Andreas Ahlbäck IDBM, Perustieteiden Korkeakoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Andreas Ahlbäck IDBM, Perustieteiden Korkeakoulu"

Transkriptio

1 Andreas Ahlbäck IDBM, Perustieteiden Korkeakoulu HEC Lausanne Syksy 2013

2 1 Johdanto Vietin syyslukukauden ERASMUS-vaihto-opiskelijana Lausannessa, Sveitsissä. Opiskelin kauppiksessa Lausannen yliostossa, jossa opetuskielenä oli englanti. Yliopiston virallinen nimi on Université de Lausanne (UNIL) ja tiedekunta Haute Etudes Commerciales (HEC), englantilaisittain Faculty of Business and Economics. Syyslukukauden vaihto kesti viisi kuukautta, Vaihto itsessään oli pisin itsenäinen matka ulkomaille, jonka olen tehnyt ja sitä se on varmasti monelle muullekin. Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin vaihtoon. Mahdollisuus elää toisessa maassa, opiskella hyvässä yliopistossa, hyödyntää alppeja ja tutustua uuteen kulttuuriin on hyvä resepti onnistuneelle reissulle. Kokonaan uudessa ympäristössä eläminen on myös kokemus, jonka aikana saattaa tutkia millä asioilla on merkitystä ja miltä elämä Suomessa näyttää kauempaa tarkasteltuna. Vaihtoon lähteminen on myös tehty jo kohtuullisen helpoksi. Erasmus-yliopistoihin saa apurahan 1500 /lukukausi ja 2500 /lukuvuosi, Kela maksaa 470 /kk ja sen lisäksi voi vielä hakea apurahoja. Vaihto on yksi yliopistojen parhaita puolia ja opiskelukokemus ulkomaisessa yliopistossa on sekä arvostettua, että myös henkisesti kasvattava kokemus. Tässä vaihtoraportissa kerron käytännön asioita vaihtoon lähtemisestä, kohteessa olemisesta, kurssien käymisestä ja yleisestä elämisestä. HEC Lausanne -kotisivut: Tämän raportin saa julkaista Aalto Yliopiston nettisivuilla. Lausannesta vaihtokohteena kiinnostuneet Aalto Yliopiston hakijat voivat halutessaan ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse

3 2 Sveitsi Sveitsi on mahdollisuuksien maa keskieuroopassa, joka sijaitsee naapurimaiden Ranskan, Saksan, Itävallan, Liechensteinin ja Italian keskellä. Maa on hyvin vauras, sen BKT vuonna 2013 oli arvioitu olevan $650,814 miljardia ($256,933 Suomi), asukkaita n. 8 miljoonaa (5,4 milj. Suomi) ja pinta-alaa km2 ( km2 Suomi). Kyseessä on siis suhteellisen pieni maa, mutta hyvin vauras sellainen. Sveitsi on liittovaltio, joka koostuu 26 kantonista ja jakaantuu kolmeen kieli- ja kulttuurialueeseen: ranskankieliseen, saksankieliseen ja italiankieliseen. Lausanne sijaitsee Sveitsin länsiosassa ranskankielisellä alueella, Vaud:n kantonissa. Kaupunki on hyvin kaunis, joka makaa Lac Lémanin rannalla, Genevestä 64km koilliseen. Lausannessa viehättää sen jalat maassa -yleisasetelma verrattuna esimerkiksi Geneveen. Tämä näkyy myös Lausannen yöelämässä ja baarikulttuurissa, jota moni Geneveläinenkin kehuu paremmaksi ja rennommaksi. Sen lisäksi Lausanne on lähellä luontoa, omaa hienon kampusalueen jossa EPFL & UNIL sijaitsevat sekä on riittävän iso, jotta elämää ja kulttuuria löytyy. Ranskaan päiväreissun tekeminen arvatenkin hyvin helppoa ja suositeltavaa. Kuva 1 Sveitsin kartta ranskalaisittain

