Vastuullinen kesäduuni kampanja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastuullinen kesäduuni 2011 -kampanja"

Transkriptio

1 Raportti

2 Vastuullinen kesäduuni kampanja Suomen lasten ja nuorten säätiö toteutti yhteistyössä Alma Median, Monster Oy:n ja Taloudellisen Tiedotustoimiston kanssa Vastuullinen kesäduuni kampanjan. Kampanja kesti vuoden 2011 tammikuusta syyskuuhun. Tämä raportti tarkastelee Vastuullinen kesäduuni kampanjan toteutusta. Kampanjaan saivat osallistua kaikki työnantajat, jotka halusivat kehittää kesätyökulttuuriaan vastuullisemmaksi. Kampanjassa oli mukana viisitoista niin sanottua veturiyritystä, joiden tarkoituksena oli näyttää muille yrityksille esimerkkiä ja haastaa lisää yrityksiä mukaan kampanjaan. Veturiyrityksinä vuonna 2011 toimivat: Aamulehti A-insinöörit Alfa Laval Alma Manu Oy Alma 360 Asiakasmedia Altia Atria Suomi Oy Barona Henkilöstöpalvelut Oy Elan IT Resource Oy Iltalehti Kauppalehti Oy Lemminkäinen Oyj Ramboll Finland Oy Stockmann Oyj Suomen Paikallissanomat Hankkeen hyödynsaajina olivat kaikki peruskoulun päättäneet opiskelevat nuoret, erityisesti tutkintoon opiskelevat vuotiaat. Kampanjan osana teetettiin T-Medialla kaksi kesätyötä koskevaa kyselytutkimusta, joista toinen suunnattiin tutkintoon opiskeleville vuotiaille nuorille, toinen yrityksille. Kampanjan ohessa järjestettiin Vastuullisin kesäduuni kilpailu, johon saivat osallistua kaikki kampanjassa mukana olevat yritykset. Kampanjan suojelijana toimi Suomen lasten ja nuorten säätiön hallituksen jäsen Sari Baldauf.

3 Miksi kampanjaa tarvittiin Nuorten työllisyystilanne Suomessa on haastava. Vuonna 2008 alkaneen taantuman seurauksena nuorten on yhä vaikeampi saada jalansijaa työelämässä. Vuoden 2010 toukokuussa vuotiaita nuoria oli työttömänä , eli noin viidennes koko ikäluokasta. Vastuullinen kesäduuni kampanjan T-Medialla teettämän tutkimuksen mukaan nuoret ovat innokkaita kesätyönhakijoita. Kesätyön löytämistä pidetään kuitenkin vaikeana, varsinkin ennen ensimmäistä oman alan työrupeamaa. Kuinka siis saada työkokemusta, jos kukaan ei anna edes mahdollisuutta yrittää? Nuorelle kesätyö on tärkeä tilaisuus ansaita omaa rahaa ja oppia hyödyllisiä työelämätaitoja. Samalla tarkentuvat sekä käsitys työelämästä että tulevaisuuden urasuunnitelmat. Kesätyö on yleensä ensimmäinen askel matkalla ensimmäiseen oikeaan työpaikkaan. Työttömyys on voimakkain syrjäytymistä aiheuttava tekijä. Nuoren rekrytoiminen kesätöihin saattaa katkaista yhteiskunnalle kalliiksi tulevan syrjäytymiskierteen. Kesätyökulttuuri on tärkeä myös yritykselle. Tulevaisuudessa kilpailu työntekijöistä kovenee. Hyvän työnantajaimagon luoneet yritykset ovat tässä kilpailussa vahvimmilla. Yritys rakentaa imagoaan kesätyörekrytoinnissa myös kuluttajille, joita nuoret edustavat. Lisäksi yritys voi kesätyöntekijöitä rekrytoimalla saada arvokasta tietoa tulevan työntekijäsukupolven arvoista ja asenteista.

