Lausunto Yhteisistä tutkinnon osista ammatillisessa peruskoulutuksessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto Yhteisistä tutkinnon osista ammatillisessa peruskoulutuksessa"

Transkriptio

1 Äidinkielen opettajain liitto Mariankatu 7 C Helsinki Opetushallitukselle Lausunto Yhteisistä tutkinnon osista ammatillisessa peruskoulutuksessa I YLEISTÄ Hallituksen käynnistämä opetussuunnitelman uudistus perustui yleissivistyksen, jatkokoulutuksen, viestintäosaamisen ja poliittisen ja yhteiskunnallisen lukutaidon lisäämiselle. Valitettavasti äidinkielen osuus ei näitä tavoitteita tässä luonnoksessa vahvista. Kaikkien tutkimusten perusteella tulevaisuuden joustavat osaajat tarvitsevat vankat vuorovaikutus- ja viestintätaidot, jotka pitävät sisällään monipuoliset teksti- ja mediataidot: luonnoksen pakolliset osaamistavoitteet ovat entistä opetussuunnitelmaa kapeammat ja siten osaamisen vahvistamista rajoittavammat. Jako pakollisiin ja valinnaisiin osiin saattaa merkittävästi vaarantaa sitä, että vain pakollisen osan osaamisensa osoittaneet opiskelijat eivät saavuta tarvittavia taitoja tulevaisuuden osaamista ajatellen. Tällä on merkitystä myös jatkokoulutusvalmiuksien kannalta. Äidinkielen pakolliset osaamistavoitteet (5 osaamispistettä) eivät millään tavalla ole verrattavissa lukion äidinkielen osaamistavoitteisiin. Silti ammatillinen koulutus tarjoaa jatkokoulutuskelpoisuuden, mutta opiskelijat ovat merkittävän epätasa-arvoisessa asemassa kaiken oppimisen perustana olevien teksti- ja viestintätaitovalmiuksien suhteen. Tulevan opetussuunnitelman tavoitteena on ollut kokonaisuuksien muodostaminen. Valitettavasti luonnos on pikemmin kokonaisuuksia sirpaloittava. Ensinnäkin jako pakollisiin ja valinnaisiin arvioinnin kohteisiin vaikuttaa epäyhtenäiseltä. Toiseksi valinnaisten arviointikohteiden joukossa on useita selvästi pakolliseen osaamiseen kuuluvia kohtia. Kolmanneksi viestintäkoriajattelumalli asettaa opiskelijan vaikeaan valintatilanteeseen, sillä tulevaisuuden osaaja tarvitsee ehdottomasti monipuolisesti sekä äidinkielen että vieraiden kielten taitoja eikä joko tai. Tavoitteiden, arviointikohteiden ja arviointikriteereiden lisäksi tulisi olla selkeämpi näkemys osaamispisteiden määrittelystä ja verrannollisuudesta esimerkiksi lukiokursseihin. On valitettavaa, että verrattuna aiempaan opetussuunnitelmaan äidinkielen pakolliset osaamistavoitteet (5 osp) ovat suppeammat.

2 II PAKOLLISET ARVIOINNIN KOHTEET 1. Viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa toimiminen On hyvä, että opetussuunnitelman kärkeen on nostettu joka alalla merkitykselliset taidot. Toivottavasti kiinnitetään huomiota siihen, että kriteerisarakkeiden tekstit ovat menneet ristiin. Miksi tavoitteista on poistettu kohta viestii ja toimii vuorovaikutustilanteissa siten, että hän kykenee harjoittamaan ammattiaan, osallistumaan työelämään, toimimaan aktiivisena kansalaisena ja hakeutumaan jatko-opintoihin? Jatko-opintokelpoisuuden saavuttaminen on yksi tärkeimmistä äidinkielen opetuksen tavoitteista. Varsinaisesti esiintymis- ja ryhmätyötaitojen opiskelu mainitaan vain valinnaisissa opinnoissa. Työelämässä vaaditaan jokaisella ammattialalla ryhmätyötaitoja ja esittely- /esiintymistaitoja. Kun näiden sisältöjen painopiste on valinnaisissa opinnoissa, on nuorten syrjäytymisriski todella suuri. Itsensä ja osaamisensa esittely on erityisen tärkeä taito ja se tulisi näkyä selkeämmin uudessa opetussuunnitelmassa. Työt tehdään erilaisissa tiimeissä, joissa neuvotellaan, kokoustetaan ja osallistutaan yhdessä tekemiseen. Työelämästä on tullut toiveita lisätä uusien työntekijöiden suullisia ja ryhmätyöskentelyvalmiuksia, ei suinkaan vähentää, mitä opetussuunnitelmaluonnoksen ehdotus käytännössä tarkoittaa. Lisäksi mielipiteiden ilmaisemisen ja niiden perustelemisen pitäisi sisältyä pakollisiin opintoihin. 2. Tekstien ymmärtäminen Tekstitaitojen hallitsemisen tulisi näkyä selkeästi. Alan kirjallisten töiden laatimiseksi - ilmaisu ei kata sitä, millaisia tekstitaitoja ammatillisen koulutuksen opiskelija tarvitsee. Lisäksi peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmien linjassa tulisi käsite tekstitaidot näkyä opetussuunnitelmassa. Lähtökohta on laaja tekstikäsitys: tekstit ovat kirjoitettuja ja puhuttuja ja joskus muunkin tyyppisiä. Tekstilajitietoisuus liittyy sekä opiskelun teksteihin että ammatin teksteihin ja kansalaisena toimimiseen. Ammattitekstien tekstilajeihin perustuva kirjoittaminen on ammatillisessa äidinkielessä hyvin tärkeää. Tulevissa ammateissaan nuoret tarvitsevat taitoa kirjoittaa selostuksia, raportteja, työsuunnitelmia jne. Näiden taitojen harjoittelu koulussa mahdollistaa myös äidinkielen integroinnin ja yhteistyön ammattiaineiden kanssa, mikä on ollut viime aikoina vahva ja toivottu suuntaus monessa ammattiopistossa. Ammatillisten tekstilajien osuuden pitäisi siis näkyä äidinkielen pakollisten opintojen tavoitteissa. Koska tekstilajitietoisuus on aivan keskeistä ammatillista osaamista, tulee pakollisiin arvioinnin kohteisiin laittaa kategoria Tekstilajit ja tekstityypit.