4 3 Valmistautuminen vaihtoon Prosessi Vaihtokoordinaattori, vaihtokohde, matkaraportit, omat preferenssit, vaihto-opiskelijaksi hyväksyminen. Vaihtoon valmistautumisessa kannattaa hyödyntää vaihtokoordinaattorien osaamista. Perustieteteiden Korkeakoulussa tässä tehtävässä opastaa Mari Dagnall. Hänen kanssaan kannattaa käydä juttelemassa hyvissä ajoin mahdollisista hakukohteista ja hakuprosessista. Mari auttoi hyvin alkuun ja saatu apu vaihdon lähestyessä sekä sen aikana oli täysin korvaamatonta. Hänelle kuuluukin iso kiitos vaihtoon pääsemisestä ja sen onnistumisesta, kiitos Mari! Vaihtokohteita tutkiessa oli matkaraporttien luku hedelmällisintä. Raportteja lukiessa sai hyvän kuvan yliopistosta ja kurssien tasosta sekä kohteesta itsessään reissun kannalta. Matkaraporteista pystyi myös arvioimaan oliko sen kirjoittajalla samoja intressejä vaihdon suhteen kuin itsellä. Raportteja löytyy hyvin Aallon sisältä, mutta myös muiden suomalaisten yliopistojen raportteja oli hyvä lukea niin sai objektiivisemman kuvan. Omat kriteerini vaihtokohteelle oli ranskankielinen alue, alpit ja hyvät kokemukset. Lausanne hakukohteena vei voiton positiivisten kokemuksien puolesta, tasokkaan yliopiston vuoksi sekä alppien läheisyyden ja ranskankielisyyden takia. Itse hakemisen jälkeen ja paikan varmistuttua Aalto yliopiston vaihtohaussa, Lausannen yliopisto otti yhteyttä sähköpostitse sekä lähetti info-paketin, jossa oli tietoa yliopistosta, kursseista, aktiviteeteista sekä itse kaupungista. HEC Lausanne - Fact sheet for International Exchanges oli yksi näistä lehtykäisistä, johon koottu tietoa, mutta yliopiston kotisivuja tutkimalla löytyy samat tiedot. Itse lukukaudelle on rekisteröidyttävä internetin kautta ja lähettää postitse hakemus opiskelijakorttia varten. Lausanneen lähtiessä kannattaa varata mukaan passikuvia reilusti, ekat viisi kuvaa meni kaupaksi ainakin hyvin nopeasti. Myös kaikki vaihtoon liittyvät dokumentit (Suomesta ja Sveitsistä saadut hyväksymiskirjeet, todistukset jne.) oli hyvä pitää mukana yhdessä muovitaskussa minne tahansa menikin. Sveitsi on varakas, mutta vanhanaikainen maa, varsinkin mitä byrokratiaan tulee. Allekirjoitukset, leimat ja passikuvat on heidän korvike moderneille nettipankki-tunnistautumisille.

5 Eurooppalainen sairaanhoitokortti Eurooppalaisen sairausvakuutuskortin hankkiminen on käytännössä katsoen pakollista, sillä sitä kysellään Sveitsin päässä useampaan otteeseen. Kortin hankkiminen ei kuitenkaan maksa mitään ja sen saa Kelan sivuilta tilattua. Hankin itse myös erillisen sairaskuluvakuutuksen if:ltä, joka korvaisi yksityisen puolen lääkärikuluja akuuteimmissa tai vakavammissa tapauksissa. Linkki KELA:n sivuille kortin hakemiseen: Asuminen Asunnon hakeminen helmi-maaliskuussa prioriteetti nro. 1, FMEL, Foncia, Les Etudiants. Lausanneen vaihtoon lähtiessä kannattaa kämpän etsiminen aloittaa keväällä helmi-maaliskuussa, jopa ennen vaihtopaikan varmistumista mikäli mahdollista. Asunnon saaminen on hankalaa ilman muuta, mutta mahdollista. Yksityisillä markkinoillla kaikki oli pääosin jo vuokrattu maaliskuun lopussa ja vähintään vuoden sopimuksilla. Vapaita asuntoja saattoi etsiä myös yliopiston omalta listalta osoitteesta mutta noin 15 paikkaa läpikäytynä ei vielä onnistanut. Asuntosäätiöt FMEL, Foncia ja Les Etudiants sen sijaan tuntuivat toimivan parhaiten. Lausannen opiskelija-asuntosäätiö FMEL:n ( haku syyslukukauden asuntoihin oli maaliskuussa ja toinen oli heinäkuussa. Itse puhtaasti missasin ensimmäisen haun maaliskuussa (vaihtopaikka varmistui 1.3.) ja toisessa haussa sen auettua FMEL:n nettisivuilla, täytin hakemuksen heti aamusta. Iltapäivällä haku oli jo suljettu. FMEL kuitenkin tarjosi minulle yksiötä uudesta juuri rakennetusta asunto-kompleksista, Atrium residenssistä. Minulla oli tuuria matkassa, sillä kaikille ei kuulemma asuntoa löytynyt, joten suosittelen hoitamaan kämpän ensimmäisenä asiana vaihtopaikan varmistuttua. Kämppä oli hyvällä paikalla, käytännössä EPFL:n metroaseman ja kauppojen yläkerrassa ja vuokra FMEL:n yläpäästä 970CHF kuukaudessa (795 ). Yksiö toimi hyvin siinä mielessä, että sinne saattoi majoittaa ystäviä, se oli täysin uusi ja tarjosi oman rauhan. Vuokraakin tarvitsi maksaa ainoastaan neljältä kuukaudelta (loka-tammikuu) mikä ei loppupeleissä ollut ollenkaan paha. Miinuspuolina oli viereen rakennettavan hotellin ja EPFL:n konferenssikeskuksen rakennustyöt, joka kuului ajoittaisena meluna. Kevään 2014 jälkeen Atriumiin muuttavilla ei todennäköisesti ole enää tätä ongelmaa. Solukämpissä on mahdollisuus saada rennot kämppikset, joiden kanssa voi harjoittaa kieliä ja ystävyyttä, mutta pahimmassa tapauksessa kämppikset ovat fukseja ja vähemmän sisäsiistejä keskieurooppalaisia mammanpoikia. Vaihdossa kuuluu olla hauskaa, joten kannattaa hoitaa majoitus niin, että viihtyy ja arki maistuu.

