PAIKALLINEN TIETOYHTEISKUNTA JA UUDISTUVAT VERKOTTUNEET YHTEISÖT PIELISEN KARJALAN ALUEKEHITYKSESSÄ (VALUE PROJEKTI)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PAIKALLINEN TIETOYHTEISKUNTA JA UUDISTUVAT VERKOTTUNEET YHTEISÖT PIELISEN KARJALAN ALUEKEHITYKSESSÄ (VALUE PROJEKTI)"

Transkriptio

1 LOPPURAPORTTI 1 (11) PAIKALLINEN TIETOYHTEISKUNTA JA UUDISTUVAT VERKOTTUNEET YHTEISÖT PIELISEN KARJALAN ALUEKEHITYKSESSÄ (VALUE PROJEKTI) LOPPURAPORTTI

2 LOPPURAPORTTI 2 (11) Projektin toteutuma lyhyesti Päätavoitteet Value -projektin tavoitteena oli parantaa etätyön edellytyksiä ja edistää etätyöpaikkojen syntymistä Pielisen Karjalassa. Pääkeinoiksi oli suunnitteluvaiheessa valittu asumista ja työtä sujuvasti yhdistävän asuin- ja työalueen suunnittelu ja virtuaalinen etätyöympäristö alueellista yhteisöverkkoa hyödyntämällä. Näitä tukeviksi toimenpiteiksi oli suunniteltu asuin- ja työalueen yhteyteen tuleva etätyökeskus sekä etätyömäistä pienyrittäjyyttä tukeva koulutustarjonta. Lisäksi projektin tuli tuottaa tutkimustietoa etätyöstä sekä laatia yleiset toimintamallit kahdesta päätoimenpiteestä. Asuin- ja työalue / Asemapuisto Asuin- ja työalueen suunnittelu käynnistyi keväällä 2009 kun Nurmeksen kaupunki teki projektille suunnittelutoimeksiannon omistukseensa tulleesta rautatieaseman tienoosta. Kohdetta alettiin prosessin aikana kutsua Asemapuistoksi. Toimeksianto oli laatia Asemapuiston alueelle kehittämissuunnitelma, joka toteuttaisi projektin tavoitetta etätyötä edistävästä asuin- ja työalueesta. Kehittämissuunnitelman laati Oulun ja Tampereen yliopistojen sekä Espoon Teknillisen Korkeakoulun opiskelijaryhmä. Työtä avusti laajahko paikallinen työryhmä. Lisäksi järjestettiin yleisötilaisuuksia. Kehittämissuunnitelma valmistui marraskuussa Suunnitelman mukainen kaavoitustyö käynnistyi välittömästi suunnitelman valmistumisen jälkeen. Asemapuiston suunnitelma luo olemassa olevan palvelurakenteen sisään uuden kokonaisuuden, joka tuo alueelle sekä uusia asukkaita että uusia työpaikkoja. Koska työtilat on yhdistetty asumiseen (tilat joko asunnon yhteydessä tai esimerkiksi erillisessä piharakennuksessa) ja koska uusi alue tukeutuu olevaan palvelurakenteeseen ei uudesta alueesta seuraa tavanomaisia lähiörakentamisen ongelmia. Lisäksi kehittämissuunnitelma luo varsin houkuttelevan alueen ajatellen etätyöntekijöiden alueelle rekrytointia. Asemapuiston kehittämisprosessista laadittiin projektissa kaksi tutkimusraporttia, joissa kuvataan tällaisen maankäytön ja palvelujen suunnittelun vaikutuksia ja parhaita käytäntöjä. Kehittämissuunnitelma ja tutkimusraportit yhdessä täyttävät näiltä osin projektille asetetut tavoitteet.

3 LOPPURAPORTTI 3 (11) Yhteisöverkko / virtuaalinen etätyöympäristö Virtuaalinen etätyöympäristö päädyttiin tekemään laajempipohjaiseksi kuin alkuperäinen ajatus paikallisen yhteisöverkon hyödyntämisestä edellytti. Syy tähän oli selvä, paikallisen verkon palvelut eivät olisi tyydyttäneet tarpeita. Työympäristöstä tehtiin virtuaalinen etätyökeskus, jonka palvelut tukevat monipuolisesti nimenomaisesti etätyötä. Samoja palveluja voidaan kuitenkin hyödyntää myös muussa toiminnassa. Palveluiden paino on kommunikoinnissa ja tiedon / dokumentaation jakamisessa. Kuhunkin toimintoon on eri teknisiä vaihtoehtoja yritysten erilaisten tarpeiden mukaisesti. Erikoisuutena on SecondLife -virtuaalimaailmaan rakennettu etätyökeskus, jota käytettiin myös fyysisen etätyökeskuksen suunnittelun virtuaalimallina. Etätyötietouden tuottaminen (koulutus) Alkuperäisenä tavoitteena olleen kurssimuotoisen etätyökoulutuksen järjestäminen osoittautui vaikeaksi mm. siksi, että aikuiskoulutusorganisaatioiden etätyöosaaminen on hyvin rajallista. Toisaalta oppilaitokset edellyttävät aina ryhmiä ja etätyöosaamista pitää pystyä tuottamaan yksittäisellekin työntekijälle tai yhden yrityksen johdolle. Projektissa päädyttiin muuttamaan toimintamalli toiseksi. Perustettiin ework.fi -sivusto johon alettiin kerätä laajasti etätyötietoutta. Sivustolla on lisäksi hyödynnettävissä Value- projektissa pidettyjen seminaarien, yleisötilaisuuksien ja webinaarien nauhoitukset. Erityisesti jälkimmäiset ovat etätyön kannalta hyödyllisiä. Niissä alustivat Suomen parhaat etätyön asiantuntijat. Projektissa laadittiin myös etätyöntekijän verkkokurssi. Sille ei projektin aikana löytynyt koulutusorganisaatioista ottajaa ja järjestäjää, mutta projektin varsinaisen toiminnan päätyttyä on ilmaantunut yksityinen koulutusyritys, joka sitä todennäköisesti lähtee hyödyntämään. Alkuperäinen tavoite aloittaa etätyökeskuksen toiminta Nurmeksessa osoittautui optimistiseksi siksi, että sopivaa kiinteistöä ei löytynyt ennen kuin aivan projektin viimeisinä toimintapäivinä. Projektisuunnitelmaa muutettiin tästä syystä syksyllä 2009 ja toiminnan käynnistämisen sijaan tavoitteeksi asetettiin toiminnallisen suunnitelman tekeminen. Tämä toteutettiin projektissa käyttäen edellä mainittua virtuaalista etätyökeskusta mallintamaan etätyökeskuksen sisältöä ja toimijoita.

