Joutsenon tehtaiden ympäristölupa sekä kaasutuslaitoksen toiminnan aloittamislupa, Joutseno

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joutsenon tehtaiden ympäristölupa sekä kaasutuslaitoksen toiminnan aloittamislupa, Joutseno"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Nro 109/06/2 Dnro ISY-2004-Y-240 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Joutsenon tehtaiden ympäristölupa sekä kaasutuslaitoksen toiminnan aloittamislupa, Joutseno LUVAN HAKIJAT Oy Metsä-Botnia Ab PL METSÄ Oy Polargas Ab PL OULU HAKEMUS JA SEN VIREILLETULO Oy Metsä-Botnia Ab:n Joutsenon tehdas on hakenut ympäristölupaa Joutsenossa sijaitsevalle valkaistua sulfaattisellua valmistavalle massatehtaalle. Hakemus on toimitettu ympäristölupavirastoon Massatehtaan lisäksi hakemus koskee voimalaitosta, jätevedenpuhdistamoa, kuorellisen puutavaran vesivarastoa ja satamalaituria. Lisäksi hakija on tehnyt muutoshakemuksen, joka koskee tehtaan yhteyteen rakennettavaa kaasutuslaitosta ja sen toiminnan aloittamislupaa muutoksenhausta huolimatta. Oy Polargas Ab on valtuuttanut Oy Metsä-Botnia Ab:n hakemaan puolestaan ympäristölupaa omistamalleen, sellutehtaan yhteydessä olevalle ilmakaasutehtaalle. M-real Oyj on hakenut (Dnro ISY-2004-Y-234) samanaikaisesti erillistä ympäristölupaa samalla tehdasalueella olevalle valkaistua kemihierrettä (BCTMP) valmistavalle tehtaalle. Sellutehtaalla ja BCTMP-tehtaalla on useita keskinäisiä teknisiä ja toiminnallisia yhteyksiä. Vapo Oy ja Oy Metsä-Botnia Ab ovat hakeneet (Dnro-2004-Y-111) erillistä ympäristölupaa sellutehtaan yhteyteen rakennettavalle kiinteän polttoaineen valmistuslaitokselle (sivutuotekuoren ja -puuaineksen kuivaus- ja pelletointilaitos).

2 2 (62) SIJAINTI Tehdasintegraatti sijaitsee Joutsenon kaupungin Joutsenon kylässä useilla tiloilla. Tilat omistaa M-real Oyj, jolta Oy Metsä-Botnia Ab on vuokrannut tarvitsemansa alueen. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Joutsenon tehdas on lupavelvollinen ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohtien 1 a, c, 3 b, 4 a, 5 a, c, 12 a ja 13 a mukaan. Ennen ympäristönsuojelulainsäädännön voimaan tuloa myönnetyn luvan nojalla toimivalle massatehtaalle on tullut hakea ympäristölupaa viimeistään mennessä ympäristönsuojelulainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 5 :n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 43 :n mukaisesti. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristölupavirasto käsittelee massatehtaan toimintaa koskevan ympäristölupa-asian ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 1 a) kohdan perusteella. Toimintaan luetaan kuuluvaksi tehtaan toiminta sekä siihen teknisesti ja toiminnallisesti kiinteästi liittyvä toiminta. Toiminnan lupa-asian ratkaisee ympäristölupavirasto ympäristönsuojelulain 31 :n 4 momentin (252/2005) nojalla. TOIMINTOJA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET SEKÄ KAAVOITUSTILANNE Luvat Joutsenon teollisuuslaitosten jätevesiluvan ehtojen tarkistamista koskeva lupapäätös nro 58/00/2, Itä-Suomen ympäristölupavirasto ja Vaasan hallinto-oikeuden antama päätös nro 01/0077/3 sekä Korkeimman hallinto-oikeuden antama päätös nro Joutseno-Pulpin sellutehdas ja voimalaitos, ilmansuojeluilmoituspäätös nro YA 4039, Kymen lääninhallitus Joutseno-Pulpin tehdaslaajennus, ilmansuojeluilmoituspäätös nro YA 4020, Kymen lääninhallitus Joutseno-Pulpin ilmalupa nro A 1109, Kaakkois-Suomen ympäristökeskus Joutseno-Pulpin jätelupa nro A 2000, Kaakkois-Suomen ympäristökeskus Oy Metsä-Botnia Ab:n Kilteisen kaatopaikan ympäristölupa nro A2006, Kaakkois- Suomen ympäristökeskus Valkaistun sulfaattiselluloosan tuotannon lisäys, sijoituspaikkalupa nro 6/95, Joutsenon kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta Pulpin satamalaiturin laajentaminen ja jätevesien purkuputken muuttaminen ja töidenaloittamislupa nro 5/02/2, Itä-Suomen ympäristölupavirasto

3 3 (62) Oy Polargas Ab:n happilaitoksen ympäristölupa nro A1017, Kaakkois-Suomen ympäristökeskus Ympäristölupa nro A1105, joka koskee Joutsenon tehtaan käytöstä poistuvien tehdasrakennusten purkujätteiden sijoittamista tehdasalueella sijaitsevaan Saimaasta tienpenkereellä pysyvästi erotetun jäteallas 1:n täyttöön sekä jäteallas 2:n tiepenkkojen vahvistuksiin, Kaakkois-Suomen ympäristökeskus Saimaan Honkalahden vesialueen täyttämistä koskevan lupapäätöksen nro 24/01/2, muuttaminen puukenttäalueen laajentamista ja lisäteollisuusraidetta varten sekä töiden aloittamislupa nro 135/04/2, Itä-Suomen ympäristölupavirasto Sopimukset Tehdasalueella toimivien laitosten yhteistyöstä ja vastuista on sovittu yksityiskohtaisilla sopimuksilla. Sopimusosapuolet vastaavat itsenäisesti laitostensa toiminnasta. Kaavoitus Teollisuusalue on Etelä-Karjalan seutukaavassa (vahvistettu ) merkitty teollisuustoimintojen alueeksi (T). Osayleiskaavassa (vahvistettu ) kaavamerkintä on teollisuus- ja varastoalue (T) ja vahvistetussa (muutokset ja ) asemakaavassa kaavamerkintänä on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue (T). YMPÄRISTÖOLOSUHTEET Oy Metsä-Botnia Ab:n Joutsenon tehdas sijaitsee Saimaan etelärannalla Joutsenon kaupungin keskustaajaman ja Saimaan välissä. Kaupungin keskustaajamassa asuu noin ihmistä. Harvahko taajama-asutus ulottuu noin 300 metrin etäisyydelle tehdasrakennuksista. Laitoksen läheisyydessä on Pulpin koulu (300 m) ja lasten päiväkoti (500 m) sekä Ahvenlammen ulkoilualue (1 km). Länsipuolisella, metsäisellä ranta-alueella sijaitsee Oy Metsä-Botnia Ab:n omistama asuinkerrostalo. Lounaassa ja etelässä on väljää pien- ja kerrostaloasutusta. Sellutehtaan kaakkoispuolella ovat M-real Oyj:n massatehdas ja Stora Enso Oyj:n Honkalahden saha. Lähin loma-asutus on noin 2 km:n etäisyydellä tehtaista. Matkaa Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien keskustoihin on noin 20 km. Tehdasalueen maaperä on soraa ja hiekkaa. Peruskallio on yli 20 m:n syvyydessä. Tehdasalue on Salpausselkä-muodostuman pohjoisrinteellä ja pohjavesialueella (luokka III). Pohjavesi virtaa Salpausselältä Saimaaseen. Tehdasalueen länsilaidalla on tehtaiden talousvedenottamo. Veden laatu on hyvä. I-luokan pohjavesialueen rajaus on lähimmillään noin 0,5 km:n etäisyydellä, tehtaan kaakkoispuolella. Tehtaan toiminnalla ei ole vaikutuksia muihin pohjavesialueisiin ja vedenottamoihin. Tehdasalueella sijaitsee 1990-luvun alussa käytöstä poistettu, maisemoitu kaatopaikka, jonka pohjavesivaikutuksia tarkkaillaan. Kaatopaikka vaikuttaa selvästi pohjaveden laatuun tehdasalueella, mutta ei sen ulkopuolella.

4 Tehdasalueen itäpuolella muutaman kilometrin etäisyydellä ovat Punnanlahden ja Hinkanlahden uimarannat. Muukonsaaren kärjessä, noin 3 km:n etäisyydellä tehdasalueesta, on Natura-alueeksi luokiteltu lehmuslehto. 4 (62) Ilman laatu Alueen ilmanlaatu on viime vuosina parantunut. Ilmanlaatuindeksillä mitattuna Joutsenossa ilmanlaatu vuonna 2003 oli 92,9 % mittausajasta hyvä ja 7,1 % tyydyttävä. Eniten ilman laatua heikensi keskustan ilman hiukkaspitoisuus (yleensä katupöly). Hajurikkiyhdisteitä esiintyy ajoittain jonkin verran tehtaan läheisyydessä. TRS:n vuorokausiohjearvoa ei ole kertaakaan ylitetty vuosina Ilman TRSpitoisuudet ovat vuoden 1998 jälkeen merkittävästi alentuneet tehtaan uusinnan jälkeen. Ilman rikkidioksidipitoisuudet ovat olleet aina alhaisia ja alle ohje- sekä raja-arvojen. Pitoisuustaso on viime vuosina hieman vielä alentunut. Tehtaan läheisyydessä oli vuonna 2001 SO 2 -pitoisuuksissa paljon vaihtelua uuden tehtaan käynnistymisestä johtuen. Hengitettävien hiukkasten pitoisuuden ja kokonaisleijuman raja-arvoja ei Joutsenossa ylitetty vuonna Korkeimmat pitoisuudet mitataan yleensä keväisin. Laskeuma on kaikissa mittauspisteissä huomattavasti pienentynyt vuoden 1998 jälkeen. Tehdasalueella olevaa mittauspistettä lukuunottamatta laskeuma-arvot lähenevät Etelä-Karjalan taustatasoa. Vesistö Saimaan päävirtaussuunta Joutsenon tehdasalueen edustalla on Lappeenrannan suunnasta itäkoilliseen Imatralle Vuoksen alkukohtaan. Virtaama on noin 550 m 3 /s. Tehtaan jätevedet johdetaan Honkalahteen Kangassaaren edustalle. Vedet suunnataan vesistöön rakennettujen patojen ja penkereiden avulla pohjoiseen ja koilliseen. Avovesikaudella jätevedet sekoittuvat nopeasti Saimaan päävirtaukseen. Talvella jätevesiä kerrostuu järven pohjalle ja leviää ohuena kerroksena osittain myös pohjoispuolen selkävesille, jossa ne keväällä sekoittuvat koko vesimassaan ja laimenevat. Joutsenon tehtaan kuormittamalla alueella Honkalahdessa ja Joutsenon edustalla vedenlaatu on parantunut noin yhden laatuluokan 1980-luvun loppupuolen tilanteeseen verrattuna. Honkalahden vedenlaatu on välttävä ja Pulpinselän tyydyttävä. Vesialueiden rehevyys on pienentynyt. Joutsenon edusta ja Kolarinlahti ovat nykyisin jo karuhkoja vesialueita. Selkävesien vedenlaatu on aina ollut hyvä, nykyisen tason ollessa hyvän ja erinomaisen laatuluokan välillä. Joutsenon edustalla fosfori on edelleen tärkein kasviplanktontuotantoa rajoittava ravinne. Honkalahdella veden kirkastuminen on fosforipiikin sattuessa jopa lisännyt klorofyllipitoisuutta, mikä tarkoittaa planktonlevien kasvua rajoittavien tekijöiden vähenemistä eli veden laadun myönteistä kehitystä.