6 Asukkaaksi ilmottautuminen Passikuvia, kaikki mahdolliset dokumentit ja kärsivällisyyttä. Oikeastaan ainoa asia mikä sai reissussa välillä kiehumaan oli pakolliset virastovierailut. Asukkaaksi rekisteröidytään Contrôl des Habitants:ssa (oman asuinalueesi asukasvirasto) ekan kahden viikon aikana pysyvään asuntoon muutettua. Jos siis asut hotellissa ekan kuukauden, täytyy asukkaaksi rekisteröityä vasta omaan asuntoon muuttamisen jälkeen. Muutaman ranskankielisen lauseen ja kärsivällisyyden avulla virastovierailuistakin selvisi ja välillä asiat meni jopa todella sujuvasti kun oli kaikki vaihtodokumentit ja kourallinen passikuvia mukana, mutta tietynlainen takakireys ja maalaisjärjen puute sai haikailemaan kotimaisen KELA:n tätien perään. Todistus KELA:n myöntämästä opintotuesta täytyi olla myös mukana, sillä asukasvirasto vaatii selvityksen opintojen rahoittamisesta, mutta pankkitiliotetta tai vastaavaa ei tarvinnut näyttää. UNIL:n lähettämä hyväksymiskirje täytyy myös ottaa mukaan, sillä asukasvirasto haluaa kopion siitä. Suomeksi sanottuna kaikki dokumentit taas mukaan. Suosittelen virastokäyntien jälkeen tilanteen rauhoittamista kampusbaareissa. Väliaikainen majoitus Yksityisten asuntojen/huoneiden vuokraaminen, airbnb.com Ensimmäisille kolmelle viikolle vaihdosta jouduin etsimään väliaikaisen majoituksen, koska sain yksiöni vasta 1. lokakuuta. Paras kanava löytää kohtuuhintainen majoitus tälle ajalle löytyi airbnb.com:sta. Asuin nuo kolme viikkoa ranskalaisessa perheessä ja tullessamme sen verta hyvin toimeen sovimme toisen viikon vuokran keskenään ja vikan viikon he antoivat minun asua ilmaiseksi. Airbnb:n tarjonta ja hinnat lyövät hostelli/hotelli vaihtoehdot sekä isäntien kanssa voi tehdä mahdollisesti paremman diilin ilman airbnb-välikättä jos yhteinen sävel ja luottamus löytyy paikan päällä. Myös roadtripillämme asuimme airbnb:n tarjoamissa asunnoissa. Kannattaa tutustua. Rahoitus Rahoitusta voi hakea Liikesivistysrahastolta, Svenska kulturfondenilta, Suomen aatelisliitolta, ja muilta tahoilta, jotka löytyvät täältä Erasmus stipendi on 1500 /syksy/kevät ja 2500 /koko lukuvuosi.