4 LOPPURAPORTTI 4 (11) Projekti Projektin toteutusaika oli Varsinaisena henkilöstönä oli projektipäällikkö ja osa-aikainen hankesihteeri. Lisäksi projektissa työskenteli ostopalveluna kokoaikainen tutkija (Joensuun / Itä-Suomen yliopisto, Spatia). Projektin budjetti oli Projektin päärahoitus tuli EAKR -ohjelmasta P-K:n maakuntaliiton välityksellä. Projektia hallinnoi Pielisen-Karjalan Kehittämiskeskus Oy. Osarahoittajana oli P-K:n Ammattiopisto Nurmes.

5 LOPPURAPORTTI 5 (11) 1. Projektin lähtökohta Pielisen Karjalassa on tehty muutamia etätyön kokeiluja, joiden perusteella on nähtävissä toisaalta huomattava etätyön potentiaali ja toisaalta etätyön yleistymistä estäviä tekijöitä. Seudun asukkaiden tietoyhteiskuntavalmiudet ovat keskimääräistä maaseutua paremmat luvun alkupuolen Oppiva Ylä-Karjala ja Oppiva Vaara- Karjala -projektien myötä. Etätyökeskusmaista toimintaa pilotoitiin mm. NetCenterja ITNet -hankkeissa Nurmeksessa. Value -projektissa suunniteltiin uudenlainen etätyö- ja pienyrityskeskus sekä fyysisenä että virtuaalisena tilana. Molempien käyttöön kehitettiin tarvittavat tukipalvelut. Yleisimmät esteet etätyölle organisaatioissa ovat oikean tiedon puute ja etätyön johtamisen osaamattomuus. Näistä seuraa perusteettomia epäluuloja. Etätyöhön liittyviä sopimuskäytäntöjä ja työehtoja ei tunneta. Johtamisen menetelmät ovat etätyössä erilaiset kuin keskitetyillä työpaikoilla. Value -projektissa koottiin ja dokumentoitiin suomalainen etätyötietous yhteen paikkaan. Aiheesta järjestettiin myös koulutusta. Projektissa laadittiin malli organisaation etätyöohjeistoksi. Etätyöpaikat ovat merkittävä mahdollisuus korjata Pielisen Karjalan huonoa väestökehitystä ja samalla mahdollisuus monipuolistaa alueen elinkeinorakennetta. Tulomuuton edellytyksenä kuitenkin on seudun vetovoimaisuus ja etätyön vaatiman infrastruktuurin hyvä taso. Projektissa laadittiin esimerkki etätyön sijoittumista edistävästä yhdyskuntasuunnitelmasta ja edistettiin alueen laajakaistayhteyksien rakentumista.

6 LOPPURAPORTTI 6 (11) 2. Tavoitteet Value -projektin alkuperäiset tavoitteet olivat (kopio projektisuunnitelmasta): 2.1 Työpaikkojen ja pienyrittäjyyden lisäys Uusien yrittäjä- ja etätyöpaikkojen myötä alueen työpaikkojen ja työllisten määrä kasvaa. Yrittäjäkoulutukset ja etätyötyyppisen yrittämisen edellytysten luominen lisäävät alueen henkilöyrittäjyyttä. Seurausvaikutuksena on lisäksi tulomuuttajien määrän lisääntyminen. 2.2 Seudun elinkeinorakenteen monipuolistuminen Projektin toimenpitein seudulle syntyy työpaikkoja ja pienyrittäjyyttä pääasiassa aloille, joissa alueella on nyt vähän päätoimisia työpaikkoja. 2.3 Maaseutumaisten pientaajamien dynaamisen yhteisön malli Projektin tutkimustoiminta tuottaa tietoa niistä tekijöistä, jotka johtavat elinvoimaiseen, ekologiseen, innovatiiviseen ja tuottavaan yhdyskuntaan syrjäisen, harvaan asutun alueen taajamissa. 2.4 Alueellinen tietoyhteiskuntamalli Projektissa tuotetaan yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista tukevan paikallisen tietoyhteiskunnan julkisten ja kaupallisten palvelujen malli, jossa perusrakenteena käytetään alueellista yhteisöverkkoa. (kopio päättyy) Tavoitteet tarkentuivat ja osin niiden painotukset muuttuivat projektin aikana. Yhdyskuntasuunnittelun ja Nurmeksen etätyökeskuksen kohteiden aikataulusyistä työpaikkapainotus väheni, alueellinen tietoyhteiskuntamalli tiivistyi ja osin laajeni etätyön virtuaaliseksi työympäristöksi ja yleisten edellytysten, kuten tietoliikennerakenteiden parantaminen korostuivat.

