ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ECA Conference Brussel, 25-26.6.2015 Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala"

Transkriptio

1 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Lyhyt yhteenveto: Perus Konferenssi asioiden läpikäynnin lisäksi käytiin läpi ECA:n aloittama Safety management koulutusprojekti. ECA Paul Reuter on asian vetäjä ja tavoitteena saada ECA:lle koulutuspaketti, johon jäsenyhdistykset voivat osallistua. EASA:n Director of Strategy and Safety Management, Luc Tytgat esitteli toimintaa EASA:n näkökulmasta ja vakuutti yhteistyön ECA:n kanssa olevan hyvällä pohjalla. Saimme pelottavan paketin ICAO ATRP(Air Transport Regulatory Panel) laatimasta sopimuspohjasta, jolla luodaan uusi vapaan ilmaliikenteen malli. ECA mielestä sopimus pitää saada tuhottua, koska se sisältää sosiaalisen ja turvallisuuden tuhoavia kirjauksia sopimuksen allekirjoittaviin maihin. Vähintään sopimukseen tulee saada kirjauksia Eurooppalaisesta ympäristöstä. Sopimus on edennyt hiljaisuudessa super vauhtia ICAOssa ja taustalla ovat UAE maat, jotka puhuvat täydellisen liberalisaation nimeen. Jos se menee sellaisenaa läpi, voimme heittää hyvästit sosiaalisille oikeuksille, neuvotteluoikeudelle ja työllisyysturvalle. ECA:n työlistassa käytiin läpi määräysluonnostelua CVR nauhoituksista, Occurence reporting regulation ja Cabin air quality projektista. Jo perinteisesti mukana uusien työllistämismallien käsittely ja social agenda for transport konferenssin antia. ECA position on performance based regulation ja RPAS määräysten luonti olivat myös aiheita. ECA jäsenten tapahtumista saatiin kooste. Lufthansan tilanne erittäin huono. Talous on ECA:ssa kunnossa. Pureuduttiin lentoyhtiöiden edunvalvontayhdistysten tilanteeseen, joka on hajanainen. ME3 maat sekoittavat pakkaa niin yhdistyksissä kuin alliansseissa. Fair comtetition asioista käytiin kertausta ja maalattiin uhkakuvia. Lentäjien pitää pystyä katsomaan suurempaa kuvaa koska ympäristö muuttuu varmasti. Lentäjien koulutusmalliin pyritään vaikuttamaan määräystasolla. Pay2Fly on tarkoitus saada kiellettyä. Tässä jopa EU komissio on samalla linjalla. Konferenssi hyväksyi kaksi lausuntoa: - ATRP lausunto - Fair competition yhtiöiden kanssa yhteistyössä. Käytiin läpi Germanwings tapauksen oppeja sekä ECA/EASA yhteistyön toimintaa asian kanssa. RyanairPilotGroup toiminnasta saatiin kattava katsaus. RGP on saavuttamassa tavoitteen ja itsenäisen toiminnan, toivottavasti. Muistio: Kokoukseen liittyvät ECA Conf Tiedostot, Dropbox Konferenssin avasi ECA puheenjohtaja Dirk Polloczek. Kokous todettiin päätösvaltaiseksi. 20 jäsenyhdistystä, 57% yhdistyksistä ja 93% äänivallasta paikala Agendaan tehtiin pieniä muutoksia ja edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin. Member of:

2 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala ECA Technical training on safety management(paul Reuter): Tavoite: ECA:n luoma modulaarinen Safety koulutuspaketti Standardoida ja määritellä ammattimaisuus(expertice) Ulkopuolinen hyväksyntä(validation) kurssille Peruskurssi 2.5pv 1-2pv jatko moduuleita(modulaarinen kurssijärjestelmä) ECA ja ulkopuolisilla opettajilla Osallistujat maksavat Myös mahdollisuus opettaa muita ymmärtämään safety asioita. Keynote speaker: EASA Director of Strategy and Safety Management, Luc Tytgat Hän kävi läpi SMS ja strategia asioita EASAssa. EASA haluaa olla yhteistyössä muiden osallistujien kanssa, joihin ECA myös vahvasti lukeutuu ja yhteistyö on jo alkanut. EASA- National CAA yhteistyö on tärkeää. Performance based toiminta tulee ja siihen tarvitaan panostusta. EASA uskoo sen toimivan. Isoja haasteita tulee datan käsittelystä ja sen jakamisesta. Uuden business- mallit tuovat haasteita ja niihin EASAn tulee vaikuttaa. Ilmailussa datan käsittely on jo pitkällä, mutta haaste on sen suojaaminen ja suojan säilyttäminen samalla tasoilla kun nyt. Kaikki haluavat saada dataa joten sen pitää olla turvallista. EASAn rooli raportoinnissa kasvaa ja jopa suora raportointi on mahdollisuus. Järjestelmän kehittäminen on käynnissä. EU komissio on talous- orientoitunut ja sen kanssa EASA joutuu elämään. EASA pyrkii olemaan oma yksikkönsä ja safety edellä toimiva. Poliittinen puoli pitää pystyä ohittamaan, ettei talousasiat ota yliotetta. Kova haaste. ATRP(Air Transport Regulatory Panel) ATRPssä on käsitelty pikavauhtia sopimuspohjaa lentoliikenteen maiden väliseen sopimiseen. Sopimus on lähtökohtaisesti katastrofaalinen meidän tuntemalle turva, sosiaali ja työllisyys kulttuurille. Sopimus on käytännössä instant liberalisation+de- regulation. Sopimus on vapaaehtoinen, mutta jos et ole mukana, et voi lentää siinä mukana oleviin maihin. Lumipallo efekti ja käytännössä sopimuksesta ei ole mahdollista irtaantua. Sopimus on edennyt ICAO rattaissa hurjaa vauhtia. IFALPA on ollut mukana ja sopimuksen kirjaukset antava Amerikalle paremman suojan vapaata kauppaa vastaan. Euroopalla ei ole mitään suojaa. Lähtökohtaisesti sopimus pitää saada tuhottua. ECA ja jäsenmaat tulevat ehdottamaan sinne muutoksia, jolla suojataan Eurooppalaisen ilmailun ominaispiirteitä. Näitä ovat sosiaali ja työlakien noudattaminen kohdemaassa, kohdemaan valvontaoikeus. Käytännössä kopioita meriliikenteen vastaavista määräyksistä. Asia otetaan esiin IFALPA PGA(IND) kokouksessa, jossa eurooppalainen näkemys pitää saada mukaan. ECA Activities news flash ICAO: CVR data for SMS: ICAO_State_letter_CVR_ENCASIA_COM_ECAC_LT_15_0519_F.pdf Member of:

3 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala CVR pituutta ollaan kasvattamassa ja pelkona on CVR nauhoitusten käyttäminen muuhun kuin onnettomuustutkintaan. Tähän laaditaan toimintamallia. Just Culture Model policy / Occurrence Reporting: EU_Occurence_Reporting_Reg_376_2014_FINAL_en.pdf EU Occurence Reporting Regulation valmiina ja nyt Euroopan komissio tekee ohjeistuksen aiheesta. Sanoin Just culture declaration luo pohjaa, miten asia pitäisi hoitaa. Haasteita saada järkevä documentti aikaiseksi. Just Culture ohjeistus tulee lisätä siihen. Komissio ja ECA alkavat mainostamaan materiaalia. Cabin air quality: Työryhmä muodostettu ja asiaan paneudutaan.(amerikassa jo oikeustaistelu aiheesta, SamiS huomautus) DG Move s Social Agenda on Transport: social- agenda- for- transport_en.htm Symposium pidettiin Brysselissä. EU yliopisto instituutti mukana. Paikalla olivat kaikki liikenteeseen kuuluvat toimijat(samis FPA:Sta). Nyt tarvitaan jäsenyhdistysten osallistumista ja asian viemistä oman maan päättäjille. New Biz Models: (NBM) RAG_Report_New_Business_Models_ECA_Comments_SSCC_PP_15_0518_F.pdf Rulemaking Advisory Group antia: Safety tärkeä huomioitava näissä NBM tapauksissa. Tämä on todettu ensimmäistä kertaa! Raportin antia: Varovaisia mutta hyviä kommentteja. Monta ongelmaa tunnistettu. Jatkotyö on tarpeen. ECA pitää pysyä mukana tässä työssä. Vaarana jättää muille(don t worry, EASA takes care..) EASA Basic Regulation revision ECA kommentit konsultaatiossa. ECA position paper: ECA_Position_Performance_Based_Regulation_PP_15_0122_F.pdf EASAn lauselma: Basic regulation korvataan pitkässä juoksussa. Teollisuudella suuri paine saada kevyt määräysmaailma, johon pitää reagoida. RPAS: Position_Paper_low_level_RPAS_15_0325_F.pdf Vapaat lennättäjät ovat suurin riski ECA mielestä. matalan korkeuden uhka IND Updates: Puola: LOT valtionapu laiton, firma melkein nurin. Yhtiö repii työntekijöiltä kaiken mitä voivat. Vain määräaikaisia sopimuksia ja yrittäjäsopimuksia(20%). Peruspalkka/lisät suhde muutospaineessa(peruspalkka pieneksi). FO palkka 1000e+25e/Bh. Joutuu itse maksamaan tyyppikurssin ja lupakirjan ylläpitokulut. Slovenia: Adria airways CLA lopetettu, eläkkeet halutaan tuhota. Pay2Fly kukoistaa. Yritys saada uusi CLA, ei ole helppoa. Fyrom (ex.makedonia): Ei EU passia tai lupakirja=ei toitä EUsta. Valtio sponsoroi WIZZ airin lentoja maahan Serbia: Association ja union erillään(vähän kuin FPA). Monen yhdistyksen rypäs on huono/vanha/kallis malli. Tekninen ja IND toiminta erillään on vanhanaikaista. Edes ICAOssa ei enää ole näin. Spain: liittoaktiiveja irtisanottu, Pay2Fly normaalia Member of:

4 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Saksa: Lufthansa menossa valtakunnansovittelijalle. Ei näytä hyvältä. Primera: nyt Latviassa. Hakee löysää valvontaa ja heikkoa työsopimuskulttuuria TESit voimaan: Swiss(tappelun jälkeen, 2 yhtiötä ja 3 CLAta), SAS(4liittoa, yhteistyö huonossa kunnossa), Austrian(hajota ja hallitse projektin jälkeen), Icelandair Neuvottelut käynnissä: Ranska(kansallinen CLA), Edelweiss, Air Berlin, Croatia Muuta actionia: Tyrolian taistelut lakituvassa, Croalpa ei enää CAAn tunnustama. Työttömien lentäjien määrä Saksassa suuri. DAY 2 Admin&finance Odd Hausbak 2014 meni budjetoidusti. Kokonaisjäsenmaksut Tulos jäi plussalle 54t jolla täytetään reservejä näyttää tässä vaiheessa olevan myös linjassa. Odd jää pois tämän vuoden jälkeen ja uusi A&F henkilö tarvitaan. European Airline associaitons Käytiin läpi Euroopan lentoyhtiöiden yhdistyskuvioita. Niitä on monta ja esimerkiksi AEAn kohtalo näyttää heikolta. (kuva) Lentoyhtiöiden on vaikea toimia yhdessä, koska erimielisyyksiä on paljon: Social ja IND asiat, EU aviation paketti ym. Loppu tuloksena huonompi lobbausvoima eli huono toimintamalli. ELFAA on vahvistunut IAG:n myötä muiden kustannuksella. Uusi yhdistyksen perustaminen on käynnissä. Easyjet, Ryanair, IAG, AF- KLM, Lufthansagroup. Pääjohtajat päättäneet perustamisesta ja aikataulu jo elokuu Social issues ja Unfair competition jätetty pois agendasta. (kestääkö liittymä?) Tavoitteena pienemmät lentokenttä/toimintamaksut, pienemmät verot. Lakko- oikeuteen puuttuminen ja liittojen hajotus. Lentäjillä tarvetta isompaan yhteistyöhön. ATC?, Lentokentän muut toiminnat? Lentoyhtiöiden allianssit myös paineen alla. Lähi- idän ME3 yhtiöt sekoittavat pakkaa. Skyteam: Alitalia(49% Etithad) ehkä lähtee allianssista Oneworld: Air Berlin (25% Etithad), Quantas(Emirates), IAG(Qatar). Qatar on uhannut IAG:n lähdöllä. à Uusia alliansseja tai yhteistyökuvioita. Etithad Airline partners. Tavoitteena rahan kanavointi Lähi- itään. Balpa JimMcGullen? Puhui hyvän puheenvuoron. Lentäjen pitää valita yhteinen päämäärä ja toimita sen mukaan, välittämättä miten yhtiöt ja allianssit ympärillä pyörivät. Muuten tulevaisuus on piloteille huonoà tarvitaan ammattimaista toimintaa ja lähteä niistä asioista missä ollaan hyviä Fair competition&gulf carriers Kilpailu on hyvä asia, mutta sen pitää olla reilua. Käsiteltiin UAE+Qatar yhtiöitä ja miten siellä panostetaan kasvuun. Kaikki toiminnat yksissä käsissä ja kokonaisuus tuottaa rahat, ei välttämättä yksittäinen yksikkö. Monimutkaisilla toimilla tuetaan lentoyhtiöitä. Esimerkki, miten AF ei pysty kärsii kilpailusta etelä- aasiassa. Mikä on ME# uhka suomelle/finnair? Mitä on Fair Competition? Sopimusten noudattamista eli valtion tuet eivät sallittuja. Member of:

5 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Ranska+Saksa+hollanti+espanjan yhtiöt ja yhdistykset muodostaneet yhteenliittymän. Pitkään käsiteltiin yhteenliittymän vaikutuksia ECA:han. Tavoitteen ovat yhteneviä mutta joissain asioissa tulee vastakkainasettelua. Fair competition recent develpment P2Fly kielto tavoitteena. EP haluaa myös tätä ja MEP:ejä myös mukana. Ryanair uhannut kaikkia kyseistä asiaa parlamentissa käsitteleviä oikeudella(myös kyseisen EU komitean Pj ym.) Ryanair hankkinut paljon huonoa mainetta toiminnallaan. High level conference:social agenda for transport very positive feedback. FPA oli myös paikalla. Lentäjien koulutusmallia kehitetään ja pyritään päästä irti Pay2Fly malleista. Muista lähettää Ignaciolle Suomen työstä malli: Lentäjäkoulutus yliopistoon - Tavoitteena määritelty koulutuspolku(cadet training) - ei kuluja lentäjälle/yhtiölle - ei maksuja kokemuksen lentämisestä - koulutusmoduulit Oikeustaisteluja euroopassa: Paljon Ryanairiin liittyviä: Belgia, Tanska, Saksa, Määräaikaisten väärinkäyttö yhtenä asiana. Statement of ATRP: hyväksyttiin Joint Coalition esitys hyväksyttiin Germanwing aftermath: Läytiin läpi tapauksen lessons learned ja todettiin ECA:n pystyvän nopeasti luomaan asiantuntija työryhmän vastaamaan yleisön ja viranomaisten kysymyksiin. Myös viestintäpuolella onnistuttiin pitämään tiedottaminen hallinnassa. - 2 ohjaajan malli on myös riski, ei tule menemään pakolliseksi. Uusia toimintamalleja mietitään - Terveys/Psykiatritarkastukset satunnaisena lentäjille todettu turhaksi. Tapaus niin yksittäistapaus, ettei ole löytynyt yhtään tarkastuksia tukevaa asiaa. Myös FAA tutkinut asiaa ja tullut samaan lopputulokseen. Toiminta oli hienoa. Ensimmäinen työryhmä perustettiin Madrid ECA konfassa. EASA muodosti myös työryhmän, johon ECA haluttiin mukaan. ECA:lla jo tässä vaiheessa asioita mietitty. EASA tehnyt raportin komissiolle joka myötäilee ECA mallia. Lisäksi mukaan tullut sosiaalisen ja henkisen paineen sekä ilmapiirin vaikutus asiaan. Satunnaiset alkoholi ja huumetestit ehkä jollain aikavälillä tulevat kuvaan ja niitä pitää miettiä etukäteen. EASA ja johtaja Patric Ky erittäin paljon lentäjien(eca) mielipiteen mukana, joka on hieno osoitus pitkän työn hedelmistä. RPG Käytiin läpi mitä RPG on tehnyt ja mitkä ovat askelmerkit eteenpäin. 72 basea joissa jokaisessa oma sopimus. Sopimukset 92% yhteneviä. Ilmapiiri edelleen samanlainen eli ahdistava. Jopa mielivaltaiselta vaikuttavia toimintamalleja.(kapteeni kieltäytyi ottamasta 4 isoa laukkua koneeseen. Ei tiedetty kenen ja mitä sisällä. Seurauksena alennus perämieheksi.) RGP yrittää saada oman rahoituksen käyntiin. Oma yhdistys tai vastaava tavoitteena. ECA jäsenyys tulee tällöin kyselyyn. Pian on aika saada toiminta jäsenten itse hoitamaksi. Member of:

Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri. Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009

Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri. Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009 Lentoliikenteen turvallisuus Ilmailun turvallisuuskulttuuri Kim Salonen Ylijohtaja 7.9.2009 Ilmailun turvallisuus Ilmailu on perusluonteeltaan riskialtista toimintaa Turvallisuuden parantaminen ja ylläpitäminen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Jätehuoltopäivät 2014 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Usein esitettyjä kommentteja hankintalaista

Lisätiedot

Ilmailun sidosryhmätilaisuus

Ilmailun sidosryhmätilaisuus Ilmailun sidosryhmätilaisuus Pekka Henttu 19.11.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sääntelystä Lähettäjä: Xxxxxx Yyyyyyy Päiväys: 18. lokakuuta 2015 klo 16.41.01 UTC+3

Lisätiedot

Miehittämätön ilmailu

Miehittämätön ilmailu Miehittämätön ilmailu Viranomaisnäkökulma Ke 26.4.2017 Tampere Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esittely: Jukka Hannola Twitter: @JukkaHannola - Johtava asiantuntija / Ilmailujohtajan esikunta

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Ilmailun ammatteja Ilmailu tarjoaa suuren joukon kiehtovia ja tavoiteltavia ammatteja. Ilmailu on luonteeltaan kansainvälistä. Teknologiaa, haastavia ja palkitsevia

Lisätiedot

E U R O O P P A - V E R T A I L U. Destination. Time Flight Gate M A T K A I L U R O V A N I E M K L U S T E R I

E U R O O P P A - V E R T A I L U. Destination. Time Flight Gate M A T K A I L U R O V A N I E M K L U S T E R I LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMISHANKE Destination E U R O O P P A - V E R T A I L U Time Flight Gate 1 8 0 5 M A T K A I L U R O V A N I E M K L U S T E R I I Markkinatilanne Lennonvarmistus Lentoasemien ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.9.2016 COM(2016) 621 final 2016/0301 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU ICAO-sekakomiteassa omaksuttavasta Euroopan unionin kannasta, joka koskee päätöstä ilmaliikenteen hallintaa

Lisätiedot

Moottorilentotoimikunta Talvipäivät 2016, Pieksamäki, Hotelli savonsolmu

Moottorilentotoimikunta Talvipäivät 2016, Pieksamäki, Hotelli savonsolmu Moottorilentotoimikunta Talvipäivät 2016, Pieksamäki, Hotelli savonsolmu MT painopistealueet KV-edunvalvonta Kisatoiminta Taito- ja purjetaitolento Tarkkuus- ja rallilentäminen Vuosi 2015 EASA julkaisi

Lisätiedot

Minkälaista yhteistyötoimintaa luontaishoitoalalla mielestäsi tarvitaan?

Minkälaista yhteistyötoimintaa luontaishoitoalalla mielestäsi tarvitaan? Oulussa 19.3.2013 LUONTAISHOITOALAN TOIMIJOIDEN YHTEISTYÖ Kyselytutkimuksen lähtökohtana on kartoittaa luontaishoitoalan toimijoiden tarvetta yhteistoimintaan Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tämän tutkimuksen

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ MM. UL 600 KG. Tilannekatsaus EUT / MT Talvipäivät Nils Rostedt

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ MM. UL 600 KG. Tilannekatsaus EUT / MT Talvipäivät Nils Rostedt KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ MM. UL 600 KG Tilannekatsaus EUT / MT Talvipäivät 25.02.2018 Nils Rostedt Sisältö Nordic-ryhmän toiminta European Microlight Federation Europe Air Sports Nordic UL-ryhmän toiminta

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org

European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org European Survey on Language Competences (ESLC) EU:n komission tutkimus vieraiden kielten osaamisesta EU-maissa www.surveylang.org ESLC pähkinänkuoressa PISA-tutkimusten kaltainen OECD Organization for

Lisätiedot

Tuottavuutta yhdessä sopien

Tuottavuutta yhdessä sopien Tuottavuutta yhdessä sopien EK-STTK tuottavuusseminaari 7.-9.2.2013 Vesa Müller 11. helmikuuta 2013 1 Finnair 2 11. helmikuuta 2013 Finnair tänään Liikevaihto 2,3 miljardia euroa vuonna 2011; kasvu 12