7 Junalippu Puoleen hintaan lippu säästi pitkän pennin ja oli hyvä hankinta, Demi-tarif tai Half-Fare. 175CHF/1vuosi/opiskelija. Passikuvat mukaan. Lisätietoa löytyy valtion rautateiden kotisivuilta: 4 Opinnot HEC UNIL:n kurssien vaativuus-taso hieman yllätti, sillä maisteritason kurssit olivatkin hyvin tasokkaita, ja niitä veti osaavat proffat. Kursseihin käytetty aika ei siis mennyt hukkaan ja työmäärältään ne olivat samoissa/alle Aallon kurssien. Suurin puristus oli tentteihin lukeminen, koska tentit kestävät pääsääntöisesti kaksi (2) tuntia ja kokeessa on kiire saada kaikki asiat kirjotettua paperille. Valitsin kurssini niin, että koulua oli maanantaista keskiviikkoon, luentoja ja harkkoja oli aamusta iltaan. Lisäksi valitsin ainoastaan 6op:n kursseja. Tämä oli toimiva strategia, sillä alkuviikot tuli tehokkaasti käytettyä ja loppuviikot saattoi hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla. Kurssit, tentit ja kursseille/tentteihin ilmottautuminen Ilmottautuminen 2 vkon aikana kurssien alettua, HEC opintotoimisto, S. Garelli, A.-P. Hameri, Kursseille ja niiden tentteihin ilmottaudutaan ekan kahden viikon aikana taphtuu HEC:n opintotoimistossa. Käytännössä kannattaa siis valita kurssit, jotka kiinnostaa, mennä niihin mukaan alusta saakka ja ilmottautua ennen määräajan sulkeutumista. Tämä on myös hyvä mahdollisuus käydä useammalla kurssilla ekalla viikolla ja valita niistä sopivat. Jälki-ilmottautuminen maksaa 200CHF. Tenteissä on pääosin vain 2 tuntia aikaa, mikä tarkoittaa, että asiat pitää osata hyvin ulkoata. Soveltamiselle ja pohtimisille ei juurikaan ole tilaa vaan kyseessä intensiivinen parin tunnin paukutus. Paikalliset opiskelijat ovat kirjastoilla aamusta iltaan pänttäämässä näihin, mutta viisaalle vaihtarille ei elämä ole yhtä brutaalia. Tentteihin kertaamiseen kannattaa kuitenkin varata kaksi viikkoa aikaa ja olla lukukaudelle aktiivisesti läsnä, niin ei pitäisi olla mitään hätää päästä kursseja läpi. Läpipääsyraja kursseilla on 4/6. Arvosteluasteikko on 0-6 eli 3,9:llä reputtaisi kurssin eikä saa opintopisteitä kurssista. Täysin tehtävissä siis, mutta yksi asia missä kannattaa skarpata vaihdossa. Maisterikurssien taso kaiken kaikkiaan lähellä Suomen tasoa Lausannessa, joten koulu ottaa oman aikansa, mutta on myös hyvä referenssi vaihtoyliopistona. Seuraavaksi esittelen käymäni kurssit.

8 International Competitiveness 6 ECTS, 2. vuoden maisterikurssi, Master of Science (MSc) in Economics/Management, Stephane Garelli Ehdottomasti yksi parhaista luennoitsijoista ja kursseista. Stephane Garelli on IMD Business Schoolissa Competitiveness -osaston johtaja ja hän veti kurssin HEC:ssä. Hän tuntee hyvin kurssin osa-alueen ja on hyvin arvostettu luennoitsija myös bisnesmaailmassa. Kurssin luennot oli hyvin toteutettu. Joka luennon alussa käytiin läpi ajankohtaisia uutisia koskien eri maiden ja yritysten kilpailukykyä. Opiskelijoiden tuli valita kaksi uutista ennen luentoa koskien yritysten ja maiden kilpailukykyä, tehdä niistä tiivistelmä ja mahdollisesti esittää ne luokan edessä. Tämän jälkeen uutisista keskusteltiin ja haettiin merkitystä isommassa mittakaavassa. Luennoilla oli paljon keskustelua ja teoriat kytkettiin aina käytäntöön esimerkkien avulla. Kurssilla ei ollut harkkatyötä vaan ainoastaan tentti. Luento-slideja ei jaeta netissä, joten käytännössä luennoilla kannattaa olla läsnä ja tehdä muistiinpanoja jos haluaa kurssin läpäistä. Slidet ja esimerkki-caset käytännössä kopioitiin vihkoon. Tenttiin lukiessa lukupiiri kurssikaverien kanssa oli paras tapa kerrata, koska jokaisella oli muistiinpanoissa hieman eroa. Yhteenvetona, erittäin yleissivistävä kurssi, luennoitsoija yhdestä maailman kovatasoisimmasta bisneskoulusta, tietää jopa hyvin Suomen asioista ja luennoista oppi aina jotain. Tässä linkki yhteen Garellin vetämästä business-seminaarista, joka antaa hyvän kuvan mistä on kyse. Supply Chain Management and Its Latest Trends 6 ECTS, 2. vuoden maisterikurssi, Master of Science in Management, Ari-Pekka Hameri HEC Lausannen ainoa suomalainen professori, Ari-Pekka Hameri on Department of Operations vetäjä, opettaa Operations Management pohjaisia kursseja ja on mukana EPFL:n ja HEC:n järjestämässä emba-ohjelmassa. Ari-Pekalla on taustaa CERN:stä johtotehtävistä, teollisuudesta sekä hän on väitellyt tohtoriksi Otaniemen TuTalta. Kyseinen kurssi oli rakennettu hyvin konkreettisten casejen ympärille ja oli ainoa kurssi, joilla kävi vierailijoita yrityksistä ja yliopiston ulkopuolelta. Kurssin fokus oli käytännössä operations ja supply chain managementissa. Kurssilla tehtiin harkkatyö ja tentti. Kurssi onnistui kytkemään akateemisen tutkimuksen hyvin käytäntöön, parhaita caseja olivat McDonald s:n tie menestykseen ja Valmarin perheyrityksen kehityksen analysoiminen. Klassikkoteoksen Factory Physics oppeja sovellettiin käytäntöön kuuluisan Little Law -kaavan avulla LT = WIP*CT (tai WIP = TPR*LT). Mainittakoon, että Ari-Pekka on rehti ja rento tyyppi, jonka kanssa kannattaa ehdottomasti vaihtaa kaksi sanaa CERNistä, Sveitsistä, kursseista tai vaikka dippatyöstä. Yhteenvetona, hyvä kurssi niin tutalaiselle kuin kauppislaiselle, sopivasti töitä ja hyvä perehdytys Operations Management maailmaan.