4 Kampanjan tavoitteet Kampanjan tavoitteena oli haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja parempia kesätyömahdollisuuksia. Lisäksi kampanja pyrki herättämään julkista keskustelua kesätyön merkityksestä ja mahdollisuuksista sekä yrityksille että nuorille. Kampanjan alussa lanseerattiin hyvän kesätyön periaatteet, joita kampanjaan lähteneet yritykset sitoutuivat noudattamaan. Hyvän kesätyön periaatteet ovat: Mielekäs työ ja kohtuullinen palkka Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus Perehdytys ja ohjaaminen Kirjallinen työsopimus ja -todistus Shoan, 22, prosessihoitajana Neste Oililla Shoanin, 22, löytää tänä kesänä Neste Oilin Naantalin Jalostamolta. Prosessihoitajana työskentelevä Shoan vääntää venttiileitä, vesittää säiliöitä, ottaa näytteitä ja laittaa pumppuja päälle. Shoan pääsi Neste Oilille töihin ensimmäistä kertaa opiskellessaan ammattikoulussa. Nyt Shoan viettää Naantalin jalostamolla jo kolmatta kesäänsä. Kesäduunista ei vastuullisuutta puutu, sillä vahinkoja ei sallita. Meidät perehdytetään työn vaativuuden vuoksi erittäin hyvin. Jokaisessa työtehtävässä on oma vastuuhenkilönsä. Turvallisuudesta ei ikinä tingitä, Shoan kertoo. Shoan nauttii työssään ihan kaikesta. Työkaverit ovat kivoja ja työolosuhteet kunnossa. Ja onhan se tietysti hienoa, että saa omaa rahaa, hän hymyilee.

5 Kampanjan viesti yrityksille oli: Kesätyöpaikka on yritysvastuuteko. Yrityksiä pyrittiin saamaan mukaan yksi päivittäin. Yritysten haastamisen lisäksi tavoitteena oli aktivoida nuoria ja yritysten henkilökuntaa, saada tykkääjiä kampanjan Facebook-sivustolle ja saada kampanjalle ja kampanjan ajamalle asialle mahdollisimman paljon mediajulkisuutta erityisesti kampanjan osana teetettyjen tutkimusten avulla. Niina, 22, meijeristinä mehutehtaalla Rehellisin, rohkein ja vastuullisin työnantaja, joka minulla on ollut. Näin kuvailee Niina, 22, työnantajaansa Valiota, jonka Mehutehtaalla hän työskentelee jo toista kesää. Työ on meijeristiksi opiskelevan Niinan mukaan vastuullista. Me olemme vastuussa siitä, miltä mehu maistuu. Jos jokin menee pieleen, on roskaauto nopeasti hakemassa kymmeniä tonneja pilalle mennyttä mehua, kertoo Niina ja jatkaa, että näin suuria mokia harvoin sattuu.kenties asiaan vaikuttaa Valion huolellinen perehdytys. Perehdyttäjät opetetaan ajattelemaan kuin aloittelevat työntekijät. Niinpä he osaavat kertoa alussa jo nekin asiat, joita ei tule mieleen kysyä. Kesäduuniaan unelmatyönä pitävä Niina pääsee haastamaan itsensä Mehutehtaalla joka päivä. Asiakkaille on saatava parhaat ja laadukkaimmat tuotteet. Niinan mukaan Valiolla ymmärretään, miten paljon työntekijöiden tyytyväisyys vaikuttaa asiakaslähtöisyyteen. Niinpä Mehutehtaalla taataan, että työntekijöillä on hyvät olot.