Lisätiedot

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland AOPA FINLAND Aircraft Owners and Pilots Association of Finland www.smll.fi 27.01.2018 Perustettu Oulussa marraskuussa 2011 Liiton tarkoituksena on toimia yleishyödyllisenä etujärjestönä edistäen Suomen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 199 final 2017/0088 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland

AOPA FINLAND. Aircraft Owners and Pilots Association of Finland AOPA FINLAND Aircraft Owners and Pilots Association of Finland www.smll.fi 31.03.2019 Perustettu Oulussa marraskuussa 2011 Liiton tarkoituksena on toimia yleishyödyllisenä etujärjestönä edistäen Suomen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Lentäjäksi soveltuva ihminen. Matti Sorsa Pilot Select Oy

Lentäjäksi soveltuva ihminen. Matti Sorsa Pilot Select Oy Lentäjäksi soveltuva ihminen Matti Sorsa Pilot Select Oy Pilot Select Oy Patria Pilot Training Copterline Air Finland Airfix Nordic Regional Airlines (NORRA) Avia College: Lennonjohtajat ja AFIS SIO helikopterikoulutus

Lisätiedot

Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma. RPAS-seminaari

Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma. RPAS-seminaari Miehittämättömät ilma-alukset vakuutusalan näkökulma RPAS-seminaari 29.4.2016 Vakuutusala keskeinen sidosryhmä Trafi 2014 Trafi ja LVM 2015 Tekesin työpaja Vakuutustoiminta ja älylennokit 2015 EU-tasolla

Lisätiedot

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE

Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Omaisuuskysymys 23.11.2011 AYYE Sisällys Vuoden aikana tapahtunutta Tahtotilan kirkastus Ymmärryksen rakentaminen Sovinnon hakeminen PRH, Hao Arkisto Missä ollaan nyt ja mitä seuraavaksi tehdään? Tämän

Lisätiedot

EASA Regional Workshop 27.2.2013. Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

EASA Regional Workshop 27.2.2013. Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. EASA Regional Workshop 27.2.2013 Tervetuloa! Welcome! Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Katsaus lentomiehistöjä koskeviin säädöksiin (Komission asetukset (EU) N:o 1178/2011 ja 290/2012) 08:30 09:00

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

Lentoon! 2017 seminaari Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta Heli Koivu / ilmailun esikunta. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Lentoon! 2017 seminaari Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta Heli Koivu / ilmailun esikunta. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Lentoon! 2017 seminaari 28.10.2017 Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta Heli Koivu / ilmailun esikunta Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ytimessä riskienhallinta vaaratekijä huono sää väsymys kokemattomuus

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Toukokuu Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit

Kaupan indikaattorit. Toukokuu Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit Kaupan indikaattorit Toukokuu 21 Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit Luottamusindeksit kaupan alalla toukokuu 21 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Suhdannekuva.

Lisätiedot

Lentoyhtiöt siistivät lipunmyyntisivustojaan

Lentoyhtiöt siistivät lipunmyyntisivustojaan IP/09/783 Bryssel 14. toukokuuta 2009 Lentoyhtiöt siistivät lipunmyyntisivustojaan Tänään julkistetut EU:n laajuisen selvityksen tulokset osoittavat, että lentoyhtiöiden lipunmyyntisivustot ovat nyt selvästi

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/ Aika: Keskiviikko 10.8.2016 klo 13:00-14:35 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere, pj. Olkanen Emilia

Lisätiedot

YHTEISKUNNAN TURVALLISUUDEN STANDARDOINTI. Pertti Woitsch 6.10.2015

YHTEISKUNNAN TURVALLISUUDEN STANDARDOINTI. Pertti Woitsch 6.10.2015 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUDEN STANDARDOINTI Pertti Woitsch 6.10.2015 1 Pertti Woitsch Security and Defense Industry Executive Senior Advisor, Geowise Oy Chairman, Surma Ltd. Director (non-exec), Temet Oy

Lisätiedot

Vammaiskortin mahdollisuudet

Vammaiskortin mahdollisuudet Vammaiskortin mahdollisuudet 2.12.2016 Miksi Vammaiskorttia tarvitaan? Euroopassa on noin 80 miljoonaa ihmistä, jotka kohtaavat arjessaan haasteita osallistumisessa ja liikkumisessa vammaisuuden vuoksi.

Lisätiedot

Komission ehdotus hallintomalliasetukseksi; U 8/2017 vp

Komission ehdotus hallintomalliasetukseksi; U 8/2017 vp Komission ehdotus hallintomalliasetukseksi; U 8/2017 vp Eduskunnan ympäristövaliokunta 31.5.2018 Markku Kinnunen Neuvotteleva virkamies TEM/energiaosasto Hallintomalliasetus on osa Komission puhtaan energian

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0029 (NLE) 6040/15 WTO 41 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön perustamisesta

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9.