5 Kalasto ja kalastus 5 (62) Vesistön pohjaeläimistön kokonaisbiomassa, tiheys ja taksoniluku ovat pienet. Pohjaeläimistön tila on myös hienokseltaan kohentunut vuodesta 1994 vuoteen 2003 mennessä. Tehtaan lähivaikutusalueella kalasto koostuu pääosin ahvenesta, särjestä ja salakasta. Lisäksi alueella tavataan muikkua, siikaa, kuoretta, lahnaa, kuhaa ja haukea. Pulpinselällä kalatiheys on päivällä suuri (ahven- ja särkikalat) ja yöllä alhainen (muikku ja kuore). Muukonsaaren länsipuolella on tilanne päinvastainen. Hottamuikkujen ja vastakuoriutuneiden muikkujen määrä lähialueilla on alhainen verrattuna muihin Etelä- Saimaan vesialueisiin. Eteläisellä Saimaalla toimii kuusi kalastajaa, jotka kuuluvat ammattikalastajarekisteriin. Tehtaan lähivaikutusalueella kalastaa noin 500 henkilöä. Virkistys- ja kotitarvekalastusta harjoittaa laajemmalla vaikutusalueella henkilöä. Melu Melutilannetta tehtaan ympäristössä ja melulähteitä on viimeksi selvitetty maaliskuussa Mallilaskelmien mukaan 50 db:n melualue ei ulotu ympäröiville asuinalueille. Ympäristömelumittaukset tukevat mallilaskelmien tuloksia. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus Joutsenon tehdasalueelle sijoittuu sellutehtaan ja massatehtaan lisäksi niitä palvelevia toimintoja: energian tuotanto, polttoaineiden ja kemikaalien varastointi, kuorellisen puutavaran vesivarastointi, hapen valmistus, satamatoiminta, jätevedenpuhdistus ja veden ottaminen vesistöstä. Tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti Oy Metsä-Botnia Ab:n Joutsenon tehdas (Botnia) tuottaa ECF-valkaistua havusellua paino- ja hienopapereiden valmistukseen. Tehtaan tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti on esitetty oheisessa taulukossa. Tuote Vuosi 2003, t Kapasiteetti, t/a Valkaistu sellu Biopolttoaine Mäntyöljy Tärpätti Suurin osa tuotetusta sellusta toimitetaan omistajayhtiöiden, M-real Oyj:n ja UPM- Kymmene Oyj:n paperi- ja kartonkitehtaille kotimaassa ja ulkomailla.

6 6 (62) Sellutehdas Sellutehtaan kuitulinjalla puuraaka-aineesta valmistetaan sellua. Kemikaalilinjalla käsitellään keittoprosessin jäteliuoksia ja kierrossa olevia kemikaaleja. Kuitulinja Kuorimossa on kaksi kuivakuorinta- ja haketuslinjaa sekä yhteiset kuorenkäsittelylaitteistot. Kuorinta tapahtuu jatkuvatoimisissa rummuissa, joista kuori siirretään repijien kautta kuoripuristimille ja kuorikasalle. Kuori toimitetaan polttoaineeksi. Kuorinnassa syntyvä pöly kerätään hallitusti rummun pölynpoistojärjestelmällä. Sellutehtaan käyttämää haketta varten on kolme hakekasaa, joiden varastointikapasiteetti on yhteensä noin m 3. Varastoilta hake siirretään keittämölle seulomon kautta, jossa hakkeesta erotetaan puru ja ylisuuri hake. Puru kuljetetaan kuorikasalle ja hyödynnetään kuoren tavoin polttoaineena. Ylisuuri hake käsitellään erillisessä jälkihakussa ja palautetaan hakevirtaan. M-real Oyj:n BCTMP-laitoksen käyttämä hake seulotaan tasoseulalla ja varastoidaan hakesiiloihin. Jatkuvatoiminen keitin on isoterminen vuokeitin (ITC). Sen kapasiteetti on ADt/d. Ennen keittoa hake käsitellään höyryllä hakesiilossa. Siilon alaosasta poistetaan kaasua, josta erotetaan tärpättiä lauhduttimessa. Lauhtumattomat kaasut kerätään ja poltetaan soodakattilassa. Hakesiilon yläosasta vapautuvia kaasuja pestään valkolipeällä hakesiilon pesurissa. Jäljelle jäävät lauhtumattomat kaasut johdetaan laimeiden hajukaasujen käsittelyyn. Hakkeen varsinainen keittovaihe tapahtuu imeyttimessä ja jatkuvatoimisessa keittimessä. Imeytyskemikaalina käytetään mustalipeää ja keittokemikaalina valkolipeää. Keitossa syntynyt mustalipeä johdetaan haihduttamolle ja massa pestään vuopesurissa. Massaa pestään tehokkaasti keiton jälkeisissä pesuvaiheissa diffusööri- ja DDpesurilla sekä happikäsittely- ja lajitteluvaiheen DD-pesurilla. Happidelignifioinnissa poistetaan sellun jäännösligniiniä hapen ja natriumhydroksidin avulla kahdessa happireaktorissa. Massa lajitellaan kolmiportaisen painelajittelun, esisaostimien, DD-pesurin, suodossäiliön ja laimennussuodossäiliön avulla. Valkaisu on kolmivaiheinen ECF-valkaisu, jossa käytetään klooridioksidia, happea ja vetyperoksidia valkaisukemikaaleina. Valkaisussa käytetään pieniä määriä myös muita kemikaaleja, kuten natriumhydroksidia, magnesiumsulfaattia, kompleksinmuodostajia ja rikkidioksidia. Valkaisukemikaalina käytetty klooridioksidi valmistetaan kloraatista, rikkihaposta ja metanolista R8-prosessilla, jossa ei synny sivutuotteena klooria. Prosessissa syntyvä seskvisulfaatti johdetaan jäteveden puhdistamolle, jotta rikin määrä prosessissa voidaan pitää halutulla tasolla. Prosessissa syntyvät klooripitoiset höngät pestään poistokaasupesureissa.

7 7 (62) Valkaisusta massa toimitetaan kuivauskoneen lyhyeen kiertoon, missä massan sakeus ja virtaus vakioidaan. Massan epäpuhtauksia poistetaan kolmivaiheisen painelajittelun avulla, minkä jälkeen massa kuivataan kuivauskoneessa. Sellu kuivataan puristinosalla mekaanisesti ja höyryn avulla haihduttamalla. Kuivauskoneen mitoituskapasiteetti on ADt/d. Kemikaalilinja Kemikaalilinjalla massan keitosta saatavan jäteliuoksen, mustalipeän, sisältämä liuenneen puuaineen energia otetaan talteen ja keittokemikaalit uudelleen käyttöön. Lisäksi kemikaalilinjaan sisältyy meesan poltto ja mäntyöljykeittämö. Mustalipeästä haihdutetaan vettä 6-vaiheisessa haihduttamossa noin 78 %:n kuivaainepitoisuuteen. Haihduttamossa syntyy primääri-, sekundääri- ja likaislauhteita. Primäärilauhde palautetaan lauhteen käsittelyyn. Puhtaampi sekundäärilauhde käytetään valkaisussa pesuvetenä ja likaisempi sekundäärilauhde käytetään kaustistamolla meesan pesuun sekä haihduttamolla haihduttimien pesuun. Likaislauhde puhdistetaan strippauskolonnissa höyryllä. Metanoli ja orgaaniset yhdisteet poltetaan soodakattilassa. Soodakattilassa poltetaan mustalipeän orgaaninen aines. Natrium- ja rikkikemikaalit palautetaan kaustisoinnin kautta keittokemikaaleiksi. Lisäksi soodakattilassa poltetaan mustalipeään sekoitettu bioliete, pääosa tehtaan hajukaasuista, likaislauhteiden käsittelystä saatava metanoli ja mahdollisesti myös myyntikelvoton tärpätti. Kemikaalien talteenotossa muodostetaan tulipesän pohjalle sula keko, jossa natriumja rikkikemikaalit muuttuvat natriumkarbonaatiksi ja natriumsulfidiksi. Kattilasta valuva sula liuotetaan kaustistamolta tuotuun laihavalkolipeään liuotinsäiliössä, jolloin muodostuu viherlipeää. Se pumpataan edelleen kaustistamolle. Liuotinsäiliössä syntyvät höngät pestään pesurissa laihavalkolipeällä ja johdetaan meesauunin savupiippuun. Viherlipeästä erotetaan kiintoaines suodattamalla ja sakka pestään sakkasuotimilla. Puristettu sakka poistetaan prosessista jätteenä. Viherlipeä ja kalkki sekoitetaan sammutin-lajitin -säiliössä. Kaustisoinnissa syntyy natriumhydroksidia eli valkolipeää ja kalsiumkarbonaattia eli meesaa. Valkolipeä ja meesa erotetaan CD-suotimella. Valkolipeä käytetään sellun keitossa. Meesauunissa hajotetaan meesan kalsiumkarbonaatti kalsiumoksidiksi ja hiilidioksidiksi. Polttoaineena käytetään maakaasua. Lisäksi meesauunissa poltetaan kausisointialueen laimeat hajukaasut sekä mahdollisesti likaislauhteiden käsittelystä saatava metanoli ja myyntikelvoton tärpätti. Lipeän pinnalle noussutta suopaa kuoritaan lipeäsäiliöiden pinnalta ja johdetaan mäntyöljykeittämölle. Suopa neutraloidaan hiilidioksidilla ja palstoitetaan rikkihapolla. Reaktiossa vapautuvat kaasut johdetaan kaasupesurin kautta laimeiden hajukaasujen keräilyjärjestelmään. Mäntyöljy erotetaan öljyn erotuslaitteessa, varastoidaan ja myydään.