3 3. Tiedon hankkiminen Tiedonhankkiminen eri lähteistä on tulevien ammattilaisten ydintaitoja, samoin lähteiden luotettavuuden arviointi. Myös hyvien taitojen arviointikriteereihin kuuluu lähteiden luotettavuuden arviointi, ei vain jossain määrin. 4. Verkkoyhteisöjen hyödyntäminen Mediataitojen oppiminen on laitettu otsikon Verkkoyhteisöjen hyödyntäminen alle. Sen sijaan otsikon pitäisi olla Mediataidot. Mediataidot ovat tulevaisuuden osaajan ydintaitoja, joten niiden tulee näkyä pakollisissa opinnoissa selkeästi. Mediataidot ovat paljon monimuotoisempia kuin verkkoyhteisöjen hyödyntäminen, (vrt. peruskoulun ja lukion opsit). Ainoa kohta, jossa äidinkielen opetussuunnitelmassa työnhaku mainitaan on kiitettävien taitojen arviointikriteerissä dokumentoi ja kuvaa osaamistaan eri medioiden avulla työnhakutilanteita varten. Ensinnäkin työnhakuun kuuluu muutakin kuin mediaosaaminen ja toiseksi työnhaun osuus tulee näkyä omana kohtanaan kaikissa arviointikriteeriluokissa T/H/K. 5. Alan kirjallisten töiden laatiminen Kirjoitustaidot ovat osa tekstitaitoja ja oleellisia ammattitaitoja. On hyvä, että opetussuunnitelmassa näkyy edes tässä kohtaa alakohtaisuus. Verrattuna edelliseen opetussuunnitelmaan tyydyttävän tason osaaminen on ilmaistu kirjoittaa oikeinkirjoituksen perussääntöjen mukaisesti. Tämä on vaativammin ilmaistu kuin aiemmin. 6. Luku- ja opiskelustrategioiden hyödyntäminen Nämä taidot tulisi olla harjaantuneet jo peruskoulussa, vrt. perusopetuksen opetussuunnitelma, joten omana kohtanaan ne ovat turhia. Sen sijaan kaikille pakollisena arvioinnin kohteena tulisi olla omien taitojen arvioiminen. Opetussuunnitelma antaa kyseenalaisen kuvan ammatillisen peruskoulutuksen tasosta ja tulevasta ammattitaidosta, jollei taitojen arviointi ole pakollista osaamista. III VALINNAISET OSAAMISTAVOITTEET Valinnaisten osaamistavoitteiden toivoisi olevan sellaisia, että ne motivoivat opiskelijoita - tulevaisuuden osaajia - kehittämään ja syventämään arkielämässään, ammatissaan ja jatko-opinnoissaan tarvittavia teksti- ja mediataitoja. Siksi arvioinninkohteiden ja - kriteerien tulisi olla sellaisia, että pakollisten osaamistavoitteiden lisäksi valinnaisissa mediataitoja ja monipuolisia tekstilajeja (multimodaalisia, kirjallisia ja suullisia) tuotetaan, arvioidaan ja sovelletaan niin verkko- kuin muissakin ympäristöissä.

4 1. Vuorovaikutus- ja viestintätaitojen hyödyntäminen On toivottavaa, että pakollisissa oppimistavoitteissa on joka alalla tarvittavat viestintä- ja vuorovaikutustaitojen tavoitteet, ja valinnaisissa osissa on niitä syventävät ja laajentavat sisällöt. Esimerkiksi mielipiteiden ilmaiseminen ja niiden perusteleminen tulisi olla osa pakollisia opintoja. Luonnoksen järjestelyn toivoisi olevan johdonmukainen. Kohtien 5 ja 6 (5. Esiintymisja ryhmätyötaitojen kehittäminen; 6. Kielenkäytön ilmaisumuotojen eritteleminen ja sanattoman viestin tulkitseminen) sisällöt ovat lähellä tätä ensimmäistä kohtaa. 2. Oman äidinkielentaidon arvioiminen Arviointitaitojen kehittäminen on oleellinen osa oppimista ja osaamista, joten sen kuuluisi olla osa pakollisia opintoja. 3. Äidinkielen merkityksen ymmärtäminen Tämä osuus oppimisessa ja osaamisessa on sisäänrakennettu ja sen tulisi olla peruskoulun suorittaneilla pohjana, joten sen ei tulisi olla erillinen kohta. Verrattuna peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmiin tämän osuus omana kohtana valinnaisissa arviointikriteereissä ja -kohteissa asettaa ammatillisen koulutuksen eriarvoiseen asemaan. 4. Tekstilajien ja kirjallisuuden tulkitseminen Yleissivistyksen kannalta olisi tärkeää, että opiskelijan pitäisi osata tulkita kirjallisuutta. Uudessa opetussuunnitelmassa kirjallisuuden opetuksen tavoitteeksi otetaan pelkästään kirjallisuuden päälajeihin tutustuminen ja lukukokemusten hankkiminen. Kirjallisuuden tulkitseminen unohdetaan kokonaan. Valinnaisissa opinnoissa voisi hyvin vaatia opiskelijalta myös kykyä tulkita kaunokirjallisia tekstejä. Toivomme, että arviointikriteereissä ei käytetä ilmaisuja kirjallisuuden päälajien tunnistaminen ja tunteminen, sillä nämä taidot on jo hankittu peruskoulussa ja toisen asteen koulutuksen tulisi tukea kirjallisuuden elämyksellistä ja analyyttistä lukemista. On monia ammattialoja, joissa kirjallisuuden tulkitseminen on osa ammattitaitoa. Aikaisemmassa opetussuunnitelmassa tyydyttävälläkin tasolla opiskelijan tuli osata käyttää kirjallisuutta ja muita taidemuotoja elämyksellisesti. Esimerkiksi elokuvan, videotaiteen ja teatterin mahdollisuudet osana opetusta sopisivat valinnaisiin osaamistavoitteisiin.