9 Principles of Finance 6 ECTS, 1. vuoden maisterikurssi, Master of Science (MSc) in Actuarial Science, Marco Della Seta Rahoituksen peruskurssi, mutta käytännössä paljon laajempi kun kyseessä maisteritason opiskelijat. Luennot veti italialaishenkinen Marco Della Seta. Luennot eivät olleet samaa tasoa kun Garellin ja Hamerin kursseilla, mutta kurssi itsessään oli kattava perehdytys rahoituksen oppeihin ja teorioihin. Pakollisia suoritteita ainoastaan tentti, ei harkkatöitä eikä läsnäolopakkoa luennoilla. Laskuharjoitukset kerran viikossa. Le français par les registres 5 ECTS, Français niveau seuil B1, Raphaël Baroni Kielikursseja kannattaa käydä jo ihan pelkästään sen takia, että saa tukea ranskan oppimiseen, mutta etenkin sen vuoksi, että niistä saa 5 opintopistettä. Työmäärältään kuitenkin samaa tasoa kuin kielikurssit Suomessa (yleensä 2-3op) ja saman verran tai vähemmän työtä kuin HEC:n kauppiskurssit. Kielikurssien muina hyvinä puolina voi mainita, että ne loppuvat ensimmäisinä syyslukukauden loputtua, käytännössä ennen joulua eikä niistä ole tenttejä tammikuussa kuten muissa kursseissa. Kielikursseilla pääsee loppupeleissä puhumaan hyvin vähän ranskaa, enemmän oppii kuulemaan ja ymmärtämään kieltä. Jos kieltä haluaa oikeasti oppia puhumaan paremmin, kannattaa hankkia ranskankielisiä ystäviä. Itse kävin kursseilla ja harjoitin ranskaa aina kuin mahdollista, jo pieni määrä päivittäin tuntui vievän kielitaitoa eteenpäin. Kurssi keskittyi puhuttuun ranskankieleen eli sanontoihin, puhetyyliin ja slangisanoihin. Kurssilla oli valinnainen itsenäinen harkkatyö, osallistuttiin nettifoorumikeskusteluun ja lopuksi tentti. Taso oli B1, joka tuntui lukion pitkän ranskan lukijana olevan välillä äärirajoilla lähinnä intohimoisen opettajan puhetyylin vuoksi, mutta muuten pysyi kyydissä. Textés Littéraires 5 ECTS, Francais intermédiaire A2, Denise Cordonier Kurssi keskittyi ranskankieliseen kirjallisuuteen. Opettaja oli hyvin lämminhenkinen vanhempi leidi, joka rakasti tarinoita sekä piti kiinnostavia luentoja. Kurssin taso A2 oli pääosin helppoa, kirjaesseetä lukuunottamatta. Kurssi sopisi myös hyvin lyhyen ranskan lukijoille ja kaiken kaikkiaan tarjosi enemmän mahdollisuuksia osallistua keskusteluun. Opettajan opetustyyli oli myös osallistuttavampi kuin intohimoisen kollegansa. Luimme kurssilla itsenäisesti kirjan Je vais bien, ne t en fais pas, katsoimme siitä tehdyn elokuvan ja kirjoitimme esseen, jossa vertailtiin teosten eroa. Kurssilla tehdyn harkkatyön lisäksi oli myös kaksi pientä tenttiä, joihin opettaja antoi selkeät ohjeet valmistautua.