8 8 (62) Energiantuotanto Kaasutuslaitos Vedenhankinta Prosessien tarvitsema energia tuotetaan soodakattilalla (450 MW), primäärikattilalla (80 MW) ja meesauunilla (40 MW). Soodakattilan höyryllä tuotetaan sähköä turbiinilaitoksessa ja vastapainehöyry käytetään prosesseissa. Sähköntuotanto on tulevaisuudessa vajaat 800 GWh, josta yli puolet menee myyntiin. Sivutuotekuoren ja puuaineksen kuivaus- ja pelletointilaitoksen valmistuttua se käyttää tehtaiden puunkäsittelyssä syntyvän kuoren ja purun kiinteän polttoaineen valmistukseen. Sellutehdas käyttää osan kuivatusta kuoresta ( t/a) kaasutukseen. Kaasulaitoksen maksimiteho on 45 MW. Kaasutuslaitos käyttää kiertoleijukerrostekniikka. Kaasutuslämpötila on o C. Tuotekaasu jäähdytetään o C:n lämpötilaan ja johdetaan meesauunin polttimille. Syntyvät savukaasut puhdistetaan meesauunin sähkösuodattimella. Tuotekaasu korvaa meesauunissa polttoaineena käytettävää maakaasua, mikä lisää savukaasumäärää %. Kaasutuslaitos rakennetaan kaasutiiviiksi ja erityistä huomiota kiinnitetään pölyämisen estoon tuhkanpoistossa ja polttoaineen syötössä. Kaasutin varustetaan höyryhuuhtelumahdollisuudella, jota voidaan käyttää kaasuttimen hätäpysäytykseen. Mahdollisessa meesauunin häiriötilanteessa kaasutin pysäytetään lopettamalla polttoaineen syöttö ja pysäyttämällä kaasuttimen puhallin. Tällöin kaasunkehitys lakkaa välittömästi. Kaasutin ja kaasuputki polttimelle tyhjennetään höyryhuuhtelulla meesauuniin, jossa kaasujäännökset palavat. Järjestelmä ei mahdollista tuotekaasujen johtamista suoraan ilmaan. Toiminnan aloittamislupa ja vakuus Hakija pyytää kaasutuslaitoksen toiminnan aloittamislupaa taloudellisten ja ympäristönsuojelullisten syiden perusteella. Kostean kuoren myynti ja kuljetus ulkopuolisille käyttäjille on huonosti kannattavaa. Kaasutus vähentää maantiekuljetuksia ja korvaa fossiilisia polttoaineita. Toiminnan aloittaminen ei aiheuta ympäristöön sellaisia muutoksia, että ympäristön tila ei olisi saatettavissa ennalleen. Vakuuden asettaminen ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalta on siten tarpeeton tai vakuuden tarve on enintään euroa (pankkitakaus). Tehtaan tarvitsema raakavesi otetaan 400 m:n päästä tehtaan rannasta Pulpinselältä Saimaasta. Vuosittain otettava vesimäärä on noin m 3. Valtaosa vedestä käytetään jäähdytykseen. Prosesseihin käytetään noin m 3 /a. Vedenotto on tapahtunut nykyiseltä paikalta 1950-luvulta lähtien.

9 Raakavesi siivilöidään ja osa siitä puhdistetaan kemiallisesti. Lisäksi valmistetaan ionivaihdettua kattilavettä voimalaitosta varten. Tehdasalueen länsisivulta otetaan pohjavettä talousvedeksi noin m 3 vuodessa. Pääosa vedestä käytetään sellutehtaalla. Loppuosa sekä prosessi- että talousvedestä toimitetaan BCTMP-tehtaan käyttöön. Jätevesien käsittely ja viemäröinti 9 (62) Sellutehtaan jätevedet ( m 3 /d), BCTMP-tehtaan jätevedet (3 000 m 3 /d), kuivaus- ja pelletointilaitoksen jätevedet (1 300 m 3 /d) sekä saniteettijätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle. Puhtaat jäähdytysvedet (sellutehdas m 3 /d, BCTMPtehdas m 3 /d, kuivaus- ja pelletointilaitos 30 m 3 /d) johdetaan suoraan vesistöön. Likaantumisriskialttiit jäähdytysvedet ja tehdasalueen sadevedet ( m 3 /d) on viemäröity puhdistamon jälkialtaaseen. Tehtaiden jätevedet, mukaan lukien Haukivaaran asuinkerrostalon saniteettivedet sekä Kilteisen teollisuuskaatopaikan valuma- ja suodosvedet puhdistetaan aktiivilietelaitoksessa. Häiriötilanteiden varalta tehtailla on varoaltaat ( m 3 ja m 3 ). Jätevedet johdetaan konevälpän ja neutraloinnin jälkeen esiselkeyttimeen kiintoaineen erotukseen. Esiselkeyttimestä jätevesi johdetaan tasausaltaan kautta aktiivilietelaitoksen ilmastusaltaaseen (tilavuus m 3, syvyys 10 m). Jälkiselkeyttimiltä tuleva palautusliete ja tarvittaessa typpi- ja fosforiravinteet sekoitetaan jäteveteen ilmastusaltaan alkupäässä. Ilmastus tapahtuu pohjailmastimilla. Ilmastusilma tuotetaan kymmenellä suurnopeuskompressorilla. Ilmastusaltaassa on ph-, lämpötila- sekä useita happipitoisuusmittareita. Ilmastusaltaasta vedet johdetaan ns. jälki-ilmastusaltaaseen (tilavuus m 3, syvyys 4 m), jossa vesi jaetaan tasan kahteen linjaan. Kummaltakin linjalta ilmastettu jätevesi johdetaan omaan jälkiselkeyttimeen. Jälkiselkeyttimissä bioliete erotetaan jätevedestä ja palautetaan takaisin ilmastusaltaaseen. Jälkiselkeytyksestä jätevesi johdetaan maarakenteiseen jälkialtaaseen (pinta-ala 4 ha ja tilavuus m 3 ). Jälkialtaasta Saimaaseen johtava purkuputki on varustettu määrämittauksella ja automaattisella näytteenotolla. Jätevedenpuhdistamon puhdistustehokkuus on ollut seuraava: kiintoaine 90 %, kemiallinen hapenkulutus 72 %, biologinen hapenkulutus 98 %, fosfori 80 %, typpi 60 % ja AOX yli 60 %. Esiselkeyttimen primääriliete kuivataan suotonauhapuristimella ja toimitetaan edelleen polttoaineeksi. Biologisen puhdistuksen ylijäämäliete sakeutetaan tiivistimessä ja lingoilla. Sakeutettu liete pumpataan sellutehtaan haihduttamolle, sekoitetaan mustalipeään, haihdutetaan ja poltetaan soodakattilassa yhdessä mustalipeän kanssa. Puuraaka-aineen käyttö ja varastointi Vuonna 2003 Joutsenon tehdasintegraatti käytti pyöreää kuitupuuta m 3 ja haketta m 3. Sellutehdas käytti puuta m 3 ja haketta m 3

10 sekä BCTMB-tehdas puuta m 3 ja haketta m 3. BCTMP-tehtaan käyttämä puuraaka-aine käsitellään sellutehtaan kuorimossa. 10 (62) Tehtaalla puuraaka-ainetta varastoidaan pölleinä pinoissa maalla enimmillään m 3 ja uittonippuina vedessä tehtaan rannassa m 3 sekä hakkeena kasoissa ja siiloissa m 3. Puiden vesivarasto sijaitsee M-real Oyj:n omistamalla vesialueella. Varastointiin käytetyn alueen pinta-ala on noin 40 ha. Alue rajoittuu eteläsivultaan mantereeseen (tehdastonttiin), idässä maapenkereeseen ja Kangassaareen sekä pohjoisessa aallonmurtajaan. Länsisivu on avoin Pulpinlahdelle. Irtopuiden karkaamista estetään puomeilla. Vesisyvyys alueen itäreunalla on muutamia metrejä ja syvenee länteen päin mentäessä noin 12 metriin. Saimaalla uittokausi on normaalisti toukokuulta lokakuulle. BCTMP-tehtaan käyttämälle puulle on tarkoitus tehdä varastokentän laajennus Honkalahden ranta-alueelle. Puuvarasto on tarkoitus varustaa kastelulaitteilla ja se korvaa osittain tarvetta varastoida puuta vedessä. Polttoaineet Pääosa tehtaan tarvitsemasta energiasta kehitetään soodakattilassa poltetusta mustalipeästä (vuonna 2003 noin 1,08 milj. t ka). Lisäksi vähäinen määrä soodakattilan energiasta tehdään maakaasulla (noin 12,8 milj. m 3 ) sekä tehtaan hajukaasuilla ja puhdistamon biolietteellä. Energian kehitykseen käytetään maakaasua vain poikkeustapauksissa, kuten tehtaan käynnistyksessä ja pysäytyksessä. Seisokkien aikana energiaa tuotetaan polttamalla maakaasua (vuonna 2003 noin 3,5 milj. m 3 ) maakaasukattilalla. Maakaasun varapolttoaineena on kevyt polttoöljy. Suurin maakaasun käyttökohde on meesauuni (vuonna 2003 noin 25 milj. m 3 ). Tilapäisesti maakaasua käytetään tukipolttoaineena hajukaasupolttimessa. Kuoren kaasutuslaitoksen valmistuttua maakaasun käyttöä meesauunissa korvaa tuotekaasun käyttö. Tähän asti puun kuori ja primääriliete on myyty polttoaineeksi naapuritehtaille. Kemikaalit Sellutehtaalla on käytetty vuonna 2003 noin t erilaisia kemikaaleja (kapasiteettituotannolla t/a). Tarpeelliset tiedot kemikaaleista (käyttöturvatiedotteet ja kemikaalikortit) ovat kaikkien saatavilla. Kemikaalien valinnassa huomioidaan niiden mahdolliset ympäristövaikutukset. Hypokloriitin käyttö valkaisussa lopetettiin vuonna 1983 ja alkuainekloorin käyttö Klooridioksidin käyttöä on minimoitu niin paljon kuin tuotteen laatu sallii. Kemikaalien ja apuaineiden käyttö ja varastointi on esitetty oheisessa taulukossa:

11 11 (62) Kemikaali Käyttötarkoitus Kulutus, vuosi 2003, t Varasto, m 3 Natriumhydroksidi Valkaisu *70, 2*100 Mäntyöljyn valmistus Vesilaitos Kuorimo 12 2 Happi Valkaisu, happivaihe Vetyperoksidi Valkaisu Magnesiumsulfaatti Happivaihe ja valkaisu siilo Kelatointiaine Valkaisu Rikkihappo Klooridioksidin valmistus Mäntyöljyn valmistus Vesilaitos 138 Ostokalkki Kaustistamo siilo Hiilidioksidi Mäntyöljyn valmistus Vaahdonestoaine Pesemö Natriumkloraatti Klooridioksidin valmistus Metanoli Klooridioksidin valmistus Rikki Valkaisu 290 Talkki Valkaisu Saostuskemikaali Vedenkäsittely Poltettu kalkki Jäteveden neutralointi siilo Rikkihappo Jäteveden neutralointi Urea Lisäravinne siilo Fosforihappo Lisäravinne satunnaisesti 1 Vaahdonestoaine Ilmastusallas Liikenne ja liikennejärjestelyt Tehdasalueelle tulevien raaka-aineiden ja tarveaineiden sekä lähtevien tuotteiden kuljetukset tapahtuvat maanteitse, rautateitse ja vesitse joko uittaen tai aluskuljetuksena. Vesikuljetuksia käytetään ainoastaan puuraaka-aineelle. Raaka-ainekuljetusten jakautuma eri kuljetusmuodoille vuonna 2003 on esitetty oheisessa taulukossa. Liikennemuoto Botnia, m 3 M-real, m 3 Yhteensä, m 3 % Maantie ,6 Rautatie ,9 Uitto ,1 Alukset ,4 Yhteensä Aluksia kävi tehtaan laiturissa 138 kappaletta. Lastien keskikoko oli m 3 eli noin tonnia. Tehdasalueella käytetään raskasta kuljetuskalustoa vesitse saapuneen puun siirtoon satamalaiturilta ja nostopaikalta. Tehtailla käy kaikkiaan noin 300 raskasta ajoneuvoa vuorokaudessa. Liikenne ajoittuu ympäri vuorokauden. Raskas liikenne on ohjattu valtatie 6:lta lyhyintä mahdollista reittiä, Teollisuustietä, pitkin raskaan liikenteen portille. Kevyt tavara- ja henkilölii-