7 LOPPURAPORTTI 7 (11) 3. Toiminta ja tulokset Valuessa käynnistettiin useita kehittämisprosesseja ja luotiin niille perustaa. Lyhyestä toteutusajasta johtuen nämä säikeet jäivät pääosin avoimiksi aloituksiksi, joiden lopullinen vaikuttavuus riippuu projektin jälkeisistä jatkotoimista. Projektissa koottiin etätyön ja tietoalojen yrittäjyyden tietopohjaa ja pääosin tämä myös analysoitiin tutkimusraporteiksi. Value -projekti kävi keskustelua suuren yleisön kanssa sekä vuorovaikutteisilla foorumeilla että aktiivisen tiedottamisen avulla. Projektin eri toimenpiteille yhteinen tavoite, etätyön edellytysten parantaminen Pielisen Karjalassa, toteutui kohtuullisen hyvin. Tavoitteen lopullinen toteutuminen on pitkäjänteistä työtä, jossa jatketaan Valuessa käynnistettyjä kehitysprosesseja. Osittain työ jatkuu Valuen jatkoprojektissa, Pikesin hallinnoimassa EETU:ssa ja osaa toimista jatkavat seudun kunnat. 3.1 Etätyötietoutta Yksittäisistä tavoitteista etätyötietouden kerääminen ja levittäminen saavutettiin hyvin. Kehittämistoimiin liittyi suoraan tiedotustilaisuuksia ja seminaareja. Projektista tiedotettiin mediassa ja projektissa julkaistiin kolme tutkimusraporttia. Projektissa järjestetyt seminaarit: Pielisen yhteisö- ja aluekehitysfoorumin Pielisen yhdyskuntasuunnittelun workshop Etyö Nyt Etätyön uusi aika, kolme webinaaria 26.1., 2.2. ja Projektin päätösseminaari Yhdyskuntasuunnitteluosiossa järjestettiin 5 avointa yleisötilaisuutta. Kaikki seminaarit ja yleisötilaisuudet lähetettiin myös verkkoon ja nauhoitettiin. Nauhoitukset ovat katsottavissa -sivustolla.

8 LOPPURAPORTTI 8 (11) Projekti oli esillä paikallisradiossa (YLE) 2 kertaa ja yhden kerran Itä-Suomen tvuutisissa. Projektin toimenpiteistä ja tuotoksista julkaistiin yhteensä 61 lehtiartikkelia tai uutista. Lehtiartikkeleista 11 julkaistiin maakunnallisissa lehdissä loput Pielisen Karjalan paikallislehdissä. Projektin tuottamat julkaisut: - Uusiutuva Vanha Kauppa Nurmeksen Asemapuiston suunnittelun lähtökohtia (painettu ja sähköinen) - Pikkukaupungin uusiutumiskykyä etsimässä Nurmeksen Vanhan Kauppalan ja Asemapuiston tulevaisuuden aineksia (painettu ja sähköinen) - Paikalliset yhteisöverkot ja virtuaaliympäristöt Pielisen Karjalan aluekehityksessä (sähköinen) - Value -projektin arviointiraportti (sähköinen) Projektin sisäiseen ja viiteryhmätiedotukseen oli käytössä intranet -järjestelmä. Laajakaistarakenteiden kartoittamiseksi tehtiin verkkokysely tarpeista ja toiveista. Vastauksia saatiin lähes 900. Samassa yhteydessä kartoitettiin alueen etätyön potentiaalia sekä etätyön mahdollisia esteitä. Kyselyn yhteenveto on liitteenä. Projektissa tuotettiin lisäksi organisaation etätyön malliohje, joka helpottaa etätyön hallittua käyttöön ottamista.

9 LOPPURAPORTTI 9 (11) 3.2 Virtuaalinen työympäristö Yhteisöverkkojen hyödyntäminen oli yksi päätavoitteista. Sen toteutumana projektissa tuotettiin virtuaalinen etätyökeskus, jonka palveluja voidaan käyttää etätyön alustana. Tuotettujen palvelujen avulla voidaan luoda virtuaalinen etätyötila, jossa voidaan hallita materiaaleja ja hoitaa kommunikaatio. Virtuaalista työtilaa alkoi projektin aikana hyödyntää Pikes Oy. Tältä osin toteutus jäi suppeaksi. Virtuaalinen etätyökeskus koostuu useista verkkopohjaisista palveluista: - pielinen -niminen SecondLife -virtuaaliympäristö - vaihtoehtoinen virtuaaliympäristö (OpenSimulator) - kolme intranet-/extranet -alustaa (FirstClass, TikiWiki ja Citadel) - verkkoneuvottelu-/ videoneuvotteluympäristöt (OpenMeetings ja DimDim) - verkkokauppa-alusta (Magento) Nämä palvelut yhdessä mahdollistavat etätyöntekijän virtuaalisen työtilan, jonka avulla kommunikointi organisaation muiden osien ja asiakkaiden kanssa helpottuu. Samaa työtilaa voidaan käyttää myös keskitetyillä työpaikoilla. Palvelut mahdollistavat myös kokonaan virtuaalisen työyhteisön, jossa kaikki toimijat ovat etä työntekijöitä. Joustava, reaaliaikainen virtuaalitila alentaa etätyöhän siirtymisen ja siirtämisen kynnystä. 3.3 Asuminen & työ Yhdyskuntasuunnitteluosion tavoitteena oli pilotoida yhdyskuntamallia, joka edistäisi etätyötä ja vapaiden ammattien yrittäjyyttä sekä elinkeinorakenteen monipuolistumista. Tämä toteutettiin tekemällä tavoitetta tukeva kehittämissuunnitelma osaan Nurmeksen keskustaajamaa. Suunnittelutyön aikana alue nimettiin Asemapuistoksi. Osiossa tuotettiin suunnitelma asumista ja työtä yhdistävästä yritys- ja asuinalueesta, joka tukeutuu olemassa olevaan palvelurakenteeseen ja jossa on otettu huomioon erityisesti etätyön tarpeita. Nurmeksen kaupunki on jo alkanut soveltaa suunnitelmaa käytäntöön. Siihen perustuva Asemapuiston kaavoitussuunnitelma on tehty ja ensimmäisen osan kaavaluonnos on valmistunut. Asemapuistoa tullaan markkinoimaan Pielisen Karjalan etätyön kärkiresurssina.