5 5. Esiintymis- ja ryhmätyötaitojen kehittäminen Tämä osio kuuluu Vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittäminen arviointikohteeseen. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin tulisi kuulua osaamisen syventämistä. Pakollisiin osaamistavoitteisiin joka alalla tulisi kuulua puheenvuorojen ja ryhmätyötilanteiden hallitseminen. 6. Kielenkäytön ilmaisumuotojen eritteleminen ja sanattoman viestinnän tulkitseminen Tämä osio kuuluu Vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittäminen arviointikohteeseen. Toivomme, että tekstimuotoihin liittyvät kriteerit poistetaan tai ainakin muotoillaan. Tekstien muotojen nimeäminen tai tunnistaminen ei tuota minkäänlaista osaamista (vrt. tyydyttävän ja hyvän tason arviointikriteerit). Lisäksi ihmetyttää, miksi tekstilajeista on valittu vain pohtivat, kantaa ottavat ja suostuttelevat tekstilajit. Oleellista valinnaisissa osaamistavoitteissa on tekstilajiosaamisen monipuolistaminen ja oman alan tekstien tulkitseminen ja tuottaminen. Sanattoman viestinnän tunnistaminen ja soveltaminen on joka alan asiakaspalveluviestintää, siis pakollista osaamista. IV ERITYISKYSYMYKSIÄ 1. Luonnoksen valmisteluprosessi Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelee noin puolet ikäluokasta. Ammatillisen peruskoulutuksen asiantuntijoita ovat esimerkiksi siellä opettavat äidinkielen opettajat. Uuden opetussuunnitelman valmisteluprosessissa on ollut mukana lukion ja perusopetuksen asiantuntijoita, mutta ei ammattikoulutuksen asiantuntijoita. Tämä herättää kysymyksiä ja epäluottamusta valmisteluprosessia kohtaan. 2. Miten luonnos ottaa huomioon perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmat sekä jatko-opintovalmiudet? Perusopetuksen opetussuunnitelma on pohja toisen asteen koulutukseen tuleville nuorille, siksi ammatillisen perustutkinnon äidinkielen opetussuunnitelman tulisi lähteä syventämään ja kartuttamaan peruskoulussa saavutettuja taitoja. Tässä luonnoksessa on useita kohtia, jotka ovat alemmalla tasolla kuin perusopetuksen tavoitteet. Ammatillinen perustutkinto tarjoaa jatkokoulutuskelpoisuuden lukion rinnalla. On syytä olla huolissaan ammatillisen koulutuksen äidinkielen oppimistavoitteiden matalasta tasosta verrattuna lukioon. Ammatillisen äidinkielen osaamisen tulisi antaa valmiudet sekä työhön että mahdolliseen jatkokoulutukseen.

6 Lukiokoulutuksessa määritellään kurssit ja lähiopetusmäärä. Tulevassa ammatillisen peruskoulutuksen opetussuunnitelmassa siirrytään osaamispisteisiin. Miten taataan, että toisen asteen opiskelijat ovat tasa-arvoisessa asemassa opetuksen ja ohjauksen suhteen? 3. Keskeisistä käsitteistä Ammatillisen perusopetuksen opetussuunnitelmassa tulisi käyttää samoja termejä ja käsitteitä kuin peruskoulun ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmissa. Valitettavasti tässä luonnoksessa näin ei ole ja lisäksi sekoitetaan ylä- ja alakäsitteitä. Luonnoksesta puuttuu keskeinen ajatus siitä, että kieli on sekä väline oppia että itseisarvo. Lisäksi olisi hyvä, että opetussuunnitelmassa näkyisivät tekstitaitojen monipuolisuus, kuten tekstien moniäänisyys ja vuorovaikutteisuus. Opetussuunnitelmaluonnoksesta ei välity ammatillisen koulutuksen erityispiirteet. Ammatillista osaamista on ammatillisten tekstitaitojen ja tekstilajien hallinta. Opetussuunnitelman soisi yhä tukevan suuntaa, jossa äidinkielen opetusta integroidaan ammatillisiin opintoihin opiskelijoiden osaamista lisäävästi sekä äidinkielen opettajan ammattitaitoa arvostavasti. Tulevaisuuden osaajan tulee olla joustava tekstitaitaja ja siihen liittyy yhteiskirjoittamisen taidot, mikä ei opetussuunnitelmaluonnoksessa näy. Lisäksi on erikoista, että opetussuunnitelmassa ei käytetä yläkäsitettä mediataidot, sillä sitä osaamista tarvitaan jokaisella alalla.