6 Kampanjan toteuttaminen Kampanjan lanseeraus Vastuullinen kesäduuni -kampanja lanseerattiin Monster.fi:n virtuaalisilla rekrytointimessuilla Tutkimukset Kampanjan osana teetettiin T-Medialla kaksi kesätyötä käsittelevää kyselytutkimusta, toinen yrityksille ja toinen opiskeleville nuorille. Yritystutkimukseen osallistui 120 yritystä ja julkista työnantajaa eri puolilta Suomea. Nuoria koskevaan tutkimukseen osallistui vuotiasta tutkintoon opiskelevaa nuorta eri puolilta Suomea. Olli, 24, asiakasviestijänä TeliaSoneralla Edelliskesänä asiakaspalvelijaksi TeliaSoneralle pestattu Olli pääsi toisena työkesänään haastavampiin tehtäviin: hän on tällä hetkellä harjoittelijana konserniin kuuluvassa Tele Finlandissa, asiakas- ja tarvelähtöisen viestinnän parissa. Markkinointia opiskeleva Olli kertoo, että kesäduunarin tyypillinen työpäivä sisältää sekä omien projektien työstämistä että palavereita tiimin kesken. Alussa jännitin hiukan, miten ajatuksiini suhtaudutaan palavereissa. Työkavereiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen olen kuitenkin tajunnut, että voin tuoda pohdintaan uusia, arvokkaita näkökulmia. Jos jättäisin mielipiteeni sanomatta, yritys voisi kenties menettää hyvän pointin, Olli toteaa. Viisitoistakesäisestä kesäduunia painanut Olli kertoo saaneensa TeliaSoneralla ensimmäistä kertaa aimo annoksen vastuuta. TeliaSoneralla on hyvä perehdytys, mutta Ollin kesäduunissa oppiminen tapahtuu myös työnteon ohessa. Itseään pääsee haastamaan jatkuvasti. Tässä kesäduunissa olen matkalla unelmiani kohti.

7 Yritysten haastaminen Yritykset haastoivat toisiaan osallistumaan kampanjan Facebook-ryhmän kautta. Maaliskuussa yrityksiä alettiin haastaa mukaan myös puhelimitse ja sähköpostitse. Yritysten aktivointi Yrityksiä pyrittiin kampanjassa aktivoimaan mukaan esimerkiksi seuraavilla tavoilla: Henkilökohtaisella viestinnällä. Tarjoamalla yrityksille mediapaketti, josta yritykset saivat käyttöönsä kampanjan logoja, bannereita ja tiedotteita. Teettämällä kampanjaan liittyviä flyereitä, joita yritykset saivat levittää sisäisesti. Esittelemällä kampanjaa Ratkaisun paikka -yritysvastuumessuilla toukokuussa Lähettämällä yrityksille uutiskirjeitä Haastamalla yritykset osallistumaan Vastuullisin kesäduuni kisaan Pyytämällä yrityksiltä kommentteja uutiskirjeisiin ja tiedotteisiin. Nuorten aktivointi Nuoria aktivoitiin mukaan sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi Deloitten Impact Dayssä nuorilta kerättiin kommentteja Facebookiin. Lisäksi kampanja kiersi kesällä 2011 haastattelemassa kampanjassa mukana olevien yritysten kesätyöntekijöitä. Mediajulkisuus Medianäkyvyyttä pyrittiin saamaan kampanjalle tiedotteiden (viisi kappaletta), kahden tutkimuksen ja henkilökohtaisten yhteydenottojen kautta. Mediajulkisuutta kampanjalle saatiin myös kahden kampanjan osana julkaistun tutkimuksen avulla. Tutkimukset julkaistiin helmikuussa ja toukokuussa.

8 Vastuullisin kesäduuni kilpailu Kampanjan osana järjestettiin Vastuullisin kesäduuni kilpailu, johon osallistui 22 kampanjassa mukana ollutta yritystä. Elokuun lopussa palkittiin vuoden 2011 vastuullisimmat kesätyönantajat. Kilpailussa nuoret arvioivat kesätyökokemuksiaan sekä työnantajien halua panostaa kesätyöpaikan laatuun. Kilpailu toteutettiin Survette-kyselynä ja paperisena kyselynä. Kyselyihin vastasi yli tuhat nuorta kesätyöntekijää. Voittajat valitsi kesätyöntekijöiden antamien pisteiden sekä avovastausten perusteella kilpailua varten nimetty raati, johon kuuluivat kampanjan suojelija Sari Baldauf sekä Viivi Viitanen Suomen lasten ja nuorten säätiöstä, Rauno Heinonen Alma Medialta ja Maria Soini Monster Oy:stä. Kilpailun voittajiksi valittiin: Tampereen Särkänniemi Oy Vaisala Oy YIT Oyj Oli ilo saada kampanjaan mukaan näin runsas joukko vastuullisia kesätyönantajia. Särkänniemi, Vaisala ja YIT nousivat voittajiksi erityisesti nuorten reilun kohtelun ja työyhteisön täysipainoisiksi jäseniksi ottamisen ansiosta, kertoo kilpailuraadin sekä Suomen lasten ja nuorten säätiön hallituksen jäsen Sari Baldauf.