10 LOPPURAPORTTI 10 (11) Kehittämissuunnitelmatyö perustui Nurmeksen kaupungin toimeksiantoon, jossa tehtävänä oli laatia Asemapuiston alueelle kehittämissuunnitelma, joka toteuttaisi projektin tavoitetta etätyötä edistävästä asuin- ja työalueesta. Kehittämissuunnitelman laati Oulun ja Tampereen yliopistojen sekä Espoon Teknillisen Korkeakoulun opiskelijaryhmä. Työtä avusti laajahko paikallinen työryhmä. Lisäksi järjestettiin viisi avointa yleisötilaisuutta, jotka myös lähetettiin verkkoon. Kehittämissuunnitelma valmistui marraskuussa Asemapuiston suunnitelma luo olemassa olevan palvelurakenteen sisään uuden kokonaisuuden, joka tuo alueelle sekä uusia asukkaita että uusia työpaikkoja. Suunnitelma pitää sisällään yhteensä noin 70 asunto-työtila -paria sekä tarvittavia yhteistiloja. Myös Nurmeksen etätyökeskus lähtenee rakentumaan alueelle. Asemapuiston kehittämisprosessista laadittiin projektissa kaksi tutkimusraporttia, joissa kuvataan tällaisen maankäytön ja palvelujen suunnittelun vaikutuksia ja parhaita käytäntöjä. Kehittämissuunnitelma ja tutkimusraportit yhdessä täyttävät näiltä osin projektille asetetun tavoitteen selvittää yhdyskuntasuunnittelun mahdollisuudet vaikuttaa kohdealueen elinkeinorakenteeseen, tässä tapauksessa erityisesti etätyön edistämiseen. Projektin lopputulema on, että tällainen suunnitteluprosessi on hyvin vaikuttava ja tulosta tuottava. Kuinka suuri osa suunnitelmasta toteutuu ja missä ajassa riippuu pääosin Nurmeksen kaupungin jatkotoimenpiteistä. Osallistuva suunnittelumenetelmä, jota tässä käytettiin, edesauttoi kuitenkin kaupungin päättäjien ja toimijoiden sitoutumista hankkeeseen. Tämä ja jo suunnittelutyön aikana osoitettu mielenkiinto aluetta kohtaan lupailee onnistumista. 3.4 Tutkimusosio Projektiin ostettiin yhden tutkijan työpanos ja siihen liittyvät tukipalvelut Joensuun yliopiston (Itä-Suomen Yliopiston) kuntatutkimusyksikkö Spatialta. Tutkimusryhmän panos projektin kriittisenä tarkastelijana, toisaalta ideoijana ja tutkimustiedon tuottajana oli merkittävä. Projektin tutkimusosio tuotti seuraavat tutkimusraportit: - Uusiutuva Vanha Kauppa Nurmeksen Asemapuiston suunnittelun lähtökohtia (painettu ja sähköinen) - Pikkukaupungin uusiutumiskykyä etsimässä Nurmeksen Vanhan Kauppalan ja Asemapuiston tulevaisuuden aineksia (painettu ja sähköinen) - Paikalliset yhteisöverkot ja virtuaaliympäristöt Pielisen Karjalan aluekehityksessä (sähköinen) - Value -projektin arviointiraportti (sähköinen)

11 LOPPURAPORTTI 11 (11) 4. Vaikutukset ja toiminnan jatkuvuus Projektin toimenpiteillä on luotu edellytyksiä etätyöpaikoille jatkossa. Tämä näkyy mm. siinä, että Pielisen Karjalan elinkeinostrategiaan kirjattiin 80 uuden etätyöpaikan tavoite. Taustana on mm. Valuessa suunnitellut ja osin käynnistetyt etätyökeskukset sekä Nurmeksen Asemapuiston alue. Projektin tuloksista sekä Asemapuiston kehittämissuunnitelmaa että virtuaalisen etätyökeskuksen palveluita on jo hyödynnetty. Jo projektin aikana tulivat hyötykäyttöön projektissa tehdyt laajakaistaverkon suunnitelmat. Pikesin hallinnoima EETU -projekti jatkaa osaa Value -projektissa kehitettyjä ja aloitettuja verkkopalveluja (ework.fi, virtuaalinen etätyökeskus, pielinen.net) saakka, jonka jälkeen toiminta siirtyy joko tulevia etätyökeskuksia hallinnoiville tahoille tai Pikesille. EETU -projekti jatkaa myös etätyökeskusten suunnittelua ja Nurmeksen Asemapuiston toimijoiden rekrytointia. Value -projektin tuottamat materiaalit ovat yritysten, oppilaitosten ja koulutusyritysten käytettävissä ework.fi- ja pielinen.net- sivustojen kautta. Projektin vaikuttavuudesta tehtiin sidosryhmille verkkokysely. Pyydetyistä 77 vastauksia saatiin 27. Pääosa vastauksista tuli Nurmeksesta (18). Yritysten ja yhteistyökumppaneiden vastauksia tuli myös 18 kpl, muut olivat hallinnoijan ja rahoittajan edustajilta. Projektin vaikuttavuus arvioitiin yleisesti kohtalaiseksi. Jossain määrin odotettiin konkreettisempia tuloksia, ts. uusia työpaikkoja. Yleisarvosanaksi annettiin 4, asteikolla 1-5. Liitteet Laajakaistakyselyn yhteenveto Vaikuttavuuskyselyn yhteenveto