7 V TAVOITTEET, ARVIOINTIKOHTEET JA ARVIOINTIKRITEERIT: KOMMENTIT LIITTYEN OPETUSSUUNNITELMALUONNOKSEN TAULUKOIHIN Seuraavassa on kommentteja liittyen tavoitteisiin, arviointikohteisiin ja -kriteereihin. Sinisellä on merkitty kohdat, jotka ovat samoja tai lähes samoja edelliseen opetussuunnitelmaan verrattuna, punaisella on kirjoitettu erityishuomiot. 1. PAKOLLISET OSAAMISTAVOITTEET Opiskelija osaa viestiä ja toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ymmärtää omaan alaansa liittyvien tärkeimpien tekstilajien käytänteet, olennaisen sisällön ja tarkoituksen osaa hakea tietoa eri tietolähteistä ja käyttää niitä lähdekriittisesti sekä noudattaa lähteiden käytön periaatteita hyödyntää mediaa opiskelussaan ja osaa tehdä sekä osaamistaan että ammattitaitoaan näkyväksi osaa laatia alaansa liittyviä kirjallisia töitä osaa hyödyntää äidinkielen oppimisen luku- ja opiskelustrategioita. (Nämä opitaan peruskoulussa; po. osaa arvioida osaamistaan ja kehittää taitojaan palautetta hyödyntäen.) Osaamisen arviointi Arvioinninkohteet Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Opiskelija Viestintä- ja Vuorovaikutustilanteissa toimiminen osallistuu keskusteluun käyttämällä puheenvuoroja ja toimii tarkoituksenmukaisel la tavalla tutuissa vuorovaikutustilanteissa ja kuuntelee muita osallistuu keskusteluun, vie keskustelua tavoitteen suunnassa eteenpäin ja toimii asiallisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, ymmärtää muiden puheenvuoroja ja perustelee monipuolisesti näkemyksiään sekä arvioi vaikuttamispyrkimyksiä ja toimii erilaisissa vuorovaikutustilanteissa asiakaslähtöisesti, joustavasti ja vakuuttavasti

8 tarkkailee oman viestintänsä vaikutuksia muihin Miten arvioidaan tarkkailua? Alla oleva on enemmän linjassa T- ja H- kriteereiden kanssa: osallistuu aktiivisesti ja rakentavasti keskusteluun ja kantaa osaltaan vastuuta viestintäilmapiiristä kuuntelee, havainnoi ja tulkitsee viestejä Miksi vain T- kriteerissä on kuuntelutaito? Miksi T-kriteerissä ei ole taitoa mielipiteiden esittämiseen? Sitä pitäisi peruskoulupohjalta edellyttää. Miten on arvioitavissa viestien tulkitseminen? perustelee monipuolisesti mielipiteensä ja väitteensä osallistuu aktiivisesti ja rakentavasti keskusteluun ja kantaa osaltaan vastuuta viestintäilmapiiristä Yllä oleva kriteeri on linjassa T- ja H- kriteereiden kanssa: perustelee monipuolisesti näkemyksiään sekä arvioi vaikuttamispyrkimyksiä ja toimii erilaisissa vuorovaikutustilanteissa asiakaslähtöisesti, joustavasti ja vakuuttavasti Esiintymistaidot ovat oleellisia joka työssä, joten niiden tulisi selvemmin näkyä pakollisten opintojen kriteereissä välittää asian eteenpäin käyttäen tilanteen vaatimaa asiatyyliä ja yleiskieltä välittää asian eteenpäin käyttäen tilanteen vaatimaa asiatyyliä ja alan termistöä yleiskielen lisäksi hallitsee oma alansa viestintätilanteet ja esittelee oman työsuorituksensa Miksi vain K-tasolla mainitaan työsuorituksen esittely? Jokaisen tulee se osata, myös T- tasolla. toimii digitaalisissa ympäristöissä sovittujen periaatteiden viestii digitaalisissa ympäristöissä sopivaa kieltä käyttäen toimii ammatillisuutta osoittaen digitaalisen ympäristön vuorovaikutustilanteissa

9 mukaisesti Miksi vain digitaalisissa ympäristöissä? Tätä taitoa tarvitaan kaikessa viestinnässä? po. toimii viestintätilanteissa, myös verkkoviestinnässä, jne. Miksi vain digitaalisissa ympäristöissä? Tätä taitoa tarvitaan kaikessa viestinnässä? po. toimii viestintätilanteissa, myös verkkoviestinnässä, jne. Miksi vain digitaalisissa ympäristöissä? Tätä taitoa tarvitaan kaikessa viestinnässä? po. toimii viestintätilanteissa, myös verkkoviestinnässä, jne. Tekstien ymmärtäminen ymmärtää ammattitaidon kannalta keskeisen tekstin päätarkoituksen ja osaa yhdistää sen tietoja omiin kokemuksiinsa ja tietoihinsa ymmärtää tekstin tarkoituksen ja pääsisällön sekä osaa yhdistää ja vertailla sen yksityiskohtia omiin kokemuksiinsa ja tietoihinsa suhteuttaen ymmärtää sekä tekstin tarkoituksen ja sanoman että yksityiskohtien merkityksen, tekee johtopäätöksiä ja arvioi tekstin sisältöä ja ilmaisutapaa Tiedon hankkiminen hakee ohjatusti ammattialansa kannalta keskeistä tietoa selkeistä teksteistä hankkii ammattialaansa liittyvää tietoa erilaisista lähteistä ja arvioi jossain määrin myös lähteiden luotettavuutta hakee tietoa erilaisista lähteistä ja vaikeaselkoisistakin teksteistä sekä arvioi niiden luotettavuutta H-tasolla tulee jo osata arvioida tekstien luotettavuutta. noudattaa tekijänoikeuksia, mutta tarvitsee joskus ohjausta Huom. ed. ops: noudattaa ohjatusti tekijänoikeuksia) tuntee tekijänoikeudet oikeutena ja velvoitteena, noudattaa tekijänoikeuksia mm. ilmoittamalla lähteensä osaa viitata käyttämiinsä lähteisiin ja tarvittaessa pyytää niihin käyttöluvan