9 Virva Salmivaara, viestintäjohtaja, YIT Oyj YIT:n kesätyöntekijöiltään saama arvosana oli 4,67 asteikolla 1-5. Parhaimpina puolina YIT:ssä pidettiin sitä, että kesätyöntekijöiden ja -harjoittelijoiden perehdytykseen oli nimetty vastuuhenkilö, työsuhteen alussa kerrottiin työpaikan pelisäännöt ja kesätyöntekijät kokivat voivansa keskustella esimiehensä kanssa mieltään askarruttavista asioista. Haluamme säilyttää tulevaisuudessakin suoran ja rennon suhteen kesätyöntekijöiden ja esimiesten välillä. Pyrimme innostamaan nuoria rakennus-, kiinteistötekniikan ja teollisuudenalan opiskeluun ja näyttää, miten monipuolisiin rooleihin meillä voi kasvaa. Viime keväänä ja kesänä painotimme erityisesti työnohjausta. Voitto onkin hieno kiitos kaikille niille, jotka panostivat harjoittelijoihin ja kesätyöntekijöihin omissa yksiköissään. Tiia Ojansivu, asiakkuuspäällikkö, Tampereen Särkänniemi Oy Olemme Tampereen isoin nuorten työllistäjä. Meillä on vuosittain yli 500 kesätyöntekijää. Siksi Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan mukaan lähtö oli meille itsestäänselvyys. Suuri osa työntekijöistämme tulee meille elämänsä ensimmäiseen työsuhteeseen. Koemme, että on osittain meidän vastuullamme valmentaa heitä työelämään. Emme perehdytä nuoria pelkästään jäätelönmyyjiksi tai laitteiden ajajiksi, vaan yleisemmin työelämän pelisääntöihin. Opetamme esimerkiksi asiakaspalvelua ja työyhteisön jäsenenä toimimista, kerromme työlainsäädännöstä ja työehtosopimuksista. Paras kesätyöpaikka -kilpailun voitossa parhaalta tuntui se, että nuoret itse olivat arvioineet meidät hyväksi työnantajaksi. Tiina Turunen, Human Resource Manager, Vaisala Oyj Lähdimme mukaan Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan, koska se sopi yrityksemme arvoihin. Nuoria pitää tukea heidän ottaessaan ensiaskeliaan työelämässä. Saimme tietää kampanjasta Monster.fi:n virtuaalisten rekrytointimessujen kautta.vaikka olemme aina kiinnittäneet huomiota kesätyöntekijöiden hyvinvointiin, kampanja haastoi meidät olemaan entistäkin parempia ja vastuullisempia työnantajia: esimerkiksi rohkaisemme työntekijöitä antamaan enemmän palautetta.