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00,

Lisätiedot

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Neuvoston istunto (Liikenne) Bryssel, maanantai 29. maaliskuuta 1999

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Neuvoston istunto (Liikenne) Bryssel, maanantai 29. maaliskuuta 1999 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. toukokuuta 1999 (23.06) (OR. f) 7070/99 LIMITE PV/CONS 15 TRANS 75 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Neuvoston 2169. istunto (Liikenne) Bryssel, maanantai 29. maaliskuuta 1999

Lisätiedot

Mikä ihmeen WTO? Kepa / Matti Hautsalo

Mikä ihmeen WTO? Kepa / Matti Hautsalo Mikä ihmeen WTO? Kepa / Matti Hautsalo 04.10.2005 WTO on Maailman kauppajärjestö WTO:n historia Jäsenyys ja toimintakulttuuri Leirit WTO:n sisällä Tärkeimmät neuvottelualueet Muita keskeisiä kysymyksiä

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ilmailun tilanne ilmailujohtaja Pekka Henttu Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. 28/05/2012 - Trafi - Turvallisuusnäkymiä - kaupallinen - yleisilmailu 2 Historia i palvelunäkökulma l l VIRANOMAISUUS

Lisätiedot

Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta

Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta Suomen ilmailun turvallisuudenhallinta Heli Koivu, johtava asiantuntija, SSP focal point Ilmailun esikunta Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Miksi turvallisuudenhallintaa? Meidät toi tähän: Tekniikan

Lisätiedot

ja EASAn uusi huomen Jyrki Paajanen EU Komissio Liikenteen pääosasto (DG MOVE)

ja EASAn uusi huomen Jyrki Paajanen EU Komissio Liikenteen pääosasto (DG MOVE) ja EASAn uusi huomen Jyrki Paajanen EU Komissio Liikenteen pääosasto (DG MOVE) DG MOVE 1. Kuka kukin on EU Neuvosto = Council EU Parlamentti EU tuomioistuin EU Komissio Kansalliset viranomaiset EASA 2.

Lisätiedot

Kuinka huono Suomen kilpailukyky oikein on? - kommentti Pekka Sauramolle. Simo Pinomaa 18.5.2015

Kuinka huono Suomen kilpailukyky oikein on? - kommentti Pekka Sauramolle. Simo Pinomaa 18.5.2015 Kuinka huono Suomen kilpailukyky oikein on? - kommentti Pekka Sauramolle Simo Pinomaa 18.5.2015 Aiheita Mikä on lähtöpiste? Muutos vai taso? Reaaliset vai nimelliset yksikkötyökustannukset? Miten Suomen

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT-STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 6/2014 Aika: 17.10.2014, 10.00-13.00 Paikka: Tampereen kaupungintalo,

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

European Air Group Advanced Aviation Medicine Course 2015 Taija Lahtinen LL, AME 1 SILY koulutus 18.3.2016

European Air Group Advanced Aviation Medicine Course 2015 Taija Lahtinen LL, AME 1 SILY koulutus 18.3.2016 Ilmavoimat European Air Group Advanced Aviation Medicine Course 2015 Taija Lahtinen LL, AME 1 SILY koulutus 18.3.2016 European Air Group EAG 7 Euroopan maan ilmavoimien yhteinen organisaatio Belgia, Ranska,

Lisätiedot

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Pidetty maanantaina 17.9.2007 Helsingissä Osallistujat: JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto Merja LAUNIS Urheilutyönantajat ry Esko RANTO Jalkapallon

Lisätiedot

Tieliikenteen ajankohtaiset KV ja EU -asiat. Kari Hakuli Sidosryhmätilaisuus 24.11.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tieliikenteen ajankohtaiset KV ja EU -asiat. Kari Hakuli Sidosryhmätilaisuus 24.11.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tieliikenteen ajankohtaiset KV ja EU -asiat Kari Hakuli Sidosryhmätilaisuus 24.11.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen aiheet: Sääntelyn foorumit Ajoneuvoasiat Massat ja mitat Päästöt

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aviation Safety Agreement Between The United States and The European Community FAA / EASA BASA ryhmäpäällikkö Juha Kivelä Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Sopimus Astui voimaan 1.5.2011 2 Sopimuksen

Lisätiedot

L 210 virallinen lehti

L 210 virallinen lehti Euroopan unionin L 210 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 21. elokuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset KANSAINVÄLISET SOPIMUKSET

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Harrasteilmailun turvallisuuden kehittämisprojekti - tehtävänanto ja tulokset: Ryhmä 5, Opittavaa vertailumaista; roolit, vastuut ja keinot - projektin aloitustilaisuus 15.12.2014 Vastuullinen liikenne.

Lisätiedot

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien omistajille 21.3.2016 GA Vaihe II Jyrki Laitila Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Lyhyt yksikön esittely Historiaa lyhyesti GA Phase

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 1. helmikuuta 2010 (OR. en) 5306/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0189 (NLE) JAI 35 COPEN 7

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 1. helmikuuta 2010 (OR. en) 5306/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0189 (NLE) JAI 35 COPEN 7 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 1. helmikuuta 2010 (OR. en) 5306/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0189 (NLE) JAI 35 COPEN 7 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS keskinäisestä oikeusavusta

Lisätiedot

1. Esityslistan hyväksyminen Liitteessä olevien I-kohtien hyväksyminen

1. Esityslistan hyväksyminen Liitteessä olevien I-kohtien hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. marraskuuta 2016 (OR. en) 14923/16 OJ CRP1 39 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: Pysyvien edustajien komitean 2607. kokous (Coreper I) Päivä: 30. marraskuuta 2016 Aika: klo

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot Suomen Kansallisoopperan orkesterissa avustajina toimiville