10 Verkkoyhteisöjen hyödyntäminen Pääkäsitteen tulisi olla mediataidot hyödyntää oman alansa verkkopohjaisia ammattijulkaisuja poistettavaksi verkkopohjaisia, T- tasolla käytetään muitakin kuin verkkopohjaisia; T- tasolla on syytä käyttää samaa termiä kuin muissa eli mediatekstit. käyttää keskeisiä viestintävälineitä ja osaa arvioida mediatekstejä hyödyntää monipuolisesti viestintävälineitä ja arvioi kriittisesti mediatekstejä käyttää ohjattuna eri medioita ammattitaitonsa esittelyyn Miksi vain ammattitaitonsa esittelyyn? Riittää: käyttää ohjattuna eri medioita tekee ammattiosaamistaan näkyväksi eri medioiden avulla Miksi vain ammattiosaamistaan? Riittää: osaamistaan dokumentoi ja kuvaa oppimistaan ja osaamistaan eri medioiden avulla työhakutilanteita varten Miksi K-kriteerissä mainitaan työnhakutilanteet: tätä osaamista tarvitaan kaikessa, ei vain työnhaussa. Työnhakuun tulisi tulla oma, erillinen arviointikriteerilaatikost o asteikolla T/H/K Alan kirjallisten töiden laatiminen kirjoittaa oikeinkirjoituksen perussääntöjen mukaisesti (Vrt. vanha ops tuntee oikeinkirjoituksen perusasioita) käyttää sujuvaa lause- ja virkerakennetta ja jaksottaa tekstiä kirjoittaa tavoitteellisesti ja työstää tekstejään oman arvion ja palautteen pohjalta Alla oleva kriteeri kuuluu tähän sarakkeeseen. kirjoittaa ohjatusti ammattitaidon kannalta keskeisiä tekstejä kirjoittaa ammattitaidon kannalta keskeisiä tekstejä hallitsee kielenkäytön perusnormit sekä hioo tuottamiensa tekstien kieli jaulkoasua Yllä oleva kriteeri

11 kuuluu tähän sarakkeeseen. laatii ohjatusti ja mallin mukaan asiakirjat laatii asianmukaiset asiakirjat laatii asianmukaisia asiakirjoja ja osaa soveltaa asiakirjamalleja Luku- ja opiskelustrategioide n hyödyntäminen Nämä taidot tulisi olla harjaantuneet jo peruskoulussa, vrt. perusopetuksen opetussuunnitelma. Miksi niitä halutaan uutena ja erillisenä kohtana nyt painottaa? tekee muistiinpanoja ja tiivistää ydinasioita kuullun, luetun ja nähdyn pohjalta. tekee muistiinpanoja, tiivistää hankkimaansa tietoa ja käyttää lähteitä omassa tekstissään. arvioi omaa luku- ja opiskelustrategiaansa ja parantaa sitä palautteen pohjalta. Kaikille pakollisena tulisi olla omien taitojen arvioiminen vrt. valinnaiset osaamistavoitteet

12 VALINNAISET OSAAMISTAVOITTEET Tavoitteet toivottavasti muokkautuvat siten, että valinnaiset osaamistavoitteet suuntaavat osaamisen syventämiseen ja monipuolistamiseen, jolloin pakolliseen osaamiseen selvästi kuuluvat tavoitteet siirtyvät pakollisiin osaamistavoitteisiin. Arvioinninkohteet Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Opiskelija Vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittäminen Tämä tulisi olla kaikille pakollista osaamista. ilmaisee mielipiteensä, perustelee ne vakuuttavasti saa puhuessaan kontaktin kuulijoihinsa ja rakentaa puheenvuoronsa niin, että sitä on helppo seurata ylläpitää puhuessaan vuorovaikutusta, havainnollistaa esitystään ja rakentaa sen sisällön loogiseksi ottaa vuorovaikutuksessa toisten näkemykset huomioon ottaa viestinnässä huomioon kohderyhmän eri taustatekijät viestii rakentavasti myös ristiriita- ja ongelmatilanteissa Oman äidinkielentaidon arvioiminen Tämä tulisi olla kaikille pakollista osaamista. arvioi äidinkielen taitoaan ja lukutaitoaan saamansa palautteen pohjalta ja kertoo, mitä siinä voisi parantaa arvioi realistisesti omaa kielenkäyttöään ja lukutaitoaan, tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan arvioi realistisesti omaa kielenkäyttöään ja lukutaitoaan, tunnistaa vahvuuksiaan, kehittämiskohteitaan ja kehittää taitojaan palautteen pohjalta Äidinkielen merkityksen ymmärtäminen Tämä tulisi olla kaikille pakollista osaamista. HUOM! Valinnaiset osat ammatillisessa peruskoulutuksessa tulisi selvittää äidinkielen merkitystä ihmiselle arki- ja työelämässä selvittää suomen kielen asemaa muiden kielten joukossa ja äidinkielen vaikutusta yhteiskunnassa ja työelämässä selvittää äidinkielen merkitystä monikielisessä yhteiskunnassa sekä työelämän että yksilön kannalta