12 kenne suuntautuu kahta reittiä pitkin pääportin ja Teollisuustien portin kautta. Kevyt autoliikenne on noin 300 ajoneuvoa vuorokaudessa pääasiassa päiväaikaan. 12 (62) Kemikaalit ja muut tuotannossa käytettävät tarveaineet saapuvat tehtaalle autoilla. Ainoastaan natriumhydroksidille ja hapelle on purkauspaikka rautatievaunusta. Tuotteet kuljetetaan tehtaalta rautateitse ja maanteitse. Vuonna 2003 autojen osuus sellukuljetuksista oli noin 20 %. Sivutuotteet mäntyöljy, tärpätti ja kuori sekä primääriliete kuljetetaan autoilla. Satama Oy Metsä-Botnia Ab:n Joutsenon tehdasalueella sijaitseva satamalaituri on tarkoitettu pääsääntöisesti kotimaisen ja ulkomailta tuodun puuraaka-aineen vastaanottoon. Vuosittain aluksia käy laiturissa yhteensä noin 150 kpl. Normaalisti alukset viipyvät laiturissa noin 10 tuntia. Suurin osa (yli 90 %) aluksista on jokilaivoja, jotka tuovat tuontipuuta Saimaan kanavan kautta. Alukset tulevat enimmäkseen Venäjältä Suomenlahden rannikolta tai Suomenlahteen laskevilta vesistöiltä. Lisäksi Saimaalla kuljetetaan kotimaista puuta jonkin verran työntöproomuilla. Alusten kantavuus on noin tonnia eli ne voivat ottaa kiintokuutiometriä puuta. Liikenne ajoittuu pääasiassa touko-marraskuulle, mutta tuontipuun kuljetus saattaa kestää koko kanavan aukioloajan huhtikuusta tammikuulle. Työntöproomuliikenne Saimaalla saattaa olla ympärivuotista. Alusten purkaminen tapahtuu dieselkäyttöisellä liikuteltavalla kalustolla kuormaautoihin, jotka siirtävät puut kuorimolle. Laiturialuetta voidaan käyttää puiden välivarastointiin tilanteissa, jolloin kuorimo ei voi ottaa puuta vastaan. Koko laiturialue on päällystetty asvaltilla ja siltä sadevedet on johdettu järveen ilman öljynerotuskaivoja. Satamatoiminnan päästöt ovat vähäisiä. Sataman kautta ei kuljeteta kemikaaleja eikä polttoaineita. Alukset ja purkauskoneet aiheuttavat päästöjä ilmaan ja melua. Laiturilta valuu järveen sadevettä. Toiminnasta ei aiheudu merkittävää ympäristöhaittaa. Sataman jätehuollossa noudatetaan samoja periaatteita kuin tehtaan jätehuollossa, johon se liittyy osana. Sataman jätehuoltosuunnitelman mukaan alukset voivat alusjätelakia ja -asetusta noudattaen jättää satamaan jätteitään. Kokonaisjätemäärän arvioidaan jäävän alle 5 t/a. Aluksilta ei peritä jätemaksuja. Satamalaiturilla on erikseen 240 l:n astia biojätteelle ja 8 m 3 :n lava tai etukontti kaatopaikkajätteelle. Ongelmajätteitä varten satamassa on keräysastiat jäteöljylle ja öljyisille kiinteille jätteille. Pilssivesille meklari järjestää tarvittaessa vastaanoton Mustolaan Saimaan kanavalle. Aluksen henkilökunta siirtää jätteet niille varattuihin jäteastioihin/säiliöihin, joissa on opasteet suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Vastaanottolaitteissa ilmenevistä puutteista meklari ilmoittaa sataman turvallisuuspäällikölle.

13 HAPEN VALMISTUS Jätteiden poiskuljettamisesta huolehtii Oy Metsä-Botnia Ab. Kuljetus voidaan antaa asianmukaiset luvat omaavalle jätehuoltoyritykselle. 13 (62) Sataman turvallisuuspäällikkö seuraa vastaanottolaitteiden käyttöä ja jätteiden kertymistä sekä tilaa tarvittaessa jätteiden siirron satamasta. Pienen jätemäärän vuoksi sataman jätemääriä ei kirjata erikseen, vaan ne sisältyvät sellutehtaan jätemääriin. Biojäte ja ongelmajätteet toimitetaan käsiteltäväksi toimijalle, jolla on asianmukaiset luvat. Kaatopaikkajätteet toimitetaan Kilteisen teollisuuskaatopaikalle tai Etelä- Karjalan Jätehuolto Oy:n jätekeskukseen. Happi valmistetaan happilaitoksella ja johdetaan sellutehtaalle happivalkaisuun. Laitos toimii Air Liquide:n VSA-tekniikalla (VSA=Vacuum Swing Adsorption). Laitos muodostuu ns. molekyyliseuloista, joiden toimintavaiheet ovat: tuotanto, regenerointi ja uudelleenpaineistus. Laitos tuottaa noin 70 t/d happea, jonka pitoisuus on noin 93 %. Laitoksessa käytetään selektiivistä adsorbenttia (AlO 2 ), joka erottaa ilmasta hapen ja typen toisistaan. Adsorbentti regeneroidaan vakuumissa. Jatkuvatoiminen kaasumaisen hapen valmistuslaitos korvaa nestehapen käytön. Nestehapen varastosäiliöt ja höyrystyslaitteet ovat tuotannon varmistuslaitteina. Laitoksen omistaa Oy Polargas Ab, mutta sen paikallisesta valvonnasta ja käytöstä vastaa Oy Metsä-Botnia Ab. Oy Polargas Ab vastaa happilaitokselle mahdollisesti annettavista lupamääräyksistä. PÄÄSTÖT JA NIIDEN VÄHENTÄMINEN Päästöt vesistöön Tuotantomäärä on 1990-luvun jälkeen noussut huomattavasti. Tästä huolimatta keskimääräinen jätevesikuormitus on alentunut merkittävästi, joidenkin tekijöiden osalta jopa murto-osaan. Jätevedenpuhdistamoa laajennettiin vuonna 1996, sellutehtaan uusi kemikaalilinja käynnistyi 1998 ja BCTMP-tuotanto alkoi vuonna Oheisessa taulukossa on esitetty viime vuosien aikaiset tuotantoluvut ja päästöt vesiin. Vuosi 1995 Vuosi 1999 Vuosi 2000 Vuosi 2001 Vuosi 2002 Vuosi 2003 Arvio täydellä kapasiteetilla Sellutuotanto, ts/a BCTMP-tuotanto, t/a BOD 7, t/a COD, t/a Fosfori, t/a 17,7 12,96 11,93 10,27 6,80 6,26 6 AOX, t/a Kiintoaine, t/a Typpi, t/a ,8 71,

14 Päästöt ilmaan 14 (62) (BOD = biologinen hapenkulutus, COD = kemiallinen hapenkulutus, AOX = orgaaniset halogeeniyhdisteet) Vesistökuormituksen pienentämiseksi on Joutsenon tehtaalla toteutettu sekä prosessiteknisiä- että puhdistustoimia. Tehdasprosessi on rakennettu parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisesti ja jätevedet käsitellään tehokkaassa aktiivilietepuhdistamossa. Joutsenon tehtaan päästöt ilmaan ovat muuttuneet huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden kuluessa. Hajurikki- ja hiukkaspäästöt ovat vähentyneet murto-osaan aikaisemmasta, samoin kaasumaisten rikkiyhdisteiden päästö ilmaan. Typpi- ja rikkidioksidipäästöt ovat sitä vastoin kasvaneet. Tehtaan ilmapäästöjen kehitys on esitetty oheisessa taulukossa. Päästö (t/a) Vuosi 1997 Vuosi 2001 Vuosi 2002 Vuosi 2003 Arvio täydellä kapasiteetilla SO TRS Hiukkaset NO x CO 2 - fossiilinen CO 2 - yhteensä Kokonais-S (SO 2 = rikkidioksidi, TRS = haisevat rikkiyhdisteet, NO x = typen oksidit, CO 2 = hiilidioksidi, S = rikki) Tehtaan päästöt ilmaan päästökohteittain vuonna 2003 on esitetty seuraavassa taulukossa. Päästö (t/a) Sooda- Meesauuni Varapoltin Apukattila Yhteensä kattila +liuottaja +ohiajo SO TRS (S) 4,4 6 0, Hiukkaset NO x Kokonais-S Kokonaisrikkipäästöön sisältyy noin 1 t SO 2 /a valkaisusta ja haja-trs-päästöjä noin 15 t S/a, joka on lähinnä keittämön hakesiilon hönkää. Rikkidioksidipäästöistä yli puolet on tullut hajukaasujen varapolttimesta, jonka käyttö on vähentynyt tehtaan käynnin parantuessa. Samasta syystä maakaasun käyttö energian tuotantoon on vähentynyt. Soodakattilan SO 2 -päästötaso on noin 5 mg/nm 3, kun polttoprosessi toimii optimaalisesti. Soodakattilan tuotannon laskiessa nopeasti (jolloin natriumia ei ole tarpeeksi sitomaan rikkiä) voi päästötaso olla tuntitasolla 350 mg/nm 3. NO x -päästö vaihtelee normaalisti mg/nm 3 ja TRS-päästö 1-5 mg/nm 3.