10 Tietoa kurssiaikatauluista Tietoa maisterivaihto-ohjelmista 5 Asuminen ja eläminen Sveitsin hintataso on kalliimpi kuin Suomessa, mutta se tuntuu lähinnä ruoan osalta. Ravintolat voivat olla tuplasti kalliimpia kuin Suomessa, mutta hyviäkin paikkoja löytyy jos osaa etsiä. Lausannen keskustassa Great Escape:n hampurilainen ja bisse irtosi 15. Ranskan puolella Lyonissa sen sijaan on mahtavat mahdollisuudet käydä ravintoloissa lähes pilkkahinnalla ja ruokaostoksilla. Lihan hinta Sveitsin ruokakaupoissa oli selkeimmin kalliimpaa kuin Suomessa. Jauhelihaa ja kanaa saattoi saada hyvillä tarjouksilla lähes Suomen hinnoilla, mutta muut lihat ja leikkeleet olivat arvokkaampaa. Koulun lounaat on halvimmillaan 7 CHF (5,75 ) eivätkä ole kovin hääppöisiä. Moni tuokin koululle omat lounaat tai käy hakemassa patongin kaupasta. Itse söin noin puolet viikosta koululla lounasta ja puolet kotona kokaten tai oli eväät mukana. Ylipäätään puoli vuotta vaihdossa kulujen kannalta menee aika helposti Erasmus-stipendillä, opintotuilla ja kesätyösäästöillä niin, että reissuihinkin riittää. Koko lukuvuoden vaihtoon lisä-apurahat alkaa olla välttämättömämpää. 6 Vapaa-aika Sveitsin sijaitessa alppien keskellä, kannattaa niitä hyödyntää hikejen tai laskettelun muodossa. Sveitsin maantieteellisestä pinta-alastahan on 60% vuoristoa, joten valikoimaa riittää. Montreux sijaitsee Lac Lémanin itäpäädyssä, n. 40min päässä Lausannesta junalla ja tarjoaa jo upeat maisemat ja hiket. Auton vuokraaminen on myös kohtuullisen hintaista ja helppo tapa nähdä Sveitsin eri puolia. Teimme ystäväni autolla reissuja ympäri Sveitsiä mm. Geneve, Lugano, Bern, Zurich, Bodensee-järvi, Verbier, Montreux, Champery sekä Ranskan (Chamonix, Lyon) ja Italian puolelle. Etäisyydet ovat lyhyitä ja liikenne sujuvaa, 1.5h tunnissa pääsee vuorille, suureen kaupunkiin tai toiseen maahan. Kannattaa lähteä tutkimaan. Tässä muutama fiiliskuva onnistuneen vaihdon varrelta.

11 Kuva 2 Hikella Chamonix:ssa ensimmäisellä viikolla. Kuva 3 Lausannen keskustassa kampuspyörällä rullailemista.

12 Kuva 4 Aamu-uinnilla Lago Di Comossa Kuva 5 Kulttuuria ja kirjallisuutta Bernin vanhassa kaupungissa

13 Kuva 6 Korkean paikan piquenique Montreux:n vuorilla viehättässä seurassa. Kuva 7 Perinteinen Sveitsiläinen maisema, lehmät Montreux:n vuorilla.

14 Kuva 8 Perhettä visiitillä Kuva 9 Joulumarkkinoilla poikain kera

15 Kuva 10 Laskukauden korkkaus Verbierissä 7 Henkinen osuus Vaihtoon lähtiessäni päätin, että aion ottaa vaihdosta kaiken irti. Niin vapaa-ajan, koulun ja henkisen kasvun merkeissä. Vastoinkäymisiä tulee aina, mutta asenne ratkaisee miten niiden antaa vaikuttaa. Tärkein ohjenuora, jonka asetin itselleni vaihtoon lähtiessä oli tehdä asioita mukavuusalueen ulkopuolella, jopa vaihtoonlähtöorientaatiossa kannustettiin toteuttamaan kyseistä filosofiaa. Kyseinen ohjenuora toi paljon uusia kokemuksia ja hauskoja episodeja, jotka tekivät vaihdosta rikkaan paketin. Vaihdossa tapaa myös paljon uusia ihmisiä ja he tutustuvat sinuun ilman aiempaa käsitystä, nimenomaan siihen henkilöön, jonka he ovat juuri oppineet tuntemaan. Heille muodostuvaa käsitystä sinusta oli mielenkiintoista peilata siihen käsitykseen mikä jo tutuille ystäville kotiympäristössä on vakiintunut. Tavoitteenani ei ollut koittaa luoda jotain eri kuvaa itsestäni vaan olla oma itseni ja huomata mitkä asiat määrittää minut ystävilleni ja myös itselleni. Tämän tyyppinen puhtaalta pöydältä lähteminen vahvisti käsitystä itsestäni, ja paljasti myös uusia piirteitä. Se auttoi myös huomaamaan mitä ovat ne tärkeimmät asiat itselleen, jotka tekevät arjesta