10 Kampanjan tulokset Yritysten määrä Kampanjaan lähti mukaan yhteensä 74 yritystä, jotka tarjosivat noin vastuullista kesätyöpaikkaa tutkintoon opiskeleville nuorille kesällä Kampanjassa mukana olleet yritykset olivat: Alma Media Lehdentekijät, Lemminkäinen Oyj, Iltalehti, Aamulehti, Stockmann Oyj, Atria Suomi Oy, Barona Henkilöstöpalvelut Oy, Suomen Paikallissanomat, Alma Manu Oy, Alfa Laval, Ramboll Finland Oy, Kauppalehti Oy, Elan IT Resource Oy, A-insinöörit, Apprix Oy, Allianssi, Orion Oyj, Suomi Camping oy, Mediaosakeyhtiö Frantic, Telestar Oy, Lemon House Oy, Savon MediaCenter Oy, Tmi Tuiran pojat, Teleperformance Oy, Kuljetusliike Ukkosenpoika Oy, Kesko, Altia Oyj, SLNS, Vaisala, Golfsarvik Oy, Muumimaailma Oy, TellSell Oy, Aste Helsinki Oy, Mölnlycke Healthcare Oy, Tykkimäen vapaa-aikakeskus Oy, Puuharyhmä Oyj, Scandianvian Marketing Gainer, ISS Palvelut Oy, Deloitte, Moventas Santasalo Oy, Novia Finland Oy, Vantaco Oy, PowerPark, Helsingin kaupunki, YIT, Kymenlaakson Sähkö Oy, TeliaSonera Finland Oyj, Kansallinen Lastenliitto ry, Tapiola-ryhmä, Lasten Päivän Säätiö, Suomen Mediaexpert Oy, Manpower, UPM-Kymmene Oy, Hartwall, Villisilkki, Nappitalo Knapphuset, Ravintola Kynsilaukka, Nectarine Clothing Oy, Cafe Ekberg, Peroba, Day/Luminess Oy, Kandia Palvelut Oy, Maalausteho Oy, Valio Oy, Neste Oil, Nokia Oyj, Oy Vallila Interior Ab, Vahanenyhtiöt, Eventgarden/BSG Marketing Oy, Saarioinen Oy, Vantaan kaupunki, Tampereen Särkänniemi Oy.

11 Medianäkyvyys Printtimediassa kampanja näkyi arviolta 23 kertaa seuraavissa medioissa: Kauppalehti (kolme kertaa), Lapin Kansa (kolme kertaa), Aamulehti (kaksi kertaa), Suomen Lehdistö, Vastuullinen Vaikuttaja, Turun Sanomat, Abit, TLehti, Yrittäjä, Orimattilan Sanomat, Kotitalo, Koillissanomat, Kansan Tahto, Kainuun Sanomat, Kaleva, Pohjola, Radio Nova, MetroFM. Verkkomediassa kampanja näkyi arviolta 24 kertaa seuraavissa medioissa: STT, Lapin Kansa, Kymen Sanomat, ESS, Savon Sanomat, Kouvolan Sanomat. MTV3.fi, Aamulehti, HS.fi, Kaleva, Turun Sanomat, Yle.fi, Pohjalainen.fi, Kainuun Sanomat, Kauppalehti.fi, Maaseudun Tulevaisuus, Elisa.net, Uusi Suomi, Perheyritysten liitto, Henry.org, Taloussanomat, Savon Sanomat, Iltalehti, Iltasanomat. Kampanjan Facebook-sivustolla oli yli neljäsataa tykkääjää. Tykkääjien suurin ikäryhmä oli vuotiaat naiset, mikä viittaa siihen, että Facebook -sivustosta kiinnostuneimpia olivat yritysten edustajat. Lisäksi kampanjaa mainostettiin kuukausittain Alma Median viestimissä. Palaute Yritykset antoivat kampanjasta positiivista palautetta: kampanjaa pidettiin luottamusta herättävänä ja vastuullisena. Monet totesivat, että kampanja on ollut hyvä ja helppo tapa toteuttaa yritysvastuuta.

12

SISÄLLYS OPPAAN KIRJOITTAJAT:

SISÄLLYS OPPAAN KIRJOITTAJAT: HYVÄN KESÄTYÖN OPAS SISÄLLYS Hyvän kesätyön opas 3 Suomalainen kesätyö on ainutlaatuinen 4 Nostetaan kesätyö yhdessä seuraavalle tasolle 4 Miksi kesätyön kehittäminen kannattaa? 5 Hyvän kesätyön periaatteet

Lisätiedot

Meitä Arinalaisia on moneksi

Meitä Arinalaisia on moneksi ARINAN HENKILÖSTÖLEHDEN SIDOSRYHMÄNUMERO 2 2014 Meitä Arinalaisia on moneksi Arinassa voit vaikuttaa Mikä ruuassa maksaa? Osallistu uuteen kilpailuumme! SIDOSRYHMÄNRO 2 2014 Tarina on Arinan henkilöstölehti,

Lisätiedot

ImAtRaN SeUdUn PaRaS kesätyönantaja?

ImAtRaN SeUdUn PaRaS kesätyönantaja? N:o 1 Perjantai 22. helmikuuta 2013 AMK lisää alueen vetovoimaa s. 3 Menestysreseptejä s. 6 7 Nuoret kesätöissä s.4 5 Keijo Keskiverto s. 3 ImAtRaN SeUdUn PaRaS kesätyönantaja? Imatran seudun, Rautjärven

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Hyväksytty syyskokouksessa 25.11.2013

TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Hyväksytty syyskokouksessa 25.11.2013 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Hyväksytty syyskokouksessa 25.11.2013 1 Sisällys 1. SÄÄTIÖN TARKOITUS JA TOIMINTA-AJATUS... 4 2. TOIMINNAN ARVOT... 4 3. SÄÄTIÖN VISIO VUOTEEN 2015... 5 4. TOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

fonectalaiset Matkalla Suomen parhaaksi PALVELUYRITYKSEKSI FONECTA TYÖNANTAJANA Me fonectalaiset FONECTA TYÖNANTAJANA

fonectalaiset Matkalla Suomen parhaaksi PALVELUYRITYKSEKSI FONECTA TYÖNANTAJANA Me fonectalaiset FONECTA TYÖNANTAJANA fonectalaiset Me FONECTA TYÖNANTAJANA Matkalla Suomen parhaaksi PALVELUYRITYKSEKSI Me fonectalaiset FONECTA TYÖNANTAJANA 1 [ PÄÄKIRJOITUS ] Opintomatkalla SUOMEN PARHAAKSI PALVELUYRITYKSEKSI Fonectan visio

Lisätiedot

Tietoa. 14 Työehtosopimusneuvottelut. 18 Bisnesenkeleitä, Accenture Services Oy:n luottamusmies: Työnantaja ymmärtää, että meistä on myös hyötyä.

Tietoa. 14 Työehtosopimusneuvottelut. 18 Bisnesenkeleitä, Accenture Services Oy:n luottamusmies: Työnantaja ymmärtää, että meistä on myös hyötyä. TIETOALAN TOIMIHENKILÖT RY:N JÄSENLEHTI 1 : 2013 Tietoa. 18 Bisnesenkeleitä, onko heitä? Suomalaisten kasvuyritysten taustalta saattaa löytyä yllättäviä tekijöitä. 14 Työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät

Lisätiedot

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014 SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ Vuosikatsaus 2014 Sisältö ALKUSANAT 5 1. SÄÄTIÖN TARKOITUS JA TOIMINTA-AJATUS 6 2. TOIMINNAN ARVOT 6 3. SÄÄTIÖN VISIO VUOTEEN 2015 6 4. TOIMINNAN TAVOITTEET 6 Elämäntaitojen

Lisätiedot

XX MITEN SOVITTAA YHTEEN TYÖ JA PERHE-ELÄMÄ?

XX MITEN SOVITTAA YHTEEN TYÖ JA PERHE-ELÄMÄ? 2/2015 LIIKETALOUDEN OSAAJAT JA AMMATTILAISET XX MITEN SOVITTAA YHTEEN TYÖ JA PERHE-ELÄMÄ? Tunnetko vuosilomaan liittyvät oikeutesi? OSAATKO LOMAILLA LOMALLA? www.liiketaloudenliitto.fi 2/2015 MITEN SOVITAT

Lisätiedot

Korkeakoulutetut arvostavat elämän tasapainoa

Korkeakoulutetut arvostavat elämän tasapainoa Korkeakoulutetut arvostavat elämän tasapainoa Pääkirjoitus Hyvän kierre Kuva Mikko Haiko Hyvä työnantajamaine ja liiketoimintastrategiaa tukeva työntekijäbrändi ovat kiristyvän kilpailun työmarkkinoilla

Lisätiedot

Asiantuntijauralla. Työolojen mukauttaminen on tiimityötä. Oikea palkkatyö on lottovoitto. Mukautuva työpaikka. mukautuva työpaikka

Asiantuntijauralla. Työolojen mukauttaminen on tiimityötä. Oikea palkkatyö on lottovoitto. Mukautuva työpaikka. mukautuva työpaikka Työolojen mukauttaminen on tiimityötä Asiantuntijauralla Oikea palkkatyö on lottovoitto Mukautuva työpaikka Sijoittaisitko työllisyyteen? mukautuva työpaikka alkusanat Nina Nevala vanhempi tutkija Työterveyslaitos/Sosiaali-

Lisätiedot

GREAT PLACE TO WORK CULTURE AUDIT Osa 2: Avoimet kysymykset

GREAT PLACE TO WORK CULTURE AUDIT Osa 2: Avoimet kysymykset GREAT PLACE TO WORK CULTURE AUDIT Osa 2: Avoimet kysymykset AVOIMET KYSYMYKSET: 1. Taustatiedot Kuvatkaa lyhyesti organisaationne toimintaa mukaan lukien organisaationne toimiala, tuotteet/palvelut sekä

Lisätiedot

Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi. Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä

Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi. Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä Julia Hämäläinen Kuopion klassillinen lukio Yhteiskuntaoppi Sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet suomalaisissa pkt-yrityksissä Tiivistelmä Tutkimuksen aiheeksi valittiin sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet

Lisätiedot

Esipuhe. Jaana Lehtinen Työllisyys- ja erityispalveluiden päällikkö

Esipuhe. Jaana Lehtinen Työllisyys- ja erityispalveluiden päällikkö S O S I A A L I N E N T I L I N P Ä Ä T Ö S Esipuhe Koskaan ei tiedä, mihin joutuu, kun lähettää henkilöstöään koulutukseen. Yhdestä koulutuspäivästä voi poikia parin vuoden ja suuren työmäärän jälkeen

Lisätiedot

Hyvällä asialla Terhi Nyberg ui, pyöräilee ja juoksee nuorten puolesta

Hyvällä asialla Terhi Nyberg ui, pyöräilee ja juoksee nuorten puolesta Adecco Finland Oy:n asiakaslehti 1 12 YLEISURHEILUN EM-KISAKUUME KASVAA! NYT PUHUTAAN TALENTEISTA JA AGENTEISTA YHTEISTYÖ SAI SIIVET Hyvällä asialla Terhi Nyberg ui, pyöräilee ja juoksee nuorten puolesta

Lisätiedot

Koulutus on. Yrittäjä. Parhaat kuljettajat perehdyttämällä ja kouluttamalla. SKAL:n Työvoimapankki tulevaisuuden työkalu

Koulutus on. Yrittäjä. Parhaat kuljettajat perehdyttämällä ja kouluttamalla. SKAL:n Työvoimapankki tulevaisuuden työkalu Kuljetus Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenlehti Koulutus on pop! 2/12 Yrittäjä Parhaat kuljettajat perehdyttämällä ja kouluttamalla SKAL:n Työvoimapankki tulevaisuuden työkalu Next Step -messuilla

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta

www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta www.pwc.com/fi Vastuullista kumppanuutta PwC Suomen yritysvastuuraportti 2011 Yrityksemme pähkinänkuoressa Pohjois-Suomi 26 henkilöä Rovaniemi PwC Suomi* on suomalainen yritys, joka kuuluu kansainväliseen

Lisätiedot

Konepajalta maailmalle

Konepajalta maailmalle Konepajalta maailmalle 12015 Sosiaalinen media töissä Liiton jäseniä edustajaehdokkaina Koeaika luo epävarmuutta 18 10 43 Sisällys 1/2015 10 Laatu ja esimiestyö arvossaan 14 Uusi valtakunnansovittelija

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry www.yeesi.fi LUMIKA -projekti 2013-2016 www.facebook.com/yeesaamaan Asemapäällikönkatu

Lisätiedot

Suomen lasten ja nuorten säätiö. Toimintasuunnitelma 2012. Löydä vahvuutesi, luota kykyihisi, oivalla mahdollisuutesi

Suomen lasten ja nuorten säätiö. Toimintasuunnitelma 2012. Löydä vahvuutesi, luota kykyihisi, oivalla mahdollisuutesi Suomen lasten ja nuorten säätiö Toimintasuunnitelma 2012 Löydä vahvuutesi, luota kykyihisi, oivalla mahdollisuutesi HYVÄKSYTTY SYYSKOKOUKSESSA 15.11.2012 Sisällys Panostetaan yhdessä nuorten hyvään elämään...

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Vuosi, jona Alma Media keskittyi olennaiseen.

Vuosi, jona Alma Media keskittyi olennaiseen. Vuosi, jona Alma Media keskittyi olennaiseen. Sisältö Avainluvut 3 Kirje toimitusjohtajalta 4 Vuosi lyhyesti 6 Strategia 7 Segmenttitulokset 8 Talous ja tulos 10 Mediatoimiala 12 Markkinapaikat 16 Journalistin

Lisätiedot

Henkilöstömitoitusten on koskettava koko henkilökuntaa

Henkilöstömitoitusten on koskettava koko henkilökuntaa Ystea-lehti 2/2012 Julkaisija: Yksityisen Sosiaali- ja Terveysalan Ammattilaiset ry:n jäsenlehti Ystea ry on Toimihenkilöliitto Erto ry:n jäsenyhdistys, www.ystea.fi Ystea on myös Facebookissa. Päätoimittaja:

Lisätiedot

nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 3/2007

nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 3/2007 nordea unioni suomi ry:n jäsenlehti 3/2007 Puheenjohtajalta Haluamme vaikuttaa ihmisten arkeen Miten matkustaminen muuttuu ongelmaksi? ENSIMMÄINEN VUOSI puheenjohtajana on päättymässä. Tehtävä on vastannut

Lisätiedot

HSO MONIPUOLISTA AMMATTITAITOA

HSO MONIPUOLISTA AMMATTITAITOA HSO MONIPUOLISTA AMMATTITAITOA AMMATTINA HSO Ammattina HSO Akavan Erityisalojen ammattijulkaisu 1/2013 Akavan Erityisalat ry ja AitoHSO Toimitus Petra Nikkinen, Viestintätoimisto Helsinki Oy ja Akavan

Lisätiedot

REKRYTOINTI MURROKSESSA HAUS-JOKOSTA TIETOA OMAAN TYÖHÖN JULKISSEKTORI HOUKUTTELEE. Mauri Ylä-Kotola: YLIOPISTOUUDISTUKSEN ESIKUVAT ELINKEINOELÄMÄSTä

REKRYTOINTI MURROKSESSA HAUS-JOKOSTA TIETOA OMAAN TYÖHÖN JULKISSEKTORI HOUKUTTELEE. Mauri Ylä-Kotola: YLIOPISTOUUDISTUKSEN ESIKUVAT ELINKEINOELÄMÄSTä haus kehittämiskeskus oy:n asiakaslehti 3-2008 www.haus.fi REKRYTOINTI MURROKSESSA HAUS-JOKOSTA TIETOA OMAAN TYÖHÖN JULKISSEKTORI HOUKUTTELEE Mauri Ylä-Kotola: YLIOPISTOUUDISTUKSEN ESIKUVAT ELINKEINOELÄMÄSTä

Lisätiedot

YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta

YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta Riitta Makkonen & Pilvi Purmonen (toim.) YHTEYKSIÄ POHJOIS-KARJALASTA Näkökulmia yhteys- ja palvelukeskusalasta Osaamisen kehittäminen sähköisessä liiketoiminnassa -hanke Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Ei huolta, olemme paikalla.

Ei huolta, olemme paikalla. VUOSIKERTOMUS 2014 Ei huolta, olemme paikalla. Turvallisuuspalvelun tärkein tehtävä on tuottaa turvaa nimensä mukaisesti. Meidän asiakkaitamme ovat tavalliset ihmiset, kaduilla liikkujat, kiinteistöjen

Lisätiedot

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12

UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA. s. 7 PUUTU. s.6. s.19. Matka. s.23. uudenlaiseen. työhön. s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti 1/2013 Matka uudenlaiseen UUSIA TUOTTEITA JA PALVELUITA s. 7 PUUTU TYÖPAIKKA- KIUSAAMISEEN s.6 Inhousekonsultista Tukea s.19 vinkit työnhakuun s.23 työhön s.12 EILAKAISLAN sidosryhmälehti

Lisätiedot