio 4 Arvot 4 Lasten ja nuorten liikunta 5 Lasten liikunnan edistäminen yhteistyössä

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN LIIKUNTA RY TOIMINTAKERTOMUS

KESKI-POHJANMAAN LIIKUNTA RY TOIMINTAKERTOMUS KESKI-POHJANMAAN LIIKUNTA RY 2014 TOIMINTAKERTOMUS Sisällysluettelo 1. JOHDON TERVEHDYS 3 2. YLEISTÄ KESKI-POHJANMAAN LIIKUNNASTA 4 3. JÄSENET 4 4. HALLINTO 5 4.1. Vuosikokoukset 5 4.2. Hallitus 5 4.2.1.

Lisätiedot

Suomen Judoliitto ry. Toimintakertomus ja tilinpäätös 2011

Suomen Judoliitto ry. Toimintakertomus ja tilinpäätös 2011 Suomen Judoliitto ry Toimintakertomus ja tilinpäätös 2011 Hallituksen esitys kevätliittokokoukselle 30.3.2012 Sisällysluettelo 1. Esipuhe... 3 2. Hallinto... 4 3. Valmennusvaliokunnan alainen toiminta...

Lisätiedot

VUOSI KERTOMUS 2009 SUOMEN UIMALIITTO

VUOSI KERTOMUS 2009 SUOMEN UIMALIITTO VUOSI KERTOMUS 2009 SUOMEN UIMALIITTO 2 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. TALOUS JA YLEISHALLINTO... 4 2.1 Talous... 4 2.2 Hallinto... 4 2.3 Jäsenistö... 6 2.4 Liiton jäsenyydet ja edustukset... 6 2.5 Kansainvälinen

Lisätiedot

HALLITUS 11.4.2013 JA VALTUUSTO 28.4.2013

HALLITUS 11.4.2013 JA VALTUUSTO 28.4.2013 VUOSIKERTOMUS 2012 HALLITUS 11.4.2013 JA VALTUUSTO 28.4.2013 VUOSIKERTOMUS 2012 1 YLEISTÄ...3 SISÄLTÖ ALUEELLINEN TOIMINTA... 26 LIITON NIMEÄMÄT HENKILÖT... 50 HALLINTO...5 Valtuusto...6 Liittohallitus...6

Lisätiedot

Heinsuon ladut kutsuvat SM -kilpailijoita

Heinsuon ladut kutsuvat SM -kilpailijoita Hollolan Urheilijat -46 Heinsuon ladut kutsuvat SM -kilpailijoita Kuva: Harri Hytönen HU-46 haasteen edessä Vauhtia Levin lumilta Parhaat palat 2010 2 6 12 14 16 18 Johtokunta Yleisurheilu Salibandy Suunnistus

Lisätiedot

SUOMEN MIEKKAILULIITTO FINLANDS FÄKTFÖRBUND R.Y. VUOSIKERTOMUS 2011

SUOMEN MIEKKAILULIITTO FINLANDS FÄKTFÖRBUND R.Y. VUOSIKERTOMUS 2011 SUOMEN MIEKKAILULIITTO FINLANDS FÄKTFÖRBUND R.Y. VUOSIKERTOMUS 2011 Liiton 80v juhlavuosi 1931-2011 Sisällysluettelo 1. KATSAUS VUOTEEN 2011 menestymistä ja uuden mahdollistamista... 4 2. HALLINTO... 5

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013. SM5L Vuosikertomus 2013 1 (50)

VUOSIKERTOMUS 2013. SM5L Vuosikertomus 2013 1 (50) Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry VUOSIKERTOMUS 2013 SM5L Vuosikertomus 2013 1 (50) SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 6 1.1. Liiton toimintaympäristö... 6 1.2. Liiton toimintaperiaatteet... 6 1.3. Liiton

Lisätiedot

Kumppanit 2013. Pääyhteistyökumppani. Kumppanit

Kumppanit 2013. Pääyhteistyökumppani. Kumppanit VUOSIKERTOMUS 2013 Kumppanit 2013 Pääyhteistyökumppani Vakuuttaja Kumppanit Sisällysluettelo Muutosten vuosi... 4 1 Toimintavuoden painopistealueet... 5 2 Harrasteliikunta koko elämänkaarella... 6 3 Seuratoiminta...

Lisätiedot