16 viihtyisää asuinmaasta riippumatta. Vapaa-aika tulikin hyödynnettyä aktiivisesti reissujen ja urheilun merkeissä, uusia asioita kokeillen ja kaverien seurassa. Uskon, että ihminen etsii itseään jatkuvasti ja mitä enemmän vie elämäänsä siihen suuntaan minkä näkee itselleen tärkeäksi, sitä suurempi mahdollisuus on olla onnellinen ja kohdella lämmöllä läheisiään. Yhteenvetona: hyppy mukavuusboksin ulkopuolelle, rennon letkeä fiilis messiin ja bon voyage!

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2017

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2017 Vaihtoraportti Lausanne kevät 2017 Nimi: Pauliina Yrjölä, pauliina.yrjola@aalto.fi Korkeakoulu: Sähkötekniikan korkeakoulu Koulutusohjelma: Bioinformaatioteknologia Vaihtoyliopisto: École Polytechnique

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Ecole Polytechique Fédéral de Lausanne Sveitsi

Vaihtoraportti. Ecole Polytechique Fédéral de Lausanne Sveitsi Vaihtoraportti Ecole Polytechique Fédéral de Lausanne Sveitsi Miksi Lausanneen? Lausanne on kaunis ja kompakti kaupunki, jonka rinteiltä avautuvat näkymät Genevejärven yli Ranskan Alpeille. Kuten Suomessakin,

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

ÉCOLE POLYTECHNIQUE FÉDERALE DE LAUSANNE, SVEITSI

ÉCOLE POLYTECHNIQUE FÉDERALE DE LAUSANNE, SVEITSI Vaihtoraportti ÉCOLE POLYTECHNIQUE FÉDERALE DE LAUSANNE, SVEITSI Syyslukukausi 2016 Lausanne Lausanne on noin 400 000 asukkaan kaupunki läntisessä Sveitsissä, Genevenjärven rannalla. Koostaan huolimatta

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI

Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI 2015-2016 Perustiedot Tutkinto-ohjelma: Tuotantotalous Vaihtoyliopisto: Technische Universität München Vaihdon ajankohta: Talvilukukausi 2015-2016 Vaihto-ohjelma: Erasmus

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Vaihtojärjestelyt. Terveydenhuolto ja hintataso

Vaihtojärjestelyt. Terveydenhuolto ja hintataso Vaihtokohde: Baselin yliopisto (Universität Basel), Sveitsi Ajankohta: huhti - syys-/lokakuu 2012 Vaihto-ohjelma: itse hankittu paikka Raportin saa julkaista www-sivuilla Vaihtokohde Kulttuurillisesti

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 17.3.2013 Kansainväliset palvelut Matkaraportti Ateena - Syksy 2012 Janne Neuvonen Tuta 5 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hakeminen vaihto-oppilaaksi... 3 3. Vaihto-opiskelun

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011 Université Montpellier 1 Montpellier, France Erasmus-ohjelma opintojen opetuskieli ranska Kemian tekniikka Ennen vaihtoa Opiskelin vaihtosyksyni Montpellierissä farmasian

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus Keva t 2019 Elsa Honkanen 1. Johdanto Valitsin vaihtokohteekseni Ranskan Rivieralla sijaitsevan SKEMA Business Schoolin pääosin sen sijainnin

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa SIS Orientoivat opinnot 3 Kansainvälisyys opinnoissa Kirsi Tuominen 13.11.2015 Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa Opiskelijavaihto tunnetuin kansainvälisyyden muoto En tiedä ketään joka valittelisi

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Vaihto-opinnot ulkomailla Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Miksi vaihtoon? Globaalit työmarkkinat Kansanvälisestä kokemuksesta hyötyä työelämässä; tuo vaihtokokemuksesi esille

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Lausanne kohteena

Vaihtoraportti. Lausanne kohteena Vaihtoraportti kati.harjula@aalto.fi EST EPFL - École polytechnique fédérale de Lausanne, Sveitsi Kahdenvälinen vaihto 2014 2015 Opetuskieli englanti ja ranska Saa julkaista Lausanne kohteena Halusin vaihtoon

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Boost your future career! Study Life - Go Abroad!

Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Boost your future career! Study Life - Go Abroad! Syksy 2017 Miksi tarvitsen kansainvälistä kokemusta? Vahvistut Eläminen vieraassa maassa ja kulttuurissa kasvattaa henkistä kanttiasi. Virkistyt Saat uusia

Lisätiedot

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi 8.9.2017-2.2.2018 Ville Laitinen LUT School of Business and Management 1. Lukukauden aloitus Opiskelin syyslukukauden Puolassa SGH Warsaw School

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

Dornbirn, Itävalta. Matkaraportti kevät Essi Halttula

Dornbirn, Itävalta. Matkaraportti kevät Essi Halttula Dornbirn, Itävalta Matkaraportti kevät 2018 Essi Halttula Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 1.1 Muutto ja orientaatioviikko... 1 2 Asuminen ja eläminen... 2 2.1 Alue... 3 3 Opiskelu... 4 3.1 Kurssit...

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Matkaraportti Augsburg, kesä 2017

Matkaraportti Augsburg, kesä 2017 Matkaraportti Augsburg, kesä 2017 Pauliina Poso Asuminen ja orientaatio Jo hakuprosessin aikana pystyin laittamaan Augsburgiin, muiden tarvittavien dokumenttien ohella, asuntohakemuksen opiskelija-asuntoon.

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi

Kanada 2015. Gea Schumann Merkonomi 1 Kanada 2015 Gea Schumann Merkonomi 2 Perustietoa Lähdin 31.12 kuukauden kestävälle matkalle Kanadaan. Olimme osallisena FinAl 2.0 projektissa ja pääsimme mukaan muutamiin isoihinkin tehtäviin. Majoituksena

Lisätiedot

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa 26.9.2018 Irma Garam Opetushallitus Kansainvälistymisen neuvontapalvelut Perustietoja suomalaisten tutkinto-opiskelusta ulkomailla Opiskelijamäärä

Lisätiedot

Matkaraportti Université de Lausanne

Matkaraportti Université de Lausanne Aalto University Melinda Koso Matkaraportti Université de Lausanne Syksy 2012 melinda.koso@aalto.fi 2 Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Sisällysluettelo... 1. Johdanto... 3 2. Valmistautuminen vaihtoon...

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin

Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Muistilista: Heikompien lähtökohtien omaavien opiskelijoden lähettäminen kv-vaihtoihin Ennen vaihtoa KUKA Informaatio Tietoa kansainvälisistä (KV) vaihdoista Henkilö joka on vastuussa kv-vaihdoista ja/tai

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Yleiskuvaus Sveitsistä

Yleiskuvaus Sveitsistä anna.jaaskelainen[at]aalto.fi Informaatioverkostot Vaihdossa Lausannessa, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, keväällä 2012 15.2-15.7.2012 Erasmus-vaihto Opetuskielinä ranska ja englanti Yleiskuvaus

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA 1 VAIHTO-OPISKELU TAI HARJOITTELU ULKOMAILLA Opintotuen saaminen edellyttää sitä, että opinnot tai harjoittelu ulkomailla hyväksytään Suomessa suoritettavaan tutkintoon

Lisätiedot

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin

Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Oikeus opintotukeen ulkomailla tai Suomessa tapahtuviin opintoihin Lainsäädäntö ja ohjeistus Opintotukilaki Opintotukiasetus Kotikuntalaki Hallintolaki Ulkomaalaislaki Kelan ohjeet Oikeuskäytäntö 2 Opintotuen

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017?

Eurooppaan työssäoppimaan keväällä 2017? Kv-info 12.9.2016 Venäjälle Opetushallitus + oppilaitos rahoittavat toimintaa Mahdollisuus n. kymmenelle vuodessa SASKYssä, n.4-6 vkoa Oppilaitosvaihto Pietarin restaurointialan kouluun SOKOS- hotelleissa

Lisätiedot

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013

Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013 Vaihtoraportti Lausanne kevät 2013 Nimi: Outi Pönni, outi.ponni@aalto.fi Vaihto-aika: 2/2013-7/2013 Koulutusohjelma: Teknillinen fysiikka ja matematiikka Vaihtokohde: École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Vaihtoinfo 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Yleistä Erasmus-vaihdosta Hakuprosessi Opintojen sisällyttäminen tutkintoon HOPS ja vaihdossa suoritettavat opinnot Kurssien kirjaaminen opintorekisteriin

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

Mitä asioita Mannerheimistä löytyi Lausannesta

Mitä asioita Mannerheimistä löytyi Lausannesta Ruutisihteeri Jorma Hautala: Mitä asioita Mannerheimistä löytyi Lausannesta Esitelmä Ruutiukoille 20.4.2015 Mannerheimiin liittyvät arkistokuvat: Lausannen kaupunginarkisto Muut kuvat: Jorma Hautala Sveitsi

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot