ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ECA Conference Brussel, 25-26.6.2015 Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala"

Transkriptio

1 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Lyhyt yhteenveto: Perus Konferenssi asioiden läpikäynnin lisäksi käytiin läpi ECA:n aloittama Safety management koulutusprojekti. ECA Paul Reuter on asian vetäjä ja tavoitteena saada ECA:lle koulutuspaketti, johon jäsenyhdistykset voivat osallistua. EASA:n Director of Strategy and Safety Management, Luc Tytgat esitteli toimintaa EASA:n näkökulmasta ja vakuutti yhteistyön ECA:n kanssa olevan hyvällä pohjalla. Saimme pelottavan paketin ICAO ATRP(Air Transport Regulatory Panel) laatimasta sopimuspohjasta, jolla luodaan uusi vapaan ilmaliikenteen malli. ECA mielestä sopimus pitää saada tuhottua, koska se sisältää sosiaalisen ja turvallisuuden tuhoavia kirjauksia sopimuksen allekirjoittaviin maihin. Vähintään sopimukseen tulee saada kirjauksia Eurooppalaisesta ympäristöstä. Sopimus on edennyt hiljaisuudessa super vauhtia ICAOssa ja taustalla ovat UAE maat, jotka puhuvat täydellisen liberalisaation nimeen. Jos se menee sellaisenaa läpi, voimme heittää hyvästit sosiaalisille oikeuksille, neuvotteluoikeudelle ja työllisyysturvalle. ECA:n työlistassa käytiin läpi määräysluonnostelua CVR nauhoituksista, Occurence reporting regulation ja Cabin air quality projektista. Jo perinteisesti mukana uusien työllistämismallien käsittely ja social agenda for transport konferenssin antia. ECA position on performance based regulation ja RPAS määräysten luonti olivat myös aiheita. ECA jäsenten tapahtumista saatiin kooste. Lufthansan tilanne erittäin huono. Talous on ECA:ssa kunnossa. Pureuduttiin lentoyhtiöiden edunvalvontayhdistysten tilanteeseen, joka on hajanainen. ME3 maat sekoittavat pakkaa niin yhdistyksissä kuin alliansseissa. Fair comtetition asioista käytiin kertausta ja maalattiin uhkakuvia. Lentäjien pitää pystyä katsomaan suurempaa kuvaa koska ympäristö muuttuu varmasti. Lentäjien koulutusmalliin pyritään vaikuttamaan määräystasolla. Pay2Fly on tarkoitus saada kiellettyä. Tässä jopa EU komissio on samalla linjalla. Konferenssi hyväksyi kaksi lausuntoa: - ATRP lausunto - Fair competition yhtiöiden kanssa yhteistyössä. Käytiin läpi Germanwings tapauksen oppeja sekä ECA/EASA yhteistyön toimintaa asian kanssa. RyanairPilotGroup toiminnasta saatiin kattava katsaus. RGP on saavuttamassa tavoitteen ja itsenäisen toiminnan, toivottavasti. Muistio: Kokoukseen liittyvät ECA Conf Tiedostot, Dropbox Konferenssin avasi ECA puheenjohtaja Dirk Polloczek. Kokous todettiin päätösvaltaiseksi. 20 jäsenyhdistystä, 57% yhdistyksistä ja 93% äänivallasta paikala Agendaan tehtiin pieniä muutoksia ja edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin. Member of:

2 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala ECA Technical training on safety management(paul Reuter): Tavoite: ECA:n luoma modulaarinen Safety koulutuspaketti Standardoida ja määritellä ammattimaisuus(expertice) Ulkopuolinen hyväksyntä(validation) kurssille Peruskurssi 2.5pv 1-2pv jatko moduuleita(modulaarinen kurssijärjestelmä) ECA ja ulkopuolisilla opettajilla Osallistujat maksavat Myös mahdollisuus opettaa muita ymmärtämään safety asioita. Keynote speaker: EASA Director of Strategy and Safety Management, Luc Tytgat Hän kävi läpi SMS ja strategia asioita EASAssa. EASA haluaa olla yhteistyössä muiden osallistujien kanssa, joihin ECA myös vahvasti lukeutuu ja yhteistyö on jo alkanut. EASA- National CAA yhteistyö on tärkeää. Performance based toiminta tulee ja siihen tarvitaan panostusta. EASA uskoo sen toimivan. Isoja haasteita tulee datan käsittelystä ja sen jakamisesta. Uuden business- mallit tuovat haasteita ja niihin EASAn tulee vaikuttaa. Ilmailussa datan käsittely on jo pitkällä, mutta haaste on sen suojaaminen ja suojan säilyttäminen samalla tasoilla kun nyt. Kaikki haluavat saada dataa joten sen pitää olla turvallista. EASAn rooli raportoinnissa kasvaa ja jopa suora raportointi on mahdollisuus. Järjestelmän kehittäminen on käynnissä. EU komissio on talous- orientoitunut ja sen kanssa EASA joutuu elämään. EASA pyrkii olemaan oma yksikkönsä ja safety edellä toimiva. Poliittinen puoli pitää pystyä ohittamaan, ettei talousasiat ota yliotetta. Kova haaste. ATRP(Air Transport Regulatory Panel) ATRPssä on käsitelty pikavauhtia sopimuspohjaa lentoliikenteen maiden väliseen sopimiseen. Sopimus on lähtökohtaisesti katastrofaalinen meidän tuntemalle turva, sosiaali ja työllisyys kulttuurille. Sopimus on käytännössä instant liberalisation+de- regulation. Sopimus on vapaaehtoinen, mutta jos et ole mukana, et voi lentää siinä mukana oleviin maihin. Lumipallo efekti ja käytännössä sopimuksesta ei ole mahdollista irtaantua. Sopimus on edennyt ICAO rattaissa hurjaa vauhtia. IFALPA on ollut mukana ja sopimuksen kirjaukset antava Amerikalle paremman suojan vapaata kauppaa vastaan. Euroopalla ei ole mitään suojaa. Lähtökohtaisesti sopimus pitää saada tuhottua. ECA ja jäsenmaat tulevat ehdottamaan sinne muutoksia, jolla suojataan Eurooppalaisen ilmailun ominaispiirteitä. Näitä ovat sosiaali ja työlakien noudattaminen kohdemaassa, kohdemaan valvontaoikeus. Käytännössä kopioita meriliikenteen vastaavista määräyksistä. Asia otetaan esiin IFALPA PGA(IND) kokouksessa, jossa eurooppalainen näkemys pitää saada mukaan. ECA Activities news flash ICAO: CVR data for SMS: ICAO_State_letter_CVR_ENCASIA_COM_ECAC_LT_15_0519_F.pdf Member of:

3 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala CVR pituutta ollaan kasvattamassa ja pelkona on CVR nauhoitusten käyttäminen muuhun kuin onnettomuustutkintaan. Tähän laaditaan toimintamallia. Just Culture Model policy / Occurrence Reporting: EU_Occurence_Reporting_Reg_376_2014_FINAL_en.pdf EU Occurence Reporting Regulation valmiina ja nyt Euroopan komissio tekee ohjeistuksen aiheesta. Sanoin Just culture declaration luo pohjaa, miten asia pitäisi hoitaa. Haasteita saada järkevä documentti aikaiseksi. Just Culture ohjeistus tulee lisätä siihen. Komissio ja ECA alkavat mainostamaan materiaalia. Cabin air quality: Työryhmä muodostettu ja asiaan paneudutaan.(amerikassa jo oikeustaistelu aiheesta, SamiS huomautus) DG Move s Social Agenda on Transport: 04- social- agenda- for- transport_en.htm Symposium pidettiin Brysselissä. EU yliopisto instituutti mukana. Paikalla olivat kaikki liikenteeseen kuuluvat toimijat(samis FPA:Sta). Nyt tarvitaan jäsenyhdistysten osallistumista ja asian viemistä oman maan päättäjille. New Biz Models: (NBM) RAG_Report_New_Business_Models_ECA_Comments_SSCC_PP_15_0518_F.pdf Rulemaking Advisory Group antia: Safety tärkeä huomioitava näissä NBM tapauksissa. Tämä on todettu ensimmäistä kertaa! Raportin antia: Varovaisia mutta hyviä kommentteja. Monta ongelmaa tunnistettu. Jatkotyö on tarpeen. ECA pitää pysyä mukana tässä työssä. Vaarana jättää muille(don t worry, EASA takes care..) EASA Basic Regulation revision ECA kommentit konsultaatiossa. ECA position paper: ECA_Position_Performance_Based_Regulation_PP_15_0122_F.pdf EASAn lauselma: Basic regulation korvataan pitkässä juoksussa. Teollisuudella suuri paine saada kevyt määräysmaailma, johon pitää reagoida. RPAS: Position_Paper_low_level_RPAS_15_0325_F.pdf Vapaat lennättäjät ovat suurin riski ECA mielestä. matalan korkeuden uhka IND Updates: Puola: LOT valtionapu laiton, firma melkein nurin. Yhtiö repii työntekijöiltä kaiken mitä voivat. Vain määräaikaisia sopimuksia ja yrittäjäsopimuksia(20%). Peruspalkka/lisät suhde muutospaineessa(peruspalkka pieneksi). FO palkka 1000e+25e/Bh. Joutuu itse maksamaan tyyppikurssin ja lupakirjan ylläpitokulut. Slovenia: Adria airways CLA lopetettu, eläkkeet halutaan tuhota. Pay2Fly kukoistaa. Yritys saada uusi CLA, ei ole helppoa. Fyrom (ex.makedonia): Ei EU passia tai lupakirja=ei toitä EUsta. Valtio sponsoroi WIZZ airin lentoja maahan Serbia: Association ja union erillään(vähän kuin FPA). Monen yhdistyksen rypäs on huono/vanha/kallis malli. Tekninen ja IND toiminta erillään on vanhanaikaista. Edes ICAOssa ei enää ole näin. Spain: liittoaktiiveja irtisanottu, Pay2Fly normaalia Member of:

4 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Saksa: Lufthansa menossa valtakunnansovittelijalle. Ei näytä hyvältä. Primera: nyt Latviassa. Hakee löysää valvontaa ja heikkoa työsopimuskulttuuria TESit voimaan: Swiss(tappelun jälkeen, 2 yhtiötä ja 3 CLAta), SAS(4liittoa, yhteistyö huonossa kunnossa), Austrian(hajota ja hallitse projektin jälkeen), Icelandair Neuvottelut käynnissä: Ranska(kansallinen CLA), Edelweiss, Air Berlin, Croatia Muuta actionia: Tyrolian taistelut lakituvassa, Croalpa ei enää CAAn tunnustama. Työttömien lentäjien määrä Saksassa suuri. DAY 2 Admin&finance Odd Hausbak 2014 meni budjetoidusti. Kokonaisjäsenmaksut Tulos jäi plussalle 54t jolla täytetään reservejä näyttää tässä vaiheessa olevan myös linjassa. Odd jää pois tämän vuoden jälkeen ja uusi A&F henkilö tarvitaan. European Airline associaitons Käytiin läpi Euroopan lentoyhtiöiden yhdistyskuvioita. Niitä on monta ja esimerkiksi AEAn kohtalo näyttää heikolta. (kuva) Lentoyhtiöiden on vaikea toimia yhdessä, koska erimielisyyksiä on paljon: Social ja IND asiat, EU aviation paketti ym. Loppu tuloksena huonompi lobbausvoima eli huono toimintamalli. ELFAA on vahvistunut IAG:n myötä muiden kustannuksella. Uusi yhdistyksen perustaminen on käynnissä. Easyjet, Ryanair, IAG, AF- KLM, Lufthansagroup. Pääjohtajat päättäneet perustamisesta ja aikataulu jo elokuu Social issues ja Unfair competition jätetty pois agendasta. (kestääkö liittymä?) Tavoitteena pienemmät lentokenttä/toimintamaksut, pienemmät verot. Lakko- oikeuteen puuttuminen ja liittojen hajotus. Lentäjillä tarvetta isompaan yhteistyöhön. ATC?, Lentokentän muut toiminnat? Lentoyhtiöiden allianssit myös paineen alla. Lähi- idän ME3 yhtiöt sekoittavat pakkaa. Skyteam: Alitalia(49% Etithad) ehkä lähtee allianssista Oneworld: Air Berlin (25% Etithad), Quantas(Emirates), IAG(Qatar). Qatar on uhannut IAG:n lähdöllä. à Uusia alliansseja tai yhteistyökuvioita. Etithad Airline partners. Tavoitteena rahan kanavointi Lähi- itään. Balpa JimMcGullen? Puhui hyvän puheenvuoron. Lentäjen pitää valita yhteinen päämäärä ja toimita sen mukaan, välittämättä miten yhtiöt ja allianssit ympärillä pyörivät. Muuten tulevaisuus on piloteille huonoà tarvitaan ammattimaista toimintaa ja lähteä niistä asioista missä ollaan hyviä Fair competition&gulf carriers Kilpailu on hyvä asia, mutta sen pitää olla reilua. Käsiteltiin UAE+Qatar yhtiöitä ja miten siellä panostetaan kasvuun. Kaikki toiminnat yksissä käsissä ja kokonaisuus tuottaa rahat, ei välttämättä yksittäinen yksikkö. Monimutkaisilla toimilla tuetaan lentoyhtiöitä. Esimerkki, miten AF ei pysty kärsii kilpailusta etelä- aasiassa. Mikä on ME# uhka suomelle/finnair? Mitä on Fair Competition? Sopimusten noudattamista eli valtion tuet eivät sallittuja. Member of:

5 ECA Conference Brussel, Sami Simonen, Antti Leino, Anu Aspiala Ranska+Saksa+hollanti+espanjan yhtiöt ja yhdistykset muodostaneet yhteenliittymän. Pitkään käsiteltiin yhteenliittymän vaikutuksia ECA:han. Tavoitteen ovat yhteneviä mutta joissain asioissa tulee vastakkainasettelua. Fair competition recent develpment P2Fly kielto tavoitteena. EP haluaa myös tätä ja MEP:ejä myös mukana. Ryanair uhannut kaikkia kyseistä asiaa parlamentissa käsitteleviä oikeudella(myös kyseisen EU komitean Pj ym.) Ryanair hankkinut paljon huonoa mainetta toiminnallaan. High level conference:social agenda for transport very positive feedback. FPA oli myös paikalla. Lentäjien koulutusmallia kehitetään ja pyritään päästä irti Pay2Fly malleista. Muista lähettää Ignaciolle Suomen työstä malli: Lentäjäkoulutus yliopistoon - Tavoitteena määritelty koulutuspolku(cadet training) - ei kuluja lentäjälle/yhtiölle - ei maksuja kokemuksen lentämisestä - koulutusmoduulit Oikeustaisteluja euroopassa: Paljon Ryanairiin liittyviä: Belgia, Tanska, Saksa, Määräaikaisten väärinkäyttö yhtenä asiana. Statement of ATRP: hyväksyttiin Joint Coalition esitys hyväksyttiin Germanwing aftermath: Läytiin läpi tapauksen lessons learned ja todettiin ECA:n pystyvän nopeasti luomaan asiantuntija työryhmän vastaamaan yleisön ja viranomaisten kysymyksiin. Myös viestintäpuolella onnistuttiin pitämään tiedottaminen hallinnassa. - 2 ohjaajan malli on myös riski, ei tule menemään pakolliseksi. Uusia toimintamalleja mietitään - Terveys/Psykiatritarkastukset satunnaisena lentäjille todettu turhaksi. Tapaus niin yksittäistapaus, ettei ole löytynyt yhtään tarkastuksia tukevaa asiaa. Myös FAA tutkinut asiaa ja tullut samaan lopputulokseen. Toiminta oli hienoa. Ensimmäinen työryhmä perustettiin Madrid ECA konfassa. EASA muodosti myös työryhmän, johon ECA haluttiin mukaan. ECA:lla jo tässä vaiheessa asioita mietitty. EASA tehnyt raportin komissiolle joka myötäilee ECA mallia. Lisäksi mukaan tullut sosiaalisen ja henkisen paineen sekä ilmapiirin vaikutus asiaan. Satunnaiset alkoholi ja huumetestit ehkä jollain aikavälillä tulevat kuvaan ja niitä pitää miettiä etukäteen. EASA ja johtaja Patric Ky erittäin paljon lentäjien(eca) mielipiteen mukana, joka on hieno osoitus pitkän työn hedelmistä. RPG Käytiin läpi mitä RPG on tehnyt ja mitkä ovat askelmerkit eteenpäin. 72 basea joissa jokaisessa oma sopimus. Sopimukset 92% yhteneviä. Ilmapiiri edelleen samanlainen eli ahdistava. Jopa mielivaltaiselta vaikuttavia toimintamalleja.(kapteeni kieltäytyi ottamasta 4 isoa laukkua koneeseen. Ei tiedetty kenen ja mitä sisällä. Seurauksena alennus perämieheksi.) RGP yrittää saada oman rahoituksen käyntiin. Oma yhdistys tai vastaava tavoitteena. ECA jäsenyys tulee tällöin kyselyyn. Pian on aika saada toiminta jäsenten itse hoitamaksi. Member of:

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi. Hannu Vetola

Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi. Hannu Vetola 1(16) Kerhotoiminnan kehittäminen (Ohjaajan opas) - Työväline menestystä janoavan kerhon avuksi Hannu Vetola Sisällysluettelo 2(16) 1.Filateelisen kerhotoiminnan nykytilanne...4 2.Tilaisuuden osallistujat...4

Lisätiedot

Eettinen pankkitoiminta Case: JAK Finland Osuuskunta. Afnan Bayati

Eettinen pankkitoiminta Case: JAK Finland Osuuskunta. Afnan Bayati Eettinen pankkitoiminta Case: JAK Finland Osuuskunta Afnan Bayati Opinnäytetyö Finanssi- ja talousasiantuntijan koulutusohjelma, FINA 2015 Tiivistelmä Tekijä(t) Afnan Bayati Koulutusohjelma Finanssi- ja

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET

MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET Eveliina Palmari MIKKELIN KAUPUNGIN MUUTOSVALMIUS JA ODOTUKSET Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma Toukokuu 2009 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 18.5.2009 Tekijä(t) Eveliina Palmari Nimeke

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Sosiaalisen polkumyynnin torjunta kuljetusalalla POHJOISMAINEN KULJETUSTYÖVÄEN FEDERAATIO 2008 Kirjoittajat: Bo Rönngren, Malte Segerdahl

Lisätiedot

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 NOPEAMPAA KASVUA LIIKETOIMINNALLESI Intrum Rahoitus on markkinoiden uusi ja monipuolinen pk-yrityksille

Lisätiedot

RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS

RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS RAPORTTI IRLANNIN PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN KOKOUS Köyhyyttä kokevien ihmisten osallisuus yhteiskunnassa Tie osallisuuteen on kaksisuuntainen EU:n kolmas köyhyyttä kokevien ihmisten kokous Palais d Egmont,

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Yhdistyskompassi. Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Malin Ström. Kolmas uudistettu painos

Yhdistyskompassi. Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Malin Ström. Kolmas uudistettu painos Yhdistyskompassi Malin Ström Finlandssvenska organisationsutvecklare Svenska studiecentralen (Ruotsinkielinen opintokeskus) Kolmas uudistettu painos - 1 - ISBN 951-97713-7-9 Paino: Keab-Paper, Vaasa 2003-2