EETU. Elämänlaatu, e-työ, tietoyhteiskunta ja uudistuva työ Pielisen Karjalassa

EETU. Elämänlaatu, e-työ, tietoyhteiskunta ja uudistuva työ Pielisen Karjalassa EETU-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI 1(6) EETU Elämänlaatu, e-työ, tietoyhteiskunta ja uudistuva työ Pielisen Karjalassa www.ework.fi www.pikes.fi/web/eetu-pikes EETU-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI 2(6) Projektin kuvaus

Lisätiedot

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Heavy Users Care Chains in OuluArc Tiedotussuunnitelma OULUNKAAREN SEUTUKUNTA Ii Pudasjärvi Utajärvi Vaala Yli-Ii Piisilta 1, 91100

Lisätiedot

POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely

POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely 24.2.2016 Antti Niemi POVERIA BIOMASSASTA Toteutusaika: 1.9.2015-30.6.2018 Budjetti: 798 645 Päärahoittaja: ELY-keskus Euroopan maaseuturahaston varoista Tavoite: Uusiutuvan

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME.

TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT VAHVUUTEMME. KUNTIEN JA 3. SEKTORIN YHTEISTYÖ VARAUTUMISESSA JA ARJEN TURVALLISUUDESSA, HELSINKI 28.6.2019 JOENSUUN KONSERNISTRATEGIA: ROHKEASTI UUDISTUVA TEEMME TURVALLISTA KAUPUNKIA YHDESSÄ. ERILAISET IHMISET OVAT

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Ubiikkiteknologia ja sosiaalinen media alueellisessa ja paikallisessa kehittämisessä

Ubiikkiteknologia ja sosiaalinen media alueellisessa ja paikallisessa kehittämisessä Ubiikkiteknologia ja sosiaalinen media alueellisessa ja paikallisessa kehittämisessä tutkija Sirkku Wallin Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutuskeskus YTK Aalto yliopisto Digitalisaatiosta elinvoimaa

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN STRATEGIA 2020 TOIMINTAYMPÄRISTÖMME MUUTTUU LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMINTA AJATUS. Sujuvan elämän seutukaupunki - luonnollisesti Lieksa

LIEKSAN KAUPUNGIN STRATEGIA 2020 TOIMINTAYMPÄRISTÖMME MUUTTUU LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMINTA AJATUS. Sujuvan elämän seutukaupunki - luonnollisesti Lieksa strategia 2020 TOIMINTAYMPÄRISTÖMME MUUTTUU LIEKSAN KAUPUNGIN STRATEGIA 2020 Globaalitalous ja kestävä kehitys Lieksa ei ole irrallaan globaalin talouden vaikutuksesta. Uusiutuvien energialähteiden, ylikansallisten

Lisätiedot

Tilannekatsaus 1 (5) 3.12.2013 2. Teema 5: Johtajuus, tuloshakuisuus ja toimivat prosessit. REDU / Pertti Heikkilä.

Tilannekatsaus 1 (5) 3.12.2013 2. Teema 5: Johtajuus, tuloshakuisuus ja toimivat prosessit. REDU / Pertti Heikkilä. Tilannekatsaus 1 (5) Teema 5: Johtajuus, tuloshakuisuus ja toimivat prosessit Teemaa koordinoi REDU ja osatoteuttajia ovat em. lisäksi KPEDU, OSAO, RAAHENAO ja SAKK. Koonti perustuu REDU:n, KPEDU:n ja

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 OHJELMAKOKONAISUUDEN RAKENNE valtakunnallinen teknologiateollisuuden kehittämisohjelma Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelut -seminaari

Oppijan verkkopalvelut -seminaari Oppijan verkkopalvelut -seminaari Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja Finlandiatalo 9.12.2013 RAKENNEPOLIITTINEN OHJELMA Taustalla maailman talouden ja euroalueen ongelmat, Suomen talouden rakennemuutos ja

Lisätiedot

Sisältö. Yliopistoista valmistuneiden alueellinen sijoittuminen. Aineisto. Lähtökohdat tutkimukselle

Sisältö. Yliopistoista valmistuneiden alueellinen sijoittuminen. Aineisto. Lähtökohdat tutkimukselle Sisältö Yliopistoista valmistuneiden alueellinen sijoittuminen Heli Kurikka Tutkija 1. Taustaa 2. Yliopistojen ryhmittely 3. Valmistuneiden alueellisen sijoittumisen piirteitä eri yliopistoista eri aloilta

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI TURUN LOPPURAPORTTI AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointipalvelut Usability of Shopping Centers -projekti 20.12.2008 1 (3) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Usability of Shopping Centers Hyvinvointipalvelut 20.12.2008

Lisätiedot

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 1(6) LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 2(6) 1. Taustaa... 3 2. Tavoite... 3 3. Tulokset ja niiden hyödyntäminen... 4 4. Toteutus... 4 4.1 Tehtävät/aikataulu...

Lisätiedot

Elinvoimaa täydennysrakentamisella. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014

Elinvoimaa täydennysrakentamisella. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014 Elinvoimaa täydennysrakentamisella Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan aloitusseminaari 14.11.2014 Lähtökohtia Täydennysrakentaminen on tärkeää ja tästä ollaan samaa mieltä Kasvukeskukset

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla

Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla -projekti Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki Diakin Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla

Lisätiedot

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa

Tavoite 1: Ilo elää ihmisissä Kestävää ja uudistuvaa kansalaistoimintaa Miun yhistys toimeenpanosuunnitelma 2015-2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Käsitelty ja täydennetty JANEn kokouksessa 6.10.2015 (Aikaisemmat vaiheet: JANEn kokouksen 28.8.2015 Learning

Lisätiedot

VIRETTÄ VERKKOON virtuaalinen yhteistyö sosiaali- ja terveys- sekä puhdistuspalvelualalla