13 olla osaamista syventävää ja laajentavaa. Tekstilajien ja kirjallisuuden tulkitseminen käyttää mallin mukaan eri tekstilajeja ja tuntee niiden ympäristöjen vaatimuksia, missä tekstejä käytetään noudattaa tekstilajiin kuuluvia vaatimuksia oikein niissä ympäristöissä, joissa tekstit esiintyvät soveltaa vaihdellen eri tekstilajeja omissa teksteissään ja erilaisissa ympäristöissä, joissa tekstejä käytetään Valinnaisiin osaamistavoitteisiin sopii teksti- ja mediataitojen syventäminen, jotta pakollisten osaamistavoitteiden lisäksi taitojaan kehittämään haluavat opiskelijat voisivat niitä edistää. Kirjallisuuden osuutta voisi olla myös pakollisissa opinnoissa Kirjallisuutta ovat sekä kaunokirjallisuus että tietokirjallisuus. Miksi valinnaisissa osissa ole muita taidemuotoja? Vrt. ed. ops. tunnistaa kirjallisuuden päälajit ja on saanut kokemuksia niiden lukemisesta. Mitä osaamista ja mitä hyötyä on tunnistamisella? Po.saa kokemuksia kirjallisuudesta. tuntee kirjallisuuden päälajit ja arvioi lukemiaan kirjoja. Mitä osaamista ja mitä hyötyä on päälajien tuntemisella? Po. arvioi lukemaansa kirjallisuutta. tutustuu kirjallisuuden päälajeihin ja hankkii niistä monipuolisia lukukokemuksia. Mitä merkitystä on päälajeilla? Po. hankkii kirjallisuudesta monipuolisia lukukokemuksia ja osaa tulkita lukemaansa Esiintymis- ja ryhmätyötaitojen kehittäminen Eikö tämä kuulu ensimmäiseen valinnaisopintojen arvioinnin kohteeseen vuorovaikutus- ja viestintätaitoihin? esittää sekä spontaanin että valmistellun puheenvuoron tai puheesityksen itselleen tutusta aiheesta saa puhuessaan kontaktin kuulijoihinsa ja osaa rakentaa puheenvuoronsa niin, että sitä on helppo seurata osaa esittää sekä spontaanin että itsenäisesti valmistellun esityksen haastavastakin aiheesta, osaa havainnollistaa esitystään ja rakentaa sen sisällön loogiseksi

14 toimii ryhmätyötilanteessa osana ryhmää vie ryhmän työskentelyä eteenpäin aktiivisesti tunnistaa oman toimintansa vaikutukset ryhmän toimintaan ja toimii arvostaen ryhmän jäsenten panostusta Kielenkäytön ilmaisumuotojen eritteleminen ja sanattoman viestin tulkitseminen Eikö tämä kuulu ensimmäiseen valinnaisopintojen arvioinnin kohteeseen vuorovaikutus- ja viestintätaitoihin? osaa nimetä joitakin erittelevien, pohtivien, kantaa ottavien ja suostuttelevien tekstien muotoja Mihin tällä pyritään? Mitä osaamista on nimeäminen? tarkastelee kielenkäytön ilmaisu- tapoja kriittisesti ja tunnistaa eri tekstilajeja Mitä osaamista on tunnistaminen? osaa eritellä pohtivien, kantaa ottavien ja suostuttelevien tekstien keskeisiä kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä ja käyttää niitä apunaan kielenkäytössään Miksi vain nämä tekstit: pohtivat, kantaa ottavat ja suostuttelevat? Sanattoman viestinnän tunnistaminen ja soveltaminen on joka alan asiakaspalveluviestintää, siis pakollista osaamista. Sanatonta viestintää on mahdotonta opettaa ja arvioida irrallaan muusta vuorovaikutuksesta. tunnistaa henkilöiden sanattoman viestinnän merkityksen ja vaikutuksia ottaa huomioon sanattoman viestinnän vaikutuksia omassa ilmaisussaan soveltaa sanattoman viestinnän sääntöjä vuorovaikutuksessaan ja vertailee merkityksiä myös kulttuurien välillä Helsingissä Susanna Leveelahti Äidinkielen opettajain liitto Ammatillinen työryhmä, puheenjohtaja

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp 2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp Tutkinnon osan tulee sisältää kaikkien kolmen osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet (yhteensä 8 osaamispistettä). Lisäksi tutkinnon osan tulee sisältää

Lisätiedot

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä?

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? TAVOITTEET: Alaansa liittyvien tekstien keskeisten käsitteiden, olennaisen sisällön ja tarkoituksen ymmärtäminen Tiedonhankinta eri tavoilla eri lähteistä

Lisätiedot

VIESTINTÄ- JA VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN

VIESTINTÄ- JA VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN VIESTINTÄ- JA VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, saame, 4 osp Pakollinen tutkinnon osa Osaamistavoitteet osaa viestiä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa saamen kielellä

Lisätiedot

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinnon osa 3.1 Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp ARVIOINNIN KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Toteutus Ennen uuden tutkinnon

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat Bovallius-ammattiopisto SIVU 0 Sisällys... 0 VIESTINTÄ- JA VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN... 2 Äidinkieli... 2 Toinen kotimainen kieli, ruotsi... 28 Vieras kieli, englanti... 34 MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN

Lisätiedot

Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta

Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta Lausunto 1(5) Opetushallitus PL 380 (Kumpulantie 3) 00531 Helsinki Viite Opetushallituksen lausuntopyyntö 17/421/2008 Lausunto liiketalouden perustutkinnon perusteiden luonnoksesta Pyydettynä lausuntona