Lisätiedot

Luottomiehet ja FECMA

Luottomiehet ja FECMA 4/2012 Luottoseminaari Vierumäellä s. 5 Riskienhallinta laitetoimittajan näkökulmasta s. 14 Syyskokous Tallinnassa s. 18 Jatkuva maksuvalmius -yrityksen elinehto s. 20 INTRUM JUSTITIAN PALVELUVALIKOIMA

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

TIISTAI 13. TAMMIKUUTA 2009

TIISTAI 13. TAMMIKUUTA 2009 1 TIISTAI 13. TAMMIKUUTA 2009 Puhetta johti varapuhemies Edward McMILLAN-SCOTT 1. Istunnon avaaminen (Istunto avattiin klo 9.00.) 2. Vastaanotetut asiakirjat: ks. pöytäkirja 3. Keskustelu ihmisoikeuksien

Lisätiedot

Tutkintaselostus. Raportointi ilmailutoiminnassa. B 9c/1996 L

Tutkintaselostus. Raportointi ilmailutoiminnassa. B 9c/1996 L Tutkintaselostus B 9c/1996 L Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja sen vaaratilanteen tutkinnan tarkoituksena on onnettomuuksien

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 2 / 2014 Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 Verkkokauppa.comin Samuli Seppälä: Haasteena kasvun hallinta 12 Sanoman Kim Ignatius: Kaikki

Lisätiedot

Sijoittajaviestintä osakemarkkinoiden ja yrityksen välisenä vuorovaikutusmekanismina - Case-tutkimus kriisiyhtiössä

Sijoittajaviestintä osakemarkkinoiden ja yrityksen välisenä vuorovaikutusmekanismina - Case-tutkimus kriisiyhtiössä Sijoittajaviestintä osakemarkkinoiden ja yrityksen välisenä vuorovaikutusmekanismina - Case-tutkimus kriisiyhtiössä Laskentatoimi Maisterin tutkinnon tutkielma Laura Sälli 2010 Laskentatoimen ja rahoituksen

Lisätiedot

Euroopan unioni. Eurooppa. Tietolehti nuorille

Euroopan unioni. Eurooppa. Tietolehti nuorille Euroopan unioni Eurooppa. Tietolehti nuorille Tämä tietolehti ja siihen liittyvä opettajan opas ovat saatavilla internetissä osoitteessa http://europa.eu/teachers corner/index_fi.htm https://bookshop.europa.eu/fi/home/

Lisätiedot

Pk-yrityksen ulkoiset asiantuntijapalvelut Tarkastelussa taloushallinto ja tilintarkastus

Pk-yrityksen ulkoiset asiantuntijapalvelut Tarkastelussa taloushallinto ja tilintarkastus Kauppatieteellinen tiedekunta A250A5000 Kandidaatintutkielma, Talousjohtaminen Pk-yrityksen ulkoiset asiantuntijapalvelut Tarkastelussa taloushallinto ja tilintarkastus SME s external expertice services

Lisätiedot

TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA. Toni Nieppola JOHTAMINEN KRIISITILANTEISSA - JOHTAJAN VASTUUALUEET JA OMINAISUUDET POIKKEUSTILASSA

TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA. Toni Nieppola JOHTAMINEN KRIISITILANTEISSA - JOHTAJAN VASTUUALUEET JA OMINAISUUDET POIKKEUSTILASSA TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Toni Nieppola JOHTAMINEN KRIISITILANTEISSA - JOHTAJAN VASTUUALUEET JA OMINAISUUDET POIKKEUSTILASSA Pro gradu-tutkielma Oulun Yliopiston Kauppakorkeakoulu Marraskuu 2014 OULUN

Lisätiedot

HALPALENTOYHTIÖT OSANA LENTOLIIKENTEEN KILPAILUYMPÄRISTÖÄ - Tapausesimerkkinä Flying Finn Airways Oy

HALPALENTOYHTIÖT OSANA LENTOLIIKENTEEN KILPAILUYMPÄRISTÖÄ - Tapausesimerkkinä Flying Finn Airways Oy HALPALENTOYHTIÖT OSANA LENTOLIIKENTEEN KILPAILUYMPÄRISTÖÄ - Tapausesimerkkinä Flying Finn Airways Oy Anne Lahtinen Opinnäytetyö Joulukuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Lentoliikenneselvitys 2011 Humppilan Ekolentokentän mahdollisuudet globaalissa lentoliikenteessä

Lentoliikenneselvitys 2011 Humppilan Ekolentokentän mahdollisuudet globaalissa lentoliikenteessä Lentoliikenneselvitys 2011 Humppilan Ekolentokentän mahdollisuudet globaalissa lentoliikenteessä AIRTOUCH Oy Projektiryhmä Jukka Näräkkä Pekka Mäkinen Gary Evans Tilaaja : Hämeen ammattikorkeakoulu, Velog-

Lisätiedot

Olenko minä veljeni vartija?

Olenko minä veljeni vartija? Olenko minä veljeni vartija? Puuttumisen ongelma työyhteisössä Ekumeeninen seminaari 16.3.2007 Helsinki Muistio Olenko minä veljeni vartija? Puuttumisen ongelma työyhteisössä Ekumeeninen seminaari 16.3.2007

Lisätiedot

Kytkentöjä ja katkaisuja

Kytkentöjä ja katkaisuja 1/2006 Kytkentöjä ja katkaisuja Kilpailua vaikka väkisin CDT- suurkulutuksen mittari Tulospalkkion pyörät eivät pyöri Veturimiespilkit 2006 Pääkirjoitus Helsingissä 6. päivänä maaliskuuta 2006 Virolaisyhtiö

Lisätiedot

Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla

Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 8/2015 Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla Ilkka Pirhonen, Timo Leinonen, Timo Karjalainen Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla

Lisätiedot

sottilainen 4 Tulevaisuus yhdessä 6 Uusi palkkausjärjestelmä 10 Marokon erilaiset työolot 18 Nepalin lapset töissä 21 Kokoukseen ja risteilylle!

sottilainen 4 Tulevaisuus yhdessä 6 Uusi palkkausjärjestelmä 10 Marokon erilaiset työolot 18 Nepalin lapset töissä 21 Kokoukseen ja risteilylle! sottilainen Sosiaali- ja Terveysalan Järjestöjen Työntekijät ry:n jäsenlehti 1 /2008 4 Tulevaisuus yhdessä 6 Uusi palkkausjärjestelmä 10 Marokon erilaiset työolot 18 Nepalin lapset töissä 21 Kokoukseen

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS ISO/IEC JTC1 SC7 PLENARY KOKOUKSESTA 2006

MATKAKERTOMUS ISO/IEC JTC1 SC7 PLENARY KOKOUKSESTA 2006 MATKAKERTOMUS ISO/IEC JTC1 SC7 PLENARY KOKOUKSESTA 2006 Kokous: Aika: 14 19.5.2006 Paikka: Osanottajat: Työryhmät: Jakelu: 17. ISO/IEC JTC1 SC7 Plenary (Software and Systems Engineering) Thaimaa, Bangkok,

Lisätiedot

KULJETUSYRITYKSEN PERUSTAMINEN

KULJETUSYRITYKSEN PERUSTAMINEN KULJETUSYRITYKSEN PERUSTAMINEN Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Logistiikan koulutusohjelma Forssa, kevät 2011 Jani Lahti OPINNÄYTETYÖ Logistiikan koulutusohjelma Forssa Työn nimi Kuljetusyrityksen perustaminen

Lisätiedot

Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita

Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita Vankkaa osaamista ja ketterää oppimista Työelämän osaamiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita Leenamaija Otala CICERO Learning Network, 2011 Tiivistelmä CICERO Learning Network ja Henry ry. (Henkilöstönjohdonryhmä

Lisätiedot