VIRETTÄ VERKKOON virtuaalinen yhteistyö sosiaali- ja terveys- sekä puhdistuspalvelualalla VIRETTÄ VERKKOON virtuaalinen yhteistyö sosiaali- ja terveys- sekä puhdistuspalvelualalla 1.9.2015-31.12.2016 2 Hankkeen toimijat Faktia Koulutus Hyria koulutus Oy Keski-Pohjanmaan aikuisopisto Savonlinnan

Lisätiedot

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA 31.8.2012 SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA Hankkeen hallittu päättäminen Rahoituskoordinaattori Merja Rossi Kaakkois-Suomen ELY-keskus HANKKEEN PÄÄTTÄMINEN Päättäminen on osa hankkeen suunnitelmaa ja toteuttamista

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Projektivastaava Sari Laiho p. 020 615 8721 sari.laiho@ksao.fi. www.ksao.fi/projektit/koulustaduuniin/

Projektivastaava Sari Laiho p. 020 615 8721 sari.laiho@ksao.fi. www.ksao.fi/projektit/koulustaduuniin/ Projektivastaava Sari Laiho p. 020 615 8721 sari.laiho@ksao.fi www.ksao.fi/projektit/koulustaduuniin/ 1.4.2008 31.12.2011 Tavoitteet: Kouvolan seudun ammattiopiston läpäisyasteen kohottaminen sekä valmistumisen

Lisätiedot

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II Painopistealueittain teksti hankehakemuksesta KONKREETTISET TOIMENPITEET Etelä-Savo Keski-Suomi Ehkäisevän työn kehittäminen Sijaishuollon kehittäminen 1. ei toteudu 2. toteutunut 3. toteutunut hyvin 1.

Lisätiedot

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Lahden diakonian instituutti Vastuuta ottamalla opit 3- hanke Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015 Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Anne-Maria Karjalainen kehittämisvastaava Lahden diakonian

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

seminaari TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

seminaari TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Pohjoinen kasvukäytävä TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Kymenlaakso Pohjoisella kasvukäytävällä kä ällä seminaari Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA

MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA Pohjois-Savon liitto MAAKUNTAVERKKO Sivu 1 MAAKUNTAVERKKO ESISELVITYKSEN PROJEKTISUUNNITELMA Pohjois-Savon liitto MAAKUNTAVERKKO Sivu 2 1. Tausta Pohjois-Savon liitto rahoitti ajalla 1.2.2006 28.2.2007

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto www.mal-verkosto.fi Vaasan kaupunkiseudun rakennemalli 2040 -seminaari 16.10.2012 Menossa rakennemallien aktiiviset vuodet

Lisätiedot

KEVÄT- Keski-Suomen. kehittämisohjelma. Esitys Maakunnan Yhteistyöryhmälle 1.12.2009

KEVÄT- Keski-Suomen. kehittämisohjelma. Esitys Maakunnan Yhteistyöryhmälle 1.12.2009 KEVÄT- Keski-Suomen välityömarkkinoiden kehittämisohjelma Esitys Maakunnan Yhteistyöryhmälle 1.12.2009 Projektipäällikkö Hankeasiantuntija Hankearvioija janne.laitinen@jamk.fi taina.era@jamk.fi raija.laaperi@thl.fi

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

HALLITUS 3 23.01.2012 HUS:N KIINTEISTÖ- JA TILAHALLINNON JATKOKEHITTÄMINEN 493/00/01/03/2008 HALL 3

HALLITUS 3 23.01.2012 HUS:N KIINTEISTÖ- JA TILAHALLINNON JATKOKEHITTÄMINEN 493/00/01/03/2008 HALL 3 HALLITUS 3 23.01.2012 HUS:N KIINTEISTÖ- JA TILAHALLINNON JATKOKEHITTÄMINEN 493/00/01/03/2008 HALL 3 HUS:in tila- ja kiinteistöhallintoa koskeva esitys on hallituksen kokouksessa 28.11.2011 päätetty laittaa

Lisätiedot

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa PUHTI-tilastomylly 1/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa Kuinka suuri osa pohjoiskarjalaisista asuu maaseudulla?

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo

Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo Kymenlaakson rahoitushakuinfo Merikeskus Vellamo 29.8.2019 Etelä-Suomen EAKR-haku 9.9.-17.10. Aikataulu Haku toteutetaan yksivaiheisena 6 vkoa Hakemusten käsittelyaikaa ennen koord.työryhmää reilu 3 vkoa

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 1 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet 3

Lisätiedot

2011-2014. Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun asukashankinnasta

2011-2014. Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun asukashankinnasta Onni kutsuu kylään -hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007 2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY - keskukset 2011-2014 Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun

Lisätiedot

Yhteinen tulevaisuus maaseudulla -hanke

Yhteinen tulevaisuus maaseudulla -hanke Yhteinen tulevaisuus maaseudulla -hanke 1.1.2012-31.12.2014 Rahoittajina Keski-Suomen ja Pirkanmaan ELY -keskukset Hankkeen taustaa: Toimintarahan riittävyyteen piti reagoida ajoissa, ennen kuin rahat

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot riitta.prittinen-maarala@rko.fi puh. 050 4691 946

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

oppivan kaupunkisuunnittelun konsepti

oppivan kaupunkisuunnittelun konsepti OPUS-hanke Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ns. oppivan kaupunkisuunnittelun konsepti, joka perustuu asukkaiden, julkisen sektorin ja yksityisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön ( P4-malli ) Malli

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Opiskelu kohtaa työelämää

Opiskelu kohtaa työelämää Opiskelu kohtaa työelämää Mikä on Yrityslabra? Yrityslabra on Lohjan Laurean uudenlainen oppimisympäristö, jossa alueen yrittäjät, julkinen sektori ja opiskelijat kohtaavat. Tarkoituksena on mahdollistaa

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016

KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016 1 1 KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016 Kemin kaupunki ja Kemin Digipolis Oy ovat sopineet tässä esitetyn suunnitelman mukaisesta kehittämistoimeksiannosta vuodelle 2016: 1. TAUSTAA Kemin kaupunki on aktiivinen