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA YHTEISET TUTKINNON OSAT. Rehtorin hyväksymä , 44, päätös päivitetty

OPETUSSUUNNITELMA YHTEISET TUTKINNON OSAT. Rehtorin hyväksymä , 44, päätös päivitetty OPETUSSUUNNITELMA YHTEISET TUTKINNON OSAT Rehtorin hyväksymä 28.4.2015, 44, päätös päivitetty 1.11.2016. OPETUSSUUNNITELMA 1 (127) Sisällys YHTEISET TUTKINNON OSAT... 2 KOULUTUKSEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET,

Lisätiedot

Hyväksytty , stilisoimaton

Hyväksytty , stilisoimaton Turun konservatorion ammatillinen opetussuunnitelma Osa e: Peruskoulupohjaisten opiskelijoiden Yhteiset tutkinnon osat tai Atto opinnot (Yto opinnot/atto opinnot//lukiokursseja vastaavat opinnot) Hyväksytty

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Tiedotustilaisuus koulutuksen järjestäjille Susanna Tauriainen Tiedotustilaisuus 15.9.2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

OPPIMINEN TYÖPAIKALLA TAI TYÖPAJALLA

OPPIMINEN TYÖPAIKALLA TAI TYÖPAJALLA Äidinkielen osaamistavoitteiden toteutuminen Kaks`Kättä työpajan taloushallinnossa (Pyry Antola) Osaamistavoitteet: toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tulkita erilaisia

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Pitkä ja monivaiheinen prosessi

Pitkä ja monivaiheinen prosessi Sähköinen ylioppilaskoe Äidinkielen opettajain liiton talvipäivät Lahti 17.1.2016 Minna-Riitta Luukka YTL & Jyväskylän yliopisto ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Pitkä ja monivaiheinen prosessi Joulukuu

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä koulutuksen osa Osaamis- n itsetuntemus Hyväksymismerkinnät 1 (6) ryhmä- tai vertaisarviointia. n itsearviointi selvittää fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä edellytyksiään

Lisätiedot

5 AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN, 20 OV (YHTEISET OPINNOT) TAVOITTEET JA ARVIOINTI AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

5 AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN, 20 OV (YHTEISET OPINNOT) TAVOITTEET JA ARVIOINTI AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 5 AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN, 20 OV (YHTEISET OPINNOT) TAVOITTEET JA ARVIOINTI AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 5.1 Pakolliset tutkinnon osat 5.1.1 Äidinkieli, 4 ov 5.1.1.1 Äidinkieli,

Lisätiedot

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä parille tai ryhmälle. Oppilas osaa kuunnella toisia.

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä parille tai ryhmälle. Oppilas osaa kuunnella toisia. Tekstien tulkitseminen Tekstinymmärtämisen perus-strategioiden hallinta Toiminta vuorovaikutustilanteissa Vuorovaikutustaitojen kehittyminen Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Ilmaisukeinojen käyttö Puheviestintäti

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu 1 OPPIAINEEN TEHTÄVÄ kehittää oppilaan kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ohjata kiinnostumaan

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 24.5.2018 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017 Uudet yhteiset

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 4.1.1 Työtehtävän suunnittelu, 10 ov Ammattitaitovaatimukset kartoittaa

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Osa arviointikriteereistä on samanlaisia vuosiluokilla 7, 8 ja 9. Tällöin arvioitaessa huomioidaan oppilaan ikäkausi. 9. lk Arvioitavat tavoitteet Hyväksytty (5) Välttävä (6-7)

Lisätiedot

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Osa arviointikriteereistä on samanlaisia vuosiluokilla 7, 8 ja 9. Tällöin arvioitaessa huomioidaan oppilaan ikäkausi. 8. lk Arvioitavat tavoitteet Hyväksytty (5) Välttävä (6-7)

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa

Yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa Yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa Käsitelty johtokunnassa 23.6.2015 Sisältö Yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa taulukko... 3 3 Yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa

Lisätiedot

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen erityisen tehtävän saaneissa oppilaitoksissa urheiluvalmentautuminen on integroitu yhtenäiseksi

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

LIITE 1 PERUSOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN SAAMEN KIELEN OPETUKSEN TAVOITTEET, SISÄLLÖT JA OPPILAAN OPPIMISEN ARVIOINTI

LIITE 1 PERUSOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN SAAMEN KIELEN OPETUKSEN TAVOITTEET, SISÄLLÖT JA OPPILAAN OPPIMISEN ARVIOINTI LIITE 1 PERUSOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN SAAMEN KIELEN OPETUKSEN TAVOITTEET, SISÄLLÖT JA OPPILAAN OPPIMISEN ARVIOINTI Opetuksen tehtävä Suomen perustuslain mukaan jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus ylläpitää

Lisätiedot

KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS

KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS TURUN AIKUISKOULUTUSKESKUS Kärsämäentie 11, 20360 Turku puh. 0207 129 200 fax 0207 129 209 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA NÄYTTÖTUTKINTO AMMATTITAIDON ARVIOINTI KASVUN TUKEMINEN JA

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 16.5.2019 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset ja määräykset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen. Oppilas osaa ilmaista itseään ja mielipiteitään tutuissa vuorovaikutustilanteissa.