15 15 (62) Meesauunin SO 2 -päästö vaihtelee 1-40 mg/nm 3 ja on keskimäärin 2 mg/m 3. TRSpäästö vaihtelee 0-85 mgs/nm 3 ja oli vuonna 2006 keskimäärin 7 mg/nm 3 tuntikeskiarvoista laskettuna. Nykyisen luparaja-arvon (20 mg S/nm 3 97 % vuosittaisesta käyntiajasta) alittamisessa on ollut vaikeuksia. Jos hakijan esittämä tavoiteraja-arvo (40 mg S/nm 3 kuukausikeskiarvona) asetetaan lyhyempiaikaisena keskiarvona, tulee numeroarvoa korottaa. Meesauunin NO x -päästö on keskimäärin 190 mg/nm 3 ja korkeimmillaan 480 mg/nm 3. Soodakattilassa on uusinta instrumentointia palamisolosuhteiden hallitsemiseksi. Mustalipeä poltetaan korkeassa kuiva-ainepitoisuudessa, jolloin soodakattilan tulipesän lämpötila nousee ja rikkidioksidipäästöt pienenevät merkittävästi ja energiahyötysuhde paranee. Typpioksidipäästöjen vähentämiseksi polttoilma syötetään tulipesään neljältä eri tasolta. Sellutehtaan rikkihäviöt ovat pienet ja rikki-natrium-tasapaino hallitaan. Hajukaasujen muodostumista on voitu rajoittaa. Soodakattilan savukaasut puhdistetaan kolmella rinnakkaisella sähkösuotimella, joiden puhdistusaste on vähintään 99,91 % (takuuarvo). Savukaasut johdetaan 149 m korkeaan piippuun. Soodakattilan sähkösuodattimien toiminta on suunniteltu siten, että kaikki kolme kammiota ovat normaalisti käytössä koko kapasiteettialueen. Yhden kammion vikaantuessa voidaan se ottaa pois käytöstä aiheuttamatta silti lupaehtojen ylityksiä. Kun käytössä on kaksi kammiota ja niistä toinen vikaantuu, on kuormitusta pudotettava soodakattilalla siten, että pölypitoisuus käytössä olevan kammion jälkeen putoaa alle 100 mg/nm 3. Siirtymäaika yhden kammion ajoon ja kuormien tasaukseen vie noin 2 tuntia, jonka aikana em. muutokset tulee tehdä. Kaikkien kammioiden ollessa pois käytöstä kattilassa poltetaan vain kaasua tai kevyttä polttoöljyä. Meesauunissa on savukaasuilla toimiva meesakuivatin, jossa prosessiin tuleva meesa sitoo osan savukaasujen epäpuhtauksista. Sen jälkeen savukaasut puhdistetaan sähkösuotimella, jonka puhdistusaste on vähintään 99,92 % (takuuarvo) ja johdetaan 149 m korkeaan piippuun yhdessä soodakattilan liuottimen hönkien kanssa. Höngät on käsitelty pesurissa ennen piippuun johtamista. Haju- ja poistokaasujen keräily ja hävitysjärjestelmät Väkevät hajukaasut kerätään keittämöltä, haihduttamon tyhjökaivolta, metanolin nesteytyksestä ja likaislauhdesäiliöiltä ja poltetaan soodakattilassa. Häiriötilanteessa voidaan väkevien kaasujen poltossa käyttää soodakattilarakennuksen katolla olevaa varapoltinta, jolla hajukaasut hapetetaan rikkidioksidiksi. Kuitulinjalta sekä haihduttamolta ja mäntyöljykeittämöltä kerätään laimeat hajukaasut jäähdytyksen kautta polttoilmaksi soodakattilan tertiääritasolle. Kaustisoinnin alueelta kerätyt laimeat hajukaasut poltetaan meesauunissa. Vuoden 2006 kolmen neljänneksen aikana laimeat hajukaasut on käsitelty meesauunissa 96 % ajasta ja soodakattilassa 98 % ajasta.

16 Hajukaasujen käsittelyjärjestelmän ollessa pois käytöstä, hajukaasut (väkevät ja laimeat) johdetaan 149 m korkean piipun kautta ilmaan. 16 (62) Valkaisun ja valkaisukemikaalien valmistuksen alueelta syntyvät happamat höngät kerätään ja johdetaan hönkäpesuriin ja edelleen 67 m korkean piipun kautta ilmaan. Alkaliset höngät kerätään EOP-valkaisusta, lajittelusta ja happivaiheesta ja johdetaan hönkäpiippuun. Kuorimon pölyinen poistoilman puhdistetaan syklonipesurissa ennen ulkoilmaan johtamista. Päästöt maaperään ja pohjaveteen Melupäästöt Päästöjä maaperään ei ole. Tehdasalue on merkittävältä osin asvaltoitu. Kemikaali- ja polttoainesäiliöt on varustettu varoaltain. Sellutehtaalla mitattiin vuonna 2004 kaikkiaan 65 kohteen melutasot. Melukohteiden yhteenlaskettu äänitehotaso oli 116 db. Kartoitettujen melukohteiden arvioitiin aiheuttavan 60 db:n keskiäänitason pienelle alalle tehdasalueelle sekä pienelle alueelle jätevedenpuhdistamon pohjoispuolelle. Asuinkiinteistöjä ei jää 60 db:n vyöhykkeen sisäpuolelle. Keskiäänivyöhykkeen 55 db arvioitiin jäävän melko suppealle alueelle tehdasalueen sisäpuolelle. Vyöhyke 50 db kattoi lähes koko tehdasalueen mutta ei ulottunut sen ulkopuolelle. Meluvyöhyke jäi Haukilahdentien pohjoispuolelle. Meluvyöhyke, jolla melun keskiäänitaso ylitti 45 db, ulottui myös tehdasalueen ulkopuolelle. Haukilahdentien eteläpuolella 3 asuinkiinteistöä jäi 45 db:n vyöhykkeen sisäpuolelle. Melukäyrät arvioitiin myös tilanteelle, jossa otettiin huomioon lähekkäin sijaitsevien sellutehtaan sekä BCTMP-laitoksen aiheuttama melu. Vyöhykkeet 60, 55 ja 50 db sijoittuivat molempien tehtaiden muodostaman tehdasalueen sisäpuolelle. Keskiäänitasoltaan yli 45 db:n vyöhyke ulottui myös tehdasalueen ulkopuolelle. Tehdasalueen eteläpuolella arviolta noin 11 asuinkiinteistöä jäi tämän meluvyöhykkeen sisään. Laskentamallissa ei ollut mukana tehdasalueella sijaitseva Honkalahden saha, jonka vaikutus alueen ympäristömelutasoihin on selkeä. Ympäristömelumittauksissa päiväaikaiset keskiäänitasot jäivät selvästi alle ympäristömelun päiväohjearvon 55 db. Myös kaikkien mittauspisteiden yöaikaiset keskiäänitasot jäivät alle yöohjearvon 50 db. Laskennallisen arvioinnin ja ympäristömelumittausten perusteella sellutehtaan äänilähteet eivät aiheuta ympäristömelulle asetettujen ohjearvojen ylityksiä tehdasalueen ulkopuolella. Laitosta suunniteltaessa ja laitteita valittaessa on kiinnitetty huomiota laitteiden aiheuttamaan meluun. Melua aiheuttavat laitteistot on pyritty sijoittamaan niin, että ympäristöön leviävä melu jää mahdollisimman vähäiseksi. Mm. rakennuksissa on käytetty melua eristäviä materiaaleja.

17 17 (62) Toiminnassa syntyvät jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Jätteiden keräily, lajittelu ja toimitus on ohjeistettu tehtaan toimintajärjestelmässä. Ohjeet koskevat myös tehtaalla toimivia urakoitsijoita ja palveluyrityksiä. Tehtaalla on toteutettu jätteiden syntypaikkalajittelu. Eri jätelaaduille on omat erilliset keräysastiat tai -lavat jätteiden syntypaikkojen läheisyydessä. Jätteet toimitetaan edelleen kaatopaikalle joko tehtaan omalla kalustolla tai ulkopuolisen yrityksen toimesta. Puunkäsittelyn alueella syntyy jonkin verran polttokelvotonta kuori- ja puujätettä sekä lajittelusta oksarejektiä. Prosessijätteistä merkittävimpiä ovat soodasakka, Naseskvisulfaatti, kalkkihiekka, meesa ja lentotuhka. Tehtaan loppusijoitettavat jätteet ovat seuraavat: Tunnusnumero Jätenimike Syntypaikka Määrä, t ka/a Vuosi 2002 Vuosi 2003 Arvio tulevasta Kuori- ja puujätteet Puunkäsittely Kuorirejekti Kuorimon syöttökuljetin Oksarejekti Lajittelu Soodasakka Kaustisointi Kalkkihiekka Kalkin sammutin Muu kaatopaikkajäte Kunnossapito Na-seskvisulfaatti Klooridioksidin valmistus Lentotuhka Soodakattila Hyötykäyttöön kerätään erikseen metalliromut, kaapelijätteet, keräyspaperi ja pahvi, ruokalan biojäte sekä polttokelpoinen jäte. Viimeksi mainittu sisältää muovia, puuta ja likaantunutta pahvia ja paperia. Puhdistamon toiminnasta syntyvät merkittävimmät jätteet ovat primääri- ja biolietteet. Oheisessa taulukossa on esitetty hyötykäyttöön menevät jätteet. Tunnusnumero Jätenimike Syntypaikka Käyttökohde Määrä, t ka/a Vuosi 2002 Vuosi 2003 Arvio tulevasta Kuori- ja puujätteet Puunkäsittely Kaatopaikan maisemointi Kalkkipöly Meesauuni Nordkalk Puujäte Kunnossapito Polttoon Metalliromu Kunnossapito Sepät Elektroniikkaromu Kunnossapito L&T Biojäte Ruokala Kompostointiin Viirat ja huovat Kunnossapito Uusiokäyttöön Jätepaperi ja -pahvi Toimistot Hyötypaperi Bioliete Puhdistamo Poltto soodakattilassa Jäteöljy Kunnossapito L&T Ongelmajätteet kootaan jätelajeittain tehtaalta tarvikevarastoon, josta ympäristöluvan omaava keräilyliike ne noutaa.

18 18 (62) Tunnusnumero Jätenimike Syntypaikka Määrä, t ka/a Vuosi 2002 Vuosi Liuottimet Kunnossapito 1 0, Monoetyleeniglykolijäte Kunnossapito Jäteöljy Kunnossapito Kiinteä öljyjäte Kunnossapito Sekalaiset öljyjätteet Kunnossapito Öljy-vesiseos Kunnossapito 2 2, Akkuromu Kunnossapito 1 0, Loisteputket Kunnossapito 0,2 0,2 0, Laboratoriojäte Laboratorio 0,2 0, Maalit, liimat, aerosolit Kunnossapito 0,2 0,2 0, Paristot Kunnossapito Jäteöljy kierrätykseen Kunnossapito Arvio tulevasta Jätteiden määrää on vähennetty muun muassa siten, että soodasakkapuristin ei tarvitse meesaa apuaineena, kemikaalit ja tarveaineet hankitaan ilman pakkausta tai kierrätettävissä pakkauksissa ja puun haketuksen hakkutyyppi tuottaa mahdollisimman vähän purua. Polttokelpoinen puun kuori ja jätevesien primääriliete on myyty polttoaineena. Puhdistamosta saatava bioliete lingotaan, sekoitetaan mustalipeään ja poltetaan sen mukana soodakattilassa. Kaikki tehtaalta lähtevät jätteet punnitaan. Prosessin natrium- ja rikkiylimäärän poistamiseksi klooridioksidin valmistuksessa syntyvä natriumseskvisulfaatti samoin kuin soodakattilalta poistettava lentotuhka liuotetaan veteen ja johdetaan prosessijätevesiin. Tuhkasuolaa (Na 2 SO 4, 90 % ja Na 2 CO 3, 10 %) poistetaan jätevesiin 10 t/d, mikä lisää jäteveden natriumin määrää 10 % ja rikin määrää 17 %. Seskvisulfaatille ja tuhkasuolalle ei ole löydetty hyötykäyttöä eikä niitä ole katsottu perustelluksi viedä kaatopaikalle, josta suodosvedet kuitenkin tuodaan tehtaan puhdistamolle. Tällöinkin kyseiset suolat joutuisivat samaan vesistöön. PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) Joutsenon sellutehdasta on uusittu ja laajennettu useita kertoja. Lipeälinja valmistui vuonna 1998 ja puunkäsittely Kuivatuskone on vuodelta 1991 (kapasiteetin nosto 2001) ja muu osa kuitulinjaa vuodelta Biologinen puhdistamo rakennettiin vuonna 1985 ja laajennettiin vuosina 1996 ja Klooridioksidilaitos on vuodelta 1984 (laajennettu 1992). Maakaasukattila on peruskorjattu vuonna Tehtaalla on toteutettu laaja henkilöstön koulutusohjelma, johon ympäristöasiat ovat sisältyneet. Valtaosa henkilöstöstä on erittäin kokenutta.