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille. Tekes

Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille. Tekes Tutkimushaun verkottumistilaisuus 14.1.2014 Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille 2013-2016 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Fiksu

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

YVI-hanke 2010 2013. Jaana Seikkula-Leino. projektijohtaja, yrittäjyyskasvatuksen professori Turun yliopisto / Lappeenrannan teknillinen yliopisto

YVI-hanke 2010 2013. Jaana Seikkula-Leino. projektijohtaja, yrittäjyyskasvatuksen professori Turun yliopisto / Lappeenrannan teknillinen yliopisto YVI-hanke 2010 2013 Jaana Seikkula-Leino projektijohtaja, yrittäjyyskasvatuksen professori Turun yliopisto / Lappeenrannan teknillinen yliopisto YVI-hanke (2010 2013), tavoitteet 1) Yrittäjyyskasvatuksen

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Yhteyshenkilön nimi: Pekka Koponen Yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköposti): 040 501 7114, pekka.koponen@forumivirium.

LOPPURAPORTTI. Yhteyshenkilön nimi: Pekka Koponen Yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköposti): 040 501 7114, pekka.koponen@forumivirium. Raportoitavan hankkeen perustiedot Hankkeen nimi: Kiinnostava arkkitehtuuri Hankkeen vastuutaho (hankkeen hallinnoija): Openhouse ry Y-tunnus: 2343039-6 Toimipaikka (osoite ja postinumero): c/o Jussi Murole,

Lisätiedot

Strategiakysely sidosryhmille 2018

Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille 2018 Strategiakysely sidosryhmille Kansalaisareena selvitti kyselyllä sidosryhmiensä näkemyksiä vuosille 2019 2022 laadittuun strategiaan. Vastausaika oli 7. 17.8.2018 Kysely

Lisätiedot

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Materiaalivirtakatsaus Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Kyselyn toteutus Toteutettiin syys-lokakuussa 2017 Kysymyksillä kartoitettiin:

Lisätiedot

Tulevaisuuden kestävä yhdyskunta

Tulevaisuuden kestävä yhdyskunta Tulevaisuuden kestävä yhdyskunta 20.9.2011 Loppuraportin julkistamistilaisuus Hanna Tuohimaa, Laura Haapola, Pekka Kauppi, Jyrki Kettunen, Susanna Kivelä, Jukka Laitinen ja Tarja Meristö Hankkeen eteneminen

Lisätiedot

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 SEINÄJOKI SEINÄJOESTA TIETOA Seinäjoki sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Tampereelle matkaa n.175 km, Vaasaan n. 80km, Jyväskylään n. 200km. V.2013 ylittyi 60 000 asukkaan

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010

VIESTINTÄSUUNNITELMA LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 LAPIN MUOTOILUOHJELMAN VALMISTELUHANKE 2009-2010 Lapin muotoiluohjelman valmistelu Viestinnän tavoite INNOVATIIVISTA MUOTOILUA LAPPILAISILLE HYVINVOINTIA - varmistaa Lapin muotoiluohjelman tunnettuus -

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Energiahankkeet Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Bioenergiaosaamisen tuotteistaminen liiketoiminnaksi Toteutus 1.8.2008 31.7.2010 Budjetti 199 000 PK

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Edunvalvonta monipuolista mm. erilaisissa neuvottelukunnissa ja lainsäädäntöhankkeiden yhteydessä Vahvaa asiantuntemusta toimialajärjestöissä

Lisätiedot

Ihmislähtöisiä innovaatioita

Ihmislähtöisiä innovaatioita Ihmislähtöisiä innovaatioita Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa -seminaari Postitalo, Helsinki 19.4.2011 Karoliina Auvinen, johtava ekotehokkuusasiantuntija Sitran tavoitteet ja Maamerkit-ohjelma

Lisätiedot

VETOVOIMAA ORTODOKSISESTA KULTTUURISTA INVESTOINTIHANKE

VETOVOIMAA ORTODOKSISESTA KULTTUURISTA INVESTOINTIHANKE VETOVOIMAA ORTODOKSISESTA KULTTUURISTA INVESTOINTIHANKE 1.4.2016-30.6.2017 VETOVOIMAA ORTODOKSISESTA KULTTUURISTA - INVESTOINTIHANKE Toteutus: 1.4.2014-30.6.2017. Rahoitusohjelma: Euroopan aluekehitysrahasto

Lisätiedot

RAY:N RAHOITTAMAN TUTKIMUSTOIMINNAN AVUSTAMISEN

RAY:N RAHOITTAMAN TUTKIMUSTOIMINNAN AVUSTAMISEN Avustustoiminta RAY:N RAHOITTAMAN TUTKIMUSTOIMINNAN AVUSTAMISEN periaatteet tarkentavia ohjeita hakijoille sisällysluettelo RAY:n rahoittaman tutkimustoiminnan avustamisen periaatteet...3 Tunnusmerkkejä

Lisätiedot

Rural Finland. - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke. 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Rural Finland. - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke. 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Rural Finland - valtakunnallinen matkailun koordinaatiohanke 1.8.2015 31.12.2017 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kotimaan matkailijat suurin matkailijaryhmämme Lähimatkailun odotetaan kasvavan

Lisätiedot

Odotukset ja toiveet yhdistysekstranetille

Odotukset ja toiveet yhdistysekstranetille Odotukset ja toiveet yhdistysekstranetille Alueelliset järjestöpäivät 24. 25.10.2009 Intranet ja Ekstranet Intranet on lähiverkko, joka on eristetty tietyn ryhmän käyttöön. Tavallisesti intranetillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Korkeakoulut kehittävät laadunvarmistusjärjestelmiään siten, että ne täyttävät Euroopan korkeakoulutusalueen