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen. Oppilas osaa ilmaista itseään ja mielipiteitään tutuissa vuorovaikutustilanteissa. 1 SAAMEN KIELI JA KIRJALLISUUS -OPPIMÄÄRÄ Saamen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Sisältöalueet Vuorovaikutustilanteissa

Lisätiedot

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

METSÄALAN PERUSTUTKINTO. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja METSÄALAN PERUSTUTKINTO Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Metsätalouden osaamisala Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja Hyväksytty 9.05.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. METSÄALAN PERUSTUTKINTO... 3

Lisätiedot

Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus

Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 koskien

Lisätiedot

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen Työskentelyohjeita: Tiedostoa voi muokata useampi ihminen samanaikaisesti. Jakakaa tavoitteet eri vuosiluokille kopioimalla ja liittämällä sinisten otsikoiden alle, jotka löytyvät taulukoiden alta. Kopioi

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS

SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Osa arviointikriteereistä on samanlaisia vuosiluokilla 7, 8 ja 9. Tällöin arvioitaessa huomioidaan oppilaan ikäkausi. 7. lk Arvioitavat tavoitteet Hyväksytty (5) Välttävä (6-7)

Lisätiedot

Äidinkielen osaamistavoitteiden toteutuminen Kaks`Kättä työpajan kierrätysmyymälässä, Ekocenter (Pyry Antola) OPPIMINEN TYÖPAIKALLA TAI TYÖPAJALLA

Äidinkielen osaamistavoitteiden toteutuminen Kaks`Kättä työpajan kierrätysmyymälässä, Ekocenter (Pyry Antola) OPPIMINEN TYÖPAIKALLA TAI TYÖPAJALLA Äidinkielen osaamistavoitteiden toteutuminen Kaks`Kättä työpajan kierrätysmyymälässä, Ekocenter (Pyry Antola) Osaamistavoitteet: toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tulkita

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Äidinkielen opettajain liitto Lausunto 1 (3)

Äidinkielen opettajain liitto Lausunto 1 (3) Äidinkielen opettajain liitto Lausunto 1 (3) Mariankatu 7 C 1 OPH-2043-2017 00170 Helsinki 5.10.2017 Lausunto ammatillisten perustutkintojen yhteisistä tutkinnon osista Lausuntoa pyydetään työelämälähtöisyydestä

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN Sari Sirén 14.12.2018 HOKS henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma Kaikille opiskelijoille opintojen alussa Täydentyy opintojen aikana Sisältää ohjauksen ja tuen

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015 VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Käynnistyy 11.8.2015 Korvaa nykyiset neljä koulutusta Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (Ammattistartti) Ammatilliseen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI Nimi Opetuspiste OSAAMISPASSI Kansainvälisyystutor -opinnot kuuluvat etiikan opintoihin. Saamasi opintoviikkomäärän laajuus riippuu siitä, miten paljon syvennät osaamistasi

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OPH 501 2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 S I S Ä L T Ö OSAAMISEN TUNNISTAMISEN

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT

OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT OPETUSSUUNNITELMA AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON VALINNAISET OSAT Johtokunnan hyväksymä 13.10.2009 / 69 Voimassa alkaen 1.8.2009 Sisältö 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat... 3 5.2.1 Äidinkieli (0-4 ov)...

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Toteutussuunnitelma Yhteiset tutkinnon osat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen SISÄLTÖ Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi... 2 Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä,

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen kehittäminen hallituskaudella. Heikki Blom 20.5.2016

Lukiokoulutuksen kehittäminen hallituskaudella. Heikki Blom 20.5.2016 Lukiokoulutuksen kehittäminen hallituskaudella Heikki Blom 20.5.2016 Selvitykset ja arvioinnit Lukion tuottamat jatkokoulutusvalmiudet korkeakoulutuksen näkökulmasta. Koulutuksen arviointineuvoston julkaisuja

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki 13.4.2018 17/04/2018 Opetushallitus 2 17/04/2018 Opetushallitus 3 Kulttuurinen osaaminen,

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja

TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Putkiasentajan osaamisala Putkiasentaja Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO...3 2. TALOTEKNIIKAN

Lisätiedot

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä

ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä ECVET osana ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittämistä Opintoviikoista osaamispisteisiin, ECVET Round Table - keskustelutilaisuus Helsinki ma 9.12.2013 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

TYÖSKENTELYMENETELMÄT

TYÖSKENTELYMENETELMÄT Äidinkieli ÄIDINKIELI (ÄI) Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus tarjoaa aineksia kielelliseen ja kulttuuriseen yleissivistykseen. Kaikilla äidinkielen kursseilla keskiössä ovat tekstit: tekstejä luetaan,

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Laaja-alainen osaaminen 1 T1 Rohkaista oppilasta harjoittamaan vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO 2010, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAIKALLISESTI TARJOTTAVAT TUTKINNON OSAT / täydennys Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa

Lisätiedot

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet:

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: 1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: Opiskelija suunnittelee ja valmistelee tuoteneuvottelutilanteita. Opiskelija neuvoo asiakkaita tuotteiden

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Teemat ja sisällöt Oma asema median maailmassa oman mediasuhteen pohtiminen ja omien mediankäyttötapojen reflektoiminen

Teemat ja sisällöt Oma asema median maailmassa oman mediasuhteen pohtiminen ja omien mediankäyttötapojen reflektoiminen Kuvaukset 1 (8) Äidinkieli, valinnainen Kriitikkokurssi, 1 ov (YV1AI1) Tavoitteet hahmottaa asemansa median maailmassa osaa hyödyntää kriittisesti mediaa ja arvioida sitä sekä ilmaista itseään luovasti

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa

Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Osaamisperusteisuuden edistäminen ammatillisessa koulutuksessa 8.4.2016 Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos, Opetushallitus Säädökset Tutkinnon perusteet Valmentavan koulutuksen perusteet Koulutuksen

Lisätiedot