19 19 (62) Tehtaalla on kattava tietojärjestelmä, josta on saatavissa tiedot jatkuvatoimisista mittauksista ja laboratoriotuloksista. Nämä kattavat mm. prosessin tilan, kemikaalien ja energian kulutuksen sekä päästöt veteen ja ilmaan. Tehtaalla on toteutettu kaikki massa- ja paperiteollisuuden BAT-vertailuasiakirjassa esitetyt toimenpiteet vesistökuormituksen alentamiseksi. Niihin kuuluvat muun muassa kuivakuorinta, modifioitu jatkuvatoiminen keittoprosessi, tehokas pesuprosessi ja suljettu lajittelu, happidelignifiointi, ECF-valkaisu, lauhteiden puhdistus ja uudelleenkäyttö sekä tehokas vuotojen seuranta ja talteenotto. Kaikki tuotannosta syntyvä mustalipeä ja keräilystä saatavat vuotolipeät sekä BCTMP-laitokselta tuleva jäteliuoskonsentraatti pystytään haihduttamaan haihduttamossa ja polttamaan. Puhtaat jäähdytysvedet pidetään erillään ja käytetään tarpeen mukaan uudelleen. Ylijäämävesi johdetaan vesistöön ohi puhdistamon. Tehtaalla on keräilysäiliö (vuotolipeäsäiliö) vuotojen ja lipeisten lauhteiden varalle. Säiliön tilavuus on m 3. Lisäksi uutta suopasäiliötä (3 300 m 3 ) voidaan käyttää varasäiliönä. Biologinen jätevedenpuhdistamo vastaa sekä mitoitukseltaan että suoritusarvoiltaan BAT-tasoa. Puhdistamon jälkeen vesistöön johdettava kuormitus voidaan jakaa tuotantolaitoksille (sellulle ja BCTMP:lle) vain laskennallisesti. Joutsenon integraatti on BAT-tasolla ja useimpien kuormitustekijöiden suhteen selvästi alapuolellakin. Tuotannon kasvaessa joidenkin kuormitustekijöiden arvioidaan kasvavan, mutta kuormitustaso on edelleen BAT-vertailuarvojen puitteissa. Oheisessa taulukossa on vuonna 2003 toteutunutta ja arvioitua tulevaa tehtaiden jätevesikuormitusta verrattu vuoden 2003 tuotannoilla laskettuun BAT-vertailuarvoja vastaavaan kuormitustasoon. Kuormitustekijä Sellutehdas BATvertailuarvo BCTMP-laitos BATvertailuarvo BAT-päästötaso vuoden 2003 tuotannoilla Toteutunut kuormitus v BOD 7, t/a COD Cr, t/a Fosfori, t/a 5,3 15,8 1,1 2,2 6,4 18,0 6,3 6 Typpi, t/a AOX, t/a Kiintoaine, t/a Arvioitu tuleva kuormitus*) Prosessijätevesimäärä, 15,8 26,3 3,3 4,5 19,1 30,8 18,2 19,3 Mm 3 /a *) molempien tehtaiden toimiessa täydellä kapasiteetilla Sellutehtaan ilmapäästöjä on verrattu massa- ja paperiteollisuuden BAT-vertailuarvoihin seuraavassa taulukossa. Uusimman polttotekniikan soveltamisesta huolimatta NO x -päästöt ovat noin 30 % vertailuarvojen yläpuolella. Luvut ovat tuotettua sellutonnia (ts) kohti laskettuja ominaispäästöarvoja.

20 20 (62) Kuormitustekijä Sellutehdas BAT-vertailuarvo Hiukkaset kg/ts 0,2 0,3 0,2 0,5 Rikkidioksidi (S:nä) kg/ts 0,1 0,55 0,2 0,4 Typenoksidit (NO 2 :na) kg/ts 1,5 1,8 1,0 1,5 Hajurikki TRS (S:nä) kg/ts 0,05 0,3 0,1 0,2 Kaatopaikkajätteiden määrä on luokkaa kg/sellutonni, mikä on hyvin alhainen BAT-vertailuasiakirjassa mainittuihin esimerkkeihin verrattuna. ENERGIATEHOKKUUS Joutsenon sellutehdas on yliomavarainen energian suhteen. Biopolttoaineiden osuus energian tuotannossa on %. Tehtaalla on toteutettu energian säästötoimenpiteitä. Prosessien sekundäärilämpö otetaan talteen ja käytetään kuuman veden valmistamiseen ja rakennusten lämmittämiseen. Noin puolet tuotetusta sähköstä (330 GWh) käytetään tehtaan toiminnassa. Sähkön kulutus tuotetonnia kohti on vaihdellut kwh ja alentunut vuoden 1997 jälkeen tehtaan prosessiuudistusten myötä noin 20 %. Höyryn kulutus on ollut 4,2-5,5 MWh (15 GJ - 20 GJ) tuotetonnia kohden. YMPÄRISTÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄT Oy Metsä-Botnia Ab:lla on toimintajärjestelmä, joka kattaa seuraavat järjestelmät: laatujärjestelmä SFS-EN ISO 9001:2000 nro ( ), ympäristöjärjestelmä SFS-EN ISO 14001:1996 nro ( ), puun alkuperäketjun hallinta SMS nro ( ) ja uusiutuvan energian tuotannon tarkastus RECS Joutsenon tehdas. Järjestelmien sertifiointeihin sisältyy sellun valmistus. Vuonna 2003 kaikki erilliset järjestelmät yhdistettiin yhdeksi koko Oy Metsä-Botnia Ab:tä koskevaksi toimintajärjestelmäksi. Toimintajärjestelmän ylläpidosta vastaavat osaamiskeskukset ja tuotannossa tuotantoyksiköt. Ympäristöasioiden päivittäinen ylläpitovastuu on jokaisen yksikön tuotantopäälliköllä. Joutsenon tehtaan alkuperäinen ympäristöjärjestelmä ISO on myönnetty Viimeisin ulkoinen auditointi on ollut syksyllä YMPÄRISTÖRISKIT, ONNETTOMUUDET JA HÄIRIÖTILANTEET Ympäristöriskianalyysi Joutsenon sellutehtaan ympäristöriskit on kartoitettu SARA-menetelmällä vuonna Riskianalyysissä ei todettu yhtään merkittävää ympäristöriskiä. Kohtalaisia riskejä kirjattiin 34 kpl, tavanomaisia riskejä 139 kpl ja vähäisiä riskejä 41 kpl. Tuloksia hyödynnetään prosesseja ja laitteita uusittaessa. Analyysiä on päivitetty tärpätin varastoinnin osalta Seuraava riskianalyysi koko tehtaan osalta tehdään vuonna 2008.

21 Onnettomuudet Häiriötilanteet 21 (62) Oy Polargas Ab on arvioinut omistamansa happilaitoksen riskit (päivitetty ). Turvallisuuskoulutusta on annettu sellutehtaan käyttö- ja kunnossapitohenkilöille laitoksen käyttöönoton yhteydessä. Laitoksella on palohälyttimet ja sisäilmaa mitataan happimittareilla. Laitoksen mittarit ja niistä tulevat hälytykset on kytketty sellutehtaan valvomojärjestelmään. Laitos on pitkälle automatisoitu. Kaikki tarvittavat hälytykset ja lukitukset ovat automaattisia. Laitokselta on kaukovalvontayhteys Ouluun Oy Polargas Ab:lle, jonka avulla voidaan seurata laitoksen kriittisiä mittausarvoja reaaliajassa ja samanaikaisesti keskustella sellutehtaan henkilöiden kanssa. Joutsenon tehdas on uusittu täysin viimeisen viiden vuoden aikana ja vanhat tehdasosastot on purettu. Tehdas on yksilinjainen. Ympäristöhaittaa aiheuttavia jätevesi- tai kiinteän jätteen onnettomuuksia ei ole tapahtunut. Laimeiden hajukaasujen keräilyjärjestelmässä tapahtui räjähdys , josta aiheutui vain aineellisia vahinkoja. Hajukaasujen käsittely oli puutteellista noin kolmen viikon ajan ja siksi hetkittäin hajuhaittaa esiintyi lähiympäristössä. Tapahtumasta on tehty erillinen raportti ja se on toimitettu ympäristöviranomaisille. Laitoksen toimintajärjestelmässä on kuvattu toimintatavat erilaisten häiriötilanteiden varalle. Mm. meesauunin toimintaohje sisältää meesasuodattimen ja CD-suodattimen tarkistettavat kohteet ja toimenpiteet, kun TRS-päästö alkaa nousta lähelle päästörajaa. Ohjeistus käsittää toimenpiteenä myös tiedottamisen. Jos ennalta tiedetään syntyvä häiriötilanne (seisokit sekä alas- ja ylösajot), niin näihin varaudutaan tietyin toimin ja mahdollisista ympäristövaikutuksista tiedotetaan viranomaisille sekä ympäristön asukkaille. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutukset vesistöön Jätevedet ovat lämpimiä ja niiden suolapitoisuus on luonnonvettä suurempi. Natriumpitoisuus ja sähkönjohtavuus osoittavat, että jätevesiä voi leivitä alusvetenä Suur- Saimaan selkävesille. Jätevesi saatetaan havaita esim. hajuna, vaikka veden laatu ravinteiden, hapen ja orgaanisen aineen osalta olisi moitteetonta. Joutsenon edustan vesialueella vesi on puhtaampaa kuin itäisellä Pien-Saimaalla. Honkalahdella tehtaan jätevedet vaikuttavat väkevämpinä ja vedenlaatu on siellä Haukiselkää huonompi. Joutsenon edustan vesialueen happitilanne on suhteellisen hyvä edullisten laimenemisolosuhteiden vuoksi. Honkalahdessa veden fosforipitoisuus on ollut alle 20 µg/l. Veden COD-pitoisuudet ja sameusarvot ovat pääosin laskeneet, vaikka myös toisensuuntaisia muutoksia on havaittu. Tuotantomäärän kasvu lisää hieman kuormitusta ja jätevesien vaikutus saattaa lievästi lisääntyä vesistössä.

Hakemus ympäristöluvassa Sunilan sellutehtaan soodakattiloiden hiukkaspäästön tiukentamista koskevan raja-arvon voimaantulon jatkamiseksi, Kotka.

Hakemus ympäristöluvassa Sunilan sellutehtaan soodakattiloiden hiukkaspäästön tiukentamista koskevan raja-arvon voimaantulon jatkamiseksi, Kotka. Etelä-Suomi Päätös Nro 33/2010/1 Dnro ESAVI/426/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2010 ASIA Hakemus ympäristöluvassa Sunilan sellutehtaan soodakattiloiden hiukkaspäästön tiukentamista koskevan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

UPM Kajaanissa. UPM Smart UPM Cat sanomalehti- ja erikoissanomalehtipaperit. UPM Brite UPM News. UPM, Kajaani

UPM Kajaanissa. UPM Smart UPM Cat sanomalehti- ja erikoissanomalehtipaperit. UPM Brite UPM News. UPM, Kajaani UPM, Kajaani Ympäristönsuojelun kehitys 26 UPM, Kajaani Tuotantokyky 61 paperia Henkilöstön määrä 6 Tuotteet päällystämätön aikakauslehtipaperi UPM Smart UPM Cat sanomalehti- ja erikoissanomalehtipaperit

Lisätiedot

Kurkistus soodakattilan liekkeihin

Kurkistus soodakattilan liekkeihin Kurkistus soodakattilan liekkeihin Esa K. Vakkilainen Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto 1 17.8.2014 Sisältö Soodakattila mikä se on Oulusta Kymiin Mustalipeä on uusiutuva polttoaine Lipeän palaminen

Lisätiedot

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013 Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2013 1. Yleistä Etelä-Karjalan yhdyskuntailmanlaaduntarkkailun mittausverkko muodostuu Imatran, Lappeenrannan ja Svetogorskin mittauspisteistä. Vuonna 2013 mittausverkossa oli

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS OSSI PUROMÄKI METSÄ FIBRE, 1 on kannattava ja kilpailukykyinen metsäteollisuuskonserni 2 Metsä Fibre lyhyesti METSÄ FIBRE Maailman johtavia havuselluntuottajia ja suuri

Lisätiedot

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015

Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015 Etelä-Karjalan ilmanlaatu 2015 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Mitattavia komponentteja... 3 3. Ilmanlaadun ohje- ja raja-arvot... 4 4. Imatran ilmanlaatutulokset 2015... 5 4.1 Imatran hajurikkiyhdisteet

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl

Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl Puhtaat teknologiat tutkimusryhmä Sisältö Johdanto Aine- ja energiatase Reaaliset rahavirrat, yritystaso rahatase Esimerkkejä: Kemiallisen massan eli sellun

Lisätiedot

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta KANTELEEN VOIMA OY Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta Konsorttio / Kanteleen Voiman omistajat Oy Katternö Kraft Ab Herrfors, Pietarsaari, uusikaarlepyy, Ähtävä, Veteli, Tammisaari Kaakon Energia

Lisätiedot

KauKaan vaneritehdas

KauKaan vaneritehdas Kaukaan vaneritehdas 2 l UPM Helsinki, Riika, Düsseldorf Saimaan kanava (Venäjä, Eurooppa) Lappeenranta Helsinki Pietari Helsinki 230 km Kotkan ja Haminan satamat Pietari 230 km UPM l 3 Paras brownfield-paikka

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ILMANLAATU 2004

ETELÄ-KARJALAN ILMANLAATU 2004 ETELÄ-KARJALAN ILMANLAATU Ilmanlaatuindeksi vuonna Mansikkalassa Mansikkala ERITTÄIN HUONO ÄITSAARI RAUTIONKYLÄ 15 HUONO 1 VÄLTTÄVÄ TYYDYTTÄVÄ 5 HYVÄ tammikuu helmikuu maaliskuu huhtikuu toukokuu kesäkuu

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 64/07/2 Dnro Psy-2004-y-193 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2007

ASIA LUVAN HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 64/07/2 Dnro Psy-2004-y-193 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2007 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 64/07/2 Dnro Psy-2004-y-193 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaan ympäristölupa, Kemi, Keminmaa ja Simo Stora Enso Oyj Veitsiluodon

Lisätiedot

UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD

UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD Febr uary 1 UPM 2010 SELLU - huipputuote vai bulkkia? Veikko Petäjistö Tehtaanjohtaja UPM Pietarsaari UPM tänään UPM Plywood Vaneri- ja viilutuotteet UPM

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille 30.6.2011

Hakemus on tullut vireille 30.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 88/2011/1 Dnro ESAVI/179/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Simpeleen tehtaan ympäristölupapäätöksen nro 29/2011/1

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

VUOSI 2010. Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: TYPPI (Etelä-Karjala) Lähde: VAHTI-tietojärjestelmä

VUOSI 2010. Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: TYPPI (Etelä-Karjala) Lähde: VAHTI-tietojärjestelmä VUOSI 21 Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: TYPPI (Etelä-Karjala) Klikkaamalla graafin palkkeja näet ko. vuoden päästöt oikealla TEOLLISUUS STORA ENSO OYJ, IMATRAN TEHTAAT 23624 UPM-KYMMENE

Lisätiedot

Ympäristölupahakemuksen täydennys

Ympäristölupahakemuksen täydennys Ympäristölupahakemuksen täydennys Täydennyspyyntö 28.9.2012 19.10.2012 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Finland 2012-10-19 2 / 6 Ympäristölupahakemuksen täydennys Pohjois-Suomen

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas

Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Tiedätkö sinä, mikä biotuotetehdas? Biotuotetehtaan ydin on sellutehdas, mutta biotuotetehdas on paljon muutakin. Mitä biotuotteet ovat? Minkälainen

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017

LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 LAPPEENRANNAN SEUDUN ILMANLAADUN TARKKAILUSUUNNITELMA 2013-2017 Lappeenrannan seudun ympäristötoimi 11.12.2012 1(7) 1. JOHDANTO Lappeenrannan seudun ympäristötoimi vastaa ympäristönsuojelusta Lappeenrannan,

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT

KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT Julkisuudessa on ollut esillä Kemijärven sellutehtaan muuttamiseksi biojalostamoksi. Tarkasteluissa täytyy muistaa, että tunnettujenkin tekniikkojen soveltaminen

Lisätiedot

SELLUTEHTAAN TRS-HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA

SELLUTEHTAAN TRS-HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Ympäristötekniikan koulutusohjelma Milja Immonen SELLUTEHTAAN -HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA Työn tarkastajat: Professori Risto Soukka Diplomi-insinööri

Lisätiedot

4 Yleiskuvaus toiminnasta

4 Yleiskuvaus toiminnasta 4 Yleiskuvaus toiminnasta Borealis Polymers Oy:n tuotantolaitokset sijaitsevat Porvoon kaupungin Kilpilahden alueella. Petrokemian tuotantolaitokset muodostuvat Olefiinituotannosta sekä Fenoli ja aromaatit

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Tämä referenssiasiakirja sisältää johdannon (yleiskatsaus, luku 1) ja viisi pääosaa:

Tämä referenssiasiakirja sisältää johdannon (yleiskatsaus, luku 1) ja viisi pääosaa: TIIVISTELMÄ Tämä massa- ja paperiteollisuuden parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa koskeva referenssiasiakirja on neuvoston direktiivin 96/61/EY 16 artiklan 2 kohdan perusteella toteutetun tietojenvaihdon

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

BioForest-yhtymä HANKE

BioForest-yhtymä HANKE HANKE Kokonaisen bioenergiaketjun yritysten perustaminen: alkaa pellettien tuotannosta ja päättyy uusiutuvista energialähteistä tuotetun lämmön myyntiin Bio Forest-yhtymä Venäjän federaation energiatalouden

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Ympäristö Talous Hyvinvointi Ekotehokkuus

Ympäristö Talous Hyvinvointi Ekotehokkuus VUOSI 2010 UPM, Kaukas Soodakattila 3 59,4 Metsä-Botnia, Joutseno Soodakattila 3 35,2 Stora Enso, Imatra Soodakattila 5 20,4 Stora Enso, Imatra Soodakattila 6 8,0 YHTEENSÄ 123,0 Metsä-Botnia, Joutseno

Lisätiedot

CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit

CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit Biotuoteteollisuuden prosesseista ja taseista Kyösti Ruuttunen 2015 Kalvoja ovat olleet laatimassa myös Lauri Rautkari ja Olli Dahl Taseet KnowPulp

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO SELVITYS Kari Koistinen 1(5) Savon Sellu Oy PL 57 70101 Kuopio Puh 010 660 6999 Fax 010 660 6212 SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO Savon

Lisätiedot

Äänekosken sellutehtaan lisätuotannon vaikutuksia

Äänekosken sellutehtaan lisätuotannon vaikutuksia Äänekosken sellutehtaan lisätuotannon vaikutuksia Lisätuotanto max 800 000 t/v (+ 160 %), Kauko- Itään (läh. Kiinaan). Lisäpuun käyttö max 4,3 milj m3 (n. + 200 %) (lähdeluvut ehkä erilaisia). 6 kiinto-m3

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 2 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2013... 2 2.1 Vuoden 2013 mittauksista/tutkimuksista valmistuneet raportit... 3 2.2 Päästöt ilmaan... 3 2.3 Päästöt veteen... 4 2.4 Ilmanlaadun

Lisätiedot

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2016 1 Johdanto Tämä raportti on jätteenpolttoasetuksen 151/2013 26 :n mukainen vuosittain laadittava selvitys Pankakoski Mill Oy:n kartonkitehtaan yhteydessä toimivan

Lisätiedot

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE

Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE Lämpöputkilämmönsiirtimet HPHE LÄMMÖNTALTEENOTTO Lämmöntalteenotto kuumista usein likaisista ja pölyisistä kaasuista tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden energiansäästöön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen

Lisätiedot

energiatehottomista komponenteista tai turhasta käyntiajasta

energiatehottomista komponenteista tai turhasta käyntiajasta LUT laboratorio- ato o ja mittauspalvelut ut Esimerkkinä energiatehokkuus -> keskeinen keino ilmastomuutoksen hallinnassa Euroopan sähkönkulutuksesta n. 15 % kuluu pumppusovelluksissa On arvioitu, että

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas

Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Metsä Groupin avainluvut 2014 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 10 500 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 122 000 suomalaista metsänomistajaa

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7)

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto Elintarviketeollisuusliiton vuonna 2007 toteuttamasta ympäristökyselystä Elintarviketeollisuusliitto kokosi vuonna 2006 ensimmäisen teollisuuden yhteisen

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille

Hakemus on tullut vireille PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 228/2017/1 Dnro ESAVI/2043/2015 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2017 ASIA Joutsenon tehtaan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Lappeenranta HAKIJA Metsä Fibre Oy PL 30

Lisätiedot

Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta

Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta Ympäristölautakunta 53 24.06.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta 366/11.01.00.01/2015 YMPL 53 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 2011 UPM Pietarsaari

YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 2011 UPM Pietarsaari YMPÄRISTÖNSUOJELUN KEHITYS 211 UPM Pietarsaari UPM Pietarsaari UPM Pietarsaaren sellu- ja paperitehdas sekä Alholman saha sijaitsevat Pohjanlahden rannalla Pietarsaaren Alholmassa. UPM Pietarsaaren ja

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN BIOTUOTETEHDAS

ÄÄNEKOSKEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKEN BIOTUOTETEHDAS Jyväskylä 13.2.2015 Niklas von Weymarn, tutkimusjohtaja, Metsä Fibre 1 1 Metsä Fibre - osa ia 2 Raakapuun viejästä kansainväliseksi konserniksi in kehitys 1934 2014 Metsäliitto

Lisätiedot

Lupahakemuksen täydennys

Lupahakemuksen täydennys Lupahakemuksen täydennys 26.4.2012 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä Finland 2012-04-26 2 / 6 Lupahakemuksen täydennys Täydennyskehotuksessa (11.4.2012) täsmennettäväksi pyydetyt

Lisätiedot

-)t'-. YNPJAoS(ÖiI.fi.14 VALITUS 1 (5) VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE

-)t'-. YNPJAoS(ÖiI.fi.14 VALITUS 1 (5) VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE VALITUS 1 (5) -)t'-. YNPJAoS(ÖiI.fi.14 VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA Selvitys Metsä Fibre Oy Kemin tehtaan TRS-yhdisteiden keräily - ja käsittelyjärjestelmien tehokkuudesta sekä soodakattilan ja meesauunin

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA Erikoistutkija Tuula Pellikka TUTKIMUKSEN TAUSTA Tavoitteena oli tutkia käytännön kenttäkokeiden avulla hevosenlannan ja kuivikkeen seoksen polton ilmaan vapautuvia

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 27/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-289 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2009 ASIA Boliden Harjavalta Oy:n suunnitelma rikkidioksidipäästöjen vähentämiseksi,

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Perustilaselvityksen tarvearviointi

Perustilaselvityksen tarvearviointi Perustilaselvityksen tarvearviointi 27.1.2016 FINNPULP OY BIOTUOTETEHTAAN MAAPERÄN JA POHJAVEDEN PERUSTILASELVITYKEN TARVEARVIOINTI Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLE

UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLE UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLE Tehtaan esisuunnittelu 2014 sekä YVA- ja purkutyöt alkavat 2015 ympäristölupaprosessit alkavat 1985 suljetun sellutehtaan YVA-prosessi valmistuu Tehtaan esisuunnittelu

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

LoCap projektin tuloksia hiilidioksidin hyötykäytöstä

LoCap projektin tuloksia hiilidioksidin hyötykäytöstä LoCap projektin tuloksia hiilidioksidin hyötykäytöstä BioCO 2 -projektin workshop Hiilidioksidin hyötykäytön mahdollisuudet 7.9.2017 Tapio Tirri LoCap - Paikallisesti talteen otetun hiilidioksidin hyödyntäminen

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus KEMIALLISIIN REAKTIOIHIN PERUSTUVA POLTTOAINEEN PALAMINEN Voimalaitoksessa käytetään polttoaineena

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Puun energiakäyttö 2012

Puun energiakäyttö 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 15/2013 Puun energiakäyttö 2012 18.4.2013 Esa Ylitalo Metsähakkeen käyttö uuteen ennätykseen vuonna 2012: 8,3 miljoonaa kuutiometriä

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005. No YS 22 PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 7.1.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0197Y0014 111 No YS 22 ASIA Päätös toimintaa koskevien lupapäätösten rauettamisesta. LUVAN HALTIJA Altia Oyj Rajamäen tehtaat Valta akseli

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI Kirsi Koivunen, Pöyry JOHDANTO Suurten polttolaitosten uuden BREF:n luonnos julkaistiin

Lisätiedot

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Tausta Tämän selvityksen laskelmilla oli tavoitteena arvioida viimeisimpiä energian kulutustietoja

Lisätiedot

HEINSUON SULJETUN YHDYSKUNTAJÄTTEEN KAATOPAIKAN JÄLKIHOIDON MUUTOSSUUNNITTELU HANKEKUVAUS v1.0

HEINSUON SULJETUN YHDYSKUNTAJÄTTEEN KAATOPAIKAN JÄLKIHOIDON MUUTOSSUUNNITTELU HANKEKUVAUS v1.0 HEINSUON SULJETUN YHDYSKUNTAJÄTTEEN KAATOPAIKAN JÄLKIHOIDON MUUTOSSUUNNITTELU HANKEKUVAUS v1.0 HANKEKUVAUS sivu 2(8) HEINSUON SULJETUN YHDYSKUNTAJÄTTEEN KAATOPAIKAN LOPETTAMISEN HANKEKUVAUS. Sisällys HEINSUON

Lisätiedot

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

ILMOITUKSEN VIREILLETULO, ILMOITUKSEN TEKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/2011/1 Dnro ISAVI/278/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus, joka koskee yhdyskunnista kerätystä

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU Päästöt ilmaan Päästöt veteen... 4

1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU Päästöt ilmaan Päästöt veteen... 4 EKOKEM OYJ:N JEPUAN HYÖTYVOIMALAITOKSEN ILMAN LAADUN JA YMPÄRISTÖN TILAN TARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 1 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2015... 1 2.1 Päästöt ilmaan...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha UPM-Kymmene Oyj Seikun saha hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista. Yj:n ehdotus: PL 80

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas 29.4.2015

Äänekosken biotuotetehdas 29.4.2015 Äänekosken biotuotetehdas 29.4.2015 2 Presentation name / Author Maailman ensimmäinen biotuotetehdas Maailman ensimmäinen biotuotetehdas Ilkka Hämälä Äänekosken biotuotetehdas Metsäteollisuuden suurin

Lisätiedot

UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLA

UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLA UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS ÄÄNEKOSKELLA 2 METSÄ GROUP BIOTUOTETEHDAS MAAILMAN ENSIMMÄINEN UUDEN SUKUPOLVEN BIOTUOTETEHDAS Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehdas Äänekoskella on pohjoisen pallonpuoliskon

Lisätiedot

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 Avainluvut 2015 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 116 000 suomalaista metsänomistajaa METSÄ FOREST Puunhankinta ja metsäpalvelut

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

TURVALLISUUSTIEDOTE. Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille

TURVALLISUUSTIEDOTE. Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille TURVALLISUUSTIEDOTE Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksen lähiympäristön asukkaille Sisällysluettelo 1. Turvallisuuteen kiinnitetään huomiota s. 3 2. Yleistä s. 3 3. Kymijärven voimalaitoksen kuvaus

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 7/09/2 Dnro Psy-2008-y-100 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 7/09/2 Dnro Psy-2008-y-100 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 7/09/2 Dnro Psy-2008-y-100 Annettu julkipanon jälkeen 14.1.2009 ASIA Kemin tehtaan kaustisointiosaston hajukaasujen käsittelyä koskeva selvitys, Kemi HAKIJA Oy Metsä-Botnia Ab Kemin sellutehdas

Lisätiedot

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle

Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle Ympäristöteema 2010: Maatilojen biokaasun mahdollisuudet hyödyt ympäristölle ja taloudelle - Lannankäsittelytekniikat nyt ja tulevaisuudessa- Toni Taavitsainen, Envitecpolis Oy 6/30/2009 4/15/2009 12/10/2010

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, L 52/12 Euroopan unionin virallinen lehti 24.2.2012 PÄÄTÖKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 10 päivänä helmikuuta 2012, teollisuuden päästöistä annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Puhoksen Lastu. Tietoja kiinteistöstä Tammikuu 2012

Kiinteistö Oy Puhoksen Lastu. Tietoja kiinteistöstä Tammikuu 2012 Kiinteistö Oy Puhoksen Lastu Tietoja kiinteistöstä Tammikuu 2012 1 Yhteenveto Kiteellä toimineen Puhos Board Oy hakeuduttua konkurssiin syyskuussa 2011, tehdaskiinteistöt omistava Kiinteistö Oy Puhoksen

Lisätiedot

KAJAANIN TEHTAAN VUODEN 2005 YMPÄRISTÖTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

KAJAANIN TEHTAAN VUODEN 2005 YMPÄRISTÖTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN UPM, Kajaani, Ympäristönsuojelun kehitys 25 KAJAANIN TEHTAAN VUODEN 25 YMPÄRISTÖTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN UPM:n Kajaanin paperitehtaan tuotanto oli vuonna 25 pienempi kuin edellisenä vuonna ollen 498 921

Lisätiedot

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Tuloksia hankkeesta Low Carbon Finland 25 -platform Maarit Kallio ja Olli Salminen Metsäntutkimuslaitos Metsät ja metsäsektori vaikuttavat Suomen

Lisätiedot

Matkalle puhtaampaan maailmaan. Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa

Matkalle puhtaampaan maailmaan. Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa Matkalle puhtaampaan maailmaan Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa 30.1.2017 METSÄ ON TÄYNNÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA Maailma muuttuu Rajalliset resurssit Globaalin talouden

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011

PÄÄTÖS. Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 PÄÄTÖS Nro 6/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/496/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA HAKIJA JA LAITOS TOIMINNAN SIJAINTI Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee KemFine

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 355

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 355 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 355 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2007 ASIA HAKIJA Hakemus Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 24/2006/1 täytäntöönpanemiseksi

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN VOIMA OY. Raportti 2018

HÄMEENKYRÖN VOIMA OY. Raportti 2018 HÄMEENKYRÖN VOIMA OY Raportti 2018 23.3.2018 2 (7) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tuotanto... 3 3 Käyttötarkkailu... 3 4 Polttoaineiden laadun ja määrän tarkkailu... 4 5 Polton tarkkailu... 4 6 Savukaasujen

Lisätiedot

Etelä-Karjalan metsäbiotalous

Etelä-Karjalan metsäbiotalous Etelä-Karjalan metsäbiotalous Etelä-Karjalassa metsäbiotalouden merkitys maakunnan taloudessa on Suomen suurin Metsäbiotalous muodostaa pääosan maakunnan koko biotaloudesta. Esimerkiksi tuotoksesta sen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 110 A :SSÄ TARKOI- TETUSTA POLTTOAINETEHOLTAAN VÄHINTÄÄN 50 MEGAWATIN POLTTOLAI-

Lisätiedot

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätehuolto Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätteiden käyttötapoja: Kierrätettävät materiaalit (pullot, paperi ja metalli kiertävät jo

Lisätiedot

Metsä Groupin biotuotetehdas. Timo Merikallio, projektinjohtaja, Metsä Fibre

Metsä Groupin biotuotetehdas. Timo Merikallio, projektinjohtaja, Metsä Fibre Metsä Groupin biotuotetehdas Timo Merikallio, projektinjohtaja, Metsä Fibre Metsäteollisuuden suurin investointi Suomessa Investoinnin arvo 1,2 mrd. euroa Sellun vuosituotanto 1,3 milj. tonnia (nykyisin

Lisätiedot

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO Tämän hoito-ohjeen tiedot on tarkoitettu puhdistamon hoidon lisäksi puhdistamoiden suunnittelu, asennus, tarjous ja lupakäsittelyihin (mm. rakennusluvan liitteeksi). Kaikki mallimme ovat suojatut mallisuojin

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. YKSITTÄISMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

Vaikutusalue ja lähiympäristö

Vaikutusalue ja lähiympäristö Turvallisuus- ja ympäristötiedote Fermion Oy Hangon tehdas Orioninkatu 2, 10900 Hanko Vaikutusalue ja lähiympäristö Fermionin tehdas sijaitsee Hangon kaupungissa tontilla XI-1150-2. Etäisyys Hangon keskustasta

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi 14.11.2013 Tomi Onttonen Karelia-AMK

JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi 14.11.2013 Tomi Onttonen Karelia-AMK 1 JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi Tomi Onttonen Karelia-AMK Sisältö 2 - Perustuu opinnäytetyöhöni - Aineisto kerätty hajautetut

Lisätiedot

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus 15.3.2006 Eeva Punta Linnunmaa Oy Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto = tyypillisesti syntynyt suomalainen metsäteollisuusintegraatti liitännäisineen

Lisätiedot

Metsä Groupin biotuotetehdas

Metsä Groupin biotuotetehdas Metsä Groupin biotuotetehdas 12.4.2017 Martti Asunta Metsä Group METSÄ GROUP Liikevaihto 4,7 mrd. euroa Henkilöstö 9 300 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 104 000 suomalaista metsänomistajaa

Lisätiedot