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

Pirkanmaan turvallisuusklusteri. Komisario Jouni Perttula turvallisuusklusterin koordinaattori Polamk

Pirkanmaan turvallisuusklusteri. Komisario Jouni Perttula turvallisuusklusterin koordinaattori Polamk Pirkanmaan turvallisuusklusteri Komisario Jouni Perttula turvallisuusklusterin koordinaattori Polamk Pirkanmaan turvallisuustoimijoita Työterveyslaitos Tukes Tekes Aluehallintovirasto Suomen punainen risti

Lisätiedot

Ikääntyvä väestö Asuinalueiden kehittämisohjelmassa

Ikääntyvä väestö Asuinalueiden kehittämisohjelmassa Ikääntyvä väestö Asuinalueiden kehittämisohjelmassa Ikäystävällinen asuinalue -seminaari 12.5.2014 Hanna Dhalmann 12.10.2007 Tekijän nimi Projektipäällikkö, FT 13 kasvukeskuskaupunkia: Helsinki, Vantaa,

Lisätiedot

Hankesuunnitelma Utajärven alueen laajakaistaselvitys

Hankesuunnitelma Utajärven alueen laajakaistaselvitys Hankesuunnitelma Utajärven alueen laajakaistaselvitys 1. Hankkeen perustiedot Hakija: Utajärven kunta, Kehittämispalvelut (Y-tunnus 190224-1) Yhteyshenkilö: Hankkeen nimi: Ohjelmayhteydet: Asko Merilä

Lisätiedot

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE Hanketreffit, Metsäkeskus 11.2.2016 Niina Huikuri HANKETIEDOT Toteutusaika: 1.1.2015-31.12.2016, 2v. Toteuttajat: PIKES, KETI, Joensuun Tiedepuisto (hallinnoija), LuKe Henkilöstö:

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Arviointiverkosto. Toimintasuunnitelma. Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009

Arviointiverkosto. Toimintasuunnitelma. Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009 Arviointiverkosto Toimintasuunnitelma Kivipelto & Vuorenmaa päiv. 5.2.2009 SISÄLTÖ 1 Arviointiverkoston tausta ja tarve... 3 2 Arviointiverkoston toiminta-alue ja kohderyhmät... 5 3 Arviointiverkoston

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit

Tekninen isännöinti Asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapito, remontit Sininauhasäätiö on Sininauhaliiton hallinnoima, erilaisiin asumisen tarpeisiin keskittynyt tuetun olemisen, tekemisen ja asumisen ammattilainen. Tarjoamme ensisijaisesti erilaisten asumisen, tekemisen

Lisätiedot

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen 1 20.11.2015 Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen Jarmo Kauppinen kehittämisjohtaja, varatoimitusjohtaja JOSEK Oy Mistä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN TEOLLISET SYMBIOOSIT

POHJOIS-KARJALAN TEOLLISET SYMBIOOSIT POHJOIS-KARJALAN TEOLLISET SYMBIOOSIT Puolet petäjäistä- puusta ja biotaloudesta 23.03.2017 Pekka Horttanainen PIKES Oy Kohti kiertotaloutta Teollinen symbioosi on useamman yrityksen muodostama kokonaisuus,

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni Sanna Mäkinen, KM, sanna.makinen@joensuu.fi Kehittävä arviointi, Joensuun yliopisto TAUSTALLA: Hallitusohjelma:

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla?

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? YHTEISTOIMINTA-ALUEVERKOSTON XIV TAPAAMINEN 17.2.2011 Helsinki Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä, STM 1 2.3.2011

Lisätiedot

Hallinto- ja tukiyksikkö

Hallinto- ja tukiyksikkö Päihdepalvelut jakautuvat kolmeen toiminnalliseen yksikköön, jotka ovat ehkäisevän päihdetyön-, A-klinikkatyön- ja kuntouttavan asumispalvelun yksiköt. Päihdepalveluja hallinnoi hallinto- ja tukiyksikkö.

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus Fiksu Kalasatama-seminaari 11.12.2014

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus Fiksu Kalasatama-seminaari 11.12.2014 Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus Fiksu Kalasatama-seminaari 11.12.2014 Kalasataman terveys ja hyvinvointikeskus-projekti Lars Rosengren /Projektipäällikkö (lars.rosengren@hel.fi) Hilkka Kulmala

Lisätiedot

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 Seminaarit ja työpajat Seminaarit ja työpajat toteutetaan niin, että ne tukevat kansallisia ja seudullisia politiikka- ja suunnitteluprosesseja. Ohjausryhmän kokouksessa

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 väliseminaari, 16.12.2015, Finlandia talo, Helsinki ohjelmapäällikkö Sari Hosionaho, FT Taustaa

Lisätiedot

POHJANMAAN POLIISILAITOS. Keski-Pohjanmaan MOBIILI LÄHIPOLIISI

POHJANMAAN POLIISILAITOS. Keski-Pohjanmaan MOBIILI LÄHIPOLIISI POHJANMAAN POLIISILAITOS Keski-Pohjanmaan MOBIILI LÄHIPOLIISI POLIISI ON JO LÄHES JOKA PAIKASSA MUTTA NYT ON AIKA MENNÄ LÄHEMMÄKSI IHMISTÄ UUSI TOIMINTAMALLI Harva-alueelle sijoitetaan useiden kuntien

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen yhteistyö maankäytössä. Rakennuttajan kokemuksia

Julkisen ja yksityisen yhteistyö maankäytössä. Rakennuttajan kokemuksia Julkisen ja yksityisen yhteistyö maankäytössä Rakennuttajan kokemuksia ASUNTOSÄÄTIÖ - Perustettiin vuonna 1951 rakennuttamaan Tapiola Perustajajärjestöt Väestöliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto SAK

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängöllä Projektin nimi lyhentyy toteutusalueesta ja päättymisvuodesta:

Lisätiedot