Lisätiedot

10121/17 team/sj/si 1 GIP 1B

10121/17 team/sj/si 1 GIP 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10121/17 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: OJ CONS 35 SOC 469 EMPL 359 SAN 246 CONSOM 250 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON 3548. istunto (työllisyys, sosiaalipolitiikka,

Lisätiedot

Etukäteen saatuja kysymyksiä

Etukäteen saatuja kysymyksiä Etukäteen saatuja kysymyksiä Vantaa 1.4.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Laajennettu omistajahuolto Tästä käytetty epävirallista termiä Miukun lista Kyseistä huoltajaa koskeva määräyskohta

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], siviili-ilmailun lentomiehistöä koskevien teknisten vaatimusten ja hallinnollisten menettelyjen säätämisestä Euroopan

Lisätiedot

Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus

Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus - Ilmailun säädösinfo 23.10.2018 Heli Koivu, ilmailun esikunta Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Käydään läpi Trafi ja toimijat osana globaalin turvallisuudenhallinnan

Lisätiedot

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset EU-koheesiopolitiikan 2020+ valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset Maakunnan yhteistyöryhmä 20.2.2017 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020

Lisätiedot

U 23/2017 vp. ja Kiinan sekä Japanin kanssa sekä Euroopan unionin ja Amerikan Yhdysvaltojen välisen lentoturvallisuussopimuksen

U 23/2017 vp. ja Kiinan sekä Japanin kanssa sekä Euroopan unionin ja Amerikan Yhdysvaltojen välisen lentoturvallisuussopimuksen Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle neuvotteluista kattaviksi lentoliikennesopimuksiksi Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden sekä Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN), Qatarin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Asia Euroopan lentoasemien kapasiteettia, tehokkuutta ja turvallisuutta koskeva toimintasuunnitelma komission tiedonanto

Asia Euroopan lentoasemien kapasiteettia, tehokkuutta ja turvallisuutta koskeva toimintasuunnitelma komission tiedonanto Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJELMÄ LVM2007-00260 LPY Siren Topi 24.06.2007 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan lentoasemien kapasiteettia, tehokkuutta ja turvallisuutta koskeva toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. lokakuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten väliset asiat: 2016/0206 (NLE) 2016/0220 (NLE) 2016/0205 (NLE) 12853/16 LIMITE PUBLIC WTO 273 SERVICES 23 FDI 19 CDN

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Kauppapolitiikka Mistä kauppapolitiikassa on kyse?

Kauppapolitiikka Mistä kauppapolitiikassa on kyse? Kauppapolitiikka Mistä kauppapolitiikassa on kyse? 19.3.2019 Hämeen vaalipiiri, Suomen Lasimuseo Suomen kauppapolitiikan johdonmukainen perusta Suomen etuna monenkeskinen yhteistyö, sääntöpohjainen kv.

Lisätiedot

Norja kutsuu! Pk-yritysten mahdollisuudet ja konkreettiset askelmerkit markkinoille menoon Lapin KIVINET Tapahtuma 6.11.2013

Norja kutsuu! Pk-yritysten mahdollisuudet ja konkreettiset askelmerkit markkinoille menoon Lapin KIVINET Tapahtuma 6.11.2013 Norja kutsuu! Pk-yritysten mahdollisuudet ja konkreettiset askelmerkit markkinoille menoon Lapin KIVINET Tapahtuma 6.11.2013 Finpro Oslo Antti Mäkikyrö Suuri ja mahtava Norja BKT-kasvu 3,5 % vuodesta 2011

Lisätiedot

Suomen EUpuheenjohtajuus. ammattitaitoviikko. Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyskarnevaalit, Jyväskylä

Suomen EUpuheenjohtajuus. ammattitaitoviikko. Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyskarnevaalit, Jyväskylä Suomen EUpuheenjohtajuus ja ammattitaitoviikko 2019 Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyskarnevaalit, 6. 7.5.2019 Jyväskylä Ulla-Jill Karlsson, Neuvotteleva virkamies 9.5.2019 1 Suomen EU-puheenjohtajuuskauden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2011/0103 (NLE) 11984/16 AVIATION 174 USA 51 RELEX 722 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 6. syyskuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

INTERGRAPH KÄYTTÄJÄKERHOTOIMINTAA MAAilMANLAAJUISESTI

INTERGRAPH KÄYTTÄJÄKERHOTOIMINTAA MAAilMANLAAJUISESTI . INTERGRAPH KÄYTTÄJÄKERHOTOIMINTAA MAAilMANLAAJUISESTI Marko Juslin Intergraph-käyttäjäkerho lienee yksi aktiivisimmista alallaan. Organisoitunutta käyttäjäkerhotoimintaa on tänään yli kahdessakymmenessä

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

Yhtenäinen Eurooppalainen Ilmatila -SES

Yhtenäinen Eurooppalainen Ilmatila -SES Yhtenäinen Eurooppalainen Ilmatila -SES Poimintoja SESprojektista Jyrki Paajanen DG MOVE EU Komissio Jyrki.Paajanen@ec.europa.eu 1. EU Instituutioita ja sääntöjä Instituutioita EU Parlamentti EU Ministerineuvosto

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 20.11.2012 COM(2012) 697 final 2012/0328 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS poikkeamisesta tilapäisesti kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän

Lisätiedot

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla

Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Miehittämättömän ilmailun sääntely Suomessa ja maailmalla Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 2 Eurocontrol ILMAILUA ILMA-ALUKSIA UAV /

Lisätiedot

Slovakian palkkitehtaan tarina

Slovakian palkkitehtaan tarina Slovakian palkkitehtaan tarina 22.1.2009 Topi Paananen Hallituksen puheenjohtaja, Peikko Group Oy Topi.paananen@peikko.com, tel 050-384 3001 Peikko Group Peikko Group on Euroopan johtava yritys betonirakenteiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.3.2018 COM(2018) 168 final 2018/0078 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS komission valtuuttamisesta hyväksymään unionin puolesta maailmanlaajuinen sopimus turvallisesta, hallitusta

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena toisinto asiakohdassa mainitusta asiakirjasta, jonka turvallisuusluokitus on poistettu. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. helmikuuta 2017 (OR. en) 10121/96 ADD 1 DCL 1 PI 52 CULT 82 TURVALLISUUSLUOKITUKSEN POISTAMINEN Asiakirja: 10121/96 CONFIDENTIEL Päivämäärä: 8. lokakuuta 1996 Muuttunut

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki

Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa. SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Eurooppalainen standardisointi CEN/CENELEC yhteistyö hankkeissa SFS-seminaari 3.9.2014 SFS, Malminkatu 34, Helsinki Eurooppalainen standardisointi Eri julkaisuvaihtoehdot standardi vai jokin muu standardisointijulkaisu

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä

Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä Kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen hyvitysjärjestelmä Liikenne- ja viestintävaliokunta 09.06.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kv. lentoliikenteen markkinaehtoinen päästöjen

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritystoiminta työllistämisen näkökulmasta

Yhteiskunnallinen yritystoiminta työllistämisen näkökulmasta Yhteiskunnallinen yritystoiminta työllistämisen näkökulmasta Satu Kaattari-Manninen Case Ektakompus Oulun kaupunki, Tekijäpuu - palvelu Yhteiskunnallisten yritysten superpäivä Kemissä 27.2.2013 Oulun yhteisötoiminta

Lisätiedot

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma...

KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT. hyvinvoinnin maailma... KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT hyvinvoinnin maailma... Hygieniaa ja mukavuutta yksinkertaisesti 1 Keskuspölynimuri 2 PVC-putket 3 Äänenvaimennin 4 Imurasia Kuvat ovat suuntaa-antavia. KESKUSPÖLYNIMURIJÄRJESTELMÄT

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 2/2019. LÄSNÄ Timo Pärkkä puheenjohtaja Tapio Pajunpää varajäsen Esa Erkkilä jäsen Helinä Tuomela varajäsen

1 Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 2/2019. LÄSNÄ Timo Pärkkä puheenjohtaja Tapio Pajunpää varajäsen Esa Erkkilä jäsen Helinä Tuomela varajäsen 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 12.02.2019 klo 13.00 16.00 KOKOUSPAIKKA Liiton kokoushuone LÄSNÄ Timo Pärkkä puheenjohtaja Tapio Pajunpää varajäsen Esa Erkkilä jäsen Helinä Tuomela varajäsen Hillevi

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 15.6.2016 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Ranskan senaatin perusteltu lausunto ehdotuksesta

Lisätiedot

Ilmailijoiden sääilta

Ilmailijoiden sääilta Ilmailijoiden sääilta Yleisilmailukoordinaattori erityisasiantuntija Jani Hottola Ilmailun Lupakirjat Twitter: @Yleisilmailija www.trafi.fi/yleisilmailijalle Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. DTO

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. heinäkuuta 206 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 206/026 (NLE) 8523/6 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 34 USA 23 DATAPROTECT 43 RELEX 334 NEUVOSTON PÄÄTÖS rikosten

Lisätiedot

Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen.

Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen. TraFi Ilmailun Ilmailulääkärit Suomen Ilmailulääketieteen Yhdistys Tervetuloa syksyn 2010 koulutustilaisuuteen. 19.9.2010 3 TraFI & EASA / AJANKOHTAISTA AME / SILY koulutustilaisuus 18-19.9.2010 Pekka

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 2. huhtikuuta 200 (OR. en) 7853/0 Toimielinten välinen asia: 2009/048 (CNS) ISL 8 N 8 CH 9 FL 7 FRONT 38 SCHENGEN 30 N 07 ASIM 42 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0220 (NLE) 10974/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: WTO 196 SERVICES 21 FDI 17 CDN 13 NEUVOSTON PÄÄTÖS Kanadan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. kesäkuuta 2014 (OR. en) 9412/14 Toimielinten välinen asia: 2013/0418 (NLE) LIMITE ENV 429 WTO 162 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0238/1. Tarkistus. Klaus Buchner Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0238/1. Tarkistus. Klaus Buchner Verts/ALE-ryhmän puolesta 2.9.2015 A8-0238/1 1 1 kohta 1. suhtautuu myönteisesti joulukuussa 2013 pidettyyn yhdeksänteen WTO:n ministerikokoukseen, jossa 160 WTO:n jäsentä kävi neuvotteluja kaupan helpottamista koskevasta sopimuksesta;

Lisätiedot

9951/16 ADD 1 1 GIP 1B

9951/16 ADD 1 1 GIP 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9951/16 ADD 1 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: PV/CONS 32 TRANS 223 TELECOM 115 ENER 244 Euroopan unionin neuvoston 3472. istunto (LIIKENNE, TELEVIESTINTÄ

Lisätiedot